ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών σχολείων του Βελγίου, με τη Χάρτα Συνεργασίας που υπέγραψαν, χθες στις Βρυξέλλες, η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, με τη Βελγίδα υπουργό Παιδείας της γαλλόφωνης κοινότητας, Marie-Dominique Simonet.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, με τη συμφωνία αυτή, Έλληνες μαθητές αλλά και μαθητές άλλων εθνοτήτων που κατοικούν στο Βέλγιο, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το μάθημα των Νέων Ελληνικών ή του Ελληνικού Πολιτισμού, τα οποία θα διδάσκονται έως τρεις ώρες την εβδομάδα. Το πρόγραμμα έχει ορίζοντα πενταετίας (2012- 2017) και θα οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας.

Εκτός από την ελληνική γλώσσα, στους μαθητές παρέχεται η δυνατότητα για διδασκαλία «Στοιχείων Πολιτισμού». Περιλαμβάνει στοιχεία γλώσσας και ιστορίας τα οποία «δουλεύουν» οι μαθητές σε επίπεδο ατομικής ή ομαδικής εργασίας (project). Στον τομέα αυτό αξιοποιείται κυρίως ηλεκτρονικό υλικό που κάνει ελκυστικότερη την προσέγγιση των στοιχείων του πολιτισμού, καθώς και βιωματικές μέθοδοι διδασκαλίας.

Η υπογραφή της Χάρτας επιβεβαιώνει τη βούληση του υπουργείου Παιδείας για την υποστήριξη και την ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα «Γλώσσες και Κουλτούρες Καταγωγής» (LCO).

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΥΣ.


To άρθρο του Βέλγου ανταποκριτή της γαλλικής Liberation Jean Quatremer, δημοσιεύεται στο προσωπικό του μπλογκ στο site της εφημερίδας και κάνει λόγο για τις υψηλές απολαβές των Ελλήνων βουλευτών.

''Γνωρίζατε ότι οι 300 Έλληνες βουλευτές είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους στην Ευρώπη;''...

''Και ότι αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε μείωση του μισθού τους, ενώ δεν διστάζουν να μειώνουν τα εισοδήματα των συμπατριωτών τους;'', τονίζει ο δημοσιογράφος.

''Μια ιδιαίτερη αντίληψη της αλληλεγγύης σε μια χώρα που βουλιάζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο στην κρίση. Δεν είναι τυχαίο που οι διαδηλωτές ουρλιάζουν 'κλέφτες' [αναγράφεται η ελληνική λέξη - kleptes] μπροστά από τα παράθυρα της Βουλής, στο Σύνταγμα.''

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται με λεπτομέρειες στις υψηλές απολαβές των Ελλήνων βουλευτών: ''Ο μηνιαίος μισθός ενός βουλευτή ανέρχεται στο επιβλητικό ποσό των 8500 ευρώ το μήνα στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί μία αποζημίωση 4900 ευρώ για διάφορα έξοδα, μια αποζημίωση για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές συνελεύσεις ύψους 1200 ευρώ, μια αποζημίωση 1000 ευρώ για κατοικία (για όσους ζουν στην επαρχία), ένα εφάπαξ 1800 ευρώ για έξοδα γραφείου καθώς και δωρεάν μεταφορές. Δηλαδή ένας ωραίος πακτωλός.''

Ο Quatremer κάνει λόγο ακόμα για τη δημοσίευση των δηλώσεων των βουλευτών στο διαδίκτυο (σελίδα χωρίς πρόσβαση!), ενώ αναφέρεται και στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών...

''Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, 121 νυν ή πρώην βουλευτές διεκδίκησαν έκαστος 250.000 ευρώ οφειλόμενα από το κράτος (δηλαδή περισσότερα από 9 εκατ. ευρώ)'', γράφει...

''Όπως και να 'χει, συγκριτικά οι Γάλλοι βουλευτές (οι οποίοι και αυτοί αρνήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριου μια μείωση 10% του μισθού τους) φαίνονται σχεδόν μίζεροι: 5247 ευρώ καθαρός μισθός, 6412 ευρώ διάφορα έξοδα, 9138 ευρώ για πληρωμές βοηθών, μεταφορές και τηλέφωνα δωρεάν.''

Ενώ αναφέρεται και το παράδειγμα των Ιταλών, οι οποίοι ήταν οι καλύτερα αμειβόμενοι βουλευτές στην Ευρώπη και έκαναν θυσίες.

Όσον αφορά στους Γερμανούς: αυτοί δικαιούνται έναν μισθό 7688 ευρώ το μήνα, χωρίς επιπλέον αποζημιώσεις...


ΜΙΑ ΥΠΕΡΜΠΑΤΑΡΙΑ


H βελγική εταιρεία Solvay, γίγαντας της... χημικής βιομηχανίας, ανακοίνωσε ότι έθεσε με επιτυχία σε λειτουργία μια από τις μεγαλύτερες κυψέλες καυσίμου στον κόσμο, ικανή να... παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για σχεδόν 1.400 νοικοκυριά.

Βασισμένη σε μια μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων, ή PEM, η γιγάντια «μπαταρία» πλησιάζει σε ισχύ το 1 Megawatt. Το σύστημα «έχει παράξει 500 MWh [μεγαβατώρες] στη διάρκεια περίπου 800 ωρών λειτουργίας» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η κυψέλη PEM λειτουργεί σε «σταθερό ρυθμό» σε εγκαταστάσεις που διατηρούν από κοινού στην στην Αμβέρσα η Solvay και η γερμανική BASF, αναφέρει τη Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το σύστημα τροφοδοτείται με αέριο υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρόλυση του θαλασσινού νερού. Πάνω στη μεμβράνη, ιόντα υδρογόνου, δηλαδή πρωτόνια, ενώνονται με μόρια οξυγόνου και σχηματίζουν νερό, που είναι και το μόνο παραπροϊόν που προκύπτει από την αντίδραση.

