ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;


Με την υπογραφή του Χρήστου Ροζάκη αλλά και του Κύπριου Λουκή Λουκαΐδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαωμάτων κατακεραυνώνει την χώρα μας για θέματα που σχετίζονται με την «μακεδονική» και «τουρκική» μειονότητα.
Του Χρήστου Μπόκα
Ένας Έλληνας που στο παρελθόν έχει διατελέσει Υπουργός Εξωτερικώνπρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στο μπαράζ καταδικαστικών αποφάσεων εις βάρος της χώρας μας για θέματα που σχετίζονται με την «μακεδονική» και την «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα.

Μία σειρά καταδικαστικών αποφάσεων του…. Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), οι οποίεςκατακεραυνώνουν την Ελλάδα για την άρνησή τους να αναγνωρίσει «μακεδονικούς» και «τουρκικούς» συλλόγους στην Ελλάδα, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κ. Χρήστου Ροζάκη, εκλεκτού του κ. Κώστα Σημίτη, ο οποίος το 1996 τον έχρισε υφυπουργό Εξωτερικών στην...
κυβέρνησή του.
Ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι ως κυβερνητικό στέλεχος προάσπιζε τα εθνικά μας συμφέροντα και έδινε μάχη για τις Ελλήνικές θέσεις στο εξωτερικό, σήμερα ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρωταγωνιστεί στις καταδίκες της Ελλάδας, για θέματα μάλιστα για τα οποία και ο ίδιος διαμόρφωνε πολιτική ως υφυπουργός Εξωτερικών.
Με την ψήφο του, αλλά και με αυτή του Κύπριου προέδρου του ΕΔΑΔ κ. Λουκή Λουκαΐδη, το Δικαστήριο του Στρασβούργου δικαίωσε ομόφωνα τους «Μακεδόνες» της Φλώρινας και τους «Τούρκους» της Θράκης σε τρεις τουλάχιστον περπτώσεις.
Οι συγκεκριμένες αποφάσεις μάλιστα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίουδεν είναι μία απλή, τυπική διαδικασία, καθώς, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς, επηρεάζει την στάση άλλων κρατών στα Ελληνικά εθνικά ζητήματα.
Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι η περίπτωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ), το οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια στις αναφορές του για την Ελλάδα χαρακτήριζε τη μειονότητα της Θράκης «μουσουλμανική», ενώ τώρα «τουρκική«, παραπέμποντας, μεταξύ άλλων, και στις συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
«Μακεδονική» μειονότητα
Οκτώβριος του 2005 και η οκταμελής σύνθεση του 1ου Τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του οποίουπροεδρεύει ο Κύπριος ευρωδικαστής κ. Λουκαΐδης και στο οποίο συμμετέχει ως μέλος και εισηγητής ο Έλληνας ευρωδικαστής κ. Ροζάκης, εκδικάζει την υπόθεση του σωματείου «Ουράνιο Τόξο», το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Φλώρινας και
μάχεται για την αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.
Το «Ουράνιο Τόξο» προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατηγορώντας το Ελληνικό κράτος, επειδήοι Ελληνικές αρχές υποχρέωσαν την οργάνωση να κατεβάσει επιγραφή που είχε αναρτηθεί στη λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα και η οποία έγραφε «Βίνο – Ζίτο -Λερίνσκι Κομιτέτ».
Η φράση αυτή, σύμφωνα με τις επίσημες παρατηρήσεις του υπουργού Εξωτερικών που κατατέθηκαν στο ΕΔΑΔ για την συγκεκριμένη υπόθεση, «χρησιμοποιήθηκε κατά την εποχή του εμφυλίου πολέμου στη Μακεδονία από τους επιδιώκοντες να στραφούν κατά της Ελληνικής επικράτειας και να καταλάβουν τη Φλώρινα. Η έκφραση «Βίνο – Ζίτο» προκαλεί άμεσους συνειρμούς στους κατοίκους της περιοχής, καθώς υπήρξε σύνθημα μιας εποχής που οδήγησε σε διχασμό και δεινά».
Αν και με βάση όλες τις διεθνείς συνθήκες δεν τίθεται θέμα «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, ο κ. Ροζάκης, ο κ. Λουκαΐδης και οι υπόλοιποι δικαστές δικαιώνουν ομόφωνα το «Ουράνιο Τόξο»!
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα την χώρα μας (με την υπογραφή του πρώην Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών φαρδιά πλατιά στην απόφαση), σημειώνοντας παράλληλα ότι «Ουράνιο Τόξο» είναι νόμιμο σωματείο που ως στόχο έχει την υπεράσπιση της «μακεδονικής» μειονότητας που ζει στην Ελλάδα»!
Αυτό ακριβώς ήταν και το σημείο της απόφασης πουανησύχησε τους Έλληνες διπλωμάτες, οι οποίοι αναφέρουν ότι «με αυτό το τρόπο επικυρώνεται η ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα».
Ενδεικτικό επίσης της στάσης των κυρίων Λουκαΐδη και Ροζάκη στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι υποχρέωσαν την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση στους εκπροσώπους του «Ουράνιου Τόξου» ύψους 35.000 ευρώ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση δύο εκ των μελών του Δικαστηρίου.
Προστασία στα όργανα ανθελληνικής προπαγάνδας
Οι συγκεκριμένοι ευρωδικαστές όμως έχουν στο βιογραφικό τους και άλλες καταδικαστικές αποφάσεις για την χώρα μας.
Συγκεκριμένα, στις 13 Ιουλίου του 2006 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο προήδρευε ο κ. Λουκαΐδης και συμμετείχε ως μέλος ο κ. Ροζάκης, αποφάσισε ομόφωνα ότι η χώρα μας παραβίασε το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης (δικαίωμα ελευθερίας στη συνείδηση και στην θρησκευτική πίστη). Η υπόθεση αφορούσε στην περίπτωση του αποκαλούμενου «ψευδομουφτή» Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγά, ο οποίος είχε εκλεγεί μουφτής από το μειονοτικό σώμα, αλλά δεν είχε αναγνωριστεί από το Ελληνικό κράτος.
Τα Ελληνικά Δικαστήρια είχαν διώξει ποινικά επτά φορές τον «ψευδομουφτή» για αντιποίηση αρχής και τον είχαν καταδικάσει επειδή εξέδωσε ανακοινώσεις θρησκευτικού περιεχομένου χωρίς να έχει επίσημα την ιδιότητα του μουφτή.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όμως, είχε αντίθετη άποψη και καταδίκασε την Ελλάδα. Όπως αναφέρουν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ροζάκης από την εμπειρία του ως υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι «ψευδομουφτήδες» της Ξάνθης και της Κομοτηνής, όπως και οι περισσότεροι «τουρκικοί» σύλλογοι της Θράκης, συντάσσονται στην γραμμή του τουρκικού προξενείου της περιοχής προβάλλοντας την τουρκική προπαγάνδα, χωρίς να έχουν καμία σχέση με θρησκευτικά και πνευματικά καθήκοντα».
Χαρακτηριστικός είναι άλλωστε ο πύρινος λόγος του σημερινού «ψευδομουφτή» Ξάνθης Αχμέτ Μετέ όπως παρουσιάζεται στο βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το «Θέμα», στο οποίο αποκαλεί τους Έλληνες «γκιαούρηδες», υποδεικνύει προς τη μειονότητα πως «ο Τούρκος μόνο με Τούρκο μπορεί να γίνει φίλος» και την καλεί να ακολουθήσει το σύνθημα «τουρκική ψήφος σε Τούρκο».
Οι καλύτεροι σύμμαχοι των…. Τούρκων
