ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΙΟ


Στις 16 Φεβρουαρίου εγκαινιάστηκε, με μια σχετικά διακριτική συμπεριφορά των ΜΜΕ, το Εβραϊκό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και για καλό λόγο!
Αυτό το Κοινοβούλιο βρίσκεται στις Βρυξέλλες στις ίδιες κτιριακές εγκαταστάσεις του σημερινού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Οι 120 εκπρόσωποι του Εβραϊκού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (το ίδιο το όνομα ακούγεται ήδη σαν πρόκληση) δεν θα έπρεπε επομένως να είναι αντιπρόσωποι από αυτές τις 27 χώρες;

Όχι δα, προέρχονται από 47 διαφορετικές χώρες, μερικές δεν είναι μέλη της ΕΕ και υπάρχουν ακόμη, όπως το Καζακστάν, ορισμένες που δεν βρίσκονται ούτε καν στην Ευρώπη!
Αυτή η εκθρόνιση ενός κοινοβουλίου ταυτόχρονα θρησκευτικού και πέρα από Ευρωπαϊκού, στη καρδιά του κτηρίου που υποτίθεται ότι ενσαρκώνει το πραγματικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μια τέλεια ατιμία, μία άθλια προδοσία των αξιωματούχων μας, οι οποίοι αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την ολοκληρωτική υποταγή τους στην παγκόσμια επιρροή που ασκείται από έναν «κυρίαρχο και ευφυή λαό με αυτοπεποίθηση».

ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ


Κάτι λιγότερα από 100 δις θα πάνε στις τράπεζες, σύμφωνα με τα όσα υπέγραψε ο Βενιζέλος στις Βρυξέλλες!

Το ποσό που θα δοθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανέρχεται στα 58,5 δις,ενώ αν συνυπολογίσουμε και τα 35 δις που είναι η σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την ΕΚΤ Και το Ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI, τότε πάμε αισίως για τα 93,5 δις ευρώ!

Και τα ΜΜΕ κάθονται και ασχολούνται με το ποιος θα κάνει νέο κόμμα στο ΠΑΣΟΚ και το τι θα γίνει σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιο…

Τι υπέγραψε χθες ο Βενιζέλος:

• Η σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (23 δισ. ευρώ).

• Η σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI (35 δισ. ευρώ)

• Η σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων.

Τα 30 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσω ομολόγων του EFSF. Το ένα, ύψους 15 δισ. ευρώ θα λήγει σε ένα έτος και το άλλο, επίσης 15 δισ. ευρώ, σε δύο.

• Η σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής (5,5 δισ. ευρώ).

• Η σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα από τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

-Αυτά τά δισ.ευρώ πού πάνε στίς τράπεζες,είναι δάνεια πού θά πληρώσουν οι Ελληνες ,ερώτάσθε κοινοβουλευτικοί δικτάτορες…

.-Γιατί δέν κρατικοποιείται αυτές τίς τράπεζες..?
.-Γιατί δέν κουρεύετε τά δάνεια τών πολιτών σέ αυτές τίς τράπεζες…?

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ


ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ... ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. Ο ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΣ. ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΤΙΤΛΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΣ... ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ... ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ!


http://giorgospapandreou.com/πασοκ/macedonia-pm-gruevski-to-meet-greek-counterpart-papademos-in-brussels

ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΥΠΟΥΡΓΟΣ


Τι αποκαλύπτει ο Γιώργος Καρατζαφέρης για τον Άδωνι Γεωργιάδη...
«Το βράδυ που έδωσα τα ονόματα στον Παπαδήμο, ο Γεωργιάδης μου έλεγε “Πρέπει να γίνω υπουργός, πρέπει να γίνω υπουργός”», αποκαλύπτει στη συνέντευξή που παραχώρησε στο περιοδικό «crash» και στο δημοσιογράφο, Γιώργο Τράγκα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μου ζήτησαν 3 υπουργούς. Τους είπα ότι δεν μπορώ. Τους είπα ότι θα τους δώσω 7 ονόματα, για να επιλέξουν οι ίδιοι. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πω αυτόν και αυτόν για υπουργό και όχι αυτόν», λέει.

Και συνεχίζει, σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν τουλάχιστον είχε επιλέξει ποια υπουργεία θέλει. «Όχι. Ξεκάθαρα. Δεν ήξερα. Στη συνέχεια πήγε ο κ. Γεωργίου. Ήρθε μετά εδώ. Περιμέναμε. Αργούσε η διαδικασία. Εν τω μεταξύ, έρχεται ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν έντονα συναισθηματικά φορτισμένος, όσο παραπάνω δεν υπάρχει. Μου έλεγε: “Πρέπει να γίνω υπουργός, πρέπει να γίνω υπουργός”…».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ήταν μέσα στους 7 που είχε επιλέξει: «Ήταν μέσα στους 7 που πρότεινα. Μας είχαν πει 3 υπουργεία. Μόλις το ανακοίνωσε ο κ. Παπαδήμος, λέω στον Άδωνι: “3 υπουργεία. Εκεί λοιπόν έφτασε στην κορύφωση”. Δεν έφυγε από εδώ. Δεν έφευγαν. Ήταν οι μόνοι δύο που ήταν εδώ. Κανένας άλλος βουλευτής δεν είχε έρθει. Οπότε τηλεφώνησα στον κ. Παπαδήμο και του είπα: “Έχω θέμα εσωκομματικό. Σε παρακαλώ πάρα πολύ θέλω να βάλουμε μέσα και τον Άδωνι”. Και μάλιστα του είπα ότι ο Άδωνις έχει ειδικότητα στις μορφωτικές υποθέσεις ή σε θέματα πολιτισμού, στον τουρισμό μπορεί να είναι καλός κλπ. Και με παίρνει ο κ. Παπαδήμος και μου λέει: “Θα πάει στο Ναυτιλίας”. Οπότε λέω στον Άδωνι: “Ναυτιλίας”, του άρεσε πάρα πολύ. Ήταν τυχερά και τα δύο παιδιά. Γιατί ο μεν ένας πήγε στους εφοπλιστές και ο άλλος πήγε στους μεγαλοεργολάβους. Και νομίζω ότι τους δινόταν μια ευκαιρία να κάνουν πολύ καλές δημόσιες σχέσεις κ.λπ».


ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ


Τέσσερις μεγάλες εταιρείες, δυο από τη Νορβηργία, μια απ' τη Γαλλία και μια από τις ΗΠΑ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρουν για τη διεξαγωγή των ερευνών στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης για την ανεύρεση περιοχών με κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, καθώς μέχρι το μεσημέρι που λήγει η προθεσμία του υπουργείου για τις σχετικές αιτήσεις οι εταιρείες μπορεί να γίνουν περισσότερες οι εταιρείες που έδειξαν ενδιαφέρον είναι οι: ION, TGS-NOPEC, CGG Veritas και Dolphin Geophysical.

Μια ακόμη εταιρεία, Νορβηγική και αυτή η PGS είχε δείξει ενδιαφέρον στο παρελθόν και ίσως είναι η 5η εταιρεία που θα καταθέσει αίτηση.

Επισήμως δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση, είναι άλλωστε αναμενόμενο καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, ωστόσο και μόνη η κατάθεση αιτήσεων είχε χαρακτηριστεί απ΄τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη "Λυδία Λίθος, βάσει της οποίας θα κριθούμε όλοι".

Οι έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ώστε τα αποτελέσματά τους να αποτελέσουν και τον “χάρτη” για το επόμενο στάδιο, δηλαδή τον διαγωνισμό για την έρευνα και την εκμετάλλευση, εντός του 2012.

Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΜΜΕ


Άρχισε να μιλάει ο Προέδρος του ΛΑΟΣ που γνωρίζει πάρα πολλά! Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε σοβαρές αποκαλύψεις στον Γιώργο Τράγκα για το πως...
φτάσαμε στο Μνημόνιο, για όλες τις υπόγειες διαδρομές που ακολουθήθηκαν, για τα μαύρα χρήματα της Τροίκας στα ΜΜΕ αλλά και τα δάνεια των δύο κομμάτων που προσπαθούν να τα σβήσουν!

