ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ

«Αλάσκα» στη γλώσσα των Εσκιμώων σημαίνει η «γη που δεν είναι νησί».
Στην 49η αυτή πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, το τελευταίο σύνορο της γης, όπως τη χαρακτηρίζουν, με τους εντυπωσιακούς παγετώνες, τα σιωπηλά φιόρδ, τις απέραντες τούνδρες και την εκπληκτική άγρια φύση, με το βόρειο πολικό κύκλο να τη διασχίζει, 75 ελληνικές οικογένειες, από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, κάνουν αισθητή την παρουσία τους.


Στην ευλογημένη αυτή γη, με τον απίστευτο φυσικό πλούτο (χρυσό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ξυλεία και αλιεία), η Ελληνική Κοινότητα που έχουν δημιουργήσει οι ομογενείς μας, με έδρα το Άνκορατζ, τη μεγαλύτερη και πιο γνωστή πόλη της Αλάσκας, γίνεται κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, σημείο αναφοράς.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που διοργανώνουν οι ομογενείς μας, εδώ και χρόνια, λίγες ημέρες μετά το Δεκαπενταύγουστο, προσελκύει το ενδιαφέρον των κατοίκων της Αλάσκας.

Και αν αναλογιστούμε ότι οι κάτοικοί της δεν ξεπερνούν τις 627.000, ο αριθμός των 10.000 ατόμων που προσήλθαν στη φετινή διοργάνωση, από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος.
« Ο Ελληνισμός είναι ιδεολογία, δεν έχει σύνορα, δεν έχει αποστάσεις… Είναι αυτός που βιώνουμε όλοι εμείς που ζούμε διάσπαρτοι ανά τον κόσμο κι αυτή την ομορφιά μοιραζόμαστε με όλους τους άλλους, όπου κι αν βρεθούμε» είναι τα πρώτα λόγια της δραστήριας προέδρου της Κοινότητας Μαρίας Μπάσκους, στο Άνκορατζ.

«Είμαστε υπερήφανοι για την πλούσια παράδοση και τον πολιτισμό μας, που προσπαθούμε πρώτα απ' όλα να τον μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας» τονίζει.

Οι προετοιμασίες για το Ελληνικό Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο μετά το Δεκαπενταύγουστο, ξεκινούν μήνες πριν. Χιλιάδες κομμάτια σπανακόπιτες και τυρόπιτες γίνονται ανάρπαστες ακόμη από την πρώτη ημέρα, αλλά και τα πεντανόστιμα ελληνικά φαγητά, όπως αρνί γιουβέτσι, ντολμάδες, παστίτσιο, φασολάκια γιαχνί, κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, χωρίς να λείπουν φυσικά τα λαχταριστά σουβλάκια και ο γύρος.

Μεγάλη πέραση έχουν το ελληνικό καφενείο και το ζαχαροπλαστείο, που στήνουν οι ομογενείς, με τα γαλακτομπούρεκα, τους μπακλαβάδες, του κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, τις καρυδόπιτες και τα ραβανί, τις δίπλες και τα τσουρέκια, τα παξιμαδιάκια και τα κουλουράκια να «σπάνε τη μύτη» των επισκεπτών.

« Τρελαίνονται» όλοι για την ελληνική κουζίνα και έρχονται από την πρώτη ημέρα για να αγοράσουν, με τα κιλά, διάφορες λιχουδιές για το σπίτι τους. Φυσικά, περνούν μαζί μας όμορφες στιγμές, με συνοδεία καλής ελληνικής μουσικής. Φέτος φέραμε ζωντανή ορχήστρα, με μπουζούκι, από το Βανκούβερ».
Τον πρώτο λόγο στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που είναι κι αυτό που ξεσηκώνει τους επισκέπτες, έχουν τα χορευτικά συγκροτήματα της Κοινότητας, παιδικό και ενηλίκων, που χορεύουν συρτούς, μπάλους, τσάμικο, ακόμα και παϊντούσκα.

«Τα χορευτικά μας έχουν διακριθεί σε μεγάλες διοργανώσεις στην Αμερική για το χορό και τα κοστούμια» σημειώνει η κα Μπάσκους και μας θυμίζει ότι ο χορός είναι η έκφραση της ψυχής, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης.

«Χορεύει ο κόσμος και τρώει ελληνικά, με λίγα λόγια για ένα Σαββατοκύριακο αισθάνεται μαζί μας Έλληνας. Αυτό επιδιώκουμε και εμείς και είμαστε χαρούμενοι που το πετυχαίνουμε» τονίζει.

Πέρα από την ελληνική κουζίνα και την παράδοση, οι ομογενείς της Αλάσκα προβάλλουν κάθε χρόνο και τον ελληνικό πολιτισμό, μέσα από το μικρό μουσείο που στήνουν, τις αναπαραστάσεις του ελληνικού γάμου και διάφορα άλλα θέματα που επιλέγουν.

Φέτος, έγινε προβολή του βυζαντινού πολιτισμού, με την ευκαιρία της αγιογράφησης του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που έχουν οικοδομήσει μόνοι τους, σε κεντρικό σημείο του Άνκορατζ. Για την ολοκλήρωση του ναού έστησαν και μία μεγάλη λοταρία, με έπαθλο ένα αυτοκίνητο.

Η κ. Μπάσκους πήγε στην Αλάσκα πριν από 32 χρόνια, μαζί με το σύζυγό της, προερχόμενοι από τη Βοστώνη, όπου σπούδασαν. Ο σύζυγος, επιδημιολόγος, απόφοιτος του Χάρβαρντ, μόλις είχε δεχτεί μία θέση στο νοσοκομείο των Εσκιμώων και Ινδιάνων.

«Ήρθαμε με σύμβαση για δύο χρόνια, που τελικά έγιναν32. Εδώ γεννήθηκαν και τα τρία μας παιδιά, τα οποία έχουν αποφοιτήσει κι εργάζονται» λέει η κα Μπάσκους.

Ένα χρόνο μετά την εγκατάστασή τους στο Άνκορατζ, η κ. Μπάσκους δεν είχε συναντήσει ούτε έναν Έλληνα, ανακάλυψε όμως ότι υπήρχε ένα εκκλησάκι, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, που έκτισαν οι πρώτοι Έλληνες που είχαν έρθει στο Άνκορατζ, την εποχή που αναζητούσαν στην Αλάσκα το χρυσό.

Εκπαιδευτικός, φιλόλογος στο επάγγελμα, απογοητεύτηκε όταν πήγε στο πανεπιστήμιο και είδε ότι από τα περίπτερα των εθνικοτήτων της Αλάσκας απουσίαζε το ελληνικό.

«Πείσμωσα και υποσχέθηκα στο εαυτό μου να το δημιουργήσω εγώ. Συν τω χρόνω γνώρισα κάποιους Έλληνες, όπως η Τάνια Κλαρκ, μία πολύ δυναμική κοπέλα, από την Αθήνα, με την οποία αναλάβαμε να βρούμε και άλλους συμπατριώτες» μας λέει.

Ο μόνος τρόπος που σκέφθηκαν ότι θα είχε άμεσα αποτελέσματα ήταν μέσω του τηλεφωνικού καταλόγου. Σε όσους κι όσες είχαν επίθετα που θύμιζαν ελληνικά έστειλαν γράμματα, ζητώντας τους να συναντηθούν στο μικρό ελληνικό εκκλησάκι. Στην αρχή ανταποκρίθηκαν περίπου 25 άτομα.

«Έτσι έγινε το πρώτο δέσιμο, οι συναντήσεις μας πύκνωσαν, έστω και για καφέ με λουκουμάδες και στην πορεία ανακαλύπταμε το ελληνικό στοιχείο που είναι σκορπισμένο στην αχανή Αλάσκα, που είναι σε έκταση περίπου όσο και η Ευρώπη» θυμάται η κ. Μπάσκους.

«Ζητήσαμε και τη βοήθεια της Μητρόπολης του Σαν Φρανσίσκο, όπου υπαγόμαστε, για να ανοίξουμε την εκκλησία και έτσι έχουμε κάθε χρόνο ιερέα. Το 1985 αγοράσαμε το οικόπεδο πλάι στο μικρό εκκλησάκι, με σκοπό να μαζέψουμε χρήματα και να χτίσουμε ένα μεγαλύτερο. Μετά από 30 χρόνια κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας, με τις εκδηλώσεις που κάνουμε και με τις εισφορές μελών και φίλων. Πριν δύο χρόνια θέσαμε το θεμέλιο λίθο. Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και ελπίζουμε το αργότερο το 2014 να κάνουμε και τα θυρανοίξια» προσθέτει.

Ο ναός, που θα μπορεί να δεχτεί 200 πιστούς, είναι επίσης αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και έχει κτιστεί σε βυζαντινό ρυθμό, για να θυμίζει στους Έλληνες το γενέθλιο τόπο.

«Μας συγκινεί το γεγονός ότι έχουμε προσφορές και από την Ελλάδα, παρ' όλες τις δυσκολίες που περνάει η πατρίδα. Ίσως να τους παρακίνησε το γεγονός ότι στην άλλη άκρη του κόσμου υπάρχουν Έλληνες που διατηρούν την ταυτότητά τους. Έτσι ήρθε κοντά μας από τη Λάρισα και ο αγιογράφος Κώστας Θεοδώρου, ο οποίος προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να μας κάνει την Πλατυτέρα και άλλες δύο εικόνες. Μας γνώρισε, μας αγάπησε, όπως και εμείς, και τελικά αγιογράφησε συνολικά οκτώ ολόσωμους Αγίους, για το οποίο τον ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας» σημειώνει η κ. Μπάσκους.

Έμφαση στην ελληνική παιδεία

Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας αποτελεί προτεραιότητα για τους Έλληνες της Αλάσκας, μία υπόθεση όχι και τόσο εύκολη. Με μία άλλη Ελληνίδα, την Ελένη Άντριους, δασκάλα σε δημοτικό του Άνκορατζ, δημιούργησαν το 1982 το πρώτο ελληνικό απογευματινό σχολείο για τα παιδιά τους, το οποίο διατηρούν μέχρι σήμερα.

«Συνεχίζω να διδάσκω κι εγώ , έχοντας για βοηθούς δύο νέες μητέρες, που έχουν αναλάβει την πρώτη τάξη. Έχουμε και ειδικό τμήμα για ενηλίκους, καθώς πάντα υπάρχει ενδιαφέρον από ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς, οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν τα ελληνικά τους ή από άτομα που έχουν κάνει μεικτό γάμο ή ακόμα και αλλοεθνείς, Αμερικανούς, που για δικούς τους λόγους θέλουν να έρθουν πιο κοντά στον ελληνικό πολιτισμό» μας εξηγεί η κ. Μπάσκου.

Η ίδια δίδαξε για περίπου 20 χρόνια σε λύκεια του Άνκορατζ. Σ' ένα από αυτά δίδαξε επί 16 χρόνια την ελληνική γλώσσα, που ήταν ενταγμένη στο καθημερινό πρόγραμμα ως δεύτερη ξένη γλώσσα.

«Το σχολείο αυτό ήταν, θα έλεγα, ένα μικρό φυτώριο ελληνισμού. Οι μαθητές μου αγάπησαν πολύ την Ελλάδα, μέσα από τη γλώσσα μας. Όλα εκείνα τα χρόνια οργάνωνα επισκέψεις μαθητών με τους γονείς τους στην Ελλάδα, για να γνωρίσουν από κοντά αυτά που τους δίδασκα για τον Μινωικό τον Μυκηναϊκό πολιτισμό» λέει με συγκίνηση.

Από το «Unversity of Alaska», η Μαρία Μπάσκους πήρε μάστερ για να διδάξει στο πανεπιστήμιο, όπου επιμελήθηκε την ύλη για τους δασκάλους, που διδάσκεται ακόμη και σήμερα. Φέτος, θα διδάξει ιατρική ορολογία, στο πανεπιστήμιο, ενώ διευθύνει την κλινική του συζύγου της.

Μας λείπει το φως της Ελλάδας

Αν κάτι πραγματικά λείπει στους Έλληνες στην Αλάσκα, αυτή είναι η ηλιοφάνεια που έχουμε στην Ελλάδα, όλο το χρόνο.

«Όταν φεύγουμε από την Ελλάδα συνειδητοποιούμε ότι είναι ένα Θείο δώρο, που δεν το έχουν όλοι. Βέβαια, αποφεύγω να συγκρίνω τόπους, προσπαθώ να ανακαλύπτω την ομορφιά τους και να παίρνω το καλύτερο. Η Αλάσκα, όπου έχω ζήσει περισσότερα χρόνια, απ' ό,τι στην Ελλάδα, έχει γίνει δεύτερη πατρίδα. Αυτή την εποχή, ο τόπος εδώ είναι πανέμορφος, με πολύ πράσινο, σε όλους τους χρωματισμούς, με άγρια λουλούδια, όμορφα βουνά, με χιονισμένες βουνοκορφές» λέει η κ. Μπάσκους.

