ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ ΞΕΥΤΕΛΙΖΟΝΤΑΙ


Η αδαμιαία περιβολή του ανδριάντα του Προμηθέα, προκάλεσε σάλο στα Σκόπια, με αποτέλεσμα να κληθεί η δημιουργός του έργου να καλύψει το επίμαχο σημείο του μυθολογικού ήρωα.

Στο πλαίσιο του φαραωνικού σχεδίου «Σκόπια 2014», που έχει μετατρέψει την πρωτεύουσα της χώρας σε αρχαιοελληνική… Disneyland, τοποθετήθηκε στο λεγόμενο «Πάρκο ηρώων της Μακεδονίας» ο επιχρυσωμένος ανδριάντας του Προμηθέα, ως μέρος ενός μνημείου που αποτελείται από την φτερωτό νίκη, στην κορυφή ενός οβελίσκου, πίσω από τέσσερα άλογα, όλα επιχρυσωμένα.

Η θέα του γυμνού Προμηθέα, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις γυναικείων οργανώσεων που παραπονέθηκαν στην δημοτική αρχή, που έλαβε την απόφαση να παρέμβει στο έργο, ζητώντας να καλυφθούν τα γεννητικά όργανα, όπως και έγινε το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Το συγκεκριμένο μνημειακό σύμπλεγμα, άγγιξε το 1,7 εκ. ευρώ σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας.

Σύμφωνα με το protothema.gr, τα τελευταία δύο χρόνια, το κέντρο των Σκοπίων έχει γεμίσει αγάλματα και μνημεία που παράπεμπαν στην ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, την οποία επιχειρούν να οικειοποιηθεί η εθνικιστική κυβέρνηση Γκρούεφσκι, στην προσπάθεια της να αποδείξει πως ο σλαβικός πληθυσμός της χώρας κατάγεται απευθείας από τον … Βουκεφάλα.

Εκτός από αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας, η «αρχαιοπληξία» των Σκοπιανών, του οδηγεί να επιχειρούν να παρουσιάσουν ως μέρος της κληρονομιάς τους, τους … 12 Θεούς του Ολύμπου, ακόμη και τον Προμηθέα.

Εμετικά σχόλια κατά της Ελλάδας από συνεργάτη του Γκρουέφσκι
Ενδεικτικό των προθέσεων των γειτόνων, είναι το σχόλιο που ανήρτησε στο Facebook, ο πρόεδρος της εθνικιστικής οργάνωσης «World Macedonian Congress», Τοντόρ Πετρόβ, μετά τη νέα «σφαλιάρα» που δέχτηκαν τα Σκόπια από το ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, εκτοξεύει… απειλές εναντίον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, ενώ ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει… ελληνικό Έθνος και η «ψεύτικη» ελληνική ιστορία και πολιτισμός πλησιάζουν στο… τέλος τους.

«Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική, η Ελλάδα είναι Μακεδονική! Εάν η Αθήνα δεν αναγνωρίζει την Μακεδονία, η Ελλάδα δεν θα μείνει ολόκληρη! Aν για την Ελλάδα οι Μακεδόνες είναι Σλάβοι, τότε οι Σλάβοι στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οι μαύροι κάτω στην Αθήνα! Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οι Μακεδόνες και η Μακεδονία, είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο Έλληνες! Να είσαι Έλληνας δεν σημαίνει εθνικότητα, αλλά να είσαι Χριστιανός! Ο ψεύτικος Ελληνικός πολιτισμός και ιστορία, όπως και ο Ευρωκεντρισμός πλησιάζει στο τέλος του! Ο κόσμος δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο! Αμήν!» αναφέρει στο εμετικό του σχόλιο ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού των Σκοπίων.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΩΖΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ


Τα πακέτα διάσωσης που χορηγούνται στην Ελλάδα και εξασφαλίζονται μέσω των Μνημονίων, δεν σώζουν τους Έλληνες αλλά τους Γερμανούς φορολογούμενους και τις γερμανικές τράπεζες.
Αυτό αναφέρουν στο σημερινό Bloomberg View, τη στήλη γνώμης που υπογράφουν οι συντάκτες του πρακτορείου, έχοντας, όπως υποστηρίζουν, μελετήσει προσεκτικά τις κινήσεις κεφαλαίων στην.....
Ευρώπη και τους ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.
Κι αυτό γιατί όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσαν να διασώσουν τις χειμαζόμενες από την κρίση χώρες, προσέφεραν στις γερμανικές τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, επισημαίνει το Bloomberg.
Οι «κακοί» Έλληνες και οι «καλοί» Γερμανοί
«Στα εκατομμύρια λέξεις που έχουν γραφτεί για την κρίση χρέους της Ευρώπης, η Γερμανία παρουσιάζεται συνήθως ως ο υπεύθυνος ενήλικος και η Ελλάδα ως το σκανταλιάρικο παιδί. Σύμφωνα με αυτήν την κλασική αφήγηση της κρίσης, η συνετή Γερμανία είναι απρόθυμη να διασώσει τον επαίτη της Ευρώπης, την Ελλάδα, η οποία δανείστηκε περισσότερα από όσα μπορούσε και τώρα πρέπει να πληρώσει τις συνέπειες.
Οι γερμανικές τράπεζες ήταν το μέσο διευκόλυνσης της Ελλάδας. Κυρίως λόγω των χαλαρών ρυθμίσεων, οι γερμανικές τράπεζες διέθεσαν τεράστια ποσά και έτσι απέκτησαν τα χρόνια πριν από την κρίση τεράστια έκθεση στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ), ως τον Δεκέμβριο του 2009 η έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία έφτανε στα 704 δισ. δολάρια.
Ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από το συνολικό άθροισμα των κεφαλαίων τους.