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος στην συνέντευξή του στο περιοδικό CRASH του Γιώργου Τράγκα που κυκλοφορεί σήμερα «οι τροϊκανοί ρίχνουν χοντρά λεφτά στα ΜΜΕ για προπαγάνδα, προκειμένου να περάσει το Μνημόνιο. Και δεν μιλάω για ένα πακέτο τσιγάρα!!!».

Ανοίγοντας περαιτέρω τα χαρτιά του στον Γιώργο Τράγκα ο Γιώργος Καρατζαφέρης δηλώνει ότι οι «δύο πολιτικοί αρχηγοί τα έχουν βρει με τις τράπεζες για τα δάνεια των κομμάτων. Όποιος έκανε το διακανονισμό κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή».

Τα όσα αποκαλύπτει ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος μπαινόβγαινε στο Μαξίμου για τρεις μήνες και συνονιλούσε με τον Παπαδήμο,Παπανδρέου και Σαμαρά είναι συγκλονιστικά!

Θα παρέμβει επιτέλους ένας σοβαρός εισαγγελέας; Άραγε στις επικείμενες εκλογές θα τολμήσουν με τα χρήματα του Ελληνικού λαού να διαφημίσουν τα ψέμματα τους;

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ


Ο Le Monde Diplomatique,έχει στη πρώτη σελίδα της έκδοσής του ,για το μήνα Μάρτιο αυτό το θέμα: “Βαλκάνια,το τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου”.
Σ΄ένα αναλυτικό και όπως πάντα τεκμηριωμένο κείμενο μας κάνει να σκεφτούμε ότι η συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να περιοριστεί στο αν θα μείνει ή θα φύγει η Ελλάδα ,με τη θέλησή της ή χωρίς αυτή. Το πρόβλημα πλέον είναι πολύ μεγαλύτερο και βαθύτερο καθώς φαίνεται ότι οι πολίτες όλων των Βαλκανικών χωρών που εμφανίζονταν να είναι θετικοί με την προοπτική ένταξης των χωρών τους στην ΕΕ,έχουν αλλάξει άποψη. Και η Ελλάδα έπαιξε μεγάλο ρόλο σ΄ αυτό.

Λέμε οι πολίτες των χωρών ,γιατί όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του ο Le Monde Diplomatique οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ αυτών των χωρών επιμένουν με φανατισμό σε μια πορεία που οι πολίτες τους δείχνουν να μην επιθυμούν πια. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Η Κροατία,για παράδειγμα ετοιμάζεται να γίνει τον Ιούλιο του 2013, το 28ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 22 Ιανουαρίου οι πολίτες της ενέκριναν αυτή την απόφαση με το "ναι" να φθάνει σχεδόν το 67% των ψήφων.Υψηλό ποσοστό θα πείτε και αυτό προέβαλανα όλα τα ΜΜΕ εντός κι εκτός της χώρας. Εξίσου όμως υψηλό και προφανώς πιο σημαντικό ήταν το ποσοστό όσων δεν πήγαν καν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις το 43% των εγγεγραμμένων πήγαν να ψηφίσουν! Η είσοδος της Κροατίας στην ΕΕ ,θα γίνει σίγουρα χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα η προοπρική ένταξης στην ΕΕ έχει πάψει να είναι ελκυστική για τις περισσότερες χώρες της περιοχής.

«Μπαίνουμε σε μια ΕΕ που να αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της, μια νεοφιλελεύθερη Ευρώπη που λειτουργί με επίφαση της δημοκρατίας», υποστηρίζει ο Kapovic Mate, γλωσσολόγος, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, και ήταν μία από τις πιο ισχυρές φωνές της αριστερής αντιπολίτευσης για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Αντίθετοι είναι και οι εθνικιστές που δεν συζητούν τα περί “απώλειας εθνικής κυριαρχίας”.Ακόμη και η Καθολική εκκλησία φέρεται να είναι αντίθετη αλλά για άλλους λόγους,που έχουν να κάνουν με τον δικό της συντηρητισμό.

Ανάλογο κλίμα περιγράφει η εφημερίδα και στη Σερβία,όπου οι μόνοι που φαίνεται να αγωνιούν για την “ευρωπαϊκή προοπτική” της χώρας είναι οι πλούσιοι επιχειρηματίες.Στη χώρα υπάρχει πόλωση μεταξύ “εθνικιστών” και “φιλοευρωπαίων”,με τους πρώτους να κατηγορούν τους δεύτερους για την “υπακοή” τους σ΄ ότι ζητά η Ευρώπη ,ως ένδειξη “φιλοευρωπαϊσμού”.Το Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Μπόρις Τάντιτς ,έχει ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας αλλά έχει απεναντί του κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν ταχθεί ολοκληρωτικά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ασφαλώς και υπάρχουν και φανατικοί υποστηρικτές της ένταξης αλλά η ουσία είναι ότι το ρεύμα που υπήρχε μετά από τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2003 στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει πια.

Όπως σημειώνει ο Le Monde Diplomatique “σε μια Ευρώπη που συγκλονίστηκε από την κρίση, οι πολίτες των δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί παρά να αναρωτιούνται σχετικά με την καταλληλότητα των κριτηρίων ένταξής τους και την πραγματικότητα των "ευρωπαϊκών αξιών". Η κοινή γνώμη παρακολούθησε με απογοήτευση την εξέλιξη των γεγονότων στην Ελλάδα, αν και έχουν υποψιαστεί εδώ και καιρό ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αφορά σε μια "λέσχη πλουσίων" και την εγγύηση της οικονομικής τους σταθερότητας. Ομοίως, ο σκεπτικισμός συνεχίζει να αυξάνεται καθώς στην Ένωση έχουν ενσωματωθεί, από το 2007, χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία,που εξακολουθούν να πλήττονται από υψηλά επίπεδα διαφθοράς”.

Μιλώντας με ανθρώπους αυτών των χωρών που συμμετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στα κοινά, προκύπτει ότι τελικά αναπτύσσονται προβληματισμοί που στην Ελλάδα δεν μας απασχόλησαν όσο θα ΄πρεπε.Όπως για παράδειγμα ότι «στην ευρωπαϊκή λογική, δεν είναι πλέον δυνατό να συζητήσουμε το είδος της κοινωνίας στην οποία ζούμε, τα κοινωνικά και οικονομικά μοντέλα που θέλουμε. Το μόνο αναπάντητο ερώτημα είναι κατά πόσον ή όχι οι ηγέτες μας είναι καλοί μαθητές, που εφαρμόζουν σωστά τις λύσεις και τα πρότυπα που ορίζονται από τις Βρυξέλλες,” λέει επικεφαλής κόμματος στο Κοσσυφοπέδιο ,προσθέτοντας ότι “η πολιτική συζήτηση παύει να έχει νόημα. Μπαίνει κάτω από μια τεχνική συζήτηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής των κριτηρίων για την περίφημη Ένωση”.

Ο Mislav Zitko, ένας νεαρός οικονομολόγος από τη Κροατία, επισημαίνει ότι στην Ευρώπη, που αναδύεται, οι βαλκανικές χώρες είναι όπως ήταν " κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ή κάτω από τον κομμουνισμό »!

Το «ασθενές ναι", με το οποίο οι Κροάτες δέχτηκαν στις 22 Ιανουαρίου, την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε δεκτό με ανακούφιση από τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και από τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών της περιοχής, οι οποίοι φοβούνταν την αποδοκιμασία του «όχι». Ωστόσο, η προσχώρηση της Κροατίας, δεν εγγυάται την ανάκαμψη της διαδικασίας της διεύρυνσης. Η βαθιά απογοήτευση στις υποψήφιες χώρες ή εν δυνάμει υποψήφιες χώρες κυριαρχεί.

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ


- Μπλόκο των μεσαζόντων στις απευθείας πωλήσεις
- Τους απειλούν ότι δεν θα αγοράσουν τα προϊόντα λέει η Επιτροπή Ανταγωνισμού
- “Σαρώνει” το κίνημα των τροφίμων σε όλη τη χώρα

Πριν καν κλείσει η δεύτερη εβδομάδα απ' την αρχή του “κινήματος της πατάτας” που αμέσως μετατράπηκε σε “κίνημα τροφίμων” και η μαφία των μεσαζόντων αντέδρασε.

