ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ


Η Κίνα αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς τόσο σε οικονομικό όσο και βιοτικό επίπεδο. Η εικόνα της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη μεταμορφώνεται και οι αυστηρές νόρμες του κόμματος έχουν χαλαρώσει σε πολλούς τομείς.
Η ζωή των Κινέζων δεν είναι ίδια με πριν δέκα ή είκοσι χρόνια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν πλήρη ελευθερία έκφρασης.
Οι αρτηριοσκληρωτικοί του κόμματος θεωρούν πλέον ως νούμερο ένα εχθρό τη θρησκεία.
Σε πολλά νεότερα μέλη του Κ.Κ. ανακαλύφθηκε η τάση να πιστεύουν σε κάποιες θρησκείες και αυτό απαγορεύεται δια ροπάλου.

Σύμφωνα με ...
τον Ζου Γουεϊνκούν, εκτελεστικό διευθυντή του Εργατικού Μετώπου και από τα παλιότερα στελέχη, «τα μέλη του κόμματος πρέπει να είναι άθεοι και να μην έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε θρησκεία».
Ο ΖΟυ δημοσίευσε άρθρο σχετικά στην επίσημη εφημερίδα του κόμματος «Κιούσι» όπου εξέφραζε τις ανησυχίες του για την αυξανόμενη τάση μελών του κόμματος να ασχοληθούν με τη θρησκεία και τις φωνές ότι η απαγόρευση της πίστης είναι αντισυνταγματική.
Το θέμα προέκυψε σε μακρινές επαρχίες όπου ζουν διάφορες μειονότητες και οι οποίες πιστεύουν και εξασκούν τη θρησκεία τους.
Η εντολή δόθηκε στα 80 εκατομμύρια μέλη του Κ.Κ. και αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο στις ήδη τεταμένες σχέσεις της ηγεσίας της Κίνας με το Βατικανό, το Θιβέτ και τους Ουϊγκούρους Μουσουλμάνους.
Και τα τρία δόγματα έχουν πιστούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά.
Σε ορισμένες επαρχίες μάλιστα, όπως το Θιβέτ και την Ξινζιάνγκ (όπου ζουν οι μουσουλμάνοι) απαγόρευση συμμετοχής σε θρησκευτικές εκδηλώσεις επιβάλλεται σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και τους μαθητές.
Η κινεζική πολιτική ηγεσία έχει θέσει κανόνες και έχει ορίσει συγκεκριμένους χώρους όπου μπορεί κάποιος να εκκλησιάζεται προσπαθώντας να ελέγξει την κατάσταση και να μην εξαπλωθεί η θρησκεία.

ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ


Περιγραφή του William Martin Leake για τον Πλαταμώνα, γραμμένη το 1806

Στις 6.25 περνάμε γύρω από την άκρη της ρίζας του βουνού, και στις 7.20, αφού έχουμε ακολουθήσει την ακτή για ένα μικρό χρονικό διάστημα, σταματήσαμε σε ένα ευχάριστο αναψυκτήριο (κιόσκι), που σκιάζεται από μεγάλα πλατάνια, και βρίσκεται κοντά στην παραλία, ακριβώς κάτω από το λόφο του Πλαταμώνα στα νότια, όπου ένα ρυάκι ρέει διαμέσου του κτιρίου, μέσα στη θάλασσα.

Πλαταμώνας, του οποίου το όνομα προέρχεται, σύμφωνα με τον Μελέτιο, από το "πλατεία μονή", ή το επίπεδο μοναστήρι, νύξη για την τοποθεσία του στον κάμπο, φαίνεται μάλλον από την... αναφορά που γίνεται σε αυτό, στη βυζαντινή ιστορία, ότι υπήρξε στην εποχή της Ελληνικής Αυτοκρατορίας, αυτό που βρίσκουμε τώρα, ένα φρούριο.

Περιέχει μερικά τούρκικα σπίτια, και στο εξωτερικό υπάρχει ένα ερειπωμένο Χάνι από την πλευρά του δρόμου. Επειδή στέκεται στο κάτω μέρος μιας κάμψης της ακτής, είναι ένα εμφανές αντικείμενο, διότι είναι το μοναδικό ύψωμα πάνω από μια μεγάλη έκταση χαμηλών ακτών.

Καθώς ο τόπος έχει το πλεονέκτημα, επίσης, μιας μόνιμης παροχής καλού νερού, δεν χωρεί αμφιβολία ότι ήταν η τοποθεσία μιας εκ των δύο αρχαίων πόλεων, τις οποίες η ιστορία τοποθετεί σε αυτή την ακτή μεταξύ Δίου και των συνόρων της Μαγνησίας, δηλαδή, Ηράκλεια και Φίλα: για λόγους που θα αναφέρθουν στη συνέχεια, προτίθεμαι να πιστέψω ότι ήταν η πρώτη.

Αφού δειπνήσαμε στο περίπτερο, προχωρούμε στις 8μιση για να διασχίσουμε τον αυχένα του λόφου του Πλαταμώνα, κατεβαίνουμε και πάλι μέσα στην πεδιάδα, η οποία είναι ακαλλιέργητη μέχρι την περιοχή της Κατερίνης, και στις 8.50 διασχίζουμε το ποτάμι του Πλαταμώνα ακριβώς πάνω από τη συμβολή του με τη θάλασσα: αυτός είναι ένας μεγάλος χείμαρος που κατεβαίνει από ένα τεράστιο χάσμα το οποίο χωρίζει το υψηλότερο μέρος του Ολύμπου από τις κατώτερες κορυφές που καταλήγουν στους γκρεμούς των Τεμπών.

Αν ο Πλαταμώνας ήταν η περιοχή της Ηράκλειας, στο κάτω μέρος αυτής της ρεματιάς θα αντιστοιχεί με την στενωπό ή το δάσος της Καλλιπεύκης, μέσω της οποίας οι Ρωμαίοι εισήλθαν στην θαλάσσια πεδιάδα στα βόρεια της Ηράκλειας, μετά την επισφαλή κατάβαση τους κοντά στην Ραψάνη (φρούριο Λάπαθον), υπό την καθοδήγηση του πρόξενου március, ο οποίος μεταξύ των άλλων δυσκολιών της επιχείρησης, είχε να αντιμετωπίσει την ηλικία του και την παχυσαρκία του.

Η εμφάνιση του βουνού από το δρόμο μας, αρκεί για να δείξει πόσο σκληρή πρέπει να ήταν η δουλειά του περάσματος των ελεφάντων από την απόκρημνη αυτή διαδρομή. Ο ιστορικός αναφέρει οτι στα πιο απότομα κατασκευασμένα περάσματα, ότι μόλις ένας ελέφαντας είχε αποκτήσει ένα πάτημα σε ένα από αυτά, και κόβονταν τα υποστηρίγματα, αναγκάζονταν να γλυστρούν με τα πόδια ή με την ουρά τους, ως την επόμενη γέφυρα.

Το ποτάμι του Πλαταμώνα δεν αναφέρεται από κανένα αρχαίο συγγραφέα, εκτός από τον Πλίνιο, που τοποθετεί τον ποταμό Απίλα (Apilas) κοντά στην Ηράκλεια. Το ποτάμι είναι μερικές φορές επικίνδυνο, αλλά τώρα είναι ξηρό.

Ο Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ,(1777 - 1860) ελληνική απόδοση: Γουλιέλμος Μαρτίνος Ληκ (William Martin Leake) υπήρξε Βρετανός στρατιωτικός, τοπογράφος, αρχαιολόγος, και περιηγητής στην Ελλάδα και Μικρά Ασία.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΟΛΑ


ΤΟ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΛΟΓΙΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΛΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΩΣ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Η ΘΕΩΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ Ο ΝΕΥΤΩΝ ΕΓΡΑΦΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΛΕΨΑΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΡΗΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΝΙΤΣΕ
ΑΓΑΠΑΩ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

Η ΑΣΘΕΝΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Κρίση: Γιατί η Ελλάδα είναι ο ασθενής της Ευρώπης» το BBC αποκαλύπτει πώς η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει θέσει σε κίνδυνο το δικαίωμα των πολιτών στην κρατική ιατρική περίθαλψη, εξετάζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης στο σύστημα υγείας.

Η ανταπόκριση από την Αθήνα εστιάζεται σε μία γυναίκα από τη Σάμο, την Marina Derdevian, η οποία αφού έχασε τη μικρή επιχείρησή της λόγω χρεών προς τις τράπεζες, υπέστη εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να καθηλωθεί σε καροτσάκι. Στη συνέχεια διαγνώστηκε με καρκίνο, αλλά οι γιατροί διέκοψαν τις θεραπείες της λόγω απλήρωτων ασφαλιστικών εισφορών.

