ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΙ ΧΑΣΑΜΕ



Τα τελευταία χρόνια και για διαφόρους λόγους η Ελλάδα εγκατέλειψε δύο βασικές πλουτοπαραγωγικές της πηγές, οι οποίες τη βοήθησαν επί αιώνες να ζήσει και να δημιουργήσει: το έδαφός της με την αγροτική παραγωγή και το υπέδαφός της με τη μεταλλευτική παραγωγή και τη βιομηχανία που στηρίχθηκε σε αυτήν.

Η ανάγκη για νέες παραγωγικές δραστηριότητες φέρνει ξανά στην επιφάνεια τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας και την εκμετάλλευσή του, όπως είχε γίνει κατά κόρον πριν από μερικές δεκαετίες με πολύ θετικά αποτελέσματα.


«Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από πετρελαιοπηγές διότι διαθέτει άφθονο νικέλιο!» έλεγε χαρακτηριστικά πριν από 50 χρόνια ο μακαρίτηςΠρόδρομος Μποδοσάκης, αλλά από τότε κύλησε πολύ νερό στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη και τους υδρογονάνθρακες αλλά και τον ορυκτό της πλούτο, ώστε με σωστές παραχωρήσεις σε ιδιώτες και με απόλυτη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος να αντληθούν μεταλλεύματα συνολικής αξίας περίπου 28 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο υπέδαφός της και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) που είναι ο επίσημος φορέας του Δημοσίου για τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Κατά το ΙΓΜΕ στη χώρα μας κρύβεται ένα μικρό «Ελντοράντο» κάτω από το έδαφός της. «Πάνω από 450 τόνοι χρυσού, αλλά και πλήθος άλλων μετάλλων, είναι κρυμμένα στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας και αναξιοποίητα μέχρι σήμερα» λέει ο κ. Κ. Παπαβασιλείου, γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ.

Πρόκειται για βεβαιωμένα κοιτάσματα, όπως αποδεικνύουν οι έρευνες του Ινστιτούτου. Εκτός από χρυσό, στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν πολλά ακόμα μέταλλα, σε αξιοποιήσιμες ποσότητες, που η συνολική τους αξία «φθάνει τα 28 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές μετάλλων» σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου.

Για παράδειγμα, υπάρχει ασήμι και ψευδάργυρος (μαζί με όλα τα κοιτάσματα χρυσού) στη Δράμα, την Ξάνθη και τη Χαλκιδική, μόλυβδος στις ίδιες περιοχές, αλλά και στις Σέρρες, χαλκός στην Ποντοκερασιά Κιλκίς, πλατινοειδή που μπορούν να δώσουν πλατίνα, μαγγάνιο, σιδηρονικέλιο που θεωρείται θαυματουργό για τη βαριά βιομηχανία της Δυτικής Ευρώπης και για τις εξαγωγές, αλλά και το γνωστό από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας ουράνιο στη Δράμα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου, «σε περισσότερα από 500 μέρη σε όλη την Ελλάδα υπάρχει πλήθος βιομηχανικών ορυκτών, από μπεντονίτη και σμύριδα ως περλίτη, χαλαζία, άστριους, καολίνη, μαγνησίτη και πυρίτιο που χρησιμεύει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές». Σε αρκετές περιοχές γίνεται εξόρυξη αλλά σε ακόμη περισσότερες η εκμετάλλευση έχει εγκαταλειφθεί και τώρα αρχίζει ξανά.

Ολα αυτά τα μέταλλα περιμένουν τους επενδυτές, Ελληνες ή ξένους, όχι βέβαια για να αγοράσουν το υπέδαφος (που ανήκει μόνον στο Ελληνικό Δημόσιο), αλλά για προσεκτικές συμβάσεις παραχώρησης με ολοκληρωμένους περιβαλλοντικούς όρους και μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, όπως ήδη προγραμματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και κυρίως το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ευρύτερο, πλούσιο κοιτασματοφόρο γεωγραφικό πλαίσιο. Στους γεωλόγους της Ευρώπης, μέσα από συνέδρια και έρευνες υπεδάφους,είναι “διάσημο” το βαλκανικό γεωλογικό τόξο,που εκτείνεται από τη Ρουμανία ως και την Τουρκία, με μεγάλα και πλούσια κοιτάσματα,που ήδη βρίσκονται σε εκμετάλλευση σε όμορες με την Ελλάδαχώρες» επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ. Η Τουρκία ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια τρία μεταλλεία χρυσού, ενώ έχει δώσει αδειοδότηση για άλλα τέσσερα. Η Βουλγαρία έχει μπει και αυτή στην παραγωγή χρυσού με ένα εργοστάσιο σε λειτουργία και ένα δεύτερο υπό λειτουργία.

Επίσης Ρουμανία, Σερβία και Κόσοβο βρίσκονται σε διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλείων. Στη χώρα μας έχουν ερευνηθεί από το κρατικό ΙΓΜΕ περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ποντοκερασιά Κιλκίς, Αγκιστρο Σερρών, Φαρασινό Δράμας), ενώ υπάρχουν και άλλες που χρήζουν έρευνας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων.

«Οι έρευνες του ΙΓΜΕ, για τις οποίες το Ινστιτούτο έχει δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, έχουν δημιουργήσει πρωτογενές υπόβαθρο για τον “μεταλλευτικό χάρτη” της χώρας και αποτελούν τη βάση για επενδυτικές δραστηριότητες στον κλάδο» αναφέρει ο κ. Γ. Μαρκόπουλος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης, η οποία ασχολείται με την εξόρυξη χρυσού και ενδιαφέρεται και για άλλα μέταλλα στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως χρώμιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο.

Οσον αφορά τον χρυσό, οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα βεβαιωμένα και ερευνημένα κοιτάσματα είναι κυρίως στη Χαλκιδική (Στρατώνι, Ολυμπιάδα, Σκουριές), στις Σάπες της Κομοτηνής και στο Πέραμα της Αλεξανδρούπολης.

Για τα διαπιστωμένα κοιτάσματα χρυσού, συνολικής αξίας πάνω από 16 δισ. ευρώ, οι άμεσες επενδύσεις από τους τρεις ομίλους που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την εξορυκτική δραστηριότητα φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 2.000 θέσεις εργασίας πρωτογενώς.
Ποιοι ψάχνουν στην Ελλάδα
ΑΝΗΚΕΙ κατά 95% στην καναδο-ρουμανική Εuropean Goldfields, ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στην Ελλάκτωρ. «Κάθε χρόνο θα αποδίδουμε στο Ελληνικό Δημόσιο φόρους που θα φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ» λέει στο «Βήμα» ο κ. Μαρκ Ραχοβίδης , Καναδός ελληνικής καταγωγής και αντιπρόεδρος της Εuropean Goldfields. Το ύψος της επένδυσης ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των μεταλλείων στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές.

