ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Η ΜΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ


Την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάργηση του Οργανισμού Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων, που εγκρίθηκε την Τετάρτη (29/12) στο υπουργικό συμβούλιο, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προσωπικού του Οργανισμού.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, «η κατάργηση του ΟΕΔΒ υπεύθυνου για τη δημόσια και δωρεάν χορήγηση των σχολικών... βιβλίων εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την εκπαιδευτική διαδικασία. Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ένα ιδιωτικού δικαίου νομικό πρόσωπο είναι η απόδειξη της κατάργησης της δημόσιας έκδοσης και διανομής βιβλίων».

Παράλληλα, ο Σύλλογος Προσωπικού υπογραμμίζει ότι είναι μόνο 50 οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, δεν είναι υψηλόμισθοι και δεν λαμβάνουν «παχυλά επιδόματα άλλων υπουργείων ή οργανισμών», παρά αμείβονται με 1.200 ευρώ το μήνα.

Την αντίθεσή του για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου εξέφρασε επίσης το ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταργεί τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων και αναθέτει σε ιδιωτικό φορέα το σχεδιασμό, την οργάνωση και το συντονισμό της παραγωγής των σχολικών βιβλίων για να διευκολύνει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματιών και την βαθύτερη εμπλοκή του κεφαλαίου στη σχολική διαδικασία.

Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα στον ίδιο αντιδραστικό δρόμο της επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, που προσαρμόζει την εκπαίδευση στις ανάγκες του κεφαλαίου. Που αντί για μόρφωση στα παιδιά των εργαζομένων θα παρέχονται δεξιότητες και σύγχρονη ημιμάθεια η οποία θα ενταθεί με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, του ψηφιακού βιβλίου. Ταυτόχρονα το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί ακόμα πιο πολύ το κόστος της εκπαίδευσης για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.

Οι γονείς, οι μαθητές, η λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να εμπιστευθούν τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ότι το σχολικό βιβλίο θα παραμείνει δημόσιο και δωρεάν. Είναι ανάγκη να οργανώσουν την πάλη τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην παιδεία, για ενιαία παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, για δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού και όχι των μονοπωλίων».

ΠΕΡΙ 17η ΝΟΕΜΒΡΗ


Μέχρι και μερικούς μήνες πριν από τη σύλληψη του βασικού πυρήνα της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν σε απόρρητες εκθέσεις και εμπιστευτικά τηλεγραφήματά τους ότι οι Ελληνες τρομοκράτες καθοδηγούνταν από ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ειδική και συχνή αναφορά γινόταν στον Κώστα Λαλιώτη και τον Ιωσήφ Βαλυράκη, ενώ για μεγάλο διάστημα ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρούνταν ο καθοδηγητής της 17 Νοέμβρη... - σχετικός υπαινιγμός υπάρχει σε άκρως απόρρητο τηλεγράφημα του υφυπουργού Εξωτερικών Λόρενς Ιγκλμπέργκερ που εστάλη στον Αμερικανό πρέσβη Μοντίγκλ Στερνς την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου του 1983.

Υποψίες είχαν και για τον μετέπειτα διοικητή της ΚΥΠ Κώστα Τσίμα, με τον οποίο όμως -όπως δείχνουν τα έγγραφά τους- συζητούσαν για τη δραστηριότητα των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα. Στις συζητήσεις αυτές ο Τσίμας ήταν πάντα κατηγορηματικός ότι το ΠΑΚ και το ΠΑΣΟΚ δεν... είχαν καμία απολύτως σχέση με την 17Ν ή άλλες παρόμοιες οργανώσεις.

Λάθος πληροφορίες
Εκθέσεις και τηλεγραφήματα έχουν υπογράψει όλοι σχεδόν οι Αμερικανοί πρέσβεις από το 1975 μέχρι το 2002, ένας δε εξ αυτών, ο Τόμας Νάιλς, παρέδωσε το 1995 στην ελληνική κυβέρνηση -πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου- επιστολή στην οποία ανέφερε το όνομα εκείνου που υποτίθεται ότι υπέγραφε τις προκηρύξεις της 17Ν. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τηλεγράφημα παραμένει απόρρητο και δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί, εντούτοις πληροφορηθήκαμε ότι ο ισχυρισμός του κ. Νάιλς ήταν λανθασμένος.

Γενικά, όσα υποστήριξαν ή ισχυρίστηκαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες μετά τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλτς και μέχρι τον Ιούνιο του 2002 «αποδείχθηκαν κατά 95% ότι δεν βασίστηκαν σε ορθή πληροφόρηση» δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» βετεράνος διπλωμάτης ο οποίος υπηρέτησε στην Ελλάδα.

Ο ίδιος Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε σε μία περίπτωση που κατέστη ψύχωση για την αμερικανική πλευρά και αφορά Ελληνα υπήκοο (τον Ι.Σ.) ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, συμμετείχε στη δολοφονία του Γουέλτς. «Γι' αυτόν η πληροφόρηση ήταν ορθή» υποστήριξε εμφαντικά. Στη συνομιλία του με το «ΕτΚ» ομολόγησε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σκέφθηκαν να τον απαγάγουν, αλλά το σχέδιο που εκπόνησε ο Γκας Λάσκαρης Αβρακώτος «δεν έλαβε ποτέ το ΟΚ από τον Λευκό Οίκο», αν και παρόμοιες σκέψεις έγιναν και στη διάρκεια της δίκης των μελών της 17Ν.

Πρώην πράκτορας της CIA που υπηρέτησε στην Ελλάδα ομολόγησε στο «ΕτΚ» ότι συμμετείχε στις διαδικασίες τοποθέτησης κοριών σε χώρους όπου διέμεναν και εργάζονταν ο Κώστας Λαλιώτης και άλλα επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούσαν στενά τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και οργάνωσαν ειδική επιχείρηση για να τον προκαλέσουν και να τον εξαναγκάσουν «να κάνει το μοιραίο λάθος». Στην επιχείρηση συμμετείχε η ελληνική αστυνομία, ενώ σε κάποια φάση της έλαβε μέρος και ένα ελληνικό μέσο ενημέρωσης.

