ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ


Διάνοιες στη ρομποτική Έλληνες μαθητές

Στο Αμπού Ντάμπι βρίσκονται οι Reforestation Roboteam, Έλληνες έφηβοι εφευρέτες που κέρδισαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής για τη δημιουργία ρομπότ αναδάσωσης και ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» για να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Οι Reforestation Roboteam μαθητές από Λύκεια της Αθήνας και ο προπονητής τους με τη στήριξη της ελληνικής περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο με το ρομπότ – αναδασωτή.

Το Reforestation Robot φτιάχτηκε σε μικροκλίμακα με υλικά από το βασικό πακέτο της Lego με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

«Ο λόγος, για τον οποίο υποστηρίξαμε τα παιδιά ηθικά και οικονομικά να συνεχίσουν την λαμπρή τους ιδέα είναι, ότι το ρομπότ έχει να κάνει με τη αναδάσωση. Μπορεί να φυτέψει πέντε δένδρα τη φορά, πολύ πιο γρήγορα και με πολύ περισσότερη ασφάλεια», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», Βάσω Πετρίδου.

«Το ρομπότ-αναδασωτής μπορεί να φυτέψει αποτελεσματικά και σύμφωνα με τα επιστημονικά πρωτόκολλα οποιαδήποτε έκταση που χρειάζεται αναδάσωση. Διαθέτει αισθητήρες, ώστε να αποφεύγει τα εμπόδια και τις συγκρούσεις και δεν εμποδίζεται από καιρικά φαινόμενα», τόνισε κ. Πετρίδου.

«Όταν κατασκευαστεί και γίνει ένα πραγματικό ρομπότ θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στην υπηρεσία της αναδάσωσης, καθώς πραγματικά χρειάζεται να αναβαθμιστεί το περιβάλλον στις ορεινές περιοχές που έχουν καεί», σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε, η ομάδα που εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής αποτελείται από παιδιά ευαισθητοποιημένα στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος που βραβεύθηκαν για την ιδέα τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής.

«Στόχος μας ήταν να κατασκευάσουμε (υπό κλίμακα) ένα ρομπότ που προσφέρει έργο αναδάσωσης. Δημιουργήσαμε έτσι μία ρομποτική κατασκευή και μια μακέτα που αναπαριστά ένα καμένο τοπίο που χρειάζεται αναδάσωση. Το ρομπότ ξεκινάει από ένα σημείο εκκίνησης, εντοπίζει προσημειωμένα σημάδια που υποδεικνύουν την καταλληλότητα μιας περιοχής για να υλοποιηθεί η φύτευση, ανοίγει τρύπες με το τρυπάνι που διαθέτει και με περιστροφικό σύστημα φυτεύει 5 δενδρύλλια τη φορά στις ανάλογες τρύπες», ανέφεραν μέλη της ομάδας.

Η Reforestation Roboteam αποτελείται από τους: Διαλεχτή-Αθηνά Βουτυράκου (7ο λύκειο Ν. Σμύρνης), Γαλάτεια Βαμβακιά (12ο λύκειο Πειραιά) και Νικόλαο Βουτυράκο (3ο λύκειο Ν. Σμύρνης). Προπονητής τους είναι ο Κωνσταντίνος Βουτυράκος.

Ο “ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ” με ειδικό επιστημονικό προσωπικό από το 1997 μέχρι σήμερα έχει φυτέψει περίπου 200.000 δέντρα σε ορεινά και περιαστικά δάση όλη την Ελλάδα, σε περιοχές με υποβαθμισμένο περιβάλλον από την Πάτρα μέχρι και τη βόρεια Ελλάδα για να εμπλουτίσει σε τροφικές πηγές το βιότοπο άγριων ζώων.

ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


Η Ελλάδα δεν βούλιαξε παρά την φιλότιμη προσπάθεια στρατιάς κερδοσκόπων και «φίλων» - Εμείς ψάχνουμε επίμονα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ όχι μόνο για να βοηθήσουμε τη χώρα μας αλλά γιατί υπάρχουν και πραγματικές ευκαιρίες!

