ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ


Αφού αποκάλεσε «λαμόγια» και «κλέφτες» τους υποψήφιους βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ, στο νομό Ηρακλείου, Κρήτης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΕΠΑΜ, Θανάσης Ντελής, τους πέταξε στα μούτρα αντίγραφα των «Μνημονίων» αλλά και βιβλία που θα έπρεπε να διαβάσουν πριν βγουν να υποστηρίξουν στον αέρα τις απόψεις τους.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή του Κρήτη TV.


ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ ΠΙΣΤΑ ΣΕ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΔΝΤ


Θυμάστε την Ισλανδία;
Που πτώχευσε;
Που ακούγαμε τις ειδήσεις και κουνάγαμε το κεφάλι με συμπόνοια ή με οίκτο;
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναβάθμισε λοιπόν κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας στην κατηγορία ΒΒΒ- για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της, εξέλιξη που επιτρέπει στη χώρα, η οποία βυθίσθηκε στην χρηματοοικονομική άβυσσο το 2008, να θεωρείται εφεξής ως αξιόπιστος δανειολήπτης!

 «Η επιστροφή της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε ξένο συνάλλαγμα της Ισλανδίας στην κατηγορία ‘επενδύσεις’ μεταφράζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προκειμένου να.... αποκατασταθεί η μακροοικονομική σταθερότητα στη χώρα, η οποία έφερε επιτυχώς εις πέρας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για την ανοικοδόμηση της χρηματοοικονομικής αξιοπιστίας της χώρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος Fitch.

 Γιατί να μας ενδιαφέρουν όλα αυτά θα πείτε,όταν εμείς έχουμε το δικό μας δράμα; Γιατί η Ισλανδία επέλεξε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από τον δικό μας και τέσσερα χρόνια μετά όλη η οικονομική της “εικόνα” ένα γίνει πολύ ,πολύ καλύτερη! Εμείς δύο χρόνια μετά πάμε από το κακό στο χειρότερο και ο δρόμος φαίνεται ότι οδηγεί στο απόλυτο χάος. Τι έγινε λοιπόν στην Ισλανδία; Το 2008,η Ισλανδία πτώχευσε.
Δεν απέφυγε δηλαδή αυτό που προσπαθούμε να αποφυγούμε εμείς δυο χρόνια. Το χρέος της το 2007,ένα χρόνο πριν “βαρέσει κανόνι” ήταν 900% του ΑΕΠ!
Κάπου εκεί ήρθς και η οικονομική κρίση του 2008 με αποτέλεσμα οι τρεις τράπεζές της να πτωχεύσουν και το νόμισμά της να χάσει το 85% της αξίας του έναντι του ευρώ. Ο πανικός ήταν ανπόφευκτος.
Ο πρωθυπουργός της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης συνασπισμού Γκέιρ Χόρντε βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την παροχή δανείου ύψους 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Βρετανία και Ολλανδία έδιναν ακόμα 2.5 δισεκατομμύρια. Και τότε εμφανίστηκαν ποιοι λέτε; ΔΝΤ και ΕΕ που πρότειναν να αναλάβουν …τη κατάσταση. Κι εκεί έκαναν πρόωρες εκλογές,τον Απρίλιο του 2009.
Η κυβέρνηση που προέκυψε γρήγορα βρέθηκε σε δυσμένεια,γιατί έπρεπε να πληρώσει πάνω από 3 δις ευρώ.
Κάτι που σήμαινε επιπλέον θυσίες για τους πολίτες.
Κι αυτοί δεν το άντεξαν. Τα πολιτικά κόμματα δεν είχαν άλλη επιλογή από το να στηρίξουν την άποψη των πολιτών που δεν είχαν άλλες δυνάμεις να πληρώνουν. Ο πρωθυπουργός Όλαφ Ραγκνάρ Γκρίμσον αρνήθηκε να επικυρώσει τον νόμο το οποίο ανάγκαζε τους πολίτες να σηκώσουν τα βάρη των Ισλανδών τραπεζιτών και συμφώνησε να συγκαλέσει δημοψήφισμα.
Από την άλλη η πίεση αυξήθηκε. Όταν η Ισλανδία ετοιμαζόταν για δημοψήφισμα, το ΔΝΤ απειλούσε την χώρα να στερήσει οποιαδήποτε βοήθεια. Η Βρετανική κυβέρνηση απειλούσε να παγώσει τις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις των Ισλανδών. Τα επιχειρήματα όπως τα περιγράφει ο ίδιος ο Ισλανδός πρωθυπουργός: «Μας έλεγαν ότι ή θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμά τους ή θα γίνουμε Κούβα “.
Στο δημοψήφισμα που έγινε το Μάρτιο του 2010 το 93% των Ισλανδών ψήφισαν κατά της πληρωμής των χρεών. Το ΔΝΤ αμέσως πάγωσε τους δανεισμούς . Οι Ισλανδοί όμως δεν είχαν πια τίποτα να χάσουν. Η κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνες για αστικές και ποινικές ευθύνες κατά των όποιων υπευθύνων για την οικονομική κρίση. Αξιωματούχοι και τραπεζίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Η χώρα υιοθέτησε νέο Σύνταγμα το οποίο συνέταξαν πολίτες οι οποίοι δεν ήταν ενταγμένοι σε κανένα κόμμα.
Το Σύνταγμα γράφτηκε στο διαδίκτυο,για να μπορούν οι συντάκτες του να δέχονται σχόλια. Το Σύνταγμα θα παρουσιαστεί στις επόμενες εκλογές. Και τώρα τα νούμερα: •Η Ισλανδία με πολύ λιγότερο πληθυσμό από την Ελλάδα βεβαίως -μόλις 320.000- χωρίς όμως βιομηχανία,γεωργία και πλουτοπαραγωγικές πηγές ,έχοντας ουσιαστικά μόνο αλιεία έχει ανάπτυξη 3,1% και περίπου 7% ανεργία!
Μήπως -λέμε μήπως- κάνουμε κάτι πολύ λάθος;
Και βέβαια είναι περίεργο ότι όλα αυτά πρέπει να ψάξει κάποιος για να τα πληροφορηθεί ,γιατί παραδόξως δεν “παίζονται” από τα ΜΜΕ.

ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΕΝΑΡΙΟ


Από ότι φαίνεται απασχολούν πολύ τις ΗΠΑ τα τεκταινόμενα στη μαρτυρική Κύπρο της οποίας η θέση έχει γίνει εξόχως σημαντική μετά την ανακάλυψη του φυσικού πλούτου που διαθέτει.
Οι σχέσεις της Λευκωσίας με τον αμερικανικό παράγοντα απασχόλησαν τα στελέχη της Stratfor, σύμφωνα με την ηλεκτρονική αλληλογραφία που διέρρευσε στο Wikileaks, κατά την ημέρα της εξαφάνισης του Christopher Metsos από τη Κύπρο. Πρόκειται για το μοναδικό ασύλληπτο μέλος του ρωσικού δικτύου κατασκοπείας που εξάρθρωσε το FBI τον Ιούνιο του 2010 και οδήγησε στη μεγαλύτερη ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Είχαμε την κυπριακή υπηρεσία στο μισθολόγιό μας για χρόνια.Δεν γνωρίζω ποιος τους έχει αγοράσει αυτή την περίοδο. Αναμφίβολα αυτός που έχει δώσει τα περισσότερα», ισχυρίζεται ο αντιπρόεδρος της Stratfor Fred Burton σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τους υπαλλήλους της εταιρείας στις 5 Ιουλίου 2010, την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε ότι οι κυπριακές Αρχές έχουν στα χέρια τους τον φορητό υπολογιστή του Ρώσου κατασκόπου (σ.σ. το όνομα που αναγραφόταν στο διαβατήριο του ανήκε σε 5χρονο παιδί που απεβίωσε στον Καναδά).
Ο Μetsos βρισκόταν στην Κύπρο από τις 17 Ιουνίου και συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας δύο εβδομάδες αργότερα ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τη Βουδαπέστη. Αφού κατέβαλε εγγύηση ύψους 27.000 ευρώ και παρέδωσε τα ταξιδιωτικά έγγραφά του, ο Metsos αφέθηκε ελεύθερος με την προϋπόθεση να παρουσιάζεται καθημερινά σε αστυνομικό τμήμα. Μέσα σε λίγες ημέρες ο Ρώσος κατάσκοπος είχε εξαφανιστεί από το νησί αφήνοντας πίσω τον υπολογιστή του και το πλαστό διαβατήριό του.
Σε άλλο μήνυμά του, o Βurton αμφιβάλλει αν οι κυπριακές Αρχές όντως έχουν τα μέσα και την ικανότητα να ερευνήσουν τα κρυφά μηνύματα στον υπολογιστή του Rώσου πράκτορα. «Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα πραγματοποιήσουν οι Ρώσοι ή οι Αμερικανοί τις έρευνες», επισημαίνει ο Μπάρτον. Με αυτή του την επισήμανση συμφωνεί και ο επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών ερευνών της Stratfor. «Ναι, το θέμα είναι αν θα παραδώσουν ή όχι οι Κύπριοι τον υπολογιστή στις ΗΠΑ», συμπληρώνει ο υπάλληλος που, όπως φαίνεται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, γνώριζε ότι ο Metsos ήταν αυτός που διαχειριζόταν τα χρήματα του ρωσικού δικτύου κατασκοπείας που δρούσε επί δεκαετία στις ΗΠΑ. Στις 7 Ιουλίου 2010, δύο μόλις ημέρες μετά την αποστολή των παραπάνω μηνυμάτων, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου Λουκάς Λουκά ανακοίνωσε ότι ο κατασχεμένος υπολογιστής θα παραδοθεί στις αμερικανικές αρμόδιες υπηρεσίες. Μετά από όλα αυτά ποιός πιστεύει ότι ζούμε σε κόσμο όμορφο αγγελικά πλασμένο;

ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ


Απίστευτη τροπή φαίνεται ότι παίρνει η επιστημονική έρευνα των Ρώσων βιολόγων στην Ανταρκτική. Μετά την επιτυχία της γεώτρησης στη λίμνη Βόστοκ και τον ενθουσιασμό των επιστημόνων φαίνεται ότι κοντά στη λίμνη ανακαλύφθηκε μυστικό οχειρό των... Ναζί! Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας στην περιοχή είναι πιθανό να υπάρχει μυστικό καταφύγιο των Ναζί όπου βρίσκονται μυστικά αρχεία του ίδιου του Χίτλερ. «Θεωρείται ότι προς το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί «μετακόμισαν» στο Νότιο Πόλο όπου και .... ξεκίνησαν την κατασκευή μιας βάσης στη λίμνη Βοστόκ,» αναφέρει το RIA Novosti, το Ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Το πρακτορείο επικαλείται τις αναφορές του Γερμανού ναυάρχου Καρλ Ντόντιζ (Karl Dontiz) το 1943 ο οποίος έγραφε ότι «ο υποβρύχιος στόλο της Γερμανίας είναι υπερήφανος που δημιούργησε ένα απόρθητο φρούριο για τον Φύρερ στην άλλη άκρη του κόσμου», στην Ανταρκτική. Σύμφωνα με τα γερμανικά ναυτικά αρχεία, μήνες αφότου οι Ναζί παραδόθηκαν στους Συμμάχους, τον Απρίλιο του 1945, ένα υποβρύχιο τύπου U-530 έφτασε στο Νότιο Πόλο από το λιμάνι του Κιέλου. Το πλήρωμα φημολογείται ότι κατασκεύασε μια «σπηλιά πάγου» όπου τοποθετήθηκαν πολλά κειμήλια του Τρίτου Ράιχ συμπεριλαμβανομένων των μυστικών αρχείων του Χίτλερ. Πάνω σε αυτή την υπόθεση έγιναν και μεταγενέστεροι ισχυρισμοί ότι ένα υποβρύχιο τύπου U-977 μετέφερε από το Βερολίνο τα απομεινάρια του Αδόλφου Χίτλερ και της Εύα Μπράουν στην Ανταρκτική με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να... κλωνοποιηθούν από το DNA τους. Στη συνέχεια το πλήρωμα του υποβρυχίου μετέβη στην Αργεντινή όπου και παραδόθηκε, αναφέρεται. Ωστόσο οι βιολόγοι δεν φαίνονται να ασχολούνται με τις θεωρίες συνομωσίας και είναι ενθουσιασμένοι με τη γεώτρηση στη λίμνη Βόστοκ καθώς ελπίζουν να ανακαλύψουν νέες μορφές ζωής. Υπενθυμίζεται πως το νερό της λίμνης είναι σε υγρή κατάσταση, καλυμμένο από στρώμματα πάγου, τα οποία απέτρεψαν την επαφή της λίμνης με την ατμόσφαιρα για εκατομμύρια χρόνια. Η λίμνη ενδιαφέρει τους επιστήμονες καθώς ανάλογες λίμνες έχουν παρατηρηθεί στην επιφάνεια του πλανήτη Δία, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους ειδικούς να κάνουν έρευνα για εξωγήινες μορφές ζωής χωρίς να εγκαταλείψουν τη Γη. Δυστυχώς οι έρευνες φαίνεται όμως ότι φτάνουν στο τέλος καθώς από σήμερα αρχίζει ο βαρύς χειμώνας στην Ανταρκτική οι θερμοκρασίες του οποίου δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη άλλων αποστολών τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο...

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Με νέα υγειονομική αναφορά η Αμερική βάζει σε "επιτήρηση" την Ελλάδα και "δολοφονεί" τον Ελληνικό τουρισμό
Ως αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όφειλε να πατάξει με τον συναρμόδιο υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, όλα εκείνα τα φαινόμενα που θα εξέθεταν την Ελλάδα διεθνώς και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αρνητικά στην εισροή συναλλάγματος. Αντίθετα, ο κ. Χρυσοχοΐδης αρέσκεται να δημιουργεί "φυλακές" που θα λειτουργούν ως εστίες ασθενειών και μόλυνσης, ενώ "κόβει και βόλτες" στο άθλιο κέντρο της Αθήνας -που ερημώνεται και αποτελεί κίνδυνο για τους τουρίστες- για το οποίο επίσης φέρει τόσο ο ίδιος όσο και ο προκατοχός του (Χρήστος Παπουτσής) τεράστιες ευθύνες.

Σοκάρουν τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – Εϊτζ και ηπατίτιδα θερίζουν στις κεντρικές πλατείες των Αθηνών

Μια άλλη πόλη μέσα στην πόλη, εκεί όπου εδώ και χρόνια «λιμνάζουν» παράνομοι μετανάστες, εκεί στα πεζοδρόμια των αστέγων και των τοξικομανών, εκεί όπου οι δείκτες αρρώστιας, φτώχειας και δυστυχίας χτυπούν κόκκινο. Αυτό είναι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα. Ξεχασμένα, πολλά εντελώς εκριζωμένα από την Ελλάδα, νοσήματα ξανακάνουν την εμφάνισή τους, το έιτζ και η ηπατίτιδα θερίζουν στις κεντρικές πλατείες της πόλης από την έξαρση της χρήσης ναρκωτικών και την παράνομη πορνεία. Μια ελληνική τραγωδία σε πλήρη εξέλιξη.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Αθήνα (τελευταία και στο κέντρο του Πειραιά), από τις 9 Ιουνίου 2011 έως σήμερα, έχουν εξεταστεί συνολικά 16.740 άτομα. Αστεγοι, μετανάστες (παράνομα εισελθόντες, παράνομα παραμένοντες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, θύματα διακίνησης και εμπορίας, ασυνόδευτοι ανήλικοι), παράνομα εκδιδόμενα άτομα και ενδοφλέβιοι χρήστες -ομάδες αποκλεισμένες από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική έκθεση, τα αποτελέσματα «σημαίνουν συναγερμό για τη δημόσια υγεία» και υποχρεώνουν «σε εγρήγορση την επιστημονική κοινότητα της χώρας, αναδεικνύοντας την ανάγκη επέκτασης του προγράμματος και χάραξης νέων πολιτικών υγείας». Καταγράφηκε δραματική αύξηση μιας σειράς λοιμωδών νοσημάτων, όπως η λοίμωξη HIV, η ηπατίτιδα B και C, η ελονοσία και η φυματίωση, ενώ σε μεγάλο ποσοστό ο πληθυσμός εμφάνιζε δερματικά αποστήματα και γάγγραινα, κυρίως των κάτω άκρων, ψώρα και φθειρίαση, εξανθήματα στρεπτόκοκκου και σταφυλόκοκκου. Ραγδαία χαρακτηρίζεται και η αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και κυρίως της σύφιλης, της βλεννόρροιας και των κονδυλωμάτων.

