ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ



Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Με καθυστέρηση σχεδόν είκοσι ημερών αντέδρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στα όσα είπε σε συνέντευξή του ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί – και μάλιστα ανήμερα της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου – μιλώντας περί πλαστών στοιχείων που η Ελλάδα χρησιμοποίησε προκειμένου να εισέλθει στην ΟΝΕ.

Ο κ. Σημίτης – αλλά δυστυχώς και κανένας άλλος – δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει για να υπερασπιστεί την χώρα, υπενθυμίζοντας στον κ. Σαρκοζί την προσφορά της Ελλάδας και ανακαλώντας τον στην τάξη, ζητώντας του να είναι πιο προσεκτικός ανήμερα της επετείου του «Όχι», καθώς ο ίδιος εκπροσωπεί την χώρα του πουρκουά.

Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρθηκε και πάλι, είναι η υπεράσπιση του εαυτού του και της δικής του πρωθυπουργικής θητείας.

Η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», δημοσίευσε χθες άρθρο του υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα δεν εξαπάτησε!», όπου, απαντώντας στον Σαρκοζί, αναφέρθηκε σε σειρά στοιχείων και αυστηρά καθορισμένων κριτηρίων, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ με βάση τις επιδόσεις της, που αξιολογήθηκαν το 1999.

Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, όλα πήγαιναν καλά και άγια επί των ημερών του. Και για όλα ευθύνεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ακολούθησε και η οποία αποφάσισε να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες καταγραφής των αμυντικών δαπανών.

Καταγράφηκαν δηλαδή οι δαπάνες στην ημερομηνία παραγγελίας και όχι στην ημερομηνία παράδοσης, με αποτέλεσμα να διογκωθούν τα ελλείμματα της προηγούμενης (της δικής του) περιόδου.

Και επομένως, αυτό ήταν όλο το κακό μας. Γι’ αυτό τα τραβάμε όλα αυτά. Για έναν διαφορετικό τρόπο καταγραφής – που στο κάτω-κάτω της γραφής δεν είναι αυστηρά προσδιορισμένος.

Ας αφήσουμε που τα εξοπλιστικά δεν αποτελούν και το καλύτερο παράδειγμα για τέτοιου είδους συζητήσεις, αφού σχεδόν πάντα προπληρώνονταν – οπότε γιατί να μην καταγραφούν στον χρόνο παραγγελίας;

Φυσικά, όταν ο Σαρκοζί έκανε τις συγκεκριμένες (απαράδεκτες, καθώς ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω) αναφορές, δεν είχε στο νου του ακριβώς αυτό.

Η καταγραφή των εξοπλιστικών ήταν το λιγότερο
Στο νου του είχε το περίφημο swap, που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα ενέτασσε σε μια έρευνα για το χάλι της οικονομίας.

Ως γνωστόν, ούτε το θέμα του swap ερευνήθηκε, ούτε καμιά εξεταστική για την οικονομία έγινε.

Ούτε μας είπε ποτέ για ποιο λόγο στα τέλη του Ιουνίου 2004 κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εγκαταστάθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αντιληφθεί τι συμβαίνει και εμφανίζεται το αντιφατικό γεγονός να παρουσιάζει από τη μια υψηλή ανάπτυξη (4%) και από την άλλη μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ούτε πώς έγινε και η έρευνα της Eurostat αποκάλυψε εκείνη την περίοδο ότι η απελθούσα κυβέρνηση είχε δαπανήσει για αμυντικές δαπάνες 1,5 δις για εξοπλισμούς χωρίς να εμφανίζει το ποσό στο έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος της χώρας.

Το γεγονός είχε αποκαλυφθεί και μέσω της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2002, αλλά τέτοιες εκθέσεις ήσαν πάντοτε διακοσμητικές.

«Με ένα μίγμα θρασύτητας και βλακείας έβγαζαν μέρος των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος», είχαν γράψει τότε οι Financial Times.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον Απρίλιο του 2006, μετά από ερώτηση των (τότε) ευρωβουλευτών του Πασόκ Κ. Μπατζελή και Ν. Σηφουνάκη σχετικά με τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών, σε γραπτή απάντησή της η Κομισιόν ανέφερε: «Υπήρχε μια μεγάλης κλίμακας υποεκτίμηση των δημοσίων δαπανών που οφειλόταν στο γεγονός ότι από το 1997 δεν είχαν δοθεί στοιχεία στο υπουργείο Οικονομίας και οικονομικών και στην ΕΣΥΕ της Ελλάδος για τις παραδόσεις εξοπλισμού. Η απόφαση για την καταγραφή του ελλείμματος με την ταμειακή μέθοδο (από ΝΔ) έγινε δεκτή από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία λόγω της αδυναμίας να εφαρμοστεί σωστά κατά το παρελθόν η μέθοδος της παράδοσης».

Για να μην μιλήσουμε για τις κεφαλαιοποιήσεις τόκων με σκοπό τον εξωραϊσμό της εικόνας του δημόσιου χρέους και τη συγκράτηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Μόνο την περίοδο 1995-2000 το σύνολο των τόκων που δεν εξόφλησε το Δημόσιο αλλά τακτοποίησε λογιστικώς με την παραπάνω διαδικασία έφθασε τα 5,2 δις ευρώ.

Ούτε για την έκθεση-βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα διπλά βιβλία, όταν, τον Απρίλιο του 2006, αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών με μυστικό, κρυφό λογαριασμό έκρυβε από το 1997 πως με τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων μείωνε το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ούτε δόθηκε ποτέ εξήγηση για το γεγονός (το αποκάλυψε τον Μάιο του 2004 ο ίδιος ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος) ότι έγινε προσπάθεια να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα του 2003 με «μη προσήκοντα τρόπο» και αντίθετο στην κείμενη νομοθεσία.

Κατά τον κ. Γκαργκάνα, ένα από τα τρυκ που χρησιμοποιήθηκαν για να μειωθεί το έλλειμμα ήταν η παράτυπη εγγραφή στα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού ποσό 450 εκ ευρώ από τα διαθέσιμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τα έσοδα εκείνα, μείωσαν προσωρινά το έλλειμμα, μέχρι την έλευση της Eurostat, που αναγνώρισε ως εκτός νομοθεσίας τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε η αποκλιμάκωση του ελλείμματος το 2003.

Αρθρογραφία με προϊστορία
Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σημίτης αρθρογραφεί για να υπερασπιστεί εαυτόν. Το είχε πράξει και τον Δεκέμβριο του 2004, στους Financial Times, για να λάβει σκληρή απάντηση από τον ανώτατο αξιωματούχο της Eurostat Γκίντερ Χανράιχ.

«Δεν θα συμφωνήσουμε με τον κ. Σημίτη», έγραφε. «Αυτά τα ζητήματα έχουν καλυφθεί λεπτομερώς σε μια αναφορά της Eurostat στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Δεκεμβρίου 2004 και στο Εκοφίν στις 7 Δεκεμβρίου 2004. Εκεί αναφέρεται ότι υπήρξε μια ξεκάθαρη υποεκτίμηση από τις ελληνικές αρχές των αμυντικών δαπανών ανεξαρτήτως λογιστικής μεθοδολογίας, μια υπερεκτίμηση των εσόδων από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και εσφαλμένη μεταχείριση ενός σημαντικού ποσού κεφαλαιοποιημένων τόκων των κρατικών ομολόγων.Σύμφωμα με την αναφορά, παρά τις επαναλαμβανόμενες επιφυλάξεις που δημόσια εξέφρασε η Eurostat, οι πληροφορίες που παρείχαν οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεπαν στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία να εκτιμά ορθά το μέγεθος του ελλείμματος για την Ελλάδα».

Προς τι, λοιπόν, αυτή η συνεχιζόμενη συζήτηση; Γιατί πρέπει να ξύνουμε πληγές τέτοιες ώρες; Τι πρέπει να γίνει, δηλαδή; Να θυμηθούν και τα παλιά και ν' αρχίσουν να κατεβάζουν αναφορές και εκθέσεις από τις ντουλάπες με τους σκελετους;

Όχι πως δεν χρειαζόταν απάντηση στον Σαρκοζί. Ούτε πως δεν χρειάζεται να απαντάμε στους σημερινούς άτεγκτους κριτές της Ελλάδας.

