ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΟΜΙΛΟΥΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


Έκπληκτο το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι οι τα γυμνασιόπαιδα της χώρας απέτυχαν παταγωδώς στο μάθημα των “Μακεδονικών” αλλά τα πήγαν εξαιρετικά στο μάθημα των Αγγλικών.

Αν με τον όρο “Μακεδονικά” εννοούν την αρχαία ελληνική διάλεκτο τότε δεν πρέπει να τους κάνει εντύπωση. Δεν έχουν καμία σχέση με την γλώσσα και τα αρχαία ελληνικά δεν είναι εύκολα. Όσο και να θέλουν να καπηλευτούν την γλώσσα των προγόνων μας δεν θα τα καταφέρουν.

Αν εννοούν τη σλαβική διάλεκτο που ονομάζουν “Μακεδονικά” – ναι, φυσικά και αυτό εννοούν – τότε και πάλι δεν είναι περίεργο γιατί υπάρχουν τόσες εθνότητες με τις δικές τους διαλέκτους στο κρατίδιο που θα περάσουν χρόνια πριν – και αν ποτέ – μάθουν να μιλούν την ίδια γλώσσα.

Η επιτυχία στα Αγγλικά δεν είναι περίεργη. Ξέρουν καλά την γλώσσα των μεγάλων δυνάμεων που τους δημιούργησαν και τους συντηρούν. Σίγουρα πολλοί ξέρουν και τα βασικά νεοελληνικά γιατί και εμείς μέσα στην ανοησία μας τους συντηρούμε.

Πηγή
Good news for foreign tourists coming to Macedonia. If you get lost in the country, most students will be able to help you ... in English.

As part of the national exam for high school students, 360 seniors in one of Skopje's top high schools 'Josip Broz Tito' took part of exams that included: Macedonian, English and Math.

The results stunned not just the students, but the high school and the Ministry of Education who organized the examination.

Out of 360 students, only 8 managed to score an A, while in the Subject of Foreign Langugages (English), out of 240 students 73 received an A.

These results schoked the high schoolers, with the vast majority complained that something went wrong with the grading.

"I saw on the website that I have received a 'C' in my mother tongue (Macedonian), there is just no way this can be true. The questions were not that difficult, something is just not right" says one student.

The schocking results came in Math, where out of 100 students who took the exam only two scored an A, while 55 received D's.

If students were surprised by the grades received in their mother tongue exam, there were no surprises when they reviewed their Math scores.

"The Math exam was extremely difficult, I felt I was at some sort of Math championship" says one student.

Despite the results, Macedonian University professors say the numbers don't necessarily shed a negative light on the students.

"Our students are not stupid, far from it, the English language exam was not easy at all, lots of grammar and difficult questions, but they did amazingly. The reason is because when English is thought, there is lots of emphasis on the grammar. While the Macedonian exam focuses very much on grammar, we focus on literature, hence the results." says Ljudmil Spasov, UKiM Professor at the Faculty of Philology.

No one commented on the Math exams, which have always been notoriously difficult to pass. Each student is allowed to challenge their grade, but at a cost of 1,000 denars. Student must take these exams to have a chance of being accepted at a University.

ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ


Θέλουν πρόσβαση στην καρδιά της Ευρώπης με συγκεκριμένη ατζέντα δράσεων

Αναζητούν άτομο ειδικών προσόντων για να κάνει το γνωστό λόμπιγκ στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Ποιος αμφισβητεί ότι δεν δουλεύουν με σύστημα, ότι διαχειρίζονται κονδύλια, ότι υλοποιούν μια στρατηγική που έχει σαν στόχο να εκθέτει την χώρα μας στο εξωτερικό και να προβάλλει την τουρκική ταυτότητά τους; Ο λόγος για τη νέα είδηση που κάνει το γύρο της δημοσιότητας και αναφέρεται στους μετανάστες Έλληνες Δυτικοθρακιώτες μουσουλμάνους που αυτοπροσδιορίζονται ως «Τούρκοι» κι αποφάσισαν με τον σύλλογό τους «Αλληλοβοηθεία» που εδρεύει στην Γερμανία κι αναπτύσσει την γνωστή ανθελληνική κινητικότητα, να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Να ανοίξουν γραφεία στις Βρυξέλλες, έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τα στελεχώσουν με γνωστούς επικοινωνιολόγους που θα αναπτύξουν προσβάσεις στα πλαίσια των επαφών τους με τα όργανα της Ε.Ε.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Όλα αποφασίστηκαν μετά από τη συνάντηση που είχαν στο Γκίμπεν της Γερμανίας το περασμένο Σάββατο όπου συμμετείχαν η διοίκηση της ABTTF, τα μέλη του ελεγκτικού και πειθαρχικού, ο τέως πρόεδρος της ABTTF Μεχμέτ Μεχμέτ, ο σύλλογος «Τούρκων» Δ. Θράκης – Ανόβερου, ο σύλλογος πολιτισμού και αλληλεγγύης «Τούρκων» Δ. Θράκης - Έσπελκαμπ, ο πολιτιστικός σύλλογος “Τούρκων” Δ. Θράκης - Γκούτερσλοχ και περιχώρων, ο σύλλογος Αλληλεγγύης και Βοήθειας «Τούρκων» Δ. Θράκης του Μέσχεντε, ο σύλλογος του Γκίζεν, ο σύλλογος πολιτισμού και αλληλεγγύης «Τούρκων» Δ. Θράκης του Σβάμπαχ, και ο σύλλογος Δ. Θράκης Στουτγάρδης και περιχώρων, αποφάσισαν ομόφωνα να ανοίξουν γραφεία στις Βρυξέλλες για την …ενδυνάμωση του αγώνα τους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΝΑ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Στόχος είναι να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα σε βάρος της Ελλάδας αναδεικνύοντας ανύπαρκτα ζητήματα ως προβλήματα της μειονότητας στην καρδιά της Ευρώπης, αφού ήδη στις πρώτες επαφές τους με κάποιους άλλους διεθνείς φορείς και μετά από τις πρωτοβουλίες που είχαν σε επίπεδο Ε.Ε. είδαν θετικά αποτελέσματα.

Για την στελέχωση του γραφείου αναζητούν και άτομο ειδικών προσόντων, άριστο γνώστη ξένων γλωσσών και της πραγματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να είναι αποτελεσματική η παρουσία του γραφείου στις Βρυξέλλες, χωρίς βέβαια να διευκρινίζουν ποιος το χρηματοδοτεί, το νοικιάζει και το ελέγχει. Φυσικά όχι οι σχετικοί πολιτιστικοί και κοινωνικοί σύλλογοι αλληλοβοηθείας που αποτελούν την επικάλυψή του…

ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ(ΔΕΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ Δημοκρατία Δυτικής Θράκης - Βικιπαίδεια)
ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΖΑΜΟΥΡΙΑ)

(ελληνες;) ΓΟΝΕΙΣ

ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΡΙΕ ΤΣΟΚΛΗ
ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΛΕΣ
ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤYΧΩΣ (ελληνες;)ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΣ

ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ 15 Ιουλίου 1974. Το πραξικόπημα στην Κύπρο.


Κάθε τέτοια μέρα, θυμάμαι εκείνους που μας έλεγαν πως «το Κυπριακό δεν πουλάει». Και χρησιμοποιούσαν για να περάσουν την άποψή τους, κάποια παπαγαλάκια μια πολιτικής που ήθελε “να μη θίξουμε τα κακώς κείμενα”. Αφού λοιπόν, μάθαμε μεν ποιος φταίει για το πραξικόπημα στην Κύπρο, που προκάλεσε την τουρκική εισβολή, δεν κάναμε ποτέ δίκη, για να μην αποκαλυφθεί ποιος τους έβαλε να το κάνουν.
Ήμουν από τους “τυχερούς”, που βρέθηκαν τον Ιούλιο του 1974 να υπηρετούν τη θητεία τους στην Αλεξανδρούπολη. Το πρωινό εκείνο είχα βγει από το στρατόπεδο ως “ωνίων”. Θυμάμαι πως είχα σταματήσει στον ΟΤΕ να τηλεφωνήσω στην αραβωνιαστικιά μου (που τότε εργαζόταν στη CITIBANK). Δεν πρόλαβα να της πως “καλημέρα”, κι άκουσα τη Μίνα να μου λέει με φανερή ανησυχία: “Έγινε πραξικόπημα στην Κύπρο. Σκοτώσαν το Μακάριο. Tα μάθαμε από τέλεξ που πήραμε πριν λίγο…”.