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών εκτιμάται να φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Στα ορυχεία της Ολυμπιάδας και των Σκουριών έχουν ανακαλυφθεί αποθέματα που φθάνουν στα 10 εκατ. ουγκιές χρυσού, ενώ τα άμεσα και έμμεσα έσοδα από τη λειτουργία των χρυσωρυχείων υπολογίζονται περίπου στα 10 δισ. ευρώ.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ θέλει να αναπτύξει το έργο του Περάματος Εβρου, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1 εκατ. ουγκιές χρυσού. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν άλλα 180 εκατ. ευρώ. Οι άμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα ανέρχονται σε 200.

«Σε τοπικό επίπεδο η κοινή γνώμη δεν είναι πλέον αρνητική. Διοργανώσαμε και ένα ταξίδι σε μεταλλουργεία χρυσού στη Φινλανδία όπου ήρθαν πολλοί σύλλογοι της περιοχής και είδαν ότι τηρούνται αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές» λέει στο «Βήμα» ο κ. Γ. Μαρκόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Το 70% των κεφαλαίων θα επενδυθεί στην περιοχή της Θράκης, ενώ το Δημόσιο θα εισπράξει φόρους 120 εκατ. ευρώ. Η μητρική εταιρεία Εldorado Gold Corporation, από τον Κανάδα διαθέτει μεταλλεία χρυσού σε Κίνα, Τουρκία και Βραζιλία.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΣΑΠΕΣ της Ροδόπης, η Μεταλλευτική Θράκης, η οποία ανήκει στην αυστραλιανή Cape Labert, θέλει να ξεκινήσει μια επένδυση που δεν προχώρησε δύο φορές στο παρελθόν με άλλους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για μεταλλείο χρυσού αντίστοιχης δυναμικότητας με εκείνο του Περάματος, για το οποίο είχε εγκριθεί προμελέτη χωροθέτησης από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία απορρίφθηκε από το ΣτΕ πριν από τέσσερα χρόνια.

Οι Αυστραλοί θέλουν να επενδύσουν 100 εκατ. ευρώ σε έξι χρόνια, να αποδώσουν φόρους πάνω από 80 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο και να δημιουργήσουν 500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Η χρυσοθηρία δεν είναι εύκολη υπόθεση στην Ελλάδα
Π ριν από περίπου 150 χρόνια οι χρυσοθήρες στην Καλιφόρνια και στο Αρκανσο ήταν πραγματικοί τυχοδιώκτες, δηλαδή κυνηγούσαν («δίωκαν») την τύχη τους: επέλεγαν ένα κομμάτι γης στην άκρη ενός ποταμού και άρχιζαν την έρευνα. Οταν μάλιστα παρουσιάζονταν ιδιοκτησιακά προβλήματα, τον λόγο είχαν τα... πιστόλια!

Σήμερα η κατάσταση ευτυχώς είναι διαφορετική, αφού οι μεταλλουργίες χρυσού υποβάλλουν αναλυτικές περιβαλλοντικές μελέτες, δίνουν αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, με πρώτη την απασχόληση, και φροντίζουν για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου όταν αποχωρούν από μια εξόρυξη.

Παρ΄ όλα αυτά, μια μερίδα των τοπικών κοινωνιών στη χώρα μας είναι καχύποπτη και αντιδρά παρατεταμένα. Το ίδιο έχει συμβεί με τη μεταλλουργία χρυσού στη Χαλκιδική, η οποία πάντως βρίσκεται στην τελική στροφή: σε περίπου έναν μήνα από σήμερα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία της τελικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την επένδυση του χρυσού της Χαλκιδικής και θα την προωθήσουν στην αρμόδια υπουργό κυρία Τίνα Μπιρμπίλη για αδειοδότηση.

Η κυρία Μπιρμπίλη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», έχει θέσει τρεις όρους: την τήρηση των πιο αυστηρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών, την αποκατάσταση του τοπίου από τις προηγούμενες εργασίες που είχαν γίνει πριν από χρόνια και τα σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Η πιο αναγνωρίσιμη «ατυχής» υπόθεση χρυσού είναι εκείνη της καναδικής ΤVΧ Gold, η οποία πούλησε τα δικαιώματα και έφυγε αιφνιδιαστικά μέσα σε ένα βράδυ το 2003, αφού απέτυχε να υλοποιήσει την επένδυση μεταλλουργίας χρυσού στη Χαλκιδική την οποία πάλευε πάνω από έξι χρόνια. Η αντίδραση των τοπικών φορέων της Χαλκιδικής και η εμπλοκή στο Συμβούλιο της Επικρατείας απέτρεψαν τότε την επένδυση, ενώ και η γραφειοκρατία έχει παίξει ρόλο, Στη διαδικασία της έγκρισης της τελικής ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Εuropean Goldfields (που είναι ο βασικός μέτοχος κατά 95% της Ελληνικός Χρυσός) κ. Στιβ Σαρπ από τη Ζυρίχη, επισημαίνει ότι «η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο χρυσού στη Χαλκιδική αποτελείται από 3.500 σελίδες και είναι η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους». Οι αντιδράσεις όμως από μέρος της τοπικής κοινωνίας της Χαλκιδικής συνεχίζονται. «Με την εξόρυξη χρυσούεπέρχεται καταστροφή μεγάλων εκτάσεων, απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού, ενώ στην κατεργασία χρησιμοποιείται κυανιούχο νάτριο, το οποίο ως απόβλητο μολύνει εδάφη και ποτάμια» υποστηρίζει η κυρία Εύη Χρόνη, μηχανικός που παραθερίζει επί χρόνια στη Βόρεια Χαλκιδική. Οι μηχανικοί των εταιρειών χρυσού απαντούν ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει και τα τεχνικά θέματα έχουν επιλυθεί. Οι μονάδες χρειάζονται πλέον ελάχιστο νερό, καθώς χρησιμοποιούνται πρέσες ανακύκλωσης, ενώ τα απόβλητα δεν είναι σε υγρή μορφή (λίμνη τελμάτων), αλλά σε στερεά (ξηρή απόθεση), γεγονός που τα καθιστά ασφαλή.

Φουντώνει το ενδιαφέρον για ΛΑΡΚΟ
Τ ο νικέλιο και ο βωξίτης (από τον οποίο μέσω αλουμίνας παράγεται το αλουμίνιο) είναι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις μεταλλευμάτων με μεγάλη ιστορία επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας, εξαγωγών και πλούτου, αλλά με διαφορετική κατάληξη. Τη στιγμή που η βιομηχανία του αλουμινίου ανθεί, το νικέλιο θεωρείται ότι έχει μεγάλες δυνατότητες, οι οποίες λόγω κρίσης ανακαλύπτονται εκ νέου.

