ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

"Λάθος η επιστροφή στη δραχμή"

Το τέλος του κοινού νομίσματος, θα σημάνει η έξοδος των "προβληματικών" χωρών από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Χαρακτηρίζει λάθος ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Λαρς Φελντ: "Πολιτικός δυναμίτης η Ελλάδα"


Η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών έχουν επανειλλημένα απορρίψει το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στη δραχμή, εκφράζοντας την πεποίθηση τους πως το ακολουθούμενο, εξοντωτικό για τα λαϊκά στρώματα, οικονομικό πρόγραμμα θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στις "αγορές".

Ωστόσο τα σενάρια εξόδου από τη ζώνη του ευρώ δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό. Δεν έχει περάσει μια βδομάδα από την τοποθέτηση του προέδρου του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος είχε πει πως μόνο δύο λύσεις υπάρχουν για την Ελλάδα: "είτε επιστροφή στη δραχμή ή ένα άνευ προηγουμένου δραστικό πρόγραμμα περικοπών που θα περιλαμβάνει χαμηλότερους μισθούς σε όλο το εργασιακό μέτωπο".

Τώρα ήταν η σειρά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας απ' την Ευρωζώνη, με συνέντευξη του στο περιοδικό "Fokus", επικεντρώνοντας ωστόσο περισσότερο στις συνέπειες που θα είχε για τη δική του χώρα κάτι τέτοιο.
Ο Σόιμπλε εμφανίζεται καταρχήν αντίθετος στην απομάκρυνση μεμονωμένων "προβληματικών" χωρών, έστω και πρόσκαιρα, από το Ευρώ. "Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λάθος και όχι ταμπού
Ερωτώμενος αν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι "ταμπού", απαντά: "Δεν είναι ταμπού. Αλλά το θεωρώ λάθος". Όσον αφορά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Σόιμπλε αποφεύγει να απαντήσει, παραπέμποντας στην πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που διαπίστωσαν εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι το τέλος του κοινού νομίσματος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. "Θα ζήσουμε μία ισχυρή ανατίμηση του δικού μας νομίσματατος και - συνδεδεμένη με αυτό - μια δραστική μείωση των εξαγωγών μας", σημειώνει ο Σόιμπλε. "Θα σήμαινε πολύ περισσότερους ανέργους και πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη", επισημαίνει.

Βέβαια, από τη συνέχεια της συνέντευξης του προκύπτει ότι μάλλον δεν είναι η "έγνοια" για την προστασία των Γερμανών εργαζομένων που κάνει τη γερμανική κυβέρνηση να διατηρεί τη συγκεκριμένη στάση, αλλά η ανάγκη ενίσχυσης της θέσης της χώρας του μέσα στην ευρωπαϊκή "λυκοσυμμαχία".

"Με τα προγράμματα διασωσης του ευρώ η Γερμανία δεν χάνει χρήματα, αλλά επενδύει στο κοινό νόμισμα. Αυτό αποδίδει - κυρίως για τη Γερμανία και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε" τονίζει ο Σόιμπλε.

Κρίσιμος παράγοντας η Ελλάδα
Ανησυχίες για την έκβαση του κρίσιμου Συμβουλίου κορυφής της ΕΕ στις 24/25 Μαρτίου εκφράζει ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, οικονομικός σύμβουλος και μέλος της "επιτροπής σοφών" της γερμανικής κυβέρνησης.

"Δεν έχω καλό προαίσθημα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 Μαρτίου. Όλα "πακετάρονται" μαζί: ο μηχανισμός διάσωσης, το Σύμφωνο Σταθερότητας, το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας της κας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί. Υπάρχει ο κίνδυνος ενός πολιτικού παζαρέματος", λέει ο κ. Φελντ σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.
"Οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια να πετύχουν τους στόχους εξυγίανσης που έχουν θέσει. Υπάρχει περίπτωση το 2013 το χρέος της χώρας να ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ", λέει ο κ.Φελντ.

"Όπως σημειώνει "η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ταυτοχρόνως να κάνει οικονομία και να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα είναι ένας πολιτικός δυναμίτης. Αν θέλει να αποφύγει τη μεγάλη έκρηξη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην της αναδιάρθρωσης", λέει ο γερμανός οικονομολόγος εκτιμώντας ότι "η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων δεν επαρκεί".

http://news247.gr/

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ


Πόσο ικανή είναι η παρούσα κυβέρνηση να ανθέξει το νέο πακέτο των 13 μέτρων για το 2012 του επικαιροποιημένου Μνημονίου; "Εξαρτάται από το αν προσδοκά ή δεν προσδοκά να κερδίσει τις επόμενες εκλογές μετά από την επιβολή και των νέων μέτρων" αναφέρουν σοβαροί οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές. Άρα; Άρα η πιθανότητα των πρόωρων εκλογών εντός του 2011 είναι πιθανότερη παρά ποτέ, ειδικά αν αρχίσει να αντιστρέφεται υπέρ της Ν.Δ. η διαφορά, η οποία έτσι ή αλλιώς στην παρούσα φάση είναι μικρού εύρους.