Ξεκάθαρα φάνηκε από χθες ότι πλέον οι παραγωγοί δέχονται απειλές, να μην μιλήσουν, να μην αποκαλύψουν (αν και είναι γνωστό δεκαετίες τώρα) πως οι μεσάζοντες εκτινάσουν τις τιμές και κυρίως να μην πουλήσουν.

Απειλούν ευθέως τους παραγωγούς και απαιτούν να σταματήσουν τις απευθείας επαφές με καταναλωτές, οργανώσεις και δήμους ανά την Ελλάδα και να σταματήσουν τις αποστολές προϊόντων.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 δεκάδες πατατοπαραγωγοί από την περιοχή της Θεσσαλονίκης... ξαφνικά δήλωσαν αδυναμία να κάνουν έστω δηλώσεις στην κάμερα της πρωινής εκπομπής του καναλιού για το πως αυξάνονται οι τιμές.

Κάποιοι φαίνεται φοβήθηκαν την πληροφορία που θέλει την πατάτα να φεύγει απ' το χωράφι στα 15 λεπτά και να πωλείται στο ράφι στα 0,80 ευρώ!

Κάποιοι φοβήθηκαν πως ο κόσμος θα καταλάβει ότι πληρώνει τουλάχιστον 40 λεπτά στους αεριτζήδες και θέλησαν να σπάσουν τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας του κινήματος των τροφίμων.

Θέλησαν να “σπάσουν” τους παραγωγούς για μια ακόμη φορά, όπως κάνουν χρόνια τώρα.

Αν ο παραγωγός δεν πουλήσει απευθείας τότε θα γίνει αναγκαίος ο ενδιάμεσος, ο αεριτζής ο γνωστός-άγνωστος μεσάζοντας που καρπώνεται το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων...

"Αυτό κάνουν χρόνια τώρα", επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Eπιτροπής Aνταγωνισμού.

Έχουν δύναμη. Αγοράζουν ολόκληρες σοδειές, από ολόκληρες περιοχές και όχι μερικούς τόνους τμηματικά όπως γίνεται τώρα τελευταία με το “κίνημα των τροφίμων”. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνισμού με την απειλή πως δεν θα αγοράσουν στο μέλλον τα προϊόντα των παραγωγών επιβάλλουν στόματα κλειστά, ώστε κανείς να μην μπορεί να πατάξει την αισχροκέρδεια.

Δεκαετίες τώρα. Τώρα όμως προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα.

Ειδικά από τη στιγμή που κάποιοι, νέοι κυρίως αγρότες προσπάθησαν να οργανωθούν ακόμη και στο διαδίκτυο ώστε να δέχονται μαζικά παραγγελίες απευθείας από καταναλωτές οι μεσάζοντες ένιωσαν απειλή και έτσι απάντησαν με την ίδιο τρόπο.

Τα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι το κίνημα των τροφίμων ήδη πάει να μετατραπεί σε... τσουνάμι ξυπνώντας ακόμη και το κράτος που ετοιμάζει διαδικτυακό δημοπρατήριο.

Σε ιστοσελίδα που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης κάθε παραγωγός θα αναρτά τα προϊόντα και τις τιμές του ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να κάνει παραγγελία απευθείας.

Τα νεότερα από το κίνημα των φθηνών προϊόντων

- Ο Δήμος Παλλήνης εξακολουθεί να δέχεται αιτήσεις για φθηνές πατάτες έως τις 8 Μαρτίου στο δημαρχείο της πόλης.
- Στον χορό μπήκε και ο Δήμος Αργυρούπολης: Εκεί θα γίνει διανομή πατάτας 50% φθηνότερα.
Με πρωτοβουλία της παράταξής "Αγώνας για το Μέλλον" και του επικεφαλής της κ. Γιάννη Κωνσταντάτου υπήρξε επικοινώνησε με τους παραγωγούς σε Νευροκόπι και Δράμα και κατόπιν μιας αρχικής συμφωνίας μαζί τους εξασφαλίσθηκαν πατάτες σε προνομιακή τιμή (σε σχέση με τα μεγάλα καταστήματα και τις λαϊκές) με 0,32€ το κιλό για παραγγελίες ανά 10κιλά (3,2 €). Δηλαδή 50% φθηνότερα από τις τρέχουσες τιμές.

ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΝΟΣ


Ένα χάλκινο κράνος Έλληνα πολεμιστή που χρονολογείται στον 6ο ή 5ο π.Χ. αιώνα βρέθηκε στον βυθό της θάλασσας στο Λιμάνι της Χάιφα, στο Ισραήλ.
Ο διευθυντής της Θαλάσσιας Μονάδας Αρχαιολογίας Sharvit Jacob με τις Ισραηλινές Αρχές Αρχαιοτήτων δηλώνει: «Είναι ένα από τα πιο περίτεχνα κομμάτια ελληνικής πανοπλίας που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ».
Ωστόσο, το πώς κατέληξε στον πυθμένα της θάλασσας και σε ποιον ανήκε παραμένει μυστήριο. Μια θεωρία είναι ότι ανήκε σε ...
πολεμιστή ενός από τα πλοία του ελληνικού στόλου που πολέμησαν τους Πέρσες, κυβερνήτες της χώρας εκείνη την εποχή.
Οι εμπειρογνώμονες των Ισραηλινών Αρχών Αρχαιοτήτων διαπιστώνουν ότι το κράνος κατασκευάστηκε με μόνο ένα φύλλο χαλκού που θερμάνθηκε και σφυρηλατήθηκε.
Με την τεχνική αυτή, το κράνος γίνεται πολύ πιο ελαφρύ χωρίς όμως να μειώνεται η ικανότητά του να προστατεύσει το κεφάλι του πολεμιστή.
Το μπροστινό μέρος του κράνους, στη μύτη και στα μάγουλα, είναι πιο παχύ από το πίσω μέρος. Πάνω από το μύτη και στο μέτωπο, στο κράνος είναι χαραγμένα παγώνια και φίδια, ενώ στα μάγουλα είναι διακοσμημένο με ένα μοτίβο από λιοντάρια.
Το κράνος εκτίθεται στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο της Χάιφα.

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ


- Πολίτης χρωστούσε 6.754,32 ευρώ στην εφορία και δεσμεύθηκε ο λογαριασμός του σε τράπεζα
- Υπουργείο Οικονομικών: Το Δημόσιο έχει κάθε δικαίωμα να κατάσχει την περιουσία του οφειλέτη
- Κατάσχουν ακόμα και καταθέσεις 20 ευρώ!

Είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ύψους 6.754 ευρώ και από την εφορία δεσμεύτηκε τραπεζικός λογαριασμός του με υπόλοιπο 20,20 ευρώ.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται, σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή όταν η υπόθεση συγκεκριμένου οφειλέτη έγινε αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για την υπόθεση αυτή είχε καταθέσει ερώτηση ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, ζητώντας να ενημερωθεί αν πράγματι ΔΟΥ επέβαλε κατάσχεση τραπεζικής κατάθεσης στην EFG EUROBANK ERGASIAS για οφειλές συγκεκριμένου πολίτη προς το δημόσιο.

Όπως ενημερώνει με το έγγραφο του ο αναπληρωτής υπουργός, η ΔΟΥ επέβαλε αναγκαστική κατάσχεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη για ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών 6.754,32 ευρώ. Μετά από θετική δήλωση της τράπεζας, στην οποία αναφέρεται η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού του συγκεκριμένου οφειλέτη με υπόλοιπο 20,20 ευρώ, αυτό δεσμεύτηκε και αποδόθηκε στη ΔΟΥ.

Ο κ. Οικονόμου θυμίζει ότι με το άρθρο 24 του Ν. 2951/2001 έχει προβλεφθεί η άρση του απορρήτου των κάθε μορφής καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, για την ικανοποίηση κάθε δανειστή που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του οφειλέτη του και για το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίησή του.

Θυμίζει, επίσης, ότι με την έννοια του όρου "δανειστής", εξομοιώνεται και το δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων για τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του μπορεί να επιβάλλει το αναγκαστικό μέτρο της κατάσχεσης στα χέρια τρίτου.

