ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΦΟΥΓΓΟΚΩΛΑΡΙΟΣ....




ΣΦΟΥΓΓΟΚΩΛΑΡΙΟΣ

Στην αρχαία εποχή: τίτλος τιμής. Έμπιστος του βασιλιά, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για να σκουπίζει και να καθαρίζει τα οπίσθια του υψηλότατου/-ης.

Στην σημερινή εποχή: υποτιμητικός τίτλος. Ο άνθρωπος που είναι πολύ πιστός σε κάποιον και έχει τον ρόλο του ρουφιάνου ή του χαμάλη ή και των δύο.

ΧΑΜΑΛΗΣ
1. Ο ανειδίκευτος εργάτης που μεταφέρει βάρη, ο αχθοφόρος, ο φορτοεκφορτωτής.
2. Το παιδί για όλες τις δουλειές, ο κουβαλητής σε σημείο εκμετάλλευσης, το κοροϊδάκι που κάνει ο,τι του ζητούν.
3. Ο άνθρωπος που κάνει τις βαριές δουλειές με χαμηλό μισθό.

ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ

Το μικρό και διακριτικό «δημοσιογραφικό», μαγνητοφωνάκι παλιότερα, voice recorder σήμερα, που χρησιμοποιείται για την καταγραφή στα κρυφά ή και στα φανερά και την τεκμηρίωσή συνομιλιών, συνεντεύξεων, κλπ.

Επαγγελματική αργκό των κοινωνικών επιστημόνων και ερευνητών μάλλον, παρά των ίδιων των δημοσιοκάφρων, καθώς η όχι και τόσο κολακευτική ταύτιση του λειτουργήματος με την κοινή ρουφιανιά ευθύνεται για τον όρο, περισσότερο ίσως από το απλό τεχνικό γεγονός ότι η συσκευή, όπως και ο ρουφιάνος, ακούει, καταγράφει και μετά πάει και τα ξερνάει.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ.....

ΣΧΟΙΝΙ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ


Γουέστερν έκφραση-γιούχα, που λέγεται για κάποιον αχρείο. Δηλαδή, του χρειάζεται/του πρέπει σχοινί και σαπούνι (=κρεμάλα) κατά την εξ ίσου αμερικάνικη ιαχή/διαπόμπευση «πίσσα και πούπουλα».

Ως γνωστόν, στην άγρια Δύση, κρεμούσαν τους ανθρώπους μετά από συνοπτική δίκη (;) και δι' ασήμαντον αφορμήν. Περνούσαν στο λαιμό του καταδίκου τη θηλιά, αφού είχαν λιπάνει το σχοινί ή το λαιμό του με σαπούνι, ώστε να γλιστρήσει εύκολα και να είναι βέβαιον ότι ο ταλαντευόμενος δε θα τη γλίτωνε. Βέβαια, μπορεί και να γινόταν από λόγους ευσπλαχνίας, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί ο κατάδικος, όπως άλλωστε έκαναν και εν Αγγλία, όπου -- επ' αμοιβή φυσικά -- κάποιος συγγενής παρακαλούσε τον δήμιο να τραβήξει τα πόδια του κρεμασμένου, ώστε να πεθάνει πιο γρήγορα (βλ. έκφραση I'm pulling your leg - pull the other one).

Στην καθ' ημάς Ανατολή, ένας ρομφαιοφόρος ζεϊμπέκης ή τουρκαλβανός έστεκε πλάι στους ανασκολοπισμένους, αφ' ενός για να μην απελευθερώσει κανείς το θύμα, αφ' ετέρου μήπως και του δώσει κανάς συγγενής μπαξίσι, ώστε να πάρει με μια σπαθιά το κεφάλι του παλουκωμένου και σταματήσει το μαρτύριον, αφού ο ανασκολοπισμός γινόταν από ειδικό δήμιο, που τρυπούσε το σώμα χωρίς να θίξει ζωτικά όργανα, προκειμένου να παρατείνεται η αγωνία του θύματος και φυσικά να εκτίθεται σε δημόσια θέα (προς εκφοβισμό) επί μακρότερον. Σημειωτέον, ο απαγχονιζόμενος ή ο ανασκολοπισθείς συχνά, παρέμενε εν ζωή για ώρες ή στην δεύτερη περίπτωση και μέρες. Υπάρχουν σχετικές γκραβούρες.