Η εξαγγελία ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό είναι χαρακτηριστικά, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα νικελίου στη Φλαμουριά Καστοριάς, τα επόμενα καλύτερα ύστερα από αυτά της Λάρυμνας που τροφοδοτούν τη ΛΑΡΚΟ.

Η ΛΑΡΚΟ για πολλές δεκαετίες ήταν η «ναυαρχίδα» του ομίλου Μποδοσάκη και το νικέλιο, τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70, εθεωρείτο ένας από τους «πυλώνες» της ελληνικής βιομηχανίας. Τα μεταλλεία της Λάρυμνας άλλωστε ήταν γνωστά από την Αρχαιότητα, αλλά η σύγχρονη εκμετάλλευσή τους ξεκίνησε μόλις το 1901 από τονΑντώνιο Σταματιάδη.

Στη διάρκεια της Κατοχής Γερμανοί και Ιταλοί είχαν εκπονήσει μελέτες για το νικέλιο σχεδιάζοντας να το εκμεταλλευθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά ευτυχώς δεν πρόλαβαν.

Το 1952, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, η εταιρεία του Πρόδρομου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη ΑΕΕ Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων αποκτά το δικαίωμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων νικελίου της περιοχής. Ξεκινά τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας του νικελίου με παραγγελίες από τη γερμανική Κrupp.

Ομως μετά τον θάνατο του ιδρυτή της το 1979 δεν αντέχει στην πρώτη περιοδική κρίση των τιμών νικελίου και γίνεται προβληματική. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 η ΛΑΡΚΟ καταλήγει στους «κόλπους» του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ).

Το 1989 εκκαθαρίζεται η παλαιά ΛΑΡΚΟ και ιδρύεται η νέα ΛΑΡΚΟ με μετόχους την Εθνική Τράπεζα (35%), τη ΔΕΗ (περίπου 30%) και τον ΟΑΕ.

Την περίοδο 2000-2001 υλοποιείται το επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η εταιρεία να επανέλθει στην κερδοφορία εκμεταλλευόμενη την κυκλική ανοδική πορεία των τιμών νικελίου. Τον Ιούλιο του 2006 (όταν τα κέρδη της εταιρείας, περίπου 80 εκατ. ευρώ, προεξοφλήθηκαν πάμφθηνα από την τότε διοίκηση) έγινε προσπάθεια χωρίς πολλή δημοσιότητα να «μεταβιβαστεί» η ΛΑΡΚΟ, αφού αποτιμήθηκε τότε το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της σε μόλις 115 εκατ. ευρώ. Οι αντιδράσεις πάντως και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων απέτρεψαν το εγχείρημα.

ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ......ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ;


Σε νέες εμπρηστικές, άνευ προηγουμένου, δηλώσεις προέβη ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος είπε πως μονομερής εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων πόρων από την Ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι αιτία πολέμου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα την εισβολή, και προβάλλονται σήμερα πρωτοσέλιδα από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βολκάν». Η εφημερίδα αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στις δηλώσεις Ερογλου με τίτλο «Θα ξεσπάσει πόλεμος». Η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι θελήσουν να σφετεριστούν, δήθεν, τις υποθαλάσσιες φυσικές πηγές της νήσου, η ενέργεια αυτή θα θεωρηθεί αιτία πολέμου.

Παράλληλα σε ομιλία του χθες στο Πανεπιστήμιο Σακάρια της Τουρκίας, ο Ντερβίς Έρογλου επανέλαβε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας αποτελούν τις κόκκινες γραμμές για την τουρκική πλευρά και ότι επιθυμεί ένα νέο συνεταιρισμό που να μην παραμερίζει την προ του 1974 περίοδο και να βασίζεται στις παρούσες πραγματικότητες, όπως ισχυρίστηκε.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ερογλου υποστήριξε ότι ο «νέος συνεταιρισμός» θα προβλέπει δύο περιφέρειες, δύο κοινότητες, δύο συνιστώντα κράτη με ισότιμο καθεστώς.

Ισχυρίστηκε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να περικυκλώσει την Τουρκία και από το νότο και ότι η χώρα αυτή έχει δήθεν βλέψεις στην Τουρκία και Κύπρο ενώ αναφέρθηκε και στη στρατηγική σημασία της Κύπρου.

Κατά τον κ. Ερογλου, ισχύει το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων του 1967 για την ένωση με την Ελλάδα και ως εκ τούτου η παρουσία του τουρκικού στρατού και των εγγυήσεων της Τουρκίας, και μετά την επίτευξη συμφωνίας, αποτελούν μια από τις κόκκινες γραμμές.

Πρόσθεσε ότι τη στιγμή αυτή στο νησί υπάρχουν 40.000 Τούρκοι στρατιώτες και έκανε λόγο για συνεχιζόμενο, όπως ανέφερε, εξοπλισμό των Ε/κ. Για τις συνομιλίες, είπε ότι αυτές μπορεί να διαρκέσουν και μέχρι το Φεβρουάριο του 2013. Επισκεπτόμενος το Δήμο Σακάρια, ο κ. Ερογλου υπενθύμισε ότι στη συνάντηση κορυφής της Γενεύης κατέθεσε σχέδιο για πενταμελή συνάντηση, κάτι το οποίο απέρριψε η ε/κ πλευρά την όποια κατηγόρησε ότι «ροκανίζει το χρόνο», κατά τον ισχυρισμό του. Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε το αίτημα για χρονοδιάγραμμα.
Αμέσως αντέδρασε η Κυβέρνηση στις δηλώσεις του τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ότι κινήσεις εκμετάλλευσης φυσικών ενεργειακών πηγών αποτελεί «αιτία πολέμου».

Αμέσως αντέδρασε η Κυβέρνηση στις δηλώσεις του τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ότι κινήσεις εκμετάλλευσης φυσικών ενεργειακών πηγών αποτελεί «αιτία πολέμου».
«Αν έχει λεχθεί αυτό από τον κ. Ερογλου τότε πρόκειται για μια απαράδεκτη και επικίνδυνη δήλωση», δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε πως «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και τον όποιο πλούτο διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία και από κει και πέρα τα πολλά λόγια και πολύ περισσότερο οι απειλές δεν έχουν καμιά θέση σε ένα τόσο πολύ ευαίσθητο θέμα.

Επαναλαμβάνω ότι η Κυβέρνηση με ένα πολύ προσεκτικό τρόπο και με χαμηλούς τόνους πάντοτε εργάζεται για τη διασφάλιση των κυριαρχικό της δικαιωμάτων».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει το θέμα της ασφάλειας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση τα διασφαλίζει όλα και θέλω να επαναλάβω μια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας που μέσα και από το πέρασμα του χρόνου αποδεικνύεται πόσο σωστή είναι ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς πολύ θόρυβο χωρίς πολλά λόγια κάνει αυτό που χρειάζεται για τη διασφάλιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ασφαλώς των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ελπίζουμε ο κ. Ερογλου να μη συνεχίσει να κινείται σε αυτό το πολύ επικίνδυνο μοτίβο που δεν βοηθά, αλλά δημιουργεί προβλήματα».

