ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΟΥ


Συχνά «κρούω τον κώδωνα του κινδύνου» για τους Έλληνες. Που, όμως, συνήθως είναι κουφοί…», δηλώνει ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην metrogreece.

«Έχω δει και έχω υποστεί τόσο πολλά στη ζωή μου, που τίποτα πια δεν είναι ικανό να με τρομοκρατήσει. Λυπάμαι, όμως, βαθύτατα, γιατί ο λαός μας γίνεται στόχος της πολιτικής του «σοκ και δέος» και γιατί, ακόμα και όταν ξυπνά, υπάρχουν οι επιτήδειοι για να τον ξανακοιμήσουν

Συμπληρώνοντας ότι το όραμά του είναι η κατάκτηση από τους Έλληνες, της εθνικής τους ανεξαρτησίας.

«Ο πολιτικός μου αγώνας είναι μονότονα ο ίδιος από το 1941 (τη Γερμανική Κατοχή) έως σήμερα (την Τρόικα)», δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Οραματίζομαι μια Ελλάδα ανεξάρτητη, ελεύθερη και αυτάρκη. Δηλαδή, τις προϋποθέσεις για μια καθολική αναγέννηση του ελληνικού λαού».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΡΔΗΣ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ


«Η παγκοσμιοποίηση προσπαθεί να ισοπεδώσει τα ήθη , τα έθιμα και την ιστορία μας. Προσπαθεί να ξεχάσουμε τη σφαγή και τους αιματηρούς διωγμούς των Ελλήνων από τη μικρά Ασία (αν και η Ρεπούση προσπαθεί να το λειάνει το γεγονός , λέγοντας ότι έφυγαν με τη θέληση τους),τη σφαγή και γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων , το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο που οι Γερμανοί δολοφόνησαν τόσα εκατομμύρια αθώων ανθρώπων , την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο μας και τον οικονομικό πόλεμο (σύγχρονη γενοκτονία σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε.) που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή .

Έρχεται και το κερασάκι στην τούρτα , προσπαθώντας να μας κάνουν , να ξεχάσουμε , παραπληροφορώντας όλο τον κόσμο ότι το σπίτι των Ολυμπιακών αγώνων είναι η Αγγλία και όχι η Ελλάδα.

Μήπως, μπερδεύτηκε ο Ρογκ επειδή τα μάρμαρα του Παρθενώνα μας δεν μας τα έχουν επιστρέψει ακόμα;

Όσο για το θέμα που δημιουργήθηκε με τη Βούλα Παπαχρήστου , θα ήθελα να τονίσω και να πω σε αυτούς που την "καταδίκασαν" χωρίς δίκη , ότι εμείς οι Έλληνες είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι έχουμε χιούμορ και ότι είμαστε ο πιο φιλόξενος λαός .

Όσον αφορά το χιούμορ μας, θέλω να δώσω κάποια παραδείγματα: είναι γνωστό ότι λατρεύουμε τους Ποντίους διότι είναι δικοί μας άνθρωποι, πολύ έξυπνοι και βασανισμένοι.

Παρ' όλα αυτά λέμε ανέκδοτα για τους Ποντίους όπως οι Γάλλοι για τους Βέλγους κ.ο.κ. Δεν μας έχουν βάλει "Χ" ποτέ, διότι ξέρουν ότι το κάνουμε καλοπροαίρετα.