Η μέθοδος
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν συχνά μερικά ελληνικά μέσα ενημέρωσης για να δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες τους, μερικές εκ των οποίων λάμβαναν από τη Νέα Δημοκρατία. Στη συνέχεια κατέγραφαν στα τηλεγραφήματά τους το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων που είχαν βασιστεί στις δικές τους πληροφορίες, και το υιοθετούσαν επίσημα.

Σε ένα από αυτά που έχει εξασφαλίσει το «ΕτΚ» και φέρει ημερομηνία 20 Μαΐου 1985 (Α), ο πρέσβης Μοντίγκλ Στερνς συνδέει τους κ. Λαλιώτη και Βαλυράκη με τον Χρήστο Τσουτσουβή, που δολοφονήθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στου Γκύζη. Ο Αμερικανός πρέσβης φέρει τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Κώστα Τσίμα να διαψεύδει ότι ο Τσουτσουβής σκοτώθηκε από τον συνεργό του, όπως είχαν υποστηρίξει δημοσιογράφοι με την καθοδήγηση των Αμερικανών.

Στην περίληψη του εγγράφου ο κ. Στερνς γράφει: «Ο ύποπτος για τρομοκρατία Χρήστος Τσουτσουβής, που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την ελληνική αστυνομία στις 15 Μαΐου, ήταν το θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε μεγάλο μέρος της σεναριολογίας στον ελληνικό Τύπο. Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος διαβεβαίωνε ότι ο Τσουτσουβής ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συγκάλυπτε τα αποτελέσματα της έρευνας εξαιτίας αυτών των δεσμών. Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες. Ενόσω αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα της έρευνας, το ημι-επίσημο πρακτορείο ΑΠΕ ανέφερε ότι Ελληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Τσουτσουβής ήταν εκτελεστής για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα αλλά ελεγχόταν από το εξωτερικό».

(Α). Τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προς τον υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον. Θέμα: «Σενάρια για τον ύποπτο για τρομοκρατία Χρήστο Τσουτσουβή». Ημερομηνία:20 Μαΐου 1985, Ωρα: 16.23

TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΙΑΡΡΟΩΝ
Πώς συνέδεαν Τσουτσουβή με ΠΑΣΟΚ

Στη συνέχεια ο κ. Στερνς καταγράφει τον τρόπο ενημέρωσης των ελληνικών ΜΜΕ: «Ο ελληνικός Τύπος προέβαλε ιδιαίτερα την έρευνα για το παρελθόν (background) του Χρ. Τσουτσουβή. Ωστόσο ελλείψει μιας επίσημης αναφοράς σε σχέση με τις έρευνες και τα αποτελέσματα, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις δικές του πηγές, και το αποτέλεσμα είναι ένας αριθμός μη επιβεβαιωμένων -ακόμη- ρεπορτάζ. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, η Αστυνομία εντόπισε γιάφκα που χρησιμοποιούσε ο Τσουτσουβής και βρίσκεται στην οδό Αντιόπης στην Ανω Κυψέλη.

Εκεί βρήκαν το αυθεντικό αντίγραφο του φυλλαδίου που αφέθηκε στο σημείο όπου δολοφονήθηκε πρόσφατα ο εισαγγελέας Γιώργος Θεοφανόπουλος. Την ευθύνη γι' αυτή τη δολοφονία είχε αναλάβει μια οργάνωση ονόματι ''Αντι-κρατική Πάλη'', η οποία φέρεται να θεωρείται από την Αστυνομία ως παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Η Αστυνομία επίσης φέρεται να βρήκε εκρηκτικά και πλαστές πινακίδες οδήγησης στο διαμέρισμα. Σύμφωνα με τις αναφορές, η γιάφκα είχε νοικιαστεί από έναν διακοσμητή εσωτερικών χώρων με το όνομα Νίκος Κουβάτσος που δραπέτευσε - τον υποπτεύονται ως τον συνεργό του Τσουτσουβή».

Ο Αμερικανός πρέσβης καταγράφει τους ισχυρισμούς για τη σχέση του Τσουτσουβή με το ΠΑΣΟΚ (με βάση πληροφορίες που είχαν αφήσει να διαρρεύσουν Αμερικανοί αξιωματούχοι):

Οι εκλογές του '81
«Μετά την αναγνώριση του Τσουτσουβή από τον πατέρα του (και όχι από μια αγνώστου ταυτότητος γυναίκα), πολλοί ρεπόρτερ έσπευσαν στο γενέθλιο χωριό του, τον Αγιο Βασίλειο, κοντά στην Κόρινθο για να πάρουν συνεντεύξεις από συγγενείς και φίλους. Εκτός από την αναφορά των κινήσεών του αφότου έφυγε από το χωριό του στο 1971, τα ΜΜΕ είπαν ότι ο Τσουτσουβής επέστρεψε στον Αγιο Βασίλειο το 1981 για να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές.

Υποστήριξαν ότι ο Τσουτσουβής συμμετείχε ενεργώς στην προεκλογική εκστρατεία για το ΠΑΣΟΚ και ότι εκείνη την εποχή ήταν ενεργό μέλος της τοπικής οργάνωσης. Επιπλέον ο αντιπολιτευόμενος Τύπος διαβεβαίωσε ότι ο Τσουτσουβής ήταν μέλος του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ, ο πρόδρομος του ΠΑΣΟΚ) στις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Αναλύοντας σενάρια υποστήριξαν ότι είχε σχέσεις με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού Νέας Γενιάς Κώστα Λαλιώτη και του πρώην υφυπουργού Επικοινωνιών Ιωσήφ Βαλυράκη - ο τελευταίος ήταν επικεφαλής του παραρτήματος του ΠΑΚ στη Σουηδία. Οι ίδιες εφημερίδες κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι συγκάλυπτε τα αποτελέσματα της έρευνας επειδή ο Τσουτσουβής είχε δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ.

