ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΟ ΣΙΡΤΑΡΙ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ


Ο δημιουργός του πολύκροτου νομοσχεδίου PIPA (Protect Ip Act), γερουσιαστής Harry Reid...
ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία αναβάλλεται και ο μεγαλύτερος φόβος των χρηστών του διαδικτύου ''μπαίνει επισήμως στο συρτάρι''.


Η κίνηση αυτή είναι το αποτέλεσμα των μεγάλων αντιστάσεων που προέβαλαν όχι μόνο οι χρήστες, αλλά και οι μεγαλύτεροι γίγαντες του Internet όπως το Google και η Wikipedia.
O Reid δεχόταν έντονες πιέσεις τόσο από γερουσιαστές όσο και από τον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα.

To παράδειγμά του ακολούθησε και ο Lamar Smith, δημιουργός του SOPA, το οποίο αν ψηφιζόταν την ερχόμενη Τρίτη θα έδινε τη δυνατότητα απευθείας τερματισμού ιστοσελίδων που παραβίαζαν θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και άλλων ιστοσελίδων με συνδέσμους προς αυτές.
Η μεγάλη κόντρα που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες και κορυφώθηκε εχθές, με το κλείσιμο του Megaupload.com και τη μαζική επίθεση των Anonymous που θεωρήθηκε ως ο πρώτος κυβερνοπόλεμος της ιστορίας.


Η νίκη πάντως για την ελευθερία του διαδικτύου δεν είναι οριστική καθώς δεν αποκλείεται να επανέλθουν τα επίμαχα νομοσχέδια.


ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ


Στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πτολεμαΐδας θα λειτουργήσει από του χρόνου η πρώτη, μετά τέσσερις δεκαετίες, γραμμή συναρμολόγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας.
Τα αυτοκίνητα που θα κατασκευαστούν θα είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ελληνικά, θα προσφέρουν ευελιξία στην πόλη και ενεργειακή αυτονομία για πάνω από 100 χλμ. , ενώ το κόστος τους θα κυμαίνεται μεταξύ 5.000-6.000 ευρώ.

Οι συνθήκες για ένα τέτοιο εγχείρημα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία δείχνουν να είναι ευνοϊκές, αφού η αγορά ζητά περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ με την πάροδο του χρόνου οι μικρότερες γραμμές συναρμολόγησης/παραγωγής οχημάτων κερδίζουν έδαφος.

«Τα παλαιού τύπου εργοστάσια, με τις μεγάλες σειρές παραγωγής, άρχισαν να καταργούνται και δεν αναμένεται να ιδρυθούν καινούργια, εκτός ίσως από περιορισμένες περιπτώσεις σε Κίνα, Ινδία και ενδεχομένως Βραζιλία», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Λάρισας, Γιώργος Μπλάνας, εκ των εμπνευστών του εγχειρήματος.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Πτολεμαίδας έχει ήδη υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Θεσσαλίας για τη στρατηγική ανάπτυξη του όλου εγχειρήματος, ενώ έχει δεσμεύσει από το ΕΑΠ τα πρώτα 550.000 ευρώ (Το ΕΑΠ είναι το ανταποδοτικό τέλος της ΔΕΗ προς την τοπική κοινωνία).

Δεδομένου ότι το ανταποδοτικό τέλος δεν επαρκεί, για την υλοποίηση της προσπάθειας χρειάζεται χρηματοδότηση και από ιδιώτες επενδυτές.

ΟΧΙ ΣΕ ΚΡΥΠΤΟΧΟΥΝΤΙΚΟΥΣ


Την πρώτη εκδήλωση του Μετώπου «ΕΛΛΑΔΑ», που θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ετοιμάζει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», ο μουσικοσυνθέτης απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους Έλληνες, προσθέτοντας ότι στο μέτωπο αντίστασης που δημιουργεί «χωράνε όλοι, πλην των κρυπτοχουντικών, φθάνει να είναι ανεξάρτητοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη χώρα τους».

