ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ


Η Τουρκική πλευρά θα αποφασίσει τελικά, για την τύχη του πολυδιαφημισμένου, «φράκτη του Έβρου»;

Αυτό, τουλάχιστον, συνάγεται από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το έργο καθυστερεί σημαντικά μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών, τα αρμόδια στελέχη του οποίου μήνυσαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι δεν ξεκινάει τίποτα, εάν πρώτα δεν συμφωνήσει η Τουρκική πλευρά! Κάτι βέβαια που -όπως λένε αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας- είναι αμφίβολο, αφού ο φράκτης θα θέσει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, στην μαζική διέλευση παράνομων μεταναστών προς την χώρα μας.

Από πλευράς Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει γίνει η σχετική μελέτη κατασκευής σε συνεργασία με τον Στρατό και προϋπολογίστηκε ποσό περίπου επτά εκατομμυρίων ευρώ στο οποίο θα συνεισφέρει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την αρχική αρνητική στάση της αρμόδιας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλιας Μάλστρομ.

Τώρα όμως ο Χρήστος Παπουτσής φαίνεται ότι θα χρεωθεί την αναβολή ή πιθανόν και την ματαίωση του έργου αυτού, εξ αιτίας της διάθεσης της Κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με την Τουρκική πλευρά το συγκεκριμένο θέμα. Όταν μάλιστα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες η κατασκευή του φράκτη έχει χαρακτηριστεί ως «σπουδαίο όπλο» στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από τα χερσαία Ελληνοτουρκικά σύνορα.

50-50


Τώρα που η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν την πτώχευση –έστω και επιλεκτική κατά Βενιζέλο- αρχίζει η εφαρμογή του σχεδίου μοιρασιάς με την Τουρκία του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου (πετρέλαια και φυσικό αέριο).

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρυ Κλίντον που φθάνει στην Ελλάδα, φέρνει τις σχετικές οδηγίες - μετά τις συνεννοήσεις της με την Τουρκία.


Το αγκάθι σε όλη αυτή την ιστορία είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που επί τέλους για πρώτη φορά σκοπεύει να χαράξει η Ελλάδα, για την οποία όμως αναζητείται φόρμουλα για την υπαγωγή του Καστελόριζου σε αυτή.

Η Τουρκία δε συζητάει καν την υπαγωγή του Καστελόριζου στην Ελληνική ΑΟΖ , γιατί έτσι αποκλείεται από τα πλούσια κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην περιοχή Λεβιάθαν (ανάμεσα σε Κρήτη και Καστελόριζο).

Η πίεση στην αδύναμη Ελλάδα από την πλευρά των ΗΠΑ και μέσω ΔΝΤ είναι: συμφωνείστε για μοιρασιά του ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και ξεκινήστε αμέσως από κοινού έρευνες και στη συνέχεια σε συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Μάχη χαρακωμάτων για να γλιτώσει ότι μπορεί από μια τέτοια επαχθή συμφωνία δίνει η Ελληνική κυβέρνηση, αναζητώντας νέες συμμαχίες στην περιοχή (αυτός ήταν και ο λόγος της πρόσφατης σύσκεψης Παπούλια στο Ισραήλ).

Ένας από τους συμμάχους της Ελλάδας στο μέτωπο ΗΠΑ – Τουρκίας- ΔΝΤ είναι το Ισραήλ, που συνεργάζεται ήδη με την Κύπρο για την εξόρυξη των τεράστιων αποθεμάτων του φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ.

Το Ισραήλ, όπως και η Κύπρος – που επίσης σε ένα χρόνο το πολύ θα έχει μια τεράστια παραγωγή φυσικού αερίου προς εξαγωγή- βλέπουν την Ελλάδα σαν μεταφορικό κόμβο προς την Ευρώπη του φυσικού τους αερίου.

Όλα παίζονται για την Ελλάδα στην επίσκεψη της Χίλαρυ Κλίντον, ενώ υψηλό κυβερνητικό στέλεχος που ασχολείται με το θέμα του ορυκτού μας πλούτου δήλωσε στο newsbomb σήμερα το μεσημέρι: "Οι πιέσεις είναι μεγάλες για συνεκμετάλλευση. Σαν γεγονός δεν πρέπει να το απορρίπτουμε αλλά απορρίπτουμε τους όρους που μας βάζουν".