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ



Συμφωνία πακέτο για το Αιγαίο και επιλεκτική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν των έξι μιλίων, που συζητείται και σήμερα στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές, προωθούσε η Άγκυρα με τις ευλογίες των ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει το Wikileaks.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής, από τα τηλεγραφήματα, τα οποία διέρρευσαν στο Wikileaks, η Τουρκία είχε προτείνει προσφυγή στη Χάγη για το Αιγαίο από τον Σεπτέμβριο του 2009, λίγο πριν την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Την εποχή εκείνη οι ΗΠΑ πίεζαν για ένα καθεστώς «ηρεμίας» στο Αιγαίο, που μεταξύ άλλων συμπεριελάμβανε άοπλες πτήσεις.

Όπως αναφέρεται στα τηλεγραφήματα, τον Σεπτέμβριο του 2009 η Αμερικανίδα υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Τίνα Κάινταναου είχε συναντηθεί με τον αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Χαιντάρ Μπερκ, ο οποίος είχε συμφωνήσει κατ΄ αρχήν στην επιλεκτική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε ορισμένες περιοχές (αλλά όχι σε όλες).

Επίσης είχε τεθεί από την αμερικανική πλευρά θέμα για τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις σε κατοικημένα ελληνικά νησιά με την Άγκυρα να προτείνει νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο.

Το ταξίδι Παπανδρέου στην Άγκυρα

Λίγες μέρες μετά την εκλογική του νίκη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν στις 30 Οκτωβρίου είχε απευθύνει επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του με την οποία τον καλούσε να εντατικοποιήσουν τον διάλογο ανάμεσα στις δυο πλευρές, που είχε ατονήσει επί ΝΔ.

Ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα Ντάγκλας Σέλιμαν σχολίαζε σε τηλεγράφημά του ότι, η επανάληψη των υπερπτήσεων μπορεί να καθυστερήσει τα βήματα προόδου στον ελληνοτουρκικό διάλογο και να περιπλέξει τα πράγματα.

Η επιστολή Σπέκχαρντ

Τον Ιούλιο του 2009 ο τότε Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ σε εμπιστευτικό τηλεγράφημά του προς την Ουάσιγκτον, την Άγκυρα και τη μόνιμη αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, εκτιμά ότι Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να εμπλακούν σε «παραγωγικές συζητήσεις.»

Ο κ. Σπέκχαρντ είχε προτείνει μια σειρά από ΜΟΕ, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: την αναγνώριση των «ψευτομουφτήδων» στη Θράκη, να μη χαρακτηρίζονται οι τουρκικές υπερπτήσεις «απειλή στην κυριαρχία» αλλά «ενόχληση» και να μη χαρακτηρίζονται «εχθρικά» τα τουρκικά αεροσκάφη στο FIR Αθηνών.

Ακόμη είχε προτείνει τα ελληνικά αεροσκάφη να μην πετούν πάνω από αποστρατικοποιημένα νησιά, αλλά και η Αθήνα να μην απαντά στις τουρκικές προκλήσεις.

«Ευτυχώς που ανάμεσα στα άλλα οι Αμερικανοί είναι και μαρτυριάρηδες. Μέσα από τα αρχεία του wikileaks έχουν βγει σημαντικά πράγματα, όπως η μυστική διπλωματία του κυρίου Παπανδρέου με τους Τούρκους», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, που κάνει λόγο για πράξεις και ενέργειες επιζήμιες για την Ελλάδα.

ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΡΑ.....


Ανεπίσημα –και όχι σε επίπεδο επισήμων διαπραγματεύσεων ΔΝΤ, Κομισιόν και ελληνικής κυβέρνησης– τα «γεράκια» της Τρόικα άφησαν να διαρρεύσει στην ελληνική πλευρά ότι οι εγγυήσεις που ζητάνε οι δανειστές μας για την 5η δόση του δανείου μέσα στον Ιούνιο και για το δεύτερο πακέτο των 60 δισ. το 2012, είναι ο απόλυτος οικονομικός έλεγχος των εσόδων σε Ρόδο και Κέρκυρα το τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου, δηλαδή το τρίμηνο της τουριστικής αιχμής της Ελλάδας.

Το σχέδιο που έχει προετοιμαστεί στα στρατηγεία κυρίως των ελεγχόμενων από τους Γερμανούς κέντρων δανεισμού της Ελλάδας (Deutsche Bank, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Κομισιόν) περιλαμβάνει τα εξής:

1) Εγκατάσταση εκπροσώπων της Τρόικα σε κέντρα οικονομικού ελέγχου των δύο ελληνικών νησιών (εφορίες, δημόσια ταμεία, νομαρχίες κλπ.), που θα εποπτεύουν και θα καταγράφουν τα καθημερινά έσοδα από την τουριστική και εμπορευματική κίνηση σε Ρόδο και Κέρκυρα.

2) Τα έσοδα θα δεσμεύονται για το Ταμείο, το οποίο ζητάνε επίσημα να δημιουργηθεί για τις εισπράξεις από την εκποίηση της κρατικής περιουσίας.

3) Σε περίπτωση αδυναμίας της Ελλάδας να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που ζητάνε ήδη ΔΝΤ και Κομισιόν για να μας παρασχεθεί νέο δάνειο, τα έσοδα του Ταμείου αυτού, θα διατίθενται αμέσως για εξόφληση μέρους του χρέους της Ελλάδας και δεν θα υπολογίζονται ως έσοδα του ελληνικού κράτους.

Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έγινε έξαλλος μόλις πληροφορήθηκε το σχέδιο αυτό, που προέρχεται κυρίως από τη γερμανική πλευρά (Μέρκελ–Σόιμπλε) και έδωσε αυστηρή εντολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου να μην συζητήσει καν τέτοια περίπτωση οικονομικού ελέγχου των δύο τουριστικών θέρετρων της Ελλάδας, που αναμένεται να φέρουν αρκετά έσοδα στον κρατικό μας προϋπολογισμό.

ΑΛΛΟΙ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ..........


του Γιώργου Λιλλήκα *

Η Τουρκία του Ερντογάν αλλάζει, εκσυγχρονίζεται, εκδημοκρατικοποιείται! Η Τουρκία του Νταβούτογλου είναι ισχυρή, ενδυναμώνεται και παίζει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή! Αυτές τις διαπιστώσεις ακούμε ή βλέπουμε να προβάλλονται συχνά. Η αλήθεια είναι πως ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα αλλά δεν είναι όλη η πραγματικότητα. Αποτελούν αλήθειες αλλά όχι όλη την αλήθεια. Αποτελούν ψηφία που συνθέτουν μια μεγαλύτερη και σύνθετη εικόνα και όχι την ίδια την εικόνα.

Ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου είναι οι ηγέτες ενός Ισλαμικού Κόμματος, κάτι που συχνά ξεχνάμε. Η Τουρκία του Ερτογάν και του Νταβούτογλου είναι μια Τουρκία που διολισθαίνει κοινωνικά και πολιτικά στον Ισλαμισμό. Το όραμα εξάλλου του Νταβούτογλου είναι η Τουρκία να γίνει η ηγέτιδα δύναμη του Ισλαμικού κόσμου.

Η Τουρκία είναι μια χώρα που ενώ θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν προχωρά στην έμπρακτη θεσμική εναρμόνιση της με τις Ευρωπαϊκές αρχές, αξίες, το δίκαιο και ό,τι άλλο συνθέτει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τον Ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους δικούς της όρους. Την ίδια αλαζονική στάση επιδεικνύει απέναντι στους ίδιους τους πολίτες της (φυλάκιση δημοσιογράφων και πνευματικών ανθρώπων) αλλά και απέναντι στους γείτονες της, αρχής γενομένης από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Αυτή η αλαζονεία οδηγεί την Τουρκία στην επιθετικότητα, στη συντήρηση παλαιών και στην εφαρμογή νέων επεκτατικών πολιτικών απέναντι στους γείτονες της, με τους οποίους θέλει, όπως δηλώνει ο κ. Νταβούτογλου, να έχει «μηδενικά προβλήματα». Με την πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων, η Άγκυρα δεν ευνοεί την εξεύρεση συναινετικών ή συμβιβαστικών λύσεων αλλά την επιβολή των δικών της λύσεων.

Η Τουρκική αλαζονεία εδράζεται στην ανοχή της διεθνούς κοινότητας η οποία υποκριτικά κλείνει τα μάτια στα εγκλήματα και την προκλητικότητα του Τουρκικού Κράτους. Κυρίως όμως, οφείλεται στην αμέριστη στήριξη που για δεκαετίες έχει από τις ΗΠΑ και την Βρετανία. Παράλληλα και ταυτόχρονα, όμως, η Τουρκική αλαζονεία τρέφεται και από τη δική μας συμπεριφορά απέναντί της. Από την ανοχή που επιδεικνύουμε απέναντι στη προκλητικότητα της στο Κυπριακό και στο Αιγαίο. Η ήπια αντίδραση μας μεταφράζεται ως αδυναμία από την Άγκυρα.

Η Τουρκική Κυβέρνηση ενόσω πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει όλους τους στόχους της (ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμελισμό του Αιγαίου, έλεγχο της Κύπρου) δεν έχει κανένα λόγο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Η ανεκτικότητα μας δεν συνετίζει την Άγκυρα. Αντίθετα της δημιουργεί επεκτατική βουλιμία.

Αν δεν αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού θα χάσουμε το παιχνίδι. Δεν μπορεί να κερδίζουν όλοι εκτός από τον Ελληνισμό. Θα πρέπει να τους κάνουμε όλους να καταλάβουν ότι είτε θα πάμε σ’ ένα παιχνίδι όπου όλοι θα κερδίζουμε (σενάριο που ασφαλώς είναι η πρώτη μας επιλογή) είτε θα πάμε στην επιλογή όπου όλοι θα χάσουμε.

Το χαρτί της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως το μοχλό πίεσης πάνω στην Τουρκία πρέπει να το παίξουμε τώρα και όχι στο τέλος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Αργότερα δύο τινά μπορούν να συμβούν: Πρώτο, κάποιες χώρες να ασκήσουν βέτο στην ένταξη της Τουρκίας ακυρώνοντας το δικό μας διαπραγματευτικό ατού. Δεύτερο, όλες οι χώρες να εγκρίνουν την ένταξη και μόνοι μας να πρέπει να σηκώσουμε (απέναντι στους 26 εταίρους μας και στις ΗΠΑ) το βάρος της απόρριψης της ένταξης της Τουρκίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εάν συναινέσουμε στην ένταξη της με τα ζητήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού να παραπέμπονται για διευθέτηση σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία, τότε να μην έχουμε αμφιβολία ότι αυτά θα ρυθμιστούν με βάση τα Τουρκικά συμφέροντα αφού ο δικός μας ρόλος έναντι του ρόλου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι υποβαθμισμένος μέχρι εκμηδενισμένος.

Η Τουρκική αλαζονεία δεν θα καμφθεί με διαπιστώσεις και αναλύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για να κατανοήσουμε την πραγματικότητα. Απέναντι στην αλαζονεία της Τουρκίας πρέπει να καταθέσουμε την Ελληνική αποφασιστικότητα. Και πρέπει να το πράξουμε τώρα και όχι αργότερα...

* Τ. υπουργός εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας

ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ


Επίσημη ενημέρωση ΕΕ για εξαγγελία διεκδικήσεων στα δυτικά της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου!

Σφήνα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρεί να μπει η Τουρκία, εξαγγέλλοντας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πρόθεση διεκδικήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Άγκυρα ήγειρε επισήμως, διά γραπτών θέσεων προς την ΕΕ, θέμα «νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”Ε».


Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η Άγκυρα υποστήριξε μάλιστα ότι έχει δήθεν «θαλάσσια δικαιοδοσία» στις περιοχές που βρίσκονται στα δυτικά της Κύπρου, δηλαδή στη θαλάσσια περιοχή Πάφου, ενώ κάλεσε όλους «να ενεργήσουν με κοινή λογική, αποφεύγοντας εντάσεις που προκαλούν μονομερείς ενέργειες…», τις οποίες απέδωσε στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «προσδίδει σημασία στη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Είναι τουλάχιστον προφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί μέσω εξαγγελίας πρόθεσης διεκδικήσεων να αμφισβητήσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να αποτρέψει την τροχοδρομούμενη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που έχουν εντοπισθεί στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου. Επί του προκειμένου, η Τουρκία υποστηρίζει ότι «η υπεράκτια αναζήτηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα ήταν καλύτερα να τίθετο προς απόφαση στο κοινό κοινοβούλιο της μελλοντικής συνεταιριστικής κυβέρνησης». Οι εν λόγω τουρκικές θέσεις φέρονται να έχουν γνωστοποιηθεί στις Βρυξέλλες πριν από ένα περίπου χρόνο, ενώ κατατέθηκαν εκ νέου γραπτώς προς την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, πριν από δύο περίπου μήνες, κίνηση που προφανώς συνδέεται με την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου.

