ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΗΤΗΡ ΜΑΘΗΣΕΩΣ!!!!

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΤΣΙ? ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΟΛΟΙ ΑΦΟΥ ΑΚΟΥΤΕ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΕΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. 1.100.000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΞΕΥΤΙΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ. ΜΕ ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΣΑΣ....

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΑΙΑ;



Δεν κυματίζει ελληνική σημαία σε δύο κρατικά κτίρια της Οργάνης

Για άγνωστο λόγο έχει αφαιρεθεί από την κοινότητα και το παράρτημα της Περιφέρειας Α.Μ. – Θ.

Οι πονηροί καιροί που διανύουμε επιβάλλουν και πονηρές σκέψεις, γι’ αυτό και μας προβλημάτισε αμέσως το γεγονός, ότι εδώ και περίπου 15 μέρες σε δύο κρατικά κτίρια της Οργάνης, δεν κυματίζει η ελληνική σημαία. Πρόκειται για το κοινοτικό κατάστημα και το παράρτημα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Οι λόγοι αφαίρεσης παραμένουν άγνωστοι. Και αν βέβαια εκλάπησαν, οι σημαίες, σίγουρα θα έχει γίνει καταγγελία στην αστυνομία.

Από την άλλη αν αφαιρέθηκαν για λόγους καθαριότητας και συντήρησής τους, το σίγουρο ότι τουλάχιστον μισό μήνα μετά, θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αλλά το γεγονός αξίζει να καταγραφεί. Μάλιστα οι φωτογραφίες από το κοινοτικό κατάστημα Οργάνης, όπως και το κτίριο της Περιφέρειας στον ορεινό όγκο, αποδεικνύουν την έλλειψη της σημαίας.

ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ-"ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ"


ΑΘΛΟΣ 540 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΟΝΙΚΗ

«Ταξίδι ψυχής» στα βήματα του Φειδιππίδη

Τα βήματα του Φειδιππίδη -από την Αθήνα στην Σπάρτη και πάλι πίσω στο «κλεινόν άστυ»- αλλά και... κάτι παραπάνω, ακολούθησε η παλιά μαραθωνοδρόμος και βαλκανιονίκης, Μαρία Πολύζου, με στόχο να αναβιώσει τον θρύλο του σπουδαίου Αθηναίου δρομέα. Με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, η αθλήτρια αποφάσισε να καλύψει με τα πόδια τη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα-Τύμβος Μαραθώνα σε μόλις έξι ημέρες.

Μίλησε στην «Ε» χθες το βράδυ, λίγο πριν ολοκληρώσει τα τελευταία χιλιόμετρα του προσωπικού της «φειδιππίδειου άθλου», φτάνοντας στον Μαραθώνα και προσκυνώντας το σημείο όπου κείνται οι 192 νεκροί πολεμιστές μιας ιστορικής μάχης.

Η Μαρία Πολύζου ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουλίου από τους πρόποδες του βράχου της Ακρόπολης για ένα «ταξίδι ψυχής» -όπως η ίδια χαρακτηρίζει τα δύσκολα 540 χιλιόμετρα της διαδρομής. «Ενιωθα περίπου ότι είχα χρέος απέναντι στην Ιστορία να το κάνω. Χρέος για όλα αυτά που οι αρχαίοι Αθηναίοι έδωσαν στην ανθρωπότητα», λέει χαρακτηριστικά. «Δεν είχα γυμναστεί επαρκώς για να προβώ σ' αυτό το εγχείρημα, αλλά το ήθελε η ψυχή μου. Αντιμετώπισα πολλά προβλήματα και αντιξοότητες: σε τέτοιες συνθήκες, το ίδιο το σώμα αντιστέκεται. Το ανθρώπινο σώμα καταπονείται φοβερά και, ύστερα από 42-45 χιλιόμετρα, δεν μπορείς να κάνεις ούτε βήμα παραπάνω. Με κάθε μέτρο παραπάνω που έκανα, κατέρριπτα το προσωπικό μου ρεκόρ... Καμιά προπόνηση δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για κάτι τέτοιο κι εγώ έχω εγκαταλείψει τον πρωταθλητισμό εδώ και χρόνια».

Εκτός από την άρνηση του ίδιου της του σώματος, είχε να αντιμετωπίσει και τις περίεργες διαθέσεις του καιρού. «Μια αφόρητη ζέστη, μια δροσιά, μια κρύο... Πέρασα από το κακοτράχαλο αρχαίο μονοπάτι στο Αρτεμίσιο με 38,9 πυρετό, τρέμοντας από ρίγη και κρυάδες. Ξεπέρασα τα όριά μου. Δεν κοιμόμουν. Ολο αυτό το εξαήμερο είναι ζήτημα να έχω κοιμηθεί πάνω από 7-8 ώρες... Δεν είχα κοντά μου, άλλωστε, και γιατρό, να ελέγχει την πίεσή μου, το αίμα, το κάλιο, το νάτριο... Δεν είχαμε την πολυτέλεια για τέτοια έξοδα!», λέει γελώντας.

«Είναι ένας πραγματικός άθλος αυτός που επιχειρεί η Μαρία», λέει απ' την πλευρά του ο δήμαρχος Μαραθώνα, Σπύρος Ζάγαρης, ο οποίος υπήρξε απ' την αρχή υποστηρικτής αυτής της ιδέας και σε οικονομικό επίπεδο. Παραχώρησε, μάλιστα, ένα αυτοκινούμενο όχημα για να συνοδεύει την αθλήτρια και να τη «φιλοξενεί» τις ώρες της ανάπαυσης, ενώ οργάνωσε και τη φιέστα με την οποία θα καλωσόριζε τη μαραθωνοδρόμο στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης του.

Εκτός όμως από την ίδια, τη διαδρομή ακολούθησαν μαζί της άλλοι δύο σημαντικοί άνθρωποι: ο σύζυγός της, Απόστολος Μαυρογιάννης, που οδηγούσε το αυτοκινούμενο και τη στήριζε ηθικά, και ο βετεράνος μαραθωνοδρόμος Τάκης Σκουλής -ο οποίος, παρά τα 70 χρόνια του, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να τρέχει σε μαραθώνιους δρόμους... «Με βοήθησαν ψυχολογικά και άλλοι άνθρωποι: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που σε πρόσφατη συνάντησή μας μου ευχήθηκε επιτυχία, ο γ.γ. Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, η οικογένεια Κυριακόπουλου που μας φίλεψε ζεστό φαγητό και όλοι εκείνοι που καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής ήταν δίπλα μου».

Τι θα κάνει, λοιπόν, τώρα που ο αγώνας της ολοκληρώθηκε; «Θα δω την κόρη μου, την Αγάπη. Θα κοιμηθώ πολλές ώρες. Και θα δω τι θα κάνω με τα πόδια μου -ο πόνος στα πέλματα ήταν ό,τι χειρότερο: από 39 νούμερο παπούτσι που φοράω συνήθως, κατέληξα να χωράω στο 41, του άντρα μου!» *

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ


ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ
Συνέβη την 1η Αυγούστου 1941, δύο μόλις μήνες μετά την ηρωική ενέργεια της Ακρόπολης των Αθηνών, τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου.

Η διαφορά είναι ότι, σε αντίθεση με τον Μανώλη Γλέζο και τον Λάκη Σάντα, ο πρωταγωνιστής της Ολυμπίας παρέμεινε στην αφάνεια.
Ενας ήρωας που έμεινε στη σκιά

Είναι ο Ηλίας Τσάγκλας, λένε στις Πεύκες, που πρώτα ονομαζόταν Βύλιζα και σήμερα αποτελεί διοικητικό διαμέρισμα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Το δηλώνει ο πρόεδρος του διαμερίσματος Λυμπέρης Διονυσόπουλος.

Οταν οι ναζί πάτησαν την Κοιλάδα του Αλφειού, ο Ηλίας ήταν - δεν ήταν 18 χρόνων. Οπως όλοι σχεδόν οι νέοι στο χωριό, δούλευε και αυτός στα χωράφια. Αν και η οργανωμένη αντίσταση είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στην Ηλεία, εκείνος έμενε μακριά.

Δόξες και τιμές κανείς δεν αποκόμισε μετά την απελευθέρωση. Ο ίδιος προτίμησε την ανωνυμία. Ανάλογες συμπεριφορές οφείλονται συνήθως σε λόγους είτε σεμνότητας είτε αυτοπροστασίας. Το τελευταίο φαινόμενο παρουσιάζεται συχνά ιδιαίτερα ισχυρό για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες μετά την απελευθέρωση.

Ο Ηλίας Τσάγκλας πέθανε πριν από 10 χρόνια, χτυπημένος από τον καρκίνο. Εσβησε αθόρυβα, όπως έζησε. Και ας είχε αναστατώσει με την αποκοτιά του τις κατοχικές Αρχές το καλοκαίρι του ‘41.



