ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ:ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΧΙ


Β.ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ: Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ. ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΧΑΘΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ, ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΧΙ.

Στην ανάγκη εφαρμογής ενός νέου δόγματος για την ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η χώρα, επικεντρώθηκε η χθεσινή ομιλία του ακαδημαϊκού σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη. (σημ. ΦΙΛΟΤΙΜΙΑΣ : Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τακτικό μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας ο Β. Μαρκεζίνης που το 2005 του αποδόθηκε ο τίτλος του sir, θεωρείται αυθεντία στο Συγκριτικό Δίκαιο. Καθηγητής σε φημισμένα πανεπιστήμια, διετέλεσε νομικός σύμβουλος κορυφαίων ηγετών, του Χέλμουτ Κολ, του Ζακ Σιράκ και του Μπιλ Κλίντον, καθώς και επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου του Γαλλικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ενώ φέρει τον τίτλο του επίτιμου νομικού συμβούλου της βασίλισσας της Αγγλίας.) Κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, με τίτλο «Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λιβάνη»), που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ενώπιον τουλάχιστον δύο χιλιάδων ατόμων,... μεταξύ των οποίων ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες, καθώς και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο συγγραφέας ανέλυσε την παρούσα συγκυρία και τη σχέση εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, ενώ έβαλε κατά του τρόπου διαχείρισης των δύο αυτών κομβικών ζητημάτων για τη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι στο οικονομικό πεδίο «η Ελλάδα δεν έχει ακόμα πιάσει πάτο».
Έσπευσε, μάλιστα, να τονίσει ότι «στην παρούσα φάση η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ιστορίας της, το κράτος δεν δουλεύει, ο πολιτικός κόσμος έχει κουραστεί και εν τέλει μπορεί όλοι να φάγαμε, αλλά άλλοι έφαγαν ψίχουλα, ενώ άλλοι έφαγαν τον αγλέουρα», ενώ σημείωσε ότι «οι Έλληνες δεν θέλουν εκδίκηση και εξεταστικές επιτροπές, αλλά δικαιοσύνη για εκείνους που διέπραξαν ποινικά αδικήματα».
Όπως υποστήριξε στην εισαγωγή του ο κ. Μαρκεζίνης, «τα οικονομικά, τα εξωτερικά και τα ηθικά προβλήματα της χώρας μας συνδέονται μεταξύ τους, με τη διαφορά ότι τα οικονομικά προβλήματα πονάνε σήμερα, ενώ τα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική θα πονάνε αύριο».
Σημείωσε δε ότι «ο 13ος και ο 14ος μισθός μπορεί να επανέλθει με μια απλή απόφαση για τους εργαζομένους, ενώ, αν προχωρήσουμε σε οποιουδήποτε είδους απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, αυτά δεν μπορούν να επανέλθουν». Οι προβλέψεις του για το οικονομικό μέλλον της χώρας ήταν ιδιαίτερα δυσοίωνες, λέγοντας ότι «η χώρα δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο», αποδίδοντας τα τελευταία θετικά σχόλια των ξένων επιτελών στο γεγονός ότι «οι πρώτοι που θα ζημιωθούν, αν η Ελλάδα… βαρέσει κανόνι, είναι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι τραπεζίτες».
Η σύνδεση εξωτερικών και οικονομικών θεμάτων, σύμφωνα με τον κ. Μαρκεζίνη, είναι δεδομένη,
αφού «όπως και στο θέμα της οικονομίας η πολιτική ηγεσία (υπό τον Κ. Καραμανλή), προ επέκτασης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, μιλούσε για θωρακισμένη οικονομία (έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα σπατάλης τα 500 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως ενίσχυση στους αγρότες) και δεν συζητούσαμε για τις άμυνες που πρέπει να αναπτύξουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, έτσι και στην εξωτερική μας πολιτική βρισκόμαστε ante portas (προ των πυλών) με εξωτερικές απειλές και ενδεχόμενους συμβιβασμούς, αλλά και πάλι δεν συζητάμε γι’ αυτό και κυρίως δεν προετοιμαζόμαστε για το μέλλον».
Βολές εξαπέλυσε και κατά των νυν κυβερνώντων, λέγοντας ότι «φταίνε γιατί καθυστέρησαν, αρνήθηκαν να δουν την πραγματικότητα, είπαν ότι υπάρχουν χρήματα, ενώ δεν υπήρχαν».
Η εξωτερική πολιτική να αποφασίζεται από εμάς, «Να δώσουμε χώρο στην ευρω-ρωσική συνεργασία»
Ο κ. Μαρκεζίνης, αναφερόμενος στο θέμα του βιβλίου του για μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα, υποστήριξε ότι «η σωστή εξωτερική πολιτική εξαρτάται από το όραμα, την εσωτερική ωριμότητα και την αποφασιστικότητα», επισημαίνοντας ότι «αυτές είναι πολύ ωραίες λέξεις, αλλά δεν τις βλέπω στην πράξη…», ενώ έκανε λόγο για «διαχρονική παραπλάνηση του λαού από τους κυβερνώντες».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «η χώρα μας δυστυχώς δεν μπορεί να ασκήσει την εξωτερική πολιτική που θέλει ή έχει τη δυνατότητα να ασκήσει και αυτό οφείλεται τόσο στις εξωτερικές πιέσεις όσο και στα εσωτερικά μας προβλήματα».
Κι αφού προέβαλε βίντεο του χαρακτηριστικού διαλόγου το 1977 στη Βουλή μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τον δεύτερο να λέει ότι «ανήκομεν εις την Δύσιν» και τον πρώτο να απαντά ότι «ανήκομεν στους Ελληνες», τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να αποφασίζεται από εμάς και όχι από το «πραιτόριο της οδού Κηφισίας», «δείχνοντας» προφανώς την αμερικανική πρεσβεία.
Έφερε δε ως παράδειγμα τη Βρετανία όπου και η Θάτσερ και ο Μπλερ, σε συνεργασία με τους υπουργούς των Εξωτερικών, έκαναν θετικά βήματα, «ενώ εδώ στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Καραμανλή (με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη), η συνεργασία αυτή δεν υπήρχε». Ο κ. Μαρκεζίνης επεσήμανε ότι «πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας περισσότερο χώρο στην ευρω-ρωσική συνεργασία», την οποία «de facto» προωθούν Γερμανοί και Γάλλοι, ώστε «καίτοι μικρή χώρα να διαδραματίσουμε ρόλο», τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών μας με την Κίνα, ενώ είπε πως «πρέπει να καλύψουμε τις προ έτους ψυχρές σχέσεις μας με τη Γερμανία, διότι χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη δύναμη».
Τάχθηκε μάλιστα αναφανδόν υπέρ της «πολυδιάστατης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής -»πολυγαμική» είναι ο όρος που χρησιμοποίησε-, διότι -όπως είπε- έχει το άρωμα της ανηθικότητας που ταιριάζει απόλυτα με την ιδέα της εξωτερικής πολιτικής». Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι «για μένα, η οικονομική συν-εκμετάλλευση του Αιγαίου ισοδυναμεί με παραχώρηση», ενώ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του τόσο στον τρόπο διαχείρισης των λεγόμενων «μυστικών κονδυλίων» όσο και στη χρηματοδότηση των ΜΗΚΥΟ.