Η ίδια, πάντως, δεν έχει βρει τόπο που να υποκαθιστά τη γενέτειρά της, το όμορφο Καστόρι της Σπάρτης, «το μπαλκόνι του Ταϋγέτου» όπως το αποκαλεί.

«Πάντα μου λείπει ο τόπος μου. Με ζεσταίνουν οι καλύτερες αναμνήσεις που κρατώ από τα παιδικά μου χρόνια και τους ωραίους συγχωριανούς μου. Είμαι Ελληνίδα μέχρι το κόκαλο και δεν αντέχω να μην επισκεφθώ την πατρίδα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο» υπογραμμίζει.

Το ίδιο ισχύει για όλους τους Έλληνες της Αλάσκα, που ζουν διάσπαρτοι σε πόλεις όπως το Kodiak, Dillingham, Barrow, Fairbanks και αλλού.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων εδώ έχουν εστιατόρια. Οι υπόλοιποι είναι δικηγόροι, γιατροί και επιχειρηματίες και όλοι έχουν καλό όνομα. Γενικά, θα έλεγα, δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Σε όλα τα απομακρυσμένα μέρη της Αλάσκας υπάρχει τουλάχιστον ένας Έλληνας και οι θερμές καρδιές τους καταφέρνουν να 'λιώνουν' ακόμη και τους πάγους» λέει, χαριτολογώντας, η κα Μπάσκους.

Νέο αίμα


Τελευταία, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, έχουν πάει στην Αλάσκα μερικές οικογένειες από την Ελλάδα, κυρίως γνωστοί ή συγγενείς μελών της κοινότητας.


«Αρκετοί επικοινωνούν μαζί μας, είτε μέσω τηλεφώνου είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, για να πάρουν πληροφορίες για τις συνθήκες εργασίας στην Αλάσκα. Είμαστε στη διάθεση να παράσχουμε πληροφορίες για όποιον επιθυμεί να έρθει να ζήσει εδώ» λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας.


«
Λυπούμαστε βαθύτατα για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα. Τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν σε καθημερινή βάση, το CNN κάνει αρνητικές αναφορές στην Ελλάδα κι αυτό μας στενοχωρεί. Ο κόσμος της Αλάσκας, όμως, που έχει ανεξάρτητο πνεύμα, μας εκφράζει τη συμπόνιά του και ρωτάει να μάθει τι συμβαίνει πραγματικά. Θα έλεγα ότι δεν έχουν εδώ την νοοτροπία του μέσου Ευρωπαίου, που προσπαθεί στη σημερινή κατάσταση, με κάθε τρόπο, να υποβιβάζει τον Έλληνα πολίτη. Αυτό μας παρηγορεί κι ελπίζουμε σ' ένα θαύμα» καταλήγει.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ


Επείγουσα έκκληση από την Ηλεία με έγγραφο που εστάλη στις 15.00 χθες το μεσημέρι από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Στο έγγραφο που απευθύνεται στο Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας και τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης απευθύνεται έκκληση έγκαιρης και αποφασιστικής αντιμετώπισης του κινδύνου που είναι ορατός και άμεσος, η φωτιά που μαίνεται στον Νομό Μεσσηνίας, στην περιοχή Αυλώνα, δηλαδή στα όρια του Νομού Ηλείας, να «περάσει» στο Νομό μας και με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος καταστροφής του οικοσυστήματος του ποταμού Νέδα, του δάσους των Πλατανιών και του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα και βεβαίως και κατοικημένων περιοχών στον Νομό Ηλείας.

Η Π.Ε Ηλείας ζητά την άμεση αποστολή εναέριων μέσων, καθώς και την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων της Ηλείας.

Όλες αυτές οι ενέργειες τονίζεται στο έγγραφο πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος που προαναφέρθηκε.

Από την πλευρά της, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για ότι της ζητηθεί, ώστενα συνδράμει στο έργο κατάσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ


Η οικογένεια του Κεμάλ Ατατούρκ δεν είχε σχέση με τη Θεσσαλονίκη αλλά από την επαρχία της Μαλάτιας (της ελληνικής Μελιτίνης), στις ανατολικές εσχατιές του τουρκικού κράτους.
Αυτό υποστηρίζει ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε και ήδη προκαλεί σάλο στην Τουρκία.
Η οικογένεια του Κεμάλ, αναφέρει το βιβλίο του Φατίχ Μπαγιάν «Από τον Μουσταφά στον Κεμάλ. Το μεγάλο μυστικό του Ατατούρκ», μετανάστευσε στη Θεσσαλονίκη από την Μελιτίνη.

Το χειρότερο όμως είναι ότι, σύμφωνα με το βιβλίο, η καταγωγή του Κεμάλ είναι πιο σκοτεινή από ότι φανταζόμαστε, αφού η υποτιθέμενη μητέρα του, ήταν στην πραγματικότητα θεία του!


Ο Κεμάλ πήγε στη Θεσσαλονίκη με τη θεία του, μετά τον θάνατο των γονέων του. Σύμφωνα με το βιβλίο η θεία του τον υιοθέτησε. Ωστόσο τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά και σχετίζονται με την σχέση του πατέρα του Κεμάλ με τη συγκεκριμένη θεία – μητέρα.


Στη δεκαετία του 1930 είχε γίνει μια απόπειρα στην Τουρκία να ερευνηθεί το γενεαλογικό δέντρο του Κεμάλ, η οποία όμως σταμάτησε κακήν-κακώς, τότε, για άγνωστους λόγους, με φημολογούμενη παρέμβαση του κύκλου του Κεμάλ.


ΤΟ ΤΣΑΙ ΣΩΖΕΙ


Μπορεί οι σχέσεις Ελλήνων και Γερμανών να μη βρίσκονται στα καλύτερά τους, όμως είναι η χώρα μας και τα μοναδικά της προϊόντα που προσφέρουν ανάσα ζωής σε Γερμανούς που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι έρευνες που επισημαίνουν τις θαυματουργές ιδιότητες του τσαγιού που φυτρώνει στα ελληνικά βουνά και τη συμβολή τους στη μάχη εναντίον του Αλτσχάιμερ όλο και πληθαίνουν. Η είδηση που έρχεται από τη Γερμανία, και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου, δικαιώνει τους ερευνητές.

«Για επτά χρόνια πειραματιστήκαμε με 150 φυτά και βότανα από όλο τον κόσμο, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία», αναφέρει ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου και διευθυντής του περιώνυμου Ερευνητικού Κέντρου Νευρολογικών Ασθενειών, Γενς Πάνκε. «Αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο μάθαμε για τις ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού και αποφασίσαμε να το προμηθευτούμε το 2010», λέει ο γερμανός καθηγητής, «με εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Ειδικότερα, η χορήγηση τσαγιού του βουνού σε ποντίκια για 25 μέρες περιόρισε οιδήματα στον εγκέφαλο κατά 80% περίπου. Ο 38χρονος καθηγητής, που κουράρει 1.500 ασθενείς ετησίως, μελέτησε τις ιδιότητες του τσαγιού και την επίδρασή του στους κατοίκους ορεινών περιοχών.

«Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού του βουνού για έξι μήνες συμβάλλει σε υποχώρηση των συμπτωμάτων στα επίπεδα που ήταν εννέα μήνες πριν, και κατόπιν σταθεροποιεί την κατάσταση του ασθενούς» υποστηρίζει ο καθηγητής, ενώ προτείνει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρύου ή ζεστού τσαγιού κάθε μέρα.

Φτιάχνουν φάρμακο από τσάι της Μακεδονίας

Διαπιστώνοντας με μεγάλη ικανοποίηση τα αποτελέσματα στους ασθενείς, νέος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η παρασκευή ενός φαρμακευτικού σκευάσματος από ελληνικό τσάι του βουνού και συγκεκριμένα από την ποικιλία sideritis scardica, που συναντάται στη Μακεδονία και, όπως πιστεύουν οι Γερμανοί, είναι το πλέον ενδεδειγμένο για τη μάχη ενάντια στη νόσο.

Η κατακόρυφη όμως αύξηση των παραγγελιών από τη Γερμανία έκανε τους έλληνες παραγωγούς να αυξήσουν με τη σειρά τους την τιμή του έως και 600%, όπως λέει τουλάχιστον ο δρ Πάνκε, με αποτέλεσμα η προμήθειά του από τους Βορειοελλαδίτες να γίνει ασύμφορη. Έτσι, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής, έχουν ξεκινήσει την καλλιέργεια του τσαγιού σε περιοχές της Βουλγαρίας που συγγενεύουν κλιματολογικά και εδαφολογικά με τα βουνά της Μακεδονίας.

ΑΛΛΟΥ ΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ


ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Μπορεί τα χρέη της Ελλάδας να την έχουν την υποχρεώσει να εξαρτάται από την ευρωπαϊκή και κυρίως από τη γερμανική βοήθεια, τα πράγματα όμως είναι εντελώς διαφορετικά στον τομέα της ναυτιλίας, με τους Ελληνες εφοπλιστές να δίνουν σωσίβιο στους Γερμανούς.
Όπως αναφέρουν τα Νέα οι Έλληνες εφοπλιστές δαπάνησαν πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών του 2012, αγοράζοντας από τη δευτερογενή αγορά 111 ποντοπόρα πλοία, σημειώνοντας έτσι παγκόσμιο ρεκόρ στην αγορά αυτού του είδους.

Την ίδια ώρα, μαύρα είναι τα μαντάτα για την Γερμανία, αφού περισσότερα από 100 γερμανικά funds που επενδύουν στην ποντοπόρο ναυτιλία έχουν πτωχεύσει, ενώ άλλα 800 γερμανικά αντίστοιχα funds απειλούνται με λουκέτο λόγω της βαθιάς κρίσης που πλήττει ειδικά την κατηγορία των πλοίων κοντέινερ.

Υπενθυμίζεται πως οι Γερμανοί εφοπλιστές που μέχρι τώρα κατέχουν την πρώτη θέση της παγκοσμίως αγοράς. ελέγχοντας το 40% στην ποντοπόρο ναυτιλία έχουν πτωχεύσει, επειδή μπήκε τέλος στη χρηματοδότηση, κινδυνεύουν να χάσουν την πρωτιά από τους Έλληνες, οι οποίοι όχι μόνο διαθέτουν επαρκή ρευστότητα αλλά και άριστη πιστοληπτική ικανότητα σε σημείο που να μπορούν να παίρνουν δάνεια από τράπεζες μέχρι και το 100% της αξίας του πλοίου.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αρκετές ελληνογερμανικές συμφωνία, ενώ πολλά παζάρια είναι ακόμα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking Inc, οι Έλληνες εφοπλιστές προηγούνται μακράν των υπολοίπων τόσο σε ποσά που κατέβαλαν, όσο και σε αριθμό πλοίων. Δεύτεροι στη λίστα είναι οι Κινέζοι με 565 εκατομμύρια δολάρια και 62 πλοία, ενώ ακολουθούν οι Νορβηγοί και πολύ πίσω βρίσκονται οι Γερμανοί.

Υπογραμμίζεται ότι στα μεγέθη αυτά δεν περιλαμβάνονται τα ποσά που θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2012 σε παραγγελίες νεότευκτων πλοίων, η συνολική αξία των οποίων για τους Ελληνες υπερβαίνει τα 6 δισ. δολάρια.

ΑΓΟΡΑ ΧΡΥΣΟΥ


Σε συσσώρευση χρυσού προχωρά η ρωσική κεντρική τράπεζα αγοράζοντας 18,6 τόνους και αυξάνοντας τα αποθέματά της στους 936,2 τόνους χρυσού, περίπου 30 εκατομμύρια ουγγιές. Όλα αυτά μετά την αποκάλυψη ότι και ο διεθνής επενδυτής και γεράκι των αγορών Τζόρτζ Σόρος, επίσης αγόρασε χρυσό αξίας 50 εκατ. ευρώ μειώνοντας το χαρτοφυλάκιό του σε μετοχές.

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες να συγκεντρώνει χρυσό σε ράβδους και σε νομίσματα, κάτι που δείχνει ότι η ρωσικιή κυβέρνηση φοβάται μείζονα αναταραχή είτε σε γεωστρατηγικό επίπεδο, είτε σε νομισματικό. Φυσικά το ένα, δεν εξαιρεί το άλλο.