Επίσης, ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίζει «συμβιβασμό» τον τρόπο διαπραγμάτευσης του PSI και ιδιαίτερα την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο, ενώ καταγγέλλει ότι η Ελλάδα κυβερνάται «πραξικοπηματικά», καθώς οι κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου και του Λ. Παπαδήμου εφαρμόζουν συμβάσεις αντίθετες με το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο, την ώρα που δεν έχουν τη στήριξη του εκλογικού σώματος.

Αν συναντούσε τον Λουκά Παπαδήμο, θα του έλεγχε ευγενικά ότι «δεν κάνει καλά να συμβάλλει στο απεχθές έργο κάποιων ξένων που αποβλέπουν στην εξουδετέρωση του ελληνικού λαού και την καταλήστευση του εθνικού πλούτου» και θα τον καλούσε να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να σταθεί ως λαϊκός ηγέτης.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να αντιδράσει σε περίπτωση κατάφωρων παραβιάσεων του Συντάγματος, όπως συμβαίνει σήμερα.


Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ


Στο μικροσκόπιο σεισμολόγων, γεωλόγων και ηφαιστειολόγων βρίσκεται τους τελευταίους...
μήνες το νησί της Σαντορίνης. Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπου προβληματίζει τους επιστήμονες οι οποίοι μελετούν όλα τα στοιχεία και δεδομένα που έχουν.

Ήδη στην περιοχή τις προηγούμενες εβδομάδες βρέθηκαν Ιταλοί ηφαιστειολόγοι οι οποίοι ερεύνησαν τη δραστηριότητα του ηφαιστείου ενώ αυτή την περίοδο στο νησί της Καλντέρας βρίσκεται το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του ηφαιστείου.

Σύμφωνα με σεισμολόγους υπάρχουν ενδείξεις για κάποιες ανωμαλίες χωρίς όμως αυτό να είναι ανησυχητικό. Οι σεισμοί που γίνονται είναι της τάξης των 2 με 3 Ρίχτερ, μεγέθη πολύ συνηθισμένα για την Ελλάδα. Αλλά και οι τοπικοί φορείς δεν δείχνουν κάποια ιδιαίτερη ανησυχία καθώς πολύ συχνά έχουν σεισμούς τέτοιου μεγέθους.

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης.

Έχει ελλειπτικό σχήμα, υψώνεται 300 m από το βυθό και στο κέντρο του και στο κέντρο του υπάρχει μία καλδέρα διαμέτρου 3 km και βάθους 500 m. Εκτός από το κεντρικό ηφαίστειο υπάρχουν άλλοι 12 περίπου μικρότεροι κώνοι.

Η έκρηξη του 1650

Το ηφαίστειο του Κολούμπου έδωσε το Σεπτέμβριο του 1650 τη μοναδική ιστορική έκρηξη έξω από το χώρο της καλδέρας της Σαντορίνης.

Προηγήθηκε έντονη σεισμική δραστηριότητα. Σταδιακά η ήπια έξοδος μάγματος οικοδόμησε ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο διαμέτρου 30 km και ύψους 300 m, του οποίου η κορυφή μόλις ξεπρόβαλε από την επιφάνεια της θάλασσας. Ακολούθησε μία τεράστια και βίαιη έκρηξη, η οποία εκτίναξε περίπου 2 km3 τέφρας σε ύψος χιλιάδων μέτρων. Η ελαφρόπετρα που επέπλεε έκανε τη γύρω θάλασσα να μοιάζει με στεριά. Η στάχτη ταξίδεψε ανατολικά μέχρι τη Μικρά Ασία. Το κεντρικό τμήμα του ηφαιστείου κατακρημνίστηκε στον άδειο μαγματικό θάλαμο και σχηματίστηκε μία υποθαλάσσια καλδέρα διαμέτρου 3 km και βάθους 500 m. Η μικρή νησίδα που είχε μείνει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας διαβρώθηκε γρήγορα από τα κύματα. Σήμερα, το ψηλότερο σημείο του ηφαιστείου βρίσκεται 18 m κάτω από τη θάλασσα.

Η δημιουργία της καλδέρας προκάλεσε τεράστια τσουνάμι ύψους 10 m που σάρωσαν τις ακτές της Σαντορίνης και του Αιγαίου. Εκείνο όμως που προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες ήταν τα ηφαιστειακά αέρια.