του Λεωνίδα Κουμάκη*


Είναι δεδομένο πως αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα μειώνουμε το δημόσιο χρέος και την ανεργία, περιορίζουμε τις εισαγωγές, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, υποστηρίζουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα για την απρόσκοπτη καταβολή συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας καθώς και τα δημόσια έσοδα από την «υγιή» φορολογία, βοηθάμε –με δυό λόγια- στην δημιουργία πλούτου μέσα στην Ελλάδα και μάλιστα στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες της πρωτοφανούς υπερχρέωσης της χώρας μας από επικίνδυνους και αδίστακτους «δανειστές».

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αποτελεί πραγματικά εγκληματική αμέλεια το να μην ψάxνουμε επίμονα, να μην εντοπίζουμε και να μην επιλέγουμε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι απλός και κατανοητός:

Όταν αγοράζουμε από τα Σούπερ Μάρκετ ή από κάποιο άλλο κατάστημα οποιοδήποτε προϊόν που δεν έχει την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν» τι κάνουμε στην πραγματικότητα;

Στέλνουμε τα λιγοστά χρήματα μας στο εξωτερικό, αυξάνουμε το δημόσιο χρέος της χώρας μας το οποίο θα πληρώσουμε εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας και προσφέρουμε δουλειά σε ένα Ολλανδό ή Γερμανό ή Αυστριακό οι οποίοι δεν έχουν ούτε την δική μας μεγάλη και καλπάζουσα ανεργία, ούτε την άγρια «επιδρομή» που εμείς έχουμε υποστεί στο εισόδημα και στην περιουσία μας. Στην μακρινή Αυστραλία η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση χρηματοδοτεί μεγάλη καμπάνια με το σλόγκαν Buy Australian at Home and Abroad ενώ δεν παραλείπει να προειδοποιεί στους Αυστραλούς καταναλωτές πως για κάθε εισαγόμενο προϊόν που αγοράζουν χάνεται και μια θέση εργασίας! Όλα αυτά σε μια χώρα που δεν έχει ούτε το 20% του προβλήματος υπερχρέωσης το οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά δεν διστάζει να παίρνει προληπτικά όλα τα αναγκαία μέτρα!

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, βιώνει μια οδυνηρή ύφεση και επί πλέον διασύρεται από ανιστόρητους και υπερόπτες «δανειστές». Αξίζει όμως πραγματικά αυτή την αισχρή μεταχείρηση;


Πολλοί ξένοι (και δυστυχώς αρκετοί Έλληνες) πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν παράγει πλέον τίποτα και πως αν δεν κάνει εισαγωγές ο λαός της θα πεινάσει. Θεωρούν (και προσπαθούν να πείσουν και εμάς) ότι δεν δουλεύουμε, ότι τεμπελιάζουμε σαν ακαμάτηδες με τάβλι και ούζο, ότι είμαστε όλοι διεφθαρμένοι και κλέφτες, ότι ζούμε μόνο με «δανεικά» που θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε «αγύριστα» και ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το πως θα «βολευτούμε» κάπου σε βάρος του κοινωνικού συνόλου χωρίς να προσφέρουμε τίποτα!

Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Είναι αλήθεια αυτά που γράφουν οι διάφορες κίτρινες φυλλάδες τύπου «Bild» και «News of the world» καθώς και άλλα (δήθεν) σοβαρά έντυπα όπως το «Focus» ή και «σοβαροί» αναλυτές και αρθρογράφοι; Έχουμε πράγματι όλα αυτά τα φοβερά ελαττώματα που μας προσάπτουν; Έχουμε πράγματι ξεπέσει τόσο, μα τόσο χαμηλά;

Η απάντηση είναι ασφαλώς όχι – όσο και αν προσπαθούν να μας τρελλάνουν τελείως!
Η Ελλάδα είναι μια πολύ πλούσια χώρα που επιλέχτηκε σαν «κερκόπορτα» για να αλωθεί το απόρθητο μέχρι σήμερα φρούριο της Ευρωζώνης και (με την ευκαιρία) να καταληστευτεί ο πλούτος της. (Διαβάστε το βιβλίο Σκάκι με το διάβολο με αναλύσεις και άρθρα του οικονομολόγου Β. Βιλιάρδου και θα καταλάβετε πλήρως!).