Να μην συγχέεται με την εγκλέζικια φυλακόβια/στρατιωτική έκφραση soap on a rope, που δηλώνει το κρέμασμα του σαπουνιού στο λαιμό με σχοινάκι στα κοινά λουτρά, προκειμένου να είναι εύκαιρο και να μην χρειαστεί κανείς να σκύψει έτσι και του πέσει χάμω...

Η έκφραση «του σχοινιού και του παλουκιού» ή «σχοινοπαλούκης», προκειμένου για αχρείο άνθρωπο είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, αφού είναι μάλλον ναυτικής προελεύσεως.

ΔΕΣ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ....


Σας παρουσιάζω αναλυτικά τους 10 λόγους που άλλαξαν τη ζωή μου τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα να έχω χεστεί στο χρήμα λόγω της πολύ καλής οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που με ανάγκασε να εξοικονομήσω χρήματα. Το έκανε για μένα,για εσάς, για όλους…

Οι 10 λόγοι είναι:
1. Έκοψα το... τσιγάρο (έκανα 2 πακέτα την ημέρα..)
2. Έκοψα το φαγητό απ' έξω (Goody's σε πακέτο κάθε μέρα)
3. Έκοψα το αυτοκίνητο (χρησιμοποίησα τις γ....τες μεταφορές με ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ)
4. Πούλησα το αυτοκίνητο (εξοικονόμησα 4.000 ευρώ από την πώληση)
5. Έκοψα τις εξόδους (ήθελα 50 ευρώ κάθε Παρασκευή για clubing)
6. Έκοψα τη σύνδεση του κινητού (έχω κάρτα και κάνω κάνω αναπάντητες)
7. Έκοψα τις άμεσες επαφές με φίλους (και το chat καλό είναι.)
8. Σταμάτησα να αγοράζω ρούχα
9. Σταμάτησα να κάνω και δώρα (εννοείται)
10. Με χώρισε η γκόμενα μου (λογικό)

Η "σούμα":

1. Τσιγάρο: 6 ευρώ Χ 365 μέρες = 2.190 ευρώ
2. Goody's: 5 ευρώ Χ 365 μέρες= 1.825 ευρώ
3. Βενζίνη: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ
4. Πώληση αυτοκινήτου: 4.000 ευρώ
5. Clubing: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ
6. Σύνδεση κινητού: 40 ευρώ Χ 12 μήνες= 480 ευρώ
7. Φίλοι: 52 καφέδες Χ 4 ευρώ= 208 ευρώ
8. Ρούχα: 500 ευρώ
9. Δώρα: 500 ευρώ
10. Γκόμενα - Χωρισμός: Αξία ανεκτίμητη

Αποτέλεσμα...:

Δεκατέσσερις χιλιάδες εννιακόσια τρία ευρώ...(14.903)!!!!
Για να μην αναφέρω και... ότι γλίτωσα από:


1. Καρκίνο πνευμόνων
2. Διαιτολόγο
3. Τροχαία
4. Εφορία
5. Αλκοτέστ
6. Φλυαρία
7. Παρεξηγήσεις
8. Κινέζικες απομιμήσεις
9. Υποχρεώσεις
10. Προφυλακτικά και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

GetGreeceBack.com

ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΛΑΘΗ


ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΔΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ,ΓΡΑΦΗ,ΙΣΤΟΡΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΕΙ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ;

Η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε να καταργηθεί το περίφημο άρθρο 17, που δίνει στην εκπαίδευση των Βορειοηπειρωτών μέχρι την 9η τάξη, το 75% των μαθημάτων στα ελληνικά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα ομογενειακής εφημερίδας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ζήτησε ώστε η διδακτέα ύλη στα σχολεία της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας να είναι 50% ελληνικά....
και 50% αλβανικά σε μια στιγμή που στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Αλβανία οι Έλληνες έχουν 75% ελληνικά και 25% αλβανικά. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είναι δώρο των αλβανών αλλά δικαίωμα των ελλήνων που το απέκτησαν με πολλούς αγώνες.

ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ



Ο Κύρτσος ομολόγησε την στήριξη των ΜΜΕ στην κυβέρνηση Παπανδρέου, για να περάσει «μαλακά» το ΔΝΤ, το μνημόνιο, τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα και η γενικότερη πολιτική που εφαρμόζει το ΔΝΤ στην Ελλάδα
"Ζωντανή" τηλεοπτική παραδοχή της στήριξης των ΜΜΕ προς την κυβέρνηση, έκανε χθες το βράδυ ο κύριος Κύρτσος στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, όταν απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου του είπε: «κυβερνάτε με την ανοχή του ελληνικού λαού, ανοχή που σας δίνουμε εμείς»…!
Κι ενώ, ο κάθε φυσιολογικός άνθρωπος θα περίμενε μία αντίδραση των υπολοίπων δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην «ενημερωτική» εκπομπή, η συζήτηση συνεχίσθηκε φυσιολογικά, σαν να μην είχε ακουσθεί κάτι το φοβερό! Ακόμη και ο κύριος Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε σημασία και ούτε για λόγους πολιτικής υπερηφάνειας ή (έστω) ευθιξίας δεν αντέτεινε οτιδήποτε στον ισχυρισμό του κυρίου Κύρτσου…
Η παραδοχή, λοιπόν, πως τα ΜΜΕ στηρίζουν την κυβέρνηση Παπανδρέου, έγινε με τον πλέον θεαματικό τρόπο. Τηλεοπτικά και σε μία συζήτηση με τον πρώτο τη τάξη υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου – ΔΝΤ. Όμως, γιατί λέχθηκε κάτι τέτοιο από τον εμπειρότατο δημοσιογράφο; Ατυχία της στιγμής; Του ξέφυγε μία τεράστιας σημασίας αλήθεια, που ξεσκεπάζει τον προπαγανδιστικό ρόλο των ΜΜΕ υπέρ του ΔΝΤ, της Τρόικας, του μνημονίου και των μέτρων εξαθλίωσης των Ελλήνων πολιτών; Φυσικά όχι… Φυσικά δεν ήταν κάτι τυχαίο, αλλά ο κύριος Κύρτσος προφανώς καλά μελετημένος «έριξε το μπαλάκι» στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τον κύριο Παπακωνσταντίνου και προς τον Γιώργο Παπανδρέου, φυσικά.

* Οι οικονομικές πιέσεις που δέχονται οι εφημερίδες οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίζουν την χρεοκοπία ως πολύ σοβαρή πιθανότητα;
* Η ανάγκη δημιουργίας ηθικού άλλοθι, ώστε στην διάδοχη κατάσταση να εμφανιστεί τόσο ο ίδιος όσο και κάποιοι άλλοι ως συμμετέχοντες της αποδόμησης Παπανδρέου;
* Προειδοποίηση πως η στάση των ΜΜΕ υπέρ της τροϊκανής κυβέρνησης βρίσκεται στα όρια και αν δεν αλλάξει κάτι τόσο ο Παπανδρέου, όσο και το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα βρεθούν μόνοι αντιμέτωποι με τους Έλληνες πολίτες;
* Επίδειξη δύναμης των ΜΜΕ προς τον Γιώργο Παπανδρέου που τόλμησε να κάνει συστάσεις προς τους δημοσιογράφους για το πώς να γράφουν στα θέματα της οικονομικής και πολιτικής επικαιρότητας;