Τεράστιες ποσότητες υδροθείου απελευθερώθηκαν και προξένησαν το θάνατο 70 κατοίκων της Θήρας και πάνω 1000 ζώα. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης για να ξορκίσουν το κακό έχτισαν κοντά στο ακρωτήριο του Κολούμπου την εκκλησία της "Παναγιάς του Καλού". Η έκρηξη του Κολούμπου είναι η μεγαλύτερη έκρηξη που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο την τελευταία χιλιετία.

Το 2006 μία αποστολή του NOAA Ocean Explorer (National Oceanic and Atmospheric Administration) αποκάλυψε ότι στον πυθμένα του καλδερικού κρατήρα υπάρχει ένα σημαντικό υδροθερμικό πεδίο.

Από τους υδροθερμικούς πόρους εξέρχονται υπέρθερμα υδροθερμικά ρευστά με μετρηθείσες θερμοκρασίες έως και 224 oC. Τα ρευστά αυτά έχουν αποθέσει πολυμεταλλικά σουλφίδια και θειικά άλατα και έχουν οικοδομήσει καμινάδες ύψους έως και 4 m. Επιπλέον, οι υδροθερμικοί πόροι είναι καλυμμένοι με ένα παχύ στρώμα από βακτηρίδια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για τη δραστηριότητα που παρατηρείται, πρόκειται τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη ημερίδα με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.


ΑΟΡΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ


Το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε αποφασίσει να ενταχθεί σ΄ ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη κατασκευή ενός μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους,ήταν ασφαλώς μια έκπληξη ,γιατί δυστυχώς σε άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες προτάσεις …αδιαφορήσαμε.Όμως η εκπλήξεις για το Neuron ,το ευρωπαϊκό ucav στο οποίο η Ελλάδα έχει σημαντική συμμετοχή και ρόλο δεν σταματούν εδώ.

Μια γυναίκα η κα.Ζαϊρα Ρήγα, είναι η επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας,Σχεδίασης και Ανάπτυξης Αεροδιαστημικών Συστημάτων της ΕΑΒ και συνεπώς η γυναίκα που συντόνισε όλη τη προσπάθεια για τη σχεδίαση των “ελληνικών” συστημάτων και κομματιών του Neuron.Κανονικά δεν θα έπρεπε να μας εντυπωσιάζει αλλά κακά τα ψέμματα στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουμε συνηθίσει τα αυτονόητα.Μια γυναίκα επικεφαλής στη σχεδίαση ενός τόσο προχωρημένου συστήματος,εξακολουθεί να αποτελεί μάλλον εξαίρεση,για την ελληνική πραγματικότητα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ


Παγκόσμιο συνέδριο φιλοσοφίας, στο οποίο θα συμμετάσχουν πάνω από 3.000 φιλόσοφοι απ΄όλο τον κόσμο, θα γίνει στην Αθήνα το 2013, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, μετά τη συνάντησή της με εκπροσώπους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών και της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής του 23ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας.

Όπως τόνισε η Α. Διαμαντοπούλου, το υπουργείο Παιδείας θα υποστηρίξει το πρόγραμμα, σε συνεργασία με τους «Δρόμους της Γνώσης», ένα σύνολο δράσεων που αφορά την αναβίωση της Ακαδημίας Πλάτωνος και φιλοδοξεί να φέρει τη φιλοσοφία στα ελληνικά σχολεία. Φιλοδοξεί, επίσης, να συνδέσει τις φιλοσοφικές σχολές και τα κλασικά λύκεια όλου του κόσμου με τον ομφαλό της φιλοσοφίας, παγκόσμια, που είναι η Ακαδημία Πλάτωνος.

Συγκεκριμένα, το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το 2013, 2.400 χρόνια μετά την ίδρυση της Ακαδημίας του Πλάτωνος.

Η υπουργός υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του προγράμματος «Ακαδημία Πλάτωνος: οι δρόμοι της Γνώσης», ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσεων στην Ακαδημία Πλάτωνος, που στόχο έχει την ανάκτηση της συνοχής της πόλης, την ενεργοποίηση των πολιτών και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας ως μέσο καλλιέργειας και γνώσης.

