ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ν.D. 
Φαίνεται πως η υπόθεση των ομογενών της E.N.D. δεν ...βρωμάει από την μία μόνο πλευρά αλλά και από την ίδια την Πολιτεία.
 Η οποία, όπως δήλωσε ο δικηγόρος κ. Γ. Καραμιχάλης, με την υπ' αριθμ. 6342/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που εξέτασε αίτημα για την επίδειξη εγγράφων που υπέβαλε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων η οικογένεια Σώρρα και η εταιρεία "ΕL (end National Debt-End)" κατά της Εθνικής Τράπεζας, αναγνωρίζει ότι οι μετοχές ΔΕΝ ακυρώθηκαν και ότι η αξία τους έχει μετατραπεί πλέον σε χρεωστικό ομόλογο. Πρόκειται για τις περίφημες μετοχές της "Τράπεζας της Ανατολής", τις οποίες κατέχει ο Σώρρας, ο φερόμενος δισεκατομμυριούχος της E.N.D. που διατείνεται ότι προσφέρει 600 δις δολάρια για την εξαγορά του χρέους της χώρας! 
Οι αποκαλύψεις που κάνει η ομογενειακή εφημερίδα "Το Καλάμι" είναι πολύ σημαντικές, η οποία μάλιστα θέτει ερωτήματα-φωτιά προς την ελληνική κυβέρνηση η οποία καλείται να απαντήσει. 
Τα στοιχεία που παρατίθενται εξηγούν και την στάση του υπουργείου Οικονομικών το οποίο έκανε την πάπια όσο διάστημα βρίσκονταν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της E.N.D. ζητώντας του να πάρει θέση. 
Όταν δηλαδή ο κ. Λαμπράκης, Πρόεδρος της οργάνωσης και ο κ. Παπαδάκης, δικηγόρος της, έλεγαν ότι το υπουργείο Οικονομικών αλλά και ο κ. Σαμαράς γνωρίζουν τα πάντα για τα 600 δις δολάρια, καλώντας τους να πάρουν θέση, ενδεχομένως έλεγαν αλήθεια. 
Μόνον όταν το θέμα των ομογενών της E,N.D πήρε μεγάλη δημοσιότητα, το υπουργείο Οικονομιών αναγκάστηκε να μιλήσει, εκδίδοντας όμως μια ανακοίνωση με αντιφάσεις! 
Ιδού τι έλεγε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικνομικών: «Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ουδεμία πρόταση, προσφορά ή ενημέρωση έχει γίνει στο υπουργείο και στην κυβέρνηση γενικότερα, σε σχέση με τα φημολογούμενα 600 δισ. ευρώ, τα οποία υποτίθεται ότι έχουν συγκεντρωθεί για να επενδυθούν στην Ελλάδα... 
Την στιγμή που καταβάλλεται μια τιτάνια προσπάθεια για να κλείσουμε ένα πακέτο δαπανών 11,5 δισ. ευρώ και να εξασφαλίσουμε την επόμενη δόση του δανείου των εταίρων μας, οποιαδήποτε πληροφορία "ανακάλυψης θησαυρών", που προσφέρονται για την αποπληρωμή των χρεών μας, μόνο ως αστείο μπορεί να αντιμετωπιστεί». 
Μπουρδολογίες: από την μια έλεγε ότι "ουδεμία πρόταση ή προσφορά" έλαβε από τους ομογενείς, προσποιούμενο μάλιστα ότι πρόκειται για "600 δις ευρώ" ενώ οι πάντες γνώριζαν για 600 δις δολάρια, αλλά από την άλλη την χαρακτηρίζει "αστειότητα!
Χαρακτηριστικό είναι ότι πίσω από αυτή την υπόθεση κρύβεται ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος όπως λέγεται γνώριζε και γνωρίζει τα πάντα! Σήμερα, μετά την νέα τροπή που παίρνουν τα πράγματα, τα οποία εμφανίζουν το ελληνικό κράτος να έχει αναγνωρίσει τις μετοχές, καθιστώντας τες χρεωστικό ομόλογο, καλείται να πάρει θέση και να μην κρατά το στόμα της κλειστό, όπως συνέβαινε επί καιρό με την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ" που τώρα αποκαλύπτεται η συνωμοσία.
 Η ομογενειακή εφημερίδα "Το Καλάμι" αποκαλύπτει για το θέμα: 
Εγκυρη-νόμιμη ή όχι η μετοχή; 
H "Τράπεζα της Ανατολής", συγχωνεύθηκε με την 147611/1932 σύμβαση εξαγοράς και απορρόφησής της, από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.. 
Με τη σύμβαση συγχώνευσης, προβλέφθηκε ότι θα διενεργηθεί ειδική εκκαθάριση, συνεπεία μεταβίβασης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού από την «Τράπεζα της Ανατολής» στην «Εθνική Τράπεζα», με μόνο και αποκλειστικό σκοπό τον προσδιορισμό του τιμήματος εξαγοράς, για την απόδοσή του στους μετόχους της απορροφούμενης εταιρίας. 
Η εκκαθάριση αν και προβλέφθηκε ότι θα έπρεπε να διενεργηθεί σε δύο χρόνια από την δημοσίευση της σύμβασης συγχώνευσης, δηλαδή εντός δύο χρόνων από την 31η Δεκεμβρίου του 1932, με δυνατότητα ''παρατάσεως εφάπαξ ή αλληλοδιαδόχως'', δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Στη σύμβαση συγχώνευσης, ορίζεται ρητά ότι μετά το πέρας της εκκαθάρισης, η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να καταβάλει το -σε κάθε μία των 280.000 μετοχών της "Τράπεζας της Ανατολής"- αναλογούν, επιπλέον του προκαταβληθέντος ποσού, υπόλοιπο του προϊόντος της ειδικής εκκαθάρισης, με παράλληλη παράδοση του τίτλου της μετοχής προς ακύρωση.
 Η Εθνική Τράπεζα διατείνεται ότι η ειδική εκκαθάριση ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 1936 και ότι το αποτέλεσμά της όχι μόνο δεν κάλυψε τις προκαταβληθείσες 150 δρχ. ανά μετοχή, αλλά άφησε και υψηλό «άνοιγμα» σε βάρος της. Ισχυρίζεται ακόμη ότι μετά την εξαγορά, όλες οι μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής», ακυρώθηκαν. 
Όπως δήλωσε ο δικηγόρος κ. Γ. Καραμιχάλης, με την υπ' αριθμ. 6342/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που εξέτασε αίτημα για την επίδειξη εγγράφων που υπέβαλε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων η οικογένεια Σώρρα και η εταιρεία "ΕL (end National Debt-End)" κατά της Εθνικής Τράπεζας, αναγνωρίζεται ότι οι μετοχές ΔΕΝ ακυρώθηκαν και ότι η αξία τους έχει μετατραπεί πλέον σε χρεωστικό ομόλογο και επιπλέον ότι οι μέτοχοι δεν ζητούν το ενεργητικό των μετοχών αυτών, δηλαδή την αξία τους, αλλά το παθητικό υπέρ των μετόχων.
 Aληθεύει ή όχι; 
Τον Απρίλιο του 2010 οι δικαιούχοι των μετοχών είχαν έλθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος. 
Ο Διοικητής της κ. Προβόπουλος είναι απόλυτα ενήμερος γι' αυτό. Μετά από συζητήσεις η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε συμβιβασμό (συμφωνία) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για 10 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής». 
Οι δικαιούχοι αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν τους νομικούς συμβούλους να προτείνουν μία «παράξενη διαδρομή» ώστε να καταβληθεί το 1,5 δισ. μέσω μία βρετανικής εταιρείας. 
Είχε πλέον καταστεί σαφές πώς οι δύο τράπεζες, η Κεντρική και η Εθνική ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν την ευθεία εμπλοκή τους σε μία τραπεζική πράξη ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος να εκτεθούν απέναντι σε άλλους ενδιαφερόμενους κατόχους μετοχών για την ίδια υπόθεση. 
Η οικογένεια Σώρρα προχώρησε και σε ένα ακόμη βήμα. Δώρισε 4 μετοχές στην «END» και κατάθεσε την δήλωση φόρου δωρεάς στην Γ' Δ.Ο.Υ. Πατρών. Ο στόχος είναι σαφής. 
Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να εκδώσει διπλότυπο είσπραξης του ανάλογου φόρου δωρεάς που για τις Μ.Κ.Ο. είναι της τάξης του 0,5% και να εισπράξει φόρο της τάξης των 13,5 δισ. ευρώ. 
Κατά σύμπτωση, είναι το ποσό... των μέτρων που συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθούν με σκληρές περικοπές εις βάρος του λαού, τρόϊκα κι ελληνική κυβέρνηση!!! Η Εφορία παρέπεμψε το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών.
Ναι,γραφικοί οι -υποθετικά- ''κατέχοντες 600 δισ.'', αλλά πως γίνεται Πρωτοδικείο Ελλάδας (6342/2012 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων) πρόσφατα, να αναγνωρίζει τις ''μετοχές'' τους ως ''έγκυρες''; Γιατί δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος; 
Ας ξεκαθαρίσει επιτέλους,επίσημα, το ελληνικό κράτος ΤΙ πραγματικά συμβαίνει (εκτός από την χαζή ανακοίνωση με τις αερολογίες του υπουργείου Οικονομικών).

ΜΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

Μιά ιστορική ομιλία:Πώς ό Ανδρέας Παπανδρέου προέβλεψε μέ ακρίβεια τήν κρίση στήν ευρωζώνη 
1992. Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον Ανδρέα Παπανδρέου στα έδρανα της Αντιπολίτευσης. Στη Βουλή διεξάγεται μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις εκείνης της εποχής.
 Η κύρωση της συνθήκης του Μάαστριχτ. 
Ο Ανδρέας Παπανδρέου με μία βαρυσήμαντη ομιλία στη Βουλή προειδοποιεί ότι το κόστος προσαρμογής της Ελλάδας στη ευρωπαική πραγματικότητα θα είναι υψηλό και με τεράστιες δυσκολίες. Με την μεγάλη εμπειρία του σε θέματα οικονομίας και γεωπολιτικής, ο πατέρας του Γ. Παπανδρέου, αναλύει και προβλέπει, είκοσι χρόνια πριν, την εξέλιξη της κρίσης και τα αδιέξοδα που βιώνει η Ευρώπη σήμερα. 
Μια ομιλία δραματικά επικαιρη . 
Παρακάτω παρατίθεται η ομιλία του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: 
Κυρίες και κύριοι, ως γνωστό, δεδομένο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει για την κύρωση της συνθήκης του Μάαστριχτ. 
Όμως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να πει στο Λαό μόνο τα αναμενόμενα οφέλη, ούτε να ωραιοποιήσει την εικόνα. 
Αντίθετα πρέπει να τονίσει με ειλικρίνεια το κόστος αυτής της προσαρμογής. 
Θα πρέπει ο Έλληνας πολίτης να ξέρει τι να περιμένει στο τέλος της πορείας, αλλά και τι θα έχει καταβάλει για να φθάσει στο τέρμα αυτής της δύσκολης και άνισης πορείας. 
Με την κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ άλλαξε πράγματι η παγκόσμιος ισορροπία. 
Και είναι κοινός τόπος, ότι υπάρχει μόνο μία στρατιωτική υπερδύναμη, οι ΗΠΑ.
 Είναι όμως ταυτόχρονα γνωστό, ότι από οικονομικής πλευράς δεν είναι η μόνη υπερδύναμη. 
Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις. 
Αυτή η ίδια, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη – Γερμανία, η Γερμανία – Ευρώπη, αυτό θα κριθεί στην πορεία, και τρίτον η Ιαπωνία με τη Νοτιοανατολική Ασία. Το σημαντικό για μας είναι, ότι οι ΗΠΑ είναι σε στάση μάχης, τόσο απέναντι στην Ιαπωνία όσο και απέναντι στην Ευρώπη, στην ΕΟΚ. 
Η σύγκρουση ΗΠΑ – ΕΟΚ είναι μια σύγκρουση που, πού και πού, φανερώνεται, άλλες φορές γίνεται στα κρυφά, αλλά αφορά τρεις τουλάχιστον τομείς. 
Πρώτον, την συμφωνία GATT. 
Φυσικά αν αποτύχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, υπάρχουν διαφορές απόψεων οξύτατες μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ιδιαίτερα Γαλλίας, θα πρέπει να αναμένουμε έναν εμπορικό πόλεμο άνευ προηγουμένου με συνακόλουθο την ύφεση και ανεργία σε μεγάλη κλίμακα. 
Υπάρχει επίσης διαφωνία σημαντική σε ό,τι αφορά το σύστημα ασφάλειας της Ευρώπης, αν θα είναι ευρωπαϊκό ή αν θα είναι στην ουσία ατλαντικό. 
Υπάρχει το θέμα και δεν έχει κλείσει, αν και ουσιαστικά νομίζω κινείται προς ένα μείγμα ευρωπαϊκού-ατλαντικού, ίσως σε σχήμα διαφορετικό, θεσμικά διαφορετικό, αλλά στην ουσία ανάλογο με αυτό που ίσχυε στο παρελθόν. 
Και υπάρχει επίσης η προσπάθεια των ΗΠΑ να προχωρήσει η διεύρυνση το γρηγορότερο δυνατόν, ώστε τελικά με τη διεύρυνση να δυναμιτιστεί η προσπάθεια της ένωσης πολιτικής και οικονομικής της Ευρώπης και να μετατραπούμε ξανά, αν θέλετε, σε ζώνη ελευθέρων συναλλαγών. 
Τις θέσεις των ΗΠΑ ενστερνίζεται οπωσδήποτε η Αγγλία και σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της ενωμένης Ευρώπης και μπαίνει και βγαίνει από τη Νομισματική Ένωση, δεν είναι σαφές και στον κοινωνικό τομέα έχει πάρει θέση αρνητική αλλά ταυτόχρονα και σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια, στηρίζει την ατλαντική περίπτωση, εκδοχή σαφώς όπως και οι ΗΠΑ. 
Η Γερμανία προωθεί ταυτόχρονα και την ολοκλήρωση αλλά και την διεύρυνση και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα. 
Υπήρχε μία εποχή που ο Υπουργός Εξωτερικών Γκένσερ, γυρνούσε στην Ευρώπη και έδινε υποσχέσεις σε όλες τις χώρες ότι θα ενταχθούν στην ΕΟΚ. 
Είναι επίσης η Γερμανία που έχει ξεχωριστή πολιτική να αναπτύξει την πολιτική της παρουσία ισοδύναμα με την οικονομική της, τόσο στην Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και γενικότερα τις Παραδουνάβιες Χώρες. 
Και αυτό, στα πλαίσια ενός αγώνα για τη δημιουργία σφαιρών επιρροής, που μας πάνε πίσω περίπου έναν ολόκληρο αιώνα. 
Παραμένει, βέβαια, πάντα το ερώτημα, σε όλη αυτή την πορεία,εάν πορευόμαστε προς μία ευρωπαϊκή Γερμανία, ή προς μία γερμανική Ευρώπη. 
Πρόσφατα η Γερμανία αύξησε το επιτόκιο, την ώρα που όλοι στην Ευρώπη και στην Αμερική ζητούσαν να μην το κάνουν, διότι η πορεία προς την ύφεση είναι σαφής. 
Και όμως το έκαναν.
 Και διερωτάται κανείς σε ποιο μέτρο μπορεί να στηρίζεται η Ευρώπη στην γερμανική αλληλεγγύη. 
Ο στόχος της Γαλλίας είναι η ταχύτερη δυνατή ενσωμάτωση της Γερμανίας στην ενωμένη Ευρώπη και αυτό για λόγους μακροπρόθεσμης ισορροπίας και ασφάλειας στην Ευρώπη. 
Στα πλαίσια της ΕΟΚ σωβεί πάντα η σύγκρουση βορρά και νότου και αυτό γιατί η ενιαία αγορά στην απουσία μιας άλλης πολιτικής σύγκλισης και συνοχής πολύ υψηλότερου επιπέδου, οξύνει τις αντιθέσεις, οξύνει τις ανισότητες, όχι μόνο ανάμεσα σε κράτη – μέλη, αλλά και σε περιοχές, οι οποίες είναι καθυστερημένες και περιοχές που είναι προχωρημένες.
 Αυτό είναι η τύχη μιας ενιαίας αγοράς πάντοτε. 
Εάν δεν υπάρξουν κάποια μέτρα, κάποιες παρεμβάσεις θα οξύνει τις αποστάσεις ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές περιφέρειες. 
Αναφέρομαι σε όλα αυτά, σε αυτές τις αποκλίσεις συμφερόντων και στρατηγικών, για να τονίσω τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην πορεία προς τη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης, μιας πραγματικής ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
 Αλλά και να τονίσω ταυτόχρονα πως κάθε κράτος – μέλος διεκδικεί τα δικά του συμφέροντα, έχει τη δική του εθνική στρατηγική και αυτή η εθνική στρατηγική λείπει στην Ελλάδα, δεν διαμορφώθηκε από την Κυβέρνηση ποτέ.
 Όσο καιρό βρίσκεται στην εξουσία δεν διαμόρφωσε μία σαφή εθνική στρατηγική, που περιλαμβάνει, φυσικά, και την πορεία μας προς την ενωμένη Ευρώπη.(…) 
Η Ελλάδα είναι και βαλκανική και μεσογειακή χώρα και είναι τώρα αναπόσπαστο τμήμα της νέας Ευρώπης που γεννιέται. 
Στην ευρωπαϊκή πρόκληση δεν χωράει παρά μόνο θετική απάντηση.
 Ναι, θα συμμετάσχουμε ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. 
Δεν υπάρχει πράγματι εναλλακτική πορεία, παρά μόνο η περιθωριοποίηση της Χώρας μας, όσα και αν είναι τα εμπόδια που στέκονται στο δρόμο μας. 
Το Μάαστριχτ, αυτή η συνθήκη, απλώς αποτελεί για μας ένα εισιτήριο σε ένα δύσκολο και άνισο αγώνα.
 Ο αγώνας είναι άνισος, γιατί στην εκκίνηση είμαστε οι τελευταίοι.
 Ο αγώνας είναι άνισος, γιατί η συνθήκη του Μάαστριχτ εκφράζει σχεδόν απόλυτα τα συμφέροντα και την οπτική γωνία του πλούσιου βορρά. 
Το όραμα της ενωμένης Ευρώπης δεν χωράει μέσα στο Μάαστριχτ. 
Το Μάαστριχτ για μας αποτελεί ένα σταθμό σε μία πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ένα σταθμό που θα ξεπεραστεί και ίσως αλλοιωθεί στην ίδια την πορεία.
 Τι περιλαμβάνει το όραμα της ενωμένης Ευρώπης για μας; 
Το σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Συνάδελφοι έχουν τονίσει επαρκώς το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα και την ανάγκη γρήγορα να καλυφθεί. 
Δε θα μιλήσω παραπάνω σ’ αυτό το θέμα. 
Τη διασφάλιση των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών. 
Την ανάδειξη της εθνικής πολιτιστικής ταυτότητας των κρατών-μελών. 
Την οικονομική ανάπτυξη και πλήρη απασχόληση του εργατικού δυναμικού. 
Τη δωρεάν Παιδεία και ιατρική περίθαλψη. 
Την κοινωνική μέριμνα. 
Την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων από οποιαδήποτε επιβουλή, την προστασία του περιβάλλοντος. 
Αυτό είναι το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. 
Στη συνθήκη του Μάαστριχτ υπάρχουν διακηρύξεις. 
Ουσιαστικές δεσμεύσεις, υπάρχουν κατά κύριο λόγο για την ΟΝΕ. 
Δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την πολιτική, ούτε για την ενιαία –όχι απλώς κοινή-εξωτερική πολιτική, ούτε για την ενιαία άμυνα. 
Στις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην ΟΝΕ δεν υπάρχει αναφορά καν στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας, τη χειρότερη μορφή ανισότητας που μπορεί να γνωρίσει μία σύγχρονη χώρα. 
Οι δείκτες –στόχοι συνιστούν το όραμα, όπως ελέχθη ήδη στην Αίθουσα αυτή, ενός ευρωπαίου τραπεζίτη και εκφράζουν κατά κύριο λόγο τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της σημερινής Ευρώπης. 
Λυπούμαι να πω ότι αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι η Ελλάδα έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της συνθήκης, δεν μπορώ να το δεχθώ. Δεν έχω δει τίποτα ιδιαίτερα ελληνικό, ελληνική πρωτοβουλία που να είναι εμφανής στη διαμόρφωση αυτής της συνθήκης. 
Κατά τη γνώμη μας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρακολούθησε ως παθητικός αποδέκτης αποφάσεις που έχουν αρνητικές επιπτώσεις και για τη Χώρα μας και για την ισότιμη συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη.
 Υπάρχει εδώ κάτι που θέλω να τονίσω. 
Σε πολλές ερωτήσεις σε κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο γιατί κάνει κάτι ή όχι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως είναι, παραδείγματος χάριν, ο ναυτικός αποκλεισμός ή αύριο κάποια στρατιωτική επέμβαση, η απάντηση είναι "ακολουθούμε τους συμμάχους και εταίρους μας". 
Μα είναι λάθος ρήση.
 Δεν ακολουθούμε, συμμετέχουμε. 
Έχουμε άποψη, έχουμε δυνατότητες ακόμα και βέτο. Δεν μπορούμε να λέμε "ακολουθούμε". 
Συμμετέχουμε και συνδιαμορφώνουμε. Αυτός είναι ο ρόλος. Και ελπίζω να μην ακουστεί ξανά ότι ακολουθούμε. Είμαστε μέσα, δεν είμαστε απ’ έξω. Ας το αξιοποιήσουμε αυτό.(…) 
Και έρχομαι στο σημείο της διεύρυνσης. Και βέβαια η Αγγλική πλευρά την υποστηρίζει μετά πάθους. 
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ορθώς, η ελληνική πλευρά στη Λισσαβόνα στις 26 και 27 Ιουνίου, υποστήριξε την ταυτόχρονη διεύρυνση και εμβάθυνση της Κοινότητας. 
Αυτό όμως ήταν υπαναχώρηση από μία θέση που είχε πάρει νωρίτερα, πρώτα η εμβάθυνση και ύστερα η διεύρυνση. 
Για μας αυτό είναι τεράστιο θέμα. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για θέση ισότιμου μέλους στην Ενωμένη Ευρώπη αν πρώτα δεν κλείσει ο κύκλος της εμβάθυνσης, αν δεν ολοκληρωθεί η Ενωμένη Ευρώπη. Και είναι λάθος ιστορικό να υπαναχωρήσουμε απ’ αυτή τη θέση. 
Γι’ αυτό μάλιστα το ΠΑΣΟΚ προτείνει στο Κοινοβούλιο, στην Εθνική Αντιπροσωπεία, να αποφασίσει ότι δεν θα στέρξει η Ελλάδα να υπάρξει έναρξη διαπραγματεύσεων -έναρξη διαπραγματεύσεων- για νέες εντάξεις πριν περάσει το πακέτο Ντελόρ, τουλάχιστον αυτό, χωρίς περικοπές. 
Και τώρα πηγαίνω στο τεχνικότερο θέμα της Νομισματικής Οικονομικής Ένωσης. 
Οι όροι για τη συμμετοχή είναι γνωστοί και δεν θα τους επαναλάβω. 
