ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΟΤΙ ΧΑΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ


Ότι θα χάσουν οι τράπεζες απ το PSI, θα πρέπει να το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι…

Ποιος θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια απίστευτα κυνική δήλωση..
Θα μπορούσε λέτε να είναι Έλληνας βουλευτής…και μάλιστα στέλεχος της κυβέρνησης ;;

Μήπως σας φαίνεται αδιανόητο;
Αν δεν μας πιστεύετε, δείτε το βίντεο που ακολουθεί..

Αυτά δήλωσε σήμερα το πρωί σε συνέντευξη ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης στην εκπομπή του «MEGA»: «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA»



Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Οικονομέα ακούστε με λιγάκι σας
παρακαλώ. Οτιδήποτε θα χάσουν οι Τράπεζες αυτή τη στιγμή από τη
συμμετοχή τους στην ανταλλαγή των ομολόγων, θα πρέπει από την άλλη
πλευρά ο Έλληνας φορολογούμενος να το καταβάλλει προκειμένου να
προχωρήσουμε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:
Υπέρ των Τραπεζών είναι αυτό που λέω γιατί κινδυνεύουν να τα χάσουν
όλα, από πολλούς που δεν έχουν πλέον να πληρώσουν. Υπό αυτή την έννοια
το λέω, υπάρχουν άνθρωποι που τα έχουν φτύσει, δεν μπορούν.

ΕΝΑΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΥΚΟ ΠΙΕΡΙΑΣ


Ενας πλούσια κτερισμένος τάφος του τέλους του 4ου αιώνα π.Χ., που ανήκε πιθανότατα σε Μακεδόνα αξιωματούχο, εντοπίστηκε σε αγροτεμάχιο στον Κούκο Πιερίας, δυτικά της αρχαίας Πύδνας, σε έρευνα της ΚΖ ΕΠΚΑ από τους αρχαιολόγους Ματθαίο Μπέσιο και Κωνσταντίνο Νούλα (παρουσίαση της ανακοίνωσης σήμερα, στις 19.30).
Στα πλούσια κτερίσματα (χάλκινο στεφάνι, τόξο, ξίφος και άλλα όπλα, εργαλεία καλλωπισμού και αγγεία) συγκαταλέγονται και 52 γυάλινοι πεσσοί, προφανώς επιτραπέζιο παιχνίδι κυβείας (παιχνίδι με ζάρια). Στο ίδιο αγροτεμάχιο βρέθηκαν άλλοι τέσσερις τάφοι.


Σε άλλη έρευνα της ΚΖ ΕΠΚΑ, στο Μακρύγιαλο, από τους Μ. Μπέσιο και Α. Αθανασιάδου, εντοπίστηκαν τα ορύγματα δύο αρχαίων δρόμων, 20 τάφοι της εποχής του Σιδήρου και των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων και κατάλοιπα κατοίκησης. Από τις ταφές του 4ου αι. π.Χ. (ανδρικές, γυναικείες και παιδικές) μερικές... ήταν πλούσια κτερισμένες. Σε αρκετές περιπτώσεις οι κλίνες στις οποίες είχαν τοποθετηθεί οι νεκροί ήταν διακοσμημένες με ελεφαντοστά, γυάλινους οφθαλμούς, χάλκινες εφηλίδες και πήλινα επιχρυσωμένα δισκάρια. Τα χάλκινα επιχρυσωμένα στεφάνια που τοποθετούνταν γύρω από το νεκρό συνέβαλαν στην προσπάθεια εντυπωσιασμού κατά τη διάρκεια της ταφικής τελετουργίας.
Στην Αμφίπολη
Τάφους των αρχαϊκών χρόνων έφερε στο φως ανασκαφή στον «Τύμβο» λόφου Καστά, στον αρχαιολογικό χώρο Αμφίπολης, την οποία διηύθυνε η προϊσταμένη της ΚΗ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη.
Στην περιοχή είχε γίνει στο παρελθόν ανασκαφική έρευνα από τον αρχαιολόγο Δ. Λαζαρίδη, ο οποίος πίστευε βασιζόμενος στις γραπτές πηγές ότι στον «Τύμβο» έχουν ταφεί η Ρωξάνη και ο μικρός Αλέξανδρος, γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που είχαν ζήσει εξόριστοι και τάφηκαν στην Αμφίπολη. Πρόκειται για μεγάλης έκτασης «Τύμβο» ύψους 20μ., κατασκευασμένο από πολλαπλές ζώνες πηλοχώματος, λατυπών και άμμου. Στην κορυφή του υπάρχει ορθογώνιος περίβολος που δηλώνει την ύπαρξη σημαντικού τάφου.
Η ανασκαφή συνοδεύτηκε από αναγνωριστική γεωφυσική έρευνα με γεωραντάρ. Η συνέχιση της έρευνας είναι απαραίτητη για να ανασκαφεί ο «Τύμβος» στο σύνολο του.

ΤΟ ΚΡΑΓΙΟΝ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ


Το κόκκινο κραγιόν έλαμπε στα χείλια της Αφροδίτης του Medici, σύμφωνα με την χημική ανάλυση που έγινε στο 2.000 ετών μαρμάρινο άγαλμα που αναπαριστά την θεά της αγάπης, Αφροδίτη.


Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Modena και του Reggio και με την συνδρομή της Uffizi Gallery της Φλωρεντίας, όπου και εκτίθεται το άγαλμα από το 1677, απέδειξε ότι το άγαλμα φυσικού μεγέθους που απεικονίζει γυμνή και αισθησιακή την Αφροδίτη είχα αρχικά κόκκινα χείλια ενώ τα μαλλιά της ήταν καλυμμένα με ..
λεπτά φύλα χρυσού.

Αυτά τα στοιχεία απέδιδαν την Αφροδίτη «με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο», δηλώνει ο Fabrizio Paolucci, επικεφαλής του τμήματος Κλασικών Αρχαιοτήτων του Ufizzi.
Για να ενισχυθεί περαιτέρω το εφέ, το γυμνό άγαλμα έφερε πολύτιμα πραγματικά σκουλαρίκια, καθώς πρόσφατα ανακαλύφθηκαν τρύπες στα αυτιά της θεάς.
Ένα από τα περισσότερα αντιγραμμένα αγάλματα όλων των εποχών, η Αφροδίτη του Medici, ένα μαρμάρινο αντίγραφο του 1ου αιώνα π.Χ. ενός ελληνικού χάλκινου αγάλματος, είναι το αρχαιότερο γλυπτό της Uffizi Gallery.
Πώς και με ποιο τρόπο ανακαλύφθηκε το άγαλμα παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην έπαυλη του Medici στην Ρώμη, στάλθηκε στην Φλωρεντία το 1677 όπου και έγινε το σύμβολο της Μεγάλης Περιοδείας (Grand Tour), του πολιτιστικού ταξιδιού της Ευρώπης που λάμβανε χώρα τον 18ο αιώνα από τους ευγενείς νέους της αριστοκρατικής τάξης της εποχής.

