ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΙΕΙΣΔΥΣΕΩΝ


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, κατέθεσε ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με νέες προκλητικές προσπάθειες διεισδύσεως της Τουρκίας στην Θράκη. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησεως έχει ως εξής.


Συμφώνως με δημοσιεύματα της εφημερίδος «Ο Κόσμος του Επενδυτή» (29/4/11 και 25/5/11), μία νέα παράμετρος έρχεται να προστεθεί στην πολύπλευρη και εντεινόμενη το τελευταίο διάστημα προσπάθεια της Τουρκίας για τουρκοποίηση της Θράκης και του ελληνικού μουσουλμανικού πληθυσμού της.

Συγκεκριμένως, στην περιοχή άρχισε να δραστηριοποιείται εδώ και μερικά χρόνια το ισλαμικό κίνημα των «Νουρτζού» του Φετουλάχ Γκιουλέν, του «πλέον επικινδύνου ισλαμιστή του πλανήτη», όπως έχει χαρακτηρισθεί διεθνώς. Το κίνημα αυτό εμφανίζεται ψευδώς ως μετριοπαθές ισλαμικό το οποίο προάγει τον διαθρησκευτικό διάλογο και την ανεκτικότητα, αλλά στην πραγματικότητα δίνει έμφαση στην ισλαμοτουρκική κουλτούρα και στην διαμόρφωση φιλοτουρκικών ελίτ στις χώρες στις οποίες λειτουργούν τα σχολεία του.

Στην Θράκη λοιπόν τα δύο πρώτα σχολεία του Γκιουλέν λειτουργούν από το 2006, ενώ από πέρυσι είναι γνωστόν ότι υπάρχουν σχέδια για την ανέγερση ενός συγχρόνου πολυτελούς κτηρίου σε ακίνητο της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας στο κέντρο της Κομοτηνής με χρηματοδότηση της οργανώσεως.

Στοιχεία από την δράσι του κινήματος σε άλλες χώρες δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η διείσδυση του Γκιουλέν σχεδόν παντού συνοδεύθηκε από μία παράλληλη οικονομική διείσδυση επιχειρηματιών-οπαδών του, οι οποίοι είναι οργανωμένοι στην επιχειρηματική ένωση Tuskon και θεωρούνται το βασικό εργαλείο της τουρκικής οικονομικής διεισδύσεως στον Καύκασο, στα Βαλκάνια και στην Αφρική.

Στις χώρες δε όπου δραστηριοποιήθηκε το εν λόγω κίνημα ελήφθησαν αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο και περιορισμό των χρηματοδοτήσεων των σχολείων του Γκιουλέν αλλά και των εν γένει οικονομικών του δραστηριοτήτων (Ολλανδία, Ρωσία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν κ.λπ.). Σε ορισμένες δε απαγορεύθηκε εντελώς η λειτουργία τέτοιων σχολείων και στο Ουζμπεκιστάν απεδείχθει ότι οι τουρκικές εταιρείες είχαν δημιουργήσει μία σκιώδη οικονομία χρησιμοποιώντας διπλά βιβλία και ότι είχαν εμπλακεί στην διάδοση εξτρεμιστικών θρησκευτικών ιδεολογιών. Συνεπώς

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Είναι εις γνώσιν της κυβερνήσεως η δραστηριότητα του συγκεκριμένου ισλαμικού κινήματος στην Θράκη;

2. Εάν ναι, και δεδομένων των αποκαλυφθέντων επεκτατικών τουρκικών σχεδίων του κινήματος σε άλλες χώρες, σε τι ενέργειες προβαίνει σχετικώς;

3. Σε τι γενικότερες ενέργειες προβαίνει η ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να ανακοπή η ευρύτερη και πολύπλευρη τουρκική επιθετικότητα στην Θράκη;

4. Τα δύο σχολεία του κινήματος που λειτουργούν στην περιοχή έχουν τις απαιτούμενες άδειες;

Αθήναι, 21 Ιουνίου 2011

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ


ΕΡΩΤΩ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΩΣ ΧΩΡΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ;
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε;
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΩΣΗ;
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ;
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ;
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ;
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ;
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ;
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ;
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ,ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ;
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΛΛΑ Η ΛΕΞΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΦΕΡΝΕ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΠΡΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟΝ ΛΕΝΕ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ,ΤΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ.
ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ;
Α) ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΟ 1970;
Β) ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ;
Γ) ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ Η ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ;
Δ) ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΓΡΑΦΗ ΜΑΣ;
Ε) ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;
Ζ) ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ Η ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΟΠΑΠ,ΛΙΜΑΝΙΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;
Η) ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ;
Θ) ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ;
Ι) ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΥΓΕΙΑ;
Κ) ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ;
Λ) ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΖΗΤΑ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;
Μ) ΝΑ ΑΠΕΛΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;
Ν) ΝΑ ΔΙΔΕΤΑΙ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ;
Ξ) ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΥΤΩΝ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;
Ο) ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥΣ ;
Π) ΠΟΤΕ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,ΥΠΟΥΡΓΟΙ,ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ.ΔΗΜΑΡΧΟΙ,ΝΟΜΑΡΧΕΣ,ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΕΣ, ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ α) ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ,β) ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ;
Ρ) ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ; ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΣΕ ΠΟΣΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΔΕΚΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ;
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΙΣΘΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: 3500 ΕΥΡΩ,ΜΙΣΘΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ: 3800 ΜΙΣΘΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: 4600 ΜΙΣΘΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: 5200;
Σ) ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ;
( ΕΝΟΙΚΙΑ,ΤΗΛΕΦΩΝΑ,ΒΕΝΖΙΝΕΣ,ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ,ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ);
Τ) ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ Ο 13ος ΚΑΙ 14ος ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ;
Υ) ΝΑ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ;
Φ) ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΘΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΕΣΗ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΟΣΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ;
Χ) ΝΑ ΞΑΝΑΣΥΣΤΑΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ;
Ψ) ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΠΛΑΦΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ( ΔΗΛΑΔΗ Π,Χ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΔΕ ΤΙΜΗ, Η ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ);
Ω) ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΜΗ ΕΛΛΛΗΝΑ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ;

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ 300 ΤΗΣ ΒΟΥΛΛΗΣ,ΟΤΑΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟ ΤΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΑΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ.
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Την αντίδραση της κυβέρνησης για την ανέγερση αγάλματος του …

Μ. Αλεξάνδρου σε κεντρική πλατεία των Σκοπίων ζητεί ο βουλευτής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καράογλου, με ερώτησή του προς το υπουργείο Εξωτερικών.
«Δυστυχώς οι προκλήσεις από μεριάς των Σκοπιανών δεν έχουν τελειωμό. Η ανεκτικότητα της ελληνικής πλευράς και η παράταση στην επίλυση του μεταξύ μας προβλήματος του ονόματος, δίνει το περιθώριο στην αλαζονική κυβέρνηση των Σκοπίων να συνεχίζει την παραχάραξη της ιστορίας με όλο και κλιμακούμενη ένταση» τονίζει ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας ότι από καιρό υπήρχε η πληροφορία για την ανέγερση του αγάλματος, αλλά ελπίδα όλων ήταν ότι στο πλαίσιο της διπλωματικής οδού, θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την εξέλιξη αυτή.
«Με θλίψη και οργή, όμως, είδαμε σήμερα φωτογραφίες από την επίσημη τοποθέτηση του αγάλματος, που πλέον αποτελεί γεγονός, ενώ πλέον ετοιμάζονται και για τα επίσημα αποκαλυπτήριά του» σχολιάζει ο κ. Καράογλου και ζητεί από τον αρμόδιο υπουργό να αντιδράσει μετά τη νέα αυτή πρόκληση, ώστε να σταματήσει «αυτή η επαίσχυντη πράξη οικειοποίησης της ιστορίας μας».


Η ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ


Κλεισμένοι για μέρες σε ένα άχαρο, μικρό δωμάτιο, τον θάλαμο ηχομόνωσης...
του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, μαζί με γεννήτριες θορύβου, μικρόφωνα, υπολογιστές, και διάφορα είδη αγγείων, κυρίως πήλινα πιθάρια αλλά και μπουκάλια ή βάζα, έπαιρναν μετρήσεις και μελετούσαν τις γραφικές παραστάσεις που αυτές έδιναν.

Ήθελαν να καταλάβουν την επίδραση που έχουν τέτοια αντικείμενα στην ακουστική του χώρου.
Με αυτό το θέμα είχε ασχοληθεί από το 1863 ήδη ο Hermann von Helmholtz, ένας από τους τελευταίους πανεπιστήμονες της Ευρώπης, και στη συνέχεια πολλοί ερευνητές που χρησιμοποίησαν προχωρημένα Μαθηματικά αλλά και πολύ εξελιγμένα ηλεκτρονικά μηχανήματα για να καταλάβουν το πώς θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ακουστική κλειστών αιθουσών αλλά και ανοικτών θεάτρων.

Επί ενάμιση αιώνα γίνονται προσπάθειες με ειδικά κοίλα δοχεία, κυλινδρικά ή σφαιρικά.
Ονομάζονται «συνηχητές» Helmholtz και διεγείρεται σε έντονες παλμικές κινήσεις ο αέρας στο εσωτερικό τους με ακουστικά κύματα μιας κυρίως συχνότητας που ονομάζεται και «κεντρική» για το κάθε δοχείο. Μόνο που αιώνες πιο πριν οι Αρχαίοι Ελληνες και οι Ρωμαίοι είχαν καταφέρει να κάνουν εκπληκτικές βελτιώσεις σε αυτό το θέμα, χωρίς, εννοείται, να διαθέτουν τις σημερινές ευκολίες.


ΟΤΑΝ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ


Παραίτηση με βόμβες από τον εισαγγελέα Ι. Σακκά. Τι λέει για το Μνημόνιο, την καταβύθιση της Δικαιοσύνης και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Γροθιά στο στομάχι της κυβέρνησης του κατοχικού Μνημονίου αλλά και συγκεκριμένων υπουργών της εκτελεστικής εξουσίας, που κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό και ενδεχομένως να έχουν υποπέσει σε σοβαρές κακουργηματικές κατηγορίες, αποτελούν οι δηλώσεις που έκανε χθες στην Ευελπίδων ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Σακκάς, ο οποίος υπέβαλε αιφνίδια παραίτηση από τα καθήκοντα του.


