ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;
Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.
ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912
Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.
ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.
Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..
Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012
ΑΓΟΡΑΖΩ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι θα πρέπει να προτιμάμε, όταν είναι εφικτό, τα ελληνικά προϊόντα αντί των ξένων.
Αφενός, θα ενίσχυε την εγχώρια παραγωγή, διασφαλίζοντας περισσότερες θέσεις εργασίας, και αφετέρου θα περιόριζε επιπλέον τις εισαγωγές συμβάλλοντας στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τη σταθεροποίηση του ΑΕΠ..
Η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η χώρα τα τελευταία χρόνια για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των προσδοκιών, σε συρρίκνωση των διαθέσιμων εισοδημάτων και του αποτελέσματος...
πλούτου (ομόλογα, μετοχές, ακίνητα κ.τ.λ.) και κατά συνέπεια σε πτώση της κατανάλωσης και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Η διψήφια πτώση των λιανικών πωλήσεων το ίδιο χρονικό διάστημα αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της νέας πραγματικότητας, με φόντο τα πολυάριθμα λουκέτα καταστημάτων και επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας σε επίπεδα-ρεκόρ για τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών.
Για πολλούς, αυτή είναι μια δυσάρεστη, αλλά αναπόφευκτη προσαρμογή σε χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης, που θα περιορίζουν το χάσμα με το επίπεδο παραγωγής.
Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, πρόκειται για μια υφεσιακή διαδικασία από τη στιγμή όπου η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση, στην οποία η καταναλωτική δαπάνη έχει τη μεγαλύτερη συμβολή.
Θεωρητικά, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καλυφθούν οι απώλειες από τη συρρίκνωση της κατανάλωσης, που αντανακλώνται στην οικονομική δραστηριότητα, είναι η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Όμως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα γιατί αφενός το περιβάλλον, π.χ. ερωτήματα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, δεν βοηθά τις ιδιωτικές επενδύσεις και αφετέρου γιατί θα πρέπει να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που δεν είναι άμεσης απόδοσης.
Επομένως, η όποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση μπορεί να προέλθει από δύο τομείς:
Πρώτον, από τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών όσο η ζήτηση από το εξωτερικό είναι ισχυρή και, δεύτερον, από τη μείωση των εισαγωγών λόγω περιορισμένης εσωτερικής ζήτησης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πτώση της κατανάλωσης έχει προκαλέσει συμπίεση των εισαγωγών, υποβοηθώντας το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν).
Φυσικά, υπάρχουν παράπλευρες απώλειες καθώς κλείνουν εισαγωγικές εταιρείες και εμπορικά καταστήματα που πουλούσαν εισαγόμενα προϊόντα.
Δεν είναι ασφαλώς ευχάριστο.
Όμως, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε κανείς να αποδεχθεί το επιχείρημα εκείνων που ισχυρίζονται ότι η χώρα διέθετε πολύ περισσότερα τέτοια καταστήματα και επιχειρήσεις από όσα θα μπορούσε να συντηρήσει με πιο διατηρήσιμα επίπεδα καταναλωτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Να υπενθυμίσουμε ότι η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση στην Ελλάδα ξεπερνούσαν το 88% του ΑΕΠ την περίοδο 2000-2009, όταν στις περισσότερες από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης κυμαίνονταν μεταξύ του 70% και του 80% του ΑΕΠ.
Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο αρχικό ερώτημα τι θα μπορούσε να γίνει βραχυπρόθεσμα ώστε να σταθεροποιηθεί ταχύτερα η εθνική οικονομία και να κερδίσει η χώρα χρόνο για να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και να βελτιώσει τις εξαγωγικές επιδόσεις της.
Η απάντηση είναι να γίνει συνείδηση στον κόσμο μέσω καμπάνιας των ενδιαφερόμενων επαγγελματικών ομοσπονδιών και συλλόγων ότι θα πρέπει να προτιμά, όταν είναι εφικτό, τα ελληνικά προϊόντα αντί των ξένων.
Με αυτόν τον τρόπο, θα διοχετεύεται μεγαλύτερο μέρος της συμπιεζόμενης καταναλωτικής δαπάνης σε προϊόντα και πρώτες ύλες που παράγονται στην Ελλάδα, επιτυγχάνοντας με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.
Αφενός, θα ενισχύει την εγχώρια παραγωγή, διασφαλίζοντας περισσότερες θέσεις εργασίας, και αφετέρου θα περιορίζει επιπλέον τις εισαγωγές συμβάλλοντας στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στη σταθεροποίηση του ΑΕΠ.