Τα άτομα που εξετάστηκαν από τα κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ που έδρασαν στις πλατείες Ομονοίας, Καραϊσκάκη, Βικτωρίας, Αμερικής, Κουμουνδούρου, Κολιάτσου, Βάθης, Κανάρη αλλά και στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, το Πεδίον του Αρεως, το Πάρκο Φιξ, την Ακαδημίας και τον Πειραιά, προέρχονταν κυρίως από χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της υποσαχάριας Αφρικής (μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των χρηστών πάντως είναι Ελληνες). Οπως αναφέρεται στην έκθεση, σε πολλές από τις χώρες προέλευσης του πληθυσμού των μεταναστών ενδημούν ασθένειες όπως φυματίωση, πολιομυελίτιδα και ιλαρά, οι οποίες στη χώρα μας έχουν ελεγχθεί ή ακόμα και εκριζωθεί (πολιομυελίτιδα), μέσω του εμβολιασμού. Οπως πιστοποιήθηκε ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη του ατόμων που εξετάστηκαν είναι ανεπαρκής. Το 30% των Αφγανών, το 31,7% των Πακιστανών και το 100% των Μπανγκλαντεσιανών που εξετάστηκαν δεν ήταν εμβολιασμένοι για ασθένειες (ή δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι), γεγονός που όπως σημειώνεται «προκαλεί αυξημένη ανησυχία για την επανεμφάνιση των ασθενειών αυτών».
Ταξιδιωτική οδηγία

Ηδη, ως γνωστόν, δυναμική επανεμφάνιση έχει κάνει στη χώρα μας η ελονοσία, με δεκάδες κρούσματα στη Λακωνία, την Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Λάρισα και την Ανατολική Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Οκτώβριο το Αμερικανικό Center for Disease Control and Prevention εξέδωσε ειδική ταξιδιωτική οδηγία για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Πελοπόννησο. Στις 16 Δεκεμβρίου, ύστερα από διάβημα των ελληνικών αρχών, η οδηγία αποσύρθηκε, ωστόσο έκτοτε η χώρα μας θεωρείται υπό επιτήρηση.

Την ίδια ώρα, η ραγδαία αύξηση των εκδιδόμενων ατόμων από την υποσαχάρια Αφρική, όπου το ποσοστό της HIV λοίμωξης φτάνει το 40% του γενικού πληθυσμού, δημιουργεί για το ΚΕΕΛΠΝΟ την ανάγκη αυξημένης επιτήρησης και εγρήγορσης για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τα κλινικά ευρήματα, πάντως, ο ιός εξαπλώνεται κυρίως ανάμεσα στον πληθυσμό των χρηστών. Από τις 1.080 αιμοληψίες που πραγματοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012 (με έγγραφη συγκατάθεση των εξεταζομένων), θετικά στον ιό HIV βρέθηκαν 64 άτομα (ποσοστό 6,9%), κυρίως από την Ελλάδα, από τους οποίους οι 48 είναι άνδρες, οι 16 γυναίκες και οι 53 χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Η μεγαλύτερη «συσσώρευση» κρουσμάτων εντοπίστηκε στην πλατεία Ομονοίας όπου το ίδιο διάστημα εξετάστηκαν 480 άτομα. Θετικοί βρέθηκαν οι 47, εκ των οποίων οι 42 είναι χρήστες ναρκωτικών (33 άνδρες, 14 γυναίκες). Σημειώνεται ότι, αναλογικά με τον αριθμό των εξεταζομένων, το ποσοστό των οροθετικών γυναικών είναι τετραπλάσιο αυτού των ανδρών. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι σε μεγάλο ποσοστό οι γυναίκες αυτές εκδίδονται έναντι ελάχιστης αμοιβής, συχνά χωρίς καμία προφύλαξη, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους.

Στο πλαίσιο της δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού, από τον περασμένο Δεκέμβριο έως σήμερα έχουν διανεμηθεί 41.215 σύριγγες σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ


ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΔΩΡΙΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ,
ΑΠΛΑ Η ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΑΡΧΙΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ.

Ολόκληρη ελληνική λέξη είναι γραμμένη στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Ολόκληρη ελληνική λέξη είναι γραμμένη στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Είναι παρμένη από το Viking 1. Το τελευταίο γράμμα είναι το ελληνικά άλφα που οι προγονοί μας το είχαν για τελεία. Άρα πιο μπροστά θα υπάρχουν και άλλες λέξεις και θα αποτελούν μια φράση.

Η ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Μια πρωτοβουλία που στόχο έχει την διαγραφή του χρέους της χώρας έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες με σημείο αναφοράς την Κρήτη και συγκεκριμένα τα Χανιά.

Πρόκειται για το κίνημα «Σεισάχθεια» με συνιδρυτές δυο δικηγόρους απο την Κίσαμο Χανίων το οποίο φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση εντός και εκτός των συνόρων της χώρας αναζητώντας να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές απο πολίτες της Ευρώπης με αίτημα την διαγραφή του χρέους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η κίνηση, που έχει αναγνωριστεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, έχει συγκεντρώσει ήδη περίπου 74.000 υπογραφές σε διάστημα 2,5 μηνών, εκμεταλλευόμενη την έναρξη της εφαρμογής του άρθρου 8 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που παρέχει σε ένα εκατομμύριο πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δυνατότητα να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομοθετική πρόταση επί συγκεκριμένου αντικειμένου.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της αίτησης είναι: www.1millionsignatures.eu.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κίνησης:

«Η Συνταγματική Παρέμβαση των Ελλήνων «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ» είναι Κίνηση ΑΠΟΣΕΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΕΧΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΟΝΕΙΔΙΣΤΟΥ Ελληνικού χρέους. Το καταστατικό της, έχει αναγνωρισθεί δικαστικά.
Νομικοί παραστάτες και εκπρόσωποί της, είναι οι Κισαμίτες Δικηγόροι Ανδρέας Αναγνωστάκης και Αλέξης Αναγνωστάκης.

Η κίνηση ανέλαβε να κατορθώσει αυτά που δεν επιχειρούν οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι: Να θεσπιστεί νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΑΡΧΗ του Διεθνούς Δικαίου περί «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ», που θα πει «όταν υποδουλώνεται και εξαθλιώνεται το Κράτος, που έχει δανειστεί και φτωχοποιείται και εξαντλείται ο πληθυσμός του, ΔΕΝ πληρώνονται οι Δανειστές».