Ποια είναι αυτά τα μέτρα που μπορούν να οδηγήσουν στην κάλπη; Αφορούν την συλλογή περισσότερων από 5 δισ. ευρώ, με επιπλέον αυξήσεις ΦΠΑ που θα φτάσου το 25%, δραματική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των επιδομάτων ανεργίας κατά 500 εκατ. ευρώ και περαιτέρω μείωση κατά 800 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων προς τις ΔΕΚΟ, περιλαμβάνει η τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου.

Νέα μέτρα για το ασφαλιστικό, με βέβαιες τις συγχωνεύσεις Ταμείων, συρρίκνωση λίστας των βαρέων και, αν η αναλογιστική μελέτη αναδείξει ευρύτερες αδυναμίες στο ασφαλιστικό σύστημα, θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις.

Ταυτόχρονα, η επικαιροποίηση του μνημονίου περιλαμβάνει ενσωμάτωση δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων για την προώθηση συγκεκριμένων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων και το ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Το βάρος πέφτει στο Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα εξειδικεύει τους στόχους εσόδων, δαπανών και ελλείμματος για όλους τους φορείς του Δημοσίου έως το 2014, εμπεριέχοντας μέτρα ύψους 8% του ΑΕΠ ή 19 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα καλούνται οι ελληνικές τράπεζες να σχεδιάζουν, από το Μάιο, τη στρατηγική απεξάρτησής τους από το δανεισμό από την ΕΚΤ.

Αναλυτικότερα, το νέο μνημόνιο προσδιορίζει συγκεκριμένα μέτρα για το 2012, τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθούν μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2011. Εκεί λοιπόν είναι το χρονικό σημείο-κλειδί: Νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο και ένας "βαρύς πολιτικός χειμώνας" με αβέβαια αποτελέσματα σε ότι αφορά την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, πιθανότατα θα σημάνει την οριστική δύση του σημερινού πολιτικού σχηματισμού στην συνείδηση των πολιτών σε ένα χρόνο από σήμερα. Άρα "Αν η κυβέρνηση προσδοκά νίκη σε εκλογές πρέπει να τις κάνει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο" αναφέρει στέλεχος της κυβέρνησης

Tα νέα μέτρα που ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ (5,1 δισ. ευρώ.), μάλιστα, θα επαναξιολογηθούν (!) λαμβάνοντας υπόψη τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για το 2012 - 2014. Ειδικότερα, τα μέτρα είναι:

1. Η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, επιπλέον του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις. Ο κανόνας εφαρμόζεται επίσης στο προσωπικό που μετατίθεται από τις δημόσιες επιχειρήσεις υπό αναδιάρθρωση σε φορείς του Δημοσίου.

2. Η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με στόχο την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 320 εκατ. ευρώ το 2012, εξαιρουμένων των ειδικών μέτρων για την προστασία των λιγότερο ευημερούντων στρωμάτων του πληθυσμού. Εδώ θα γίνει πραγματική "σφαγή" αφού το 80% των νοικοκυριών της χώρας θα κληθούν να πληρώσουν από 1500 μέχρι και 4.000 ευρώ περισσότερα κατ'έτος για την θέρμανσή τους!

3. Καθιέρωση ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά), για ένα συνολικό ποσό τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

4. Συνέχιση της επέκτασης της βάσης του φόρου επί των ακινήτων, με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο. Επιπλέον θάνατος για την οικοδομή.

5. Συνέχιση της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης («Καλλικράτης»), η οποία θα συνεισφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ προς μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης. Η ανεργία λόγω απολύσεων από τους ΟΤΑ θα κτυπήσει "κόκκινο".

6. «Πάγωμα» στις ονομαστικές αυξήσεις των συντάξεων, που θα αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.

7. Συνέχιση της αύξησης της αποτελεσματικότητας των τεκμηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών, με στόχο την συγκέντρωση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.

8. Μείωση των τρεχουσών και των κεφαλαιακών επιδοτήσεων προς ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσής τους. Και αναδιάρθρωση σημαίνει πάνω απ'όλα μείωση των θέσεων εργασίας...

9. Επιδόματα ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ. Πιο φωωχοί οι άνεργοι, δηλαδή...