ΠΟΙΟΣ ΕΣΩΣΕ ΠΟΙΟΝ;


Σαν από μηχανής Θεός για την ενίσχυση των γερμανικών εξαγωγών και την τόνωση της ανάπτυξης στη Γερμανία, λειτούργησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε ό,τι δεν πέτυχαν επί διετία τα σκληρά γερμανικά μέτρα αντιμετώπισης της ύφεσης.


Από τη μία
, η ελληνική κρίση οδήγησε το ευρώ σε κάθετη πτώση, κατά 12% μέσα σε 3,5 μήνες, δίνοντας το φιλί της ζωής στις γερμανικές εξαγωγές, τις οποίες έκανε πιο ανταγωνιστικές.

Από την άλλη
, η αύξηση του συστημικού ρίσκου, εξαιτίας της εν Ελλάδι κατάστασης, τόνωσε τη ζήτηση για γερμανικά ομόλογα και μείωσε το επιτόκιό τους. Ως αποτέλεσμα, τα ομόλογα Schatz κατέκτησαν νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το επιτόκιό τους, επιτρέποντας στη Γερμανία να δανείζεται χαμηλότερα από ποτέ!

Την παραπάνω πεποίθηση, ότι δηλαδή η οικονομική κρίση στην Ελλάδα λειτούργησε «βολικά» για τη Γερμανία, υποστηρίζουν οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Κατερίνα Καραγιάννη και Ευαγγελία Αντωνίου, σε εργασία τους, με υπεύθυνο καθηγητή τον Αρ. Νανιόπουλο, που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ και θα παρουσιαστεί απόψε, σε εκδήλωση της Πολυτεχνικής Σχολής.

Πάντως, αν η Γερμανία επωφελήθηκε από την ελληνική κρίση, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ωφεληθεί από τα διδάγματα της γερμανικής κρίσης που ακολούθησε την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, όταν ο αριθμός των Γερμανών ανέργων είχε φτάσει τα 4 εκατ. άτομα (τα 2/3 στη δυτική Γερμανία).

Η δε ανατολική Γερμανία, εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει έμπνευση για την υπέρβαση της κρίσης και στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την εργασία.

Οι «τεμπέληδες απατεωνίσκοι» της Γερμανίας...

Γιατί η ανατολική Γερμανία; Οι ομοιότητες φαίνεται ότι είναι αρκετές. Όπως επισημαίνεται στην εργασία, η αν.Γερμανία ήταν ένα γραφειοκρατικό κράτος με ισχυρό δημόσιο τομέα και μικρή παραγωγικότητα, που δανειζόταν διαρκώς από τη Ρωσία (μόλις οι Ρώσοι σταμάτησαν να τη χρηματοδοτούν η οικονομία της κατέρρευσε μέσα σε 1-2 μήνες).

Μετά την επανένωση με τους δυτικούς
οι ανατολικογερμανοί κατηγορήθηκαν άδικα ως τεμπέληδες, ανίκανοι, δουλοπρεπείς, απατεωνίσκοι και επιρρεπείς στο ρουσφέτι, ισχυρίζονται οι δύο φοιτήτριες.

Το 1991, λίγα χρόνια μετά την ενοποίηση, το σύνολο της παραγωγής της ανατολικής Γερμανίας εκτιμάται ότι ανερχόταν στο 8% της δυτικής.

Επειδή η διαδικασία της ενοποίησης διοικούνταν από στελέχη της Δ.Γερμανίας, οι νέες εταιρείες της ανατολικής ήταν συνήθως θυγατρικές των δυτικών επιχειρήσεων. Οι δε τράπεζες εγκαθιστούσαν εκπροσώπους τους-«επόπτες» στα διοικητικά συμβούλια των νέων επιχειρήσεων.

Λόγω αυτών των συνθηκών
, οι ιδιωτικές επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη άρχισαν αργά: στα πρώτα χρόνια της ενοποίησης, οι επενδύσεις ήταν μόνο το 1% του συνολικού γερμανικού ΑΕΠ...

