ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΗΛΩΝΩ ΕΛΛΗΝ


ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΩΝΩ "ΕΛΛΗΝΑΣ"

Τί το καλό βρήκα στον Ελληνισμό ; Οτι έφτιαχνε ωραίους ναούς ; Οτι έφτιαχνε ωραία αγάλματα ; Οτι έφτιαξε ωραίες ιστορίες για τις περιπέτειες κάποιου Οδυσσέα και άλλων ηρώων ; Οτι είχε ωραίες πολεμικές στολές ;

Καλά όλα αυτά αλλά ΜΟΝΟ αυτά ;
ΟΧΙ !
Υπάρχει κάτι άλλο...

πολύ σημαντικότερο :
ΤΟ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ ΠΝΕΥΜΑ των αρχαίων Ελλήνων .

Και εννοώ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΑΛΗΘΙΝΟ . Δεν σου χαϊδεύει τα αυτιά . Δεν προσπαθεί να σου ωραιοποιήσει τα πράγματα . Σου πετά κατάμουτρα την αλήθεια και όποιος αντέξει , άντεξε !

Υπάρχει γύρω μας ένα σεβαστό ποσοστό ανθρώπων που ούτε συναισθάνεται την ασημαντότητά του ούτε θέλει να του μιλήσεις ειλικρινά γι' αυτήν . Αποστρεφόμενος αυτό το "πλήθος" φυσικό ήταν να βρώ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ το καταφύγιο που ζητούσα .

Ιδού δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ :

Ιπποκράτης για την εκπαίδευση : Πρώτον μεν ούν πάντων δεί φύσιος . Φύσιος γαρ αντιπρησσούσης , κενά πάντα . ( Πρώτα απ' όλα λοιπόν πρέπει να διαθέτει φυσική κλίση για να γίνει κάποιος γιατρός . Γιατί , αν η φύση δεν βοηθάει , κάθε προσπάθεια είναι μάταιη ) Απο τον ΝΟΜΟ του Ιπποκράτη .

Εδώ έχουμε το πιο έξοχο παράδειγμα της ανελέητα κοφτερής ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ . Στο λέει στα ίσια "Αν ο εγκέφαλός σου είναι αργόστροφος μη κουράζεσαι άδικα "
Γιατί βάζεις τους γονείς σου να κουράζονται να σε σπουδάσουν στην Βουλγαρία ( και να σε κάνουν "επιστήμονα" ) αφού ο βλέπεις οτι η μηχανή σου "δεν τραβάει" !
Με δυό προτάσεις έβαλε τα θεμέλια για οποιοδήποτε εκπαιδευτικό σύστημα σε οποιοδήποτε ηλιακό σύστημα , σε οποιονδήποτε γαλαξία , σε οποιοδήποτε γαλαξιακό σμήνος .
Τα καλοπληρωμένα γεροντάκια στα Παιδαγωγικά Ινστιτούτα ακόμη ψάχνουν να τα βρούν ! Αντιπαραβάλλετε όλα τα για χ βικά που μας σερβίρουν οι υπάλληλοι της Σ ι w ν :
"Είμαστε όλοι ίσοι !"
" Όλοι αξίζουν κάτι !"
"Όλοι οι μαθητές μπορούν να μάθουν !"
Φυσικά και όλοι αξίζουν ΚΑΤΙ . Απλώς άλλος αξίζει το βάρος του σε χρυσάφι και άλλος αξίζει το βάρος του σε άχυρο !

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ : ΟΣΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΜΕ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

Εδώ ο Πυθαγόρας μας σερβίρει με φινετσάτη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΝΑΥΣΟΤΗΤΑ την αλήθεια χωρίς να χρησιμοποιεί καμμία αιχμηρή λέξη !
Αν το μεταφράσουμε σε σύγχρονα ελληνικά τί μας λέει :
Ελα εδώ ρε άνθρωπε ! Φωνάζεις οτι οι μεγαλοκαπιταλιστές σου φέρονται άσχημα . Οτι σε εκμεταλλεύονται . Οτι σε πετούν στην ανεργία ό,τι ώρα θέλουν . Οτι σε βάζουν να κάνεις ανθυγιεινές δουλειές . Οτι σε ταϊζουν σκουπίδια .