«Αφριζαν» οι Γερμανοί
Οι σκληρές ανακρίσεις δεν έβγαλαν άκρη

Ο άνθρωπος, που το αυγουστιάτικο καταμεσήμερο ξεκρέμασε τη γερμανική σημαία από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, κινήθηκε σαν φάντασμα. Δεν έγινε από κανέναν αντιληπτός. Φαίνεται πως αρχαιολόγοι και το λοιπό προσωπικό ξεκουράζονταν, μετά το φαγητό, αποκαμωμένοι από τον καύσωνα, συνηθισμένο αυτή την εποχή. Εγιναν αθρόες συλλήψεις και σκληρές ανακρίσεις απ’ όπου δεν βγήκε άκρη. Το περιστατικό προκάλεσε αναστάτωση σε Αθήνα, Πύργο, Ολυμπία. Ο κατοχικός νομάρχης Ηλείας έστειλε αναφορά προς το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης Τσολάκογλου στις 4 Αυγούστου. Ανέφερε: «Μάρτυν καταθέτοντα συγκεκριμένον τι εύρομεν μέχρι τούδε ένα μόνον, τον αγροφύλακα της κοινότητος, όστις καταθέτει ότι κατά την εν λόγω ώραν (ΣΣ, 1.00 μ.μ.) είδεν εξ αποστάσεως 1.000 περίπου μέτρων δύο άτομα ιστάμενα εγγύς του κοντού, όπου ήτο ανηρτημένη η σημαία, αλλά λόγω της αποστάσεως δεν ανεγνώρισεν αυτά ούτε έδωσε ιδιαιτέραν σημασίαν, διότι εθεώρησε τούτους εκ του συνήθους υπηρετικού ή εργατικού προσωπικού της Σχολής». Ο νομάρχης δεν αρνείται ότι εκ πρώτης όψεως φαντάζει δύσκολο να αφαιρέθηκε η σημαία τέτοια ώρα, χωρίς ο δράστης να γίνει αντιληπτός. Αλλά αμέσως παραθέτει τις ιδιαίτερες συνθήκες:

- Το προσωπικό γευμάτιζε σε χώρο όπου η σημαία δεν ήταν ορατή.

- Ο αριθμός των Ελλήνων εργατών είχε περιοριστεί σε 8-10 λόγω της περιορισμένης ανασκαφικής δραστηριότητας.

- Μόλις 15 βήματα από το κοντάρι της σημαίας αρχίζει πυκνό δάσος, όπου οι δράστες γίνονται αθέατοι.

Θεωρεί ως πιθανούς δράστες κομμουνιστές και μέλη των οικογενειών τους συνελήφθησαν. Σημειώνει: «Εις το εργατικόν δυναμικόν της Σχολής υπήρχον καί τινες κομμουνισταί 3-4, οίτινες λόγω του ότι γίνονται συλλήψεις κομμουνιστών εξ άλλων λόγων εκρύβησαν, αι δε οικογένειαί των κρατούνται εις την Αστυνομίαν ως εξαναγκαστικόν μέσον, όπως παρουσιασθώσιν». Στην έκθεση του νομάρχη γίνεται λόγος για 20 ομήρους: «Σήμερον μ’ επληροφόρησεν ο ενταύθα συνταγματάρχης διοικητής των Ιταλικών Στρατευμάτων Κατοχής ότι συνέλαβεν και μετέφερεν ενταύθα (ΣΣ, στον Πύργο Ηλείας) 20 κατοίκους Ολυμπίας σκοπών να κρατήσει αυτούς ως ομήρους μέχρις ανακαλύψεως του δράστου της κλοπής της σημαίας».



Γρ. Φαράκος
Αγνωστοι έμειναν οι πατριώτες

Ο Γρηγόρης Φαράκος έχει ασχοληθεί με το θέμα στο βιβλίο του «Η μάχη των συμβόλων - Το κατέβασμα της χιτλερικής σημαίας από την Αρχαία Ολυμπία». Θεωρεί άγνωστους τους πατριώτες, που προχώρησαν στο παράτολμο εγχείρημα τον Αύγουστο του 1941.

Σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Οι αγωνιστές εκείνοι, απ’ ό,τι ξέρω, διατήρησαν ως τώρα την ανωνυμία τους. Δεν θεώρησαν, όπως και χιλιάδες άλλοι, πως έπραξαν κάτι το εξαιρετικό. Απλώς, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του καιρού τους». Αλλοι βετεράνοι της Εθνικής Αντίστασης από τα μέρη της Ολυμπίας, όπως ο Θουκυδίδης Κοσμόπουλος, θεωρούν πιθανότερο οι πατριώτες που υπέστειλαν τη σβάστικα να μη βρίσκονται μεταξύ εκείνων που επέζησαν της ναζιστικής κατοχής.



Χίτλερ
Προπαγάνδα και ανασκαφές στην Ολυμπία

Ιδιαίτερα ενόχλησε τους Γερμανούς ότι το περιστατικό διαδραματίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Αυτό προκύπτει από την αναφορά που συνέταξε ο Γκίντερ Αλτενμπουργκ, πληρεξούσιος του Ράιχ για την Ελλάδα.

Απευθύνεται στον κουίσλινγκ Τσολάκογλου και εκφράζει τη λύπη του, που όλα έγιναν «εις τον χώρον ανασκαφών της Ολυμπίας, διά τας οποίας ως γνωστόν ο Φύρερ επιδεικνύει εξαιρετικόν ενδιαφέρον».

Πράγματι, η ναζιστική προπαγάνδα και ο Χίτλερ προσωπικά είχαν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν στο έπακρον την ολυμπιακή ιδέα και τις ανασκαφές στην Αρχαία Ολυμπία. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το 1936.

Πράκτορες
Τον τελευταίο καιρό, πριν από τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα, οι αρχαιολογικές αποστολές χρησιμοποιούνταν συχνά ως χώροι κάλυψης χιτλερικών πρακτόρων. Αρκετοί απ’ αυτούς χρησιμοποιούσαν ως προκάλυμμα τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα και την αποστολή της στην Ολυμπία.

Αυτό δεν έχει να κάνει με τη μεγάλη προσφορά των Γερμανών αρχαιολόγων για την κλασική Ελλάδα και, ειδικά, για την Ολυμπία.

Οι ανασκαφές στην Ολυμπία άρχισαν από Γάλλους τον Μάιο του 1929, δύο χρόνια μετά τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Λούβρο, όπου εκτίθενται σήμερα.

Οταν η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε την αρπαγή, διέταξε τη διακοπή των ανασκαφών. Ξανάρχισαν το 1875 από Γερμανούς αρχαιολόγους, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Διάσημος οπαδός της παραμονής των αρχαιολογικών θησαυρών στον τόπο ανακάλυψής τους υπήρξε ο Γερμανός ιστορικός και αρχαιολόγος Ερνεστ Κούρτιους (1814-1896). Επηρέασε την αρχαιολογική σκέψη σε σημείο, που ύστερα απ’ αυτόν η Αρχαιολογία έπαψε να αποτελεί κυνήγι θησαυρών, αλλά επιστημονική επιδίωξη.

ΟΝΕΙΡΑ



Το 1946, όταν οι Σκοπιανοί απροκάλυπτα διαφήμιζαν τις αληθινές τους επιδιώξεις, Σκοπιανοί της διασποράς στέλνουν επιστολή στον ΟΗΕ όπου απαιτούν να “ενωθούν” όλα τα κομμάτια της Μακεδονίας (υπονοώντας φυσικά την Ελληνική Μακεδονία και την λεγόμενη ”Μακεδονία του Πιρίν” στην Βουλγαρία) σε “ένα ‘ελεύθερο’ και ‘ανεξάρτητο’ Μακεδονικό κράτος μέσα στην Ομοσπονδία της τότε Γιουγκοσλαβίας“!!!

Η επιστολή των Σκοπιανών όπως δημοσιεύτηκε στην “Makedonska Inskra” της Αυστραλίας το 1946, καθώς και η απάντηση από τον Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ.

ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ


ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΥΡΙΑ
ΣΙΔΕΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΝΕΙΡΟ

Δώστου κλώτσο να γυρίσει παραμύθι ν’ αρχινήσει ….. μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας, πριν αρχίσουν τη αφήγηση και μας οδηγήσουν στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Ένα τέτοιο παραμύθι θα σας πω και εγώ σήμερα, για την Ελλάδα της καρδιάς μου κι αν είμαι πολύ τυχερή ίσως κάποιος από εσάς, το πει και στα παιδιά του.....