Η ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΙΚΗ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ


Η προιστορία της Βόρειας Ελλάδας Θα «φωτιστεί» από δύο παλαιοντολογικές εκθέσεις σε Κιλκίς και Σιάτιστα...


Η προϊστορία της βόρειας Ελλάδας πριν από εκατομμύρια χρόνια αναμένεται να «φωτιστεί» μέσα από δύο παλαιοντολογικές εκθέσεις που θα δημιουργηθούν στο Κιλκίς και τη Σιάτιστα.

Απολιθώματα που έχουν εντοπιστεί στο εσωτερικό του σπηλαίου Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς και χρονολογούνται πριν από 30.000 χρόνια, μεταξύ των οποίων στικτής ύαινας, ελαφοειδών, άγριων βοοειδών και άγριου ημίονου, θα εκτεθούν σε χώρο που αναζητάει ο δήμος Κιλκίς, προκειμένου να δώσουν πληροφορίες για τις κλιματικές αλλαγές και τη ζωή στην περιοχή.

Όπως καταδεικνύεται από τα ευρήματα, την ώρα που όλη η Ευρώπη βίωνε σκληρούς παγετώνες, η Ελλάδα λειτούργησε ως καταφύγιο ζώων με το ήπιο κλίμα της.

Τα απολιθώματα θα συμπληρώνονται στην έκθεση από αναπαραστάσεις προϊστορικών ζώων, προκειμένου να δοθεί στους επισκέπτες ολοκληρωμένη εικόνα για τη ζωή στην περιοχή του Κιλκίς.

Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου σπηλαίου είναι το γεγονός ότι αποτέλεσε κατά το Άνω Πλειστόκαινο αποκλειστικά τόπο κατοικίας της στικτής ύαινας - το μοναδικό άντρο υαινών στην Ελλάδα- την ώρα που τα υπόλοιπα σπήλαια κατοικούνταν κυρίως από αρκούδες.

Η δημιουργία της έκθεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011.

Παλαιοντολογική έκθεση στη Σιάτιστα
Η εξέλιξη των προβοσκιδωτών τα τελευταία τρία εκατομμύρια χρόνια θα αποτυπωθεί στην παλαιοντολογική έκθεση, που θα παρουσιαστεί στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας.

Η έκθεση θα βασιστεί στην παλαιοντολογική συλλογή που δημιούργησαν το 1900 κάτοικοι της περιοχής (κυρίως μαθητές του Τραμπάντζειου Σχολείου). Η συλλογή αυτή αποτελείται κυρίως από οστά προβοσκιδωτών της πλειοκαινικής και πλειστοκαινικής περιόδου (10.000 ως δύο εκατομμύρια χρόνια πριν).

Ορισμένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της καταστράφηκαν από τους Γερμανούς κατά το δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ όσα απέμειναν εκτίθεντο από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 σε αίθουσα του Τραμπάντζειου Γυμνασίου έως ότου το σχολείο έκλεισε για εργασίες επισκευής και αποκατάστασης.

Σήμερα που το κτίριο του Τραμπάντζειου Γυμνασίου είναι και πάλι προσβάσιμο στο κοινό, ο δήμος Βοΐου σε συνεργασία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επανέκθεση της συλλογής.

Από τα απολιθώματα της συλλογής ξεχωρίζει ένα δόντι από στεγόδοντα (ζώο με προβοσκίδα, που αποτέλεσε το μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στους μαστόδοντες και τους σημερινούς ελέφαντες), που τοποθετείται χρονικά στα 2-3 εκατομμύρια χρόνια πριν. Πρόκειται για το μοναδικό απολίθωμα Στεγόδοντα που έχει εντοπιστεί σε όλη την Ευρώπη.

Η έκθεση αναμένεται να είναι επισκέψιμη για το κοινό από τον ερχόμενο Αύγουστο.

ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ


Ένα νέο κόμμα γεννιέται το προσεχές διάστημα και οι δημιουργοί του φιλοδοξούν να έχει ως μπροστάρη τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο νέος κομματικός σχηματισμός πιθανότατα θα λέγεται «Νέα Ελλάδα» (αν και αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί). Ο πυρήνας του κόμματος θα είναι οι διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποχωρήσει από το κυβερνών κόμμα, ενώ οι ίδιοι θέλουν διακαώς τον Μίκη ως πραγματικό ηγέτη τους.

