ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ....ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ


Μακεδονία του Βαρδάρη» και «κόκκινη γραμμή»
Υπάρχει συμφωνία, λοιπόν, όλων των πολιτικών αρχηγών, στην αποδοχή ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό
Η «κόκκινη γραμμή» έγινε της μόδας τελευταία και την επικαλούνται ανέξοδα οι πολιτικοί μας. Και είναι ανέξοδα, διότι ποτέ στην ελληνική πολιτική ιστορία δεν υπάρχει περιστατικό, κατά το οποίο να τιμωρήθηκε πολιτικός επειδή πέρασε τα όρια της οποιασδήποτε «κόκκινης γραμμής», που ο ίδιος έθεσε.

Οι αρχηγοί δυο κομμάτων της Βουλής, κ.κ. Α. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης, τοποθετήθηκαν αρνητικά στις διαρρέουσες πληροφορίες, ότι επήλθε συμφωνία στο όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη» για τα Σκόπια. Δέχονται όμως, όπως και όλος ο πολιτικός κόσμος, κάποιο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Εδώ υπάρχει αντίφαση, διότι και η ονομασία «Βαρδάρης» προσδιορίζει γεωγραφική τοποθεσία.

«Βαρντάρ» αποκαλείται, στις σλαβικές διαλέκτους, ο ποταμός Αξιός, ο οποίος όμως δεν διασχίζει μόνον το κράτος των Σκοπίων, αλλά και την ελληνική περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. «Βαρντάρσκα» λεγόταν η περιοχή της Νοτιοσλαβίας, πριν από τον πόλεμο. Προστιθέμενος ο προσδιορισμός «Μακεδονία», είναι φυσικό όσοι ξένοι ακούν τον πλήρη όρο «Μακεδονία του Βαρδάρη» να θεωρούν πολύ λογικό, ότι και στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης έχει νόμιμα δικαιώματα το κράτος των Σκοπίων, τα οποία η προπαγάνδα του προβάλλει.

Επί του θέματος, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, κ. Γιώργος Δελαβέκουρας, δήλωσε «Η Ελλάδα εμμένει στην πάγια θέση της. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων». Παρόμοια ήταν και η δήλωση του π. εκπροσώπου του ΥΠΕΞ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου: «Η ελληνική κόκκινη γραμμή είναι γνωστή. Η συγκεκριμένη πρόταση εμπίπτει κατ΄ αρχήν στις προδιαγραφές, ωστόσο παραμένει άγνωστο το εύρος της χρήσης της».

Υπάρχει συμφωνία, λοιπόν, όλων των πολιτικών αρχηγών, στην αποδοχή ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό (όπου εμπεριέχεται και η ονομασία «Βαρδάρης») και συμφωνία στο εύρος της χρήσης της ονομασίας που πρέπει να ισχύει έναντι όλων (erga omnes).

Πρέπει όμως να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή, όπως επισημαίνουν οι «Μακεδονικές Οργανώσεις» (που εκπροσωπούν 140 μακεδονικά σωματεία) και που τόνισε σε συνέντευξή του ο ε.τ. πρέσβης κ. Λευτέρης Καραγιάννης (ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις με τον Γκλιγκόρωφ), ότι πέρα από το όνομα, πρωτεύουσα θέση στις συζητήσεις έπρεπε να καταλαμβάνει το ζήτημα της ταυτότητας και της γλώσσας των κατοίκων του γειτονικού κράτους. Πέραν των άλλων, πρέπει και να προστατευθούν χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν στην ονομασία τους παράγωγο της λέξης «Μακεδονία». Επ’ αυτού θα επανέλθουμε.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More