Κατά την σύμβαση Λισσαβώνας, η εκκίνηση του Νόμου, χρειάζεται ένα εκτομμύριο υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών.
ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ διεκδικητής του Νόμου.

Υπόγραψε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.1millionsignatures.eu.
Με την υπογραφή σου, πλαισιώνεις τον βαθυκίνητο ποταμό προς την ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ. ΟΛΑ Τ’ ΑΛΛΑ ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΛΕΙΑ. «

ΠΡΟΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ


Ενώ εδώ και καιρό μετράμε τις μέρες για τις προαναγγελλόμενες στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία ή το Ιράν, φαίνεται ότι δεν θα αποφύγουμε τις ένοπλες συγκρούσεις στη γειτονιά μας. Τα μηνύματα που μας έρχονται από τις προετοιμασίες ένοπλων παραστρατιωτικών αλβανικών ομάδων είναι ανησυχητικά.

Προ εβδομάδος, ο αυτοαποκαλούμενος «Στρατός για την Απελευθέρωση των Σκλαβωμένων Αλβανικών Εδαφών (ACTOSH – Armata per Clirimin e Trojeve te Okupuara Shqiptare) έδωσε στο φως της δημοσιότητας προκήρυξη, μετά από συγκέντρωση αρχηγών παραστρατιωτικών ομάδων στην Μιτρόβιτσα, στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, πόλη που κατοικείται από Σέρβους και Αλβανούς.

Η προκήρυξη-τελεσίγραφο αφορά κατ’ αρχάς τις κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων, με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία πέντε σλαβικής καταγωγής πολιτών στα Σκόπια και τις διαδηλώσεις του σλαβικού πληθυσμού κατά των Αλβανών. Θα επέμβουν, γράφουν, αν η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν επιβληθεί στις Βόρειες περιοχές. Ως προς τα Σκόπια, απαιτούν την απόσυρση του σκοπιανού στρατού απ’ όλες τις περιοχές που κατοικούν Αλβανοί.

Υπάρχει όμως και επανάληψη αναφοράς στην Ελλάδα: «Οι απειλές των Ελλήνων σωβινιστών προς την Αλβανική Δημοκρατία αυξάνονται. Λησμονούν όμως ότι αυτοί είναι αποικιοκράτες των αλβανικών εδαφών στην Ελλάδα. Έχουμε διαπιστώσει ότι απ’ την δημοσιοποίηση του τελευταίου μας υλικού το 2011 εκείνοι έχουν παροτρύνει τον Ελληνικό τύπο να ουρλιάζει κατά των στρατιωτικών δομών μας, ότι τάχα έχουν ξεκινήσει επί τούτου «ανακρίσεις» απ’ την Ιντερπόλ».

Και υπάρχει και η απειλή: «… προειδοποιούμε επίσης την Ελληνική κυβέρνηση να μην παίζει με τις τύχες της Τσαμουριάς και των Τσάμηδων αλλιώς θα έχει να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις μας…».

Αν πει κάποιος, ότι δεν μπορεί να βλάψει σοβαρά μια χώρα η δράση ολιγομελούς ομάδας ενόπλων παραστρατιωτικών, θα κάνει λάθος. Ο κ. Σημίτης επρόκειτο να εγκαινιάσει Υποσταθμό της ΔΕΗ στη Θεσπρωτία και την προηγούμενη ανατινάχτηκε (τα συστημικά ΜΜΕ έκαναν λόγω για κάποιο ατύχημα). Δεν χρειάζονται πολλοί. Λίγοι επαγγελματίες μισθοφόροι, είναι αρκετοί για να προβούν σε σαμποτάζ ή να κάψουν τη μισή Ελλάδα.

Βέβαια, υπάρχουν οι ρεαλιστές Αλβανοί αρχηγοί, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, φαίνεται ότι ο αλβανικός πληθυσμός κατά την επόμενη δεκαετία θα φτάσει στο 60% του συνολικού πληθυσμού Σκοπίων. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό το ποσοστό -σήμερα είναι κοντά στο 30%- είναι όμως γεγονός ότι παρατηρείται υπεργεννητικότητα του αλβανικού στοιχείου σε αντίθεση με την υπογεννητικότητα του σλαβικού.

Οι βαλκανικές χώρες παρακολουθούν με προσοχή αυτές τις κινήσεις, έχοντας κατά νου τυχούσα επανάληψη των γεγονότων του 2001. Έχουμε έτσι τις πληροφορίες της εφημερίδας Kurir, από τις Σερβικές Μυστικές Υπηρεσίες: «Αλβανοί εγκληματίες προτίθενται να ξεκινήσουν ένοπλη σύγκρουση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία. Επιδιώκουν την ενίσχυση της αγοράς των ναρκωτικών και την υλοποίηση της ιδέας της Μεγάλης Αλβανίας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βελιγραδίου, όπως μεταφέρει ο echedoros, ο πρώην διευθυντής του Στρατιωτικού Οργανισμού για την Ασφάλεια, κ. Momir Stojanovic, πριν από λίγες ημέρες δήλωσε: «Ολόκληρη η κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου, βασίζεται στο σύστημα της μαφίας. Το μόνο πράγμα που υπάρχει είναι ο αγώνας των φατριών για το λαθρεμπόριο, την εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών. Οι κάτοχοι του λαθρεμπορίου είναι ο πρώην επικεφαλής του UCK, που τώρα διαφημίζονται μέσω δελτίων τύπου ως Αλβανικός Εθνικός Στρατός, καθώς και τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου δεν αντιδρούν επειδή είναι βαθιά συμμέτοχοι», είπε ο κ. Στογιάννοβιτς.

