ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Σκωτσέζικο «ναι» στον επαναπατρισμό των μαρμάρων


«Οι Έλληνες δικαιούνται να αποκτήσουν έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θησαυρούς τους». Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σκωτίας, αναφερόμενος στα μάρμαρα του Παρθενώνα, που παραμένουν «υπό ομηρία» στο Βρετανικό Μουσείο.

Όπως ανέφερε, οι Σκωτσέζοι υπουργοί πιστεύουν πως η Ελλάδα είναι απολύτως ικανή να παρουσιάσει και να συντηρήσει τα γλυπτά του Παρθενώνα με τον κατάλληλο τρόπο, και γι’ αυτό το λόγο θα στηρίξουν την προσπάθεια.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας είναι η τελευταία που έρχεται να προστεθεί στο μακρύ πλέον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας.
«Ναι» στην επιστροφή των μαρμάρων λέει το 97% των Βρετανών
Με το εντυπωσιακό ποσοστό του 97% οι Βρετανοί πολίτες στέλνουν ηχηρή απάντηση στο ερώτημα που αφορά στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην κοιτίδα τους.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της μεγάλης βρετανικής εφημερίδας «Guardian», βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες διαδικτυακή ψηφοφορία, όπου οι επισκέπτες καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση: «Είναι καιρός να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα»;

Η εφημερίδα «προκαλεί» τους επισκέπτες της να αποφανθούν εάν ο ισχυρισμός του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, ότι η κοινή γνώμη στη Μ. Βρετανία υποστηρίζει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, είναι σωστός ή όχι.

Με την ψηφοφορία να λήγει σε δύο ημέρες από σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών της βρετανικής ιστοσελίδας της Guardian συμφωνούν: Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι τα Μάρμαρα δεν αναφέρονται ως «Ελγίνεια», αλλά ως «Μάρμαρα του Παρθενώνα», κάτι που δείχνει ότι η Αθήνα κέρδισε έδαφος στην διεκδίκηση των Μαρμάρων, αφού εδώ και πολλά χρόνια η διπλωματική αναφορά των Βρετανών στα Μάρμαρα ήταν «Ελγίνεια».

Ωστόσο, ο υπεύθυνος της συγκεκριμένης ιστοσελίδας χρησιμοποίησε την ονομασία «Ελγίνεια» στην ηλεκτρονική διεύθυνση του διαδικτύου που αντιστοιχεί στην ψηφοφορία, η οποία είναι: http://www.guardian.co.uk/culture/poll/2009/jun/24/elgin-marbles.

Δεν πειράζει, κάποτε θα το παραδεχτεί και αυτός…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More