Αυτές οι κατηγορίες ανάγκασαν το ΠΑΣΟΚ να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία αρνείτο ότι ο Τσουτσουβής ήταν μέλος είτε του ΠΑΚ είτε του ΠΑΣΟΚ. Παρομοίως ο Λαλιώτης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε συναντήσει ποτέ τον Τσουτσουβή. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος ανέφερε ότι δεν ήταν ο Τσουτσουβής μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στον Αγιο Βασίλειο το 1981, αλλά ο ξάδερφός του με τον οποίο έχουν το ίδιο ονοματεπώνυμο». για τη δραση του τσουτσουβη Eκτελεστής της «Αντικρατικής Πάλης»

Το τηλεγράφημα του Στερνς αναφέρει και τα εξής: «Παρότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της έρευνας, το ημι-επίσημο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε στις 20 Μαΐου ότι τα παρακάτω συμπεράσματα έχουν εξαχθεί από την Ελληνική Αστυνομία και την ΚΥΠ, οι οποίες -όπως είπε- συνεργάζονταν αρμονικά με την Interpol και την ιταλική, την αυστριακή, τη γαλλική και τη γερμανική αστυνομία.

Ο Τσουτσουβής ήταν ''εκτελεστής'' για την ''Αντικρατική Πάλη'' που ήταν μία από τις διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, αλλά ελέγχονταν από το εξωτερικό. Ο Τσουτσουβής είχε λάβει ειδική εκπαίδευση στο εξωτερικό ως ''μαχητής πόλεων''. Επιπλέον τα δακτυλικά αποτυπώματα του Τσουτσουβή βρέθηκαν ''σε διάφορες άλλες εγκληματικές δραστηριότητες'' και τον ενέπλεξαν στη δολοφονία του Θεοφανόπουλου.

Σε μια συνάντηση με αξιωματούχο της Πρεσβείας στις 17 Μαΐου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Κώστας Τσίμας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νεκρός που οπλοφορούσε και ο συνεργός του ήταν μέλη της 17 Νοέμβρη ή τουλάχιστον κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον Τσίμα, ο Τσουτσουβής είχε τρεις σφαίρες πάνω του, όλες είχαν προέλθει από τον αστυνομικό. Είπε ότι τα ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία σκοτώθηκε από τον συνεργό του που διέφυγε είναι αναληθή».

Σχολιάζοντας όλες τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του εκείνη τη στιγμή ο Αμερικανός πρέσβης έγραψε προς τον προϊστάμενό του στην Ουάσιγκτον το εξής σχόλιο:

«Η κλεμμένη και τοποθετημένη από πριν μοτοσικλέτα με τις χαλκευμένες πινακίδες κυκλοφορίας είναι αγαπημένο modus operandi της 17 Νοέμβρη. Οπως και η άμεση απάντηση με πυρά στην προσέγγιση των αστυνομικών που ζητούσαν ταυτότητες. Διαθέσιμες πληροφορίες ωστόσο συνδέουν τον Τσουτσουβή περισσότερο με την ''Αντικρατική Πάλη'' παρά με τη 17 Νοέμβρη και δεν υπάρχουν ακόμη αδιάσειστες αποδείξεις που να συνδέουν τις δύο οργανώσεις. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες με εμφανή επιμέλεια και εμείς θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε πληροφορίες μόλις αυτές γίνουν διαθέσιμες».

Από Στερνς και Ιγκλμπέργκερ
Υπονοούμενα για τον Ανδρέα

Απαντώντας στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Λόρενς Ιγκλμπέργκερ, που του είχε αποστείλει επιστολή, η οποία παραμένει απόρρητη, ο πρέσβης Μοντίγκλ Στερνς γράφει στις 11 Δεκεμβρίου 1983 ότι τον ανησυχεί η σχέση με την κυβέρνηση Παπανδρέου στον τομέα ασφάλειας (Γ):

«Το πιο πολύπλοκο και ευαίσθητο ζήτημα που ανακύπτει από το μήνυμά σας αφορά τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της ασφαλείας και πληροφοριών», αναφέρει ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος δεν προσπαθεί να στρέψει τα φώτα της CIA μακριά από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Γράφει: «Αν αυτό συμβαίνει ή όχι (σ.σ.: αναφέρεται στην υποτιθέμενη σχέση με το ΠΑΣΟΚ), πρέπει σίγουρα να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε την ελληνική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα ασφαλείας μεγαλύτερο από το δικό μας. Επιπλέον, ενώ στο παρελθόν ήμασταν ο πρωταρχικός στόχος ομάδων, όπως η «17 Νοέμβρη», υπάρχει κάθε πιθανότητα ότι η ίδια η κυβέρνηση θα στοχοποιηθεί στο μέλλον. Η μόνη πραγματική ασφάλεια για την κυβέρνηση, καθώς και εμάς, είναι η διάλυση της «17 Νοέμβρη» και η πάταξη των τρομοκρατών όποιοι και αν είναι. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πρόθυμη να συνεχίσει την έρευνα όπου και αν οδηγεί αυτή» (εννοεί ακόμα και αν οδηγεί στο ΠΑΣΟΚ)!

Στο ίδιο τηλεγράφημα ο Στερνς συμφωνεί με τον Ιγκλμπέργκερ ότι «τα πραγματικά αποτελέσματα πρέπει να ξεκινήσουν από τον πρωθυπουργό (Παπανδρέου). Συνεπώς πιστεύω ότι το μοναδικό και πιο σημαντικό θέμα που πρέπει να συζητήσει ο υπουργός Σουλτς με τον Παπανδρέου στις 7 Δεκεμβρίου 1983 είναι ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα και τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να τον αντιμετωπίσει. Αυτό το θέμα είναι μόλις ένα μικρό βήμα από το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και για τον τρόπο που θα το εξαλείψει η ελληνική κυβέρνηση».