Η Αφροδίτη αποτέλεσε το αρχέτυπο της ιδανικής θηλυκής ομορφιάς. Οι άριστα σμιλεμένοι γλουτοί την κατέστησαν ως το πιο ερωτικό άγαλμα της αρχαιότητας, ενώ η στάση της με τα χέρια τοποθετημένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να κρύβουν το στήθος στο δημόσιο κοινό, ενίσχυσε την τεράστια δημοτικότητά της.

Πράγματι, η στάση της βοήθησε στο να επικεντρώνεται ο θεατής στα μέρη του σώματος που εκείνη κάλυπτε.

Η Αφροδίτη ήταν το αισθηματικό αποκορύφωμα της Μεγάλης Περιοδείας, όπως το απαθανάτισε ο Johann Zoffany το 1772 με τον ζωγραφικό του πίνακα «The Tribuna of the Uffizi». Σε αυτό τον πίνακα, πέντε Βρετανοί ειδικοί της τέχνης βρίσκονται συγκεντρωμένοι πίσω από το άγαλμα, κοιτάζοντας το πίσω μέρος του αγάλματος – ένας από αυτούς εξετάζει λεπτομερώς το γλυπτό με μεγεθυντικό φακό.

«Φανταστείτε κάτι χίλιες φορές πιο όμορφο από το ομορφότερο αντικείμενο που έχετε δει ποτέ, χίλιες φορές πιο διεγερτικό από οτιδήποτε σας έχει ποτέ διεγείρει, χίλιες φορές πιο μαγικό από όλα αυτά που σας έχουν μαγέψει: αυτή είναι η Αφροδίτη του Medici» γράφει ένας τουρίστας της Μεγάλης Περιοδείας το 1785.

Αυτές οι εκστατικές αναφορές του 18ου αιώνα επισημαίνουν επίσης ότι το άγαλμα είχε χρυσά μαλλιά, όπως επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες χημικές αναλύσεις.
Το άγαλμα έγινε άσπρο μετά από μια σκληρή συντήρηση που έλαβε χώρα όταν το γλυπτό επέστρεψε από το Παρίσι το 1815 (ο Ναπολέων το μετέφερε από το Παρίσι το 1803).
Ο καθαρισμός αφαίρεσε τα χρυσά μαλλιά καθώς επίσης τα κόκκινα χείλη και τις τρύπες από τα αυτιά.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτό που περιέγραφαν οι επισκέπτες της Μεγάλης Περιοδείας δεν ήταν το αποτέλεσμα μιας συνολικής ψευδαίσθησης, αλλά τα υπολείμματα της διακόσμησης του αρχαίου αγάλματος» αναφέρει ο Paolucci.

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΝΤΟΜΣ: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΚΘΡΟΝΙΣΕΙ ΤΟΥΝ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ


Επέκταση και επιδείνωση της ανώμαλης πολιτικής κατάστασης που βιώνει η χώρα (γιατί τόσο η έλλειψη νομιμοποίησης της κυβέρνησης Παπανδρέου, όσο εν συνεχεία… και η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από πολιτική ανωμαλία) εξακολουθούν και βλέπουν οι δυτικοί με μία περίπου «αναγκαστική εμπλοκή των ΕΔ» στις πολιτικές εξελίξεις.

Σε άρθρο του στο examiner.com, ο Ντόμινικ Ντομς, γνωστός οικονομικός αναλυτής κινδύνων («risk economy analysis»), γράφει ότι ο Ελληνικός Στρατός είναι έτοιμος να προχωρήσει σε κίνημα στην Ελλάδα και «να εκθρονίσει» , όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «τον Λουκά Παπαδήμο». Μάλιστα ο αρθογράφος επικαλείται ως πηγές του δύο ανώτατους στρατιωτικούς που υπηρετούν στο επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρεται πως οι ίδιοι θεωρούν ότι έχουν την νομιμοποίηση να το πράξουν, καθώς ακόμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κάλεσε τους στρατιωτικούς να ...υποστηρίξουν την προσπάθεια «να πάρουν την Ελλάδα πίσω», και να προστατέψουν την εθνική της ακεραιότητα και κυριαρχία!

«Η κλήση αυτή για βοήθεια – γράφει ο αναλυτής – ήρθε μετά το γνωστό δημοσίευμα των FT ότι η Γερμανία σκοπεύει να θέσει την Ελλάδα κάτω από την «αιγίδα» της με το διορισμό επιτρόπου στη χώρα».
Όπως υποστηρίζεται στο άρθρο, μια τέτοια κίνηση –δηλαδή του στρατιωτικού κινήματος από το Στρατό- θα είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις με πιθανή αυτή της εκδίωξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την ΕΕ καθώς δεν θα υπάρχει χώρος για μια χώρα η οποία δεν έχει δημοκρατικό πολίτευμα, μέσα σε μια δημοκρατική Ευρώπη, ενώ επιπρόσθετα θα έχει και καταλυτική επίδραση στην ήδη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία. .

Άλλες επίπτωσεις από μια στρατιωτική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, όπως αναφέρει ο αρθογράφος του examiner είναι η στάση που θα κρατήσει η Τουρκία, δεδομένης της ήδη τεταμένης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια περιττή κλιμάκωση στην περιοχή.

Μάλιστα υπάρχει και ρωσική ανάμιξη, στην όλη ιστορία -χωρίς όμως να διευκρίνεζεται ποια- παραθέτοντας ως μόνο στοιχείο τη «μυστική» συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ρώσο πρωθυπουργό Vladimir Putin παρουσία αξιωματούχων της Gazprom.

Το πότε θα γίνει αυτή η στρατιωτική επέμβαση δεν είναι γνωστό, αλλά εκτιμάται πως αυτή θα εκδηλωθεί μετά τις εκλογές του Απριλίου ή λίγο πιο μετά.