Όταν οι κοινωνικές υπηρεσίες ανέλαβαν την υπόθεσή της, την μετέφεραν παρά τη θέλησή της σε γηροκομείο στην Αθήνα, με την ίδια να αναρωτιέται εάν αξίζει να πεθάνει επειδή η χώρα της αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και το σύστημα υγείας έχει αποτύχει να καλύψει τις ανάγκες ανθρώπων σαν εκείνη.

Το BBC σημειώνει ότι στο πλαίσιο των βάναυσων περικοπών ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία έχει μειωθεί έως και κατά 40%, επιβαρύνοντας ένα σύστημα υγείας που αντιμετώπιζε ήδη ελλείψεις σε προσωπικό και υλικό και σε ορισμένες περιπτώσεις φαινόμενα διαφθοράς.

Και όλα αυτά την ώρα που όλο και περισσότεροι πολίτες χαμηλών εισοδημάτων, αλλά και από τη μεσαία τάξη, χάνουν την πρόσβασή στο ΕΣΥ.

Εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου εξηγεί ότι εν μέσω κρίσης είναι πολύ πιο πιθανό για κάποιον να διστάσει να δώσει τα λεφτά που απαιτούνται για κάποιες κρίσιμες εξετάσεις και θεραπείες, όπως για παράδειγμα η χημειοθεραπεία για καρκινοπαθείς.

Επικαλούμενο στοιχεία από έκθεση της ιατρικής επιθεώρησης Lancet, το BBC αναφέρει ότι περίπου το 15% των Ελλήνων που επηρεάζονταν από την κρίση το 2009 ήταν λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη σε σχέση με το 2007. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι σήμερα είναι υπερδιπλάσιο.

Πάντως ότι το ελληνικό κράτος έχει επικρίνει τα πορίσματα του Lancet ως πρώιμα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Ευθύμιος Καρδάρας τονίζει ότι διώκονται όσοι γιατροί ζητούν φακελάκι από ασθενείς και ότι δεν έχει υπάρξει καμία εντολή άρνησης ιατρικής περίθαλψης σε ανέργους.

Το ρεπορτάζ του BBC υπενθυμίζει ότι πριν από περίπου μία δεκαετία το ελληνικό σύστημα υγείας κατατασσόταν 14ο παγκοσμίως στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τα πιο αποδοτικά εθνικά συστήματα υγείας. Ωστόσο, από τότε, όπως σχολιάζει το BBC, οι προσπάθειες παροχής πλήρους περίθαλψης σε όλους τους Έλληνες έχουν προσκρούσει σε ισχυρά συμφέροντα, κυρίως ιδιωτικών γιατρών και κλινικών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ένα «ετοιμόρροπο και υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας», που λειτουργεί με λιγότερο του 9,6% του ελληνικού ΑΕΠ και με τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών προς ασθενή, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο. όλο και περισσότεροι Έλληνες απευθύνονται σε κλινικές, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι κάλυπταν κυρίως ανάγκες αλλοδαπών.

Σημειώνεται επίσης η αύξηση κατά 40% των αυτοκτονιών και η επανεμφάνιση ασθενειών όπως φυματίωση, ελονοσία και ηπατίτιδα.

Επίσης, τονίζεται ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων HIV κατά 52% μόνο για φέτος. Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως σε ενδοφλέβια χρήση ουσιών, ενώ το Lancet ανέφερε ότι ορισμένοι ασθενείς μολύνονται εσκεμμένα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο επίδομα των 700 ευρώ και στο φαρμακευτικό πρόγραμμα για ναρκομανείς.

Στο ίδιο ανησυχητικό πλαίσιο εντάσσεται και η αύξηση της συχνότητας μη-ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών, με όλο και περισσότερους νέους και νέες να καταφεύγουν την ίδια στιγμή στην πορνεία.

Ο εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου σημειώνει ότι η κατάσταση γίνεται χειρότερη, την ώρα που τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού της χώρας εξωθείται σε συνθήκες φτώχειας...

ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ;


Παρακολούθησα άναυδος χθες βράδυ τη συνέντευξη του κ. Χρυσοχοϊδη στον Αλέξη Παπαχελά.
Τα όργανα άρχισαν όταν έκανε τον απολογισμό του.

Επισημαίνω μερικά, από τα όσα συνταρακτικά είπε:

Λάθος το μνημόνιο: «έπρεπε να αποφύγουμε το μνημόνιο, να εξασφαλίσουμε το γρήγορο δανεισμό της χώρας για να μην οδηγηθούμε σε αυτού του είδους τις εξελίξεις».
Δεν διαπραγματευτήκαμε: «από την στιγμή που μπήκαμε στο μνημόνιο δε διαπραγματευτήκαμε σωστά»

Αποδειχθήκαμε ανίκανοι: « και βέβαια αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στην διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει».

Δεν ξανάγινε τέτοιο κακό: Όταν τον ρώτησαν για τις σκληρές επιθέσεις στον πρώην πρωθυπουργό είπε και τα εξής απίστευτα: «Αυτό έγινε γιατί σκληρά ζουν οι άνθρωποι σήμερα, είναι σκληρή η πραγματικότητα. Δεν πρέπει να ξαναγίνει τέτοιο κακό που έγινε στον τόπο, όπως έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια»

Άσχετη κυβέρνηση: «η κυβέρνηση στελεχώθηκε από πολιτικούς, οι οποίοι ήταν τελείως άπειροι, δεν ήταν εκλεγμένοι, ήταν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου».

Άγνοια της πραγματικότητας: «κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Παπανδρέου διατυπώθηκαν και απόψεις που έλεγαν να δώσουμε αυξήσεις, αντί να μαζέψουμε τα δημόσια οικονομικά, που σημαίνει ότι υπήρχε πλήρης άγνοια της πραγματικότητας και των κινδύνων που αντιμετώπιζε η χώρα».

Για να καταλάβουμε καλά, κορυφαίος υπουργός της πρώην κυβέρνησης, δεξί χέρι του Παπανδρέου βγαίνει επισήμως και λέει ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια εγκλημάτησαν κατά του ελληνικού λαού!!!

Εμείς τα λέγαμε από καιρό, αλλά όταν τα λέει ο κ. Χρυσοχοϊδης μήπως θα έπρεπε να ντρέπεται να βγαίνει στην τηλεόραση αλλά και να διεκδικεί θώκους;
Ποιος θα πληρώσει για τα εγκλήματα κατά της χώρας κύριε Χρυσοχοϊδη;

Αυτοί οι άνθρωποι μας κυβερνούν ακόμα, ενώ έπρεπε να βρίσκονται στο Ειδικό Δικαστήριο...

Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΣΤΑΙΩΝ


Ο Ελληνισμός βρέθηκε κατά καιρούς κάτω από διάφορα ονόματα σ’ ολόκληρη την υφήλιο. Έχουμε λοιπόν τους Φαίακες (1) στην αρχαία Πορτογαλία, τους Δαναούς (2) στην αρχαία Ιρλανδία, τους Κόλχους (3) στη Νότια Αμερική και τις σημερινές λευκές φυλές, τους Καλάς του Αφγανιστάν, τους Αϊνού της Ιαπωνίας και των Κουρίλλων, τους Αέτα των Φιλιππίνων, τους Αραουκάνου της Χιλής κλπ., κλπ.

Στις χώρες, τις οποίες κατοίκησε ο Έλληνας, ο Έλληνας των εκατοντάδων ονομάτων, Βρυξ ή Φρυξ, Λυδός, Μακεδών, Κελτός, Ηπειρώτης, Λύκιος, Μασσαλιώτης, Θραξ, Σικελός, Κρης, Τρώας, Μήδος ή και Φοίνιξ, υπέστη, λόγω της ήπιας και ειρηνικής αλλά εκπολιτιστικής φύσης της φυλής του, τα πάνδεινα, όταν και όποτε οι περιστάσεις άλλαζαν εις βάρος του (αλλαγή ηγετών, επιδρομές αλλοφύλων, ομαδικές εκτοπιστικές μεταναστεύσεις κ.ά.). Οι παραπάνω αναφερόμενοι παράγοντες είχαν συχνά ολέθρια αποτελέσματα στους πληθυσμούς του Ελληνισμού και ορισμένες φορές οδήγησαν σε μερική εξαφάνισή του, δηλαδή σε γενοκτονίες. Ιστορικά στοιχεία για πολλές από αυτές δεν διασώθηκαν. Θα ασχοληθούμε, ως εκ τούτου, μ’ εκείνες για τις οποίες υπάρχουν σαφή ιστορικά στοιχεία σε ελληνικά ή μη συγγράμματα.