Το δίδυμο των ευρωδικαστών, όμως, φαίνεται ότι έχειεξελιχθεί σε ….. δήμιο για την Ελλάδα. Πριν από λίγες εβδομάδες η επταμελής σύνθεση του 1ου Τμήματος, του οποίου προήδρευε ο κ. Λουκαΐδης και συμμετείχε ο κ. Ροζάκης, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος του «συνεταιρίζεσθαι» (άρθρο11 της Ε.Σ.),επειδή τα δικαστήρια της χώρας μας αρνούνται από το 1995 να αναγνωρίσουν τη νόμιμη σύσταση του σωματείου «Σύλλογος Νεολαίας Μειονότητας Έβρου».
Τα Ελληνικά δικαστήρια είχαν επικαλεστεί ότι ο σκοπός της ίδρυσης του συλλόγου, όπως αναφέρεται στο καταστατικό του, είναι «η εκπαίδευση των νέων στης παραδόσεις της «τουρκικής» μειονότητας». Το γεγονός αυτό και σύμφωνα με την συνθήκη της Λοζάνης που μιλά για θρησκευτική – μουσουλμανική και όχι εθνική – τουρκική μειονότητα προκαλεί σύγχυση και δημιουργεί την εντύπωση ότι υπήκοοι ξένης χώρας, και συγκεκριμένα τουρκικής εθνικότητας, κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.
Οι ευρωδικαστές όμως είχαν και πάλι αντίθετη άποψη. Το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι αληθινός σκοπός του σωματείου είναι να προωθήσει την ιδέα ότι υπάρχει τουρκική εθνική μειονότητα στην Ελλάδα, αυτό δεν αποτελεί απειλή προς τη δημοκρατική κοινωνία».
Τα μέλη μάλιστα του συγκεκριμένου συλλόγου υποστήριξαν ενώπιον του ΕΔΑΔ ότι η Συνθήκη της Λοζάνης δεν απαγορεύει στα μέλη των μειονοτήτων να αυτοπροσδιορίζονται με το επίθετο «τούρκοι».
Η απόφαση αυτή, όμως, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς,θέτει ευθέως θέμα συλλογικού και όχι μόνο ατομικού εθνικού προσδιορισμού. Με άλλα λόγια, ανοίγει τον δρόμο για την επίσημη αναγνώριση εθνικής «τουρκικής» μειονότητας στην Ελλάδα.
Επιπλέον, προσθέτουν, δείχνει και την πορεία που θα έχει η εκδίκαση της προσφυγής μουσουλμάνων κατοίκων της Ξάνθης κατά των αποφάσεων ελληνικών δικαστηρίων να εγγράψουν ωςνόμιμη την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».Ότι δηλαδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα δικαιώσει την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».
Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι
«Θρίαμβος των (σ.σ.:αυτοαποκαλούμενων) Τούρκων της Δυτικής Θράκης με τη βοήθεια του κ. Ροζάκη και του κ. Λουκαΐδη» :αυτά αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης(ΕΟΤΔΘ) μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να δικαιώσουν τον «Σύλλογο Νεολαίας Μειονοτήτων Έβρου». Προσθέτουν μάλιστα ότι «η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης«, καθώς και ότι η «απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την δικαίωση και άλλων μειονοτήτων σε όλη την Ελλάδα».
Εντυπωσιακές επίσης είναι και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΤΔΘ κ. Χαλίτ Χαμπίπογλου πουευχαριστεί τον κ. Χρήστο Ροζάκη και τον κ. Λουκή Λουκαΐδη, αναφέροντας ότι » το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της απόφασης ήταν ένας Έ λληνας και ένας Ελληνοκύπριος ευρωδικαστής δείχνει ξεκάθαρα πόσο δίκιο έχουν οι τούρκοι της Δυτικής Θράκης». Συμπληρώνει μάλιστα πως » η Ελλάδα πλέον είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας».
Χρήστος Ροζάκης
Ο εκλεκτός του Σημίτη που «κρέμασε» την Ελλάδα
Κι όμως στον άνθρωπο που υποστηρίζει ότι η μειονότητα της Θράκης πρέπει να αναγνωριστείείχαμε αναθέσει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας ως υφυπουργός Εξωτερικών.
Εμφανίστηκε στο προσκήνιο στις 25 Σεπτεμβρίου του 1996, όταν ο τότε πρωθυπυργός κ. Κώστας Σημίτης τον έχρισε ως υφυπουργό Εξωτερικών.
Η αμοιβαία εκτίμηση των δύο ανδρών καθώς και η ιδιότητά του ως καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτέλεσαν το εισιτήριο για την αναρρίχησή του στον υπουργικό θώκο.
Διέγραψε, όμως, σύντομη σταδιοδρομία, καθώς η «ασυμφωνία» χαρακτήρων με τον τότε υπουργό κ. Θεόδωρο Πάγκαλο τον οδήγησε σε παραίτηση έπειτα από πέντε μήνες. Ωστόσο δεν έμεινε χωρίς δουλειά, καθώς λίγους μήνες μετά η κυβέρνηση τον έστειλε στο Στρασβούργο ως ευρωδικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Ο λόγος για τον κ. Χρήστο Ροζάκη, τον Έλληνα ευρωδικαστή και αντιπρόεδρο σήμερα του ΕΔΑΔ, ο οποίος ως φαίνεται έχει εξελιχθεί σε δήμιο της χώρας μας, ιδιαίτερα σε θέματα μειονοτήτων.
Πως όμως δικαιολογείται το γεγονός ένας άνθρωπος που έχει διετελέσει στο παρελθόν υφυπουργός Εξωτερικών, επιφορτισμένος με την προάσπιση των εθνικών ζητημάτων της χώρας και γνώστης της μειονοτικής πραγματικότητας, να καταδικάζει την Ελλάδα η οποία δεν αναγνωρίζει «μακεδονικούς» συλλόγους στη Φλώρινα και «τούρκικους» στη Θράκη;
Ή τουλάχιστον – όπως αναρωτιούνται νομικοί και διπλωματικοί κύκλοι - γιατί ο κ. Ροζάκης δεν ασκούσε το δικαίωμα της εξαίρεσής του από τις συγκεκριμένες υποθέσεις ώστε όσοι «βλέπουν» «τουρκική» και «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα να μην επικαλούνται αποφάσεις που τους δικαιώνουν, και μάλιστα από έναν άνθρωπο που έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας;
Καθολική άποψη είναι ότι » ο κάθε ευρωδικαστής σκέπτεται και συμπεριφέρεται ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Σύμφωνα όμως με όσους γνωρίζουν τις απόψεις του κ. Ροζάκη δεν θα περίμεναν διαφορετική τοποθέτηση από τον Έλληνα ευρωδικαστή και υπέρμαχο του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό.
Ο ίδιος είχε άλλωστε δηλώσει πως η υπουργοποίησή του είχε και ένα αρνητικό επακόλουθο, ότι δηλαδή του αφαιρέθηκε η δυνατότητα κριτικής παρέμβασης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρέμβασης, όπως η δημοσίευση μελέτης σε ξένα επιστημονικά έντυπα με τίτλο «Η διεθνής προστασία των μειονοτήτων στην Ελλάδα», στο οποίο εκφράζει τις απόψεις του για την κατάσταση των μειονοτήτων στη χώρα μας.
Ορισμένες από τις προσωπικές απόψεις του κ. Ροζάκηπου παραθέτονται στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρουν:«Όσον αφορά τους τουρκόφωνους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, είναι σαφές ότι πληρούν τους όρους για να χαρακτηριστούν εθνοτική ομάδα».
Με άλλα λόγια δηλαδή ο κ. Ροζάκης θεωρεί πως η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης πρέπει να αναγνωριστεί ως «τουρκική».
Για να στηρίξει μάλιστα τη συγκεκριμένη του άποψη, επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι «η Συνθήκη της Λοζάνης δεν καθορίζει κατ’ ανάγκη τη φύση της μειονότητας στη Θράκη ως θρησκευτικής» - επιχείρημα όμοιο με αυτό που προβάλλουν τα τελευταία χρόνια οι «τουρκικοί» σύλλογοι της Ξάνθης και της Κομοτηνής για να υπερασπιστούν τη νομιμότητά τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου και ενάντια στη κρατούσα αντίληψη, «στην Ελλάδα υπάρχει σλαβόφωνη μειονότητα». Προσθέτει μάλιστα ότι «Σλαβόφωνοι μοιράζονται κοινή εθνοτική καταγωγή με τους
γειτονικούς πληθυσμούς στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας».