Για την υποκρισία και τη "δημοκρατικότητα" των πολιτικών , θέλω να τονίσω πού είναι και τι έκαναν για να καλύψουν την Ελλάδα όταν διαβάζαμε και βλέπαμε τις υβριστικές χειρονομίες και σχόλια στα Ευρωπαϊκά έντυπα και ΜΜΕ;
Δεν προσβλήθηκαν ποτέ;

Δεν αγανάκτησαν ποτέ;

Γιατί δεν καταδίκασαν δημοκρατικά όλα αυτά τα υβριστικά σχόλια και τις ταπεινώσεις του έθνους μας;

Ένας φίλος μου Έλληνας που ζει στη Γερμανία, μου είπε ότι πήγε με παρέα Ελλήνων να φάνε σε ένα εστιατόριο και ο Γερμανός που θα τους σερβίριζε , τους ζήτησε προκαταβολικά τα χρήματα του γεύματος (δεν είναι ανέκδοτο) .
Όσον αφορά τη φιλοξενία μας: Mέσα στα 10 εκατομμύρια Ελλήνων υπάρχουν 3 εκατομμύρια φιλοξενούμενοι μετανάστες (που αντιστοιχεί στο 30% του πληθυσμού μας και όχι στο 2% που θα έπρεπε).

Τους αγκαλιάσαμε με αγάπη και τους δώσαμε εργασία, αν και δεν είμαστε πλούσιος λαός (είναι γνωστό πλέον σε όλο τον κόσμο) .

Τους φιλοξενήσαμε χωρίς να βαρυγκωμήσουμε, έχοντας 26% ανεργία και βλέποντας χιλιάδες νέους μας να φεύγουν μετανάστες.

Επίσης, κάθε φορά που γίνεται ένας Τηλεμαραθώνιος αλληλεγγύης , όλοι μας προσφέρουμε ότι μπορούμε σε διάφορα κράτη (Αιτή, Ουγκάντα, Νιγηρία κτλ) που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς.

Κάποτε ρώτησα τον πατέρα μου "τι όφελος θα έχει ο Ελληνικός λαός μπαίνοντας στην Ευρώπη" και μου απάντησε ότι οι κυριότεροι λόγοι είναι "δεν θα υπάρχει ανεργία , δεν θα ξαναπεινάσουμε , θα έχουμε καλύτερη παιδεία, καλύτερη περίθαλψη και επιτέλους δεν θα παραβιάζουν οι Τούρκοι , τον Ελληνικό χώρο και δεν θα υπάρχει ο φόβος του πολέμου.

Η Ευρώπη θα μας παρέχει μια ασφάλεια".

Δεν πρόλαβε να δει τίποτα απ' όλα αυτά αλλά ούτε και εγώ...

Αντώνης Βαρδής»

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ


Δεν έφταναν οι δυσοίωνες προβλέψεις για την γερμανική οικονομία, τώρα έρχεται και ο εκπρόσωπος και συνιδρυτής του αμερικάνικου οίκου αξιολόγησης Egan-Jones να βάλει φωτιά στη Μέρκελ και την πολιτική της.

Η επιλογή της Γερμανίας για σκληρή λιτότητα σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο φέρνει την ίδια τη Γερμανία σε πολύ δύσκολη θέση. Η συνήθως καλά ενημερωμένη γερμανική εφημερίδα Welt φιλοξενεί δηλώσεις του αφεντικού του οίκου αξιολόγησης, Sean Egan, ο οποίος κατακεραυνώνει την γερμανική πολιτική.

Όπως σημειώνει ο Egan, εάν η Γερμανία συνεχίσει την πολιτική αυτή, η οποία φέρνει την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία στο χείλος του γκρεμού, τότε «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει και η Γερμανία»! Όπως τονίζει μάλιστα, «είναι απολύτως πιθανό, κάποια στιγμή (η κρίση) να πλήξει και τον δανειστή».

Την ίδια στιγμή, προβληματισμένη φαίνεται πως είναι και η κοινή γνώμη στη Γερμανία, καθώς τα «απόνερα» της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει, προς το παρόν, τον ευρωπαϊκό Νότο, χτυπάει την πόρτα και της Γερμανίας... Εταιρίες όπως η Siemens, η BASF, αλλά ακόμη και οι σιδηρόδρομοι φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουν μεσοπρόθεσμα σημαντικά προβλήματα. Οι Γερμανοί πολίτες αρχίζουν να αναρωτιούνται πλέον κατά πόσο μπορεί η γερμανική βιομηχανία να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της «νέας εποχής».