Οι Φιλισταίοι (4) ήταν ένα καθαρά ελληνικό γένος με κρητική καταγωγή. Το όνομά τους παράγεται, σύμφωνα με διάφορους μελετητές: α) από την Ιστιαία, προϊστορικό λιμάνι της νότιας Κρήτης (φίλος + Ιστιαία = Φιλισταίος), β) από τα φίλος + ιστιαίον πλοίον = Φιλιστιαίος = Φιλισταίος ή γ) από τον Παλαιστίνο, ο οποίος ήταν γιος του Ποσειδώνα ή κατ’ άλλους του Κρόνου (Είναι γνωστό ότι ο γεννήτορας έδινε το όνομά του στο γένος του).

Το όνομά τους κατά τους Αιγυπτίους ήταν Παλισάτι και η σημερινή Παλαιστίνη με τους Παλαιστινίους έχουν βασικά το όνομα των Φιλισταίων. Κατά γενική παραδοχή των μελετητών, οι Φιλισταίοι ήταν ελληνικό γένος.

Οι Φιλισταίοι αποίκησαν τα σημερινά παράλια της Παλαιστίνης σε καιρούς (2000-1900 π.0) που προηγούνται κατά πολλές εκατοντάδες της εισβολής της από τους εβραίους (1000-900 π.0). Κατά τα φαινόμενα η χώρα τους ήταν σταθμός-ορμητήριο των Κρητών στις ναυτικές εκστρατεύσεις τους προς την Ασία και την Αφρική, εφόσον ληφθεί υπόψη ότι η Μεσόγειος ήταν ενωμένη με την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Φιλισταίοι έχτισαν πολλές πόλεις (Ακκαρών, Γάζα, Άζωτος, Ευρών=Χεβρών) στα παράλια αλλά και στο εσωτερικό της Φιλισταίας-Παλαιστίνης, σπουδαιότερη από τις οποίες ήταν η Ασκαλών.

Με την έλευση των εβραίων (9ος αιώνας π.0), ενός αιμοσταγούς και φανατισμένου όχλου, η επικρατούσα ειρήνη, ευπορία και πρόοδος διεκόπη. Οι εβραίοι, με τη σύμπραξη άλλων απολίτιστων φυλών, κυρίως Χαναναίων, επιδόθηκαν στην καταστροφή του πολιτισμού των Φιλισταίων και στο κυριολεκτικό πέρασμα «από μαχαίρας» των αλλοφύλων, όπως τους αποκαλούσαν.

Οι μέθοδοι, που ακολούθησαν οι εβραίοι, ήταν κυρίως δύο:

α) Έστηναν ενέδρες στους Φιλισταίους και τους έσφαζαν (Ας σημειωθεί ότι οι Φιλισταίοι αποίκησαν την Παλαιστίνη ειρηνικά και επικράτησαν στους εντοπίους με τον πολιτισμό που μετέφεραν και τον ελληνικό τρόπο ζωής, θαυμαζόμενο και εκτιμούμενο από τους εντοπίους).

α) Συγκέντρωσαν μεγάλες ποσότητες μανδραγόρα (ενός φυτού που φέρνει παραισθήσεις και που προκαλεί πνευματική και σωματική νάρκη), ύστερα βέβαια από συμβουλές των μάγων-προφητών τους, και τις έριχναν στις πηγές ρευμάτων, οι οποίες τροφοδοτούσαν με νερό χωριά και πόλεις των Φιλισταίων. Οι Φιλισταίοι έπιναν ανύποπτοι νερό, έπεφταν σε νάρκη και σ’ αυτή την κατάσταση έρχονταν οι εβραίοι και τους έσφαζαν.

Κάποτε, βέβαια, οι Φιλισταίοι δημιούργησαν στρατό, ο οποίος δεν κατόρθωσε να αντισταθεί σθεναρά στην εβραϊκή πονηριά και εμπειρία, κι αυτό οδήγησε στην τελική εξολόθρευση του ελληνικού πληθυσμού. Και η εξολόθρευση ήταν ολοκληρωτική. Δεν σφάζονταν απλά οι αντιστεκόμενοι αλλά και τα γυναικόπαιδα και τα βρέφη ακόμη.

Υπάρχουν ορισμένες ιστορίες που διασώθηκαν (στη Βίβλο βέβαια), οι οποίες διαιωνίζουν το μίσος και το αίσχος των ενεργειών των εβραίων εναντίον των Φιλισταίων:

α) Η ιστορία του Αγάγ, βασιλιά των Αμαληκιτών, ο οποίος συνελήφθη υπό του Σαούλ (5), χωρίς βέβαια να κατανικήσει τους Αμαληκίτες, που σημαίνει για τους ειρηνικά επιβιούντες Φιλισταίους, ενέδρα. Κάποτε ζήτησε ο Σαμουήλ (ο μεγάλος προφήτης των εβραίων) να του φέρουν τον Αγάγ. Όταν έφθασε μπροστά του ο τρέμων βασιλιάς των Αμαληκιτών, ο Σαμουήλ, εν ψυχρώ, έβγαλε το μαχαίρι του και «έσφαξε Σαμουήλ τον Αγάγ ενώπιον Κυρίου εν Γαλγάλ». Με λίγα λόγια του έκοψε το κεφάλι… «και απήλθε Σαμουήλ εις Αρμαθαίμ» σαν να μην έγινε τίποτε.

β) Ένας νεαρός Φιλισταίος (αλλόφυλος) ερωτεύθηκε μια εβραιοπούλα από κοντινό χωριό και τη ζήτησε από τον πατέρα της. Αυτός του είπε ότι για να έχει την κόρη του έπρεπε απαραίτητα να περιτμηθεί. Ο νεαρός Φιλισταίος περιτμήθηκε και ξαναπήγε στον πατέρα της κοπέλας. Εκείνος του είπε ότι δεν μπορούσε να ζήσει η κόρη του μεταξύ ανθρώπων που δεν είχαν κάνει περιτομή. Ο νεαρός ζήτησε από τους χωριανούς του να κάνουν περιτομή, και με την επιμονή του δέχτηκαν. Όταν λοιπόν περιετμήθησαν όλοι και κείτονταν ανήμποροι σφαδάζοντας από τους πόνους, επιτέθηκαν στο χωριό οι εβραίοι και τους κατέσφαξαν όλους. Θρησκευτικός φανατισμός ή καθαρό μίσος;

γ) Μα η πιο γλαφυρή, ηθικά διαστρεβλωμένη και διδακτικότατη ιστορία είναι η ιστορία του Γολιάθ και του Δαυίδ. Η ιστορία λαμβάνει χώρα τότε που ανασυντάσσονται τοπικά οι Φιλισταίοι, για να αντιμετωπίσουν την εβραϊκή «πανώλη». Ο Γολιάθ (6), «ύψος αυτού τεσσάρων πήχεων και σπιθαμής», προκαλούσε άοπλος τους εβραίους να διαλέξουν κάποιον, που θα μπορούσε να τον αντιμετωπίσει, και η ηττηθείσα παράταξη θα δούλευε για τη νικήτρια. Οι εβραίοι «εφοβήθησαν σφόδρα και έφευγον από προσώπου αυτού».

Τότε παρουσιάστηκε μπροστά του ο Δαυίδ, ο οποίος ήταν κοντός και ασθενικός, και ενώ ο Γολιάθ ξεκίνησε να τον πλησιάσει γελώντας, ο Δαυίδ έβγαλε τη σφενδόνα του και δόλια χτύπησε με μια πέτρα από μακριά το Γολιάθ στο μέτωπο, τον ζάλισε και κατόπιν του έκοψε το κεφάλι του «και εκραταίωσε Δαυίδ υπέρ τον αλλόφυλον εν τη σφενδόνη και εν τω λίθω, και επάταξε τον αλλόφυλον και εθανάτωσεν αυτόν». Κατόπιν παρουσιάστηκε στον Σαούλ «και η κεφαλή αυτού (του Γολιάθ) εν τη χειρί αυτού».

Η όλη ιστορία έφτασε υπό την προσωπική επίβλεψη της εβραϊκής προπαγάνδας και την εσκεμμένα κωφεύουσα Ορθόδοξη Εκκλησία, βασικά με τη βοήθειά της, να σημαίνει την επικράτηση του αδύναμου (σωματικά και πνευματικά) αλλά δόλιου Δαυίδ επί του σωματικά και πνευματικά ισχυρού αλλά αγαθού Γολιάθ.