Η δική μου Ελλάδα γεννάει και ανασταίνει ήρωες όπως ο Γρίβας Διγενής, ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης, ο Ψαρρός, ο Κουκίδης, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Λεωνίδας, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Έκτορας Γιαλοψός, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης, ο Τάσος Ισαάκ, ο Σολωμός Σολωμού, ο Νικόλαος Σιαλμάς, ….. τους ανδρώνει με το γαλάζιο τ’ ουρανού και τον αφρό της θάλασσας και μετά ζητάει τη ζωή τους, για να μεγαλώσει το δένδρο της λευτεριάς!!!

Η δική μου Ελλάδα που γεμίζει το είναι μου, φτιάχνει στίχους μέσα από τα ποιήματα του Σολομού, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Κάλβου, του Παλαμά, του Ρίτσου, του Σικελιανού, του Καβάφη……… και μετά στέλνει τα βιβλία τους έξω από τα σύνορα της, για να διαδώσει το ελληνικό πνεύμα και την ομορφιά του!!!!!

Η δική μου Ελλάδα, η πατρίδα της καρδιάς μου περιγράφεται στα βιβλία που γράφει ο Ηλίας Βενέζης, η Πηνελόπη Δέλτα, η Έλλη Αλεξίου, ο Παπαδιαμάντης, ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Ίωνας Δραγούμης, ο Νικηφόρος Θεοτόκης, ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Στρατής Μυριβήλης, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Αντώνης Σαμαράκης …. και μέσα από απλές λέξεις που όμως έχουν χρώμα και οσμή μεταφέρουν σε ολόκληρο τον κόσμο, το μεγαλείο της.

Η δική μου Ελλάδα θάβει τα παιδιά της στη πηγάδα του Μελιγαλά, στο Κούγκι, στου Μακρυγιάννη, στο Λιτόχωρο, στο Γράμμο, στο Βίτσι, στη πράσινη γραμμή της Λευκωσίας, στο Κιλκίς, στο Δοξάτο, στους Βροντούς ……. και μετά μοιρολογάει και θρηνεί γιατί θυσίασε τους πιο άξιους για να επιζήσει!!

Η δική μου Ελλάδα έχει την Ακρόπολη των Αθηνών, τον Παρθενώνα, το μουσείο της Ακρόπολης, το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Ηρώδειο, την Αρχαία Ολυμπία, τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο, την Αφροδίτη της Μήλου & τη Νίκη της Σαμοθράκης στο Λούβρο, το Μουσείο της Βεργίνας, την Κωνσταντινούπολη του Παλαιολόγου, την Αγιά Σοφιά της Πόλης, τα σοκάκια της Σμύρνης, τα ηλιοβασιλέματα της Θύρας, τα αρχαία ανάκτορα της Κνωσού, τον τάφο του Φιλίππου, την Επίδαυρο….. κάθε μέρα ξυπνάει και κοιμάται σε τοπία ονειρικά πλάι από τα κύματα ή μέσα στα πράσινα δάση.

Η δική μου Ελλάδα αγαπάει τα παιδιά της, τα προστατεύει, τα μαθαίνει γράμματα, τους μαθαίνει ήθος, δημοκρατία και ιστορία. Αγκαλιάζει το Γιάννη, τον Πέτρο, την Ανθή, την Άννα…. ξενυχτάει πάνω από τα προσκεφάλια τους, τα βυζαίνει, τα παρηγορεί. Τα οδηγεί στα πρώτα τους βήματα, τα καμαρώνει στις παρελάσεις, τα χειροκροτεί όταν απαγγέλουν το Θούριο του Ρήγα, βουρκώνει όταν τα βλέπει να κυματίσουν περήφανα την Ελληνική Σημαία και δακρύζει όταν τα ακούει να τραγουδάνε τον εθνικό ύμνο.

Η δική μου Ελλάδα τιμάει την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, την 20η Ιουλίου, τη μάχη της Κρήτης, την Άλωση της Τριπολιτσάς, την Ένωση των Δωδεκανήσων, την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, την Άλωση της Πόλης, τη μνήμη του Λεωνίδα, το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου…. και δε ξεχνά ότι οι Έλληνες σφαγιάστηκαν στη Σμύρνη και ότι τα Ίμια ήταν και είναι Ελληνικά!!!!

Η δική μου Ελλάδα παραείναι μικρή, αλλά τη θέλουν όλοι, γιατί έχει ψυχή και μνήμη και ιστορία και ανθρώπους που είναι τιμή τους που γεννήθηκαν Έλληνες και που στις φλέβες τους κυλάει το αίμα του Μιλτιάδη, του Θεμιστοκλή, του Αγησίλαου, του Αχιλλέα, του Μεταξά, του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Παπαφλέσσα….. και αγωνίζονται όταν κάτι ή κάποιος τη πληγώνει και δε φείδονται κόπου και αίματος μέχρι να ξαποστάσουν και πάλι στην αγκαλιά της νικητές.

Η δική μου Ελλάδα είναι φιλόξενη και πονόψυχη. Είναι ο φάρος του πολιτισμού του κόσμου. Είναι το αστέρι της Γης. Είναι το αίμα που κυλάει στις φλέβες μου. Είναι η μόνιμη αγαπημένη, που κρατάει τα σκήπτρα της καρδιάς μου. Είναι το φως της ζωής μου. Είναι τα ακρογιάλια της, είναι τα βουνά και οι κάμποι της. Είναι οι αυγές και ηλιοβασιλέματα της. Είναι ο ουρανός, ο ήλιος και το φεγγάρι της. Είναι ότι πολυτιμότερο και πιο αγνό έχω.

Για τη δική μου Ελλάδα θα με βρούνε και νεκρή, αν είναι με το δικό μου αίμα να αναστηθεί!!!

Χριστίνα Σιδέρη

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ


Επιστολή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου στον Πρωθυπουργό με θέματα που άπτονται τον Ελληνισμό

1 Αυγούστου 2010

Προς Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Παπανδρέου
Βασιλίσσης Σοφίας 5
Αθήνα

Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ηγεσία των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου προσπάθησε πολλές φορές να σας συναντήσει, αλλά ίσως λόγω του βεβαρημένου προγράμματός σας αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Γι’αυτό δεν είχαμε ακόμη την ευκαιρία να σας διαβιβάσουμε τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας για το μείζον εθνικό θέμα της Μακεδονίας.

Εφ’όσον δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί αυτή η συνάντηση θα θέσουμε γραπτώς τις ερωτήσεις και τους ενδοιασμούς μας και ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας.

Πριν από λίγους μήνες διορίστηκε από την Κυβέρνηση στη θέση του Προέδρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο δικηγόρος Γιάννης Κωνσταντίνου. Μείναμε κατάπληκτοι από αυτή την επιλογή διότι ο κ. Κωνσταντίνου όχι μόνον δηλώνει «Ευρωπαίος Ελληνόφωνος Κεντροαριστερός Δικηγόρος», αλλά επιπλέον συμμετείχε στη Θεσσαλονίκη το 2006 στην παρουσίαση του «ABECEDAR» («Μακεδονικού» αναγνωστικού) το οποίο προωθείται από τη Σκοπιανή προπαγάνδα. Ο κ. Κωνσταντίνου ήταν μαζί με το γνωστό Βοσκόπουλο του Ουράνιου Τόξου, τον πολιτευτή ψυχίατρο Ιμπράμ Ονσούνογλου, που δήλωνε Οθωμανός και το γνωστό υποστηριχτή της Σκοπιανής προπαγάνδας κ. Νακρατζά.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ποιος είναι ο λόγος που ανάμεσα σε εκατομμύρια Έλληνες η Κυβέρνηση επέλεξε κάποιον που δεν θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα;

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε πως το Κέντρο Δημοκρατίας και Συμφιλίωσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός ο οποίος εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. http://www.cdsee.org/jhp/index.html

Πρώτος Πρόεδρος του CDRSEE ήταν ο Matthew Nimetz ο νυν ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για την εύρεση αποδεκτού ονόματος της πΓΔΜ. Η πρώτη εργασία αυτού του ΜΚΟ ήταν η έκδοση τεσσάρων βιβλίων Κοινής Ιστορίας των Βαλκανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Αυτό το τετράτομο έργο προωθεί λανθασμένες απόψεις και ερμηνείες. Αμφισβητεί δε ανοιχτά την ελληνική εθνοπολιτιστική διάσταση και ιστορική συνέχεια της Μακεδονίας και προπαγανδίζει την ύπαρξη ξεχωριστής δήθεν «Μακεδονικής» εθνικής οντότητας. Τα τέσσερα βιβλία προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν από Έλληνες μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και από μαθητές άλλων Βαλκανικών χωρών στα πλαίσια αναθεωρημένων σχολικών προγραμμάτων. Τα προαναφερθέντα βιβλία δεν έχουν διεισδύσει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά διδάσκονται στις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Η κ. Θάλεια Δραγώνα, πρώην Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, η οποία τοποθετήθηκε στην Ειδική Γραμματεία Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων, γνωστή και από τη δράση της στη μειονοτική εκπαίδευση μαθητών στη Θράκη, είναι και μέλος της Επιτροπής Ιστορικής Εκπαίδευσης της Κοινής Βαλκανικής Ιστορίας: http://www.forumcongress.com/cdsee/sejhp.htm

Ποιος είναι ο λόγος που ανάμεσα σε χιλιάδες Έλληνες καθηγητές η Κυβέρνηση επέλεξε την κ. Δραγώνα για τη θέση-κλειδί που κατέχει στο Υπουργείο Παιδείας; (Πιστεύομε ότι η Χαρά Νικολοπούλου θα ήταν πολύ χρήσιμη σ’ αυτό το Υπουργείο.)