Αλλά θέλω να τονίσω, αρχίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει μέχρι τώρα πρόγραμμα σύγκλισης. 
Έτσι δεν είναι η στιγμή για να μπούμε σε λεπτομέρειες. 
Όμως, έχουμε δικαίωμα να καλέσουμε την Κυβέρνηση, πριν στείλει κάποιο κείμενο στην ΕΟΚ, να το θέσει υπόψη της Εθνικής Αντιπροσωπείας, ώστε να υπάρξει διάλογος ουσιαστικός πριν κατατεθεί ως πρόταση της Ελλάδος, για τα επόμενα 5 χρόνια. 
Το περίγραμμα των κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων, για την σύγκλιση που δόθηκε στη Βουλή, δεν στηρίζεται ούτε καν σε στοιχειώδη οικονομική λογική. 
Πώς είναι δυνατόν να προσδοκάται μια ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%, όταν η δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία μειώνεται κάθετα και το πραγματικό εισόδημα, από μισθούς και ημερομίσθια, συμπιέζεται συστηματικά, σύμφωνα με τις γνωστές κυβερνητικές προθέσεις, δηλώσεις και πράξεις; 
Έτσι, η εμβάθυνση της ύφεσης είναι μονόδρομος, όπως βέβαια είναι και η αποτυχία της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να μιλούμε όχι για σύγκλιση, αλλά για απόκλιση από τους στόχους του Μάαστριχτ.
 Εκεί πραγματικά μας οδηγεί η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. 
Είναι φυσικό γενικά, οι οικονομέτρες, στα μοντέλα σύγκλισης να μη συμπεριλαμβάνουν το κοινωνικό κόστος της επίτευξης των στόχων της ΟΝΕ και είναι αυτό μέσα στο βασικό μου επιχείρημα ότι αυτοί οι στόχοι, με αυτήν την πολιτική που ακολουθείτε, είναι ανέφικτοι. 
Το κοινωνικό κόστος για την Ελλάδα της επίτευξης των στόχων στα χρονικά πλαίσια που προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ, είναι τεράστιο για τις χώρες του Νότου. 
Ο κ. Αρσένης, μιλώντας, είχε κάποιες περικοπές από ένα άρθρο του κ. Πελετιέ στη MONDE στις 21 Ιουλίου. 
Αλλά θα ήθελα να διαλέξω δύο άλλες παραγράφους, από εκείνες που διάλεξε εκείνος, και θυμίζω ότι πρόκειται για τον οικονομικό διευθυντή του αντίστοιχου ΣΕΒ της Γαλλίας: "Οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από την Συνθήκη δεν είναι πραγματόσημες στα χρονικά πλαίσια που προβλέπει για την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία". 
Προσθέτει όμως, ότι "οι υπολογισμοί που αφορούν την Πορτογαλία και την Ελλάδα φέρνουν ίλιγγο". 
Αυτές οι εκτιμήσεις νομίζω ότι είναι σωστές. 
Και για μένα σημαίνουν ότι ήδη προβλέπονται, έστω και αν δεν ομολογούνται, δύο ταχύτητες στην Ενωμένη Ευρώπη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας το τεράστιο κοινωνικό κόστος και τις εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις, τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την πορεία, τουλάχιστον για τις χώρες του Νότου.
 Τότε μπορείτε να μου πείτε, μοιρολατρικά να δεχθούμε αυτήν την πορεία; 
Γιατί ψηφίζουμε "ναι", μία πορεία συνεχιζόμενης ύφεσης, μεγέθυνσης της ανεργίας και της ανισοκατανομής του πλούτου και του εισοδήματος της βίαιης δημιουργίας μιας κοινωνίας των 2/3, για να μην φθάσω να λέω του 1/3. 
Και η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει την πολιτική της, είναι ναι.
 Ναι, στην συνεχιζόμενη μονόπλευρη λιτότητα για 7 ακόμα χρόνια.
 Ναι, στη βίαιη ταξική επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, ναι, τελικά, στην αποτυχία.
 Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ είναι : όχι. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι. 
Δρόμοι, που θα οδηγήσουν στην προσέγγιση –παρακαλώ υπογραμμίστε το "προσέγγιση"- των ονομαστικών στόχων του Μάαστριχτ, με δίκαιη επιμέτρηση του κόστους της προσαρμογής. 
Δρόμοι, που οδηγούν ακόμα και στην επίτευξη -υπογραμμίστε το "επίτευξη"- των στόχων, εφόσον όμως πληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις ή θα υπάρξει επιμήκυνση του χρονικού πλαισίου ή θα υπάρξει γενναία μεταφορά πόρων από τον πλούσιο βορρά στο φτωχό νότο. 
Κάτι τέτοιο απαιτεί συνεχιζόμενη διεκδίκηση στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Απαιτεί, επίσης, μια άλλη οικονομική πολιτική, διότι η Νέα Δημοκρατία, η ΕΟΚ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ΟΟΣΑ αποτελούν το άλλοθι για να συνεχίζει τη δική της αντιφατική, αναποτελεσματική, μυωπική πολιτική της. 
Μία καθαρά εισπρακτική πολιτική, που ρίχνει όλο το κόστος της προσαρμογής στους εργάτες, στους ανέργους, στους μισθωτούς, στους μικρομεσαίους, στους αγρότες, στους συνταξιούχους. Μια πολιτική όχι μόνο αντικοινωνική, αλλά και αντιαναπτυξιακή. Και ας μη μας πει η Κυβέρνηση πως η πολιτική της είναι μονόδρομος. 
Διακεκριμένοι οικονομολόγοι, ο κ. Ζολώτας, ο κ. Αγγελόπουλος, έχουν επισημάνει την πλήρη αναποτελεσματικότητα του περίφημου "μονόδρομου". 
Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βαθαίνει η ύφεση, αυξάνεται η ανεργία αποσαθρώνεται και ανθελληνίζεται η παραγωγική βάση της οικονομίας. Κατεδαφίζεται το κράτος πρόνοιας, αποψιλώνονται ολόκληρες περιοχές, αποδυναμώνεται κάθε ικμάδα περιφερειακής ανάπτυξης, εκποιείται και ανθελληνίζεται ο δημόσιος τομέας(…) 
Έχει επίσης τεράστια ευθύνη η Κυβέρνηση, γιατί ως θεατής αποδέχθηκε την ομογενοποιημένη πορεία για όλους τους Ευρωπαίους, προς το ’97 άσχετα από το σημείο εκκίνησης. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος διαπραγματευτικό, όχι μόνο ελληνικό, δυστυχώς όλος ο Νότος ευθύνεται γι’ αυτό. 
Προσαρμόστηκε η Κυβέρνηση πλήρως στις κοινοτικές επιταγές. Δεν διεκδίκησε καμιά δέσμευση, δεν εξασφάλισε το πακέτο Ντελόρ. 
Και το είχαμε πει όχι στη Βουλή κατ’ ανάγκη, αλλά πολλές φορές δημόσια, πως υπογράφεται η συνθήκη του Μάαστριχτ, χωρίς ταυτόχρονα να περιέχεται και το πακέτο Ντελόρ 2, να ξέρουμε πού πάμε. 
Δεν διαπραγματεύτηκε ειδικά μέτρα προσαρμογής που δικαιούται η Ελλάδα. Μην ξεχνάμε η Ελλάδα έχει 7% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, διότι ακριβώς ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ μπορούν να μας προστατεύσουν ή θέλουν να μας προστατεύσουν από τη μεγάλη εξ ανατολών απειλή. Ειδικότερα δεν ζητήθηκε αναγνώριση ενός χρυσού κανόνα στα δημοσιονομικά, της εξαίρεσης της χρηματοδότησης των δημοσίων επενδύσεων από τους περιορισμούς του δανεισμού του δημοσίου. 
Ουσιαστικά, έμμεσα αποδέχθηκε την θεσμοθέτηση των δυο ταχυτήτων.
 Αφού θα έπρεπε να γνωρίζει ότι χωρίς αυτές τις αναπροσαρμογές, θα ήταν ανέφικτο να πετύχουμε τους στόχους. 
Σε ό,τι αφορά τη θέση του ΠΑΣΟΚ για την ακολουθητέα οικονομική πολιτική έχουμε τονίσει με όλους τους δυνατούς τρόπους πως χωρίς ανάπτυξη η πολιτική της σταθεροποίησης οδηγεί την οικονομία σε ναυάγιο – ο Λαός έχει ένα ρητό που λέει "από τη μύγα ξύγκι δεν βγάζεις", είναι η πραγματικότητα – και επίσης το ότι χωρίς κοινωνική πολιτική, κλονίζεται η κοινωνική συνοχή και καθίστανται πράγματι ανέφικτη η αύξηση της παραγωγικότητας. 
Σε ό,τι αφορά την πορεία προς την ΟΝΕ, μια πορεία που με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται αδιέξοδη για τις χώρες του νότου, η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πως η Ελλάδα σε συνεργασία με τις χώρες του νότου, πρέπει να δώσει τη μεγάλη μάχη για την επίτευξη των παρακάτω στόχων: 
Πρώτον, το πακέτο Ντελόρ 2 να ισχύσει στο σύνολό του, χωρίς αλλοιώσεις και περικοπές. 
Δεύτερον, όπως έχει τονιστεί στη Βουλή απ’ άλλους, με την ολοκλήρωση της ΟΝΕ η νομισματική και συναλλαγματική πολιτική ασκείται πλέον –θα ασκηθεί δηλαδή- σε ευρωπαϊκό, όχι σε εθνικό επίπεδο. 
Στα κράτη-μέλη παραμένει η δημοσιονομική πολιτική, που όμως ουσιαστικά περιορίζεται σε αναδιανεμητικό ρόλο. 
Εδώ πραγματικά βρίσκεται το κλειδί. Σε μια ομόσπονδη Ευρώπη ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός πρέπει να είναι μεγέθους ικανού για την άσκηση αποτελεσματικής αναδιανεμητικής πολιτικής προς όφελος των κρατών- μελών του ευρωπαϊκού νότου και των οικονομικά καθυστερημένων περιοχών. 
Μόνο κάτω από τέτοιες συνθήκες θα καταστεί δυνατή η σύγκλιση στα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης και εισοδημάτων, που δεν αφορούν τους στόχους τους τραπεζικούς, είναι άσχετα με τους τραπεζικούς στόχους, που έχει θέσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.
 Και εδώ σαφώς πρέπει να δοθεί η μάχη, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί και το μέλλον της Χώρας μας. 
Εδώ, ήθελα να φέρω ένα παράδειγμα: Όταν υπάρχει ενοποίηση του νομίσματος σε πέρα από μια χώρα, σε 2, σε 3, σε 5 χώρες αυτό λειτουργεί κατά τρόπο αρνητικό για όλες τις καθυστερημένες ή ασθενέστερες χώρες ή περιοχές. 
Και θα δώσω το απλό παράδειγμα των δύο Γερμανιών. 
Μόλις έγινε το ενιαίο νόμισμα, εμφανίστηκαν αμέσως τα τραγικά προβλήματα της Ανατολικής Γερμανίας. 
Και η Δυτική Γερμανία αναγκάζεται, τώρα, να κάνει μεταφορές πόρων, πραγματικά αστρονομικών διαστάσεων, στην τέως Ανατολική Γερμανία, γιατί έχει την ευθύνη και μπορεί να ασκήσει δημοσιονομική πολιτική. 
Σκεφθείτε, χωρίς τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρώπης, τι θα συμβεί στις καθυστερημένες περιοχές.
 Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο και κλειδί, να ολοκληρωθεί ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας της Ευρώπης, έτσι ώστε η ευθύνη να είναι εκεί όπου υπάρχουν τα μέσα. 
Τα μέσα θα τα έχουν οι Βρυξέλλες μετά την ένωση. Δεν θα τα έχουν τα κράτη-μέλη. 
Και εκεί υπάρχει η ευθύνη, η οποία βεβαίως πρέπει και να ελέγχεται δημοκρατικά. Εδώ είναι, κατά τη γνώμη μου, και η κύρια δικαίωση, όχι η μόνη, για την πραγματοποίηση της Πολιτικής Ένωσης. 
Μόνο με μια Πολιτική Ένωση θα αναλυθούν αυτές οι ευθύνες, ώστε ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός να μπορεί να καλύπτει τις ανισότητες οι οποίες δημιουργούνται από την ίδια τη διαδικασία και λειτουργία της ελεύθερης και ενιαίας αγοράς. 
Αλλά πέρα απ’ αυτά, μιλώντας τώρα για την Ευρώπη και όχι για την Ελλάδα, -στο μέτρο βέβαια που είναι και η Ελλάδα αφορά και αυτήν- δεν αρκεί η ενιαία αγορά και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις προκλήσεις του μέλλοντος και σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ και σε ό,τι αφορά την Ιαπωνία. 
Απαιτείται η διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής Ευρωπαϊκής Πολιτικής της ίδιας της Κοινότητας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και μια βιομηχανική πολιτική, που να εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στα άλλα εμπορικά μπλοκ.(…) 
Τόνισα πως το όραμα της ευρωπαϊκής ένωσης δεν χωράει στη συνθήκη του Μάαστριχτ και αυτό γιατί διαμορφώθηκε, κατά κύριο λόγο, από τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης. 
Όταν το πολιτικό σκηνικό αλλάξει στην Ευρώπη, τότε θα ανοίξουν οι ορίζοντες για τη δημιουργία μιας πραγματικά ομόσπονδης Ευρώπης. 
Μόνο οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις μπορούν να μετατρέψουν το όραμα της ενωμένης Ευρώπης σε χειροπιαστή πραγματικότητα.