Οι Γερμανοί πολίτες μπορεί να είναι ακόμη... καταναλωτικοί, ωστόσο οι προβλέψεις είναι μάλλον δυσοίωνες. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι Γερμανοί, σε μεγάλο ποσοστό, φοβούνται ότι η κρίση σύντομα θα σβήσει το γερμανικό «θαύμα». Στην περίπτωση αυτή, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Γερμανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον... κακό εαυτό της...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ


Το κενό εθνικής πολιτικής και ακόμα ειδικότερα εθνικού λόγου, στα κρίσημα ζητήματα ασφάλειας, τα οποία διακυβέβεύονται για την χώρα, ελλέιψει πολιτικών ανδρών πλέον έρχεται η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία να τα καλύψει.

Όπως κάποτε τα "ματωμένα ράσα" έδωσαν το Αίμα και το Σώμα της Ορθοδοξίας για να ελευθερωθεί η χώρα, έτσι και τώρα στις δύσκολες στιγμές, οι ιεράρχες ο ένας μετά τον άλλο αναλαμβάνουν "δράση":

Μετά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος επιτέθηκε μετωπικά στην κυβερννητική βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπόύση (με 1629 ψήφους!) για την απαίτησή της να καταργηθεί ο εκκλησιασμός των ελληνόπουλων (Οι 1629 θα αποφασίσουν για τα 11000000!), τη σκυτάλη πήρε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ο οποίος σε ένα πύρινο πρωινό κύρηγμά του αναφερόμενος στα μείζονα εθνικά θέματα σε Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο, και Σκοπιανό βροντοφώναξε ότι " Δεν θα αυτοκτονήσουμε. Θα μείνουμε εδώ και θα πολεμήσουμε!".

Το κύρηγμα ξεσήκωσε θύελα ενθουσιασμού στους πιστούς που το παρακολουθούσαν, και μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα σε όλη την Θεσσαλονίκη. Ιδού τα πιο σημαντικά σημεία του κυρήγματος.

Δε σηκώνει να χάσουμε άλλη πατρίδα. Δε θα μείνει τίποτα. Τα σχέδια των παλιών, έχουν απωθηθεί. Η Ελλάδα κάτω από τον Όλυμπο; Αμ, δε σφάξανε”! Θέτοντας ένα στεντόρειο "ως εδώ" στις απαιτήσεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων για γεωπολιτική και εδαφική εκμηδένιση της ΄χωρας μας.

Ειδικά για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι είπε ως η τελευταία του παρέμβαση, για την υποτιθέμενη ύπαρξη Σκοπιανής μειονότητας στην Ελλάδα είναι σατανική!

Αυτό είναι σατανικό. Τι δουλειά έχετε εσείς με την Ελλάδα; Όσοι έμειναν, είναι Έλληνες Μακεδόνες, αυτόχθονες. Γιατί εμβάλεις τέτοιο θέμα σε μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται αυτήν την ώρα, για να υπάρξει μια συμφωνία, ρώτησε;

Ο παναγιότατος υπογράμμισε πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα των Σκοπίων δε φαίνεται να εισέπραξε θετικές εντυπώσεις από τα Σκόπια κι αποκάλυψε πως Νίμιτς και Βασιλάκης (σ.σ. ο ειδικός πρέσβης που ασχολείται με το θέμα) ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και συζήτησαν για την υπόθεση.

