ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ 5η ΦΑΛΑΓΓΑ


Επιχείρηση αθώωσης Ερντογάν και Τουρκίας από ελληνοκύπριους δημοσιογράφους.
Αναστάτωση έφεραν στο πολιτικό σύστημα της Κύπρου ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Εγκεμέν Μπαγίς, οι οποίοι μετέτρεψαν δημοσιογράφους του «ναι», υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν, με τους οποίους είχαν συνάντηση στην Τουρκία, σε αγωγούς μεταφοράς της τουρκικής πολιτικής.

Ομάδα δημοσιογράφων και πολιτικών του κόμματος του πρώην Προέδρου Γιώργου Βασιλείου και της συζύγου του και νυν Επιτρόπου για θέματα Παιδείας Ανδρούλας, μετέβησαν στην Τουρκία όπου τους κλείσθηκε συνάντηση και συνομιλία με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον επικεφαλής των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών Εγκεμέν Μπαγίς. Αυτό το οποίο προβλήθηκε ως κύρια είδηση είναι ο αμέριστος θαυμασμός των δημοσιογράφων για τον κ. Ερντογάν και τον κ. Μπαγίς, οι οποίοι δήλωσαν ότι σε περίπτωση λύσης είναι έτοιμοι να σηκώσουν τον τουρκικό στρατό από την Κύπρο. Μάλιστα, ο ένας από τους ελληνοκύπριους δημοσιογράφους τα έβαλε δημόσια με τα κόμματα, διότι αμφισβητούσαν τις προθέσεις του Ερντογάν για λύση και απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Επιφυλακτικότητα από τα κόμματα
Τα κυπριακά κόμματα αμφισβητούν τις τουρκικές προθέσεις. Τονίζουν ότι θα ήταν ευχής έργον να ήταν όντως αληθείς, διερωτώνται όμως γιατί δεν αποδεικνύει η Τουρκία τις καλές της προθέσεις στις συνομιλίες λύσης του Κυπριακού, παρά μόνο υποστηρίζει λύση συνομοσπονδίας και διατήρηση των εγγυητικών και επεμβατικών της δικαιωμάτων επί του νησιού. Οι πραγματικές τουρκικές προθέσεις αποτυπώνονται στα όσα είπε προς τους ελληνοκύπριους δημοσιογράφους για το πώς ο ίδιος ο κ. Ερντογάν και η χώρα θεωρούν την κατάσταση στην Κύπρο. Όπως τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός, στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυβερνήσεις, δύο κράτη και δύο Πρόεδροι.

Το συμπέρασμα
Η όλη συνάντηση με δημοσιογράφους και πολιτευτές του «ναι» θεωρείται ένα ακόμη εγχείρημα αθώωσης της Τουρκίας και προώθησης της θέσης ότι θέλει λύση και ότι αυτοί που δεν την επιθυμούν είναι οι Ελληνοκύπριοι.

GAMATO.INFO
ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΗΜΗΣ ΑΥΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ. ΤΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΔΟΕ ΕΠΙΑΣΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ ΕΔΙΝΑΝ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΟΛΕΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ. Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΙΔΕΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΤΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ. ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ? ΕΠΕΙΔΗ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΒΡΑΙΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΩΣ?

Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να πω μερικά πράγματα για το Gamato.info, το οποίο δεν ήταν απλώς μία απλή διαδικτυακή σελίδα που προωθούσε την πειρατεία όπως ισχυρίζονται. Ήταν ένας τόπος όπου τα μέλη του διαμοιράζονταν πολιτισμό και τέχνη και είχαν την ευκαιρία να τα συζητήσουν. Σπουδάζω στο Μόναχο αλλά συντηρούμαι από τους γονείς μου στην Ελλάδα οπότε χωρίς το Gamato θα αναγκάζομαι να πληρώνω για τη μουσική και τις ταινίες, έτσι ώστε να μην διαπράττω ποινικό αδίκημα, αλλά θα πληρώνω τις γερμανικές τιμές με τους ελληνικούς μισθούς. Κάτι το οποίο δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο...Ας αφήσουνε λοιπόν τα παιδιά ελεύθερα καθώς το μόνο που έκαναν ήταν να καταφέρουν να μας βάλουν ένα χαμόγελο στα χείλη με τα τόσα και τόσα που συμβαίνουν κάθε μέρα στις ζωές μας και ακόμα περισσότερο χωρίς να ζητήσουν το παραμικρό αντάλλαγμα. Φυσικά δεν θα αγοράσω το κάθε υπερεκτιμημένο cd ή dvd από το οποίο επωφελούνται οι διάφορες εταιρίες που δήθεν καταπατήσαμε τα δικαιώματα τους. Και αν το δούμε και αλλιώς. Εγώ πήρα μερικά cd και dvd από τους φίλους μου. Είναι αυτό αδίκημα? Ναι κύριε είχα 850.000 φίλους. Δηλαδή από πότε δεν μπορώ να δώσω σε ένα ! φίλο μου μία ταινία? Με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να δίνουμε ούτε την νοικιασμένη ταινία από το βίντεο κλαμπ στον γείτονα γιατί μόνο εγώ την έχω πληρώσει.Ας ασχοληθούνε με τα πραγματικά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα και ας αφήσουν τα λίγα πράγματα που έχουν απομείνει και μας κάνουν να ξεχνιόμαστε λίγο από την καθημερινότητα.
ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ BLOG ΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΚΑ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ. ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΟΛΥΜΠΟΥ 1878


Εκατόν τριάντα δύο χρόνια μετά: Μνήμες από Πέτρα και Λιτόχωρο
Μετά από εκατόν τριάντα δύο χρόνια και ύστερα από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας κ. Αγαθόνικου πραγματοποιήθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι της Πέτρας, στην μνήμη της ηρωικής επετείου της επανάστασης του Ολύμπου το 1878. Αφορμή της ιεράς αυτής εκδήλωσης αποτέλεσε η επέτειος της σύνταξης και ανακοίνωσης εντός της Μονής, στις 4 Μαρτίου 1878, της προκήρυξης της επαναστατικής κυβέρνησης του Ολύμπου προς απανταχού αδελφούς Μακεδόνες με Πρόεδρο το Λιτοχωρινό Πρόκριτο Ευάγγελο Κοροβάγγο και μέλος τον Ιερομόναχο της Μονής Πέτρας Νικηφόρο Μπουρουζίκα, ο οποίος μαζί με άλλους αντιπροσώπους μέλη υπέγραψαν το πρακτικό της συνεδρίασης.
Πριν από 132 χρόνια …

Στις 15 Φεβρουαρίου του 1878, στην Πλάκα Λιτοχώρου, με δύο καράβια, το «Βυζάντιο» και την «Ύδρα» αποβιβάζεται ο λοχαγός Κοσμάς Δουμπιώτης με περισσότερους από 500 άνδρες. Στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου μεταφέρονται πολεμοφόδια και 2.500 άνδρες από τις γύρω περιοχές.
Στις 19 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που υπογράφηκε η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου γίνεται σχηματισμός προσωρινής Επαναστατικής Κυβέρνησης, με πρόεδρο τον Ευάγγελο Κοροβάγκο. Η επαναστατική κυβέρνηση του Λιτοχώρου προβαίνει στην έκδοση προκήρυξης, η οποία απευθυνόταν στις Μεγάλες Δυνάμεις και ειδικότερα στους προξένους της Ρωσίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Αμερικής, οι οποίοι είχαν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη.
Στην αρχή η Επανάσταση φαινόταν να πετυχαίνει. Ο Τούρκος διοικητής της Κατερίνης Ντερβίς Μπαμπά δηλώνει υποταγή, θέτοντας τον όρο να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των Τούρκων της Κατερίνης. Στη συνέχεια όμως τα πράγματα αλλάζουν.
Αρχικά ανακαταλαμβάνεται η Κατερίνη από τον Ασάφ Πασά. Στη συνέχεια οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Κίτρος και την Κατερινόσκαλα και στις 25 Φεβρουαρίου τον Κολινδρό.
Στις 4 Μαρτίου ανακαταλαμβάνουν και το Λιτόχωρο, πυρπολούν 9 εκκλησίες και 320 σπίτια και σκοτώνουν πολλούς από τους κατοίκους του χωριού.
Παρά την αποτυχία της, η Επανάσταση στο Λιτόχωρο κατάφερε ίσως να ενισχύσει τη διπλωματική θέση της Ελλάδας στο συνέδριο του Βερολίνου. Έτσι, αναθεωρήθηκαν οι όροι της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και η Βουλγαρία περιορίστηκε στα παλαιά της σύνορα. Ο εθνικός πόθος της Επανάστασης του Ολύμπου πραγματοποιήθηκε με την απελευθέρωση της Μακεδονίας, το 1912-1913.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 40.000 ΕΤΩΝ ΣΕ ΚΙΛΚΙΣ ΠΕΛΛΑ