Αλλά αυτή η ιστορία να εμφανίζουν όλοι τα έργα τους εξαιρετικά, σπάνια και πατριωτικά – ακούσαμε ξανά χθες και τον κ. Παπανδρέου – πρέπει να γίνει αντιληπτό πως και γελοία έχει καταντήσει και δεν βοηθά κανέναν.

Διότι αν ο κ. Παπανδρέου τα είχε φτιάξει όλα τέλεια, τότε κακώς παραιτήθηκε.

Ανταλλάσσουν χάρες;
Όσο για τον κ. Σημίτη, η αναρρίχηση στον πρωθυπουργικό θώκο ενός ανθρώπου της εποχής του, της εποχής της «Ισχυρής Ελλάδας», σίγουρα αποτέλεσε το έναυσμα, αλλά και την δικαιολογητική βάση για τον νέο του αρθρογραφικό οίστρο…

Ήταν χωρίς αμφιβολία άλλη μια ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τους σωματοφύλακές του. Αλλά και ένα είδος δικαίωσης.

Σα να επέστρεφε μεταλλαγμένος στην εξουσία...

Δεν αντέχω στον πειρασμό να μην υπενθυμίσω ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, τον Σεπτέμβριο του 2004, ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είχε υπερασπιστεί τον κ. Σημίτη: «Οι Ευρωπαίοι γνώριζαν την αλήθεια για την ελληνική οικονομία», είπε. «Είναι γνωστές και απολύτως αποδεκτές από τη Eurostat οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα για τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καμιά πληροφορία δεν αποκρύφτηκε, όλα τα στοιχεία ήσαν διαθέσιμα προς κάθε ενδιαφερόμενο»!

Να υποθέσουμε πως ο κ. Σημίτης καθυστερούσε επί είκοσι ημέρες την απάντησή του στον Σαρκοζί, περιμένοντας να ανταποδώσει εκείνη την βοήθεια;

Υ.Γ. 1. Και επιτέλους, έλεος. Δεν μπορούμε να ακούμε άλλο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση – ούτε από τον υπουργό υγείας, ούτε από τον πρώην, ούτε από τον νυν πρωθυπουργό.

ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


Ο ΟΡΟΣ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ Η ΓΕΝΙΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΓΕΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟΙ,ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΤΑΙΧΤΕΣ.
ΟΣΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΩΝΑΖΑΝ ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ,ΑΓΓΛΙΑ,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΑΜΕΡΙΚΗ,ΙΤΑΛΙΑ ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΑΜΑΝ;
ΕΓΙΝΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗ ΑΝ ΝΑΙ ΑΣ ΤΗΝ ΔΟΥΜΕ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΑΠΕΔΕΙΞΕ.
ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ


Η ιστορία ανθρώπων που δεν... εξαργύρωσαν τη συμμετοχή τους στην εξέγερση...

Η γενιά του Πολυτεχνείου και των νέων που βρέθηκαν μέσα στο χώρο την ώρα που το τανκς έπεφτε πάνω στην πύλη και συμμετείχαν στα γεγονότα των ημερών, τείνει να ταυτιστεί με ανθρώπους που αργότερα εξαργύρωσαν τη συμμετοχή τους με θέσεις στην πολιτική. Είναι όμως αυτό απόλυτα αληθές;

Πράγματι, ορισμένοι από τους νέους που συμμετείχαν ενεργά στην φοιτητική εξέγερση, από τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα έχουν ασχοληθεί με την άσκηση της κρατικής εξουσίας και έχουν λάβει δημόσια αξιώματα. Αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας.

Πλήθος ανώνυμων φοιτητών τότε, εξελίχθηκαν στη συνέχεια σε επιφανείς επιστήμονες, εργάστηκαν και εξακολουθούν να εργάζονται και αρκετοί, ουδέποτε απέκτησαν στενές σχέσεις με κόμματα. Παραδείγματα τέτοιων ανθρώπων είναι και αυτά που ακολουθούν.

«Η γενιά του Πολυτεχνείου, λόγω των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί στη διάρκεια της δικτατορίας, βρέθηκε στην αιχμή του αντιδικτατορικού αγώνα. Γι' αυτό ακριβώς μυθοποιήθηκε και φορτώθηκε με τις τύψεις ολόκληρης της κοινωνίας. Προκάλεσε τη ζήλια και τελικά υποχώρησε όταν χρειάστηκε να επιστρέψει στην καθημερινότητα», λέει ο Ολύμπιος Δαφέρμος, συγγραφέας του βιβλίου «Φοιτητές και δικτατορία».

Ο κ. Δαφέρμος, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης εκπροσωπώντας τη σχολή μηχανολόγων-ηλεκτρολόγων. Παρέμεινε ανένταχτος και μετά τη μεταπολίτευση έκανε στράφηκε προς τη μέση εκπαίδευση. Σήμερα περιμένει τη συνταξιοδότησή του ύστερα από μερικά χρόνια προσφοράς στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Δεν διστάζει να σχολιάσει πως «ο καθένας παίρνει το δικό του μερίδιο ευθύνης και δεν εκπροσωπεί παρά μόνον τον εαυτό του».

Από τα 30 μέλη που απαρτίζουν τον επίσημο κατάλογο των μελών της συντονιστικής της κατάληψης του Πολυτεχνείου, εννέα είχαν εκλεγεί από τις συνελεύσεις των σχολών τους χωρίς κομματική «βούλα», έξι ανήκαν στον «Ρήγα Φεραίο», τη φοιτητική οργάνωση της ανανεωτικής αριστεράς, και άλλοι τέσσερις στο χώρο που σήμερα καλύπτει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Επτά ανήκαν στην παράνομη Αντι-ΕΦΕΕ, τη φοιτητική οργάνωση του ΚΚΕ που σε πρώτη φάση είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την κατάληψη.

Περίπου 150 φοιτητές είχαν τιμωρηθεί τον Φεβρουάριο του 1973 για τη συμμετοχή τους στον αγώνα και είχαν υποχρεωθεί από τις χουντικές αρχές να διακόψουν τις σπουδές τους για να υπηρετήσουν σε στρατιωτικές μονάδες στην παραμεθόριο. Με το «άνοιγμα» Μαρκεζίνη, είχαν αφεθεί ελεύθεροι και είχαν επιστρέψει στην Αθήνα, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η κατάληψη.

Ανένταχτη τότε και σήμερα η Λίνα Κωστή, εκπροσώπησε τη φιλοσοφική σχολή. Είχε δυναμική παρουσία στον αντιδικτατορικό αγώνα, όπως και ο αδελφός της Γιώργος -φοιτητής του Πολυτεχνείου και ενταγμένος στην Αντι-ΕΦΕΕ, που σήμερα εργάζεται στο μετρό και προσφέρει εθελοντική βοήθεια σε ενώσεις καταναλωτών- παρά το γεγονός ότι ήταν παιδιά πρώην βουλευτή και υπουργού που είχε εκλεγεί με την «Ενωση Κέντρου». Εδώ και 25 χρόνια η Λίνα ζει στη Ρώμη, όπου διδάσκει ψυχολογία στο πανεπιστήμιο. Προηγήθηκαν σπουδές κοινωνιολογίας στο Παρίσι.

Η άλλη εκπρόσωπος ήταν η Αριάδνη Αλαβάνου, ενταγμένη τότε στην Αντι-ΕΦΕΕ. Το 1989 αποχώρησε από το ΚΚΕ και παραμένει πολιτικοποιημένη, ασχολούμενη με επιτυχία με μεταφράσεις και επιμέλεια βιβλίων.

