ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν ότι η αποστολή της στην Αθήνα ζήτησε κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αντιθέτως, πηγές προσκείμενες στους ελεγκτές μιλάνε απλά για την πραγματική εφαρμογή των λεγόμενων επιχειρησιακών συμβάσεων στη χώρα, ως παράκαμψη των κλαδικών. Μάλιστα, από ό,τι φάνηκε σήμερα το πρωί ουδείς στο κολέγιο των επιτρόπων ήταν ενήμερος για ένα τέτοιο αίτημα.

Η ανώτερη πηγή τόνισε ότι η Ελληνίδα Επίτροπος πήρε στο κολέγιο το λόγο και έθεσε το θέμα της πρότασης της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση για την παράκαμψη της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με σκοπό τη μείωση των κατώτερων ορίων αποδοχών.

Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αυτή ατυχή και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να θιγεί το επίπεδο των κατώτερων μισθών με οποιαδήποτε μορφή. Υπενθύμισε ότι σε σχετική συζήτηση στην Κομισιόν για το γενικότερο θέμα της αγοράς εργασίας τον περασμένο Μάιο είχε συμφωνηθεί ότι η Κομισιόν μπορεί να ενθαρρύνει τη συζήτηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το επίπεδο των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τοποθετηθεί υπέρ της μείωσης των κατώτατων αποδοχών. Και βεβαίως η υπόθεση των γενικότερων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα είναι πρώτα απ΄ όλα θέμα συζήτησης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Την τοποθέτηση αυτή της κ. Δαμανάκη υποστήριξαν εκ μέρους των Σοσιαλιστών ο αρμόδιος Επίτροπος για τα Εργασιακά θέματα Λάσλο Άντορ και εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών η κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία μάλιστα δήλωσε ότι ως Χριστιανοδημοκράτης δεν μπορεί να δεχθεί να προωθείται μείωση των κατώτερων αποδοχών των εργαζομένων, και μάλιστα σε χώρες όπως η Ελλάδα που αυτές είναι πολύ χαμηλές. Αυτό δεν το έχει δεχθεί η Κομισιόν στη σχετική συζήτηση που έχει προηγηθεί. Με τις απόψεις αυτές συμφώνησαν πολλοί Επίτροποι από όλο το πολιτικό φάσμα. Ο Όλι Ρεν απαντώντας και με σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Μπαρόζο είπε ότι θα δει το θέμα αυτό με ιδιαίτερη προσοχή όπως ετέθη και στόχο να μην προκαλείται η κοινή γνώμη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More