ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ


ΣΑΣ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΜΕ ΣΒΑΓΕΣ ΜΕ ΒΙΑΣΜΟΥΣ
ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ
ΕΧΤΥΠΗΣΑΝ ΣΕ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΝΕΙ ΤΩΡΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ
ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ

«Σβήνουν» από τον χάρτη δήμοι με μικρασιατικά ονόματα, διά χειρός «Καλλικράτη», γράφει στην πρώτη σελίδα πάνω από τη φωτογραφία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση η «Μικρασιατική Ηχώ», φύλλο 405.


Οι φωτογραφίες ξεθωριάζουν, τα ονόματα των ξεριζωμένων προσφύγων έχουν ρίζες... «Προσφυγόπουλα και ο παπα-Μαρινάκης από το χωριό Αλάτσατα της Ερυθραίας, 1922-1923». Φωτογραφία: Μουσείο Μπενάκη, Ιστορικά Αρχεία Ιωάννας Στεφανόπολι. Από εκδήλωση του Δήμου Νέας Ερυθραίας για την υποδοχή των προσφύγων στην αττική γη...
.

Η διμηνιαία έκδοση που μεταφέρει στα μέλη τη φωνή της Ενωσης Σμυρναίων, έτος ιδρύσεως 1936, έχει πρωτοστατήσει σε δημοσιογραφικούς αγώνες που στοχεύουν στη διατήρηση της μνήμης των πατρίδων του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Και πάντα, μέσω της Ενώσεως Σμυρναίων, έχει αναγγείλει μεγάλες ηθικές νίκες, όπως η ανακήρυξη των Αγίων Εθνομαρτύρων Πολυκάρπου και Χρυσοστόμου Σμύρνης, η κήρυξη ως διατηρητέων και των οκτώ πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας –τα γνωστά και πολύπαθα προσφυγικά που σώθηκαν μεν από την κατεδάφιση, αλλά μένουν εγκαταλελειμμένα, περιμένοντας τις καλύτερες ημέρες για την ανάσταση της μικρασιατικής γειτονιάς, ιδανικής για να στεγάσει ένα ζωντανό μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού και Ευρύτερης Ανατολής, όπως είναι η νέα εκστρατεία της Ενώσεως Σμυρναίων.



Στο πρόγραμμα και η δημιουργία ξενώνων για τους συγγενείς των καρκινοπαθών του γειτονικού νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», κάτι που έχει αναλάβει να επωμιστεί εξ ολοκλήρου ο Μικρασιάτης κ. Λάζαρος Εφραίμογλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Δεν ξεχνούν οι Σμυρνιοί, οι Καππαδόκες, οι Αλατσατιανοί, οι Αϊβαλιώτες, όλοι οι Ιωνες, τις ρίζες τους, τότε που η χαρά και η προκοπή, μαζί με τον πολιτισμό, ήταν η καθημερινότητα στις ακτές της Μικρασίας. Γι’ αυτό, δεν θα ’πρεπε να διαγραφούν από τον διοικητικό χάρτη της Ελλάδος –όπως επισημαίνει ορθότατα το δημοσίευμα της «Μικρασιατικής Ηχούς», πάνω από 17 δήμοι και κοινότητες με όνομα που θυμίζει τις πατρίδες των προσφύγων του 1922, λόγω του «Καλλικράτη». Νέα Ιωνία, Νέα Ερυθραία, Νέα Αλικαρνασσός, Νέα Τρίγλια, Νέα Πέραμος θα «σβηστούν» από τον χάρτη και είναι εύλογες οι αντιδράσεις των δήμων που θίγονται, αλλά «χλωμές» –τονίζει η «Μ.Η.»– των προσφυγικών συλλόγων στις πόλεις που απειλούνται από τον «Καλλικράτη». Από τη στήλη αυτή, που χάρις στην πολυφωνική «Κ» μπόρεσε να βγάλει προς τα έξω καυτά αιτήματα της πολυμελέστατης προσφυγικής οικογένειας, υπενθυμίζουμε στους κρατούντες –όπως είχαμε κάνει και για το απαράδεκτο Αναγνωστικό της ΣΤ΄ Δημοτικού για τον «συνωστισμό» από την προηγούμενη κυβέρνηση– ότι τα ονόματα των πατρίδων, όπως και τα χώματα, είναι άγια, και χρειάζεται σεβασμός.

ΤΟ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΒΑΡΔΑΡΙΣΙΟ ΟΝΕΙΡΟ


Επιστολή προς τα 300 μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου απέστειλαν τα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου.

Η Ομογένεια εναντίον “Μακεδονίας του Βαρδάρη”


Αξιότιμα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου,

Εκ μέρους των μελών του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου είμαστε εναντίον κάθε βεβιασμένης απόφασης προς λύση του θέματος της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τη στιγμή που η γενέτειρα βρίσκεται σε δύσκολες στιγμές και σφαδάζει κάτω από τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης.

Μέσα σ’ αυτή τη συγκαιρεία την Κυριακή 13 Ιουνίου 2010 εμφανίζεται πρωτοσέλιδο άρθρο έγκριτης εφημερίδας πανελλαδικής εμβέλειας που ξεκινάει με την ασαφή φράση: «Κοντά σε συμφωνία στο όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη” βρίσκονται η Ελλάδα και η
ΠΓΔΜ.».




Επίσης αναφέρει ότι «Η συγκεκριμένη ονομασία καλύπτει την Ελληνική απαίτηση.» χωρίς να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ονομασία προωθεί τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων της Ενωμένης “Μακεδονίας” εφ’όσον η “Μακεδονία” του Βαρδάρη υποεννοεί τη “Μακεδονία” του Πιρίν και
τη “Μακεδονία” του Αιγαίου. Αναγνωρίζοντας τα Σκόπια ως “Μακεδονία” του Βαρδάρη δίνουμε κάθε ευκαιρία στην ΠΓΔΜ να διεκδικήσει τις υπόλοιπες περιοχές της “διαιρεμένης Μακεδονίας”.

Αυτή η ευκαιρία θα επιτευχτεί πιο εύκολα εφ’ όσον η ΠΓΔΜ είναι χώρα, ενώ οι υπόλοιπες
περιοχές βρίσκονται σε γειτονικές χώρες. Δηλαδή εμείς οι ίδιοι υπογράφουμε την απόσχεση της Μακεδονίας μας.

Εμείς, ως Έλληνες της Διασποράς που σεβόμαστε την Ελληνική πολιτιστική μας κληρονομιά, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την παραχώρηση του ονόματός μας, της ιστορίας μας και της εδαφικής ακεραιότητας της γενέτειρας στους Σλάβους της ΠΓΔΜ και κάνουμε έκκληση στους Έλληνες πολιτικούς να καταδικάσουν τέτοιου είδους
πρακτικές.

Με εκτίμηση,

Παύλος Κοτρότσιος Ανδριάννα Φιλιώτη
Paul Kotrotsios, MBA Ανδριάννα Φιλιώτη
President Γραμματεύς
Hellenic American National Council

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ


Δηλώσεις Δρούτσα για το Σκοπιανό
Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ, που επανέλαβε την άποψή του περί δημοψηφίσματος, για το Σκοπιανό, ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης δεν καθορίζεται από επικοινωνιακούς όρους.