Με λίγα λόγια, δάνεισαν πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαν να αντέξουν.
Οταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσαν να διασώσουν τις χειμαζόμενες από την κρίση χώρες, προσέφεραν στις γερμανικές τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, σημειώνει το πρακτορείο.
Ουσιαστικά, διέσωσαν τις γερμανικές τράπεζες καθώς και τους φορολογούμενους, οι οποίοι αν δεν αποπληρώνονταν τα δάνεια θα έπρεπε να στηρίξουν αυτές τις τράπεζες. Σε αντίθεση με μεγάλο μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα, η στήριξη στις γερμανικές τράπεζες προσφέρθηκε αυτόματα, ως μια λειτουργία της δομής της νομισματικής ένωσης.
Πως έγινε αυτό
Οταν οι γερμανικές τράπεζες απέσυραν χρήματα από την Ελλάδα, οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αντιστάθμισαν συλλογικά τις συγκεκριμένες εκροές με δάνεια προς την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα δάνεια αυτά εγγράφηκαν στον ισολογισμό της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ως απαιτήσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Ο μηχανισμός αυτός, σχεδιασμένος για να κρατά σε ισορροπία τους ισολογισμούς της ευρωζώνης, έκανε πιο εύκολη την απόσυρση των γερμανικών ιδρυμάτων από τις θέσεις τους.
Σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, οι απαιτήσεις της Bundesbank ήταν εν μέρει μόνο ευθύνη της Γερμανίας. Αν η Ελλάδα αποκήρυσσε το χρέος της, οι απώλειες θα κατανέμονταν μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην ΕΚΤ. Το μερίδιο της Γερμανίας θα ήταν στο 28%, σημειώνουν οι συντάκτες.
Με λίγα λόγια, τα τελευταία δύο χρόνια, μεγάλο μέρος του ρίσκου που βρισκόταν στους ισολογισμούς γερμανικών τραπεζών μεταφέρθηκε στους φορολογούμενους όλης της ευρωζώνης.
Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς πόσο επωφελήθηκε η Γερμανία από την ευρωπαϊκή της διάσωση.
Μια ένδειξη θα ήταν το ποσό που απέσυραν οι γερμανικές τράπεζες από τις χώρες της ευρωζώνης από την έναρξη της κρίσης. Σύμφωνα με την ΤΔΔ, τράβηξαν 353 δισ. δολάρια από τον Δεκέμβριο του 2009 ως το τέλος του 2011. Μία άλλη ένδειξη θα ήταν η αύξηση των απαιτήσεων της Bundesbank στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτή αντιστοιχεί σε 466 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο του 2012, αλλά περιλαμβάνει και μη Γερμανούς καταθέτες, που μετέφεραν τα χρήματά τους σε γερμανικές τράπεζες.
Στον αντίποδα, η Ελλάδα έλαβε συνολικά 340 δισ. ευρώ σε επίσημα δάνεια για να ανακεφαλαιοποιήσει τις δικές της, για να αντικαταστήσει τα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό, για να αναδιαρθρώσει το χρέος της και να βοηθήσει τις τράπεζες να τα βγάλουν πέρα. Μόνο 15 δισ. ευρώ ήρθαν κατευθείαν από τη Γερμανία. Τα υπόλοιπα προήλθαν από την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η αλλαγή της χρηματοπιστωτικής έκθεσης της Γερμανίας έχει τεράστια σημασία για τον ηγετικό της ρόλο στην απάντηση της Ευρώπης στην κρίση, διαπιστώνει το Bloomberg View.
«Προτού οι γερμανικές τράπεζες τραβήξουν πίσω τα κεφάλαιά τους, διακινδύνευαν να χάσουν πολλά λεφτά στην περίπτωση που η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ. Τώρα οι ζημίες θα επιμεριστούν μεταξύ των φορολογούμενων όλης της ευρωζώνης - ιδίως της Γαλλίας, οι τράπεζες της οποίας έχουν ακόμα πολλά ενεργά δάνεια στην Ελλάδα. Ενδεχομένως, αυτό εννοούν ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι όταν λένε ότι η ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μια ελληνική έξοδο».
Τώρα η Γερμανία θα πρέπει να δεχθεί όσα είχε αρνηθεί
Ωστόσο, το κόστος από επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα επιστρέψει στη Γερμανία. Αν ο τραπεζικός πανικός και η αναταραχή στις αγορές ανάγκαζαν την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες να φύγουν και αυτές από το ευρώ, οι απώλειες θα εξαφάνιζαν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των γερμανικών τραπεζών. Πιθανή διάλυση του ευρώ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις και στις εξαγωγές της Γερμανίας, ενώ θα διακινδύνευε και την ύπαρξη της ίδιας της Ε.Ε. και την προσπάθεια να μην επαναληφθούν οι φρικαλεότητες των δύο παγκοσμίων πολέμων.
Για να αποτρέψει αυτήν την κατάληξη, με ή χωρίς την Ελλάδα, η Γερμανία θα πρέπει να κάνει όσα έχει αρνηθεί ως τώρα και ακόμη περισσότερα.
Θα πρέπει να συμφωνήσει να επιτραπεί στην ΕΚΤ να καλύψει το χρέος των κρατών-μελών.
Να συναινέσει στη δημιουργία ενός μηχανισμού στην ευρωζώνη που θα μετέφερε χρήματα σε οικονομικά αδύναμες χώρες, με τον ίδιο αυτοματοποιημένο τρόπο με τον οποίο έγινε η διάσωση της Γερμανίας.
Και επίσης να δεχθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο ασφάλισης των ανέργων θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την ώρα που η Αγκελα Μέρκελ επεξεργάζεται ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην ευρωπαϊκή κρίση, πρέπει να έχει καλά στο μυαλό της ότι η χώρα της χρωστάει πολλά στο ευρωσύστημα όπως και η Ελλάδα, καταλήγει η ανάλυση.

ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ


Επίσκεψη στο Κέντρο Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Αζερμπαϊτζάν
Της Χριστινας Σανουδου

Μία πόλη με απέραντες πλατείες, πεζόδρομους και πάρκα, πεντακάθαρους δρόμους, μεγάλα δημόσια έργα σε εξέλιξη, καταστήματα γεμάτα κόσμο, μηδενική εγκληματικότητα, χαμηλό ποσοστό ανεργίας και τα σημάδια της ταχύτατης ανάπτυξης παντού...

Εκ πρώτης όψεως, η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν φαντάζει ειδυλλιακός προορισμός σε σχέση με την Αθήνα της οικονομικής κρίσης και των ολοένα αυξανόμενων κρουσμάτων βίας.

Κι όμως, για τις χαριτωμένες φοιτήτριες, που μας υποδέχονται χαμογελώντας ντροπαλά με φόντο τον χάρτη της Ελλάδας στην αίθουσα του Σλαβικού Πανεπιστημίου του Μπακού, η χώρα μας εξακολουθεί να ασκεί μια μαγνητική έλξη.

Πήραν μια πρώτη γεύση αρχαιοελληνικής ..
Ιστορίας στα μαθητικά τους χρόνια, από το βιβλίο «Μύθοι της αρχαίας Ελλάδας» του N.A. Kun, που διδασκόταν σε όλα τα σχολεία της Σοβιετικής Ενωσης και παραμένει κομμάτι της διδακτικής ύλης, πλέον μεταφρασμένο στα αζερικά.

Τελειώνοντας το σχολείο, επέλεξαν να φοιτήσουν στο πρόγραμμα σπουδών του Κέντρου Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού, το οποίο δέχεται περίπου δέκα φοιτητές τον χρόνο. Σήμερα μιλούν άπταιστα ελληνικά και ονειρεύονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο, ενώ αρκετές έχουν ήδη επισκεφθεί τη χώρα μας χάρη σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.

«Πριν έρθω στο Μπακού δεν ήξερα ότι υπάρχουν νέοι χωρίς ελληνικές ρίζες, που ενδιαφέρονται τόσο για την Ελλάδα. Είναι συγκινητικό», εξομολογείται η φιλόλογος Καλλιόπη Μπεχράκη, που διδάσκει ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία και ιστορία στο Αζερικό Πανεπιστήμιο από τον περασμένο Νοέμβριο. «Πέρυσι είχα ζητήσει απόσπαση στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας.

Τελικά βρέθηκα εδώ. Υπάρχουν κάποιοι τρελοί σαν εμάς», αστειεύεται, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται να παρατείνει τη διετή θητεία της για άλλα τρία χρόνια. «Είναι σημαντικό να γίνει γνωστό στην Ελλάδα πόσο μας τιμά, με τον βαθύτατο σεβασμό που τρέφει για τον ελληνικό πολιτισμό, μια χώρα για την οποία γνωρίζουμε τόσο λίγα», υπογραμμίζει.
Μετάφραση Καβάφη
Καρπός της μέχρι τώρα συνεργασίας της με τις καθηγήτριες και τις φοιτήτριες του τμήματος -που, όπως συμβαίνει σε πολλές σχολές θεωρητικής κατεύθυνσης ανά τον κόσμο, απαρτίζεται αποκλειστικά από κορίτσια- είναι η μετάφραση του έργου του Καβάφη στα αζερικά, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τον Σεπτέμβρη. Αφορμή για το εγχείρημα στάθηκε η απαγγελία επιλεγμένων μεταφρασμένων ποιημάτων του Αλεξανδρινού ποιητή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τόσο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου όσο και τον πρέσβη της Ελλάδας στο Μπακού Ιωάννη Μεταξά, οι οποίοι αποφάσισαν να στηρίξουν την ομάδα στην έκδοση των Απάντων του Καβάφη.

Μολονότι το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών ιδρύθηκε το 2004, η διδασκαλία των ελληνικών είχε ξεκινήσει ανεπίσημα πέντε χρόνια νωρίτερα, ενώ τρεις από τις πρώτες φοιτήτριες σήμερα ανήκουν στο καθηγητικό προσωπικό της σχολής. Ελληνικά πανεπιστημιακά τμήματα λειτουργούν σε όλες τις χώρες του Καυκάσου, υπαγόμενα στο γραφείο συντονισμού εκπαίδευσης με έδρα την Ουκρανία. Εντούτοις, για τα κορίτσια που παίρνουν το πτυχίο τους έπειτα από τρία χρόνια σπουδών, η επαγγελματική αποκατάσταση είναι κάθε άλλο παρά σίγουρη. Ελάχιστες κατορθώνουν να εκπληρώσουν το όνειρο τους, εξασφαλίζοντας μία από τις λιγοστές θέσεις μεταπτυχιακών στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Κάποιες απασχολούνται στην ελληνική πρεσβεία, ενώ οι υπόλοιπες συνήθως αναγκάζονται να εργαστούν σε διαφορετικό τομέα ή να επιλέξουν άλλη κατεύθυνση για το μεταπτυχιακό τους - αν και η ηλικία γάμου για τις γυναίκες του Αζερμπαϊτζάν παραμένει χαμηλή για τα ελληνικά δεδομένα, οι περισσότερες συνεχίζουν να εργάζονται μετά τον γάμο και συχνά καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις.