Σύμφωνα πάντα με τον αρθογράφο όλα τα μάτια είναι τώρα στραμμένα στο αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό και για πόσο ο Στρατός θα κυβερνήσει την χώρα, πριν πραγματοποιήσει νέες εκλογές.

Τέλος το άρθρο καταλήγει ότι η οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα παραμένει μεγάλη ότι και να γίνει, και πως ένα πραξικόπημα θα οδηγήσει τη χώρα σε περαιτέρω απομόνωση οικονομική και κοινωνική.

Τι πιθανότητες υπάρχουν να συμβούν τα παραπάνω;

Υπό τις παρούσες συνθήκες και προϋποθέσεις, μηδενικές, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο. Είναι γεγονός ότι υπήρξε ένα πολύ πρόσφατο κρούσαμ, όπου ένας Κλάδος των Ε.Δ. λειτούργησε πραγματικά εντυπωσιακά σε συνθήκες άκρας μυστικότητας: Στην «λευκή απεργία» των πιλότων της Π.Α.

Εκείνο το περιστατικό αν αναλυθεί διεξοδικά, θα καταδειχθεί ότι είναι πολύ δυσκολότερο να οργανωθούν 1000, περίπου, πιλότοι διεσπαρμένοι σε βάσεις όλης της Ελλάδας, χωρίς να γίνει το παραμικρό αντιληπτό από την διοίκηση, παρά να υπάρξουν π.χ. πέντε μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες θα προχωρήσουν σε οργανωμένη κίνηση όχι κατάληψης της εξουσίας, αλλά ενός στρατιωτικού κινήματος που σκοπό θα έχει νά «ταρακουνήσει», σε πρώτη φάση, τους πολιτικούς.

Να γίνει κίνημα και να αναλάβουν κανονικά την εξουσία οι στρατιωτικοί είναι παντελώς αδύνατον για πολλούς λόγους. Ακόμα και το 1967, δικαστικούς αρεοπαγίτες χρησιμοποίησαν στην πρώτη κυβέρνηση. Να υπάρξει μία κίνηση από στελέχη εμφορούμενα αό καθαρά πατριωτικά και ανιδιοτελή κίνητρα, αυτό δεν αποκλείετει 100%.

Αλλά όλα αυτά χρειάζονται πολιτικό υπόβαθρο και στοιχειώδεις επικοινωνιακές ικανότητες. Δεν βρισκόμαστε στο 1967, ούτε στο 1936, ούτε στα κινήματα της δεκαετίας του ’20, που αρκούσε να καταλάβεις τον ΟΤΕ, το τηλεγραφείο ή το ΕΙΡΤ…

Από την άλλη πλευρά σε ότι αφορά την λαϊκή αποδοχή μιας τέτοιας κίνησης, αυτό είναι το μόνο δεδομένο, τουλάχιστοπν σε θεωρητικό επίπεδο. Ποιος δεν θα υποδεχθεί ως σωτήρα κάποιον που θα απαλλάξει π.χ. μέσα σε 24 ώρες από το άγος των κουκουλοφόρων την Αθήνα και θα συνοδέψει με στρατιωτικό τζιπ στο αεροδρόμιο την τρόϊκα (αυτό δεν ζήτησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας;) και θα σβήσει εν μία νυκτί τα χρέη των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, όπως έκανε η δημοκρατική κυβέρνηση της Ισλανδίας, αλλά αρνείται να πράξει η ελληνική;

Σε ότι αφορά την Τουρκία, οι στρατιωτικοί γνωρίζουν πως θα σταλεί «το κατάλληλο μήνυμα» για να μην ανακατευθεί στην όλη διαδικασία.

ΠΗΓΗ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ


Το πρόχειρο και το καλό σερβίτσιο, αλλά και η χρήση χειροποίητων χαλιών, ήταν ενταγμένα στην κουλτούρα των κατοίκων της νότιας Πιερίας από τη μυκηναϊκή περίοδο ακόμη.
Φως στην καθημερινή ζωή εκείνης της περιόδου ρίχνει για πρώτη φορά η ανασκαφή στην Πηγή της Αρτέμιδος, θέση που βρίσκεται δυτικά της εθνικής οδού, στο ύψος του Πλαταμώνα, με άμεση εποπτεία της περιοχής από τις εκβολές του Πηνειού έως την παραλία του Πλαταμώνα, προσφέροντας έτσι δυνατότητα ελέγχου του σημαντικού περάσματος από τη ..Θεσσαλία στη Μακεδονία.