Η τεχνολογία των κυψελών καυσίμου έχει το δυναμικό να αξιοποιηθεί σε μια πληθώρα εφαρμογών, από φορτιστές κινητών τηλεφώνων μέχρι αυτοκίνητα και πλοία και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι κυψέλες που λειτουργούν με υδρογόνο θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την προβλεπόμενη μετάβαση στη λεγόμενη οικονομία του υδρογόνου. Παρόλα αυτά, οι εμπορικές εφαρμογές τους παραμένουν προς το παρόν περιορισμένες.

Η κυψέλη PEM της Solvay αναπτύχθηκε με επενδυτικά κεφάλαια 5 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία ένα σημαντικό μέρος καλύφθηκε από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις του Βελγίου και της Ολλανδίας.


ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ


Μία ενδιαφέρουσα απάντηση, στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Δίστομο, προετοιμάζεται απο πολίτες της χώρας.

Εφόσον η Γερμανία δεν θα πληρώσει τις αποζημιώσεις, που οφείλει, η ελληνική κίνηση έχει σκοπό να τις στερήσει αυτά τα ποσά.

Πιο συγκεκριμένα, έχει προταθεί άμεσο μποϊκοτάζ σε όλα τα γερμανικά προϊόντα. Οπότε, όποιος θέλει να συμμετέχει αρκεί να αποφεύγει τα προϊόντα με τους εξής αρχικούς αριθμούς στο barcode: 400, 401, 402, 403 ….440. Εάν αυτός είναι ο αρχικός αριθμός τότε το προϊόν προέρχεται απο την Γερμανία.

Αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, θα πάει το βουνό στον Μωάμεθ, λέει η παροιμία. Η πραγματικότητα λέει ότι η Γερμανία δεν θα ξεφύγει απο τα χρέη της.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΥΣΤΙΚΑ


Δεύτερος Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Βρετανία βοµβαρδίζεται ανηλεώς. Σύµφωνα µε µία καταγγελία που κατατέθηκε στο υπουργείο Άµυνας το 1999, βρετανικό βοµβαρδιστικό, επιστρέφοντας από τη Γερµανία, εντοπίζει... ιπτάµενο δίσκο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ουίνστον Τσόρτσιλ ενηµερώνεται για το συµβάν, αλλά αποφασίζει να βάλει την υπόθεση στο αρχείο. Αµέσως καλεί τον Αµερικανό στρατηγό Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και του δίνει εντολή: «Αυτό το περιστατικό πρέπει αµέσως να µπει στο αρχείο. Θα προκαλέσει µαζικό πανικό και θα καταστρέψει την πίστη του κόσµου στον Θεό».

Τη συζήτηση µεταξύ των δύο ανδρών φαίνεται πως άκουσε µέλος της προσωπικής φρουράς του Τσόρτσιλ και αξιωµατικός της RΑF. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο εγγονός εκείνου του αξιωµατικού ανέφερε όσα γνώριζε στο βρετανικό υπουργείο Άµυνας. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για ένα µεταλλικό αντικείµενο που εξαφανίστηκε ξαφνικά.

Έντεκα χρόνια µετά την καταγγελία, η Βρετανική Υπηρεσία Κρατικών Αρχείων αποχαρακτήρισε µυστικά αρχεία που αποκαλύπτουν πως ίσως ο Βρετανός πρωθυπουργός συγκάλυψε το περιστατικό!

ΑΣΗΜΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες, κυρίως εναντίον του καρκίνου του μαστού και του εντέρου, παρουσιάζει ο άργυρος, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Μελέτη του πανεπιστημίου του Λιντς έδειξε ότι τα στοιχεία που περιβάλλουν τα κεντρικά άτομα του αργύρου μπορούν να σκοτώσουν κάποια καρκινικά κύτταρα, όπως ακριβώς τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία.

Στις εργαστηριακές έρευνες οι επιστήμονες εξέθεσαν κύτταρα των παραπάνω τύπων καρκίνου σε χημικές ουσίες με βάση τον άργυρο και ύστερα από έξι μέρες θεραπείας, διαπίστωσαν ότι η μέθοδος αυτή είναι εξίσου αποτελεσματική με τη χημειοθεραπεία και μάλιστα χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Οπως ανακοίνωσαν, τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο άργυρος είναι εξίσου σημαντικά με φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία πολλών τύπων καρκίνου, αλλά προκαλούν επίπονες παρενέργειες, όπως ναυτία, εμετό, ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια. Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο άργυρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση κάποιων φαρμάκων της χημειοθεραπείας, ώστε οι ασθενείς να μην υποβάλλονται σε αυτή την ταλαιπωρία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιοι για τον ακριβή τρόπο με τον οποίο ο άργυρος καταπολεμά τον καρκίνο, πιστεύουν όμως ότι η αποτελεσματικότητά του προφανώς οφείλεται στη δομή των ατόμων που τον περιβάλλουν, δηλαδή στον λεγόμενο υποκαταστάτη του (αριθμός ιόντων ή ουδέτερων μορίων). Οπως εξηγούν, αυτό ίσως βοηθά στην ελευθέρωση ιόντων αργύρου στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων.