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε απόψε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για την Ελλάδα, καταγράφοντας τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του για τη χώρα μας, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας άτακτης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο νέο δανειακό πρόγραμμα με 28 δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο την στήριξη του «φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Αν και οι «πανηγυρισμοί» για την «επιτυχία» του PSI, αλλά και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, από κύκλους στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν έχουν ακόμη κωπάσει για , στη νέα του έκθεση το ΔΝΤ προειδοποιεί σε σκληρό τόνο για την ανάγκη «αυστηρής τήρησης» της δανειακής σύμβασης, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει «άτακτη έξοδο» από την Ευρωζώνη χωρίς χρηματοοικονομική στήριξη από την Ευρώπη, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε μεγάλο κόστος, ειδικά αν επιχειρούνταν χωρίς εξωτερική υποστήριξη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα epikaira.gr, δεν παραλείπεται να επισημανθεί η αφοσίωση της Ελλάδας και της ΕΕ στην προσπάθεια να γίνει η δημοσιονομική προσαρμογή εντός του ευρώ.

Το Ταμείο προβλέπει ότι η επάνοδος στις αγορές με λογικά επιτόκια θα γίνει «σταδιακά», ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014 και επιπρόσθετα 8-21 δισ. ευρώ για το 2015 και το α’ τρίμηνο του 2016, ανάλογα φυσικά της προόδου που θα έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η «βαθιά ύφεση» θα συνεχιστεί και το 2012, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξει μια σταθεροποίηση» το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» την περίοδο 2014 – 2017. Στην έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% έως το 2020.

ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ

Η υπουργός πολιτισμού Ελισαβέτα Καντσέσκα-Μιλέφσκα δήλωσε σήμερα στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στο Μουσείο των Σκοπίων ότι πρέπει να δημιουργηθεί σε αυτό το εθνικό ίδρυμα, μια ειδική έκθεση για παιδιά πρόσφυγες από τη Μακεδονία του Αιγαίου.

«Αυτή τη χρονιά θα ξεκινήσουμε στις δραστηριότητες της έκθεσης του Μουσείου, ένα ειδικό τμήμα για παιδιά πρόσφυγες από τη Μακεδονία του Αιγαίου. Σχεδιάζουμε μια ειδική έκθεση με τα διεθνή πρότυπα που διοργανώνονται με νέα γραφεία.
Θα ξεκινήσουμε φέτος και το έργο θα πραγματοποιηθεί. Αποτελεί πρόγραμμα της κυβέρνησης και του υπουργείου, είπε η υπουργός.

Αυτό το πρόγραμμα, εξήγησε είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ιστορίας του κράτους.
«Νομίζω ότι αξίζει να υπάρχει μια αντιπροσωπευτική γωνιά όπου θα εκτεθούν πολύτιμα έργα τέχνης και ευρήματα που θα παρουσιάζουν την ιστορία τους και όλα όσα αντιμετώπισαν. Μέσω της ταινιοθήκης των Σκοπίων, θα παρουσιάσουμε μέχρι το τέλος του μήνα το πρώτο μέρος ενός ντοκιμαντέρ για τα παιδιά πρόσφυγες από τη Μακεδονία του Αιγαίου και στη συνέχει μέσω της τηλεόρασης θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό. Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης μελέτης στο εξωτερικό, θα πρέπει να προωθηθεί και το δεύτερο μέρος αυτού του ντοκιμαντέρ», είπε η υπουργός.

Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΠΕΒΙΩΣΕ


Μπορεί η πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση του PSI να στέφθηκε με επιτυχία, ωστόσο τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την Ελλάδα. Με το χρέος να είναι αυξημένο παρά το «κούρεμα», τα hedge funds να προχωρούν σε μηνύσεις και νέα μέτρα να έρχονται τον Ιούνιο, ο δρόμος μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι.

Ωστόσο το πιο… απολαυστικό σημείο της όλης διαδικασίας, είναι ότι το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε! Ελλάδα και Ε.Ε. μπορεί να διέγραψαν 105 δισ. ευρώ , αλλά αν προσθέσουμε το νέο δάνειο ύψους 130 δισ. δολαρίων, τότε το ελληνικό χρέος αυξάνεται κατά 25 δισ. και αυτό στην περίπτωση που όλες οι δικαστικές αποφάσεις είναι υπέρ της Ελλάδας!

Το συνολικό χρέος της χώρας έχει αυξηθεί από τα $1,20 τρισ. στα $1,233 τρισ, και αυτό είναι αποτέλεσμα του… ευφυούς σχεδίου το οποίο δεν έκανε τίποτε άλλο πέρα από το να φορτώσει στους επενδυτές τη σωτηρία της χώρας.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τα μέτρα λιτότητας και ενδεχομένως τις απαιτήσεις της τρόικας για επιπλέον μέτρα, τη βαθειά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, τότε μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι έρχονται και άλλα δάνεια προς την Ελλάδα! Ή δεν έρχονται άλλα δάνεια και υπάρχει κάποια μορφή εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Η μείωση του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ μέσα σε αυτό το σκηνικό, μοιάζει μάλλον με αστείο. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει υπάρξει ούτε μία σωστή πρόβλεψη για την Ελλάδα από ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ.

Με λίγα γρήγορα μαθηματικά μπορεί κανείς να υπολογίσει ότι το 2020 η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα ξεπερνά το 170%, κι αυτό σε αισιόδοξη βάση, την ώρα που ο στόχος κάνει λόγο για μείωση στο 120%!

Σημάδι της ραγδαίας επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας η ύφεση 7,5% στο δ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την περασμένη Παρασκευή.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!

Eπιτέλους η ολοκλήρωση του PSI έδωσε κάποιες απαντήσεις σε μια σειρά από απορίες, κι αυτό είναι ένα καλό νέο, για την ακρίβεια ίσως και το μοναδικό καλό νέο…

Το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων έφτασε αισίως στο τέλος του, με το 85,8% των ομολογιούχων να συμμετέχουν εθελοντικά. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει όσους είχαν στην κατοχή τους ομόλογα που διέπονται από το Ελληνικό δίκαιο, όμως το ποσοστό αυτό μειώνεται μόλις στο 70% για τους κατόχους ομολόγων υπό το Βρετανικό δίκαιο.

Πως μεταφράζεται αυτό; Οι κάτοχοι ομολόγων που διέπονται από το Βρετανικό δίκαιο θα καταφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας την επιτάχυνση της άμεσης πληρωμής, καθώς ενεργοποιήθηκε μια παράνομη ρήτρα συλλογικής αντίδρασης (CAC).

Ωστόσο αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει μόνο την αρχή μιας σειράς γεγονότων που θα ακολουθήσουν.

Στη συνέχεια θα υπάρξουν προσφυγές κατά της Ελλάδας στα δικαστήρια της Ελβετίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ σχετικά με τα CACs, τα οποία ενδεχομένως να μην θεωρούνται νόμιμα εκτός Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία του PSI, γεγονός που σηματοδοτεί πως θα χειρίζονται τα θέματα οι Ευρωπαίοι από εδώ και στο εξής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί προς το παρόν να «χαίρεται», αλλά είναι πολύ πιθανό οι αντιδράσεις των ομολογιούχων να την «τιμωρήσουν», την ώρα που στερεύει η ρευστότητα που παρείχε στις ευρωπαϊκές τράπεζες το πρόγραμμα LTRO και τα κράτη-μέλη τρέχουν στις αγορές για επιπλέον χρηματοδότηση.

