ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ


Πόσο ικανή είναι η παρούσα κυβέρνηση να ανθέξει το νέο πακέτο των 13 μέτρων για το 2012 του επικαιροποιημένου Μνημονίου; "Εξαρτάται από το αν προσδοκά ή δεν προσδοκά να κερδίσει τις επόμενες εκλογές μετά από την επιβολή και των νέων μέτρων" αναφέρουν σοβαροί οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές. Άρα; Άρα η πιθανότητα των πρόωρων εκλογών εντός του 2011 είναι πιθανότερη παρά ποτέ, ειδικά αν αρχίσει να αντιστρέφεται υπέρ της Ν.Δ. η διαφορά, η οποία έτσι ή αλλιώς στην παρούσα φάση είναι μικρού εύρους.

Ποια είναι αυτά τα μέτρα που μπορούν να οδηγήσουν στην κάλπη; Αφορούν την συλλογή περισσότερων από 5 δισ. ευρώ, με επιπλέον αυξήσεις ΦΠΑ που θα φτάσου το 25%, δραματική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των επιδομάτων ανεργίας κατά 500 εκατ. ευρώ και περαιτέρω μείωση κατά 800 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων προς τις ΔΕΚΟ, περιλαμβάνει η τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου.

Νέα μέτρα για το ασφαλιστικό, με βέβαιες τις συγχωνεύσεις Ταμείων, συρρίκνωση λίστας των βαρέων και, αν η αναλογιστική μελέτη αναδείξει ευρύτερες αδυναμίες στο ασφαλιστικό σύστημα, θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις.

Ταυτόχρονα, η επικαιροποίηση του μνημονίου περιλαμβάνει ενσωμάτωση δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων για την προώθηση συγκεκριμένων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων και το ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Το βάρος πέφτει στο Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα εξειδικεύει τους στόχους εσόδων, δαπανών και ελλείμματος για όλους τους φορείς του Δημοσίου έως το 2014, εμπεριέχοντας μέτρα ύψους 8% του ΑΕΠ ή 19 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα καλούνται οι ελληνικές τράπεζες να σχεδιάζουν, από το Μάιο, τη στρατηγική απεξάρτησής τους από το δανεισμό από την ΕΚΤ.

Αναλυτικότερα, το νέο μνημόνιο προσδιορίζει συγκεκριμένα μέτρα για το 2012, τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθούν μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2011. Εκεί λοιπόν είναι το χρονικό σημείο-κλειδί: Νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο και ένας "βαρύς πολιτικός χειμώνας" με αβέβαια αποτελέσματα σε ότι αφορά την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, πιθανότατα θα σημάνει την οριστική δύση του σημερινού πολιτικού σχηματισμού στην συνείδηση των πολιτών σε ένα χρόνο από σήμερα. Άρα "Αν η κυβέρνηση προσδοκά νίκη σε εκλογές πρέπει να τις κάνει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο" αναφέρει στέλεχος της κυβέρνησης

Tα νέα μέτρα που ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ (5,1 δισ. ευρώ.), μάλιστα, θα επαναξιολογηθούν (!) λαμβάνοντας υπόψη τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για το 2012 - 2014. Ειδικότερα, τα μέτρα είναι:

1. Η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, επιπλέον του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις. Ο κανόνας εφαρμόζεται επίσης στο προσωπικό που μετατίθεται από τις δημόσιες επιχειρήσεις υπό αναδιάρθρωση σε φορείς του Δημοσίου.

2. Η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με στόχο την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 320 εκατ. ευρώ το 2012, εξαιρουμένων των ειδικών μέτρων για την προστασία των λιγότερο ευημερούντων στρωμάτων του πληθυσμού. Εδώ θα γίνει πραγματική "σφαγή" αφού το 80% των νοικοκυριών της χώρας θα κληθούν να πληρώσουν από 1500 μέχρι και 4.000 ευρώ περισσότερα κατ'έτος για την θέρμανσή τους!

3. Καθιέρωση ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά), για ένα συνολικό ποσό τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

4. Συνέχιση της επέκτασης της βάσης του φόρου επί των ακινήτων, με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο. Επιπλέον θάνατος για την οικοδομή.

5. Συνέχιση της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης («Καλλικράτης»), η οποία θα συνεισφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ προς μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης. Η ανεργία λόγω απολύσεων από τους ΟΤΑ θα κτυπήσει "κόκκινο".

6. «Πάγωμα» στις ονομαστικές αυξήσεις των συντάξεων, που θα αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.

7. Συνέχιση της αύξησης της αποτελεσματικότητας των τεκμηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών, με στόχο την συγκέντρωση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.

8. Μείωση των τρεχουσών και των κεφαλαιακών επιδοτήσεων προς ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσής τους. Και αναδιάρθρωση σημαίνει πάνω απ'όλα μείωση των θέσεων εργασίας...

9. Επιδόματα ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ. Πιο φωωχοί οι άνεργοι, δηλαδή...

10. Είσπραξη επιπλέον εσόδων από την αδειοδότηση τυχερών παιγνίων κατά τουλάχιστον 225 εκατ. ευρώ από την εφάπαξ πώληση αδειών και αύξηση της ετήσιας απόδοσης από δικαιώματα κατά 400 εκατ. ευρώ επιπλέον. Όλη η Ελλάδα θα μεταβληθεί σε ένα απέραντο καζίνο...

11. Περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ, με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον. Αφορά σε μεταφορές αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή. Ο θάνατος του εμπορίου...

12. Πλήρης εφαρμογή του «πράσινου» φόρου και αύξηση της ετήσιας απόδοσής του κατά τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

13. Αύξηση της είσπραξης του ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα κατά 100 εκατ. ευρώ επιπλέον. Αν συγκεντρώσουν έστω και το 50% του ποσού θα πρέπει να θεωρείται επιτυχία...

Και βέβαια μέσα σε όλα αυτά θα έχουμε μείωση του αριθμού των ασφαλιστικών ταμείων επιβάλλει η τρόικα, ενώ το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης θα κρίνει και τα επόμενα μέτρα. Στο μνημόνιο σημειώνεται πως η κυβέρνηση υλοποιεί μία σε βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δημόσιων Ταμείων δευτερεύουσας/επικουρικής σύνταξης (συμπεριλαμβανομένων των Ταμείων Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων που καταβάλλουν εφάπαξ).

Σε όλα αυτά πρέπει να περιλάβουμε και τα αποτελέσματα της καθοριστικής συνόδου της Ε.Ε. τον Μάρτιο, όπου κρίνετια επιμήκυνση, αναχρηματοδότηση, επιτόκια δανεισμού κλπ. Αν τα αποτελέσματα είναι άκρως αρνητικά, τότε μπορεί οι εκλογές να έρθουν πολύ πιο σύντομα από τον Σεπτέμβριο...

Ολα τα παραπάνω μπορούν να δημιουργήσουν προσδοκίες πολιτικής νίκης για την κυβέρνηση, όσο και αν στηρίζεται "με νύχια και με δόντια" από την εγχώρια οικονομική ελίτ και τον ξένο πολιτικό παράγοντα; Πρακτικά είναι αδύνατον. Οπότε το σενάριο των εκλογών εντός του 2011 είναι σήμερα περισσότερο πιθανό παρά ποτέ...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More