Η ανασκαφή προκλήθηκε από την ΠΑΘΕ, στο πλαίσιο της διάνοιξης της νέας εθνικής οδού και η αρχαιολογική έρευνα αναγνώρισε τρεις φάσεις χρήσης του χώρου. Η τελευταία φάση χρονολογείται στα κλασικά χρόνια, ενώ οι προηγούμενες στην Υστερη Εποχή του Χαλκού. Με αφορμή τις εργασίες του 24ου ΑΕΜΘ, η επικεφαλής της ανασκαφής, Σοφία Κουλίδου -η ανακοίνωσή της θα γίνει αύριο στις 20.00- μιλώντας στον «Α» εξηγεί: «Επιβεβαιώνεται μέσα από τα ευρήματα-οικιστικά κατάλοιπα η κατοίκιση κατά τη μυκηναϊκή περίοδο και συγκεκριμένα από το 1.500 ώς το 1.100 π.Χ. Παρόλο που είχαν εντοπιστεί νεκροταφεία της μυκηναϊκής εποχής, δεν είχαν εντοπιστεί στοιχεία οικιστικής χρήσης του χώρου, με αποτέλεσμα να υπάρχει η απορία πού και πώς ζούσαν οι άνθρωποι της εποχής εκείνης. Μέσα από την ανασκαφή αυτήν έχουμε την ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στα σπίτια της εποχής εκείνης, στις καθημερινές συνήθειες και ασχολίες».
Αγγεία, κοσμήματα και υφαντά
Η ίδια συμπληρώνει ότι κατά τη δεύτερη φάση μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγεται «ένα μικρό εργαστήριο για το ψήσιμο αγγείων. Εντοπίστηκαν, μάλιστα, αρκετά εργαλεία κοπής, καθημερινά αγγεία αδιακόσμητα, αλλά και καλής ποιότητας τροχήλατα και πολύ καλά διακοσμημένα πιάτα και δοχεία πόσης, αλλά και υφαντικό βάρος -που χρησιμοποιούνται στους αργαλειούς- και τέλος χάλκινα κοσμήματα. Κατά την περίοδο της οικιστικής ανάπτυξης της θέσης πραγματοποιήθηκε και μία μεμονωμένη ταφή στην περιοχή του κλιβάνου. Πρόκειται για μία απλή λακκοειδή ακτέριστη ταφή. Θα ήταν ελκυστική αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ατεκμηρίωτη η υπόθεση ότι ο νεκρός ήταν ο κεραμέας, όπως στην περίπτωση του μυκηναϊκού κεραμικού κλιβάνου στο Διμήνι. Επίσης, εντοπίστηκε μια κατασκευή της χρονικής αυτής περιόδου, που πιθανό να αποτελούσε μία προσπάθεια διαχείρισης-διευθέτησης των υδάτων ή ακόμη αποστράγγισης του χώρου σε περιπτώσεις βροχοπτώσεων».
Κατά την αρχαιότερη φάση -1550-1400 π.Χ.- ο χώρος λειτούργησε ως νεκροταφείο και κατόπιν κατοικήθηκε, αν και όχι πάνω στους τάφους, αλλά δίπλα. Αποκαλύφθηκαν 10 τάφοι ενηλίκων, πέντε από τους οποίους ήταν κτερισμένοι, μεταξύ άλλων, με χειροποίητα αγγεία, χάλκινα μαχαιράκια και μία χάλκινη περόνη με άκρη στριφογυριστή. Από την τρίτη φάση των ιστορικών χρόνων -χρονολογείται στο πρώτο μισό 4ου π.Χ.- δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, ωστόσο ενδιαφέρον προκαλεί ένας μνημειώδης τοίχος μήκους 20 μέτρων και πλάτους 1,10 μ. και με καλή κατασκευή αντιστήριξης, που ενδεχομένως ήταν μέρος της περιμέτρου μεγάλου κτιρίου.

ΜΟΝΟ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ


Σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που κατέχει το Reuters, μέχρι τα τέλη του 2011, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλλει στο Βερολίνο το ποσό των 380 εκατ. ευρώ σε τόκους για τα δάνεια 15,17 δισ. ευρώ που έδωσε η γερμανική πλευρά, στα πλαίσια του πακέτου διάσωσης.

Το επιτόκιο των συγκεκριμένων δανείων κυμαίνεται από 3,423% μέχρι 4,528%.

Στο δεύτερο πακέτο διάσωσης, ύψους 130 δισ. ευρώ η Γερμανία θα μετάσχει με ποσό μέχρι 37,8 δισ. ευρώ. Εάν μετάσχει και το ΔΝΤ, η συνεισφορά θα είναι μικρότερη.

Από τα νούμερα αυτά εξηγούνται οι κατά καιρούς δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν συμφέρει κανέναν.

Ενδεικτική άλλωστε είναι η έκθεση της γερμανικής δημόσιας τράπεζας KfW το Σεπτέμβριο του 2011, σύμφωνα με την οποία το οικονομικό πλεονέκτημα της Γερμανίας από την ευρωζώνη κατά τη διετία 2009-2010 υπολογίζεται στα 50 – 60 δισ. ευρώ…

Παρά τις λαϊκίστικες και ευρωσκεπτικιστικές φωνές που επικρατούν στο Βερολίνο αλλά και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, καθώς το κόστος μιας πτώχευσης θα ήταν μεγαλύτερο από αυτό ενός σχεδίου αρωγής.

Η φιλική προς την Γερμανία, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαριά Φέκτερ είχε δηλώσει ότι η χώρα της δεν έχει χάσει ούτε ευρώ στην Ελλάδα, ενώ αντίθετα μια μη διάσωση της χώρα μας θα κόστιζε στην Αυστρία το ποσό του ενός δισ. ευρώ…

ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ


Την ώρα που οι Έλληνες πολιτικοί, μεθοδευμένα, είτε δια θετικών ενεργειών, είτε κυρίως με την αδιαφορία τους, σπρώχνουν προς την έξοδο, κάθε τι που περιέχει τη λέξη "Μακεδονία" και τη συνδέει με την υπόλοιπη Ελλάδα, οι Σκοπιανοί συνεχίζουν ακάθεκτοι την κλοπή και την πλαστογράφιση της ελληνικής ιστορίας, ενθαρρυμένοι από την ενδοτικότητα των Ελλήνων, που τρέμουν να βάλουν άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου στην Αθήνα ή να συλλάβουν τα κοπρόσκυλα που...
έβαψαν με μπογιά τον "δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας" στην οδό Εγνατία.

Όλοι οι Έλληνες πολιτικοί περιμένουν να τελειώσει (λόγω διαιώνισής του), σε βάρος της Ελλάδας, η υπόθεση του ονόματος, που ΟΛΟΙ έχουν για χαμένη οριστικά και απλά αποφεύγουν να αγγίξουν την καυτή πατάτα, περιμένοντας από τον πανδαμάτορα χρόνο να δώσει τη λύση, για να μη χρειαστεί να πολεμήσουν. Το γράψαμε στο taxalia, πολλές φορές.
Όπως ακριβώς με τις πυρκαγιές που έβαζαν οι Τούρκοι, όπου όλοι οι ηττοπαθείς πολιτικοί αγχώθηκαν, μην τυχόν και αποδειχθεί κάτι, οπότε θα έπρεπε να δείξουν κάποιο "ανάστημα".

Στα Σκόπια δεν έχουν τέτοιες φοβίες, να μην τους συντρίψει η νέα τάξη και προχωρούν στην αρχαιοποίηση και "Μακεδονοποίηση" της χώρας.

Έτσι εγκαινίασαν χθες το "Museum of Macedonia" στο οποίο εκθέτουν τα δημιουργήματα των δικών μας προγόνων. Της εποχής του Αριστοτέλη δηλαδή, όταν οι Σλάβοι γείτονές μας, κατοικούσαν στις Μογγολικές στέπες, από τις οποίες τους έφερε ο Τσάρος Ασπαρούχ το 695 μ.Χ.

Η Υπουργός Πολιτισμού της FYROM, Elizabeta Kančeva Milevska, η οποία μιλάει στο βίντεο, αναφέρει ότι τα εκθέματα που παρουσιάζονται δείχνουν τη συνέχεια των αρχαίων Μακεδόνων με το έθνος που κατοικεί σήμερα στη FYROM !