10. Είσπραξη επιπλέον εσόδων από την αδειοδότηση τυχερών παιγνίων κατά τουλάχιστον 225 εκατ. ευρώ από την εφάπαξ πώληση αδειών και αύξηση της ετήσιας απόδοσης από δικαιώματα κατά 400 εκατ. ευρώ επιπλέον. Όλη η Ελλάδα θα μεταβληθεί σε ένα απέραντο καζίνο...

11. Περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ, με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον. Αφορά σε μεταφορές αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή. Ο θάνατος του εμπορίου...

12. Πλήρης εφαρμογή του «πράσινου» φόρου και αύξηση της ετήσιας απόδοσής του κατά τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

13. Αύξηση της είσπραξης του ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα κατά 100 εκατ. ευρώ επιπλέον. Αν συγκεντρώσουν έστω και το 50% του ποσού θα πρέπει να θεωρείται επιτυχία...

Και βέβαια μέσα σε όλα αυτά θα έχουμε μείωση του αριθμού των ασφαλιστικών ταμείων επιβάλλει η τρόικα, ενώ το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης θα κρίνει και τα επόμενα μέτρα. Στο μνημόνιο σημειώνεται πως η κυβέρνηση υλοποιεί μία σε βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δημόσιων Ταμείων δευτερεύουσας/επικουρικής σύνταξης (συμπεριλαμβανομένων των Ταμείων Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων που καταβάλλουν εφάπαξ).

Σε όλα αυτά πρέπει να περιλάβουμε και τα αποτελέσματα της καθοριστικής συνόδου της Ε.Ε. τον Μάρτιο, όπου κρίνετια επιμήκυνση, αναχρηματοδότηση, επιτόκια δανεισμού κλπ. Αν τα αποτελέσματα είναι άκρως αρνητικά, τότε μπορεί οι εκλογές να έρθουν πολύ πιο σύντομα από τον Σεπτέμβριο...

Ολα τα παραπάνω μπορούν να δημιουργήσουν προσδοκίες πολιτικής νίκης για την κυβέρνηση, όσο και αν στηρίζεται "με νύχια και με δόντια" από την εγχώρια οικονομική ελίτ και τον ξένο πολιτικό παράγοντα; Πρακτικά είναι αδύνατον. Οπότε το σενάριο των εκλογών εντός του 2011 είναι σήμερα περισσότερο πιθανό παρά ποτέ...

ΣΥ ΕΙΠΑΣ


Τα τελευταία λόγια του Σωκράτη:
«Θα ήταν αρκετό να περιμένετε λίγο ακόμα, Αθηναίοι, κι ο θάνατος θα ερχόταν μόνος του για να σας απαλλάξη από τον Σωκράτη. Αλλά με τη βιασύνη σας, πράξατε κάτι που προσβάλλει όλη την πόλη.


Με καταδικάσατε όχι γι’ αυτά που αναφέρει η κατηγορία, αλλά γιατί σεβάστηκα τον εαυτό μου, γιατί ντράπηκα να σας πω ό,τι θα σας ήταν ευχάριστο, γιατί δεν καταδέχτηκα να κλάψω, να ξεπέσω σε καμώματα ανάξια, που εσείς τάχατε συνηθίσει από τους άλλους".

Ένας σύντομος ψίθυρος διατρέχει το πλήθος.

«Δε θέλησα όμως, επειδή αντιμετωπίζω το θάνατο, να κάνω κάτι αταίριαστο για έναν ελεύθερο άνθρωπο. Όπως στον πόλεμο, έτσι και στη δίκη, δεν πρέπει κανείς να σκέφτεται πώς θ’ αποφύγη με κάθε τρόπο το θάνατο. Κι αλήθεια, στον πόλεμο υπάρχουν τέτοιοι τρόποι: αρκεί να πετάξη κανείς τα όπλα και να ικετέψη ταπεινά τους διώκτες του. Κι άλλα παρόμοια. Προσέξτε όμως, Αθηναίοι, γιατί η κακία τρέχει πιο γρήγορα από το θάνατο. Και τώρα, εμένα, επειδή είμαι και γέρος και αργοκίνητος, με πρόλαβε ο θάνατος. Τους κατηγόρους μου όμως, επειδή είναι νέοι και σβέλτοι, τους πρόλαβε η γρηγορώτερη, η κακία. Εγώ θα φύγω καταδικασμένος από σας σε θάνατο, αυτοί θα φύγουν καταδικασμένοι από την αλήθεια σαν ένοχοι κακότητας και αδικίας. Θέλω, όμως, τώρα που βρίσκομαι τόσο κοντά στο θάνατο, να κάνω μια πρόβλεψη…».