Ο κ. Σακκάς, μιλώντας στη «δημοκρατία», κατήγγειλε το πολιτικό σύστημα και την ατιμωρησία των βουλευτών κάνοντας λόγο για «κρατικά κακουργήματα» και για ωμή παραβίαση του Συντάγματος με αποτέλεσμα την καταβύθιση της Δικαιοσύνης και την κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων του πολίτη. Ο πρώην -πια- εισαγγελέας κάνει αναφορά σε «πολιτικούς εγκληματίες που μένουν ατιμώρητοι και οι πολίτες πληρώνουν τις συνέπειες» αλλά και σε «δομημένα οικονομικά εγκλήματα των κυβερνώντων», τα οποία δεν ερευνήθηκαν εξαιτίας της περιβόητης βουλευτικής τους ασυλίας.
«Με την παραίτηση μου εκφράζω τη διαμαρτυρία μου για όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο. Υπάρχει ένα σύμπλεγμα λόγων, πέραν του κυκεώνα των νόμων, που η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία δημιούργησαν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απονεμηθεί δικαιοσύνη.
Δεν ανέχομαι εγώ να υπηρετώ την ποινική δικαιοσύνη και να διώκω το έγκλημα και να βλέπουμε το έγκλημα των πολιτικών να συγκαλύπτεται. Να βλέπουμε το θεσμικό όργανο, τη Βουλή, που είχε από το Σύνταγμα ποινική αρμοδιότητα να ελέγξει και να διώξει τα εγκλήματα των κυβερνώντων να τα αφήνει να παραγράφονται. Μιλάμε για τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται και υποκρύπτονται πολιτικά πρόσωπα» τόνισε ο εισαγγελέας. Ο παραιτηθείς εισαγγελικός λειτουργός υπενθυμίζει και τις αναρίθμητες περιπτώσεις παραγραφής αδικημάτων πολιτικών προσώπων, θεωρώντας ως υπαίτιο όργανο της ατιμωρησίας τη Βουλή.
Ποινικές ευθύνες
«Μιλάω για τις περιπτώσεις που από τον Άρειο Πάγο διαπιστώθηκαν ότι είχαν παραγραφεί. Η Βουλή ήταν εισαγγελέας. Δεν επιτέλεσε το καθήκον της ως συλλογικό όργανο και έχει ποινικές ευθύνες». Στο ερώτημα ποιος θα δικάσει αυτούς που δεν δίκασαν και παρέβησαν το Σύνταγμα ο κ. Σακκάς απάντησε: «Αυτό είναι ένα ερώτημα, Εάν υπάρχει όργανο για να τους δικάσει. Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε με νόμο να αρθεί η ασυλία τους και να περάσουν από Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο».
Ο πρώην εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Σακκάς, θεωρούμενος ως «σκληρός» λειτουργός της Δικαιοσύνης, ασχολήθηκε πριν από δύο χρόνια και με την υπόθεση εξιχνίασης της απόπειρας ανθρωποκτονίας της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν παραιτηθεί ο κ. Σακκάς παρήγγειλε νέα προκαταρκτική εξέταση από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής για να ανακαλυφθούν οι άγνωστοι ακόμα δράστες. Στην παραγγελία του ζητεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να κληθεί να καταθέσει και ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
«Δεν μπορώ να το διαψεύσω αυτό για την κλήση Χρυσοχοϊδη. Η υπόθεση δεν έχει μπει στο αρχείο, όπως εσφαλμένα ειπώθηκε. Διαπίστωσα ότι θα έπρεπε απλώς να έχει ερευνηθεί πιο σωστά. Και ο υπουργός, δυστυχώς, είχε κάνει δημόσιες ανακοινώσεις. Μάλιστα με αυτές τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις έχουν επικηρυχθεί και οι δράστες της κυρίας Κούνεβα. Άρα και αυτός θα πρέπει να δώσει κάποιες απαντήσεις. Νομίζω ότι και η Αστυνομία αλλά και η παθούσα δεν έδωσαν πλήρη στοιχεία όταν έπρεπε».

ΕΣΒΗΣΕ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


Η γυναίκα σύμβολο των Εβριτών η Βασιλική Λαμπίδου – Φωτάκη, γνωστότερη στο πανελλήνιο ως η ηρωική «Κυρά των Μαρασίων»

απεβίωσε χθές σε ηλικία 107 ετών.

Για περίπου πενήντα χρόνια ήταν αυτή που ύψωνε καθημερινά την Ελληνική σημαία στην αυλή του σπιτιού της στο χωριό Μαράσια, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Για την προσφορά της στην πατρίδα είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Ελληνικό Στρατό, την Ακαδημία Αθηνών και όλη την τοπική κοινωνία.

H κηδεία της θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο χωριό της τα Μαράσια...»

Η Βασιλική Λαμπίδου - Φωτάκη γεννήθηκε το 1904 στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης. Από παιδί γνώρισε την ορφάνια και την πίκρα της προσφυγιάς, καθώς οι προστάτες - συγγενείς της μετακινήθηκαν κυνηγημένοι από τους Τούρκους στην Αδριανούπολη. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκε προσωρινά στο Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου και έπειτα στο Σάκκο Ορεστιάδας.

Παντρεύτηκε και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Κι όταν έχασε τα τρία σε νεαρές ηλικίες, σε δύσκολες εθνικές στιγμές, άρχισε να βλέπει σαν δικά της παιδιά, όλα τα Ελληνόπουλα και ιδιαίτερα τα στρατευμένα.

Το 1962 εγκαταστάθηκε οριστικά στα Μαράσια. Το σπίτι της ήταν το τελευταίο του χωριού, κτισμένο δίπλα στο ακριτικό φυλάκιο των Μαρασίων. Συμμεριζόμενη από κοντά τα προβλήματα των νεαρών στρατιωτών, καθώς ζούσαν μακριά από τις οικογένειες τους, πήρε την μεγάλη απόφαση να τους συμπαρασταθεί, με αγάπη, τρυφερότητα, αφοσίωση και φιλοστοργία, σαν να ήταν η πραγματική τους μάνα. Έτσι έγινε η ενσάρκωση της άδολης χριστιανικής και πατριωτικής διακονίας και του ιδεώδους καρδιόβγαλτου εθελοντισμού.

Για δεκαετίες ολόκληρες μαγείρευε το φαγητό των φρουρών των συνόρων μας, έπλενε τα ρούχα τους, άκουγε τον παλμό της καρδιάς τους, μα και τις ανησυχίες τους, και καθημερινά ύψωνε παρά τα χρόνια της, την ελληνική σημαία για να κυματίσει περήφανα - όπως η ίδια έλεγε - στον ελληνικό ουρανό.

Συμβόλιζε τη Μάνα. Όσοι έκαναν τη στρατιωτική θητεία τους στον Έβρο, οι σημερινοί σαραντάρηδες και πενηντάρηδες, τη θυμούνται με λατρεία και ευγνωμοσύνη.

Μαρτυρία Έλληνα φαντάρου (Απρ. 2011):

«Γεια σου κυρά Βασιλική!!! Είμαι βαθύτατα συγκινημένος γιατί την γνώρισα προσωπικά τη γιαγιά των Μαρασίων. Υπηρέτησα 6 μήνες στον Έβρο και το έφερε η μοίρα να με βάλει ο λοχαγός μου μάγειρα του φυλακίου δίπλα στο σπιτάκι της γιαγιάς. Αυτή η γυναίκα επί 60 χρόνια βοηθούσε τους Έλληνες στρατιώτες (τους μαγείρευε, τους έπλενε τα ρούχα κτλ.) και η δική μας η γενιά στρατιωτών της έδωσε και της δίνει το αντίδωρον (λίγο φαΐ). Να τα χιλιάσεις γιαγιά και ψηλά την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ!!!»

O τηλεοπτικός σταθμός Alpha είχε πρόσφατα πραγματοποιήσει ένα αφιέρωμα στην Κυρά των Μαρασίων, Βασιλική Λαμπίδου.

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 14 Απριλίου 2011. Τα λόγια δεν αρκούν να περιγράψουν το μέγεθος των συναισθημάτων…

Μακάρι κάποιοι να είχαν την ψυχή της Ελληνίδας γιαγιάς μας…

Δείτε παρακάτω το αφιέρωμα…

Το σπίτι της Βασιλικής Λαμπίδου στα Μαράσια Έβρου, με την Ελληνική σημαία

ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ


Του Γιώργου Γ. Λιάρου

Μια ανάσα από τις υπογραφές βρίσκεται το μεγαλύτερο μέχρις στιγμής ελληνοκινεζικό deal που προβλέπει εξαγορά μεριδίου ελληνικής τράπεζας από κινεζικό όμιλο. Το deal περιλαμβάνει αμερικανικό private equity, Έλληνες εφοπλιστές και Κινέζους και Έλληνες τραπεζίτες.

Συγκεκριμένα η China Development Bank πρόκειται να αποκτήσει στρατηγικό μερίδιο στην τράπεζα ελληνικών συμφερόντων Aegean Baltic Bank, ξεκλειδώνοντας έτσι χρηματοδοτήσεις προς την ελληνική ναυτιλία που εκτιμάται ότι θα φτάσουν γρήγορα τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία των δύο πλευρών δεν έχει ακόμα επίσημα ανακοινωθεί καθώς απομένουν οι τελικές υπογραφές αλλά καλά πληροφορημένες πηγές διαβεβαιώνουν πως το θέμα αυτό είναι απλά διαδικαστικό. Το κινεζικό ενδιαφέρον εντάσσεται βέβαια στο πλαίσιο των μεγάλων επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα της χώρα και συγκεκριμένα στις μεταφορές καθώς το Πεκίνο αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί εκτενώς με την ελληνική ποντοπόρο βιομηχανία και τους συνεργάτες της και να της εκχωρήσει ρόλους που θα μπορούσε να αναλάβει το ίδιο.

Η Aegean Baltic Bank ανήκει σε ποσοστό 48% στην General Electric Capital – private equity που ανήκει στον αμερικανικό βιομηχανικό κολοσσό- και κατά 52% αφενός στο ελληνικό management του οποίου ηγείται ο πολύπειρος τραπεζίτης στο ship finance, Θεόδωρος Αφθονίδης και αφετέρου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στους Έλληνες εφοπλιστές Νίκο Τσάκο και Γιάννη Κούστα . Ο Θεόδωρος Αφθονίδης μάλιστα πριν έναν χρόνο εξαγόρασε και επιπλέον πσοοστό της τάξης του 9,10% από την μέχρι τότε επίσης μεγαλομέτοχο γερμανική τράπεζα HSH Nordbank.

H China Development Bank Corporation, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε χορηγήσεις μεγαλύτερες των 500 εκατ. δολ. σε μεγάλους Έλληνες εφοπλιστές για την ναυπήγηση πλοίων τους στην Κίνα είναι κρατικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός που ελέγχεται από το Πεκίνο και στοχεύει μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη των εξωτερικών σχέσεων της Κίνας με τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες μέσα από την παροχή οικονομικής στήριξης των συναλλαγών. Στο τέλος του 2009, το σύνολο ενεργητικού της China Development Bank Corporation ανερχόταν σε €522 δις. και τα δάνεια σε πελάτες σε €427 δις.

Η Aegean Baltic Bank που ιδρύθηκε το 2002 και έχει τα κεντρικά γραφεία της στο Μαρούσι και επιτελείο στην Ακτή Μιαούλη ειδικεύεται στα κοινοπρακτικά δάνεια – δάνεια στα οποία συμμετέχουν από κοινού περισσότερε από μια τράπεζες- και στα newbuildings δηλαδή σε χορηγήσεις για την ναυπήγηση νέων πλοίων, τομέας που ενδιαφέρει τους Κινέζους.

Στα τέλη του 2010 η Aegean Baltic Bank ήταν μία από τις βασικές χρηματοδότριες τράπεζες της ελληνικής ναυτιλίας με συνολικές χορηγήσεις ύψους 327 εκατ. δολ. Η Aegean Baltic έχει πάρει και 40 εκατομμύρια ευρώ από τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου εκδίδοντας ομόλογα ισόποσης αξίας που ωριμάζουν τον Απρίλιο του 2013. Με βάση την έκθεση πεπραγμένων της για το 2010 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ήταν στα επίπεδα των 10 δις. ευρώ και έχουν όλα αναδιαρθρωθεί ή αποπληρωθεί έκτοτε με εξαίρεση 1,3 εκατ. που έχουν διαγραφεί

Η Aegean Baltic Bank έχει στο διοικητικό της συμβούλιο πρόεδρο τον Hubert Esperon, επικεφαλή της GE Equity Europe, και υπεύθυνο για την ανάπτυξη του private equity fund στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ψυχή της όμως είναι ο Θεόδωρος Αφθονίδης που κρατά την θέση του αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ενώ αντιπρόεδρος στο τμήμα τςη ναυτιλίας είναι ο Φίλιππος Τσαμανής.

Η συνολική έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία ανερχόταν στα τέλη του 2010 οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στα 15,554 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι χορηγήσεις από ελληνικές και ξένες τράπεζες διαμορφώθηκαν στα $66,235 δισ. από $67,020 δισ. το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Petrofin.