Μπορεί, λοιπόν, η συμπίεση της κατανάλωσης να είναι αναπόφευκτη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομία δεν μπορεί να βγει από το τούνελ της ύφεσης ταχύτερα αν το παλιό σύνθημα «αγοράζω ελληνικά» γίνει συνείδηση στη μεγάλη μάζα του κόσμου.
Η ΚΑΤΟΧΗ
Της Μαργαρίτας Δόμπα
"Η Κατοχή" σύντομα στην οθόνη του Υπολογιστή μας...με πρωταγωνιστές Κ. Φλώκα και Κ. Τζώρτζη
Η γιορτή του Αγίου Νικολάου του 2011 μου επεφύλασσε μια όμορφη έκπληξη. Βρέθηκα στο σπίτι ενός πολύ αγαπημένου φίλου, όπου γνώρισα τον Κωνσταντίνο Τζώρτζη, έναν κρητικό με ψυχή παιδιού. Όπως συνηθίζεται σε όμορφα βράδια σε σπίτια, είπαμε όλοι λίγο ή πολύ με τι ασχολούμαστε. Όταν ήρθε η σειρά του, ήρθε ο ενθουσιασμός μου. Μου μίλησε για μια ταινία στην οποία συμμετείχε και που μετά τις γιορτές θα έβλεπε τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν άντεξα. Ρώτησα όσα περισσότερα γινόταν. Πίστεψα σε αυτή την ταινία χωρίς καν να την έχω δει. Μάλιστα μέχρι και αυτή τη στιγμή που γράφω, δεν την έχω δει. Θα την δούμε όλοι μαζί!
ΚΑΤΟΧΗ. Έτσι ονομάζεται. Είναι μια ταινία μικρού μήκους και μικρής διάρκειας. Μια καθόλα εθελοντική παραγωγή από μια ομάδα ανθρώπων στην Κρήτη, παθιασμένων και με μεράκι. Μια αλληγορία, όπως μου την χαρακτήρισε ο σκηνοθέτης και παραγωγός Άκης Μαυράκης, του οποίου είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με αυτό που λέγεται φιλμ. Μέχρι τώρα ήταν ταγμένος στην φωτογραφία, αγάπη ζωής, όπως εγώ έχω καταλάβει.
Από εκείνη την ημέρα έχω μιλήσει πολλάκις στα τηλέφωνα με τον Άκη. Ακόμη απορεί μαζί μου και με την πίστη μου στο πρότζεκτ του, γιατί όπως σας είπα, όχι δεν έχω δει ακόμη την ταινία. Άλλωστε, για να στηρίξει κανείς ή να παρουσιάσει κάποιος τη δουλειά και προσπάθεια μιας ομάδας, δεν χρειάζεται κριτική. Εγώ αναγνωρίζω και σέβομαι το γεγονός, πως μια τέτοια περίοδο, που όλοι αναρωτιόμαστε αν λειτουργεί ή κινείται κάτι σε αυτή τη χώρα, αυτή είναι μία από εκείνες τις εκλάμψεις, που θα έπρεπε ίσως να μας ξαναγεμίζουν πίστη.
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Τη δική τους μαθηματική «παράδοση» φαίνεται να δημιουργούν συν τω χρόνω τα Τρίκαλα, αφού μαθητές της περιοχής κατακτούν ολοένα και περισσότερες διακρίσεις στους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας, φτάνοντας, μάλιστα, σε επίπεδα ρεκόρ.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας νομού Τρικάλων Στέλιος Αμπράζης, εδώ και 25 χρόνια, μαθητές από τα Τρίκαλα λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, κατακτώντας- ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- πρωτιές και άλλες σημαντικές διακρίσεις.
Μάλιστα, η περσινή χρονιά (2010-2011) ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, με πληθώρα βραβεύσεων για τουςΤρικαλινούς μαθητές: ο Παναγιώτης Λώλας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη Μαθηματική Μεσογειάδα (Αθήνα), το χάλκινο στην Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα (Άμστερνταμ/Ολλανδία) και επίσης το χάλκινο μετάλλιο στη Βαλκανιάδα (Ιάσιο/Ρουμανία). Επίσης, η Νικολέτα Αναγνώστου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και ο Θεόδωρος Αναγνώστου εύφημη μνεία στη Βαλκανιάδα (μαθητών γυμνασίου) της Κύπρου.