Αναφέρει ακόμη και ότι ο Κώδικας Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου στον τρίτο επέρχεται αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσας χρηματικής απαίτησης στο δημόσιο και δεν προβλέπεται άρση της κατάσχεσης πριν την εξόφληση του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε.

Ο ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΣ


Όποιος μελετά την ιστορία της ανθρωπότητος αναμφίβολα διαπιστώνει πως αυτή επαναλαμβάνεται διαρκώς. Η χοϊκή φύσις, η ελευθέρα βούλησις, το θυμικό των ανθρώπων και η ακόρεστη επίθυμία τους για ισχύ είναι κάποια από τα στοιχεία που ωθούν την ιστορία σε μία μάλλον κυκλική παρά γραμμική πορεία, σε συνδυασμό πάντα με την επενέργεια θεϊκών νόμων, οι οποίοι συνήθως παραβλέπονται από τους αλαζόνες αρνητές της συμπαντικής νομοτελείας. Η επανάληψις ιστορικών συγκυριών και δεδομένων, που ενδεχομένως δεν είχαν αξιοποιηθεί κατά το δοκούν στο παρελθόν, ίσως τελικώς παρέχει στα έθνη την πιο ενδεδειγμένη ευκαιρία εκδηλώσεως ειλικρινούς μετανοίας, συμμορφώσεως και διορθώσεως των προγενεστέρων λαθών.

Ένα τραγικό ιστορικό λάθος, ακόμα ένα για το έθνος των «ἀεὶ παῖδων Ἐλλήνων», επιτελέσθη την δωδεκάτη Φεβρουαρίου. Η υπερψήφισις του επαίσχυντου νομοσχεδίου που επικυρώνει και τυπικώς της υποδούλωσι της πατρίδος μας, απαιτούσε μία απλή φράσι, η οποία επαναλαμβανόμενη σαν την σταγόνα σε κινέζικο μαρτύριο ήχησε 199 φορές: «Ναι, σε όλα».

Στην όμιλία του, προ της εκκινήσεως της διαδικασίας, ο πρώτος ιεραρχικώς υπάλληλος του ελληνικού λαού υπεραμύνθηκε της νέας δανειακής συμβάσεως, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η ολοκλήρωσις της ευρωπαϊκής ενοποιήσεως πρέπει να αποτελεί την πάγια στρατηγική της Ελλάδος». Δεν πρέπει, βεβαίως, να λησμονούμε πως η μοναδική «κόκκινη γραμμή» του διορισμένου πρωθυπουργού, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ήταν «η σωτηρία της χώρας». Για ποία σωτηρία όμως ομιλεί και ποίας χώρας; Η μόνη «χώρα» που αναγνωρίζουν ο κύριος Παπαδήμος, οι εντολείς του και ο συναφής ανθρωποκτόνος και εθνοκτόνος εσμός των «αλλοφύλων βαρβάρων» είναι ο αόριστος και αχανής κόσμος του κεφαλαίου, το οποίο δεν αναγνωρίζει σύνορα και έθνη. Αυτή η χώρα, ελέω της προεδρευομένης κοινοβουλευτικής μειοδοσίας, μπορεί πλέον να αισθάνεται ήρεμη, εξασφαλισμένη και σεσωσμένη, λόγω των εμπράγματων εγγυήσεων, «της γης και του ύδατος» που αυτή την φορά αποφασίσαμε να παραχωρήσουμε στους εισβολείς.

Ποία σωτηρία μπορεί να έχει μία χώρα, η οποία αισίως διέρχεται το πέμπτο έτος υφέσεως, όταν ο όρος αυτός συνδέεται αποκλειστικώς με οικονομικούς δείκτες και ανεφάρμοστα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία κάθε άλλο παρά συνυπολογίζουν τον ανθρώπινο παράγοντα και ιδίως τον άνθρωπο ως πνευματική οντότητα; Ένα σύντομο ταξείδι στο μέλλον, μία πιθανή αντανάκλασις της παρούσας καταστάσεως σε έναν χρονικό ορίζοντα όχι πολύ μακρινό, αλλά μίας επταετίας, μπορεί να μας δείξει την επιλογή αυτής της οδού σωτηρίας. Πολύ πιθανόν σ’ αυτό το ταξείδι να αντικρύσουμε όλοι μας παρόμοιες χαοτικές εικόνες από μία χώρα πλήρως αποδομημένη, δίχως εθνική κυριαρχία και εθνικό πλούτο, με μηδαμινή παραγωγή, δίχως κατανάλωσι, δίχως αναπτυξιακή επενδυτική δραστηριότητα, παρά μόνο κερδοσκοπική και κατά κεφαλήν εισόδημα που δεν θα επαρκεί ούτε για την εξασφάλισι των απαραιτήτων προς το ζην αγαθών. Μία χώρα στην οποία οι Έλληνες θα αποτελούν πλέον μειονότητα, καθώς τα απάνθρωπα οικονομικά μέτρα, η υψηλή θνησιμότης, η ακόμη υψηλότερη υπογεννητικότης και η αθρόα εισβολή λαθρομεταναστών θα έχει συρρικνώσει τον ελλαδικό Ελληνισμό. Μία χώρα κατακερματισμένη, προς τέρψιν των τουρκολάγνων, υπό διαδικασία ταχύτατης ισλαμοποιήσεως και ενταγμένη σε ένα μόρφωμα οικοδομηθέν υπό των προοδευτικών εκσυγχρονιστών της «Ελλάδος» και των νεο-Οθωμανών κεμαλιστών, οι οποίοι εφαρμόζοντας ήδη εκπεφρασμένες θεωρίες, θα του αποδώσουν τον χαρακτηρισμό «ελληνοτουρκική ομοσπονδία», με ταυτόχρονη εφαρμογή των γνωστών και ισότιμων ρόλων του σουλτάνου και του ραγιά. Αυτή η χώρα θα είναι «το πεδίον δόξης λαμπρόν» των «international business» και του διεθνούς κεφαλαίου, που για να διασφαλίσει τον ρόλο του δολαρίου ως ισχυρό αποθεματικό νόμισμα, θα έχει μετατρέψει την πατρίδα μας σε μία απέραντη πλατφόρμα αντλήσεως υδρογονανθράκων.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν στο σήμερα να ομιλούμε για ευρωπαϊκή ολοκλήρωσι; Πώς είναι δυνατόν να χαράξουμε εθνική στρατηγική και να οικοδομήσουμε ισχυρά εξωτερική πολιτική, όταν με την εφαρμογή αυτών των απεχθεστάτων μέτρων θα έχουμε απεμπολήσει κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας; Με ποιόν τρόπο θα μπορέσει η πατρίδα μας να αντεπεξέλθει απέναντι στις ήδη υπάρχουσες και συνεχώς αναδυόμενες εθνικές προκλήσεις; Με ποιο τρόπο θα θωρακισθεί και ποία θα είναι η θέσις και ο ρόλος της στην επερχόμενη ανάφλεξι τουλάχιστον της Ανατολικής Μεσογείου; Για ποια ανακήρυξι και οριοθέτησι ΑΟΖ δικαιούμεθα να ομιλούμε, όταν πλέον έχουμε στερηθεί το παραμικρό δικαίωμα στην λήψι αποφάσεων και πρωτοβουλιών;

Παρόμοια ιστορικά «λάθη» έχουμε πράξει ως Έθνος αρκετές φορές στο παρελθόν, με καταστροφικές συνέπειες, χειρότερη εκ των οποίων ήταν η υποδούλωσις των προγόνων μας στον τουρκικό ζυγό επί τέσσερις έως και έξι αιώνες, στην περίπτωσι της Θράκης μας. «Το δὶς ἐξαμαρτεῖν οὐκ ἀνδρὸς σοφοῦ», γι’ αυτό και αν θέλουμε να αποτρέψουμε το παραπάνω εφιαλτικό σενάριο του μέλλοντος, οφείλουμε εμείς να αντιμετωπίσουμε το πρόσφατο ιστορικό λάθος ως κινητήριο δύναμι της ίστορίας μας και απόλυτη ευκαιρία για την λήψι δράσεως υπέρ της αποκαταστάσεώς του. Περιθώριο για να αναθέσουμε το βάρος αυτής της ευθύνης στις επόμενες γενεές δεν υπάρχει, γιατί απλούστατα είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν μελλοντικές γενεές Ελλήνων, αν δεν αναλάβουν δράσι οι παρούσες.