Οι Έλληνες τραπεζίτες αδυνατούν όμως πλέον να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους και έτσι Κινέζοι αλλά και Γάλλοι αυξάνουν τα μερίδια τους. Συνολικά 39 τράπεζες εμπλέκονται στην χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας σύμφωνα με την ενδελεχή έρευνα της Petrofin Bank Research. Την πρώτη θέση κατέχει η Royal Bank of Scotland και ακολουθούν οι Deutsche Schiffsbank , Credit Suisse, HSH Nordbank και στην 5η θέση η Εθνική.

Οι 10 πρώτες τράπεζες ελέγχουν το 63,1% του συνόλου και ανάμεσα τους από την Ελλάδα είναι εκτός από την Εθνική Τράπεζα, η Emporiki Bank, η Μarfin και η Alpha Bank. Οι δύο πρώτες ελληνικές , Εθνική και Emporiki έχουν χαρτοφυλάκια της τάξης των $3 δισ. και $2,7 δισ. αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Emporiki πραγματοποίησε σημαντική άνοδο στην κατάταξη καθώς η μητρική Credit Agricole στηρίζει επιθετική πολιτική της ελληνικής μονάδας της. Οι άλλες ελληνικές τράπεζες με δάνεια στην ναυτιλία είναι οι Πειραιώς, Eurobank, First Business Bank, Κύπρου, Aegean Baltic, Proton, T Bank ( πρώην Ασπίς) και Αγροτική.

Την ίδια ώρα οι ξένες τράπεζες εμφανίζονται διατιθέμενες να αυξήσουν τα μερίδια τους και κολοσσοί όπως οι HSH και RBS έχουν ήδη προικοδοτήσει τα αντίστοιχα τμήματα τους με κεφάλαια για το σκοπό αυτό.

Την μεγαλύτερη όμως δυναμική στο νέο περιβάλλον διαθέτουν οι Ασιάτες και ειδικότερα τα δάνεια από κολοσσούς της Κίνας που αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στην χρηματοδοτική στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας από εδώ και στο εξής. Τα δάνεια που έχουν εξασφαλίσει ηχηρά ονόματα όπως των Αγγελικούση, Κούστα, Οικονόμου και Κωνσταντακόπουλου που είχαν αντλήσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια αποτελούν την αρχή μόνον .

Η επίσκεψη πριν λίγους μήνες του αρμόδιου τότε υπουργού κ. Διαμαντίδη στο Πεκίνο έφερε την είδηση ότι επεκτείνονται οι σχετικές πιστώσεις από τα 5 δισ. που είχε συμφωνηθεί στα τέλη του 2010 στην Αθήνα στα 10 δισ.

Η China Development Bank έχει ακόμα συνάψει συμφωνία συνεργασίας και με το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και την XRTC Business Consultants ελληνική εταιρεία συμβούλων συμφερόντων του Γ. Ξηραδάκη. Σκοπός της συμφωνίας με την Κύπρου είναι η από κοινού χρηματοδότηση επενδύσεων ιδιαίτερα στους τομείς της ναυτιλίας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των αναπτυξιακών έργων.

ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ..........


Η τρόικα «τρέχει» τις απο­κρατικοποιήσεις, και μα­ζί μ’ αυτές τρέχει και την κυβέρνηση. Οι δανειστές μας αλλάζουν τους σχεδιασμούς πο­λιτικών ισορροπιών που είχε διαμορ­φώσει το Μέγαρο Μαξίμου και ζητούν εδώ και τώρα όχι μόνο τις αποδείξεις των προθέσεων, αλλά και έναν λογα­ριασμό που πρέπει να έρθει γρηγορό­τερα και να είναι και μεγαλύτερος.

Έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να συγκε­ντρώσει έσοδα 22 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 αντί του προηγούμενου στό­χου για 17 δισ. ευρώ. Προκειμένου να μπορεί να γίνει αυτό, στο καλάθι των αποκρατικοποιήσεων προστέθηκαν τα ΕΛ.ΠΕ. (Ελληνικά Πετρέλαια), η αμυ­ντική βιομηχανία ΕΛΒΟ και ο διαχειρι­στής του φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, ενώ επισπεύδεται η πώληση του ΟΠΑΠ και της Αγροτικής Τράπεζας. Επίσης για να «βγουν» τα νούμερα που ζητάει η τρό­ικα, μεγαλώνει το ποσοστό πώλησης της ΔΕΠΑ (από 32% σε 55%), ενώ για τα λιμάνια Πειραιά (ΟΛΠ) και Θεσσα­λονίκης (ΟΛΘ) φαίνεται πως θα προτι­μηθεί η λύση της τιτλοποίησης εσόδων (23,1% και 23,3% αντίστοιχα), αντί της πώλησης έως του 75% που είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Πιο σφικτοί στόχοι μπήκαν και για το τρέχον έτος, αφού το κυβερνητικό επι­τελείο θα πρέπει να βρει 5 δισ. ευρώ (αντί για 3,5 - 4 δισ.), οπότε επισπεύδο­νται οι διαδικασίες για την ΕΛΒΟ (πώλη­ση 72,6%), τον ΔΕΣΦΑ (πώληση 31%), αλλά και για τον ΟΠΑΠ (πώληση 43%) που αρχικά προβλεπόταν για το 2012. Επίσης το 2011 θα προσφερθούν τα μι­κρά ποσοστά που κατέχει το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα (1,2%) και στην Alpha Bank (0,6%).

Για το 2012, το αναθεωρημένο σχέ­διο προβλέπει είσπραξη 10 δισ. ευρώ, αντί (έως) 6 δισ. ευρώ που ήταν το αρ­χικό σχέδιο. Έτσι, μπαίνουν στο καλά­θι η πώληση του 35,5% των Ελληνικών Πετρελαίων, η διάθεση του 1,3% της Τράπεζας Πειραιώς και η τιτλοποίηση εσόδων από τα ορυχεία. Τον ίδιο χρό­νο (έναν χρόνο νωρίτερα από το αρχι­κό σχέδιο) θα διατεθεί και το 38,6% της Αγροτικής Τράπεζας. Εδώ ο αρ­χικός σχεδιασμός μιλούσε για πώλη­ση ως 25%.

Το 2013 προβλέπονται έσοδα 7 δισ. ευρώ και στην αρχική λίστα προστέθηκαν τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων από την ΕΥΔΑΠ, από μεταλλευτικά δικαιώματα και έσοδα από το υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ν. Καβάλα». Το 2014 προβλέπονται έσοδα 13 δισ., ενώ άλλα 15 δισ. γράφτηκαν για το 2015 με έμ­φαση πλέον στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και τιτλοποιήσεις εσόδων από τους αυτοκινητοδρόμους.

Η νέα συμφωνία, ωστόσο, ανοίγει τον δρόμο και για την πώληση μονά­δων της ΔΕΗ. Η εμπλοκή με την εφαρ­μογή των swaps, ως μέτρο για περιορισμό του μεριδίου της Επιχείρησης στην αγορά λιγνίτη, αναγκάζει την κυ­βέρνηση να πουλήσει μονάδες. Στην εισήγηση του μεσοπρόθεσμου αναφέ­ρεται πως «το Δημόσιο σκοπεύει στον διαχωρισμό της ΔΕΗ από το 3ο τρίμηνο του 2011 (δηλαδή την απόσχιση των δραστηριοτήτων μεταφοράς και δια­νομής σε ξεχωριστές εταιρείες) και στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση της εταιρείας με τη διάθεση έως 17% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές μέ­σω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, με την παράλληλη διατήρηση του ελέγ­χου επί της διοίκησής της.

Η συναλλα­γή θα ολοκληρωθεί έως το 4ο τρίμηνο του 2012». Όπως όλα δείχνουν, η λύση θα αφορά τις μονάδες λιγνίτη, μια και εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλη­μα του Δημοσίου που κατηγορείται από την Ε.Ε. για μονοπώλιο. Με τον τρόπο αυτόν θα αποκτήσουν πρόσβαση στον λιγνίτη οι ανεξάρτητοι παραγωγοί και θα μπορέσει να τερματιστεί το κυνήγι της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και έτσι, πάντως, η επι­λογή των μονάδων που θα βγουν στο σφυρί αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες φασαρίες με τους συνδι­καλιστές, ιδιαίτερα καθώς όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν (σιωπηλά) αποφασι­στεί να γίνουν εντός του 2011.

Η περίπτωση ΔΕΠΑ
Το μεγάλο βήμα θα είναι σίγουρα η ΔΕΠΑ, στην οποία ωστόσο έχουν γίνει αλλαγές. Με βάση και την εισήγηση του συμβούλου στον τομέα του αερίου θα πραγματοποιηθούν επί της ουσίας δύο χωριστές αποκρατικοποιήσεις: η πρώτη θα αφορά τη ΔΕΠΑ ως εμπορι­κή εταιρεία με το ποσοστό να φτάνει έως και το σύνολο των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο, δηλαδή 65% (αν και όπως είπαμε προτείνεται το 55%). Η χωριστή αποκρατικοποίηση της ΔΕ­ΠΑ (ως εμπορική εταιρεία, χωρίς τα δίκτυα) είναι προτιμότερη για τις ξέ­νες εταιρείες ενέργειας, που δεσμεύ­ονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να μην ελέγχουν παράλληλα και εται­ρείες διαχείρισης δικτύων.

Εάν λοιπόν τα πράγματα κινηθούν έτσι, ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ αναμένεται να εκδη­λωθεί από τις γαλλικές Gas De France και Electricite De France , και την ιταλική Enel, ενώ κατ’ αρχάς ενδιαφέρον εκ­φράστηκε από τον ρωσικό κολοσσό της Gazprom. Και βέβαια δεν θα πρέπει να θεωρείται αμελητέα και η πρόθεση δι­εκδίκησης από ή μέσω των ΕΛ.ΠΕ., που ήδη κατέχουν μεγάλο ποσοστό. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι μία στρατη­γικής σημασίας κίνηση από την οικογέ­νεια Λάτση, με επιπτώσεις στον εγχώ­ριο ενεργειακό τομέα, που ταυτόχρονα ίσως επηρεάσει τις ισορροπίες και στις τράπεζες.

Σε μια τέτοια χωριστή αποκρατικοποί­ηση το άλλο κομμάτι θα είναι ο ΔΕΣΦΑ. Ο σύμβουλος της αποκρατικοποίησης εκτιμά εδώ ότι έτσι θα προσελκύσει δι­αφορετικού είδους ενδιαφερόμενους, όπως τράπεζες, επενδυτικά και συντα­ξιοδοτικά funds. Αυτό είναι κάτι που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ήδη συμβαίνει σε άλλα ευρωπαϊκά δί­κτυα αερίου, κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Με βάση την εμπειρία αυτή, οι επενδυτές αυτοί δεν αποκτούν έλεγχο στα δίκτυα, αλλά προσβλέπουν στις σταθερές και σχετικά υψηλές απο­δόσεις που αποφέρουν οι επενδύσεις σε τέτοιες υποδομές. Στο μετοχικό κε­φάλαιο της ΔΕΠΑ (990 εκατ. ευρώ) με­τέχουν σήμερα κατά 35% τα ΕΛΠΕ και κατά 65% το ελληνικό Δημόσιο. Ακόμα πάντως θα πρέπει να επιλυθούν κάποια προβλήματα που έχουν να κάνουν με την option που έχει η ΔΕΗ για την εξα­γορά του 35% της ΔΕΠΑ.
♦ Κύκλος εργασιών: 1,26 δισ. ευρώ το 2010 από 976,8 εκατ. το 2009.
♦ Kαθαρά κέρδη: 90,8 εκατ. ευρώ το 2010 από 60,7 εκατ. ευρώ το 2009.
♦ Προσωπικό: 934 άτομα.

