ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ


Σχολάζουσες κληρονομιές ύψους 4 δισ. ευρώ θα μπορούσαν σήμερα να χρηματοδοτήσουν το 50% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή να καλύψουν πλήρως τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που ζητεί για φέτος η τρόικα, χωρίς να υπάρξει καμιά αύξηση στη φορολογία ή περικοπές δαπανών.

Ωστόσο, οι περιουσίες αυτές, ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές και ομολογίες, μένουν ανεκμετάλλευτες σε τραπεζικούς λογαριασμούς και...
σε αρκετές περιπτώσεις τις λυμαίνονται επιτήδειοι.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καταθέσεων που προέρχονται από σχολάζουσες κληρονομιές λιμνάζουν σήμερα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην Εθνική Τράπεζα κ.α., καθώς η διαδικασία αναγνώρισης του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου στην καλύτερη περίπτωση απαιτεί την παρέλευση οκταετίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρετε, ως σχολάζουσα κληρονομιά νοείται κάθε περιουσία αποβιώσαντος χωρίς κληρονόμους. Οι περιουσίες αυτές εκκαθαρίζονται και διοικούνται προσωρινά από κηδεμόνες (δικηγόρους, εφοριακούς, συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους), οι οποίοι και τις διαχειρίζονται µέχρι την παράδοσή τους στους κατά νόμο κληρονόμους. Εάν οι κληρονόμοι δεν βρεθούν, το Δημόσιο αναγνωρίζεται ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος της σχολάζουσας.

Κάθε υπόθεση απαιτεί περίπου 8-10 χρόνια για να ολοκληρωθεί και να αναγνωριστεί το κληρονομικό δικαίωμα στο Δημόσιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα χρήματα σχολαζουσών κληρονομιών που βρίσκονται κατατεθειμένα στις τράπεζες και προέρχονται είτε από καταθέσεις είτε από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More