ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ


Δημοσιεύουμε κείμενο του συλλόγου Γονέων Τυβίγγης (Γερμανία επίσης). Διαβάστε και δακρύστε για τον ελληνισμό που αρνείται να χαθεί…

ΘΕΜΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Tübingen 25.10.2011

Αξιοτιμοι κυρίες και κύριοι

Με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στην βουλή του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε την ριζική αντίθεση μας στο νομοσχέδιο που αφορά την ελληνό-γλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Ενα νομοσχέδιο το οποίο θα είναι η ταφόπλακα του Ελληνισμού στο εξωτερικό, ένα νομοσχέδιο το οποίο αποβλέπει εξ ολοκλήρου στην αφομοίωση και εξαφάνιση κάθε ελληνικού στοιχείου στο εξωτερικό παρα την ενταξη του στην κοινωνία του εκάστοτε κράτους.

Ενα νομοσχέδιο το οποίο οδηγεί την ελληνόγλωση εκπαίδευση στην απαξίωση, και τα Ελληνόπουλα στην απώλεια της μητρικής τους γλώσσας, της πολιτισμικής τους ταυτότητας και της ελληνικής τους συνείδησης.

Ενα νομοσχέδιο το οποίο θα δημιουργήσει τους επόμενους ανθέλληνες.

Με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου μαχαιρώνεται πισώπλατα και προδώνετε εκαντοντάδες Ελληνες του εξωτερικού.
Ελληνες οι οποίοι αποτελούν εδώ και δεκαετίες του καλύτερους πρεσβευτές της πατρίδας μας. Ελληνες που οι ίδιοι τους αλλά και τα παιδιά τους δήλωναν υπερήφανοι που ήταν Ελληνες.

Με το χέρι στην καρδιά… έχετε καθαρή την συνείδηση σας εάν παρετε μια απόφαση η οποία θα προδώσει τις προσδοκίες και τα όνειρα πολλων παιδιών;
Θα έχετε καθαρή την συνείδηση σας στερώντας από ΠΑΙΔΙΑ την μητρική τους γλώσσα,τον πολιτισμό τους, την ΠΑΤΡΙΔΑ τους;

Θα έχετε καθαρή την συνείδηση σας όταν βλεποντας τα παιδια αυτα να σας παρακαλούν να τους επιτρεψεται να μάθουν την μητρική τους γλώσσα ως μητρική και όχι σαν ξένη; Διότι εάν οι ίδιοι μας αρχιζουμε να παρουσιάζουμε την μητρική μας γλώσσα ως ξένη,τότε οδηγούμαστε στο χάσιμο της εθνικής μας ταυτότηταςκαι της εθνικής μας υπερηφάνειας,

Ζητούμε από όλους εσάς να προστατέψετε το συνταγματικά κατοχυρομένο δικαίωμα του κάθε Ελληνα πολίτη στην ελευθερη επιλογή να μετέχει στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση με αξιοπρέπεια.

Ζητούμε την άμεση υποστήριξη σας για την απόσυρση του νομοσχεδίου!!!!!!!

Πείτε ΟΧΙ στον αφανισμο του Ελληνισμού στο εξωτερικο.
Πειτε ΟΧΙ στην αφομοίωση του ελληνισμου που ζει εξω απο τα σύνορα της πατριδας μας.
Πειτε ΟΧΙ σε εναν νόμο που χτυπάει τα παιδιά.
Πειτε ΟΧΙ σε εναν νόμο που καταστρέφει όνειρα και προσδοκίες των παιδιών.
Και ποτε μην ξεχνάτε…… Ειναι ΠΑΙΔΙΑ ….και δικα σας ΠΑΙΔΙΑ…
Διοτι κάθε ελληνική οικογένεια έχει εστω και έναν ξενιτεμένο…

Ζητούμε:

• Φορέας της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης να ειναι αποκλειστικα του Υπουργείο Παιδείας, και κανενός αλλου φορέα
• Δωρεάν και δημόσια παιδεία για όλα τα Ελληνόπουλα σε κάθε γωνιά της γης
• Να μην κλείσει κανένα σχολείο ( σε όλες τις βαθμίδες )
• Την ύπαρξη ενός μεταβατικού σταδίου 5 ετών, ώστε να προγραμματιστεί σωστά σε ανοιχτες και ειλικρινείς συζητήσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων. ΟΧΙ αλλες προχειρότητες !!!!!!!

ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ


Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων από μόνο του δεν θα λύσει το ελληνικό πρόβλημα, τόνισε η Άγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι μια μόνιμη επιτήρηση της Ελλάδας είναι επιθυμητή.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Κάτω Βουλής, για να λάβει εξουσιοδότηση για τις θέσεις της Γερμανίας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, η Άγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι η Ευρώπη θα κάνει ό, τι χρειαστεί για να ορθοποδήσει η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι για να λυθούν τα προβλήματα της χώρας απομένουν πολλά.

«Η έκθεση της τρόικας δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου», επεσήμανε η Μέρκελ και προσέθεσε ότι στόχος της σημερινής συνόδου είναι μια λύση που θα μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Επίσης, η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, ώστε οι χώρες που παραβιάζουν τους στόχους του προϋπολογισμού να οδηγούνται στα δικαστήρια.

«Στη Σύνοδο Κορυφής θα εργαστούμε για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων», ανέφερε, διευκρινίζοντας βέβαια ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε μια νύχτα.

Αναφερόμενη στον EFSF, η γερμανίδα καγκελάριος γνωστοποίησε ότι το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ στην ενίσχυσή του είναι εκτός ατζέντας και ανακοίνωσε ότι η εγγυήσεις της Γερμανίας παραμένουν στα 211 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης συνεχίζονται, με την Άγκελα Μέρκελ να ζητά από τους βουλευτές προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του EFSF.

ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε;


Το βρετανικό Κοινοβούλιο απέρριψε τελικά το αίτημα διενέργειας δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή -ή όχι- της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το «αντάρτικο» βουλευτών του Ντέιβιντ Κάμερον που ψήφισαν υπέρ της πρότασης, αψηφώντας την κομματική γραμμή. «Ταπεινωτική» για τον Κάμερον χαρακτηρίζει την «εξέγερση» των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε νωρίτερα από τα μέλη του κόμματός του να καταψηφίσουν την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται να έχει «ισχυρή φωνή» στην Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα της Βρετανίας, καθώς οι ηγέτες της Ευρωζώνης επιχειρούν να καθορίσουν την κρίση χρέους.

Η πρόταση καταψηφίστηκε με 483 ψήφους έναντι 111. Συνολικά, 79 βουλευτές των Τόρις ψήφισαν υπέρ του αιτήματος.

Ο Ντ.Κάμερον δέχθηκε την ισχυρότερη «εξέγερση» βουλευτών του, στη διάρκεια της έως τώρα πρωθυπουργικής θητείας του.

Τα όσα προηγήθηκαν της απόρριψης της πρότασης θεωρήθηκαν δυνατή δοκιμασία για την ηγεσία του Κάμερον.

«Ταπεινωτική» για τον Βρετανό πρωθυπουργό χαρακτηρίζει την «εξέγερση» των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ.

«Εάν δεν μπορεί να κερδίσει το επιχείρημα με τους ίδιους του τους βουλευτές, τότε πώς μπορεί η χώρα να του έχει εμπιστοσύνη ότι μπορεί να διαχειριστεί τα θέματα που είναι σημαντικά για τη Βρετανία;» δήλωσε.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματος είχαν ξεκάθαρη άποψη για αυτό που ήθελαν να ψηφίσουν και τόνισε ότι η θέση τους είναι σεβαστή.

Στους Συντηρητικούς κυριαρχούν οι ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι πιστεύουν πως η κυριαρχία της Βρετανίας έχει διαβρωθεί από τις επανειλημμένες μεταβιβάσεις εξουσιών στις Βρυξέλλες.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ


ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε με υπερηφάνεια την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, την επέτειο που αποτελεί σταθμό στην πορεία του Ελληνικού Έθνους.
Η σημερινή επέτειος μας θυμίζει την καθολική αντίσταση του ελληνισμού απέναντι στον κατακτητή. Οι αγωνιστές εκείνης της εποχής απέδειξαν έμπρακτα τη σημασία των όρων της φιλοπατρίας, της αυταπάρνησης και του ηρωισμού. Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα ευγνωμοσύνης για αυτούς που πολέμησαν για την πατρίδα μας, για αυτούς που απέδειξαν τη δύναμη της ελληνικής πίστης στα ιδανικά της ελευθερίας και θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα του ΄΄ ΌΧΙ΄΄ .Σε μια περίοδο που η χώρα μας δοκιμάζεται, οφείλουμε να αντισταθούμε σε όποιον ισοπεδώνει την εθνική μας ταυτότητα, την ιστορία μας, τις εθνικές μας αξίες, τα όνειρα και τις ελπίδες μας. Οι δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας, πρέπει με ομοψυχία, αλληλεγγύη και συλλογικό όραμα για αλλαγή και πρόοδο να ΄΄ παλέψουν΄΄ και να προβάλουν το μήνυμα της εθνικής ανεξαρτησίας.

Η Ελλάδα δικαιούται να είναι υπερήφανη και δυνατή και αυτή η ένδοξη σελίδα της ιστορίας μας ας αποτελέσει οδηγό για τη διασφάλιση του τόπου μας, για τη διασφάλιση της ταυτότητας του έθνους μας. Ας εμπνευστούμε από τα μηνύματα των προγόνων μας, ας θωρακιστούμε απέναντι στις σημερινές μορφές χειραγώγησης και καταπίεσης και ας υψώσουμε την ελληνική σημαία, αποδίδοντας έτσι τον ελάχιστο φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές του έπους του ’40.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΙ


Εθνική απαίτηση επιτακτικού χαρακτήρα αποτελεί η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα τουλάχιστον 1.575 δις ευρώ, αλλά, με διάφορα προσχήματα, ποτέ δεν συναίνεσε στην αποπληρωμή των αποζημιώσεων.

Ήταν 26 Φεβρουαρίου του 2010, όταν από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση με αφορμή το πρωτοσέλιδο του γερμανικού Focus, με τη γνωστή χειρονομία της Αφροδίτης, καθώς στην Ελλάδα...
είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων.

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι και κατά το παρελθόν ως υπουργός Εξωτερικών «είχα θέσει το θέμα των αποζημιώσεων στο Γερμανό ομόλογό μου Γιόσκα Φίσερ, αλλά το θέμα δεν προχώρησε». Παρότι, όμως, ο πρωθυπουργός γνώριζε επακριβώς τις απαιτήσεις της χώρας έναντι της Γερμανίας, τρεις μήνες μετά, το Μάιο του 2010 έβαζε την υπογραφή του μαζί με τον κ. Παπακωνσταντίνου στο Μνημόνιο, όπου, όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο, άρθρο 7 της δανειακής σύμβασης, που αφορά στην αποπληρωμή: «Όλες οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν από το δανειολήπτη καταβάλλονται στο ακέραιο, χωρίς μείωση, λόγω συμψηφισμού ή ύπαρξη ανταπαίτησης».

Η ιστορία του αναγκαστικού κατοχικού δανείου της κατοχής μαρτυρεί τα αδιαμφισβήτητα δίκαια της ελληνικής πλευράς.

Κατά τα χρόνια της κατοχής της Ελλάδας από τους Ναζί, οι ανάγκες για χρηματικά κεφάλαια και για τη συντήρηση του στρατού των Ναζί, τους οδήγησαν στη λήψη αναγκαστικού δανείου από την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Τράπεζα της Ελλάδος.

Χρησιμοποίησαν, επίσης, μεταξύ άλλων και μια πιο εξευγενισμένη μέθοδο, τη μέθοδο του πληθωρισμού. Τύπωναν, δηλαδή, στην Τράπεζα της Ελλάδος όσα χαρτονομίσματα ήθελαν, δίχως αντιδράσεις και με τα χρήματα αυτά «αγόραζαν» ό,τι ήθελαν. Αυτή η μορφή ληστείας είχε ως θύματα ορισμένες κοινωνικές τάξεις και ειδικότερα όλους εκείνους που είχαν εισοδήματα σε δραχμές, δηλαδή σε χρεόγραφα, σε καταθέσεις, σε μετρητά κ.λπ.

Με τον πληθωρισμό που προκλήθηκε εξανεμίστηκε η αξία της δραχμής και καταληστεύθηκε ο πλούτος της Ελλάδας.