Παραθέτουμε λέξη προς λέξη τις τουρκικές θέσεις, όπως ακριβώς διαβιβάσθηκαν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Από το 2003, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση έχει επιδιώξει μια πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω σύναψης διμερών συμφωνιών θαλάσσιας οριοθέτησης, διεξάγοντας έρευνες πετρελαίου/φυσικού αερίου και εκδίδοντας άδειες για τέτοιες δραστηριότητες γύρω από το νησί. Οι ηπειρωτικές υφαλοκρηπίδες και οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στη Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί και οριοθετηθεί. Αυτό απορρέει κυρίως από το γεγονός ότι υπάρχει ένα πλήθος περιπλοκών και διασυνδεδεμένων θεμάτων, αναφορικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η Τουρκία έχει τη γνώμη ότι οι οριοθετήσεις της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να πραγματοποιούνται με συμφωνία και με σεβασμό στα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων τρίτων χωρών, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν αντιπροσωπεύει νομικά ή στην πράξη τους Τουρκοκύπριους και την Κύπρο στο σύνολό της. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν έχει δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, ούτε και να θεσπίζει νόμους σχετικά με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων για λογαριασμό ολόκληρου του νησιού.

Ως εκ τούτου, αυτές οι ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράςδεν μπορούν να θεωρηθούν κενές περιεχομένου, καθώς έχουν άμεση επίπτωση στα ευαίσθητα ζητήματα της κυριαρχίας και της διακυβέρνησης. Αυτές οι μονομερείς ενέργειες περιορίζουν και προδικάζουν τα υφιστάμενα και έμφυτα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των θαλασσίων περιοχών του νησιού. Όντας ένα από τα ζητήματα που ρυθμίζονται από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση, η υπεράκτια αναζήτηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα ήταν καλύτερα να τίθετο προς απόφαση στο κοινό κοινοβούλιο της μελλοντικής συνεταιριστικής κυβέρνησης.

Είμαστε αποφασισμένοι, μαζί με τους Τουρκοκύπριους, να συνεχίσουμε να προβάλλουμε ενστάσεις κατά των μονομερών αυτών ενεργειών, μέσω διπλωματικών και πολιτικών καναλιών. Είναι σοβαρά μας προσδοκία, όλοι να ενεργήσουν με κοινή λογική αποφεύγοντας ένταση που προκαλούν μονομερείς ενέργειες και να αγωνιστούν για να ενισχύουν την προοπτική για μια τελική και συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη καμπή.

Οι ενέργειες των Ελληνοκυπρίωνδεν περιφρονούν απλώς τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά επίσης διεκδικούν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα δυτικά του νησιού. Η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”Ε. Η θέση αυτή είναι συνεπής με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις καθιερωμένες εθιμικές πρακτικές. Η Τουρκία προσδίδει σημασία στη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ της Άγκυρας δεν σταματά στην αμφισβήτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά περιλαμβάνει και αξιώσεις για άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια» των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, αγγίζοντας τα όρια του θράσους. Με άλλα λόγια, η Άγκυρα ζητά από τη Λευκωσία όχι μόνο να κλείσει τα μάτια στην εξαγγελία διεκδικήσεων στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου, αλλά και να επιβραβεύσει την Τουρκία με το άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια».

Αξιοποιώντας το ρόλο διαμετακόμισης φυσικού αερίου και τη συμμετοχή της στον αγωγό Ναμπούκο, η Τουρκία υπογραμμίζει προς τις Βρυξέλλες «ότι αναμένουμε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για το άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού (σ.σ . Ενέργεια) των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν». Δεν παραλείπει μάλιστα να αφήσει αιχμές, σημειώνοντας ότι «είναι απαράδεκτο ότι το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου εκκρεμεί για πολύ γνωστούς λόγους, οι οποίοι δεν είναι τεχνικής φύσεως», αιχμές οι οποίες στρέφονται εμφανώς κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο των τουρκικών θέσεων, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «η ενεργειακή ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα της Τουρκίας και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί τη μέγιστη ασφάλεια», κάτι που προφανώς αφορά τις προθέσεις για εγκατάσταση του πυρηνικού σταθμού απέναντι από την Κύπρο, στην περιοχή Άκκουγιου.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 15/05/2011

ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ


Ομολογία Γ.Παπανδρέου για τρόϊκα: “ Ζητούν νησιά και μνημεία”!

Ζητούν αρχαία μνημεία και νησιά μας ως εγγυήσεις οι της τρόϊκας προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τους δανειστές μας, ομολόγησε καθαρά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα:

“Το να μας ζητείται ένα νησί ή ένα μνημείο, ως εγγύηση, είναι σχεδόν ύβρις” ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corrire della Sierra και τον δημοσιογράφο Paolo Valentino, προσθέτοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και έχει, ήδη, επιτεύγματα στην οικονομία, όπως η κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο ίδιος τόνισε ότι ευελπιστεί πως η Ελλάδα θα βγει εντός του 2012 στις αγορές, χωρίς ωστόσο “να μπορούμε να αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουν οι αγορές” και επανέλαβε ότι δεν υφίσταται ως ενδεχόμενο χρεοκοπία της χώρας ή έξοδός της από το ευρώ, καθώς αυτό θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικότερα στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γ.Παπανδρέου δεν ερωτάται επ’αυτού, αλλά από μόνος του θέτει το ζήτημα που δείχνει ότι ακόμα και τα … ελαστικά, ας πούμε, ανακλαστικά του πρωθυπουργού σε αυτά τα θέματα, “ τεντώθηκαν” στο άκουσμα των απαιτήσεων της τρόϊκας. Ιδού η ερώτηση και η απάντηση Παπανδρέου:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήσασταν διατεθειμένοι, όπως ζητούν κάποιοι, να προσφέρετε τις ιδιωτικοποιήσεις ως επιπλέον διασφάλιση για το νέο δάνειο, ύψους 60 δισ., το οποίο φημολογείται ότι διαπραγματεύεστε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως είπατε, όλοι θεωρούσαμε ότι το 2012 θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε εκ νέου στις αγορές. Τώρα, μερικοί υποστηρίζουν πως, εξαιτίας του γενικότερου κλίματος, των υπερβολικά υψηλών spreads, αυτό θα είναι αδύνατο και, επομένως, θα έχουμε ανάγκη περαιτέρω βοήθειας. Ελπίζω να μην συμβεί κάτι τέτοιο και να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε στις αγορές, έστω και μερικώς, δεδομένου ότι, το 2012, θα υπάρχει κάποιο επιπλέον απόθεμα. Θα δούμε. Δεν θα αποφασίσουμε εμείς πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Κάποιες χώρες ισχυρίστηκαν ότι πρέπει να προσφέρουμε επιπλέον διασφαλίσεις. Είναι μια πρόταση, αλλά δεν είναι σαφές τι σημαίνει πρακτικά: είτε ιδιωτικοποιείς, είτε προσχωρείς σε σύμφυτες παρεμβάσεις.

Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμα, για το οποίο έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία: το να μας ζητείται ένα νησί ή ένα μνημείο, ως εγγύηση, είναι σχεδόν ύβρις. Οι πολίτες περιμένουν ότι ο λόγος μας και οι πράξεις μας συνιστούν επαρκή εγγύηση”.