Η συνεισφορά του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ αναμένεται να συνεισφέρει το ποσό των 28 δισ. ευρώ στο νέο κύκλο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, αν γίνει δεκτή η εισήγηση της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, στις 15 Μαρτίου από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Η Ε.Ε. σαφώς ανέμενε μεγαλύτερο συμμετοχή από την πλευρά του ΔΝΤ, γύρω στα 40-45 δισ., την κάλυψη δηλαδή του 1/3 του νέου δανείου, όπως είχε συμβεί στο πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Ωστόσο το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τη συμμετοχή του χωρίς τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου «τείχους προστασίας», κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά η Γερμανία.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι ποιος θα καλύψει τη διαφορά, καθώς καμία χώρα της Ε.Ε. δεν έχει εγκρίνει κεφάλαια για να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα που προκύπτει.

Την Παρασκευή η Ε.Ε. άφησε να εννοηθεί ότι κάποια νέα κεφάλαια μπορεί να απελευθερωθούν σε μικρές δόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει χρήματα για τις τράπεζες και τον χρηματοοικονομικό κλάδο, αλλά ένα πολύ μικρό μέρος θα μείνει για να χρησιμοποιηθεί για τις εσωτερικές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Δεν αποκλείεται λοιπόν πολύ σύντομα να ακούσουμε τις… κραυγές της Αθήνας.

Το «βλέμμα» σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία

Μπορεί το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, ωστόσο σύντομα οι προβολείς θα στραφούν στην Πορτογαλία. Τα πολύ αδύναμα οικονομικά της όλο και χειροτερεύουν, παρά τα εύσημα της τρόικας για την εφαρμογή του σκληρού πακέτου λιτότητας.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η Ισπανία με την άρνησή της να συμμορφωθεί με το στόχο για έλλειμμα 4,4% που της έχει θέσει η Ε.Ε. και επιμένει για έλλειμμα της τάξης του 5,8%. Η Ισπανία αναδεικνύεται ως το «κακό παιδί» του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς αρνήθηκε την επιβολή επιπλέον φορολογικών μέτρων αλλά και μέτρων λιτότητας.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς τη Γαλλία και τις προεδρικές εκλογές, καθώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επόμενη μέρα της διαφαινόμενης νίκης του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, όσον αφορά τις σχέσεις του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αλλά και το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης.

ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ


Επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι οι χριστιανοί δεν έχουν δικαίωμα να φορούν σταυρό, με ή χωρίς τη μορφή του Εσταυρωμένου, στον χώρο της εργασίας τους, και ότι είναι πρόθυμη να το αποδείξει σε οποιαδήποτε δικαστήρια.
Όλα ξεκίνησαν όταν δύο Βρετανίδες, η Nadia Eweida και η Shirley Chaplin, τιμωρήθηκαν για την άρνησή τους να πάψουν να φέρουν τα θρησκευτικά τους σύμβολα.
Η Nadia Ewedia εργάζεται ως υπάλληλος της αεροπορικής εταιρείας British Airways. Της είχε γίνει η σύσταση να καλύψει το σταυρό της, όσο βρισκόταν στον εργασιακό της χώρο, και όταν εκείνη αρνήθηκε να υπακούσει, τέθηκε σε διαθεσιμότητα (με τον κομψό όρο "άδεια άνευ αποδοχών"). Η Shirley Chaplin, η οποία μέχρι πριν από λίγο διάστημα εργαζόταν ως νοσοκόμα, από τότε που αρνήθηκε να βγάλει τον σταυρό της στον χώρο της δουλειάς της, υποβιβάστηκε σε μια κατώτερη θέση γραφείου.

Οι δύο γυναίκες ισχυρίζονται ότι έγινε διάκριση εις βάρος τους, τη στιγμή που οι εργοδότες τους απαγόρευσαν, στην μεν πρώτη να φοράει έναν απλό σταυρό, στην δε δεύτερη έναν σταυρό με Εσταυρωμένο.
Σύμφωνα με την επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης, το να φοράει ένας χριστιανός σταυρό δεν είναι "απαίτηση που υπαγορεύει το δόγμα του". Επομένως, οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να απαγορεύουν το να φοράει κανείς σταυρό στον εργασιακό του χώρο.
Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ΕΔΑΔ πρόκειται να αποφασίσει εάν και κατά πόσο το δικαίωμα να φορά κάποιος σταυρό προστατεύεται σύμφωνα με το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 9 ορίζει: "Παν πρόσωπoν δικαιoύται εις την ελευθερίαν σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας. Τo δικαίωμα τoύτo επάγεται την ελευθερίαν αλλαγής θρησκείας ή πεπoιθήσεων, ως και την ελευθερίαν εκδηλώσεως της θρησκείας ή των πεπoιθήσεων μεμoνωμένως, ή συλλoγικώς, δημoσία ή κατ' ιδίαν, δια της λατρείας, της παιδείας, και της ασκήσεως των θρησκευτικών καθηκόντων και τελετoυργιών".
Οι κυρίες Eweida και Chaplin υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του σταυρού, με ή χωρίς τη μορφή του Εσταυρωμένου, στον εργασιακό χώρο, παραβιάζει το ανθρώπινο δικαίωμά τους να εκδηλώνουν τη θρησκεία τους.
Οι αρχές, ωστόσο, επιμένουν ότι, από τη στιγμή που το να φοράει κανείς σταυρό δεν είναι"απαίτηση που υπαγορεύει το δόγμα του", η υπόθεση δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 9.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των δύο γυναικών, η "εκδήλωση της πίστης" περιλαμβάνει διάφορες πράξεις και δραστηριότητες που δεν είναι "απαίτηση που υπαγορεύει" ένα δόγμα, και ως εκ τούτου προστατεύονται από την Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η υπόθεση έχει πραγματικά αναστατώσει τη βρετανική κοινωνία. Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος του Canterbury και επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας,Λόρδος Carey, κατηγόρησε τις αρχές της χώρας ότι "υπαγορεύουν" στους χριστιανούς τι τους επιτρέπεται και τι όχι, τονίζοντας ότι πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ο Χριστιανισμός περιθωριοποιείται.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η θέση της βρετανικής κυβέρνησης στην υπόθεση αυτή διαμορφώνεται, σε μεγάλο βαθμό, από τις επιθέσεις της βρετανικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στα σχέδια της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου.
Τα σχέδια αυτά είχαν ανακοινωθεί από το Συντηρητικό Κόμμα, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που προηγήθηκε των βουλευτικών εκλογών του 2010, τις οποίες τελικά κέρδισε.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, David Cameron, πρώην ενεργό μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου της Βρετανίας, τάχθηκε προσωπικά υπέρ του τερματισμού της απαγόρευσης της τέλεσης γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στο Συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, τον Οκτώβριο του 2011.
Στο συνέδριο εκείνο, ο Cameron είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: "Οι πολίτες θα πρέπει να αγκαλιάσουν την υπόθεση των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ακριβώς λόγω των συντηρητικών αρχών τους και λόγω του ότι στηρίζουν τις οικογενειακές αξίες, και όχι επειδή είναι εναντίον τους".

ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ


Πολεοδόμηση της περιοχής Χαλέπα Κεφαλογιάννη

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Μαλεβιζίου υπογράφτηκε σήμερα
για την επίβλεψη της μελέτης «Πολεοδόμηση της περιοχής ΧΑΛΕΠΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ Π.Ε 28».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, παρουσία του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Καλογερή συνυπέγραψαν την Προγραμματική Σύμβαση «Μελέτη Πολεοδομήσης της περιοχής “Χαλέπα Κεφαλογιάννη” (Π.Ε. 28) του Δήμου Μαλεβιζίου» που η υλοποίηση της συνίσταται στην επίβλεψη των μελετών και στις σχετικές διαδικασίες αποστολής για ανάρτηση και στην τήρηση των απαιτήσεων για έγκρισή τους.
Στο έργο περιλαμβάνονται επιμέρους μελέτες όπως περιγράφονται στον φάκελο του έργου και στην υπογραφείσα σύμβαση και συγκεκριμένα:

-Κτηματογραφική Αποτύπωση
-Πολεοδομική Μελέτη
-Γεωλογική Μελέτη
-Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση
Η επίβλεψη και η εποπτεία θα γίνεται από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης ενώ την τεχνική υποστήριξη στο έργο της Περιφέρειας Κρήτης θα παρέχει ο Δήμος Μαλεβιζίου.
Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 386.287,46 ΕΥΡΩ (€) χωρίς ΦΠΑ και αναλύεται σε αμοιβές μελετητών ανά κατηγορία μελέτης.
Το ποσό αυτό χρηματοδοτείται από τον Δήμο Mαλεβιζίου είτε από ιδίους πόρους είτε από δάνειο, με διατιθέμενη πίστωση για το 2012, 300.000 ευρώ.

Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ


Επίθεση κατά της ΕΕ εξαπολύει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, κατηγορώντας την ότι μεταχειρίζεται τη χώρα του σαν αποικία, μετά και την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να «παγώσουν» την εκταμίευση του ποσού των 495 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, τα οποία θα δίνονταν ως βοήθεια στην Ουγγαρία, εξαιτίας του υψηλού δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Όπως αναφέρουν σχετικά Τα Νέα, μιλώντας σε συγκέντρωση που έλαβε χώρα στη Βουδαπέστη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του «δεν θα ζήσει με τις εντολές ξένων δυνάμεων».


«Δεν θα γίνουμε αποικία» είπε ο Βίκτορ Ορμπάν, εν μέσω δυνατών επευφημιών των οπαδών του, προσθέτοντας: «Σαν ευρωπαϊκή χώρα ζητάμε ίση μεταχείριση. Δεν θα γίνουμε δεύτερης κατηγορίας Ευρωπαίοι πολίτες».

«Νόμιμο αίτημά μας είναι να έχουμε τα ίδια μέτρα και σταθμά, τα οποία εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ» δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η απόφαση της ΕΕ για "πάγωμα" 495 εκατ. ευρώ κονδυλίων προς την Ουγγαρία ελήφθη έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το "πάγωμα" των πόρων θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2013. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση των κυρώσεων που προβλέπει το ενισχυμένο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ έχουν κατηγόρησε την κυβέρνησή του Ορμπάν για αυταρχικές πρακτικές. Έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για νόμο που ψηφίστηκε και ο οποίος θεωρείται από κάποιους στην ΕΕ ότι περιορίζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και της κεντρικής τράπεζας.

Η Βουδαπέστη, βέβαια, απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και παράλληλα δεν σκύβει και το κεφάλι στους "μπαμπούλες" της ΕΕ, δίνοντας ένα μάθημα στους Έλληνες πολιτικούς που κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό...

ΠΟΙΟΣ ΠΗΡΕ ΤΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


Υπήρξε μεταβίβαση της έκτασης της «Φωνής της Αμερικής» χωρίς να το μάθει κανείς; Αυτό το ερώτημα πλανάται στους θεσμικούς φορείς της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Και το ερώτημα γίνεται πολύ ισχυρό, αφού η διαδικασία μεταβίβασης της τεράστιας έκτασης γης έγινε εν κρυπτώ, με απόλυτες αδιαφανείς διαδικασίες, με άγνωστο αντίτιμο, σε αγνώστων συμφερόντων και αντικειμένου εταιρεία. Επιπλέον, η μεταβιβασθείσα έκταση βρίσκεται δίπλα στο Δέλτα του Νέστου, ενώ καλύπτεται ολόκληρη από την συνθήκη Ραμσάρ (διεθνής συνθήκη που υπέγραψε η Ελλάδα και αφορά την προστασία του περιβάλλοντος), βάσει της οποίας απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση ή δραστηριοποίηση βιομηχανίας… Ποιός, λοιπόν, και με τι σκοπούς ενοικίασε για 99 χρόνια μία έκταση, την οποία δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί λόγω της διεθνούς συνθήκης Ραμσάρ;

Δεδομένης της εθνικής ευαισθησίας της συγκεκριμένης περιοχής, διερωτόμαστε πως είναι δυνατόν να «ενοικιάζεται» για διάστημα 99 χρόνων και μάλιστα η όλη διαδικασία να γίνεται στο πλήρες σκοτάδι, με απόλυτη αδιαφάνεια, με άγνωστα εμπλεκόμενα σε αυτήν πρόσωπα. Ποιος και γιατί «νοίκιασε» την συγκεκριμένη περιοχή, έκτασης πολλών χιλιάδων στρεμμάτων; Η πολιτεία και τα όργανά της γνωρίζουν πως στη συγκεκριμένη περιοχή λειτουργούσε παράρτημα της «Φωνής της Αμερικής» με υπέργειες και υπόγειες εγκαταστάσεις. Σε ποιόν έδωσε η Ελληνική κυβέρνηση (ή μήπως ο πρόθυμος για «ανάπτυξη» περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιαννακίδης;) μία περιοχή η οποία είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί μέχρι και για στρατιωτικούς σκοπούς, λόγω κυρίως των έτοιμων υπογείων εγκαταστάσεων που διαθέτει; Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν όχι μόνο οι κάτοικοι, αλλά και οι αιρετοί της περιοχής το ακριβές περιεχόμενο του συγκεκριμένου ενοικιαστηρίου και, φυσικά, τον ενοικιαστή;

Άγνωστες μεταβιβάσεις περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, των Ελλήνων πολιτών, που τη χάνουν για 99 χρόνια, χωρίς να κερδίζουν τίποτα το ουσιαστικό, εξελίσσονται με τα καλύτερα ακίνητα της χώρας. Διαβάζουμε ότι ισχύει και για την Περιφέρειά μας, αφού μετά όσα ακούσαμε και γράφτηκαν για την επί 30ετία επιχειρούμενη μεταβίβαση των βασικών γεωθερμικών πεδίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, φαίνεται ότι …προηγήθηκε άλλο «φιλέτο» του Δημοσίου. Πρόκειται για την έκταση επί του Δέλτα του Νέστου, χιλιάδων στρεμμάτων, όπου λειτουργούσε έως το 2006 η «Φωνή της Αμερικής».

Αναφέρεται μεταβίβαση προς την εταιρία IBC (ποιά εταιρεία είναι αυτή;) για 99 χρόνια!!! Δυστυχώς δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα απολύτως τίποτε, με το θεσμικό μας ρόλο, ούτε ως πολίτες και -με δεδομένο- ότι η γνώση-δημοσιοποίηση αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της διαφάνειας και του ανταγωνισμού για περισσότερα οφέλη, ερωτούμε δημόσια:

Μεταβιβάσθηκε και σε όφελος ποίου η παραπάνω τεράστιας αξίας έκταση;
Ποιές ήσαν οι διαδικασίες δημοσιοποίησης πριν αυτήν, ώστε κανείς μας δεν έμαθε τίποτε;
Ποιοί συμμετείχαν στο «διαγωνισμό»; Γιατί 99 χρόνια; Έχει σχέση με το αγγλικό δίκαιο;
Ποιός ρωτήθηκε από την κοινωνία μας;
Η Περιφέρεια και ο κ. Γιαννακίδης γιατί δεν πληροφόρησαν κανένα σχετικά;
Είναι δυνατόν, ως ο κορυφαίος θεσμός να μην γνωρίζουν τι γίνεται στον τόπο μας ή να αποκρύπτουν μείζονος ενδιαφέροντος δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην Θράκη;

Κατά τα «φαινόμενα», κάποιοι έχουν αποφασίσει να περάσουν σε εκποιήσεις ή μακρόχρονες ενοικιάσεις μεγάλων εκτάσεων της Θράκης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν η συγκεκριμένη «ενοικίαση» αφορά την πρόταση του περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη, για μετατροπή της Θράκης σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ), αλλά γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως όταν γίνονται συμφωνίες κρυφά, τότε κάτι άσχημο κρύβεται πίσω από αυτές.

Ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης ΠΑΜΘ, πρώην Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης σχολίασε σχετικά:
«Τρομάζουμε όταν πληροφορούμαστε ότι η γη γύρω μας, το φιλέτο με χιλιάδες στρέμματα της πρώην Φωνής της Αμερικής, τεράστιας αξίας, μεταβιβάστηκε για 99 χρόνια, χωρίς να το πάρουμε είδηση!
Εάν αληθεύει ζητούμε δημόσιες απαντήσεις από τους εμπλεκομένους στην Αθήνα, τον κ. Γιαννακίδη τοπικά, πως έγιναν όλα αυτά, που δημοσιοποιήθηκαν, ποιοι έλαβαν γνώση, ποιοί συμμετείχαν, σε ποιόν έγινε η μεταβίβαση και με ποιούς όρους.
Την διαφάνεια δεν μπορεί κανείς στο όνομα οποιουδήποτε σκοπού ή σκοπιμότητας να την παραβλέψει.
Περιμένουμε απαντήσεις.
Ούτε απαθείς, ούτε σιωπηλοί θα μείνουμε».

ΚΑΠΝΟΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ


Στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Ευαγγελάτο (που τον βλέπουμε σε λίγο πάλι να ψάχνει για δουλειά…), ο Παυλόπουλος κάνει την δήλωση βόμβα: Στο σχέδιο αποσταθεροποίησης αποδίδονται και δημοσιεύματα εκείνης της εποχής…

Τι είπε με απλά λόγια ο Παυλόπουλος που λόγω της θέσης του γνωρίζει πάρα πολλά; Ότι οι εκδότες που είχαν επιδοθεί στην Καραμανλοφαγία, ήταν στην ουσία συνεργάτες στο σχέδιο των μυστικών υπηρεσιών για την ανατροπή / δολοφονία Καραμανλή…

Εκεί λοιπόν που έπρεπε να έχουν πέσει τα τσιμέντα από αυτή την δήλωση – αποκάλυψη από έναν άνθρωπο που μόνο “ακραίος” δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, αντίθετα ακόμα έχει την ρετσινιά της “παθητικής στάσης”, επικράτησε μία περίεργη σιωπή. Μία “ομερτά” θα έλεγε κάποιος.

Εμείς θα επιμείνουμε ότι οι Έλληνες εκδότες διαχρονικά υπηρετούν την αλήθεια και το δίκαιο. Ουδέποτε θα χρησιμοποιούντο ως “βαποράκια” προδοτικών πολιτικών. Ουδέποτε θα έπαιζαν τον ρόλο του κομιστή εντολών ξένων δυνάμεων. Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, είναι ακραίοι, φαντασιόπληκτοι, συνωμοσιολόγοι.

Την ίδια στιγμή όμως που η δικαιοσύνη επιβεβαιώνει με τις ενέργειες της την ζοφερή αυτή πραγματικότητα, έρχεται το …Βήμα με ένα άρθρο πραγματική “Βόμβα”. Διαβάστε το

Σειρά ερωτημάτων για ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας - το 2008- του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή που οδήγησαν στην άσκηση ποινικών διώξεων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, εκφράζουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας αλλά και των μυστικών υπηρεσιών που κατείχαν κρίσιμα πόστα εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες τότε είχε πράγματι υπάρξει προειδοποίηση του κ. Καραμανλή από ανώτατα στελέχη της Κατεχάκη για πιθανό σχέδιο δολοφονίας σε βάρος του, ενώ είχε ζητηθεί από την προσωπική του φρουρά να λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας.
Όμως, από την άλλη πλευρά, παράγοντες του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη μιλούσαν για «ασαφείς πληροφορίες» και για περίεργα παιγνίδια ξένων παραγόντων πίσω από το «σχέδιο δολοφονίας του κ. Καραμανλή». Η ποινική δίωξη βασίζεται σε πολυσέλιδο απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ που συντάχθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2009 και το οποίο δημοσιοποιήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι.

Στο έγγραφο υπάρχουν αναφορές για σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού αλλά και σε νέο κύμα υποκλοπών με στόχο Ελληνες και ξένους πολιτικούς.

Το έγγραφο της ΕΥΠ
Το «Βήμα» παρουσιάζει τους άγνωστους πρωταγωνιστές και τις πτυχές αυτής της περίεργης υπόθεσης που έχουν μείνει στο σκοτάδι.
Στο έγγραφο της ΕΥΠ υπάρχει επίκληση ενός ενημερωτικού δελτίου που φέρεται να συνέταξε «ρώσος αξιωματούχος» που σχετίζεται με την Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), ουσιαστικά διαδόχου της KGB.
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό στην Ελλάδα είχε έλθει από τον Μάρτιο του 2008 μια ομάδα 19 στελεχών της FSB.
Αφορμή για τη σύσταση της συγκεκριμένης ομάδας φέρεται ότι ήταν η «απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών μεταξύ των κυρίων Κ. Καραμανλή του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του τότε Βούλγαρου Προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ».
Οπως μνημονεύεται στο υπηρεσιακό δελτίο «στόχος της εν λόγω ομάδας ήταν η διοργάνωση επιχειρήσεων "αντιπαρακολούθησης", κατά τις οποίες είχαν σκοπό να εντοπίσουν τα άτομα που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού». Ωστόσο στο έγγραφο αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα της FSB «εντόπισε σχέδιο επίθεσης εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ Καραμανλή με σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τι λένε σήμερα αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ και της ΕΥΠ
Όπως αναφέρει το εν λόγω έγγραφο, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, οι ομάδες των πρακτόρων της FSB ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους άνδρες που παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο του έλληνα πρωθυπουργού στην περιοχή της Νέας Μάκρης Αττικής. Το συγκεκριμένο συμβάν τοποθετείται χρονικά μεταξύ 20 και 25 Απριλίου 2008, ενώ όπως τονίζεται η «εμπλοκή» δεν κράτησε πάνω από 30 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, όπως επίσης καταγράφεται στο έγγραφο, οι δύο ύποπτοι για την «δολοφονία του πρωθυπουργού», που επέβαιναν σε ένα Βαν, διέφυγαν από τον χώρο της εμπλοκής χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα τύπου εντούρο. Μέσα στο Βαν οι Ρώσοι επικαλούνται ότι εντόπισαν εκρηκτικές ύλες αλλά και χάρτες που έδειχναν ότι το σχέδιο δολοφονίας του Ελληνα πρωθυπουργού είχε εκπονηθεί από μέλη δυτικών μυστικών υπηρεσιών αλλά και της ισραηλινής Mossad. (ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ)
Τι λένε όμως οι Ελληνες αξιωματούχοι γι αυτήν την περίεργη ιστορία και ποια είναι τα πραγματικά περιστατικά;
Σύμφωνα με τότε στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, ο «ρώσος αξιωματούχος» που εμφανίζεται σαν συντάκτης του πληροφοριακού δελτίου είναι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα που είναι «σύνδεσμος» με την ρωσική FSB. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος έχει πολυετή παρουσία στην χώρα μας και θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλης εμπειρίας. Μετά την αποστολή του ρωσικού εγγράφου η υπόθεση ανατέθηκε στην Γ' Διεύθυνση Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ.
Οπως ανέφερε στο «Βήμα» υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ που ασχολήθηκε με την υπόθεση «το έγγραφο αυτό των Ρώσων μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Κατ' αρχάς, μέχρι τότε, δεν είχαμε καμία πληροφορία για ζήτημα υποκλοπών των συνομιλιών των κ.κ. Καραμανλή, Πούτιν και Παρβάνοφ. Και το εντυπωσιακό είναι ότι η επιχείρηση των Ρώσων εμφανίζεται να είχε χρονοκαθυστέρηση δύο χρόνων...». (ΤΟ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΕΥΠ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΞΑΝΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΚΙ ΕΝΙΩΣΕ ΕΚΠΛΗΞΗ;;;)
Οι κ.κ. Καραμανλής, Πούτιν και Παρβάνοφ είχαν συνάντηση στις 4 Σεπτεμβρίου 2006 στο Μέγαρο Μαξίμου, με κύριο ενδιαφέρον την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Από τότε είχαν ορισμένες τηλεφωνικές συζητήσεις, κυρίως εκείνο το χρονικό διάστημα. Από τότε ουδέποτε ο κ. Πούτιν είχε έλθει ξανά στην Ελλάδα. Επίσης ο κ. Παρβάνοφ είχε το 2009 και το 2010 συναντήσεις με τον κ. Καραμανλή, ενώ και το 2010 είχε έλθει πάλι στην χώρα μας όπου συνάντησε μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Ενα από τα ερωτήματα είναι λοιπόν, πώς διαπιστώθηκε «υποκλοπή» των διεθνών τηλεφωνικών κλήσεων που φέρεται να είχαν - ο καθένας από την χώρα του- οι κ.κ. Πούτιν, Παρβάνοφ και Καραμανλής. Πώς διαπιστώθηκε, δηλαδή, εξ αποστάσεως η υποκλοπή και πως οι Ρώσοι ερευνητές προσδιόρισαν αυτήν την καταγραφή των τηλεφωνικών κλήσεων μόνο στις συνομιλίες των τριών πολιτικών κι όχι για παράδειγμα στις συνομιλίες του κ. Καραμανλή με άλλους ξένες ηγέτες. (ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΖΕΙΤΕ...ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΑΣΤΡΑΦΤΕΙ...ΝΕΥΡΙΑΖΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΙΑΣ;;;)
Είναι μάλιστα ακόμη ενδεικτικό ότι άγνοια για αυτήν την «υποκλοπή» είχαν και Βούλγαροι διπλωμάτες στην Αθήνα, που ρωτήθηκαν σχετικά. ( Ε... ΒΕΒΑΙΑ...ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ...ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΓΝΟΙΑ...ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΙ ΕΒΛΕΠΑΝ;;;;)