Αλλά οι μαζικές αγορές χρυσού που αποτελεί το επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους μείζονος γεωστρατηγικής αναταραχής μόνο αισιοδοξία δεν μπορούν να προκαλέσουν, καθώς τα σύνεφα σε ολόκληρη την περιοχή από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Κόλπο και από τον Κόλπο μέχρι τον Καύκασο, πυκνώνου. Μην ξεχνάμε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ενισχύει συνέχεια τις δυνάμεις του στην Καύκασο...


Την ίδια συμπεριφορά επιδεικνύουν και αραβικά κράτη που αθόρυβα αυξάνουν τα αποθέματα χρυσου. Τόσο το Κατάρ, όσο και τα ΗΑΕ προχώρησαν σε συνολικά αγορές περισσότερων από 12 τόνων τους τελευταίους μήνες.


Ανάλογη συγκέντρωση χρυσού, με αυτούς τους ρυθμούς μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εποχή πριν από τον Β'Π.Π..


Όλα αυτά βέβαια, είναι άκρως ανησυχητικά για την Ελλάδα. Στην παρούσα χρονική συγκυρία ο φόνος της νομισματικής αστάθειας είτε λόγω της οικονομικής λαίλαπας που πλήττει την ευρωζώνη είτε μείζοναν γεωστρατηγικών ανακατατάξεων, μόνο περαιτέρω προβληματισμό μπορούν να προκαλέσουν...

ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ


Γράφω λίγα για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων
Για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων ενδιαφέρον έδειξε και οι Hewlett Packard και X TEK Systems UK.


Ο τομογράφος 8 τόνων, της X-TEK αποκάλυψε για πρώτη φορά πτυχές του εσωτερικού

του Μηχανισμού, επιγραφές του ενός δεκάτου του χιλιοστού
με σημαντικά δεδομένα για την εσωτερική δομή.
Διαβάτηκαν λέξεις όπως "χρυσό σφαιρίδιο" κι άλλες που αποτελούν οδηγίες για το τι δείχνει το συγκεκριμένο σημείο και βήμα βημα αποκαλύπτεται ο μηχανισμός. Ο Νολα Πραις λέει για τον μηχανισμό.
Το διαφορικό γρανάζι που πρωτοεμφανίσθηκε στο μηχάνημα των Αντικυθήρων για να επιδειχτούν οι κινήσεις του ¨Ηλιου και της Σελήνης σε τέλειο συνδυασμό με τις φάσεις της Σελήνης πρέπει σίγουρα να καταχωρηθεί σαν μία από τις σημαντικότερες βασικές μηχανικές εφευρέσεις όλων των εποχών.Φώτο από τον μηχανισμό που φέρει την επιγραφή "χρυσό σφαιρίδιο" σε επιφάνεια του ενός δεκάτου του χιλιοστού.
Φανταστείτε σε ένα δέκατο του χιλιοστού να γραφτούν δυο λέξεις .Ποιος μπορούσε να το κάνει εκείνη την εποχή.
Και σήμερα γίνονται, άλλα τώρα τελευταία..
Και ακόμη δεν αποκαλύφθηκαν όλα τα μυστικά του μηχανισμού.
Θα υπάρχουν οπωσδήποτε και πράγματα που εμείς δεν τα έχουμε ανακαλύψει ακόμη.

ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ

«Δεν υπάρχει Έλληνας κομμουνιστής. Ο συνειδητοποιημένος κομμουνιστής παύει να είναι Έλληνας».- Στράτος Μυριβήλης...
Ένα ιστορικό αφιέρωμα για την συνάντηση του διαβόητου Ενβέρ Χότζα με τον αρχικουκουέ Ζαχαριάδη (ή «Στάλιν της Ελλάδος»), που έγινε το 1949 έκανε στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Σταύρος Ντάγιος, διδάκτωρ της Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο αφιέρωμα ετέθη –δειλά είναι η αλήθεια, υπό τον φόβο των… μουτζαχεντίν της μαρξιστικής ιδεολογικής τρομοκρατίας- το θέμα της επιστρατεύσεως των διαβόητων «Τσάμηδων» για τον λεγόμενο «Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» (ΔΣΕ), δηλαδή την κατσαπλιάδικη εμπροσθοφυλακή του πανσλαβισμού στην Ελλάδα. Αναφέρει σχετικώς ο κ. Ντάγιος:

«Μετρήσιμος παράγοντας και ακανθώδες ζήτημα που περιέπλεκε ακόμα περισσότερο τα πράγματα και τις ήδη προβληματικές σχέσεις μεταξύ των δύο αδελφών κομμουνιστικών κομμάτων ήταν και η παρουσία των μουσουλμάνων Τσάμηδων, οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Αλβανία στα τέλη του 1944 και αρχές του 1945.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που τώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας (αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα), στα τέλη Μαρτίου 1949 και ύστερα από (απερίσκεπτη) προτροπή των ελλήνων κομουνιστών ηγετών, οι οποίοι ζητούσαν την επαναπροώθηση των Τσάμηδων στην Ελλάδα και την επιστράτευσή τους δίπλα στον Δημοκρατικό Στρατό, σε αποκλειστική συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας, το θέμα συζητήθηκε με την προσήκουσα προσοχή. Για την υπόθεση αυτή είχε ενημερωθεί, με τη σειρά του, και ο Τίτο με τον Στάλιν (σύμφωνα με τα γιουγκοσλαβικά αρχεία) από το 1947...».
Σας παρουσιάζω, λοιπόν, το συγκεκριμένο έγγραφο, από τα επίσημα γιουγκοσλαβικά αρχεία, υπό τον τίτλο «Έκθεση του Hoxha προς τον Tito για την επίσκεψη του Βαφειάδη στα Τίρανα (24.9.1947», το οποίο παρέλειψε (;) να παραθέσει ο διδάκτωρ:
«Σας πληροφορώ για την επίσκεψη στα Τίρανα του Στρατηγού Μάρκου. Ήρθε χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση. Για τον λόγο αυτό δεν συναντήθηκα μαζί του. Εξουσιοδότησα έναν σύντροφο από το Πολιτικό Γραφείο να συζητήσει μαζί του. Έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:
1.Να αποσταλλούν 3.000-4.000 Τσάμηδες για τον Δημοκρατικό Στρατό, από τις 18.000 που ζουν στην Αλβανία, διωγμένοι από την Ελλάδα από τις δυνάμεις του Ζέρβα… Όσον αφορά τους Τσάμηδες, θεωρούμε ότι προς το παρόν δεν μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα βοήθειας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα βρέθηκαν υπό την επίδραση της αντίδρασης. Δεν θα θελήσουν να πάνε να πολεμήσουν, αλλά και για εκείνους που θα θελήσουν να πάνε υπάρχει ο κίνδυνος να περιπέσουν σε αμερικανική επίδραση. Για το λόγο αυτό απαντήσαμε ότι προς το παρόν αυτό είναι αδύνατο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοκρατικού Στρατού, αλλά ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να στείλουμε την κατάλληλη στιγμή αυτούς που έχουν τη δυνατότητα…».
Ο «Στρατηγός Μάρκος», ο οποίος έθεσε το θέμα, είναι ο Μάρκος Βαφειάδης, «αρχιστράτηγος» του ΔΣΕ και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, το 1985.
Και λίγα λόγια για τους «Τσάμηδες», που ήθελε να επιστρατεύσει ο καπετάν Μάρκος για να ενισχύσουν τις κουκουέδικες συμμορίες του. Οι Τουρκαλβανοί «Τσάμηδες» της Θεσπρωτίας, είχαν συμμετάσχει στον ελληνοϊταλικό πολέμο, με δύο Τάγματα Πεζικού, τα οποία είχαν ενσωματωθεί στον ιταλικό στρατό. Κατά την διάρκεια της κατοχής, συνεργάσθηκαν αρμονικά με τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής και ιδού το «έργο» τους: 630 δολοφονίες Ελλήνων, 460 απαγωγές, 210 βιασμοί, 2.330 εμπρησμοί οικιών (μετά την λεηλασία τους) και χιλιάδες αρπαγές ζώων. Εκδιώχθησαν από την Ελλάδα μετά την αποχώρηση των Ιταλών προστατών τους και το 1947 στερήθηκαν την ελληνική ιθαγένεια και δημεύθηκαν οι περιουσίες τους, οι οποίες αποδόθηκαν στα θύματά τους. Με τέτοια πλουσιοτάτη ανθελληνική δράση - ποινικό μητρώο, είναι απορίας άξιον πως τελικώς οι Αλβανοί δεν επέτρεψαν στους Τσάμηδες να συμπολεμήσουν με τους συμμορίτες του Μάρκου και του Ζαχαριάδη. Θα ταίριαζαν μια χαρά!
Γ. Δημητρακόπουλος
Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός
Π. Φάληρο - Αθήναι

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ


Μια φωτογραφια μυστηριο,μια φωτογραφια που ηταν κρυμμενη.

Στο Μεξικό γιατί για εκεί πρόκειται, αυτοί που παρευρίσκοντο εκεί την ώρα του συμβάντος και της λήψεως αυτής, δεν βρίσκονται πουθενά. Ένας όμως που βρίσκεται κάπου εκτός Αμερικής και ήταν παρόν στο συμβάν, αναφέρει το εξής:

«το κρατούσαν για αρκετή ώρα και έβγαλαν πολλές φωτογραφίες. κάποιοι γελούσαν και αυτό κοιτούσε τρομαγμένο. Το έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο σαν ασθενοφόρο. Λυπήθηκα πολύ που είδα να φοβάται.Έπειτα ήρθε στρατός και εμάς όλους μας έδιωξαν από την περιοχή. Σε κάποιους μάλιστα έδωσαν λεφτά. Πολλά λεφτά».

Η φωτογραφία εξετάστηκε από κάθε σύγχρονο μέσο. Όσο και αν προσπαθούν να την γελοιοποιήσουν, πρόκειται για μια γνήσια εικόνα.

ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ


Στο σφυρί ακόμη και στρατιωτικά αεροδρόμια. Η κυβέρνηση δεν βάζει φρένο πουθενά και δεν φαίνεται διατεθειμένη να πει όχι σε καμία από τις απαιτήσεις της τρόϊκας.

Τι γίνεται με τα στρατιτωτικά αεροδρόμια κα πως θα…πουληθούν; Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Η δημοσιογράφος Κύρα Αδάμ, μ΄ ένα δισέλιδο ρεπορτάζ της στην εφημερίδα Επενδυτής εξηγεί την …βιασύνη της κυβέρνησης να δώσει σε ιδιώτες την εκμετάλλευση 37 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας ,αλλά επισημαίνει και τα πολλά “αγκάθια” που θα αντιμετωπίσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Γράφει η Κύρα Αδάμ:

“Η δέσμευση αυτή περιλαμβάνεται ρητά στο Μνημόνιο το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «..από τον Μάρτιο του 2012 έως τον Δεκέμβριο η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία για την παραχώρηση των κρατικών αερολιμένων που βρίσκονται στα στρατιωτικά αεροδρόμια ,(σσ. της Πολεμικής Αεροπορίας)..»

Τα στρατιωτικά αεροδρόμια είναι αυτά της Σούδας (Χανίων), της Καρπάθου, της Λήμνου, της Σκύρου, του Βόλου, της Καλαμάτας, του Αράξου και του Ακτίου. Τα στρατιωτικά αυτά αεροδρόμια παρέχουν προσωπικό και μέσα για την εξυπηρέτηση της εναέριας κυκλοφορίας των πολιτικών αεροσκαφών ( προσέγγιση, προσγείωση- απογείωση, αναχώρηση) πυροσβεστικά μέσα, διασωστικα μέσα τηλεπικοινωνίες, ΔΕΗ, ύδρευση, καθαριότητα κλπ). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Πολεμική Αεροπορία «προσφέρει» στο Δημόσιο περί τα 40 εκατομ ευρω ετησίως, ποσό που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να παρέχει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Παράλληλα το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας παρέχει υπηρεσίες προσέγγισης – αναχώρησης στα αεροδρόμια Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, τα οποία από το Μάιο ως τον Σεπτέμβριο λειτουργούν επί 24ωρης βάσης και έτσι το ωραριο αυτό επιβάλλεται και στην Ανδραβιδα.
Επίσης η Σούδα λειτουργεί επί 24ωρης βάσης όλο τον χρόνο λόγω των πολιτικών αεροπλάνων, με αποτέλεσμα η ΠΑ να πληρώνει μόνο για τη ΔΕΗ 2 εκατ ευρώ.

