ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ


ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΕΙΧΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΕΡΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΛΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να λυθεί το πρόβλημα χρέους...
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Ευρώπη έχει λιγοστό χρόνο στη διάθεσή της για να επιλύσει το συνολικό πρόβλημα του δημόσιου χρέους της και την αστάθεια του τραπεζικού τομέα της απέναντι στις εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών και της κοινής γνώμης.

«Οι πολιτικοί θα πρέπει να μοχθήσουν για να κάνουν γρήγορη πρόοδο όσον αφορά την ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», προειδοποιεί το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεση με τις οικονομικές προβλέψεις του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

«Η ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα να προετοιμαστεί το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα (...), κυρίως προσφέροντας διαφάνεια όσον αφορά τις λύσεις στην κλίμακα της ευρωζώνης, θα μπορούσε να χαθεί απρόσμενα. Θα μπορούσε να χαθεί εξαιτίας κάποιου γεγονότος στις αγορές, εάν ένα αιφνίδιο άλμα στην αποφυγή κινδύνου (που θα προκαλείτο από άσχετους λόγους) οδηγούσε τους χρηματιστές να περιορίσουν την ανοχή τους προς τις ατελείς πολιτικές λύσεις», σημειώνεται στην έκθεση.

«Θα μπορούσε επίσης να χαθεί λόγω πολιτικών γεγονότων, είτε επειδή τα προγράμματα προσαρμογής θα έχαναν την πολιτική στήριξη των χρεωμένων χωρών, είτε επειδή η κοινή γνώμη των πιστωτριών χωρών θα κουραζόταν να χρηματοδοτεί αυτά τα προγράμματα», προστίθεται στο κείμενο.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η κατάσταση στις αγορές δεν σταμάτησε να επιδεινώνεται «λόγω των ανησυχιών για το βαθμό της πολιτικής αποφασιστικότητας που θα ήταν απαραίτητη για να τεθεί σε εφαρμογή η προσαρμογή και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση».

Σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, «στην περίπτωση ενός σοβαρού πιστωτικού επεισοδίου, το σοκ θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από την ευρωζώνη, τόσο από την διασυνοριακή έκθεση (των τραπεζών που έχουν εκτεθεί στο χρέος των χωρών) όσο και από τη γενικευμένη υποχώρηση της επιθυμίας για ρίσκο».



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More