Το τελευταίο διάστημα έχει συγκροτηθεί μία ομάδα με άξονα τους πανεπιστημιακούς Νότη Μαριά και Νίκο Κοτζιά, αλλά και τον Αλέξη Μητρόπουλο. Αυτοί θα συντάξουν την διακήρυξη που θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες. Ζητούμενο είναι ο νέος κομματικός φορέας να έχει πολιτική εκπροσώπηση, και στο πλαίσιο αυτό έχουν συζητήσει με τους πρ. βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σακοράφα, Παπαχρήστου, Κουρουπλή, χωρίς όμως να έχει κλείσει η συνεργασία μαζί τους. Σημειώνεται ότι δεν έχουν αποδώσει οι διερευνητικές συνομιλίες με τους Δημαρά και Οικονόμου.

Σε κάθε περίπτωση η αποκοπή ενός «οργανικού» τμήματος του ΠΑΣΟΚ από τον κομματικό και πολιτικό κορμό και η μετουσίωσή του σε οργανωμένο κομματικό φορέα με έμφαση στην συνεργασία με την Αριστερά, παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό.
ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΠΑΛΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.... ΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ( ΟΧΙ ΨΕΥΤΙΚΑ) ΕΘΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΙΛΟΛΑΙΚΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΤΥΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΔΩΘΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ;


Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα FTD ο Πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Στο ρεπορτάζ της η FT Deutschland αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Για τα σχέδια των εταίρων της Ευρωζώνης, να επαναγοράσει η ελληνική κυβέρνηση με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ένα μέρος του χρέους της σε τιμή αγοράς του 50% της ονομαστικής αξίας τους ο Πρωθυπουργός εκφράστηκε θετικά.

«Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες», δήλωσε ο Παπανδρέου. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να ελαφρύνει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά και την εξυπηρέτησή του». Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών.

«Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημία».

Το επίμαχο ρεπορτάζ έχει τίτλο: «Ο Παπανδρέου πιέζει την ΕΕ και το ΔΝΤ να βιαστούν» και φιλοξενεί δηλώσει του Πρωθυπουργού σύμφωνα με τις οποίες υποστηρίζει πως οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα καθώς η ατμόσφαιρα που επικρατεί στις αγορές δεν βοηθούν την χώρα μας να βγει από την κρίση.

«Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύει την Ελλάδα και θα μπορεί η χώρα να προβεί στις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε το ίδιο το πρόγραμμα θα υπονομευτεί».

Ο Γ. Παπανδρέου δεν ξεκαθάρισε για το πότε η χώρα μας θα μπορεί να βγει εκ νέου στις αγορές. «Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

ΠΑΝΤΑ ΗΡΩΕΣ


Σε έντονα φορτισμένο κλίμα έγινε στη Λεμεσό η κηδεία των δίδυμων 19χρονων ναυτών Μιλτιάδη και Χριστάκη Χριστοφόρου από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος. Οι δύο ναύτες υπηρετούσαν ως λίγες μόνο μέρες στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί ως πυροσβέστες, προερχόμενοι από άλλη μονάδα της Εθνοφρουράς.

Αλλα τρία θύματα της τραγωδίας στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί κηδεύθηκαν σήμερα. Σε έντονα φορτισμένο κλίμα έγινε στη Λεμεσό η κηδεία των δίδυμων 19χρονων ναυτών Μιλτιάδη και Χριστάκη Χριστοφόρου από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος. Οι δύο ναύτες υπηρετούσαν ως λίγες μόνο μέρες στη ναυτική βάση ως πυροσβέστες, προερχόμενοι από άλλη μονάδα της Εθνοφρουράς.

Την ίδια ώρα στα Λειβάδια Λάρνακας γινόταν η κηδεία του Αρχιλοχία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Παπαδόπουλου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα.
Χθες Τετάρτη τελέστηκαν οι κηδείες του Διοικητή Διοικήσεως Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη, του Αντιπλοίαρχου Λάμπρου Λάμπρου, του Αρχικελευστή Κλεάνθη Κλεάνθους, των πυροσβεστών Βασίλη Κρόκου, Παναγιώτη Θεοφίλου, Αδάμου Αδάμου, Σπύρου Τταντή και του Αρχιπυροσβέστη Γιώργου Γιακουμή.
Αύριο Παρασκευή θα τελεστεί η κηδεία του ΕΠΥ Μιχάλη Ηρακλέους, από τον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Λατσιά.
Οι κηδείες τελούνται δημοσία δαπάνη.

