ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΟΥ ......ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΑΖΕΙΣ;

«Εσείς υπογράψατε το Μνηµόνιο. Να ξέρατε τι υπογράψατε...». Με τη φράση αυτή οι εκπρόσωποι της τρόικας απάντησαν... κυνικά στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι πρέπει να υπάρξει πιστή τήρηση του Μνηµονίου, που προβλέπει την επικράτηση των επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι των κλαδικών ή της Εθνικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας µε την τρόικα συζητήθηκαν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τους µισθούς καθώς και τα µέτρα εξοικονόµησης περίπου 5 δισ. ευρώ το 2011 από τα ασφαλιστικά ταµεία και τις δαπάνες υγείας. Η τρόικα έδωσε συγχαρητήρια στην ηγεσία του υπουργείου για τις αλλαγές Λοβέρδου στο Ασφαλιστικό, αλλά έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στα εργασιακά. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας απέρριψαν το σχέδιο Κατσέλη, το οποίο προβλέπει µε επιχειρησιακές συµφωνίες την καταβολή χαµηλότερων µισθών από εκείνους στις κλαδικές συµβάσεις, αλλά µε τη σύµφωνη γνώµητων κοινωνικών εταίρων. Στόχος του σχεδίου είναι να βελτιωθεί ο Νόµος 3845/2010 που έχει ψηφιστεί εφαρµόζοντας το Μνηµόνιο και επιτρέπει τις αποκλίσεις ακόµη και κάτω από τον κατώτατο µισθό χωρίς προϋποθέσεις.


Το σχέδιο Κατσέλη παρέχει τη δυνατότητα «ελεγχόµενων» αποκλίσεων (10% - 20% έναντι του µισθού των κλαδικών) για διάστηµα έως 2 χρόνια και υπό τηνεποπτεία των εταίρων. Η τρόικα κατηγορηµατικά επισήµανε ότι το σχετικό µέτρο στο Μνηµόνιο είναι σαφέστατο και δεν επιδέχεται διαφορετικές ερµηνείες. Σύµφωνα µε τη σχετική ρύθµιση 2 Ν. 3845/2010, «οι όροι των οµοιοεπαγγελµατικών και Επιχειρησιακών Συµβάσεων Εργασίας µπορούν νααποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συµβάσεων Εργασίας καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίαςκαι οι όροι των ΚλαδικώνΣυµβάσεων Εργασίας µπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας».

Κάτω από τον βασικό
Αυτό σηµαίνει ότι σπάει οκατώτατος µισθός, που σήµερα είναι 740 ευρώ, και οι επιχειρήσεις – επικαλούµενες την οικονοµική κρίση και τα προβλήµατα βιωσιµότητάς τους – θα αµείβουν τους εργαζοµένους µε µισθούς χαµηλότερους από τους βασικούς.

Κατηγορηµατικοί ήταν οι εκπρόσωποι της τρόικας και στη µη διατήρηση,για λόγους ισότιµου ανταγωνισµού, του δικαιώµατος του υπουργού να επεκτείνει στους εργοδότες που δεν είναι µέλη εργοδοτικών οργανώσεων την ισχύ συµβάσεων που υπογράφουν οι κοινωνικοί εταίροι καθώς και στην παρουσία κυβερνητικού µέλους στον Οργανισµό Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας(ΟΜΕ∆)

Στη συνάντηση µε τους εκπροσώπους της τρόικας η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι η µειωµένη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων δεν οφείλεται στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγµατεύσεων. Οπως παρατήρησε η κ. Κατσέλη οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν αλλού: στην εσωστρέφεια των περισσότερων επιχειρήσεων, στο υψηλό µη µισθολογικό κόστος και διοικητικό βάρος, στο ασταθές θεσµικό πλαίσιο. Οι κλαδικές συλλογικές συµβάσεις, όπως έχει φανεί και από την ευρωπαϊκή εµπειρία, ιδιαίτερα σε χώρες µε µικροµεσαίες επιχειρήσεις διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισµό, συµβάλλουν στον περιορισµό του µισθολογικού κόστους και εξασφαλίζουν εργασιακή ειρήνη. Επιχειρησιακές συλλογικές συµβάσεις µπορεί να συµβάλουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας υπό ειδικές συνθήκες, τόνισε η υπουργός.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More