ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Αποτελεί πια εδώ και πολύ καιρό αγαπημένη συνήθεια πολιτικών και οικονομικών κύκλων σε Ανατολή και Δύση να ασχολούνται με την "επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή".
Κάποιοι, αυτή τη φορά προσπάθησαν να καταρτίσουν ένα «βιώσιμο» σενάριο για την εξέλιξη αυτή. Και το ίδρυμα Wolfson, αφού διάλεξε τα πέντε επικρατέστερα, αποφάσισε να βραβεύσει το καλύτερο.
Σωστά διαβάσατε!
Βραβείο αληθοφανούς σεναρίου για την επιστροφή στη... θρυλική δραχμή!


Έτσι, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον οικονομολόγο Roger Bootle και την ομάδα του από το Capital Economics του Λονδίνου.


Η ομάδα των πρώτων επικεντρώθηκε στην έξοδο της Ελλάδας και κατήρτισε το εξής σενάριο, σύμφωνα με τους New York Times:

Ίσως ο κ. Σαμαράς, παρ' ότι θέλει τη χώρα στο ευρώ να πρέπει να αναζητήσει έναν πρακτικό εγχειρίδιο για την εγκατάλειψη του ευρώ, σχολιάζουν οι δημιουργοί του σεναρίου.

Αρχικά, η κυβέρνηση της χώρας προς αποχώρηση (της Ελλάδας με το προκείμενο case study), θα πρέπει να συναντηθεί μυστικά και να αποφασίσει την αποχώρηση ένα μήνα πριν αυτό ανακοινωθεί επίσημα. Οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρωζώνης, δεν θα πρέπει να ειδοποιηθούν παρά μόνο τρεις μέρες πριν την επίσημη δημόσια ανακοίνωση.

Κατόπιν θα πρέπει να κλείσουν οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια.

Το νέο νόμισμα θα καθοριστεί με ισοτιμία ένα προς ένα έναντι του ευρώ και κατόπιν θα υποτιμηθεί.

Ο κ. Bootle και η ομάδα του πάντως αν και μιλούν για ένα μεγάλο αρχικό σοκ για τη χώρα που θα βγει από το κοινό νόμισμα, υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αμιγές καλού καθώς λόγω των φθηνότερων τιμών και του νομίσματος, θα κινηθεί η οικονομία και θα εκτοξευτεί η ανταγωνιστικότητα.

Το βραβείο που έλαβε η ομάδα για το σενάριο αυτό άγγιξε τις 388.000 δολάρια.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More