Κάποιες δυτικογερμανικές επιχειρήσεις αγόρασαν εταιρείες στην πρώην αν.Γερμανία, ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα τις έχουν μελλοντικά, πληρώνοντας κάποιους μισθούς, χωρίς όμως να ξεκινούν παραγωγή. Άλλες, όπως η Daimler-Benz, δεν εκπλήρωναν καν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει αγοράζοντάς τες.

...και ο τρόπος με τον οποίο οι Γερμανοί έλυσαν το πρόβλημα

Καθώς τα ιδιωτικά κεφάλαια καθυστερούσαν, ομοσπονδιακές επενδύσεις/δαπάνες του προϋπολογισμού άρχισαν να ρέουν προς ανατολάς, χρηματοδοτώντας αφενός έργα υποδομής (δρόμοι, γέφυρες κλπ) και, αφετέρου, το εισόδημα των πολιτών (επίδομα ανεργίας, κοινωνική ασφάλιση κτλ). Έτσι διατηρήθηκαν σταθερά τα επίπεδα απασχόλησης και εισοδήματος.

Όπως υπογραμμίζεται στην εργασία, αν και το ακριβές επίπεδο των κονδυλίων που διατέθηκαν δεν είναι γνωστό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπολογίζεται ότι δαπάνησε πάνω από 350 δισ. μάρκα στην Αν.Γερμανία, την πρώτη τριετία μετά την ενοποίηση.

Το σύνολο των πόρων (ιδιωτικών/δημόσιων) που διατέθηκαν στην Αν.Γερμανία μεταξύ 1990 και τέλους 1995
, θα μπορούσε πιθανότατα να έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 750 δισ. μάρκα. «Το 1/4-1/5 των κεφαλαίων αυτών ήταν ιδιωτικά και τα υπόλοιπα κυβερνητικά», υπογραμμίζουν οι δύο φοιτήτριες.

Το 1992, η Bundesbank άρχισε να θορυβείται, διαπιστώνοντας -μεταξύ άλλων- τα ελλείμματα που προέκυπταν από αυτές τις μεγάλες δαπάνες στην Αν.Γερμανία.

Έτσι, προειδοποίησε ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν υψηλά ώστε να διατηρηθούν υπό έλεγχο οι αυξήσεις των τιμών. Η τράπεζα αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αισθητά μέχρι το 1991-1992 (από 7,1% το 1989 σε 9,5% το 1992).

Καθώς οι πολιτικές της Bundesbank άρχισαν να εφαρμόζονται, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στη Δ. Γερμανία, από 4,2% (α’ 3μηνο 1991) σε 0,8% (δ’ τρίμηνο 1992).

Στην Αν. Γερμανία, το ΑΕΠ αναπτυσσόταν το 1992 με ρυθμό 6,1%, πολύ χαμηλότερα από το προβλεπόμενο αρχικά 7%-10%. Το 1993 το πρόσημο ήταν αρνητικό (-1,2%). Το 1994, ωστόσο, αφού η Bundesbank είχε χαμηλώσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια για πάνω από ένα χρόνο, η γερμανική ανάπτυξη συνεχίστηκε, με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,4%.

Εν κατακλείδι, επισημαίνουν οι δύο φοιτήτριες, για να ξεπεραστεί το αρχικό σοκ που προκάλεσε η επανένωση, η Γερμανία χρειάστηκε:

1) να θεσπίσει ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για τα δύο μέρη της Γερμανίας

2) να παντρέψει δύο διαφορετικές οικονομικές πολιτικές και να εμφυσήσει δυτικές πρακτικές σε «ανατολικές» επιχειρήσεις,

3) ν’ αντιμετωπίσει την αύξηση του πληθωρισμού και των οικονομικών μετατοπίσεων, που ακολούθησαν την ενοποίηση των διαφορετικών νομισμάτων,

4) ν’ ανακατασκευάσει εξολοκλήρου όλες τις υποδομές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Να εκμεταλλευτούμε τα δυνατά μας σημεία