Παράλληλα γίνονται εμφανείς οι διαθέσεις και μέθοδοι, που χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ακόμη και από το διεθνή εβραϊσμό εναντίον του Ελληνισμού και των υπολοίπων αλλοφύλων, και απαυγάζονται στη σημερινή εικόνα του κόσμου:

Δεν γίνεται κατά μέτωπον αναμέτρηση με το σωματικά και πνευματικά προικισμένο αντίπαλο, αλλά χρησιμοποιείται δόλος, που ενισχύεται τεχνολογικά, γιατί υπάρχει ο φόβος.

Δεν είναι αρκετή η απλή επιβολή του αντιπάλου, αλλά επιβάλλεται η ολοκληρωτική καταστροφή του. Και η καταστροφή του αντιπάλου αρχίζει με την εξουδετέρωση του πνεύματος, κι όταν αυτά αναφέρονται στον Έλληνα, με την εξουδετέρωση του πολιτισμού του.

Η μεγάλη αυτή και πολυετής γενοκτονία των Φιλισταίων εξάλειψε σχεδόν ολόκληρο το γένος. Οι πόλεις ισοπεδώθηκαν και οι εναπομείναντες διασκορπίσθηκαν. Υπολογιζόμενοι οι νεκροί σε αριθμούς, ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδων. Ας τους κρατούμε συνεχώς στη μνήμη μας.

ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΖΕΑ


Στην Κατερίνη,επέστρεψε πάλι τό ψωμί τών Ελλήνων που ήταν από Ζειά...Σήμερα στον φούρνο του Μαχ !!!!

Οι αρχαίοι υμών πρόγονοι τό σιτάρι τό είχαν ώς τροφή τών ζώων καί τό (ονόμαζαν πυρρό]

Το ψωμί παράγετε εδώ στην Κατερίνη από τον Γερμανικό φούρνο του ΜΑΧ εδώ και τρεις μήνες!!! όπως μας είπε το συστήνουν οι γιατροί και έτσι το ζητάει ο κόσμος ως πολύ καλό για την υγειά τούς!!!.
Εγώ το ζήτησα ως το Γερμανικό " Dinkel" !!! βεβαίως γνωστό σε όσους ξέρουν από Γερμανία … την ζυθοποιεία τής Στουτγάρδης [ DINKELAKER ΑΓΡΟΣ ΤΗΣ ΖΕΙΑΣ ]
Καταρχάς το 1923 στην Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι ιατρών εξέτασε την διατροφή των..... Ελλήνων, επηρεασμένη από τον Ιπποκράτη, ό όποιος έλεγε στους ασθενείς "φάρμακο σου είναι ή τροφή σου". Άρα αυτοί έσκέφθηκαν οτι ο Ιπποκράτης , έχει καθιερώσει στόν Έλληνα υγιεινή διατροφή, ποια είναι όμως ή βασική τροφή; Οί ερευνηταί κατέληξαν, σύντομα, ότι βασική τροφή των Ελλήνων είναι τό ψωμί. Τό ψωμί όμως των Ελλήνων ήταν από Ζειά και όχι από σιτάρι!!!
।Τό ψωμί από Ζεια έχει τις πρωτεΐνες στηρίξεως . !!!

Ή Ζεια προστατευει τήν ύγεία, τό πνεύμα, τήν μεγαλοφυία, τον πολιτισμό της άνθρωπότητος.!

Έτρωγαν μόνον ψωμί άπό Ζειά ή Κριθάρι καί έν ανάγκη μόνον από κριθάρι ανάμεικτο με Σιτάρι.
Ό Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε την στρατιάν του μόνο μέ Ζειά, διά νά είναι οι άνδρες του υγιείς και πνευματικά ανεπτυγμένοι. Αν οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ψωμί άπό σιτάρι δέν θά είχαν τόσο ύψηλήν πνευματικήν άνάπτυξιν.

Οι κοσμοκράτορες δίδουν εντολή το 1928 νά αναιρεθή αμέσως ή καλλιέργεια Ζειά στην Ελλάδα, και μόνον στην Ελλάδα. Διά νά μειώσουν μέ το σιτάρι τήν πνευματικήν άνάπτυξιν των Ελλήνων, μειώνοντας τήν άντίληψίν τους και οργανώνοντας ταπεινήν έκπαίδευσιν των παιδιών τους καί διδάσκοντας τις πολιτικές τους εις τά σχολεία και πολιτικοποιούντες τα εις τά κόμματα που αυτοί ελέγχουν απόλυτα!!!

ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ 13/12 2011

ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΘΥΣΙΕΣ


Στις αιματηρές θυσίες των Ελλήνων και στο βαρύ λογαριασμό που πληρώνουν αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό Στερν (Stern).

«Σκεφτήκατε ποτέ να ήσασταν Έλληνας ή Πορτογάλος ή Ιρλανδός;» διερωτάται το περιοδικό, που επιχειρεί να παρουσιάσει το ύψος των θυσιών που υφίστανται τα τρία κράτη της ευρωζώνης που έχουν προσφύγει στον εξωτερικό δανεισμό.

Στο άρθρο, με τίτλο «Δείτε πώς κάνουν οικονομία», γίνεται αναφορά στην αυστηρή τιμωρία των κρατών που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες, με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

«Θα παρέμενε η Άγγελα Μέρκελ καγκελάριος, αν περικόπτονταν οι συντάξεις, αυξάνονταν οι φόροι και απολύονταν δημόσιοι υπάλληλοι;», διερωτάται ο συντάκτης.

Αν η Γερμανία έπρεπε να επιβάλλει λιτότητα ανάλογη με αυτή που επιβάλλεται στην Ελλάδα, τότε το ένα πέμπτο των ετήσιων δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης, των κρατιδίων, των κοινοτήτων και της κοινωνικής πρόνοιας θα χανόταη.

«Ακούγεται τρομερό. Αλλά οι ελληνικές συνθήκες διαφέρουν από τις δικές μας. Ο δημόσιος τομέας είναι πολύ μεγαλύτερος από τον γερμανικό, γι' αυτό και μειώνεται δραστικά», σχολιάζει ο συντάκτης.

«Οι Έλληνες κάνουν αιματηρές οικονομίες. Οι πολίτες πληρώνουν τον λογαριασμό, που είναι βαρύς», καταλήγει το δημοσίευμα.

Η ΠΙΕΡΙΑ ΠΑΛΙ ΜΠΡΟΣΤΑ


Το Μονομελές Πρωτοδικείο Κατερίνης εξέδωσε πριν λίγο προσωρινή διαταγή περί απαγόρευσης διακοπής της παροχής ηλεκτροδότησης μετά από αίτηση των 8 δικηγόρων της Πρωτοβουλίας πολιτών «Κόντρα στο Ρεύμα».

Την 19.12.2011 το Μονομελές Πρωτοδικείο Κατερίνης εξέδωσε προσωρινή διαταγή περί απαγόρευσης διακοπής της παροχής ηλεκτροδότησης εκ μέρους της Δ.Ε.Η. Α.Ε. σε κατοικία λόγω μη πληρωμής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτουμένων Δομημένων Επιφανειών ("χαράτσι" της Δ.Ε.Η.). Το αίτημα περί χορήγησης προσωρινής διαταγής υποβλήθηκε με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από ιδιοκτήτη κατοικίας στην Κατερίνη, άνεργο, με σύζυγο άνεργη και πατέρα επτά (7) ανηλίκων τέκνων, ο οποίος, αν και υπάγεται στις ειδικές ρυθμίσεις περί μειωμένου συντελεστή, αδυνατεί να καταβάλει το "χαράτσι". Κατά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής, κατόπιν προσεπικλήσεως της καθ' ης η αίτηση Δ.Ε.Η. Α.Ε., παραστάθηκε και το Ελληνικό Δημόσιο. Δικάσιμος για τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων ορίσθηκε η 12.01.2012.

Τα ασφαλιστικά μέτρα κατατέθηκαν από την 8μελή νομική ομάδα της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Κόντρα στο ρεύμα».

Οι πολίτες, με τις καθημερινές τους δράσεις στον πεζόδρομο της πόλης και μπροστά στο Δημαρχείο, ενημερώνουν και βοηθούν τους συμπολίτες τους που αδυνατούν να καταβάλουν τον απαράδεκτο φόρο. Εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα κατατεθεί και το δεύτερο εξώδικο προς τη ΔΕΗ, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 150 συνδημότες μας. Έτσι, συνολικά, περίπου 300 οικογένειες από την πόλη μας πλήρωσαν μόνο το λογαριασμό της ΔΕΗ και τα δημοτικά τέλη, χωρίς να πληρώσουν το χαράτσι. Οι οικογένειες αυτές με την εξώδικη επιστολή που καταθέτει για λογαριασμό τους η ομάδα νομικών της πρωτοβουλίας, προειδοποιούν τη ΔΕΗ πως δεν δικαιούται να τους κόψει το ρεύμα διότι έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην επιχείρηση.

Μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Κόντρα στο ρεύμα» βρίσκονται καθημερινά 12:00 – 13:00 στην είσοδο του Δημαρχείου και κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 19:00 – 20:00 στον κεντρικό πεζόδρομο, στο ύψος της Κεντρικής Πλατείας και συγκεντρώνουν τους λογαριασμούς των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν.

Καλούνται όλοι οι πολίτες του Δήμου Κατερίνης να λάβουν μέρος στην επόμενη Λαϊκή Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 18:00 στην μικρή αίθουσα της ΕΚΑΒΗΣ (1ος όροφος).

Ενωμένοι μπορούμε περισσότερα. Κανείς πλέον μόνος του.

ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΠΛΟ ΣΤΗΝ ΦΑΡΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Μια μέθοδος που είναι ευρέως διαδεδομένη διεθνώς...
έγινε δεκτή ως ιατρική πράξη, από το ελληνικό Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
Η υπερθερμία, μια μέθοδος θεραπείας του καρκίνου χωρίς παρενέργειες, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς που υποφέρουν από τη νόσο.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ήδη στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιείται σε δύο ιδιωτικά νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και το νοσοκομείο Αττικόν στην Αθήνα. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την έναρξη της εφαρμογής από τα νοσοκομεία, χρειάζεται πλέον η δημοσίευση στο ΦΕΚ, προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.


Το κόστος της προμήθειας του μηχανήματος υπερθερμίας κυμαίνεται από 150.000 έως 250.000 ευρώ, ενώ το κόστος της κάθε συνεδρίας έχει κοστολογηθεί στα 60 ευρώ για την επί πολλοίς εφαρμογή της και στα 120 ευρώ για την «εν τω βάθει» εφαρμογή.


«Η περιοχική υπερθερμία έχει αντικαρκινική δράση καταστρέφοντας άμεσα τα καρκινικά κύτταρα του όγκου χωρίς να βλάπτονται τα πέριξ του καρκίνου υγιή κύτταρα και κυρίως χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η άμυνα του οργανισμού. Με τη συστηματική υπερθερμία ανεβάζουμε για ώρες την θερμοκρασία του σώματος προκαλούμε δηλαδή τεχνητά πυρετό ο οποίος μπορεί να καταστρέψει όγκους και τις διάσπαρτες στο σώμα μικρό-μεταστάσεις. Η ολοσωματική υπερθερμία όμως εκτός από την άμεση καταστροφή των καρκινικών κυττάρων προκαλεί και αύξηση της άμυνας του οργανισμού εναντίον του καρκίνου, μέσω διέργεσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος . Έτσι υπάρχει ανοσοανταπόκριση εναντίον του όγκου, κάτι που βοηθά έμμεσα στην μείωση αυτού. Επίσης μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο χειρουργός-ογκολόγος, Λάζαρος Δανιηλίδης.


«Η υπερθερμία, σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία ή και τη χημειοθεραπεία, ενισχύει την πλήρη ανταπόκριση του όγκου στη θεραπεία, καθώς και τον τοπικό έλεγχο της νόσου. Είναι μία μέθοδος χωρίς σοβαρές παρενέργειες» πρόσθεσε.


ΑΠΑΞΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ


Για μια ακόμη φορά απαξιώνεται η κοιτίδα και το λίκνο του Ολυμπισμού και ο ρόλος της, ως Παγκόσμιας Ολυμπιακής πόλης. Αυτή τη φορά με τον αποκλεισμό της Ολυμπίας από την διαδικασία τελετής της αφής της φλόγας, ενόψη των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων Νέων.
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας απόλυτα δικαιολογημένα διαμαρτυρήθηκε και αποφάσισε να μην εκπροσωπηθεί στην τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας για τους 1ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που θα πραγματοποιηθούν στο Ινσμπουργκ της Αυστρίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να εκφράσει έντονα την αντίθεσή του στην νέα υποβάθμιση του συμβόλου της Ολυμπιακής φλόγας, αφού αποκόβεται από τον τόπο των Αγώνων και την γενέτειρα των πανανθρώπινων ιδανικών, αλλά και να αποφευχθεί στο μέλλον κάποια ανάλογη απόφαση.
Είναι όμως ανάγκη να επισημάνουμε ότι η υποβάθμιση αυτή δεν αφορά μόνο την Αρχαία Ολυμπία, αλλά ολόκληρο το νομό Ηλείας και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων απαξιωτικών ενεργειών. Γι' αυτό η αντίδραση θα πρέπει να είναι από όλους τους φορείς και πολίτες του Νομού καθολική και έντονη.
Άλλωστε μπορεί σήμερα η ενέργεια αυτή να αφορά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες νέων, αλλά τίποτα δεν αποκλείει μια ανάλογη ενέργεια για τους κανονικούς Ολυμπιακούς αγώνες.

Ο ΧΩΜΕΝΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΕΛΛΑΝΑΣ


Δείτε στο video την προσωπική μαρτυρία του εξαίρετου
αρχαιολόγου και εφόρου αρχαιοτήτων Κου Θεόδωρου Σπυρόπουλου
για το έγκλημα της απροειδοποίητης και αιφνίδιας κατάχωσης του σημαντικότερου αρχαιολογικού ευρήματος στον Ελληνικό χώρο στην Πελάνα της Λακωνίας με κίνδυνο την καταστροφή του। Ο ασύλητος αυτός βασιλικός τάφος θα ανέτρεπε με την αποκάλυψη του το 2002 όλα τα δεδομένα της Ελλαδικής περιόδου του 2.700 με 1.700 π.Χ.ε και θα αποτελούσε παγκόσμιο πόλο έλξης για την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων το 2004.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ



1. ΟΧΙ στην ΕΒΓΑ. Αγοράστηκε απο την ALGIDA περισυ το φθινόπωρο του 2010

2. Για γαλατα, ΝΑΙ σε: Φαρμα κουκάκη, Στάμου (κορυφαίο πρόβειο γαλα), Ολυμπος, Αγροκτημα Βραχιας. ΟΧΙ στη ΦΑΓΕ, εχει τις χειροτερες προδιαγραφες υγειινης και νοοτροπία σκληροπυρηνικης νεοφιλελευθερης πολυεθνικής.

3α. Μπύρες: ΝΑΙ στη μπύρα Βεργίνα, ΝΑΙ στην μπύρα ΦΙΞ (ελληνικότατη με εδρα στην Ευβοια και νερό απο γεώτρηση), ΝΑΙ στην ΠΕΙΡΑΪΚΗ (βιολογική μπύρα), ΝΑΙ στην ΑΛΦΑ (αν και ειναι μετριας ποιοτητας), ΟΧΙ στην Craft (ελληνική εταιρεια μεν, αλλα με νοοτροπία σκληροπυρηνικης νεοφιλελευθερης πολυεθνικής).
3β. ΒΑΡΒΑΤΟ ΟΧΙ ΣΤΗ HEINEKEN γιατι κανει πολεμο αθεμητου ανταγωνισμού στη ΒΕΡΓΙΝΑ και τη ΦΙΞ. Εκτος αυτού η ελληνική heineken ειναι η χειρότερη μπύρα που κυκλοφορεί (μετά τη Mythos). Οταν μια μπύρα τύπου Lager ειναι πικρή, σημαίνει οτι δεν εχει ωριμασει σωστά και εχει 3 φορες χειροτερα αποτελέσματα στο συκωτι. Αμα θελετε σωνει και καλα πικρή μπύρα, προτιμήστε μπύρες τυπου Pilsener οπως η Kaiser και η Urquell.

ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ

ΝΑΙ ΙΟΝ (Γάλακτος, Αμυγδάλου, Break, Nucrema, Mabel, Υγείας ΙΟΝ, Σοκοφρέτα, Noizetta). Ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1930 και έχει δύο εργοστάσια παραγωγής, Αθήνα και Άρτα. www.ion.gr

ΟΧΙ ΠαυλίδηςΚraft Foods (Lacta, Παυλίδου υγείας, Toblerone, Παυλίδης γεμιστή, Lila Pause, Kiss, Gioconda, Merenda). H Παυλίδης εξαγοράστηκε το 1990 από τον αμερικανικό κολοσσό Kraft Foods (www.kraftfoods.gr), με κατακόρυφη πτώση ποιότητας και αύξηση τιμών έκτοτε, τώρα έχουν βάλει στο μάτι και την βρετανική Cadbury, βλέπε και www.ekathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_12/09/2009_329024

ΜΠΙΣΚΟΤΑ

ΝΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πτι Μπερ, Μιράντα, Caprice, Cream Crackers, Digestive, Γεμιστά, Marie, Mascot, Rondo, Crispies, Φρυγανιές κτλ). Ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε το 1938 από Πολίτες πρόσφυγες και στις μέρες μας απασχολεί 1000 άτομα σε 4 ιδιόκτητα εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα. www.papadopoulou.gr

ΝΑΙ ELBISCO πρώην Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων (Elite φρυγανιές, Αλλατίνη, Κρις Κρις, Βοσινάκη, Forma). www.elbisco.gr

ΟΧΙ


ΚΕΤΣΑΠ

ΝΑΙ ΚΥΚΝΟΣ (κέτσαπ, πάστα ντομάτας, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά). Ελληνική εταιρεία με έτος ίδρυσης το 1911, έδρα το Ναύπλιο και παραγωγή-διανομή στα Σαβάλια Ηλείας. www.kyknos.com.gr

ΟΧΙ HEINΖ, αμερικανικό trust που μονοπωλεί την αγορά σε 50 χώρες, με κύκλο εργασιών 10δις δολλάρια παγκοσμίως! www.heinz.com

ΠΑΓΩΤΑ/ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

ΝΑΙ ΚΡΙ ΚΡΙ (παγωτά, γιαούρτι, φρέσκο γάλα). Ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται από το 1954, με σύγχρονη μονάδα παραγωγής στις Σέρρες και κέντρο διανομής στην Αθήνα. www.krikri.gr

ΟΧΙ ΕΒΓΑ (παγωτά, κρουασάν, χυμοί). (Δες στην αρχή του άρθρου) www.evga.net

ΝΑΙ ΕΒΟΛ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου) (γάλα, γιαούρτι, τυρί). Συνεταιριστική εταιρεία που εκπροσωπεί κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής Βόλου – Πηλίου – Βελεστίνου. Ασκεί παρεμβατική πολιτική στην τιμή του γάλακτος, διασφαλίζοντας το εισόδημα των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι απολαμβάνουν από τις υψηλότερες τιμές που δίνονται στο γάλα πανελλαδικά. Ειδικεύεται και στα βιολογικά προϊόντα www.evol-easvolou.gr

ΝΑΙ Όλυμπος (Γαλακτοβιομηχανία Λαρίσης) (γάλα, γιαούρτι, τυρί, χυμοί). www.olympos.gr

ΝΑΙ ΦΑΓΕ (γιαούρτι, γάλα, συσκευασμένο τυρί). Ιδρύθηκε το 1926 από τον Α. Φιλίππου και διατηρεί μέχρι σήμερα ηγετική θέση στην ελληνική αγορά. Διαθέτει 3 μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα και μία στις ΗΠΑ. www.fage.gr

ΟΧΙ ΑΓΝΟ (γάλα, γιαούρτι, τυρί, χυμοί) (Τα 4 τελευταία χρόνια συνεργασία με την DANONE. Αποφεύγετε! www.agno.gr

ΜΕΒΓΑΛ (γάλα, γιαούρτι, τυρί) (Με επιφυλάξεις, ανακοίνωσε πρόσφατα συνεργασία με την DANONE στον τομέα διανομής των προϊόντων). www.mevgal.gr

ΟΧΙ ΔΕΛΤΑ, εξαγοράστηκε από τον όμιλο VIVARTIA (MiG) το 2006 (στον οποίο ανήκουν και τα Goodys, Μπάρμπα Στάθης, Flocafe, 7 Days κρουασάν, Χρυσή Ζύμη), ο οποίος αν και ελληνικό cogglomerate, βαδίζει στα χνάρια των ξένων πολυεθνικών με συμμετοχή ξένων κεφαλαίων και τακτική εξαγορών και συγχωνέυσεων www.vivartia.com

ΟΧΙ ALGIDA, φίρμα παγωτού που ανήκει στον πολυεθνικό κολοσσό Unilever, που μεταξύ άλλων στην Ελλάδα εμπορεύεται και τα προϊόντα Ζwan, Βιταμ, Pumaro, Νέα Φυτίνη, ελαιόλαδο Αλτις, Lipton, Knorr, Helmanns, ηλιέλαιο Sol, Friol, Φλώρα, Calvé, Becel, αλλά και είδη υγειινής όπως Vaseline, Ultrex, Timotei, Svelto, Sun, Skip, Rexona, Organics, Omo, Lux, Klinex, Dove, Cif, Cajoline, Brut, Axe, Aim!!! Έχει εξαγοράσει πλήθος ελληνικών εταιριών (Ελαίς 1962, Pummaro 1999), αλλά και ξένων με δραστηριότητα στην Ελλάδα (Κnorr-Bestfoods). Αποφεύγετε! www.unilever.gr

ΟΧΙ NESTLE, η μεγαλύτερη παραγωγός ειδών διατροφής στον κόσμο, με ετήσιο τζίρο 60δις δολλάρια!! Μέσα από διαρκείς συγχωνεύσεις και εξαγορές άλλων εταιριών, έφτασε το 2003 να διαθέτει 511 εργοστάσια σε 86 χώρες! Στην Ελλάδα, εκτός από παγωτά (μέχρι εκεί φτάσανε τα πλοκάμια της, αφού πρόκειται για άκρως επικερδή αγορά), εμπορεύεται και τα προϊόντα farine lactee, δημητριακά fitness και clusters, σοκολάτες boss, kitkat, crunch, smarties, baci, nesquik, nescafe (φανταστείτε μόνο ότι ο νεσκαφέ φραπέ έχει αναδειχθεί σε εθνικό προϊόν, με το 25% του εγχώριου τζίρου!!), νερά κορπή, vittel, perrier, contrex, san pellegrino, maggi κύβους, μέχρι friskies και purina για τους τετράποδους.. καταναλωτές. Το γνωρίζατε ότι όλα αυτά τα προϊόντα προσθέτουν στην κερδοφορία της ήδη ζάμπλουτης NESTLE; Αποφεύγετε! www.nestle.gr

ΟΧΙ DANONE (Activia, Danonino, Actimel, Danette, νερά Evian και Volvic, Milupa, Nutricia κτλ), γαλλοϊταλικός κολοσσός που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να παρεισφρύσει και στην ελληνική αγορά. Αποφεύγετε! www.danone.com

ΟΧΙ FrieslandCampina (τυρί Milner, γάλα NOYNOY κτλ), ολλανδικός γαλακτοκομικός όμιλος, τα προϊόντα του οποίου πωλούνται σε 100 χώρες. Αποφεύγετε! www.frieslandcampina.com

ΟΧΙ Arla (Lurpak, γάλα, τυριά κτλ), δανέζικος γαλακτοκομικός όμιλος, πήχτρα στο μεταλλαγμένο. Αποφεύγετε!

ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ/ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

ΝΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ (σαπούνι σώματος, αφρόλουτρο Καραβάκι, Aromatics, Natura, Olivia, αφρός ξυρίσματος Καραβάκι). Ιστορική ελληνική εταιρεία (ιδρύθηκε το 1870 στο Πλωμάρι Λέσβου). Από το Φεβρουάριο του 2001 λειτουργεί το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Ριτσώνα, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής σαπουνιού στα Βαλκάνια και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. www.papoutsanis.gr

ΝΑΙ ΑPIVITA (σαπούνι, σαμπουάν, κρέμες σώματος, αρωματοθεραπεία). Σειρά φυσικών καλλυντικών υψηλής ποιότητας, με ολοένα αυξανόμενες πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ξεκίνησε το 1979 με 4 άτομα προσωπικό και σήμερα απασχολεί 220 άτομα και παράγει πάνω από 300 διαφορετικά προϊόντα. www.apivita.com

ΝΑΙ ΚΟΡΡΕΣ (σαπούνι σώματος, αφρόλουτρο, καλλυντικά, αντιηλιακό, αρωματοθεραπεία, σαμπουάν, φαρμακευτικά προϊόντα). Σειρά φυσικών προϊόντων με μεγάλο αριθμό καταστημάτων στο εξωτερικό. www.korres.com

ΝΑΙ Mastihashop (προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος, οδοντόκρεμα και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, παραδοσιακά γλυκά και ποτά, τσίχλες, μαστίχα και μαστιχέλαιο). Συνεταιριστική εταιρεία που εκπροσωπεί την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. www.mastihashop.com