Ο άργυρος χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και αντιβιοτικό, καθώς και ως βακτηριδιοκτόνο για τον καθαρισμό του νερού στις χώρες του τρίτου κόσμου. Επίσης, χρησιμοποιείται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως τα αποσμητικά, χωρίς να έχουν εντοπιστεί τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ Σάρλοτ Γουίλιαμς, αν αποδειχθεί ότι η θεραπευτική χρήση του αργύρου για τον καρκίνο δεν έχει παρενέργειες, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της νόσου, με εναλλακτικά και λιγότερο τοξικά φάρμακα, ώστε οι ασθενείς να αποφεύγουν την οδυνηρή εμπειρία της χημειοθεραπείας,

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ


Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες φωτίζουν ...
περισσότερο τις εφιαλτικές ημέρες 50 χρόνια μετά τα επεισόδια της Κωνσταντινούπολης στις 6/7 Σεπτεμβρίου του 1955 στην Κωνσταντινούπολη σε βάρος των Ελλήνων.
«Θανατηφόρα τραύματα εδέχθη η γραία Αικατερίνη Θυμιάκη, κατάκοιτος εις την εν Μ. Ρεύματι οικίαν της. Ωσαύτως είναι βέβαιον ότι εφονεύθη ο γηραιός ιερεύς του Μπαλουκλή Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Μαντάς, αποκλεισθείς υπό των φλογών εις την καιομένην μονήν». Ακόμη μία ψηφίδα του εφιάλτη:
«Ο νεκρός τού ολίγον προ των γεγονότων αποβιώσαντος Νικολάου Ηλιάσκου εξήχθη από τον τάφον και επί του φερέτρου κατηνέχθησαν πλείονα πλήγματα μαχαίρας».
Είναι αποσπάσματα από την απόρρητη έκθεση για τη νύχτα των Σεπτεμβριανών του 1955 του τότε προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Βύρωνα Θεοδωρόπουλου, που περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στη δεύτερη έκδοση του τόμου «Πενήντα χρόνια από τα Σεπτεμβριανά – Κωνσταντινούπολη – Πριν, τότε, μετά», εργασία μελετητών του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών.Δεν είναι τυχαίο ότι ο συγγραφέας Αζίζ Νεσίν είχε χαρακτηρίσει σε κείμενό του τη νύχτα εκείνη στην Πόλη «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» – αν και εδώ η εντολή δόθηκε, όπως σημείωνε, από το Δημοκρατικό Κόμμα της Τουρκίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά χρόνια αργότερα ο κύριος οργανωτής των επεισοδίων Χικμέτ Μπιλ αποκάλυπτε ότι το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό για την κατάστρωση του σχεδίου βάσει του οποίου διεξήχθησαν οι ανθελληνικές ταραχές, όπως αποκαλύπτει η «Κάτοψη».


ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ


BBC: Οι Έλληνες ξεζουμίστηκαν, έρχεται κοινωνική αναταραχή

Από την ανταπόκριση δεν λείπουν βέβαια οι ειρωνείες και οι απειλές.

''Οι προθεσμίες πάνε και έρχονται εδώ πολύ γρήγορα και πιστεύω ότι πάει και έρχεται και η υπομονή της ΕΕ για την Ελλάδα. Πραγματικά, έχει αρχίσει και μειώνεται πάρα πολύ. Ο υπουργός Οικονομικών είπε χθες ότι ήταν κρίσιμο να βρεθεί συμφωνία στις συζητήσεις για το χρέος μέχρι το τέλος της χθεσινής μέρας, το τέλος της Κυριακής, όμως δεν έγινε''.
Ο ανταποκριτής του BBC μεταφέρει, αναρωτώμενος, το κλίμα από την Αθήνα.

''Έμεινε τίποτα για να περικοπεί μετά από τόσα προγράμματα αναπροσαρμογών του προϋπολογισμού και δομικών προσαρμογών. Έμεινε τίποτα στον δημόσιο τομέα ή αλλού για να περικοπεί στην Ελλάδα;
Είναι πολύ καλή η ερώτηση. Θα πω αυτά που λένε οι Έλληνες. Λένε ότι έχουν ξεζουμιστεί χωρίς έλεγχο, πέρα από τις δυνατότητές τους και ξεζουμίζονται τώρα εδώ μετά από δύο χρόνια λιτότητας.

Σε αυτή τη χώρα η ανεργία είναι στο 20% και διπλάσια μεταξύ των νέων. Ο κόσμος εδώ λέει ότι απλά δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με άλλες μειώσεις στους μισθούς ή με τις αυξήσεις φόρων.

Και αφού σχεδόν όλοι οι ευρωπαίοι υιοθέτησαν ή τουλάχιστον δεν αντέδρασαν στις παράλογες εμμονές του Βερολίνου που μιλούσαν για τεμπέληδες Έλληνες, τώρα φοβούνται ότι η κοινωνική αναταραχή που θα προκληθεί στην Ελλάδα αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα θα είναι τεράστια, με απώτερο τον φόβο βέβαια ότι αυτές οι αντιδράσεις θα επεκταθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Έλληνες ήδη αισθάνονται ξεζουμισμένοι από τη λιτότητα, υπάρχει ο φόβος ότι αν περάσουν αυτού του είδους τα μέτρα, η μείωση του κατώτατου μισθού και των δώρων, θα πυροδοτηθεί κοινωνική αναταραχή στους δρόμους της Αθήνας, πολύ μεγαλύτερη από ότι είδαμε τους τελευταίους μήνες και κανένα κόμμα πραγματικά δεν θέλει να φανεί ότι στηρίζει τα μέτρα μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές''.

ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


Τα Σκόπια θα γίνουν, σύντομα, το τρίτο αλβανικό κράτος, μαζί με το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία.

Αυτό θα συμβεί μέσα σε 10-20 χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξή του στη βουλγαρική τηλεόραση BTV, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι.

Ο Γκεοργκιέφσκι είναι το πλέον αμφισβητούμενο όνομα στη χώρα του. Οι συμπατριώτες του, άλλοι τον ονομάζουν σωτήρα και άλλοι τον θεωρούν ‘εχθρό και προδότη’.


Αυτός, ίδρυσε το VMRO-DPMNE, και δική του ήταν η ιδέα για μια ανεξάρτητη χώρα.

Λίγο αργότερα έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Τα τελευταία όμως χρόνια είχε σοβαρές διαφωνίες με τον ...
σημερινό πρωθυπουργό της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Λιούπτσο αποσχίστηκε από το κόμμα και ίδρυσε ένα νέο κόμμα το «Λαϊκό» VMRO (VMRO-NP).Σύμφωνα με τον πολιτικό αυτόν, που θεωρείται ως πατέρας του σύγχρονου κράτους των Σκοπίων, το Κοσσυφοπέδιο, η Βοσνία και η πΓΔΜ δεν λειτουργούν ως ανεξάρτητα κράτη.