«Δεν έχει νόημα να συζητάμε για ονόματα, όταν η άλλη πλευρά παραμένει αμετακίνητη», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, για το Σκοπιανό.

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, που επανέλαβε την άποψή του περί δημοψηφίσματος, ο υπουργός ανέφερε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης δεν καθορίζεται από επικοινωνιακούς όρους και ότι η κυβέρνηση δε θα μεταθέσει στο λαό την ευθύνη των αποφάσεών της.

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ ότι «όλο και μετακινούν την κόκκινη γραμμή».

Εμμέσως δε ζήτησε δημοψήφισμα στην Ελλάδα, στην περίπτωση που υπάρξει διμερής συμφωνία και επικαλέστηκε ανάλογη κίνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης, επέβαλλε την «κόκκινη γραμμή».

«Στο εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας, όλο και μετακινούν την κόκκινη γραμμή. Αυτός, όμως, που την επέβαλε είναι ο κ. Γκρουέφσκι απαιτώντας να γίνει δημοψήφισμα στην χώρα του, κάτι που στην Ελλάδα φοβούνται και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

ΚΑΙ ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ
ΩΡΑΙΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ
ΑΛΛΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

ΧΑΘΗΚΕ Η ΧΑΡΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΧΑΡΑ ΜΑΣ



Με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν τη Χαρά Νικοπούλου οι Πομάκοι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου στο Μεγάλο Δέρειο του νομού Εβρου. Στην αποχαιρετιστήρια γιορτή την παράσταση έκλεψε ο μελωδικός ήχος του ακορντεόν που έπαιξε η ηρωική δασκάλα - ένα δώρο προς τα αγαπημένα της παιδιά. Αλλά και τα παιδιά δεν θα ...
μπορούσαν να μην ανταποδώσουν και της έγραψαν δυο τρυφερά λόγια, τα οποία διάβασε ο μαθητής Τζαφέρ Αλή προκαλώντας συγκίνηση σε όλους. «Κυρία Χαρά, δεν σας χάνουμε, θα σας έχουμε στο μυαλό μας και θα σας φέρνουμε στα όνειρά μας» είπε το αγόρι στη Χαρά, η οποία δεν ένιωθε μόνη στη γιορτή αφού πολύς κόσμος από όλη την Ελλάδα ήρθε για να τη στηρίξει στη δύσκολη στιγμή.



Οι μικροί πρωταγωνιστές της εκδήλωσης απάγγειλαν ποιήματα και ερμήνευσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη μιλώντας σε άψογα ελληνικά. Μετά η Χαρά είπε το αντίο φιλώντας στο μάγουλο όλους τους μαθητές, ενώ τους έδωσε από ένα DVD που περιείχε στιγμιότυπα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Μεγάλο Δέρειο κι ένα CD με τραγούδια της χορωδίας του σχολείου.

Τα παιδιά τραγούδησαν μέσα από την καρδιά τους και κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος: «Οχι, δεν χωριζόμαστε για πάντοτε, Χαρά, μα θα ξαναβλεπόμαστε στα όνειρα συχνά. Παλιό και ωραίο παρελθόν που ζήσαμε μαζί…»

Η ηρωική δασκάλα δεν ξέχασε και όσους μαθητές δεν ήρθαν να την αποχαιρετήσουν. «Καλό καλοκαίρι μέσα από την καρδιά μας στους μαθητές Τζελάλ, Ερχάν, Γενίζ, Ζεχρά, Γιουνού, Μπουμπερά, Σαμπρή, Μεχμέτ, Ιλχάν, Χουσεΐν, Μπερνά, Σαλή, Ζακιέ, Ρεμτζιέ Φατμά Ερκέ, Εμίρ, Σερκάν, Ερντέν, Σαμπρή, Μουράτ, που δεν ήλθαν. Κάποτε σας είχα πει ότι η Ελλάδα ξεκινά από εδώ και τελειώνει στην Κρήτη. Θέλω να θυμάστε ότι δεν είσαστε μόνοι σας, έχετε δίπλα σας τόσους ανθρώπους που ήλθαν να δουν πώς είναι τα Ελληνόπουλα του Δέρειου. Η Ελλάδα είναι το σπίτι σας, είναι δίπλα σας. Τα δέκα εκατομμύρια Ελληνες είναι δίπλα σας και δέκα εκατομμύρια Ελληνες στο εξωτερικό. Θέλω να σας πως ότι ευτύχησα να έχω τις καλύτερες συναδέλφους. Κάτι τέτοιο δεν θα μου ξανασυμβεί, είναι πρώτα κυρίες, μετά αδελφές και μετά συνάδελφοι. Σας αγαπώ μ' όλη μου την καρδιά» είπε φανερά συγκινημένη. Στη συνέχεια η Χαρά Νικοπούλου έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες με τους μαθητές της.

Στην εκδήλωση δόθηκαν τιμητικές πλακέτες και από ένα ποδήλατο σε δύο αριστούχους μαθητές, ενώ άλλα δύο ποδήλατα μοιράστηκαν σε ισάριθμους μαθητές και σε όλα τα παιδιά δόθηκαν μπάλες και επιτραπέζια παιχνίδια. Στο τέλος τα παιδιά των Πομάκων έλεγαν συνεχώς ότι δεν θα την ξεχάσουν ποτέ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ; ΤΕΛΟΣ!

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Συμπληρώστε την επιστολή υποστήριξης στον αγώνα για επιβιώση του ελληνικού σχολείου στην παρακάτω διεύθυνση :
http://www.gopetition.co.uk/petitions/save-the-greek-school-of-london/sign.html



Μετά συνέχεια έχει και το εσωτερικό!

Η Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα πως: δεν θα διεξαχθούν οι φετινές εξετάσεις γλωσσομάθειας που προβλέπονταν από την με αρ. πρωτ. Φ.821/2443Π/144249/Ζ1/20-11-2009 προκήρυξη του ΥΠΔΒΜΘ, καθώς δεν θα πραγματοποιηθούν νέες αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2010-2011.
Δηλαδή η υπουργός πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προχωρά στην κατάργηση της ελληνικής γλώσσας πρώτα στο εξωτερικό. Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στο εξωτερικό είναι κυρίως δάσκαλοι και φιλόλογοι που διδάσκουν κυρίως σε ελληνικά σχολεία, τα ελληνόπουλα στην Αμερική, την Γερμανία, την Αυστραλία και όπου γης υπάρχουν Έλληνες. Επίσης, διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και σε πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού για ξένους που ενδιαφέρονται να την μάθουν. Για να καταργηθεί λοιπόν η ελληνική γλώσσα και να εισέλθει ως επίσημη η αγγλική, όπως έχει δεσμευτεί η υπουργός, πρέπει πρώτα να σταματήσει η διδασκαλία της στο εξωτερικό. Με την πρωτοφανή αυτή απόφαση, ολοκληρώνεται ο πόλεμος στην διδασκαλία της ελληνικής στο εξωτερικό, ο οποίος είχε αρχίσει από την στιγμή που επιβλήθηκαν μειώσεις στο επιμίσθιο των εκπαιδευτικών του εξωτερικού παράλληλα με αύξηση της φορολογίας του, δώρο και αυτό της "σοσιαλιστικής" "πατριωτικής" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ούτως ή άλλως πλέον δεν μπορούσαν να συντηρηθούν Έλληνες εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό. Αλλά για να είναι σίγουρη η υπουργός πως δεν θα βρεθεί κανένας τρελός που θα χαλάει από την τσέπη του για να διδάσκει ελληνικά, απαγόρευσε τελείως τις αποσπάσεις στο εξωτερικό. Ο λόγος τώρα ανήκει πρωτίστως στις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού, οι οποίες θα πρέπει να μιλήσουν για το ποιος και για ποιο λόγο επιδιώκει τον αφανισμό τους.
ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΠΟΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ
ΜΟΛΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ
ΕΔΩ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΑΙΛ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΚΡΙΚΛΙΣ
ΕΛΛΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ

F.I.R ΑΘΗΝΩΝ;


Με τη σύμφωνη γνώμη των δύο τελευταίων κυβερνήσεων και ύστερα από διμερείς διαπραγματεύσεις με τον ICAO, η Αθήνα έχει αποδεχθεί τις ανεξέλεγκτες πτήσεις των τουρκικών μαχητικών στο διεθνή εναέριο χώρο όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και στο σύνολο του FIR Αθηνών και Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ICAO, η αρχική «αντίρρηση» που είχε θέσει η Ελλάδα διά του τότε εκπροσώπου της καθηγητή Α. Γιόκαρη στον Οργανισμό, είχε μπλοκάρει τη διαδικασία σ' εκείνο το αρχικό στάδιο επεξεργασίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο ICAO να κυκλοφορήσει το έγγραφο με τις τροποποιήσεις για τις ανεξέλεγκτες πτήσεις ούτε και να ζητήσει από τα κράτη-μέλη την υιοθέτησή τους. Αυτό αναφέρεται στα πρακτικά του ICAO για τη σύσκεψη στις 12 και 13 Μαΐου 2009, σύμφωνα με τα οποία: «... η επεξεργασία του κειμένου (σ.σ.: για τις ανεξέλεγκτες πτήσεις στο Αιγαίο και όχι μόνον) έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, η αποστολή του κειμένου στις χώρες για έγκριση σχετικά με τις πτήσεις στον διεθνή εναέριο χώρο θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα... Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του ICAO θα επισκεφθεί την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2009 για να λάβει την έγκριση για την σχετική τροποποίηση...» (τις ανεξέλεγκτες πτήσεις).

Με άλλα λόγια, η αρχική, επί της διαδικασίας, «αντίρρηση» στην τροπολογία που είχε θέσει η Ελλάδα, έδεσε τα χέρια του ICAO, ο οποίος δεν μπορούσε να συνεχίσει τη διαδικασία έγκρισης και έτσι το θέμα των ανεξέλεγκτων πτήσεων όδευε προς το αρχείο. Η μόνη περίπτωση να εξακολουθήσει η διαδικασία και να εγκριθεί η τροπολογία για τις ανεξέλεγκτες πτήσεις ήταν να άρει η Ελλάδα την αντίρρησή της. Οπερ και εγένετο.

Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά του ICAO, «... ο πρόεδρος του ICAO επισκέφθηκε την Ελλάδα στις 4 Ιουνίου 2009 και συζήτησε το θέμα με εκπροσώπους της ΥΠΑ του ΥΠΕΞ... με καρποφόρες διαπραγματεύσεις...».

Αυτές οι «καρποφόρες διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης της Ν.Δ. είχαν ως αποτέλεσμα το πράσινο φως για τις ανεξέλεγκτες πτήσεις στο Αιγαίο. Η επισφράγιση της αλλαγής της ελληνικής θέσης έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν αντικαταστάθηκε ο εκπρόσωπος στον ICAO κ. Γιόκαρης από τον κ. Τάγκαλο, ο οποίος ήρε την ελληνική αντίρρηση και έθεσε «επιφύλαξη», ανοίγοντας τον δρόμο για τις ανεξέλεγκτες πτήσεις. Με την υποβολή από την Ελλάδα της «επιφύλαξης» (αποτέλεσμα των «καρποφόρων διαπραγματεύσεων» με την Ελλάδα, που δεν φαίνεται να πήρε κανέναν ουσιαστικό αντάλλαγμα), ο ICAO μπόρεσε επιτέλους να αποστείλει την πρόταση τροποποίησης στις χώρες-μέλη για προέγκριση στις 15 Ιανουαρίου 2010.

Αυτή η προέγκριση έγινε με την Αθήνα να καταθέτει «άσφαιρη» εκ νέου αντίρρηση, που δεν έκοψε όμως το δρόμο των ανεξέλεγκτων πτήσεων προς την οριστική έγκρισή τους, η οποία εκτός απροόπτου θα δοθεί στη σύνοδο του ICAO τον Σεπτέμβριο του 2010.

Το αναιτιολόγητο ξήλωμα της αρχικής ελληνικής αντίρρησης -που είχε μπλοκάρει όλη τη διαδικασία στον ICAO χωρίς να μπαίνει στην ουσία της τροπολογίας- έχει οδηγήσει πλέον στην ανατροπή όλης της εθνικής πολιτικής στο Αιγαίο από το 1947 και εντεύθεν, διότι:

Σύμφωνα με τη διεθνή και εθνική νομοθεσία, όπως αυτή καταγράφεται στο παράρτημα 2 του ICAO, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να θέτει αντίρρηση μόνον για τον εθνικό εναέριο χώρο της και όχι για τον διεθνή εναέριο χώρο, όπου αναφέρονται οι ανεξέλεγτες πτήσεις. Και τούτο, διότι με την έγκριση της παρούσας τροποποίησης υπέρ των ανεξέλεγκτων πτήσεων στον διεθνή εναέριο χώρο, ανατρέπονται πλέον οι κανόνες πτήσης που ίσχυαν από το 1947, σύμφωνα με τους οποίους απαιτείτο για τα FIR η κατάθεση των σχεδίων πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών.

Ετσι, η εκ των υστέρων άσφαιρη και άχρηστη επαναφορά της ελληνικής αντίρρησης (αφού έχει κινηθεί ανεπιστρεπτί η διαδικασία έγκρισης της τροπολογίας) μάλλον εξυπηρετεί την επικοινωνιακή πολιτική συγκάλυψης για την αλλαγή της εθνικής πολιτικής.

Ετσι, με την όψιμη αντίρρηση που έθεσε η κυβέρνηση, επί της ουσίας ενέκρινε τις ανεξέλεγκτες τουρκικές πτήσεις στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και μπορεί να τις απαγορεύει μόνο στον ελληνικό εναέριο χώρο, που αποτελεί ελληνική κυριαρχία. Ομως και εδώ προκύπτει άλλο πρόβλημα για το εύρος των 10 ν.μ., το οποίο η Αγκυρα δεν αποδέχεται.