Οι τρεις παραπάνω μαθητές είχαν νωρίτερα διακριθεί και σε πανελλήνιο επίπεδο, κατακτώντας χρυσά μετάλλια στις κατηγορίες, όπου διαγωνίστηκαν.
Συνολικά, την περασμένη χρονιά, στη 2η φάση, "Ευκλείδης", του πανελλήνιου μαθηματικού διαγωνισμού της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, συμμετείχαν 29 μαθητές από τα Τρίκαλα, στην 3η φάση, "Αρχιμήδης" 12, στην 4η φάση (προκριματικός) τρεις όσο και στην εθνική ομάδα.
Ανάλογη ήταν και η παρουσία τους τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι μεγάλες επιτυχίες των Τρικαλινών μαθητών ξεκίνησαν το 2006-2007, όταν στη 2η φάση του διαγωνισμού πήραν μέρος 45 μαθητές. Ακολούθησαν εννέα μαθητές στην 3η φάση, δύο μαθητές στον προκριματικό και δύο μαθητές στην εθνική ομάδα.
Για τη χρονιά 2011-2012, μέχρι στιγμής, έχει καταρριφθεί κάθε ρεκόρ, σύμφωνα με τον κ. Αμπράζη, αφού στον Ευκλείδη συμμετέχουν 46 μαθητές.
Υπάρχει κάποια εξήγηση, γιατί ο νομός Τρικάλων ξεχωρίζει στις επιτυχίες των μαθηματικών διαγωνισμών; Στο ερώτημα αυτό, ο κ. Αμπράζης απαντά πως οι μαθητές της περιοχής ξεχωρίζουν στους διαγωνισμούς, επειδή αναπτύσσεται ανάμεσά τους πραγματική φιλία, ευγενής άμιλλα, αλλά κι επειδή έχουν κατανοήσει οι ίδιοι τη σημασία της συνεργασίας.
Καθοριστικός παράγοντας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ποιοτική διδασκαλία των καταρτισμένων συναδέλφων του εκπαιδευτικών- ιδιαίτερα στον τομέα των μαθηματικών- αλλά και η εθελοντική προσφορά και προσπάθεια των μελών του Παραρτήματος Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Το "μυστικό" της επιτυχίας και οι πρωταγωνιστές
Για να έχει καλό αποτέλεσμα ένας μαθητής που θα πάρει μέρος σε διαγωνισμούς, το "κλειδί" είναι, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας νομού Τρικάλων, ένας συνδυασμός σωστής εκπαίδευσης από την οικογένεια και το σχολείο.
"Έχοντας υπ' όψιν μας ότι τα ζητήματα που καλούνται να λύσουν οι μαθητές έχουν συχνά ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς απαιτούν προσέγγιση και σκέψη, που είναι πολλές φορές στα όρια του αναλυτικού προγράμματος των σχολείων μας, για να ανταπεξέλθει κάποιος χρειάζεται αρκετά μελέτη, με στοχευμένο διάβασμα και ειδική μαθηματική βιβλιογραφία" σημειώνει ο κ. Αμπράζης.
Μάλιστα, όπως εξηγεί, μετά την πρώτη φάση των διαγωνισμών, ο παραπάνω συνδυασμός δεν φτάνει, πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχουν ακόμη πιο υψηλές απαιτήσεις.
Από την πλευρά του, ένας από τους «πρωταγωνιστές» των επιτυχιών, ο Παναγιώτης Λώλας επισημαίνει ότι η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. «Πρέπει να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις για να συνεχίσεις τον αγώνα σου. Όσο πιο πολύ διαβάζεις, τόσο πιο αδύναμος και ανεπαρκής αισθάνεσαι, αφού καταλαβαίνεις το εύρος της επιστήμης αυτής» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης, μαθητής Β' Λυκείου.
Μια ερώτηση που δέχεται συχνά ο πολυβραβευμένος μαθητής είναι πόσες ώρες διαβάζει μαθηματικά. «Η αλήθεια» λέει «είναι ότι δεν ασχολούμαι όσο θα ήθελα, γιατί υπάρχουν και οι σχολικές υποχρεώσεις και απαιτήσεις, που είναι πολλές και για τις οποίες δε θα ήταν σωστό να αδιαφορήσω». Ωστόσο, μόλις βρει ελεύθερο χρόνο, το μεράκι του κι αυτό που τον αναζωογονεί είναι η ενασχόληση με τα μαθηματικά.
Η συμμετοχή του στους διαγωνισμούς τον βοήθησε, όπως αναφέρει, να γνωρίσει παιδιά «προικισμένα», με ήθος και γνώσεις, από τη χώρα μας, αλλά και από όλο τον κόσμο, να κάνει φίλους και να νιώσει ότι έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει και πολλά να μάθει.