Δε μου είναι ευχάριστο να επανέρχομαι στο θέμα, αλλά είναι τόσο σοβαρό, τη στιγμή που αναπτύσσονται κι άλλες ενέργειες και προσπάθειες και στο χώρο της Θράκης και υπάρχουν τόσες βλέψεις στα νησιά μας (σ.σ. αναφέρθηκε και στην περίπτωση της τουρκικής φρεγάτας που… έκοβε βόλτες στο Αιγαίο)”, τόνισε. Πρόσθεσε πως “θέλουμε να ζήσουμε σε ειρήνη και δε ζητάμε να πάρουμε τίποτα, παρόλο που πολλά κομμάτια γης είναι δικά μας. Γιατί υπάρχει και η λογική. Αλλά, όταν γίνονται τέτοιες συζητήσεις, τέτοιες διαβουλεύσεις κι έρχεται αυτός ο κύριος να ζητήσει να αναγνωρίσει το ελληνικό κράτος την ύπαρξη Σκοπιανής μειονότητας; Ε, βέβαια. Αν θέλαμε να αυτοκτονήσουμε, θα το κάναμε. Δε θα αυτοκτονήσουμε! Θα μείνουμε και θα πολεμήσουμε”, τόνισε!

Πρότεινε, δε, στον κ. Γκρουέφσκι να ξαναδιαβάσει τις θέσεις του προκατόχου του, Γκεοργκέφσκι, που είπε ότι η κοινωνία της χώρας είναι απέναντι σε μια προσπάθεια νέας παραχάραξης της ιστορίας. Και συνέχισε να λέει ότι όλα αυτά, περί Σκοπιανών και Μακεδονίας του Αλέξανδρου, είναι τεχνάσματα και επομένως κάνουν λάθος. Οι ίδιοι το λένε. Ο προκάτοχός του. Κι αυτός γίνεται όλο και πιο πεισματάρης –κι αν υπάρξει εμπλοκή στο θέμα αυτό, θα ΄ναι ευθύνη τους”, υπογράμμισε.

Ο Παναγιότατος αναφέρθηκε και στο θέμα του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό. “Υπάρχουν μερικοί που δε θέλουν να γιορτάσουν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι ύποπτο. Εδώ υπάρχουν πόλεις που γιορτάζουν τα ελευθέριά τους. Και δε θα γιορτάσει όλη η Ελλάδα την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης; Που χύθηκε τόσο αίμα”, αναρωτήθηκε;

Παρουσίασε ένα φυλλάδιο το οποίο εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, με ιστορικά στοιχεία για το 1912 και τόνισε: “Είμαι ικανός να πάρω παιδιά από την εκκλησία και να τα μοιράσω σε όλες τις καφετέριες”! Για να μάθουν, όπως είπε, την ιστορία που έπρεπε να τη μαθαίνουν από τους καθηγητές τους…

Αλλά έτσι και παλαιότερα σε καιρούς χαλεπούς, όταν το Γένος απειλήθηκε με εξόντωση από τους βάραβαρους Οθωμανούς, η Εκκλησία κράταγε αναμένο το κερί της Εθνικής Αυτογνωσίας με κάθε μέσον και τρόπο, έτσι και τώρα αναλαμβάνει να διδάξει στη νέα γενιά αυτά που δεν τους διδάσκουν οι δάσκαλοί τους είτε από ιδεολογική αγκύλωση, είτε από ανικανότητα, είτε γιατί δεν τους αφήνουν, είτε από φιλικότητα προς τη Νέα Τάξη Πραγματων ( υπάρχουν και αυτοί και ζουν ανάμεσά μας, αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς, και αν δεν αντιδράσουμε σύντομα εμείς θα ζούμε ανάμεσά τους).

ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ


Τοκογλύφους χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τους σημερινούς Ευρωπαίους ο οποίος περιοδεύοντας στον Νομό Φλώρινας αναρωτήθηκε
«αν η Ευρώπη σήμερα απηχεί αυτό που οραματίστηκαν οι πρώτοι ερυωπαϊστές ή έχει καταντήσει τραπεζική τοκογλυφία».
Ταυτόχρονα ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε να μπει «τεφτέρι» να δούμε, όπως πρόσθεσε, «τι ακριβώς χρωστάμε και με όρους ισοτιμίας να ξεπληρώσουμε ό,τι χρωστάμε.
Αλλιώς, μια Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη και σεβασμό σε όλα της τα μέλη, τι είναι αλήθεια
;».
Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την επιτακτική ανάγκη «να ανασταλούν» οι ιδεολογίες και να πέσουν μια για πάντα οι πολιτικές ιδεοληψίες.
«Μόνο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «αν στρατευθούμε μαζί αν γίνουμε ένα, μόνο τότε θα ορθώσουμε ανάστημα και θα καταφέρουμε κάτι.
Η μακραίωνη ιστορία μας αυτό έχει δείξει και τα πρότυπα που έχουμε είναι πολλά.
Το ιστορικό παράδειγμα των Φλωρινιωτών και όλων των ηρώων Ελλήνων είναι δίπλα μας.
Το ζούμε, το ψηλαφίζουμε μέσα από τα μνημεία μας, τον πολιτισμό μας.
Αυτόν τον πολιτισμό δώσαμε στην Ευρώπη και γι αυτόν αγωνιστήκαμε ανα τους αιώνες… για όλα αυτά που εκλάπησαν και είναι στα μεγάλα Μουσεία της Ευρώπης.
Ας μας φέρουν πίσω τα κλεμμένα και σας κάνουμε τότε τους λογαριασμούς μας
».

ΕΝΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑ


Κι όμως, αυτό το κτίριο της φωτογραφίας δεν βρισκόταν στη Βενετία, στη Φλωρεντία ή στη Βιέννη ή σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

Ήταν το “κόσμημα” της περιοχής του Φαλήρου στην Αθήνα.

Κατεδαφίστηκε από ανθρώπινο ελληνικό χέρι. Μάθε την ιστορία του.

Το 1903, ο τραπεζίτης Ι. Πεσμαζόγλου εγκαινίασε το θαυμάσιο ξενοδοχείο Ακταίο, στο Π. Φάληρο. Το ξενοδοχείο χτίστηκε με σχέδιο των αρχιτεκτόνων Ερνέστου Τσίλερ και Καραθανασόπουλου, κατά τα πρότυπα των “Palace” των ευρωπαϊκών λουτροπόλεων.

Ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της εποχής, με 160 υπνοδωμάτια και μεγάλες πολυτελέστατες αίθουσες υποδοχής και δεξιώσεων. Για την ανέγερση, την εσωτερική διακόσμηση και τον εξοπλισμό του δαπανήθηκε το τεράστιο για την εποχή ποσό των 2.000.000 δραχμών.

Υπήρξε για αρκετά χρόνια το επίκεντρο της κοινωνικής και κοσμικής ζωής της Αθήνας και του Πειραιά. Εκεί δίνονταν επίσημοι χοροί όλο τον χρόνο.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου εγκαταλείφθηκε για να ακολουθήσει η κατεδάφισή του, που ολοκληρώθηκε τα τελευταία χρόνια με την εξαφάνιση και του μικρού τμήματος του κτιρίου που είχε διασωθεί κι άξιζε να διατηρηθεί σαν “τεκμήριο” εποχής που χάθηκε οριστικά.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ


Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τα εμβάσματα που έφυγαν προς τράπεζες του εξωτερικού, τη χρονιά που η χώρα μας μπήκε σε τροχιά Μνημονίου.
Το ρεκόρ του 2010 κατέχει ο συμπατριώτης μας
Γ.Δ. (επώνυμο - όνομα) ο οποίος έβγαλε έξω...

52.133.146,94 ευρώ, ενώ δήλωσε στην Εφορία... 25.099,50 ευρώ.
Σύμφωνα με Τα Νέα, πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τα οποία είναι σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών και αφορούν το 2010.
Στον πίνακα της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρονται τα εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ τα οποία ταξίδεψαν στο εξωτερικό, ενώ μεταξύ των ονομάτων υπάρχουν και 70 αλλοδαποί, άνδρες και γυναίκες, με ονόματα που παραπέμπουν σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.
Υπάρχουν, εξάλλου, ορισμένες περιπτώσεις πολιτών με αγγλικό, γερμανικό και ιταλικό επώνυμο.