Στην Αγορά, όλοι κρατούν την ανάσα τους. Ο Σωκράτης κοιτάζει μακριά, κατακεί που υψώνονται οι λαμπροί ναοί της Ακρόπολης που διαγράφονται καθαρά στη διάφανη ατμόσφαιρα της βραδιάς. «Σήμερα»,συνεχίζει ο Σωκράτης,

«με καταδικάσατε νομίζοντας ότι θα γλιτώσετε έτσι από την υποχρέωση να δίνετε λόγο για τη ζωή σας. Εγώ όμως σας προλέγω ότι το αποτέλεσμα θα είναι αντίθετο. Γιατί θα είναι περισσότεροι εκείνοι που θα σας ελέγχουν – κι όχι μόνο περισσότεροι αλλά και πιο επίμονοι, όσο πιο νέοι θα είναι. Και σεις θα θυμώνετε περισσότερο. Μη φαντασθήτε πως θα λείψουν εκείνοι που θα αμφισβητούν τον τρόπο της ζωής σας. Αυτά είναι τα τελευταία μου λόγια σ’ αυτούς που με καταδίκασαν».

Τώρα ο Σωκράτης στρέφεται προς τους δικαστές που έδωσαν αθωωτική ψήφο:

«Σήμερα, μου συνέβη κάτι εξαιρετικό. Ξέρετε για το δαιμόνιο που μιλά μέσα μου, γι’ αυτήν τη φωνή που με σταματά κάθε φορά, όταν δεν πρέπει να κάνω κάτι, ακόμα και στη μέση μιας συζήτησης. Ε, λοιπόν, ούτε σήμερα το πρωί που έβγαινα από το σπίτι μου, ούτε όταν έμπαινα στο δικαστήριο, ούτε σε κανένα σημείο της απολογίας μου, όταν πήγαινα να πω κάτι, μου εναντιώθηκε. Πράγμα που σημαίνει ένα μόνο: πως ό,τι έγινε, έχει γίνει για το καλό μου και δεν μπορεί να είναι σωστή η γνώμη εκείνων που νομίζουν ότι ο θάνατος είναι κάτι κακό. Γιατί για μένα υπάρχει η απόδειξη».

Ώστε ο θάνατος είναι κάτι καλό;

Ο Σωκράτης συνεχίζει:
«Ναι, αυτή είναι η μεγάλη μου ελπίδα. Γιατί ένα από τα δύο μπορεί να συμβαίνη σχετικά με το θάνατο: ή είναι η απόλυτη αναισθησία του μηδενός, σαν ένας βαθύς ύπνος, δίχως τέλος, ή η μετανάστευση της ψυχής, από τη γη σ’ έναν άλλον κόσμο, που κυβερνιέται από τους υπέρτατους νόμους της οικουμενικής δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, δε με φοβίζει, γιατί μια μεγάλη αλήθεια με παρηγορεί: τίποτα κακό δεν μπορεί να πάθη ένας δίκαιος άνθρωπος, ούτε στη ζωή, ούτε στο θάνατο.
Γι’ αυτό, δεν κρατώ κακία ούτε για τους κατηγόρους μου, ούτε για τους δικαστές που με καταδίκασαν».

Οι έντεκα δεσμοφύλακες έχουν τώρα ανέβει στο βήμα όπου στέκει ο κατάδικος.

«Ώρα να φεύγωμε»,λέει ο Σωκράτης,

«εγώ για να πεθάνω, εσείς να ζήσετε. Ποιος από μας βαδίζει προς ένα καλύτερο πεπρωμένο, αυτό μονάχα ο Θεός το ξέρει».

ΑΧ ΕΛΛΑΔΑ


Ο τίτλος από μόνος του ίσως λειτουργήσει παραπλανητικά, οπότε να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι δε χρειάζεται να μπερδεύεστε, το περιστατικό δεν έγινε στη γειτονική Αλβανία, αλλά στη πρωτεύουσα του ελληνικού Βορρά, τη Θεσσαλονίκη. Λοιπόν οι αρχές μετά από άνωθεν παρέμβαση ζήτησαν την απολογία της Δέσποινας Μηλιάδου, δημοσιογράφου του δημοτικού ραδιοσταθμού Θεσσαλονίκης, επειδή κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης στο FM-100 ανέφερε τη φράση “Βόρειος Ήπειρος”! Το “έγκλημα” αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον δήμαρχο της Θασ/νίκης και ζήτησε τήν παρέμβαση της αντιπροέδρου της ΔΕΠΘΕ, Σοφίας Ασλανίδου, έτσι κλήθηκε η εν λόγω δημοσιογράφος σε απολογία με την αιτιολογία ότι η ατυχής φράση που επιλέχθηκε για να προσδιοριστεί ένα κομμάτι της αλύτρωτης ελληνικής πατρίδας...προκαλεί! Καλά διαβάσατε, προκαλεί το “Βόρειος Ήπειρος”, ενώ τα τζαμιά και οι μουφτήδες του Μπουτάρη δεν είναι πρόκληση, αλλά βαθιά κατανόηση και κίνηση αγάπης στους παρεξηγημένους γείτονες Τούρκους. Μάλλον σε λάθος πόλη εκλέχτηκε δήμαρχος ο κ. Μπουτάρης. Σκεφτείτε πόσο δημοφιλής θα ήταν εάν είχε εκλεγεί στο Ελμπασάν ή στην Άγκυρα!