Γνώριζαν από το Φεβρουάριο...

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε το τηλεοπτικό κανάλι «Mega Κύπρου», ο κίνδυνος έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων με τα εκρηκτικά είχε επισημανθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρακτικό σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο κυπριακό υπουργείο Αμυνας, όλοι οι αρμόδιοι (υπουργεία ’μυνας και Εξωτερικών και διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας) γνώριζαν από τον περασμένο Φεβρουάριο τον κίνδυνο έκρηξης των 98 εμπορευματοκιβωτίων με την πυρίτιδα. Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το πρακτικό, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου (ΔΥΠ) του ΓΕΕΦ ήταν ξεκάθαρος για τους κινδύνους που υπήρχαν μιλώντας στη σύσκεψη για το ενδεχόμενο έκρηξης.
Από τα 98 εμπορευματοκιβώτια τα 65 περιείχαν διάφορες πυρίτιδες. Τα υπόλοιπα περιείχαν πλάκες γραφίτη, σωλήνες και άλλα μεταλλικά υλικά.
Η πυρίτιδα εμπεριέχει σταθεροποιητή, η σύνθεση του οποίου «σύμφωνα με τις εργοστασιακές προδιαγραφές, αλλοιώνεται με τον χρόνο και με την επίδραση των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών. Συνεπώς σημειώνεται ο κίνδυνος να αλλοιωθεί το μίγμα της πυρίτιδας αντιδρώντας με ανάφλεξη ή ακόμα και με έκρηξη», επισήμανε ο διευθυντής της ΔΥΠ.
Ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Λεωνίδας Παντελίδης, πρότεινε να γίνει διαχωρισμός του στρατιωτικού από το μη στρατιωτικό υλικό και η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί δύο φορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να απαλλαγεί από τα εμπορευματοκιβώτια: αρχικά θα μπορούσε να ζητηθεί η άδεια του ΟΗΕ για την καταστροφή των επικίνδυνων υλικών (πυρίτιδα) και σε δεύτερο στάδιο να προωθηθεί αίτημα για εκποίηση των μη στρατιωτικών υλικών στο ελεύθερο εμπόριο. Ο κ. Παντελίδης σημείωσε πως σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε, η Συρία και το Ιράν θα ικανοποιούντο με ένα συμβολικό ποσόν.
Από την πλευρά τους, ο υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης διατύπωσαν φόβους για την επικινδυνότητα της πυρίτιδας, λόγω της αλλοίωσης της από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.
Σύμφωνα με το πρακτικό, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της εισήγησης του υπουργού Εξωτερικών για αποστολή δειγμάτων της πυρίτιδας σε χημεία της Κύπρου και του εξωτερικού και να ερευνηθεί το ποσόν που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το κράτος από την πώληση της. Ωστόσο, επισημαίνεται στα δημοσιεύματα, αν και πέρασαν πέντε μήνες από εκείνη τη σύσκεψη δεν υπήρξε κάποια ενέργεια.
Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ


Η Ρωσία ήταν έτοιμη από τις αρχές του 2010 να μας δανειοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους και η χώρα μας αδιαφόρησε...

