ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΝΕΩΤΕΡΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ


Σ’ εναν χρόνο από τώρα, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο...το μουσείο του Λούβρου, θα ανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχθεί 668 έργα και ένα αντίγραφο ψηφιδωτού από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και όλες τις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Μακεδονίας.
Η έκθεση με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγ. Αλεξάνδρου» θα παρουσιαστεί στη γαλλική πρωτεύουσα, από τον ερχόμενο Οκτώβριο 2011 έως και τον Φεβρουάριο του 2012.
Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι για πρώτη φορά θα ενωθούν αρχαιολογικά σύνολα που είχε ανασκάψει η Συμμαχική Στρατιά της Ανατολής, εκ των οποίων άλλα φυλάσσονταν στο Λούβρο και άλλα όχι. Πρόκειται για ταυτισμένα εκθέματα, που προέρχονται από τον ίδιο τάφο, αλλά θα ενωθούν ύστερα από 93 χρόνια.
Όπως λέει η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Βελένη «πολλές φορές ταξίδεψαν σ΄ολόκληρο το κόσμο μακεδονικοί θησαυροί, εκτός απο την Γαλλία. Πρώτη φορά, λοιπόν, μια έκθεση με πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα της τελευταίας εξαετίας θα εκτεθούν στη γαλλική πρωτεύουσα, απευθυνόμενα σ΄ένα κοινό (σσ. το γαλλικό), που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τους θησαυρούς και την ιστορία της Μακεδονίας».
Η έκθεση προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς και θα πλαισιωθεί από ταινία μιας ώρας, που θα προβάλλει χώρους της αρχαίας Μακεδονίας.
Το Λούβρο θα ανταποδώσει το 2012 στην Θεσσαλονίκη και στα πέντε μουσεία της (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Τελλόγλειο, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικό) με μια έκθεση, που θα περιλαμβάνει έργα νεότερης τέχνης από τους 17ο και 18ο αι.
Το Γαλλικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την έκθεση μέσα απο ενότητες, που έχουν ως εξής:
- «Ανακάλυψη της αρχαίας Μακεδονίας» (από τα πρώτα βήματα της έρευνας των πρωτοπόρων Heuzey και Daumet σε Βεργίνα και Πύδνα, το 1861, καθώς και από τις ανασκαφές της Συμμαχικής Στρατιάς της Ανατολής» και ακόμα «η δράση των μεγάλων Ελλήνων αρχαιολόγων Ρωμαίου, Μπακαλάκη, Πέτσα, Ανδρόνικου και Βοκοτόπουλου).
- «Από την αχλύ της Ιστορίας στη διαμόρφωση του Βασιλείου: η Μακεδονία από την ύστερη εποχή του χαλκού ως τον 6ο αιώνα π.Χ».
- «Η Εξάπλωση του Μακεδονικού Βασιλείου: από τον Αλέξανδρο Α΄ως τον Μ. Αλέξανδρο»,
- «Η Μακεδονία μετά τον Αλέξανδρο - η ακμή της ελληνιστικής εποχής (3ος-2ος π.Χ)».
- «Μακεδονική κοινωνία»( όψεις της καθημερινότητας).
- «Οι τέχνες στην κλασσική και ελληνιστική Μακεδονία».
- «Θρησκεία, τελετουργία και ταφικές πρακτικές».
- «Μια νέα εποχή-Ρωμαϊκή κυριαρχία στη Μακεδονία».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More