Και αυτό θα προκαλέσει ένα νέο ψήφισμα, θα αποτελέσει μια νέα διάταξη των Βαλκανίων κάποια μέρα, αλλά ένας πόλεμος δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει.

Άλλωστε αυτή δεν είναι λύση.

Όσον αφορά το όνομα «Μακεδονία» για τη χώρα του, το οποίο αποδέχθηκε η Βουλγαρία, δήλωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι αμετακίνητη και δεν αποδέχεται ένα τέτοιο όνομα.


«Και άλλα είκοσι χρόνια να περιμένουμε, τίποτε δεν εγγυάται ότι θα πετύχουμε ένα αποτέλεσμα», είπε ο πολιτικός.

Ο Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι κατηγορείται ανέκαθεν για μεροληπτική στάση προς τη Βουλγαρία. Αλλά, όπως λέει ο ίδιος, σε όποιες αυταπάτες και να ζήσει η χώρα του, εγκαταλείποντας τη Βουλγαρία, οι δύο πλευρές θα έρθουν πιο κοντά στα πλαίσια της Ευρώπης, γράφει χαρακτηριστικά η βουλγαρική εφημερίδα ’24 ώρες’.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Κινητικότητα με αίτημα την καταγγελία από την ελληνική πλευρά της Ενδιάμεσης Συμφωνία με την "ΠΓΔΜ" καταγράφεται σε επίπεδο διπλωματίας, αλλά και οργανώσεων και συλλόγων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, μετά την εις βάρος της Ελλάδας απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη στάση της Αθήνας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία μακεδονικών οργανώσεων, αλλά και σωματείων όπως η Θρακική Εστία, «Παναγία Σουμελά», «Ομάδα 21» (αντίστοιχη του Δικτύου 21) κ.ά., η οποία εξαπλώνεται και στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη για τη συλλογή υπογραφών προσωπικοτήτων υπέρ της καταγγελίας της συμφωνίας.


Στο ίδιος μήκος κύματος δραστηριοποιούνται και μακεδονικές οργανώσεις του εξωτερικού, ενώ πληθαίνουν οι διπλωμάτες και οι ειδικοί που μιλούν ανοιχτά πλέον για μια τέτοια κίνηση.

Στο υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα πραγματοποιήθηκε τελευταία και ειδική σύσκεψη με αυτό το θέμα. «Οταν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετατρέπει τη συμφωνία σε ετεροβαρή υπέρ των Σκοπίων, η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεσμεύεται πλέον», υποστήριξε πρόσφατα σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ ο πρώην πρέσβης μας στα Σκόπια και την Ουάσιγκτον κ. Aλέξανδρος Μαλιάς. Την ίδια άποψη υιοθέτησαν στην ίδια εκδήλωση και άλλοι ομιλητές.

Ο κ. Δημήτρης Καραϊτίδης, πρέσβης επί τιμή και διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν υπογράφηκε η συμφωνία, λέει στην «Κ» ότι «για τα τότε δεδομένα καλώς υπογράφηκε, καθώς επισημοποιούσε τη βελτίωση του κλίματος, αναγνώριζε με εμφατικό τρόπο την ύπαρξη εκκρεμότητας, σχετικά με την ονομασία και εμπέδωνε μια ατμόσφαιρα νηφαλιότητας, που θα οδηγούσε σε βελτίωση των πραγμάτων». Προσθέτει όμως ότι «στην πορεία τα Σκόπια ακολούθησαν μία καλά σχεδιασμένη παρελκυστική πολιτική, προβαίνοντας σε πολλές προκλητικές κινήσεις, αντίθετες με το πνεύμα της συμφωνίας, τις οποίες θα έπρεπε ενδεχομένως να είχαμε καταγγείλει εγκαίρως». Κατά την άποψή του πρέπει τώρα η ελληνική πλευρά να την καταγγείλει.


Μαρτυρία

Ιδιαίτερο ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία του κ. Καραϊτίδη για το θρίλερ που εξελίχθηκε στο σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ πίεζε Αθήνα και Σκόπια να συμφωνήσουν. Τις κρίσιμες εκείνες ώρες, ο κ. Καραϊτίδης βρισκόταν στο πλευρό του Aνδρέα Παπανδρέου και δίνει στην «Κ» τη δική του εκδοχή για το τι συνέβη. Ο κ. Καραϊτίδης λέει πως ο Α. Παπανδρέου είχε μεν προβλήματα υγείας, όμως «σε καμία περίπτωση δεν αληθεύει ότι δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τις συνομιλίες ή είχε πνευματική κάμψη και αδρανοποιημένα τα πολιτικά του αντανακλαστικά». Οπως επίσης υποστηρίζει δεν αληθεύει και ο ισχυρισμός Χόλμπρουκ ότι η κ. Λιάνη ήταν διαρκώς παρούσα στις συζητήσεις και πολύ περισσότερο δεν παρενέβη σε αυτές.

Αναχωρώντας για τα Σκόπια ο Χόλμπρουκ θα αφήσει στο σπίτι του Παπανδρέου τον Τόμας Μίλερ, δεύτερο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα τότε, για να κάνει εκείνος, όπως αναφέρει ο κ. Καραϊτίδης, πρώτος τη δήλωση για τη συμφωνία. «Είπα στον Παπανδρέου ότι δεν μπορεί ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός να το ανακοινώνει πρώτα η αμερικανική πρεσβεία και μετά εμείς για πολλούς λόγους και πρωτίστως εθνικής αξιοπρέπειας. Ο Παπανδρέου πίστευε, ίσως σωστά, ότι ήταν προτιμότερο να έχουμε στο σπίτι τον Μίλερ για να μάθουμε μαζί τις εξελίξεις από τα Σκόπια, παρά να του τηλεφωνήσει ο Χόλμπρουκ στην πρεσβεία και να βγει να ανακοινώσει τη συμφωνία. Τελικά έκανα πρώτα εγώ μία σύντομη δήλωση και μετά ο Μίλερ», λέει ο κ. Καραϊτίδης.