Φυσικά, έλυσαν όπως ο ...πρόγονός "τους" Μ.Αλέξανδρος το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε, όπως ο Μακεδόνας στρατηλάτης τον γόρδιο δεσμό: έκρυψαν τα εκθέματα που ...όλως τυχαίως είχαν επιγραφές. Αφού δείχνουν μια ...μικρή διαφορά της γλώσσας των αρχαίων Μακεδόνων, με αυτή που μιλούν σήμερα οι Σλάβοι Βουλγαρικής καταγωγής, απόγονοι του Τσάρου Σαμουήλ, γείτονές μας. Και παρουσίασαν οι άνθρωποι που ήρθαν στην περιοχή 1.050 χρόνια μετά τον Μ.Αλέξανδρο και τον Αριστοτέλη, τον πολιτισμό των προγόνων μας, ως δικό τους. Σε άπταιστα .....Μακεδονικά, όπως θα ακούσετε....

ΜΕ ΕΙΡΩΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ


ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕ ΕΙΡΩΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΔΙΧΩΣ ΝΟΗΜΑ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΦΤΗΝΟΤΕΡΗ ΠΑΤΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.
Καντάρια από αντικομμουνιστικές πατάτες με καπιταλιστικές ρίζες στο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, οι οποίες προέρχονται από τον ιμπεριαλιστικό σπόρο του Νευροκοπίου και διατίθενται από τους γνωστούς - άγνωστους εθελοντές της αντίδρασης, προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν από το πραγματικό νόημα της πατατοφαγίας!
Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για αμερικανικού τύπου πατάτες, γιατί ως γνωστό η πατάτα έχει αντιδραστικό παρελθόν και την εισήγαγαν στην Ευρώπη προ-ιμπεριαλιστές τυχοδιώκτες.
Επίσης είναι γνωστό ότι η πατάτα στην Ελλάδα επιβλήθηκε από τον Καποδίστρια, επαίσχυντο πράκτορα του τσαρικού...
καθεστώτος.
Η πρωτοφανής προδοτική πρωτοβουλία μειοψηφικής ομάδας πολιτών να αυτενεργήσουν δίχως την απαιτούμενη επαναστατική άδεια αυθεντικότητας που εκχωρείται από τον Περισσό, αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι το κίνημα της πατάτας είναι υποκινούμενο από τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές αγορές.
Είναι προφανές επίσης ότι πρόκειται για πατάτες γενόσημες, προβοκάτσια της ξένης και ντόπιας πλουτοκρατίας, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στα στομάχια των αγνών προλεταρίων της εργατικής τάξης.
Αυτή η καπιταλιστική φύτρα πατάτας που κυκλοφορεί ελεύθερη δίχως το κομματικό καπέλωμα και το καπέλο του μεσάζοντα, αυτή η πατάτα που αλλοιώνει την αυθεντική γεύση του λαϊκού κινήματος, δεν θα περάσει!
Κάθε πατάτα που δεν διακινείται από το ΠΑΜΕ αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του λαού κι είναι μια ακόμα επίθεση της άρχουσας τάξης και των λακέδων της, των μεσαζόντων και των λοιπών παρασίτων του συστήματος ενάντια στις αγνές αγωνιστικές ΠΑΤΑΤΕΣ του Περισσού.

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


«Οι περισσότεροι Γερμανοί έχουν στην κατοχή τους και μια δεύτερη ιδιοκτησία. Το όνομα αυτής, Ελλάδα»,αναφέρει σε διαφήμισή του το βρετανικό περιοδικό Spectator.

Τo Spectator ανήκει στους David και Frederick Barclay, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους και την Daily Telegraph.

Η διαφήμιση υπάρχει κυρίως μέσα στα τρένα της χώρας και πολύς κόσμος έχει ήδη αντιδράσει γράφοντας αρνητικά σχόλια για την διαφήμιση στο facebook και το twitter.

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΑΣΤΟΧΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ.ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ! ΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ; Η ΕΠΕΙΔΗ ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ;Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΞΕΓΕΛΑΣΑΝ ΩΣ ΛΑΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ, ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ.ΑΡΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ;ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΝΕΝΑΣ.

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


Την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργατικών... Συνδικάτων (ETUC) προς το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που υιοθετήθηκε από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου «Europolitique», με τίτλο: «Η ΕΕ βρίσκεται σε λάθος δρόμο, εκτιμούν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα».
Το δημοσίευμα επισημαίνει τη δήλωση της γενικής γραμματέως της ETUC, Μπερναντέτ Σεγκόλ, ότι «ο στόχος της Συνόδου Κορυφής να υπάρξει ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, είναι εξαιρετικός, αλλά τα μέσα και οι πολιτικές που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν αποτελούν αντικείμενο συγκεκριμένων δεσμεύσεων».
Η ΕΤUC εκτιμά ότι αυτή η συνθήκη -η οποία έχει ως στόχο να δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, καθώς και για την επίδειξη μεγαλύτερης αλληλεγγύης από τη γερμανική πλευρά- θα επιβάλει ακόμα μεγαλύτερη δημοσιονομική λιτότητα στην Ευρώπη και θα εμποδίσει την αύξηση των θέσεων εργασίας.
«Με την υιοθέτηση αυτής της συνθήκης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί τη λάθος στρατηγική. Αντί να προσανατολιστεί σε ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση των μηχανισμών οικονομικής αλληλεγγύης, η ΕΕ επιλέγει να ακολουθήσει τον δρόμο της μόνιμης και αυτοματοποιημένης λιτότητας. Πρόκειται για μία λανθασμένη στρατηγική, μία στρατηγική "απωλειών", γιατί με αυτές τις αποφάσεις αναστέλλεται κάθε πιθανότητα δημοσιονομικής ανάκαμψης, ενώ παράλληλα αυξάνεται η κοινωνική ανησυχία που προκαλείται», τονίζει η κ. Σεγκόλ.


Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΙΚΙΑ


Σε αποικία τύπου "Χονγκ Κονγκ" ή "Μακάο" μετατρέπεται και επίσημα η χώρα μέσω του περίφημου Ταμείο Αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, το οποίο βγάζει διαδοχικούς "διαγωνισμούς" για ενοικίαση χρονικής διάρκειας ... 99 (!) ετών στα "φιλέτα" της χώρας! Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο, αφού ούτε πωλούνται οι περιοχές έτσι ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά έσοδα στο δημόσιο, ούτε αξιοποιούνται προς όφελος του δημοσίου, απλά ενοικιάζονται για 99 χρόνια σε μια στιγμή που η χώρα χρειάζεται "ζεστό χρήμα".