Από τη συνέλευση της Οδοντιατρικής, εκτός από τον Κώστα Λαλιώτη που ήταν και ο μοναδικός με την σημαία του ΠΑΚ, είχε εκλεγεί εκπρόσωπος ο Γιάννης Κοροβέσης. Πρόεδρος του συλλόγου ηλείων σπουδαστών, ήταν ενταγμένος τότε στις γραμμές της ΚΝΕ. Πριν ακόμα από την κατάληψη του Πολυτεχνείου είχε συλληφθεί και κρατηθεί για έξι μήνες στην ΕΣΑ απ' όπου βγήκε τον Αύγουστο του '73 με την αμνηστία που δόθηκε.

Αμέσως μετά την κατάληψη του Πολυτεχνείου βγήκε στην παρανομία μέχρι τη μεταπολίτευση. Το '75 εντάσσεται στο ΚΚΕ, από το οποίο και αποχωρεί έπειτα από μια δεκαετία, χωρίς πάντως να χάσει ποτέ το ενδιαφέρον του για την πολιτική. «Παραμένω πάντα κοντά στην Αριστερά», δηλώνει. Εργάζεται ως οδοντίατρος και έχει αναπτύξει συνδικαλιστική δράση στον οδοντιατρικό σύλλογο της Αθήνας.

Στέλεχος του «Ρήγα Φεραίου», ο Γιώργος Παπαβασιλόπουλος, εκπρόσωπος της σχολής μηχανολόγων-ηλεκτρολόγων, διέπρεψε ως καθηγητής αρχικά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενώ τα τελευταία χρόνια διδάσκει ρομποτική στο Πολυτεχνείο.

Με τη σημαία της ΟΣΕ (Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση) συμμετείχαν στη συντονιστική της κατάληψης ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός, εκπροσωπώντας τότε τη Φυσικομαθηματική, και η σημερινή γιατρός, Ελένη Αναστασίου. Με την κίνηση «Μπολσεβίκοι» συμμετείχε ο ψυχίατρος Νίκος Σιδέρης, με πλούσιο συγγραφικό έργο.

Μέσα στο Πολυτεχνείο, σε όλη τη διάρκεια της κατάληψης, λειτουργούσε η εργατική συνέλευση, ενώ έντονη ήταν η παρουσία μαθητών από τα κοντινά σχολεία, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Βαρβακείου που τότε στεγαζόταν σε κτήριο στη διασταύρωση των οδών Αραχώβης και Ασκληπιού.

Οι πολίτες βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή γύρω από το Πολυτεχνείο και λειτουργούσαν σαν ασπίδα για την κατάληψη, με αποτέλεσμα να είναι οι πρώτοι που δέχθηκαν την επίθεση των δυνάμεων καταστολής.

«Είναι το πρόσωπο που τιμά τη γενιά μας», ήταν ο κοινός τόπος στις γνώμες που ακούστηκαν για τον Κώστα Ζάμπα, ο οποίος όμως αποφεύγει τις αναφορές στη συμμετοχή του στον αντιδικτατορικό αγώνα, μέσα από τις γραμμές του «Ρήγα». Πολιτικός μηχανικός, εντάχθηκε στην ομάδα του καθηγητή Σωκράτη Αγγελίδη και δούλεψε χρόνια στο μεγάλο πρόγραμμα της αναστήλωσης του Ερεχθείου, που γνώρισε διεθνείς διακρίσεις.

Φοιτητής της ιατρικής, ο Νίκος Μανηός ήταν στέλεχος της οργάνωσης «Κίνημα 20 Οκτώβρη». Φυλακίστηκε, βγήκε με αμνηστία το 1973. Μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, πιάστηκε και εξορίστηκε στη Γυάρο όπου έμεινε έως τη Μεταπολίτευση. Είναι οφθαλμίατρος και εργάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Στην επιτροπή σοφών που λειτουργεί στο υπουργείο Παιδείας και απαρτίζεται από κορυφαίους έλληνες και ξένους επιστήμονες συμμετέχει ο καθηγητής της βιοτεχνολογίας, Γιώργος Παυλάκης. Εξέχουσα θέση στον τομέα της πληροφορικής έχει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Γ. Πουντουράκης. Αρκετοί ζήτησαν την ψήφο των δημοτών τους και διετέλεσαν δήμαρχοι, όπως ο Στρατής Πάλλης (Μυτιλήνη) και Δ. Αρχοντής (Καρδίτσα), που είχαν τιμωρηθεί από το χουντικό καθεστώς με διακοπή της αναβολής στράτευσης λόγω σπουδών, ο Γ. Γαβρίλης (Ωρωπός) κ.α.

Οι σπουδές στη φυσικομαθηματική έστρεψαν τελικά στην ενασχόληση με τη φιλοσοφία τον Γιώργο Οικονόμου, που είχε τραυματιστεί από σφαίρες στη διάρκεια της εξέγερσης. Με τις εκδόσεις ασχολήθηκε ο Γιάννης Βαρλάμης, απόφοιτος της νομικής. Από την ίδια σχολή προέρχονται η Δανάη Ζουμή και ο Δημήτρης Τσούτσουρας, που επέλεξαν τη μαχόμενη δικηγορία.

Φοιτητής στο οικονομικό τμήμα της νομικής ήταν τότε ο Νίκος Τζεφριός. Οργανωμένος στην ΚΝΕ και στην Αντι-ΕΦΕΕ, ήταν γραμματέας στον σύλλογο ηλείων σπουδαστών. Παρέμεινε στο ΚΚΕ. Εργάστηκε για χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και από το 1985 ήταν διοικητικός υπάλληλος στο ΙΚΑ ως τη συνταξιοδότησή του.

Ο Δημήτρης Κουμάνταρος, οργανωμένος τότε στο ΕΚΚΕ-ΑΑΣΠΕ, είχε συλληφθεί μετά την κατάληψη, παρέμεινε τέσσερις μήνες σε πλήρη απομόνωση στην ασφάλεια και αποφυλακίστηκε με τη μεταπολίτευση. Απόφοιτος του οικονομικού της νομικής, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και σήμερα είναι άνεργος. Είχε καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στις δίκες του Πολυτεχνείου και των βασανιστών. Από το 1980 είναι ανένταχτος, αλλά ενεργός πολίτης.

Παιδιά ανώτερου στρατιωτικού της εποχής, η Εύη Τζανετή, φοιτήτρια της αρχιτεκτονικής, δεν δίστασε ούτε στιγμή να πει το δικό της «όχι» στη δικτατορία από τις γραμμές του ΕΚΚΕ. Μετά τη μεταπολίτευση δούλεψε για χρόνια στη ΔΕΠΟΣ, την υπηρεσία που στις αρχές της δεκαετίας του '80 είχε υλοποιήσει σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε παραγκωνιστεί και τελικά καταργήθηκε. Αδελφός της είναι ο Μάνος Τζανετής, που είχε τιμωρηθεί με επιστράτευση.


ΘΕΜΑ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ


Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εθνικών Μεταφορών για το θέμα των διοδίων

Την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, επισκέφθηκε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011 στο γραφείο της στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εθνικών Μεταφορών, Κωνσταντίνος Συρανίδης.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Συρανίδης επέδωσε στην Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας υπόμνημα για τα αυξημένα -όπως αναφέρεται στο κείμενο του υπομνήματος- τέλη διοδίων που πληρώνουν οι επαγγελματίες μεταφορείς τη στιγμή που δεν τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Το υπόμνημα συνυπογράφουν η Ομοσπονδία Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών Κεντρικής Ελλάδος- Θεσσαλίας, το Σωματείο Φορτηγών Δ.Χ. Ν. Λαρίσης και το Σωματείο Φορτηγών Δ.Χ. Ν. Πιερίας και απευθύνεται προς τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύσιο Ψωμιάδη, τον ΙΙεριφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, και την Αντιπεριφερειάρχη Λαρίσης, Ειρήνη Καραλαριώτου.

Ο κ. Συρανίδης περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες μεταφορείς και ειδικότερα οι μεταφορείς των όμορων νομών Λαρίσης και Πιερίας, που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά αγαθών μεταξύ των παραπάνω νομών, διαμέσου του οδικού άξονα «Κατερίνη – Λαρίσα» καθώς το κόστος των διοδίων που υποχρεούνται να καταβάλλουν είναι -όπως διαμαρτύρονται- υπέρογκο.