Στα αεροδρόμια της ΠΑ διακινούνται, σύμφωνα με τους τρέχοντες υπολογισμούς περί τα 3 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, για τους οποίους οι αεροπορικές εταιρείες πληρώνουν στο ελληνικό δημόσιο 18 ευρω κατά μέσο όρο ανά επιβάτη( 12 ευρω γι επιβάτη εσωτερικού και 24 ευρω ανά επιβάτη εξωτερικού,) ως Τέλος Εκσυγχρονισμού Ανάπτυξης Αεροδρομίων (ΤΕΑΑ), ητοι 54 εκατομ ευρω ετησίως. Πληρώνουν επίσης περίπου 2 εκατομ ευρώ ετησίως για Τέλη Χρήσης Αεροδρομίων (ΤΧΑ).

Έτσι,στην περίπτωση παραχώρησης των στρατιωτικών αεροδρομίων σε ιδιώτες, τα 40 εκατ. ευρώ από την παροχή των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, τα 54 εκατ. ευρώ από το ΤΕΑΑ και τα 2 εκατ. ευρω από τα ΤΧΑ, δηλαδή συνολικά γύρω στα 100 εκατ ευρώ ετησίως θα πηγαίνουν στην τσέπη του ιδιώτη. Στο ελληνικό κράτος παραμένουν τα τέλη υπέρπτησης των αεροσκαφών.

Η παραχώρηση των στρατιωτικών αεροδρομίων υπό τη σημερινή δομή και υποδομή, η οποία για να εκσυγχρονιστεί απαιτεί πάνω από 10 χρόνια και υψηλά κονδύλια, θα δημιουργήσει μείζον πρόβλημα στην ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών: όλα τα στρατιωτικά αεροδρόμια δεν διαθέτουν ραντάρ προσέγγισης αεροδρομίου για να παρέχουν έλεγχο στα πολιτικά αεροπλάνα που προσεγγίζουν για προσγείωση. Έτσι οι στρατιωτικοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας υπερβάλλουν εαυτόν και εργάζονται υπό πίεση για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πτήσεων, διότι χωρίς ραντάρ η επαφή με τα αεροπλάνα γίνεται με τυφλές διαδικασίες. Επιπλέον χωρίς έλεγχο ραντάρ μειώνεται σημαντικά η χωρητικότητα του χώρου σε σχέση με τον αριθμό των εξυπηρετούμενων αεροσκαφών.

Μέχρι στιγμής, η έλλειψη ραντάρ έχει δημιουργήσει πλειστάκις σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια των πτήσεων, με πολλές περιπτώσεις παρ ολίγον σύγκρουσης πολιτικών αεροσκαφών, ενώ δημιουργείται και μείζον πρόβλημα στις στρατιωτικές πτήσεις.

Η κατάσταση αυτή έχει αποτυπωθεί σε δεκάδες έγγραφα του ΓΕΑ προς την ΥΠΑ από το 1999 και μετά”.

Στο χαραχτηριστικο έγγραφο που δημοσιεύει ο « Ε» το ΓΕΑ επισημαίνει τα εν λόγω προβλήματα και ζητά από την ΥΠΑ την προμήθεια και την εγκατάσταση ραντάρ στα στρατιωτικά αεροδρόμια, πλην όμως από το 1999 μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε αναμονή…

Όταν όμως κυρίαρχος των αεροδρομίων γίνει ο ιδιώτης, θα πιέζει για ταχύτερες κινήσεις προσγειώσεων – απογειώσεων΄, ώστε να έχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, με αποτέλεσμα, λόγω της έλλειψης ραντάρ , η ασφάλεια των πτήσεων να χτυπάει κόκκινο.Αν δε, κατά την αιχμή της κυκλοφορίας των πολιτικών αεροσκαφών προκύψει και απαίτηση αναχαίτισης από στρατιωτικά αεροσκάφη, τότε η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί σε άκρως επικίνδυνη.

Επιπλέον η κατασκευή οικοδομών η άλλων εγκαταστάσεων από το ιδιώτη εντος ή πλησίον των αεροδρομίων, προκειμένου να ικανοποιήσει απαιτήσεις των επιβατών και να έχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στην ασφάλεια και την άμυνα των αεροδρομίων. Οι οικοδομές και τα κτήρια θα καταστήσουν εξόχως ευάλωτα τα στρατιωτικά αεροδρόμια σε από αέρος επιθετικές προσβολές, διότι θα εξουδετερώσουν την απόκρυψη και την παραλλαγή που έχουν σήμερα τα στρατιωτικά αεροδρόμια και κυρίως τα προκεχωρημένα της Λήμνου, της Σκύρου, της Καρπάθου και της Αγχιάλου..

Πέραν των ανωτέρω, η υλοποίηση σχεδίου παραχώρησης των στρατιωτικών αεροδρομίων καθίσταται γόρδιος δεσμός διότι υπάρχει ένα πλήθος παραμέτρων που πρέπει να συνυπολογιστούν, ώστε το σχέδιο να καταστεί επωφελές και για το ελληνικό κράτος. Για παράδειγμα
  • Στην περίπτωση βλάβης ραντάρ προσέγγισης π.χ. Ρόδου, τότε η ροή- ταχύτητα των αφίξεων – αναχωρήσεων θα μειωθεί κατά 80% Στην περίπτωση αυτή, ποιές θα είναι οι απαιτήσεις του ιδιώτη λόγω απώλειας εσόδων; Σήμερα το κράτος λαμβάνει πολλά εκατομ ευρω για τον εκσυγχρονισμό των αεροδορίων από την ΕΕ μέσω ΕΣΠΑ. Για παράδειγμα, μόνο για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης η Ελλάδα έχει πάρει 350 εκατ. ευρω. Με την ανάθεση των αεροδρομίων σε ιδιώτη οι επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ σταματούν και χάνονται. Μήπως τα ποσά του ΕΣΠΑ είναι περισσότερα από αυτά της πιθανής πώλησης των Αεροδρομίων;
  • Θα πληρώνει ο ιδιώτης την ΔΕΗ, που για προς πώληση αεροδρόμια υπολογίζονται σε 10 εκατ ευρω ετησίως, ή θα αποτελεί Δώρο της κυβέρνησης, το ίδιο και για την ύδρευση;
  • Θα πληρώνει ο ιδιώτης ενοίκιο για το πάρκο καυσίμων των αεροδρομίων ή θα είναι και αυτό Δώρο:, όπως και τα δημοτικά τέλη
  • Θα μπορεί ο ιδιώτης να επιβάλλει ΤΧΑ και ΤΕΑΑ στα στρατιωτικά αεροσκάφη, γεγονός που θα καταστήσει προβληματικό το επιχειρησιακό έργο της ΠΑ;
  • Μόνο από τα ΤΕΑΑ, ΤΧΑ και τα μισθώματα των καταστημάτων το Δημόσιο εισπράττει 258 εκατ. ευρω ετησίως. Από αυτά πληρώνονται οι μισθοί των υπαλλήλων της ΥΠΑ και γίνονται έργα εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων ενώ απομένουν περίπου 150 εκ ευρω. Με την παραχώρηση των αεροδρομίων ποιος θα πληρώνει τους μισθούς, ο ιδιώτης ή το Δημόσιο και ποια θα κάνει τα έργα εκσυγρονισμου; Αυτή την στιγμή είναι μάλλον αβέβαιο το cost – effectiveness ( κόστος/ αποτέλεσμα) από την πώληση των αεροδρομίων, με κίνδυνο , στο τέλος της ημέρας ο έλληνας φορολογούμενος να χάσει 10πλάσια ποσά από την πώληση , έναντι ποσού 2-3 δις ευρω, χώρια τους κινδύνους που θα επιφέρει στην άμυνα της χώρας και την ασφάλεια των πτήσεων.
  • Παράλληλα, η συμμετοχή της LUFTHANSA ως τεχνικού συμβούλου, με αμοιβή πάνω από 10 εκατ. ευρω δημιουργεί σοβαρές υποψίες. Και τούτο γιατί η εταιρεία, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει για τα ελληνικά αεροδρόμια θα μπορεί να είναι ο κύριος ανταγωνιστής για την παραχώρηση των αεροδρομίων, αποκομίζοντας βεβαίως τεραστία οφέλη.
ΚΑΤΑΡΡΕΙ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Από το 1999 ο Αρχηγός ΓΕΑ σκόπευε να ενισχύσει το Μετοχικο Ταμειο Αεροπορίας με το ποσό των 2 εκατ. ευρω από τα Τέλη Χρήσης Αεροδρομίων.

Σήμερα το ΜΤΑ λόγω του PSI έχει και αυτό καταρρεύσει. Τον Απρίλιο του 2012 η ΤτΕ ενημερωσε το ΓΕΑ ότι τα διαθέσιμα ποσά του ΜΤΑ κουρευφτηκαν με την ψιλή και από 64.894.975 ευρω , έγιναν 19.845.307 ευρω με αποτέλεσμα να αδυνατεί το Ταμειο να καταβαλλει τα προβλέπόμενα επικουρικα επιδόματα στους συνταξιούχους της ΠΑ.

Τώρα τα 2 εκατ ευρω του ΤΧΑ θα τα λαμβάνει ο ιδιώτης, μαζι με τα υπόλοιπα 54 εκατ από τα ΤΕΑΑ και τα 40 εκα ευρω από την παροχή υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας ητοι συνολικά 96 εκατ. Ευρώ ετησίως θα πηγαίνουν για 50 χρόνια σε ιδιωτες.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ


Η κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική και σύμφωνα με εκτιμήσεις ανοίγει νέους δρόμους για την αναζήτηση τυχόν διαπραχθέντων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.
Επί πέντε ώρες κατέθετε στους Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Πεντάωρη κατάθεση στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη καιΣπύρο Μουζακίτη έδωσε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται με αφορμή τις δηλώσεις του ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από το ΔΝΤ, ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.
Η κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική και σύμφωνα με εκτιμήσεις ανοίγει νέους δρόμους για την αναζήτηση τυχόν διαπραχθέντων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως αυτά της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος αλλά και της τέλεσης εγκλημάτων σε βάρος της εθνικής οικονομίας. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς θα συνεχίσουν την έρευνα αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις η αναφορά και μόνο του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από τον πρώτο κιόλας μάρτυρα Παναγιώτη Ρουμελιώτη θα μπορούσε να οδηγήσει αμελλητί στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή και με τον τρόπο αυτό να προκληθεί έρευνα για την οικονομία.
Στις επίμαχες καταγγελίες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στους “New York Times” και αποτελούν πλέον αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξέραμε στο Ταμείο από την αρχή ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, επειδή δεν είχαμε κανένα, μα κανένα, επιτυχημένο παράδειγμα». Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου έκαναν λόγο για υπονόμευση της διαπραγματευτικής θέση της χώρας και για επιλεκτική μνήμη του κ. Ρουμελιώτη όταν αποχώρησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εντάχθηκε στον ιδιωτικό τομέα.
Έμμεση όμως ήταν και η αποδοκιμασία αυτών των δηλώσεων εκ μέρους πηγών του ΔΝΤ που ανέφεραν ότι ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ στήριξε από την αρχή και με ενεργό τρόπο τις πολιτικές στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής που εισηγήθηκε το ΔΝΤ και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου όσο και του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας. Μπροστά στις αντιδράσεις αυτές ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε με γραπτή δήλωση ζητώντας να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα».
Επίσης, ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει:
1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν,
2) γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και
3) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος προσωπικά είχε ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου και για τα τρία αυτά θέματα.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΘΕΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

Σε δύο μήνες ο Ελληνισμός θα εορτάσει και πρέπει να εορτάσει πανηγυρικά τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου, των νήσων του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης. Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου 1912 και αποκορύφωμά του υπήρξε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στις 26 Οκτωβρίου. Η ιδιαίτερη σημασία της συμπρωτεύουσας Θεσσαλονίκης και η συμβολική σύμπτωση της απελευθερώσεως με την ημέρα μνήμης του πολιούχου Αγίου Δημητρίου εστιάζει περισσότερο το ενδιαφέρον μας σ’ αυτή την πόλη. Άραγε έχουν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες για να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή σε όσους αγωνίσθηκαν και σε όσους έπεσαν στον επικό εκείνον αγώνα;