Αυτό δήλωσε στην Ελευθεροτυπία, λίγο μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, ο Ιβάν Σαββίδης, βουλευτής της Κρατικής Δούμας, επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ και «τσάρος του Ροστόφ», στις όχθες του Δον.
«Ήρθε ο Παπανδρέου στη Ρωσία πέρυσι τον Φεβρουάριο, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ήρθε. Ο ηγέτης της Ρωσίας ήταν έτοιμος να δώσει 25 δισ. ευρώ, δεν έχω λόγο να μην το πω δημοσίως, γιατί έχω ο ίδιος γνώση του ζητήματος. Και ήταν μάλιστα έτοιμος να τα δώσει ως πρώτη δόση βοήθειας στην Ελλάδα, όμως, δυστυχώς... Ήταν δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, οι λεπτομέρειες δεν έχουν πια σημασία, αφού προφανώς οι Αμερικανοί, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. είπαν όχι. Τότε γιατί ήρθε στη Μόσχα ο Παπανδρέου; Για να δει ο ελληνικός λαός ότι συναντιέται με τον Πούτιν;», αυτά είναι τα ακριβή λόγια του Ι. Σαββίδη, που διαμαρτύρεται ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι τόσο παγωμένες, όσο ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια.
«Ήταν έτοιμος»
«Δεν είναι μυστικό ότι εγώ κανόνισα την κατ' ιδίαν συνάντηση, ζητήθηκε η βοήθειά μου από την ελληνική πλευρά. Το πρωί συναντήθηκα με τον Παπανδρέου στην Κρατική Δούμα, μείναμε οι δυο μας με τον μεταφραστή και του είπα ότι δεν χρειάζεται να προβληματίζεται για τίποτε, ότι ο Πούτιν έχει καλή και θετική διάθεση, γι' αυτό και θα προτείνει να μείνουν μόνοι τους κι εφόσον δώσει κι αυτός τη συγκατάθεσή του, μπορεί να του θέσει οποιοδήποτε ζήτημα θεωρεί χρήσιμο. Ηταν έτοιμος να ακούσει τα πάντα», υποστήριξε ο κ. Σαββίδης, υπογραμμίζοντας ότι η συνομιλία κράτησε τελικά μόλις 20 λεπτά και λίγο αργότερα ενημερώθηκε από το Κρεμλίνο «ότι κατά τη διάρκειά της ο Παπανδρέου ουσιαστικά δεν έκανε απολύτως καμία ερώτηση, αλλά μιλούσε για τα οικολογικά προβλήματα της Ελλάδας».
«Γιατί ήρθατε;»
Σύμφωνα με τον ηγέτη των ομογενών της Ρωσίας, ο Β. Πούτιν είχε νωρίτερα σε ένδειξη καλής θέλησης ορίσει ως υπεύθυνο για την υλοποίηση των διμερών συμφωνιών τον Ιγκορ Σέτσιν, «έναν από τους ισχυρότερους αντιπροέδρους της ρωσικής κυβέρνησης, ο οποίος επιβλέπει ολόκληρο το ενεργειακό σύμπλεγμα και τη βαριά βιομηχανία μηχανοκατασκευών».
Αυτό σήμαινε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για άμεση συμφωνία και επιτάχυνση των διαδικασιών, όμως η Ελλάδα δεν έδειξε καμία διάθεση και «το ίδιο βράδυ πήγα στο προεδρικό ξενοδοχείο "Πρέζιντεντ" όπου έμενε ο Παπανδρέου, και τον ρώτησα: Πείτε μου σας παρακαλώ, γιατί ήρθατε και γιατί χρειαζόταν η κατ' ιδίαν συνάντηση, γιατί μου ζητήσατε βοήθεια, για να με δυσφημήσετε;».
Κατά τις εκτιμήσεις του ομογενή πολιτικού, «η αντίδραση που ακολούθησε είναι πλέον προς την αντίθετη κατεύθυνση» και έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η πρόσφατη αναβολή της προγραμματισμένης για τις 5 Ιουλίου επίσκεψης Λαμπρινίδη στη Μόσχα, έπειτα από ρωσική πρωτοβουλία και με διατύπωση πρωτοφανών αιχμών για έλλειψη περιεχομένου στις διμερείς επαφές.
Σύμφωνα με τον Ι. Σαββίδη, το Κρεμλίνο ζήτησε να εξηγηθεί στον πρωθυπουργό ότι θα μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση ήθελε, έστω και τηλεφωνικά, από τον Β. Πούτιν, γι' αυτό και αργότερα προτάθηκε να χορηγηθεί δάνειο, «που θα πληρωθεί εν μέρει με κρατικές δεσμεύσεις και εν μέρει με αγροτικά προϊόντα», έτσι ώστε να υλοποιηθεί το συμβόλαιο αγοράς τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από τη Ρωσία, όμως και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.
Οι ελληνικές επιλογές οδηγούν, κατά τον Ι. Σαββίδη, στη σταδιακή μεγιστοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, καθώς «στο φόντο μιας Ελλάδας που αδυνατίζει και όλο και περισσότερο αποστρέφει το πρόσωπό της από τη Ρωσία, όλο και ενεργότερα η τουρκική οικονομία συνεταιρίζεται με τη ρωσική και η Τουρκία ισχυροποιείται», εξέλιξη, που «θα είναι το χειρότερο έγκλημα για πολλές χιλιετίες. Και τότε δεν θα μπορούμε πλέον τίποτε να διορθώσουμε».
Συνέντευξη στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More