ΞΕΡΕΙΣ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ;


Άννα Διαμαντοπούλου : Να τελειώνουμε με τα φροντιστήρια και την οικονομική αιμορραγία των γονιών

Στα δημόσια σχολεία θα μαθαίνουν Αγγλικά τα παιδιά,από πολύ νωρίς μάλιστα,από την πρώτη κιόλας τάξη του δημοτικού ώστε να...
... μπορούν να δίνουν εξετάσεις για τα διπλώματα γλωσσομάθειας χωρίς να δίνουν οι γονείς περιουσίες στα φροντιστήρια.

Ο φιλόδοξος αυτός στόχος της υπουργού Παιδείας,θα λάβει ''σάρκα και οστά'' ξεκινώντας από τα 800 ολοήμερα δημοτικά βάσει ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος.

«Με αυτό τον τρόπο το δημόσιο σχολείο θα μπορεί να δώσει τη γνώση της ξένης γλώσσας με πιστοποίηση και ο γονιός δεν θα χρειάζεται να πληρώνει χρήματα για να μάθει το παιδί του την ξένη γλώσσα, που είναι απολύτως αναγκαία στη σημερινή εποχή» κατέληξε.
Καί τώρα νά ρωτήσω καί εγώ γιά νά μάθω;Ελληνικά πότε σκοπεύτε να μάθετε στά παιδιά μας;
Ελληνική ιστορία καί παιδεία πότε θά αποκτήσουν;Αφού δέν μάθουν ποτέ τήν ιστορία τής χώρασ μας

CASUS BELLI: ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ


Κανένα απολύτως αποτέλεσμα δεν φέρνει η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου στα ελληνοτουρκικά - όσον αφορά...