Ήταν Δευτέρα, 15 Ιούλη του 1974, στην Αλεξανδρούπολη όλα κοιλούσαν με τη γνωστή καθημερινότητα, χωρίς κάποιος να γνωρίζει πως από τις 8.15 το πρωί, στην Κύπρο, είχαν αρχίσει να βγαίνουν άρματα μάχης από το στρατόπεδο της Κοκκινοτριμιθιάς…
Επιστρέφοντας στο στρατόπεδο Ψιλογιάννη στην “140 Α/Κ ΜΠΜΠ”, έμαθα πως βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Σε πέντε μέρες θα είχαμε “μετακομίσει” στα σύνορα. Θα υποδεχόμαστε τους επίστρατους και θα ζούσα τα καλά της “παρατεταμένης θητείας” σε εμπόλεμη κατάσταση…
ΝΑΤΟ-CΙΑ-ΠΡΟΔΟΣΙΑ.
Η προδοτική αμερικανοκίνητη χούντα της Ελλάδας, εξετέλεσε το σχέδιο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ .Το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.
Το καθεστώς του εγκάθετου Ιωαννίδη είχε συμφωνήσει από τις αρχές του 1974 για το πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακαρίου. Εκείνο, το οποίο στις κρυπτογραφημένες συνομιλίες αναφερόταν με την κωδική ονομασία «Κόκα Κόλα»!
Η τελική απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε, με πρωτοβουλία “της παρθένας”, του Δ. Ιωαννίδη, στο σπίτι του σταλμένου από τις ΗΠΑ «πρωθυπουργού» Ανδρουτσόπουλου και με τη συμμετοχή του «Προέδρου Δημοκρατίας» του καθεστώτος Φ. Γκιζίκη, καθώς και του αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Μπονάνου.
Οι Αμερικανοί αποκοίμιζαν τη χούντα διαβεβαιώνοντας ότι “οι Τούρκοι δεν επρόκειτο να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, για να εισβάλουν …«Το Νοέμβριο του 1973, ένα αντιπραξικόπημα στον εσωτερικό κύκλο των πραξικοπηματιών, ανατρέπει τον Παπαδόπουλο. Αντικαταστάτης του ο συνταγματάρχης Δημήτριος Ιωαννίδης, διοικητής της ΕΣΑ, βασανιστής, απόφοιτος αμερικανικής εκπαίδευσης σε αντιανατρεπτικές – αντιυπονομευτικές τεχνικές, και έμπιστος της CIA. Ο Ιωαννίδης αναθέτει την πρωθυπουργία στον Ελληνο-Αμερικανό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, που κατέπλευσε στην Ελλάδα μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ως επίσημος υπάλληλος της CIA, κάτι που ο ίδιος ουδέποτε απέκρυψε, πολλές φορές μάλιστα κομπορυμονευόταν γιαυτό.
Οκτώ μήνες αργότερα,το καθεστώς Ιωαννίδη ανατρέπει την κυβέρνηση της Κύπρου. Η Τουρκία εισβάλει στην Κύπρο και τα απόνερα της εισβολής και κατοχής εξαναγκάζουν τους στρατιωτικούς να παραχωρήσουν την εξουσία πάλι στους πολιτικούς. Ο χουντικός εφιάλτης τερματιζόταν…
Μεγάλο μέρος της πραγματικής ιστορίας και της αμερικανικής ανάμειξης στο πραξικόπημα του 1967 και τα επακόλουθα (τουρκική εισβολή στην Κύπρο) ίσως δεν αποκαλυφθούν ποτέ. Μια και η δίκη των πρωτεργατών της Κυπριακής τραγωδίας δεν θα γίνει…».[(Απόσπασμα από το βιβλίο KILLING HOPE του William Blum 1995.-Κεφάλαιο Ελλάδα 1964-1974. (σελίδα 221)].
ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ.