Η Ελλάδα παράγει μαγνήσιο (καλύπτει το μισό περίπου της δυτικοευρωπαικής παραγωγής), αλουμίνιο (πρώτη στην Ευρώπη), βωξίτη (η µεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης), σµηκτίτες (δεύτερη χώρα στον κόσµο µετά τις Η.Π.Α.), νικέλιο (µοναδική χώρα της Ε. Ε. με κοιτάσµατα νικελίου), λάδι και ελιά (τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη με το 15% της παγκόσμιας παραγωγής), κρόκο - saffron (επίσης τρίτη στην κατάταξη της παγκόσμιας παραγωγής), σπαράγγια (πέμπτη στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγικών χωρών), βαμβάκι (στις δέκα κορυφαίες εξαγωγικές χώρες), τυροκομικά προϊόντα (στις κορυφαίες εξαγωγικές χώρες) και χιλιάδες άλλα βιομηχανικά προϊόντα, τρόφιμα και ποτά!

Επιπλέον είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο (το 2010 συνεισέφερε 140 δισ. ευρώ στην οικονομία της χώρας, ποσό που αντιστοιχεί με το 50% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας το 2009), έχει μια τουριστική βιομηχανία που εξυπηρετεί είκοσι περίπου εκατομμύρια επισκεπτών τον χρόνο και είναι η αυθεντική μήτρα της Μεσογειακής Διατροφής που επηρεάζει εκατοντάδες γεωργικά προϊόντα της ελληνικής γής – υπερπολύτιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό! Δεν υπολογίζονται καθόλου τα (πολύ πιθανά) αποθέματα φυσικού αερίου, πετρελαίου, χρυσού, η δύναμη και ο πλούτος που προσφέρει ο ελληνικός ήλιος και πολλά, πολλά άλλα!
Το περιοδικό Estiator, ΗΠΑ, χρησιμοποίησε πρώτο το σύνθημα Αγοράζουμε Ελληνικά!

Στην Γενική Συνέλευση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Λονδίνο, Νοέμβριος 2011) παρουσιάστηκε ένα πολύ αποκαλυπτικό video που αφορά τα θέματα αυτά και το οποίο αναρτήθηκε στο You Τube (το έχουν επισκεφτεί εκατοντάδες χιλιάδες θεατών - μπορείτε να το δείτε και εσείς κάνοντας κλικ εδώ).

Σίγουρα λοιπόν δεν είμαστε αυτό που προσπαθούν να μας παρουσιάσουν (και το χειρότερο: να πείσουν και εμάς!). Κάναμε τα λάθη μας –μην τα φορτώνουμε όλα στους πολιτικούς γιατί εμείς τους ψηφίζουμε-, έχουμε τις αδυναμίες μας (ξενομανία , δεν βαριέσαι κ.α.) αλλά σίγουρα δεν έχουμε «ξοφλήσει» όπως θέλουν να μας πείσουν, ούτε είμαστε αυτό που θέλουν να βλέπουν (με το αζημείωτο βέβαια)!

Κάνουμε την αυτοκριτική μας, ψάχνουμε τα λάθη μας, τα διορθώνουμε και το κυριότερο δεν μένουμε στα λόγια, στις διαμαρτυρίες, στις καταλήψεις, στα αυγά και στα γιαούρτια εναντίον κάποιων που νομίζουμε ότι φταίνε. Κάνουμε όλα τα έργα και τις ενέργειες που απαιτούνται για να βοηθήσουμε τη χώρα, την οικογένεια και τον εαυτό μας, με τον ξεχωριστό τρόπο που επιλέγει ο καθ΄ένας από εμάς. Όλοι μαζί όμως μπορούμε και πρέπει να Αγοράζουμε Ελληνικά! Μεθοδικά, σχολαστικά, επίμονα! Εμείς στα πλαίσια της εκστρατείας που ξεκινήσαμε από τον Μάρτιο του 2010 για την ανάγκη επιλογής προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, σαν ένα απλό και πρακτικό τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης ενός σημαντικού μέρους των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό τόσο από τους απόδημους Έλληνες όσο και από τους ανά τον κόσμο φιλέλληνες (σχετικό άρθρο μας στα ελληνικα εδώ και στα Αγγλικά εδώ), ερευνούμε τα ράφια των μεγάλων αλυσίδων λιανικής προκειμένου να εντοπίσουμε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και έχουν ανταγωνιστική ή φθηνότερη τιμή, με στόχο την ενημέρωση όσο το δυνατόν ευρύτερου κύκλου καταναλωτών.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και η έρευνα για την Ζάχαρη Ελληνικής παραγωγής η οποία δυστυχώς λόγω συρρίκνωσης της φετινής παραγωγής Σεπτεμβρίου δεν επαρκεί πλέον για την ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης ούτε για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών εξαγωγών ακόμα και με την «συνδρομή» των δύο εργοστασίων της (δημόσιας) ΕΒΖ στην γειτονική Σερβία.