Πρόκειται για ανάλογη τακτική όπως αυτή που ακολουθείτο στα τελευταία 100 χρόνια της αποικιοκρατίας, όταν οι Βρετανοί ή οι Πορτογάλοι ή άλλες δυτικές δυνάμεις, προκειμένου να αποκτήσουν νομιμοποίηση της παρουσίας τους στα ξένα εδάφη ... ενοικίαζαν για 99 χρόνια τα εδάφη, των αποικιών, όπως έκαναν οι Βρετανοί στο Χονγκ Κόνγκ (έληξε πριν 15 χρόνια περίπου η σύμβαση και επιστράφηκε στην Κίνα το Χονγκ Κονκ, στο Μακάο από τρους Πορτογάλους κλπ.!

Οι ενοικαστές των εκτάσεων δίνουν ψίχουλα για να τις αποκτήσουν για 99 χρόνια και μάλιστα μέσα στα συμβόλαια θα υπάρχουν και όροι που θα επιτρέπουν να αξιοποιήσουν σε χρηματιστηριακό επίπεδο την επένδυση.

Για να καταλάβουμε σε ποιο επίπεδο γίνεται η λεηλασία της χώρας, το 2004 η Ντόϊτσε Μπανκ είχε προτείνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να της εκχωρηθεί το 10% της έκτασης του ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι, για 35 χρόνια ενοικίαση αντί 650 εκατ. ευρώ! Εύκολο είναι να αντιληφθούμε τι κερδίζουν από όλες αυτές τις εκτάσεις που τώρα ενοικιάζονται για 99 χρόνια με ενοίκια πείνας!

Ένας πρώτος διαγωνισμός που προκηρύσσεται σήμερα από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας, για την παραχώρηση ακινήτου στην Κασσιώπη της Κέρκυρας, από επενδυτή που θα αναλάβει την αξιοποίησή του για τα επόμενα 100 χρόνια.

Πρόκεται για μια έκταση εμβαδού 490 στρεμμάτων. Περισσότερο από το μισό αποτελεί ιδιωτική δασική έκταση, ενώ σε αυτό υπάρχει και μία μικρή φυσική λίμνη. Η αξιοποιήσιμη έκταση εκτιμάται σε περίπου 178.000 τ.μ. Το ακίνητο έχει απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα, με μια ακτογραμμή μήκους 700 μέτρων.
Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Ταμείου, το ακίνητο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και βρίσκεται σε περιοχή της Κέρκυρας με χαμηλή μέχρι σήμερα αξιοποίηση. Με δεδομένο ότι στην περιοχή του ακινήτου βρίσκονται ιδιοκτησίες υψηλού προφίλ, όπως το κτήμα Rothschild, η δυνατότητα αξιοποίησής του και η απορρέουσα αξία θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Το ακίνητο προτείνεται για αποκλειστική χρήση ή για ανάπτυξη συγκροτήματος με έμφαση σε παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις / υπηρεσίες τουρισμού αναψυχής. Το Ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διευκολύνει την αξιοποίηση και ανάπτυξη του ακινήτου.

Σειρά αναμένεται να πάρει για αξιοποίηση μέσα στο Μάρτιο και η έκταση Αφάντου στη Ρόδο, ενώ στην λίστα περιλαμβάνεται το Πρασονήσι και ο Αστέρας Βουλιαγμένης, με τελικό στόχο την εξεύρεση 25 δισ. ευρώ που θα μειώσουν το χρέος.

Ήδη έχουν μεταβιβαστεί στο Ταμείο και το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης- IBC, δεκάδες δημόσια κτήρια, η τοποθεσία στην Ξάνθη που φιλοξενούσε τη Φωνής της Αμερικής, αλλά και ακίνητα στην περιοχή του Αντιρρίου -δίπλα στην γέφυρα- και το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν.

Τρελό πάρτι κερδοσκόπων σε βάρος της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου και των Ελλήνων πολιτών, που χάνουν για 99 χρόνια, χωρίς να κερδίζουν τίποτα το ουσιαστικό, τα καλύτερα κομμάτια της χώρας, λίγα χρόνια πριν τον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση. Προς έμμεσο (ή και άμεσο;) όφελος βέβαια, της διεφθαρμένης οικονομικής και πολιτικής ελίτ της χώρας...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ


Bόμβα που κανονικά πρέπει να στείλει στην φυλακή τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, εκλεκτό του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και νυν υπουργό ΠΕΚΑ (αυτός διαχειρίζεται το θέμα των πετρελαίων; Ούτε σταγόνα δεν θα μείνει για την Ελλάδα), έριξε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις καταγγελίες για «φούσκωμα» του ελλείμματος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ειδικότερα, ο κ. Κουρουμπλής παρουσίασε την ηλεκτρονική επιστολή που έστειλε ο κ. Γεωργίου στον επικεφαλής της τρόικα Πολ Τόμσεν, ζητώντας του να επέμβει στο νομοθετικό έργο του κράτους και να αλλάξει το νόμο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ!


Στην ουσία ο πρόεδρος της στατιστικής Αρχής ζητούσε με έμμεσο τρόπο την παρέμβαση του κ. Τόμσεν ώστε να γίνει αποδεκτή χωρίς καμία αλλαγή η προτεινόμενη τροποποίηση του σχετικού νόμου ώστε να απαλλαγεί από την παρουσία ορισμένων μελών της ΕΛΣΤΑΤ όπως αυτές της κυρίας Ζωής Γεωργαντά και του κ. Νίκου Λογοθέτη. Δηλαδή ζητούσε από τον ξένο να αλλάξει ένας ελληνικός νόμος.

Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν καταγγείλει τόσο τον κ. Γεωργίου όσο και τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι τεχνηέντως «φούσκωσαν» το έλλειμμα προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος της χώρας στο ΔΝΤ.