Εχουν, πάντως, την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση Ελλάδας κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, καθώς το αζερικό Πανεπιστήμιο έχει υπογράψει συμφωνίες για εξάμηνα προγράμματα φοίτησης στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενώ κάθε καλοκαίρι τέσσερα με πέντε άτομα λαμβάνουν υποτροφίες», μας διαβεβαιώνουν μία μία οι φοιτήτριες, που έχουν ήδη συμμετάσχει στα προγράμματα.

«Τα παιδιά εδώ είναι συνεσταλμένα. Είναι αγνά παιδιά και σέβονται πολύ τους καθηγητές τους», εξηγεί η κ. Μπεχράκη, συγκρίνοντας την τωρινή εμπειρία της με τα βιώματά της σε ελληνικά σχολεία. «Τα τετράδιά τους είναι υπόδειγμα καλλιγραφίας. Τα παιδιά στην Ελλάδα θα έπρεπε να ντρέπονται», συνεχίζει. Η φοίτηση στα αζερικά πανεπιστήμια είναι δωρεάν για όσους μαθητές επιτυγχάνουν την απαραίτητη βαθμολογία για εισαγωγή στη σχολή της επιλογής τους, ενώ οι υπόλοιποι καλούνται να πληρώσουν δίδακτρα. Οι περισσότεροι, πάντως, φοιτούν δωρεάν, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των διαθέσιμων υποτροφιών που δίνει το κράτος - με έμφαση στα επαγγέλματα που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, όπως οι μηχανικοί. «Ο κόσμος εδώ είναι ακόμα φτωχός, αν και το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει ραγδαία», εξηγεί η καθηγήτρια.

Προτεραιότητα η βιβλιοθήκη και το λεξικό

Εκτός από γλώσσα και ιστορία, τα κορίτσια διδάσκονται, επίσης, ελληνική μουσική και παραδοσιακούς χορούς. Μας τραγουδούν το «μήλο μου κόκκινο» –με μία ανεπαίσθητη ανατολίτικη χροιά–, όμως, ως παιδιά τις ηλικίας τους, ενθουσιάζονται πολύ περισσότερο με άλλες, πιο σύγχρονες και ίσως λιγότερο «ποιοτικές» πτυχές της πολιτιστικής παραγωγής:

Γνωρίζουν τον Χατζιδάκι, αλλά προτιμούν τον Ρουβά και ενθουσιάζονται όταν αναγνωρίζουν ελληνικές λέξεις στα ιδιαίτερα δημοφιλή τουρκικά σίριαλ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι φοιτήτριες μαθαίνουν ελληνικά χωρίς ουσιαστικά να έχουν στη διάθεσή τους ένα λεξικό από και προς τη μητρική τους γλώσσα.

Μέχρι πρότινος, αυτό τον σκοπό εξυπηρετούσε το Ελληνορωσικό λεξικό, ωστόσο οι φετινοί εισαχθέντες στη σχολή, που άρχισαν το σχολείο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, το 1991, έχουν πολύ μικρότερη εξοικείωση με τα ρωσικά.

Ετσι, στις άμεσες προτεραιότητες του Κέντρου είναι η δημιουργία ενός Ελληνο-αζερικού λεξικού, το οποίο βρίσκεται ήδη σε στάδιο υλοποίησης, είναι όμως αδύνατον να ολοκληρωθεί χωρίς εξωτερική βοήθεια, τόσο σε οικονομικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο.

Με τη συμβολή της πρεσβείας της Ελλάδας στο Μπακού, η βιβλιοθήκη του Κέντρου, που ξεκίνησε με ένα βιβλίο το 1999, πλέον καλύπτει τις βασικές ανάγκες της διδασκαλίας.

Εντούτοις, καθώς η εύρεση ελληνικών εκδόσεων στο Αζερμπαϊτζάν δεν είναι εύκολη υπόθεση και οι πόροι του Κέντρου είναι περιορισμένοι, συνεισφορές για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Ζητούνται κυρίως βιβλία για την εκμάθηση της νέα ελληνικής γλώσσας, καθώς και τα λεξικά Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Συνωνύμων–Αντωνύμων του Γ. Μπαμπινιώτη.

Οσοι αναγνώστες ενδιαφέρονται να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Καλλιόπη Μπεχράκη στη διεύθυνση Suleyman Rustam str., Baku AZ1014, Αzerbaijan και το email kallibec@gmail.com

ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ


Μια απίστευτη έρευνα που λέει τα πράγματα με το όνομά τους! Ποιοι και πως οργάνωσαν το έγκλημα κατά της χώρας μας!
Φανταστείτε μια πολεμική ενέργεια! Μια δολιοφθορά στις γραμμές του «εχθρού»! Μια πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε δύο στρατούς! Ποια είναι τα «εργαλεία» που χρειάζεται ένας επιτιθέμενος; Σίγουρα, ...
... τα πυρομαχικά και σίγουρα ένα σχέδιο δράσης εναντίον του αμυνόμενου!
Στην περίπτωση της επίθεσης στην Ελλάδα, ποια ήταν τα εργαλεία της κρίσης; Ποια ήταν τα όπλα στη φαρέτρα του «εχθρού» και ποιο ήταν το σχέδιό του;
Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσω να απαντήσω σήμερα, όσο το δυνατόν πιο απλά, χωρίς περιττούς οικονομικούς όρους αλλά πάνω απ όλα με ονόματα! Τόσο προσώπων όσο και εταιριών!
Διότι εδώ και δύο χρόνια που ο Ελληνικός λαός δέχεται μια πολεμικού τύπου επίθεση, κάποιοι στην Ελλάδα, εξακολουθούν να κρύβουν από τους Ελληνες ακόμη και το όνομα του «εχθρού»!
Αντίθετα σε γειτονικές χώρες, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι οι επιτιθέμενοι και ποιο είναι το σχέδιο τους!
Εδώ, εξακολουθούμε να τους ονομάζουμε γενικά κι αόριστα … ως «αγορές»διότι η διαπλοκή των πολιτικών με τον δημοσιογραφικό κόσμο, μέσω της διαφημιστικής πίτας, δεν επιτρέπει ούτε καν το όνομα τους να αναφερθεί!!!

Και ναι μεν η Ευρώπη είναι συνένοχη και συμμέτοχη στο έγκλημα κατά της χώρας μας, στην Ελλάδα, με μεγάλη ευκολία αναφερόμαστε στον … «εχθρό» όταν είναι made in USA αλλά με μεγάλη δυσκολία αναφερόμαστε στον εχθρό όταν είναι … ευρωπαίος και μοιράζει διαφημίσεις στα κανάλια και στις εφημερίδες!!
Μάλιστα στις 3 Μαρτίου 2010, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσημα, τους Τζορτζ Σόρος, Τζον Πόλσον, Στίβεν Κοέν και Ντέιβιντ Αϊχορν, διότι σχεδίασαν την επίθεση στο ευρώ και κατ επέκταση και την επίθεση στην Ελλάδα!
Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι στην Ευρώπη και συνεπώς στην Ελλάδα, θα εξαντλούσαν κάθε νομική δραστηριότητα εναντίον τους, εντούτοις, ουδείς άδραξε αυτή την μοναδική ευκαιρία και στη Γηραιά Ηπειρο δεν κουνήθηκε φύλο!!!