Ένας άλλος μαθητής, που στο παρελθόν έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ο Βάιος Κρικέλης, επίσης μαθητής Β' Λυκείου, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η ενασχόλησή του με τα μαθηματικά είναι καθημερινή: δύο ώρες την ημέρα διάβασμα, λύσιμο ασκήσεων και ενασχόληση με βιβλία που περιέχουν ύλη μαθηματικών.
Την αγάπη του για τα μαθηματικά την ενίσχυσε ο εκπαιδευτικός πατέρας του, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, που τον ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, μελλοντικά, ο ίδιος θα ήθελε να σπουδάσει σε Πολυτεχνική Σχολή και να ασχοληθεί λιγότερο με τα μαθηματικά.
Τα επόμενα βήματα στο διαγωνισμό
Μετά την πρώτη φάση των διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ακολουθεί στις 21 Ιανουαρίου η δεύτερη φάση, ο "Ευκλείδης", όπου θα συμμετάσχουν και οι 46 μαθητές από τα Τρίκαλα, που προκρίθηκαν. Ακολουθεί ο "Αρχιμήδης", στις 3 Μαρτίου, στην Αθήνα και ακολούθως, στον προκριματικό διαγωνισμό, θα στελεχωθούν οι δύο εθνικές ομάδες μαθηματικών, αποτελούμενες από έξι μαθητές λυκείου και έξι μαθητές γυμνασίου.
Οι μαθητές που θα επιλεγούν, θα συμμετάσχουν στην 29η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (οι μεγάλοι), στη 16η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (οι μικροί), αλλά και στην 53η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που φέτος θα διεξαχθεί στην Αργεντινή.
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ < ΦΙΛΟΙ > ΜΑΣ
Είναι γνωστό ότι οι τρεις μεγάλοι μας “σύμμαχοι” στην διάρκεια της διασκέψεως της Τεχεράνης προσέφεραν στη Τουρκία τόσο τα Δωδεκάνησα, όσο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου Χίο, Σάμο και Μυτιλήνη προκειμένου η Τουρκία να μπει στον πόλεμο στο πλευρό τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν το φθινόπωρο του 1943 η Ιταλία συνθηκολόγησε, οι Άγγλοι απελευθέρωσαν προσωρινά τα ελληνικά νησιά Σάμο, Λέρο και Κω. Η ελληνική κυβέρνηση του Καϊρου ζήτησε τότε να υπαγάγει τα νησιά στην δικαιοδοσία της, η Αγγλία όμως το αρνήθηκε….
Ο λόγος; Ένα μήνα μετά, την 1η Δεκεμβρίου 1943, προσέφεραν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ αυτά νησιά στην Τουρκία για να βγει στον πόλεμο και όλα αυτά όταν η Ελλάς υπέφερε και είχε χύσει ποταμούς αίματος, για να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους!
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ
«Αντί να κοπεί ο μισθός και η σύνταξη, καλύτερα να ενοικιάσει η πολιτεία την Ακρόπολη και όχι μόνον. Να ενοικιάσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τους Δελφούς, τον Ναό του Απόλλωνα, όλους και μάλιστα τώρα».
«Είναι προτιμότερο αντί να είναι η Ακρόπολη κλειστή από απεργίες να ενοικιασθεί σε ιδιώτες. Βεβαίως υπό την εποπτεία του κράτους. Έτσι θα έχει εξασφαλισμένα έσοδα το κράτος, θα αυξηθεί ο τουρισμός και η Ακρόπολη θα παραμένει ανοιχτή όλο το 24ωρο. Δεν κατάλαβα; Εάν την ενοικιάσουμε την Ακρόπολη, θα φύγει από τη θέση της; Οι Γάλλοι είναι πιο έξυπνοι από εμάς που ενοικιάζουν τις Βερσαλίες;»
Όσον αφορά τις πιθανές αντιρρήσεις που θα υπάρξουν για την πρότασή του να ενοικιασθούν η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Κνωσός και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι σε ιδιώτες ο κ. Γιακουμάτος απαντά: «Να αφήσουν οι ψυχάκηδες και οι αγκυλωμένοι τις θεωρίες του χθες και να δουν το αύριο της πατρίδας».
Σήμερα, προσπαθώντας να ανασκευάσει, εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Η σπέκουλα και η παραπληροφόρηση έχει και τα όρια της. Αναφέρομαι στο… «ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Νοικιάστε την Ακρόπολη..».