Όπως επισημαίνεται στο υπόμνημα: «ένα φορτηγό αυτοκίνητο με τέσσερις (4) ή περισσότερους άξονες, για την απλή διαδρομή: «Λάρισα - Κατερίνη» ή και αντίστροφα, απόστασης 80 χιλιομέτρων, είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει σήμερα διόδια τέλη 22,40 ευρώ, δηλαδή 0,30 ευρώ ανά χιλιόμετρο (!), ενώ μόνο για τη διαδρομή «Κατερίνη Σκοτίνα» μήκους 22 χιλιομέτρων, υποχρεώνεται να καταβάλλει τέλη 1 0,70 ευρώ, δηλαδή κόστος 0,50 ευρώ ανά χιλιόμετρο (!).»

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το υπόμνημα που κατατέθηκε στην Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας: « στον οδικό άξονα: «Μαλιακός - Κλειδί», μήκους 230 χιλιομέτρων, αντιστοιχεί ένας (1) σταθμός διοδίων ανά σαράντα έξι (46) χλμ. διαδρομής, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται ο σταθμός διοδίων στο Αιγίνιο Πιερίας. Στον οδικό αυτό άξονα λειτουργούν συνολικά από το έτος 2008, πέντε (5) μετωπικοί σταθμοί διοδίων και ειδικότερα οι σταθμοί της Πελασγίας, του Μοσχοχωρίου, του Μακρυχωρίου, του Πυργετού και της Λεπτοκαρυάς. Από αυτούς, οι τέσσερις (4) σταθμοί λειτουργούν στα όρια των Νομών Λαρίσης και Πιερίας ενώ στη Φθιώτιδα λειτουργεί μόνο ένας σταθμός, αυτός της Πελασγίας. Από τους τέσσερις πιο πάνω σταθμούς διοδίων, οι τρεις (3) είναι εγκατεστημένοι μεταξύ των συνόρων των Νομών Λαρίσης και Πιερίας, και σε μήκος διαδρομής που δεν υπερβαίνει τα 35 χιλιόμετρα».

Την ίδια ώρα, «φρένο» σε κάθε κίνηση αντίστασης και αντίδρασης από τους μεταφορείς έχει βάλει ο Ν. 3920/2011, με τον οποίο επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 200,00 ευρώ και διοικητικές ποινές με αφαίρεση αδείας και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος, σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το αντίτιμο των διοδίων.

Παράλληλα, μέσα από το υπόμνημά τους καταγγέλλουν τις παραχωρησιούχες εταιρείες, ότι παρόλο που τα έργα στον οδικό άξονα « Αθήνα- Θεσσαλονίκη» έχουν σταματήσει εδώ και περίπου έξι μήνες, αυτές εξακολουθούν να εισπράττουν τέλη διοδίων.

Οι επαγγελματίες μεταφορείς ζητούν είτε να τους επιτραπεί η χρήση του παράπλευρου οδικού δικτύου είτε να τους διατεθεί κάρτα ελεύθερης διόδου στον οδικό άξονα, « Κατερίνη- Λάρισα». Διαφορετικά, όπως, τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εθνικών Μεταφορών, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, άκουσε με προσοχή τα δίκαια -όπως τα χαρακτήρισε-αιτήματα, διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα που ταλανίζει τον κλάδο των μεταφορέων είναι αρκετά σοβαρό. Η κ. Μαυρίδου εξέφρασε την πρόθεσή της να ενεργήσει για την εξεύρεση λύσης τονίζοντας ότι θα εισηγηθεί για το εν λόγω θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΕΠΑΙΣΧΙΝΤΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ


Χωρίς οχήματα η ομάδα 180 εθελοντών διάσωσης στη Νότια Πιερία λόγω κατάσχεσης

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ
Εγκλωβίζουν τη δράση της εθελοντικής διασωστικής ομάδας Δ.Δίου-Ολύμπου
* ΕΝΩ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΣΩΖΑΝ ΟΔΗΓΟ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΥΛΙΧΘΕΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕ ΤΟ …ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΧΗΜΑ!
* ΤΩΡΑ ΟΙ 180 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΙΝΗΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΟΧΗΜΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

Κατασχεμένο παραμένει, εδώ και έναν μήνα, το ειδικό διασωστικό όχημα της εθελοντικής ομάδας διάσωσης Πλαταμώνα-Παντελεήμονα-Πόρων Δ.Δίου-Ολύμπου, ύστερα από επέμβαση αστυνομικού που φέρεται να έχει προσωπικές διαφορές με στέλεχος της εθελοντικής ομάδας.


ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ

Η κατάσχεση του οχήματος έγινε όταν το ειδικό διασωστικό μαζί με εθελοντές προσέτρεξαν στην εθνική οδό για να σβήσουν φωτιά σε αυτοκίνητο και να απεγκλωβίσουν τον οδηγό που κινδύνευε η ζωή του. Ο οδηγός σώθηκε, επειδή οι εθελοντές διασώστες κατέφθασαν τάχιστα στο συμβάν και μάλιστα προτού καν φτάσει εκεί η πυροσβεστική και το περιπολικό όχημα της αστυνομίας.

Οι εθελοντές απεγκλώβισαν τον οδηγό και έσβησαν τη φωτιά που είχε περιτυλίξει το όχημά του. Και σαν ανταμοιβή για τη διάσωση του οδηγού και το σβήσιμο της φωτιάς, ένας αστυνομικός που φέρεται να έχει προσωπικές διαφορές με στέλεχος της εθελοντικής ομάδας, προέβη σε μια ασυνήθιστη πράξη.

Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός αυτός αντί να ευχαριστήσει τους εθελοντές για τη γενναία πράξη τους, βρήκε την ευκαιρία να τους ζητήσει την άδεια κυκλοφορίας τού διασωστικού οχήματος, γνωρίζοντας, προφανώς, ότι το εν λόγω όχημα δεν διέθετε άδεια, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλα τα διασωστικά οχήματα όλης της χώρας. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι το κατασχεθέν πυροσβεστικό όχημα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για πυροσβεστική χρήση.

«ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ» ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Μετά από το συμβάν αυτό, οι εθελοντές κάνουν λόγο για εκδικητική συμπεριφορά του αστυνομικού ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάδελφοι του αστυνομικού φέρεται να αποδοκιμάζουν την ενέργειά του και να του έχουν ζητήσει, κατ’ επανάληψη, να διορθώσει το λάθος του και την πεισματική συμπεριφορά του απέναντι στη διασωστική ομάδα που είναι στελεχωμένη με 180 και πλέον εθελοντές και δραστηριοποιείται σε ένα πολυποίκιλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο, από το 1999 μέχρι και σήμερα.

Με την κατάσχεση του οχήματος ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει ακυρώσει όλες τις προσπάθειες της εθελοντικής ομάδας για παρεμβάσεις σε τροχαία ατυχήματα, για διάσωση οδηγών, προστασία δασών, διάσωση αναβατών στον Όλυμπο, συμμετοχή σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, ουσιαστική βοήθεια σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αποφράξεις φρεατίων, κατασβέσεις πυρκαγιών, αποχιονισμό εθνικών οδών, καθαρισμό θαλασσίων υδάτων κλπ.

ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ 180 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΙΕΡΙΑ

Μάλιστα, εδώ και έναν μήνα υπάρχει πλέον αδυναμία παρέμβασης της εθελοντικής ομάδας σε διάφορα περιστατικά. Για παράδειγμα, η εθελοντική διασωστική ομάδα μη έχοντας πια στη διάθεσή της κανένα όχημα, δεν μπόρεσε να παρέμβει σε περιπτώσεις πυρκαγιών που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα σε αστικούς χώρους της Νότιας Πιερίας όπου είχαν ξεσπάσει φωτιές, με αποτέλεσμα να καταστραφούν περιουσίες.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν προκληθούν τα προσωπικά προβλήματα μεταξύ του αστυνομικού και του μέλους της εθελοντικής ομάδας, ο συγκεκριμένος αστυνομικός είχε αλλεπάλληλες φορές ειδοποιήσει την εθελοντική διασωστική ομάδα για καθαρισμό του εθνικού δικτύου μετά από ατυχήματα που είχαν σημειωθεί, αν και γνώριζε την ύπαρξη και χρήση του συγκεκριμένου εθελοντικού οχήματος, που τελικά πριν από έναν μήνα κατέσχεσε.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γιώργος Κωτούλας

ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ!


Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι συμμετοχές του δημοσίου στις τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, όπως και στον ΟΠΑΠ, τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση.........
........... μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στην ανώνυμη εταιρεία, με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (Ταμείο), τα ακόλουθα:

- Κατά πλήρη κυριότητα, οι ακόλουθες κινητές αξίες εταιρειών, μαζί με τα σχετικά δικαιώματα ψήφου, οι οποίες ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου και περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015:

α) 3.306.202 μετοχές της εταιρίας ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,619% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

β) 11.793.750 μετοχές της εταιρίας ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,234% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

γ) 14.953.429 μετοχές της εταιρείας ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,308% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

δ) 5.775.000 μετοχές της εταιρίας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 23,1% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

ε) 2.348.640 μετοχές της εταιρείας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 23,3% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

στ) 29.074.500 μετοχές της εταιρίας ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ ΑΕ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 27,3% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

ζ) 14.520.000 μετοχές της εταιρείας ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 40% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

Τα ακόλουθα περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης υποδομών:

α) Κρατικά Αεροδρόμια: Την παραχώρηση σε τρίτους μέσω συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων που αφορούν στη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση όλων των κρατικών αεροδρομίων, των οποίων η οργάνωση, η λειτουργία και η διοίκηση ανήκει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης επί των κινητών και των ακινήτων που σχετίζονται με τη λειτουργία τους, καθώς και των χώρων εμπορικής ή άλλης χρήσης που βρίσκονται μέσα ή κοντά στα κρατικά αυτά αεροδρόμια και υπό τους όρους που καθορίζει η ανωτέρω διάταξη.

β) Νότια Καβάλα: Τα υφιστάμενα και μελλοντικά περιουσιακής φύσεως δικαιώματα του Δημοσίου, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, που απορρέουν από την από 23 Νοεμβρίου 1999 σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρίας ΚΑΒΑΛΑ OIL Α.Ε., πλην των δικαιωμάτων που αφορούν στην Περιοχή Εκμετάλλευσης «Νότια Καβάλα», συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης επί του εναπομείναντος στην εν λόγω Περιοχή κοιτάσματος φυσικού αερίου, για χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά τη λήξη της προαναφερθείσας σύμβασης.

Τα περιουσιακής φύσεως δικαιώματα του Δημοσίου και το δικαίωμα παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει εκ του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», για τη μετατροπή του ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου.

γ) Τα οικονομικής φύσεως δικαιώματα του Δημοσίου, υφιστάμενα και μελλοντικά, που απορρέουν από τις ακόλουθες συμβάσεις παραχώρησης:

- μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρίας ΜΩΡΕΑΣ ΑΕ,

- τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρίας ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ,

- τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρίας ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ,

- τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρίας ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ.

δ) Το δικαίωμα του Δημοσίου που σχετίζεται με τις ακόλουθες συμβάσεις παραχώρησης, για περαιτέρω παραχώρηση, για το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των εν λόγω συμβάσεων, και για έως 25 χρόνια:

- Τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρίας ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ.

- Τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρίας ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ.

Παρέχεται η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να συνομολογήσει με το Ταμείο συμβάσεις, με τις οποίες το τελευταίο θα ασκεί για λογαριασμό του Δημοσίου τα δικαιώματα ψήφου, που απορρέουν από την ιδιότητά του Δημοσίου ως κυρίου, των μετοχών των κατωτέρω αναφερομένων εταιρειών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των ακόλουθων εταιριών που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής:

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΒΟΛΟΥ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 90% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


Ύμνος για τη δημοκρατία και την ελευθερία η επέτειος του Πολυτεχνείου.


Η ηρωική εξέγερση εκείνης της γενιάς αποτελεί σύμβολο της αντίστασης, του αγώνα για ειρήνη, για δημοκρατικά δικαιώματα, του αγώνα ενάντια στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών , ενάντια στη βία, στην καταπίεση αλλά και σταθερό σημείο αναφοράς του αγώνα για Δημοκρατία, συλλογικής προσπάθειας κατάκτησης της ελευθερίας καθώς και συλλογικής μνήμη του λαού που βίωσε το τυραννικό καθεστώς.

Η σημερινή επέτειος δεν αποτελεί μόνο μια διδαχή κατά της χούντας αλλά και ένα σύνθημα υπέρ της πάλης για μια κοινωνία των πολιτών, ένα σύνθημα υπέρ της προσπάθειας για ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό στις μέρες μας. Στην δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βρίσκεται η χώρα μας, τα μηνύματα για αντίσταση, για αγώνα και κοινό στόχο ξαναγίνονται επίκαιρα.

Το σύνθημα «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» παραμένει αναλλοίωτο. Το αποδεικνύουν οι καθημερινοί αγώνες για επιβίωση, για δημόσια δωρεάν παιδεία, για δωρεάν υγεία, για δημοκρατία, για ισονομία, για δικαιοσύνη, για εργασία, για ευημερία, για εθνική ανεξαρτησία.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, ας προβληματιστούμε, ας αγωνιστούμε και ας ενωθούμε για να βγούμε από το αδιέξοδο βρίσκοντας το δρόμο για την κοινωνία της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της ελευθερίας, της προόδου, των ευκαιριών, της ισότητας, της αξιοκρατίας με οδηγό πάντα τα οράματα και τους στόχους των αγωνιστών της γενιάς του Πολυτεχνείου.

Σήμερα τιμούμε και δοξάζουμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, η μνήμη των οποίων έχει μείνει ζωντανή να μας υπενθυμίζει ότι με ΄΄όπλα΄΄ την αποφασιστικότητα και την αλληλεγγύη μπορούμε να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε πολλά.

Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ


Το έτος 1848 υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα στην Ιστορία της Ευρώπης. Η χρονιά ξεκίνησε με την εξέγερση των Ιταλών στην Σικελία και κορυφώθηκε με την επανάσταση των Γάλλων κατά του Λουδοβίκου-Φίλιππου και της δυναστείας των Βουρβρώνων. Τα εθνικιστικά και δημοκρατικά συνθήματα της Γαλλικής εξέγερσης κατά του θεσμού της μοναρχίας, πυροδότησαν μια σειρά από επαναστάσεις με τα ίδια χαρακτηριστικά σε όλη την Ευρώπη με σημαντικότερες αυτές στα Γερμανικά κρατίδια, στην Ουγγαρία και στην Δανία.