Όπως ομολόγησε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας του Γ’ Ράιχ, Φουνκ, σε άρθρο του, η Ελλάδα «δοκίμασε τα δεινά του πολέμου και υπέστη τις συνέπειές του όπως ίσως καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης»

ΤΙ ΕΣΤΙ ΚΟΥΡΕΜΑ


Μερικά σημεία για το κούρεμα που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι τα εξής:

Το κούρεμα αφορά την ονομαστική αξία (face value) των ομολόγων και όχι την αξία τους στην αγορά. Έτσι ένα κούρεμα της τάξης του 60% τα αφήνει με αξία μεγαλύτερη από την αγοραία. Συνεπώς οι επενδυτές που τα διακινούν στις αγορές δεν επηρεάζονται. Αντιθέτως αποκομίζουν και ένα μικρό κέρδος από το κούρεμα καθώς το λογικό είναι η τιμή τους στην αγορά να ανέβει μετά την υλοποίηση του κουρέματος.

Πολύ μεγάλο κούρεμα δεν θα γίνει αποδεκτό από τις τράπεζες που κρατάνε ομόλογα που λήγουν στο κοντινό μέλλον και δεν σκοπεύουν να τα διακινήσουν στις αγορές.

Το κούρεμα του 60% αφήνει την Ελλάδα με χρέος πάνω από το 130% (στο 136,7% για την ακρίβεια). Επειδή το κούρεμα αναφέρεται μόνο σε ομόλογα που κρατάνε ιδιώτες και όχι κράτη (δάνεια του EFSF) ή η ΕΚΤ αυτό σημαίνει ότι μόνο 205δις μπορούν να κουρευτούν από τα 365δις. Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ της χώρας είναι κοντά στα 207δις αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε κούρεμα της τάξης του 77,2% του χρέους που επιδέχεται κουρέματος ώστε να πάμε σε χρέος ίσο με το 100% του ΑΕΠ. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό διότι η ελληνική οικονομία συστέλλεται και επομένως και να πάμε εφέτος στο 100%, του χρόνου θα το ξεπεράσουμε και πάλι. Πιο συνετό θα ήταν να κατέβουμε στο 90% ώστε να υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Το 90% των 207δις είναι 186,3δις. Συνεπώς πρέπει να περικοπούν 178,7δις από τα 205δις χρέους που μπορούν να κουρευτούν, δηλ. το 87,2%. Αυτό είναι το ποσοστό που θα βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα και θα της δώσει αέρα για αναπτυξιακή πολιτική. Εννοείται ότι το κούρεμα αυτό θα φέρει την τιμή των ομολόγων κάτω από την αγοραία αξία και η συμμετοχή των εθελοντών δεν θα είναι πλέον εθελοντική. Επομένως θα πρόκειται για πιστωτικό γεγονός και θα ενεργοποιηθούν τα CDS πυροδοτώντας μια αλυσίδα που θα γονατίσει μια σειρά από τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς μέσω παραγώγων, ασφαλειών και swaps. Η Ελλάδα θα αποκλειστεί από τις αγορές και θα πρέπει να τεθεί υπό την προστασία της ΕΕ (της Γερμανίας για να είμαι ακριβής).

Παρόλα αυτά δεν συμφωνώ με την άποψη ότι η επιστροφή στις αγορές θα αργήσει μετά από κάτι τέτοιο. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πως θα εκμεταλλευτεί η χώρα την ανάσα που θα έχει πάρει ή θα την χαραμίσει όπως έκανε με την είσοδό της στο ευρώ όταν τα χαμηλά επιτόκια αντί να γίνουν όχημα ανάπτυξης κατέστησαν όχημα ανεύθυνων δαπανών.

Βεβαίως πρόκειται για πολύ θαρραλέα απόφαση και δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει τα κότσια να την πάρει δεδομένης της εως τώρα στάσης της. Η μήπως όχι;