Επιπλέον, επικεφαλής της εργασίας γιά την έκδοση των προαναφερθέντων τεσσάρων τόμων Κοινής Βαλκανικής Ιστορίας είναι ο κ. Βερέμης, μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος ήταν και μέλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στο Υπουργείο Παιδείας.

http://www.cdsee.org/pdf/b_horiz8.pdf (Horizons-περιοδικό του CDRSEE), http://www.cdsee.org/jhp/news_131106.html

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής προώθηση σε θέσεις κλειδιά της κυβέρνησης (αμφοτέρων κομμάτων) ατόμων των οποίων τα έργα δεν συνάδουν με το υψηλό έργο ευθύνης που η κυβέρνηση τους έχει αναθέσει, ιδιαίτερα στο Υπουργείο Παιδείας του οποίου σκοπός του σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος είναι: «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

Επομένως, βάσει του άρθρου 16, η τοποθέτηση στο Υπουργείο Παιδείας της κ. Δραγώνα, αλλά και όλων όσων σκέπτονται παρόμοια, είναι αντισυνταγματική.

Κύριε Πρωθυπουργέ, οι ενέργειες αυτές προσβάλλουν όχι μόνον τους Μακεδόνες απανταχού της υφηλίου αλλά τον απανταχού Ελληνισμό.

Αναμένουμε στην επόμενη αναθεώρηση των σχολικών εγχειριδίων να υπάρχουν απαραιτήτως εκτενή κεφάλαια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, τον Μακεδονικό Αγώνα, την Γενοκτονία των Ποντίων και λοιπών Ελλήνων της Μικράς Ασίας, όπως και της Γενοκτονίας των Αρμενίων και Ασσυρίων από τους Οθωμανούς. Επίσης, μετά τις πρόσφατες συμφωνίες που συνάψατε για μελέτη των σχολικών βιβλίων Ελλάδας και Τουρκίας με τον κ. Ερντογάν, πρέπει να απαιτηθεί η διδασκαλία στα Τουρκικά σχολεία και η αναγνώριση όλων των γενοκτονιών που διέπραξαν οι Οθωμανοί. Επί πλέον, να διδάσκεται στα σχολεία μας το γεγονός ότι ο Νέο-Οθωμανισμός, που καλλιεργείται στη γείτονα Τουρκία, αποτελεί θανάσιμη απειλή για την επιβίωση του Ελληνισμού.



Ευελπιστούμε στην απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Πρόεδρος Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου-Νίνα Γκατζούλη
Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ-Δρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά-Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου
Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών-Δημήτρης Μποζιρικίδης
Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου – Πάνος Δ. Σπηλιάκος
Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου-Παύλος Κοτρώτσιος

Υ.Γ.: Ο Μακεδονικός Ελληνισμός αναρωτιέται αν έγινε έρευνα για να εξακριβωθεί από ποιον και για πιο λόγο τοποθετήθηκε τον Απρίλιο 2010, με σφραγίδα της Ελληνικής Βουλής στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Βουλής, το ABECEDAR («Μακεδονικό» Αναγνωστικό) με αναφορά στη «Μακεδονική» Γλώσσα και «Μακεδονική» Μειονότητα, και τι κυρώσεις πιστεύετε ότι πρέπει να επιβληθούν για το διεθνή αυτόν διασυρμό του Ελληνισμού;

Κοινοποίηση: Κύριο Κάρολο Παπούλια-Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας
Ελληνικό Κοινοβούλιο
Κύριο Αντώνη Σαμαρά-Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας
Κύριο Γιώργο Καρατζαφέρη- Πρόεδρο ΛΑ.Ο.Σ
Κυρία Αλέκα Παπαρήγα-Πρόεδρο ΚΚΕ
Κύριο Αλέξη Τσίπρα-Πρόεδρο Σύριζα
Κύριο Παναγιώτη Ψωμιάδη-Νομάρχη Θεσσαλονίκης
Κύριο Βασίλειο Παπαγεωργόπουλο-Δήμαρχο Θεσσαλονίκης
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΕΛΙΑ 2.500 ΧΡΟΝΩΝ


Η ηλικία της φτάνει τα 2.500 χρόνια. Εξακολουθεί δε να παραμένει όμορφη και καρπερή, όπως όταν φυτεύτηκε. Ο λόγος για τη μοναδική ελιά από την εποχή του τύραννου Πεισίστρατου που υπάρχει στο λεκανοπέδιο και βρίσκεται στο δήμο των Αγίων Αναργύρων Αττικής. Εχει ζήσει σχεδόν όλη την ιστορία της Ελλάδας, από το 545 π.Χ., που υπολογίζεται ότι φυτεύτηκε, μέχρι σήμερα.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της κινδύνεψε. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ακόμα και άθελά τους της έκαναν κακό, αφού η πείνα και η φτώχεια κατά την ιταλογερμανική κατοχή είχαν αναγκάσει τους ανθρώπους να μηχανεύονται διάφορους τρόπους για να ζήσουν. Ετσι, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, τμήμα του κορμού της καταστράφηκε καθώς κόπηκε για να γίνει καυσόξυλα. Ομως παρά τις ταλαιπωρίες, το ιερό δέντρο έμεινε όρθιο και δεσπόζει σήμερα στην πλατεία Πεισιστράτου, όπως ονομάζεται. Ο κεντρικός κορμός του έχει σφιχταγκαλιαστεί από πολλούς νεότερους.

Το όμορφο δέντρο καθημερινά επισκέπτονται μαθητές από πάρα πολλά σχολεία της Αθήνας, που μαζί με τους καθηγητές τους πηγαίνουν να το θαυμάσουν από κοντά και να μάθουν την ιστορία του αλλά και το λόγο που ο Πεισίστρατος έδωσε πριν από τόσα χρόνια την εντολή στους ακτήμονες πολίτες να φυτέψουν όσο περισσότερα ελαιόδεντρα μπορούσαν.

Την ειδική φροντίδα της ελιάς του Πεισίστρατου έχουν αναλάβει επιστήμονες αλλά και κηπουροί οι οποίοι την περιποιούνται, την κλαδεύουν και την προστατεύουν και ασθένειες .

ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ


ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ (ΕΛΛΗΝΕΣ)ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΩΜΙΚΟ ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΕ ΜΙΑ (ΤΡΑΓΩΔΙΑ)
ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΕΠΑΙΖΕ ΕΝΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΠΙΑΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΧΤΕΙ ΑΠΛΑ (ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ)
ΜΕΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΓΩ ΝΑ ΔΕΧΤΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ;
ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ Ο ΚΑΘΕ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΣ (ΕΛΛΗΝΑΣ) ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΜΠΛΕΞΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ-ΚΩΜΩΔΙΑ.
ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ ΤΕΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΤΣΑ
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΒΑΛΤΙΝΕ
ΟΣΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ ΑΣ ΣΑΣ ΚΡΙΝΕΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΜΠΛΕΞΙΣΜΟΣ ΣΑΣ
ΑΛΛΟΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
ΕΣΕΙΣ; ΕΣΑΣ;
ΠΟΙΟΙ ΣΑΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΝ
ΕΙΣΤΕ ΤΡΑΓΙΚΟΙ ΩΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Κράξιμο στην Επίδαυρο στην παράσταση του Κραουνακη

Θέλω να ενημερώσω τους αναγνώστες για αυτό που έγινε στην Επίδαυρο και έθαψαν όλα τα ΜΜΕ! Η παράσταση του Κραουνάκη με Βαλτινο και Βουτσά έφαγε το κράξιμο του αιώνα ενώ και το θέατρο δεν ήταν γεμάτο αλλά και ο κόσμος αποχωρούσε αηδιασμένος πραγματικά!
Ξεκίνησε από αρχαία τραγωδία και στη συνεχεια....
ο Βουτσας φώναζε "Φσσσστ Μποινγκ" και "Κατινα Σαλαμάκι"
Ο Ευριπίδης εμφανίστηκε ως "Trans από Drag Queen"
ενώ.....
μετά από λίγο άρχισε και λουλουδοπόλεμος

Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ


Ενενήντα τόμοι με αρχειακό υλικό, που έχει ψηφιοποιηθεί, από το 1897 έως τις μέρες μας.