Ο κ. Γεωργίου απευθύνεται στο «Dear Poul…», μεταξύ άλλων αναφέρει «Η προτεινόμενη τροποποίηση πρέπει να ψηφιστεί όπως είναι το συντομότερο δυνατόν, γιατί κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Υπάρχει κίνδυνος η προτεινόμενη τροποποίηση (εφόσον η κυβέρνηση την προωθήσει) να αλλάξει, για λόγους συμβιβασμού, και σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση θα παραμείνει κρίσιμη και δυσλειτουργική, πράγμα για το οποίο δεν έχουμε το περιθώριο» και καταλήγει με τον γνωστό τρόπο σε ανάλογες περιστάσεις «with my best regards, Andreas».

Όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής εξηγεί ότι η «επιστολή δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα καθώς δεν μπορεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ανεξάρτητης Αρχής, διορισμένος από τον πρόεδρο της Βουλής να ζητά λύσεις σε διάφορα θέματα από τον Τόμσεν» και συμπληρώνει ότι «ζητώ από τον κ. Πετσάλνικο να απαιτήσει την παραίτηση του κ. Γεωργίου».

Κανονικά σε ένα σοβαρό και ελεύθερο κράτος ο Γεωργίου έπρεπε να είχε συλληφθεί κατά την έξοδό του από την αίθουσα. Αλλά η Ελλάδα του σήμερα, δεν είναι ούτε σοβαρή, ούτε ελεύθερη. Και οι οι νέοι συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων, κυκλοφορούν ελεύθεροι...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΩΠΑΣΤΕ ΤΟΥΣ


Για την ταυτότητα της γιαγιάς... του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποφάνθηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβανόφ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse».

Ο δημοσιογράφος σημειώνει τη χρήση αρχαίων Μακεδονικών συμβόλων και την ανέγερση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια και διερωτάται αν με τον τρόπο αυτό οι Σκοπιανοί διαμορφώνουν την «εθνική τους ταυτότητα».

Ο κ. Ιβανόφ απαντά: «Σεβόμαστε την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Φταίμε εμείς αν υπάρχουν αρχαιολογικά μνημεία (στο έδαφός μας) ή αν η γιαγιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου γεννήθηκε στη Μπίτολα (Ηράκλεια Λυγκιστίς);

«Πρέπει να ευγνωμονούμε τους Έλληνες: Όσο περισσότερο μας επιτίθενται τόσο δυναμώνουν τα πατριωτικά μας αισθήματα», υποστηρίζει ο Σκοπιανός πρόεδρος.

ΑΣ ΜΟΥ ΦΕΡΕΙ Ο ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ


Από τις αρχές του 2009 μόνος, σαν τον τρελό του χωριού, με αλλεπάλληλες εκπομπές στην τηλεόραση (Αθέατος Κόσμος στο Alter) φωνάζω ότι δεν είναι μόνο ο Πρίνος, που έτσι κι αλλιώς στερεύει στη Θάσο, που μας δίνει πετρέλαια, αλλά έχουμε τεράστια κοιτάσματα και στο Αιγαίο, αλλά κυρίως στο Ιόνιο, στη δυτική Ελλάδα, στο Πατραϊκό κόλπο. Κι έχουμε ένα θησαυρό σε φυσικό αέριο νότια της Κρήτης. Και θυμάμαι τον Γιώργο Παπανδρέου σαν πρωθυπουργό του 2012 να βγαίνει στη Βουλή και να λέει με εκείνο το μειλίχιο υφάκι: «Δεν έχουμε πετρέλαιο και μην ακούτε τι λέει μία εκπομπή».

Και θυμάμαι τον ανεκδιήγητο Πάγκαλο να με ειρωνεύεται στη Βουλή με εκείνο το ανόητο: «Να μου φέρει ο Χαρδαβέλλας τα κλειδιά των πετρελαίων στο Καστελόριζο»

Κι εγώ μεν, δεν χρειάστηκε να του στείλω κανένα κλειδί γιατί ο λαός του έστειλε ήδη την περιφρόνησή του και το γιούχα του.

Τώρα όμως τρέχουν και δεν φτάνουν με τον ορυκτό μας πλούτο. Οι 8 μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου ερευνών για υδρογονάνθρακες έσπευσαν να δηλώσουν παρούσες στο διεθνή διαγωνισμό του υπουργείου Ενέργειας. Και σε ένα μήνα αρχίζουν οι έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ας το πούμε λοιπόν τώρα που επιτέλους μπήκαμε στο δρόμο της αλήθειας.

Μας έκρυβαν τη σωτηρία της Ελλάδας που υπάρχει στο υπέδαφός της.

Μας έκρυβαν ότι υπάρχει πλούτος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε υδρογονάνθρακες που η εκμετάλλευσή του θα μπορούσε να μας σώσει από τις δαγκάνες ΔΝΤ και Κομισιόν.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις το 2009 για την ύπαρξη του ελληνικού ορυκτού θησαυρού, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης έδωσαν σκληρή μάχη ψευδόμενοι ασύστολα, για να αποτρέψουν κάθε έρευνα αποκάλυψης του θησαυρού αυτού.

Και η απάντηση είναι ολοφάνερη: Για να φτάσουμε στο σήμερα να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς δανεικά και να έρθουν τα κοράκια και να αρπάξουν τον ελληνικό θησαυρό.

ΜΕΘΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Τα ευρήματα του Μπέσιου μας δίνουν και πληροφορίες άγνωστες από τους αρχαίους συγγραφείς