Βρήκαν «εργοστάσιο» 40.000 ετών
Εργαστήρια λίθινων εργαλείων από την παλαιολιθική εποχή εντοπίστηκαν σε τρία σημεία στο Κιλκίς και στην Πέλλα, όπου ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες υποπροϊόντα κατεργασίας πέτρας
Αυτοσχέδια εργαστήρια κατεργασίας λίθινων εργαλείων της παλαιολιθικής εποχής εντοπίστηκαν σε τρία σημεία στις όχθες του Αξιού ποταμού, στο Κιλκίς και στην Πέλλα.
Στο Πολύπετρο και στη Γοργόπη Κιλκίς βρέθηκαν πάνω από 500 υποπροϊόντα κατεργασίας πέτρας, ενώ στη Ραχώνα Πέλλας περίπου 70 λίθινα τέχνεργα (εργαλεία) της μέσης παλαιολιθικής εποχής, γεγονός που σημαίνει ότι υπήρχε εκεί εργαστήριο μέχρι και πριν από 40.000 χρόνια. «Θέσεις κοντά σε μικρούς παραπόταμους, που καταλήγουν στον Αξιό, αποτελούσαν πάντα ιδανικό περιβάλλον για τη δημιουργία παλαιολιθικών καταυλισμών ακόμη και πριν από 1 εκατ. χρόνια.
Κοντά στις όχθες των ποταμών οι άνθρωποι μπορούσαν να βρουν εύκολα τροφή (κυνηγώντας ζώα και μαζεύοντας καρπούς από τα δέντρα), έτσι επέλεγαν εκείνα τα σημεία για να φτιάξουν εργαστήρια κατεργασίας της πέτρας και δημιουργίας λίθινων τέχνεργων», είπε στο «Εθνος» ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας, Ανδρέας Ντάρλας.
Βρήκαν «εργοστάσιο» 40.000 ετών
Αυτές τις τρεις θέσεις στην Πέλλα και στο Κιλκίς ερευνά εδώ και καιρό ο κ. Ντάρλας και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας στην ΚΓ’ Επιστημονική Συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη, που ξεκινά την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Στη Ραχώνα της Πέλλας έγιναν επιφανειακές έρευνες που έδειξαν ότι υπήρχε ανθρώπινη παρουσία και μάλιστα οργανωμένη σε μόνιμους -όχι εποχικούς- καταυλισμούς.
Ο κ. Ντάρλας μάζεψε περίπου 70 λίθινα εργαλεία, αλλά και υποπροϊόντα κατεργασίας της πέτρας. Οπως μας είπε, στο σημείο εκείνο, στις όχθες του Αξιού πολλοί άνθρωποι διέμεναν και εκμεταλλεύονταν τις δυνατότητες που τους έδινε η φύση. Συγκεκριμένα μάζευαν καρπούς από τα δέντρα και κυνηγούσαν άγρια ζώα, όπως ελάφια, άλογα, αγριογούρουνα, και χρειάζονταν όπλα σκληρά, φτιαγμένα από πέτρα.
Στο Πολύπετρο και στη Γοργόπη Κιλκίς και στις δύο, όμως, αυτές θέσεις βρέθηκαν υποπροϊόντα κατεργασίας της πέτρας
. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχαν καταυλισμοί εκεί, αλλά οι άνθρωποι από άλλα σημεία πήγαιναν, επεξεργάζονταν την πέτρα και επέστρεφαν στις αρχικές τους θέσεις.
«Στο Πολύπετρο υπήρχε κατάλληλη πρώτη ύλη για τα εργαλεία αυτά, αφού είχε ποτάμιες αποθέσεις με μεγάλα βότσαλα από ηφαιστειακά πετρώματα. Οι άνθρωποι πήγαιναν για πρώτη ύλη όλες τις εποχές, από την αρχαιότητα μέχρι και τους μεσαιωνικούς χρόνους», είπε ο κ. Ντάρλας. Το ίδιο συνέβαινε και στη Γοργόπη, αφού και το σημείο αυτό ήταν τόπος κατεργασίας της πρώτη ύλης και μάλιστα με την τεχνική της άμεσης κρούσης, δηλαδή με μόνο μία πέτρα έφτιαχναν το εργαλείο που ήθελαν.