Οι εθνικές αυτές επαναστάσεις οδήγησαν στην εθνική ενοποίηση της Ιταλίας και της Γερμανίας ενώ υπονόμευσαν την αυτοκρατορία των Αψβούργων που έμελλε 70 χρόνια μετά να χωριστεί σε Αυστρία και Ουγγαρία. Ήταν τέτοιο το μέγεθος του αναβρασμού και της αναταραχής που η χρονιά αυτή έμεινε στην Ιστορία ως η "Άνοιξη των Εθνών".
Όπως είναι φυσικό, οι επαναστάσεις αυτές προκάλεσαν μια μεγάλη αναστάτωση σε πανευρωπαϊκή κλίμακα στις οικονομικές δραστηριότητες, στην κατανάλωση, στην ζήτηση και στο εμπόριο που τελικώς δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της εποχής και οδήγησαν σε μια μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία όμως λόγω των περιορισμένων συγκοινωνιών δεν εκδηλώθηκε ομοιόμορφα ενώ η διάδοση της έγινε με βραδείς ρυθμούς. Η κρίση όμως δεν άργησε να μεταδοθεί και στο νεότευκτο Ελληνικό Βασίλειο του Όθωνα. Η Ελλάδα εκείνη την εποχή ήταν μια μικρή Χώρα με πολύ περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, και ένα αρχαϊκό προκαπιταλιστικό οικονομικό σύστημα που βασιζόταν σχεδόν εξ' ολοκλήρου στην αγροτική παραγωγή, χωρίς καθόλου κλάδο μεταποίησης και δευτερογενούς παραγωγής. Μόλις πέντε χρόνια πριν είχε ιδρυθεί η Εθνική τράπεζα με κεφάλαιο που κατέβαλλε κατά το 1/5 το ίδιο το φτωχό κράτος. Η κρίση λοιπόν εισήχθη στο Βασίλειο όταν όλες οι μικρές εξαγωγές σε αγροτικά προϊόντα προς την Ευρώπη ελαττώθηκαν απότομα η σταμάτησαν εντελώς, με αποτέλεσμα όλοι οι αγροτικοί παραγωγοί (κυρίως σταφιδέμποροι) να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους προς την Εθνική τράπεζα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Εθνική τράπεζα να μην διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να στηρίξει την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων καθώς με τους τραπεζικούς κανόνες της εποχής έπρεπε "επί τη εμφανίσει" τους στο γκισέ της τράπεζας να αλλαχθούν με χρυσό (μετάλλευμα). Έτσι η τράπεζα το 1848 σε κυκλοφορούν χαρτονόμισμα αξίας 1.974.000 δρχ είχε μεταλλική κάλυψη μόνο 690.000 δρχ. Την εποχή που εκδηλώθηκε η κρίση, ξεκίνησε ένας αμείλικτος οικονομικός πόλεμος από τους τοκογλύφους της εποχής που έβλεπαν στον θεσμό της τράπεζας έναν επικίνδυνο ανταγωνιστή που θα έβαζε τέλος στις βρώμικες δραστηριότητες τους. Έτσι οι τοκογλύφοι με αμοιβαίες συνεννοήσεις ξεκίνησαν συνδυασμένα να εμφανίζουν για μετατροπή σε χρυσό μεγάλες ποσότητες χαρτονομισμάτων τις οποίες είχαν εξασφαλίσει με τον γνωστό αντικοινωνικό και απάνθρωπο τρόπο. Το αποτέλεσμα ήταν η Εθνική τράπεζα να βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση σε τέτοιο σημείο ώστε οι υπάλληλοι της να προσφέρουν μέρος του μισθού τους στη διοίκηση για όσο θα διαρκούσε η κρίση.
Η λύση ήρθε από το κράτος που με μια σειρά νόμων με αποτελεσματικότερο αυτόν της 4ης Απριλίου 1948, ανέστειλαν την αναγκαστική μετατροπή των χαρτονομισμάτων σε χρυσό επιβάλλοντας όμως στην Εθνική τράπεζα επιτόκιο 8% για οποιοδήποτε ποσό δεν μετέτρεπε. Έτσι το χαρτονόμισμα της Εθνικής τράπεζας έγινε για λίγο καιρό επίσημο νόμισμα του κράτους. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή η Εθνική τράπεζα, αλλά και η Ελλάδα γενικότερα, ευτύχησε να έχει στη διοίκηση της τον έμπειρο και έντιμο τραπεζικό Γεώργιο Σταύρου. Ο Σταύρου χρησιμοποιώντας την κρατική κάλυψη των νέων νόμων και χάρις τις μεγάλες του διασυνδέσεις με πλούσιους Ευρωπαίους εμπόρους και κεφαλαιούχους κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια στην εθνική τράπεζα, μάλιστα πολύ μεγαλύτερα ακόμη και από αυτά που απαιτούνταν. Έτσι τον Δεκέμβριο η Εθνική τράπεζα είχε ήδη κάλυψη για 1.080.000 δρχ, όταν το κυκλοφορούν χαρτονόμισμα είχε ελαττωθεί σε 1.234.000 δρχ. Έτσι στις 16 Δεκεμβρίου 1848 ο Σταύρου δήλωσε και επίσημα πως η τράπεζα μπορούσε πλέον να εξυπηρετεί οποιαδήποτε εξαργύρωση χαρτονομίσματος. Το κατόρθωμα της Εθνικής τράπεζας να ανταπεξέλθει τόσο γρήγορα στις δυσκολίες μιας τόσο σοβαρής οικονομικής κρίσης την καθιέρωσε ανάμεσα στα κορυφαία και πλέον αξιόπιστα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης την εποχή εκείνη. Ταυτόχρονα κατέστησε ελκυστικότερη την Ελληνική οικονομία σε επενδύσεις, ενώ στερέωσε και την αναγκαιότητα της τράπεζας στην συνείδηση του Ελληνικού λαού, κάτι που τότε μόνο αυτονόητο δεν ήταν. Η Εθνική τράπεζα στήριξε με χορηγήσεις της όλους τους πελάτες της για όσο διήρκεσε η κρίση, η οποία τερματίστηκε ένα χρόνο μετά. Ο Γεώργιος Σταύρος εκλέχθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ισόβιος διοικητής της, θέση που θα υπηρετήσει με πολύ μεγάλη επιτυχία ως το 1869, όταν και απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών.

ΑΡΧΑΙΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΦΥΤΩΝ


Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα απολιθώματα φυτών, χρονολογίας 472 εκατ. ετών, στην Αργεντινή, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για...
απολιθωμένα σπόρια, τα οποία προέρχονται από βρυόφυτα.

Όλα τα σημερινά χερσαία φυτά, είναι απόγονοι των βρυόφυτων και συνεπώς η ανακάλυψη των απολιθωμάτων προσφέρει μια ευκαιρία μελέτης, της εποχής που τα φυτά άρχισαν να επεκτείνονται από τους ωκεανούς στην ξηρά.
Τα μικροσκοπικά σπόρια, ανακαλύφθηκαν μέσα σε δείγματα ιζημάτων, στην περιοχή Ρίο Καπίλας, της βορειοδυτικής Αργεντινής, ενώ οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα σπόρια ανήκουν σε μια υποκατηγορία των βρυόφυτων, η οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα, τα ηπατικά.
Επιπροσθέτως, τα σπόρια ανήκαν όχι σε ένα, αλλά σε πέντε διαφορετικά γένη ηπατικών.
Η ποικιλία αυτή ''δείχνει ότι τα φυτά είχαν ήδη αρχίσει να διαφοροποιούνται, και επομένως είχαν αποικίσει την ξηρά νωρίτερα από τα χρονολογημένα δείγματά μας'', δήλωσε, η Κλαούντια Ρούμπινσταϊν του Ινστιτούτου Έρευνας Χιονιού, Πάγου και Περιβάλλοντος της Αργεντινής.
Τα ηπατικά είναι ''πρωτόγονα'' φυτά χωρίς βλαστό και ρίζες, τα οποία πιστεύεται ότι κατάγονται από πολυκύτταρα φύκη του γλυκού νερού, ενώ τα σπόρια τους, περιβάλλονται από ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό που διευκολύνει την απολίθωσή τους.
Είναι γνωστά δε και ως ''κρυπτοσπόρια''.
Η Ρούμπινσταϊν, εκτίμησε ότι τα φυτά εμφανίστηκαν στην ξηρά στα τέλη της Κάμβριου (499-488 εκατ. χρόνια πριν) ή τις αρχές της Ορδοβίκειου περιόδου (488-472 εκατ. χρόνια πριν).
Μέχρι σήμερα, τα αρχαιότερα γνωστά απολιθώματα φυτών, προέρχονταν από σπόρια ηπατικών που βρέθηκαν στη Σαουδική Αραβία και την Τσεχία και χρονολογούνται στα 463-461 εκατ. χρόνια πριν.



ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ


Τὰ «Ἡμερολόγια» (1497-1533) τοῦ Marin Sanuto

Ὁ Marin Sanuto (1466 – 1536), ἀνῆκε σὲ μία ἐκ τῶν ἀρχαιοτέρων καὶ διαπρεπεστέρων ἑνετικῶν οἰκογενειῶν. Ὁ πρῶτος Sanuto ἀναφέρεται σὲ κώδικες τοῦ 420 μ.Χ., καὶ ἡ οἰκογένεια αὐτὴ διατηρήθηκε μέχρι τὸ 1700.