Υπάρχουν όμως χιλιάδες άλλα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, τα οποία πολλές φορές έχουν και καλύτερη τιμή από τα αντίστοιχα εισαγόμενα! Έχουμε λοιπόν στοιχειώδη υποχρέωση να ψάχνουμε, να εντοπίζουμε και να επιλέγουμε προϊόντα με την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ» για όλες τις καθημερινές, καταναλωτικές μας ανάγκες. Εμείς, για να διευκολύνουμε την επιλογή προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα αναρτήσαμε ένα καθαρά ενδεικτικό κατάλογο ό οποίος εμπλουτίζεται συνεχώς (για να ξεναγηθείτε στον ενδεικτικό κατάλογο κάντε κλικ εδώ). Είναι π.χ. πραγματική ανοησία να πληρώνουμε 1,50 Ευρώ για ένα εισαγόμενο φιαλίδιο καμινέτου και να αγνοούμε ένα αντίστοιχο ελληνικό που έχει την μισή τιμή και εξάγει το 70% της συνολικής του παραγωγής! (Για τον λόγο αυτό επάνω στο προϊόν υπάρχει η ένδειξη «Made in E.U.» αλλά με ΕΑΝ-Bar Code που αρχίζει από 520
Τέλος, ας έχουμε πάντα υπ όψη πως αν οι μισοί μόνο Έλληνες αγόραζαν για τις καθημερινές τους ανάγκες αποκλειστικά και μόνο προϊόντα που παράγονται στην χώρα μας, (δεν έχει σημασία αν παράγονται από 100% ελληνικές επιχειρήσεις ή από θυγατρικές πολυεθνικών ή ξένων εταιριών που λειτουργούν και παράγουν προϊόντα στην Ελλάδα) θα είχαμε λύσει ως δια μαγείας το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών μας προβλημάτων. Συνεπώς η συνήθεια «Αγοράζουμε Ελληνικά» αποτελεί θέμα επιβίωσης και ταυτόχρονα, μια επιλογή τόσο εθνική, όσο και πολιτική.

Αφού λοιπόν οι «επίσημες» αρχές της χώρας μας είναι αλυσοδεμένες στις εντολές των αδίστακτων «δανειστών» μας, ας κάνουμε μόνοι μας αυτό που ωφελεί εμάς και την πατρίδα μας. Στο κάτω-κάτω είναι αποκλειστικά και μόνο στο δικό μας χέρι!

Σαν επίλογο, ας θυμηθούμε μερικούς από τους μαγικούς στίχους του (βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας) μεγάλου Έλληνα ποιητή, του Οδυσσέα Ελύτη :

Χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε

Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε

Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!

(Απόσπασμα από το «Τρελοβάπορο»)

Η ΑΓΓΛΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ


Εντολή στις πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται στις χώρες της Ευρωζώνης, να είναι έτοιμες να προστατέψουν του Βρετανούς πολίτες, σε περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ, έχει δώσει η κυβέρνηση της χώρας

Ανώτατο στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης που μίλησε στην εφημερίδας Telegraph, υποστηρίζει ότι η κατάρρευση του ευρώ είναι απλώς θέμα χρόνου και οι πρεσβείες στις χώρες της ευρωζώνης πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες που βρίσκονται σε αυτές, είτε με την παροχή οικονομικής βοήθειας είτε προστατεύοντάς τους λόγω ανεξέλεγκτων κοινωνικών αναταραχών.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι οι βρετανικές πρεσβείες θα φροντίσουν να παρέχουν ρευστό σε όσους πολίτες της χώρας δεν θα μπορέσουν να πάρουν λεφτά από τις τράπεζες της ευρωζώνης, λόγω της κατάρρευσης του ευρώ.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


Yπέροχη ακτή με θέα τον Όλυμπο και το Θρυλικό Κάστρο του Πλαταμώνα. Συνδυάζει βότσαλα και άμμο και για τα διάφανα νερά της βραβεύεται επί σειρά ετών με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης. Χαρακτηριστική είναι η πλούσια βλάστηση που την περιβάλλει.