Εσύ βλέπεις πώς μεταχειρίζεσαι τα ζώα ; Τα γδέρνεις ζωντανά , τα φυλακίζεις σε στενά κλουβιά , τα ευνουχίζεις χωρίς αναισθησία , τα αποκόπτεις απο τα παιδιά τους , τα σκοτώνεις με βάρβαρους τρόπους ....Και όλα αυτά για λίγο κρέας περισσότερο !
Σε τί διαφέρεις απο τον στυγνότερο των καπιταλιστών ;
Σοβαρά , θεωρείς εφικτή μια κοινωνία όπου ο καπιταλιστής θα σέβεται εσένα , ενώ εσύ θα κακομεταχειρίζεσαι τα ζώα για να απολαμβάνεις την μπριζολίτσα σου ;
Πού πάς ρε Καραμήτρο ; ( που λέει και η δημοφιλής διαφήμιση )

Μοιάζει σαν να στέλνει ένα μήνυμα ( ο Πυθαγόρας ) στους οπαδούς του ΚΚΕ : Φροντίστε να αλλάξετε πρώτα τον εαυτό σας και μετά αλλάξτε τον κόσμο !
Απαρνηθείτε πρώτα το MARLBORO και μετά πολεμήστε τις ΗΠΑ !

Θα απαντήσει κάποιος " Δεν τα κάνω εγώ . Οι καπιταλιστές τα κάνουν όλα αυτά !" .
Σωστά . Εσύ όμως τα ανέχεσαι ! Αγοράζεις τις γούνες . Αγοράζεις τις μπριζόλες . ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΤΑ ΣΤΕΡΗΘΕΙΣ !

Και άν δεν έχεις το σθένος να στερηθείς την μπριζόλα , πού θα βρείς το σθένος να αγωνισθείς για σημαντικότερα πράγματα ( που θα απαιτήσουν ανώτερες θυσίες ) ;

Εκτός απο αμείλικτο , το ελληνικό πνεύμα ήταν φιλικό με την ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΑ .
Παράδειγμα :
Ο πρώτος Έλληνας ιστορικός ήταν ο Ηρόδοτος . Άριστος σαν συγγραφέας ευχάριστων αναγνωσμάτων αλλά μέτριος σαν ιστορικός . Ο δεύτερος ιστορικός ( ο Θουκυδίδης ) ήταν ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ιστορικός όλων των εποχών ! Μόνο με 40 χρόνια διαφορά απο τον πρώτο !
Παντού στην ιστορία βλέπουμε να υπάρχει μια αργή εξέλιξη και τελειοποίηση . Απο την πρώτη αγιογραφία σε χριστιανικό ναό μέχρι τον κορυφαίο αγιογράφο ( τον Μανουήλ Πανσέληνο ) υπάρχει μια εξέλιξη χιλίων ετών .
Απο τα πρώτα κεραμικά της Κίνας ( 7000 πχ ) μέχρι τα βάζα των Μίνγκ μεσολαβούν 8000 χρόνια εξέλιξης .
Και στην Ελλάδα βλέπουμε την αργή εξέλιξη . Απο τον πρώτο πέτρινο ναό μέχρι τον Παρθενώνα μεσολάβησαν περισσότερα απο 40 χρόνια . Απο τον πρώτο κούρο μέχρι τον Ερμή του Πραξιτέλους μεσολάβησαν περισσότερα απο 40 χρόνια ( όχι όμως χιλιάδες ) .
Στα καθαρά πνευματικά έργα όμως ( μαθηματικά , αστρονομία , φιλοσοφία , ιατρική , ιστοριογραφία ) βλέπουμε μια εντυπωσιακά γοργή εξέλιξη .
Το ελληνικό πνεύμα εδώ "βάζει γκόλ απο τα αποδυτήρια" όπως λέει και η ευστοχότατη λαϊκή έκφραση .

Θα πεί κάποιος οτι άν ο Θουκυδίδης δεν ζούσε στην πλούσια Αθήνα του Χρυσού Αιώνα , δεν θα έγραφε ποτέ την Ιστορία του .
Σωστά . Αλλά πλούσιοι υπήρξαν πολλοί σε όλους τους αιώνες και σε όλες τις ηπείρους . Κανείς τους δεν έγινε Θουκυδίδης !

Το ελληνικό πνεύμα φαίνεται σαν να ήταν ένα λουλούδι που βλάστησε μόνο στην φυλή που κατοίκησε αυτή την χερσόνησο .

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More