τουλάχιστον στον φραστικό έστω μετριασμό των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων της Αγκυρας εναντίον κυριαρχικών ή διαχειριστικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνέντευξης που παραχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατ' αποκλειστικότητα στον Αλέξη Παπαχελά, θέλοντας να καταστήσει σαφείς τις θέσεις του στα ελληνοτουρκικά πριν από την αυριανή άφιξή του στην Αθήνα.
Παράλληλα, απέτυχε παταγωδώς η προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να πουλήσει εκδούλευση στους Ισραηλινούς μέσω της παγίδευσης του Ερντογάν σε μια ντε φάκτο συνάντησή του στην Αθήνα με τον αιμοσταγή πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος στα τέλη Μαΐου έδωσε την εντολή δολοφονίας των εννέα Τούρκων φιλειρηνιστών που συμμετείχαν στην αποστολή του "Στόλου της Ελευθερίας" που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στον αποκλεισμένο από τους Ισραηλινούς παλαιστινιακό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.
Οσο και αν ο Ερντογάν ηγείται μιας χώρας τόσο εχθρικής προς την Ελλάδα όπως η Τουρκία που συνιστά την υπ' αριθμόν ένα απειλή για την πατρίδα μας, δεν μπορεί κανείς να μην θαυμάσει την ανυποχώρητη στάση εθνικής αξιοπρέπειας -έννοια παντελώς άγνωστη στους κορυφαίους Ελληνες πολιτικούς ηγέτες τελευταία- με την οποία ο Ερντογάν απέρριψε απερίφραστα την απόπειρα του Γ. Παπανδρέου να εκμεταλλευθεί τη σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές προκειμένου να "στήσει" συνάντηση Ερντογάν - Νετανιάχου.
"Αν συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τότε εγώ δεν θα παρίσταμαι", δήλωσε χωρίς περιστροφές ο Ερντογάν. "Δεν μπορώ να δεχτώ κάτι τέτοιο, γιατί πριν από λίγο καιρό, στα διεθνή ύδατα, τα πλοία μας δέχτηκαν επιθέσεις από ξηράς και αέρος, πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Υπήρξε ένοπλη επίθεση και είχαμε θύματα - εννέα νεκρούς. Ενας πρωθυπουργός που είναι περήφανος για μια τέτοια ένοπλη επέμβαση, είναι ένας πρωθυπουργός με τον οποίον εγώ δεν δέχομαι να συνομιλήσω" υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός. "Εγώ δεν μπορώ να συνομιλήσω με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και με τους συνεργάτες του. Νομίζω ότι πρέπει να πληρώσουν τη θρασύτητα η οποία χαρακτηρίζει την πολιτική αυτής της κυβέρνησης" τόνισε κατηγορηματικά ο Ερντογάν, μη αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνείας της στάσης του εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου.
Μπορεί κανείς εύκολα να κατηγορήσει τον Ερντογάν για αλαζονεία, σε καμιά περίπτωση όμως για πολιτικό ραγιαδισμό, ο οποίος αντιθέτως ενδημεί στους Ελληνες πολιτικούς...
Φυσικά, όταν ο Ερντογάν έχει το πολιτικό ανάστημα να εμφανίζεται αδιάλλακτος απέναντι στους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς, μόνο αφελείς θα μπορούσαν να έχουν την αυταπάτη ότι θα κάνει παραχωρήσεις απέναντι στην Αθήνα. Οντως, υπήρξε ανυποχώρητος στα πάντα.
Πρώτον, όχι μόνο εξίσωσε τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα με τις αναχαιτίσεις των αεροσκαφών αυτών από ελληνικά μαχητικά, αλλά επιπροσθέτως έριξε την κύρια ευθύνη για το πρόβλημα αυτό στη... δική μας πλευρά:
"Η Ελλάδα κάνει πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών της σε μια πολύ μεγάλη έκταση - δηλαδή φτάνουν μέχρι τη δική μας υφαλοκρηπίδα", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δεύτερον, ζήτησε να... υπαχθεί στο ΝΑΤΟ όλος ο ελληνικός εναέριος χώρος στο Αιγαίο! Να αποφασίζει το ΝΑΤΟ δηλαδή αν θα πετάει στο άλφα ή βήτα σημείο του Αιγαίου ελληνικό ή τουρκικό πολεμικό αεροπλάνο!
"Πιστεύω ότι τα αεροσκάφη πρέπει πια να έχουν σαν κέντρο το ΝΑΤΟ και να ελέγχονται από εκεί. Μπορούν να γίνονται τέτοιες πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών, αλλά να ελέγχονται από το ΝΑΤΟ", υποστήριξε ο Ερντογάν.
Τρίτον, διακήρυξε ότι θα συνεχιστούν οι προκλητικές υποθαλάσσιες έρευνες από ερευνητικά σκάφη. "Σκάφη που διενεργούν υποθαλάσσιες έρευνες, τα οποία ανήκουν σε ένα πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο, πιστεύω ότι δεν είναι προκλητικές ενέργειες, είναι επιστημονικές έρευνες. Εάν υπάρχουν πολεμικά σκάφη που παρενοχλούν, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω" ισχυρίστηκε.
CASUS BELLI
Λύση είναι να μην προκαλεί η... Ελλάδα!
Διαψεύστηκαν παταγωδώς οι αυταπάτες όσων είχαν την ελπίδα ότι ο Ερντογάν θα προχωρούσε σε άρση της απόφασης της τουρκικής Βουλής για κήρυξη πολέμου κατά της Ελλάδας, αν η χώρα μας ασκήσει το δικαίωμά της που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και επεκτείνει από 6 σε 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα. "Οι χώρες δεν πρέπει να κάνουν πράξη αυτά που συνιστούν casus belli" δήλωσε σχετικά ο Ερντογάν. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι κατά τον Ερντογάν το ζήτημα δεν είναι να άρει το τουρκικό κοινοβούλιο την απειλή πολέμου. Η λύση κατά τον Τούρκο πρωθυπουργό έγκειται στο ότι "δεν πρέπει να κάνει πράξη" η Ελλάδα αυτό που συνιστά την αιτία πολέμου - να μην ασκήσει δηλαδή το δικαίωμά της για 12 μίλια! Εκτακτα.