ΟΛΠ: Στους Κινέζους…
Μπορεί η σχέση με τους Κινέζους να έχει περάσει από σαράντα κύματα, αλ­λά στην κυβέρνηση θεωρούν κάτι πε­ρισσότερο από βέβαιο το ενδιαφέρον της Cosco για τον ΟΛΠ... όταν βέβαια έρθει και η ώρα. Οι Κινέζοι διαχειρί­ζονται τη μία προβλήτα, και σε συνδυ­ασμό με το project της ξενοδοχειακής μονάδας και την απελευθέρωση της κρουαζιέρας δημιουργούνται σημαντι­κές προοπτικές για το λιμάνι.
♦ Κύκλος εργασιών: 116,7 εκατ. ευ­ρώ το 2010 από 128,4 εκατ. ευρώ το 2009.
♦ Kαθαρά κέρδη: 7 εκατ. ευρώ από -33,5 εκατ. ευρώ το 2009.
♦ Προσωπικό: 1.380 άτομα.

ΟΛΘ: Η νύφη περιμένει
Εν αναμονή και εδώ των εξελίξεων, μιας και τα τελευταία νέα μιλούν κατ’ αρχάς για τιτλοποιήσεις. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει μία ενδιαφέ­ρουσα επένδυση, αφού είναι μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρηματικές μονάδες - όχι μόνο δημόσιου χαρακτή­ρα - της χώρας.

Ο πρόσφατος διαγωνισμός για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ, στον οποίο έλαβαν μέρος παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως οι Hutchison, Dubai Port , Cosco, ίσως αποτελεί προπομπό για τα ονόμα­τα που μπορεί να περιλαμβάνει μια «λί­στα» μνηστήρων. Άλλωστε στην αγορά η πραγματική αξία της εταιρείας θεωρείται πολύ μεγαλύτερη αυτής που αποτυπώνεται στο ταμπλό.
♦ Κύκλος εργασιών 2010: 50 εκατ. ευρώ.
♦ Kέρδη μετά τους φόρους: περί­που 6,1 εκατ. ευρώ.
♦ Προσωπικό: 400 άτομα.

ΟΠΑΠ: Το μεγάλο φιλέτο
Αναμφίβολα το μεγαλύτερο φιλέτο σε αυτό το πρώτο πακέτο του 2011, ο ΟΠΑΠ, μελετάται να «σπιρουνιαστεί» και λίγο στο Χ.Α. ώστε να φέρει το πε­ρισσότερο δυνατό χρήμα. Η σημερινή αποτίμηση του ποσοστού 34,7% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ είναι 1,4 δισ. ευρώ, ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να αντλήσει κάπου 2 δισ. ευρώ με την τιμή μετοχής στα 18 ευρώ. Για να γίνει αυτό βέβαια θα πρέπει, εκτός από την κερδοφορία και το μέγεθος, να αποκτήσει και προοπτικές ανάπτυ­ξης στη μελλοντική απελευθερωμένη και ανταγωνιστική αγορά τυχερών παιχνιδιών.

Το ΞΥΣΤΟ, τα λαχεία, οι άδειες για τα βιντεολόττο και η επέκταση στο διαδίκτυο μέσω εξαγοράς, αποτελούν έναν φυσικό χώρο για την επέκταση του Ορ­γανισμού, και πολλοί αναλυτές βλέ­πουν ωφελημένη την εταιρεία. Αλλά οι τελευταίες επιλογές επιχειρηματικών εταίρων (Ιntralot, που κάποτε περιλαμ­βανόταν στους διεκδικητές) ταλαιπω­ρούν την εικόνα και δημιουργούν αβε­βαιότητα που έχει ήδη κοστίσει σημα­ντικά στη μετοχή της εταιρείας.

Στην ιδιωτικοποίηση θεωρείται βέ­βαιο ότι θα παρουσιαστούν μεγάλες εταιρείες του χώρου των τυχερών παι­χνιδιών, όπως η Lottomatica, ή μεγάλα funds.
♦ Πωλήσεις: 5.140,0 εκατ. ευρώ, έναντι 5.440,9 εκατ. ευρώ το 2009.
♦ Kέρδη: 575,8 εκατ. ευρώ από 593,8 εκατ. ευρώ το 2009.
♦ Προσωπικό: 1.000 άτομα.

ΕΥΑΘ: Πολύφερνη νύφη
Μεγάλες εταιρείες διαχείρισης υδάτινων πόρων έχουν δείξει ενδια­φέρον για την ΕΥΑΘ. Στον διαγωνισμό πώλησης μετοχικού ποσοστού με το management της ΕΥΑΘ, που επιχειρή­θηκε επί των ημερών της προηγούμε­νης κυβέρνησης, είχαν συμμετάσχει στο αρχικό στάδιο οι γαλλικοί όμιλοι Suez και Veolia, καθώς και η ισπανική Aqualia. Παλιό το ενδιαφέρον των Γάλ­λων για τα «νερά» μας από την εποχή ακόμη της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν ο κολοσσός Suez / Gaz de France είχε προχωρήσει μέχρι την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού της. Ο διαγωνι­σμός, που προκηρύχτηκε από τη Ν.Δ.,
δεν προχώρησε. Το θέμα της ΕΥΑΘ έμει­νε ανενεργό, αλλά με την Suez να ελέγ­χει εμφανώς ένα 5,5%.

Μάλιστα κλιμάκιό της είχε εγκατασταθεί στη Θεσσα­λονίκη με την αγορά να κάνει λόγο για επιπλέον αδιευκρίνιστο μετοχικό πο­σοστό των Γάλλων, που θα εμφανιστεί σε εύθετο χρόνο. Στους σχεδιασμούς τής εταιρείας περιλαμβάνεται η συνερ­γασία με την ΕΥΔΑΠ και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης όλης της χώρας (μέσω του σχετικού φορέα τους), αλλά και το Σύμφωνο Προθέσεων, που δρομολογήθηκε προς υπογραφή με την κρατική πορτογαλική εταιρεία Aguas de Portugal S.A. για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
♦ Κύκλος εργασιών 2010: 71,182 εκατ. ευρώ.
♦ Kέρδη μετά από φόρους: 12,402 εκατ. ευρώ.
♦ Προσωπικό: 350 άτομα.

ΟΔΙΕ: Τρέχει… γαλλικά
Εύλογα θα θεωρούσε κανείς ότι ένας στοιχηματικός οργανισμός ιπποδρόμου θα έπρεπε να έχει κέρδη και μάλιστα σημαντικά, αλλά η πραγματικότητα εί­ναι ότι και αυτό το δημόσιο μαγαζί εί­ναι μια επιχείρηση παραγωγής ζημιών. Για την εξαγορά του, πάντως, έχει ήδη εκφραστεί ενδιαφέρον από τη γαλλική PMU, εταιρεία διαχείρισης του γαλλι­κού ιπποδρόμου.

Ο τζίρος της εταιρείας από τη διαχεί­ριση των γαλλικών ιπποδρομιών ανέρ­χεται στα 9,5 δισ. ευρώ, ενώ η PMU έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγο­ρά, αφού συμπεριλαμβάνει στα στοιχή­ματά της και γαλλικές ιπποδρομίες.

ΕΛΤΑ: Βέλγικο χτύπημα
Με την ιδιωτικοποίηση των Ελληνι­κών Ταχυδρομείων η κυβέρνηση αισι­οδοξεί να εισπράξει περισσότερα από 39 εκατομμύρια ευρώ που προέβλε­πε η αρχική αποτίμηση για το 39% του Οργανισμού. Από τα τέλη του 2010 η κυβέρνηση έχει λάβει την αρχική εκ­δήλωση ενδιαφέροντος από το Post Group του Βελγίου, αλλά και από πολ­λές άλλες διεθνείς επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι τα ΕΛΤΑ πέρασαν το 2010 στην κερδοφορία, παρά την αρ­νητική οικονομική συγκυρία.
♦ Kέρδη: 3,47 εκατ. ευρώ μετά από φόρους.
♦ Πωλήσεις: 543,3 εκατ. ευρώ. Προσωπικό: 10.711 άτομα.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Εκ Παρισίων
Γαλλική αλλά και κινέζικη ατμομη­χανή ψάχνουν στην κυβέρνηση για να οδηγήσει την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙ­ΝΟΣΕ. Στελέχη της γαλλικής κυβέρνη­σης έχουν ήδη επισκεφτεί τη χώρα μας, ενώ εκπρόσωποι της κινεζικής Cosco δεν αποκλείουν μία μελλοντική εμπλο­κή τους στη διαδικασία του ΟΣΕ για την εμπορική και επιβατική κίνηση.

Οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι έχουν πα­λαιότερη εμπειρία στην Ελλάδα από την ενασχόλησή τους με τον προαστια­κό. Από την πλευρά τους οι Κινέζοι, με­τά την έλευση της Cosco στην Ελλάδα, άνοιξαν ένα κεφάλαιο για σημαντικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων έχει «παίξει» δυνατά η αγορά ενός σημαντι­κού ποσοστού του ΟΣΕ από την Cosco.

♦ Kέρδη: Tο 2009 (οπότε και δημο­σιεύτηκε ο τελευταίος ισολογισμός της εταιρείας) παρουσίασε ζημιές μετά τους φόρους 231,1 εκατ. ευρώ.
♦ Kύκλος εργασιών: 98,7 εκατ. ευρώ.
♦ Προσωπικό (πρόβλεψη): 1.710 άτομα.

ΛΑΡΚΟ: Ο Μυτιληναίος
Ισχυρό θεωρείται το ενδιαφέρον του ομίλου της «Μυτιληναίος», που φέρεται να είναι έτοιμη να επενδύσει ποσό ύψους 130-150 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά του 65% της ΛΑΡΚΟ.
♦ Κύκλος εργασιών: 98 εκατ. ευρώ το 2009 από 284 εκατ. ευρώ το 2008.
♦ Kέρδη: 105 εκατ. ευρώ από -116 εκατ. ευρώ το 2008.
♦ Προσωπικό: Περίπου 1.500 άτομα

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Επέκταση της σύμβασης

Ανάμεσα στους πρώτους στόχους των αποκρατικοποιή­σεων βρίσκεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από την επέκταση της σύμβασης, η κυβέρνηση υπολο­γίζει έσοδα 200-300 εκατ. ευρώ. Κατόπιν αναμένεται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση μέχρι του 21% από το συνολικά 55% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέ­χει το ελληνικό Δημόσιο. Ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει ήδη εκδηλώνει η Fraport, στην οποία ανήκει η εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης. Τα πράγματα όμως πήραν άλλη τρο­πή, όταν την περασμένη εβδομάδα η Hoctief ανακοί­νωσε την πρόθεσή της να αποεπενδύσει από διάφορες διεθνείς δραστηριότητές της, αποχωρώντας και από το «Ελ. Βενιζέλος».

Σημειώνεται ότι η αποχώρηση δεν θα είναι ολοκληρωτική, καθώς η σχετική πρόθεση αφορά μόνο το ποσοστό της Hochtief Airport (26,7%). Και στην περίπτωση αυτή στην κυβέρνηση υπολογίζουν στο ενδι­αφέρον της Fraport, ενώ στους υποψήφιους αγοραστές της Hochtief Airport και των συμμετοχών της περιλαμ­βάνονται ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος Vinci, η Global Infrastructure Partners και το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης.Το 2010 το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέγραψε υποχώρηση των μεγεθών του, καθώς τα λει­τουργικά έσοδα ανήλθαν στα 356 εκατ. ευρώ, έναντι 457 εκατ. το 2009. Τα κέρδη μετά από φόρους μειώθη­καν στα 96 εκατ., έναντι 181 εκατ. το 2009. Σήμερα στον ΔΑΑ το Δημόσιο κατέχει 55%, 40% η Hochtief, ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου.

Το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων

2011

Β’ τρίμηνο (Στόχος: 400 εκατ. ευρώ). Προς πώληση: ΟΤΕ (ποσο­στό 10%).