Ίσως και όλα τα παραπάνω… να αποτέλεσαν τον λόγο της «έκρηξης ειλικρίνειας» του κυρίου Κύρτσου. Γεγονός πάντως, μετά από την δήλωση αυτή, είναι πως οι ισορροπίες είναι έτοιμες να αλλάξουν και η αλλαγή αυτή να δημιουργήσει άμεσους και τεράστιους κινδύνους στον πολιτικό κόσμο και ιδιαίτερα στη νεοσύστατη (μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό) κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Από χθες το βράδυ, τα ΜΜΕ παρέδωσαν το άλλοθι της αντικειμενικότητας και σαφέστατα προσπαθούν να κινηθούν με περίεργες διαθέσεις για να βρεθούν σε ικανοποιητική (και ασφαλή) θέση την «επόμενη ημέρα». Η δήλωση Κύρτσου και η σιωπηλή παραδοχή όλων των παρισταμένων, συμπεριλαμβανομένου και του κυρίου Παπακωνσταντίνου, αποτελεί δικαίωση για όλους εκείνους που φώναζαν για συγκάλυψη των τεραστίων ευθυνών, των παράλογων παραλείψεων ή των εγκληματικών δηλώσεων του Γιώργου Παπανδρέου, κατά το πρώτο κρίσιμο εξάμηνο μετά την εγκαθίδρυσή του στην κυβέρνηση της χώρας.
Η σύμπνοια των ΜΜΕ, η αγαστή –μέχρι και χθες το βράδυ- συνεργασία μεταξύ μεγαλοδημοσιογράφων- εκδοτών και κυβέρνησης, σίγουρα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής εισαγγελικής έρευνας στο μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή θα πρέπει να οπλίσει όσους αντιμάχονται την κυβέρνηση των νεοταξιτών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα σε πλήρη οικονομική διάλυση, σε επικίνδυνες οδούς στην εξωτερική πολιτική, ενώ οι εσωτερικοί κίνδυνοι για διατάραξη της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών μέσα από την εγκληματικότητα των λαθρομεταναστών που ενισχύεται με την άτυπη ατιμωρησία τους, δημιουργούν ένα «κοκτέϊλ έκρηξης». Μία έκρηξη, όμως, που πιθανότατα να επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση Παπανδρέου – ΔΝΤ, για να την χρησιμοποιήσει ως άλλοθι της πλήρους αποτυχίας των επιλογών για την «διάσωση» της χώρας.

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΡΙΜΙΝΙ 14/09/1944

Συμπληρώνονται σήμερα 66 χρόνια από την μάχη του Ρίμινι, όπου η ΙΙΙ ΕΟΤ(Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία) έγραψε μια ακόμη σελίδα δόξας στην πλούσια ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Παρακάτω παρατίθεται περιληπτικά ένα σύντομο ιστορικό για τη συγκρότηση και τη δράση της ΙΙΙ ΕΟΤ μέχρι και την μάχη του Ρίμινι.

Συγκρότηση της III Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας


Μετά την καταστολή του στασιαστικού κινήματος της 6ης Απριλίου 1944, τη διάλυση των μονάδων που αναμίχθηκαν σε αυτό, τον αφοπλισμό των ανδρών τους και τη μεταφορά τους σε διάφορα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, άρχισαν έντονες ενέργειες της Ελληνικής Κυβερνήσεως προς το ΓΣΔΜΑ, για την αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής και τη συγκρότηση νέων μονάδων, ικανών να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις των Συμμάχων στα διάφορα μέτωπα.