Πρόκειται για οργανωμένη παραλία που προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές αλλά και για τον επισκέπτη που αναζητεί έντονη...
διασκέδαση. Λειτουργούν πολλά εμπορικά καταστήματα για τις αγορές σας και διαθέτει λιμάνι για να αγκυροβολήσετε τα μικρά σκάφη σας.

Ξεχωριστό ιστορικό μνημείο της περιοχής το Κάστρο του Πλαταμώνα όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού φιλοξενεί πλήθος επισκεπτών στα πολυάριθμα Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών και στα πολλά οργανωμένα Κάμπινγκ που υπάρχουν στην περιοχή.

Εστιατόρια, ψαροταβέρνες, ουζερί, σνακ-μπαρ και άλλα μέσα εστίασης προσφέρουν μια ποικιλία γεύσεων στον επισκέπτη.

Πολυάριθμα καφέ-μπαρ, αναψυκτήρια, κλαμπ, ντίσκο φροντίζουν για την ψυχαγωγία και τη νυχτερινή σας διασκέδαση.

Απέχει 40 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Πλαταμώνα) και τον Σιδηρόδρομο

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΝΤΟΜΙΝΟ


Το ρευστό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον... στις περισσότερες χώρες- μέλη της Ευρωζώνης εντείνουν τις ανησυχίες για την “επόμενη μέρα”. Τα χρηματιστήρια, διεθνώς, δέχονται...αφόρητες πιέσεις, οι κυβερνήσεις εμφανίζονται αδύναμε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής, και οι ηγέτες της Ε.Ε., κυρίως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, δυσκολεύονται να συμφωνήσουν ακόμη και στα αυτονόητα. Η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και η κρίση χρέους που έχε πλήξει τις χώρες της περιφέρειες, απειλούν να ανατινάξουν ολόκληρο το οικονομικό οικοδόμημα “στον αέρα”.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς το πρόγραμμα της τρόικας, το οποίο “σχεδιάστηκε” για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά εφαρμόστηκε με τρόπο που τη βύθιζε όλο και περισσότερο σε αυτή, αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η Ευρώπη ήταν και είναι ακόμη ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μία τέτοια κρίση. Ανέτοιμοι εμφανίζονται και οι ηγέτες των χωρών – μελών, καθώς στις Συνόδους Κορυφής, όσες αποφάσεις και αν λαμβάνονταν, “ακυρώνονταν” στην αμέσως επόμενη Σύνοδο. Η Ελλάδα απλά αποτελεί το κομβικό σημείο στην οικονομική κρίση. Βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, βυθισμένη στην ύφεση και αδύναμη να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση. Την ίδια στιγμή, οι εταίροι μας αδυνατούν να μας βοηθήσουν ουσιαστικά.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα καταρρεύσει, επισημαίνουν όλοι οι οικονομολόγοι και όλες οι αναλύσεις, θα συμπαρασύρει στην καταστροφή πολλές ακόμη χώρες – μέλη της Ε.Ε. και θα ταρακουνήσει μέχρι και τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία...



ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ


Το Νησί του Πάσχα βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό...
μεταξύ της Χιλής και της Ταϊτής. Διαμορφωμένο από μία σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων, ήταν κατοικήσιμο μόνο από πουλιά και λιβελλούλες της θάλασσας για εκατομμύρια χρόνια. Οι απότομες πλαγιές του, κάποτε εθεάθησαν με μεγάλη ικανοποίηση από μια κουρασμένη ομάδα πολυνησιακών ναυτικών. Γιατί αυτοί οι ναυτικοί εγκατέλειψαν την αρχική τους χώρα, για πόσο καιρό έμειναν στο νησί του Πάσχα, ή γιατί έφυγαν τόσο απότομα, είναι μερικές ερωτήσεις στις οποίες δεν θα έχουμε ποτέ την απάντηση. Το νησί του Πάσχα είναι ένα από τα πιο......
απομονωμένα κατοικημένα νησιά στον κόσμο.
Το νησί ονομάζεται από τους σημερινούς ντόπιους κατοίκους, ως "Ράπα Νούι" (Rapa Nui), το οποίο σημαίνει στην γλώσσα τους "Μεγάλο Νησί". Βρίσκεται περίπου 3.700 χλμ δυτικά από τις δυτικές ακτές της Νοτίου Αμερικής (Χιλή), και 3.200 χλμ νοτιοανατολικά από την Γαλλική Πολυνησία. Έχει τριγωνικό σχήμα, έτσι όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, και έχει τρεις κρατήρες από ηφαίστεια, έναν σε κάθε άκρη του.Αν ρωτήσετε τους σημερινούς κατοίκους του νησιού, σχετικά με την ονομασία των αγαλμάτων, θα σας απαντήσουν ότι στην γλώσσα τους τα ονομάζουν: mata kita rane. Για να βρείτε ποιο είναι το περίεργο της υπόθεσης, εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να δείτε τι ομοιότητες έχει αυτή η ονομασία, με την ελληνική φράση:
Μάτια κοιτάνε ουρανό.
Δηλαδή: Τα μάτια που κοιτάνε τον ουρανό.
Είναι ασαφές γιατί οι κάτοικοι του νησιού του Πάσχα κατασκεύαζαν αγάλματα σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. Το πως κατασκευάζονταν, είναι σχεδόν γνωστό. Κάθε άγαλμα φτιαχνότανε στο λατομείο. Η μαλακή ηφαιστειακή τέφρα ήταν τέλειο υλικό για τη γλυπτική αγαλμάτων. Χρησιμοποιούσανε μία σκληρότερη ηφαιστειακή πέτρα, για να σκαλίσουν το άγαλμα στον βράχο. Τελικά όταν ένα άγαλμα τελείωνε, αποκόπτονταν από τον βράχο και το μετακινούσανε προσεκτικά χρησιμοποιώντας τους γιγαντιαίους κορμούς των φοινίκων για να τα κυλούνε στο έδαφος. Στοιχείο της δυσκολίας της μετακίνησης των αγαλμάτων, είναι τα κατά μήκος των αρχαίων μονοπατιών σπασμένα και εγκαταλελειμμένα αγάλματα.
Πρόσφατες προσομοιώσεις υπολογιστών έχουν εμφανίσει ότι ένα μέσο άγαλμα θα μπορούσε να μετακινηθεί από το λατομείο σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, σε λιγότερο από 5 ημέρες, χρησιμοποιώντας περίπου 70 άτομα. Οι θεωρία αυτή, τέθηκε πρόσφατα σε δοκιμή σε ένα επιτυχές πείραμα για να μετακινήσουν ένα αντίγραφο αγάλματος. Μόλις γινότανε η μετακίνηση, το άγαλμα τοποθετούνταν επάνω σε μεγάλες πλατφόρμες, με μία απίστευτη ακρίβεια στις συναρμολογήσεις των πετρών. Για δεκαετίες, ο ανταγωνισμός για να χτιστεί το μεγαλύτερο και καλύτερο άγαλμα ανέβαινε. Ο πολιτισμός είχε φθάσει στο αποκορύφωμά του. Και έπειτα κάτι πήγε τρομερά στραβά...


Η πτώση του πολιτισμού
Οι πρώτοι σύγχρονοι άποικοι όταν ανακάλυψαν το νησί, αναρωτήθηκαν πώς κάποιος θα μπορούσε να έχει επιζήσει σε μια τέτοια περιοχή χωρίς ούτε ένα δέντρο. Πράγματι, αυτό ήταν ένα μυστήριο έως ότου τα πρόσφατα δείγματα που λήφθηκαν από τους κρατήρες, έδειξαν ότι το νησί ήταν δασώδες με γιγαντιαίους φοίνικες, οι οποίοι τώρα έχουν εκλείψει. Τα δέντρα κόπηκαν για ξυλεία, για τα σπίτια, για φωτιά, και τελικά για κυλίνδρους και μοχλούς για να κινήσουν τα αγάλματα. Με την απώλεια των δασών, το έδαφος άρχισε να διαβρώνεται. Οι καλλιέργειες άρχισαν να αποτυγχάνουν και οι κάτοικοι ξεκίνησαν έναν εμφύλιο πόλεμο για τα λιγοστά αγαθά που έμειναν. Πιθανόν οι νικητές να έτρωγαν τους νεκρούς εχθρούς τους για να κερδίσουν δύναμη, τα κόκαλα που βρίσκονται στο νησί φανερώνουν τα στοιχεία αυτού του κανιβαλισμού. Ο πολιτισμός και η κοινότητες του νησιού, που είχαν αναπτυχθεί επί 300 συνεχόμενα χρόνια, κατέρρευσαν. Δεν υπήρχε κανένα ξύλο στο νησί για να φτιάξουν βάρκες διαφυγής. Οι λίγοι επιζώντες του εμφύλιου πολέμου, άρχισαν να παίρνουν τα απομεινάρια του πολιτισμού τους και να δραπετεύουν. Ένα πράγμα άφησαν πίσω, τα αγάλματα.