Ὁ Marin Sanuto ἐχρημάτισε ἐπὶ σειρὰ ἐτῶν νομοθέτης τῆς ἑνετικῆς ἀριστοκρατίας, κατέλαβε διάφορες ὑψηλὲς θέσεις καὶ τοῦ εἶχε ἐπιτραπῇ νὰ λαμβάνῃ γνώσιν μυστικῶν ἐγγράφων, ὁποιουδήποτε περιεχομένου.

Ἒτσι εἶχε ὁ Sanuto στὴν διάθεσί του ὑλικό, ἀπὸ τὸ οποῖο κατέγραφε σὲ εἰδικοὺς κώδικες καὶ γιὰ δικό του λογαριασμό, ὃλα ὃσα θεωροῦσε ἐνδιαφέροντα καὶ χρήσιμα γιὰ τὴν ἱστορία τῆς πατρίδος του, ἀπὸ τὰ πολυάριθμα ἒγγραφα ποὺ κατέφθαναν στὸ δουκικὸ παλάτι ἀπὸ τοὺς κατὰ τόπους διοικητὲς τὴς ἑνετικῆς ἐπικράτειας.

Τὰ «Ἡμερολόγια» αὐτά φυλάσσονται σὲ ἂριστη κατάσταση στὴν Μαρκιανὴ βιβλιοθήκη καὶ ἀπαρτίζουν 59 τόμους* ἀπὸ 250-500 φύλλα. Εἶναι γραμμένα ἀπὸ τὸν ἲδιον τὸν Sanuto στὴν ἑνετικὴ ἀρχαϊκὴ διάλεκτο καὶ εἶναι ἐξαιρετικὰ πολύτιμα γιατὶ ἐκτὸς ἀπὸ τὶς ἐκθέσεις τῶν πρεσβευτῶν καὶ τὰ ψηφίσματα τῆς Γερουσίας, ἐλάχιστα ἂλλα ἒγγραφα διεσώθηκαν.

Μέσα σὲ αὐτὰ τὰ «Ἡμερολόγια» μὲ τὴν ἡμερομηνία «1503 Δεκεμβρίου 3», ὁ Marin Sanuto δημοσιεύει ἀποσπάσματα δύο μακρῶν ἐκθέσεων οἱ ὁποῖες εἶχαν ἒρθει ἀπὸ τὴν Κωνσταντινούπολιν.
Νὰ σημειώσουμε ὃτι γράφτηκαν 50 μόλις ἒτη μετὰ τὴν ἂλωσιν τῆς Κωνσταντινουπόλεως καὶ εἶναι πιθανῶς οἱ πλέον αὐθεντικὲς μαρτυρίες τῆς ἐποχῆς ἐκείνης γιὰ τὴν κατἀστασιν τῆς Ὀθωμανικῆς ἐπικράτειας.

«… ὁ Μέγας Αὐθέντης εἰσπράττει ἀπὸ τὸν κεφαλικὸν φόρον ἐτησίως δουκάτα 1.200.000. Ἒχει 10.000 γενιτσάρους μὲ 100 ἀρχηγούς, οἱ ὁποῖοι δὲν ἐνδιαφέρονται περὶ τοῦ ποῖος εἶναι ὁ Μέγας Αὐθέντης, ἀρκεῖ μόνον νὰ μισθοδοτῶνται ἀνελλιπῶς. Ὁ σουλτάνος ὀνομάζεται Μπαγεζίτ. Ἒχει τρεῖς βεζὐρηδες, ἢτοι τὸν Ἀχμέτ πασσᾶν, ποὺ εἶναι γαμβρός του, τὸν Μουσταφᾶ πασσᾶν καὶ τὸν Δαοὺτ πασσᾶν. Οἱ βεζύρηδες ἒχουν ὁ καθεὶς 1.000 ἂσπρα τὴν ἡμέραν καὶ ἂλλα 1.000 εἰσπράτουν ἀπὸ τὰ ἰδιόκτητα χωριά των. Ὁ ἀγᾶς τῶν γενιτσάρων ἒχει 500 ἂσπρα τὴν ἡμέραν. Ἒχει ὑπὸ τὰς διαταγάς του 3.000 γενιτσάρους πρὸς 5 ἂσπρα τὸν καθένα ἡμερησίως.

Ὃλη ἡ χώρα τοῦ Αὐθέντου ἐν Εὐρώπη ὀνομάζεται Ἑλλὰς καὶ ἡ ἐν τῇ Ἀσίᾳ Ἀνατολή… ὁ δεύτερος βεζύρης Μουσταφᾶ πασσᾶς εἶναι ἑλληνικῆς καταγωγῆς καὶ ἐχρημάτισε πρεσβευτὴς ἐν Ρώμῃ εἰς τὸν καιρὸν τοῦ σουλτάνου Τζιέμ. Εἶναι φιλάργυρος, προικισμένος μὲ ἑλληνικὴν εὐφυΐαν, πανοῦργος καὶ εὒστροφος…[…]…

Ὃλη ἡ χώρα τοῦ Αὐθέντου ἐν Εὐρώπη ὀνομάζεται Ἑλλάς!


* Ἐξετυπώθηκαν στὴν Βενετία κατὰ τὰ ἒτη 1879-1902.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΒ ΦΟΒΟΥ


Τριάντα τόσα χρόνια μετά. Και με έχουν καλέσει σε ένα σχολείο να μιλήσω για εκείνες τις μέρες. Μισές εικόνες. Τις άλλες μισές τις καταχώνιασε η μνήμη. Και, δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά…

Για τη μνήμη του φόβου, ή για το φόβο της μνήμης; Ή για το πρώτο άγγιγμα του φόβου θανάτου σε αθάνατους εφήβους; Ή για το φόβο του πατέρα, όταν γύρισα σπίτι, μεσάνυχτα, από την Ασφάλεια της Μεσογείων, περνώντας ανάμεσα σε προτεταμένα όπλα και στρατιώτες παραταγμένους στην Αλεξάνδρας;

Διάσπαρτες εικόνες. Σαν μισοφαγωμένο πιάτο στο τραπέζι. Για κείνα μπορούν να μιλήσουν πολύ όσοι ήταν στο παρασκήνιο, κάποιοι κομπάρσοι που ύστερα είπαν ότι είναι ήρωες. Μάλλον δεν θα τολμήσουν φέτος να κατέβουν στο Πολυτεχνείο. Από φόβο μην προδοθεί η προδοσία τους.

Θέλω να μιλήσω όμως για το φόβο. Όταν αμέριμνοι πήγαμε μπροστά να δούμε το τανκ, χαζεύοντας και γελώντας. Όταν εκείνο, διαψεύδοντας την αθωότητά μας και την αίσθηση της αθανασίας μας, έσπασε την πύλη. Όταν εμείς κρυφτήκαμε πίσω από ένα άγαλμα στην ανοιχτή αίθουσα της Σχολής Καλών Τεχνών, ατενίζοντας μερικά μέτρα απέναντί μας τη μπούκα του τανκ.

Μας σημάδευε!

Και τότε, ο φόβος θανάτου μεταλλάχτηκε σε υπέρβαση. Γέννησε την αίσθηση της πραγματικής αθανασίας. «Θα βρεθούμε στην άλλη ζωή» λέγαμε μεταξύ μας και γελούσαμε. Και τραγουδούσαμε «έχετε γεια βρυσούλες». Και ήμασταν χαρούμενοι, νέοι και αθώοι. Ήμασταν μαζί, σφιχταγκαλιασμένοι μπροστά στη μπούκα του θανάτου.

Ήμασταν όλοι μαζί. Μετά τα χρόνια κύλησαν. Στην αρχή μας έλεγαν ήρωες. Δίχως να γνωρίζουν το φόβο μας, την άγνοιά μας, τους εφιάλτες που ακολουθούσαν τον ύπνο μας.

Μερικοί από μας έμειναν πιστοί σε κείνο το όνειρο που είχαμε ζήσει μέσα στο Πολυτεχνείο, τότε που ήμασταν όλοι μαζί και που τίποτα δεν μπορούσε να μας χωρίσει.