» Δηλαδή τι ήθελε να πει ο ποιητής; Να νοικιάσουμε στο Μεμέτη την Ακρόπολη για να έχουμε έσοδα;
» Να λοιπόν ποια είναι η αλήθεια
» Δεν νοικιάζονται τα ιερά και τα όσια. Δεν νοικιάζονται μνημεία και ειδικά ο φάρος του πολιτισμού για όλο τον κόσμο που είναι η Ακρόπολη. Αυτό όμως που θα μπορούσε να γίνει είναι να δημιουργηθεί στη χώρα μας ένα ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σκοπός του θα είναι η αξιοποίηση όλων των αρχαιολογικών χώρων, επωφελεία της χώρας μας και της ιστορίας μας
» Και αυτό για τους εξής λόγους;
1) Το προσωπικό που θα προσληφθεί θα είναι Ιδιωτικού Δικαίου
2) Τα οικονομικά αυτού του ΝΠΔΔ δεν θα υπόκεινται στο Δημόσιο Λογιστικό Δίκαιο αλλά θα έχει αυτοτέλεια όσον αφορά την οικονομική διαχείριση του.
3) Δεν θα εξαρτάται από την υπογραφή κανενός Υπουργού, μια υπογραφή που αν έρθει, θα έρθει μετά από 3 χρόνια
4) Η συντήρηση και λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων θα γίνεται άμεσα και αποτελεσματικά
5) Θα λειτουργούν 1 ώρα μετά την ανατολή του ηλίου και θα κλείνουν 1 ώρα πριν την δύση του καθημερινά
6) Δεν θα έχουμε φαινόμενα αργιών, απεργιών, ανάρτησης πανό που δυσφημούν τη χώρα μας φανερώνοντας τα μαύρα μας τα χάλια παγκοσμίως
» Αυτή είναι η πρόταση μου και αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τ άλλα είναι σπέκουλα. Και μπορεί η με την πρότασή μου αυτή να μην συμφωνούν όλοι, όμως ακόμα έχουμε Δημοκρατία. Και σε κάθε περίπτωση δεν δίνω σε κανέναν το δικαίωμα, ειδικά σε κάτι ψευτοελληναράδες να μιλάνε και να παραδίδουν μαθήματα για ηθικές αξίες, αρχές και παραδόσεις σε κανέναν πόσο μάλλον σε μένα».
Μία σύγκριση αυτών που είπε εχθές με αυτά που λέει σήμερα φανερώνει το μέγεθος της αναξιοπιστίας του ανδρός και το μέγεθος της πολιτικής του κωλοτούμπας. Αυτά που είπε εχθές δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που προσπαθεί να ψελλίσει σήμερα. Και κάτι ακόμα: δέν μπορείς κύριε Γιακουμάτε να κάνεις υποδείξεις του στυλ: «δεν δίνω σε κανέναν το δικαίωμα, ειδικά σε κάτι ψευτοελληναράδες να μιλάνε και να παραδίδουν μαθήματα για ηθικές αξίες, αρχές και παραδόσεις σε κανέναν πόσο μάλλον σε μένα». Πες μια συγνώμη στον ελληνικό λαό και μάζεψε το απύθμενο θράσος σου!
ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΑ
Δείτε το χαρτονόμισμα που κυκλοφόρησε το 1944...
Στις 3 Νοεμβρίου του 1944, κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα. Πρόκειται για εκείνο των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Ωστόσο, η ουσιαστική του αξία ήταν σχεδόν μηδαμινή.Το χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών ακολούθησε τις εκδόσεις των 5, 25 και 200 εκατομμυρίων και 2 δισεκατομμυρίων.
Σε σημερινές τιμές και με βάση τη χρυσή λίρα Αγγλίας, η πραγματική αξία του δεν θα πρέπει να ξεπερνούσε τα σημερινά 10 λεπτά του ευρώ. Τελικά, αποσύρθηκε λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ
Στην οικονομική εξαθλίωση πολλών νοικοκυριών αναφέρεται το BBC
Το δημοσίευμα παραθέτει αρκετές περιπτώσεις γονέων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα της εκκλησίας, στο Χαμόγελο Του Παιδιού και τα Παιδικά Χωριά SOS, καθώς δεν είχαν ούτε σπίτι, ούτε δουλειά προκειμένου να τους προσφέρουν ακόμη και τα στοιχειώδη.