Στις 13 Οκτωβρίου 1995 θα υπογραφεί στη Νέα Υόρκη η πολυσυζητημένη Ενδιάμεση Συμφωνία. Είκοσι δύο μέρες μετά θα γίνει στα Σκόπια απόπειρα δολοφονίας κατά του Γκλιγκόροφ, η οποία δεν διελευκάνθηκε ποτέ.

ΑΠΟΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ


“Πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρείται η αποκοπή της Παιδείας από τον ελληνισμό και τις ελληνικές της ρίζες”, καταγγέλει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
Ο Χρυσόστομος αποκαλύπτει ότι υπάρχει η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια κυπριακή συνείδηση, η οποία θα αντιμετωπίζει το γλωσσικό ιδίωμα ως κυπριακή γλώσσα.
Ο Αρχιεπίσκοπος καλεί τον υπουργό Παιδείας να «παραμείνει φρουρός της ελληνικής Παιδείας, όπως καθορίζει το Σύνταγμα.»

“Η Κύπρος είναι Ελλάδα. Αυτό οφείλουν όλοι να το καταλάβουν και να μην το ξεχνούν. Ό,τι τυχόν συμφέροντα
και αν έχουν!”…

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΜΕΓΓΕΝΗ


Στο άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα σε μέγγενη» στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Π.Κρούγκμαν εκφράζει τις αμφιβολίες του για την επιτυχία των προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα και παραθέτει πρόσφατα στοιχεία του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

«Πόσα απαιτεί η τρόικα από την Ελλάδα; Πόσο στενό είναι αυτό το σφίξιμο;» αναρωτιέται ο Πολ Κρούγκμαν και παραθέτει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το πότε η ελληνική οικονομία θα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα.

«Το παρών πρόγραμμα καλεί την Ελλάδα να εισέλθει σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα- δηλαδή πλεονάσματα χωρίς να προσμετρώνται τα επιτόκια για το χρέος: είναι ένα τεράστιο χτύπημα- και πρέπει να συμβεί στην αρχή μίας οικονομίας σε βαθιά ύφεση» σημειώνει ο βραβευμένος οικονομολόγος.

Στη συνέχεια παραθέτει την πρόβλεψη του προγράμματος για την πραγματική μείωση των κρατικών δαπανών και υπογραμμίζει ότι: «μπορώ να πω ότι αυτό δείχνει βασικά αδιανόητο; Και ορίστε τι συμβαίνει: όταν αυτό ξεκίνησε η Ελλάδα έτρεχε με ένα μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, που σήμαινε ότι κάτι που σημαίνει ότι ακόμη κι αν διέγραφε ολόκληρο το χρέος της θα εξακολουθούσε να είναι υποχρεωμένη να υποστεί μεγάλη δημοσιονομική συρρίκνωση.

Αυτό δεν είναι πλέον αλήθεια. Έτσι τώρα κοιτάζουμε ένα σενάριο στο οποίο η Ελλάδα εξαναγκάζεται να πεθάνει στη λιτότητα για να ξεπληρώσει τους ξένους πιστωτές χωρίς πραγματικό φως στο τέλος του τούνελ. Αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

ΟΤΑΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ


Απίστευτο επεισόδιο, που εκθέτει πρόσωπα, συμπεριφορές και αιρετούς άρχοντες, σημειώθηκε το μεσημέρι...

του περασμένου Σαββάτου σε εστιατόριο του Ηρακλείου στην παραλιακή. Πρωταγωνιστές ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ένας από τους επονομαζόμενους και μεγαλογιατρούς του Ηρακλείου που απασχολεί την επικαιρότητα εσχάτως, και τρία νεαρά ζευγάρια με τα παιδιά τους.
Θεατές δεκάδες θαμώνες που είδαν έκπληκτοι να εκτυλίσσεται μπροστά τους με περίσσεια θρασύτητα ο απαράδεκτος νεοελληνικός οχαδερφισμός, με τον οποίο δήμαρχος και μεγαλογιατρός δε δίστασαν να παραβιάσουν ακόμη και τη νομοθεσία, απαιτώντας μάλιστα από τους "νόμιμους" να σιωπήσουν ή να αποχωρήσουν!

Το μόνο που δεν περιμένει κανείς να παραβιάζει τη νομοθεσία είναι εκείνον που έχει επιφορτιστεί με το έργο της εφαρμογής και επιβολής της. Όμως στην περίπτωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης και της παρέας του τα πράγματα είναι διαφορετικά. Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα το Σαββάτου τρία ζευγάρια πηγαίνουν με τα παιδιά τους σε πασίγνωστο εστιατόριο του Ηρακλείου - επί της παραλιακής κοντά στο περιοχή του πρώην "Ξενία" - για να γευματίσουν. Στο διπλανό τραπέζι αντιλαμβάνονται ότι βρίσκεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης - ο οποίος είχε επισκεφτεί την πόλη για να τιμηθεί από το ΤΕΕ/ΤΑΚ - ένας από τους πιο γνωστούς χειρουργούς στο χώρο της Ιατρικής συνοδευόμενος από κυρία, καθώς και ένα ακόμη φιλικό τους ζευγάρι. Τα πιάτα, μετά την παραγγελία στους υπευθύνους του καταστήματος, αρχίζουν και καταφτάνουν, όπως και το καλό κρασί. Όλα κυλούν μια χαρά, χωρίς κάτι να προϊδεάζει το τι θα ακολουθήσει. Μέχρι τη στιγμή που ο δήμαρχος και η παρέα του σταματούν τα συχνά πηγαινέλα έξω από το μαγαζί όπου βρισκόντουσαν για να καπνίσουν και αποφασίζουν να συνεχίσουν το αγαπημένο τους "σπορ" εντός του καταστήματος...