Την κατάσταση επιτείνει ο μεγαλοϊδεατισμός του κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος έχει καταφέρει να δημιουργήσει προβλήματα το κράτος του με όλα τα άλλα βαλκανικά κράτη (έχοντας την υποστήριξη μόνον της Τουρκίας).

ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ


Σχολάζουσες κληρονομιές ύψους 4 δισ. ευρώ θα μπορούσαν σήμερα να χρηματοδοτήσουν το 50% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή να καλύψουν πλήρως τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που ζητεί για φέτος η τρόικα, χωρίς να υπάρξει καμιά αύξηση στη φορολογία ή περικοπές δαπανών.

Ωστόσο, οι περιουσίες αυτές, ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές και ομολογίες, μένουν ανεκμετάλλευτες σε τραπεζικούς λογαριασμούς και...
σε αρκετές περιπτώσεις τις λυμαίνονται επιτήδειοι.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καταθέσεων που προέρχονται από σχολάζουσες κληρονομιές λιμνάζουν σήμερα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην Εθνική Τράπεζα κ.α., καθώς η διαδικασία αναγνώρισης του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου στην καλύτερη περίπτωση απαιτεί την παρέλευση οκταετίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρετε, ως σχολάζουσα κληρονομιά νοείται κάθε περιουσία αποβιώσαντος χωρίς κληρονόμους. Οι περιουσίες αυτές εκκαθαρίζονται και διοικούνται προσωρινά από κηδεμόνες (δικηγόρους, εφοριακούς, συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους), οι οποίοι και τις διαχειρίζονται µέχρι την παράδοσή τους στους κατά νόμο κληρονόμους. Εάν οι κληρονόμοι δεν βρεθούν, το Δημόσιο αναγνωρίζεται ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος της σχολάζουσας.

Κάθε υπόθεση απαιτεί περίπου 8-10 χρόνια για να ολοκληρωθεί και να αναγνωριστεί το κληρονομικό δικαίωμα στο Δημόσιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα χρήματα σχολαζουσών κληρονομιών που βρίσκονται κατατεθειμένα στις τράπεζες και προέρχονται είτε από καταθέσεις είτε από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΜΕ ΣΑΡΚΟΖΙ


Αποδείξεις για την εμπλοκή του Νικολά Σαρκοζί στη "συνομωσία" εναντίον του σχετικά με την υπόθεση της καμαριέρας του ξενοδοχείου Σοφιτέλ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε πως διαθέτει ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει το σχέδιο «comprehensive» που είχε για την Ελλάδα...

Η νίκη Ολάντ στον δεύτερο γύρο φαίνεται σχεδόν δεδομένη. Το δείχνουν οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις, στις οποίες ναι μεν ο Σαρκοζί κατορθώνει να ανακτήσει δυνάμεις, ωστόσο η διαφορά του με τον Ολάντ αγγίζει το 8%. Σε αυτήν την καυτή φάση της προεκλογικής εκστρατείας την εμφάνισή του έκανε ο π. επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, οποίος αξίζει να υπενθυμίσουμε είχε πολλές πιθανότητες να βρισκόταν στη θέση που είναι σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πολύκροτη υπόθεση με την καμαριέρα.

Παγίδευσαν επτά κινητά

Ο Στρος Καν βάζει βόμβα που θα μπορούσε να οριστικοποιήσει τον πολιτικό θάνατο του Νικολά Σαρκοζί Στην πρώτη, εδώ και ένα χρόνο, συνέντευξη του σε εφημερίδα, την βρετανική Guardian, ο Στρος Καν αποκαλύπτει ότι διαθέτει ικανές αποδείξεις για την εμπλοκή του Γάλλου Προέδρου σε σχέδιο πολιτικής του εξόντωσης. Τον Γάλλο πρόεδρο και το κόμμα του κατηγορεί ευθέως ο Ντομινίκ Στρος Καν για συνομωσία εναντίον του σχετικά με την υπόθεση της καμαριέρας του ξενοδοχείου Σοφιτέλ στην Ν. Υόρκη.

Στη συνέντευξη του στον δημοσιογράφο ΄Εντγουαρντ Τζέι Επστάιν, συγγραφέα του βιβλίου " Τρεις ημέρες του Μαϊου" που κυκλοφορεί τη Δευτέρα στη Βρετανία, ο Ντομινίκ Στρος Καν αποκαλύπτει πως οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν παγιδεύσει τα επτά κινητά που είχε στη διάθεση του καθώς και τα προσωπικά του e-mail, κι αυτό του το αποκάλυψε φίλη του που δούλευε στο αρχηγείο του κόμματος του Σαρκοζί. Παράλληλα, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία ιδιωτικών ερευνών Guidepost Solutions που ερευνά ακόμα την υπόθεση, ο επικεφαλής ασφαλείας του ξενοδοχειου Σοφιτέλ, γνώριζε εκ των προτέρων την αφιξη του Στρος Καν, παρόλο που ο ιδιος δεν είχε ειδοποιήσει κανένα.

Σχέδιο «comprehensive» για την Ελλάδα

Επίσης συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, που ας σημειωθεί ανήκει στην γαλλική Ακορν, ο ιδιοκτήτης της οποίας είναι φίλος του Σαρκοζί, επέδειξαν υποπτη συμπεριφορά και αρνήθηκαν να μιλήσουν στις αρχές. Από εξονυχιστούς ελέγχους όλων των ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης, ο κ. Στρος Καν δηλώνει ευθέως πως η όλη υπόθεση ήταν στημένη, παρόλο που δεν αρνείται ότι υπήρξε σεξουαλική επαφή με την καμαριέρα, η οποία, οπως λέει, μπήκε στο δωμάτιο του ακριβώς γι αυτό το σκοπό.