«Καταγραφές» και ερωτήματα
Οπως λένε στελέχη της ΕΥΠ που είχαν χειρισθεί τότε την υπόθεση «το μόνο που υποθέσαμε τότε είναι ότι αυτό που αναφέρεται σαν υποκλοπή συνομιλιών των κ.κ. Καραμανλή-Πούτιν και Παρβάνοφ είναι μία ανησυχία Ρώσων διπλωματών στην Αθήνα ότι υποκλέπτονται συνομιλίες τους από την ΕΥΠ ή από άλλες ξένες μυστικές υπηρεσίες. Οτιδήποτε άλλο είναι παράδοξο...».
Οσον αφορά τα μνημονευόμενα για παρουσία κλιμακίου της FSB στην Αθήνα, για την αντιπαρακολούθηση της πομπής του κ. Καραμανλή και την εμπλοκή με αυτούς που σχεδίαζαν την δολοφονία του, τα στελέχη των ελληνικών υπηρεσιών μιλούν για «ασαφείς έως αστείες περιγραφές».
Οπως υποστήριξαν, μιλώντας προς το «Βήμα», οι ίδιοι έλληνες υπηρεσιακοί παράγοντες «αν κάποιου πολιτικού υποκλέπτονται οι συνομιλίες του δεν τον παρακολουθείς μέσα στην χώρα του ολημερίς κι ολονυκτίς με μια ομάδα τόσων ατόμων; Που άραγε στοχεύει αυτή η παρακολούθηση; Επιπλέον κι αυτά ακόμη περί εμπλοκής με τους "δολοφόνους" στερούνται λογικής βάσης. Ανάμεσα στα ερωτήματα που προκύπτουν είναι κι ένα προφανές: Πώς ενώ οι ρώσοι υποτίθεται ότι σταμάτησαν το Βαν των κατασκόπων, εκείνοι βρήκαν μηχανές εντούρο για να ξεφύγουν; Πού υπήρχαν αυτές οι μηχανές; Εξάλλου δεν είναι τόσο ανόητα και άπειρα τα στελέχη της FSB. Ποτέ δεν ενημερωθήκαμε εκείνη την εποχή και ποτέ δεν είχαμε αντιληφθεί όλα τα περιστατικά που μνημονεύονται στο ρωσικό έγγραφο».
Επίσης, όπως αναφέρουν οι ίδιοι άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης "τότε ρωτήσαμε τους επιτελείς της φρουράς του κ Καραμανλή αν είχαν αντιληφθεί οτιδήποτε ύποπτο και δήλωσαν άγνοια. Εξάλλου θεωρούμε απίθανο να παρακολουθούσαν τόσες εβδομάδες 19 Ρώσοι τον έλληνα πρωθυπουργό στα στενά της Ραφήνας, στην λεωφόρο Μαραθώνος και κανείς να μην είχε αντιληφθεί τίποτε... ".
Ωστόσο το ενημερωτικό δελτίο της ΕΥΠ παραδόθηκε από τον τότε διοικητή της κ. Ιωάννη Κοραντή στον τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Κοραντής μιλώντας προς «Το Βήμα» αρνήθηκε να προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση, τονίζοντας ότι «εκείνο τον καιρό έπραξα αυτό που όφειλα».
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τότε τον κ. Καραμανλή για το περιεχόμενο του δελτίου πληροφοριών της ΕΥΠ περί «σχεδίου δολοφονίας»του. Ομως φέρεται να του εξέφρασε παράλληλα τις επιφυλάξεις του για την ορθότητα των αναφερομένων. Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος φέρεται, μέσω ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, να ενημέρωσε τους υπευθύνους της φρουράς του κ. Καραμανλή «να είναι προσεκτικοί και να αλλάζουν συνεχώς δρομολόγια». Χωρίς ωστόσο να τους προσδιορίσει για ποιο λόγο τους ζητά κάτι τέτοιο.
«Το Βήμα» είχε θέσει τότε σχετικό ερώτημα σε στελέχη της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα και η μοναδική απόκριση ήταν «ουδέν σχόλιον»

ΠΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ


JAVIER SOLANA
Είναι δικαιολογημένες οι καταγγελίες ότι η ελληνική κυριαρχία έχει σοβαρά διαταραχθεί;
Παρά τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για την διαγραφή του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, υπήρξε μια κατακραυγή ενάντια στην «παρέμβαση» στην εθνική κυριαρχία τη χώρας.
Πράγματι, σε αντάλλαγμα για μια σημαντική ευρωπαϊκή βοήθεια, η δυνατότητα της Ελλάδας να κινηθεί ανεξάρτητα θα είναι περιορισμένη.
Αλλά είναι δικαιολογημένες οι καταγγελίες ότι η ελληνική κυριαρχία έχει σοβαρά διαταραχθεί;

Η ιδέα της κυριαρχίας ενός έθνους-κράτους έχει τις ρίζες της στον 17ο αιώνα στην συνθήκη της Βεστφαλίας, που αγκάλιασε την μη εμπλοκή από εξωτερικούς παράγοντες στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών μελών ως κατευθυντήρια αρχή των διεθνών σχέσεων. Αλλά, για να πάρουμε την ακραία λογική του, η εθνική κυριαρχία θα μπορούσε να απαιτήσει την πλήρη φυσική και κοινωνική απομόνωση του ενός κράτους από το άλλο.
Πράγματι, η υπερβολική έμφαση στην εθνική κυριαρχία οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα, οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία συνεπάγεται μια ορισμένη μεταβίβαση της εξουσίας.