Μια πρόσφατη γνωριμία μου με τα ευρήματα των ανασκαφών που με ξεχωριστή επιτυχία διεξάγει τον τελευταίο καιρό ο Μάνθος Μπέσιος στην αρχαία Μεθώνη, στις ακτές της βόρειας Πιερίας, στάθηκε η αιτία να γραφτεί το σημερινό κείμενο. Η πόλη αυτή, μια από τις σημαντικές του βορειοελλαδικού χώρου, βρίσκεται στην περιοχή της σημερινής κωμόπολης της Νέας Αγαθούπολης και πιο συγκεκριμένα αμέσως βόρεια από το νεκροταφείο της. Λίγες είναι οι αναφορές των αρχαίων γραπτών πηγών σ’ αυτήν που, για να την ξεχωρίζουν από άλλες με το ίδιο όνομα, την αποκαλούν «Μεθώνη της Μακεδονίας» ή «η εν Θράκη Μεθώνη». Αναφέρονται κυρίως στον 5ο και ως τα μέσα του 4ου αι. π.Χ., όταν ο Φίλιππος, ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την ενσωμάτωσε με τη δύναμη των όπλων στο Μακεδονικό βασίλειο. Μια μαρτυρία ωστόσο του Πλουτάρχου μάς μεταφέρει στις αρχές της ιστορίας της ως «ελληνίδος πόλεως» και μας πληροφορεί ότι γύρω στο 730 π.Χ. ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στη θέση αυτή Ευβοείς, και μάλιστα Ερετριείς. Οι Ερετριείς αυτοί είχαν προηγουμένως αποικήσει την Κέρκυρα αλλά τους έδιωξαν βίαια από εκεί οι Κορίνθιοι και έτσι πήραν τον δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα. Συνάντησαν όμως τη λυσσαλέα αντίδραση των συμπατριωτών τους, οι οποίοι αρνήθηκαν να τους δεχτούν και κτυπώντας τους με σφενδόνες (σύνηθες όπλο της εποχής), τους εμπόδισαν να αποβιβαστούν στα πάτρια εδάφη. Ετσι σήκωσαν και πάλι πανιά, αυτή τη φορά κατευθυνόμενοι προς το βόρειο Αιγαίο. Στα μέρη αυτά, που ήταν γνωστά από παλιά στους Ευβοείς, εγκαταστάθηκαν στη δυτική ακτή του Θερμαϊκού κόλπου, σε μια θέση την οποία ήδη κατοικούσαν ντόπιοι. Οι Ερετριείς αυτοί ονόμασαν τη νέα τους πατρίδα Μεθώνη από έναν επιχώριο ονόματι Μέθωνα, που εφέρετο ως πρώτος ιδρυτής του οικισμού. Αυτό δείχνει ότι ο ντόπιος πληθυσμός τους έδειξε, σε αντίθεση με τους συμπατριώτες τους, αν όχι συμπάθεια, τουλάχιστον ανοχή.

Η θέση της εγκατάστασης αυτής προσέφερε πολλά πλεονεκτήματα. Το σημαντικότερο ήταν ότι διέθετε το μοναδικό ασφαλές φυσικό λιμάνι σ’ όλο το μήκος των πιερικών ακτών, οι οποίες, ως γνωστόν, είναι εκτεθειμένες τόσο στους βόρειους όσο και στους νότιους δυνατούς ανέμους. Είναι ευτυχής η συγκυρία στην αρχαιολογική επιστήμη όταν πληροφορίες αρχαίων συγγραφέων επιβεβαιώνονται από την αρχαιολογική σκαπάνη. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Μεθώνης. Είναι πράγματι εντυπωσιακή η ποσότητα αλλά και η ποιότητα της ευβοϊκής κεραμικής των τελευταίων δεκαετιών του 8ου αι. π.Χ. που ήλθε στο φως από τις ανασκαφικές έρευνες του Μάνθου Μπέσιου που, σημειωτέον, μόλις έχουν αρχίσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν πάνω στα αγγεία και ευβοϊκές επιγραφές, που είναι μάλιστα από τις παλαιότερες ελληνικές επιγραφές που γνωρίζουμε! Ωστόσο η κυριαρχία των Ευβοέων στη Μεθώνη δεν φαίνεται να κράτησε για πολύ. Αιτία γι’ αυτό πρέπει να στάθηκε ένας ολέθριος πόλεμος που ξέσπασε στην ίδια την Εύβοια, ανάμεσα στις δύο ηγέτιδες πόλεις της, τη Χαλκίδα και την Ερέτρια. Ο πόλεμος αυτός, γνωστός ως Ληλάντιος πόλεμος, από το όνομα μιας μικρής πεδιάδας νότια της Χαλκίδας, εξουθένωσε και τις δύο πόλεις. Πότε ακριβώς διεξήχθη, δεν αναφέρεται στις γραπτές πηγές, ωστόσο είναι πιθανό ότι το γεγονός αυτό έλαβε χώρα γύρω στα 700 π.Χ.

Τα ευρήματα του Μπέσιου μάς δίνουν όμως και πληροφορίες άγνωστες από τους αρχαίους συγγραφείς. Η Μεθώνη από την αρχή της παρουσίας των Ερετριέων φαίνεται ότι εξελίχθηκε σε ένα κοσμοπολίτικο εμπορικό κέντρο, όπου έμποροι από όλο τον τότε γνωστό κόσμο μετέφεραν τα προϊόντα τους. Τα εμπορεύματα προέρχονταν από την Αθήνα, την Κόρινθο, τα νησιά του Αιγαίου, πολλές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας και την Ανατολή. Ανάμεσα στους εμπόρους είχαμε και Φοίνικες, αφού βρέθηκαν φοινικικοί εμπορικοί αμφορείς – περιείχαν πιθανόν κρασί -, οι πρώτοι που μας είναι γνωστοί από τον βορειοελλαδικό χώρο. Ωστόσο η Μεθώνη δεν ήταν μόνο ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο. Οπως επισημαίνει ο ανασκαφέας, ήταν συγχρόνως και ένα σημαντικό βιοτεχνικό κέντρο. Τα ευρήματα από δραστηριότητες εργαστηρίων που κατασκεύαζαν αντικείμενα από χρυσό, χαλκό, σίδηρο, ελεφαντόδοντο, κόκαλο και πηλό, είναι εντυπωσιακά. Ανάμεσα στα προϊόντα των κεραμικών εργαστηρίων ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και σε ορισμένα αγγεία που είναι πανομοιότυπα με αγγεία που κατασκευάζονταν στην ίδια την Ερέτρια. Και κάτι ακόμη. Στον 7ο αι. π.Χ. έντονη είναι η παρουσία εμπόρων από την Ανατολική Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους οι Χίοι έχουν ξεχωριστή θέση.

Τελειώνοντας, θεωρώ σκόπιμο να μνημονεύσω την αείμνηστη Ιουλία Βοκοτοπούλου, η οποία το 1989, πολύ προτού αρχίσουν οι ανασκαφές, φρόντισε να χαρακτηρισθεί αρχαιολογικός χώρος η περιοχή βορείως της Νέας Αγαθούπολης. Τα αποτελέσματα των ανασκαφών – έχουν ήδη αποκαλυφθεί και ενδιαφέροντα δημόσια κτήρια αρχαϊκών χρόνων – την δικαιώνουν. Στον νομό Πιερίας, με τις έρευνες του Μάνθου Μπέσιου, έρχεται στο φως ένας νέος και σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος.

Ο κ. Μιχάλης Α. Τιβέριος είναι καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More