Η 15η Ιουλίου, διπλή μαύρη επέτειος για μας -η πρώτη τα Ιουλιανά και κατόπιν η έναρξη της Κυπριακής τραγωδίας- (το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου με επακόλουθο την τουρκική εισβολή), μας φέρνει στο νου μερικά πράγματα που η σημερινή ροή των γεγονότων ηθελημένα τείνει να ξεχάσει. Στο βιβλίο του William Blum, “Killing Hope” (Σκοτώνοντας την Ελπίδα) σε 44 κεφάλαια, περιγράφονται οι διάφορες αμερικανικές επεμβάσεις σε κυρίαρχες χώρες στον κόσμο. Στο βιβλίο του Μπλαμ, υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο Ελλάδα 1947 ως τις αρχές του 1950.
Οπως επισημαίνεται στο κεφάλαιο αυτό με υπότιτλο, «Από την Κοιτίδα της Δημοκρατίας σε κράτος-πελάτη», επισημαίνεται πως πάρα πολλοί είναι εκείνοι στις ΗΠΑ που δεν γνωρίζουν πόσες φορές η αμερικανική κυβέρνηση επενέβη στην Ελλάδα. Στο βιλίο του Μπλάμ «Rogue State» αναφέρεται στην δεύτερη μετά τον Εμφύλιο, αμερικανική επέμβαση στην Ελλάδα με το πραξικόπημα της χούντας των Απριλιανών.
Ο Χένρι Κίσινγκερ, είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, που υπήρξε ταυτόχρονα πρόεδρος της «Επιτροπής 40», η οποία έχει την ευθύνη για τις μυστικές επιχειρήσεις της CIA σ΄ ολόκληρο τον κόσμο. Σε μια εποχή που ο πρόεδρος Νίξον κλυδωνιζόταν (ώσπου να παραιτηθεί τελικά) λόγω του σκανδάλου Γουότεργέητ, και με την διπλή του ιδιότητα του πολιτικού προϊσταμένου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, ο Κίσινγκερ διαχειρίστηκε από το παρασκήνιο την Κυπριακή τραγωδία ως άτυπος πρόεδρος των ΗΠΑ για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής (Γραφει στο βιβλίο του «1974 – Το άγνωστο παρασκήνιο της τουρκικής εισβολής» ο Μακάριος Δρουσιώτης.
Ο ίδιος ο Κίσιντζερ ισχυρίζεται πως δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα για το επικείμενο πραξικόπημα, και ότι «δεν είχε λόγους να θέλει την ανατροπή του Μακαρίου».
Στο σημείο αυτό ένας ακόμα φάκελος του παλαίμαχου δημοσιογράφου Ηλία Δημητρακόπουλου από την Ουάσιγκτον, ήρθε να δώσει νέα στοιχεία στην υπόθεση:
«Ο Κίσινγκερ ψεύδεται ασυστόλως. Οι ευθύνες του είναι αναμφισβήτητες. Είχε ενημερωθεί τόσο για το πραξικόπημα του Ιωαννίδη όσο και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο» διακηρύσσει με παρρησία ο Ηλίας Δημητρακόπουλος. Οι ΗΠΑ από την δεκαετία του ’60 είχαν στραφεί εναντίον του Μακαρίου. Αυτό έκαναν και την κρίσιμη εκείνη ώρα», λέει ο Δημητρακόπουλος, που εκτός από βαθύς γνώστης των θεμάτων υπήρξε και πρωταγωνιστής των εξελίξεων, δρώντας αποφασιστικά με τις γνωριμίες του στο Κογκρέσο. Από τον Ιούνιο του 1974, είχε ενημερώσει από τον πανίσχυρο τότε πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Γουίλιαμ Φουλμπράιτ, για τις πληροφορίες περί επικείμενου πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου.
Ο Φουλμπράιτ, είχε επικοινωνήσει με τον αποκαλούμενο «μάγο της διπλωματίας» Κίσινγκερ, τον είχε ενημερώσει για την κατάσταση που διαμορφωνόταν και του είχε ζητήσει να παρέμβει για να αποτρέψει την ανατροπή του Μακάριου και τον κίνδυνο ελληνοτουρκικού πολέμου. Ο Κίσινγκερ τότε, αρνήθηκε υποστηρίζοντας υποκριτικά, πως «δεν μπορώ να επέμβω στα εσωτερικά της Ελλάδας». Έτσι όμως καταρρίπτεται το επιχείρημα της «ελλιπούς ενημέρωσής του».