ΨΕΥΤΙΚΗ Η ΛΙΣΤΑ

ΒΕΒΑΙΑ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ 
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΓΕ ΛΑΘΗ ΚΑΝΟΥΜΕ 
ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ. ΖΗΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑΠΕΙΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΒΓΑΛΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ. ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ. 
Η «λίστα» που παρουσιάζεται στο διαδίκτυο και εμφανίζει ποσά καταθέσεων βουλευτών, ως χρήματα που εξήχθησαν στο εξωτερικό, είναι ψευδής, αποφάνθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων, κατόπιν έρευνας. 
Εκφράζει μάλιστα την ανησυχία της, διότι πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου κρύβονται αντικοινοβουλευτικές δυνάμεις, οι οποίες «πετάνε λάσπη» στο σύνολο του πολιτικού κόσμου. Σημειώνεται ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος διαψεύδει την ύπαρξη τέτοιας λίστας.
 Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή της σύσκεψη, η Διάσκεψη των Προέδρων ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» Αθ. Νάκο ότι το πρωί απέστειλε επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε με την οποία ζητείται η αποστολή της «λίστας Λαγκάρντ» στη Βουλή και των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων. 
Εξ΄άλλου, σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να οριστεί άμεσα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους προέδρους των κομμάτων για τον προσδιορισμό της συζήτησης.