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ....Ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ


Δρακόντειες διατάξεις για εφημερίδες, κόμματα οργανώσεις αλλά και ... bloggers

Σχέδιο για έναν νέο "αντιρατσιστικό νόμο" επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, προφανώς για να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της "Νέας Τάξης" που θέλουν να στέλνουν στην φυλακή όποιον φέρνει αντιρρήσεις για την πορεία την οποία σχεδιάζουν για όλη την οικουμένη, στα πλαίσια της πολυπολιτισμικότητας.


Έτσι λοιπόν το νέο σχέδιο νόμου αποδεικνύεται "δρακόντειο" κατά όλων αυτών οι οποίοι εκφέρουν "αιρετικές" για το πολιτικό σύστημα απόψεις. Φωτογραφίζει μάλιστα την εφημερίδα "Ελεύθερο Κόσμο", τον Κώστα Πλεύρη αλλά και κόμματα και οργανώσεις που δεν εμπίπτουν στο "πολιτικά ορθό".

Ο νέος αντιρατσιστικός νόμος, θα καταργεί τον παλαιότερο του 1979, "καθώς αυτός κρίνεται ανεπαρκής", όπως σαφέστατα λέει η αιτιολόγηση του σχεδίου Νόμου. Σύμφωνα ακόμη με αυτήν, "η ελληνική κοινωνία έχει γίνει μια πολυφυλετική κοινωνία" και στόχος της πολιτείας είναι η υπεράσπιση των μειονοτήτων. Η "πέτρα του σκανδάλου" προφανώς εδώ είναι ο "ΕΚ" καθώς από το 2007 η εφημερίδα μας έχει εμπλακεί σε τουλάχιστον 10 υποθέσεις με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, στην συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει αθωωθεί. Να θυμηθούμε επίσης την πολύκροτη δίκη για το βιβλίο του Κ. Πλεύρη, η αθώωση του οποίου πήρε διεθνείς διαστάσεις και είχε ως αποτέλεσμα διεθνείς εβραϊκές οργανώσεις να παρεμβαίνουν στα της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Αυτά είναι τα "κενά του νόμου", στα οποία αναφέρεται η αιτιολόγηση του σχεδίου νόμου.

Σίγουρα όμως ο νέος νόμος, όπως σαφώς μπορεί κάποιος να καταλάβει από την ανάγνωση της συγκεκριμένης πρότασης, θα συμπεριλάβει στις "τιμωρητικές" του διατάξεις τον οποιοδήποτε εκφέρει γνώμη αντίθετη για μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Και δεν μιλάμε φυσικά μόνο για προσωπικό επίπεδο αλλά ο νόμος στρέφεται και κατά οργανώσεων. Συλλόγων, κομμάτων, που εκφέρουν έναν ανάλογο πολιτικό λόγο.

Περισσότερες λεπτομέρειες και ανάλυση του σχεδίου νόμου θα υπάρχει το Σάββατο στον "ΕΚ". Απλά να αναφέρουμε εδώ ότι διευκολύνεται η αυτεπάγγελτη εφαρμογή του νόμου (χωρίς δηλαδή να χρειάζεται διαμεσολάβηση των διαφόρων εκπροσώπων οργανώσεων (π.χ. Δημητράς). Επιπρόσθετα όμως δικαίωμα πολιτικής αγωγής θα έχουν πέρα από τα άμεσα θιγόμενα πρόσωπα συγκεκριμένες οργανώσεις και φορείς (άρα τελικά αναβαθμίζεται ο ρόλος των διαφόρων εκπροσώπων, προέδρων κλπ (π.χ. Δημητράς). Σημαντικότατο σημείο της καινούριας πρότασης νόμου είναι η σημασία που δίδεται στο διαδίκτυο, (πέρασαν οι μέρες ελευθερίας των bloggers, από ό,τι φαίνεται) καθώς ο νόμος προβλέπει δίωξη κατά ατόμου που κατοικεί στην Ελλάδα, ακόμη και εάν ο server της ιστοσελίδας είναι σε χώρα (όπως οι ΗΠΑ - blogspot κλπ) στην οποία υπάρχει ελευθερία της έκφρασης. .