Το ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι θα το δείτε παρακάτω και θα αντιληφθείτε το ΓΙΑΤΙ !
Πάμε όμως να εξετάσουμε τα πράγματα με ψυχραιμία!
ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΊΣΗΣ
CDS - Ασφάλιστρα κινδύνου
Εξι ήταν τα εργαλεία με τα οποία κατασκευάστηκε … εργαστηριακά η κρίση και ο ιός απελευθερώθηκε στην Ευρώπη ! Επιλογή;
Τα «κράτη-γουρούνια» (PIGS, από τα αρχικά των λέξεων, Portugal Ireland, Greek, Spain) είχαν προεπιλεγεί και στα «εργαστήρια» των τοκογλύφων είχαν γίνει οι απαραίτητες «προσομοιώσεις» με αποτέλεσμα να επιλεγεί ως καλύτερος στόχος, η Ελλάδα, για την τελική επίθεση κατά του Ευρώ, η οποία δεν έχει γίνει ακόμη!
Ποια ήταν λοιπόν τα εργαλεία αυτά;

Το πρώτο εργαλείο ήταν τα «ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) που ενώ σχεδιάστηκε για την ασφάλεια των ομολόγων, εντούτοις χρησιμοποιήθηκε ανεξέλεγκτα και χωρίς εποπτικό μηχανισμό, Πουθενά! Υποτίθεται ότι τα CDS διασφαλίζουν τους κατόχους ομολόγων έναντι της χρεοκοπίας του εκδότη τους! Με δεδομένο όμως ότι επέτρεψαν να κατέχουν ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) ακόμη κι άτομα που δεν έχουν αγοράσει ομόλογα μιας χώρας, επέτρεψαν το σπεκουλάρισμα των τζογαδόρων. Κάποτε είχα γράψει ότι όταν κατέχει CDS, ένας μη κάτοχος ομολόγων, είναι σα να επιτρέπουν οι τράπεζες που δίνουν δάνεια, να αγοράζουν ασφάλιστρα των κατοικιών, και όσοι δεν έχουν σχέση με το εκάστοτε σπίτι!
Δηλαδή, φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί, αν πάρετε ένα στεγαστικό δάνειο , και ο γείτονας σας, μπορεί να αγοράζει και να πουλά τα ασφάλιστρα του σπιτιού που αγοράσατε. Κάποια στιγμή, αν το ασφάλιστρο πάει στα ύψη, τότε, τι πιο φυσικό, να βάλει φωτιά στο σπίτι σας, προκειμένου να εισπράξει το υψηλότατο ασφάλιστρο, που κάποτε το είχε αγοράσει πάμφθηνα!!!
Πέραν των Cds, ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ήταν τρεις επενδυτικές τράπεζες και τρεις οίκοι αξιολόγησης.
Τράπεζες – Επενδ. Εταιρίες:
GOLDMAN SACHSNEUBERGER BERMAN (συμφερόντων Rotschild)BLACKROCK, U.K.(συμφερόντων Rotschild)
Οίκοι Πιστοληπτικής Αξιολόγησης:FITCHMOODY’sSTANDARD & POOR (S&P)

Χρονικά, η κρίση είχε αρχίσει να σχεδιάζεται, πριν καν τυπωθεί το πρώτο χαρτονόμισμα του Ευρώ. Στην Ελλάδα η Goldman Sachs είχε αλλωσει το κράτος από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη και μεγαλούργησε επί ημερών Γιάννου Παπαντωνίου!Σταχυολογούμε χρονικά, μερικές κινήσεις των «εργαλείων» αυτών στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον ρόλο τους καλύτερα:
2000: Η Goldman Sachs εκπονεί το Πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πρόγραμμα χρηματιστηριακής δανειοδότησης που παρουσιαζόταν ως … πώληση, ώστε να ικανοποιηθούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση Σημίτη!
2002: Η Goldman Sachs εκπονεί το Πρόγραμμα ΑΙΟΛΟΣ, με αντάλλαγμα την παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης αεροδρομίων και τυχερών παιχνιδιών.
2005: Η Goldman Sachs πουλάει αυτό το χρηματιστηριακό «προϊόν» στην Εθνική Τράπεζα, η οποία το κράτησε μέχρι το 2008.Με τη βοήθεια της Goldman Sachs ιδρύεται η εταιρεία ΤΙΤΛΟΣ στην οποία μεταφέρεται το «προϊόν».
Η Εθνική Τράπεζα εξασφαλίζει τα ομόλογα της εταιρείας ΤΙΤΛΟΣ και τα παραχωρεί στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ΚΤΕ), παίρνοντας δανειακά κεφάλαια.
2009 (Οκτώβριος): Έρχεται στην Ελλάδα κλιμάκιο αξιωματούχων της Goldman Sachs και προτείνει τη χρήση ενός νέου χρηματιστηριακού «προϊόντος» για την κάλυψη των αναγκών της χώρας για το 2009 και 2010. Η πρόταση δεν βρήκε ανταπόκριση.

Λίγες μέρες αργότερα: ο οίκος Fitch υποβαθμίζει την Ελλάδα, από Α σε Α-. Σημειώνεται πτώση της μετοχής της ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο της Ν.Υ.
2009 (αρχές Νοεμβρίου): Έρχεται στην Ελλάδα δεύτερο κλιμάκιο αξιωματούχων της Goldman Sachs για να μεταπείσει τους Έλληνες ιθύνοντες.
● Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων:Στο Χρηματιστήριο της Ν.Υ.: οι τιμές της μετοχής της ΕΤΕ αυξάνονται. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών: σημειώνεται άνοδος, καιoι πιέσεις στην αγορά ομολόγων και CDS σταματούν.
● Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων,Στο Χρηματιστήριο Ν.Υ.:
(α) Σημειώνονται αθρόες πωλήσεις μετοχών της Εθνικής και στο ΧΑ μετοχών όλου του τραπεζικού τομέα, Εθνική, Alpha, Eurobank, κ.α.
(β) Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων πέφτουν.
(γ) Τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται.
2009 (12 Δεκεμβρίου): Ο οίκος Fitch ανακοινώνει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (στην κατηγορία ΒΒΒ+), πετώντας την έξω από την αγορά ομολόγων.

2009 (μέσα Δεκεμβρίου): Οι οίκοι Moody’s και S&P μπαίνουν στο παιχνίδι, υποβαθμίζουν κι αυτοί την Ελλάδα, προκαλώντας γενικό ξεπούλημα των ομολόγων της και απογείωση του κόστους δανεισμού της.

2010 (Απρίλιος): Ο οίκος Fitch υποβαθμίζει ξανά την Ελλάδα (σε ΒΒΒ-) σηματοδοτώντας και τυπικά την χρηματοπιστωτική πτώχευση της Ελλάδας και εκεί αρχίζει να γίνεται ορατό στους Ελληνες το δράμα που θα ζήσουν.

Ποιοι είναι όμως πίσω από τις αοριστολογίες των δημοσιογράφων που αποκαλούν τον εχθρό μας ως ... αγορές;
ΤΟ WHO IS WHO ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
NEUBERGER BERMAN
▪ Έχει θέσεις στην Τράπεζα Ελλάδας, Εθνική, Eurobank Ergasias, Εμπορική▪ Είναι ο 1ος μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.▪ Είναι ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ και μεγαλομέτοχος στη Goldman Sachs▪Είναι ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ και μεγαλομέτοχος στον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch
BLACKROCK, HNΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
▪ Έχει θέσεις στην Τράπεζα Ελλάδας, Εθνική, Eurobank Ergasias, Εμπορική▪ Είναι ο 2ος μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.▪ Είναι μεγαλομέτοχος στη Goldman Sachs▪ Είναι μεγαλομέτοχος στους οίκους Moody’s και S & P

NEUBERGER BERMAN
Κανείς σήμερα δεν θυμάται ότι η NEUBERGER BERMAN είναι μία από τις εταιρίες που πρωτοστάτησαν στην επίθεση και στην πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πουλώντας μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, (κρατηθείτε) 1.700.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας.Ιδρύθηκε από μέλος της οικογένειας Ρόθτσάιλντ, της μεγαλύτερης τραπεζικής δυναστείας του κόσμου, που δανείζει τη χώρα μας από το 1823 !!!
Ο νυν πρόεδρος της Neuberger Berman ήταν:
● Πρώην πρόεδρος του επενδυτικού τμήματος της αμαρτωλής Lehman Brothers που αποτέλεσε ένα άλλο πείραμα των διεθνών τοκογλύφων .● Πρώην συνεταίρος και πρόεδρος του επενδυτικού τμήματος της Goldman Sachs.● Στενός συγγενής του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους.
Και φτάνω στο σημείο απ όπου ξεκινήσαμε!
Για να αντιληφθείτε, γιατί ουδείς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, δεν έκανε το παραμικρό όταν στις 3 Μαρτίου 2010, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε, τους Τζορτζ Σόρος, Τζον Πόλσον, Στίβεν Κοέν και Ν.Αϊχορν για την επίθεση στο Ευρώ.
Ποιοι είναι αλήθεια αυτοί οι άνθρωποι που εδώ στην Ελλάδα, όταν έρχεται η στιγμή να πουμε το όνομά τους, κάποιοι δαγκώνουν την γλώσα τους;
Τζόρτζ Σόρος
Διεθνής επενδυτής και μέγας κερδοσκόπος που είχε πρωτοστατήσει στην επίθεση κατά της Στερλίνας.
● Στενότατος συνεργάτης των Ρόθτσάιλντ σε πλήθος επενδυτικών δραστηριοτήτων. Υπάρχουν πάνω από πέντε εταιρίες, στις οποίες μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων εταιρειών του Σόρος ήταν μέλη των Δ.Σ. εταιρειών των Ρόθτσάιλντ , αλλά και αντίστροφα.