Όπως αναφέρει το BBC, μάλιστα, τα ιδρύματα αυτά καλύπτουν τα κενά που έχει αφήσει η Πολιτεία στη μέριμνα για τις οικογένειες.
Τέλος θίγει και το γεγονός ότι τα ιδρύματα αυτά καλούνται να πληρώσουν υψηλότατες εισφορές για τις δωρεές που λαμβάνουν.
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τέτοιες μέρες είναι καλό να θυμόμαστε αυτά που οι άλλοι έχουν ξεχάσει.
Ήταν Γενάρης του 1952, όταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης ολοκλήρωνε το πόνημά του "Πατριωτική Οικονομική Πολιτική", ένα μικρό βιβλιαράκι που "κάποιοι" φρόντισαν να εξαφανιστεί. Αντίτυπά του μοιράζονταν από χέρι σε χέρι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, περίπου τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη του έκδοση από τις οικονομικές εκδόσεις "Μπιστιρλή", το γνωστό στους μυημένους εξειδικευμένο εκδοτικό οίκο που από τις αρχές του αιώνα εξέδιδε τα πλέον προχωρημένα επιστημονικά συγγράμματα για λίγους και εκλεκτούς. Ποιος ήταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης;
Γεννήθηκε στη Λαμία το 1907. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς, ήδη από το 1922 στην ηλικία των 15 χρονών, στον "Όμιλο Ελεύθερης Σκέψης" κι άρχισε να διαμορφώνει την πατριωτική του οικονομική θεωρία. Μετά, έφυγε για τη Σοβιετική Ένωση όπου σπούδασε οικονομικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας -το γνωστό μετονομασθέν σε Λομονόσοφ - και στη συνέχεια εργάστηκε μαζί με μερικά από τα πιο κορυφαία μυαλά της εποχής του σε ορισμένα από τα πιο προχωρημένα και άκρως απόρρητα οικονομικά προγράμματα της τότε Σοβιετίας. Το 1940 επιστρέφει στην Ελλάδα, εντάσσεται στην Αντίσταση και με το τέλος του πολέμου συλλαμβάνεται από τους Άγγλους και παραδίδεται στη Χωροφυλακή. Μένει φυλακισμένος, "ξεχασμένος" για χρόνια. Στο κρατητήριο ολοκληρώνει το βιβλίο "Πατριωτική Οικονομική Πολιτική" που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον εκδοτικό οίκο "Μπιστιρλή", ο οποίος και το εκδίδει. Το βιβλίο είναι δυναμίτης, αφού περιέχει μερικά από τα πιο πρωτοποριακά μοντέλα οικονομικής πρόβλεψης που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Επιπλέον, προβάλλει το πατριωτικό μοντέλο της οικονομίας και προκαλεί πάταγο στους τότε διεθνείς οικονομικούς κύκλους και σε πρόσωπα που διαμόρφωναν τη διεθνή οικονομική πολιτική. Αυτά για την ιστορία. Απλά να προσθέσουμε ότι αρκετοί Έλληνες που εργάζονται σε μεγάλους διεθνείς Οίκους - που σήμερα κάποιοι εξ΄αυτών των Οίκων μας ταλανίζουν - έχουν δει στις βιβλιοθήκες Διευθυνόντων Συμβούλων και άλλων κορυφαίων στελεχών το βιβλιαράκι του Ισίδωρου Πόσδαγλη. Του μεγάλου Αγωνιστή και Οικονομολόγου. Ίσως κάποια στιγμή αξίζει να ασχοληθούμε και να αναφέρουμε πολύ περισσότερα για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά μυαλά που γέννησε αυτός ο τόπος.
Τι έγραφε στο βιβλίο του ο Πόσδαγλης και γιατί δεν θέλουν να το ξέρουμε; Μερικές μόνο αναφορές από το βιβλίο του Πόσδαγλη - το οποίο θυμίζουμε γράφτηκε στα 1952 - είναι ικανές να ανατρέψουν, κυριολεκτικά να τινάξουν στον αέρα το σάπιο οικοδόμημα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται. Διαβάστε: Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο "Εθνικό Χρέος και Εθνικό Έλλειμμα" σημειώνει ο Πόσδαγλης, στις σελίδα 17: "Όταν τα δανεισμένα κεφάλαια του διεθνούς καπιταλισμού βρεθούν στο όριο της απόδοσής τους τότε ακολουθεί μια απομείωση του Εθνικού Χρέους, που επιβάλλουν δια της βίας. Τότε θα επικαλεστούν την ανάγκη πλέριας συμμετοχής όλων των δανειστών, εννοώντας μ΄ αυτά τα λόγια ότι πρέπει να πληρώσουν οι αποταμιεύσεις των εργατών, των αγροτών και του λαού. Κυλάνε έτσι το χρέος τους από το Κράτος που στέρεψε από απόδοση στο γόνιμο χωράφι του αγρότη για να πάρουν κι από εκεί κέρδη."