Ο Δημητρακόπουλος πήγε για δεύτερη φορά στο γραφείο του Φουλμπράιτ, και του ζήτησε να παρέμβει ώστε να αποτραπεί τουλάχιστον η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ήταν παρών, όταν ο Φουλμπράιτ είχε τηλεφωνήσει και πάλι στον Κίσινγκερ, στις 17 Ιουλίου. Το περιχεόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας εκείνης, επιβεβαιώνει και ο Βρετανός δημοσιογράφος Κρίστοφερ Χίτσενς, στο βιβλίο του: «Hostage to History: Cyprus from the Ottomans to Kissinger».
Η πρόταση για τον 6ο στόλο.
Ο Δημητρακόπουλος, είχε κάνει τότε μια καταπληκτική πρόταση στον Φουλμπράιτ την οποία, ο γερουσιαστής την είχε μεταφέρει στον Κίσινγκερ. Επρόκειτο για μιας ήπιας μορφής αμερικανική παρέμβαση που θα μπορούσε να είχε σώσει την Κύπρο -αν αυτό επιδίωκαν οι ΗΠΑ και όχι το αντίθετο: «Αυτή την ύστατη ώρα, ο μόνος εφικτός τρόπος για την αποτροπή τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, είναι να ζητήσετε αμέσως από τον πρόεδρο Μακάριο να εκδώσει επίσημη πρόσκληση προς μονάδες του 6ου αμερικανικού στόλου να πραγματοποιήσουν επίσκεψη καλής θελήσεως στα πέντε μεγάλα λιμάνια του νησιού. Θεωρώ ότι η Τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει να προχωρήσει σε ενέργεια που θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή Αμερικανών».
Ο Φουλμπράιτ, επέμεινε τότε στον Κίσινγκερ πως οι Τούρκοι δεν επρόκειτο να επαναλάβουν τις θανάσιμες συνέπειες της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του αμερικανικού σκάφους «Liberty», στη διάρκεια του πολέμου των «Εξι Ημερών». Η επίθεση εκείνη είχε στοιχίζει τη ζωή σε 34 Αμερικανούς ναύτες και άλλα 131 είχαν τραυματιστεί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ. (Που όμως, γρήγορα ξεχάστηκαν)…
Ο Κίσινγκερ, όμως, πάλι είχε αρνηθεί. «Ήμουν παρών και άκουσα τι του είχε πει ο Φουλμπράιτ, ο οποίος μου μετέφερε τα λόγια του Κίσινγκερ. Δεν έκανε τίποτε αν και ήταν παντοδύναμος. Μπορούσε να σταματήσει το πραξικόπημα και αν το είχε κάνει τότε δεν θα είχαμε την εισβολή. Αν το ήθελε πραγματικά, θα πήγαινε ο ίδιος στην Τουρκία αντί να στείλει τον Σίσκο», επιμένει ο Δημητρακόπουλος.
«Ο Φουλμπράιτ, δεν του είχε ζητήσει τα αμερικανικά πολεμικά να πλήξουν τα τουρκικά. Του είχε ζητήσει μια έξυπνη ειρηνική κίνηση που θα ήταν σίγουρα αποτελεσματική, μια και τα πλοία του αμερικανικού στόλου βρίσκονταν εκείνη την εποχή στα ανοικτά της Ελευσίνας» θυμίζει ο Δημητρακόπουλος. Το 1964, ο τότε πρόεδρος Τζόνσον, είχε αποτρέψει τα τουρκικά αποβατικά με μία επιστολή του.
Σε συνέντευξή του στην «Ηerald» ο Δημητρακόπουλος έχει επισημάνει ότι οι αποφάσεις του Κίσινγκερ, είχαν ληφθεί σε μια κλειστή σύσκεψη των “40″, τέσσερις μήνες πριν το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο. Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν για την σύσκεψη εκείνη, «αμαυρώνουν για πάντα τη θέση του Κίσινγκερ στην ιστορία επειδή αποκαλύπτεται η νοοτροπία του και επιβεβαιώνεται εκείνο το σημείο ανηθικότητας που επισημαίνει και ο Χίτσενς στο βιβλίο του «Η Δίκη του Κίσινγκερ». Επιπλέον εξηγούνται πλέον τα σθεναρά αντιαμερικανικά αισθήματα που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα.