● Στο Δ.Σ. της κύριας επενδυτικής εταιρείας του Σόρος που ονομάζεται Quantum Fund, συμμετέχει ο Ρίτσαρντ Κατζ, ο οποίος είναι πρώην πρόεδρος της Rothschild Italia S.p.A. και μέλος της Επιτροπής Εμπορικών Τραπεζών της!

● Ο Τζορτζ Σόρος, και ο τραπεζίτης Τζέϊκομπ Ρόθτσάιλντ είναι συνεταίροι σε εταιρεία επενδύσεων στην Αφρική και ποιον λέτε να έχουν συνέταιρο; Την γνωστή «ανθέλληνα» που όλοι μας την βρίζαμε για όσα έκανε κατά της χώρας μας, τέως υπουργό των ΗΠΑ,Μαντλίν Ολμπράϊτ.Τζον Πόλσον Ο 50ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Διεθνής κερδοσκόπος και διαχειριστής του μεγάλου hedge funds «Paulson & Co». Ο Πόλσον και ο Ναθάνιελ Ρόθτσάιλντ είναι βασικοί μέτοχοι της Rusal, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αλουμίνιου στον κόσμο.Στίβεν Κοέν O 27ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο Κοέν μαζί με την Atticus Capital της οικογένειας Ρόθτσάιλντ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s (που είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης).

Ντέιβιντ Αϊνχορν
Διεθνής κερδοσκόπος, διαχειριστής του μεγάλου hedge funds Greenlight Capital, ο οποίος «έβγαλε» 1,7 δισ. δολάρια σορτάροντας τη μετοχή της Lehman Βrothers,
H ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ποιοι είναι αλήθεια αυτοί οι Ρόθτσάιλντ;
● Ελέγχουν το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο εξόρυξης και εμπορίας διαμαντιών, πολύτιμων λίθων και μετάλλων, μέσα από εταιρείες τους όπως η Barick Gold, η Gold Fields, η De Beers, η Rio Tinto, κ.α.
● Είναι από τις μεγαλύτερες οικογένειες της βιομηχανίας πετρελαίου.
● Ο Ναθάνιελ Ρόθτσάιλντ και ο Τζον Πόλσον (50ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο) είναι βασικοί μέτοχοι της Rusal, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αλουμίνιου στον κόσμο.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΡΟΘΤΣΑΪΛΝΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

● Ήταν από τους πρώτους δανειστές της Ελλάδας. Τα δάνεια από τους Ρόθτσάιλντ ήταν τα πρώτα και από τα μεγαλύτερα που έλαβε η Ελλάδα το 1823. Από τότε μας δανείζουν και ρουφούν το αίμα των Ελλήνων!
● Ήταν οι δημιουργοί του σύγχρονου τραπεζικού και νομισματικού συστήματος της Ελλάδας.
● Ήταν βασικοί χρηματοδότες, συνιδρυτές και μεγαλομέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ).
● Εξέδιδαν δάνεια για τη δημιουργία έργων υποδομής και δανειοδότησαν εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Έχοντας το νομισματικό έλεγχο και τον έλεγχο της παραγωγής χρήματος στην Ελλάδα, έπαιξαν σε βάθος χρόνου και στα δυο επίπεδα.
● Παρέμειναν βασικοί μέτοχοι της ΕΤΕ μέσω πολλών εταιρειών (όπως Neuberger Berman).
● Είναι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας της Ελλάδας , η οποία πήρε τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας από την Εθνική Τράπεζα, και μόνο κατ όνομα είναι… Ελληνική αφού μόνο ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων της είναι Ελληνικό.
● Η N. M. Rothschild & Sons ήταν μέχρι πρόσφατα σύμβουλος του Ελληνικού Κράτους για ιδιωτικοποιήσεις , όπως της ΔΕΗ και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου και σύμβουλος δεκάδων τραπεζών και εταιρειών στην Ελλάδα όπως η Cosmote, ΕΛΠΕ, Τράπεζα Εγνατία, Γενική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Eurobank, και ένα σωρό άλλες.
Ο σκοτεινός κύριος Ακερμαν
Πολλές φορές, θα ακούσετε στις «ειδήσεις» για τον σκοτεινό ρόλο του κυρίου Τζόζεφ Ακερμαν, ο οποίος είναι διοικητής της Deutsche Bank ! Κανείς δεν λέει όμως, τι ακριβώς δουλειά κάνει ο Ακερμαν και πως σχετίζεται με τα προηγούμενα κοράκια των «αόρατων» κατά τα άλλα αγορών! Και που να δείτε, τι έκανε η Ελλάδα για να επιβραβεύσει τον φοβερό και τρομερό ρόλο του!
Ο Τζόσεφ Ακερμαν είναι:
▪ Διοικητής της Deutsche Bank. Γνωρίζετε ότι η D.B. είναι σύμβουλος του γερμανικού κράτους για τη διαχείριση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής κρίσης;
▪ Είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens από το 2003 και Β’ αναπληρωτής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Siemens σήμερα. Μήπως καταλάβατε τώρα γιατί έκλεισε η υπόθεση με τα 200 ψωρο-εκατομμύρια που προσέφεραν, ενώ οι μίζες ήταν δις;
▪ Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Vodafone !!!
▪ Μη-εκτελεστικός διευθυντής της Royal Dutch Shell, πετρελαϊκής εταιρείας συμφερόντων Ρόθτσάιλντ. Καταλάβατε τώρα γιατί μόλις έβγαλε πετρέλαιο η Κύπρος, πήγε η Shell στα Κατεχόμενα να κάνει το ίδιο; Καταλάβατε τώρα γιατί φωνάζει όλος ο πλανήτης «Ελληνες χαράξτε ΑΟΖ», κι εμείς δεν το κάνουμε; Καταλάβατε μήπως γιατί στις αρχές του 2009, SHELL και BP πούλησαν τα πρατήρια τους στην ΕΛΛΑΔΑ;;; Όχι απλά γιατί γνώριζαν για την κρίση αλλά γιατί την είχαν σχεδιάσει οι ίδιοι!!!
▪ Αντιπρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Zurich Financial Services (η οποία, μεταξύ άλλων, παρέχει ασφαλιστικά προϊόντα για την προστασία από το πιστωτικό και το πολιτικό ρίσκο). Μήπως καταλάβατε τώρα γιατί ξεκίνησα την περιγραφή μου με τον ρόλο του εργαλείου που ονομάζεται CDS;
Πρόκειται για ένα άτομο με αρκετές δεκάδες ρόλους, και είναι ν απορεί κανείς πως καταφέρνει να εργάζεται με επιτυχία σε τόσες πολλές δύσκολες θέσεις! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το μόνο που κάνει είναι η υπογραφή του σε κάποιες αποφάσεις που άλλοι σχεδιάζουν κι αυτός εκτελεί!
Οσο για εμάς; Εμείς οι Ελληνες λοιπόν, λίγο πριν ξεκινήσει «φανερά» η κρίση, αντί για να τον απελάσουμε από τη χώρα τον βραβεύσαμε κι από πάνω! Ετσι τον Σεπτέμβριο του 2009 ο κ. Τζότζεφ Ακερμαν αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης!!!
Ετσι λειτουργεί το σύστημα εδώ στην Ελλάδα!
Βραβεύουμε τους νεκροθάφτες της χώρας μας !
Αν πάλι δεν μπορούμε να τους βραβεύσουμε, τότε τους καθιστούμε ισότιμους συνομιλητές με τους Πρωθυπουργούς μας! Όπως τον κ. Τ.Σόρος για παράδειγμα, του οποίου τα γεύματα με τον ΤΕΩΣ Πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, τα πληρώσαμε χρυσάφι!!!
Την επόμενη φορά που θα ακούσετε λοιπόν για «αγορές» και «τοκογλύφους» και «οικονομικούς δολοφόνους» θα ξέρετε!
Βάλτε αυτό το άρθρο στα «αγαπημένα» του υπολογιστή σας, γιατί θα σας χρειαστεί άπειρες φορές, όταν κάποιοι, θα εξακολουθούν να προκαλούν συσκότιση στον λαό, με αόριστες αναφορές, φτάνοντας στο σημείο τον Ελληνα πολίτη να αναρωτιέται «ΜΑ ΠΟΙΟΣ είναι ο ΕΧΘΡΟΣ»
Τώρα , γνωρίζετε τον εχθρό! Τουλάχιστον, γνωρίζετε τον εχθρό εκτός των τειχών!
Για τους υπόλοιπους, τους εντός, έχουμε καιρό να ασχοληθούμε!!!
Πηγές:Τα στοιχεία για την συμμετοχή των πολυεθνικών στην Ελληνική οικονομία είναι από το βιβλίο του Πάνου Παναγιώτου: "Ελληνική Κρίση: Περίεργες συμπτώσεις", εκδόσεις Λιβάνη, το οποίο αξίζει να το διαβάσετε.