Μία αποκατάστασις όμως απαιτεί ανατροπές, οι οποίες προϋποθέτουν επαναστάσεις, πρωτίστως πνευματικές. Οι επαναστάσεις πάντοτε απαιτούν προσωπικές θυσίες και έχουν ως εκκίνησι ένα «ΟΧΙ», μία άρνησι στο «πολιτικώς ορθόν», στο ευρέως αποδεκτόν, στην κοινή λογική του «Ναι, σε όλα» που επιβάλλει το κατεστημένο, στο οποίο η ίδια κοινωνία, ούσα εν υπνώσει, αποφασίζει συχνά να εγκλωβίσει την ύπαρξί της, αποβάλλοντας και αποκλείοντας κάθε φωνή αφυπνίσεως και εγέρσεώς της. Η σιωπή και η πλήρης εθελοντική υπόταγή της σε μία εικονική ψευδοευδαιμονία, η ψυχή τε και σώματι καθήλωσίς της υπό την βαρυτάτη και φθαρτή ύλη, αιτίες της πνευματικής αλώσεώς της, αποτελούν διαχρονικώς την καλλίτερη «νομιμοποίησι» των διαβρωτικών δράσεων των εκάστοτε εξουσιών, αλλά δεν συνάδουν με το πνεύμα των εκάστοτε επαναστατών.

Η συνειδητή επιλογή του «ΟΧΙ» είναι η επιλογή της κρίσιμης μάζας των ελαχίστων, αλλά αρίστων, «των γκρεμιστών» οι οποίοι ελέω Θείας Προνοίας εμφανίζονται συχνά στην ελληνική ιστορία. Αυτοί και μόνο διαθέτουν την γνώσι της κατεδαφίσεως, αλλά κυρίως την βαθύτατη πίστη και το όραμα της ανοικοδομήσεως. Ένας γκρεμιστής αναγνωρίζει μία και μοναδική «κόκκινη γραμμή» στην ζωή του, αυτή που ορίζεται καθώς το αθάνατο ελληνικό αίμα ρέει στις φλέβες του. Για να ανοικοδομηθεί η καθημαγμένη και αιμορροούσα πατρίδα μας, πρέπει ΤΩΡΑ να αρνηθούμε το μέλλον που μας επιβάλλει η κατοχική κυβέρνησις. Η άρνησις υποταγής στο εκβιαστικό δίλλημα, μνημονιακή υποδούλωσις ή θάνατος δια χρεοκοπίας, αντιστοιχεί σε μία επανάστασι εναντίον της ολοκληρωτικής πνευματικής αλλοτριώσεώς μας που αποσκοπεί στον πλήρη αφανισμό του ανεσπέρου φωτός της οικουμένης. Και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει πρωτίστως να αρνηθούμε τον παλαίο μας εαυτό, να μετανοήσουμε και να φωνάξουμε προς πάσα κατεύθυνσι δυνατά τους στίχους του Κωστή Παλαμά: «Ακούστε. Εγώ είμαι ο γκρεμιστής, γιατί είμ’ εγώ κι ο κτίστης! Ο διαλεχτός της άρνησης και ο ακριβογιός της πίστης!»

Το οικοδόμημα της νεωτέρας Ελλάδος, αυτού του κράτους προτεκτοράτου εν καιρώ θα κατεδαφιστεί. Δεν μπορούμε και ούτε πρέπει να αποτρέψουμε την κατεδάφισί του, αλλά αντιθέτως ως γνήσιοι γκρεμιστές να την επιταχύνουμε, απλώς και μόνο με την άρνησί μας. Τι θα έχουμε επιτύχει; Την διατήρησι των θεμελίων πάνω στα οποία θα οικοδομήσουμε, πλέον ως κτίστες, από κοινού την νέα Ελλάδα!

Άνω σχώμεων τας καρδίας και έσω στρέψωμεν τα όμματα!

Του Θεού συνεργούντος…

Ιωάννης Σ. Φριτζαλάς

Γεωπολιτικός-Ιστορικός ερευνητής

Ο ΜΕΓΑΣ ΑΕΞΑΝΔΡΟΣ


Αμίμητος» ήταν ο πίνακας του Απελλή που απεικόνιζε τον Αλέξανδρο ως «κεραυνοφόρον»

Παίρνοντας αφορμή από τα όσα ελέχθησαν τον τελευταίο καιρό για τον Αλέξανδρο με αφορμή την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Ολιβερ Στόουν, ορισμένα μάλιστα… απύθμενης γελοιότητας, θα αφιερώσω την τελευταία επιφυλλίδα μου για το 2004 στα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της μοναδικής αυτής στρατιωτικής και πολιτικής ιδιοφυΐας. Οσο περίεργο και αν φαίνεται, οι πληροφορίες που μας διασώζουν οι γραπτές μαρτυρίες για το παρουσιαστικό και την όλη εμφάνιση του Αλεξάνδρου είναι λιγοστές. Δεν πρέπει βέβαια να λησμονούμε ότι από το έργο των ιστορικών, των σύγχρονων με τον Μακεδόνα βασιλιά, ελάχιστα σπαράγματα μας έχουν διασωθεί, ενώ η πρώτη σωζόμενη βιογραφία του είναι γραμμένη περίπου 400 χρόνια μετά το θάνατό του. Ετσι, η κύρια πηγή των γνώσεών μας για την εξωτερική του εμφάνιση είναι οι σωζόμενες απεικονίσεις του σε ποικίλες δημιουργίες της τέχνης. Αλλά και αυτές, αν εξαιρέσουμε ορισμένες, κυρίως νομίσματα, χρονολογούνται μετά τον θάνατό του, πολλές μάλιστα εξ αυτών αιώνες μετά.

Ο Αλέξανδρος δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα υψηλός, κάτι που προκύπτει έμμεσα από ορισμένα ενδεικτικά επεισόδια που μας διασώζουν αρχαίοι συγγραφείς. Οταν π.χ. ο Αλέξανδρος με τον Ηφαιστίωνα, τον επιστήθιο φίλο του, φορώντας ίδια στολή μπήκαν στη σκηνή της οικογένειας του Δαρείου που είχε αιχμαλωτισθεί μετά τη μάχη στην Ισσό, ο δεύτερος υπερείχε σαφώς σε ανάστημα και ομορφιά. Ετσι η μητέρα του Πέρση βασιλιά εξέλαβε αυτόν ως Αλέξανδρο και κινήθηκε προς αυτόν για να τον προσκυνήσει.

Διαφωτιστικές ως προς την εξωτερική εμφάνιση του Αλεξάνδρου είναι οι πληροφορίες της αρχαίας γραμματείας που αναφέρονται σε γνωρίσματα αγαλμάτων του Αλεξάνδρου, που είχε φιλοτεχνήσει ο Σικυώνειος Λύσιππος. Ως γνωστόν, στον μεγάλο αυτό γλύπτη είχε αναθέσει ο Αλέξανδρος την κατασκευή του επίσημου πορτραίτου του, δηλαδή την εικόνα του που ήθελε να προβάλλει στους υπηκόους του. Και αυτό «γιατί μονάχα (ο Λύσιππος) αποτύπωνε στο χαλκό το ήθος του, δηλαδή την προσωπικότητά του, και αποκάλυπτε μαζί με τη μορφή και την αρετή του». Αρχαίοι συγγραφείς μας πληροφορούν ότι στα αγάλματα αυτά η κεφαλή του είχε μια κίνηση προς τα πάνω, ο λαιμός τους μια ελαφριά στροφή προς τα αριστερά, τα μάτια του ακτινοβολούσαν ένα τρυφερό και συνάμα παθιασμένο «υγρό» βλέμμα, ενώ η όλη εικόνα του εξέπεμπε αρρενωπότητα και διακρινόταν από λεοντώδη χαρακτηριστικά. Τα τελευταία εξωτερικεύονταν κυρίως με τα πλούσια μαλλιά που χωρίζονταν στη μέση πάνω από το μέτωπο, θυμίζοντας χαίτη λιονταριού. Εμοιαζαν πράγματι με λιονταρίσια χαίτη γιατί οι διατεταγμένοι σε δυο σειρές βόστρυχοί τους ήταν φλογόσχημοι και ορθώνονταν στο κεντρικό τμήμα του μετώπου πέφτοντας προς τους κροτάφους. Ενα άλλο βασικό γνώρισμα των πορτραίτων του Αλεξάνδρου ήταν το ξυρισμένο πρόσωπο. Πρέπει να είναι ένας από τους πρώτους διάσημους θνητούς που απεικονίστηκε στη μεγάλη πλαστική της ελληνικής αρχαιότητας χωρίς γένι, κάτι που σαφώς υποδήλωνε τη φυσική ομορφιά και τη νεότητά του, ενώ σε παλιότερες εποχές το ξυρισμένο πρόσωπο ήταν συνήθως σημάδι δειλίας και θηλυπρέπειας.