Αν ο Κίσινγκερ δεν ήθελε να έχει ανάμειξη, είχε την ευκαιρία να το αποδείξει αποτρέποντας το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου και την εισβολή, χωρίς οποιοδήποτε κόστος για τα συμφέροντα της ασφάλειας των ΗΠΑ. Η ενοχή του αποδεικνύεται και στο δεύτερο τόμο της τριλογίας των απομνημονευμάτων του «Χρόνια Αναταραχής». Ο Κίσινγκερ βρήκε πως το θέμα της Κυπριακής τραγωδίας του 1974 τόσο «επικίνδυνο», ώστε αποφάσισε πως καλύτερα θα ήταν να αφήσει για αργότερα την εξέτασή του». «Θα πρέπει να κάνουμε ολόκληρη εξέταση του επεισοδίου της Κύπρου, κάποια άλλη φορά, μια και παρατάθηκε στην προεδρία Φορντ και τα επακόλουθά του συνεχίζονται ανεπίλυτα ως σήμερα».
Άλλα όμως γράφει στα «Χρόνια της Ανανέωσης»: «Το είχα πια δεδομένο, ότι η επόμενη κοινοτική κρίση στην Κύπρο, θα προκαλούσε την τουρκική επέμβαση, και θα οδηγούσε σε διαίρεση του νησιού».
Γράφει ο Κίσινγκερ στα απομνημονεύματά του για τη συνάντηση με το Ντεγκ Σιαοπινγκ, όταν συζήτησαν για την Κύπρο:
«Οταν συνέβη το πραξικόπημα, ήμουν στη Μόσχα» (Δεν ήταν). «Οι άνθρωποί μας δεν πήραν τις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών για το επικείμενο πραξικόπημα στα σοβαρά. Ούτε ο Μακάριος (που ωστόσο τις είχε καταγγείλει). Κατόπιν κάνει την απίστευτη ψευδή δήλωση: «Γνωρίζαμε ότι οι Σοβιετικοί είχαν πει στους Τούρκους να κάνουν την εισβολή». Πράγμα που σημαίνει δηλαδή, ότι εκείνη η εισβολή είναι η πρώτη στα χρονικά που έγινε με οδηγίες από τη Σοβιετική Ενωση, εκτελέστηκε από στρατό του ΝΑΤΟ και υποστηρίζθηκε οικονομικά από τις ΗΠΑ.
(Απόσπασμα από το βιβλίο του Κρίστοφερ Χίτσενς, Η δίκη του Χένρι Κίσινγκερ, σελίδα 159).
Αλλά για το πραξικόπημα του Ιωαννίδη στην Κύπρο, υπάρχουν στοιχεία, που θυμίζουν την πάγια αμερικανική τακτική να αποκοιμίζουν τους υποτακτικούς τους:
«Στην κατάθεση του στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Αντικατασκοπία, ο Χένρι Τάσκα (Αμερικανός πρεσβευτής επί χούντας στην Αθήνα), είπε πως «είχε πάρει διαβεβαιώσεις από τον σταθμάρχη της CIA, πως ο Ιωαννίδης θα συνεχίσει να ακούει μόνο τη CIA και όχι τις προειδοποιήσεις του αρμόδιου υπαλλήλου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, που φαίνεται ότι είχε μεταφέρει έμμεσα ένα προσωπικό μήνυμα…Είναι όμως σίγουρο πως η πρεσβεία δεν είχε πάρει τα μέτρα εκείνα, για να καταλάβει ο Ιωαννίδης το βάθος της ανησυχίας της Ουάσιγκτον για το πραξικόπημα στην Κύπρο»…
Η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει να μην ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου. Έτσι, επί 36 χρόνια, οι υπεύθυνοι άλλης μιας εθνικής τραγωδίας, παραμένουν ατιμώρητοι.