Οι συνεννοήσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως με το ΓΣΔΜΑ κατέληξαν στην απόφαση να συγκροτηθεί από επιλεγμένους αξιωματικούς και οπλίτες των μονάδων που διαλύθηκαν ή από μονάδες που δεν είχαν λάβει μέρος στο στασιαστικό κίνημα της 6ης Απριλίου, με βάση αυτές της II Ταξιαρχίας, μια νέα ταξιαρχία ορεινής συνθέσεως. Το σχετικό έγγραφο του ΓΣΔΜΑ εκδόθηκε στις 31 Μαΐου 1944 και αμέσως προχώρησε, με την εποπτεία της 9ης Βρετανικής Στρατιάς, η συγκρότηση της νέας ταξιαρχίας, με την επωνυμία "III Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία" (III EOT). Ως χώρος συγκροτήσεως της Ταξιαρχίας ορίσθηκε το Στρατόπεδο Ινσαρίγιε του Λιβάνου και πρώτος διοικητής αυτής ο Συνταγματάρχης Πεζικού Τσακαλώτος Θρασύβουλος.

Η συγκρότηση και επάνδρωση της ολοκληρώθηκε στις 19 Ιουνίου, οπότε η Ταξιαρχία μεταφέρθηκε στην Τρίπολη του Λιβάνου, στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα (ΚΕΟΑ), για σύντομη εκπαίδευση σε αντικείμενα ορεινού αγώνα και προετοιμασία της με προοπτική τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις των Συμμάχων στην Ιταλία. Η εκπαίδευση και η συμπλήρωση της στην εμπόλεμη σύνθεση ολοκληρώθηκαν στις 28 Ιουλίου 1944.

Η Μεταφορά της III Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας στην Ιταλία
Από τις 28 Ιουλίου 1944, σύμφωνα με διαταγή του ΓΣΔΜΑ, άρχισε η προώθηση του υλικού της Ταξιαρχίας στο λιμένα της Βηρυτού, για τη φόρτωση του σε πλοία.Το προσωπικό της άρχισε να μεταφέρεται σιδηροδρομικώς, από το πρωί της 4ης Αυγούστου, στο λιμένα της Χάιφας
Η μετακίνηση της Ταξιαρχίας έγινε από το ολλανδικό υπερωκεάνιο "Ρουίς", το οποίο απέπλευσε από το λιμένα της Χάιφας στις 0445 της 7ης του μηνός, με προορισμό τον Τάραντα της Ιταλίας, όπου έφτασε το πρωί της 11ης Αυγούστου 1944.
Κατόπιν μετακινήθηκε στην περιοχή του Σπολέτο, και τέθηκε τακτικώς υπό τις διαταγές της 2ης Νεοζηλανδικής Μεραρχίας του Στρατηγού Weir (Γουέιρ). Στις 28 Αυγούστου, αφού ενισχύθηκε με τρεις ουλαμούς Μεταφορών από τη Μεραρχία διατάχθηκε απ' αυτή να προωθηθεί στη ζώνη των πρόσω.

Η Είσοδος της III Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας στον Αγώνα
Στις 3 Σεπτεμβρίου, η III EOT άλλαξε τακτική υπαγωγή, τέθηκε υπό τις διαταγές της 5ης Καναδικής Μεραρχίας ως εφεδρική της και διατάχθηκε να μετακινηθεί στην περιοχή της Σάντα Μαρία Πιετραφίττα, οκτώ χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου.
Το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου ο Διοικητής της Ταξιαρχίας κλήθηκε στο Στρατηγείο της 1ης Καναδικής Μεραρχίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την τακτική κατάσταση και την αποστολή του. Σύμφωνα με αυτή, η Ταξιαρχία έπρεπε να κινηθεί τη νύχτα 8/9 Σεπτεμβρίου και να αντικαταστήσει την 3η Καναδική Ταξιαρχία, που είχε εγκατασταθεί αμυντικώς βορειοδυτικά της πόλεως Καττόλικα. Αποστολή της ήταν να καλύπτει το δεξιό πλευρό της 1ης Καναδικής Μεραρχίας, κατά την επίθεση που σχεδιαζόταν να ενεργήσει η τελευταία προς την κατεύθυνση του Ρίμινι.