ΔΕΝ ΟΜΙΛΟΥΝ.......


Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Τους λόγους για τους οποίους ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αρνήθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους της Τρόικας εξηγεί με αποκλειστικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Γιάννης Αδαμόπουλος. Τις προηγούμενες ημέρες η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων από ολόκληρη την Ελλάδα κατέστησε σαφές, με αφορμή τη συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης την Τρίτη με θέμα, ανάμεσα σε άλλα, «τον τρόπο λειτουργίας των δικηγορικών συλλόγων», ότι δεν πρόκειται να συναντήσει την Tρόικα αναγνωρίζοντας ως μοναδικό θεσμικό συνομιλητή τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο κ. Αδαμόπουλος στη δήλωση που πραγματοποιεί επισημαίνει ότι «η “Τρόικα” δεν αποτελεί θεσμικό όργανο της Ελληνικής Δημοκρατίας και συνεπώς δεν νομιμοποιείται να συνδιαλέγεται με τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, διατυπώνοντας γνώμη ή επιβάλλοντας αλλαγές σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους».

Συγκεκριμένα η αποκλειστική δήλωση του κου Αδαμόπουλου ως εξής:

«Οι διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν την οργάνωση και τη λειτουργία των Δικηγορικών Συλλόγων, τους όρους και τις προϋποθέσεις απόκτησης άδειας Δικηγόρου καθώς και τον τρόπο άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος έχουν θεσπισθεί όχι ως αποτέλεσμα συντεχνιακών διεκδικήσεων αλλά με αποκλειστικό κριτήριο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος, που συνίσταται ειδικότερα στη χρηστή απονομή της δικαιοσύνης, όπως επιτάσσει η συνταγματική και διεθνής προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές έννομες τάξεις, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ελλάδας είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με δική τους περιουσία, αυτοδιοικούμενοι και αυτοκυβερνώμενοι μέσω αιρετών Διοικητικών Συμβουλίων. Ως προς τις αρμοδιότητές τους, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και τα Διοικητικά τους Συμβούλια έχουν, μεταξύ άλλων, καθήκον να εποπτεύουν για την προσήκουσα και αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, να μεριμνούν για την απονομή του οφειλομένου προς τους Δικηγόρους σεβασμού, να υποβάλλουν προτάσεις αναφορικά με την ερμηνεία, την εφαρμογή και τη βελτίωση της νομοθεσίας, να διατυπώνουν γνώμη ως προς την απονομή της Δικαιοσύνης, να συζητούν και να λαμβάνουν αποφάσεις για κάθε ζήτημα το οποίο άπτεται της διασφάλισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του κλάδου μας.

Από την άλλη πλευρά, η “Τρόικα” δεν αποτελεί θεσμικό όργανο της Ελληνικής Δημοκρατίας και συνεπώς δεν νομιμοποιείται να συνδιαλέγεται με τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, διατυπώνοντας γνώμη ή επιβάλλοντας αλλαγές σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους. Πολλώ δε μάλλον, είναι αδιανόητο να καλούμαστε σε “συζήτηση” με την “Τρόικα” – και μάλιστα χωρίς εκ των προτέρων γνωστή «ατζέντα» – απλώς και μόνο για να νομιμοποιήσουμε εμείς με την παρουσία μας προειλημμένες αποφάσεις εξωθεσμικών ομάδων που αντιμετωπίζουν τη Δικηγορία ως «κλειστό επάγγελμα» και το Δικηγόρο ως κατά τεκμήριο προνομιούχο και φοροφυγά. Η Ελλάδα τέθηκε υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, όμως παραμένει μία εθνικά κυρίαρχη χώρα, στην οποία όλες οι εξουσίες επιβάλλεται να ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ως εκ τούτου, συνομιλητής μας δεν μπορεί παρά να είναι μόνο η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του ελληνικού λαού δια του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλαδή του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού για όλα τα σχετικά ζητήματα που μας απασχολούν».

Σε μία περίοδο στην οποία η “μνημονιακή” κατανόηση του δικηγορίας ως εμπορικής δραστηριότητας πλήττει το θεσμικό ρόλο του Δικηγόρου ως συλλειτουργού στην απονομή της Δικαιοσύνης, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι καλούνται να δώσουν δυναμικές και αποτελεσματικές μάχες για την ανάκτηση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος και τη συνδιαμόρφωση των εξελίξεων που μας αφορούν. Πιστεύουμε ότι η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να γίνεται με εκατέρωθεν κατανόηση και ειλικρινή διάθεση για συνεργασία, όχι με σύγκρουση. Όμως, οφείλουμε να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε, με κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο, στις όποιες μεθοδεύσεις βάλλουν ενάντια στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου στο ελληνικό συνταγματικό πολίτευμα».

ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ.....


Το Νεφέλωμα του Καρκίνου, που μοιάζει με κάβουρα, σοκάρισε τους αστρονόμους, καθώς εξέπεμψε μια άνευ προηγουμένου ισχυρή έκρηξη ακτίνων γάμα, που αποτελεί την φωτεινή πηγή με την μεγαλύτερη ενέργεια στο σύμπαν. Η συγκεκριμένη έκρηξη υπήρξε μάλιστα τουλάχιστον πέντε φορές πιο ισχυρή από οποιαδήποτε άλλη παρόμοια έχει ποτέ παρατηρηθεί.

Πλήρες μυστήριο καλύπτει την αιτία της έκρηξης, που παρατηρήθηκε στις 12 Απριλίου και έγινε τώρα γνωστή, στο πλαίσιο του «Τρίτου Συμποσίου Φέρμι»,το οποίο πραγματοποιείται στη Ρώμη, σύμφωνα με το BBC.

Η πηγή της ακτινοβολίας φαίνεται να είναι μια μικρή περιοχή μέσα στο διάσημο νεφέλωμα, το οποίο αποτελεί απομεινάρι μιας έκρηξης σούπερ-νόβα, που έγινε αντιληπτή στη Γη το έτος 1054 μ.Χ. Το συγκεκριμένο αντικείμενο θεωρείτο ως τώρα μια σταθερή πηγή φωτός, όμως το διαστημικό τηλεσκόπιο Φέρμι της NASA εντόπισε μια απότομη ένταση της ακτινοβολίας, που διήρκεσε περίπου έξι μέρες, μεταβαλλόταν από ώρα σε ώρα και είχε ένταση μέχρι 30 φορές μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη.

Στην «καρδιά» του συγκεκριμένου νεφελώματος -το οποίο χάρη στα νέφη αερίων του με τα εντυπωσιακά χρώματα, έχει προσφέρει σπουδαίο υλικό φωτογράφησης όλα αυτά τα χρόνια- βρίσκεται ένα άστρο τύπου «πάλσαρ», δηλαδή ένα ταχέως περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων που εκπέμπει συνεχώς ραδιοκύματα, τα οποία γίνονται αντιληπτά από τον πλανήτη μας με ρυθμό 30 το δευτερόλεπτο.