Δηλαδή, ένα τουρκικό μαχητικό μπορεί να αλωνίζει ελεύθερα στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου μέχρι τις ακτές των 6 και 10 ν.μ., π.χ. της Πάτρας, του Βόλου, του Ηρακλείου, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, της Καλαμάτας, της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, της Ρόδου, της Ικαρίας και όλων των ελληνικών νησιών...

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΥΨΕΛΕΣ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΗ


Μικρασιάτικες οι αρχαίες κυψέλες του Ιορδάνη
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΕΣ
ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ
ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΗ

Mεγάλο αριθμό από καλοδιατηρημένα κατάλοιπα κυψελών ηλικίας 3.000 ετών ανακάλυψε στην κοιλάδα τού Ιορδάνη ο διακεκριμένος Ισραηλινός αρχαιολόγος Αμιχάι Μαζάρ, τού πανεπιστημίου τής Ιερουσαλήμ (Los Angeles Times, 8.06.10).
Σύμφωνα με τον δρα Mαζάρ, ο αριθμός των κυψελών κυμαινόταν από 100 ως 200, ενώ των μελισσών από 1,5 ως 2 εκατομμύρια κάτι, που σημαίνει, ότι η μελισσοκομία αποτελούσε μια από τις εξέχουσες δραστηριότητες των κατοίκων.

Το πιο σημαντικό όμως πόρισμα για την παραγωγή μελιού στο αρχαίο Ισραήλ προέκυψε μετά και την εξέταση των καταλοίπων των ίδιων των μελισσών από ειδικούς εντομολόγους. Σύμφωνα με την ερευνήτρια δρα Τζήν Κρίτσκυ τού κολλεγίου Μάουντ Σέντ Τζόζεφ τού Σινσινάτι των ΗΠΑ, οι μέλισσες ανήκουν σε ένα είδος, που ευδοκιμεί βορειότερα τής Χαναάν, στο έδαφος τής σημερινής Τουρκίας. Με βάση το πόρισμα αυτό η δρ Kρίτσκυ υποστηρίζει, ότι οι μέλισσες ήταν εισαγμένες από την Μικρά Ασία.

Μαρία Λούπου

Η ΜΕΛΙΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΩ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΑΣ;

ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΛΕΟΝ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ

Η ΜΑΛΛΟΝ ΦΤΑΙΜΕ;

ΜΕΛΙΝΑ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν για μας τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Είναι η υπερηφάνεια μας, είναι οι θυσίες μας. Είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο τ΄όνομα μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας.

Ο λόγος της Μελίνας Μερκούρη στο Oxford Union

Κύριε Πρόεδρε, Αξιότιμα Μέλη, Κυρίες και Κύριοι . Καταρχήν επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την OXFORD UNION που έφερε το θέμα αυτό για συζήτηση και ευχαριστώ που με προσκαλέσατε. Νομίζω ότι θα ήταν καλό αυτό το βράδυ ν΄ακουστεί μια ελληνική φωνή. Μια φωνή έστω με τη φτωχή μου προφορά. Την ακούω και μορφάζω. Θυμάμαι εκείνο που είπε κάποτε ο Brendan Behan για κάποιο εκφωνητή "Μιλάει σαν να΄χει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στο στόμα του."

Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης το μεγάλο αριθμό Βρετανών πολιτών που συνηγόρησαν υπέρ των θέσεων της κυβέρνησης με τα αξιότιμα μέλη και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμπάθεια για το αίτημα της επιστροφής των μαρμάρων. Και βεβαίως εκφράζω τη βαθεία ευγνωμοσύνη μου στη Βρετανική Επιτροπή για την Eπιστροφή των Mαρμάρων του Παρθενώνα, για τις προσπάθειες της να αποκαλύψει την αλήθεια στο Βρετανικό λαό.

Υπάρχουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα . Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. ΄Οπως

Υπάρχει ο Δαβίδ του Michael Angelo

Yπάρχει η Αφροδίτη του Da Vinci

Υπάρχει ο Ερμής του Πραξιτέλη

Υπάρχουν οι Ψαράδες στη θάλασσα του Turner

Υπάρχει η Capella Sixtina

Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα.

"Ομως τώρα στο όνομα της δικαιοσύνης και της ηθικής παρακαλώ δώστε τα πίσω. Ειλικρινά πιστεύω ότι μια τέτοια χειρονομία εκ μέρους Μεγάλης Βρετανιάς θα τιμούσε πάντα τ΄όνομά της"

Ξέρετε , λένε ότι εμείς οι ΄Ελληνες είμαστε ένας θερμόαιμος λαός. Να σας πω κάτι, είναι αλήθεια. Και είναι γνωστό πως δεν αποτελώ εξαίρεση. Γνωρίζοντας τι σημαίνουν τα γλυπτά αυτά για τον ελληνικό λαό δεν είναι εύκολο να μιλήσω ψύχραιμα για το πως πάρθηκαν τα Μάρμαρα από την Ελλάδα, αλλά θα προσπαθήσω. Το υπόσχομαι.

Ενας από τους διακεκριμένους καθηγητές σας με συμβούλεψε να εξιστορήσω το πως πάρθηκαν τα μάρμαρα από την Αθήνα και έφθασαν στις Βρετανικές ακτές . Ισχυρίστηκα ότι αυτό είναι αρκετά γνωστό, αλλά μου είπε ακόμη και αν υπάρχει και ένα άτομο σ΄αυτό το ακροατήριο στο οποίο τα γεγονότα αυτά είναι ασαφή, το ιστορικό πρέπει να ειπωθεί. Ετσι θ΄αρχίσω όσο μπορώ σύντομα.

Βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Ναπολέων σκέφτεται να αποπειραθεί να εισβάλει στην Αγγλία. Αποφασίζει να μην το πράξει. Αντί αυτού εισβάλει στην Αιγυπτο αποσπώντας την από την τουρκική κυριαρχία, γεγονός που δυσαρεστεί πολύ τους Τούρκους. Διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γαλλία και κυρήσσουν πόλεμο. Η Βρετανία βρίσκει ότι αυτή είναι μια πρώτης τάξεως στιγμή να διορίσει πρεσβευτή στην Τουρκία.

Τα καθήκοντα αναλαμβάνει ο Λόρδος Elgin. Μόλις έχει παντρευτεί την όμορφη Mary Nisbett και τελειώνει το ωραίο εξοχικό του. Ο αρχιτέκτονας του του μιλάει για τα θαύματα της ελληνικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής και του λέει πως θα ήταν μια θαυμάσια ιδέα να κάνει αντίγραφα από τα πραγματικά έργα στην Αθήνα. "Θαυμάσιο πράγματι" λέει ο Elgin. Αρχίζει να συγκροτεί μια ομάδα ανθρώπων που θα μπορούσαν να κάνουν αρχιτεκτονικά σχέδια με επικεφαλής έναν ικανό ζωγράφο που δεν ήταν άλλος από τον ιταλό Giovanni Lusieri.

Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να μη σας πω ένα ανέκδοτο. Ο Elgin είχε προηγουμένως πλησιάσει τον Turner. Ναι τον Turner. Ο νεαρός ζωγράφος ενδιαφέρθηκε και ο Elgin θέτει τους παρακάτω όρους. Το κάθε σχέδιο και σκίτσο που θα έκανε ο Turner θα περιερχόταν στην κυριαρχία του και στον ελεύθερο χρόνο θα έκανε μαθήματα σχεδίου στη Λαίδη Elgin. " Okay " λέει ο Turner, "αλλά τότε θα ήθελα 400 λίρες το χρόνο". "Οχι" λέει ο Elgin, "Είναι πολλά, πάρα πολλά". ΄Ετσι έγιναν τα πράγματα χωρίς τον Turner. Τέλος του ανέκδοτου.

Εφημέριος της ομάδας του Elgin ήταν ο Αιδεσιμώτατος Philip Hunt. Δεν θα μιλήσω με πολύ σεβασμό γι΄αυτόν. Αν είχα να εξαιρέσω του Λόρδο Elgin ο αρχιαπατεώνας στην υπόθεση όπως τη βλέπω ήταν ο Αιδεσιμώτατος Hunt, αλλά γι΄αυτόν θα μιλήσω αργότερα. Οι Elgins γίνονται δεκτοί στην Κων/πολη με μεγαλοπρέπεια. Ανταλλάσονται πλούσια δώρα. Οι άνεμοι του πολέμου είναι ευνοϊκοί για τους Βρετανούς και ο Σουλτάνος είναι ικανοποιημένος. Ας στραφούμε τώρα στην Ελλάδα. Την Ελλάδα εκείνη που για 400 τόσα χρόνια βρίσκεται κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό.

Η ομάδα των καλλιτεχνών του Elgin φθάνει στην Αθήνα. Οι Τούρκοι έχουν ορίσει δύο κυβερνήσεις, μια πολιτική και μια στρατιωτική. Πολλά έχουν ειπωθεί και συνεχίζονται να λέγονται για το πόσο λίγο ενδιαφέρον εκδήλωναν οι Τούρκοι για τους θησαυρούς της Ακρόπολης. Εν τούτοις, χρειάστηκαν 6 μήνες για να επιτραπεί η είσοδος στην ομάδα του Elgin. Αλλά τα κατάφεραν με 5 λίρες , στο χέρι του στρατιωτικού κυβερνήτη, για κάθε επίσκεψη. Αυτό εγκαινίασε μια διαδικασία δωροδοκίας και διαφθοράς των αξιωματικών που δεν θα σταματούσε μέχρι να συσκευαστούν και να φορτωθούν τα μάρμαρα για την Αγγλία.

Ομως όταν στήθηκαν οι σκαλωσιές και τα αντίγραφα ήταν έτοιμα να γίνουν, ξαφνικά έφθασαν φήμες για προετοιμασία στρατιωτικής δράσης των Γάλλων. Ο Τούρκος κυβερνήτης διέταξε την ομάδα του Elgin να κατέβει απο την Ακρόπολη. Με 5 λίρες την επίσκεψη ή όχι, η πρόσβαση στην Ακρόπολη ήταν απαγορευμένη. Μόνο ένας τρόπος υπήρχε για να τους επιτραπεί η είσοδος ξανά. Να χρησιμοποίησει ο Elgin την επιρροή του πάνω στο Σουλτάνο στην Κων/πολη, ν΄αποσπάσει ένα έγγραφο το λεγόμενο φιρμάνι που θα διέταζε τις αρχές των Αθηνών να επιτρέψουν τη συνέχιση των εργασιών.

Ο Αιδεσιμώτατος Hunt πηγαίνει στην Κων/πολη να συναντήσει τον Λόρδο Elgin. Ζητά στο έγγραφο να αναφέρεται ότι οι καλλιτέχνες -- παρακαλώ προσέξτε το αυτό -- είναι αποκλειστικά στην υπηρεσία του Βρετανού Πρεσβευτή . Ο Elgin επισκέπτεται το Σουλτάνο και αποσπά το φιρμάνι. Το κείμενο του εγγράφου είναι μάλλον ύπουλα συντεταγμένο. Επιτρέψτε μου να σας διαβάσω τις εντολές που δόθηκαν από το Σουλτάνο και που αφορούν τη συζήτηση μας. Παραθέτω.

" Οι καλλιτέχνες να μη συναντήσουν αντίδραση στο να περπατήσουν, να επιθεωρήσουν, να μελετήσουν τις μορφές και τα κτίρια που επιθυμούν να σχεδιάσουν ή να αντιγράψουν , ή στο να τοποθετήσουν σκαλωσιές γύρω από τον αρχαίο ναό, ή στο να αντιγράψουν σε ασβεστόλιθο ή σε γύψο τα αναφερόμενα κοσμήματα και μορφές ή στο να σκάψουν, αν το βρίσκουν αναγκαίο, σε αναζήτηση επιγραφών ανάμεσα στα απορρίματα. Ούτε να παρεμποδιστούν απο το να πάρουν οποιαδήποτε κομμάτια από πέτρες με επιγραφές ή με μορφές ".
(Η μετάφραση του Hunt που παρουσιάστηκε αργότερα στην Εξεταστική Επιτροπή λέει -- Qualche pezzi di pietra --μερικά κομμάτια από πέτρα).

Οι εντολές αυτές δόθηκαν στους Κυβερνήτες και το σημείο αυτό τονίζεται στο φιρμάνι, "χάριν των λαμπρών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες" και παραθέτω ξανά:

"Ιδιαίτερα αφού δεν βλάπτουν τα αναφερόμενα κτίρια επιθεωρώντας τα, μελετώντας τα και σχεδιάζοντάς τα ".
Πριν καλά καλά φθάσει το φιρμάνι στην Αθήνα, γίνεται μιά φοβερή επίθεση πάνω σ΄ένα οικοδόμημα που μέχρι σήμερα θεωρείται από πολλούς, η ευγενέστερη και ωραιότερη από τις ανθρώπινες δημιουργίες.

Οταν έγινε η έφοδος στην πύλη των Καρυατίδων ο πυρετός ανέβηκε τόσο που ο Αιδεσιμώτατος Hunt έριξε την ιδέα να μετακινηθεί όλο το κτίριο αν από τη Βρετανική πολεμική μηχανή μπορούσε να αποσταλεί ένας άνθρωπος γι΄ αυτό. Ο Elgin ανατρίχιασε με την ιδέα και ζήτησε να σταλεί ένα καράβι. Το αίτημα δεν θεωρήθηκε εξωφρενικό, αλλά εκείνη τη στιγμή, δεν υπήρχε διαθέσιμο καράβι. (Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν υπήρχε).