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΕΦΥΓΕ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΑΕΙ


Με απόφαση της Ουνέσκο κρίθηκε ότι ο Καραγκιόζης, το Κολλητήρι και ο Χατζηαβάτης έχουν τούρκικη (!) υπηκοότητα.
Οι Καραγκιόζηδες του Υπουργείου Πολιτισμού έχασαν τον Καραγκιόζη.
ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΣΗ ΕΙΝΑΙ
Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
Ο ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΕΔΩ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ
ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΑΙ ΟΛΗ
ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΝΑΙ ΤΗΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΣΕ 5-10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΟΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΕΙ
ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΤΑ ΙΑΜΜΑΤΙΚΑ ΝΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΛΟ
ΤΕΛΟΣ ΠΛΕΟΝ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ
ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΛΛΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ
ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ

ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ


Εκτουρκισμός Μητροπολιτών σε Κρήτη και Δωδεκάνησα
Μείζον ζήτημα όχι μόνο ηθικής και εκκλησιαστικής τάξης, αλλά και για την εξωτερική πολιτική της χώρας προκαλεί «εύκολη» και χωρίς καμία αντίδραση «συμμόρφωση» μητροπολιτών της Κρήτης αλλά και άλλων περιοχών που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην «προσφορά» Ερντογάν για να πάρουν την Τουρκική υπηκοότητα. Δεκαπέντε μητροπολίτες έχουν μέχρι τώρα αιτηθεί την Τουρκική υπηκοότητα με την αγαθή, φυσικά, πρόθεση ότι έτσι συνδράμουν στη στελέχωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συγκροτούν εφεδρεία τόσο για την κάλυψη των θέσεων της Συνόδου η ακόμη και για την εκλογή διαδόχου του κ. Βαρθολομαίου, όταν όποτε προκύψει τέτοιο θέμα. Παρά την δικαιολογημένη αγωνία του ιδίου του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και όλης της Ορθοδοξίας για το μέλλον του κορυφαίου πνευματικού θεσμού, είναι σαφές ότι τέτοιες πρωτοβουλίες όχι μόνο δεν βοηθούν στην ουσιαστική και μακροπρόθεσμη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας και συνέχειας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά αντιθέτως διευκολύνουν τις προσπάθειες της Άγκυρας να θέσει υπό ακόμη πιο ασφυκτικό κλοιό το Πατριαρχείο αλλά και να επιχειρήσει επέκταση της επιρροής και στην Ελλάδα.

Έτσι ο κ. Ερντογάν, αποφεύγοντας όλα εκείνα τα μέτρα και τις αποφάσεις που οφείλει να λάβει για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, βγαίνει από τη δύσκολη θέση με τον καλύτερο τρόπο, καθώς δεσμεύει με την τουρκική υπηκοότητα την πνευματική ελίτ των Εκκλησιών που υπάγονται στο Πατριαρχείο και μάλιστα πνευματικούς ταγούς σε ευαίσθητες περιοχές της Ελλάδας.


Η τουρκική νομοθεσία
Σύμφωνα με την Τουρκική νομοθεσία, ο «πατριάρχης των Ρωμιών» (ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δηλαδή) πρέπει να έχει τουρκική υπηκοότητα όπως και όλα τα μέλη της Συνόδου από τα οποία εκλέγεται. Μόνο ο αείμνηστος Αθηναγόρας εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης χωρίς να έχει τουρκική υπηκοότητα και έφτασε στην Κωνσταντινούπολη από τις ΗΠΑ με αεροσκάφος του προέδρου της χώρας Χάρι Τρούμαν, οπότε και οι Τουρκικές Αρχές υποχρεώθηκαν να του δώσουν την τουρκική υπηκοότητα στο … αεροδρόμιο. Καθώς η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή και η ελληνορθόδοξη κοινότητα στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί, η θηλιά σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο που δεν θα διαθέτει σύντομα το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να επιβιώσει και να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Την ώρα, λοιπόν, που η διεθνής κοινότητα, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ και ΕΕ, ζητούν επιτακτικά από την Τουρκία να αναγνωρίσει τον οικουμενικό ρόλο του Πατριαρχείου, να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και να άρει κάθε περιορισμό στη λειτουργία του, το Φανάρι αλλά και η Αθήνα έρχονται να αποδεχτούν την μεθόδευση αυτή του κ. Ερντογάν, η οποία απαλλάσσει την Τουρκία από πολλές υποχρεώσεις και συγχρόνως μετατρέπει το ζήτημα σε ελληνοτουρκικό. Η «προσφορά» του κ. Ερντογάν, η οποία έγινε κατόπιν συνεννοήσεων με την ηγεσία του Πατριαρχείου αλλά και με την Αθήνα, έχει πολλαπλή στόχευση και δεν είναι φυσικά, όπως επιχειρήθηκε να ερμηνευτεί, κίνηση… καλής θέλησης προς την Ελλάδα. Έτσι με τον πλέον ανώδυνο για την Τουρκία τρόπο όχι μόνο αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα για την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά με τις ελληνικές ευλογίες μετατρέπεται υ υπόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα, ενώ πλήττεται ευθέως η έννοια της Οικουμενικότητας.Εκτός των άλλων όμως δημιουργείται και σοβαρό ζήτημα ηθικής τάξης, καθώς Έλληνες πνευματικοί και θρησκευτικοί ταγοί ωθούνται με εκβιαστικό τρόπο να ζητήσουν την υπηκοότητα άλλου τρίτου κράτους, κάτι που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, μια και οι μητροπολίτες προέρχονται είτε από την ευαίσθητη περιοχή της Δωδεκανήσου είτε από την Κρήτη, όπου εσχάτως επιχειρείται αναβίωση θεμάτων περιουσιών των Τουρκοκρητικών η της αναγνώρισης «τουρκικής μειονότητας» - από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι μητροπολίτες των Νέων Χωρών, οι οποίοι υπάγονται μεν εκκλησιαστικά και πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά σύμφωνα με την Πατριαρχική Πράξη του 1928 συμμετέχουν στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, οπότε δεν μπορούν να συμμετέχουν σε δύο Συνόδους.