Δεν μας έχει διασωθεί κανένα από τα αγάλματα του Αλεξάνδρου που είχε φιλοτεχνήσει ο Λύσιππος. Ωστόσο γνωρίζουμε ορισμένα μεταγενέστερα, που άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο μας δίνουν κάτι από τα λυσίππεια αυτά έργα. Το πιο γνωστό από αυτά, που συμβαίνει μάλιστα να είναι και το μόνο του οποίου η ταύτιση ως πορτραίτο του Αλεξάνδρου επιβεβαιώνεται από την επιγραφή που φέρει, δυστυχώς δεν μας διασώζεται σε καλή κατάσταση και επιπλέον φέρει πολλές συμπληρώσεις. Πρόκειται για μια μαρμάρινη ερμαϊκή στήλη του 2ου αι. μ.X. που βρέθηκε στα περίχωρα της Ρώμης και βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου. Είναι γνωστή στους ειδικούς ως στήλη Azara από το όνομα ενός Ισπανού διπλωμάτη που την είχε κάποτε στην κατοχή του. Πρέπει να σημειώσω ότι τα αγάλματα του Αλεξάνδρου που έπλασε ο Λύσιππος επηρέασαν αποφασιστικά τις επίσημες απεικονίσεις των διαδόχων του και ως ένα βαθμό χρησίμευσαν ως πρότυπό τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες ελληνιστικοί ηγεμόνες και αργότερα Ρωμαίοι αυτοκράτορες και στρατηγοί μιμήθηκαν γνωρίσματα των επίσημων αυτών απεικονίσεων του Αλεξάνδρου.

Ολες όμως οι παραπάνω πληροφορίες που αντλούμε από την αρχαία γραμματεία για τα γνωρίσματα των πορτραίτων του Αλεξάνδρου και τα οποία ανιχνεύονται πράγματι και στις σωζόμενες απεικονίσεις του, δεν αποτύπωναν ασφαλώς πιστά την πραγματικότητα. Τα χαρακτηριστικά αυτά ήταν εξιδανικευμένα και συνέθεταν μια μορφή σκόπιμα ωραιοποιημένη, που βρισκόταν σε συμφωνία με μια πολιτική που τέθηκε σε εφαρμογή όσο ζούσε ο Αλέξανδρος ­ φυσικά συνεχίστηκε και μετά το θάνατό του ­ και επέβαλλε τη θεοποίησή του. Στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας η συμβολή του ίδιου πρέπει να ήταν καίρια. Για λόγους πολιτικούς επεδίωκε να καθιερώσει ένα συγκεκριμένο τρόπο απεικόνισής του που θα βοηθούσε στην επίτευξη των επιδιώξεών του και στην εμπέδωση της κυριαρχίας του. Ετσι ανάλογες απεικονίσεις του εμφανίστηκαν και σε άλλες εκφάνσεις της τέχνης εκτός από την πλαστική, όπως π.χ. στη ζωγραφική και τη σφραγιδογλυφία. Είναι γνωστό ότι ως επίσημο ζωγράφο του ο Αλέξανδρος είχε χρίσει τον Απελλή, ο οποίος απέδιδε στο πρόσωπό του με ανυπέρβλητο τρόπο υπερφυσικά χαρακτηριστικά, ενώ τη χάραξη της μορφής του στους σφραγιδόλιθους, πιθανόν και στα νομίσματα, την είχε αναθέσει στον Πυργοτέλη. «Αμίμητος» ήταν ο πίνακας του Απελλή που απεικόνιζε τον Αλέξανδρο ως «κεραυνοφόρον». Βρισκόταν στο ναό της Αρτέμιδος στην Εφεσο και ήταν ένα έργο που εξέπεμπε σαφή πολιτικό συμβολισμό. Υπενθύμιζε στους επισκέπτες του μεγάλου αυτού ιερού τη σχέση του Αλεξάνδρου με τον Δία, τον βασιλιά των θεών, που πρόβαλλε η κρατική προπαγάνδα.

Ο κ. Μιχάλης A. Τιβέριος είναι καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΛΗΣΤΩΝ


ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ Η ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.
Αν δείτε τα σημάδια αυτά έξω από το σπίτι σας, πχ. πόρτα, γραμματοκιβώτιο, τοίχο, κλπ, σβήστε τα αμέσως !
Κάποια «μπουμπούκια» σας έβαλαν στόχο και ειδοποιούν συνθηματικά τους συναδέλφους τους. Εύχομαι να μην τα δείτε ποτέ…..

….ΣΤΑ ΚΟΥΜΠΙΑ ΤΟΥ ΑΣΑΝΣΕΡ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ….ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΜΕ<ΑΝΟΙΞΑΝ>

ΛΕΦΤΑ.... ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ


800 ευρωπαϊκές τράπεζες άντλησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φρέσκο χρήμα 530 δις που έπεσαν στο ευρωσύστημα στο πλαίσιο της «ποσοτικής χαλάρωσης» που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Στην προηγούμενη δημοπρασία είχαν δοθεί κεφάλαια 489 δις ευρώ.

Στόχος του έκτακτου μακροπρόθεσμου δανεισμού της ΕΚΤ είναι η ανακούφιση των πιέσεων ρευστότητας στην Ευρωζώνη .

Οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με 1% και αγοράζουν κρατικά ομόλογα με 4%. Χάρη στον φθηνό δανεισμό από το Δεκέμβριο οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν πέσει κάτω του 2.5% από 3.6% και 5% αντίστοιχα.

Ο δείκτης τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του Bloomberg έχει ενισχυθεί κατά 15%.

Το φτηνό χρήμα καλύπτει επίσης την αδυναμία των ευρωπαϊκών τραπεζών να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια. Σύμφωνα με το Χιου Βαν Στένις, της Morgan Stanley του Λονδίνου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να μειώσουν την μόχλευσή τους κατά 2.5 τρις ευρώ μέσα στους επόμενους 16 μήνες και κατά 4.5 τρις ευρώ ως το 2018.

ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ


Το γεγονός ότι οι ελληνικές ελίτ είναι εκείνες που δεν συμπεριφέρονται πατριωτικά, τόνισε ο...
πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), Χανς Πέτερ Κάιτελ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel,ο Keitel, που γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα κάνει λόγο για τρία διαφορετικά επίπεδα μέσα στη χώρα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας είναι "η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα".

Το πρώτο είναι οι απλοί πολίτες τους οποίους χαρακτηρίζει φιλικούς, εργατικούς, οικονόμους και συχνά απίστευτα γενναιόδωρους.

Το δεύτερο είναι το κράτος, προβληματικό ως πολιτικό σύστημα που για δεκαετίες επωφελείται από «εγωιστικές» κλίκες.

Το τρίτο επίπεδο είναι οι πολύ πλούσιοι Έλληνες. «Μας έρχεται στο μυαλό ο Αριστοτέλης Ωνάσης, αλλά ο χρόνος δε σταμάτησε εκεί. Υπάρχουν πολλοί πλούσιοι επιχειρηματίες που κάνουν επικερδείς συμφωνίες με το κράτος και δεν αναλαμβάνουν ευθύνες για τη χώρα τους», τόνισε.