ΠΑΝ ΚΡΑΤΕΙΝ

-«Στάσου δίπλα στον αντίπαλο και με το δεξί χέρι, κάνε κεφαλοκλείδωμα και χτύπα».
 -«Στάσου στην πλευρά του, κάνε επίθεση με το πόδι και χτύπα». 
Πρόκειται βεβαίως για οδηγίες πάλης, μόνον που δεν είναι σημερινές αλλά προέρχονται από τον 1ο ή 2ο μ. Χ. αιώνα. 
Γραμμένες στα ελληνικά σε ένα κομμάτι παπύρου που διασώθηκε μέσα στους αιώνες συνιστούν το αρχαιότερο γραπτό κείμενο κανόνων ενός παιχνιδιού, το οποίο παρ΄ότι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα ότι πρόκειται για την πάλη, δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο. 
Το κείμενο έγινε γνωστό πρόσφατα, όταν αντίγραφό του παρουσιάστηκε στην Εθνική Αίθουσα Τιμών Πάλης στο Στίλγουοτερ της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ, σε μια εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
 Ο πάπυρος, που έχει μήκος περί τα 45,5 εκατοστά βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το οποίο είναι διάσημο και για την ομάδα πάλης του  αλλά είχε ανακαλυφθεί πριν από 130 χρόνια στο Κάιρο από δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 
Στην Αμερική έφθασε το 1907 μαζί με πολλούς άλλους παπύρους αλλά τελικά μόλις πρόσφατα μελετήθηκε από τον ιστορικό, ειδικευμένο και στην πυγμαχία Ντον Σεϋένγκα. «Οι οδηγίες αυτές βοηθούν την πάλη ως άθλημα», δήλωσε μάλιστα ο ίδιος, που είναι άλλωστε πεπεισμένος ότι πρόκειται για το αρχαιότερο! 
Εξάλλου αρχαία κείμενα κανόνων για άλλα αθλήματα που να χρονολογούνται τόσο πρώιμα δεν έχουν σωθεί. 
Πόσο μάλλον που κατά τον επαγγελματία του αθλήματος Λι Ροϊ Σμιθ, οι κανόνες που καταγράφονται στον πάπυρο ισχύουν ως σήμερα. 
Το Παγκράτιον ήταν ένα αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων, ένας συνδυασμός πάλης και πυγμαχίας χωρίς ιμάντες, που ο Αριστοτέλης (Ρητορική Α 5-14, 1361β) το ορίζει ως εξής:
 «ὁ δὲ θλίβειν καὶ κατέχειν παλαιστικός, ὁ δὲ ὦσαι τῇ πληγῇ πυκτικός, ὁ δ’ ἀμφοτέροις τούτοις παγκρατιαστικός». 
Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις παν + κρατείν, δηλαδή νικητής γινόταν αυτός που “κατέχει την κυρίαρχη δύναμη” ή αυτός που “κυριαρχεί απόλυτα”, ενώ οι αθλητές ονομάζονταν παγκρατιαστές. 
Το άθλημα αυτό, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και πολεμική τέχνη, εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ. στην 33η Ολυμπιάδα.

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΕΠΙΛΗΨΙΑ

Μέσα στο τεράστιο και ανεξερεύνητο ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥ της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, υπάρχει ένα βιβλίο του Αριστοτέλη το οποίο ονομάζεται «ΠΕΡΙ ΘΑΥΜΑΣΙΩΝ ΑΚΟΥΣΜΑΤΩΝ». 
Το βιβλίο αυτό, που στις μέρες μας εξακολουθεί να παραμένει προκλητικά άγνωστο, μας επιτρέπει να μεταφερθούμε, όπως αποδεικνύεται τελικά, στην τελείως άγνωστη εποχή της Αρχαίας Ελλάδας και να πληροφορηθούμε για συμβάντα και γεγονότα που ο ίδιος ο Αριστοτέλης τα καταγράφει ως «αξιοθαύμαστα». 
  Ας γνωρίζουμε λοιπόν σήμερα ένα «Θαυμάσιο άκουσμα» που αφορά στον τρόπο που κάθε περιοχή παράγει και αξιοποιεί το δικό της μέλι. 
Χωρίς αμφιβολία, θα διαπιστώσουμε για άλλη μία φορά το υψηλότατο επίπεδο πολιτισμού των προγόνων μας, την τεχνογνωσία και τις επιστημονικές γνώσεις που διέθεταν. 
Αλήθεια, ποιος από εμάς θα μπορούσε σήμερα να φανταστεί, ότι με το ειδικό μέλι που παρήγαγε εκείνη την εποχή η Τραπεζούντα του Πόντου, μπορούσαν να θεραπεύσουν ολοκληρωτικά, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται το αρχαίο κείμενο, την ασθένεια της Επιληψίας; Ας απολαύσουμε λοιπόν ένα μικρό απόσπασμα, από αυτό το άγνωστο κείμενο του Αριστοτέλη: …Λέγεται δ’ ὑπό τινων μέλι τὸ καλούμενον ἄνθινον περὶ Μῆλον καὶ Κνίδον γίνεσθαι εὐῶδες μὲν τῆ ὀσμῆ, ὀλιγοχρόνιον δέ, ἐν τούτω δέ καὶ τὴν ἐριθάκην γίνεσθαι.
 …Λέγεται από κάποιους, σχετικά με το μέλι το οποίο αποκαλείται «μέλι ανθέων» το οποίο παράγεται στην Μήλο και στην Κνίδο, ότι έχει ωραία οσμή, η οποία διατηρείται για μικρό χρονικό διάστημα και ότι από αυτό το μέλι παράγεται και ο «βασιλικός πολτός».
 (Με την ονομασία Κνίδος, ήταν γνωστές στην εποχή της Αρχαίας Ελλάδας, δύο πόλεις. Η μία βρισκόταν στην Κύπρο και η άλλη στα παράλια της Μικράς Ασίας. Δυστυχώς ο Αριστοτέλης δεν μας διευκρινίζει ποια από τις δύο πόλεις εννοεί). 
περὶ Καππαδοκίαν ἔν τισι τόποις ἄνευ κηρίου φασὶν ἐργάζεσθαι τὸ μέλι, 
Κοντά στην Καππαδοκία, σε κάποιες περιοχές χρησιμοποιούν μία τεχνική, κατά την οποία παράγουν το μέλι μέσα σε «τεχνητές κηρύθρες»,
 γίνεσθαι δὲ τὸ πάχος ὅμοιον ἐλαίω
Και αυτό το μέλι είναι λεπτόρρευστο, όπως το λάδι.
 ἐν Τραπεζοῦντι τῆ ἐν τῶ Πόντω γίνεται τὸ ἀπὸ τῆς πύξου μέλι βαρύοσμον, 
Στην Τραπεζούντα του Πόντου, παράγεται μέλι από το φυτό πυξός, το οποίο έχει πολύ βαριά οσμή. 
Καὶ φασι τοῦτο τοὺς μὲν ὑγιαίνοντας ἐξίστάναι, 
Και όπως λένε, αυτό το μέλι, αυτούς μεν που είναι υγιείς τους τονώνει ακόμα περισσότερο και τους διεγείρει σεξουαλικά, 
τοὺς δ’ ἐπιλήπτους καὶ τελέως ἀπαλλάττειν. 
ΑΥΤΟΥΣ ΔΕ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ! Φασὶ δὲ καὶ ἐν Λυδία ἀπὸ τῶν δένδρων τὸ μέλι συλλέγεσθαι πολύ
Λένε επίσης, ότι και στην Λυδία παράγονται μεγάλες ποσότητες μελιού, από μέλισσες που καλλιεργούνται μέσα στα δάση. 
καὶ ποιεῖν ἐξ αὐτοῦ τοὺς ἐνοικοῦντας ἄνευ κηροῦ τροχίσκους, 
και οι κάτοικοι της περιοχής κατασκευάζουν από το μέλι αυτό, μικρούς κοπτικούς τροχίσκους, οι οποίοι δεν περιέχουν καθόλου κερί, 
Καὶ ἀποτέμνοντας χρῆσθαι διὰ τρίψεως σφοδροτέρας.
 που τους χρησιμοποιούν για να κόβουν, μετά από ισχυρό τρίψιμο, διάφορες επιφάνειες. 
Αυτό το ίδιο μέλι παράγεται και στην Θράκη, αλλά εκεί δεν το παρασκευάζουν σε στερεά μορφή, αλλά σε μία αμμώδη μορφή. 
Δηλαδή, αυτή η «αμμώδης μορφή», θα πρέπει να υποθέσουμε ότι είναι κάτι που θα πρέπει να μοιάζει πολύ με την σημερινή ζάχαρη, η οποία όμως προέρχεται αποκλειστικά από το μέλι! Βεβαίως, τέτοιο προϊόν που να προέρχεται από το μέλι, σήμερα δεν υπάρχει! 
ἅπαν δὲ μέλι πηγνύμενον τὸν ἴσον ἔχει ὄγκον φασίν, οὐχ ὥσπερ τὸ ὕδωρ καὶ τἆλλα ὑγρά
Πρέπει να γνωρίζουμε πώς όταν πήξει το μέλι, διατηρεί τον ίδιο ακριβώς όγκο που είχε και πριν, δηλαδή δεν διαστέλλεται καθόλου, όπως συμβαίνει με το νερό και τα άλλα υγρά. 
Χαλκιδικὴ πόα καὶ τὰ ἀμύγδαλα χρησιμώτατα πρὸς τὸ μέλι ποιεῖν. 
Στην Χαλκιδική καλλιεργούν ένα ποώδες φυτό, το οποίο προσθέτουν μέσα στο μέλι, το οποίο το ανακατεύουν επίσης και με αμύγδαλα. 
Πλεῖστον γὰρ γόνον φασὶν ἐξ αὐτῶν γίνεσθαι. 
Το μίγμα αυτό κάνει τις γυναίκες πολύ γόνιμες! 
Τὰς μελίττας λέγουσιν ὑπὸ μύρου καροῦσθαι καὶ οὐκ ἀνέχεσθαι τὴν ὀσμὴν
Όσον αφορά στις ίδιες τις μέλισσες, πολλοί λένε ότι δεν μπορούν να ανεχτούν την οσμή του φυτού μύρου, διότι τις ναρκώνει. 
ἔνιοι δὲ λέγουσι μάλιστα τοὺς μεμυρισμένους τύπτειν. 
Μερικοί μάλιστα λένε ότι και αν και κάποιος άνθρωπος πασαλειφθεί με μύρο, θα έχει τα ίδια αποτελέσματα. 
ἐν Ἰλλυριοῖς φασὶ τοὺς Ταυλαντίους καλουμένους ἐκ τοῦ μέλιτος ποιεῖν οἶνον.
 Λένε επίσης ότι σε κάποια περιοχή των Ιλλυριών που λέγεται Ταυλάντια (πρόκειται για το σημερινό Δυρράχιο) χρησιμοποιούν το μέλι για να παρασκευάσουν οίνο. 
Πρόκειται προφανώς για το ίδιο παρασκεύασμα που σήμερα αποκαλούμε «ρακόμελο» 
ὅταν δὲ τὰ κηρία ἐκθλίψωσιν, (Η συνταγή είναι η εξής:) 
Συμπιέσουν τις κηρύθρες, 
ὕδωρ ἐπιχέοντες ἕψουσιν ἐν λέβητι ἕως ἂν ἐκλίπη τὸ ἥμισυ, 
μέσα σε έναν λέβητα και βράζουν αυτό το μίγμα μέχρι να εξατμιστεί το μισό. 
ἔπειτα εἰς κεράμια ἐκχέαντες 
Στην συνέχεια το ρίχνουν μέσα σε κεραμικό σκεύος, 
Καὶ ἡμίσεα ποιήσαντες τιθέασιν εἰς σανίδας. 
ενώ την μισή ποσότητα την παίρνουν την βάζουν μέσα σε ένα σανιδένιο κιβώτιο. 
ἐν ταύταις δὲ φασι ζεῖν πολὺν χρόνον, καὶ γίνεσθαι οἰνῶδες καὶ ἄλλως ἡδὺ καὶ εὔτονον. 
Μέσα σε αυτά τα σανιδένια βαρέλια λένε ότι διατηρείται για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και τελικά γίνεται σαν κρασί, που είναι γλυκό και τονωτικό. 
ἤδη δὲ τισι καὶ τῶν ἐν Ἑλλάδι συμβεβηκέναι λέγουσι τοῦτο, 
Μερικοί μάλιστα λένε, ότι αυτό το κάνουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, 
ὥστε μηδὲν διαφέρειν οἴνου παλαιοῦ. 
Έτσι ώστε τελικά σε τίποτα να μην διαφέρει αυτό το παρασκεύασμα από ένα παλιό κρασί 
Καὶ ζητοῦντας ὕστερον τὴν κρᾶσιν μὴ δύνασθαι εὑρεῖν. 
Όμως αυτό το κρασί από μέλι, αν θελήσει κάποιος να το αναμίξει με νερό, δεν θα καταφέρει να βρει την σωστή αναλογία. 
(Δηλαδή αυτό το κρασί από μέλι, παρόλο που έχει ακριβώς την ίδια γεύση με ένα πολύ καλό παλιό κρασί, εντούτοις δεν μπορεί να αναμιχθεί με νερό, κατά την προσφιλή συνήθεια των Αρχαίων Ελλήνων, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε κρασί.)