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ


Την πάγια θέση της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε η γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για την ημέρα ανά τον ελληνισμό, επανέλαβε μέσα από ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται και φέτος στην Ελλάδας με αφορμή την “δήθεν” ημέρα μνήμης των Ποντίων, στηρίζονται σε ισχυρισμούς που δε συμβαδίζουν με την ιστορική πραγματικότητα και σε ηθικώς προβληματική στάση που στερείται επιστημονικής βάσης».

«Καταδικάζουμε και αρνούμαστε την αντίληψη αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει: «Τέτοιες πρωτοβουλίες, προκαλούν βλάβη στις προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, ο οποίος τόνισε πως: «στις 19 Μαΐου οι Έλληνες τιμούν τη μνήμη των αδελφών τους, που μαρτύρησαν στον Πόντο. Η ιστορία δεν παραγράφεται, ούτε ξαναγράφεται με ανακοινώσεις. Απαιτεί σεβασμό, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μέλλον ειρήνης».

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥΣ ΣΠΙΤΙΟΥ


Πονοκέφαλος, στρες, φούσκωμα: η λύση βρίσκεται στην κουζίνα σας

1. Μπανάνα κατά του στρες

Όταν νιώθετε το άγχος να σας παίρνει από κάτω, μια μέτρια μπανάνα
μπορεί να βοηθήσει καθώς βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και
παράλληλα προσφέρει το 30% της ημερίσιας ποσότητας Βιταμίνης Β6, η οποία
συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης (γνωστής και ως ορμόνη της
ευτυχίας).

2. Τόνος σε κονσέρβα για καλύτερη διάθεση

100 γραμμάτια τόνου σε κονσέρβα προσφέρει περίπου 800 mg ευεργετικών
Ωμέγα-3, που σύμφωνα με έρευνες βελτιώνουν τη διάθεση. Μάλιστα, τα
λιπαρά οξέα που περιέχουν κάποια ψάρια, θεωρούνται από την Αμερικανική
Εταιρεία Ψυχιατρικής σημαντικό κομμάτι στη θεραπεία κατά της κατάθλιψης.

3. Γαλοπούλα κατά της αϋπνίας

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει σχεδόν όλη την τριπτοφάνη που
χρειάζεται ο οργανισμός καθημερινά. Αυτό το πολύτιμο αμινοξύ, συμβάλλει
στην παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, των ορμονών που ρυθμίζουν τον
ύπνο.

4. Πατάτες για τον πονοκέφαλο

Μια μέτρια πατάτα περιέχει 37 γραμμάρια υδατανθράκων, που μπορούν να
αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά έναν ελαφρύ πονοκέφαλο, αυξάνοντας τα
επίπεδα της σεροτονίνης. Φροντίστε, όμως, να μην τη συνδυάσετε με
περισσότερα από 2 γραμμάτια λίπους και πρωτείνης.

5.Πορτοκαλάδα κατά της κόπωσης

Η φρουκτόζη που υπάρχει σε ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού είναι
αρκούντως τονωτική για τον οργανισμό. Επιπλέον, η βιταμίνη C που
περιέχει, καταπολεμά το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ελεύθερες
ρίζες, με αποτέλεσμα να νιώθετε περισσότερη ευεξία- σύμφωνα με έρευνες.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ


Σε κεντρικό δημοσίευμα, η Bild, αναφέρει ότι η κ. Βουλβουκέλη, μέλος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», που μιλά «άπταιστα γερμανικά», ζητά από τη Γερμανία ως πολεμικές αποζημειώσεις το ποσό των 70 δισ. ευρώ.

Η 29χρονη, που μεγάλωσε στη Γερμανία δηλώνει ότι το θέμα των αποζημιώσεων δεν έχει ξεχαστεί. «Η Γερμανία μας χρωστά χρήματα», υποστηρίζει, ενώ σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεχθούν να μετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα, θα πρέπει να υπάρξει προγραμματική συμφωνία στο ζήτημα των αποζημιώσεων.

«Αναγκαστήκαμε σαν χώρα να ζητήσουμε από τη Γερμανία οικονομική βοήθεια. Δόθηκε με όρους που οδήγησαν στην εξασθένηση της κοινωνίας. Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί» αναφέρει η κ. Βουλβουκέλη, ζητώντας η χώρα μας να αντιμετωπίζεται ως ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κ. Βουλβουκέλη επέστρεψε στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια και είναι στενή συνεργάτης του κ. Πάνου Καμμένου.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ


«Είστε αμαθείς και εξοργιστικοί», τους λέει καθηγητής της Οξφόρδης!
Ο κ.Ρόμπιν Λέϊν Φοξ είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μιλώντας στην εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης για μία έκθεση που γίνεται στη χώρα του για τη Μακεδονία, έκανε μια δήλωση που είναι βέβαιο ότι έχει προκαλέσει ταραχή στην ηγεσία των Σκοπίων....


Εδώ προβάλουμε προς αξιολόγηση σας.
Η δήλωση του καθηγητή είναι κάτι που κανένας «Έλληνας» πολιτικός δεν τόλμησε επίσημα να πει…



ΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΕΞΩ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Υπό τον τίτλο:«’Ηρθε η ώρα να πετάξουμε τη Γερμανία έξω από το ευρώ», ο Cullen Roche ιδρυτής επενδυτικής εταιρείας και πρώην διευθυντής στη Merrill Lynch γράφει ότι είναι η ώρα να φύγει η Γερμανία από το ευρώ.

Σε άρθρο του στο businessinsider λέει ότι όταν έγραφε τον τίτλο τον έπιασαν τα γέλια, όμως προσπαθεί να σκεφτεί σαν Ευρωπαίος πολιτικός. Όπως λέει αν ήταν πολιτικός στις περιφερειακές χώρες θα είχε πάει στην Α. Μέρκελ για να της πει ότι αν δεν αρχίσει να χαλαρώνει, τότε θα έβγαινε από το ευρώ και έτσι θα χρεοκοπούσαν γερμανικές τράπεζες. Μάλιστα λέει ότι ο μοναδικός που φαίνεται ότι μπορεί να το κάνει αυτό είναι ο Αλέξης Τσίπρας

Γράφει ότι είναι πλέον απολύτως σαφές ότι η λιτότητα αποτυγχάνει και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει. Όπως γράφει το σύστημα του ενιαίου νομίσματος έχει σπάσει, ενώ το λυπηρό είναι, η Γερμανία.

Κατά τον αναλυτή οι περιφερειακές χώρες θα μπορούσαν να ενοποιηθούν με υποστήριξη από τη Γαλλία και όλοι να πιέζουν τη Γερμανία.

«Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να απειλήσουν να βγάλουν τη Γερμανία έξω από την ΟΝΕ!» γράφει και προσθέτει ότι προφανώς δεν χρειάζεται να πάμε τόσο μακριά! Ακούγεται τρελό, αλλά αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει η Γερμανία. Αν την πέταγαν έξω από την ΟΝΕ θα έπρεπε να φέρει πίσω το μάρκο το οποίο θα αποτελέσει απόλυτη καταστροφή για την οικονομία τους…

ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΡΑΜΑ


Τραγικό τέλος στη ζωή τους έδωσαν μαζί μάνα και γιος, πέφτοντας από τήν ταράτσα πενταώροφης πολυκατοικίας όπου διέμεναν στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για μια 90χρονη γυναίκα και τον 60χρονο γιο της, άνεργο μουσικό, οι οποίοι έμεναν σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου της πολυκατοικίας.

Για τους λόγους της διπλής αυτοκτονίας διενεργείται προανάκριση από την αστυνομία.

