ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΝΟΜΙΖΑΤΕ.........


Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Νίκος Κουρής: Απαιτείται εθνική πολιτική για την προστασία του Αιγαίου
Το Αιγαίο δεν είναι μια αχανής ακατοίκητη θαλάσσια έκταση, όπως π.χ η περιοχή που περιλαμβάνεται στο FIR Μάλτας. Η θάλασσα του Αιγαίου περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό νήσων και νησίδων που από αρχαιοτάτων χρόνων κατοικούνται από Έλληνες. Τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου ευρίσκονται στην ανατολική περιοχή του και έχουν ενσωματωθεί στην Ελληνική επικράτεια με βάση διεθνείς συνθήκες, στο πρώτο ήμισυ του περασμένου αιώνα. Τα νησιά του Αιγαίου συνδέονται μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα, μ' ένα πυκνό δίκτυο θαλασσίων και αεροπορικών συγκοινωνιών, το πυκνότερο της Ευρωπαικής ηπείρου, που διασφαλίζουν την ενότητα του Ελληνικού κράτους, την ασφάλεια και την κοινωνική και οικονομική τους ανάπτυξη.

Φανερή επιδίωξη της Τουρκίας είναι η αλλαγή του καθεστώτος του Αιγαίου με τη μεταβολή της πολιτικής γεωγραφίας στη περιοχή…
Στην επιδίωξη αυτού του στόχου της η Άγκυρα χρησιμοποιεί πολιτικά μέσα και στρατιωτική πίεση. Ο Τουρκικός αναθεωρητισμός υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ οι οποίες τελευταία διακηρύσσουν την ανάγκη «της εκ νέου αναγνώσεως των ρυθμίσεων που έγιναν στο Αιγαίο κατά το παρελθόν»!. Μέσω των μηχανισμών του ΝΑΤΟ οι «φίλοι» μας πέτυχαν να καταργηθούν τα όρια επιχειρησιακής ευθύνης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάτι που αποτελούσε πάγια επιδίωξη της Άγκυρας. Η αλλαγή αυτή δημιούργησε de facto μια κατάσταση συγκυριαρχίας στο Αιγαίο ιδιαίτερα στην αεράμυνα του χώρου. Η εξέλιξη αυτή θα έχει σαν φυσική συνέπεια την αλλαγή , σε επόμενο χρόνο, και των ρυθμίσεων εναερίου κυκλοφορίας, που σηματοδοτεί περιορισμό της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, γιατί Ελληνικά εδάφη θα βρεθούν κάτω από την Τουρκική «προστασία». Αυτό θα αποτελέσει ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για την μεταβολή του status quo στη περιοχή.
Ο κίνδυνος για μια τέτοια εξέλιξη είναι άμεσος. Από τη πλευρά μας απαιτείται, εκτός των άλλων, η συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας σε μια εθνική πολιτική για την προστασία του Αιγαίου που δεν θα μεταβάλλεται με την εναλλαγή των κυβερνήσεων στη εξουσία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More