ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΠΑΝΤΑ ΗΡΩΕΣ


Σε έντονα φορτισμένο κλίμα έγινε στη Λεμεσό η κηδεία των δίδυμων 19χρονων ναυτών Μιλτιάδη και Χριστάκη Χριστοφόρου από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος. Οι δύο ναύτες υπηρετούσαν ως λίγες μόνο μέρες στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί ως πυροσβέστες, προερχόμενοι από άλλη μονάδα της Εθνοφρουράς.

Αλλα τρία θύματα της τραγωδίας στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί κηδεύθηκαν σήμερα. Σε έντονα φορτισμένο κλίμα έγινε στη Λεμεσό η κηδεία των δίδυμων 19χρονων ναυτών Μιλτιάδη και Χριστάκη Χριστοφόρου από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος. Οι δύο ναύτες υπηρετούσαν ως λίγες μόνο μέρες στη ναυτική βάση ως πυροσβέστες, προερχόμενοι από άλλη μονάδα της Εθνοφρουράς.

Την ίδια ώρα στα Λειβάδια Λάρνακας γινόταν η κηδεία του Αρχιλοχία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Παπαδόπουλου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα.
Χθες Τετάρτη τελέστηκαν οι κηδείες του Διοικητή Διοικήσεως Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη, του Αντιπλοίαρχου Λάμπρου Λάμπρου, του Αρχικελευστή Κλεάνθη Κλεάνθους, των πυροσβεστών Βασίλη Κρόκου, Παναγιώτη Θεοφίλου, Αδάμου Αδάμου, Σπύρου Τταντή και του Αρχιπυροσβέστη Γιώργου Γιακουμή.
Αύριο Παρασκευή θα τελεστεί η κηδεία του ΕΠΥ Μιχάλη Ηρακλέους, από τον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Λατσιά.
Οι κηδείες τελούνται δημοσία δαπάνη.

Γνώριζαν από το Φεβρουάριο...

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε το τηλεοπτικό κανάλι «Mega Κύπρου», ο κίνδυνος έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων με τα εκρηκτικά είχε επισημανθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρακτικό σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο κυπριακό υπουργείο Αμυνας, όλοι οι αρμόδιοι (υπουργεία ’μυνας και Εξωτερικών και διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας) γνώριζαν από τον περασμένο Φεβρουάριο τον κίνδυνο έκρηξης των 98 εμπορευματοκιβωτίων με την πυρίτιδα. Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το πρακτικό, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου (ΔΥΠ) του ΓΕΕΦ ήταν ξεκάθαρος για τους κινδύνους που υπήρχαν μιλώντας στη σύσκεψη για το ενδεχόμενο έκρηξης.
Από τα 98 εμπορευματοκιβώτια τα 65 περιείχαν διάφορες πυρίτιδες. Τα υπόλοιπα περιείχαν πλάκες γραφίτη, σωλήνες και άλλα μεταλλικά υλικά.
Η πυρίτιδα εμπεριέχει σταθεροποιητή, η σύνθεση του οποίου «σύμφωνα με τις εργοστασιακές προδιαγραφές, αλλοιώνεται με τον χρόνο και με την επίδραση των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών. Συνεπώς σημειώνεται ο κίνδυνος να αλλοιωθεί το μίγμα της πυρίτιδας αντιδρώντας με ανάφλεξη ή ακόμα και με έκρηξη», επισήμανε ο διευθυντής της ΔΥΠ.
Ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Λεωνίδας Παντελίδης, πρότεινε να γίνει διαχωρισμός του στρατιωτικού από το μη στρατιωτικό υλικό και η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί δύο φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να απαλλαγεί από τα εμπορευματοκιβώτια: αρχικά θα μπορούσε να ζητηθεί η άδεια του ΟΗΕ για την καταστροφή των επικίνδυνων υλικών (πυρίτιδα) και σε δεύτερο στάδιο να προωθηθεί αίτημα για εκποίηση των μη στρατιωτικών υλικών στο ελεύθερο εμπόριο. Ο κ. Παντελίδης σημείωσε πως σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε, η Συρία και το Ιράν θα ικανοποιούντο με ένα συμβολικό ποσόν.
Από την πλευρά τους, ο υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης διατύπωσαν φόβους για την επικινδυνότητα της πυρίτιδας, λόγω της αλλοίωσης της από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.
Σύμφωνα με το πρακτικό, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της εισήγησης του υπουργού Εξωτερικών για αποστολή δειγμάτων της πυρίτιδας σε χημεία της Κύπρου και του εξωτερικού και να ερευνηθεί το ποσόν που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το κράτος από την πώληση της. Ωστόσο, επισημαίνεται στα δημοσιεύματα, αν και πέρασαν πέντε μήνες από εκείνη τη σύσκεψη δεν υπήρξε κάποια ενέργεια.
Ναυτεμπορική

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More