Ο Ντομινικ Στρος Καν αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ελλάδα και ευρύτερα την ευρωπαική κρίση. Αποκαλύπτει ότι την αποφράδα εκείνη ημέρα του Μαίου 2011, ήταν έτοιμος να μεταβεί στο Βερολίνο για να πείσει την Αγκελα Μέρκελ να συναινέσει σε σχέδιο με την ονομασια «Comprehensive» που αφορούσε σε δραστική λύση της Ελληνικής κρίσης χρέους. " Δίχως να είμαι βέβαιος 100% πιστεύω πως θα την έπειθα και το ελληνικό πρόβλημα θα είχε λυθεί εν τη γενέσει του. Τώρα βλέπουμε την κρίση να καλπάζει. Φοβούμαι πως δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον" καταλήγει ο Ντομινικ Στρος Καν. Οι σοβαρές καταγγελίες του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, γίνονται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή που ο Σαρκοζί δίνει την ύστατη μάχη διάσωσής του.

ΔΙΑΓΑΛΑΞΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΛΛΑΔΟΣ


Η Παναγιώτα Καντή κατάγεται από τα Γιαννιτσά, έμαθε Φυσική στα Ιωάννινα και με το μυαλό της σχεδιάζει σταθερές και αξιόπιστες διαστημικές σκουληκότρυπες, προκαλώντας το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας των αστροφυσικών.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό New Scientist στο τεύχος της 10ης Μαρτίου 2012 είχε τη μελέτη της στο εξώφυλλό του, με τίτλο «Διαγαλαξιακό μετρό: επιβίβαση στη σκουληκότρυπα-εξπρές», αναφέροντας ότι αυτή και η ομάδα της ερευνούν τη δυνατότητα ταξιδιών στο Σύμπαν μέσα από χωροχρονικά «τούνελ», συνεχίζοντας το έργο που είχε αφήσει ημιτελές ο Αϊνστάιν. Όπως μας εξηγεί η κα Καντή, «οι θεωρίες της σκουληκότρυπας εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, το 1916. Αργότερα, μαζί με έναν άλλο συνεργάτη του, τον Ρόουζεν, έγραψαν μία εργασία πάνω στο θέμα. Δεν έμεινε, όμως, πολύ στη βιβλιογραφία. Από το 1980 και μετά επανήλθε το ενδιαφέρον και μάλιστα αυτό έγινε με αφορμή το έργο «Contact» με την Τζόντι Φόστερ. Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Καρλ Σέγκαν, έναν πολύ μεγάλο αστροφυσικό. Για να μπορέσει να βάλει κάποια ακριβή επιστημονικά στοιχεία στο βιβλίο του ζήτησε από τον Κιθ Θορν, έναν αστροφυσικό και κοσμολόγο, να κατασκευάσει θεωρητικά μία σκουληκότρυπα. Οπότε, η προσπάθεια ξεκίνησε από τον Θορν και κατόπιν συμμετείχαν αρκετοί άλλοι».

Το αρχικό ερευνητικό πεδίο της κας Καντή, αυτό που αποτέλεσε τη βάση για την επιστημονική της ανέλιξη ήταν οι μαύρες τρύπες. Μέσα από αυτές άρχισε να κρυφοκοιτάζει τα μυστικά του Σύμπαντος και να αναζητά λύσεις. «Το 1995 έκανα το διδακτορικό μου στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και μελετούσαμε πάλι την ίδια θεωρία με σκοπό να βγάλω λύσεις μαύρων οπών. Δηλαδή, τη θεωρία, όπως αναφέρεται και στη δημοσίευση, Dilatonic-Einstein-Gauss-Bonnet, η οποία προέρχεται από τις θεωρίες των υπερχορδών. Μία οικογένεια λύσεων που βρήκαμε τότε, δεν είχε τα χαρακτηριστικά των μαύρων οπών αλλά συνδεόταν μαζί τους. Δεν δώσαμε ερμηνεία, απλώς τις αναφέραμε σε μία από τις επιστημονικές εργασίες που είχε γράψει η ομάδα μας και το αφήσαμε».

Το επιστημονικό έργο της Π. Καντή

Δεν έχει, όμως, το Σύμπαν, παράδοξα αλλά και η ζωή με τις απροσδόκητες τροπές που δίνει στα γεγονότα. Η ξεχασμένη οικογένεια λύσεων ενός ταπεινού στη χώρα προέλευσης διδακτορικού, αποτέλεσε τη βάση μίας μελέτης που κέρδισε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. «Αρκετά χρόνια αργότερα, οι σημερινοί Γερμανοί συνεργάτες μου, ο Μπερτχαρντ Κλαϊχάουζ και η Γιούτα Κουνζ από το Πανεπιστήμιο του Όλτενμπουργκ θεώρησαν ότι εκείνη η αναφορά θα ήταν ένα καλό παράδειγμα λύσεων σκουληκότρυπων. 'Έτσι, ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μου και προσπαθήσαμε να δούμε τα χαρακτηριστικά αυτών των λύσεων». Η μελέτη των τριών επιστημόνων δεν πέρασε απαρατήρητη από το έγκριτο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό, το οποίο της αφιέρωσε εξώφυλλο. Στο άρθρο του αναφέρει: «Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο ένα θέμα της επιστημονικής φαντασίας να πλησιάζει στην πραγματικότητα. Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει με τις σκουληκότρυπες. Θεωρητικά η είσοδος σε ένα από αυτά τα τούνελ του χωροχρόνου μπορεί να οδηγήσει στον Πλούτωνα, το γαλαξία της Ανδρομέδας, ή εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι κανείς δεν έχει φτάσει κοντά στη θεωρητική κατασκευή μίας τέτοιας οπής. Ακόμη και στο χαρτί, είναι ασταθείς και έχουν την τάση να κλείνουν κατευθείαν, εκτός και αν διατηρηθούν ανοικτές με τη χρήση σκοτεινής ύλης. Τώρα, όλα αυτά άλλαξαν. Μία ερευνητική ομάδα με Γερμανούς και Έλληνες επιστήμονες έδειξαν ότι είναι δυνατή η κατασκευή σκουληκότρυπων δίχως να απαιτείται η ύπαρξη της αμφισβητούμενης σκοτεινής ενέργειας».

