ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΕΡΓΑΣΙΑ......ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ


Φύλακες τραπεζών και νυχτερινών κέντρων, σερβιτόροι ξενοδοχείων, ταμίες στον ιππόδρομο... στις ουρές για μια «δουλειά του ποδαριού».



Με καθεστώς 24ωρης λίστας-εγγραφής και διαγραφής υποψήφιων εργαζομένων. Κάθε μέρα στο δίλημμα: «μεροκάματο του τρόμου» ή ανεργία. Στο έλεος του επιστάτη, χωρίς χαρτιά. «Αρνητικό» από το φιλμ της αμερικανικής κρίσης του '30.

Σήμερα στην Αθήνα «υπάρχουν εργαζόμενοι με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας μιας μέρας. Εταιρείες σεκιούριτι π.χ. έχουν λίστες δεκάδων ατόμων. Τους καλούν γι' αυτού του είδους την απασχόληση και αυτοί τρέχουν γιατί πεινάνε. Ξέρεις πόσος κόσμος παρακαλάει να μπει σ' αυτές τις λίστες αναμονής;», μας λέει ο Κώστας Ηλιόπουλος, σεκιουριτάς - πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Και εξηγεί πως πρόκειται γι' αυτούς που παίζουν ξύλο στα γήπεδα και τις συναυλίες με χούλιγκαν, χρήστες ουσιών κι όσους προσπαθούν να μπουν τσάμπα. Δουλεύουν κυρίως τις Κυριακές. Και τρώνε ξύλο για 20 ευρώ. Περιμένουν να γίνει μια συναυλία που αναβλήθηκε για να κολλήσουν ένα ένσημο, ελπίζοντας να γίνει στο μεταξύ και κανένας αγώνας. Πηγαίνουν στην περιφέρεια για ένα μεροκάματο την εβδομάδα. Τους μεταφέρουν το πρωί και επιστρέφουν το βράδυ. Η σύμβασή τους είναι για τις 4 ώρες. Ομως εκεί θα απασχοληθούν 12 ώρες. Ανασφάλιστοι, με 20-25 ευρώ μεροκάματο...
Η διαδικασία είναι απλή: «Βάλε εδώ υπογραφή, πάρε 25 ευρώ και φύγε. Υπογράφεις σε λευκά χαρτιά, χωρίς κείμενο. "Σ' όποιον δεν αρέσει να φύγει", σου απαντούν. Φαντάσου το καθεστώς που επικρατεί στους φύλακες νυχτερινών μαγαζιών».
Στις 1.780 εταιρείες σεκιούριτι είναι ασφαλισμένοι 14.500 ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 67.000 συμβόλαια. Δουλεύουν 16ωρο, 7ήμερο και για το ΙΚΑ δεν υπάρχουν. Αυτή η κατάσταση ισχύει από νοσοκομεία, μέχρι και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις, μέχρι αυτοκίνητα χρηματαποστολών, ακόμα και του Δημοσίου.
Εκατοντάδες συμπολίτες μας υποχρεώνονται να αποδεχτούν τέτοιους όρους εργασίας επειδή έχουν ανάγκη. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών. Ανεργοι δηλαδή με διδακτορικό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More