«Θα το πω, αν και οι γενικεύσεις είναι λάθος: Οι ελληνικές ελίτ συμπεριφέρονται αντιπατριωτικά. Οι ξένοι επενδυτές δε θα έρθουν στην Ελλάδα αν οι εγχώριοι επενδυτές βγάζουν μαζικά τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό», προσθέτει.

Επιπλέον, ο Hans Peter Keitel, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της Hochtief όταν γινόταν η κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, σχολιάζει με πίκρα ότι οι δρόμοι των διοδίων που είχε σχεδιάσει τότε, βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή.

Όσο για το μέλλον της βιομηχανίας στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της γερμανικής Ένωσης Βιομηχάνων στρέφεται στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, χωρίς όμως να αποκλείει κανέναν άλλο κλάδο.
ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΤΟΙΟ ΟΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ,ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΧΗΜΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΘΕ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ.
ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ, ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ 200 ΕΥΡΩ Η ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 70.000 ΔΡΑΧΜΕΣ.

Η ΜΑΥΡΗ ΡΕΤΣΙΝΑ


Ο Μιλτιάδης Ρουμελιώτης, ένας Έλληνας μετανάστης δεύτερης γενιάς (με καταγωγή από τη Δράμα), που ζει στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, είχε τη συνήθεια να πίνει ρετσίνα με κόκα κόλα. Μέχρι που σκέφτηκε να παρασκευάσει ο ίδιος αυτό το μείγμα και να το λανσάρει στην αγορά της Ευρώπης.

Έτσι, εισήγαγε ρετσίνα από το Κορωπί, σχεδίασε μόνος του ένα αλουμινένιο κουτάκι (μαύρο με χρυσά γράμματα και έμβλημα ένα αρχαίο νόμισμα), ενώ απευθύνθηκε σε εργαστήριο της Βιέννης για να παρασκευάσει το αναψυκτικό-ποτό-κόλα. Αφού κατάφερε να κλείσει συμφωνία με εμφιαλωτήριο στην Αυστρία, του έδωσε το όνομα «Black Retsina» και το παρουσίασε στην αγορά ως κοκτέιλ.



ΓΕΝΟΣΗΜΑ


Η εφαρμογή του νέου Μνημονίου και τα νέα μέτρα στον τομέα της Υγείας προκάλεσαν "πόλεμο" μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (γιατρών, φαρμακοποιών, φαρμακοβιομηχάνων -εγχώριων και ξένων- και Πολιτείας). Ο λόγος, τα γενόσημα φάρμακα, με τα οποία το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να μειώσει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης και να καταπολεμήσει την υπερσυνταγογράφηση.

Τι είναι λοιπόν το γενόσημο;

Είναι το αντίγραφο του πρωτότυπου σκευάσματος που βγαίνει στην αγορά, έχοντας την ίδια δραστική ουσία και παρεμφερή σύνθεση με το πρωτότυπο προϊόν. Όταν ανακαλύπτεται ένα φάρμακο, κυκλοφορεί σε αποκλειστικότητα για περίπου 10 χρόνια. Όταν λήξει η πατέντα του, τότε οι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να το "αντιγράψουν" και, αφού πρόκειται για αντιγραφή, είναι φθηνότερο.

Η ένσταση των γιατρών δεν εστιάζει στο γενόσημο αυτό καθαυτό, αλλά στο είδος του γενόσημου και στη χώρα προέλευσής του -συγκεκριμένα έχει ακουστεί πως τα γενόσημα που παράγονται στην Ελλάδα είναι καλύτερα ποιοτικά από αυτά που εισάγονται από την Κίνα ή την Ινδία. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία αλλά και υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, αναφέροντας: «Τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα, ως επί το πλείστον παραγωγής τρίτων χωρών, που επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τους τιμή, εμπεριέχουν τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασφαλισμένων».

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγει αποκλειστικά γενόσημα φάρμακα και μάλιστα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια κάνοντας εξαγωγές γενόσημων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ελέγχει την ποιότητα των δειγμάτων και την τελευταία 5ετία ελέγχθηκαν 1.000 δείγματα, εκ των οποίων τα 900 ήταν αντίγραφα και το ποσοστό μη κανονικών (ελαττωματικών) ανέρχεται συνολικά σε 4%.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000 σε επίπεδο συσκευασίας σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011. Το Μνημόνιο πλέον απαιτεί άυξηση της κυκλοφορίας από το 18% στο 50%.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, διαβεβαίωσε πως τα γενόσημα φάρμακα είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε κατηγορηματικός για την ασφάλεια των γενόσημων φαρμάκων, τονίζοντας πως οι ελληνικοί έλεγχοι στα φάρμακα είναι επαρκείς, ωστόσο πάντα διασταυρώνονται με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς.

Ακόμη διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη πραγματοποιεί ελέγχους σε κάθε εργοστάσιο παραγωγής σκευασμάτων και ανέφερε πως από τις 52 καταγγελίες που κατατέθηκαν το 2011 στον ΕΟΦ για παρενέργειες που παρουσίασαν ασθενείς σε φάρμακα, οι 32 αφορούσαν πρωτότυπα σκευάσματα και μόλις 20 γενόσημα.



ΑΛΛΟ ΚΟΜΑ Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;


Τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς φαίνεται πως ετοιμάζει ο Γιώργος Παπανδρέου -μία ανεξάρτητη κίνηση, είτε κίνημα, είτε φορέας προβληματισμού- προκειμένου να καταστήσει σαφές τη διαφοροποίησή του από το ΠΑΣΟΚ του διαδόχου του.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Επίκαιρα», ο Γ. Παπανδρέου, παρότι το σκέφτεται, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, όμως υψηλόβαθμη πηγή στην Ιπποκράτους αποκάλυψε πως ο τέως πρωθυπουργός έχει διαπιστώσει πως το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και όσο κι αν είναι δύσκολο, είναι σαφές πως πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι νέο.

Θεωρεί πως γρήγορα θα μπορέσει να δικαιωθεί για τις επιλογές του και διαβεβαιώνει πως δεν θα γίνει το εξιλαστήριο θύμα και πως δεν θα ασχοληθεί με τα εσωκομματικά εν όψει διαδοχής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στη ΔΕΘ πιθανότατα θα τραβήξει διαχωριστικές γραμμές από το «παλιό» ΠΑΣΟΚ και θα απεκδυθεί το «πράσινο», παπανδρεϊκό και σοσιαλιστικό μανδύα. Οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνουν πως θα δυσκολευτεί να συσπειρώσει το σκληρό και ιστορικό πυρήνα της παράταξης, δηλαδή το 15-20% του εκλογικού σώματος.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι κινήσεις του θα γίνουν μετά τις εκλογές.



ΜΕ ΑΛΛΗ ΣΚΕΨΗ


Βασικὰ εἴδη διατροφῆς.
Ὄσπρια, ῥύζια, ζυμαρικά ἐπίσης.
Κάποιοι ξεκίνησαν μίαν πολὺ σοβαρὴ προσπάθεια πρὸ κειμένου νὰ φέρουν τὴν παραγωγὴ ἀπὸ τὸν παραγωγὸ ἀπ’ εὐθείας στὸν καταναλωτή.
Θὰ πονέσουν οἱ μεσάζοντες, ἀλλά τί νά κάνουμε;
Τόσα χρόνια αὐτοί δέν ἦταν πού πονοῦσαν ἐμᾶς πρό κειμένου νά περνοῦν κάθε ἡμέρα καί καλλίτερα;

Λάδι, πατάτα, ἀλεύρι! Μὲ αὐτὰ μποροῦμε νὰ ζήσουμε, ἀκόμη καὶ γιὰ μεγάλα χρονικὰ διαστήματα!
Ἰδίως οἱ ἄνθρωποι ποὺ ἔχουν κτυπηθεῖ περισσότερο ἀπὸ τὴν κρίσι, μποροῦν νὰ κάνουν θαυμάσια πράγματα μὲ αὐτὰ τὰ βασικὰ ὑλικά!