Πρώτος ο κ. Μπουτάρης χωρίς δεύτερη σκέψη ανάβει αμέριμνος το τσιγάρο του, ενώ ακολουθεί ο μεγαλογιατρός, ο οποίος ανάβει την πίπα του, και σχεδόν ταυτόχρονα το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι παρακαθήμενοι στο ίδιο τραπέζι που πλέον θύμιζε "τσιμινιέρα". Κι όλα αυτά ενώ γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τη σχετική νομοθεσία, υπάρχει η σχετική σήμανση εντός του εστιατορίου αλλά και σε απόσταση... καπνιστικής "βολής" βρίσκονται τρία ζευγάρια που έχουν μαζί τους ένα 2χρονο κοριτσάκι και ένα 7μηνο βρέφος.

Μέσα σε λίγα λεπτά οι συζητήσεις για τη συμπεριφορά που εκδηλώνεται στο τραπέζι των "επωνύμων" φουντώνουν από τους υπόλοιπους θαμώνες, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι οι νόμοι και οι κυρώσεις τους μπορεί να αφορούν τους ίδιους, όχι όμως και εκείνους που τους εφαρμόζουν. Όμως η δυσάρεστη εικόνα που σχημάτισαν δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί...

Εκνευρισμένος από την απαράδεκτη συμπεριφορά ο πατέρας της 2χρονης, όταν διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται να σβήσουν τσιγάρα και πίπα, απευθύνεται με πνεύμα ειρωνείας και παραπόνου προς τον κ. Μπουτάρη: «Δήμαρχε, να ’σαι καλά που σέβεσαι εμάς και τα παιδιά μας και δίνετε με την παρέα σου το καλό παράδειγμα για το τσιγάρο...».

Ο αιρετός άρχοντας δεν αντιδρά, προφανώς αναλογιζόμενος ότι έχει υποπέσει σε σφάλμα, ωστόσο ούτε σβήνει το τσιγάρο του άλλα ούτε ζητά μια συγνώμη για να λήξει εκεί το θέμα. Αντιθέτως, ο μεγαλογιατρός στον οποίο δεν απευθύνθηκε κανείς από το διπλανό τραπέζι αναλαμβάνει "δράση", βάζοντας συνειδητά πλέον την "υπογραφή" του στο απαράδεκτο της συμπεριφοράς, κάτι για το οποίο μάλλον έδειχνε υπερήφανος.

«Ξέρεις τι ώρα είναι;», φέρεται να είπε προς το νεαρό πατέρα, κρατώντας αναμμένη την πίπα του. «Έχει πάει 5 το απόγευμα και εσύ έχεις το παιδί σου ακόμα έξω, αντί να το μαζέψεις στο σπίτι!», κατέληξε, αφοπλίζοντας τους πάντες μέσα στο εστιατόριο, που το τελευταίο που περίμεναν ήταν να ακούσουν συμβουλές για διαπαιδαγώγηση από τον επιφανή, κατά τ’ άλλα, επιστήμονα.

Τότε ήταν που ο πατέρας δεν άντεξε και, χάνοντας την ψυχραιμία του από την ανερυθρίαστη κυνικότητα και θρασύτητα μεγαλογιατρού και δημάρχου, αρχίζει να "στολίζει" τον πρώτο τουλάχιστον με διάφορα κοσμητικά επίθετα, για να ξεκινήσει η ανταλλαγή βολών ανάμεσα στα δύο τραπέζια.
Το επεισόδιο έληξε όταν τα τρία νεαρά ζευγάρια αποφάσισαν να πάρουν τα παιδιά τους και να φύγουν, αφού δεν κατάφεραν να συνετίσουν το δήμαρχο και την παρέα του, όχι τόσο για την εφαρμογή της νομοθεσίας που έδειξαν ότι ούτως ή άλλως δεν τη σέβονται, όσο για τη συμπεριφορά απέναντι στα μικρά παιδιά που τα αγνόησαν επιδεικτικά. Για το γιατρό ήταν γνωστό ότι δε σέβεται τον όρκο του Ιπποκράτη, αφού δεν τον έγραψε αυτός... Για το δήμαρχο του "Καλλικράτη", πάντως, δεν περίμενε κανείς αντίστοιχη συμπεριφορά...

ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΑ


Τρέμουν και δεν δημοσιοποιούν αυτά που συμφώνησαν

Δεν αποτελεί έκπληξη η «απόφαση» της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και συγκυβερνητών της πατρίδας μας. Η παράταση, λόγω διαφωνιών, αποσκοπεί στο να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να επιβάλουν τις κατάλληλες ποσότητες τρόμου στον Ελληνικό λαό για την περίπτωση που δεν αρνηθεί η χώρα μας την «βοήθεια» των «εταίρων», των «φίλων» και των «συμμάχων» της.

Η στάση και η εμμονή του Έλληνα γκαουλάιτερ, Λουκά Παπαδήμου, αποδεικνύει πως όχι μόνο δεν εργάζεται για τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, αλλά τουναντίον ασκεί μεγάλες πιέσεις προκειμένου η χώρα μας να παραδοθεί αμαχητί στις ορέξεις των «δάνειων δυνάμεων». Φυσικά, η συνεπικουρία, των Παπανδρέου – Σαμαρά – Καρατζαφέρη, έχει καταστήσει δυνατό το να εμπαίζεται εξόφθαλμα ο Ελληνικός λαός και να οδηγείται προς την καταστροφή του, στο όνομα της… διάσωσής του.

Επειδή γνωρίζουμε πως όχι μόνο θα συμφωνήσουν με τα επαχθή οι συνένοχοι συγκυβερνώντες, αλλά θα προσπαθήσουν να εμφανίσουν και ως τεράστια επιτυχία την απόλυτη παράδοση της χώρας, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως η πράξη τους αυτή προσμετράται στις προηγούμενες εθνοκτόνες αποφάσεις τους και στην γενικότερη σύμπλευσή τους στον σχεδιασμό καταστροφής της χώρας.