(Γ). Τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία προς τον υπουργό Εξωτερικών με κοινοποίηση και στον υφυπουργό Εξωτερικών Λόρενς Ιγκλμπέργκερ. Θέμα: «Τάσεις της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης για την τρομοκρατία: Η εκτίμηση και οι εισηγήσεις μου». 11 Δεκεμβρίου 1983, Ωρα: 14.07

Ο Ντάνος Κρυστάλλης και η Πρεσβεία
«Αγαπημένος» των συγγραφέων των τηλεγραφημάτων ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο Ντάνος Κρυστάλλης. Στις 26 Ιουνίου 1986 ο τότε Αμερικανός πρέσβης Ρόμπερτ Κίλι έγραψε στον τότε υπουργό Εξωτερικών τα εξής:

1. Ο δημόσιος κατήγορος στην Αθήνα πρότεινε στις 25 Ιουνίου όπως ο Ντάνος Κρυστάλλης, ο πληροφοριοδότης της Αστυνομίας που συνελήφθη ως ύποπτος τρομοκράτης, κατηγορηθεί για μία εγκληματική ενέργεια (κατοχή εκρηκτικών) και τρία πταίσματα. Απορρίφθηκαν οι πιο σοβαρές κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του ηγέτη της μείζονος αντιπολίτευσης Μητσοτάκη και εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες για τις οποίες είχε πιέσει ο εισαγγελέας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση. Ο Κρυστάλλης είναι εκτός φυλακής με εγγύηση.

2. Παρότι κάποιες από τις εφημερίδες της 26ης Ιουνίου ασχολήθηκαν εκτενώς με το γεγονός ότι μειώθηκαν οι ποινές κατά του Κρυστάλλη, οι περισσότερες εφημερίδες δημοσίευσαν μικρά σε έκταση ρεπορτάζ. Οταν ο Κρυστάλλης συνελήφθη για πρώτη φορά πέρυσι, και στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι δούλευε επί πληρωμή ως πληροφοριοδότης για την ΚΥΠ και τέσσερις άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, η αντιπολίτευση έκανε «σημαία» την εν λόγω υπόθεση ως απόδειξη της ανικανότητας της κυβέρνησης να εξουδετερώσει την τρομοκρατία.

3. (Σχόλιο): Η άποψη που επικρατεί στην Αθήνα για τον Κρυστάλλη είναι ότι πρόκειται για ένα άτομο που πιθανώς εκμεταλλεύτηκε, αλλά ταυτόχρονα έγινε και αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών για τις οποίες εργαζόταν. Η απόρριψη των πιο σοβαρών κατηγοριών εναντίον του δεν προκαλεί έκπληξη, αφού η επιβολή τους -αν υποθέσουμε ότι υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις- θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αμηχανία στην κυβέρνηση».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ....ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Το Γραφείο του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα επιστολή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ως απάντηση στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ.Ιβάνοφ, στις 4 Νοεμβρίου,να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ. Ο Κ.Παπούλιας στην επιστολή του προς τον κ. Ιβάνοφ,αναφέρει:
«Με ενδιαφέρον έλαβα και διάβασα την επιστολή σας. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις φιλικές και τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις γείτονες χώρες, εννοείται συμπεριλαμβανομένης και της δική σας. Θα ήθελα να επισκεφθώ την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δίχως,όμως,να υπάρχει το εμπόδιο του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας. Εγώ δεν θα ήθελα να σας υποδείξω το τί θα ήταν προς όφελος της χώρα σας. Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα ότι είναι απαραίτητο να εκτιμήσετε την κατάσταση ρεαλιστικά. Η λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα αποδειχθεί ωφέλιμη για τις θεμιτές επιδιώξεις του λαού σας. Πρέπει να τονίσω ότι όσο περισσότερο διαρκεί η αναζήτηση της λύσης για το όνομα, τόσο περισσότερο θα παραμείνει ανεπίλυτο το ζήτημα της προσχώρησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι θα έχω τη δυνατότητα να σας επισκεφθώ μόλις αυτή η διαφορά μεταξύ μας αποτελέσει παρελθόν».

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ επέδωσε, στις 4 Νοεμβρίου, στην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ιβάνοφ στην πρόσκλησή του, άφηνε στον κ.Παπούλια να καθορίσει ο ίδιος την ημερομηνία επίσκεψης του στην ΠΓΔΜ και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η επιίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα μπορούσε να δώσει ισχυρή ώθηση στην ενδυνάμωση των σχέσεων καλής γειτονίας.


ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ


Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Στάβρεσκι χαρακτήρισε ως «κακή» και με «πολιτική σκοπιμότητα» την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας να μην αναγνωρίζει τις δαπάνες για συναλλαγές με φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή οντότητα, εγκατεστημένη σε χώρα μη συνεργάσιμου κράτους.

Ο κ. Στάβρεσκι σημείωσε ότι αφενός πρόκειται για «πολιτική απόφαση», επειδή η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο προς καμία άλλη γειτονική της χώρα και αφετέρου, πρόκειται για «κακή» απόφαση επειδή αυτό το μέτρο θα βλάψει τους Έλληνες επιχειρηματίες στην ΠΓΔΜ, καθώς και εταιρίες από την ΠΓΔΜ.

«Πρόκειται για άσχημο και ατυχώς επιλεγμένο πολιτικό μέτρο. Αντ’ αυτού, συμβουλεύω τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών να υπογράψει τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης που του κατέθεσα τον Φεβρουάριο, καθώς αυτή θα ενισχύσει την οικονομική συνεργασία και θα απλοποιήσει το έργο των επιχειρηματιών στις δύο χώρες», ανέφερε ακόμη ο κ. Στάβρεσκι.

Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να επενδύουν στην ΠΓΔΜ λόγω της χαμηλής φορολογίας, ειδικά μετά την αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων στην Ελλάδα.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), έχει αναφέρει ότι η καταχώρηση της ΠΓΔΜ στη λίστα «μη συνεργάσιμων χωρών» του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης, στις συναλλαγές τους με τα Σκόπια.

