ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΦΛΟΓΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Επεκτείνει την ακτινοβολία της η «κυψέλη» ζεστασιάς για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, αποδεικνύοντας γι άλλη μια φορά στα 28χρονά της πως όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και...αποτέλεσμα. Τα μέλη της μη κερδοσκοπικής ΦΛΟΓΑΣ, του φορέα, που ίδρυσαν οι γονείς παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, χρειάστηκε να χτυπήσουν πολλές κρατικές πόρτες για να αποκτήσουν ένα ακτινοθεραπευτικό τμήμα για τις απαραίτητες εξετάσεις των παιδιών, που αγκαλιάζει ο σύλλογος. Με πείσμα, υπομονή, επιμονή, πάθος κατάφεραν, ύστερα από προσπάθεια 25 χρόνων, να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του ΟΠΑΠ και να «στήσουν» το πολυπόθητο τμήμα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού». Τα εγκαίνιά του θα γίνουν στις 28 του τρέχοντος μηνός.

«Δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε άλλο. Τα παιδιά χρειάζονται σωστή ιατρική φροντίδα σήμερα, όχι αύριο», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Τρυφωνίδου.

Το Σπίτι της ΦΛΟΓΑΣ βρίσκεται 28 χρόνια τώρα πλάι στα νοσοκομεία Παίδων, στο Γουδί. Παρέχει στέγη σε γονείς και παιδιά, που έρχονται από την περιφέρεια για τις ανάγκες παρακολούθησης της ασθένειας. Κινητή, δε, μονάδα νοσηλείας εξυπηρετεί και παιδιά της Αθήνας (αιμοληψίες, εξετάσεις κ.λπ.). Το Σπίτι προσφέρει άριστες συνθήκες διαβίωσης στους φιλοξενούμενους. Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής τους αγωγής τα παιδιά, που νοσούν, υποστηρίζονται από ειδικούς επιστήμονες (κοινωνικούς λειτουργούς και παιδοψυχολόγους) και παρακολουθούν μαθήματα του σχολείου από το διαθέσιμο διδακτικό προσωπικό.

Η σημερινή εικόνα του Σπιτιού είναι αποτέλεσμα διαρκών προσπαθειών των μελών του ΦΛΟΓΑ. Η λειτουργία του συλλόγου είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, βασίζεται στην εθελοντική εργασία των μελών και στην υποστήριξη των ευαισθητοποιημένων φίλων του.

Η πρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Τρυφωνίδου, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα έσοδά μας προέρχονται μόνον από τον απλό κόσμο. Δεν χρηματοδοτούμεθα από ευρωπαϊκά προγράμματα, ούτε από το κράτος. Μάλλον καλύπτουμε και ανάγκες του κράτους».

Ως παράδειγμα αναφέρει τον αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ο οποίος είναι απαραίτητος για την παρακολούθηση της πορείας της αγωγής των παιδιών, σε μηνιαία βάση. «Ήταν από το 1988, ξεπερασμένης τεχνολογίας και δεν έδινε σαφή εικόνα. Τα διαβήματά μας προς το Υπουργείο Υγείας έφταναν σε... ώτα μη ακουόντων. Αναγκαστήκαμε, με πόρους που μόνοι εντοπίσαμε, να τον αντικαταστήσουμε με άλλο κόστους 500.000 ευρώ. Η έλλειψη ακτινοθεραπευτικού τμήματος για παιδιά καλύφθηκε, επιτέλους, ύστερα από διαβήματα 25 χρόνων.

Η δράση του συλλόγου δεν περιορίζεται μόνον στην Αθήνα. Μέλη του «αγκαλιάζουν» παιδιά και γονείς σε όλη την Ελλάδα με παραρτήματα, μέσα από τα οποία προσφέρεται έργο στις μεγάλες πόλεις κατά τη φάση της διάγνωσης της νόσου. Ομάδες μητέρων, που έχουν θεραπευτεί τα παιδιά τους, αλλά και αποθεραπευμένα παιδιά της Ομάδας Νέων της ΦΛΟΓΑΣ επισκέπτονται τους γονείς, στο κρίσιμο στάδιο της διάγνωσης, και τους δίνουν δύναμη.

Η ΦΛΟΓΑ διαθέτει κοινωνικό ταμείο για τις πρώτες βασικές ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών και χρηματοδοτεί πρόσθετες ιατρικές εξετάσεις για τα παιδιά, τις οποίες δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, ο σύλλογος διοργανώνει εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία των παιδιών και την στήριξη των προγραμμάτων του. Πρωτίστως, στοχεύει στο να πληροφορεί την κοινή γνώμη ότι ο καρκίνος στο παιδί δεν είναι κληρονομικός, δεν είναι μεταδοτικός και δεν σημαίνει θάνατο. Απλώς, χρειάζεται χρόνο με κατάλληλη και εξειδικευμένη θεραπεία.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του συλλόγου περιλαμβάνεται και ο 3ος Λαϊκός Αγώνας Ορεινού Δρόμου «ΑΝΑτρέχω στην Αρκαδία», μήκους 8,5 χιλμ. στο μονοπάτι των «Αρκάδων Ποιμένων», στην καρδιά του ελατοδάσους, στο Βαλτεσίνικο Αρκαδίας.

Το πρωί της Κυριακής, 12 Σεπτεμβρίου, οι δρομείς θα διατρέξουν κατάφυτες βουνοπλαγιές, κορυφογραμμές, ρεματιές με αιωνόβια έλατα και θα συναντήσουν τη μαγευτική πηγή «της το Λιθάρι». Όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές, ο αγώνας είναι ανοικτός για δηλώσεις συμμετοχής σε όλους, εφόσον το επιτρέπει η φυσική τους κατάσταση, και θα διεξαχθεί σε τρεις κατηγορίες αθλητών, ανδρών και γυναικών άνω των 40 χρόνων, ανδρών και γυναικών μεταξύ 18 και 40 και εφήβων.

Σε ένδειξη υποστήριξης στο έργο της ΦΛΟΓΑΣ, οι συμμετέχοντες αθλητές, παράγοντες ή θεατές καλούνται να καταβάλουν το ποσό των 10 ευρώ στον λογαριασμό του συλλόγου στην Εθνική Τράπεζα 192/480000-10 ή στην ALPHA BANK 112-00-2002-011686 με αιτιολογία «Ανατρέχω στην Αρκαδία» και το όνομά τους.

Οι φίλοι του συλλόγου και όσοι επιθυμούν να στηρίξουν το έργο του, μπορούν να καταθέτουν το ποσό, που επιθυμούν, στους παραπάνω τραπεζικούς λογαριασμούς και στους εξής:

* Αγροτική Τράπεζα 017-01/01220138
* Τράπεζα Πειραιώς 5015-020-641423
* Ασπίς 10-203-0001-140
* Eurobank 00260063460100128261
* Marfin Egnatia Bank 0278039425

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More