Επίσης ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα περί σεξουαλικού προσανατολισμού ρατσιστικά εγκλήματα (ενώ δεν υπήρχε στον προηγούμενο νόμο). Μία ακόμη ... πρωτοτυπία του νόμου - και πολύ σοβαρή - είναι ότι επιβάλλεται η συλλογική ευθύνη καθώς ο νόμος στρέφεται πέρα των φυσικών προσώπων και σε νομικά πρόσωπα, καθώς διώκει τον οποιοδήποτε ανήκει σε μια εταιρία, σύλλογο, οργάνωση του οποίου κάποιο μέλος εκφέρει "ρατσιστικές" απόψεις, κατά την νέα πρόταση νόμου. Δίνει μεγάλη βάση στα χρηματικά πρόστιμα, επίσης, ανεβάζοντάς τα, μέχρι τα 150.000 ευρώ, ενώ τέλος το κερασάκι στην τούρτα, είναι η σαφέστατη αναφορά στην ποινικοποίηση της άρνησης του ολοκαυτώματος.

ΕΡΩΤΗΜΑ


ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ Η ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ,ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ,ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΠΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ;
( ΤΟΥΡΚΙΑ,ΣΚΟΠΙΑ,ΑΛΒΑΝΙΑ,ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ )
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΩΤΑΩ ΔΙΟΤΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΑΝ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΝΟΥΝ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟ Η ΠΑΛΙ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΟΙΜΑΜΑΙ;

ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΕΚΑΜΑΝ............


Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου απηύθυναν 33 πρώην πρέσβεις με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για την πιθανότητα «μήπως η σημερινή οικονομική συγκυρία πλήξει τελικά τα εθνικά μας θέματα».

Οι πρέσβεις αναγνωρίζουν μεν στον κ. Παπανδρέου ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ερζερούμ έθεσε ενώπιον του τουρκικού διπλωματικού σώματος το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς της Αγκυρας στο Αιγαίο. Ωστόσο, δεν θεωρούν την κίνηση αυτή επαρκή, πόσω μάλλον που η Ελλάδα συνεχίζει να συνομιλεί με την Τουρκία υπό την απειλή πολέμου (casus belli).

«Οταν το ένα μέρος βρίσκεται στο πλευρό της διεθνούς νομιμότητας και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται παρά τις έκνομες ενέργειες του άλλου μέρους, δημιουργούνται δύο σοβαρές συνέπειες. Αφ' ενός δείχνει ο απειλούμενος ότι δέχεται να διαπραγματευθεί υπό πίεση - σαν να είχε ηττηθεί σε πόλεμο - και αφ' ετέρου ο παράνομος χαρακτήρας των ενεργειών του απειλούντος ακυρώνεται ή αποδυναμώνεται σημαντικά στα μάτια των διεθνών παραγόντων» τονίζουν στην επιστολή τους οι πρέσβεις.

Στο θέμα της συνδιαχείρισης των πόρων του Αιγαίου, οι πρέσβεις επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει προηγουμένως μόνη της την επέκτασή τους και οριοθετηθούν η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Καλούν μάλιστα την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών που πλέον, έπειτα από τόσο καιρό, έχουν ξεφύγει από το επίπεδο του «διαλόγου» και έχουν εισέλθει σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, όπου και υπάρχει αμοιβαία ανταλλαγή παραχωρήσεων..

«Αν η ελληνική πλευρά παραχωρήσει μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων θα πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει και τις παραχωρήσεις των νομίμων δικών της δικαιωμάτων που έκανε, σε αντάλλαγμα, η Τουρκία» καταλήγουν οι 33 πρώην πρέσβεις.

ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το Αλβανικό κανάλι "Top Channel" έκανε γυρίσματα στο «Τσάμικο», όπως ανέφεραν οι παρουσιαστές, χωριό Μαργαρίτι Θεσπρωτίας. Εξοργισμένοι κάτοικοι εκδίωξαν ομάδα του καναλιού, που προπαγάνδιζε υπέρ της Τσαμουριάς. Μάλιστα, έλεγαν, μέλη της ομάδας αυτής, ότι εδώ είναι Αλβανικό έδαφος!!!