Οι κινήσεις του Ερντογάν
Η υπόθεση αυτή άρχισε να ξετυλίγεται από το 2008, όταν για πρώτη φορά φαίνεται να έθιξε το ζήτημα ο κ. Ερντογάν στους Κ. Καραμανλή και Ν. Μπακογιάννη στην επίσκεψή τους σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη και οριστικοποιήθηκε στη συνάντηση που είχε με μειονοτικούς θρησκευτικούς ηγέτες στην Πρίγκιπο πέρσι το καλοκαίρι ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Δεν έχει, πάντως, ακόμη ξεδιπλωθεί σε όλη την έκταση της η τουρκική μεθόδευση, καθώς μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η επίκληση του κ. Ερντογάν στην «προσφορά» του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γ. Παπανδρέου, θέτοντας ταυτόχρονα και θέμα εκλογής του μουφτήδων.
Η εξέλιξη αυτή θέτει και σοβαρά ερωτηματικά νομιμότητας και συμβατότητας με το ευρωπαϊκό δίκαιο και το κεκτημένο περί θρησκευτικών ελευθεριών, καθώς τίθεται ως προϋπόθεση η υπηκοότητα για την ελεύθερη άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων.
Η ελληνική πλευρά αλλά και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης όφειλαν να θέσουν πρώτο στην ατζέντα ακριβώς το ζήτημα της κατάργησης του διατάγματος (τεσκερέ) του 1927 που ρυθμίζει την εκλογή Πατριάρχη αλλά και της απόφασης (Ταλιμάτ) του νομάρχη Κωνσταντινούπολης του 1970, που προβλέπει ότι όταν χηρεύει ο Θρόνος, από την λίστα των εκλόγιμων μητροπολιτών ο ίδιος ο νομάρχης έχει δυνατότητα διαγραφής όσων δεν του είναι αρεστοί. Σε έναν πνευματικό θεσμό του μεγέθους του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν μπορεί να τίθενται τέτοιου είδους περιορισμοί.


Η μοναδική ευκαιρία
Εξάλλου, θα αποτελούσε μια μοναδική ευκαιρία η ανάδειξη μητροπολιτών στη Σύνοδο, οι οποίοι δεν έχουν την τουρκική υπηκοότητα εάν και εφόσον κάποιος από τους μητροπολίτες αυτούς εκλεγεί Οικουμενικός Πατριάρχης τότε και μόνο να τεθεί de facto το δίλλημα στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να συνυπολογίσει το τεράστιο κόστος που θα έχει ενδεχόμενη απόρριψη ενός νέου Οικουμενικού Πατριάρχη, επειδή δεν θα έχει την έγκριση του…. νομάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
Ερωτηματικά πάντως προκαλεί η πολύμηνη «σιωπή» της Αθήνας για την υπόθεση αυτή, κάτι που δημιουργεί βεβαιότητα πλέον ότι υπάρχει σιωπηρή συμφωνία (της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης) με τον κ. Ερντογάν για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό που διευκολύνει τους χειρισμούς της Τουρκίας στο κρίσιμο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Θρησκευτικών ελευθεριών.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More