Στον κατάλογο του 2010 η πλειονότητα των Ελλήνων κροίσων που προτίμησαν την ασφάλεια τραπεζών του εξωτερικού ανήκει στους απολύτως ...πάμφτωχους καθώς 403 δήλωσαν εισόδημα μηδέν.
Μεταξύ αυτών, θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν μέλη ανωνύμων εταιρειών, καθώς είναι συνήθης πρακτική να «περνούν» όλο το εισόδημά τους στις εταιρείες.
Το φαινόμενο όμως ορισμένοι να βγάζουν έξω ποσά από 10 εκατ. ευρώ έως 52 εκατ. ευρώ, ενώ δηλώνουν ως εισόδημα μικροποσά όπως 496 ευρώ και 5.588,98 εγείρει υποψίες.
Ακόμα και η περίπτωση του κ. Ρ.Σ., ο οποίος κατέχει το ρεκόρ να έχει δηλώσει το υψηλότερο εισόδημα στον κατάλογο, 371.774,72 ευρώ: θα έχει ενδιαφέρον να εξηγήσει πώς κατάφερε να βγάλει έξω 30.312.841,31 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγή η οποία έχει γνώση του καταλόγου, «το θέμα δεν είναι εάν κάποιοι έβγαλαν έξω χρήματα που προέκυψαν από νόμιμες δραστηριότητες, από εταιρικά κέρδη, κληρονομιές, τυχερά παιγνίδια, ή οικονομίες μιας ζωής.
Αυτό που θα πρέπει επιτέλους όμως να γίνει είναι μια σοβαρή έρευνα από το ΣΔΟΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να διαπιστωθεί εάν ανάμεσα στα τεράστια ποσά που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες υπάρχουν προϊόντα από εγκληματική δραστηριότητα, αν υπάρχει μαύρο χρήμα, αν υπάρχει φοροδιαφυγή».

Πέρα από τη μεγάλη πλειονότητα που δήλωσαν μηδενικό εισόδημα, υπάρχουν ακόμη:
61 πολίτες που δήλωσαν εισόδημα μέχρι 500 ευρώ,
39 πολίτες που δήλωσαν από 500 έως 1.000 ευρώ,
81 που δήλωσαν από 1.000 έως 5.000 ευρώ,
34 που δήλωσαν από 5.000 έως 10.000 ευρώ.
Από εκεί και πάνω, 48 δήλωσαν έως 20.000 ευρώ,
25 πολίτες έως 40.000 ευρώ και
25 από 40.000 έως 100.000 ευρώ.

Ο Κ.Ε., για παράδειγμα, δήλωσε εισόδημα 98,69 ευρώ και έβγαλε έξω ακριβώς 700.000 ευρώ,
ενώ
ο Μ.Κ. δήλωσε 14,94 ευρώ και έβγαλε έξω 450.000 ευρώ.

Αλλοδαπός με επώνυμο χώρας πρώην Ανατολικής Ευρώπης
S.O. δήλωσε (άρα είναι νόμιμος μετανάστης) 214 ευρώ εισόδημα και έβγαλε έξω 247.848,56 ευρώ,
ενώ
ο Έλληνας Π.Θ. δήλωσε... 10,50 ευρώ και έβγαλε έξω 201.000 ευρώ.
Η
Σ.Α. δήλωσε 10,27 ευρώ, αλλά έβγαλε στο εξωτερικό 150.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και φορολογούμενος ο οποίος στη φορολογική του δήλωση κατέγραψε το... αστρονομικό ποσό του ενός λεπτού (0,01).
Πρόκειται για την κυρία Κ.Ο. η οποία την ίδια χρονιά έβγαλε στο εξωτερικό 201.501 ευρώ.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More