Για να αφηγηθώ όλη την τερατωδία χρειάζεται αρκετός χρόνος και αρκετή ψυχραιμία. Οι λέξεις "λεηλασία", "ερήμωση", "αχαλίνωτη καταστροφή", "αξιοθρήνητη συντρηβή και συμφορά" δεν είναι δικές μου για να χαρακτηριστεί το γεγονός. Είπώθηκαν από τους σύγχρονους του Elgin. Ο Horace Smith αναφέρεται στον Elgin σαν τον "ληστή των μαρμάρων ". Ο Lord Byron τον αποκάλεσε πλιατσικολόγο. Ο Thomas Hardy χαρακτήρισε αργότερα τα μάρμαρα σαν "αιχμάλωτους σ΄εξορία ".

Η κυβέρνησή μου έχει ζητήσει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Μας το αρνήθηκαν. Ας σημειωθεί ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το αίτημα αυτό. Επιτρέψτε μου να απαντήσω τα μόνιμα επιχειρήματα ενάντια στην επιστροφή και να ασχοληθώ με αυτά ένα προς ένα.

Τα μάρμαρα πάρθηκαν με νόμιμη διαδικασία. Ρωτώ αν η δωροδοκία και εξαχρείωση των αξιωματικών δεν αντιτίθενται στη "νόμιμη διαδικασία ". Οταν ορίστηκε η Εξεταστική Επιτροπή, μελετώντας την πρόταση να αγοραστούν τα μάρμαρα, ο Elgin υπέβαλε ένα αναλυτικό πίνακα των δαπανών για τη απόκτησή τους. Παραθέτω απόσπασμα του: "Τα εμπόδια, οι διακοπές και οι αποθαρρύνσεις που δημιουργήθηκαν από τις ιδιοτροπίες και τις προκαταλήψεις των Τούρκων" υποβάλει κονδύλι 21.902 λιρών για δώρα στις αρχές των Αθηνών. Είναι νόμιμο ποσό. Και βεβαίως θα πρέπει να ρωτήσουμε. Είναι νόμιμο να διαπραγματεύεται με τους Τούρκους για το πιο πολύτιμο από τα ελληνικά υπάρχοντα όταν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τουρκικό ζυγό;

Παραμένει ένα δεύτερο επιχείρημα παρά το ότι έχει έκτοτε αμφισβητηθεί από πολλούς Βρετανούς περιηγητές στην Ελλάδα την εποχή αυτή.

"Οι αδαείς και δεισιδαίμονες Ελληνες ήταν αδιάφοροι για την τέχνη και τα μνημεία τους".

Αυτό βέβαια υπονοεί ότι ήταν τυφλοί , ασυνείδητοι και άκαρδοι. Ποιοί; Οι Ελληνες που πολύ μετά του Περικλή δημιούργησαν τα θαύματα της Βυζαντινής Τέχνης. Οι Ελληνες που, ακόμα και κάτω από την Οθωμανική κατοχή, δημιούργησαν σχολές τέχνης και χειροτεχνίας. Οι ΄Ελληνες που παρά 400 χρόνια τουρκικής κατοχής, διατήρησαν με πείσμα τη γλώσσα και τη θρησκεία τους. Οι ίδιοι ΄Ελληνες που κατά τον αγώνα για την ανεξαρτησία τους έστειλαν στους Τούρκους στρατιώτες βόλια να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους. Ναι, εναντίον τους.
Οι Τούρκοι στρατιώτες κλεισμένοι στην Ακρόπολη έμειναν από πολεμοφόδια και άρχισαν να καταστρέφουν τις κολώνες για να αφαιρέσουν το μολύβι να κάνουν με αυτό βόλια. Οι ΄Ελληνες τους έστειλαν πολεμοφόδια με το μήνυμα, "Να τα βόλια, μην αγγίξετε τις κολώνες".

Μόλις έγινε ανεξάρτητη η Ελλάδα, ένα από τα πρώτα νομοθετικά διατάγματα πού πέρασαν από την ελληνική κυβέρνηση ήταν εκείνο για την προστασία και συντήρηση των εθνικών μνημείων.Είναι αυτό αδιαφορία; Θεωρούμε αυτή την κατηγορία τερατώδη. Θα έχετε σίγουρα ακούσει, αλλά επιτρέψτε μου, να επαναλάβω τι είπε ένας γέρος καρδιοπαθής Ελληνας στον J.C. Hobhouse."Παίρνετε τους θησαυρούς μας. Σας παρακαλώ να τους φυλάξετε καλά. Μια μέρα θα τους ζητήσουμε πίσω". Μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος αυτός μιλούσε για λογαριασμό του;

Τώρα τελευταία έχει προταθεί μια καινούργια θεωρία. Ωραίο και αυτό. Ο κύριος Gavin Stamp που θα έχω την τιμή να τον συναντήσω απόψε, έχει την άποψη ότι οι σύγχρονοι Ελληνες δεν είναι απόγονοι του Περικλή. Μας πήραν τα μάρμαρα. Ποιός θα διεκδικήσει τα λείψανα των προγόνων μας;

Ως Υπουργός Πολιτισμού προσκαλώ τοv κύριο Stamp να έρθει στην Αθήνα. Θα του οργανώσω εκπομπή σε ώρα μεγάλης ακροαματικότητας στην τηλεόραση για να μιλήσει στους Ελληνες δημοσιογράφους και τον ελληνικό λαό για την ταυτότητά τους.

Επιχείρημα 3ο. Αν τα μάρμαρα επιστραφούν, αυτό θα αποτελέσει ένα προηγούμενο που μπορεί να οδηγήσει στην εκκένωση των μουσείων.Συγχωρέστε με, αλλά αυτό είναι κοινή κολακεία. Ποιός πρόκειται να ζητήσει και ποιός πρόκειται να επιτρέψει το άδειασμα των μουσείων;

Επιτρέψτε μου να δηλώσω, για άλλη μια φορά, ότι πιστεύουμε πως οπουδήποτε και αν βρίσκονται τα μουσεία, αποτελούν ζωτική κοινωνική και πολιτιστική ανάγκη και πρέπει να προστατεύονται. Εχω επανειλημμένα δηλώσει ότι ζητούμε ένα αναπόσπαστο μέρος κτιρίου που ακρωτηριάστηκε. Σε όλο τον κόσμο το ίδιο το όνομα της πατρίδας μας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον Παρθενώνα.

Ζητούμε απλώς κάτι μοναδικό, κάτι απαράμιλλο, κάτι ιδιαίτερο της ταυτότητάς μας. Αγαπητοί φίλοι, αν υπήρχε ο παραμικρός κίνδυνος για τα μουσεία, τότε γιατί το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων πρότεινε μια "ανοιχτόμυαλη στάση " στα μέλη του.

Επιχείρημα 4ο. Αυτή είναι η πρόσφατη σοδειά. Μόλυνση. Μόλυνση πάνω από την Ακρόπολη. Τι σας λέει αυτό; Οταν το Λονδίνο αντιμετώπιζε το σοβαρό πρόβλημα μόλυνσης, υπήρξαν κραυγές πανικού για τα μάρμαρα; Βεβαίως όχι. Για τον απλούστατο λόγο ότι τα μάρμαρα ήταν στεγασμένα στο Βρετανικό Μουσείο. Εμείς δεν προφασιζόμαστε ότι τα γλυπτά θα επανατοποθετηθούν. Νομίζουμε ότι αυτό δεν γίνεται, αλλά η κυβέρνησή μου έχει διατυπώσει ότι την ημέρα που θα επιστραφούν τα μάρμαρα στην Αθήνα θα υπάρχει έτοιμο να τα δεχθεί ένα όμορφο μουσείο με τα πιό προηγμένα συστήματα ασφάλειας και συντήρησης, δίπλα στην Ακρόπολη.