Ο ΣΕΠΕΕ υποστήριξε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης, που έχουν μεταφέρει μέρος ή το σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων τους στην ΠΓΔΜ, από το νέο έτος δε θα μπορούν πλέον να δικαιολογούν τις δαπάνες τους για την παραγωγή προϊόντων εκεί και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας να δοθεί άμεση λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, προτείνοντας οι συναλλαγές με την ΠΓΔΜ να αντιμετωπίζονται όπως αυτές των χωρών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΖΙ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ


Αμεσες ενέργειες μεταξύ κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για κατάρτιση γεωπολιτικού, οικονομικού και τεχνικού σχεδιασμού σε σχέση με τα κοιτάσματα σε ολόκληρη την περιοχή γύρω από την Κύπρο, εισηγείται με δηλώσεις του στον «Φ» και ο Ελλαδίτης εμπειρογνώμονας Ηλίας Κονοφάγος.
Σύμφωνα με τον ίδιο -που έχει στενή συνεργασία με το Γαλλικό ινστιτούτο Πετρελαίων- οι επικείμενες επισκέψεις στην Κύπρο της Μέρκελ και του Σαρκοζί, αλλά και αυτή του Μεντιέγεφ που ..
προηγήθηκε, δεν είναι άσχετες και με τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται, κάτι που δεν πρέπει να αφήσει αμέτοχη την Ελλάδα, αφού διαμορφώνεται η νέα γεωπολιτική στρατηγική για τη μείζονα περιοχή. Όπως αναφέρει ο ίδιος ειδικός και τέως γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., την Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010, στα θαλάσσια σύνορα ΚύπρουΙσραήλ, ανακοινώθηκε επίσημα η ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου που πραγματοποιήθηκε τα 10 τελευταία χρόνια στον κόσμο, το ΛΕΒΙΑΘΑΝ. Περιέχει 0,5 τρισ. m3 φυσικού αερίου, (που αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες της Ελλάδας για 100 χρόνια).

«Στο Ισραήλ ο κόσμος που παρακολουθούσε τα γεγονότα χθες το βράδυ γιόρτασε ανοίγοντας σαμπάνιες. Οι χαρτογραφημένες εικόνες των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν και δημοσιεύτηκαν (Dalit, Τamar και Leviathan) και αυτών που πρόκειται να ανακαλυφθούν (Οικόπεδο 12 και όχι μόνο) μιλάνε από μόνες τους», τονίζει ο ίδιος. Τα συνολικά αναμενόμενα απολήψιμα αποθέματα από μόλις τρία θαλάσσια ερευνητικά οικόπεδα φθάνουν τα 2 τρισ. κυβικά μέτρα. Εάν λάβουμε υπ’ όψη ότι η μείζονα περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και Αιγύπτου μπορεί να περιέχει επί πλέον απολήψιμα αποθέματα μέχρι και 15 τρισ. m3 φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 30 χρόνια των αναγκών της Ευρώπης), διαπιστώνουμε τη γεωπολιτική σημασία των ανακαλύψεων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, υποδεικνύει ο Ηλίας Κονοφάγος. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αδρανής, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι Κύπριοι παρά τις τεράστιες οικονομικές προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα δεν πρέπει να αφεθούν να νιώθουν τελείως μόνοι. Λες και το Καστελλόριζο δεν υπάρχει, λες και η Κρήτη δεν υπάρχει».

Αναλύοντας όμως τις απόψεις όλων των ειδικών πετρελαιογεωλόγων που ασχολούνται με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν επίσης εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές ανακάλυψης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη μείζονα περιοχή μεταξύ Κρήτης-Αιγύπτου και Κύπρου, επισημαίνει. Και προτείνει να τεθούν επί τάπητος μεταξύ κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας οι δυνατότητες που υπάρχουν συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και καθορισμό επίσημα των ορίων των Οικονομικών Ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα να ανοίξει ερευνητικές περιοχές νότια της Κρήτης για να ανακαλυφθούν τυχόν επιπλέον αποθέματα φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενεργειακές συνέργειες με την Κύπρο και κοινό αγωγό προς την Ευρώπη.

Θα υποθηκεύσουμε και τα εγγόνια μας
ΑΚΡΩΣασύμφορο και αντίθετο με τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις θα είναι τυχόν απόφαση συμβολαίων που θα δεσμεύσουν την Κύπρο με το υγροποιημένο φυσικό αέριο, δηλώνει στον «Φ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Χριστοφίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος υποδομών από μόνο του θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, αφού οι υποδομές δεν θα περιοριστούν μόνο στο τερματικό, αλλά και σε σειρά άλλων έργων υποδομής που θα φανούν αναγκαία, ενώ είναι αδιαμφισβήτητο, ότι το τελικό κόστος έργων είναι πάντα πάνω του προϋπολογιζόμενου - και ειδικά στην Κύπρο της τάξης του 30% -40%. Και επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Κώστα Χριστοφίδη, θα παραμείνει ένα μεγάλο ερώτημα το κόστος της παροχής φυσικού αερίου.

Τα νέα κοιτάσματα που ανακαλύπτονται συνεχώς, ιδιαίτερα στην περιοχή μας αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα και κυρίως τις τιμές. «Αν δεν υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί λόγοι, δεν υπάρχει άλλος λόγος να προχωρήσουμε», τονίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, διευκρινίζοντας ότι με αυτή την τοποθέτηση, δεν αμφισβητεί με κανένα τρόπο τις ομάδες ειδικών που εργάστηκαν για τις διαδικασίες εξασφάλισης παρόχου φυσικού αερίου και στρατηγικού συνεργάτη για το τερματικό.