Γ’ τρίμηνο (Στόχος: 1,3 δισ. ευρώ). Προς πώληση: EYAΘ (πώληση τουλάχιστον 40%), Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (παραχώρηση), ΟΠΑΠ (παραχώρηση), ΟΛΘ, Κρατικά Λαχεία (100%).

Δ’ τρίμηνο (Στόχος 3,3 δισ. ευρώ). Προς πώληση: ΟΛΠ, ΕΑΣ (99,8%), Τ.Τ. (34%), ΔΕΠΑ (55%), ΔΕΣΦΑ (31%), ΤΡΑΙΝΟΣΕ (100%), ΛΑΡΚΟ (55,2%), Alpha Bank (0,6%), Εθνική Τράπεζα (1,2%), ΟΔΙΕ (100%), Άδειες Κινητής Τηλεφωνίας, Καζίνο Μοντ Παρνές (49%), ΕΛΒΟ (72,6%), ΟΠΑΠ (34%), Ελληνικό Φάση 1, 4 Airbus A340, Ακίνητα - Φάση 1.

(Για το σύνολο του 2011 τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις εκτιμώνται στα 5 δισ. ευρώ).

2012

Α’ τρίμηνο (Στόχος 2 δισ. ευρώ). Προς πώληση: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΕΛΠΕ (35,5%), Τράπεζα Πειραιώς (1,3%), ΑΤΕ (τουλάχιστον το 38,6%), Εγνατία Οδός (100%), ΕΛΤΑ (τουλά­χιστον το 40%), Λιμάνια Ι (100%).

Β’ τρίμηνο (Στόχος 2 δισ. ευρώ). Προς πώληση: ΕΥΔΑΠ (27,3%), Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (100%), Ακίνητα ΙΙ.

Γ’ τρίμηνο (Στόχος 2 δισ. ευρώ). Προς πώληση: ΔΕΗ (17%), Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι Ι, Περιφερειακά Αεροδρόμια.

Δ’ τρίμηνο (Στόχος 4 δισ. ευρώ). Προς πώληση: Ελληνικό 2, Ακίνητα ΙΙΙ, Ψηφιακό Φάσμα Ι, ΕΥΑΘ, Ελληνικά Χρυσωρυχεία Ι.

(Για το σύνολο του 2012 τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις εκτιμώνται στα 10 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των προσδοκώμενων εσόδων του 2011 τα συνολικά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις έως τα τέλη του επόμενου έτους εκτιμώνται στα 15 δισ. ευρώ)

2013

Α’ τρίμηνο (Στόχος 2 δισ. ευρώ). Προς πώληση: Υπε-ράκτια αποθήκη φυσικού αερίου.

Β’ τρίμηνο (Στόχος 1 δισ. ευρώ). Προς πώληση: Περι­φερειακά Αεροδρόμια ΙΙ, Λιμάνια ΙΙ.

Γ’ τρίμηνο (Στόχος 2 δισ. ευρώ). Προς πώληση: Ακίνη­τα ΙV, Ελληνικά Χρυσωρυχεία ΙΙ.

Δ’ τρίμηνο (Στόχος 2 δισ. ευρώ). Προς πώληση: Ψηφι­ακό Φάσμα ΙΙ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι ΙΙ.

(Για το σύνολο του 2013 τα έσοδα από τις αποκρατι­κοποιήσεις εκτιμώνται στα 7 δισ. ευρώ, ενώ συμπε­ριλαμβανομένων των προσδοκώμενων εσόδων του 2011 και του 2012 τα συνολικά έσοδα από τις απο­κρατικοποιήσεις έως τα τέλη του 2013 εκτιμώνται στα 22 δισ. ευρώ).

2014 -2015 (Στόχος 15 + 15 δισ. ευρώ). Προς πώλη­ση: Ακίνητη περιου­σία, Ελληνικοί Αυτο­κινητόδρομοι. (Στο τέλος του 2015 τα προσδοκώμενα έσοδα από τις απο­κρατικοποιήσεις υπολογίζονται στα 50 δισ. ευρώ).

ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ


«Αφήστε την Ελλάδα να πτωχεύσει,…» υποστηρίζει στην συντηρητική Daily Telegraph ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπορις Τζόνσον, εκφράζοντας την ακραία πλευρά του συντηρητικού κόμματος.

Άποψη, ωστόσο, την οποία δεν φαίνεται να ασπάζεται o πολιτικός αρθρογράφος της ευρωσκεπτικιστικής Daily Mail που παραδόξως υποστηρίζει πως χρεοκοπία της Ελλάδος σημαίνει στην ουσία κατάρρευση της Ευρωζώνης και τεράστια καταστροφή για την βρετανική οικονομία.

Από αντίστοιχη οπτική γωνία, αξιολογεί την κρίση και η Τράπεζα της Αγγλίας που εντός της εβδομάδος θα δημοσιοποιήσει πόρισμα της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής στην οποία θα τονίζεται πως χρεοκοπία της Ελλάδος ισοδυναμεί με κατάρρευση των Τραπεζών συμπεριλαμβανομένων και των Βρετανικών, παρά την μικρή έκθεση των τελευταίων στο ελληνικό χρέος.

Η HSBC θεωρεί βέβαιο ότι τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδος θα επακολουθήσει, σε χρόνο ρεκόρ, στάση πληρωμών και στην Ιρλανδία, στο χρέος της οποίας είναι σφόδρα εκτεθειμένες οι βρετανικές τράπεζες.

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Αγγλίας τόνισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, πως ζει καθημερινά με τον εφιάλτη του τί μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, λόγω της αλληλοσύνδεσης του τραπεζικού συστήματος. Σε δραματικούς τόνους είναι και η προειδοποίηση στελέχους της HSBC ότι η ελληνική χρεοκοπία θα πλήξει ανεπανόρθωτα το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, εντός και εκτός Ευρώπης.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αυξάνει τις πιέσεις στον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν να εμπλακεί περισσότερο στην λήψη αποφάσεων για το μέλλον του Ευρώ, αφήνοντας, όπως γράφει ο οικονομολόγος Will Hutton τις μικροπολιτικές του αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, πρωτίστως για το καλό της Βρετανίας.

ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

Για την δημιουργία του υπάρχουν τρεις μυθικές εκδοχές:

1. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κρόνου, πριν τις Τιτανομαχίες και ενώ ο Ζευς ήταν ακόμα βρέφος, οι Κουρήτες χόρευαν τον πυρρίχιο γύρω του κάνοντας δυνατό θόρυβο με τα όπλα και τις ασπίδες τους για να μην ακούσει ο παιδοκτόνος Κρόνος το κλάμα του.

2. Στην πολιορκία της Τροίας, ο Αχιλλέας, πριν κάψει το νεκρό του Πατρόκλου, χόρεψε τον Πυρρίχιο πάνω στην πλατφόρμα των καυσόξυλων πριν παραδώσει τον Πάτροκλο στη νεκρική πυρά (πυρά - Πυρρίχιος).

3. Ο Πύρρος (γιος του Αχιλλέα) κάτω από τα τείχη της Τροίας, χόρεψε σε αυτό τον ρυθμό, από τη χαρά του για το θάνατο του Ευρύπυλου (Πύρρος - Πυρρίχιος).

Όποια και αν ήταν η μυθική «καταγωγή» του Πυρρίχιου, το σίγουρο είναι ότι τον χόρευαν από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Κρήτη, ενώ οι Σπαρτιάτες τον θεωρούσαν ένα είδος πολεμικής προπόνησης και τον μάθαιναν από μικρά παιδιά.




Για τον Πυρρίχιο βρίσκουμε αναφορές στον Όμηρο και τον Ξενοφώντα. Ο δεύτερος δε, κάνει λόγο και για μια άλλη, πιο «ελαφριά» ή «εκφυλισμένη» εκδοχή του Πυρρίχιου, την «πύρριχη». Αυτή η νεότερη εκδοχή του χορού υποβιβάζεται σε χορό συμποσίων, δε χορεύεται από ομάδες πολεμιστών χωρισμένους σε αμυνόμενους και επιτιθέμενους αλλά από μία ομάδα χορευτών (ανδρών και γυναικών) σε κύκλο.

Στις μέρες μας, τον Πυρρίχιο έχουν διασώσει οι Πόντιοι, σε μία μορφή που πλησιάζει την πύρριχη, χωρίς οπλισμό, με άνδρες και γυναίκες, αλλά αντί οι χορευτές να σχηματίζουν κύκλο, σχηματίζουν ευθεία γραμμή.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΤΕ


ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕΤΕ.