Μέχρι τώρα, τίποτε άλλο δεν είχε παρατηρηθεί στο Νεφέλωμα του Καρκίνου που να μπορεί να εξηγήσει την ξαφνική έκρηξη ακτίνων γάμα. Από τότε που εκτοξεύτηκε στο διάστημα, πριν περίπου τρία χρόνια, το τηλεσκόπιο Φέρμι έχει εντοπίσει στο διάστημα τρεις τέτοιες εκρήξεις ισχυρής ακτινοβολίας, με ενέργειες που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ηλεκτρονιοβόλτ, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε φωτόνιο αυτών των ακτίνων μεταφέρει δεκάδες εκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια από το ορατό φως που μπορούμε να δούμε.

Αυτό που αποτελεί αίνιγμα για τους αστρονόμους, πέρα από την προέλευσή αυτών των πανίσχυρων ακτινοβολιών, είναι ότι δεν συνοδεύονται από άλλες μεταβολές στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα της ακτινοβολίας. Για παράδειγμα, το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ, «Τσάντρα», δεν έδειξε κάποια μεταβολή στην ένταση της ακτινοβολίας-Χ, που να προκαλείται παράλληλα ή μετά τις εκρήξεις ακτίνων γάμα. Ανάλογη σταθερότητα εμφανίζει το Νεφέλωμα του Καρκίνου στο φάσμα του ορατού φωτός ή της ραδιο-ακτινοβολίας.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν ποιο είναι αυτό το διαστημικό αντικείμενο που διοχετεύει σχεδόν όλη την ενέργειά του σε ακτίνες γάμα, κάνοντας λόγο για ένα αίνιγμα που πιθανώς θα πάρει χρόνια για να εξιχνιαστεί. Μια εξήγηση είναι ότι, σε μια περιοχή κοντά στο άστρο νετρονίου (πάλσαρ), ισχυρά μαγνητικά πεδία αποκτούν αντίθετες διευθύνσεις και ξαφνικά αναδιοργανώνονται, με τον τρόπο αυτό προκαλώντας απότομη επιτάχυνση των πλησιέστερων σωματιδίων, σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Καθώς τα σωματίδια κινούνται, εκπέμπουν τις ισχυρές ακτίνες γάμα, τις οποίες «πιάνει» το τηλεσκόπιο Φέρμι (φέρει το όνομα του διάσημου ιταλοαμερικανού νομπελίστα φυσικού, που υπήρξε πρωτοπόρος στην μελέτη της ραδιενέργειας και στην ανάπτυξη των πρώτων πυρηνικών αντιδραστήρων).

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ.


Επιστολή-καταπέλτη, με την οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ότι «επέλεξε την οδό των ανομολόγητων χειρισμών σε καίρια εθνικά θέματα από παραθεσμικούς μηχανισμούς, προφανώς όχι με το αζημίωτο», απέστειλε, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ο πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, πρέσβης Θ. Δασκαρόλλης. Αποτέλεσμα, «η χώρα να βιώνει άμεσα τις οδυνηρές και....
καταστροφικές συνέπειες της διπλωματικής και οικονομικής διαπραγματευτικής ανικανότητας των κυβερνώντων».

Η επιστολή απεστάλη στους συναδέλφους του εν όψει της τρίωρης στάσης και της συγκέντρωσης που πραγματοποιούν τη Δευτέρα 16 Μαΐου στο προαύλιο του υπουργείου Εξωτερικών στη 1 μ.μ., την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας θα δέχεται στο γραφείο του τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

Και η πρόθεση είναι οι στάσεις να επαναλαμβάνονται και οι διπλωμάτες να μπαίνουν στο κάδρο (τηλεοπτικό και όχι μόνο) κάθε φορά που ο υπουργός θα δέχεται στο γραφείο του κάποιον ξένο αξιωματούχο.

Στην επιστολή, επί της ουσίας, όπως τουλάχιστον ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους, ο πρέσβης στέλνει το μήνυμα ότι η διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών διαλύεται «όχι λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω της συγκεκριμένης εξωτερικής πολιτικής "μη επιβάρυνσης" των σχέσεών μας με την Τουρκία. Χάριν της πολιτικής του κατευνασμού και της εκχώρησης κυριαρχίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Νεο - οθωμανισμός

Σαρκαστικά δε, οι ίδιοι κύκλοι συμπληρώνουν: «Αφού τα βρίσκουμε με τους Τούρκους, γιατί να έχουμε πρεσβείες στη Χιλή, στο Περού ή στο Καζακστάν. Θα 'χει η Τουρκία εκεί για μας, αφού προσχωρούμε στη νεο-Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Ο κ. Δασκαρόλλης σημειώνει ότι «η κατάργηση ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών θα εξοικονομήσει ελάχιστα σε σύγκριση με όσα θα μπορούσε να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό και έχει τεράστιο κόστος, διπλωματικό και πολιτικό. Τη διεθνή απομόνωση της χώρας».

Κι αυτό γιατί «οι ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία αντιμετωπίζονται σαν σχολάζουσες "αντιπαραγωγικές" ΔΕΚΟ. Οι εκάστοτε πολιτικοί μας προϊστάμενοι είναι αυτοί που απαξίωσαν την παραγωγή εξωτερικής πολιτικής από τη διπλωματική υπηρεσία. Εμφανίστηκαν παντογνώστες και με προκατασκευασμένες θέσεις, ενεθάρρυναν την αυτολογοκρισία στα τηλεγραφήματα και τις αναφορές μας».

Κατά πρωθυπουργού

Και καταλήγει βάλλοντας εμμέσως και κατά του πρωθυπουργού, καθώς διά της πλαγίας οδού αναφέρεται σε κατά καιρούς ρήσεις του Γ. Παπανδρέου: «Κατά παραγγελίαν απόντες από τις εξελίξεις, με απαξιωμένη τη θεσμική υποχρέωση λόγου και πρότασης, οι Ελληνες διπλωμάτες δεν αξιοποιούμαστε ούτε ως εναργείς φορείς εθνικού αντιλόγου στη διεθνή διαπόμπευση και δαιμονοποίηση της χώρας, για την οποία μείζονα ευθύνη έχουν τουλάχιστον επιπόλαιες κυβερνητικές διακηρύξεις περί "Τιτανικού", μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και περίπου αναγόρευσης της πατρίδας μας σε κοιτίδα της διαφθοράς».

Ερωτηθείς για την επιστολή χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, αρνήθηκε να τη σχολιάσει. Περιορίστηκε να επαναλάβει, παραπέμποντας «σε κάθε δήλωση και κάθε συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών», ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτική κατευνασμού, καμία απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More