«Η Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει την κρίση, πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας της δεκαετίας του 1990 και να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη, εκμεταλλευόμενη τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα: ναυτιλία, τουρισμός, φωτοβολταϊκά, μεσογειακά προϊόντα, αρωματικά φυτά/βότανα κτλ. Καλό θα ήταν, επίσης, να υιοθετήσει το σύστημα και την οργάνωση, με την οποία η Γερμανία ξεπέρασε την κρίση και τελικά οδηγήθηκε στην άνθηση. Ακόμη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από ελληνικές επιχειρήσεις η γερμανική τεχνογνωσία και να λειτουργήσει σαν μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική βιομηχανία», υπογραμμίζουν οι δύο φοιτήτριες.

Υπενθυμίζουν, τέλος, τις δηλώσεις Φούχτελ, ότι υπάρχουν πάνω από 100 προγράμματα προς άμεση υλοποίηση στην Ελλάδα, με "αδρανή" κοινοτικά κονδύλια των 16 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να εκταμιευτούν αν υπήρχαν συγκεκριμένες μελέτες.

Κατά τον κ. Φούχτελ, αν η Ελλάδα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας των 80 εκατ. κατοίκων, που διέθεσε σε αναπτυξιακά προγράμματα 10 δισ. για αντιμετώπιση της κρίσης του 2008, τότε θα μπορέσει με τα 16 δισ. να τα βγάλει πέρα με τη δική της κρίση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ

ΕΓΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΙΚΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΕΛΕΙΑ

ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;


Είναι υποχρέωση όλων μας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο το

EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπεί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα-άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας.Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο,«Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους ».

Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πλήρωσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995.

Παρά ταύτα,η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενωποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990.

Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μεχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησηςJacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).

Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011, guardian.co.uk, June 21, 2011).

Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».

Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών.

Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.

Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.

Αγαπητοί φίλοι,

Παρακαλώ ζητήσετε από φίλους και γνωστούς σας να υπογράψουν το Αίτημα που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες:

http://www.greece.org/blogs/wwii/

ΚΑΛΗ ΨΗΦΟ


Αγαπητέ εκπρόσωπέ μου – το Σύνταγμα σε λέει υπηρέτη αλλά στην δημοκρατία δεν χρειαζόμαστε υπηρέτες,

Στην ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου μου είπες ότι δεν γνωρίζες, ότι δεν είχες ενημερωθεί, ότι δεν μπορούσες να κάνεις αλλιώς.

Στην ψηφοφορία αυτή εκπρόσωπε ψήφισες, μεταξύ άλλων, το κεφάλαιο Α του εφαρμοστικού νόμου που αφορά την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας.

Σε εκτιμώ εκπρόσωπε και πιστεύω ότι πράγματι δεν ήξερες τι ψήφισες γιατί αλλιώς δεν θα το ψήφιζες ποτέ!

Λοιπόν αγαπητέ βουλευτή έχεις μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξεις τα πράγματα.

Με την νέα δανειακή σύμβαση θα ξαναέρθει στην Βουλή η παλαιά δανειακή σύμβαση την οποία έχει υπογράψει μόνο ο πρώην υπουργός οικονομικών και κατά συνέπεια δεν έχει καμία νομική ισχύ.

Επίσης θα έρθει στην Βουλή προς κύρωση από 180 βουλευτές, εκείνος ο εφαρμοστικός νόμος που δεν είχες προλάβει να διαβάσεις και ειδικά ...το κεφάλαιο-Α. Ο νόμος αυτός είναι αυτή την στιγμή στον αέρα γιατί δεν έχει ψηφισθεί από τα 2/3 της Βουλής των Ελλήνων.

Αγαπητέ βουλευτή είχες αρκετό χρόνο για να διαβάσεις τι ψήφισες τότε και έτσι εγώ ο εκλογέας, εντολοδόχος και τελικός κριτής σου γνωρίζω ότι γνωρίζεις.

Γνωρίζεις ότι στο άρθρο 1, παρ 1-4 ψηφίζεις την εκχώρηση στους δανειστές κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού κράτους (συμπεριλαμβανομένων ακόμη και ταμειακών διαθεσίμων των υπό εκχώρηση στοιχείων).