Όσο για την επιλογή τεχνολογίας για φυσικό αέριο, δεν είμαι ειδικός για να εκφέρω άποψη, αλλά διαπιστώνω ότι ο καθηγητής Μιχάλης Οικονομίδης (οι απόψεις του οποίου δημοσιεύονται σήμερα στον «Φ») είναι - και με μεγάλο διεθνές εκτόπισμα - αναφέρει ο Κώστας Χριστοφίδης. Εμείς, συμπληρώνει, έχουμε τη θέση ότι πρέπει να καταρτίσει η Κύπρος στρατηγική παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα. Αν εξετάσει με διεθνείς προσφορές η Κύπρος θα διαπιστώσει ότι μπορεί να εξασφαλίσει τα φωτοβολταϊκά πλαίσια για παραγωγή 1.000 ΜWέως 1.500 ΜW(για να καλύπτει όλες τις ανάγκες της και στις ακραίες περιόδους αιχμής), με κόστος 1 ευρώ ανά βατ. Δηλαδή, με τα 3 δισ. ευρώ της υποδομής για τερματικό φυσικού αερίου, μπορεί η Κύπρος να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρισμό, χωρίς μάλιστα να απαιτηθεί η μεγάλη δαπάνη των 6 έως 7 δισ. ευρώ για εξασφάλιση φυσικού αερίου. Τα προβλήματα ποιότητας και συμβατότητας που υπήρχαν σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές στο παρελθόν έχουν ξεπεραστεί πλήρως την τελευταία πενταετία.

Τα τελευταία 4-5 χρόνια ο κόσμος άλλαξε σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά, το παράδειγμα της Βαυαρίας που στηρίχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στα φωτοβολταϊκά είναι χαρακτηριστικό», τονίζει ο πρύτανης. Ακόμα και το πρόβλημα εξασφάλισης της μειωμένης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η Κύπρος τις νυκτερινές ώρες λύεται με την πρότασή μας, με τη δημιουργία ηλιοθερμικής παραγωγής αλλά και τη δημιουργία φραγμάτων πάνω από τον Κούρρη. Θα ανεβάζουμε νερό - όταν δεν υπάρχει με τη δωρεάν σχεδόν ενέργεια που θα παράγουμε και θα το αφήνουμε να πέφτει το βράδυ και να παράγεται ηλεκτρισμός. Θα υπάρχουν και οι υφιστάμενες μηχανές παραγωγής της ΑΗΚ για εφεδρεία και συμπληρωματικές ανάγκες. «Δεν ανακαλύπτουμε την ταχινόπιτα, σε άλλες χώρες το κάνουν», συμπληρώνει ο Κώστας Χριστοφίδης. Τα συστήματα μπορούν να αναπτυχθούν σταδιακά, με χρηματοδότηση μέσω μικρού τέλους, που θα επιστραφεί γρήγορα με σημαντικές μειώσεις στο κόστος ηλεκτρισμού.

«Η λύση που τώρα προωθείται με το LΝG, υποθηκεύει τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Μα τώρα που προχωρήσαμε, είναι το αντεπιχείρημα που μας λένε. Τίποτα δεν κάναμε ακόμα, στην πράξη, πώς προχωρήσαμε, είναι η απάντηση», καταλήγει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, που δηλώνει στον «Φ» ότι τις αμέσως επόμενες μέρες το Πανεπιστήμιο θα ανοίξει διάλογο για το θέμα της ενέργειας στην Κύπρο.
ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ -ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Μέτρα Κατά Ονείρου


Επί της… υποδοχής των λαθρομεταναστών τίθενται και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αποκτώντας... πρωτόγνωρη συναρμοδιότητα με τους υπαλλήλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τα Σώματα Ασφαλείας. Όπως αποκαλύπτει το περιοδικό «Επίκαιρα» που κυκλοφορεί, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ιδρύονται 13 ή και περισσότερα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου σε όλη τη χώρα, τα οποία αποφασίζουν σε πρώτο βαθμό για τη χορήγηση ή μη ασύλου και στελεχώνονται από δημόσιους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει το περιοδικό, οι ΜΚΟ αναλαμβάνουν να διεκπεραιώνουν διαδικασίες ασύλου, να μελετούν τις αιτήσεις που υποβάλλονται, να ετοιμάζουν τα σχέδια αποφάσεων για το άσυλο – απλώς δεν θα βάζουν την τυπική σφραγίδα και την υπογραφή…
Στο ίδιο τεύχος, απαντήσεις για θέματα που αφορούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής. «Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής της όσον αφορά στη δυνατότητα υποδοχής παράνομων μεταναστών» δηλώνει σε δραματικό τόνο ο υπουργός, ενώ αποτιμά θετικά την παρουσία της Frontex στα ελληνικά σύνορα, τονίζει όμως ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ


Την εξέταση με διαφάνεια κάθε κρατικής σύμβασης που οδήγησε στη διόγκωση του χρέους, για να μάθει η ελληνική κοινωνία την αλήθεια, ζητούν με πρωτοβουλία που θα ανακοινωθεί σύντομα, οικονομολόγοι, συνδικαλιστές και προσωπικότητες από την Ελλάδα αλλά και .....
το εξωτερικό.

Στόχος της επιτροπής είναι να ακυρώσει τα επιχειρήματα της τρόικας (εδώ) και να αποδείξει ότι για το χρέος δεν φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά οι τερατώδεις συμβάσεις των υπερχρεωμένων Ολυμπιακών Αγώνων, της Siemens και των εξοπλιστικών.

Με αίτημα το άνοιγμα των βιβλίων του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας στην ελληνική κοινωνία για να αποκαλυφθεί πώς και από ποιους δημιουργήθηκε το δυσβάσταχτο χρέος που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι Ελληνες, μία ομάδα οικονομολόγων κι επιστημόνων πήρε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Στον πυρήνα της πρωτοβουλίας, που τώρα ξεκινά, συμμετέχουν προσωπικότητες, σωματεία, οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, που κάθε μέρα πληθαίνουν, καθώς υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση.

Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν είναι η ΑΔΕΔΥ, η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, ο ιστορικός, πολιτικός επιστήμονας και πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, Ερίκ Τουσέν κ.ά.

«Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει την πρωτοβουλία και συμμετέχει, καθώς είναι ώρα ο ελληνικός λαός, με διαφάνεια και ακρίβεια, να μάθει πώς δημιουργήθηκε το χρέος και πού πήγαν τα λεφτά» δηλώνει ο πρόεδρός της Σπύρος Παπασπύρος, επισημαίνοντας ότι έτσι θα αποδειχθεί ότι τα δάνεια δεν πήγαιναν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, «όπως επιμένει η προπαγάνδα των οποίων είμαστε θύματα».

«Το ερώτημα είναι πώς φτάσαμε ώς εδώ» αναφέρει η Σοφία Σακοράφα, η οποία πρότεινε τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου και άρνηση του απεχθούς χρέους κι από το βήμα της Βουλής. Υποστηρίζει ότι πρέπει να εξεταστούν εξονυχιστικά τα πάντα, επισημαίνοντας τις «τερατώδεις συμβάσεις των υπερχρεωμένων Ολυμπιακών Αγώνων, της Siemens και των εξοπλιστικών», αλλά και να αποκαλυφθεί ποιο κομμάτι του χρέους είναι προϊόν διαφθοράς.

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει αρκετές απόπειρες να σχηματιστούν ΕΛΕ με κοινωνική συμμετοχή, για να υπάρχει διαφάνεια. Από τις πιο πετυχημένες ήταν αυτή του Ισημερινού, που σχηματίστηκε με προεδρικό διάταγμα το 2007. Δημοσίευσε το πόρισμά της το 2008 και συνέβαλε αποφασιστικά στην παραγραφή σημαντικού μέρος του χρέους.

Ο Ε. Τουσέν ήταν ανάμεσα στις προσωπικότητες που συμμετείχαν στη ΕΛΕ του Ισημερινού, που κατάφερε να επιβάλει κούρεμα του χρέους κατά 65%. «Επρόκειτο για μια τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης» αναφέρει και προσθέτει ότι «οι διαφορές που έχει η χώρα σας με τον Ισημερινό δείχνουν ότι για την Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αν φυσικά υπάρχει πολιτική βούληση. Ανοίξτε τα βιβλία. Εξετάστε με διαφανείς διαδικασίες και την παρουσία της κοινωνίας όλες τις κρατικές συμβάσεις και βρείτε ποιο μέρος του χρέους είναι προϊόν διαφθοράς, επομένως παράνομο και απεχθές -κατά τη διεθνή νομική ορολογία- και αρνηθείτε το».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, στο περιοδικό «Επίκαιρα», δήλωσε ότι στον Ισημερινό χρειάστηκε εντατική δουλειά και εξέταση σε οτιδήποτε αφορούσε το δανεισμό. «Θέταμε το ερώτημα γιατί αυτό το δάνειο να συναφθεί με το συγκεκριμένο επιτόκιο και όχι με κάποιο άλλο, ποιο μέρος του αποπληρώθηκε... Είχαμε το δικαίωμα να ανοίγουμε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αυτών που υπέγραφαν και παραλάμβαναν τα δάνεια».

«Η διαφάνεια δεν είναι καθόλου απλό ζήτημα» επισημαίνει ο Κ. Λαπαβίτσας, καθώς γνωρίζει ότι το δημόσιο χρέος είναι πολυσύνθετο και πολύπλευρο. Είναι διμερές, πολυμερές, επίσημο, ομολογιακό, εμπορικό, διεθνές, εγχώριο κ.λπ. Εχει συναφθεί με πολλές και διαφορετικές συμβάσεις, σε διαφορετικούς χρόνους. «Η αποκάλυψη των παρατυπιών, των δωροδοκιών, των παρανομιών είναι εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί ειδικές γνώσεις».

Οι πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας πιστεύουν ότι η ελληνική ΕΛΕ πρέπει να λάβει και ευρωπαϊκό χαρακτήρα, ενώ είναι ήδη σε επαφή με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία όπου υπάρχουν αντίστοιχες διεργασίες.

Σχετικά με την οργανωτική στήριξη, έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με θετικές απαντήσεις από παγκόσμια γνωστές οργανώσεις, όπως η Eurodad, η Bretton Woods Project και η Jubilee Debt Campaign. Δηλώνουν, μάλιστα, πρόθυμες να διαθέσουν τεχνογνωσία κι επαφές, καθώς συνδέονται με οικονομολόγους διεθνούς κύρους, όπως τον Πολ Κρούγκμαν και άλλους.

ΔΙΧΟΤΟΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ;


Σημαντικότατα και επαναστατικά γεγονότα ενδέχεται να συντελεσθούν σύντομα στην περιοχή μας, με δραματικές και σεισμικές εκτυλίξεις σε όλη την Ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ευρασία.

Πριν μερικές ημέρες , όπως αναφέρει ο Σ. Ιακωβίδης ,σημειώθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ ένα γεγονός ύψιστης και πολυδιάστατης σημασίας, που πέρασε απαρατήρητο από τον....
πολιτικό μικρόκοσμο.

Το Συνέδριο για τη Δημοκρατική Κοινωνία στο Ντιγιάρμπαρκιρ υιοθέτησε σχέδιο για τη Δημοκρατική Αυτονομία εντός των συνόρων της Τουρκίας με δικαίωμα αυτοοργάνωσης των Κούρδων. Το σχέδιο εισηγείται ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, με τη λειτουργία τοπικού Κουρδικού Κοινοβουλίου καθώς και ελεύθερα κουρδικά τοπικά συμβούλια.

Η Άγκυρα πανικοβλήθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Γκιουλαποφάσισε να περάσει τις δύο τελευταίες ημέρες του χρόνου στο Ντιγιάρμπακιρ για να εκτονωθεί η κατάσταση, εξαιτίας της επίσημης χρήσης της κουρδικής γλώσσας από δήμους της ΝΑ Τουρκίας, της δημιουργίας δίγλωσσων επιγραφών και του αιτήματος για δημοκρατική αυτονομία.