ΝΑΙ ΕΥΡΗΚΑ (ΕΥΡΗΚΑ απορρυπαντικά πιάτων και ρούχων, ΤΙΚ ΤΑΚ καθαριστικό τουαλέτας, TOPINE απολυμαντικό, FLUP αποφρακτικό, CLARO σκόνη πλυντηρίου πιάτων, FRESH AIR αποσμητικό χώρου, FAMOSO για τζάμια, ALGOFLASH λιπάσματα και προϊόντα φυτών, AROXOL εντομοκτόνο, ZITA ultra και ΕΥΡΗΚΑ καθαριστικά). Ο Όμιλος ΕΥΡΗΚΑ ξεκίνησε την πορεία του από την Κύπρο, όπου το 1959 ο Ξάνθος Σαρρής ίδρυσε την ΕΥΡΗΚΑ ΛΤΔ., στην Αμμόχωστο. Ένα χρόνο μετά προχώρησε στην ίδρυση δεύτερης εταιρείας στην Ελλάδα, με την επωνυμία ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς, το 1960, στην Αθήνα. Σημαντικός σταθμός ήταν η πλήρης καταστροφή της κυπριακής εταιρείας, το 1974, λόγω της τουρκικής εισβολής. Η εταιρεία κατάφερε να επαναλειτουργήσει 30 ημέρες μετά, στη Λεμεσό, στηρίζοντας την προσπάθεια των προσφύγων εργαζομένων της. Το 1977 η ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς μετέφερε την έδρα της στο Βόλο και εκεί ξεκίνησε τη δημιουργία των σύγχρονων εγκαταστάσεων παραγωγής της, τις οποίες διατηρεί μέχρι σήμερα. www.eureka.com.cy

ΝΑΙ ROLCO - MyPlanet (MyPlanet σειρά απορρυπαντικών, AVA, ROL και ESSEX απορρυπαντικά, HiGeen αντισηπτικό gel χεριών, καλλυντικά TACT Beauty Care, Herborium apothecary αρώματα και φροντίδα σώματος, ROLCO BtoB επαγγελματικός καθαρισμός). Ελληνική εταιρία που ιδρύθηκε το 1948 στο Μοσχάτο Αττικής και σήμερα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια στην ΝΑ Ευρώπη. www.rolco.gr, www.herborium.gr, www.myplanet.com.gr.

ΟΧΙ Procter & Gamble, κρατηθείτε (Pantene, Vidal Sassoon, Ivory, Camay, Herbal Essences, Gillette, Wella, Secret, Old Spice, Always, Tampax, Crest, Fixodent, Oral-B, Head & Shoulders, Olay, Max Factor, Nice nEasy, Cover Girl, SK-II, Vicks, Ariel, Tide, Ace, Luv, Swiffer, Zest, Dash, Bold, Mr. Clean, Pampers αλλά και αρώματα Valentino, Dolce Gabbana, Polo, Dunhill, Christina Aguilera, Lacoste, Naomi Campbell, Gucci, Hugo Boss, Escada, Burberry και Puma, ηλεκτρικές συσκευές Braun, τροφές ζώων Eukanuba, Pringles πατατάκια (μην τα φάτε, λουστείτε!), μπαταρίες Duracell). Αμερικανική πολυεθνική, η τέταρτη πιο κερδοφόρος επιχείρηση στον κόσμο που δραστηριοποιείται σε 160 χώρες παγκοσμίως, προφανώς δεν χρειάζεται να τους κάνουμε πλουσιότερους. Αποφεύγετε! www.pg.com

ΟΧΙ ColgatePalmolive, (Colgate, Kolynos, Palmolive, καθαριστικά ΑΖΑΧ, καθαριστικά ρούχων Soflan και Soupline, Fabuloso, Mennen). Αμερικανική πολυεθνική, ανταγωνίστρια της P&G, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1963 με δικό της εργοστάσιο στην Π. Ράλλη. Αποφεύγετε, αλλά τουλάχιστον παράγει στην Ελλάδα! www.colgate.com.gr

ΟΧΙ Unilever, (Vaseline, Ultrex, Timotei, Svelto, Sun, Skip, Rexona, Organics, Omo, Lux, Klinex, Dove, Cif, Cajoline, Brut, Axe, Aim). Διαφοροποιημένη πολυεθνική με δραστηριότητα σε πολλόυς τομείς, βλ. και τρόφιμα. Αποφεύγετε! www.unilever.gr

ΟΧΙ Scwarzkopf, (. Αποφεύγετε! www.unilever.gr

SNACKS

ΝΑΙ Chipita

ΟΧΙ Pringles, πρόκειται για παραπροϊόν του αμερικανικού υπερκολοσσού Procter & Gamble που δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα ειδών υγιεινής, (βλ. πλήρη λίστα με προϊόντα στα είδη υγιεινής), είπαν να πουλήσουν και κανά πατατάκι μπας και αυξήσουν τα έσοδα! Αποφεύγετε! www.pg.com

ΟΧΙ Τσακίρης πατατάκια, εξαγοράστηκαν το 2004 από την Coca-Cola 3E Αποφεύγετε!

ΟΧΙ Lays πατατάκια, αρχικά προϊόν της αμερικανικής Frito Lay, η οποία εξαγοράστηκε το 1965 από την Pepsico Αποφεύγετε!

SUPER MARKET – Εμπορικά Καταστήματα

ΝΑΙ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Αλυσίδα καταστημάτων που ιδρύθηκε το 1954 από τους αδερφούς Σπύρο και Γιάννη Σκλαβενίτη και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. Το 2005 οι ιδιοκτήτες της δέχτηκαν πρόταση εξαγοράς από πολυεθνικό όμιλο η οποία, όπως ακούστηκε στην αγορά, ξεπερνούσε τα 400 εκ ευρώ. Οι εξελίξεις έμελλε να ήταν καταλυτικές. Αρχές Μαρτίου του 2006 φεύγει από τη ζωή ο Σπύρος Σκλαβενίτης και στις 27 Ιουνίου του ίδιου έτους τα τέσσερα παιδιά του, η Μαρία, ο Γεράσιμος, ο Στέλιος και η Βίκυ δηλώνουν τη διάθεση τους να αναλάβουν την ευθύνη της εταιρείας, απορρίπτοντας την πρόταση που είχε γίνει από τον πολυεθνικό όμιλο. Συγχρόνως, εξαγοράζουν σε συνεργασία με τον Νίκο Μαμιδάκη, το σύνολο των μετοχών των οικογενειών του Γιάννη και του Νάσου Σκλαβενίτη και της οικογένειας του Μιλτιάδη Παπαδόπουλου. Η μετοχική σύνθεση της επιχείρησης διαμορφώνεται ως εξής: Οικογένεια Σπύρου Σκλαβενίτη 80%, Νίκος Μαμιδάκης 14% και Ανδρέας Ποταμιάνος 6%. Σήμερα η Σκλαβενίτης διαθέτει 72 καταστήματα, εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 150.000 πελάτες, απασχολώντας περίπου 7.100 εργαζόμενους ενώ έκλεισε το οικονομικό έτος 2008 με κύκλο εργασιών 1.088 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το 2007 της τάξης του 13,31%. www.sklavenitis.gr

ΝΑΙ ΑΤΛΑΝΤΙΚ. Ιδρύθηκε το 1980 από τον Παναγιώτη Αποστόλου και έφτασε σήμερα να έχει ένα δίκτυο 88 καταστημάτων πανελλαδικώς, σε συνεργασία με την ΑΡΙΣΤΑ. www.atlantic.gr

ΝΑΙ My Market – METRO. Ιδρύθηκε το 1976 και προήλθε από το συνεταιρισμό οκτώ παντοπωλών, ενώ ήταν από την αρχή και παραμένει πάντα απόλυτα ελληνικών συμφερόντων. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας προέρχεται από δύο βασικές κατηγορίες καταστημάτων: τις πωλήσεις λιανικής μέσα από τα My Market και τις πωλήσεις χονδρικής μέσα από τα METRO Cash & Carry. Η My Market διαθέτει 45 καταστήματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι στην Αττική. www.mymarket.metro.com.gr

ΝΑΙ Μασούτης.. www.mymarket.metro.com.gr

ΝΑΙ Sprider stores.. www.mymarket.metro.com.gr

ΟΧΙ SPAR Βερόπουλος. Σαν Βερόπούλος ξεκίνησε συνεργασία με τον ολλανδικό γίγαντα SPAR (μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων παγκοσμίως) ήδη από το 1973, πουλώντας τα προϊόντα της, και έκτοτε έχει εξαπλωθεί με 228 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και 31 καταστημάτων με την επωνυμία Χαλκιαδάκης στην Κρήτη. Αποφεύγετε! www.veropoulos.gr

ΟΧΙ ΑΒ Βασιλόπουλος. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο 1969 από τους αδελφούς Γεράσιμο και Χαράλαμπο Βασιλόπουλο. Τον Νοέμβριο του 1990 εισάγεται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Τον Ιούλιο του 1992 εξαγοράζεται από τον Όμιλο Delhaize, βελγικών συμφερόντων με δραστηριότητες σε 6 χώρες. Αποφεύγετε!
www.ab.gr