Άλλοι παρασύρθηκαν από το ρεύμα της ζωής, μιας βολεμένης ζωής. Άλλοι έμειναν αφανείς. Αυτούς κανείς δεν τους είπε ήρωες.

Αυτούς που θυμούνται το φόβο. Αυτούς που κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους, σε διαδηλώσεις και πορείες μαζί με τα παιδιά τους, φωνάζοντας ψωμί-παιδεία-ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το ΄73. Αυτούς που δεν είναι πια στην πρώτη γραμμή, που είναι συνηθισμένοι ανώνυμοι, που δεν βγαίνουν σε κανάλια και παράθυρα, που δεν μιλούν πολύ για κείνες τις μέρες, που τρώνε τα δακρυγόνα μαζί με φόβο, πολύ φόβο, αλλά συνεχίζουν να κατεβαίνουν

Ποιο ήταν το νόημα του Πολυτεχνείου; Τι έμεινε από αυτό; Λίγα πράγματα. Η ενότητά μας, οι παρέες μας, οι έρωτές μας, τα τραγούδια μας, η έξαρση του «υπάρχω και δρω μαζί με άλλους για κάτι καλό». Τίποτα το σπουδαίο. Η υπέρβαση της ατομικότητας, αυτό το δύσκολο και ζόρικο «μαζί» που ξόρκισε το φόβο μας.

Αυτό το δύσκολο και ζόρικο «μαζί» που μας καλεί και σήμερα να ξορκίσουμε τους φόβους μας. Σήμερα που μας πολιορκούν με φόβο, πώς να αντισταθούμε στη ζωή; «Αν ένας άνθρωπος θέλει να αλλάξει τη ζωή, η ζωή μπορεί να αλλάξει», είπε ένας μεγάλος διανοητής του 20ου αιώνα.

Σήμερα όλοι φοβούνται. Θα γίνουν επεισόδια. Το είπε η τηλεόραση. Το είπε ο Παπουτσής. Το ψιθυρίζουν οι γονείς. Το σκέφτονται οι παλιοί ανώνυμοι συνηθισμένοι που δεν κατέβαιναν στη «γιορτή»…

Μας δοκιμάζουν. Μας προετοιμάζουν.

Τότε μας γάζωναν οι σφαίρες και τα τανκς. Σήμερα μας γαζώνουν οι φήμες, οι διαδόσεις. Οι σχεδιασμένες πάνω στο πιο αρχέγονο συναίσθημα, που είναι ο φόβος θανάτου.

Όμως εμείς θέλουμε να επαναλάβουμε εκείνες τις στιγμές, το ποθούμε από τα βάθη της καρδιάς. Για να γίνουν οι μισές εικόνες ολόκληρες, να γίνουν τα λόγια ποίημα, να γίνει η ζωή ζωή, να γίνει ο θάνατος αίσθηση αθανασίας. Θέλουμε να ξαναγίνουμε έφηβοι, αθώοι και αθάνατοι, όχι ήρωες.

Βάζουμε στοίχημα με το φόβο, με τη σκέψη του θα τον πολεμήσουμε.

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία!

Γράφει η Αλκμήνη Ψιλοπούλου

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΗΣ STRATFOR



Ευθύνες στη Γερμανία, στους δανειστές μας αλλά και στην ελληνική άρχουσα τάξη για την καταστροφή του ελληνικού βιομηχανικού ιστού, αποδίδει μελέτη του STRATFOR για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Το γνωστό ινστιτούτο που στελεχώνεται με αναλυτές πρώην υπαλλήλους του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, της CIA και του Πενταγώνου και έχει μεγάλη επιρροή στο πολιτικό κατεστημένο στης Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα εφεύρημα της Γερμανίας, η οποία μέσα από τις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, βρήκε έναν άλλο τρόπο για να αναπτυχθεί οικονομικά η ίδια σε βάρος των υπολοίπων κρατών μελών.


Η ευρωζώνη εν συνεχεία αποτέλεσε έναν εξαιρετικό μηχανισμό της Γερμανίας για την ανάπτυξη του εμπορίου με τις χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας μέσω του ελευθέρου εμπορίου, το οποίο ασφαλώς ευνοούσε τις γερμανικές εξαγωγές και το εμπορικό ισοζύγιο αφού η Γερμανία πουλούσε φθηνότερα λόγω μεγάλης εσωτερικής αγοράς και παραγωγής!


Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, η οικονομική ολοκλήρωση μέσω του ευρώ έδωσε την ευκαιρία εισόδου στην ελληνική αγορά σε όποιον Ευρωπαίο το επιθυμούσε, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας της χώρας να βρεθούν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση λόγω χαμηλού κόστους εισαγωγών κάτι που οδήγησε σε μαρασμό και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Η Γερμανία, σύμφωνα με το STRATFOR, χειρίστηκε το ευρώ με έναν τρόπο ο οποίος οδήγησε την Ελλάδα σε τραγικό αδιέξοδο και το 2010 την ανάγκασε να επιβάλλει μέτρα λιτότητας στους Έλληνες πολίτες.

Στην ανάλυση αναγνωρίζεται ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα 20 χρόνια ευημερίας, ωφελήθηκε οικονομικά η ελληνική ελίτ και όχι ο απλός λαός, ο οποίος είναι άκρως αμφιλεγόμενο αν κέρδισε κάτι από τον Ε.Ε. και την ευρωζώνη σε σχέση με αυτό που θα κέρδιζε εκτός ευρωζώνης! Η οικονομική ελίτ κέρδισε από τον υπέρογκο δανεισμό.

Η ανάλυση καταλήγει σε ένα άκρως ενδιαφέρον συμπέρασμα το οποίο έχει «αριστερό» περιεχόμενο, αλλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακριβώς επειδή του λέει το STRATFOR: Τα οικονομικά «πακέτα» από τη Γερμανία που υποτίθεται θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του συστήματος αφήνουν άθικτη επί της ουσίας την ελίτ, ενώ το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τους απλούς καθημερινούς εργαζόμενους, οι οποίοι υποφέρουν λόγω δραματικών απωλειών σε μισθούς, και συντάξεις.

ΜΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ



Το XrimaNews.gr αποκαλύπτει εμπιστευτικό έγγραφο των Wikileaks με ημερομηνία 28/09/2009 το οποίο θα παρέμενε απόρρητο μέχρι τις 28/09/19, δηλαδή για 10 χρόνια και όπου αναφέρεται μία μυστική πολιτική στρατηγική του ΛΑΟΣ και του προέδρου του Γιώργου Καρατζαφέρη η οποία μάλλον θα εκπλήξει πολλούς.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στη διάθεση του το XrimaNews.gr, “ο Πρόεδρος (του ΛΑΟΣ) Γιώργος Καρατζαφέρης κατάλαβε πως η αυξημένη πολιτική δύναμη σήμαινε ότι το κόμμα έπρεπε να απομακρυνθεί από τις προηγούμενες υπερεθνικές και αντισημιτικές ρητορικές του ... Ο Καρατζαφέρης θέλει να κάνει θετικές κινήσεις προς την εβραϊκή ελληνική κοινότητα, να αυξήσει την επαφή του με Αμερικανούς αξιωματούχους, έχει μειώσει τη σκληρή στάση του απέναντι στους μετανάστες και δεσμεύεται σε αντιρατσιστικές δηλώσεις”.

Το έγγραφο συνεχίζει αναφέροντας ότι ο κύριος Καρατζαφέρης έχει ως “τελικό στόχο” (ultimate goal) την “ένωση του ΛΑΟΣ με τη ΝΔ σε μία ευρεία κεντροδεξιά συμμαχία” και θα συνεχίσει να πιέζει τους βουλευτές της ΝΔ προς αυτήν την κατεύθυνση.

(Σημείωση: στο πάνω μέρος του εγγράφου φαίνεται το DECL (Declassified): 2019/09/28, δηλαδή το έγγραφο κανονικά θα αποχαρακτηριζόταν από απόρρητο σε δέκα χρόνια).

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More