Η Νέα Ελλάδα καταδικάζει τους ολίγιστους «εθνοπατέρες» οι οποίοι χωρίς καμία νομιμοποίηση συσκέπτονται και υπογράφουν για το μέλλον της χώρας και των κατοίκων της. Καλούμε, δε, τους Έλληνες πολίτες να προετοιμάζονται για το κλίμα αναρχίας, αλλά και μία σειρά δεινών που έχουν προγραμματισθεί προκειμένου να εξασφαλισθεί η μη αντίδρασή τους. Οι παρανόμως κυβερνώντες οφείλουν να επιστρέψουν σε όσα η Δημοκρατία –που υπαινίσσονται πως υπερασπίζονται- τους επιτάσσει. Οι εκλογές αποτελούν την μοναδική διέξοδο από την κρίση. Επιτέλους, ο λαός πρέπει να μιλήσει και να μεταφέρει τις εντολές του μέσα από την κάλπη.

Έλληνες, πατριώτες, οφείλουμε να τους θυμίσουμε πως τα αφεντικά σε αυτόν τον τόπο είμαστε εμείς και όχι αυτοί που τον έχουν καταστρέψει. Βγείτε στους δρόμους, διαδηλώστε και απαιτείστε την πατρίδα μας, απαιτείστε την ελευθερία μας, απαιτείστε τα δίκαιά μας, απαιτείστε αυτά που μας έκλεψαν. Δεν ξεχνάμε πως αυτοί είναι οι κλέφτες κι εμείς τα θύματα. Αυτοί είναι τα λαμόγια κι εμείς οι νοικοκυραίοι. Αυτοί είναι οι νέοι εφιάλτες που πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από την εξουσία που κατέλαβαν με πολιτικό πραξικόπημα.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Ελλάδας

ΠΕΔΙΟΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ


Ένα δριμύτατο «κατηγορώ» ενάντια σε όλους τους μεγαλόσχημους της Ευρώπης και των διεθνών οργανισμών οι οποίοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως «πεδίο πειραματισμού», εξαπολύει μέσα από τις σελίδες του, το αυστριακό περιοδικό «Profil». Το περιοδικό επισημαίνει, με γλώσσα που σπάει κόκκαλα, πως «αν στην Αυστρία εφαρμοζόταν ένα πακέτο λιτότητας ελληνικών διαστάσεων, αυτό θα ήταν και το τέλος της Αυστριακής Δημοκρατίας όπως τη γνωρίζουμε», χαρακτηρίζοντας «πολιτικο-οικονομικό βουντού» το πρόγραμμα που επιβάλλεται στην χώρα μας!


Οι συντάκτες του άρθρου -όπως αναφέρει το αναλυτικό δημοσίευμα του "Έθνους"- Γκιούντερ Μιούλερ και Ρόμπερτ Τράχλερ, θέτουν το ερώτημα αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα υποστήριζαν τη σκοπιμότητα όλων αυτών που υφίσταται η Ελλάδα, σε περίπτωση που αυτά αφορούσαν τη δική τους χώρα.

Επισημαίνουν μάλιστα πως θα ήταν αστείο να συγκριθούν τα πακέτα περικοπών και εξοικονόμησης πόρων, που συζητούνται στο πλαίσιο του αποκαλούμενου «φρένου χρέους», το οποίο εξαναγκάζονται, στενάζοντας, να κατοχυρώσουν νομικά πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα ελληνικά πακέτα λιτότητας.

Όπως υπογραμμίζουν οι δυο συντάκτες, με μπόλικη δόση ειρωνείας, η Ευρώπη έχει υποσχεθεί να δώσει ένα μάθημα στους Έλληνες, καθώς, όπως σημειώνουν, στο πνεύμα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» κρίνεται ιδιαίτερα σκόπιμη η εξαθλίωση του ελληνικού πληθυσμού, καθώς πρέπει να πειστεί ο Ευρωπαίος φορολογούμενος, ότι υποστηρίζεται ένας λαός, «ο οποίος ζούσε πέρα από τις δυνατότητές του», ένας χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται ευρέως στα πλαίσια της υπαγορευόμενης φρασεολογίας.

«Πολιτικό-οικονομικό βουντού»
Το περιοδικό τονίζει ότι οπουδήποτε και αν επιχειρούσαν οι «σωτήρες της χρεοκοπημένης χώρας» να εφαρμόσουν ανάλογα μέτρα, η συνταγή θα συνιστούσε αντικείμενο χλεύης: το πρόγραμμα «εξυγίανσης» δεν αποτελεί παρά ένα παράδοξο οικονομικό-πολιτικό «βουντού», αφού επιβάλλει ταυτόχρονα ριζοσπαστική λιτότητα εν μέσω ύφεσης, με αυξήσεις των υπαρχόντων φόρων, νέες επιβαρύνσεις και μειώσεις μισθών.

Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια, μάταια αναζητά κανείς στο εν λόγω πρόγραμμα μια οικονομικο-πολιτική κατεύθυνση, καθώς ούτε νεοφιλελεύθερο είναι, αφού προβλέπει υπερβολικές αυξήσεις φόρων, ούτε σοσιαλδημοκρατικό, γιατί οι φόροι πλήττουν τις πλατιές μάζες, ούτε και «κεϊνσιανό», γιατί με τις περικοπές θέσεων και μισθών αφαιρείται το χρήμα από την οικονομία. Αντίθετα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο συγκεντρώνει «ό,τι χειρότερο από παντού», αποτελώντας μια «σαδο-οικονομία».

Στην Ελλάδα, επιτρέπονται όλα
Οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν πως, όταν πλήττεται η Ελλάδα, επιτρέπονται τα πάντα, πολύ δε περισσότερο αφού οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν οι ίδιοι το πρόγραμμα λιτότητας: ένα απρόσωπο «τριουμβιράτο» με απεσταλμένους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισκέπτεται την Αθήνα για να υπαγορεύσει το τι πρέπει να γίνει.