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

H Φιλοσοφία είναι μία καθαρά Ελληνική υπόθεση, αλλά επιπλέον ισχυρίζεται ότι το ίδιο το Ανθρώπινο γένος ξεκίνησε από τον Μουσαίο και τον Λίνο που εμφανίστηκαν σαν τους πρώτους Έλληνες! 
Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΛΑΕΡΤΙΟΣ είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της αρχαιότητας. Στο σπουδαίο έργο του «ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ» μας μεταφέρει μοναδικής σπουδαιότητας πληροφορίες για τον Βίο αλλά και το Έργο των σημαντικότερων Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων. 
Όπως συμφωνούν οι ειδικοί επιστήμονες σε ολόκληρο τον Κόσμο, οι γνώσεις μας για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό θα ήταν πολύ φτωχότερες, αν δεν είχαν διασωθεί τα αρχαία κείμενα του Διογένη Λαερτίου, καθώς για πολλούς από τους Φιλοσόφους στους οποίους αναφέρεται, δεν υπάρχει καμμία άλλη πηγή από την οποία θα μπορούσαμε να αντλήσουμε αντίστοιχες πληροφορίες.
 Στο ΠΡΟΟΙΜΙΟ του έργου του, ο Διογένης Λαέρτιος, όπως είναι λογικό, αναζητάει την αρχή της Φιλοσοφίας και επιχειρεί μια σύντομη περιγραφή και ανάλυση των απόψεων που επικρατούν. 
Έτσι λοιπόν, διερωτάται αν θα ήταν δυνατόν η Φιλοσοφία να ξεκίνησε από τους βαρβάρους, και πιο συγκεκριμένα, 
Αν ξεκίνησε από τους Πέρσες με τους λεγόμενους Μάγους, 
Αν ξεκίνησε από τους Βαβυλώνιους και τους Χαλδαίους 
Αν ξεκίνησε από τους Ινδούς με τους λεγόμενους Γυμνοσοφιστές ή τέλος 
Αν ξεκίνησε από τους Κέλτες και τους Γαλάτες με τους λεγόμενους Δρυίδες. 
Από την άλλη πλευρά αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι ισχυρίζονται ότι η Φιλοσοφία ξεκίνησε από τον Ήφαιστο που ήταν ο γιος του Νείλου και ότι πρώτοι διδάσκαλοι υπήρξαν Ιερείς και Προφήτες. Παραθέτει μάλιστα ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό στοιχείο.
 Μας μεταφέρει την πληροφορία ότι από την εμφάνιση του Ηφαίστου, μέχρι την εμφάνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου πέρασαν 48863 χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν 373 εκλείψεις Ηλίου και 832 εκλείψεις Σελήνης. 
Έχοντας λοιπόν παραθέσει όλα τα στοιχεία που υπήρχαν σχετικά με το πού και πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Φιλοσοφία, συνεχίζει με μία μοναδικής αξίας αποκάλυψη. Ανακοινώνει προς όλους, ότι όλοι αυτοί οι συγγραφείς που υποστηρίζουν τις προαναφερθείσες απόψεις, ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ αποδίδοντας στους ξένους τα επιτεύγματα των Ελλήνων… 
Ας δούμε όμως αναλυτικά το αρχαίο ιερό κείμενο: 
Λανθάνουσι δ' αὑτοὺς τὰ τῶν Ἑλλήνων κατορθώματα,
 Όλοι όμως αυτοί οι συγγραφείς, πλανώνται από άγνοια, αποδίδοντες στους ξένους τα επιτεύγματα των Ελλήνων, 
ἀφ' ὧν μὴ ὅτι γε φιλοσοφία, ἀλλὰ καὶ γένος ἀνθρώπων ἦρξε, βαρβάροις προσάπτοντες.
 διότι οι Έλληνες όχι μόνο την Φιλοσοφία δημιούργησαν
ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ! 
ἰδοὺ γοῦν παρὰ μὲν Ἀθηναίοις γέγονε Μουσαῖος, παρὰ δὲ Θηβαίοις Λίνος. 
Στην Αθήνα, για παράδειγμα, γεννήθηκε ο Μουσαίος και την Θήβα γεννήθηκε ο Λίνος. 
καὶ τὸν μὲν Εὐμόλπου παῖδά φασι, ποιῆσαι δὲ Θεογονίαν καὶ Σφαῖραν πρῶτον·
 Και ο Μουσαίος ήταν ο γιος του Ευμόλπου που έγραψε όπως λέει η παράδοση, την πρώτη ΘΕΟΓΟΝΙΑ και την πρώτη πραγματεία ΠΕΡΙ ΣΦΑΙΡΑΣ. 
φάναι τε ἐξ ἑνὸς τὰ πάντα γίνεσθαι καὶ εἰς ταὐτὸν ἀναλύεσθαι. 
Και ήταν ο πρώτος που είπε ότι τα πάντα γίνονται από το ένα και αναλυόμενα καταλήγουν και πάλι σε αυτό το ίδιο ένα. 
τοῦτον τελευτῆσαι Φαληροῖ, καὶ αὐτῷ ἐπιγεγράφθαι τόδε τὸ ἐλεγεῖον·  
Ο Μουσαίος πέθανε στο Φάληρο και στον τάφο του γράψανε το ακόλουθο ελεγείο: 
Εὐμόλπου φίλον υἱὸν ἔχει τὸ Φαληρικὸν οὖδας, 
«Τον αγαπημένο γιο του Ευμόλπου φυλάει το Φαληρικό έδαφος Μουσαῖον, 
φθίμενον σῶμ', ὑπὸ τῷδε τάφῳ. 
Τον Μουσαίο, το σώμα του οποίου βρίσκεται σε αυτόν εδώ τον τάφο» 
ἀπὸ δὲ τοῦ πατρὸς τοῦ Μουσαίου καὶ Εὐμολπίδαι καλοῦνται παρ' Ἀθηναίοις. 
Από τον πατέρα δε του Μουσαίου έχουν πάρει το όνομά τους το ιερό γένος των Ευμολπίδων των Αθηνών. 
Τὸν δὲ Λίνον παῖδα εἶναι Ἑρμοῦ καὶ Μούσης Οὐρανίας· 
Όσο για τον Λίνο, αυτός ήταν γιος του ΕΡΜΗ και της ΜΟΥΣΑΣ ΟΥΡΑΝΙΑΣ. 
ποιῆσαι δὲ κοσμογονίαν, ἡλίου καὶ σελήνης πορείαν, καὶ ζῴων καὶ καρπῶν γενέσεις. 
Έγραψε ποιήματα στα οποία περιγράφει την δημιουργία του Κόσμου, την πορεία του Ήλιου και της Σελήνης και την γέννηση των ζώων και την δημιουργία των καρπών.
 τούτῳ ἀρχὴ τῶν ποιημάτων ἥδε· 
Αυτά τα ποιήματά του, άρχιζαν ως εξής: 
ἦν ποτέ τοι χρόνος οὗτος, ἐν ᾧ ἅμα πάντ' ἐπεφύκει. 
Ήτανε κάποτε χρόνος που τα πάντα μαζί συνυπήρχαν. 
ὅθεν λαβὼν Ἀναξαγόρας πάντα ἔφη χρήματα γεγονέναι ὁμοῦ
Και από την ιδέα αυτή ξεκίνησε ο Αναξαγόρας την θεωρία του, κατά την οποία υποστήριξε ότι στην αρχή του κόσμου όλα τα πράγματα ήταν μαζί.
 νοῦν δὲ ἐλθόντα αὐτὰ διακοσμῆσαι. 
και ότι ο Κόσμος τακτοποιήθηκε όταν προστέθηκε σε αυτόν ο ΝΟΥΣ. 
τὸν δὲ Λίνον τελευτῆσαι ἐν Εὐβοίᾳ τοξευθέντα ὑπ' Ἀπόλλωνος, καὶ αὐτῷ ἐπιγεγράφθαι·
 Ο Λίνος πέθανε στην Εύβοια, αφού χτυπήθηκε με βέλος από τον Απόλλωνα και στον τάφο του έγραψαν: 
ὧδε Λίνον Θηβαῖον ἐδέξατο γαῖα θανόντα, Μούσης Οὐρανίης υἱὸν ἐϋστεφάνου. 
Εδώ δέχτηκε η Γη τον αποθανόντα Λίνο τον Θηβαίο, τον γιο της Μούσας Ουρανίας με το ωραίο στεφάνι. 
καὶ ὧδε μὲν ἀφ' Ἑλλήνων ἦρξε φιλοσοφία, ἧς καὶ αὐτὸ τὸ ὄνομα τὴν βάρβαρον ἀπέστραπται προσηγορίαν. 
Σαν συμπέρασμα λοιπόν μπορούμε να πούμε, ότι οι Έλληνες ήταν εκείνοι που δημιούργησαν την Φιλοσοφία, που ακόμα και το όνομά της αρνήθηκε να διατυπωθεί με κάποια λέξη που να μην είναι Ελληνική! Διαπιστώνουμε λοιπόν κάτι εξαιρετικά σημαντικό. 
Ο Διογένης Λαέρτιος όχι μόνο διατυπώνει σαφέστατα την άποψη ότι η Φιλοσοφία είναι μία καθαρά Ελληνική υπόθεση, αλλά επιπλέον ισχυρίζεται ότι το ίδιο το Ανθρώπινο γένος ξεκίνησε από τον Μουσαίο και τον Λίνο που εμφανίστηκαν σαν τους πρώτους Έλληνες!

ΜΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ΜΠΟΡΕΙ

Έπρεπε να περάσουν 2.500 χρόνια για να δικαιωθεί επιτέλους ο Πλάτωνας αλλά πιθανότατα και πολλοί ακόμη «αιρετικοί» που μιλούσαν για την Ατλαντίδα και για .... έναν αρχαίο κόσμο πολύ διαφορετικό από αυτόν που θέλει η επίσημη ιστορική εκδοχή.
 Και βέβαια μένει να δούμε τι ακριβώς γράφουν -και σε ποιά γλώσσα- οι επιγραφές που εντοπίστηκαν πάνω στις βυθισμένες αρχαίες πυραμίδες, τα μεγαλιθικά μνημεία και τις Σφίγγες που κείτονται στον θαλάσσιο βυθό έξω από τις δυτικές ακτές της Κούβας, για να γίνει ακόμη ένας «σεισμός» στην ανθρώπινη γνώση και ιστορία.
 Γιατί σύμφωνα με τις πάμπολλες ενδείξεις από ευρήματα σε όλη την οικουμένη, δεν θα ήταν διόλου περίεργο να προκύψουν... ξανά τα Αρχαία Ελληνικά! 
Η ανακάλυψη «κρατάει» από τον Μάιο του 2001 αλλά για κάποιους «περίεργους» λόγους δεν πήρε την έκταση που θα έπρεπε. 
Και σίγουρα μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και τα απόρρητα στρατιωτικά προγράμματα. 
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρώτη φορά που εντοπίστηκε «κάτι» στο δυτικό άκρο της Κούβας ήταν την δεκαετία του 60, κατά τη διάρκεια της «κρίσης της Κούβας», όταν τα υποβρύχια των ΗΠΑ περιπολούσαν στην περιοχή. Η ανακάλυψη καταχωρήθηκε ως απόρρητη και το κύριο μέλημα των ΗΠΑ ήταν να μην προσεγγίσουν τα αρχαία ευρήματα οι Ρώσοι! 
Και εκείνη την πρώτη ανακάλυψη την «κατάπιε» ο Ψυχρός Πόλεμος. 
Το 2001 είχαμε έναν «δεύτερο γύρο», καθώς μια ερευνητική αποστολή με επικεφαλής τον Καναδό Paul Weinzweig και την σύζυγο του Pauline Zalitzki, έφερε στο φως στοιχεία και μετρήσεις που έδειχναν μια αρχαία πόλη και πυραμίδες αρχαιότερες των Αιγυπτιακών βυθισμένες ένα περίπου μίλι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 
Το θέμα παρουσιάστηκε 1-2 χρόνια αργότερα τόσο από το National Geographic, όσο και από το BBC αλλά φαίνεται πως η διεθνής επιστημονική κοινότητα ήταν απασχολημένη με πιο σοβαρές υποθέσεις... 
Οι δύο επιστήμονες βέβαια συνέχισαν να ψάχνουν και οι διαπιστώσεις τους ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακές. 
Το 2004 η Pauline Zalitzki μίλησε με βεβαιότητα για «ένα βυθισμένο νησί» και το 2009 επιχείρησε μια νέα αποστολή με την οικονομική υποστήριξη του National Geographic και την συνδρομή ενός ρομπότ που απλά επιβεβαίωσε τις αρχικές υποθέσεις. 
Και επιτέλους στις μέρες μας, για λόγους που ελπίζω να μάθουμε κάποια στιγμή, η είδηση «απελευθερώθηκε» και ήδη κάνει το γύρο του κόσμου. 
Ας δούμε όμως τις αστρολογικές παραμέτρους της υπόθεσης, με την επισήμανση πως η συμβολή του Πλούτωνα, ενός πλανήτη που συνδέεται άμεσα με τα «θαμμένα», ήταν καταλυτική.
 Το 1962, στην Κρίση της Κούβας, είχαμε μια αντίθεση του Δία στους Ιχθύες με το δίδυμο Ουρανού-Πλούτωνα στην Παρθένο. 
Η ανακάλυψη του 2001 έγινε με τον Δία στην 15η μοίρα των Διδύμων να σχηματίζει μια αντίθεση με τον Πλούτωνα στον Τοξότη. 
Παράλληλα, στην αστρική εκδοχή της η αντίθεση έγινε τ-τετράγωνο με την προσθήκη του τροπικού Ουρανού στον Υδροχόο.
 Και στις δύο περιπτώσεις δηλαδή είχαμε τη συμμετοχή του Δία, του Ουρανού και του Πλούτωνα. 
Όσο για την συνέχεια που «παίζεται» σήμερα, ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια, οι σκηνοθέτες είναι και πάλι οι ίδιοι. 
Τον Μάιο του 2001 η τροπική θέση του Πλούτωνα ήταν στην 14η μοίρα του Τοξότη, εκεί δηλαδή που βρίσκεται πλέον ο αστρικός Πλούτωνας, σχηματίζοντας παράλληλα το... γνωστό τετράγωνο του με τον Ουρανό αλλά και μια αντίθεση με τον τροπικό Δία στους Διδύμους. Περνώντας δηλαδή ως αστρικός από την τότε τροπική θέση του , με την «ανανέωση» της συνεργασίας του με το δίδυμο Δία-Ουρανού, επανέφερε το θέμα κι αυτή τη φορά για τα καλά.

Η ΝΟΡΒΙΓΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Τα αποθέματα υδρογονανθράκων της Ελλάδας είναι το πραγματικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την χώρα, αυτή αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, Το άρθρο μάλιστα τιτλοφορείται 
«Μια νέα Νορβηγία, αλλά στη Μεσόγειο», 
όπου περιγράφονται από την Handelsblatt τα μέχρι στιγμής ευρήματα και η υψηλή πιθανότητα υπαρξης σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου στο Ιόνιο καιτεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου και πιθανόν και πετρελαίου νότια της Κρήτης, αλλά και στο Αιγαίο. 
Μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι "Οι ελπίδες της Ελλάδας να λύσει μέρος του οικονομικού της προβλήματος εκμεταλλευόμενη τον ορυκτό πλούτο της χώρας είναι βάσιμες και θα μπορούσε να μετατραπει μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια στη Νορβηγία της Μεσογείου"! 
Και συνεχίζει γράφοντας: "Το πόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο κρύβει το ελληνικό υπέδαφος είναι άγνωστο, αλλά το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις έρευνες και οι πρώτες ενδείξεις δίχνουν ότι οι ποσότητες των κοιτασμάτων είναι πιθανόν μεγάλες". 
Το άρθρο περιέχεται και δήλωση του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι "Το φθινόπωρο του 2013 θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τα αποθέματα και μέχρι το τέλος του 2014 θα δοθούν οι πρώτες άδειες εκμετάλλευσης". 
Που σημαίνει ότι από το τέλος του 2015 το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα έχει "τρυπηθεί" η ειφάνεια πάνω από τα κοιτάσματα και θα έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευσή τους αν πρόκειται για πετρέλαιο, ενώ για το φυσικό αέριο, εξαρτάται σε ποιο βάθος και με ποιο τρόπο θα μεταφερθεί στους σταθμούς υγροποίησης. 
Χωρίς να σημαίνει ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει πέρα από το 2018. 
Χρονικά για τα ενεργειακά δεδομένα είναι "χθες" η όλη διαδικασία και εξηγεί πολλά για την πίεση που ασκείται αυή την στιγμή στην Ελλάδα από την τρόϊκα για να δεθεί η χώρα όσο το δυνατόν πιο σφιχτά στα δεσμά του Μνημονίου. 
Μάλιστα γίνεται αναφορά και στα υπαρκτά και επιβεβαιιωμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του Αιγαίου και αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει εκμετάλλευσή τους λόγω της αντίδρασης της Τουρκίας.
 Και μόνο ο χαρακτηρισμός "Νορβηγία της Μεσογείου" (σ.σ. η Νορβηγία μετά τον ενοπισμό τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα στις αρχές του 1970 μετατράπηκε στην πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης), αρκεί για να γίνει αντιληπτό το μεγάλο παιχνίδι που θα παιχθεί γύρω από τα ελληνικά κοιτάσματα. 
Απλά να σημειώσουμε ότι η Νορβηγία όταν ανακαλύφθηκαν τα κοιτάσματα (σε γειτονικό βυθοτεμάχιο της νορνηγικής ΑΟΖ βρήκαν και οι Βρετανοί) δεν δίστασαν οι αρχές της χώρας να δώσουν εντολή ακόμα και πολυβολισμού από νορβηγικά περιπολικά, βρετανικών ... αλιευτικών που προσέγγισαν την περιοχή! 
Και όταν λέμε Νορβηγία και Βρετανία, αναφερόμαστε σε δύο έθνη με αταβιστικούς δεσμούς συμμαχίας...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ

Ένας οικονομικος Αρμαγεδώνας θα έπληττε τον πλανήτη σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου Bertelsmann. 
Έτσι λοιπόν, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε... αλυσιδωτή αντίδραση στις παγκόσμιες αγορές και μια νέα οικονομική κρίση που αυτή του 2008 θα έμοιαζε με "άσκηση σε οικονομικό Πανεπιστημίου"! 
Σε έκθεσή του το έγκυρο γερμανικό Ινστιτούτο προβλέπει ότι η φωτιά της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, δεν θα έμενε στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ούτε σν στην ευρωζώνη, αλλά θα επεκτεινόταν άμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και από εκεί στην Κίνα σε ένα ντόμινο που όμοίο του δεν θα είχε δει ο πλανήτης από το κραχ του 1929!
 Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε στην Ελλάδα στάση πληρωμών, μία τεράστια υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος, ανεργία, δραστική μείωση της ζήτησης και της καταναλωτικής δαπάνες και άλλα οικονομικά προβλήματα που θα είχαν άμεση επίπτωση στους ευρωπαίους εταίρους. 
Και αν η Ελλάδα κάποια στιγμή μετά από 1-2 χρόνια μπορούσε μέσω των διαδοχικων υποτιμήσεων να ξαναγίνει ελκυστική στις νέες επενδύσεις και να βελτίωνε τις επιδόσεις στης στις εξαγωγές, εκτός Ελλάδος θα είχαμε επιπτώσεις πυρηνικού ατυχήματος. 
Οι απώλειες μόνο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα έφταναν τα 164 δισ. ευρώ ή 14.300 ευρώ ανά πολίτη έως το 2020, την ώρα που οι 42 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα έπρεπε να απορροφήσουν συνολικές απώλειες 674 δισ. ευρώ. 
Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή: Από εκεί και πέρα οι απώλιες αυτές θα προκαλούσαν δευτερογενή αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2 τρισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και 7,8 τρισ. ευρώ μέχρι το 2020! 
Επίσης η έξοδος της Ελλάδας, υποστηρίζει το Bertelsmann, πιθανώς θα «άνοιγε την πόρτα» της Πορτογαλίας, ενώ το σενάριο γίνεται ακόμη πιο δραματικό αν έβγαινε ακολούθως από το ευρώ και η Ισπανία. 
Μόνο η Γερμανία θα έχανε από την ανάπτυξη 850 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, ενώ θα διαγράφονταν και χρέος ύψους 266 δισ. ευρώ. 
Στις ΗΠΑ, οι απώλειες θα άγγιζαν το 1,2 τρισ. ευρώ, ενώ οι 42 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα έπρεπε να απορροφήσουν συνολικές απώλειες 7,9 τρισ. ευρώ. 
Οι κατά κεφαλήν απώλειες θα έφταναν τα 10.500 ευρώ έως το 2020 στη Γερμανία, απώλεια 3.700 ευρώ στις ΗΠΑ και μέχρι και 18.200 ευρώ στη Γαλλία. 
Βέβαια, η κατάσταση θα έβγαινε τελείως εκτός ελέγχου, αν η κρίση του ευρώ έφτανε στο σημείο όπου η Ιταλία θα έπρεπε επίσης να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη: Η Γερμανία θα έχανε 1,7 τρισ. ευρώ και θα ήταν αναγκασμένη να διαγράψει χρέη ύψους 455 δισεκατομμύρια ευρώ. 
Στη μακρινή Κίνα οι απώλειες θα άγγιζαν το 1,9 τρισ. ευρώ και στις ΗΠΑ τα 2,8 τρισ. ευρώ. 
Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι προφανές: μια αρχικά απομονωμένη έξοδος της Ελλάδας και της εθνικής χρεοκοπίας της ενδεχομένως να μπορούσε να αντιμετωπιστεί, αλλά το αποτέλεσμα θα ήταν η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε μια βαθιά ύφεση καθώς οι επιπτώσεις της είναι δύσκολο να υπολογιστούν και η ύφεση δεν θα σταματούσε σε καμία περίπτωση μόνο στην Ευρώπη.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ

Την επιτακτική ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης έγκρισης απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου μετά από τροποποίηση των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων σχετικού έργου τόνισε με γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή επιτροπή ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης. 
Σύμφωνα με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και του δήμου Δίου - Ολύμπου, πρόκειται να επιτραπεί η εναπόθεση 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων που προέρχονται από την παραγωγή ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου (ΗΔΜ), βασικό συστατικό των ξηρών στοιχείων (μπαταρίες). 
Η εναπόθεση θα γίνει στους χώρους ενεργού λατομείου που χρήζει αποκατάστασης και το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Λιτοχώρου. 
Από την απόθεση ελλοχεύει κίνδυνος ρύπανσης του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα από τοξικά απόβλητα. 
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:
 «Παρ’ όλες τις «επίσημες» διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για μια τελείως ακίνδυνη εγκατάσταση, είναι απορίας άξιο πως οι τοπικοί φορείς συναινούν στην πραγματοποίηση ενός έργου το οποίο θα μπορούσε –έστω και δυνητικά- να βλάψει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, πλήττοντας τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου και την παραλιακή ζώνη της Πιερίας. 
Το επικίνδυνο υλικό θα μπορούσε να περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα και να ρυπάνει το υδατικό απόθεμα αφού η περιοχή διαθέτει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και υδατοδιαπερατά εδάφη. 
Ότι περάσει στα υπόγεια ύδατα θα καταλήξει στο νερό που πίνουμε, στη θάλασσα και φυσικά θα προκαλέσει την δυσφήμιση της τουριστικής αυτής περιοχής. 
Τα απόβλητα αυτού του τύπου δεν έγιναν στο παρελθόν αποδεκτά από τους τοπικούς φορείς άλλης περιοχής, ενώ υπάρχουν μελέτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας που αμφισβητούν το κατά πόσο αυτό το υλικό είναι ακίνδυνο. 
Καλώ τις αρμόδιες αρχές να αποσύρουν την έγκριση της απόφασης απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στον Όλυμπο. 
Ο Όλυμπος αποτελεί παγκόσμια περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά και απαιτεί τον σεβασμό όλων μας.»

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More