Εξάλλου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Τουρκίας,Αμντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια, διέταξε έρευνα κατά του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Ο βουλευτής του κόμματος, Μπενγκί Γιλντίζ, δήλωσε στην τουρκική «Χουριέτ» (22/12/2010) πως «αν η κυβέρνηση δεν λάβει σοβαρά υπόψη τις θέσεις μας, αν μας κλείσει, τότε κάποιοι μπορεί να πουν ότι «τα όπλα θα πάρουν τη θέση του διαλόγου», όπως έγινε πριν από λίγους μήνες». Εννοούσε αιματηρές επιθέσεις Κούρδων ανταρτών εναντίον φυλακίων και το θάνατο δεκάδων στρατιωτών.

Οι εξελίξεις αυτές πρέπει να διασυνδεθούν προς άλλες, εξίσου κρίσιμες, που αναμένονται στο Βόρειο Ιράκ, όπου από ετών λειτουργεί κουρδικό κράτος, με πρωτεύουσα το Ερμπίλ, στην καρδιά του πετρελαιοφόρου Κιρκούκ, που οι Κούρδοι διεκδικούν παλαιόθεν.

Εκεί έπρεπε να γίνει απογραφή πληθυσμού από το 2007. Αναβλήθηκε γι' αυτόν το μήνα. Αν και εφόσον η απογραφή πραγματοποιηθεί, θα επισημοποιήσει την κουρδική πλειοψηφία, η οποία, δικαιωματικά, θα διεκδικήσει τη λειτουργία αυτόνομου και ανεξάρτητου, πια, κράτους, στο βόρειο Ιράκ.

Όμως, τα σχέδια των Κούρδων προεκτείνονται και προς την Τουρκία. Χάρτες, που από καιρό έχουν αναρτηθεί στα γραφεία του αυτόνομου κουρδικού κράτους, δείχνουν μιαν ακανόνιστη έκταση που καταλαμβάνει μέγα μέρος του Βόρειου Ιράκ με το Κιρκούκ, όλη σχεδόν την ανατολική Τουρκία και καταλήγει ανάμεσα στην Αλεξανδρέττα και τη Μερσίνα.

Ας προσεχθεί τούτο το βαρυσήμαντο: Εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεθοδική διαδικασία«κουρδοποίησης» της συγκεκριμένης περιοχής, ειδικά της Μερσίνας, που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο.

Σταδιακά, όπως γράφει ο Γεώργιος Φίλης (διδάκτωρ γεωπολιτικής και εκδότης του περιοδικού «Στρατιωτική Ισορροπία και Γεωπολιτική», τ. 10), το κουρδικό στοιχείο, οικονομικά και πληθυσμιακά ελέγχει ήδη την περιοχή και τη Μερσίνα.

Τι επιδιώκουν οι Κούρδοι; Αν ανακηρύξουν ανεξάρτητο κράτος στο Βόρειο Ιράκ, θα διεκδικήσουν εδάφη από την Τουρκία και διέξοδο στη θάλασσα.

Αυτό θα σημαίνει δύο σεισμικές και καταλυτικές εξελίξειςγια ολόκληρη την περιοχή: Πρώτον, την κατάρρευση τουΙράκ και την τριχοτόμησή του, με όλα τα συνεπακόλουθα για την περιοχή.

Δεύτερον, τη διχοτόμηση της Τουρκίας, που είναι ο χειρότερος εφιάλτης της.

Ανακύπτουν δύο ερωτήματα: Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία; Θα αντιδράσει κατά τη γνωστή και πάγια δολοφονική τακτική της: Επιχειρώντας να εξολοθρεύσει το κουρδικό στοιχείο και κατακαίοντας κουρδικές πόλεις και χωριά. Με αποτέλεσμα μιαν ευρύτερη ανάφλεξη με ανάμειξη και άλλων παραγόντων.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά τις ΗΠΑ: Πώς θα αντιδράσουν σε ανακήρυξη κουρδικού κράτους και σε διχοτόμηση της Τουρκίας;

Η απάντηση ίσως βρίσκεται σε ανάλυση Αμερικανού ειδικού (Peters Ralf: «Blood Brothers: How a better Middle East Would Like» Armed Forces Journal, July 5, 2006), όπου επισημαίνεται ωμά: «Ένα ελεύθερο Κουρδιστάν,εκτεινόμενο από το Ντιγιάρμπακιρ στην Ταυρική, θα αποτελεί το πλέον φιλοδυτικό κράτος στην περιοχή μεταξύ Βουλγαρίας και Ιαπωνίας».

Και μιλάμε για έναν κουρδικό πληθυσμό 27-36 εκατομμυρίων. Τέτοιες πιθανές εξελίξεις θα αναδιατάξουν δραματικά, γεωγραφικά, πολιτικά, ενεργειακά, γεωπολιτικά όλη την περιοχή και θα επηρεάσουν αμεσότατα την Ελλάδα και την Κύπρο.

100 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ


Ένα από τα πολύ περίεργα γεγονότα της εποχής μας, στο οποίο δεν δόθηκε ποτέ καμία δημοσιότητα από τα διεθνή ΜΜΕ, είναι το ότι πάνω από 100 κορυφαίοι επιδημιολόγοι δολοφονήθηκαν ή πέθαναν με θάνατο ανεξήγητο ή σκοτώθηκαν σε "ύποπτα" ατυχήματα.
Οι περισσότεροι από αυτούς εργαζότανε πάνω στην έρευνα αντιμετώπισης των πολλών ιώσεων που εμφανίζονται στην εποχή μας από το πουθενά και όλοι θεωρούν ότι αυτό είναι κλασικό και φυσιολογικό και όλοι μας έχουμε κατά καιρούς χρησιμοποιήσει τη φράση "θα είναι από τις ιώσεις που κυκλοφορούν".
Ποιοι ρίχνουν όμως τις ιώσεις αυτές ανάμεσά μας; Πόσο πιο απροστάτευτοι είμαστε χωρίς τους εκατό και πλέον εκλιπόντες επιδημιολόγους; Γιατί μέσα στις εκατοντάδες χιλιάδες "ειδήσεις" που ακούμε, δεν ακούσαμε ποτέ για αυτούς τους θανάτους;

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More