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ


Μετά την προέλαση του Ελληνικού Στρατού που είχε φτάσει έξω από την πόλη ο Χασάν Ταξίν Πασάς που υπερασπιζόταν τη Θεσσαλονίκη δεν είχε άλλη δυνατότητα, παρά να ζητήσει μια έντιμη συμφωνία για την παράδοση της πόλης λέγοντας “από τους Έλληνες την πήραμε, στους Έλληνες θα την παραδώσουμε”. Στις 25 Οκτωβρίου οι απεσταλμένοι του ζήτησαν από τον Κωνσταντίνο να επιτραπεί στον Ταξίν να αποσυρθεί με το στρατό και τον οπλισμό του στο Καραμπουρνού και να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου. Ο Κωνσταντίνος, φυσικά, απέρριψε τον όρο του και του πρότεινε την παράδοση του στρατού του και τη μεταφορά του στη Μικρά Ασία με δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Οθωμανός αξιωματούχος δέχθηκε, τελικά, τους όρους του Κωνσταντίνου και στις 11 το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, οι πληρεξούσιοι αξιωματικοί Ιωάννης Μεταξάς και Βίκτωρ Δούσμανης μεταβαίνουν στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης και υπογράφουν τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό.

Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΘΩΝΑΣ


Αποτέλεσε η βασιλεία του Όθωνα την απαρχή της σημερινής κακοδαιμονίας των Ελλήνων;
Ο ιστορικός και δημοσιογράφος Joachim Käppner, από τα κορυφαία στελέχη της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου δημοσίευσε ολοσέλιδο άρθρο, με το οποίο ανατρέχει στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μοίρα θα ήταν ευνοϊκότερη, αν δεν είχε βρει πρόωρο θάνατο ο πρώτος κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας και αν δεν είχε ανέβει στο νεοσύστατο θρόνο ο Όθων των Βίτελσμπαχ από το Μόναχο!

«Η δημοσιονομική κρίση» , σημειώνει, «και μάλιστα όλα σχεδόν τα δομικά σφάλματα του ελληνικού κράτους σήμερα ανάγονται στη βασιλεία του Όθωνα.» Και ο Joachim Käppner εξηγείται. Ο οίκος των Βίτελσμπαχ που βρισκόταν στον θρόνο της Βαυαρίας, δηλαδή μιας ήσυχης και μέτριας γερμανικής δύναμης εκείνης της εποχής, έρρεπε σε υψιπετείς φιλοδοξίες και υποτίμηση των αντικειμενικών δυνατοτήτων. Έτσι και ο νεαρός Όθων ονειρευόταν τον εαυτό του αυτοκράτορα του Βυζαντίου με έδρα στο Βόσπορο (βλέπε εδώ), μια εντελώς μετέωρη φαντασίωση που αργότερα υπό τη μορφή της Μεγάλης ιδέας είχε για την Ελλάδα τεράστιο πολιτικό και οικονομικό κόστος.

Το 1833 ο Όθων βρήκε στον ελληνικό κορβανά 60 όλες κι όλες βρετανικές λίρες, αλλά τα χρέη έφθαναν τις 80.000 λίρες. Και όμως, ο Όθων έστησε μια δημόσια διοίκηση με χιλιάδες υπαλλήλους, που κανένας δεν χρειαζόταν, μια τακτική δημιουργίας οπαδών δηλαδή αλλά ταυτόχρονα και χρεών, που κληροδότησε στους μεταγενεστέρους και που αναδείχθηκε σε μάστιγα της Ελλάδας ως τις μέρες μας. Και τέλος, αν και φιλέλληνας, ο Όθων μόνο για δημοκρατία δεν ήθελε να ακούσει και αναγκάστηκε τρίζοντας τα δόντια να δεχθεί τη συνταγματική μοναρχία με αποτέλεσμα οι υπήκοοί του να εκλαμβάνουν τους Βαυαρούς ως ξένη δύναμη και όχι ως τη δική τους κυβέρνηση.

Εννοείται ότι ούτε λόγος να γίνεται για καταβολή φόρων σε μια ξένη δύναμη, κι ας ήταν καλύτερη από τους Οθωμανούς. Αυτά γράφει χονδρικά ο Joachim Käppner για τη βαυαροκρατία στην Ελλάδα και τα γράφει σε μια εφημερίδα που κυκλοφορεί στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο.

Αναδρομές και διαλογισμοί για ιστορικές ευθύνες και των Γερμανών στο σημερινό ελληνικό δράμα.

ΚΑΝΑΜΕ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ, αποκάλυψε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους στο σχέδιο απόφασης, που θα ανακοινωθεί αύριο, «έκλεισε» στο 60%. Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής επέδειξε στην Ολομέλεια και αντίγραφο του σχετικού εγγράφου που, όπως κατήγγειλε, έχει έκταση δυόμισι σελίδων και κυκλοφορεί στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής.