Εκφράζω την ανησυχία μου διότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης φαίνεται να μην πολυενδιαφέρεται για αυτήν την επέτειο. Κι αν ενδιαφερθεί μάλλον σε λάθος κατεύθυνση θα είναι , διότι ήδη έχει ανακοινώσει κάποιες σκέψεις του, δηλαδή να κληθούν Τούρκοι και Σκοπιανοί εκπρόσωποι. Αν ό μη γένοιτο, συμβεί αυτό στο όνομα της αποτυχημένης πολυπολιτισμικότητας, θα είναι μεγάλη ασέβεια προς τους απελευθερωτές της Μακεδονικής γης. Οι Οθωμανοί Τούρκοι ήσαν οι κατακτητές επί 500 χρόνια, οι δε Σκοπιανοί δεν υπήρχαν καν ως έθνος, αφού τους κατασκεύασε ο κομουνιστής Τίτο το 1944. Εκείνοι που δικαιούνται να κληθούν είναι οι Σύμμαχοί μας στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, Σέρβοι, Μαυροβούνιοι και Βούλγαροι. Βεβαίως οι Βούλγαροι παρασπόνδησαν και μας επετέθησαν κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο το 1913, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε τη μοναδική φορά που υπήρξαν σύμμαχοί μας. Άλλωστε σήμερα οι σχέσεις μας είναι φιλικές λόγω Ορθοδοξίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Ευτυχώς που δεν εξαρτώμεθα μόνον από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το Γ΄ Σώμα Στρατού έχει οργανώσει πολλές εκδηλώσεις για τα εκατόχρονα της ελεύθερης Θεσσαλονίκης. Θα κληθούν οι μαθητές να γράψουν σχετική έκθεση –δοκίμιο και θα βραβευθούν οι τρεις πρώτοι. Θα γίνουν επίσης δημόσιες διαλέξεις και συμπόσια με ελεύθερη είσοδο, όπως πληροφορήθηκα από ανωτάτους στρατιωτικούς. Η φιλοτελική κίνηση ετοιμάζει σχετικό γραμματόσημο για την επέτειο. Η Μητρόπολις Θεσσαλονίκης, όπως και όλες οι κατά τόπους Μητροπόλεις των πανηγυριζουσών πόλεων και επαρχιών θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να τονισθεί η ελληνορθόδοξη ταυτότητα της Βορείου Ελλάδος. Αξιέπαινη είναι και η προσπάθεια της ΕΤ-3, η οποία από την αρχή του χρόνου παρουσιάζει σχετικά αφιερώματα, αν και ορισμένες εκπομπές έχουν έντονη ιδεολογική στόχευση. Η ανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης από τον Αντώνη Σαμαρά θα συντελέσει σημαντικά στην καλύτερη προβολή του μεγάλου γεγονότος.

Από σεβασμό σε όσους συνέβαλαν τότε και από αγάπη στη γενέτειρά μου Θεσσαλονίκη καταθέτω ορισμένες προτάσεις για τους εορτασμούς των 100 χρόνων:

Α) Να τιμηθεί ο ρόλος του Μακεδονικού Αγώνος ως προδρόμου της απελευθερώσεως. Το Μουσείο του που λειτουργεί με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη να γίνει επίκεντρο επισκέψεων από όλα τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων περιοχών.

Β) Να τονισθεί ότι το 1912-13 μάς βοήθησε η εθνική ενότητα και η συνεργασία του Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου με τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο. Βενιζέλο. Μετά από τρία χρόνια η διαμάχη των δύο ανδρών οδήγησε στον ολέθριο Εθνικό Διχασμό.

Γ) Να γίνει ειδική μελέτη από ιστορικούς και να προβληθεί στους νέους μας πώς από τη πτώχευση του Χαριλάου Τρικούπη το 1893 φθάσαμε στην Εθνική Αναγέννηση του 1912. Από τη χρεωκοπία στον διπλασιασμό των εδαφών μας.

δ) Να τιμηθεί για το συγγραφικό του έργο υπέρ της Μακεδονίας ο αειθαλής πρώην Υπουργός Νικόλαος Μάρτης.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Δολοφονία.
Μόνο κατ' αυτό τον τρόπο μπορεί να χαρακτηριστεί η παγιωμένη πλέον γραφή ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες, "χάριν ευκολίας"...
Όλο και περισσότεροι - νέοι κυρίως σε ηλικία - καταφεύγουν, κυρίως μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, στον βανδαλισμό της ελληνικής γλώσσας μέσω του τεχνητού αυτού "ιδιώματος".
Το φαινόμενο έχει λάβει την τελευταία τριετία διαστάσεις που μας κάνουν να ανησυχούμε, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχει μια νέα γενιά που "συγχρονίζεται" μεταξύ γραφής στο σχολείο και στον υπολογιστή, με τον χρόνο ενασχόλησης να είναι κυριολεκτικά μοιρασμένος.

Είναι οι νέοι που διαμορφώνουν από το δημοτικό και το γυμνάσιο τον γραπτό τρόπο έκφρασής τους, με τον κίνδυνο να είναι πλέον ορατός, καθώς στην εποχή μας βομβαρδίζονται από τη νέα αυτή ιδιότυπη "μόδα" της χρήσης λατινικών χαρακτήρων.

Το πού χρησιμοποιούνται τα greeklish είναι λίγο πολύ γνωστό.
Ξεκίνησαν ως "ψηφιακή" μορφή γλώσσας, και μέχρι στιγμής, διαδεδομένη είναι η χρήση τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, σε emails, instant messengers, κινητά τηλέφωνα. Όμως τα έχουμε δει και αλλού.
Σε άρθρα ιστοσελίδων, ακόμα και σε κάποιες εκθέσεις πλέον στα σχολεία... Αυτό είναι και το πλέον ανησυχητικό. Το να υποκαθιστά μια ανύπαρκτη γραπτή γλώσσα μια τόσο ζωντανή, που είναι η ελληνική.
Το χειρότερο είναι η νοοτροπία των χρηστών της.
Νομίζουν ότι κατ' αυτό τον τρόπο "οχυρώνονται", στην ανεπάρκειά τους να γράψουν σωστά και ορθογραφημένα. Εκφέρουν δικαιολογίες του στυλ "θέλω να γράφω γρήγορα", "internet είναι", "έτσι συνήθισα" κλπ.
Στην πραγματικότητα, υποσυνείδητα, αρκετοί προσπαθούν πλέον να γράφουν "ορθογραφημένα greeklish"!


Τίποτε όπως συμπεραίνετε δε γίνεται εν αγνοία των χρηστών των greeklish. Πρόκειται για ανθρώπους χωρίς σεβασμό στην ουσία της ελληνικής γλώσσας, που ανάγεται σε φορέα πολιτισμού, κουλτούρας, ιστορικής συνέχειας, λαογραφίας και παράδοσης.
Στοιχεία - παρακαταθήκες αιώνων, που διαβρώνονται μεμιάς. Η σημαντικότητα της γλώσσας και η κυρίως η ευθύνη διαχείρισής της δεν μας επιτρέπουν καμία δικαιολογία ως προς τη χρήση της κατ' αυτό τον τρόπο.
Αν θέλουμε να δούμε το ζήτημα με στόχο την άμεση αντιμετώπιση και επίλυσή του, δεν δικαιούμαστε να αναγνωρίζουμε ''ελαφρυντικά" στον καθημερινό βιασμό της (ο οποίος παρεπιπτόντως συντελείται και με πολλούς άλλους τρόπους).


Η ελληνική γλώσσα είναι ανάγκη να μείνει ανέπαφη από κάθε είδους επιρροές που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της.
Οι νεοέλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι είναι δείγμα πνευματικής και πολιτιστικής φτώχειας το να χρησιμοποιείται αντί του ελληνικού, ένα αλφάβητο συν τοις άλλοις αντιαισθητικό, άχρηστο, ξενικό, δίχως κανόνες και ιστορικό / γλωσσικό υπόβαθρο.


ΝΕΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΤΣ


Με μια απλή εξέταση, εξίσου απλή με το τεστ ελέγχου της χοληστερίνης, θα γίνεται πλέον ο έλεγχος για τον ιό του AIDS, HIV.
Όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες από το U.S. Preventive Services Task force, μια επιστημονική ομάδα που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους θα κυκλοφορήσει στην αγορά ένα νέο τεστ, που θα κάνει την εξέταση υπόθεση... ιατρικής ρουτίνας.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως το νέο τεστ θα φέρει επαναστατικές αλλαγές όχι μόνο στον τρόπο που εντοπίζεται ο ιός αλλά και θα ανοίξει νέους δρόμους θεραπείας του.

ΜΕ ΑΠΛΑ ΝΟΥΜΕΡΑ


Πόσο είναι τελικά το συνολικό εκτιμώμενο ποσό (σε Ευρώ) που κρύβει η ευλογημένη γη και θάλασσα της Ελλάδας, το οποίο πολύ σύντομα, εάν υιοθετηθούν οι κατάλληλες πολιτικές, πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα από τη κρίση στην ανάπτυξη, τα φρούτα της οποίας θα πρέπει να διανεμηθούν σε ολόκληρη τη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία;
Το συνολικό εκτιμώμενο ποσό όπως μας δίνεται από τους επιστήμονες οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να αναδείξουν τα μέσα με τα οποία η χώρα θα πορευτεί από εδώ και στο εξής είναι
της τάξης των 1.731.380.000.000, και για όσους αδυνατούν να το… διαβάσουν,
να τους πούμε πως είναι της τάξης του ενός τρισεκατομμυρίου εφτακοσίων-τριάντα ενός δισεκατομμυρίων, τριακοσίων ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ!

Και μόνο λοιπόν η σκέψη πως η χώρα σταυρώνεται για 300… και κάτι δισεκατομμύρια προκαλεί γέλωτα και κλάμα ταυτοχρόνως, το πρώτο διότι στην ουσία το ποσό που «χρωστάμε» δεν αποτελεί παρά… φιστίκια σε σχέση με την αξία του «μαγαζιού-Ελλάδα» με όρους επιχειρηματικούς.
ΠΟΣΟ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ-ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΕΟΥΣ;

Το δεύτερο διότι επί δυόμιση έτη ο Ελληνισμός βρίσκεται επί ξυρού ακμής, χιλιάδες άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει, ενώ εκατομμύρια άλλοι κινούνται πλέον στα όρια της φτώχιας και της ανεργίας μόνο και μόνο μία πολιτικής ολιγωρίας δεκαετιών… (προσοχή: αυτό δεν σημαίνει πως δεν είμαστε έτοιμοι να προσυπογράψουμε το 90% των προβλεπόμενων του… μνημονίου, αρκεί αυτό να μας έδινε τον απαραίτητο χρόνο για να μη «πεθάνουμε» στο χειρουργικό τραπέζι – όπως φαίνεται πως θα συμβεί πολύ σύντομα)…
Και επανερχόμαστε στο θέμα μας: Ερώτημα πρώτο, ποιος τα λέει όλα αυτά; Απάντηση: Υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες επιστημόνων (και οποιοσδήποτε γνωρίζει τι σημαίνει ακριβώς μία επιστημονική δημοσίευση θα αντιλαμβάνεται το πόσο βασανιστικά έχει τεθεί στη… βάσανο της κριτικής πριν αυτή φτάσει στις σελίδες ενός επιστημονικού περιοδικού).
Ενδεικτικά λοιπόν θα αναφέρουμε για τον κάθε κακόπιστο την εργασία των καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Τσιραμπίδη και Φιλιππίδη, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από μόλις δύο μήνες (στις 20 Ιουνίου 2012) σε επιστημονικό περιοδικό του χώρου:
Journal of Environmental Science and Engineering B 1 (2012) Formerly part of Journal of Environmental Science and Engineering, ISSN 1934-8932 Received: February 14, 2012 / Accepted: March 27, 2012 / Published: June 20, 2012. Οι καθηγητές με τη μελέτη τους με τίτλο:
«Energy Mineral Resources of Greece» (Ο Ορυκτός Πλούτος της Ελλάδας) είναι αφοπλιστικοί τόσο με τη μεθοδολογική τους προσέγγιση όσο και με τα στοιχεία που χρησιμοποιούν αλλά και με τα αποτελέσματα τα οποία παρουσιάζουν.
Για να μη κουράζουμε δε τους φίλους αναγνώστες, οι οποίοι δεν είναι ειδικοί με το αντικείμενο, ερχόμαστε στο… ψητό:
Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, στην κατηγορία των ορυκτών και μεταλλευμάτων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία η χώρα μας, με τα έως τώρα εκτιμώμενα στοιχεία διαθέτει κοιτάσματα συνολικής αξίας 60 δισεκατομμυρίων 100 εκατομμυρίων ευρώ, όχι και άσχημα αλλά όχι και αρκετά θα έλεγε κάποιος…
Στην κατηγορία ενεργειακών πηγών (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, λιγνίτης και… ουράνιο) η αξία των έως σήμερα εκτιμώμενων κοιτασμάτων ανέρχεται στο… ευτελές ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου πεντακοσίων 98.650.000.000.
Τέλος, στην κατηγορία των μεταλλευμάτων όπως Νικέλιο, Χρώμιο, Χαλκός και Χρυσός, η αξία τους κυμαίνεται στα 72.030.000.000.
Να σημειωθεί πως οι τιμές των ορυκτών και μετάλλων στηρίζονται στην ισοτιμία 1 ευρώ / $1,45 ενώ των υδρογονανθράκων στην ισοτιμία 1 ευρώ / $1,30.
Και επειδή μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις ο παρακάτω χάρτης, που συνοδεύει την δημοσίευση των καθηγητών Τσιραμπίδη και Φιλιππίδη είναι αποκαλυπτικός για τον πλούτο που κρύβεται στα ελληνικά… σεντούκια και ο οποίος περιμένει μία κυβέρνηση αποτελούμενη από Έλληνες και όχι από ελληνόφωνους όχι για να… εκποιηθεί αλλά για να αξιοποιηθεί.

