ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ Η ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Παπούλιας : «Καταχρηστική η μονοπώληση της Μακεδονίας»


Προσπάθεια να επαναφέρει την κυβέρνηση των Σκοπίων στον ορθό δρόμο της διαπραγμάτευσης «για να εξευρεθεί ένα κοινά αποδεκτό, οριστικό όνομα» κατέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Τρίτης προς τιμήν του προέδρου της Βουλγαρίας κ. Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι «η Ελλάδα στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει, έμπρακτα και ουσιαστικά την ενταξιακή πορεία των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ο κ. Παπούλιας διευκρίνισε ότι «η στήριξη δεν είναι χωρίς προϋποθέσεις». Απευθυνόμενος ειδικώς στα Σκόπια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπενθύμισε την εθνική θέση ότι «η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποδέχθηκε την υποχρέωση να διαπραγματευτεί για να εξευρεθεί ένα κοινά αποδεκτό, οριστικό όνομα. Σύμφωνα και με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το όνομα αυτό δεν θα είναι μόνο για διεθνή ή για μερική χρήση. Θα είναι ένα όνομα οριστικό, για όλες τις χρήσεις».

Με αποφασιστικότητα, ο κ. Παπούλιας προειδοποίησε ότι «η εμμονή της κυβέρνησης των Σκοπίων στο ιδεολόγημα του "Μακεδονισμού" θα έχει υψηλό κόστος γι' αυτό το κράτος. Η μονοπώληση του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του στο όνομα του κράτους, της εθνότητας και της γλώσσας δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της περιοχής. Είναι καταχρηστική».

Αναφερόμενος δε στην πρόθεση της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στις ευρωατλαντικές δομές, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι «όσο τα Σκόπια επιμένουν τόσο θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη».

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις που ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες με σκοπό να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Παρβάνοφ «για τη σταθερή και αμέριστη υποστήριξη» της Βουλγαρίας «στις προσπάθειες επίτευξης συνολικής λύσης του Κυπριακού». Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Είναι ένα διεθνές θέμα που επηρεάζει βαθύτατα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και πρόσθεσε ότι «είναι ένα ουσιαστικό πρόσκομμα για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».

Περιγράφοντας τις προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική πλευρά για να αποδεχθεί πιθανή λύση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει μια λύση που θα σέβεται τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια λύση ευρωπαϊκή, συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. Μία λύση με εγγυημένη βιωσιμότητα, χωρίς ξένα στρατεύματα και εποίκους. Που θα περιλαμβάνει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα».

Εν όψει της σκληρής παρτίδας πόκερ που αναμένεται να διεξαχθεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπούλιας έθεσε όλους τους εταίρους προ των ευθυνών τους. «Το Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει και κρίνεται. Η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Εάν δεν το πράξει, στοιχειώδης συνέπεια επιβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να λάβει αποφάσεις που δεν θα είναι προσχηματικές», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπαινισσόμενος ότι αν η Άγκυρα επιμείνει να μην υλοποιεί τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να υποστεί κυρώσεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More