Μπορώ να προσθέσω ότι είμαστε περήφανοι για τις συνεχιζόμενες εργασίες στην Ακρόπολη. Η δουλειά αυτή παρουσιάστηκε σ΄ένα συμβούλιο κορυφαίων αρχαιολόγων απ΄όλο τον κόσμο που προσκλήθηκαν στην Αθήνα ειδικά. Ο έπαινος ήταν ομόφωνος και ενθουσιαστικός. Από τότε έχει παρουσιαστεί στις περισσότερες ευρωπαίκές πόλεις. Με χαρά την υποδέχθηκε και το Βρετανικό Μουσείο. Οι Financial Times αναφέρθηκαν στην ποιότητα της εργασίας αυτής και την παραδειγματική ικανότητα των ελλήνων συντηρητών. Ζήτησα να υπάρχουν αντίγραφα στη διάθεση όσων από σας ενδιαφέρονται.

Το μόνιμο επιχείρημα των Βρετανών είναι ότι μετακινώντας τα μάρμαρα, τα έσωζαν από τη βαρβαρότητα των Τούρκων. Το να αρνηθώ το βανδαλισμό των Τούρκων θα μ΄έβαζε σε δύσκολή θέση, αλλά γεγονός είναι ότι οι Τούρκοι δεν έδωσαν άδεια στον να μετακινηθούν γλυπτά από τα μνημεία και τους τοίχους της Ακρόπολης και ότι με την ευλογία του Αιδεσιμώτατου Hunt μετακινήθηκαν κατά βάρβαρο τρόπο. Παραθέτω ένα από τα γράμματα του Lusieri προς τον Elgin:

" Εχω την ευχαρίστηση να σας ανακοινώσω την απόκτηση της 6ης μετωπής, εκείνης με τον κένταυρο που απαγάγει τη γυναίκα. Με το έργο αυτό είχαμε πολλά προβλήματα από κάθε άποψη, και αναγκάστηκα να γίνω λίγο βάρβαρος". Σε άλλο γράμμα ελπίζει ότι, "οι βάρβαρισμοί που είμουνα υποχρεωμένος να διαπράξω ελπίζω να ξεχαστούν".

Ο Edward Dodwell έγραψε:

"Εννοιωσα την απερίγραπτη ταπείνωση να είμαι παρών όταν ο Παρθενώνας απογυμνώνονταν από τα λαμπρότερα γλυπτά του. Είδα ορισμένες μετώπες της ακραίας νότιας πλευράς του ναού να σέρνονται κάτω. Ηταν σφηνωμένες ανάμεσα στις τριγλύφους με μια εσοχή και προκειμένου να τις σηκώνουν, ήταν απαραίτητο να ρίξουν στο έδαφος το θαυμάσιο γείσο με το οποίο καλύπτονταν. Η νοτιοανατολική πλευρά του αετώματος μοιράστηκε την ίδια τύχη".

Δεν μπορούμε παρά να καταραστούμε το βάρβαρο πνεύμα που τους παρότρυνε να θρυμματίσουν και να ακρωτηριάσουν, να λεηλατήσουν και να ανατρέψουν τα λαμπρά έργα που είχε αναθέσει ο Περικλής και που είχε εκτελέσει η απαράμιλλη μεγαλοφυία του Ικτίνου και του Φειδία.

Ενας άλλος μάρτυρας ο Robert Smirke γράφει:

"Ταράχθηκα ιδιαίτερα όταν είδα την καταστροφή που γινόταν με το γκρέμισμα των αναγλύφων της ζωοφόρου. Κάθε πέτρα καθώς έπεφτε έσειε το έδαφος με το ασήκωτο βάρος της και ο βαθύς υπόκωφος ήχος που έκανε έμοιζε σαν αγωνιώδες βογγητό του πληγωμένου πνεύματος του ναού. Αυτά σχετικά με τον βαρβαρότητα".

Το 1816 ορίζεται η Εξεταστική Επιτροπή για να μελετήσει την πρόταση του Elgin. Τα μάρμαρα είχαν ήδη εκτεθεί σε διάφορους χώρους και αποθήκες. Ο Elgin αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να πουλήσει τα μάρμαρα στην Κυβέρνηση. Η Επιτροπή είχε να αποφασίσει:

Με ποιά διαδικασία αποκτήθηκε η συλλογή. Κάτω από ποίες προύποθέσεις εκχωρήθηκε η δικαιοδοσία. Ποιά ήταν η αξία των μαρμάρων σαν έργα τέχνης. Τι ποσό θάπρεπε να διατεθεί για την πιθανή αγοράτους.

Αν διαβάσετε την έκθεση, θα δείτε ότι το βάρος πέφτει στο πόσο καλά ήταν τα μάρμαρα και τι θάπρεπε να πληρώσουν για την απόκτησή τους. Αλλά προκειμένου να υποδειχθεί η αγορά τους έπρεπε να βρεθεί μια κομπίνα. Οτι δηλαδή οι διαδικασίες της συναλλαγής ήταν σωστές και ότι τα μάρμαρα πάρθηκαν από τον Elgin τον ιδιώτη και όχι κάτω από την επιρροή του ως Βρετανού Πρεσβευτή.

Διαβάζω από την έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής .

"Ο Κόμης Aberdeen σε απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο το κύρος και η επιρροή μιάς δημόσιας θέσης ήταν κατά τη γνώμη του αναγκαία για να πραγματοποιηθεί η μετακίνηση αυτών των μαρμάρων απάντησε ότι δεν νομίζει πως ένας ιδιώτης θα μπορούσε να έχει καταφέρει ότι κατάφερε ο Elgin." (O Κόμης Aberdeen συλλέκτης ο ίδιος, ήταν στην Ελλάδα την εποχή αυτή και σε θέση να γνωρίζει τα πράγματα.)

Διαβάζω από την έκθεση:

"Ο Doctor Hunt, καλά πληρωφορημένος πάνω σ΄αυτό το θέμα, όταν ερωτήθηκε, έδωσε την παρακάτω απάντηση. 'Ενας βρετανός πολίτης, μη πρεσβευτής , δεν θα μπορούσε να αποσπάσει ένα τέτοιο φιρμάνι με τόσο εκτεταμένες δικαιοδοσίες από την τουρκική κυβέρνηση.' "

Διαβάζω από την έκθεση:

"Οι επιτυχίες του βρετανικού στρατού στην Αίγυπτο και η αναμενόμενη απόδοση της επαρχίας αυτής στην Πύλη, είχε σαν αποτέλεσμα μιά πολύ θετική μεταστροφή προς το έθνος μας στις συνειδήσεις όλου του κόσμου."