Ἐδῶ καὶ λίγες ἑβδομᾶδες ξεκίνησε μία κίνησις ποὺ χρήζει ὑποστηρίξεως καὶ διαδόσεως.
Παραγωγοί, μὲ τὴν σύμπραξι πολιτῶν, πωλοῦν τὰ προϊόντα τους σὲ τιμὲς χωραφιοῦ!
Κι ἔπεται μεγάλη συνέχεια!

Ἤδη ὁ δῆμος Παλλήνης ξεκίνησε νὰ στηρίξῃ αὐτὴν τὴν προσπάθεια. (Πληροφορίες ἐδῶ καὶ ἡ αἴτησις ἐδῶ)
Στὴν Κατερίνη ζητοῦν οἱ πολῖτες ὄσπρια, λάδι, ζυμαρικά, ἀλεύρι, ῥύζια, λαχανικά…
Γιατί ἐκεῖ κι ὄχι ἐδῶ; Στὸ μεγάλο χωνευτήρι.
Ἐδῶ ζοῦν ἑκατομμύρια. Ἐδῶ δέν εἶναι καί ἡ μεγαλυτέρα ἀνάγκη;

Εἶτε ὡς δημόσιοι ὀργανισμοί, εἶτε ὡς ἰδιῶτες πρέπει νὰ συγκροτήσουμε ὁμᾶδες ποὺ θὰ ὑποστηρίξουν αὐτὲς τὶς δράσεις. Νὰ φροντίσουμε νὰ φθάσουν τὰ ὑψηλῆς ποιότητος αὐτὰ προϊόντα καὶ στὴν δική μας γειτονιά!
Δὲν μοῦ ἀρκοῦν οἱ λαϊκὲς ἀγορές. Ἐκεῖ κάποιοι κερδοσκοποῦν πρὸ πολλοῦ εἰς βᾶρος ὅλων μας.
Νέες ἀγορές, ἀπὸ τὴν παραγωγὴ στὴν κατανάλωσι. Ἔξω, στὸν δρόμο, στὴν γειτονιά, στὴν πλατεία!

Κι ἐπεὶ δὴ αὐτὸ θὰ μεγεθύνεται, μήπως ἔφθασε ἡ στιγμή νά ἀναζητήσουμε κι ἐμεῖς τίς ῥίζες μας; Νά ξεχορταριάσουμε τό χωραφάκι τοῦ παπποῦ; Νά σηκωθοῦμε καί νά φύγουμε ἐπί τέλους ἀπό τήν πόλι καί νά παράξουμε τήν τροφή μας; Μήπως;

Διότι ὅσο ἔχουμε χρῆμα στὴν τσέπη, ἔς τὧ καὶ λιγοστό, ἀγοράζουμε τὴν τροφή μας. Ὅταν θά τελειώσῃ κι αὐτό, τί θά τρῶμε; Ὁ ἕνας τόν ἄλλον;
Δὲν νομίζω… Δὲν εἶναι στὴν Φύσιν μας κάτι τέτοιο…
Καλλίτερα καροτάκια καὶ ἐλίτσες ἀπὸ τὸ δικό μας χωραφάκι!

ΓΙΑΤΡΙΚΟ Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ


Στα έργα του Σοφοκλή έχει καταφύγει ως ύστατη λύση το αμερικανικό Πεντάγωνο, έχοντας εξαντλήσει όλους τους άλλους τρόπους αντιμετώπισης του μετατραυματικού στρες για τους στρατιώτες που επιστρέφουν από το πεδίο μάχης.

Αφού δοκίμασε θεραπείες όπως τον βελονισμό, την εκτόνωση μέσω αθλητικής δραστηριότητας και βιντεοπαιχνιδιών, αλλά και την ευεργετική επαφή με τα κατοικίδια ζώα, τώρα έχει στραφεί στα έργα του τραγικού ποιητή για να αντιμετωπίσει τον ψυχολογικό αντίκτυπο του πολέμου

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 3,7 εκατομμύρια δολάρια την εταιρεία ανεξάρτητων παραγωγών Theater of War για να ανεβάσει στο σανίδι τα έργα του Σοφοκλή. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 150 παραστάσεις και συναντήσεις ανάγνωσης, από το Αρλινγκτον μέχρι το Γκουαντάναμο, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 35.000 στρατιώτες με τις οικογένειές τους.

Ενα από τα κλασικά αυτά έργα πολεμικού περιεχομένου είναι ο «Αίας», στο οποίο συμμετέχει ο γνωστός ηθοποιός Τζέσε Αϊζενμπεργκ, που είχε υποδυθεί τον «Mr Facebook» στην ταινία «Social Network». Μετά την παράσταση, ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, το οποίο όταν πλέον αποχωρεί δηλώνει ανακουφισμένο.

Η διαφορετική αυτή θεραπευτική προσέγγιση ήταν ιδέα του θεατρικού σκηνοθέτη Μπράιαν Ντέρις. «Κάθε μέρα διάβαζα στους "New York Times" ιστορίες που έμοιαζαν βγαλμένες από τα έργα του Σοφοκλή. Ετσι μου ήρθε αυτή η τρελή ιδέα ότι το αρχαίο ελληνικό δράμα θα μπορούσε να προσφέρει κάτι πολύτιμο και στον σύγχρονο κόσμο» λέει ο σκηνοθέτης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένας στους πέντε στρατιώτες που επιστρέφουν από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν υποφέρει από μετατραυματικό στρες. Οι αυτοκτονίες έχουν φτάσει σε επίπεδα άνευ προηγουμένου
Την περσινή χρονιά, 301 στρατιώτες έβαλαν τέρμα στη ζωή τους. «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο πιστεύαμε. Είναι δύσκολη η μετάβαση από τη μάχη στην ...; πολιτική ζωή. Υπάρχει πολλή συσσωρευμένη οργή και απογοήτευση» εξηγεί ο καθηγητής Ψυχιατρικής Φρανκ Οκμπεργκ από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.


Ο ΝΙΤΣΕ ΕΙΠΕ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ


Νίτσε: "Οι Ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού είναι οι Έλληνες"

«Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.
«Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν (οι δυτικοευρωπαίοι) δημιουργούσαν,
φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το Ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.

Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικό (για κάθε εποχή) ό,τι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του.

Μα ποιοί, επιτέλους, είναι αυτοί των οποίων η ιστορική αίγλη υπήρξε τόσο εφήμερη, οι θεσμοί τους τόσο περιορισμένοι, τα ήθη τους αμφίβολα έως απαράδεκτα, και οι οποίοι απαιτούν μια εξαίρετη θέση ανάμεσα στα έθνη, μια θέση πάνω από το πλήθος;

Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε από αυτούς.

Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.

Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες.

Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι....
ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών
είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους (Έλληνες), οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με "Αχίλλειο πήδημα".

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ: ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Για τις δυσκολίες που συνάντησε μέχρι σήμερα στη ζωή του αλλά κα την τωρινή κατάσταση της χώρας μας μίλησε ο Μάνος Ελευθερίου.

Ο στιχουργός και ποιητής που δεν φοβήθηκε ποτέ να μιλήσει ανοιχτά,
χαρακτηρίζει το... μνημόνιο... μνημόσυνο.


Είναι τα σαράντα μας τώρα. Στα σαράντα μοιράζουνε κόλλυβα.

Η Ευρώπη μας ετοίμασε τα κόλλυβα και τα τρώνε οι πεινασμένοι Έλληνες.

Θέλουν να μας δουν κάτω από το χώμα, αν είναι δυνατόν. Τι άλλο να πάρουν από την Ελλάδα;

Τι θέλουν; Να μεταφέρουν τον Παρθενώνα στα μουσεία τους; Να πάρουν τη θάλασσα; Τι άλλο θέλουν;

Έχω περάσει πολύ δύσκολες εποχές, ιδίως μετά τον πόλεμο. Θυμάμαι τον απόλυτο εξευτελισμό της φτώχειας.

Θα δείτε τους επόμενους μήνες πάρα πολλούς ανθρώπους να ζητιανεύουν.

Τα επόμενα χρόνια , ίσως καταλήξουμε να τρώει ο ένας τον άλλο.

Αλλά θα ήθελα πολύ ορισμένους πολιτικούς να τους κρεμάσουν στο Σύνταγμα , πρόσθεσε.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More