ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΚΑΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ


Επιτέλους μετά από 537 χρόνια βρέθηκε ένας Ελληνοαμερικανός πολιτικός ο σημερινός πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης κ. Κρις Σπύρου να ανακαινίσει το θέμα της λειτουργίας του ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας στη Κωνσταντινούπολη.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία του Τουρκικού κράτος η πολιτική Ερντογάν θα καθίσει στο σκαμνί της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης για την υπόθεση της Αγίας Σοφίας.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου ήταν ξεκάθαρος: “ Στο σκαμνί της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης θα δοθεί η ευκαιρία στον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Να δικαιολογήσει γιατί η θεία λειτουργιά στην Αγία Σοφία αποτελεί προκλητική ενέργεια που υπονομεύει το δημόσιο νόμο και τη δημόσια τάξη στην Τουρκία”.
Αφορμή να οδηγηθούν τα πράγματα σε αυτό το σημείο ήταν όταν στις 22 Δεκεμβρίου του 2005 ανακοινώθηκε στην Αμερική η δημιουργία της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας .

Σκοπός αυτής της κίνησης ήταν να επανέλθει η μεγάλη εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας στην αρχική της υπόσταση ως ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία ,όπως ακριβώς καθαγιάσθηκε το 537 μ.χ , πριν από 1474 χρόνια .

Εκθέτουν είδη υγιεινής οι Τούρκοι

Δηλαδή τι το ποιο αυτονόητο η συγκεκριμένη εκκλησία να λειτουργείται , να αγιάζεται από τους πιστούς και να σταματήσει να είναι οίκος εμπορίου.
Ο κ. Σπύρου στη σημερινή συνέντευξη τύπου κατήγγειλε τις τουρκικές αρχές λέγοντας : “ Έχουν μετατρέψει τη Μητέρα Εκκλησία των Εκκλησιών από χώρο λατρείας σε πασαρέλα μόδας, σε τόπο λαϊκού παζαριού και σε εκθετήριο ειδών υγιεινής”.

Το αποκορύφωμα όμως από τις τουρκικές αρχές ήρθε όταν ο κ. Σπύρου ζήτησε να επισκεφθεί πέρυσι στις 16 Σεπτεμβρίου με ορθοδόξους χριστιανούς την Αγία Σοφία και να τελέσουν τη θεία λειτουργία.

Η προκλητική απάντηση του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα Χασάν Γκογκούς που ενήργησε κατόπιν εντολών -από ότι μάθαμε -του κ. Ερντογάν θα μείνει ιστορική : « Θα επιθυμούσα να σας επιστήσω τη προσοχή στο γεγονός ότι η πρόθεση σας να τελέσετε θεία λειτουργία στο Μουσείο της Αγίας Σοφίας θεωρείται προκλητική ενέργεια που υπονομεύει το δημόσιο νόμο και τη δημόσια τάξη στην Τουρκία , και όπως ισχύει σε κάθε δημοκρατική χώρα , τέτοιες ενέργειες δεν θα επιτραπούν».

Αυτή είναι η δημοκρατία σήμερα στην Τουρκία .

Τελικά η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία και η απαγόρευση τέλεσης θείας λειτουργιάς στον ιερό ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας από την τουρκική κυβέρνηση αποτέλεσαν το κύριο αίτιο προσφυγής της παγκόσμιας ενορίας της Αγίας Σοφίας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Στις 10 Μαρτίου του 2011 οι νομικοί σύμβουλοι της Παγκόσμιας Ενορίας Αχιλλέας Δημητριάδης και Κώστας Παρασκευάς γνωστοί από τις επιτυχίες τους ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου στις υποθέσεις της κυρίας Τίνας Λοϊζίδου στα κατεχόμενα της Κύπρου και της οικογένειας Φωκά στην Κωνσταντινούπολη κατέθεσαν την προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο που η Τουρκία είναι μέλος

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη σημερινή συνέντευξη τύπου ήταν παρόντες και οι δύο δικηγόροι όπου ο κ. Δημητριάδης κατήγγειλε την απαράδεκτη στάση των τουρκικών άρχων και σε συγκεκριμένα πρόσφατο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη – ενώ πηγαινοερχότανε παλιότερα χωρίς πρόβλημα- μετά τη προσφυγή που έκανε του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα.

Αυτή είναι η Δημοκρατία του Ερντογάν που επιθυμεί με την πολιτική του να μας καθορίζει τα θρησκευτικά μας δικαιώματα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More