ΛΕΞΙΚΟ....


Νέο ιστορικό λεξικό εκδόθηκε για την Ιστορία του Κράτους των Σκοπίων, που αυτοαποκαλείται ‘μακεδονικό κράτος’ γραμμένο από το βούλγαρο συγγραφέα Ντιμίταρ Μπέτσεφ, γράφουν σήμερα τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, Ά1’, ‘Sitel’ κλπ.

Το νέο βιβλίο, που έγινε σήμερα η παρουσία του στα Σκόπια, προβάλλεται στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Ο συγγραφέας βασισμένος σε ιστορικές πηγές υποστηρίζει ότι:

Η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονία» είναι ένα σερβικό προϊόν.

Η ‘μακεδονική ταυτότητα’ δημιουργήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο από την κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία.

Ο ήρωας των Σκοπιανών, Γκότσε Ντέλτσεφ, ανήκει στην βουλγαρική ιστοριογραφία.

Ακόμη: οι παραδοσιακοί δημοφιλείς τραγουδιστές Βάσκα Λίλεβα και ο Νίκολα Μπάντεφ δεν είναι σλαβομακεδόνες αλλά είναι Βούλγαροι.

«Αυτά είναι μερικά από την ιστορική διατριβή την οποία έκδωσε ο Βούλγαρος ερευνητής και υποψήφιος διδάκτωρ της Οξφόρδης» σημειώνει το σκοπιανό κείμενο.

Στη συνέντευξή του ο Ντιμίταρ Μπέτσεφ θα πει:

«Λοιπόν, να πούμε την αλήθεια, η ‘Μακεδονία’ των Σκοπίων μπορεί να είναι προϊόν της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, μπορώ ακόμη να πω και της …Αλβανίας, αλλά όχι όμως των ίδιων των Σκοπιανών. Δημιουργήθηκε την κατάλληλη στιγμή στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το κομμουνιστικό κίνημα έχτισε βαθμηδόν την σλαβο-‘μακεδονική’ συνείδηση».