Βαρύ πράγμα η πατρική κληρονομιά. Ελάχιστο, αλλά σημαντικό, μέρος της βρίσκεται στη βιβλιοθήκη: Mια σειρά από ογκώδεις, φθαρμένους τόμους σε άπταιστη καθαρεύουσα με θέμα τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Παρατακτική αφήγηση, ξερή μα πυκνή, με χάρτες και σχεδιαγράμματα. Διαβάζω σε ένα εξώφυλλο: «Τα προ της Τουρκικής Επιθέσεως γεγονότα. Σεπτέμβριος 1921 – Αύγουστος 1922». Τόμος έκτος, Αθήναι 1960. Εκδοσις Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού, Γενικόν Επιτελείον Στρατού – ή αλλιώς, ΔΙΣ/ΓΕΣ. Ελάχιστο τμήμα από τους ενενήντα τόμους ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας που έχει εκδώσει η ΔΙΣ/ΓΕΣ.

Ομως, δεν είναι μόνον αυτό: Aν επισκεφθεί κανείς το ιστορικό κτίριο της υπηρεσίας, απέναντι από την Πύλη του Αδριανού και πίσω από πολυκατοικία διάτρητη με σφαίρες των Δεκεμβριανών, θα διαπιστώσει ότι έχει πρόσβαση σε ένα τεράστιο ιστορικό αρχείο το οποίο μάλιστα έχει ψηφιοποιηθεί.

«Το πιο δύσκολο ήταν η πλήρης και επιστημονική τεκμηρίωση όλων αυτών των εγγράφων», τονίζει ο αντισυνταγματάρχης Γιώργος Σκαλτσογιάννης, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και με σπουδές πληροφορικής στο ενεργητικό του. «Το αρχείο ξεκινά από το 1897 και φτάνει έως και σήμερα. Ημερολόγια μονάδων, εκθέσεις διοικητών έπειτα από επιχειρήσεις, διαταγές επιχειρήσεων κατά τη φάση του σχεδιασμού αλλά και της υλοποίησης, όλα αυτά τα έγγραφα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για να γραφτούν οι 90 τόμοι που έχει εκδώσει η Διεύθυνση, ψηφιοποιημένα χάρη σε δύο προγράμματα. Το πρώτο, από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καλύπτοντας σημαντικό κομμάτι του αρχειακού υλικού, και το δεύτερο από το Γ΄ ΚΠΣ, στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας».

Η ΔΙΣ/ΓΕΣ περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, βιβλιοθήκη με 14.000 τόμους καθώς και περιοδικά, αρχείο εφημερίδων κ. ά. «Βεβαίως, η ΔΙΣ/ΓΕΣ δεν είναι αρχειακή υπηρεσία. Αποστολή της είναι να συγγράφει την πολεμική ιστορία του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). Το υλικό που υπάρχει εδώ είναι υποστηρικτικό του έργου αυτού, όμως το αρχειακό υλικό όλων των περιόδων του ΕΣ βρίσκεται στο Γουδί, στην Υπηρεσία Στρατιωτικών Αρχείων, ανοιχτό και αυτό σε κάθε ερευνητή».

Απόρρητα έγγραφα

Το συνολικό πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας περιελάμβανε τρία τμήματα. Το πρώτο ήταν η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού της Διεύθυνσης, το δεύτερο ήταν η μετάφραση είκοσι έξι από τα ενενήντα βιβλία της ΔΙΣ/ΓΕΣ, στα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ το τρίτο τμήμα αφορούσε τη δημιουργία του ηλεκτρονικού κόμβου (http: //dis. army. gr) καθώς και δύο CD-ROM.

Ενα πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι υπεύθυνοι της ΔΙΣ/ΓΕΣ στη δημιουργία του κόμβου είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του αρχειακού υλικού παραμένει διαβαθμισμένο. «Ενας παμπάλαιος νόμος», υπογραμμίζει ο αντισυνταγματάρχης Σκαλτσογιάννης, «ο οποίος δεν έχει καταργηθεί, λέει ότι ο αποχαρακτηρισμός των εγγράφων γίνεται από το πρόσωπο που τον συνέταξε ή από τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα του ΓΕΣ, όχι από εμάς. Ζητήσαμε να γίνει ένας μαζικός αποχαρακτηρισμός αλλά δεν το πετύχαμε. Οπότε, όταν φτιάξαμε τη βάση δεδομένων, είχαμε δύο checkbox, ένα αν το έγγραφο είναι διαβαθμισμένο και το άλλο αν έχει προσωπικά δεδομένα – άλλο τεράστιο πρόβλημα».

Πράγματι, η ΔΙΣ/ΓΕΣ έχει χαρακτηριστεί αρχείο προσωπικών δεδομένων. «Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι θεωρούμαστε αρχείο προσωπικών δεδομένων και όχι αρχείο με προσωπικά δεδομένα. Για να έχεις ηλεκτρονική πρόσβαση στο πρώτο, πρέπει να πάρεις άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Για το μόνο λοιπόν που θα μπορούσε κάποιος να ασκήσει κριτική στο site είναι ότι λόγω αυτών των δύο δεσμεύσεων δεν υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα μέσω Διαδικτύου. Φυσικά, αν ένας ερευνητής μάς επισκεφθεί στα γραφεία μας, όλο το αρχείο είναι προσβάσιμο και σε ηλεκτρονική μορφή».

Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού δεν θα μπορούσε να μην πέσει και αυτή θύμα της οικονομικής κρίσης και αυτή τη στιγμή πολλά από τα εκδοτικά προγράμματα που τρέχουν, έχουν παγώσει, τουλάχιστον ως προς τη φάση του τυπωθήτω. Ωστόσο, ετοιμάζονται ακόμα 26 τόμοι. «Εχουμε αγοράσει από την Αμερική όλο το γερμανικό αρχείο που είχε χάσει η Γερμανία κατά την υποχώρηση από την Ελλάδα. Το αγοράσαμε σε μικροφίλμ, ελέγξαμε το αρχειακό μας υλικό κι έχουμε ετοιμάσει έναν τόμο για τις επιχειρήσεις της 1ης Μεραρχίας Κυνηγών στα Καλάβρυτα κι έναν δεύτερο για επιχειρήσεις των Γερμανών στη Μακεδονία και την Ηπειρο».

Ελληνες πεσόντες

Από το 2001, ο αντισυνταγματάρχης Σκαλτσογιάννης επεξεργάζεται πεντάτομο έργο καταγραφής όλων των Ελλήνων πεσόντων του Ελληνικού Στρατού από τη γερμανική επίθεση του 1941 έως σήμερα (τόμος με τους πεσόντες του Ελληνοϊταλικού πολέμου έχει ήδη εκδοθεί). «Θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του νεκρού – πού γεννήθηκε, πού ακριβώς σκοτώθηκε, πότε και πώς. Εχω γυρίσει όλη την Ελλάδα για να μαζέψω υλικό και πέρα από την όποια τιμή στους πεσόντες, περνάω τα στοιχεία σε βάση δεδομένων για να βγάλω στατιστικά στοιχεία ακόμα και για την αιτία του θανάτου. Μιλάμε για τριάντα χιλιάδες νεκρούς από το 1941. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα τοπωνύμια και οι αλλαγές ή οι διαφορές στις ονομασίες τους. Αλλοι χάρτες χρησιμοποιούνταν τότε, πρέπει να μετατρέψω τις συντεταγμένες εκείνων των χαρτών σε σημερινά δεδομένα για να εντοπίσω το μέρος επακριβώς».

Τα τελευταία χρόνια, η ΔΙΣ/ΓΕΣ υπήρξε δραστήρια και στις συνεργασίες της με αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού (Γαλλία, Ρωσία, Βουλγαρία κ. ά.), μέσα από κοινές εκδόσεις πάνω σε διμερή θέματα. Ισως η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή εδώ να είναι η συνεργασία με την Ιταλία. «Επισκεφθήκαμε τη Ρώμη, μαζί με τον διευθυντή της ΔΙΣ/ΓΕΣ, τον αντιστράτηγο Παναγιώτη Ζάρα και μια ιταλομαθή πολιτική υπάλληλο, και ανοίξαμε ένα φοβερό κομμάτι της περιόδου 1940-41, που παραμένει κλεισμένο εδώ και 60 χρόνια: Tο ζήτημα της ανεύρεσης οστών πεσόντων Ελλήνων στην Αλβανία. Μετά τον πόλεμο, οι Ιταλοί πραγματοποίησαν εκταφές των δικών τους πεσόντων εντοπίζοντας και τάφους Ελλήνων. Μας έδωσαν πλήρη πρόσβαση στο αρχειακό τους υλικό, το φέραμε πίσω, έχει γίνει η ενημέρωση αρμόδιων αρχών και είναι θέμα πολιτικής βούλησης για να οργανωθεί μια επιτροπή που θα μεριμνήσει για τη μετακομιδή των οστών των Ελλήνων πεσόντων».

Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Σκαλτσογιάννη, οι ενενήντα τόμοι που έχει εκδώσει η ΔΙΣ/ΓΕΣ «δεν δίνουν σαφή εικόνα του υλικού που έχει στη διάθεσή της η Διεύθυνση. Αυτή τη στιγμή, ξαναγράφονται βάσει των αρχείων που διαθέτουμε τα πέντε βιβλία της ιστορίας του Εμφυλίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1949, τα οποία είχαν καταστραφεί με διαταγή στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Εχουν ήδη ανατεθεί σε ιστορικούς της ΔΙΣ/ΓΕΣ και εξωτερικούς συνεργάτες, γίνεται νέος έλεγχος του αρχειακού υλικού, ενημέρωση με σύγχρονη βιβλιογραφία και προσαρμογή τουλάχιστον στα θέματα ορολογίας, χαρακτηρισμών».

Πού θα βρείτε τις εκδόσεις της ΔΙΣ/ΓΕΣ

Τα γραφεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού βρίσκονται στην οδό Θαλού και Πιττακού 10, στην Πλάκα. Ωστόσο, τις εκδόσεις της ΔΙΣ/ΓΕΣ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται από διάφορες στρατιωτικές υπηρεσίες, με κυριότερες:

Το Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού, Σόλωνος 34, τηλ.: 210-36.30.579, 210-36.30.081).
Το ΤΥΕΣ/Γ΄ Υδνση, ΣΤΓ 1020 (Στρατόπεδο Παπάγου), τηλ.: 210-65.52.673. Για όσους μένουν εκτός Αττικής, μπορούν να προμηθεύονται τις εκδόσεις ταχυδρομικά, στέλνοντας το ακριβές αντίτιμο της αξίας τους με ταχυδρομική επιταγή στην παραπάνω διεύθυνση.

Οσοι ενδιαφέρονται για ανάλογες εκδόσεις και αρχεία ναυτικής και αεροπορικής ιστορίας, θα πρέπει να αποταθούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες:

Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, Μαρκόνι 20, Βοτανικός, τηλ.: 210-34.84.245
Υπηρεσία Ιστορίας Πολεμικής Αεροπορίας, Μωραϊτίνη 1, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210-94.23.030.

ΑΟΖ Η ΑΜΥΝΑ ΜΑΣ


Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ένας ακόμα φράχτης για την Τουρκία, η οποία επιθυμεί διακαώς να πάρει ό,τι δεν της ανήκει, δηλαδή να φτάσει η περιοχή της στο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η διασφάλιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ – Exclusive Economic Zone) είναι η μόνη απάντηση στον αμερικανοτουρκικό εκβιασμό για το μοίρασμα του Αιγαίου και κυρίως για την αξιοποίηση των πετρελαίων του Αιγαίου.

Η έκθεση του STRATFOR –που δημοσίευσαν τα «Επίκαιρα» την προηγούμενη εβδομάδα– ήταν η δημοσιοποίηση του ωμού εκβιασμού που γίνεται σε μια περίοδο που υπάρχει οικονομική και δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα. Η έκθεση του STRATFOR ήρθε ταυτόχρονα με την έξοδο του «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο μεταξύ Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης. Το γεγονός που πυροδότησε τις εξελίξεις διαδραματίστηκε στη… Γάζα. Η ισραηλινοτουρκική κρίση «έβγαλε» την έκθεση του STRATFOR, ενώ το «Τσεσμέ» το έβγαλαν στη Σαμοθράκη οι δηλώσεις Μανιάτη.

Η κρίση στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας –με αφορμή τα γεγονότα για την παροχή βοήθειας στη Γάζα και το μακελειό που ακολούθησε– έκανε πιο επίκαιρο το θέμα των πετρελαίων της Ανατολικής Μεσογείου και συγχρόνως τον τουρκικό εκβιασμό προς την Ελλάδα για τα πετρέλαια του Αιγαίου. Κι αυτό γιατί μια από τις απαντήσεις που έδωσε το Ισραήλ στην Τουρκία ήταν και το ενδιαφέρον για αναγνώριση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά στον οικονομικό έλεγχο της περιοχής της, δικαιώματα που ως γνωστό αμφισβητεί παντοιοτρόπως η Άγκυρα. Το Τελ Αβίβ, που δεν έχει οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα του και την ΑΟΖ, δείχνει ξαφνικά ενδιαφέρον για να επιλυθούν θέματα μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου, Λιβάνου και του Ισραήλ φυσικά. Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ένας ακόμα φράχτης για την Τουρκία, η οποία επιθυμεί διακαώς να πάρει ό,τι δεν της ανήκει, δηλαδή να φτάσει η περιοχή της στο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Ο άλλος φράχτης είναι το… Καστελόριζο, η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ του οποίου –ως τμήμα της ελληνικής φυσικά ΑΟΖ– αφήνει μόνο ένα μικρό χώρο στην Τουρκία.
Τουρκικός εκβιασμός

Οι εξελίξεις οδήγησαν το τουρκικό λόμπι στις ΗΠΑ, μαζί φυσικά με τα αμερικανικά ενδιαφέροντα, να εκδηλώσουν τις απαιτήσεις τους και τον τουρκικό εκβιασμό άμεσα.

Ένα ακόμα γεγονός που φαίνεται ότι κινητοποίησε την Άγκυρα («Τσεσμέ») ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού Ενέργειας της Ελλάδας Γιάννη Μανιάτη για τις επενδυτικές κινήσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των πετρελαίων στο Αιγαίο ΕΝΤΟΣ όμως των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Την 1η Ιουλίου ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε σε έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ – μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real Fm. «Οι ενδείξεις που έχουμε στα εθνικά χωρικά ύδατα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να μας πείθουν ότι πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε ένα δημόσιο φορέα, ο οποίος με αξιοκρατία και με πλήρη διαφάνεια θα προκηρύξει διαγωνισμούς, προκειμένου να έρθουν σοβαροί επενδυτές να ψάξουν για πετρέλαιο στον τόπο μας», δήλωσε ο υφυπουργός.

Σημείωσε ακόμη ότι οι σχέσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και ότι η χώρα μας δεν έχει διάθεση ούτε να καταπατήσει δικαιώματα της Τουρκίας ούτε, ασφαλώς, και να εκχωρήσει σε οποιονδήποτε γείτονα δικαιώματα που είναι δικά μας. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, είναι θέμα λίγων εβδομάδων να ληφθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ανώνυμης εταιρείας με μια μετοχή που θα ανήκει στο Δημόσιο, η οποία θα προσδιορίσει τις περιοχές –τα λεγόμενα «οικόπεδα»– και θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν την έρευνα «και μετά να προχωρήσουμε, σε διάστημα ενός έτους το αργότερο, σε ανάθεση ερευνών».

Η ελληνική δράση προκάλεσε την τουρκική υπεραντίδραση για να μας θυμίσει ότι έχει και η Άγκυρα δικαιώματα. Επειδή η ελληνική δραστηριότητα εστιάζεται αυτή την ώρα στο Βόρειο Αιγαίο (περιοχή Θάσου), οι Τούρκοι αποφάσισαν να βγάλουν στην περιοχή της Σαμοθράκης το δικό τους ερευνητικό πλοίο.

Να θυμίσουμε ότι το 1987 φτάσαμε στην κρίση του Αυγούστου με την έξοδο του «Σισμίκ» στο Αιγαίο, μετά τις δηλώσεις του τότε υπουργού Ενέργειας Α. Πεπονή για έρευνες στην περιοχή της Θάσου.
Η ΑΟΖ είναι η μόνη απάντηση

Η Αθήνα εδώ και χρόνια αναγνωρίζει ως μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Προτείνει, μάλιστα, την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να δοθεί λύση από ανεξάρτητη Αρχή.

Όμως το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που έχει αναγνωριστεί πλέον απ’ όλους, ακόμα και από τις ΗΠΑ, εκτός φυσικά από την Τουρκία αλλά και το Ισραήλ, εκτός από την υφαλοκρηπίδα, ορίζει και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η υφαλοκρηπίδα είναι τα δικαίωμα μιας χώρας για την εκμετάλλευση του βυθού, η ΑΟΖ είναι τα δικαιώματα στην επιφάνεια της θάλασσας. Και οι δύο έχουν το ίδιο εύρος, δηλαδή 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές της χώρας.

Το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφώς υπέρ των ελληνικών θέσεων σε συντριπτικό ποσοστό. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι το μεγάλο όπλο. Αυτό γιατί ΑΟΖ αναγνωρίζεται για όλα τα κατοικημένα νησιά, άρα και για το Αγαθονήσι και το Καστελόριζο, όχι όμως και οι νησίδες που έχουν μόνο χωρικά ύδατα ή τα ακατοίκητα νησάκια.

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δεν στηρίζεται σε γεωλογικές έννοιες όπως η υφαλοκρηπίδα και γι’ αυτό είναι επικίνδυνη έννοια (δικαίωμα) για τις τουρκικές διεκδικήσεις. Ακόμα και μια ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη –για την οποία χρειάζεται βεβαίως Συνυποσχετικό– θα εμπεριέχει εκ των πραγμάτων θέμα καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Γι’ αυτό και οι Τούρκοι επιδιώκουν να πάρουν αυτό που θέλουν με την ισχύ και όχι με το Δίκαιο. Επιδιώκουν να διαμορφώσουν de facto Δίκαιο.

Η ΑΟΖ, εκτός όλων των άλλων, δεν είναι μια de facto ανοιχτή διαφορά, όπως η υφαλοκρηπίδα. Το 1976 η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή είχε συμφωνήσει ότι δεν θα γίνουν έρευνες –δεν θα υπάρχει αξιοποίηση δηλαδή του φυσικού πλούτου εκτός της περιοχής των χωρικών υδάτων κάθε χώρας–, αν δεν υπάρξει πρώτα συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα. Κάτι που η Ελλάδα σέβεται και ζητάει τον ορισμό της, όχι όμως και η Τουρκία. Ο λόγος είναι ότι από τότε μεσολάβησε ένα νέο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο δεν βολεύει την Άγκυρα.

Ορίστηκε και η έννοια της ΑΟΖ, η οποία σαφώς δεν εμπίπτει σε καμία άτυπη ή τυπική συμφωνία. Ο ορισμός γίνεται αυτομάτως, γιατί απαιτεί μόνο να μετρήσει κανείς μίλια στην επιφάνεια της θάλασσας. Ο ορισμός της για τα ελληνικά νησιά ουσιαστικά λύνει το «πρόβλημα». Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα αμφισβητεί τα ελληνικά δικαιώματα, ειδικά στο Καστελόριζο αλλά και στο Αγαθανήσι και το Φαρμακονήσι. Γι’ αυτό και η υπόθεση των Ιμίων με τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» αποκτά τόσο μεγάλη σημασία για την Άγκυρα, η οποία θέλει να αμφισβητήσει κάθε ελληνικό δικαίωμα. Η μόνη και η καλύτερη ελληνική απάντηση είναι πλέον η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ


Αρχαία θέατρα στη Μικρά Ασία

Το καλύτερα σωζόμενο θέατρο σε όλες τις αρχαιοελληνικές αποικίες, είναι αυτό στην Ασπενδο
Στις άλλοτε ελληνικές Μικρασιατικές περιοχές Ιωνία, Παμφυλία, Καππαδοκία, στις ρημαγμένες πόλεις με τα αξεπέραστα μνημεία, ξεχωρίζουν οι αρχαίοι ναοί, τα Ασκληπιεία, τα θαυμάσια ελληνικά αρχαία θέατρα.

Ξεφωνίζουνε τα ελληνικά ονόματα: Καύνος, Καρία, Λυκία, Μάκρη, Αττάλεια, Πέργη, Ασπενδος, Σίδη, Προκόπι, Κόραμα, Αβανος, Σινασσός, Πισίδια, Ιεράπολη, Λαοδικεία, Σάρδεις, Εφεσος, Οδεμήσιο, Πέργαμος, Σμύρνη, Ερυθραία, Κλαζομενές. Ανάμεσά τους βυζαντινές εικόνες με βγαλμένα τα μάτια, στα χριστιανικά μοναστήρια, στην κοιλάδα Ιχλάρα.

Τ' αρχαία ελληνικά θέατρα γεμίζουν από ξένους θεατές. Εκεί όπου ο ποιητικός ελληνικός τραγικός λόγος έβρισκε άφταστη δόξα. Περιπλανιέμαι στ' αρχαία ελληνικά θέατρα, στη Μικρασία, τον περασμένο Μάη, στολισμένα με τα λουλουδιαστά χρώματα και την πανέμορφη ιωνική κι αιολική μουσική τους.

Στην Καύνο, τ' αρχαίο θέατρο χτίστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα κι είναι πέτρινο. Παραλιακή πόλη, λιμάνι στην Καρία. Τ' όνομά της αναφέρεται πρώτη φορά στα ιστορικά κείμενα του 6ου π.Χ. αιώνα, όταν καταλήφθηκε από τον Πέρση στρατηγό Αρπαγο. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο (Ι, Ι72) η Καύνος ήτανε μια καθαρά καρική πόλη, αλλά οι κάτοικοί της ξεχωρίζουν από άλλους Κάρες και Λυδούς, λογαριάζοντας τους εαυτούς τους κρητικής καταγωγής, σαν απογόνους του Καύνου. (Καύνος επώνυμος της καρικής πόλης Καύνου γιος του Μιλήτου. Ερωτεύτηκε την αδερφή του Βυλβίδα, γι' αυτό εγκατέλειψε την πατρίδα του Κρήτη και πήγε στην Καρία, όπου ίδρυσε την ομώνυμη πόλη). Η γλώσσα που μιλούσαν έμοιαζε με την καρική, αλλά δεν ταυτιζότανε μ' αυτή, όπως αποδείχνουν οι επιγραφές. Η Καύνος, αργότερα, πήρε μέρος στην Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία και πλήρωνε αρχικά μόνο μισό τάλαντο. Στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, τόσο η Αθήνα όσο και η Σπάρτη, χρησιμοποίησαν το λιμάνι της. Από τον 4ο π.Χ. αιώνα, η πόλη άρχισε σταδιακά να εξελληνίζεται (βρεθήκανε ελληνικές επιγραφές) και στα τέλη του 3ου π.Χ. αιώνα είχε καθαρά ελληνικό χαρακτήρα. Μετά την αγόρασαν οι Ρόδιοι.

Αρχαιοελληνικά, ρωμαϊκά, ελληνιστικά

Το στολίδι της Εφέσου
Στον Ασπενδο το αρχαίο θέατρο είναι πέτρινο, το καλύτερα σωζόμενο στον κόσμο. Ξεκίνησε στους ελληνιστικούς χρόνους και τέλειωσε στους ρωμαϊκούς, τον 2ο αιώνα μ.Χ. Χτίστηκε από τον ντόπιο αρχιτέκτονα Ζήνωνα. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, στο λόφο. Τα καθίσματα, τα δάπεδα και οι προσόψεις είναι μαρμάρινα. Αφιερωμένο στους ντόπιους θεούς και στο ρωμαϊκό αυτοκρατορικό οίκο.

Η Ασπενδος, πόλη στην Παμφυλία, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ευρυμέδοντος, που ήτανε πλωτός έως αυτήν. Ηταν αποικία Αργείων, αλλά κατοικήθηκε γρήγορα από ντόπιους. Από τους αρχαίους συγγραφείς θεωρείται η τρίτη σημαντική πόλη στην Παμφυλία. Το 388 π.Χ. έφτασε στην πόλη ο Αθηναίος ναύαρχος Θρασύβουλος, με αθηναϊκό στόλο. Ο στρατός λεηλάτησε την περιοχή. Οι Ασπέδιοι οργισμένοι σκοτώσανε, τη νύχτα στη σκηνή του, τον Θρασύβουλο.

Στη Σίδη το πέτρινο αρχαίο θέατρο χτίστηκε το 74 μ.Χ. Πόλη στην Παμφυλία, με το σημαντικότερο λιμάνι έως την ίδρυση της Αττάλειας, στα μέσα του 2ου π.Χ. αιώνα. Ιδρύθηκε γύρω στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα, από κατοίκους της αιολικής Κύμης, όπως μαρτυρούν όστρακα που βρέθηκαν εκεί. Επίσης, βρέθηκαν νομίσματα με κεφάλι της Αθηνάς και του Απόλλωνα, πολιούχων της Σίδης και ρόδι, σύμβολο της πόλης, αφού κατά τον Ησύχιο η λέξη «σίδη» σημαίνει ρόδι.