Ωστόσο, ο 60χρονος είχε αναρτήσει νωρίτερα κείμενο σε μπλογκ του διαδικτύου, όπου ανέφερε ότι:

«Ζω πια συνέχεια, μια ζωή δράμα» και εξηγούσε ότι φρόντιζε 20 χρόνια τη μητέρα του που είχε αλτσχάιμερ και άλλα προβλήματα υγείας, αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και είχε φτάσει σε αδιέξοδο.

Κάτω από το κείμενο είχε γράψει και κάποιους δικούς του στίχους, με αναφορές στην οικονομική και κοινωνική κρίση. Οι τελευταίοι του στίχοι συγκλονίζουν και δείχνουν την απόγνωση που του προκάλεσε η οικονομική κρίση και επιρρίπτει ευθύνες στους ανάλγητους πολιτικούς:

Μη μείνει απ´ αυτούς κανείς.

Τον κόσμο αυτό αν θες να φτιάξεις
πρέπει ν΄αλλάξεις τη δομή,
πρωτού λόγω της απραξίας μας
μας αφανίσει η παρακμή,
μας κυβερνούν οι λωποδύτες,
οι τραπεζίτες κι´ οι αγιογδύτες
κι´ όλοι τους οι υποτακτικοί.

Δίχως έλεος λοιπόν, δίχως οίκτο,
κτύπα τους πριν αφανιστείς,
γιατί αλλιώς μεσ´ στη μιζέρια
και μεσ´ στο άδικο θα ζεις,
δίχως έλεος λοιπόν, δίχως οίκτο,
μη μείνει απ´ αυτούς κανείς.

Λέει η εντολή ου αυτοκτονήσεις,
μα κατ´ ανάγκη αυτοκτονείς,
χτύπα τους πριν σε αφανίσουν,
εγκληματείς που αδρανείς,
της ηθικής μας απραξίας
όπως και της νωθρότητάς μας
πια ας μην είμαστ´ ασθενείς.

Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Η εξόντωση των Ποντίων και όλων των άλλων λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι δεν ήταν Τούρκοι, άρχισε από την εποχή του Β’ Γερμανικού Ράιχ, όταν ο Κάιζερ Β’, έθεσε υπό την προστασία του την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το 1908, οι Νεότουρκοι, φορέας του παντουρκισμού, με Γερμανούς συμβούλους αναλαμβάνουν την εξόντωση των Ελλήνων και των Αρμενίων.
Μόνον όσοι αλλαξοπιστούν και προσαρμόζονται στην νέα τάξη πραγμάτων, μόνον αυτοί έχουν το δικαίωμα ζωής. ‘Έτσι οι αγροτικοί πληθυσμοί υποφέρουν από αβάστακτες φορολογίες και γίνονται Μουσουλμάνοι για να σώσουν τη ζωή τους. Το 1914 ο πληθυσμός (Άνω και Κάτω Αμισού, 37 χωριά) υπολογίζεται σε 20.000 ‘Έλληνες περίπου.

Σε εκείνα τα χωριά, στον πόλεμο του 1914-1918, θα δημιουργηθεί και θα δράσει ένα αντάρτικο, καταπληκτικό, ως δύναμη αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας του Ελληνισμού της περιοχής. Εξάλλου, το γεγονός ότι τα αντάρτικα σώματα πρωτοεμφανίζονται το 1914, με την έναρξη του πολέμου, οφείλεται στο ότι οι ανάγκες για αυτοάμυνα και αυτοπροστασία γίνονται πολύ πιο πιεστικές αυτή την περίοδο.
Το εγκληματικό όργιο της νεοτουρκικής συμμορίας, με εκφραστή τον Ενβέρ, είχε ασχοληθεί με την εξόντωση των Ελλήνων, του πρώτου «διωγμού» με τον «λευκό θάνατο» (στις εξοντωτικές πορείες του εσωτερικού) των Ελλήνων , ιδιαίτερα του Πόντου κατά την διάρκεια του Πρώτου Πολέμου (1914-1918).
Χιλιάδες Ελλήνων εξοντώθηκαν με τον λευκό θάνατο (πορείες και τάγματα εργασίας). Πολλοί πόντιοι ιστορικοί έγραψαν για τα παραπάνω, όπως οι Π. Τριανταφυλλίδης, Δ. Αποστολίδης-Ιωακείμ Σάλτσης. Όλοι όσοι έγραψαν για τις εξοντώσεις των Ελλήνων, την έμπνευση την αποδίδουν στους Γερμανούς οργανωτές του τουρκικού στρατού. Ιδιαίτερα στους Φον Ντερ Γκολτς και Λίμαν Φον Σάντερς.
Οι Γερμανοί, σημερινοί «εταίροι μας» και δυνάστες μας, κατέστρωσαν ένα δεκαετές πρόγραμμα εξοντώσεως.
Η εφαρμογή, σε κάθε ευκαιρία, έγινε σταδιακά. Το χρονικό εξοντώσεως των Ποντίων είναι ατελείωτο. Στην Μπάφρα, από 6.270 γυναικόπαιδα και γέροντες σώθηκαν 2.000 περίπου, οι πλείστοι των οποίων υπέκυψαν από εξανθηματικό τύφο. Μαζί τους ήταν 150 παιδιά του ορφανοτροφείου, όπου στην πορεία του θανάτου προς την Μαλάτεια, άντεξαν από τα 150 παιδιά μόνο τα 20.
Τον Ιούλιο του 1921 στις περιφέρειες Τραπεζούντας, Σουρμένων, Ριζούντος, εκτόπισαν όλον τον ανδρικό πληθυσμό από 15-60 ετών. Στην πορεία κατέσφαξαν τους περισσότερους, οι δε υπόλοιποι απέθαναν από τις κακουχίες και τους βασανισμούς.
Στην Κερασούντα από 14.000 σώθηκαν μόνο 4.000 γυναικόπαιδα. Στην Οινόη ο Οσμάν Αγάς διέπραξε εγκλήματα τόσα όσα και στην Κερασούντα. Στην Σαμψούντα ξεκληρίστηκαν όλοι οι ‘Ελληνες με τις λευκές πορείες θανάτου. Ενδεικτικά ανέφερα τα παραπάνω παραδείγματα. Από το 1915 έως το 1924 δολοφονήθηκαν 353.000 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου.
Αν προσθέσουμε και 700.000 ‘Έλληνες της Ιωνίας, που δολοφονήθηκαν από τον τουρκικό στρατό, φθάνουμε στον αριθμό 1.053.000.
Οι θηριωδίες των Τούρκων ήταν αναρίθμητες (1921-1922) και αποτελούν απόδειξη του εξοντωτικού προγράμματος του Μουσταφά Κεμάλ.
Εμείς οι Νεοέλληνες τι κάνουμε για να τους τιμούμε; Επιτρέπουμε στους πολιτικούς μας να χορεύουν ζεϊμπέκικο και να κάνουν κουμπαριές με τους αλλόθρησκους γείτονές μας.
Τους επιτρέπουμε να καταθέτουν στεφάνια στο μαυσωλείο του μεγαλύτερου σφαγέα του Ελληνικού γένους (βλ. Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλής) του Κεμάλ Ατατούρκ, να προσπαθούν να εισάγουν την κοσμική Τουρκία, τους απόγονους του Κεμάλ Ατατούρκ, άνευ όρων στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι πολέμιοι μιας τέτοιας εισόδου, να μην τολμούν να επεκτείνουν από τα 6 μίλια τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, γιατί μας απειλούν με casus belli (αιτία πολέμου ).
Τους επιτρέπουμε να μην τολμούν να ανακοινώσουν την Ελληνική Α.Ο.Ζ. ( Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), να αλλοιώνουν την πληθυσμιακή μας σύνθεση με την αθρόα και ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση. Τους επιτρέπουμε να διώχνουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό δημιουργώντας μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα και από την δεκαετία του ΄60. Δυστυχώς, είναι η μοίρα αυτού του τόπου να κυβερνιέται από μικρόψυχους και ανίκανους πολιτικούς. Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί το γεγονός ότι κάθε 25-35 χρόνια έχουμε και μια Εθνική καταστροφή. Μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων και την Μικρασιατική καταστροφή, είχαμε το 1955 τα Σεπτεμβριανά στην Πόλη. Το 1974 είχαμε νέα Εθνική καταστροφή στην Μαρτυρική Μεγαλόνησο.
Το 1996 την τραγωδία των Ιμίων, που έκτοτε καθιστούν γκρίζα ζώνη την περιοχή των βραχονησίδων. Σήμερα αμφισβητούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Καστελόριζο, στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι.
Οι Αλβανοί εγείρουν εδαφικές διεκδικήσεις στην Ελληνική ‘Ήπειρο, αμφισβητείται η Ελληνικότητα της Θράκης με περίεργες κινητοποιήσεις διπλωματών και πολιτικών της γείτονας χώρας, δημιουργείται αυτονομιστικό κίνημα της Κρήτης και είναι προ των πυλών η απώλεια του ονόματος της Μακεδονίας μας.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ


Νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα, αναμένονται από την οργάνωση Fai, «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας (Aisi) της Ιταλίας Τζόρτζο Πιτσιρίλο.
Έπειτα λοιπόν από την επίθεση στον διευθύνοντα σύμβουλο Ρομπέρτο Αντινόλφι της εταιρίας «Ανσάλντο Νουκλεάρε» στη Τζένοβα που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, μετά τη προκήρυξη που έφερε τον τίτλο «πυρήνας Ολγα» και αναφερόταν στην «Όλγα Οικονομίδου, αδερφή μας της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» κι έπειτα από τις απειλές κατά του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι ως «έναν από τους επτά εναπομείναντες στόχους», η Fai είναι έτοιμη να ξαναχτυπήσει.
Όπως δήλωσε μάλιστα ο Πιτσιρίλο οι αναρχικοί ετοιμάζονται να επιτεθούν σε όποιον εξυπηρετεί ελληνικά συμφέροντα στην Ιταλία και ιταλικά στην Ελλάδα, με κύριους στόχους τράπεζες και ένοπλες δυνάμεις

ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Πλησιάζοντας τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η HSBC βλέπει τέσσερα σενάρια που μπορεί να ...

εκτυλιχθούν τους επόμενους μήνες και περιγράφει τις επιπτώσεις τους για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις αγορές.

Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση, μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου, οι αγορές έχουν πάρει στα σοβαρά την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όντως, μια Grexit αντιμετωπίζεται ως πιθανό ενδεχόμενο από πολλούς επενδυτές αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η διάχυση του προβλήματος και εάν θα επιβιώσει η υπόλοιπη ευρωζώνη.

Η HSBC περιγράφει τέσσερα σενάρια, τονίζοντας πάντως ότι η ίδια δεν προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα. Ακόμη και ένα θετικό αποτέλεσμα για τα κόμματα που αντιτίθενται στη λιτότητα τον Ιούνιο δεν θα σημάνει απαραίτητα την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είτε άμεσα είτε σε μακροχρόνια βάση.

Σενάριο 1: Αποτέλεσμα εκλογών υπέρ μνημονίου και παραμονή στο ευρώ

Οι φόβοι των αγορών για κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπληρώνονται και εκλέγεται ένας συνασπισμός που υπερασπίζεται το μνημόνιο. Η Ελλάδα λαμβάνει την επόμενη δόση της διάσωσης. Παρά την άνοδο ακραίων κομμάτων, το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες είναι ακόμη θετικά διατεθειμένοι ως προς την συμμετοχή στο ευρώ παρά τις ταραχές λόγω των μέτρων λιτότητας. Ωστόσο, απουσία οικονομικής ανάπτυξης, τα θέματα φερεγγυότητας για το ελληνικό δημόσιο και τις τράπεζες παραμένουν.

Σενάριο 2: Αποτέλεσμα εκλογών κατά μνημονίου και παραμονή στο ευρώ

Οι εκλογές "βγάζουν" κυβέρνηση που αντιτίθεται στην τρόικα και το μνημόνιο ακυρώνεται. Φοβούμενη τεράστια διάχυση του προβλήματος, η Ευρώπη προσφέρει ισχυρή στήριξη ρευστότητας στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες της υπόλοιπης ευρωζώνης και, εν καιρώ, χαλαρώνει τη στάση της προς την Ελλάδα. Κλείνει συμφωνία που παρέχει στην Ελλάδα μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη βοήθεια και πιο χαλαρό πρόγραμμα λιτότητας.

Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ αλλά σταδιακά επανεμφανίζονται ρήγματα καθώς λόγω της απουσίας αξιόλογης οικονομικής ανάπτυξης στην περιφέρεια, τα προβλήματα φερεγγυότητας επιστρέφουν.

Σενάριο 3: Έξοδος από το ευρώ χωρίς "ντόμινο"

Εκλέγεται αντιμνημονιακή κυβέρνηση, το μνημόνιο καταλήγει στα σκουπίδια αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν προθυμία συμβιβασμού με την Ελλάδα. Η Αθήνα περιθωριοποιείται και αναγκάζεται να επιβιώσει με δικούς της πόρους: η τρόικα δεν δίνει τη νέα δόση της διάσωσης, δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης και η Ελλάδα αποφασίζει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Φοβούμενοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν ότι η Ελλάδα ήταν "σάπιο μήλο". Η αποχώρησή της πυροδοτεί κινήσεις προς περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης: ενοποίηση του χρέους, κοινές εκδόσεις ομολόγων και κάποιας μορφής δημοσιονομική ένωση, μέτρα που σχεδιάζονται για να αντιμετωπίσουν τις -εκλαμβανόμενες ως- αδυναμίες της ένωσης.

Σενάριο 4: Έξοδος από το ευρώ και "ντόμινο"

Το σενάριο αυτό είναι αντίστοιχο με το σενάριο 3, αλλά με μια μεγάλη διαφορά: Η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ αλλά οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν συμφωνούν στα επόμενα βήματα. Εκτινάσσονται τα spreads των κρατικών ομολόγων, επιταχύνονται οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες και το ευρώ οδεύει προς το σημείο όπου δεν υπάρχει πλέον γυρισμός.


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΡΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Περισσότερες από δεκαπέντε ελληνικές εταιρείες δημιουργούν στην Ελλάδα συστάδα (cluster) προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στον πολλά υποσχόμενο τομέα της Νανοτεχνολογίας, τα οργανικά ηλεκτρονικά.
Τα οργανικά ηλεκτρονικά (organic electronics) έχουν μπει ήδη στη ζωή μας μέσα από μια σειρά νέων προϊόντων όπως τις εύκαμπτες οθόνες τηλεοράσεων και κινητών, τα έξυπνα υφάσματα και το ηλεκτρονικό χαρτί.

Ήδη στην Ευρώπη έχουν συσταθεί περισσότερες από 20 επιχειρήσεις που αξιοποιούν εμπορικά την ερευνητική καινοτομία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Eνδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει στον αναπτυσσόμενο τομέα είναι ότι στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020 όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dr L. Janssen προτείνεται να χρηματοδοτηθεί η έρευνα σε όλη την ΕΕ με 80 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Η αγορά των Νανοτεχνολογικών προϊόντων μέχρι το 2015 αναμένεται σε παγκόσμιο επίπεδο να ξεπερασει το 1,1 τρις δολλάρια» εξήγησε μιλώντας στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2012 και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Ήδη μέσω του προγράμματος RoleMak που χρηματοδοτείται από το 7ο Πλαίσιο Στήριξης με 2,74 εκατομμύρια ευρώ δημιουργούνται στην Ελλάδα καινοτόμα προϊόντα από oργανικά ηλεκτρονικά όπως «έξυπνα υφάσματα», νέας γενιάς φωτοβολταϊκά και νανοιατρικά προϊόντα. Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις αλλά και την παραγόμενη γνώση από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα μπορούν να δημιουργηθούν μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ ο καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ Γιώργος Χατζηϊωάννου σημείωσε πως «μπορούν να αξιοποιηθούν και εμπορικά οι πατέντες που κατοχυρώνουν οι ερευνητικοί φορείς».
Σ’ αυτή την προσπάθεια αρωγός δήλωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος παρευρέθηκε και μίλησε στην εκδήλωση.

ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ


Ίσως η πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση για το τι θα γίνει ΟΤΑΝ πλέον επιστρέψουμε στη δραχμή από τον καθηγητή Κο Λαπαβίτσα.
Χωρίς τρομολαγνείες και υπεραπλουστεύσεις αναλύει με επιστημονικό τρόπο τη μετάβαση στο Εθνικό μας νόμισμα.

Αξίζει να δείτε ολόκληρη την εκπομπή του Χατζηνικολάου στο enikos.gr, να ακούσετε όλες τις απόψεις και να αποκτήσετε ολοκληρωμένη άποψη.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More