Μετάφραση στα Ελληνικά,History-of-Macedonia.com
ΓΚΕΟΡΓΚΕΦΣΚΙ: ..εάν αποδείξουμε ότι οι αρχ. Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, τότε αυτόματα ισχυριζόμαστε ότι εμείς είμαστε αυτοί οι αρχαίοι Μακεδόνες.
Πρώτα από όλα, ακόμα και αν ίσχυε ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, δεν σημαίνει ότι είναι οι σημερινοί Σκοπιανοί (απόγονοι τους), γιατί η ιστορία της περιόδου γνωρίζει μόνο 3 πολιτισμούς σε αυτήν την περιοχή των Βαλκανίων…τους Έλληνες, τους Ιλλυριούς και τους Θράκες.
Οι Μακεδόνες δεν υπήρξαν ως άλλος πολιτισμός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όποιον και αν συμβουλεύτηκα λέει το ακριβώς αντίθετο από εσάς…
ΓΚΕΟΡΓΚΕΦΣΚΙ: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, σας διαβεβαιώ!!
Τώρα το δεύτερο σημείο είναι ότι εάν υπάρχει κάποια βάση για εμάς να αποδείξουμε ότι οι αρχαίοι μακεδόνες είναι διαφορετικοί από τους αρχαίους Έλληνες, το συμπέρασμα μας θα είναι ότι είναι, ήταν κάτι διαφορετικό από τους σημερινούς Σκοπιανούς.
Στο μεταξύ είναι και κάτι άλλο. Δεν ξέρω αν είναι γενετικά οι ίδιοι, αλλά ξέρω ότι 120-130 χρόνια πριν τον Μέγα Αλέξανδρο, ο προ-προ-προ..παππούς του Αλέξανδρος Α’ [ο επονομαζόμενος Φιλέλλην] λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες στην Ελλάδα και αποδεικνύει την Ελληνική του καταγωγή από την Πελοπόννησο.
Από τότε και μέχρι την Γέννηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Μακεδονία είναι μέρος του Ελληνικού Κόσμου και παίρνει μέρος σε όλους τους αγώνες, σε όλα τα συμβούλια, σε όλες τις μάχες και σε όλα τα πολιτιστικά και πνευματικά γεγονότα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν λίγο σας διάβασα ότι δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα…πριν λίγο σας διάβασα ότι δεν τα πήγαιναν καλά μεταξύ τους. [σ.σ. Σκοπιανή λογική: Αν δεν τα πας καλά με άλλους, πάει να πει ότι έχετε διαφορετική εθνικότητα!!]
ΓΚΕΟΡΓΚΕΦΣΚΙ: Kοιτάχτε, μπορούμε να επικαλεστούμε πολλές παραθέσεις από γνώστες, αλλά σας λέω πως η Μακεδονία λειτουργούσε τότε. Όλες οι ημερομηνίες είναι γνωστές…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα υπήρξαν μεγάλοι πόλεμοι. Ο Φίλιππος τους κατέλαβε, τους σκότωνε…εάν ήταν τόσο στενά δεμένοι γιατί σκότωνε ο ένας τον άλλο; [σ.σ. Σκοπιανή λογική: Οι Σπαρτιάτες που κατέλαβαν την Αθήνα και σκότωσαν Αθηναίους, πάει να πει ότι έχουν διαφορετική εθνικότητα!!]
ΓKEOΡΓΚΕΦΣΚΙ: Το πιο σημαντικό πράγμα είναι το ακόλουθο… ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος είχαν σκοπό να ενώσουν τον Ελληνικό κόσμο…
…Είχαν σκοπό να νικήσουν τον μεγάλο εχθρό του Ελληνικού κόσμου, την Περσία…και τελικά ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος, ή καλύτερα ο Αλέξανδρος σε αυτήν την περίπτωση…
..όπου και αν κέρδισε, κέρδισε με το Ελληνικό όνομα…οπουδήποτε άφησε ένα ίχνος της παρουσίας του. είναι ίχνος της Ελληνικής του καταγωγής. και έχουμε εκατοντάδες μνημεία όπου αρχίζει με τις λέξεις Εγώ ο Έλλην/Του Έλληνος Αλεξάνδρου.
Έτσι μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, ο κόσμος που αφήνει πίσω, είναι ένας Ελληνικός κόσμος και ονομάζεται «Ελληνοποίηση της Μεσογείου». Ο Αλέξανδρος κάνει το μεγάλο μπαμ του Ελληνικού ονόματος…και πρόσφατα δεν ανακήρυξαν [σ.σ. Έλληνες] τον Μ. Αλέξανδρο ως τον Μεγαλύτερο Έλληνα όλων των εποχών για το τίποτα, γιατί έφτασε τον Ελληνικό πολιτισμό να φτάσει το ύψιστο σημείο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. (αγριεμένος): εάν ο Ελληνικός πολιτισμός είναι τόσο μεγάλος, εάν ο Αλέξανδρος ήταν τόσο μεγάλος και τον εξέλεξαν ως τον μεγαλύτερο Έλληνα, γιατί ως το 1990 δεν ήθελαν να ακούνε για αυτόν;; Γιατί μέχρι το 1990 δεν ήθελαν να ακούσουν για τους Μακεδόνες;; γιατί το όνομα Μακεδονία ήταν απαγορευμένο στην Ελλάδα;;
ΓΚΕΟΡΓΚΕΦΣΚΙ : Δεν είναι έτσι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πως δεν είναι έτσι Λιούμπκο;; Έτσι είναι!!! … Μιλούσε στους στρατιώτες του σε 2-3 γλώσσες
ΓΚΕΟΡΓΚΕΦΣΚΙ : Πάντα νοιαζόντουσαν για το Ελληνικό πνεύμα. Μην έχουμε παραισθήσεις…έτσι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Τότε γιατί ο Φίλιππος τους πολέμησε;.. γιατί τους νίκησε;;; έστησε ένα άγαλμα…[σ.σ. - Αν πολεμήσεις και... νικήσεις άλλους, πάει να πει ότι έχετε διαφορετική εθνικότητα]
ΓΚΕΟΡΓΚΕΦΣΚΙ : Περίμενε Μιλένκο…Γιατί η Αθήνα και η Σπάρτη πολέμησαν μεταξύ τους; γιατί η Θήβα και η Σπάρτη πολεμούσαν μεταξύ τους;; Όλες οι πόλεις πολεμούσαν μεταξύ τους…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Από την μεριά σου να ισχυρίζεσαι κάτι τέτοιο είναι…Δεν ξέρω εάν καταλαβαίνεις πως αυτό ακούγεται στους ανθρώπους που μας παρακολουθούν… [σ.σ. Σαν να μάθανε για πρώτη φορά ό,τι η γη είναι στρογγυλή ίσως;]
ΓΚΕΟΡΓΚΕΦΣΚΙ Kοίτα…δεν θέλω εμείς να έχουμε ψεύτικες παραισθήσεις…ο κόσμος που ο Μέγας Αλέξανδρος έχτισε είναι ένας Ελληνικός κόσμος…ο κόσμος που ο Μέγας Αλέξανδρος αφήνει πίσω του είναι ένας Ελληνικός κόσμος.
Αυτοί είναι ξεκάθαροι δείκτες που ο παγκόσμιος επιστημονικός κόσμος έχει αναγνωρίσει… και μέχρι σήμερα, βλέπουμε όλα τα μνημεία που έχουν μείνει από αυτήν την περίοδο, να έχουν αυτό το όνομα και επώνυμο… Γιατί δεν θέλουμε να το καταλάβουμε;;;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: περίμενε ένα λεπτό… γιατί δεν θες να μου εξηγήσεις εάν αυτό ήταν αλήθεια, γιατί οι Έλληνες δεν το εκτιμούσαν ως το 1990;;
ΓΚΕΟΡΓΚΕΦΣΚΙ : πως μπορείς να λες ότι δεν το εκτίμησαν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :Αφού δεν το έκαναν…δεν υπήρχε περιοχή με το όνομα Μακεδονία στην Ελλάδα…δεν υπήρχε αεροδρόμιο να λέγεται Μακεδονία…δεν υπήρχε Μέγας Αλέξανδρος…δεν υπήρχαν τίποτα από αυτά…
ΓΚΕΟΡΓΚΕΦΣΚΙ : περίμενε…υπήρχε άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Θεσσαλονίκη από τουλάχιστον όταν ήμουν 5 χρονών και επισκέφτηκα πρώτη φορά την Θεσσαλονίκη.. θυμάμαι αυτό το άγαλμα. Έχεις δίκιο για το αεροδρόμιο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : δεν υπήρχε περιοχή με αυτό το όνομα…
ΓΚΕΟΡΓΚΕΦΣΚΙ : Ναι, άλλαξαν το όνομα της περιοχής αρκετές φορές…αλλά να ισχυρίζεσαι ότι δεν εκτιμούσαν το πνεύμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν είναι καθόλου αληθινό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. : Πρώτον δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα….δεν έμοιαζαν καθόλου….τρίτον πολεμούσαν μεταξύ τους [σ.σ. κατευθείαν για τα γκίνες...οι αρχαίοι Μακεδόνες διέδωσαν μια γλώσσα που δεν μιλούσαν!!!]
ΓΚΕΟΡΓΚΕΦΣΚΙ :Μα όλες οι Ελληνικές πόλεις πολεμούσαν μεταξύ τους…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. : Μιλούσαν διαφορετική γλώσσα…λες ότι ένωσε τον Ελληνικό κόσμο…ας πούμε ο Γκορμπατσώφ ήταν υπέρ της της ένωσης της Γερμανίας αλλά δεν ήταν Γερμανός [σ.σ. το επιχείρημα της Χρονιάς!!!]..καταλαβαίνεις τι θέλω να πω;;
ΓΚΕΟΡΓΚΕΦΣΚΙ : Mιλένκο, κοίτα…ολόκληρη η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν Ελληνική..και ως σήμερα η λέξη είναι Ελληνική..μπορούμε να λέμε μεταξύ μας ιστορίες για παρηγοριά, αλλά αυτά είναι τα ιστορικά γεγονότα!!! Μέχρι να αποδείξουμε επιστημονικά ότι αυτά τα γεγονότα δεν είναι αληθινά…εντάξει..

AΡΧΑΙΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ


Κι όμως, οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν αποκλειστική ενασχόληση τη φιλοσοφία, τις τέχνες, τον πόλεμο ή τη λατρεία των θεών τους. Εκτός από τις σοβαρές αυτές ασχολίες, οι αρχαίοι είχαν τα δικά τους ανέκδοτα με πρωταγωνιστές διάσημα πρόσωπα της εποχής όπως ο Σωκράτης, ο Διογένης, ο Θαλής, ο Μέγας Αλέξανδρος κι άλλοι πολλοί…

Ο διάσημος για την κυνικότητά του φιλόσοφος ∆ιογένης ήταν ιδιαίτερα καυστικός. Κάποτε, βλέποντας κάποιον να δείχνει ερωτευµένος µε µια πλούσια γριά, είπε: «Σ’ αυτήν δεν κάρφωσε τα µάτια του, αλλά τα δόντια του». Σε μια άλλη περίσταση, ζητούσε ελεηµοσύνη από ένα άγαλµα κι όταν τον ρώτησαν γιατί κάνει κάτι τέτοιο, εκείνος απάντησε «εξασκούµαι στο να µην απογοητεύοµαι από την αναισθησία των ανθρώπων».

Σε ένα τρίτο περιστατικό, ο Διογένης ζήτησε από κάποιον βοήθεια με τον ακόλουθο τρόπο: «Αν έδωσες σε άλλον, δώσε και σε µένα. Αν δεν έδωσες σε κανέναν, τότε άρχισε από µένα». Μέχρι τις μέρες μας έχει φτάσει και το περιστατικό με τον Διογένη και τον φαλακρό άνδρα που άρχισε να τον βρίζει. Ο ∆ιογένης τότε του απάντησε: «∆εν σου ανταποδίδω τις βρισιές,αλλά θα ήθελα να πω ένα “µπράβο” στις τρίχες σου, γιατί απαλλάχτηκαν από ένα κακορίζικο κεφάλι».

Και ο φιλόσοφος Αρίστιππος, μαθητής του Σωκράτη, έχει αφήσει μερικά απολαυστικά και τσουχτερά ανέκδοτα. Κάποτε, ένας πατέρας ζήτησε από τον Αρίστιππο να διδάξει τον γιο του. Ο φιλόσοφος ζήτησε ως αµοιβή 500 δραχµές και ο πατέρας άρχισε τα παζάρια θεωρώντας το ποσό υπερβολικό. «Με τόσα χρήµατα θα µπορούσα να αγοράσω ένα ζώο» είπε. «Αγόρασε», του απάντησε ο Αρίστιππος. «Έτσι θα έχεις δύο».

Μια άλλη φορά, κάποιος είπε στον Αρίστιππο ότι η Λαΐδα, η γνωστή εταίρα, δεν τον αγαπά αλλά προσποιείται. Τότε εκείνος του αποκρίθηκε: «Ούτε το κρασί ή το ψάρι µε αγαπούν, εγώ όµως τα απολαµβάνω».

Φυσικά, δεν θα έμενε έξω από το χoρό και ο Σωκράτης. Κάποτε, κάποιος τον κλώτσησε και ο σπουδαίος φιλόσοδφος δεν αντέδρασε. Οι σύντροφοί του ταράχτηκαν και τον ρώτησαν πώς ανέχεται, άπραγος, µια τέτοια συµπεριφορά κι εκείνος τους απάντησε: «Αν µε κλωτσούσε γάιδαρος µήπως θα έπρεπε να του ανταποδώσω την κλωτσιά;». Κάποτε, ο δάσκαλος ρωτήθηκε αν είναι καλό να παντρεύεται κανείς ή όχι απάντησε «ό,τι απότα δυο κι αν κάνει κάποιος, θα µετανιώσει».

και ακόμα…

Κάποιος ταξιδιώτης ρώτησε έναν µάντη πώς είναι η οικογένειά του. Ο µάντης απάντησε «όλοι καλά, το ίδιο κι ο πατέρας σου». Ο ταξιδιώτης επισήµανε πως ο πατέρας του έχει πεθάνει εδώ και χρόνια. Και ο µάντης του είπε: «Μιλάµε για τον πραγµατικό σου πατέρα…».

Όταν ένας µισογύνης έβαλε πάνω σε µια ασπίδα τη νεκρή αλλά γλωσσού και καβγατζού, όσο ζούσε, σύζυγό του για να την πάει στο νεκροταφείο, οι φίλοι του αναρωτήθηκαν για την επιλογή της ασπίδας. Κι εκείνος απεφάνθη: «Της άρεσαν οι µάχες». 
 
Ρώτησε κάποιος έναν ανόητο δάσκαλο: «Πώς λεγόταν η µητέρα του Πριάµου;». Ο δάσκαλος βρέθηκε σε δυσκολία, αλλά έδωσε την απάντηση: «Εµείς πάντως, για να την τιµήσουµε, την λέµε κυρία». 
 