Κι ακόμα ακούστε αυτό το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής:

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Λόρδος Elgin έβλεπε τον εαυτό του σ΄ένα ρόλο τελείως διαφορετικό από εκείνο της επίσημης θέσης του. Αλλά το κατά πόσο η κυβέρνηση από την οποία απέσπασε την άδεια τον έβλεπε ή όχι έτσι, είναι ερώτημα που μπορεί ν΄απαντηθεί μόνο με εικασίες μή έχοντας συγκεκριμένη μαρτυρία". (Αν αυτό δεν είναι διφορούμενος λόγος τότε τί είναι;)

Απουσία συγκεκριμένης μαρτυρίας; Παραθέτω απόσπασμα εγγράφου του Λόρδου Elgin προς την Επιτροπή:

"Είχα να διαπραγματευθώ με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του κράτους".

Μπορούσε πράγματι η Επιτροπή να πιστεύει ότι ένας απλός πολίτης μπορούσε να φτάσει στο να διαπραγματεύεται με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του τουρκικού κράτους;
Ο Λόρδος Elgin μιλάει στην Επιτροπή για την ευγνωμοσύνη που αισθάνθηκε επειδή του παραχωρήθηκε πλοίο της Αυτού Μεγαλειότητος για τη μεταφορά των κιβωτίων με τα μάρμαρα. Μπορούσε ένας απλός πολίτης να έχει στη δίαθεσή του ένα βασίλειο οπλιταγωγό;

Ερώτηση της Επιτροπής προς τον Αιδεσιμώτατο Hunt:

"Φαντάζεστε ότι το φιρμάνι έδωσε την άδεια να μετακινηθούν μορφές και τμήματα γλυπτών από τους ναούς ή θα πρέπει νάταν θέμα ιδιωτικής διαπραγμάτευσης με τις τοπικές αρχές";

Ο Hunt απαντά:

" Αυτή ήταν η ερμηνεία που υποχρεώθηκε να δώσει ο κυβερνήτης των Αθηνών."

Πείσθηκε από ποιόν; Απο έναν ιδιώτη; Απουσία συγκεκριμένης μαρτυρίας; Απο έναν ιδιώτη ή από έναν Πρεσβευτή; Λοιπόν ας δούμε το ίδιο το φιρμάνι. Η άδεια δόθηκε στον Λόρδο Elgin. Παραθέτω: "Χάριν της φιλίας ανάμεσα στην Υψηλη και Αιώνια Οθωμανική Αυλή και εκείνη της Αγγλίας".

Κύριε Πρόεδρε, Αξιότιμα Μέλη, Κυρίες και Κύριοι. Με όλο το σεβασμό νομίζω ότι η απόφαση της Επιτροπής ότι ο Λόρδος Elgin έδρασε σαν ιδιώτης είναι είτε πολύ αφελής είτε αμφίβολης πίστης.

Ομως αυτό έγινε πριν 170 χρόνια.. Αυτή είναι μια διαφορετική Αγγλία. Διαφορετικές είναι οι αντιλήψεις για τις έννοιες Αυτοκρατορία και κατάκτηση. Επικρατεί διαφορετική ηθική. Θαταν ενδιαφέρον να ξέραμε ποιό θα ήταν το πόρισμα μιάς Εξεταστικής Επιτροπής σήμερα αν λαβαίναμε υπόψη τη μαρτυρία εκείνων που κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον της και τις κρίσεις εκείνων που δεν κλήθηκαν. Θα έβαζα ένα μικρό στοίχημα, ακόμα και μεγάλο, ότι το πόρισμα θα ήταν διαφορετικό.

Εχω πάρει πολύ χρόνο και ξέρω πως η συζήτηση είναι αυτή που θα αγγίξει τις συνειδήσεις. Ελπίζω η συζήτηση να προκαλέσει μερικές ερωτήσεις. Θέτω μερικές από αυτές.

Τα μάρμαρα πάρθηκαν κακώς; Και αν κακώς πάρθηκαν, είναι σωστό να κρατούνται; Ακόμα, αν είναι σωστό το ότι πάρθηκαν, είναι λάθος να επιστραφούν; Τι βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο επιχείρημα ότι αν δεν τα είχε πάρει ο Elgin , άλλος ΄Αγγλος ή Γάλλος θα τα είχε πάρει; Πειράζει που το 95% του ελληνικού λαού μπορεί ποτέ να μη δεί τα λαμπρότερα έργα της ελληνικής δημιουργίας; Είναι δυνατόν μια ελεύθερη Ελλάδα να είχε επιτρέψει τη μετακίνηση των μαρμάρων;

Η Αγγλία και η Ελλάδα είναι φίλες χώρες. Αγγλικό αίμα έτρεξε στα ελληνικά χώματα στη διάρκεια του πολέμου κατά του φασισμού. Και οι Ελληνες έδωσαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν του ΄Αγγλους πιλότους. Διαβάστε το Churchill, μιλάει για το πόσο σημαντικός ήταν ο ελληνικός ρόλος στην αποφασιστική νίκη στην έρημο κατά του Ρόμελ.

Το περασμένο καλοκαίρι έγινε ένα αφιέρωμα στον Σαίξπηρ στο Αμφιθέατρο που βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης. Το Covent Garden έπεξε το Μάκβεθ του Βέρντι.Το Εθνικό σας θέατρο ήρθε με τον Κοριολανο. ΄Ηταν αξέχαστες βραδυές.΄Οχι μόνο για την υψηλή ποιότητα των παραστάσεων αλλά επίσης για την εκπληκτική επικοινωνία ανάμεσα στους βρετανούς καλλιτέχνες και το ελληνικό κοινό. Ο Ian McKellen ας με συγχωρέσει αν μιλήσω για τα δάκρυα του από συγκίνηση καθώς και για εκείνα των συναδέλφων του καλλιτεχνών καθώς το ελληνικό κοινό επευφημούσε. Τα δάκρυα αυτά είχαν να κάνουν με την επαφή ανάμεσα στους λαούς, με φιλία, με τον Σαίξπηρ που παρουσιάζονταν σ΄αυτό τον ιερό χώρο. Ηταν θαυμάσια, αξέχαστα. Στο όνομα αυτής της φιλίας σας λέμε, έγινε μια αδικία που μπορεί τώρα ν΄αποκατασταθεί.

Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν για μας τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Είναι η υπερηφάνεια μας, είναι οι θυσίες μας. Είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο τ΄όνομα μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας.

Είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι θεωρούμε όλη την πράξη του Elgin σαν άσχετη προς το παρόν. Λέμε στην Βρετανική Κυβέρνηση: Κρατήσατε αυτά τα γλυπτά για δύο σχεδόν αιώνες.Τα φροντίσατε όσο καλύτερα μπορούσατε, γεγονός για το οποίο και σας ευχαριστούμε. Ομως τώρα στο όνομα της δικαιοσύνης και της ηθικής παρακαλώ δώστε τα πίσω. Ειλικρινά πιστεύω ότι μια τέτοια χειρονομία εκ μέρους Μεγάλης Βρετανιάς θα τιμούσε πάντα τ΄όνομά της.

Ευχαριστώ.

Μελίνα Μερκούρη


ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More