Να σημειωθεί ότι μεταξύ των έξι και πλέον θεωριών για την...ιστορική και ετυμολογική προέλευση των ονομασιών «Τσάμηδες» και «Τσαμουριά», πιθανώτερη θεωρείται εκείνη, που σχετίζεται με τη λέξη «Θύαμις» (Καλαμάς), με παραφθορά του, με την πάροδο του χρόνου : Θύαμις, Θυάμις, Τσ(ι)άμης, δηλ. ο κάτοικος που βρίσκεται κοντά στον Θύαμη ποταμό, την Θυαμυρία, την Τσ(ι)αμουριά…

Γύρω στο 1430 (Κατάληψη Ιωαννίνων από τους Τούρκους) πολλοί χριστιανοί της περιοχής εξισλαμίζονται, υποκύπτοντας σε διάφορα δελεάσματα, υλικά και διοικητικά (όπως οι καλούμενοι έπειτα Σπαχήδες) αλλά προ πάντων στην ασφυκτική πίεση κυρίως μετά την αποτυχία του Κινήματος του Επισκόπου Τρίκκης (Τρικάλων) Διονυσίου Φιλοσόφου ή περιφρονητικώς από τους εχθρούς του «Σκυλοσόφου»


Περι Δημοκρατίας


Το νέο όπλο κατά των διαδηλώσεων (Ψήσιμο με μικροκύματα)

Τα μεγάλα κέντρα αποφάσεων και οι διανοούμενοι πολιτικοί γνωρίζουν πολύ καλά τις αντιδράσεις, τις δράσεις και τις κινήσεις των εξεγερμένων πολιτών και των μοδάτων αναρχικών, έτσι, εκτός από ασκήσεις καταστολής μαζών, δημιουργούν νέα όπλα κατά αυτών.Ο άνθρωπος πίσω από τις χρωματιστές επαναστάσεις

Σε ένα παλιό αρχοντικό της Βοστόνης κατοικεί ένας ηλικιωμένος άνδρας, που καλλιεργεί ορχιδέες, έχει ένα σκύλο Λαμπραντόρ, και το γραφείο του είναι πλημμυρισμένο από βιβλία και χειρόγραφα. Πρόκειται για τον Dr Gene Sharp, τον άνθρωπο στον οποίο πιστώνεται η στρατηγική που οδήγησε στην ανατροπή της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Ο Dr Gene Sharp είναι ο πιο ειδικός στον κόσμο, σε θέματα μη βίαιων επαναστάσεων. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες, και διακινούνται παράνομα, κρυφά από τις μυστικές αστυνομίες, σε πολλές χώρες του πλανήτη. Ποιες είναι με λίγα λόγια οι συμβουλές του;

 • Αναπτύξτε μια στρατηγική για να κερδίσετε την ελευθερία, και ένα όραμα για τη κοινωνία που θέλετε.
 • Ξεπεράστε το φόβο, μέσω μικρών χειρονομιών αντίστασης.
 • Χρησιμοποιείστε χρώματα και σύμβολα για να δείξετε την αντιστασιακή σας ενότητα.
 • Διδαχτείτε από τα ιστορικά παραδείγματα των επιτυχημένων, μη βίαιων κινημάτων.
 • Χρησιμοποιήστε όπλα μη βίας.
 • Αναγνωρίστε τα στηρίγματα της δικτατορίας, και αναπτύξτε μια στρατηγική υπονόμευσής τους.
 • Εκμεταλλευτείτε τις καταπιεστικές και κατασταλτικές πράξεις του καθεστώτος, ως μέσο στρατολόγησης για το κίνημά σας.
 • Απομονώστε και απομακρύνετε από το κίνημα σας όσους επιμένουν στη χρήση ή στην υποστήριξη της βίας.
Τα παραπάνω χρησιμοποιήθηκαν από δημοκρατικά κινήματα για την ανατροπή του Slobodan Milosevic στη Σερβία, και του Viktor Yanukovych στην Ουκρανία, όμως ο Dr Gene Sharp παραμένει σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό.

Παρά τις επιτυχίες του, παρά την υποψηφιότητα του για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης το 2009, ο Sharp αντιμετωπίζει χρόνια οικονομικά προβλήματα, και κατηγορείται από πολλούς ότι το ινστιτούτο που διοικεί, το Albert Einstein Institution, αποτελεί βιτρίνα της CIA. Το διοικεί όμως χάρη και μόνο στη δύναμη της προσωπικότητας του, και στην αφοσίωση της διευθύνουσας συμβούλου Jamila Raqib.

Ο Gene Sharp δεν είναι Τσε Γκεβάρα, αλλά ασκεί περισσότερη επιρροή από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό θεωρητικό της γενιάς του. Το κεντρικό μήνυμα της θεωρίας του είναι ότι η ισχύς των δικτατοριών προέρχεται από τη θεληματική υπακοή των λαών που τις υφίστανται. Αν οι άνθρωποι μπορέσουν και αναπτύξουν τεχνικές μείωσης της συναίνεσης τους, τότε το καθεστώς θα καταρρεύσει.