Γνωρίζεις ότι στο άρθρο 1, παρ 6 ψηφίζεις την παραίτηση του Ελληνικού δημοσίου από κάθε δικαίωμα που απορρέει από τα υπό «αξιοποίηση» περιουσιακά στοιχεία. Δηλαδή τα έσοδα όλων των δημόσιων υπηρεσιών και παγίων πάνε αυτούσια στους δανειστές.

Γνωρίζεις ότι στο άρθρο 1, παρ 7 ψηφίζεις ότι ο Ελληνικός λαός που έχει παραιτηθεί από κάθε έσοδο των υπό «αξιοποίηση» στοιχείων αναλαμβάνει όλα τα έξοδα για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Γνωρίζεις ότι στο άρθρο 1, παρ 11 ψηφίζεις ότι το Ελληνικό δημόσιο δεν πρόκειται να λάβει ούτε ευρώ σε φόρους ή εισφορές από το ταμείο «αξιοποίησης». Ώπως, επίσης, γνωρίζεις το δικό μου αφορολόγητο είναι στις 5.000 ευρώ προς το παρόν.

Γνωρίζεις ότι στο άρθρο 4, παρ 1 ψηφίζεις ότι η απόφαση για το που θα διατεθούν τα στοιχεία λαμβάνεται από τους δανειστές. Μπορεί ας πούμε το αεροδρόμια ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ να πουληθεί στα σκόπια και να αλλάξει ονομασία.

Γνωρίζεις ότι στο άρθρο 9, παρ 1 δίνεις την δυνατότητα στους δανειστές να τροποποιούν τα καταστατικά των οργανισμών με μια απλή απόφαση. Δηλαδή άνετα μπορούν να αυξήσουν τα τιμολόγια ρεύματος, νερού κλπ επειδή έτσι γουστάρουν.

Γνωρίζεις ότι στα άρθρα 11-14 ψηφίζεις την δυνατότητα των δανειστών να αλλάζουν συντελεστές δόμησης, να αλλάζουν χρήσεις γης, να καταλαμβάνουν αιγιαλούς και φυσικά να απαιτούν από το Ελληνικό «κράτος» να τους κατασκευάζει τις συνοδευτικές υποδομές με δικά του έξοδα.

Αγαπητέ εκπρόσωπε,

Δεν θέλω να μιλήσουμε για το παρελθόν, δεν θέλω να μιλήσουμε ούτε για το μέλλον θέλω μόνο να μιλήσουμε μόνο για εκείνη την στιγμή που η ματιά της ιστορίας θα πέσει πάνω σου.

Την στιγμή της κρίσιμης ψηφοφορίας που θα ακούσεις το όνομά σου και θα πρέπει να πεις ένα ναι ή ένα ΟΧΙ!

Εκείνη την στιγμή είμαι σίγουρος ότι τα γόνατά σου δεν θα τρέμουν επειδή θα σε κοιτάζουν τα μάτια 10.000.000 Ελλήνων. Δεν θα τρέμουν γιατί γνωρίζεις ότι θα πρέπει να πεις το μεγάλο ΟΧΙ!

Και θα το πεις αγαπητέ εκπρόσωπε γιατί τώρα ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ!
Θα κλείσω με την αγαπημένη σου ευχή προς εμένα τα τελευταία 30 χρόνια.

ΚΑΛΗ ΨΗΦΟ...
Ολόκληρο το κείμενο του εφαρμοστικού με σχόλια και παραπομπές βρίσκεται στην διεύθυνση :

ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ


«Μοιραίο λάθος» χαρακτηρίζει την υπογραφή του μνημονίου ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σημειώνοντας ότι αυτό συντάχθηκε πρόχειρα και εφαρμόστηκε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση.

«Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος», εξηγεί ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην ΕΕ, «χρειάζεται η διαμόρφωση ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ του ανεπτυγμένου κεντρικού πυρήνα της ευρωζώνης και της λιγότερο ανεπτυγμένης περιφέρειάς της» και προβλέπει ότι «αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα υπάρξουν και στο μέλλον επαναλαμβανόμενες κρίσεις».

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More