Και συνεχίζει ο Πόσδαγλης πιο κάτω, στη σελίδα 22 στο ίδιο κεφάλαιο: "Όταν η Ευρώπη μετά τον Πόλεμο θα φτιάσει το Νόμισμα για να απορροφήσει τα λαϊκά κεφάλαια, τότες θα στραφούν προς την Ελλάδα να της κόψουν το Χρέος που θα της έχουν φορτώσει, με σκοπό να τραβήξουν από τους εργαζόμενους και τους αγρότες ότι θα έχουν μαζέψει από το τέλος του Πολέμου και μετά". Αν βρίσκετε εντυπωσιακό να προβλέψει κανείς το κοινό νόμισμα από ένα κρατητήριο στα 1952 περιμένετε να δείτε παρακάτω: "Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία θα γίνουν στόχος του διεθνούς κεφαλαίου μόλις φτιάσουνε το Νόμισμα. Το άθροισμα των δικών τους χρεών - που με τέχνη και κόπο θα τους έχουν φορτώσει - θα ισορροπεί, θα αντιπροσωπεύει το Χρέος μιας ψευτο-ένωσης, ώστε να ισοφαρίζει τα κέρδη των Γερμανο-Γάλλων και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους.". Σελίδα 24! Αυτά γράφει ο Πόσδαγλης, με στοιχεία, αριθμούς και διαγράμματα, είπαμε από το 1952! Στο τέταρτο κεφάλαιο "Τα Κόμματα" γράφει ο Πόσδαγλης στη σελίδα 121: "Όταν ο λαός πρέπει να καθοδηγηθεί προς την απομείωση του Χρέους τότε χρειάζεται μια γενικής φύσης Κυβέρνηση (Σ.Σ.: Ο Πόσδαγλης μάλλον εννοεί μια Κυβέρνηση συνεργασίας), που θα αντιπαλεύει τα λαϊκά συμφέροντα σ' όλο το πλάτος της ιδεολογικής αντιπάλης. Ο διεθνής παράγοντας του καπιταλισμού θα φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν δυνατότητες άλλες απ΄αυτές που θα λέει η γενικής φύσης Κυβέρνηση." Μήπως σας θυμίζει κάτι; Γιατί όμως στην Ελλάδα; Τα εξηγεί όλα ο Πόσδαγλης: "Αμερικανοί και Γερμανοί δεν μπορούν να ζήσουν πιο πέρα απ΄ το τέλος του αιώνα γιατί θαναι τόση η ανάγκη τους για κεφάλαια, όπως βλέπουμε ακριβώς στον πίνακα πιο πάνω, που θα πρέπει να βγάλουν τα πετρέλαια για τα οποία οι ίδιοι οι Γερμανοί ήρθαν να κάνουν Κατοχή στην Πατρίδα μας. Θα δείτε να ξαναβρίσκονται Σύμμαχοι, να συγκεντρώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους και να ασχολούνται με το χάρτη που ξέρουν όλοι τους και τον έχουν κλεισμένο στα συρτάρια τους.Και οι ξένοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους." Σε ποιο χάρτη αναφέρεται αυτός ο μεγάλος και ξεχασμένος αγωνιστής; Ίσως τα πούμε σε ένα άλλο άρθρο...
Η ΑΨΙΔΑ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ
Ο Ν. Γκρούεφσκι εγκαινίασε την «Αψίδα της Μακεδονίας», στην οποία απεικονίζονται ως μέρος της «Μακεδονίας» η Βόρεια Ελλάδα, η αλβανική περιοχή των Πρεσπών και το δυτικό μέρος της Βουλγαρίας.
Σε ένα νέο παραλήρημα εθνικισμού, η σκοπιανή ηγεσία αποκάλυψε και πάλι τις αλυτρωτικές διαθέσεις της εναντίον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου φαραωνικού έργου, της «Αψίδας της Μακεδονίας» στα Σκόπια, η οποία περιέχει παραστάσεις που απεικονίζουν τη «Μακεδονία» να περιλαμβάνει και την ελληνική Μακεδονία.
Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Μ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δυο χωρών Αδ. Βασιλάκη και Ζ. Γιόλεφσκι, ο κ. Γκρούεφσκι προκαλεί με τα εγκαίνια του μνημείου αυτού (στα πρότυπα της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι), το οποίο κόστισε 4,4 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στο σχέδιο εμπνεύσεως του Σκοπιανού πρωθυπουργού με την ονομασία «Σκόπια 2014», που μεταξύ άλλων προέβλεπε και την κατασκευή του ακαλαίσθητου αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η «Αψίδα της Μακεδονίας» παρά την κριτική της αντιπολίτευσης εγκαινιάσθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά λεπτομέρειες των ανάγλυφων παραστάσεων αποκαλύφθηκαν χθες μετά τις εντονότατες αντιδράσεις των Αλβανών.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η «Αψίδα της Μακεδονίας», η οποία για τον κ. Γκρούεφσκι συμβολίζει τη «νίκη» της ίδρυσης του «Μακεδονικού» κράτους, απεικονίζει ως μέρος της «Μακεδονίας» τη Βόρεια Ελλάδα, την αλβανική περιοχή των Πρεσπών αλλά και όλο το δυτικό μέρος της Βουλγαρίας (την «Αιγαιατική Μακεδονία» και τη «Μακεδονία του Πιρίν»).
Η ίδια η δημιουργός του έργου, Βαλεντίνα Στεφάνοβσκα (η οποία είχε αναλάβει τη δημιουργία και του παρακείμενου αγάλματος του Μεγάλου Αλέξάνδρου), παραδέχθηκε ότι στην Αψίδα περιλαμβάνονται «όλα τα μέρη της Μακεδονίας» και ότι στις πλευρές της περιέλαβε και αναπαραστάσεις με στοιχεία λαογραφίας, μουσικής και παραδοσιακών φορεσιών από τη «Μακεδονία του Βαρδάρη, τη Μακεδονία του Πιρίν, την Αιγαιατική Μακεδονία και τη Μικρή Πρέσπα».
Η ηγεσία της πΓΔΜ συναντήθηκε εκτάκτως την Κυριακή ενόψει των χωριστών συναντήσεων που θα έχει ο κ. Νίμιτς με τους κ. Βασιλάκη και Γιόλεφσκι την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και από το ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου Γ.Ιβανόφ προκύπτει ότι η σκοπιανή πλευρά θα επιμείνει στην προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών για το αδιέξοδο στην ελληνική κυβέρνηση. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η «Μακεδονία» αναμένει τον «σεβασμό και την αποτελεσματική εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που θα συνεισφέρει στη διαμόρφωση θετικότερου κλίματος για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας», σε μια αναφορά που παραπέμπει σαφέστατα σε προσπάθεια εκμετάλλευσης της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης για την ανατροπή των δεδομένων της διαπραγμάτευσης υπό τον κ. Νίμιτς.
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
«Στενεύουν τα περιθώρια για την Αθήνα», τιτλοφορείται άρθρο στην Tagesspiegel που υπογραμμίζει: «Οι ελλιπείς μεταρρυθμίσεις θέτουν σε κίνδυνο την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Λίγο πριν τις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, εντείνεται η ανησυχία στην Αθήνα. Την ίδια ώρα το ευρώ δέχεται νέες ισχυρές πιέσεις».
«Όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί είναι σωστές, ωστόσο επιδεινώνουν την ύφεση. Είναι σωστό οι αποθανόντες να μην λαμβάνουν πλέον σύνταξη. Οι απόγονοί τους έχουν όμως τώρα μικρότερο εισόδημα. Είναι σωστό να μειώνεις τον κρατικό μηχανισμό. Αλλά πολλοί Έλληνες χάνουν έτσι το μισθό και τη θέση τους. Είναι σωστό να κλείνεις ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις. Αλλά και αυτό κοστίζει θέσεις εργασίας.
Στο τέλος δεν αποκλείεται να παραμείνει μόνον ο τουρισμός, ο οποίος όμως δεν μπορεί να θρέψει όλους τους Έλληνες. Η χώρα θα γνωρίσει εκείνη τη μαζική φτώχεια, η οποία όφειλε να έχει ξεπεραστεί με το ευρώ. Η Ελλάδα είναι ένα πείραμα με αβέβαιη έκβαση. Ποτέ άλλοτε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα δεν οδηγήθηκε τόσο βάναυσα στην εξαθλίωση. Ήρθε ο καιρός να ασχοληθεί κανείς –πέρα από τα χρέη του παρελθόντος- και με το μέλλον της Ελλάδας».