Νέο ιστορικό λεξικό εκδόθηκε για την Ιστορία του Κράτους των Σκοπίων, που αυτοαποκαλείται ‘μακεδονικό κράτος’ γραμμένο από το βούλγαρο συγγραφέα Ντιμίταρ Μπέτσεφ, γράφουν σήμερα τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, Ά1’, ‘Sitel’ κλπ.
Το νέο βιβλίο, που έγινε σήμερα η παρουσία του στα Σκόπια, προβάλλεται στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Ο συγγραφέας βασισμένος σε ιστορικές πηγές υποστηρίζει ότι:
Η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονία» είναι ένα σερβικό προϊόν.
Η ‘μακεδονική ταυτότητα’ δημιουργήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο από την κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία.
Ο ήρωας των Σκοπιανών, Γκότσε Ντέλτσεφ, ανήκει στην βουλγαρική ιστοριογραφία.
Ακόμη: οι παραδοσιακοί δημοφιλείς τραγουδιστές Βάσκα Λίλεβα και ο Νίκολα Μπάντεφ δεν είναι σλαβομακεδόνες αλλά είναι Βούλγαροι.
«Αυτά είναι μερικά από την ιστορική διατριβή την οποία έκδωσε ο Βούλγαρος ερευνητής και υποψήφιος διδάκτωρ της Οξφόρδης» σημειώνει το σκοπιανό κείμενο.
Στη συνέντευξή του ο Ντιμίταρ Μπέτσεφ θα πει:
«Λοιπόν, να πούμε την αλήθεια, η ‘Μακεδονία’ των Σκοπίων μπορεί να είναι προϊόν της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, μπορώ ακόμη να πω και της …Αλβανίας, αλλά όχι όμως των ίδιων των Σκοπιανών. Δημιουργήθηκε την κατάλληλη στιγμή στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το κομμουνιστικό κίνημα έχτισε βαθμηδόν την σλαβο-‘μακεδονική’ συνείδηση».
Το βιβλίο χρονολογικά καλύπτει μια μεγάλη περίοδο από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας και εξετάζει όλες τις επιρροές που ασκήθηκαν στους Σλάβους της Μακεδονίας. Αναφέρεται ακόμη στις συγγένειες του σλαβικού στοιχείου με τους γειτονικούς λαούς καθώς την επαναστατική σκέψη των Γιουγκοσλάβων για μια αυτόνομη Μακεδονία, ώστε να αποκοπεί τελείως από την επιρροή της Βουλγαρίας.
Ο συγγραφέας δεν δίστασε να επικρίνει την πολιτική της ‘αρχαιοποίησης’ της χώρας που προωθεί ο Γκρουέφσκι στην προσπάθειά του, να εδραιώσει μια ‘μακεδονική’ συνείδηση στους Σλάβους της πΓΔΜ. Αναφέρθηκε ακόμη στον κυβερνητικό προγραμματισμό, της τοποθέτησης του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και δεν διστάζει να δηλώσει ότι το άγαλμα αυτό, ανήκει στην ιστορία των Ελλήνων (των νότιων γειτόνων).
Ενώ τα αγάλματα του Ντάμε και του Γκότσε που στήθηκαν στο πέτρινο γεφύρι των Σκοπίων είναι βούλγαροι ήρωες.
«Οι κάτοικοι της πΓΔΜ μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο, ίσως Σέρβοι, ίσως Βούλγαροι, αλλά όχι Μακεδόνες. Και συγκρούονται με τους Έλληνες αγωνιζόμενοι να τους κλέψουν την πολιτιστική κληρονομιά τους», είπε ο συγγραφέας.
Ωστόσο, κανείς στα Σκόπια δεν διατίθεται να αναλάβει την προώθηση του Ιστορικού Λεξικού. Και αυτή είναι μια πρόταση που υποστηρίζεται από το Κέντρο Έρευνας και Πολιτικής, σημειώνει το σκοπιανό κείμενο.
Η εργασία αυτή δημοσιοποιήθηκε ήδη στην Ευρώπη και στη Βουλγαρία από αμερικανικό εκδοτικό οίκο και αγοράζεται μόνον ηλεκτρονικά.
Ο συγγραφέας θα τονίσει ότι το βιβλίο του βασίζεται σε ιστορικά έγγραφα, επίσημες πηγές καθώς και πρωτότυπα οθωμανικά έγγραφα που αποδεικνύουν την απάτη των Σκοπιανών.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου