ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ


Οι έλληνες πολίτες και οι εθελοντές έδειξαν το δρόμο στους ιθύνοντες...
Ηλεκτρονική αγορά'' αγροτικών προϊόντων φαίνεται ότι ετοιμάζουν από κοινού τα υπουργεία Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,καθώς η τεράστια επιτυχία που είχε η πρόσφατη πρωτοβουλία παραγωγών στο Νευροκόπι και εθελοντών στον νομό Πιερίας με την απευθείας πώληση πατάτας από παραγωγούς στους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες, φαίνεται να είναι μια από τις απαντήσεις στην κρίση...

Φαίνεται λοιπόν ότι οι υπουργοί, έχουν υποβάλλει τεχνικό δελτίο για κοινοτική χρηματοδότηση, με σχέδιο δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα μπαίνουν ομάδες παραγωγών και θα αναρτούν τις τιμές και τις διαθέσιμες ποσότητες οπωροκηπευτικών, και από την άλλη πλευρά χονδρέμποροι και λιανεμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες θα βλέπουν το εύρος των τιμών και τον παραγωγό προκειμένου να έρθουν σε επαφή μαζί του.

Oι πιέσεις που ασκήθηκαν για την πτώση των τιμών σε βασικά αγαθά και τρόφιμα έχουν αποτελέσματα, και ελπίζουμε να ωφελήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τελικά τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς...


ΑΧΡΗΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ


Ενημερωτική ημερίδα για τους σκοπούς και τη δράση του δικτύου του διοργανώνει το Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012, στις 5.30 το απόγευμα το Αχρήματο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Πιερίας.
Το Δίκτυο Ανταλλαγών είναι μια εναλλακτική πρόταση κοινωνικής οικονομίας που εφαρμόζεται σε πολλά μέρη του κόσμου με επιτυχία.
Το Δίκτυο δεν αντικαθιστά τα χρήματα αλλά μπορεί να βοηθήσει άτομα και οικογένειες μέσω της ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων που μπορούν να διαθέσουν και που χρειάζονται στην καθημερινή τους ζωή.
Είναι μια θετική δράση που..
φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, δημιουργείται από τα ίδια τα μέλη του για τα μέλη του και μέσα από αυτό οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης, να δώσουν αξία στα τοπικά προϊόντα τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Ιδιαίτερα στην σημερινή οικονομική κρίση, η πρόταση του Δικτύου Ανταλλαγών μπορεί να βοηθήσει οικογένειες και επιχειρήσεις να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.
Αποτελείται από 160 μέλη. Στο δίκτυο υπάρχει ποικιλία από προϊόντα και υπηρεσίες και κάθε βδομάδα γίνετε ανταλλακτικό και χαριστικό παζάρι.

ΦΑΡΜΑΚΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ


Παρά τις τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις και τις ενστάσεις γιατρών και φαρμακοποιών που βρίσκονται επί ποδός για να αποτρέψουν την εφαρμογή του νόμου που δίνει τη συγκατάθεσή του για να πίνουν οι Έλληνες φάρμακα από τη Νιγηρία, την Ινδία και το Μπαγκλαντές, το «τερατούργημα» πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο με 213 ψήφους υπέρ.

Αναμφισβήτητα όπως τονίζεται και από τους γιατρούς, πρόκειται για ρη χαριστική βολή στην Υγεία.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Από 1η Μαρτίου είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγογράφιση σε ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ και λοιπά ταμεία.

Από 1η Ιουνίου για να εκτελούν τα φαρμακεία χειρόγραφη συνταγή θα πρέπει να αμείβονται με 1 ευρώ από το γιατρό.

Από 1η Ιουνίου όλοι οι γιατροί θα συνταγογραφούν βάσει δραστικής ουσίας. Από 1η Απριλίου θα συνταγογραφούν βάσει δραστικής ουσίας οι γιατροί των Ταμείων και του ΕΣΥ για τα 10 πιο συχνά νοσήματα.

Όλα τα φάρμακα θα φέρουν ταινία γνησιότητας που θα παρέχει ο ΕΟΦ.

Ο ΕΟΠΥΥ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία δεν θα αποζημιώνουν συνταγές στις οποίες η ασθένεια δεν δικαιολογεί το σκεύασμα.

Υποχρεωτική εφαρμογή των 160 θεραπευτικών πρωτοκόλλων τα οποία θα αποτελούν οδηγίες χρήσης των γιατρών.

Αυξάνεται το rebate.

Τα πρωτότυπα φάρμακα των οποίων λήγει η πατέντα μειώνουν την τιμή τους κατά 50%. Τα γενόσημα παίρνουν το 40% της μειωμένης τιμής του πρωτοτύπου αναφοράς.

Απελευθέρωση ωραρίου των φαρμακείων.

Διοικητική συνένωση 50 νοσοκομείων της χώρας.

Οι γιατροί του ΕΣΥ θα αξιολογούνται με κριτήρια πόσους ασθενείς νοσήλευσαν, πόσα και ποια φάρμακα έδωσαν.


«Θέλουμε το γενόσημο φάρμακο που είναι γνωστό και ελέγχεται να το αποδεχτεί ο Έλληνας Γιατρός, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχ. Τιμοσίδης. «Θέλουμε τον Έλληνα γιατρό να είναι συνεργός, να βοηθήσει τη χώρα σε αυτή συγκυρία. Η εφαρμογή του νομοσχεδίου αποτελεί δέσμευση απέναντι στους εταίρους μας», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Υγείας.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΑΡΘΡΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
«Είμαστε εδώ για να τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε». Με αυτήν την άκρως ειλικρινή και «ωμή» δήλωση ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, την παρουσίαση του «σχεδίου αναδιάταξης του ΕΣΥ», όπως χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα παραπλανητικά έχει βαφτίσει η ηγεσία του υπουργείου την περαιτέρω συρρίκνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Μάλλον σε μια κίνηση συμβολισμού, μόλις λίγες ώρες αφότου ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο μέσα στη Βουλή και τη στιγμή που στην πλατεία Συντάγματος η αστυνομία εξαπέλυε βάρβαρη επίθεση και έπνιγε με εκατοντάδες δακρυγόνα τους διαδηλωτές, ο υπουργός Υγείας έδινε στη δημοσιότητα το σχέδιο συγχωνεύσεων νοσοκομείων και κλινών που στην ουσία φέρνει τον οριστικό ενταφιασμό της δημόσιας και δωρεάν υγείας.


Σύμφωνα με το υπουργείο το «σχέδιο αναδιάταξης του ΕΣΥ» , το οποίο δεν αποτελεί τίποτα άλλο πάρα μια συνένωση των προτάσεων της επιτροπής για τον σχεδιασμό του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας υπό την προεδρία του καθηγητή οικονομικών υγείας Λ. Λιαρόπουλου και των διοικήσεων των υγειονομικών περιφερειών, έχει ως αποκλειστικό στόχο « τη νέα βιώσιμη αρχιτεκτονική του ΕΣΥ, την ισότιμη πρόσβαση, τη βελτίωση της χρησιμοποίησης των υπηρεσιών υγείας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της σχέσης εισροών-εκροών». Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική και σε άκρως αντίθετη κατεύθυνση.

Έχουμε να κάνουμε με την ολοκληρωτική αλλαγή του δημόσιου συστήματος περίθαλψης, στη λογική ακραίων συρρικνώσεων και περιορισμού του ΕΣΥ με μαζικό, γενικευμένο τρόπο που περιλαμβάνει όλες τις πλευρές της λειτουργίας του. Ένα ΕΣΥ με λιγότερα νοσοκομεία, κλινικές και κλίνες, με κανένα ενδεχόμενο ανάπτυξης και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και παράλληλα καμία πρόβλεψη για την ελάττωση των ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και επαρχίας. Αντιθέτως μάλιστα, η κατάσταση θα χειροτερέψει κατά πολύ, καθώς όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου, πολλά περιφερειακά νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην επαρχία θα κλείσουν τελείως ή θα συγχωνευτούν.

Παράλληλα, οι αλλαγές αυτές θα φέρουν και τρομερή αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού με λιγότερες αποδοχές, ενώ αν εφαρμοστούν όσα προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, είναι μαθηματικά σίγουρο πως θα υπάρξουν και δεκάδες απολύσεις λόγω της μείωσης των νοσοκομειακών μονάδων. Με βάση τα παραπάνω, τα οποία και θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια, υπηρετείται πιστά η πολιτική στόχευση κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ για το δραστικό περιορισμό των δημόσιων δαπανών και παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Ένα μοντέλο που περιγράφεται αναλυτικά στο Μεσοπρόθεσμο και ακολουθήθηκε σε όλες τις χώρες από όπου πέρασε το ΔΝΤ.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει μέχρι την επόμενη Κυριακή, 17 Ιουλίου, να ολοκληρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες το ανέκδοτο που ονομάζεται «δημόσια διαβούλευση» και να προχωρήσει άμεσα, μέσα στο κατακαλόκαιρο στην πλήρη εφαρμογή του «σχεδίου αναδιάταξης του ΕΣΥ». Μιλώντας μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε πως αυτό θα γίνει με την υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων και όχι με τη σύνταξη σχετικού νόμου. Οδηγός των αλλαγών, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, είναι η μείωση δημοσίων δαπανών έως το τέλος του 2012 κατά 75 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος για την τριετία 2013-2015 είναι η εξοικονόμηση αυτή να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.

Χάριν μάλλον ειρωνείας, ο Α. Λοβέρδος, δεν παρέλειψε κατά την παρουσίαση του σχεδίου στην επιτροπή να καλέσει για άλλη μια φορά τους αρμόδιους φορείς σε διάλογο, καθώς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έχει αποχωρήσει προ πολλού από τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου. Ξεκαθάρισε όμως πως «δεν θα μετακινηθούμε από τις θέσεις μας, καθώς οι θέσεις μας είναι μετριοπαθείς». Άφησε ακόμη ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο στο κοντινό μέλλον να γίνει περαιτέρω μείωση υποδομών και κρεβατιών, τονίζοντας πως «αρχική πρόθεση ήταν η μείωση περισσότερων κλινικών και κλινών».

Ποιες είναι τώρα οι μετριοπαθείς θέσεις του υπουργείου Υγείας; Μπορούμε να συνοψίσουμε τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου στα παρακάτω σημεία: Σε πρώτο πλάνο και με στόχο την άμεση εφαρμογή του, μπαίνει η δραματική μείωση του αριθμού των νοσοκομείων όλης της χώρας από τα 137 που είναι σήμερα σε 83 νοσοκομειακά συγκροτήματα ή διασυνδεόμενα νοσοκομεία. Μπορεί σε πρώτη φάση το υπουργείο να μιλά μόνο για διοικητική συγχώνευση αλλά είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως απώτερος στόχος αποτελεί η πλήρης ενοποίηση των συνδιοικούμενων μονάδων. Εκτός από τις συγχωνεύσεις, όπως αναφέρει το σχέδιο - έκτρωμα, άμεσα θα καταργηθούν 13 νοσοκομεία και θα μετατραπούν σε μονάδες βραχείας νοσηλείας και κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Με απλά λόγια, μέσα στην επόμενη τριετία προβλέπεται το κλείσιμο 54 νοσοκομείων σε όλη την χώρα, με τα περισσότερα να βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις.

Εξίσου δραματική θα είναι η μείωση στο συνολικό αριθμό των κλινών. Από ’δω και στο εξής, για να βρει κάποιος ένα ελεύθερο κρεβάτι για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να παρακαλάει την τύχη του. Συγκεκριμένα, οι 46.000 οργανικές κλίνες μειώνονται σε 35.000 ή για να το θέσουμε διαφορετικά, από τις 36.000 λειτουργούσες κλίνες θα παραμείνουν οι 32.000. Όπως μαρτυρούν οι αριθμοί, οι τελικές οργανικές κλίνες (35.000) σύμφωνα με το προωθούμενο σχέδιο είναι κατά 1.000 λιγότερες από τις υπάρχουσες λειτουργούσες (36.000), ενώ σε ό,τι αφορά καθαρά τον αριθμό των λειτουργουσών κλινών, έχουμε μείωση κατά 4.000.

Το γεγονός πως το σχέδιο Λοβέρδου παίρνει ως μέτρο για τις περικοπές, τις λειτουργούσες κλίνες και όχι τις πραγματικές δυνατότητες για κρεβάτια που έχουν τα νοσοκομεία, καταδεικνύει από τη μία την πραγματική έκταση των μειώσεων σε κλίνες, και από την άλλη τη σημερινή πραγματικότητα των νοσοκομείων της χώρας. Πάνω από 10.000 κρεβάτια βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αχρηστία, αποτέλεσμα της συνεχούς υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ από τις εκάστοτε κυβερνήσεις από το 1987 και έπειτα. Παράλληλα, η απομάκρυνση 10.000 κρεβατιών από τις κλινικές των νοσοκομείων δίνει οριστικά τίτλους τέλους και στις όποιες δυνατότητες υπήρχαν για ανάπτυξη του σημερινού ΕΣΥ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε πως από τις 32.000 κλίνες που θα «επιβιώσουν», οι 550 θα δίνονται με συμβάσεις σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Δημιουργούνται, λοιπόν με αυτόν τον τρόπο, μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, θέσεις - φιλέτα στις οποίες οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας θα προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο με κριτήριο το κέρδος.

Τώρα, πέρα τις μειώσεις των νοσοκομείων, το υπουργείο υγείας σκοπεύει να προχωρήσει σε κατάργηση και κλινικών. Ανακοινώθηκε πως 330 κλινικές του ΕΣΥ θα κλείσουν και άλλες 40 θα μετακινηθούν μέσα από τις συνενώσεις εντός των νοσοκομείων. Έτσι, από 2.000 που είναι σήμερα θα παραμείνουν οι 1.670. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο στοχεύει, όπως αναφέρεται και στο δημοσιοποιημένο σχέδιο, «να μειώσει τις ανάγκες εφημερίας ιατρών και προσλήψεων επικουρικών και την κατάτμηση του νοσηλευτικού προσωπικού που οδηγούν σε αδυναμία να εξυπηρετηθούν οι βάρδιες του νοσηλευτικού προσωπικού με τη θεσμοθέτηση ενιαίας εφημερίας ανά τομέα και δημιουργία ενιαίων νοσηλευτικών τμημάτων».

Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως σε κάθε νοσοκομείο θα λειτουργούν οι βασικές κλινικές (παθολογικό, καρδιολογικό, ορθοπεδικό, παιδιατρικό, μαιευτικό), ένα ή δύο μεικτά χειρουργικά τμήματα, ένα ενιαίο τμήμα απεικονιστικών καθώς και ένα ενιαίο τμήμα βιοπαθολογικών εργαστηρίων. Στα περιφερειακά νοσοκομεία όπου υπάρχουν αυτή τη στιγμή διπλές βασικές κλινικές, αυτές θα συνενωθούν σε μια σε κάθε διασυνδεόμενο νοσοκομείο, ενώ στις πιο ειδικές κλινικές οι συνενώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο νοσοκομείων του ίδιου νομού.

Όταν λοιπόν ένα νοσοκομείο εφημερεύει, θα υπάρχει παραδείγματος χάριν, στα περισσότερα νοσοκομεία και σχεδόν σε όλα τα περιφερειακά, μόλις ένας παθολόγος για όλα τα συναφή παθολογικά τμήματα του τομέα (πνευμονολογικό, ουρολογικό κ.λπ.). Ακριβώς το ίδιο θα ισχύει για όλες τις κλινικές. Για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός του υπουργείου, έχει προγραμματιστεί η ανακατανομή 700 και πλέον γιατρών εντός των ορίων του νομού υπηρεσίας τους.

Η πιο σοβαρή και ταυτόχρονα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία πλευρά του σχεδίου - γκιλοτίνα που προωθεί η κυβέρνηση, είναι τα όσα προβλέπονται για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς εδώ έχουμε να κάνουμε άμεσα με τη ζωή χιλιάδων ασθενών. Στην προκειμένη περίπτωση, το υπουργείο Yγείας έχει προχωρήσει σε πρωτοφανή παραχάραξη των αριθμών, στην προσπάθειά του να πείσει πως τα κρεβάτια των ΜΕΘ είναι περισσότερα από τις πραγματικές ανάγκες, αφήνοντας έτσι ορθάνοικτο το ενδεχόμενο μείωσής τους. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Α. Λοβέρδος, παρουσιάζεται το 15% με 20% των κλινών στο Λεκανοπέδιο και το 23% σε όλη τη χώρα να είναι μονίμως άδειες, χωρίς όμως να αναφέρεται πουθενά πως μέσα σε αυτές συνυπολογίζονται και οι κλίνες που δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων σε μηχανήματα και προσωπικό. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στο Αττικό Nοσοκομείο, προτείνεται να μειωθούν τα κρεβάτια των ΜΕΘ θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Οι αδίστακτοι δολοφόνοι της κυβέρνησης και της τρόικας δείχνουν ξεκάθαρα πως μπροστά στο κέρδος, αδιαφορούν παντελώς για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων που θα προκληθεί από τον περιορισμό των κλινών ΜΕΘ, όπως επανειλημμένα έχουν προειδοποιήσει τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών.

Το σχέδιο Λοβέρδου φέρνει και τρομερές ανατροπές σε ό,τι αφορά το εργασιακό καθεστώτος των νοσοκομειακών ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Το γεγονός και μόνο πως θα υπάρξει μείωση κατά 25% των οργανικών κλινών του ΕΣΥ, θα έχει ως αποτέλεσμα το χάσιμο πάρα πολλών θέσεων εργασίας. Η ΟΕΝΓΕ υπολογίζει πως τα επόμενα χρόνια θα γίνουν 9.000 απολύσεις γιατρών και 26.000 απολύσεις νοσηλευτών. Παράλληλα, λόγω των συγχωνεύσεων και καταργήσεων νοσοκομείων θα υπάρξουν μειώσεις και στον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων σε προμήθειες, φαρμακεία, τροφοδοσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία ενός νοσοκομείου. Στο σχέδιο για το ΕΣΥ προβλέπεται το οριστικό «πάγωμα» διορισμών νέων ιατρών στο ΕΣΥ, καθώς όταν προκύπτουν οι οποιεσδήποτε ανάγκες, θα καλύπτονται με ανακατανομές. Γίνεται πρόβλεψη για την πρόσληψη μόνο 80 νέων ιατρών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Ακόμη, δεν ξεκαθαρίζεται τι πρόκειται να γίνει με τους 680 υπό διορισμό ιατρούς, ούτε ξεκαθαρίζει την τύχη των θέσεων των ειδικευόμενων στις υπό συγχώνευση κλινικές. Τέλος, η λογική της εφημερίας τομέα που εισάγει το σχέδιο σηματοδοτεί τη μείωση των εφημεριών και κατ’ επέκταση τη μείωση των αποδοχών για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ρίχνονται ακόμα πιο βαθειά στη γαλέρα της εντατικοποιημένης και κακοπληρωμένης εργασίας.

Χαρά των ιδιωτών η πανούκλα ΠΑΣΟΚ - ΕΕ – ΔΝΤ

Τα μεγαλύτερα θύματα του νυστεριού που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο ΕΣΥ, δεν είναι άλλα από τα δημόσια περιφερειακά νοσοκομεία. Τα περισσότερα κλεισίματα νοσοκομείων από τα 54 συνολικά και οι συγχωνεύσεις αφορούν τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις. Δεκάδες είναι επίσης και τα κέντρα υγείας που πρόκειται να κλείσουν. Το δόγμα της κυβέρνησης, κάτω από τις ευλογίες της τρόικας είναι πασιφανές: Ένα νοσοκομείο ανά νομό. Εν έτει 2011, ετοιμάζονται να γυρίσουν τα λαϊκά και φτωχά στρώματα της επαρχίας δεκαετίες πίσω, όταν κάποιος και για την πιο απλή ιατρική εξέταση έπρεπε να μεταβεί στην κοντινότερη μεγάλη επαρχιακή πόλη.

Τα κενά και οι παραλείψεις στις νοσοκομειακές μονάδες και υποδομές που προκύπτουν μέσα από το πολυδιαφημισμένο σχέδιο αναδιάταξης του ΕΣΥ θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και παράλληλα δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για να ανθίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία σε περιοχές όπου προωθείται η πλήρης κατάργηση του ΕΣΥ και των δημόσιων, παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα.

Στην Πελοπόννησο, στο νοσοκομείο Πύργου με ήδη τεράστια κενά σε προσωπικό και εφημερίες, καταργείται η μονάδα μεταγγίσεων αίματος, ενώ και στην Mονάδα Eντατικής Θεραπείας αφαιρούνται 2 κλίνες, μένοντας μόλις και μετά βίας 4. Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, μεταξύ άλλων, καταργείται η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ενώ τα νοσοκομεία Καλαβρύτων και Κρέστενων μετατρέπονται σε υποβαθμισμένα Kέντρα Yγείας με την κατάργηση 39 από τις 43 υπάρχουσες κλίνες και τη μεταφορά 16 γιατρών αλλά και νοσηλευτών στο νοσοκομείο του Πύργου. Παράλληλα, συγχωνεύεται το νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Πάτρας και καταργείται το 40% των κρεβατιών στο νοσοκομείο Αγ. Ανδρέα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ενισχυθεί η λειτουργία του ώστε να αποσυμφοριστεί το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Τέλος, καταργούν το Ψυχιατρείο της Τρίπολης.

Με τις προωθούμενες αλλαγές, στην Κρήτη όλο το βάρος των υπηρεσιών υγείας θα πέσει στα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία, του Ηρακλείου και των Χανίων, τα οποία ήδη στερούνται υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού για να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αν εξαιρέσουμε το νομό Ηρακλείου, όπου οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις θα είναι λίγες, σε όλους τους άλλους νομούς τα περισσότερα Kέντρα Yγείας θα βάλουν λουκέτο. Όμως και τα εναπομείναντα Kέντρα Yγείας ήδη υπολειτουργούν, καθώς η αδιαφορία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας τα έχει οδηγήσει σε μαρασμό. Στο νομό Χανίων, οι εμπνευστές του σχεδίου αναδιάταξης του ΕΣΥ, κόβουν το 50% των κλινών της μονάδας νεογνών Ανατολικής Κρήτης. Έτσι από 8 που ήταν μέχρι τώρα τα κρεβάτια, μένουν μόλις 4.

Στη Δυτική Ελλάδα, προς κλείσιμο οδεύει το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή εξειδικευμένο παιδικό και παιδοχειρουργικό νοσοκομείο, το Καραμανδάνειο, ενώ το νοσοκομείο Αγρινίου συγχωνεύεται με το μεγαλύτερο νοσοκομείο Μεσολογγίου. Στη Θεσσαλία, στο νοσοκομείο Βόλου κλείνουν κατά πάσα πιθανότητα η καρδιολογική κλινική και η Β΄ παθολογική κλινική, ενώ συνολικά από τις 470 οργανικές κλίνες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, εισήγηση του υπουργείου είναι να μειωθούν στις 330.

Στα νησιά του Ιονίου, προβλέπεται το κλείσιμο αρκετών Kέντρων Yγείας και μεταφορά αρκετών κλινικών, μέσω συγχωνεύσεων, στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, ενώ για το νοσοκομείο της Ζακύνθου προβλέπεται περικοπή 50 κλινών, με μόλις 70 να μένουν για να εξυπηρετήσουν όλο το νησί. Στο Αιγαίο, χαρακτηριστικά παραδείγματα συγχωνεύσεων και καταργήσεων νοσοκομειακών μονάδων και υποδομών είναι τα νοσοκομεία των βόρειων νήσων. Το νοσοκομείο Λήμνου συγχωνεύεται με αυτό της Μυτιλήνης ενώ το αντίστοιχο της Ικαρίας ενώνεται με αυτό της Σάμου.

Στη Βόρεια Ελλάδα μεταξύ άλλων, συγχωνεύονται τα νοσοκομεία Έδεσσας, Βέροιας, Νάουσας και Γιαννιτσών, όπως επίσης και τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Παράλληλα, καταργείται το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου. Στη Θεσσαλονίκη, το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η συγχώνευση του Β΄ ΙΚΑ Παναγία με το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και τη μεταφορά τμημάτων σε άλλα νοσοκομεία.

Όσο αφορά τα νοσοκομεία της Αθήνας πάντως, τα παραδείγματα τραγικών περικοπών και ελλείψεων που θα προκύψουν από τους σχεδιασμούς Λοβέρδου είναι αρκετά και σε πολλές περιπτώσεις δολοφονικά. Έχουμε αρχικά μια σειρά από συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Χαρακτηριστικά, στον Ευαγγελισμό συγχωνεύονται, σε πρώτη φάση διοικητικά μόνο, τα νοσοκομεία Πολυκλινική, Έλενα Βενιζέλου, Οφθαλμιατρείο, ενώ με αυτό της Νίκαιας, τα νοσοκομεία Ασκληπιείο, Μεταξά, Τζάνειο και Ωνάσειο. Κάτι αντίστοιχο, θα γίνει με την πλειονότητα των νοσοκομείων της Αττικής.

Στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης αναμένεται να περικοπεί το 50% των χειρουργικών κλινών, ενώ παράλληλα οδηγείται σε μαρασμό μέσα από τη συγχώνευση με το Αγία Σοφία. Στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής οι μονάδες τεχνητού νεφρού και οι μονάδες εμφραγμάτων θα κλείσουν απλώς και μόνο επειδή κοστίζουν ακριβά, ανοίγοντας διάπλατα τις συγκεκριμένες παροχές υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Παράλληλα, πέρα από κάθε λογική συγχωνεύονται το Δαφνί με το Δρομοκαΐτειο, στο όνομα και μόνο της περικοπής κλινών.

ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ


Προκλήσεων συνέχεια από τους Σκοπιανούς, οι οποίοι βρήκαν ευκαιρία σε επίσημη τελετή που έλαβε μέρος στην Τουρκία να προωθήσουν την ανιστόρητη προπαγάνδα τους.

Συγκεκριμένα στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με συμμετοχή κυρίως Σκοπιανών και Τούρκων αξιωματικών που φοιτούν σε ακαδημίες της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρευρισκόμενοι ήταν πάνω από 1,000 άτομα και είχε διοργανωθεί με την βοήθεια της Σκοπιανής Πρεσβείας στην Άγκυρα.

Παρόντες ήταν επίσης ανώτερα στελέχη του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών. Οι Σκοπιανοί εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και φρόντισαν να “ενημερώσουν” τους Τούρκους αξιωματούχους για την “αληθινή” ιστορία της Μακεδονίας.

Σε μια σύντομη ομιλία που θα προκαλούσε το γέλιο σε όποιον γνωρίζει ιστορία, οι Σκοπιανοί έκαναν λόγο για τον ένδοξο “πρόγονο” τους, τον Μακεδόνα Μ. Αλέξανδρο. Επίσης τόνισαν ότι η χώρα τους προωθεί από την… αρχαιότητα την ιδέα της ένωσης των εθνών και φυλών!!!

Έγινε αναφορά επίσης στην Μακεδονία ως βιβλική γη, ενώ έμφαση έδωσαν στο γεγονός ό,τι το Κυριλλικό αλφάβητο προέρχεται από τους Μακεδόνες Κύριλλο και Μεθόδιο.

Στην επίσημη τελετή φρόντισαν κιόλας να υπάρχει αναρτημένη και σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, η οποία τελευταία δεν λείπει από σχεδόν καμία Σκοπιανή εκδήλωση. Άλλωστε οι Σκοπιανοί γνωρίζουν καλά ό,τι ως συνήθως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αντίδραση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΟΡΘΙΟΣ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΕΙ


Liberation:Για τους Έλληνες, είναι καιρός να πούνε όχι, και, για όλους εμάς, ήρθε ο καιρός να τους υποστηρίξουμε.

«Ο Έλληνας αν και χτυπημένος μέχρι θανάτου πάντα σηκώνεται»

Η Γαλλική εφημερίδα «Liberation» σε ολοσέλιδο άρθρο της διατρανώνει πως «είμαστε όλοι Έλληνες» και δείχνει την αλληλεγγύη της στον Ελληνικό λαό.
Διαβάστε το άρθρο:
Όχι. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, αν και δραματικό, δεν είναι μια καταστροφή. Είναι επίσης μια ευκαιρία.
Γιατί η δύναμη του χρήματος έχει, για πρώτη φορά, υπερβεί με ένταση το ρυθμό της μέχρι τότε σταδιακής, σχολαστικής και προσεκτικά οργανωμένης καταστροφής του δημόσιου συμφέροντος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Και σε μια χώρα τόσο διάσημη για τη φιλοσοφία της ζωής, στον αντίποδα του αγγλοσαξονικού μοντέλου, και διάσημη για την ακούραστη αντίσταση που έχει φέρει στις πολλαπλές μορφές καταπίεσης που προσπάθησαν να τη χαλιναγωγήσουν.

Ο Έλληνας δεν χορεύει και δε θα χορέψει ποτέ στο ένα πόδι, ούτε θα σκύψει δουλικά, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα που θέλουν να του επιβάλλουν.

Χορεύει με τα χέρια του, σαν να θέλει να πετάξει προς τα αστέρια. Γράφει στους τοίχους αυτό που θα του άρεσε να διαβάσει κάπου αλλού.

Καίει μια τράπεζα όταν δεν του αφήνουν πλέον την πολυτέλεια να ψήσει στην παραδοσιακή του ψησταριά.
Ο Έλληνας είναι τόσο ζωντανός, όσο η ιδεολογία της απειλής θανάσιμη.
Και ο Έλληνας αν και χτυπημένος μέχρι θανάτου, στο τέλος πάντα σηκώνεται.
Ναι, η Ευρώπη της οικονομίας ήθελε να δημιουργήσει ένα παράδειγμα.Αλλά μες τον εκνευρισμό της να χτυπήσει τη χώρα που φαινόταν η πιο αδύναμη στη ευρωζώνη, μέσα στην υπερβολική της βία, η μάσκα της έπεσε.

Είναι τώρα περισσότερο από ποτέ, η ώρα να καταδείξουμε το αληθινό της πρόσωπο: αυτό του ολοκληρωτισμού. Γιατί πρόκειται πραγματικά περί αυτού.

Και υπάρχει μόνο μία απάντηση στον ολοκληρωτισμό: ο αγώνας, επίμονος και ανυποχώρητος, μέχρι τη μάχη, αν χρειαστεί, καθώς διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη. Έχουμε έναν κόσμο, μια ζωή, και αξίες να υπερασπιστούμε.

Παντού στους δρόμους, είναι τα αδέλφια μας, οι αδελφές μας, τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι οποίοι έχουν πληγεί μπροστά στα μάτια μας, ακόμα και αν είναι μακριά. Πεινάμε, κρυώνουμε και πονάμε μαζί τους. Όλα τα χτυπήματα που δέχονται μας τραυματίζουν εξίσου.


Κάθε παιδί στην Ελλάδα που λιποθυμά στο σχολείο του, μας καλεί στην αγανάκτηση και στην εξέγερση.

Για τους Έλληνες, είναι καιρός να πούνε όχι, και, για όλους εμάς, ήρθε ο καιρός να τους υποστηρίξουμε.

Επειδή ο ελληνικός λαός σήμερα ηγείται της μάχης κατά του οικονομικού ολοκληρωτισμού, που καταστρέφει παντού τη δημόσια περιουσία,
απειλεί την καθημερινή επιβίωση, διαδίδει την απόγνωση, το φόβο και την αποχαύνωση μέσα από έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων.

Πέρα από έναν συναισθηματικό θυμό που εκτονώνεται με την καταστροφή των συμβόλων της καταπίεσης, αναπτύσσει έναν διαυγή θυμό, των αγωνιστών που αρνούνται να στερηθούν την ίδια τους τη ζωή προς όφελος της τραπεζικής μαφίας και της λογικής της, αυτής του «τρελού χρήματος».

Με τις συνελεύσεις της άμεσης δημοκρατίας, το κίνημα της πολιτικής ανυπακοής, το κίνημα «Δεν πληρώνω» και τις πρώτες εμπειρίες της αυτοδιαχείρισης, μια νέα Ελλάδα αναδύεται αυτή τη στιγμή, που απορρίπτει την τυραννία της αγοράς για λογαριασμό των ανθρώπων.

Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα πάρει για τους ανθρώπους να ελευθερωθούν από την εθελοντική δουλεία τους,
αλλά είναι βέβαιο ότι, αντιμετωπίζοντας τη γελοιότητα της πελατειακής πολιτικής, των διεφθαρμένων δημοκρατιών, τον τραγελαφικό κυνισμό του κράτους των banksters (τραπεζική μαφία), θα έχουμε μόνο την επιλογή -ενάντια σε κάθε εκβιασμό- να διαχειριστούμε τις υποθέσεις μας εμείς οι ίδιοι.

Η Ελλάδα είναι το παρελθόν μας.
Είναι επίσης το μέλλον μας.
Ανακαλύψτε την ξανά μαζί της!
Το 2012 ας γίνουμε όλοι Έλληνες!

ΠΟΙΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ


Τα συμφέροντα πολιτικού προσώπου πίσω από την διάθεση γενοσήμων φαρμάκων βλέπει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος που με δηλώσεις του το πρωί στον Real fm κατήγγειλε τη στάση του Υπουργείου Υγείας.
Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Χουδαλάκη και της Μαριάνθης Κωνσταντάτου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στη βουλή που είχε πει "'Οσο είμαι εγώ στο υπουργείο, γενόσημα από το Ισραήλ δε θα έρθουν..." για να αποδείξει οτι αυτή η δήλωση δεν ήταν τυχαία. Ο κ.Λουράντος επικαλείται τη συμφωνία που έγινε το 2010 μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, στο πλαίσιο εμπορικής συνεργασίας, υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.
eb492e51c67b1f7de3f583eca480165d
Στο συγκεκριμένο έγγραφο περιγράφεται η εμπορική δραστηριότητα ισραηλινών εταιρειών στην Ελλάδα και μεταξύ αυτών αναφέρεται και η "Superpharm" που έχει σκοπό την ανάπτυξή της μέσω πολυφαρμακείων στην Αθήνα. Δείτε το σχετικό απόσπασμα της σελ.3
3c4eaa98dbf901fb98d6688439c4f573
Με μία γρήγορη ματιά στις ιστοσελίδες που αναφέρονται στη συγκεκριμένη εταιρεία, βλέπει ότι δραστηριοποιείται, κυρίως, στην παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων.

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΥΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΗΠΑ, Γερμανία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φιγουράρουν στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας με τους κατόχους των περισσοτέρων τόνων χρυσού παγκοσμίως, ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 31η θέση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 1η θέση κατέχοντας 8.133,5 τόνους χρυσού, ακόλουθεί η Γερμανία με 3.396,3 τόνους και το ΔΝΤ με 2.814,1 τόνους.


Η Ελλάδα βρίσκεται στην 31 θέση, κατέχοντας σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council) 111,6 τόνους.

Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως η Ελλάδα διατηρεί συνολικά 147,5 τόνους χρυσού. Οι 111,6 τόνοι αφορούν τον χρυσό που βρίσκεται στην Ελλάδα, καθώς σημαντικό μέρος των διαθεσίμων σε χρυσό φυλάσσεται σε τράπεζες του εξωτερικού και συγκεκριμένα στην Ελβετία, στην ΕΚΤ και στις Κεντρικές τράπεζες της Μ. Βρετανίας (Βank of England) και των ΗΠΑ (FED).

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ιταλία, με 2.451,8 τόνους χρυσού και στην 5η θέση η Γαλλία με 2.435,4 τόνους. Η ΕΚΤ καταλαμβάνει την 12η θέση με 502,1 τόνους, ενώ στην 30η θέση, ήτοι μια θέση παραπάνω από την Ελλάδα, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), με 119 τόνους χρυσού.

ΓΙΟΥΧΑΡΑΝ ΤΟΝ ΝΤΑΛΑΡΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ


Συναυλίες αλληλεγγύης στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά ετοίμαζε καιρό τώρα ο Γιώργος Νταλάρας. Και η αρχή έγινε εχθές στη Νίκαια και στο κλειστό γυμναστήριο του Πλάτωνα στις 7.30 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της παραγωγής: «αυτή η πρωτοβουλία είναι μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης και συμμετοχής που μας θυμίζει ότι η μουσική πάντα μπορεί να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας. Φίλος ανάμεσα σε φίλους, γνωστούς και μη, με βαθιά την πρόθεση και επιθυμία να βρεθεί και να συνομιλήσει μαζί τους, μέσα από τα τραγούδια και τις μουσικές του, που πάντοτε ενώνουν, ψυχαγωγούν, συντροφεύουν, παρηγορούν, δίνουν χαρά και λυτρώνουν. Το ελληνικό τραγούδι στάθηκε, πάντα, δίπλα στους Έλληνες και στις πιο δύσκολες στιγμές τους. Έτσι μπορεί να κάνει και σήμερα ξορκίζοντας την παραλυτική επίδραση του φόβου, της απομόνωσης και της κοινωνικής αποξένωσης». Έλα όμως που οι απόψεις του καλλιτέχνη περί μνημονίου έριξαν λάδι στην φωτιά; Το τί έγινε στη συναυλία δεν περιγράφεται. Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων γιούχαραν εν χορώ τον καλλιτέχνη, έβριζαν, τον ειρωνευόταν για την οικονομική επιφάνειά του και για το ότι συμφωνεί με το μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη κι όταν παρενέβησαν άτομα της παραγωγής οι κραυγές αγανάκτησης δεν σταμάτησαν με αποτέλεσμα να διακοπεί κάποιες φορές η συναυλία

ΩΚΕΑΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ


Το σκάφος Mars Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), ανακάλυψε νέα στοιχεία ότι πιθανότατα ένας ωκεανός νερού κάλυπτε μεγάλα τμήματα της επιφάνειας του Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Το σκάφος, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη από το 2003, εντόπισε γεωλογικά ιζήματα στις βόρειες πεδιάδες του «κόκκινου πλανήτη», που παραπέμπουν σε ..ωκεάνιο βυθό. Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί οπτικές ενδείξεις για την ύπαρξη αρχαίων ακτογραμμών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζερεμί Μουζινό του Ινστιτούτου Πλανητολογίας και Αστροφυσικής της Γκρενόμπλ και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, δήλωσαν ότι πλέον αυξάνονται οι ενδείξεις ότι όντως κάποτε υπήρχε αφθονία νερού στον πλανήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ESA και το New Scientist. Το Mars Express, που αναμένεται να συνεχίσει την αποστολή του τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2012, χρησιμοποιεί ένα ραντάρ, το Marsis, που «βλέπει» σε βάθος 60 έως 80 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Άρη και ψάχνει για νερό σε υγρή μορφή ή πάγου.
Οι ευρωπαίοι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που επί δύο χρόνια συνέλλεξε αυτό το όργανο και εκτιμούν ότι το σημερινό χαμηλής πυκνότητας υλικό που καλύπτει τις βόρειες πεδιάδες του πλανήτη και το οποίο φαίνεται να περιέχει πάγο, προέρχεται από ένα αρχαίο ωκεανό.
Η νέα ανακάλυψη συνέπεσε με μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο γεωφυσικό περιοδικό "Geophysical Research Letters", με επικεφαλής τον Τομ Πάικ του Imperial College του Λονδίνου, η οποία συμπέρανε ότι ο Άρης κατά πάσα πιθανότητα πέρασε από μια μακρά φάση σούπερ-ξηρασίας, η οποία κράτησε πάνω από 600 εκατ. χρόνια και έχει πια εξαφανίσει κάθε πιθανότητα ύπαρξης ζωής στην επιφάνειά του σήμερα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το έδαφος του Άρη δεν εκτέθηκε σε υγρό νερό για πάνω από 5.000 χρόνια, από τότε που ο πλανήτης σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Ο Μουζινό συμφωνεί ότι ακόμα και αν πράγματι υπήρξε ένας τέτοιος ωκεανός, μάλλον δεν θα διατηρήθηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να γεννηθεί ζωή μέσα σε αυτόν. Το πιθανότερο, κατά τους ερευνητές, είναι ότι το νερό πάγωσε ή εξατμίστηκε στην ατμόσφαιρα σε διάστημα περίπου ενός εκατομμυρίου ετών.

Άλλοι επιστήμονες πάντως δεν έχουν αποκλείσει την πιθανότητα πριν από αυτό τον πρόσκαιρο ωκεανό (πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια), να είχε υπάρξει ένας άλλος ακόμα πιο παλιός (πριν από 4 δισ. χρόνια), που ίσως να διήρκεσε περισσότερο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το BBC και το "Science", η ESA και η αντίστοιχη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos σχεδιάζουν την κοινή αποστολή ExoMars χωρίς να υπολογίζουν πλέον, όπως φαίνεται, στη βοήθεια της αμερικανικής NASA. Η τελευταία αντιμετωπίζει περιορισμούς στον προϋπολογισμό της μετά τις αναμενόμενες περικοπές της κυβέρνησης Ομπάμα στο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, οι τελικές ανακοινώσεις για το οποίο αναμένονται.

Το πρόγραμμα ExoMars -που περιλαμβάνει ένα σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Άρη (προγραμματιζόμενη εκτόξευση το 2016) και ένα μεγάλο ρομποτικό εξερευνητικό όχημα τύπου ρόβερ στην επιφάνειά του (εκτόξευση το 2018)- έχει αναβληθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα. Αρχικά ήταν μια ευρωπαϊκή ιδέα, η οποία το 2009 συγχωνεύτηκε με ένα παρεμφερές σχέδιο της NASA, την οποία όμως μάλλον θα αντικαταστήσουν οι Ρώσοι, ειδικά μετά την πρόσφατη αποτυχία της ρωσικής αποστολής «Φόβος» που προοριζόταν για τον Άρη. Οι ρωσικοί πύραυλοι «Proton» ίσως είναι αυτοί που θα αναλάβουν την μεταφορά της αποστολής.

ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΥΜΠΟΥ


Την οικοτουριστική Ακρόπολη της Ελλάδας στοχεύει να δημιουργήσει στον Ολυμπο το φιλόδοξο σχέδιο για την προστασία και την ανάπτυξη του «βουνού των θεών», που κατέθεσαν στη Βουλή οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής.

Στόχος του σχεδίου, το οποίο προωθούν από κοινού οι πέντε δήμοι που μοιράζονται τον ορεινό όγκο του Ολύμπου, είναι η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής σε έναν νέο τουριστικό πόλο έλξης διεθνούς βεληνεκούς, ικανό για την προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών από όλον τον κόσμο.

Για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα, βέβαια, το βασικό μέλημα όλων των τοπικών φορέων δεν είναι άλλο από την προστασία του παρολύμπιου περιβάλλοντος, μια περιοχή... μυθικού φυσικού κάλλους, η οποία σήμερα τίθεται αντιμέτωπη με τους λαθροκυνηγούς, την παράνομη κοπή δένδρων αλλά και τα σκουπίδια που ορισμένοι ασυνείδητοι αφήνουν ακόμα και σε υψόμετρο 2.000 μέτρων.

«Ο Όλυμπος είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο διεθνώς αλλά και συνάμα το πιο αναξιοποίητο σύμβολο της χώρας. Δεν ανήκει μόνο στους κατοίκους της περιοχής, αλλά στους πολίτες όλους του κόσμου. Για να αναπτυχθεί όμως η περιοχή, δεν σκοπεύουμε να καταστρέψουμε τη φύση που σήμερα χαιρόμαστε», δηλώνει ο δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος, δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας που επιτελείται.
Το σχέδιο των δήμων Ελασσόνας, Δίου - Ολύμπου, Τεμπών, Κατερίνης και Σερβιών - Βελβεντού κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκινά για τη σύνταξη του νέου Προεδρικού Διατάγματος Θεσμοθέτησης του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου. Πρόκειται για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα καλύψει τις χρήσεις γης στην περιοχή και παράλληλα θα οριοθετήσει τις εκτάσεις αποκλειστικής προστασίας της φύσης. Η ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος, που αναμένεται μέχρι το προσεχές καλοκαίρι, πρόκειται να «φορέσει» στο περιβάλλον του Ολύμπου μια τριπλή... ζώνη ασφαλείας!

Απόλυτη προστασία
«Το σχέδιο που υποστηρίξαμε από κοινού με τους δήμους αφορά τη δημιουργία τριών ζωνώνπροστασίας. Με αυτόν τον τρόπο, ολόκληρος ο Ολυμπος θα αποτελεί μια ενιαία ζώνη απόλυτηςπροστασίαςτης φύσης», αναφέρει η διευθύντρια του Δασαρχείου Ελασσόνας Ζωή Φτίκα, προσθέτοντας πως η προστατευόμενη περιοχή θα διαχωρίζεται σε τρεις ξεχωριστές ζώνες, οι οποίες θα καλύπτουν συνολικά 230.000 στρέμματα γης. «Η Α’ ζώνηπροστασίαςδεν θα επιτρέπει καμία δόμηση και δραστηριότητα, η Β’ ζώνη θα επιτρέπει μόνο μερικά καταφύγια ανάγκης, ενώ στη Γ’ ζώνη θα επιτρέπονται η βόσκηση και το κυνήγι, με αυστηρές βέβαια προδιαγραφές».

«Σε αυτές τις εκτάσεις σήμερα αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα παράνομης υλοτομίας, καθώς η κρίση έχει ωθήσει τους ασυνείδητους να κόβουν τα δένδρα για να πωλούν καυσόξυλα», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου Παύλος Ανδρεαδάκης, ο οποίος καλείται εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσει αναρίθμητα προβλήματα. «Οι λαθροκυνηγοί έχουν σχεδόν αφανίσει τους τοπικούς πληθυσμούς του σπάνιου ελληνικού αγριόγιδου, ενώ, δυστυχώς, πολλοί ορειβάτες και πεζοπόροι αφήνουν τα σκουπίδια τους στις κορυφές. Η πρόταση για το νέο Προεδρικό Διάταγμα είναι στη σωστή κατεύθυνση, διότι για πρώτη φορά το βουνό θωρακίζεται θεσμικά».

Καταφύγια και θεματικά πάρκα
Περιμετρικά των ζωνών προστασίας, το σχέδιο των τοπικών φορέων προβλέπει τη δημιουργία μιας τέταρτης περιοχής, οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, συνολικής έκτασης 130.000 στρεμμάτων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέο κέντρου φιλοξενίας και αναψυχής των επισκεπτών του Ολύμπου. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής περιλαμβάνουν την εγκατάσταση νέων οικοτουριστικών καταφύγιων, την ίδρυση σχολής ορειβασίας, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Δολίχης και της Περραιβίας, ακόμα και τη δημιουργία θεματικού πάρκου με θέμα τους Ολύμπιους θεούς! «Το μυθολογικό πάρκο είναι απλά μια πρόταση που, αν υλοποιηθεί, δεν θα ξεφεύγει από το πλαίσιο της οικοτουριστικής ανάπτυξης. Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία της περιοχής, να πούμε ότι σε ένα χωριό 300 κατοίκων θα φέρουμε 3.000 τουρίστες», τονίζει ο δήμαρχος Ελασσόνας Γ. Πασχόπουλος.

«Στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας πύλης εισόδου για το “βουνό των θεών”. Η ανάπτυξη που οραματιζόμαστε είναι σε αρμονία με το περιβάλλον και προς όφελος των τοπικών πληθυσμών, καθώς θα προσπαθήσουμε να θέσουμε τα προϊόντα της τοπικής παραγωγής στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων», δηλώνει ο δήμαρχος Τεμπών Κωνσταντίνος Κολλάτος. «Η συνεργασία των δήμων της περιοχής δείχνει πόσο πιστεύουμε στη δυναμική που έχει ο Ολυμπος. Ελπίζουμε η προσπάθεια αυτή να είναι η αρχή για να ενταχθεί η περιοχή στην εθνική στρατηγική για τον τουρισμό», προσθέτει ο Κ. Κολλάτος.

Ξαναγεννιέται η υψηλότερη λίμνη της Ελλάδας
Στη βορειοδυτική πλευρά του Ολύμπου βρίσκεται μια πεδιάδα με ειδυλλιακή θέα στην κορυφή του θρόνου του Δία, όπου επί αιώνες βρισκόταν ο υψηλότερος υδροφόρος ορίζοντας του ελλαδικού χώρου. Το διαδημοτικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Ολύμπου σκοπεύει να φέρει ξανά στην επικαιρότητα το ξεχασμένο σχέδιο για την αναβίωση της λίμνης Ασκουρίδας, που βρίσκεται στον οικισμό της Καλλιπεύκης. Ευρισκόμενη σε υψόμετρο που υπερβαίνει τα 1.000 μέτρα, ο υδάτινος όγκος της λίμνης κάλυπτε μια τεράστια έκταση της τάξεως των 5.500 στρεμμάτων. Αποξηράνθηκε το 1921, ώστε να καταπολεμηθούν τα κρούσματα ελονοσίας που έπλητταν την περιοχή και να δημιουργηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις για τους κατοίκους. Η έρευνα για την αποκατάστασή της ολοκληρώθηκε το 2007, έκτοτε όμως το σχέδιο δεν έχει προχωρήσει. «Η αναβίωση της λίμνης είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο του σχεδίου, καθώς η περιοχή είναι πανέμορφη και μπορεί να αξιοποιηθεί», λέει ο δήμαρχος Τεμπών Κωνσταντίνος Κολλάτος. «Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με ένα απλό έργο, την ανέγερση φράγματος στην παλαιά σήραγγα που πήρε το νερό της Ασκουρίδας», λέει η επιστήμονας του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων και Υγροτόπων Σωτηρία Κατσαβούνη, προσθέτοντας πως ένα τέτοιο έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, καθώς θα ανασυστήσει τον αρχαιότερο φυσικό βιότοπο της περιοχής.

ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ, ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ;ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΝΩΜΗΣ ΕΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑΥΤΟ ΚΙΟΛΑΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ!

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ


Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: “Η καλλιέργεια της Στέβιας και οι προοπτικές της στην Πιερία” διοργάνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, σε συνεργασία με την Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» Κατερίνης, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.



Στην ημερίδα παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,Σοφία Μαυρίδου, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πέτρος Λόλας, ο
Πρόεδρος Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Κ. Μακεδονίας, Θωμάς Παπανικολάου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήρης Τσιμήτρης, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Ευδοκία Γεωργίου – Κίτσιου και ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς.

Στην επιτακτική ανάγκη αναζήτησης και στροφής του αγροτικού κόσμου προς νέες καλλιέργειες αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου. Όπως δήλωσε, «στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς που ζούμε, η
εφαρμογή νέων μοντέλων αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία για την ανάκαμψη της αγροτικής οικονομίας».

Η Σοφία Μαυρίδου επεσήμανε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με γνώμονα την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, συχνά διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της συνεχούς πληροφόρησης των αγροτών της Πιερίας. Άλλωστε, τόνισε ότι η Πιερική γη είναι ευλογημένη και εάν αξιοποιηθούν καταλλήλως τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα με βάση τις νέες ανάγκες της εποχής, ο αγροτικός κόσμος θα καταφέρει να γίνει μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας επεσήμανε ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι πάντα στο πλευρό των αγροτών και μέσα από την προώθηση εναλλακτικών προτάσεων ο αγρότης μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλό εισόδημα.

Στην καλλιέργεια της στέβιας, στην έρευνα και στην προοπτική της, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πέτρος Λόλας. Όπως εξήγησε, η στέβια µε τροπική καταγωγή είναι ένα πολυετές φυτό που καλλιεργείται ως µονοετές ή για 3-5 ή και περισσότερα χρόνια, πολύκλαδο, θαµνοειδές είδος, ποώδες στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και ηµιξυλώδες στο στάδιο της συλλογής. Εντοπίστηκε το 1887 στα υψίπεδα της Παραγουάης όπου για χρόνια χρησιµοποιούνταν (και καλλιεργούνταν) από τις τοπικές φυλές των Ινδιάνων, οι οποίοι γνώριζαν τις µοναδικές βοτανικές ιδιότητές της ως ισχυρό γλυκαντικό και θεραπευτικό.

Σε όλες τις χώρες όμως όπου καλλιεργείται σήµερα (Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Μαλαισία, Ισραήλ, Καναδά, Βραζιλία, Παραγουάη, κ.α.) χρησιµοποιείται κυρίως ως ετήσιο φυτό, ύψους 40 - 60 cm, ανάλογα µε το στάδιο κοπής. Η καλλιέργεια της στέβιας µοιάζει πολύ µε την καπνοκαλλιέργεια τόσο ως προς τις εδαφοκλιµατικές συνθήκες και περίοδο καλλιέργειας στο χωράφι (από Απρίλιο έως Σεπτέµβριο), όσο και την παραγωγή των φυτών στα σπορεία, τη λίπανση, τις αποστάσεις φυτείας, τις απαιτήσεις σε άρδευση (λιγότερες ανάγκες σε σύγκριση µε τα ξενικά καπνά), συλλογή µε κοπή περισσότερες από µία φορά, την ξήρανση, κ.α.

Στην Ελλάδα από το 2006 έως σήµερα, όπως και στις άλλες χώρες, δεν έδειξε να προσβάλλεται από εχθρούς (έντοµα) ή αρρώστιες. Έτσι, αν τελικά διαδοθεί η στέβια στην χώρα µας η καλλιέργειά της πολύ πιθανόν να µπορεί να γίνεται βιολογικά. Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε αντίθεση με τις άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες (ιπποφαές, κράνα, γκότζι μπέρι κτλ) έχει πραγματοποιηθεί έρευνα για την καλλιέργεια στέβιας.

Να σημειωθεί ότι έγινε αποδεικτική καλλιέργεια στη Βροντού για 4 έτη, το 2007 µε χρηµατοδότηση της Ε.Ε. και το 2008, 2009 και 2010 µε χρηµατοδότηση της Οµάδας ΣΠΕΚΟ.

Η στέβια αποτελεί πηγή πολύ χρήσιμων για τον άνθρωπο φυσικών ουσιών, όπως η στεβιοσίδη (φυσική γλυκαντική ουσία), η γιββερελλίνη (φυτοορµόνη), η χλωροφύλλη (φυσική χρωστική), φυτοστερόλες (Ιατρική, τρόφιµο), ισοστεβιόλη (Ιατρική), κ.α. Σπουδαιότερη από αυτές και για την οποία κυρίως καλλιεργείται σήµερα η στέβια είναι η στεβιοσίδη (και ρεµπαουδιοσίδη, δουλκοσίδη) φυσική γλυκαντική ουσία, έως και 300 φορές ποιο γλυκιά από τη ζάχαρη, το ίδιο γλυκιά µε ορισµένες συνθετικές γλυκαντικές ουσίες αλλά χωρίς τα προβλήµατα για την υγεία που έχουν αυτές, µε πρακτικά µηδενική θερµιδική περιεκτικότητα.

Οι µεγαλύτεροι χρήστες της στεβιοσίδης είναι η βιοµηχανία τροφίµων-ποτών- ζαχαροπλαστική (υποκαθιστά τη ζάχαρη και την πράσινη χρωστική) και η Ιατρική (για τους διαβητικούς).

Η στέβια έχει επιπλέον ιδιότητες όπως, αντιοξειδωτικές, αντιυπερτασικές, αντιβακτηριακές, δεν προκαλεί τερηδόνα, ούτε υπέρβαρους, ρυθµίζει το σάκχαρο στο αίµα, είναι καρδιοτονωτική, επουλωτική και εξαιρετικό περιποιητικό δέρµατος (αντιγηραντική). Οι βλαστοί µετά την αποφύλλωση χρησιµοποιούνται στην εξαγωγή φυσικής πράσινης χρωστικής για χρήση στη βιοµηχανία τροφίµων-ποτών- ζαχαροπλαστικής και τα υπολείµµατα ως ζωοτροφή. Από τους βλαστούς µε ειδική ζύµωση εξάγεται γιββερελλίνη (φυσική φυτοορµόνη).

Στις Η.ΠΑ επιτρέπεται ως συµπλήρωµα διατροφής και διαιτητικό συµπλήρωµα και από το 2008 θεωρείται GRAS. Σε άλλες χώρες όπως Ιαπωνία από το 1971, Κίνα, Ισραήλ, Ελβετία, Καναδά, Βραζιλία, Αυστραλία-Ν. Ζηλανδία από το 2008 ως υποκατάστατο της ζάχαρης, ως συµπλήρωµα διατροφής και δίαιτας.

Στην Ελλάδα και Ε.Ε. επιτρέπεται ως γλυκαντική ουσία και προσθετικό τροφίµων από 2/12/2011.

Σήμερα παγκοσμίως καλλιεργούνται περίπου 500.000 στρέμματα στέβιας και αναμένεται να αυξηθούν λόγω της εισαγωγής των προϊόντων της στέβια στην παγκόσμια αγορά. Δηλαδή, αναμένεται να εκτοπίσει τα χημικά γλυκαντικά (Ασπαρτάμη, Σουκραλόζη κλπ), αλλά και να αποσπάσει μεγάλα μερίδια αγοράς και από την κλασσική ζάχαρη (τευτλοζάχαρη και καλαμοζάχαρη), όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές.

Προβλέπεται ότι εντός της Ε.Ε. θα χρειαστεί να καλλιεργηθούν περίπου 1.000.000 στρέμματα για την κάλυψη των αναγκών της. Η Ελλάδα οφείλει να αποκτήσει μέρος της Ευρωπαϊκής αγοράς στέβιας και να καλλιεργείται κυρίως από πρώην καπνοπαραγωγούς.

Στους δύο πυλώνες, τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα που μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της Πιερίας αναφέρθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήτρης Τσιμήτρης. Πρόσθεσε, ότι το ενδιαφέρον των αγροτών για αυτές τις εκδηλώσεις είναι μεγάλο και αποδεικνύει τη διάθεσή τους να ασχοληθούν με νέες και πιο αποδοτικές καλλιέργειες.

Ενθαρρυντικά είναι τα συμπεράσματα από τους πειραματικούς αγρούς της Πιερίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Κ. Μακεδονίας, Θωμάς Παπανικολάου. Την ίδια ώρα , έθεσε και το θέμα της καθετοποίησης της παραγωγής, δηλαδή της δημιουργίας μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας της στέβιας.

Για το σκοπό της νέας αυτής καλλιέργειας, που είναι η αντικατάσταση των καλλιεργειών του καπνού και των ζαχαρότευτλων που λόγω της νέας Κ.Α.Π. δεν αποδίδουν ικανοποιητικό εισόδημα στα νοικοκυριά των αγροτών, μίλησε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Ευδοκία Γεωργίου – Κίτσιου. Ωστόσο, τόνισε, ότι «αυτό που χρειάζεται είναι μια εντονότερη δράση σε επίπεδο ενημέρωσης και αυτός είναι ο σκοπός αυτής της ημερίδας. Ταυτόχρονα
απαιτούνται κοινές δράσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς για να προκύψει κάτι βιώσιμο και ελπιδοφόρο για τον τόπο μας».

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ


Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα «είναι ακριβώς αυτό που αντιμετώπισε η Αργεντινή το 2001. Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να διδαχθεί από την εμπειρία της Αργεντινής, οι παραλληλισμοί με την Ελλάδα ίσως καταλήξουν να αφορούν και μία χρηματοπιστωτική κατάρρευση».Αυτό έγραψε, μεταξύ άλλων, αυτές τις μέρες ο Μοχάμεντ ΕλΕριάν, ο διαχειριστής του μεγαλύτερου επενδυτικού κεφαλαίου στον κόσμο (PIMCO). Κατά τη γνώμη του η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα θυμίζει υπερβολικά την Αργεντινή του 2001.

Οι συνεχείς απειλές του Βενιζέλου, του Παπαδήμου και…δημοσιογράφων ότι, αν η Ελλάδα αρνηθεί τον δρόμο των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, τότε θα καταρρεύσει όπως η Αργεντινή έχει ο πιο ψευδής και γελοίος εκβιασμός ώστε να πειστούν οι Έλληνες ότι ο δρόμος της υποταγής στους δανειστές, ακόμη και με εκπτώσεις στηδημοκρατία, είναι ο μοναδικός.

Αποσιωπούν, όμως, όλοι αυτοί ότι η Αργεντινή κατέρρευσε εν μέσω της απόπειρας «προσαρμογής» της οικονομίας της στις επιταγές του ΔΝΤ και των δανειστών της και, όπως υπενθυμίζει ο Ελ Εριάν, ενώ παρακαλούσε τους δανειστές της για «άλλη μία δόση».

Ακόμη χειρότερα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το δικό της… PSI, η συμφωνημένη με τους δανειστές αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου να το μειώσει μόλις κατά… 20%. Ούτε στάση πληρωμών είχε κηρύξει ούτε το νόμισμά της είχε ακόμη αποσυνδέσει από τη σταθερή ισοτιμία του με το δολάριο και την υποτίμησή του ούτε τη μονομερή διαγραφή χρέους της κατά 75% είχε αρχίσει.

Αυτά συνέβησαν μετά την κατάρρευση, την οποία υπέστη ευρισκόμενη υπό την πιο σκληρή επιτροπεία, με το ΔΝΤ στη χώρα και απολύτως κυρίαρχο. Και όχι μόνο συνέβησαν μετά, αλλά αποτέλεσαν την απαρχή τηςθεαματικής ανάκαμψης της οικονομίας της.

Όπως επισημαίνει ο Ελ Εριάν, τον Αύγουστο του 2001 «η χώρα ικέτευε ξανά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για περισσότερα χρήματα ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση. Οι αρχές ήταν διατεθειμένες να μπουν σε ακόμη μία διαδικασία δεσμεύσεων γνωρίζοντας πως συστηματικά υπόσχονταν πολλά και έφερναν σε πέρας λίγα και πως η χώρα είχε αποτύχει να σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, την τελματωμένη ανταγωνιστικότητα και τον περιορισμό της αύξησης του χρέους».

Και οι πολίτες της Αργεντινής;

«Όπως είναι λογικό, οι πολίτες της Αργεντινής αγανακτούσαν ολοένα και περισσότερο με όλους, χωρίς να νοιάζονται για το αν πρόκειται για ιδιώτες πιστωτές ή για την κυβέρνηση. Είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε μία προσέγγιση που συνέχιζε να θεωρεί πως η λιτότητα είναι το τίμημα της σταθερότητας ακόμη και ανκάθε άλλος οικονομικός δείκτης είχε πάρει την κατιούσα στο ενδιάμεσο, με χλωμή την πιθανότητα ενός καλύτερου μέλλοντος».

Όμως η χώρα αυτή ήταν ενταγμένη και σε μια οικονομική και πολιτική ένωση, τη Mercosur:

«Μετά ήταν οι γείτονες της Αργεντινής, κυρίως τα άλλα μέλη της Mercosur, της οικονομικο-πολιτικής συμφωνίας των χωρών της περιοχής, που φοβούνταν το κύμα της μετάδοσης. Έχοντας εμπειρία των τεχνικών εξαρθρώσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προειδοποιούσαν την Αργεντινή να συμμορφωθεί, ενώ παράλληλα ενδυνάμωναν τις άμυνές τους σε περίπτωση που αποτύγχανε. Εν τω μεταξύ η Αργεντινή παραπονιόταν πως οι πολιτικές των άλλων χωρών της Mercosur μεγέθυναν τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπιζε η χώρα».

Εν μέσω της διαμάχης μεταξύ της κυβέρνησης της Αργεντινής και του ΔΝΤ για το ποιος ήταν υπεύθυνος για τη διάλυση της οικονομίας, όταν τελικά το ΔΝΤ αποφάσισε να εκταμιεύσει τη δόση, μετά την έγκριση ενός νέου πακέτου λιτότητας από την κυβέρνηση, οι Αργεντινοί άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και η οικονομία κατέρρευσε.

Η παραδοχή του Καβάγιο

Μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2001, στο Μπουένος Άιρες ο κόσμος διαδήλωνε για την 25η επέτειο της στρατιωτικής χούντας, ενώ το ΔΝΤ βρισκόταν ήδη στον δεύτερο χρόνο της παρουσίας του στην Αργεντινή. Ο παραλληλισμός μεταξύ χούντας και κυριαρχίας του ΔΝΤ στη χώρα ήταν κυρίαρχος. Το αποτέλεσμα της παρέμβασής του ήταν η εκτίναξη της ανεργίας στο 16% και η καταβύθιση του λαϊκού εισοδήματος κατά 20% – 30%, με εσωτερική αγορά στο όριο του θανάτου, εκτίναξη της ύφεσης και του χρέους.

Είναι εντυπωσιακή η επισήμανση, αυτές τις μέρες, του οικονομολόγου Uri Dadush ότι, όταν πτώχευσε η Αργεντινή, είχε ύφεση 14,7% (όση έχει ήδη εμφανίσει σωρευτικά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, η οποία με τα νέα μέτρα λιτότητας θα ξεπεράσει το επίπεδο εκείνο της Αργεντινής, με κίνδυνο να φτάσει το 20%. Μάλιστα το πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του επισημαίνει ότι η πέμπτη συνεχιζόμενη χρονιά ύφεσης που διανύει η Ελλάδα ίσως είναι ένα από τα χειρότερα ρεκόρ βαθιάς ύφεσης της σύγχρονης Ιστορίας.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι, τον Αύγουστο του 2011, ο υπουργός Οικονομικών και βασικός υπεύθυνος της κατάρρευσης της Αργεντινής Ντομίνγκο Καβάγιο θεωρούσε ότι η Ελλάδα βρισκόταν ήδη σε χειρότερηκατάσταση από εκείνη της χώρας του όταν έπεσε με το κεφάλι στον γκρεμό…

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος της καταστροφής, ας συγκρίνουμε επιπλέον το 16% της ανεργίας της Αργεντινής όταν χρεοκόπησε με το σημερινό 20% της Ελλάδας (συγκρινόμενο μάλιστα με το7,7% του 2008).

Τότε, λοιπόν, τον Μάρτιο του 2001, αναλαμβάνει την οικονομία ο Καβάγιο. Πρόκειται για τον άνθρωπο που ακόμη και σήμερα επιφανείς εκβιαστές, άσχετοι ή αφελείς πολιτικοί και δημοσιογράφοι… επικαλούνταιπροκειμένου να στηρίξουν την επιλογή της τρόικας ή για να τρομοκρατήσουν για τις συνέπειες της χρεοκοπίας αν δεν είμαστε πειθήνιοι στις επιλογές δανειστών και επιτηρητών. Ο Καβάγιο λοιπόν ανέλαβε να σώσει την Αργεντινή από τη χρεοκοπία.

Το αργεντίνικο PSI

Η πρώτη του κίνηση ήταν η διαπραγμάτευση με τις δανείστριες τράπεζες για «κούρεμα» (PSI…) των χρεών κατά 20% με εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων. Όπως σήμερα η Ελλάδα. Δεδομένου ότι η Αργεντινή είχεκλειδώσει την ισοτιμία του πέσο με το δολάριο – όπως η Ελλάδα βρίσκεται προσδεδεμένη με το ευρώ – διακηρύσσει ως κύριο στόχο του τη μη εγκατάλειψη της σταθερής ισοτιμίας.

Λίγο πριν εφαρμοστεί η πρώτη φάση του PSI, ο Καβάγιο ανακοινώνει ένα πρωτοφανές πρόγραμμα λιτότητας, φοροεπιδρομής και περικοπών, ανάλογο με το μεσοπρόθεσμο, αλλά και το τελευταίο νομοσχέδιο Βενιζέλου. Ο στόχος ήταν ο ίδιος ακριβώς με αυτόν που επικαλείται διαρκώς ο Λουκάς Παπαδήμος: «μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα» και, πολύ σύντομα, «πρωτογενές πλεόνασμα».

Το πολιτικό δίλημμα ήταν: «Λιτότητα ή κατάρρευση». Όπως ακριβώς σήμερα στην Ελλάδα.

Καθώς είχε ήδη επιτευχθεί απόλυτη επιτυχία στην πρώτη φάση του αργεντίνικου (PSI), ο Καβάγιο δήλωνε: «Νικήσαμε όλους εκείνους που στοιχημάτιζαν εναντίον της Αργεντινής. Λύσαμε τις πιο επείγουσες ανάγκες μας και τώρα προχωρούμε μπροστά για το πιο σημαντικό: ανάπτυξη στην οικονομία της Αργεντινής» (The New York Times, 5.6.01).

Τι, θεωρητικά, είχε επιτευχθεί με την ανταλλαγή και την επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους μέσω του δικού τους PSI; Αυτό που υπόσχεται η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος: είχαν χαλαρώσει οι πιεστικές απαιτήσεις πληρωμής τοκοχρεολυσίων και τα πλεονάσματα – που θα επιτύγχανε ο Καβάγιο και υπόσχονται οι Παπαδήμος και Βενιζέλος με τη λιτότητα – θα χρηματοδοτούσαν την… ανάπτυξη, την οποία υπόσχονται σήμερα οι δικοί μας, με τη συνδρομή και του Σαμαρά, ο οποίος την έχει μετατρέψει σε… σημαία.

Το ελληνικό PSI

Τα παραπάνω συνέβησαν στην Αργεντινή, με το εθελοντικό «κούρεμα» να πηγαίνει καλά, αλλά με την οικονομία να καταρρέει. Μπορούμε όμως να φανταστούμε τι μπορεί να συμβεί σε μια Ελλάδα η οποία θα είναι το… θύμα της δικής της ανταλλαγής ομολόγων;

Γιατί το θύμα; Διότι το ελληνικό PSI είναι έτσι προγραμματισμένο, μέχρι στιγμής, ώστε να περιλάβει κυρίως ομόλογα που βρίσκονται σε ελληνικά και όχι σε… ξένα χέρια. Τελείως επιγραμματικά, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει στόχο 206 δισ. ευρώ, τα οποία θα απομειωθούν κατά 103 δισ. σημειώστε ότι σε αυτό το πακέτο θα συμμετάσχουν, και μάλιστα κατά 100%:

● Οι ελληνικές τράπεζες με 55 δισ. ευρώ.

● Τα ασφαλιστικά ταμεία με 25 δισ. ευρώ.

● Σε αυτά τα 80 δισ. ευρώ προσθέστε τα ομόλογα των Ελλήνων μικροεπενδυτών και των κυπριακώντραπεζών, οπότε το σύνολο φτάνει στα 90 δισ. ευρώ.

Υπολογίζοντας ότι αυτά τα ομόλογα θα απομειωθούν κατά 50% στην ονομαστική τους αξία και, κατά Βενιζέλο, μάλλον κατά 70% στην καθαρή παρούσα αξία τους, το ελληνικό (και μερικώς κυπριακό) κόστος θα φτάσει τα 63 δισ. ευρώ.

Αν, συνεπώς, επιτευχθεί το 100% του στόχου, τότε το κούρεμα σε ξένα κεφάλαια θα φτάσει, στην καλύτερη περίπτωση, μόλις τα 37 δισ. Αν μάλιστα τελικά δεν αποποιηθεί (απλώς…) τα κέρδη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (12 δισ. από ομόλογα που έχει αγοράσει κοψοχρονιά και περιμένει να τα εισπράξει στο… ακέραιο κερδοσκοπώντας εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου), τότε το κόστος για τους ξένους ίσως δεν ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ.

Η δε αδυναμία, μέχρι στιγμής, να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό από τους ξένους κατόχους δηλώνει ότι, έως τώρα, η ζημία τους ίσως είναι ακόμη μικρότερη.

Γι’ αυτό η Ελλάδα ίσως τελικά ενεργοποιήσει τις ρήτρες αναγκαστικής συμμετοχής κάνοντας μια καθαρή χρεοκοπία. Γι’ αυτό υπογράφει νέα δανειακή 130 δισ. ευρώ (που ίσως γίνουν περισσότερα) και γι’ αυτό η κυβέρνηση Παπαδήμου, με αρχιστράτηγο τον Βενιζέλο, ετοιμάζεται να παραδώσει χώρα, λαό, δημοκρατία στους τοκογλύφους, στους Γερμανούς και τους φίλους τους. Αυτά κρατήστε τα για να αντιληφθούμε καλύτερα τη συνέχεια.

Η κατάρρευση

Το επιπλέον… γελοίο του πράγματος; Παρότι η τότε κυβέρνηση της Αργεντινής ισχυριζόταν ότι είχε επιτύχει «κούρεμα» της τάξεως του 20%, η φτώχεια και η ύφεση συνέχισαν να χτυπούν κόκκινο, ενώ οι «αγορές» και το ΔΝΤ συνέχισαν να απαιτούν περισσότερα περιοριστικά μέτρα, πιο αυστηρές περικοπές και πιο δραστική λιτότητα.

Ο Καβάγιο συνέχισε να προσπαθεί πάση θυσία για την καταβολή των τοκοχρεολυσίων επικαλούμενος τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων και της ανάπτυξης.

Καθώς η Αργεντινή στέγνωνε από χρήμα και οι Αργεντινοί βρίσκονταν σε απόγνωση εξ αιτίας τηςδολοφονικής πλέον λιτότητας, ο Καβάγιο στις αρχές Δεκεμβρίου του 2001 επέβαλε δέσμευσηκαταθέσεων, απαγόρευσε τις αναλήψεις από τις τράπεζες για ποσά πάνω από 1.000 δολάρια τον μήνα (Corralito) και εισηγήθηκε τη «δολαριοποίηση» – την πλήρη αντικατάσταση του πέσο από το δολάριο. Υποτίθεται για να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας του έναντι των αγορών και την πίστη ότι και στο μέλλον θα είναι… φερέγγυα.

Όμως η «πραγματική οικονομία» της Αργεντινής είχε ήδη καταρρεύσει στα χέρια του, κάτι που επισημοποιήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2001.

Επιμύθιο

Η καταστροφική διακυβέρνηση της αργεντίνικης «μεταπολίτευσης» από τις διαδοχικές κυβερνήσεις Αλφονσίν και Μένεμ και Ντε Λα Ρούα μετά την πτώση της χούντας, από το 1983 έως το 2001, η δημιουργία τεράστιων ελλειμμάτων και χρεών από τον Αλφονσίν, και η επιλογή του ΔΝΤ, της άμετρης λιτότητας και του πλήρους ξεπουλήματος από τον Μένεμ (και τον Καβάγιο), αλλά και η τελική τραγωδία που εκτυλίχθηκε με τη διακυβέρνηση Ντε Λα Ρούα και Καβάγιο διέλυσαν αυτή τη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Μετά τη χρεοκοπία της, τη στάση πληρωμών και τη μονομερή διαγραφή χρεών και τόκων η Αργεντινή εμφάνισε αλματώδη ανάπτυξη, η οποία έφτασε έως σήμερα σωρευτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 90%, ενώ στις μέρες μας χτυπάει την πόρτα του κλαμπ των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη (G20). Κι όμως, δεν κατάφερε ακόμη να απαλείψει τις κοινωνικές συνέπειες της λιτότητας και του ξεπουλήματος. Η καταστροφή «βάθους» της οικονομίας αυτής υπήρξε τεράστια.

Κι αυτό είναι, ίσως, το χειρότερο μήνυμα για την Ελλάδα, η οποία ακολουθεί κατά γράμμα την ίδιακαταστροφική πορεία, από την οποία θα πρέπει να βγει το συντομότερο δυνατόν, με σαφές σχέδιο και στρατηγική που θα τη θωρακίζει σε πολλά επίπεδα…

Στην Αργεντινή το 1991 όταν θεσπίστηκε ο νόμος της μετατρεψιμότητας δηλαδή η ισοτιμία πέσος και δολλαρίου ήταν Πρόεδρος της Αργεντινής ο Μένεμ και Κεντρικός Τραπεζίτης ο Ντομίνγκο Καβάλλιο ( μέλος της Τριμερούς )

Στην Ελλάδα το 2001 όταν κλείδωσε η ένταξη στην Ε.Ε. και η ισοτιμία δραχμής και ευρώ Πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Σημίτης και Κεντρικός Τραπεζίτης ο Λουκάς Παπαδήμος ( μέλος της Τριμερούς )

10 χρόνια μετά, λίγο πριν χρεοκοπήσει η Αργεντινή,έγινε Υπουργός Οικονομικών ο Καβάλλιο ο οποίος διαπραγματεύτηκε το Αργεντίνικο PSI και τα νέα δάνεια του ΔΝΤ.

10 χρόνια μετά στην Ελλάδα γίνεται Πρωθυπουργός ο κ.Παπαδήμος ο οποίος διαπραγματεύεται το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση...

Υστερόγραφο 1: Τα ομόλογα που εξέδωσε η Αργεντινή για να αποπληρώσει όσα χρέη δεν διάγραψε μονομερώς έχουν εκδοθεί στο δικό της δίκαιο και, αν τυχόν σταματήσει στο μέλλον πάλι να πληρώνει, τότε οι δανειστές της θα πρέπει να απευθυνθούν στα δικά της δικαστήρια.

Υστερόγραφο 2: Στο κείμενο αυτό αξιοποιήθηκαν πολλά στοιχεία από τα παρακάτω κείμενα: «Το θλιβερό τάνγκο Βενιζέλου» του Δημήτρη Καζάκη (Το Ποντίκι, 30.9.2011), «PSIτ… Ξύπνα» του Πάνου Παναγιώτου (Xrimanews, 14.2.2012), «Από την Αργεντινή στην Αθήνα;» του Μοχάμεντ Ελ Εριάν (Project Syndicate, Η Αυγή, 16.2.2012). Προτείνω επίσης το κείμενο «Η χρεοκοπία της Αργεντινής» του Βασίλη Βιλιάρδου (Casss.gr, 3.1.2010).

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More