ΟΧΙ Carrefour Μαρινόπουλος, γαλλική αλυσίδα υπερκαταστημάτων, στην οποία ανήκει και η Dia, το όνομα Μαρινόπουλος διατηρείται απλά και μόνο για να κάνει την ελληνική συσχέτιση και να εξαπατάται ο καταναλωτής… Αποφεύγετε! www.carrefour.gr

ΟΧΙ LIDL, γερμανικός υπερκολοσσός με 8000 καταστήματα σε 20 χώρες (200 μόνο στην Ελλάδα!) Ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο Schwarz και πουλάει τρόφιμα και άλλα προϊόντα λιανικού εμπορίου δικής του μάρκας σε πολύ χαμηλές τιμές. Εργατικά συνδικάτα και ενώσεις εργαζομένων σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο καταγγέλουν την εταιρεία ότι καταστρατηγεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν παραπάνω ώρες, κατασκοπεύοντας το προσωπικό με κρυφές κάμερες, απολύοντας εγκύους γυναίκες κτλ. Στην ουσία τα φτηνά προϊόντα παράγονται από Πολωνούς και Βούλγαρους σκλάβους των Γερμανών για 300 ευρω το μήνα! Σε λίγο κι εμείς έτσι θα καταλήξουμε!!Αποφεύγετε! www.lidl.gr

ΟΧΙ PRAKTIKER, γερμανικός υπερκολοσσός DIY με 440 καταστήματα σε 10 χώρες και συνολικές πωλήσεις ύψους € 3,7 δις το 2009! Αποφεύγετε! www.praktiker.gr

ΟΧΙ IKEA, σουηδικός υπερκολοσσός που έχει καταλάβει την παγκόσμια αγορά επίπλου, παράγοντας μαζικά στην Κίνα και ρίχνοντας το κόστος. Αποφεύγετε! δεν θα κρατήσουν πάνω από πενταετία! www.ikea.gr

ΟΧΙ Zara, ισπανική αλυσίδα που έχει καταλάβει την παγκόσμια αγορά ρούχου, παράγοντας μαζικά στην Κίνα και ρίχνοντας το κόστος. Αποφεύγετε! δεν θα κρατήσουν πάνω από 3 μήνες! www.ikea.gr

ΜΠΥΡΕΣ/ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ

ΝΑΙ CRAFT Microbrewery. H πρώτη ελληνική μικροζυθοποιία που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1997 και παράγει μπύρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την φιλοσοφία και το μεράκι της μικρής παραγωγής. Λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία και δύο εστιατόρια-ζυθοποιία στο Χαλάνδρι και στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. www.craft.gr

ΝΑΙ Ούζο Μίνι, προϊόν της Ένωσης Ποτοπαραγωγών Μυτιλήνης (ΕΠΟΜ). www.ouzomini.gr

ΝΑΙ Ούζο Βαρβαγιάννη, προϊόν της Ποτοποιίας "Βαρβαγιάννης ΕΠΕ", έτος ίδρυσης 1860. www.barbayanni-ouzo.com

ΟΧΙ Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Amstel, Heineken, Άλφα, Fischer, Erdinger, Murphys Irish Stout και Red, Duvel, Chimay, Kirin, McFarland, Carib, Sol, Desperados, Tiger, Moretti, Fosters και Krusovice Kralovsky). Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, αλλά πλέον αποτελεί μέλος του ολλανδικού ομίλου Heineken N.V. Αποφεύγετε! www.athenianbrewery.gr

ΟΧΙ Μύθος Ζυθοποιία (Mythos, Carlsberg, Kaiser, Henninger, Kronenbourg, Grimbergen, Guinness, Kilkenny). Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στην Ελλάδα και ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον Ομίλο Εταιρειών Carlsberg. Αποφεύγετε! www.mythosbrewery.gr

ΟΧΙ Ούζο 12, προϊόν της ιταλικής εταιρείας Campari. Αποφεύγετε! www.camparigroup.com

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ/ΧΥΜΟΙ

ΝΑΙ ΕΨΑ (λεμονάδα, πορτοκαλάδα, κόλα, γκαζόζα, βυσσινάδα, σόδα, τόνικ) Από το 1924 λειτουργεί σε ιδιόκτητο εργοστάσιο παραγωγής στην Αγριά Βόλου και παραμένει 100% ελληνική. www.epsa.gr

ΝΑΙ Λουξ (λεμονάδα, πορτοκαλάδα, κόλα, γκαζόζα, βυσσινάδα, σόδα, τόνικ, χυμοί φρούτων) Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1950 στην Πάτρα. www.loux.gr

ΟΧΙ Coca Cola 3E (Coca Cola, Sprite, Fanta, Amita, Frulite, Tuborg, νερό ΑΥΡΑ, Waterblue και Λύττος, σνακς TSAKIRIS). Κάποτε σαν 3Ε ήταν η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εμφιαλώσεως, τώρα πια ανήκει στην γνωστή πολυεθνική των δισεκατομμυρίων. Αποφεύγετε!

ΟΧΙ Pepsico - ΗΒΗ (Pepsi, 7UP, ΗΒΗ, νερό Λουτράκι, Lipton, Gatorade, Pure Rush). Κάποτε σαν Ηβη ήταν η αγαπημένη πορτοκαλάδα, εξαγοράστηκε κι αυτή απ’ την ανταγωνίστρια της Coca Cola, Pepsico. Αποφεύγετε! www.pepsico-ivi.gr

ΟΧΙ Κλιάφα (λεμονάδα, πορτοκαλάδα, γκαζόζα, βυσσινάδα, σόδα). Από το 1977 η ΚΛΙΑΦΑ συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως παράγοντας για λογαριασμό της τα προϊόντα Coca Cola, Sprite και Fanta. Αποφεύγετε! www.kliafa.gr

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ/ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

ΝΑΙ Aegean Oil. Πρόκειται για ελληνική εταιρεία, συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών και πρόσφατα έχει εισέλθει και στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο (Aegean Power). www.aegeanoil.gr

ΝΑΙ ΕΚΟ ΑΒΕΕ. Το 1982, μετά την απόφαση της EXΧON να εγκαταλείψει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Ελλάδα, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου για την αγορά του πακέτου των μετοχών της ESSO. Η ESSO μετονομάζεται σε ΕΚΟ, υπάγεται στη ΔΕΠ και λειτουργεί πλέον ως επιχείρηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ακολουθεί συνεχή ανοδική πορεία στην πετρελαϊκή και πετροχημική αγορά της χώρας. Σήμερα δραστηριοποιείται στην αποθήκευση και διακίνηση υγρών καυσίμων, λιπαντικά υψηλής τεχνολογίας και διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων υγρών καυσίμων με σχεδόν 1200 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα. www.eko.gr

ΝΑΙ Jet OilMamidoil. Eλληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1969 από τους Κυριάκο, Γιώργο και Νίκο Μαμιδάκη. Δραστηριοποιείται στον κλάδο της αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών στην εγχώρια αγορά και στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων και διαθέτει δίκτυο 600 πρατηρίων. www.jetoil.gr

ΝΑΙ ETEKA. Eλληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1983, με αντικείμενο τον εφοδιασμό πλοίων όλων των κατηγοριών στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Σύντομα επεκτάθηκε και στον τομέα των οδικών μεταφορών με 250 πρατήρια καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, πετρέλαιο θέρμανσης και πλήρη σειρά λιπαντικών. www.eteka.com.gr

ΟΧΙ BP (British Petroleum), πολυεθνική εταιρεία βρετανικών συμφερόντων (η μεγαλύτερη του Η. Βασιλείου) και αμφιλεγόμενη δραστηριότητα ανά τον κόσμο (βλ. πρόσφατο ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού, καταπίεση εργαζομένων και κοινωνικών ομάδων) Αποφεύγετε! www.bp.com

ΟΧΙ Shell (Royal Dutch Shell), πολυεθνική εταιρεία βρετανο-ολλανδικών συμφερόντων, με δραστηριότητα στην εξόρυξη και εμπορία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έχει δεχθεί πλήθος καταγγελιών για περιβαλλοντικές παραβάσεις και ανάμειξη στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις πολλών κρατών (βλ. συγκρούσεις στη Νιγηρία). Το 2009 ανακυρήχθηκε ως η μεγαλύτερη πολυεθνική παγκοσμίως από το περιοδικό Fortune και η δεύτερη μεγαλύτερη από το Forbes. Αποφεύγετε! www.shell.com

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More