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΤΕΚΥΠΡΟΣ 1974
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΙΚΑΚΗΣ
Ο ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ

Η άγνωστη ιστορία του, από τότε που δημοσιεύτηκε κυρίως στο διαδίκτυο, κάνει τους Έλληνες που νοιάζονται να ριγούν από συγκίνηση, μα και να σφίγγουν τα δόντια από αγανάκτηση! Όμως ένα είναι βέβαιο. Καθένας που θα διαβάσει για τούτο το παλικάρι, θα νιώσει πως δίκαια του αξίζει μια θέση δίπλα στους μεγαλύτερους Ήρωες του Ελληνισμού! Και καθένας θα θελήσει να γίνει «Μπικάκης» σαν έρθει η ώρα να ξοφλήσει η Ελλάδα τους λογαριασμούς της με τους παρανοϊκούς Στρατηγούς της Τουρκίας, που κρατώντας σε στρατιωτική κατοχή τη μισή σχεδόν Κύπρο για 35 ολόκληρα χρόνια και παραβιάζοντας σχεδόν καθημερινά την Ελλάδα, παραβιάζουν την Ειρήνη, αλλά και την υπομονή του Θεού, που θα αποδώσει κάποτε Δικαιοσύνη.


ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΙΚΑΚΗΣ
ο Έλληνας «Ράμπο»ΜΠΙΚΑΚΗΣ

«...Η προδοσία της Κύπρου βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Αττίλας προχωρά και οι Καταδρομείς βρίσκονται στην Μεγαλόνησο να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη. Ανάμεσα σ' αυτούς ένας απόγονος των Μινωιτών τοξοτών, του Δασκαλογιάννη, του Γιαμπουδάκη, ο καταγόμενος από το χωριό Ασή Γωνιά, στα σύνορα Ρεθύμνου - Χανίων, καταδρομέας Μπικάκης, μια ηρωική μορφή των μαχών, ανάμεσα σε όλες τις άλλες των Ελλήνων πολεμιστών της Α΄ Μοίρας της ΕΛΔΥΚ και των Κυπρίων καταδρομέων.

Η μοίρα χωρίζεται σε ζευγάρια έχοντας βαρύ οπλισμό, μερικά οπλοπολυβόλα και ΠΑΟ. Σε ένα από αυτά ο Μπικάκης μαζί με τον έτερο κρητικό Μπιχανάκη καλούνται να υπερασπιστούν την περιοχή αριστερά της αντιπροσωπίας της "Ford", γνωστό ως ανώνυμο λόφο αφού οι Τούρκοι προωθούνται στα προάστια της Λευκωσίας.
Ο Μπιχανάκης μεταφέρει και εναποθέτει 8 βλήματα ΠΑΟ και ο Μπικάκης με το ΠΑΟ του παρατηρεί τον χώρο και το πεδίο βολής που του έδινε. Υπό συνεχή βροχή από όλμους των 4,2 χιλιοστών των Τούρκων, ο Μπικάκης μετακινείται προς άλλο σημείο, πιστεύοντας ότι ο Μπιχανάκης τον είχε αντιληφθεί, όμως απορροφημένος από την μεταφορά των βλημάτων, δεν είδε την μετακίνηση του Μπικάκη και αμέσως άρχισε να τον καλεί χωρίς να λαμβάνει απάντηση. Γύρισε πίσω και ανάφερε την απώλεια του συντρόφου του. Όμως ο Μπικάκης ζει και με την σειρά του ψάχνει τον σύντροφο του, νομίζοντας ότι σκοτώθηκε. Δεν παίρνει απάντηση, αφού το μόνο που ακούει είναι οι εκρήξεις από τους όλμους των Τούρκων! Παρόλο που γνωρίζει ότι είναι μόνος, δεν λιποψυχεί αλλά μένει στη θέση του, ακολουθώντας τις εντολές που είχε. Μία ανεπανάληπτη και ανορθόδοξη αναμέτρηση ανάμεσα στον ΑΝΘΡΩΠΟ και στις μηχανές. Τοποθετεί το βλήμα, φέρνει το ΠΑΟ στον ωμό του και το μάτι του στην διόπτρα. Έρχονται 6 άρματα Μ-48-Α2 και πίσω τους ένα Τουρκικό Τάγμα Πεζικού!