Το βιβλίο χρονολογικά καλύπτει μια μεγάλη περίοδο από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας και εξετάζει όλες τις επιρροές που ασκήθηκαν στους Σλάβους της Μακεδονίας. Αναφέρεται ακόμη στις συγγένειες του σλαβικού στοιχείου με τους γειτονικούς λαούς καθώς την επαναστατική σκέψη των Γιουγκοσλάβων για μια αυτόνομη Μακεδονία, ώστε να αποκοπεί τελείως από την επιρροή της Βουλγαρίας.

Ο συγγραφέας δεν δίστασε να επικρίνει την πολιτική της ‘αρχαιοποίησης’ της χώρας που προωθεί ο Γκρουέφσκι στην προσπάθειά του, να εδραιώσει μια ‘μακεδονική’ συνείδηση στους Σλάβους της πΓΔΜ. Αναφέρθηκε ακόμη στον κυβερνητικό προγραμματισμό, της τοποθέτησης του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και δεν διστάζει να δηλώσει ότι το άγαλμα αυτό, ανήκει στην ιστορία των Ελλήνων (των νότιων γειτόνων).

Ενώ τα αγάλματα του Ντάμε και του Γκότσε που στήθηκαν στο πέτρινο γεφύρι των Σκοπίων είναι βούλγαροι ήρωες.

«Οι κάτοικοι της πΓΔΜ μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο, ίσως Σέρβοι, ίσως Βούλγαροι, αλλά όχι Μακεδόνες. Και συγκρούονται με τους Έλληνες αγωνιζόμενοι να τους κλέψουν την πολιτιστική κληρονομιά τους», είπε ο συγγραφέας.

Ωστόσο, κανείς στα Σκόπια δεν διατίθεται να αναλάβει την προώθηση του Ιστορικού Λεξικού. Και αυτή είναι μια πρόταση που υποστηρίζεται από το Κέντρο Έρευνας και Πολιτικής, σημειώνει το σκοπιανό κείμενο.

Η εργασία αυτή δημοσιοποιήθηκε ήδη στην Ευρώπη και στη Βουλγαρία από αμερικανικό εκδοτικό οίκο και αγοράζεται μόνον ηλεκτρονικά.

Ο συγγραφέας θα τονίσει ότι το βιβλίο του βασίζεται σε ιστορικά έγγραφα, επίσημες πηγές καθώς και πρωτότυπα οθωμανικά έγγραφα που αποδεικνύουν την απάτη των Σκοπιανών.

ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ


ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΚΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΠΛΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΣΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ
Τη σκιαγράφηση του μαγνητικού προφίλ της χώρας μας, με σκοπό τη μελέτη των μαγνητικών καταιγίδων, που μπορεί να επηρεάσουν το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού στη χώρα, επιχειρεί το Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν, θα χρησιμοποιηθούν στην ανανεωμένη έκδοση του παγκόσμιου Μαγνητικού Άτλαντα.Τι είναι, όμως, αυτός ο Άτλαντας;
Σύμφωνα με το Γιώργο Μπαλάση, Εντεταλμένο Ερευνητή στο Ινστιτούτο και την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", ύστερα από 50 ολόκληρα χρόνια, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, κατόρθωσε να ολοκληρώσει τον πρώτο παγκόσμιο Άτλαντα των Γεωμαγνητικών Ανωμαλιών των μαγνητικών πεδίων, αυτών δηλαδή, που εντοπίζονται στο γήινο φλοιό.
Πρόκειται για ένα επιστημονικό εργαλείο, που αναμένεται να δώσει ώθηση στις έρευνες γεωλόγων, σεισμολόγων και γεωφυσικών που μελετούν τη λιθόσφαιρα (το εξωτερικό κέλυφος της Γης) και τις τεκτονικές πλάκες, καθώς και υπηρεσιών που ασχολούνται με τους φυσικούς πόρους και ορυκτά καύσιμα.
Πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή, είναι ο σεισμολογικός σταθμός "Θεσσαλία". Βρίσκεται στο χωριό Κλοκωτός του Νομού Τρικάλων, σε υψόμετρο 107 μέτρων και ξεκίνησε να λειτουργεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2006. Έχει εξοπλιστεί με τον καλύτερο σεισμογράφο στην Ελλάδα και στέλνει υψηλής ποιότητας σεισμολογικά δεδομένα συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο στο Θησείο (Αθήνα) κι από εκεί στο Στρασβούργο και Ρώμη.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More