Το θέατρο στην Ιεράπολη
Στην Ιεράπολη το πέτρινο αρχαίο θέατρο είναι χτισμένο ανατολικά, στο ψηλότερο σημείο. Σε σχέση με την έκταση της πόλης είναι πολύ μεγάλο. Αυτό φανερώνει πως είχε πολλούς επισκέπτες από τις θερμές πηγές. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, κι από τη διαμόρφωση της ορχήστρας συμπεραίνεται πως χρησιμοποιήθηκε και για θηριομαχίες. Ο τύπος του θεάτρου το χρονολογεί στους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ βόρεια υπάρχουν ερείπια δεύτερου ελληνιστικού θεάτρου. Ενδιαφέρουσα είναι η διακόσμηση της σκηνής του θεάτρου. Βρέθηκαν ανάγλυφα που εικονίζουν σκηνές από τον διονυσιακό κύκλο κι από τον κύκλο Απόλλωνα, Αρτέμιδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές από τις σκηνές αυτές βρίσκονται σπάνια στην αρχαία εικονογραφία.

Η Ιεράπολη στη νοτιοδυτική Φρυγία, στα σύνορα με την Καρία, είναι πλούσια σε θερμές πηγές. Χτίστηκε σε πλάτωμα πάνω σε ασβεστώδη ιζήματα - κατασταλάγματα ποταμού. Ιδρύθηκε στους ελληνιστικούς χρόνους, πιθανά από τον Περγαμηνό βασιλιά Ευμένη Β΄, ενώ πριν υπήρχε μικρός οικισμός γύρω από κάποιο ιερό.

Στις Σάρδεις, το πέτρινο αρχαίο θέατρο χτίστηκε στους βόρειους πρόποδες της ακρόπολης, μετά το σεισμό που έγινε το 17 μ.Χ. Οι Σάρδεις ήτανε μια πολύ σημαντική πόλη στη Μικρασία στους πρόποδες του βουνού Τμώλου, δέκα χιλιόμετρα από το αιγαιοπελαγίτικο κατάγιαλο. Είχε χτιστεί κοντά στον ποταμό Πακτωλό, που φημιζότανε για ψήγματα χρυσού. Κατά τον Ηρόδοτο, η περιοχή στις Σάρδεις κατοικήθηκε από τους Ηρακλείδες, που εγκαταστάθηκαν εκεί την εποχή του Τρωικού Πολέμου (12ος αιώνας π.Χ., επιβεβαιώνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα). Επίσης, βρέθηκαν άφθονα μυκηναϊκά κεραμικά από 1.200 - 1.000 π.Χ.

Τα θέατρα Εφέσου και Περγάμου
Το αρχαίο θέατρο στην Εφεσο χτίστηκε στην εποχή του Λυσίμαχου, στη δυτική πλαγιά και περνά διάφορες οικοδομικές φάσεις. Η σκηνή είναι ασυνήθιστα μεγάλη από τα πρώτα ελληνιστικά χρόνια. Αλλάζει στον 1ο π.Χ. αιώνα και ξαναχτίζεται από τον 1ο - 2ο μ.Χ. αιώνα. Παίρνει τελική μορφή και το κοίλο για τους θεατές, με τρία διαζώματα κι έντεκα κερκίδες στο κάτω και μεσαίο διάζωμα και είκοσι δύο πάνω. Χωρούσε τριάντα χιλιάδες θεατές. Σ' αυτό διαδραματίζονταν γνωστές σκηνές κατά του Απόστολου Παύλου, όταν ο χρυσοχόος Δημήτριος, που έφτιαχνε μικρούς ναούς της Αρτέμιδας, από ασήμι για τους επισκέπτες του Αρτεμισίου, ξεσήκωσε τον ειδωλολατρικό λαό εναντίον του κι όλοι φωνάζανε για αρκετή ώρα «Μεγάλη η Αρτεμις των Εφεσίων», έτσι ώστε ο Παύλος αναγκάστηκε να φύγει άπρακτος από την Εφεσο.

Σχετικά οι «Πράξεις των Αποστόλων» (Ιθ΄ 23 κ.εξ.) μας πληροφορούν: «Εγεινε δε κατ' εκείνον τον καιρόν ταραχή ουκ ολίγη περί ταύτης της οδού. Διότι αργυροκόπος τις ονόματι Δημήτριος, κατασκευάζων ναούς αργυρούς της Αρτέμιδος, επροξένει εις τους τεχνίτας ουκ ολίγον κέρδος, τους οποίους συναθροίσας και τους εργαζομένους τα τοιαύτα, είπεν, άνδρες, εξεύρετε ότι εκ ταύτης της εργασίας προέρχεται η ευπορία ημών, και θεωρείτε και ακούετε ότι πολύ λαόν ου μόνον της Εφέσου, αλλά σχεδόν πάσης της Ασίας, ο Παύλος ούτως έπεισε και μετέβαλε, λέγων ότι δεν είναι θεοί οι διά χειρών κατασκευαζόμενοι. Και ου μόνον η τέχνη ημών αύτη κινδυνεύει να εξουθενωθεί, αλλά και το ιερόν της μεγάλης θεάς Αρτέμιδος να λογισθή εις ουδέν, και μέλλει μάλιστα να καταστραφή η μεγαλειότης αυτής, την οποίαν όλη η Ασία και η οικουμένη σέβεται. Ακούσαντες δε και εμπλησθέντες θυμού, έκραζον λέγοντες. Μεγάλη η Αρτεμις των Εφεσίων. Και η πόλις όλη επλήσθη ταραχής, και όρμησαν ομοθυμαδόν εις το θέατρον, αφού συνήρπασαν τον Γάιον και Αρίσταρχον τους Μακεδόνας, συνοδοιπόρους του Παύλου. Ενώ δε ο Παύλος ήθελε να εισέλθη εις τον δήμον, οι μαθηταί δεν άφινον αυτόν, τινές δε και εκ των Ασιαρχών, όντες φίλοι αυτού, έστειλαν προς αυτόν και παρεκάλουν να μην εκτεθή εις το θέατρον»(...). «Αφού δε έπαυσεν ο θόρυβος, προσκαλέσας ο Παύλος τους μαθητάς και ασπασθείς, εξήλθε διά να υπάγη εις την Μακεδονίαν. Και διαπεράσας τα μέρη εκείνα και προτρέψας αυτούς διά λόγων πολλών, ήλθεν εις την Ελλάδα». (Κ΄ 1,2). (Καινή Διαθήκη, κατά τους εβδομήκοντα, 1956).

Στην εποχή του Καρακάλα (3ος μ.Χ. αιώνας) το θέατρο Εφέσου επισκευάστηκε για τελευταία φορά.

Το όνομα της Εφέσου είναι μάλλον προελληνικό. Υπήρξε μεγάλη πόλη με φημισμένο ιερό της Αρτέμιδας στη δυτική ακτή της Μικρασίας, απέναντι από τη Σάμο, ανάμεσα στις οροσειρές της Μυκάλης και της «Μικρασίας άκρας», που σχηματίζουνε μικρό κόλπο. Ως Ελληνας οικιστής, στο τέλος του 11ου π.Χ. αιώνα, φέρεται ο Ανδροκλος, γιος του Κόδρου, μεσσηνοαττικής καταγωγής.

Στην Πέργαμο υπήρχε αμφιθέατρο του 301 π.Χ., που χωρούσε πενήντα χιλιάδες θεατές. Τμήματά του διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Το αρχαίο θέατρο στην Πέργαμο, όπου σπάνια δίνονται παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας, χωρά είκοσι πέντε χιλιάδες θεατές.

Η Πέργαμος υπήρξε αρχαία ιστορική πόλη στη Μικρασία, πρωτεύουσα του βασιλείου της Περγάμου. Τ' όνομά της πήρε από το γιο του Νεοπτόλεμου και Ανδρομάχης Πέργαμο, που σημαίνει «ισχυρό φρούριο». Στους ιστορικούς χρόνους λατρεύτηκε ως ήρωας και ιδρυτής της πόλης. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, η πόλη ιδρύθηκε από τον Ασκληπιό και Επιδαύριους αποίκους. Υπήρξε οικισμός στους αρχαϊκούς χρόνους. Η ιστορία της αρχίζει από το 301 π.Χ., όταν ο Λυσίμαχος εμπιστεύτηκε στον διοικητή της Περγάμου Φιλέταιρο να φυλάξει 9.000 τάλαντα που ήταν λάφυρα πολέμου.

ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ


ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΜΑΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΙΑΖΩΜΑ.
ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΟΝΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.
ΜΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.
ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΤΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.
ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΔΙΑΖΩΜΑ"

Όσοι συμμετέχουμε στο ΔΙΑΖΩΜΑ είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη την αγάπη μας για τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, η εξεύρεση πόρων και η ένταξή τους στην καθημερινότητα μας. Ανοιχτό σε όλους τους πολίτες το ΔΙΑΖΩΜΑ επιδιώκει να ανοίξει μια αγκαλιά για την προστασία των αρχαίων θεάτρων, αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More