 Τα αστειάκια της αρχαίας εποχής καταγράφονται στο βιβλίο του συγγραφέα έργων κυρίως Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας Σωκράτη Γκίκα «Ανέκδοτα των Αρχαίων Ελλήνων». Τα ανέκδοτα αντλήθηκαν από τα κείµενα του Πλουτάρχου, τις βιογραφίες του ∆ιογένη του Λαέρτιου, τις κωµωδίες του Αριστοφάνη, το Ανθολόγιο του Στοβαίου και τα αστεία του Ιεροκλή.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΖΗΤΑΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ


ΠΟΛΥΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΤΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΕΝΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΙΤΑΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.
ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ.
ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ( ΚΑΤ ΕΜΕ Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ.....) ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΟΤΙ ΩΡΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΠΟΝΗΡΑ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ.
ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΟΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ . ΝΑΙ ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ.
ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ. ΔΙΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ , ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ (ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ,ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ,ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΕΝΝΑΣ,)ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΡΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ.
ΗΞΕΡΑΝ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛ(Η)ΣΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ.ΑΦΗΣΑΝ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ.ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛ(Η)ΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΞΕΧΝΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
Α) ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Β) ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΞΟΡΥΞΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΕΥΜΑΤΑ(ΧΡΥΣΟ,ΑΣΗΜΙ,ΠΛΟΥΤΩΝΙΟ,ΚΛΠ)
Γ) ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ
ΩΡΑΙΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ( Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ) ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΘΕΛΕΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΑ ΑΠΟΛΥΕΙ ΚΟΣΜΟ ( Π.Χ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ,ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ,ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ).ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΑΠΕΙΡΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΑΛΛΟΙ ΤΗΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΧΙ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΕΧΩ ΠΟΛΥ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ.
ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟ ΛΕΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ( ΒΛΕΠΕ ΟΣΕ,ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ) ΑΝΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΟΙΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΜΕΣΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ (ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ) ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ; ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ( ΟΤΕ,ΔΕΗ,ΟΠΑΠ,ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ,ΚΑΖΙΝΟ,ΔΙΟΔΙΑ,ΝΕΡΟ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ,ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,ΕΚΑΒ,ΣΧΟΛΕΙΑ) ΕΥΤΕΣ ΤΙ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΝΑΙ ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΑΔΕΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΤΕΤΟΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΟΠΤΕΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ.
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΗΣΥΧΟΥΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΚΑΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΥ ΚΛΕΒΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ
ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ.ΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΝ ΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΠΙΤΙΔΕΣ .
ΟΙ ΕΧΩΝ ΓΝΩΣΗ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΑΤΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ!

ΜΕΓΑΛΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ


Δεν φαίνεται να αποφεύγουμε το μοιραίο με το καινούργιο πρόγραμμα – αντίθετα, θα εξουδετερωθεί η βόμβα της ελληνικής χρεοκοπίας, η οποία απειλεί όχι μόνο την Ευρωζώνη, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.

Εάν η παραμονή μας στην Ευρωζώνη θα είχε ως αναπόφευκτη συνέπεια την υποταγή μας στο ΔΝΤ ή στη Γερμανία, την ολοκληρωτική απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, την κατάλυση της Δημοκρατίας, τις προσβολές στην υπερηφάνεια και στην αξιοπρέπεια μας, τη λεηλασία των δημοσίων επιχειρήσεων,

την καταστροφή των μικρομεσαίων ελληνικών εταιρειών, τη συνέχιση της νόμιμης φοροδιαφυγής των ξένων πολυεθνικών, τη φορολογική «υφαρπαγή» της περιουσίας μας, το συνεχή περιορισμό του κοινωνικού κράτους και τη διαρκή μείωση των αμοιβών, μέχρι τo σημείο που η πιο κουραστική και εξοντωτική εργασία να μην μπορεί, με βεβαιότητα, να μας εξασφαλίσει καν τα απολύτως απαραίτητα

εάν οι εναλλακτικές λύσεις ήταν είτε αυτή η κατάσταση, είτε η εγκατάλειψη της Ευρωζώνης, όλες οι δυσκολίες, μεγάλες ή μικρές, της υιοθέτησης ενός εθνικού νομίσματος, θα έμοιαζαν να είναι σταγόνα στον ωκεανό”.

Δανειζόμενοι, με δικές μας συμπληρώσεις και παραλληλισμούς, κάποιες σκέψεις του Βρετανού οικονομολόγου J.S.Mill, καθώς επίσης πιστεύοντας ότι, τίποτα στην Οικονομία δεν είναι άσπρο ή μαύρο, ενώ δεν πρέπει ποτέ να είναι κανείς απόλυτος ή δογματικός, έχουμε την άποψη πως ήλθε η στιγμή να επανεξετάσουμε το «ευρωπαϊκό θέμα» – τονίζοντας ότι θεωρούσαμε ανέκαθεν πως, αφενός μεν δεν ήταν τελικά ωφέλιμη η είσοδος μας στη ζώνη του ευρώ, αφετέρου ότι η ενδεχόμενη έξοδος μας θα ήταν το λιγότερο καταστροφική.

Αν και παραμένουμε ακόμη στις παραπάνω απόψεις μας για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα, θεωρούμε πως εάν τελικά επιβληθεί στη χώρα μας το νέο, πολύ πιο «υφεσιακό» πρόγραμμα του ΔΝΤ, εάν τελικά ψηφισθεί δηλαδή από την κυβέρνηση, χωρίς να σταματήσει ο δανεισμός από την Τρόικα (κάτι που δεν είναι σίγουρο, αν και δεν πιστεύουμε ότι διακινδυνεύει η επόμενη δόση), η χώρα μας θα δυσκολευθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία – ενώ προηγουμένως θα έχει λεηλατηθεί τόσο η δημόσια, όσο και η ιδιωτική περιουσία της.

Ειδικότερα, είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να παραμείνει για πολλά χρόνια σε αρνητικούς ή σε ελάχιστα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, «εκτός αγορών» – ενώ τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, κυρίως λόγω των υπέρογκων τόκων, θα περιοριστούν ελάχιστα, το δημόσιο χρέος θα αυξάνεται, η σχέση του προς το ΑΕΠ θα ακολουθήσει ανοδική πορεία, η ανεργία θα κορυφωθεί και οι Έλληνες θα εξαθλιωθούν.

Ο αισιόδοξος Πίνακας Ι, ο οποίος συνοδεύει το «μεσοπρόθεσμο» προϋπολογισμό που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και στον οποίο συνεχίζει να μην αναφέρεται τίποτα για ανάπτυξη, είναι βοηθητικός στα συμπεράσματα μας:

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Προϋπολογισμός με παρεμβάσεις και αποκρατικοποιήσεις

Δείκτες 2011 2012 2013 2014 2015
ΑΕΠ 225.400 228.400 235.500 242.900 251.900
Τόκοι* 15.800 17.900 20.900 21.300 21.700
Τόκοι / ΑΕΠ 7,0% 7,8% 8,9% 8,8% 8,6%
Έσοδα 58.900 60.959 62.454 63.192 64.924
Τόκοι / Έσοδα 26,82% 29,36% 33,46% 33,71% 33,42%
Έλλειμμα ΓΚ -17.065 -14.916 -11.399 -6.385 -2.991
Έλλειμμα / ΑΕΠ -7,6% -6,5% -4,8% -2,6% -1,2%
Δημοσιονομικό κενό 6.487 12.584 19.510 27.210 33.583
Δημόσιο Χρέος** 352.436 364.886 371.436 364.503 351.356
Χρέος / ΑΕΠ 155,5% 159,8% 157,7% 150,1% 139,5%

* Τόκοι σε δεδουλευμένη βάση

** Γενικής κυβέρνησης

Πηγή: Μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός

Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

Ακόμη και από αυτόν τον «αισιόδοξο» πίνακα, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τόσο τις απαιτούμενες «παρεμβάσεις» (νέα μέτρα), όσο και μία εκτεταμένη «εκποίηση» της δημόσιας περιουσίας, διαπιστώνουμε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας μας (ΑΕΠ) θα είναι ελάχιστη. Το σημαντικότερο στοιχείο βέβαια είναι το ότι, το σύνολο των νέων εσόδων που θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση με την αύξηση των φόρων ή με τις μειώσεις των δαπανών (δημοσιονομικό κενό!), είναι ύψους99,3 δις € για την πενταετία – όσο δηλαδή το σύνολο των υπέρογκων τόκων, τους οποίους οφείλουμε να πληρώνουμε στους δανειστές μας (100,3 δις €).

ΟΜΑΣ Ε ΥΠΑΡΧΕΙ;


Σύμφωνα με όσα έχουν κατά καιρούς γραφτεί και ειπωθεί, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά σχετικά με την ύπαρξη της.....
Πολλοί λενε πως δεν είναι παρά δημιούργημα της φαντασίας ορισμένων που σκοπίμως εκμεταλλεύονται το όνομα της με σκοπό την πνευματική καταστολή των Ελλήνων και του Ελληνισμού γενικότερα… Έχουν γίνει αναφορές σχετικά με την δράση της και έχει ειπωθεί μεταξύ άλλων πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επιστημονική ομάδα ξένων συμφερόντων (NASA) στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες που απλά υιοθέτησε το όνομα της θρυλικής "ομάδος Έψιλον"…. Λέγεται ότι τα μέλη της είναι Έλληνες με ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό επίπεδο.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η "ομάδα Έψιλον"...; Ποιοι είναι τα μέλη της...; Ποιος ο σκοπός της...;

Η "ομάδα Έψιλον" χρονολογείται τουλάχιστον από τους Μινωικούς χρόνους (1500 - 1700 πχ).Ακούγοντας σήμερα κανείς περί "ομάδος Έψιλον" σχηματίζει αυτόματα στο νου την εικόνα μιας πανάρχαιας απόκρυφης αλλά πανταχού παρούσας Ελληνικής οργάνωσης η οποία χρησιμοποιώντας διαχρονικά την την προχωρημένη ακόμα και για την εποχή μας κρυμμένη γνώση των αρχαίων προγονών μας που μεταφέρετε με απόλυτη μυστικότητα στα μέλη της από εποχή σε εποχή και εικάζεται πως έχει σκοπό:

** Να διασφαλίσει με κάθε έννομο μέσο τα συμφέροντα του Ελληνισμού.

** Να αποκαταστήσει στην διεθνή κοινή γνώμη με αδιάσειστα στοιχεία τις παραποιημένες από τους εκάστοτε εξουσιαστές, ιστορικές και επιστημονικές αλήθειες που σκόπιμα αποκρύφτηκαν ή αλλοιώθηκαν για να μειώσουν τον χαρακτήρα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού

** Να επιτύχει μέσο δημοκρατικών διεργασιών και ελευθέρας βουλήσεως κάθε έλλογου όντως του πλανήτη μας, την πνευματική αποδοχή και ανάδειξη του Ελληνικού ιδεώδους ως τρόπου ζωής σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, σε αντίθεση με τις προθέσεις των Σιωνιστών που μεθοδικά εξασκώντας πάσης φύσεως βία με ύπουλα σκοταδιστικά μέσα, προσπαθούν να ασκήσουν ένα είδος παγκόσμιας δικτατορίας που έχει σκοπό την πνευματική και οικονομική υποδούλωση του ανθρώπινου γένους.

** Να αποκαλύπτει εκ τον προτέρων οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη εγκληματική ενέργεια κατά του Ελληνισμού και της ανθρωπότητας γενικότερα.

Ορισμένοι λένε πως η "ομάδα Έψιλον" στις μέρες μας διεξάγει ένα μυστικό πόλεμο που τα πεδία των μαχών του σήμερα περιλαμβάνουν όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής όπως Πολιτική, οικονομία, επιστήμη, κοινωνία, περιβάλλον.