Στο άρθρο- το οποίο συνοδεύεται από πίνακες με στοιχεία για τις επί μέρους περικοπές και τις φορολογικές αυξήσεις- γίνονται, μεταξύ άλλων αναφορές στις αυξήσεις φόρων που εφαρμόζονται τώρα στην Ελλάδα, όπως και στις μεγάλες περικοπές δαπανών στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, παρά τις έκτακτες κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Επισημαίνεται επίσης ότι δεν έμεινε αλώβητος ούτε ο τομέας της παιδείας, όπου η κυβέρνηση προχώρησε σε κλείσιμο ή συγχώνευση χιλιάδων σχολείων και κατάργηση χιλιάδων θέσεων εκπαιδευτικών.

Η τρόικα δεν έχει εξαντλήσει ακόμη «όλη τη σοφία της»
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, ο κατάλογος των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο ελληνικός λαός είναι μακρύς, εντούτοις συνεχώς γίνεται λόγος για μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει για τον απλούστατο λόγο ότι η ΕΕ ζήτησε από την Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο την εφαρμογή νέου πακέτου λιτότητας, που θα προβλέπει 28 δισ. ευρώ σε περικοπές και 50 δισ. ευρώ σε ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω βοήθεια.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις παραμένουν ισχνά, μια και, όπως σημειώνεται, η Ελλάδα δεν διαθέτει ιδιαίτερα προσοδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις, ενώ στη συνέχεια τονίζεται ότι η όλη προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας έχει βυθίσει τη χώρα στην ύφεση, με αποτέλεσμα το χρέος να συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι συντάκτες του άρθρου παρατηρούν ωστόσο πως «η τρόικα δεν έχει εξαντλήσει ακόμη όλη τη σοφία της», καθώς επιμένει σε μείωση του κατώτατου μισθού, κάτι στο οποίο αντιτίθενται ακόμη και αυτές οι ενώσεις των εργοδοτών, που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Οι δυο αρθογράφοι καταγγέλλουν ότι η Ελλάδα έχει γίνει «πεδίο πειραματισμού» για τους «σχιζο-ειδικούς της οικονομίας», στο οποίο τους επιτρέπεται να δοκιμάζουν όλες τις ιδέες τους σε ό,τι αφορά δαπάνες και έσοδα, ενώ, εάν παρ' όλα αυτά αυξηθεί η φτώχεια και το έλλειμμα, τότε θα υπάρξει μια περαιτέρω δόση «πανευρωπαϊκής συμπόνιας», συμπεριλαμβανομένων ακόμη σοφότερων προτάσεων λιτότητας.

«Κι αν στο τέλος η Ελλάδα καταρρεύσει, υπάρχει και ακόμη μια εναλλακτική επιλογή, δηλαδή, ίσως το ίδιο πείραμα να επιτύχει στην Πορτογαλία», καταλήγει το άρθρο- «κατηγορώ» του έγκυρου αυστριακού περιοδικού.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ


Χατζημαρκάκης: «Κίνδυνος για «πόλεμο φτώχειας» στην Ελλάδα»
Ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Γιώργος Χατζημαρκάκης, προειδοποιεί μιλώντας στην εφημερίδα «Bild» για τον κίνδυνο ενός «πραγματικού πολέμου φτώχειας» στην Ελλάδα.

Ο κ. Χατζημαρκάκης προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, απορρίπτει την ιδέα του «Επιτρόπου», ενώ εισηγείται την αλλαγή της ονομασίας της Ελλάδας στις άλλες γλώσσες, σε «Hellas», προκειμένου η χώρα να κάνει, όπως λέει, μια νέα αρχή με καινούργια εικόνα.

«Το ελληνικό πρόβλημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρωπαϊκή τραγωδία» τονίζει ο ευρωβουλευτής και σημειώνει ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα γίνεται όλο και φτωχότερη, ενώ υπάρχουν ήδη 30.000 άστεγοι.

«Ήδη σήμερα ανταγωνίζονται στις χωματερές της Αθήνας οι πιο φτωχοί Έλληνες και οι παράνομοι μετανάστες για αποφάγια. Θέλουμε να διακινδυνεύσουμε έναν πραγματικό πόλεμο, λόγω της φτώχειας, στην Ελλάδα; Θα επιτρέψουμε να σκοτώνουν οι άνθρωποι για την τροφή;» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημαρκάκης και επισημαίνει ότι ένας «Επίτροπος» δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτός από τον ελληνικό λαό, ενώ «η καλύτερη και ριζοσπαστικότερη λύση» θα ήταν η διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

«Ο Μάριο Μόντι μας δείχνει πώς μπορεί να γίνει αυτό και στην Ελλάδα» σημειώνει.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης επιρρίπτει την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας στο πολιτικό σύστημα, στο καθεστώς ευνοιοκρατίας και στις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους πολίτες.

«Οι Έλληνες πολιτικοί εξακολουθούν να υπόσχονται εργασία στο Δημόσιο και άλλες μικρές χάρες, με αντάλλαγμα την ψήφο» τονίζει και συμπληρώνει ότι τα χρήματα που διαθέτει σήμερα η Ευρώπη πηγαίνουν αποκλειστικά στο χρέος, ενώ τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΩΡΑΣ


Η θερινή ώρα είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα...
χρονικό διάστημα του έτους. Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Εναλλακτικά της θερινής ώρας θα μπορούσαμε να ξυπνούσαμε μία ώρα νωρίτερα την θερινή περίοδο για να εκμεταλλευόμαστε περισσότερο το ηλιακό φως. Αυτό όμως θα προκαλούσε αντιδράσεις. Η λύση ήταν να τυποποιηθεί το σύστημα της θερινής ώρας.

Ιστορία: Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα! Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willett) στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907 αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση. Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η ιδέα ήταν από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας την θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.

Πλεονεκτήματα: Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.


ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More