Η ακαδημαϊκή διαδρομή της Παναγιώτας Καντή είχε τη δική της παραδοξότητα. Από τη γενέτειρά της, βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, να ερευνά μαύρες οπές, μέχρι το διδακτορικό της. Από εκεί στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στην Scuola Normale Superiore της Ιταλίας και με υποτροφία στο CERN να μελετά τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από επιταχυντές όπως ο LHC (Large Hadron Collider). Κατόπιν στην Οξφόρδη, στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ, και τελικά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στις αίθουσες όπου διδάχθηκε Φυσική, στα Ιωάννινα. Το πέρασμά της από τόσα σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι δυνατότητες που αυτά της παρείχαν προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους που επέστρεψε στην Ελλάδα. «Είχα περάσει δέκα χρόνια στο εξωτερικό και μπορούσα πολύ άνετα να συνεχίσω να ζω εκεί. Είχα όλες τις ευκαιρίες. Επέλεξα την επιστροφή στην Ελλάδα γιατί θεώρησα ότι το χρωστούσα να γυρίσω εδώ. Στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων έμαθα έρευνα, Φυσική. Ήθελα να διδάξω κι εγώ με τη σειρά μου νέα παιδιά και να τους ωθήσω προς το εξωτερικό».

ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ


«Πολυμήχανοι» μέχρι και στην κατασκευή διαστημικών δορυφόρων οι Έλληνες! Μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Διαστημικής «CanSat», που πραγματοποιήθηκε στην Νορβηγία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή από τη Μυτιλήνη, ήταν η μοναδική ελληνική συμμετοχή σε σύνολο 14 σχολικών ομάδων από χώρες της Ευρώπης. Την πρώτη θέση έλαβε η ομάδα της Σκωτίας, ενώ την τρίτη, εκείνη της Πορτογαλίας.
Ο δορυφόρος «Icaromenippus 3D», που δημιούργησαν οι Έλληνες μαθητές, κατάφερε να βρεθεί ένα χιλιόμετρο πάνω από το έδαφος της Γης και να απεικονίσει, τρισδιάστατα τις λήψεις, που έλαβε. Το «ταξίδι» του «Icaromenippus 3D» πραγματοποιήθηκε στην χιονισμένη περιοχή Άντεα, στο βορειότερο τμήμα της Νορβηγίας, στον Αρκτικό κύκλο.

Από πού, όμως, εμπνεύστηκαν οι μαθητές το όνομα του δορυφόρου; Το όνομα του «Icaromenippus 3D», προκύπτει από ένα λογοπαίγνιο μεταξύ του αριθμού «τρία» (αφού είναι ο τρίτος δορυφόρος, που κατασκευάζει το συγκεκριμένο σχολείο) και της αποστολής, που ανατέθηκε στον δορυφόρο και όφειλε να φέρει σε πέρας.

«Ήταν μια φοβερή εμπειρία!» ανέφερε ενθουσιασμένος ο μαθητής Ηλίας Ψυρούκης, υπεύθυνος για την τρισδιάστατη απεικόνιση και την ανάπτυξη λογισμικού. «Δύο ημέρες δεν κοιμηθήκαμε καθόλου, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Είμαστε συνέχεια μέσα στα χιόνια, σε ένα πολύ ωραίο τοπίο, καταφέραμε να κολυμπήσουμε κιόλας στα παγωμένα νερά. Νομίζω πως όσα είδαμε και ζήσαμε δεν τα έχει δει κανένας άλλος και νιώθουμε πολύ τυχεροί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Ψυρούκης.

Επικεφαλής της ομάδας του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, που συνόδευσαν την αποστολή, η οποία αποτελείται από συνολικά δέκα μαθητές είναι ο καθηγητής Γιώργος Κοντέλλης και ο διευθυντής του σχολείου Μιχάλης Καπιωτάς. Ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος συνεχάρη τους μαθητές και τους καθηγητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης για την επιτυχία τους. Να σημειωθεί ότι με απόφαση του δημάρχου Λέσβου, ο δήμος στάθηκε αρωγός στο εγχείρημα, χρηματοδοτώντας με το ποσό των 3.500 ευρώ, την αποστολή του σχολείου στη Νορβηγία.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ


Με προκλητικό δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Sabah κάνει αναφορά στις άδειες για έρευνες των τούρκων στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο και αναφέρει πως η Τουρκία εξέδωσε άδειες ερευνών «σε όλες τις ΑΟΖ στη Μεσόγειο».«Κίνηση που θα εκνευρίσει του έλληνες. Με τις νέες άδειες δόθηκε απάντηση στην Ελλάδα, η οποία ισχυρίζεται πως έχει δικαίωμα ερευνών στη Μεσόγειο λόγω της ύπαρξης νήσων 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων» αναφέρει η Sabah.
H τουρκική εφημερίδα συνεχίζει και γράφει χαρακτηρηστικά « η Τουρκική εταιρεία πετρελαίου εξέδωσε άδειες μέχρι τη Ρόδο και τα σύνορα με την Αίγυπτο και ακόμα δυτικά της Κύπρου. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ανέφεραν πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή. Πάντως ανέφεραν επίσης για έρευνες πετρελαίου ίσως προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός». Η Sabah αναφέρει πως ουσιαστικά με την κίνηση αυτή η Άγκυρα έδωσε απάντηση στις έρευνες της Κυπρου σε συνεργασία με το Ισραήλ στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα «που υποστηρίζει πως έχει δικαιώματα στη Μεσόγειο».

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More