Κλείνουμε το σύντομο αυτό σημείωμα υπογραμμίζοντας πως όλα τα ποσά αυτά σχετίζονται μόνο με την ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ αξία των κοιτασμάτων – τα οποία είναι σχεδόν σίγουρο πως θα είναι μεγαλύτερα των εκτιμήσεων (όπως συμβαίνει σχεδόν νομοτελειακά σε όλες τις περιπτώσεις, όσο… σκάβεις, βρίσκεις) – και δεν συμπεριλαμβάνουν σε καμία περίπτωση: >την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί από τις άμεσες επενδύσεις (ελληνικές και ξένες) στον κάθε τομέα ξεχωριστά αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης μίας περιοχής ή ενός πεδίου (agglomeration)
>δεν συμπεριλαμβάνει σε καμία περίπτωση τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, οι οποίες μόνο στον τομέα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να μετρηθούν σε εκατοντάδες χιλιάδες (τόσο για ξένους όσο και για Έλληνες)
>δεν συμπεριλαμβάνει φυσικά το ποσό που θα προκύψει για το κράτος από τις εισφορές από την μισθοδοσία όλων των νέων αυτών θέσεων εργασίας – οι οποίες δεν θα είναι δυνατόν να φοροδιαφύγουν.
>Δεν συμπεριλαμβάνει το ποσό που πρόκειται να εξοικονομηθεί από την σταδιακή και εν μέρει απεξάρτηση από τις εισαγωγές σε συγκεκριμένα προϊόντα και πρώτες ύλες (import substitution).
>Δεν συμπεριλαμβάνει τέλος τα κοιτάσματα της Κύπρου, του έτερου πυλώνα του Ελληνισμού.
Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις του καθηγητή Φώσκολου, η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, πολύ σύντομα πρόκειται να αποκτήσουν το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα της Ευρώπης, ενώ η χώρα μας στην ουσία θα έχει την ευκαιρία – εάν χειριστεί το ζήτημα με υπευθυνότητα – που είχε η Νορβηγία πριν από δεκαετίες και την οποία αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο… Μήπως όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά;
Το σίγουρο είναι πως η αλήθεια θα φανεί πολύ σύντομα… αφού είναι γνωστό πως πριν το φως υπάρχει το μεγαλύτερο σκοτάδι…
Η ανακήρυξη δε της ΑΟΖ θα αποτελέσει το πρώτο και καθοριστικό βήμα για τη νέα αυγή του Ελληνισμού ύστερα από οχτώ αιώνες δουλοπρέπειας και αποικιοκρατίας (ας έχουμε πάντα στο νου μας πως η πτώση του Ελληνισμού δεν συντελέστηκε το 1453 αλλά το… 1204, οι Οθωμανοί απλά ασέλγησαν σε πτώμα).

ΗΣΙΟΔΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΑ


Αρχαίος πάπυρος που περιέχει το έργο του Ησιόδου «Έργα και Ημέραι»και βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, βρίσκεται σήμερα σε ιδιωτική συλλογή στην Ελβετία.
Ο πάπυρος αυτός χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ., αποτελείται από δύο τμήματα και είναι γραμμένος με ελληνικά μεγάλα γράμματα, όπως συνηθιζότανε στη γραφή των παπύρων.
Το κείμενο είναι γραμμένο σε μία στήλη που αποτελείται από 13 γραμμές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται να είναι αντίγραφο του έργου του Ησιόδου που βρισκόταν στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Πρόκειται για μοναδικό εύρημα και από τα ελάχιστα τόσης παλαιότητας με ποιήματα του Ησιόδου.
Σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε στο κείμενο, στην γραμμή 363 του παρόντος χειρογράφου, υπάρχει μια παραλλαγή του κειμένου, η οποία δεν καταγράφεται αλλού.
Ωστόσο, οι αναλυτές δεν μας έδωσαν την εικόνα αυτής της παραλλαγής.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ησίοδος είναι ο δεύτερος ποιητής μετά τον Όμηρο και χαρακτηρίζεται από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς ως ο ποιο δημοφιλής επικός ποιητής της Ελλάδας.
Στην Αίγυπτο, όπου έλαμψε ο ελληνικός πολιτισμός, έχουν βρεθεί και άλλοι πάπυροι οι οποίοι περιείχαν ποιήματα του Ησιόδου αλλά είναι νεωτέρας περιόδου (από το 2ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 1ο μ.Χ. αιώνα).

ΝΕΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ


Οι σοσιαλιστές της Σερβίας εγκαταλείπουν το τραπεζικό σύστημα του ευρωπαϊκού μοντέλου και προκαλούν τις έντονες διαμαρτυρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου! Παραιτήθηκε ο Dejan Soskic, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Σερβίας, ενώ η θητεία του έληγε το 2016! Στην Ευρώπη και ειδικότερα στα Βαλκάνια έχουμε την πρώτη πολιτική απάντηση και αντίδραση στη Τραπεζική Δικτατορία, με νόμο που…

ψήφισε η Σερβική Βουλή!
Η είδηση θάβεται από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ και δημοσιογράφους και ίσως αναγκαστούν να μιλήσουν για αυτή την εξέγερση της Σερβίας, μιας και τώρα το ΔΝΤ εκφράστηκε δημόσια εναντίον ενός νόμου που ψήφισε δημοκρατικά η Βουλή της Σερβίας και εναντίον του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ivica Dacic.
Με τον νέο νόμο η Τράπεζα της Σερβίας υποχρεώνεται να λειτουργεί σε όφελος της εθνικής οικονομίας και των αναγκών του Σερβικού λαού και να μην τηρεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ και των διεθνών κερδοσκόπων!
Πρόκειται για ενέργεια της Σερβικής Βουλής που υπερασπίζεται το σύνολο της χώρας και είναι φυσιολογική η αντίδραση της Ευρωπαϊκής ένωσης και του ΔΝΤ, αφού εκτιμούν ότι η Σερβία αναστατώνει κυριολεκτικά την διεθνή τραπεζική «σταθερότητα»!
Τώρα ένα τεράστιο αγκάθι, η Σερβία, υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προλάβει νέες αποφάσεις σαν της Σερβίας από Ιταλία και Ισπανία. Για την Ελλάδα δεν ανησυχούν οι διεθνείς κερδοσκόποι, μιας και έχουν εγκαταστήσει μια συγκυβέρνηση δωσίλογων!
Η απόφαση της Σερβίας δείχνει πως υπάρχουν ακόμη κάποιοι κι αυτοί στην Περιφέρεια του συστήματος, που τολμούν να εναντιωθούν στην Αυτού Μεγαλειότητα της κερδοσκοπίας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!

ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ


Η υπέρταση ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής (αποφυγή αλατιού, διακοπή καπνίσματος, άσκηση, δίαιτα), καθώς και με φαρμακευτική αγωγή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από το γιατρό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βότανα που έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την πίεση του αίματος και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της υπέρτασης. Καλό είναι, όμως, να μην υπερβαίνετε τα 1-2 ροφήματα την ημέρα, ιδιαίτερα αν ακολουθείτε αγωγή με αντιυπερτασικά φάρμακα, γιατί η συνδυαστική τους δράση μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο άκρο, μειώνοντας σημαντικά την πίεση του αίματος.

Τι να προσέξετε

• Εάν έχετε σκοπό να ακολουθήσετε συστηματική αντιυπερτασική αγωγή με βότανα (δηλαδή να πίνετε τρία ροφήματα την ημέρα),

τότε πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, ειδικά αν ακολουθείτε και φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της υπέρτασης.

• Μπορείτε να πίνετε τα βότανα που σας προτείνουμε 3-4 φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά. Εάν τα πίνετε καθημερινά, τότε μετά τις τρεις εβδομάδες λήψης τους, καλό είναι να κάνετε ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας.

• Αποφύγετε να συνδυάζετε πολλά βότανα μαζί. O συνδυασμός 1-2 βοτάνων είναι αρκετός.

Κράταιγος

Oι κόκκινοι καρποί του κράταιγου θεωρούνται από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης και της στηθάγχης. O κράταιγος είναι καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος. Πίνετε το αφέψημα του κράταιγου 1-2 φορές την ημέρα (το πρωί και το απόγευμα), μεταξύ των γευμάτων.

Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 2 κουταλάκια καρπούς κράταιγου σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με βρασμένο νερό, τους αφήνετε για 20’ και σουρώνετε.

Φύλλα ελιάς

Τα φύλλα της ελιάς -για τα οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι μερικούς μήνες πριν- έχουν αποδεδειγμένα θεραπευτικές ιδιότητες. Συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης, στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και στη μείωση των υψηλών επιπέδων του σακχάρου. Τα φύλλα της ελιάς περιέχουν πολλές δραστικές ουσίες που δρουν αντιυπερτασικά (τους ολεοευρωποσίδες, την ολεοζίνη και το γλυκολικό οξύ) και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης, όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι ίλιγγοι. Το ρόφημα αυτό ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, καθώς και από πεπτικά προβλήματα (π.χ. δυσπεψία, φουσκώματα, πέτρες στη χολή). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα μετά τα γεύματα.

Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε σε 300 ml νερό (όσο δύο ποτήρια) 20 γρ. ξηρά φύλλα ελιάς και τα αφήνετε να βράσουν μαζί για 15’. Πίνετε το ρόφημα ζεστό (μισό το πρωί και μισό το βράδυ).

Τίλιο

Το τίλιο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες (ηρεμιστικό, διουρητικό, ήπιο στυπτικό) και θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση. Το βότανο αυτό ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή πίεση και παράλληλα είναι νευρικοί, με αποτέλεσμα η πίεσή τους να ανεβαίνει όταν εκνευρίζονται. Το τίλιο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα τοιχώματά τους. Μπορείτε να πίνετε 1-2 φορές την ημέρα ρόφημα τίλιου μεταξύ των γευμάτων ή όταν νιώθετε ότι είστε σε ένταση.

Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1 κουταλιά τίλιο σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10’ και μετά σουρώνετε. Το τίλιο μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο.

Βίσκο το λευκό

Το βότανο αυτό, που είναι γνωστό ως γκι, έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, να μειώνει την πίεση του αίματος και να βοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης, όπως οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Ενδείκνυται για όσους έχουν υπέρταση, καθώς και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. πρηξίματα στα άκρα). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα.

Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1 κουταλιά φύλλα από το γκι σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10-20’. Το βότανο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο, καθώς και με το τίλιο.

Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που ενδείκνυται για τους υπερτασικούς που τείνουν να ανεβάζουν… πίεση κυρίως όταν στρεσάρονται. Το μελισσόχορτο δρα τονωτικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος. Η γεύση του είναι ωραία (μοιάζει με του λεμονιού), γι’ αυτό μην παρασυρθείτε πίνοντας πολλά φλιτζάνια. Αρκεστείτε σε 1-2 ροφήματα την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.

Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1-2 κουταλιές ξηρό μελισσόχορτο (ή 4 φρέσκα φύλλα) σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10-15’. Σουρώνετε και πίνετε. Το μελισσόχορτο μπορεί να συνδυαστεί με το τίλιο.

Κρόκος

O κρόκος (ή σαφράν) είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν την καρδιά: Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί διούρηση, μειώνει την υψηλή πίεση καθώς και τη χοληστερίνη. Επίσης, έχει αντιθρομβωτική δράση. Είναι κατάλληλη επιλογή για τους υπερτασικούς που ταλαιπωρούνται από προβλήματα στο συκώτι και στο μεταβολισμό του λίπους (π.χ. έχουν υψηλή χοληστερίνη).

Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 3-4 στήμονες κρόκου σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και τους αφήνετε για 6-8’. Σουρώνετε και πίνετε το ρόφημα.

Δεσποινόχορτο

Το βότανο αυτό είναι γνωστό και ως «Λεόνουρος ο καρδιακός», γεγονός που αποκαλύπτει την ευεργετική του δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Το δεσποινόχορτο είναι ηρεμιστικό και καρδιοτονωτικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, κυρίως όταν αυτή επιτείνεται από το στρες. Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα.

Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1-2 κουταλάκια ξηρού βοτάνου σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, τα αφήνετε για 10-15’ και σουρώνετε.

Τρώτε σκόρδο!

Το σκόρδο έχει αντιυπερτασική δράση, επειδή επιτρέπει τη διαστολή των αγγείων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι όταν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (3-4 μήνες), εκτός του ότι μειώνει την πίεση του αίματος, ελαττώνει και την υψηλή χοληστερίνη. Εάν ταλαιπωρείστε από υπέρταση, λοιπόν, καλό είναι να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή 1-2 σκελίδες σκόρδο. Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της αλισίνης, που περιέχει το σκόρδο, είναι προτιμότερο να ψιλοκόψετε τις σκελίδες και να τις αφήσετε για 10’ στο πιάτο πριν τις φάτε ή τις ρίξετε στο φαγητό (έτσι το σκόρδο γίνεται πιο δραστικό). Για να είναι, ωστόσο, αποτελεσματική η δράση του σκόρδου, πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, που περιλαμβάνει οπωσδήποτε περιορισμό του αλατιού.

ΛΙΝΑΡΙ –ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ



Ένα φάρμακο από τη φύση Ένας αρωματικός σπόρος.
Είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό, ανήκει στην τάξη γερανιώδη και στην οικογένεια λινίδες με 230 περίπου είδη φυτών των εύκρατων περιοχών και των περιοχών της Μεσογείου. Είναι ετήσιο φυτό και οι κυριότερες ποικιλίες του είναι δύο: Αυτές που καλλιεργούνται για τις ίνες τους και λέγονται κλωστικές και αυτές που καλλιεργούνται για τα σπόρια τους, από τα οποία βγαίνει ένα είδος λαδιού, το λινέλαιο, λέγονται δε και έλαιο-δοτικές ποικιλίες. Τα άνθη του έχουν γαλάζιο, μπλε και σπανιότερα λευκό ή απαλό ροζ χρώμα. Ο καρπός του είναι κάψα και περιέχει 10 περίπου γυαλιστερά ωοειδή σπόρια. Στο φλοιό του βλαστού υπάρχουν πολλές ίνες που τον σταθεροποιούν και οι ίνες αυτές χρησιμοποιούνται στην κατασκευή νημάτων και υφασμάτων. Ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα, χωρίς μεγάλες και έντονες βροχοπτώσεις.
Η καταγωγή του είναι από την Ασία και είναι ένα από τα αρχαιότερα κλωστικά φυτά. Δείγματα λινών υφασμάτων βρέθηκαν σε ανασκαφές σε άριστη κατάσταση και χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή. Στην Αίγυπτο το 3400 π.Χ. κατασκεύαζαν υφάσματα και ρούχα από λινάρι. Στις πυραμίδες, μερικές μούμιες, ήταν τυλιγμένες με λεπτές λωρίδες από λινό ύφασμα. Από την Αίγυπτο το λινάρι διαδόθηκε στις άλλες χώρες της Μεσογείου και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το κομψό αυτό φυτό, με τα λεπτά ανοιχτόχρωμα κυανά άνθη, που βγαίνουν τον Απρίλιο, έπαιξε σπουδαίο ρόλο, όχι μόνο στην κλωστοϋφαντουργία, αλλά και στην ιατρική. Ο Ιπποκράτης θεωρούσε το λιναρέλαιο ως το κατάλληλο φάρμακο για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και ιδανικό κατάπλασμα για τα αποστήματα. Ο Πλίνιος πάλι εξέφραζε το θαυμασμό του για τις ιδιότητές του, που τις χαρακτηρίζει «προσφορά από τη φύση». Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι το λινάρι (ανήκει στην Οικογένεια των Λινιδών), καλλιεργούνταν πριν από 9.000 χρόνια. Αρχαίοι σπόροι του φυτού έχουν βρεθεί επίσης σε χωράφια στο Ιράκ και στη Νοτιοδυτική Τουρκία. Οι μακριές ίνες του χρησιμοποιούνταν για να παραχθεί το λινό, το παλαιότερο γνωστό υφαντουργικό προϊόν από το οποίο φτιάχνονταν δίχτυα και σχοινιά. Ωστόσο, το λινάρι αντικαταστάθηκε από το βαμβάκι στην υφαντουργία στις αρχές του 19ου αιώνα.
Καλλιεργείται, από τους αρχαίους χρόνους, σαν φαρμακευτικό φυτό, αλλά και για άλλες πολλές χρήσεις, όπως στην υφαντουργία. Σήμερα χρησιμοποιείται για την κατασκευή υφασμάτων (οι ίνες των μίσχων), αλλά και για την παρασκευή χρωμάτων και βαφών για τα νύχια. Οι κλωστικές ίνες έχουν μεγάλη αντοχή, καλή στιλπνότητα και εύκολη επεξεργασία, είναι ανθεκτικές στις προσβολές από μύκητες και ανθεκτικότερες από αυτές του βαμβακιού. Τα λινά υφάσματα είναι εξαιρετικής ποιότητας, αλλά, επειδή οι ίνες του λιναριού έχουν μικρή ελαστικότητα και σκληρή υφή, τσαλακώνονται εύκολα και το σιδέρωμα είναι πολύ δύσκολο. Όμως τα λινά ρούχα είναι εξαιρετικά δροσερά, επειδή το λινάρι έχει την ιδιότητα να απορροφά και να απελευθερώνει υγρασία.
Λιναρόσπορος και Λινέλαιο: Το λινέλαιο και ο λιναρόσπορος δεν είναι άγνωστα στην ανθρωπότητα, ίσως απλά είναι λίγο ξεχασμένα. Από τα πλέον πανάρχαια γνωστά φυτά, το λινάρι για την κατασκευή των  γνωστών  <λινών> υφασμάτων και ακόμα γνωστό για τους σπόρους του, που αποτελούσε βασικό είδος διατροφής για  ανθρώπους και ζώα. Οι λοβοί του φυτού μαζί με τους σπόρους του μαζεύονται το φθινόπωρο, αφού ωριμάσουν καλά. Οι σπόροι του, μαζί με το έλαιο που δίνουν έχουν ιδιαίτερα καθαρτικές ιδιότητες και είναι τα χρήσιμα μέρη του φυτού. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές από τα αρχαία χρόνια. Ο Ιπποκράτης το 650 π.Χ. έλεγε πως το λινέλαιο ανακουφίζει από τον στομαχόπονο. Επίσης ο Καρλομάγνος τον 8ο αιώνα θεωρούσε το λιναρόσπορο τόσο σημαντικό, που έβγαλε νόμους για την υποχρεωτική κατανάλωσή του από τους υπηκόους του.
Το λινέλαιο, από διατροφική άποψη, έχει ένα χαρακτηριστικό που το κάνει μοναδικό. Με εξαίρεση το ελαιόλαδο (που περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά), τα περισσότερα έλαια είναι πλούσια σε ω-6 και κάποια από αυτά (έλαιο ελαιοκράμβης, κανναβέλαιο, έλαια ξηρών καρπών) περιέχουν και  κάποια ω-3. Αντίθετα, το λινέλαιο, που αποτελείται κατά 55% από α-λινολενικό οξύ, ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που ανήκει στην ομάδα των ω-3 λιπαρών οξέων, και ο λιναρόσπορος αποτελούν την πιο πλούσια φυσική πηγή των δυσεύρετων στη φύση ω-3, ενώ παράλληλα διαθέτουν μόνο ίχνη από ω-6. Αυτά λοιπόν τα  φυσικά αντιοξειδωτικά προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα φλεγμονωδών νόσων και πιθανώς προστατεύουν από το διαβήτη. Επιπλέον, οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι πλούσιες φυσικές πηγές των αντιοξειδωτικών ουσιών λιγνάνες, οι οποίες απαντώνται στο λινάρι σε συγκέντρωση 80 φορές μεγαλύτερη από ότι στα παχιά ψάρια (σολομό, πέστροφα, ρέγκα, τόνο, σαρδέλες, σκουμπρί), στο σπανάκι και στην αντράκλα.
Θρεπτικά συστατικά: Τελευταίες επιστημονικές έρευνες έφεραν στο φως πολύ σημαντικές ιδιότητες του Λιναρόσπορου, από τον οποίο παράγεται και το Λιναρέλαιο ή Λινέλαιο. Περιέχει 30-40% έλαια. Οι σπόροι του λιναριού είναι η πλουσιότερη φυσική πηγή σε Ω-3 λιπαρά οξέα (56%), ω-6 λιπαρά οξέα (16%), Αντιοξειδωτικές ουσίες, περιέχουν δε ένα είδος φυτοοιστρογόνων, τις Λιγνάνες. Επίσης ο λιναρόσπορος περιέχει Πρωτεΐνες, Άπεπτες φυτικές ίνες, Βιταμίνες Β1, Β2, Ε, Καροτίνια και Βιταμίνη C. Από ανόργανα συστατικά περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Από τους σπόρους του γίνεται αφέψημα και καταπλάσματα (απορροφητικά και επουλωτικά).
Χρησιμότητα: Τα τελευταία χρόνια το λινάρι αποδεικνύεται για έναν πρόσθετο λόγο <χρησιμότατο> και αυτό είναι  οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες λόγω  της  περιεκτικότητάς  του  σε ω-3 λιπαρά  οξέα. Καθώς οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν σχεδόν καθημερινά τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν τα ω-3 λιπαρά οξέα στην υγεία μας, γιατροί, καθώς και οι διαιτολόγοι εκδηλώνουν ζωηρό ενδιαφέρον για τη θρεπτική και θεραπευτική αξία του λιναριού. Προτρέπουν λοιπόν τον κόσμο  όχι απλώς να  το εντάξει στη  διατροφή του, αλλά να  το  θεωρήσει  απαραίτητο συστατικό της. Πιο αναλυτικά βοηθού:
1. Προλαμβάνουν τον καρκίνο ή καθυστερούν την εξέλιξή του, γιατί περιέχουν Λιγνάνες, που έχουν την ικανότητα να απενεργοποιούν τα ισχυρά οιστρογόνα που ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο μαστό, στο αναπαραγωγικό σύστημα (μήτρα) και στο παχύ έντερο. Έρευνες σε γυναίκες που περίμεναν να υποβληθούν σε επέμβαση καρκίνου του μαστού έδειξαν ότι όσες κατανάλωσαν αρτοσκευάσματα με λινορόσπορο σε καθημερινή βάση (περίπου 4 κουταλιές της σούπας αλεσμένους λιναρόσπορους σε κάθε ψωμάκι) είχαν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης των όγκων. Ανάλογη έρευνα σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη που κατανάλωσαν περίπου 30 γραμμάρια αλεσμένους λιναρόσπορους την ημέρα, σαν μέρος μιας διατροφής με λίγα λιπαρά, είδαν να μακραίνει ο χρόνος που μεσολάβησε μεταξύ της εμφάνισης του όγκου και της ανάγκης για χειρουργική επέμβαση.
Λιναρόσπορος και καρκίνος του προστάτη: Υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία της χρήσης του για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Πρόσφατες έρευνες βρήκαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε ω-3 λιπαρά οξέα και σε λιγνάνες  μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου σε άτομα  με καρκίνο του προστάτη. Συγκεκριμένα σε μια κλινική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 80 άντρες βρέθηκε ότι τα άτομα που είχαν καταναλώσει 30 γραμμάρια λιναρόσπορου ημερησίως μείωσαν σημαντικά έως και τελείως την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτό το φαινόμενο στην ικανότητα των ω-3 λιπαρών οξέων να εμποδίζουν την προσβολή υγιών κυττάρων από τα καρκινικά. Επίσης σημείωσαν ότι η  αντιοξειδωτική ικανότητα των λιγνάνων μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Ο λιναρόσπορος προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού: Οι εθελόντριες καθυστέρησαν την ανάπτυξη των όγκων, καταναλώνοντας κέικ με λιναρόσπορο. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί ή και να καταπολεμηθεί με την κατανάλωση λιναρόσπορου, ισχυρίζεται Καναδός ερευνητής. Η μελέτη του βασίστηκε σε 25 εθελόντριες, που είχαν όγκους στο στήθος και δέχτηκαν να καταναλώσουν ειδικά κέικ τα οποία περιείχαν το σπόρο. Μολονότι πολλοί επιστήμονες θεωρούν πρόωρη την εξαγωγή συμπερασμάτων από τη μικρή αυτή έρευνα, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για τη χρησιμότητα του σπόρου στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών, αλλά και για την τοξικότητά του σε μεγάλες δόσεις. Καθένα από τα μικρά κέικ που κατανάλωσαν οι εθελόντριες περιείχε 50 γραμμάρια αλεσμένου λιναρόσπορου. Στις γυναίκες που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου δόθηκαν κέικ χωρίς το σπόρο. Οι γυναίκες, που συμμετείχαν στο πείραμα δεν ωφελήθηκαν ουσιαστικά οι ίδιες, καθώς οι όγκοι αφαιρέθηκαν από το στήθος τους για να μελετηθεί η επίδραση του λιναρόσπορου στην ταχύτητα ανάπτυξής τους. Πράγματι, οι όγκοι των γυναικών, που είχαν καταναλώσει τα <θεραπευτικά> κέικ μεγάλωναν με σημαντικά μικρότερο ρυθμό σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Η ανασταλτική δράση του σπόρου στην ανάπτυξη των όγκων είχε παρουσιαστεί και σε παλιότερες μελέτες σε πειραματόζωα.