Στα 300 μέτρα εγκλωβίζει το 1ο άρμα και στα 270 μέτρα το κάνει παλιοσίδερα, αναγκάζοντας τα δυο άτομα του πληρώματος να το εγκαταλείψουν!
Αλλάζει θέση, εγκλωβίζει το 2ο άρμα και το τυλίγει στις φλόγες χωρίς να γλιτώσει κανείς!
Στα 200 μέτρα καταστρέφει και το 3ο άρμα, ενώ οι Τούρκοι τον ψάχνουν σαν τρελοί, αλλάζει θέση και καταστρέφει και το 4ο μην αφήνοντας κανένα ζωντανό!!!
Τα δυο εναπομείναντα άρματα φοβούνται και κρύβονται, όμως το 5ο κάνει το λάθος και εμφανίζεται δίνοντας την ευκαιρία στο Μπικάκη να το στείλει από εκεί που ήρθε!
Το 6ο και τελευταίο οπισθοχωρεί ελπίζοντας ότι θα γλιτώσει 700 μέτρα μακριά από τον Μπικάκη, αυτός όμως το καταστρέφει και αυτό! Τα πληρώματά τους, που μέρες πριν έκαιγαν άμαχους, γυναίκες, ιερείς και παιδιά, κάηκαν σε λίγα λεπτά από τον μοναχικό Κρητικό εκδικητή! Θαρρείς κι ήταν ένα μακάβριο παιγνίδι θανάτου, που από Θεία θέληση έπρεπε να το κερδίσει ο Άνθρωπος.
Οι Τούρκοι πεζικάριοι βλέποντας το θάνατο μπροστά τους τρέχουν να καλυφθούν στη σχολή Γρηγορίου. Τα δυο εναπομείναντα βλήματα του Μπικάκη ρίχνονται στο ισόγειο και στον δεύτερο όροφο του κτιρίου! Ποσά πτώματα μέτρησαν οι Τούρκοι στο κτίριο δεν μαθεύτηκε ποτέ.
Παρέμεινε τέσσερις μέρες χωρίς τροφή, πολεμώντας με ένα πολυβόλο, που βρήκε πεταμένο στον διπλανό λόφο και έχοντας δίπλα του τη φωτογραφία της Ελένης που τον περίμενε στη Κρήτη!

Ο Καταδρομέας Μπικάκης (όπως και κανένας άλλος Αξιωματικός ή οπλίτης από όσους έλαβαν μέρος στην άνιση τούτη Μάχη) δεν έλαβε ποτέ κάποια ηθική αμοιβή ή έπαινο! Η πρόταση του Διοικητού του, για άμεση απονομή του Χρυσούν Αριστείου Ανδρείας, έμεινε για πάντα στα συρτάρια των "ΗΓΕΤΩΝ".
Από ένοχη σιωπή; Από ντροπή; Από προκατάληψη; Κανένας ποτέ δεν έμαθε.
Όταν απολύθηκε από το Στρατό, εργάστηκε σαν οικοδόμος. Έκανε οικογένεια και παιδιά. Άφησε την τελευταία του πνοή σε τροχαίο ατύχημα το 1994, στην εθνική οδό Αθηνών Πατρών, φεύγοντας από τη ζωή - όπως κι άλλοι μαχητές Καταδρομείς, Ελδυκάριοι και κυβερνήτες των Νοράτλας - με την πίκρα της μη αναγνώρισης.


Τιμήθηκε μετά θάνατον από την Λέσχη Καταδρομέων Ημαθίας. Η τιμητική πλακέτα απεστάλη από τον - εν ζωή τότε - Πρόεδρο της Λέσχης Δρούγκα Στέφανο, στους Γονείς του στην Κρήτη.
Κανένας Δάσκαλος ή ιστορικός δεν μίλησε ποτέ στους μαθητές του γι αυτόν. Κανένας ποιητής δεν αφιέρωσε λίγη απ τη σοφία του για κάποιες αράδες από λέξεις.έστω για ένα τραγούδι.
Σε ολάκερη την Ελλάδα, μήτε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη, δεν υπήρξε ποτέ κάποιος δρόμος που να χωρέσει το όνομά του.»


Εμμανουήλ Μπικάκης, ένας μεγάλος, σύγχρονος εθνικός Ήρωας Πολέμου,


που κρύψανε οι άνανδροι, για να μην φαίνεται τόσο ανυπόφορη η ανανδρία τους.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More