Εδώ και δεκαετίες, άνθρωποι που υποφέρουν από καταπιεστικά καθεστώτα, πραγματοποιούν προσκύνημα στον Gene Sharp, για να τον συμβουλευτούν. Τα γραπτά του έχουν ήδη βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, να κερδίσουν την ελευθερία τους χωρίς τη χρήση βίας. Όπως λέει: «Αν επιλέξεις να πολεμήσεις χρησιμοποιώντας βία, τότε επιλέγεις να αντιμετωπίσεις τα καλύτερα όπλα που διαθέτει ο αντίπαλός σου, και για αυτό, αν είσαι έξυπνος δεν θα το κάνεις… Εγώ δεν λέω στους ανθρώπους που έρχονται σε εμένα για συμβουλές τι να κάνουν. Πρέπει να μάθουν πως λειτουργεί η θεωρία μου, και να την εφαρμόσουν από μόνοι τους».

Για να βοηθήσει σε αυτό, ο Sharp αναφέρει στα βιβλία του 198 διαφορετικά μη βίαια όπλα, που κυμαίνονται από τη χρήση χρωμάτων και συμβόλων, μέχρι μποϊκοτάζ και χάπενινγκς. Οι τεχνικές του, που είναι σχεδιασμένες να αντιστοιχούν σε στρατιωτικά όπλα, πηγάζουν από μια ενδελεχή μελέτη όλων των μορφών της αντίστασης απέναντι στη τυραννία, σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία.

«Οι μέθοδοι αυτές είναι πολύ σημαντικές, επειδή προσφέρουν στους λαούς μια εναλλακτική λύση…αν ο κόσμος δεν τα αντιληφθεί, και αν δεν καταλάβει τι δύναμη έχουν, τότε οι επαναστάτες καταφεύγουν πάντα στη βία».

Μετά τη «πράσινη επανάσταση» του 2009 στο Ιράν, πολλοί από τους συλληφθέντες διαδηλωτές κατηγορήθηκαν, μεταξύ άλλων, και για την εφαρμογή 100 από των 198 μεθόδων που διδάσκει ο Sharp. Το πιο διαβασμένο, και το πιο μεταφρασμένο από όλα τα έργα του, «Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία», γράφτηκε για το δημοκρατικό κίνημα της Βιρμανίας το 1993. Το βιβλίο αυτό, κυριολεκτικά άναψε φωτιές. Από τη Βιρμανία, μεταδόθηκε στη Ταϊλάνδη και στην Ινδονησία, όπου και χρησιμοποιήθηκε εναντίον του εκεί δικτατορικού καθεστώτος. Η συνεισφορά του στην ανατροπή του Milosevic το 2000, το καθιέρωσε στην Ανατολική Ευρώπη, στη Νότιο Αμερική, και στη Μέση Ανατολή. Όταν επιτέλους έφτασε στη Ρωσία, οι μυστικές υπηρεσίες έκαναν έφοδο στο τυπογραφείο, και όσα βιβλιοπωλεία το διέθεταν, κάηκαν μυστηριωδώς!

Οι Ιρανοί ανησύχησαν κάποτε τόσο πολύ, που έφτιαξαν ένα προπαγανδιστικό φιλμ με κινούμενα σχέδια, το οποίο πρόβαλαν στη τηλεόραση, και στο οποίο ο Sharp παρουσιάζονταν να σχεδιάζει την ανατροπή του Χομεϊνί μέσα από τον Λευκό Οίκο…

Ακόμη κι ο Hugo Chavez απευθύνθηκε στο λαό της χώρας του μέσω τηλεόρασης χαρακτηρίζοντας τον Sharp ως τη πιο μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Βενεζουέλας.

S.A.-BBC News -greeknation.blogspot.com


Σύντομο βιογραφικό του Dr Gene Sharp:
 • Γεννήθηκε το 1928 στο Οχάιο των ΗΠΑ.
 • Το 1953 φυλακίστηκε επειδή διαδήλωνε κατά της στρατολόγησης ανδρών για τον πόλεμο στη Κορέα.
 • Στο πρώτο του βιβλίο, «Gandhi Wields the Weapon of Moral Power: Three Case Histories», που εκδόθηκε το 1960, τον πρόλογο έγραψε ο Albert Einstein.
 • Το 1968, έγραψε διατριβή για το διδακτορικό του στη Οξφόρδη, με τίτλο «Η πολιτική της μη βίαιης δράσης», που αργότερα (1973) έγινε ομότιτλο βιβλίο.
 • Είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο University of Massachusetts από το 1972, ενώ παράλληλα συνεργάζεται ερευνητικά με το Harvard University.
 • Το 1983 ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό Albert Einstein Institution, μέσω του οποίου προωθείται η μη βίαιη δράση σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More