2. Προστατεύουν την καρδιά: Τα ω-3 λιπαρά οξέα του λιναρόσπορου χρησιμοποιούνται από το οργανισμό για την παραγωγή ουσιών οι οποίες μειώνουν τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων στο αίμα και επακόλουθα μειώνονται οι κίνδυνοι καρδιακής προσβολής και εμφραγμάτων.
3. Ο λιναρόσπορος, όχι όμως τα παράγωγά του, μειώνει την χοληστερόλη: Μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και έτσι βοηθούν στην πρόληψη της καρδιοπάθειας. Επίσης προλαμβάνουν το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής. Η προσθήκη ολόκληρων λιναρόσπορων στην διατροφή μας, αντί του ελαίου λιναρόσπορων, μπορεί να συντελέσει σε μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας. Ο λιναρόσπορος είναι μια τροφή με πολλά οφέλη για την καρδιά καθώς περιέχει μεγάλη αναλογία ω-3 λιπαρών οξέων, φυτικές ίνες, συστατικά που βοηθούν στην πέψη των τροφών (όπως οι λιγνάνες) και α-λινολενικό οξύ, που σχετίζεται με την καρδιακή υγεία. Ωστόσο, μελέτες για την επίδραση των λιναρόσπορων στα επίπεδα της χοληστερόλης έχουν παρουσιάσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 28 έρευνες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.500 άνδρες και γυναίκες προσπαθώντας να κατηγοριοποιήσουν την επίδραση του λιναρόσπορου και των παραγώγων του στα επίπεδα της χοληστερόλης. Η μέση κατανάλωση λιναρόσπορου ή ελαίου ήταν περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού ημερησίως. Από τα στοιχεία προκύπτει σχέση μεταξύ λιναρόσπορου και των μειώσεων στην ολική και την LDL χοληστερόλη. Οι μειώσεις της ολικής και LDL χοληστερόλης με την πρόσληψη λιναρόσπορου ήταν εντονότερες στις γυναίκες, ειδικά τις μετεμμηνοπαυσιακές, συγκριτικά με τους άνδρες, και στα άτομα με υψηλότερες συγκεντρώσεις χοληστερόλης στην αρχή της μελέτης. Ο ολόκληρος λιναρόσπορος, ωστόσο, δεν τροποποιούσε σημαντικά τα επίπεδα των επιβλαβών τριγλυκεριδίων ή της HDL χοληστερόλης. Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης μειώσεις στην ολική και LDL χοληστερόλη, αλλά όχι και στην HDL ή τα τρυγλυκερίδια που σχετίζονταν με την λήψη συμπληρωμάτων λιγνάνων (περίπου 430 mg κατά μέσο όρο), αλλά όχι μειώσεις που να σχετίζονται με τα συμπληρώματα ελαίων λιναρόσπορου. Καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ολόκληρων λιναρόσπορων μπορεί να είναι μια διατροφική προσέγγιση που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει κανείς στην μάχη κατά της υπερχοληστερολαιμίας.
4. Αντί-φλεγμονώδης δράση: Η ισορροπία των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Δυστυχώς όμως ο σύγχρονος τρόπος διατροφής χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα ω-6 λιπαρών οξέων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες οξειδωτικές και φλεγμονώδεις παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, άσθμα, και ενδεχομένως σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου και κυρίως του λινελαίου σε α- λινολενικό οξύ μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην εξισορρόπηση αυτών των δύο λιπαρών οξέων και έτσι να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.
5. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
6. Οι λιναρόσποροι καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα (1 κουταλιά κοπανισμένοι σπόροι σε ένα ποτήρι νερό) και είναι αποτελεσματικό εντερικό καθαρτικό. Αυτό οφείλεται στις άπεπτες φυτικές ίνες, που περιέχουν. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες (λιγνίνη, ουσία που έχει τραβήξει την προσοχή τελευταία λόγω της πιθανής της αντικαρκινικής δράσης, της αντιμικροβιακής, αντιβακτιριδιακής δράσης, η οποία υπάρχει εκατό φορές πιο πολύ στον λιναρόσπορο, απ’ ότι στο κουάκερ, τη σόγια, το σιτάρι, την σίκαλη), προστατεύει τον οργανισμό από τη δυσκοιλιότητα (10-20 γραμμάρια λιναρόσπορος ή μία κουταλιά λινέλαιο στο σάντουιτς) και δρα προληπτικά για τις κακοήθειες του εντέρου.
7. Ανακουφίζουν από το άσθμα, τα βρογχικά, την πνευμονία. Έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά, που έτρωγαν μια κουταλιά λινέλαιο το πρωί μαζί με γιαούρτι είχαν λιγότερα και πιο ήπια κρούσματα αναπνευστικών προβλημάτων, μέσα στη σχολική χρονιά.
8. Ανακουφίζουν από τους πόνους της περιόδου και τους πόνους στους μαστούς, λόγω της εμμηνορρυσίας, αλλά και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
9. Βοηθούν σε παθήσεις του στομάχου και ανακουφίζουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ). Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ δεν περιέχουν γλουτένη, με αποτέλεσμα το αλεύρι, που παράγεται από αυτό να είναι πιο εύπεπτο και ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα.
10. Δρουν κατά της νευροπάθειας και καταπολεμούν την κατάθλιψη. Πρόσφατες έρευνες παρουσιάζουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς τη θεραπευτική του δράση σε ψυχιατρικά και νευρολογικά προβλήματα
11. Προστατεύουν από φλεγμονικές ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος και η ψωρίαση.
12. Οι σπόροι του σαν ζεστό κατάπλασμα ανακουφίζουν και κάνουν καλό σε κάθε είδους φλεγμονή του πεπτικού αλλά και του ουροποιητικού συστήματος, όπως κυστίτιδα πυελίτιδα, παθήσεις του συκωτιού, βλεννόρροια (10-20 γραμμάρια σπόροι σε 1 κιλό νερό). Διευκολύνει δε την έξοδο των πετρών της χοληδόχου κύστης.
13. Λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχει βοηθά στην αντιμετώπιση των νεφρικών προβλημάτων.
14. Βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού.
15. Ο λιναρόσπορος δρα κατά της υπέρτασης. Βοηθάει στην ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
16. Ο λιναρόσπορος προάγει επίσης την σκελετική υγεία.
17. Το λινέλαιο σκοτώνει τα σκουλήκια και τα παράσιτα του εντέρου.
18. Βοηθούν (λιναρόσπορος και λινέλαιο) στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Ο λιναρόσπορος δια μέσου της διατροφής, μας παρέχει και τις επίσης πολύ ευεργετικές φυτικές ίνες. Οι φυτικές  ίνες που υπάρχουν στο λιναρόσπορο έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Κατά αυτόν τον τρόπο θωρακίζουν τον οργανισμό μας έναντι του διαβήτη.
19. Αυξάνουν το μεταβολισμό, βοηθούν στην καύση των ανθυγιεινών λιπαρών στο σώμα και προκαλούν θερμογένεση. Κόβουν δε την όρεξη για ανθυγιεινά λίπη.
20. Χτίζουν <μυαλό>: Ο εγκέφαλος του παιδιού μεγαλώνει μέσα στη μήτρα της μητέρας του. Έτσι μια κουταλιά λινέλαιο στην εγκυμοσύνη ή στο θηλασμό δένει τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Και
21. Μαζί με φύλλα φτελιάς γίνεται κατάπλασμα για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων.
Παρενέργειες: Ο σπόρος του λιναριού περιέχει, ωστόσο, υψηλές συγκεντρώσεις του φυτικού ανάλογου των ανθρώπινων οιστρογόνων και για το λόγο αυτό ενδέχεται να έχει τοξική δράση, όταν καταναλώνεται σε υψηλά ποσά. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στον προστάτη αδένα και στις ωοθήκες. Υπάρχουν και κάποιες παρενέργειες, που είναι: εξάνθημα, αδυναμία, ασταθές βάδισμα, κνησμός, δακρύρροια, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα, παράλυση, επιληπτικές κρίσεις, βραχύπνοια, μειωμένη πίεση, ναυτία, εμετός, στομαχικός πόνος, παρατεταμένη διάρροια, μανία, αυξημένα επίπεδα σακχάρου, γαστρεντερική δυσφορία.
Πως θα βάλετε το λιναρόσπορο στο πιάτο σας: Είναι άσκοπο να περιλάβετε ολόκληρους στεγνούς σπόρους λιναριού στη διατροφή σας, επειδή έχουν σκληρό κέλυφος και το πεπτικό μας σύστημα αδυνατεί να τους αφομοιώσει. Υπάρχουν όμως ορισμένοι τρόποι για να μπορέσετε να τον εντάξετε στη διατροφή σας και να επωφεληθείτε από τα άφθονα οφέλη του:
ØΜουλιάστε αποβραδίς τους σπόρους σε νερό, έτσι ώστε το κέλυφός τους να μαλακώσει, και ανακατέψτε τους με δημητριακά πρωινού, νιφάδες βρώμης, γιαούρτι ή φάτε τους σκέτους με λίγο μέλι.
ØΕπίσης μπορούν να αλεστούν και να μπουν από το βράδυ σε νερό για να τους πιει κανείς το πρωί. Είναι μια γνωστή, ήπια μέθοδος καταπολέμησης της δυσκοιλιότητας, το μείγμα αυτό περνάει από το πεπτικό σύστημα και καθαρίζει σε βάθος τα έντερα.
ØΜπορείτε, ακόμα, να τους προσθέσετε στις σαλάτες, στις σούπες σας και στις σάλτσες, να τους μαγειρέψετε μαζί με λαχανικά ή να φτιάξετε με αυτούς αφέψημα.
ØΕπιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε αλεύρι λιναριού μόνοι σας, αλέθοντας τους σπόρους στο μύλο του πιπεριού ή στο μπλέντερ, ή να το προμηθευτείτε έτοιμο από την αγορά. Αν αντικαταστήσετε ένα μέρος του αλευριού που χρησιμοποιείτε με ίση ποσότητα αλευριού από λινάρι, θα φτιάξετε νόστιμα και υγιεινά αρτοσκευάσματα (κουλούρια, κέικ, πολύσπορα ψωμιά και μπισκότα) όλων των ειδών.
Μπορεί να τους χρησιμοποιήσουμε και σαν κατάπλασμα.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε μικρή έκταση (στη Μεσσηνία), γιατί το κλίμα δεν ευνοεί την παραγωγή καλής ποιότητας λιναριού και η καλλιέργεια γίνεται κυρίως για το λιναρόσπορο. Επίσης υπάρχουν και αυτοφυή είδη λιναριού, γνωστά σαν άγριο-λινάρια.
Βιολογικός Λιναρόσπορος: Στην αγορά υπάρχει και ο Βιολογικός χρυσός λιναρόσπορος, ψυχρής άλεσης, από ολόκληρους σπόρους, καθώς και βιολογικός χρυσός λιναρόσπορος ψυχρής άλεσης από ολόκληρους σπόρους  με προσθήκη νιφάδων ροδιού για την αύξηση των αντί-οξειδωτικών στοιχείων. Τα θρεπτικά συστατικά, που έχει ο βιολογικός λιναρόσπορος, στα 100 γραμμάρια, είναι: Πρωτεΐνες : 26 γραμμάρια, Λιπαρά : 35 γραμμάρια, Ω-3 λιπαρά : 21 γραμμάρια, Υδατάνθρακες : 32,5 γραμμάρια, Φυτικές ίνες : 17 γραμμάρια, Μαγνήσιο : 38 mg, Ασβέστιο : 210 mg, Φυλλικό οξύ : 278 mg. Τα 100 γραμμάρια δίνουν 450 θερμίδες. Tip: Μειώστε την <κακή> χοληστερίνη κατά 10% μέσα σε ένα μήνα, προσθέτοντας 5 κουταλιές της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο στην καθημερινή σας διατροφή.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More