Η βοήθεια της Ευρώπης προς την Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα μιας συνεργατικής συμφωνίας, στην οποία τα μέρη διαπραγματεύονται με τα συμφέροντα των άλλων στο μυαλό. Η Ελλάδα ζήτησε από τους συναδέλφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τη βοήθεια των μελών και αυτοί δεσμεύτηκαν με ένα τεράστιο ποσό της ενίσχυσης. Ανεξάρτητα από το αν αυτή είναι η καλύτερη λύση για το πρόβλημα στην Ελλάδα, είναι λογικό ότι η ΕΕ συμμετείχε ενεργά στο σχεδιασμό αυτό. Η συμμετοχή στην διεθνή κοινότητα των κρατών συνεπάγεται να λαμβάνεις υπόψη τους άλλους και όταν χρειάζεται να παραιτείσαι από ορισμένα προνόμια της εθνικής κυριαρχίας.

Για παράδειγμα, όταν η Ισπανία προσχώρησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), παραχώρησε την κυριαρχία αποδεχόμενη τους κανόνες του ΠΟΕ. Η Ισπανία δέχθηκε αυτό ως αντάλλαγμα για να είναι σε θέση να κάνει εμπόριο επί ίσοις όροις με τον υπόλοιπο κόσμο.
Τα κράτη συνεργάζονται, επειδή είναι συμφέρον γι ‘αυτά να το πράξουν, αλλά την ίδια στιγμή χάνουν τον έλεγχο ορισμένων εσωτερικών θεμάτων. Μετατοπίζονται από τη μονομερή, στην συνεταιριστική λήψη αποφάσεων.Αν αυτό αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας εξαρτάται από την αντίληψη της κυριαρχίας μας. Η εθνική κυριαρχία εξαρτάται από το πώς ορίζονται τα συστατικά της. Η συζήτηση για την έννοια της εθνικής κυριαρχίας αποτελείται από ό, τι θεωρούμε “εγχώριες” υποθέσεις. Ανάλογα με το πού δίνουμε έμφαση και πόσο μεγάλη είναι η εστίασή μας, δίνουμε προτεραιότητα είτε σε μια «παγκόσμια» διάσταση ή μια «εθνική» διάσταση. Η ΕΕ φαίνεται να αντιπροσωπεύει ένα σημείο στα μισά του δρόμου μεταξύ των δύο. Αλλά γίνεται όλο και δύσκολο να προσδιοριστεί η διαφορά μεταξύ των καθαρά εσωτερικών υποθέσεων και εκείνων που απαιτούν διεθνή συλλογική δράση.
Η παγκοσμιοποίηση έχει κάνει πιο πορώδη τα σύνορα.Βλέπουμε πώς οι πολιτικές μιας χώρας μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στους άλλους. Και βλέπουμε την αλληλεξάρτηση αυτή, ακόμη πιο καθαρά στην οικονομική τους απόδοση.Σε παγκόσμια κλίμακα, αυτό ο σύνθετος και αλληλεξαρτώμενος κόσμος, χρειάζεται μια οργάνωση των κρατών και των δομών της διακυβέρνησης προσανατολισμένο προς υπεύθυνο διάλογο, με στόχο να μετριασθούν οι καταχρήσεις της εξουσίας και η προάσπιση των παγκόσμιων δημόσιων αγαθών. Χωρίς τέτοιες δομές, ο κόσμος κινδυνεύει από μια ανταγωνιστική και άτακτη ισοπέδωση προς τα κάτω μεταξύ των κρατών, μαζί με μια σπασμωδική κίνηση προστατευτισμού.
Η ιστορία έχει δείξει ότι οι εξελίξεις αυτές συχνά οδηγούν σε καταστροφικές συγκρούσεις.Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η νομιμότητα είναι απαραίτητη και ας είμαστε ρεαλιστές δεν θα επιτευχθεί, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι ξεπεράσουν ορισμένες απαρχαιωμένες ιδέες για την κυριαρχία.
Παραδόξως όταν η κρίση χτύπησε, η ΕΕ είχε επικριθεί για την έλλειψη ολοκλήρωσης. Τώρα που επιδιώκει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, η ένωση κατηγορείται για πρεσάρισμα εθνικής κυριαρχίας.Οι πολίτες πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι οι θεσμοί που τους κυβερνούν, αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντά τους και τα καταστούν μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, πράγμα που συνεπάγεται μια ένωση που βασίζεται σε κανόνες και όχι δύναμης.
Το γεγονός ότι η ΕΕ δεν διαθέτει αμέσως όλες τις απαντήσεις σε ένα πρόβλημα δεν σημαίνει ότι δεν έχει μέλλον.
Η ΕΕ είναι ένα νέο και θαυμάσιο πείραμα, το οποίο όπως όλα τα πειράματα, εμπεριέχει έναν βαθμό αβεβαιότητας. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να αγνοήσουμε το ευκαιριακό κόστος μιας πιο «εθνικής» αντίληψη της κυριαρχίας.
Η δυναμική αλληλεξάρτηση έχει εδραιωθεί καλά, τόσο πολύ έτσι ώστε να μην μπορεί να αντιστραφεί.
Το να εμμένει κανείς σε μια στενή έννοια Βεστφαλίας της εθνικής κυριαρχίας, είναι στην καλύτερη περίπτωση ένας παράλογος αναχρονισμός και ένας επικίνδυνος τζόγος στη χειρότερη περίπτωση.
Ο Σολάνα είναι πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ, πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτική της ΕΕ και είναι υπότροφος του Brookings Institution.

ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ


«Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και δεν μπορεί να τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις», υποστηρίζει ο πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων Χανς Πέτερ Καϊτέλ, σε συνέντευξή του στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Ο Καϊτέλ διευκρινίζει ότι σήμερα βοηθούν η Γερμανία και οι άλλοι....

Ευρωπαίοι, αλλά «πρέπει να καταστεί σαφές ότι η βοήθεια θα έχει κάποτε και ένα τέλος». Ο επικεφαλής των Βιομηχάνων της Γερμανίας τάσσεται υπέρ των επενδύσεων στην Ελλάδα, εφόσον υπάρξουν κατάλληλες ευκαιρίες και εμφανίζεται ικανοποιημένος από την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και γερμανικών εταιρειών.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι πρέπει και οι ίδιοι οι Έλληνες να επενδύσουν στην χώρα τους. «Δεν μπορεί από τη μια πλευρά να έρχονται Γερμανοί επενδυτές στην Ελλάδα και στα σύνορα να συναντούν Έλληνες, οι οποίοι επιδιώκουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας» τονίζει.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ


Άρθρο της εφημερίδας της Μελβούρνης Herald Sun με τίτλο «Greek recruits to drive taxis» αναφέρεται στην κίνηση «δύο εταιρειών ταξί να προσλάβουν περίπου 1000 οδηγούς ταξί από την Ελλάδα».

Η πρώτη επαφή θα πραγματοποιηθεί σε «σεμινάριο που θα λάβει χώρα στην...

Αθήνα, όπου θεωρείται ότι με την προσφορά εγγυημένης εργασίας και της υπόσχεσης για μια καλύτερη ζωή στους Αντίποδες, θα πεισθούν οι ενδιαφερόμενοι να προβούν σε αυτό το βήμα». Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το άρθρο, «κλείνει ο κύκλος της μεταναστευτικής ιστορίας της Μελβούρνης, εφόσον κατά το παρελθόν η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών οδηγών ταξί ήταν Έλληνες».

Όσοι τελικά επιλεγούν, «θα πρέπει να εγγραφούν στη νεοσυσταθείσα ακαδημία για οδηγούς ταξί της Μελβούρνης, ώστε να πάρουν τη φοιτητική βίζα, και να έχουν διακίωμα εργασίας έως 20 ώρες την εβδομάδα».

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More