Ο επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Λόταρ Μπίνσκυ, υπερθεμάτισε στις αποκαλύψεις Φέρχοφσταντ, λέγοντας ότι «το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι ήδη προαποφασισμένο, διερωτώμενος όμως αν μία τέτοια απόφαση, θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στους Έλληνες καταθέτες και τους ασφαλισμένους των Ταμείων στην Ελλάδα».

«Κάναμε ότι χειρότερο μπορούσαμε να κάνουνε για την Ελλάδα»

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς εξέφρασε την ελπίδα το κούρεμα του ελληνικού χρέους να ξεπεράσει το 50%, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν σε κοινοτικό επίπεδο. «Κάναμε ότι χειρότερο μπορούσαμε να κάνουνε για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να υιοθετήσουν άμεσα ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Υπέρ της εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της Ελλάδος τάχθηκε και η Ολλανδή ευρωβουλευτής Κόριεν Γούρντμαν, που μίλησε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού-Λαϊκού Κόμματος και υπογράμμισε ότι, στο ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης σ' όλη την ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γερζί Μπούζεκ, κατά την εισαγωγική του ομιλία, πριν την έναρξη της σχετικής συζήτησης, ανήγαγε σε πρώτη προτεραιότητα για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε το θέμα της σωτηρίας της Ελλάδας.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ


Άνεργοι, νέοι αγρότες, πτυχιούχοι γεωτεχνικής σχολής, νέοι έως 35 ετών αλλά και επαγγελματίες... αγρότες, μπορούν από σήμερα έως τις 18 Νοεμβρίου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου...
να μισθώσουν έναντι συμβολικού τιμήματος, αγροτική γη που ξεκίνησε να διαθέτει τουπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί προκειμένου να διατεθούν 92 εκτάσεις-φιλέτα για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων. Υπολογίζεται ότι οι προς αξιοποίηση εκτάσεις άνω των 500 στρεμμάτων η κάθε μια, ανέρχονται σε περίπου 580.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης, τα πρώτα 833 αγροτεμάχια θα διατεθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας και είναι συνολικής έκτασης 10.000 στρεμμάτων. Το αντίτιμο θα είναι 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία).

Μάλιστα προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση , σύμφωνα με την οποία όσα λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης τόσο περισσότερα μόρια αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων τροφίμων που περιλαμβάνονται στο <> της οικείας περιφέρειας με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται.
Ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια για προϊόντα του καλαθιού και 50 μόρια για εκτός. Οι νέοι αγρότες έως 35 ετών θα λαμβάνουν 100 μόρια, οι νέοι έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο γεωτεχνικής σχολής 200 μόρια, οι άνεργοι και νέοι έως 35 ετών 180 μόρια, οι επαγγελματίες αγρότες 60 μόρια και οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν 50 μόρια. Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα και στα νομικά πρόσωπα (π.χ. συνεταιρισμοί) εκείνο με περισσότερα μέλη.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βλέπουν την μοριοδότησή τους για τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή που ενδιαφέρονται και τη σειρά κατάταξής τους. Σε πρώτη φάση έως το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα διατεθούν περί 1.216.499 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι τα νέα τεμάχια θα αναρτώνται κάθε Πέμπτη.

Η διάρκεια της μίσθωσης για τις μονοετείς καλλιέργειες ορίζεται σε πέντε καλλιεργητικές περιόδους με δικαίωμα ανανέωσης για άλλη μια πενταετία. Η διάρκεια της μίσθωσης για τις πολυετείς καλλιέργειες ορίζεται σε 25 καλλιεργητικές περιόδους και μόνο για την περίπτωση μίσθωσης αγροτεμαχίου σε νέο ηλικίας 35 ετών.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στην πορεία του νομοθετικού έργου του υπουργείου, σημείωσε πως σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα φυτοφάρμακα και εντός του επομένου δεκαημέρου τα σχέδια νόμου για την πολιτική γης και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Σε ότι αφορά στις προτάσεις της ΕΕ για την νέα ΚΑΠ, έκανε λόγο για μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται, όπως εκτιμά στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More