Στην προσπάθεια αυτή η "ομάδα Έψιλον" έχει απλωθεί σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο με πολυάριθμα "μυημένα μέλη" και ένα ευρύτατο δίκτυο ροής πληροφοριών, ενώ χρησιμοποιεί κάθε υπερσύγχρονο μέσο ή άγνωστες πήγες ενέργειας καθώς και ασύλληπτες επιστημονικές μεθόδους, γνωστές από τα αρχαία ελληνικά μυστήρια που για τον μέσο άνθρωπο και τα σημερινά δεδομένα αγγίζουν τα όρια μεταφυσικής ή τον χώρο επιστημονικής φαντασίας…

Η τήρηση πλήρους μυστικότητας ήταν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της περασμένης 10ετιας νόμος απαράβατος.

Για λόγους στρατηγικής τα τελευταία 10 χρόνια κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει μια πλήρως ελεγχόμενη ροή πληροφοριών προς το ευρύ κοινό γύρο από την ύπαρξη και της δραστηριότητες της "ομάδος Έψιλον", ιδίως μέσω συγγραφέων , (Φουράκης - Κεραμιδάς κ.α) ώστε κατά αυτόν τον τρόπο να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα ιδεολογικό περιεχόμενο και δράση της οργανώσεως, γεγονός που θα είχε σαν αποτέλεσμα αφ' ενός την προσέλκυση νέων μελών και αφετέρου την Εθνική αφύπνιση στα απλά στρώματα του λαού.

Στην πρώτη φάση ροής πληροφοριών, ορισμένες ξένες μυστικές υπηρεσίες ανησύχησαν από το γεγονός ότι γρήγορα η ομάδα Ε απέκτησε ερείσματα στον απλό λαό και για αντιπερισπασμό άρχισαν να διαδίδουν μέσο εντολοδόχων πρακτόρων ή αφελών δημοσιογράφων ότι η ύπαρξη της "ομάδος Έψιλον" είναι ένα προϊόν φαντασίας που κατασκευάσθηκε απλός για να καλύψει τους ευσεβείς πόθους κάποιων υπεραισιοδοξιών εθνικοφρόνων.

Άλλοι πράκτορες η ακόμα παραπλανημένοι αρθρογράφοι υποδυόμενοι τον ρόλο του υπερπατριώτη προσπάθησαν να προκαλέσουν αποστροφή της κοινής γνώμης προς την οργάνωση και συγχρόνως σύγχυση γύρο από το θέμα, υποστηρίζοντας δολίως ότι οι πληροφορίες για την ύπαρξη της διαχέονται έντεχνα από ανθελληνικούς κύκλους που θέλουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα εφησυχασμού στην χώρα μας, ώστε μοιραία ο Ελληνικός λαός ξεχνώντας το "Συν Αθηνά και Χείρα κίνει" να καταστεί αδρανής και να οδηγηθεί σε πλήρη πνευματική καταστολή και παθητικότητα μπροστά σε οποιεσδήποτε σχεδιαζόμενες για την περιοχή εξελίξεις, επαναπαυμένος στις πατριωτικές παρεμβάσεις μιας φανταστικής, κατά τους ισχυρισμούς της οργάνωσης, που ως από μηχανής Θεός ανελάμβανε να τον προστατεύσει από οποιονδήποτε επερχόμενο κίνδυνο….

Οι ίδιοι κύκλοι άρχισαν να υποστηρίζουν ανυπόστατες θεωρίες εξ ονόματος της με σκοπό να φέρουν σε αντίθεση τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία διασπείροντας διχόνοια διαμορφώνοντας 2 αντιμαχόμενα στρατόπεδα (Ελληνιστές - Ορθόδοξοι) ώστε στο μέλλον να αποτελούν εύκολη λεία στα χέρια των εξουσιαστών…

"Μέλη" της υποστηρίζουν πως η ίδρυσε το 1970 δυο τοπικές "θυγατρικές ομάδες", Στην Ρωσία την "ομάδα 68" ή "ΜΗΔΕΙΑ" και στην Γιουγκοσλαβία την "ομάδα 69" ή "ΑΘΗΝΑ".

Οι αριθμοί 68 και 69 προέρχονται από το άθροισμα των γραμμάτων σύμφωνα με την συνήθεια των Ελλήνων να μετατρέπουν τα γράμματα σε αριθμούς (λεξαριθμικό άθροισμα).

Το όνομα της "ομάδος Έψιλον" προέρχεται από το σύμβολο "Ε" που υπήρχε στο Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς και σύμφωνα με το λεξαριθμικό άθροισμα σημαίνει "ΕΛΕΥΣΙΣ ΔΙΑ". ΔΙΑΜΑΧΗ " ΕΛΛΗΝΙΣΤΩΝ - ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ". Ακόμη "μέλη της ομάδας" παίρνουν θέση στην διαμάχη Ελληνιστών - Εκκλησίας σχετικά με το παρελθόν των Ελλήνων.

Οι Εκκλησιαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ειδωλολάτρες πράγμα που σύμφωνα με την "ομάδος Έψιλον", με συγγραφείς και σοφούς Έλληνες ακόμα και με Αποστόλους δεν ισχύει … Τώρα ποιος έχει δίκιο είναι άγνωστο.

Η "Διαμάχη" αυτή κρατάει αιώνες και πολλές φορές στο παρελθόν έχουν γίνει συγκρούσεις και φυσικά ορισμένοι επωφελούνται από αυτήν την "εσωτερική αντιπαράθεση".

Μεταξύ άλλων έχουν κατά καιρούς ειπωθεί τα αληθή ή αναληθή στοιχεία πως οι Έλληνες ανέμεναν τον ερχομό του Ιησού όχι μόνο επειδή είχαν αφιερώσει ναούς στον "άγνωστο Θεό" αλλά γιατί υπήρχαν συγκεκριμένες προφητείες των προγονών τους, που ανέφεραν το γεγονός της έλευσης του.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αφιερώσει ναούς στον "άγνωστο Θεό" όπως αναφέρει ο Παυσανίας.

Λέγεται πως η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στην Ν. Σμύρνη είναι κτισμένη (1870) πάνω από ένα αρχαίο κτίσμα το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αποτελούσε τμήμα βωμού προς τον άγνωστο Θεό.

Στην αρχαιότητα από εκείνη την περιοχή περνούσε δρόμος που ένωνε το Φάληρο με την Αθήνα. Από εκεί πέρασε ο Απόστολος Παύλος κατά την επιστροφή του από την Μακεδονία ( 1 αιώνα μ.χ ) και από την ύπαρξη του Ναού εμπνεύστηκε την ομιλία του προς τους Αθηναίους στον Άρειο Πάγο.

Ο Σόλων γράφει για κάποιον Θεό που θα προέλθει από θνητή γυναίκα θα υβρισθεί και θα σταυρωθεί.Η Σίβυλλα η Κυμαία προφήτευσε τον 3ο πχ αιώνα πως ο Υιός του Θεού θα έρθει στην γη με ανθρώπινη σάρκα, το όνομά του θα έχει 4 φωνήεντα και 2 σύμφωνα και το άθροισμα του ονόματός του σύμφωνα με το λεξαριθμικό άθροισμα θα είναι 888.

Πράγματι το όνομα ΙΗΣΟΥΣ δίνει άθροισμα 888. Έτσι σε πολλά κτίσματα (μεταξύ αυτών και σε βυζαντινά όπως της Αγ. Σοφίας) υπάρχει το "οκτάκτινο αστέρι" που συμβολίζει τις εκατοντάδες , τις δεκάδες , και τις μονάδες του αριθμού 888. (…)

Οι ιερείς του ΔΙΑ φορούσαν σταυρούς και έτσι λέγεται πως ο σταυρός είναι ελληνικό σύμβολο.

Ο Σωκράτης σε συζήτηση του με τον μαθητή του Αλκιβιάδη αναφέρει πως περιμένει κάποιον απεσταλμένο από τον ουρανό που θα διδάξει τον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι σε ανθρώπους και Θεούς. Με αυτή τη θεωρία καταδικάστηκε και ήπιε το κώνειο.

Όταν ο Ιησούς είδε τους Αχαιούς Κρήτες είπε "Ελήλυθεν η ώρα να δοξασθή ο Υϊος του ανθρώπου" (Ιωαννης ΙΒ, 20-23 Παλαια Διαθηκη).

Πράγματι οι Κρήτες Αχαιοί είχαν μεταναστεύσει στην Παλεστίνη το 1500 πχ. Η Παλαιστίνη όπως αναφέρει ο Έλληνας εκεί πρέσβης Γ. Τσομπαρτζής το 1905, πήρε το όνομα της από τον Ηρόδοτο.

Το Νότιο τμήμα της ονομαζόταν "νεγέβ των Χερεθί" δηλαδή "νοτος των Κρητών". Πόσο αληθεύουν όλα αυτά όμως ;

Γεγονός είναι πάντως πως οι Έλληνες δέχθηκαν εύκολα τις διδασκαλίες του Ιησού που προσομοίαζαν με το θρησκευτικό - ιδεολογικό τους υπόβαθρο. Κλείνοντας:

** ΑΝ υπάρχει η "ομάδος Έψιλον" αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι ο Ελληνισμός θα πρέπει να επαναπαυτεί και να εναποθέσει την τύχη του στις ενέργειες αυτής. Ουδέποτε επήλθε λύση στα εθνικά ζητήματα μέσο κάποιων οργανώσεων (περίπτωση ΚΥΠΡΟΥ , καταστροφή ΣΜΥΡΝΗΣ κ.α).

Ο ελληνισμός πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση η τυχόν ύπαρξη της "ομάδος Έψιλον" να αποτελέσει όπλο στα χέρια ανθελλήνων και μέσο εφησυχασμού του Ελληνικού έθνους.

** ΑΝ ΔΕΝ υπάρχει η ομάδα Ε αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να επικρατήσει ηττοπάθεια και να κυριαρχήσει το πνεύμα της υποταγής.

Ο Ελληνισμός ανέκαθεν διέθετε πρότυπα ηρωισμού και πατριωτικής αυτοθυσίας όπως μας έχει διδάξει η ιστορία.

- Είτε υπάρχει ή όχι η ομάδα Ε, το ζήτημα εντοπίζεται στην δική μας δράση, και στον προσωπικό αγώνα του καθενός μας.

-- Είτε υπάρχει ή όχι η ομάδα Ε το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς προς ανατροπή της υφισταμένης παρακμιακης καταστάσεως.

-- Είτε υπάρχει ή όχι η ομάδα Ε, ας μην αναμένουμε ούτε από αυτή ούτε από κανένα άλλο την "εξ ουρανού σωτηρία μας", εάν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε την βούληση και την δύναμη να αγωνισθούμε για την Εθνική μας κυριαρχία και Αξιοπρέπεια…

-- Αφελείς όσοι πιστεύουν πως η ομάδα Ε κατέχει το "υπερόπλο" που "θα προστατεύσει την Ελλάδα την ύστατη στιγμή…."

-- Μέλη της Ομάδος Ε είναι ο καθένας μας ξεχωριστά, δηλαδή οποίος αγωνίζεται έστω και από μέσα του για την διάσωση του Ελληνισμού ανεξάρτητου πολιτικής ή θρησκευτικής πεποιθήσεως…

Δυστυχώς η ΘΡΥΛΙΚΗ βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας κάηκε. Μέσα εκεί υπήρχαν έγγραφες αποδείξεις για την δημιουργικότητα και την σημαντικότητα της Ελληνικής αξίας … Υπάρχουν όμως στοιχεία στις αποθήκες του Βατικανού όπου δυστυχώς ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η είσοδος στους πάντες με σκοπό την απόκρυψη της αλήθειας.

Σύντομα όμως θα αποκαλυφθεί λένε ορισμένοι (... ) η αλήθεια η οποία θα αναβλύσει από τις προσπάθειες όλων μας… "Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον"

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More