Η Μάχη του Ρίμινι (14-21 Σεπ. 1944)
Τη νύχτα 13/14 Σεπτεμβρίου, η 1η Καναδική Μεραρχία συγκεντρώθηκε στην περιοχή νότια του ποταμού Μαράνο, για να επιτεθεί στις 0630 της 14ης Σεπτεμβρίου. Η III EOT διατάχθηκε να ενεργήσει νυχτερινή επίθεση στις 0200 της ίδιας ημέρας, σε συνδυασμό με την 3η Καναδική Ταξιαρχία, η οποία θα ενεργούσε στο αριστερό πλευρό της. Η κίνηση των τμημάτων της Ταξιαρχίας για την κατάληψη της βάσεως εξορμήσεως άρχισε τις τελευταίες νυχτερινές ώρες 13/14 Σεπτεμβρίου

Η επίθεση της Ταξιαρχίας άρχισε στις 1600 της 20ής Σεπτεμβρίου με το Ι Τάγμα μετά από δεκάλεπτο βομβαρδισμό πυροβολικού. Με την υποστήριξη των αρμάτων μάχης και με σκληρό αγώνα κατέλαβε τη Σάντα Μαρία ντε λε Κολονέλε. Ακολούθησε στις 1630 η επίθεση του II Τάγματος με την υποστήριξη πυροβολικού και αρμάτων μάχης. Το Τάγμα, πολεμώντας ηρωικά, ανέτρεψε τις εχθρικές αντιστάσεις στον τομέα του και στις 2000 προωθήθηκε 1.200 μέτρα νοτιοανατολικά του Ρίμινι, καταλαμβάνοντας τον πρώτο αντικειμενικό σκοπό της ημέρας αυτής.

Το Ρίμινι έπεσε τελικά στις 0900 της 21ης Σεπτεμβρίου 1944. Η κατάληψη του ήταν το έπαθλο δεκαπενθήμερου αγώνα της III EOT εναντίον εχθρού που είχε ισχυρή αμυντική οργάνωση και έδωσε σκληρή μάχη από σπίτι σε σπίτι και από πολυβολείο σε πολυβολείο διεκδικώντας με πείσμα το έδαφος.
Τις απογευματινές ώρες της 21ης Σεπτεμβρίου έγινε στην πλατεία της πόλεως τελετή, με την παρουσία αντιπροσωπειών των μονάδων της Ελληνικής Ταξιαρχίας και των καναδικών και νεοζηλανδικών μονάδων, για να αποδοθούν τιμές στην πολεμική σημαία του II Τάγματος, που πρώτο εισήλθε στο Ρίμινι. Από το γεγονός αυτό, η ΙΙΙ ΕΟΤ ονομάστηκε έκτοτε «Ταξιαρχία Ρίμινι».

Ο Διοικητής των Συμμαχικών Στρατευμάτων Στρατηγός Αλεξάντερ σε έκθεση του με τον τίτλο "Οι Σύμμαχοι Στρατοί στην Ιταλία από τις 3 Σεπτεμβρίου 1943 μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 1944" σημειώνει για τη δράση της III EOT τα εξής: "Στις 20 Σεπτεμβρίου, έπειτα από πάλη χωρίς ελπίδα, εκκαθαρίσθηκε το Σαν Φορτουνάτο και στη διάρκεια της νύχτας οι Έλληνες, υπό τη διοίκηση της 1ης Καναδικής Μεραρχίας, εισήλθαν στο Ρίμινι. Ήμουνα ευτυχής, γιατί η επιτυχία αυτή είχε τόσο έγκαιρα λαμπρύνει τα πεπρωμένα της ηρωικής αυτής χώρας, που ήταν η μόνη μαχόμενη σύμμαχος στο πλευρό μας σε στιγμές ζοφερές και γιατί μία νέα νίκη στην Ιταλία είχε προστεθεί στη δόξα που αποκτήθηκε στα βουνά της Αλβανίας".



ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More