1100 ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥΗ επιστημονική υποψία ότι η πολιτιστική επίδραση των πανάρχαιων Ελλήνων θαλασσοπόρων στην Άπω Ασία, την Αυστραλία και την Πολυνησία – Μελανησία – Ινδονησία είναι υπαρκτή εδώ και αρκετό καιρό.Μία από τις σημαντικότερες αποδείξεις ήρθε από έναν ξένο ερευνητή, τον Γερμανό καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Νόρς Σ. Γιόζεφσον (Nors S. Josephson), ο οποίος μετά από οκτάχρονη έρευνα συνόψισε τα πορίσματά του στο αγγλόγλωσσο βιβλίο «Greek Linguistic Elements in The Polynesian Languages – Hellenicum Pacificum» (= Ελληνικά Γλωσσικά Στοιχεία στις Πολυνησιακές Γλώσσες – Ελληνικός Ειρηνικός) εκδόσεως του ιστορικού Γερμανικού Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, 1987 στο οποίο παρέθεσε πίνακα από 808 αρχαίες Ελληνικές λέξεις, που οι ρίζες τους υπάρχουν στις Πολυνησιακές γλώσσες. Τον Νοέμβριο του 1999 κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του βιβλίου του κ. Γιόζεφσον και πάλι από το Γερμανικό Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στην Γερμανική γλώσσα. Στο νέο βιβλίο παρουσιάζονται 300 νέες λέξεις με Ελληνική ρίζα, πολλές από τις οποίες αποτελούν ονόματα της βοτανικής και ζωολογίας. Εκτενέστερα είναι και τα κεφάλαια που αφορούν την γραμματική και τον πολιτισμό, ενώ περιλαμβάνεται και νέο κεφάλαιο πάνω στην επιρροή της Ελληνικής μουσικής στην μουσική της Νήσου του Πάσχα. Επί πλέον γίνεται εκτενής αναφορά στον ρουχισμό, στα μαγειρικά σκεύη, στην θρησκεία, στην μυθολογία καθώς και στην κατασκευή πλοίων.

- Πως ανακαλύψατε τα ελληνικά γλωσσολογικά στοιχεία στις Πολυνησιακές γλώσσες;

- Ανέκαθεν είχα έντονο ενδιαφέρον για τον αρχαίο πολιτισμό της Νήσου του Πάσχα. Είχα επισκεφθεί το νησί κι αργότερα ταξίδεψα και στην Πολυνησία, όπου συγκέντρωσα ο ίδιος λεξικά και καταλόγους λέξεων των Πολυνησιακών γλωσσών. Αρκετοί μελετητές πρίν από εμένα, κυρίως γλωσσολόγοι, είχαν επισημάνει τις ασυνήθιστες και τις μη-Πολυνησιακής προελεύσεως λέξεις, οι οποίες παραμένουν στην σημερινή ομιλούμενη γλώσσα της Νήσου του Πάσχα. Έτσι αποφάσισα να συγκρίνω τις λέξεις αυτές με τις σημαντικότερες γλώσσες της Ασίας, Αμερικής και Ευρώπης συμπεριλαμβανόμενης και της αρχαίας Ελληνικής.

- Έχετε μελετήσει την ελληνική γλώσσα;

- Έχω σπουδάσει νέα ελληνικά και κατέχω βασικές γνώσεις ετυμολογίας και της γραμματικής δομής των αρχαίων Ελληνικών.

Οκτώ χρόνια μελετούσε τις γλώσσες του Ειρηνικού

- Από πού εκπηγάζει το ενδιαφέρον σας για μία τόσο εξειδικευμένη μελέτη;

- Ως γλωσσολόγος αλλά και ως μουσικός, γοητεύομαι από τους ηχητικούς τύπους και την χρήση των γλωσσών καθώς επίσης και από την μουσική ως «όχημα» της επικοινωνίας. Από τότε που επισκέφθηκα την Νήσο του Πάσχα το 1978, αποφάσισα να ερευνήσω την ομιλούμενη γλώσσα, ώστε να βρω πιθανές πολιτιστικές ρίζες του αρχαίου πολιτισμού της.

- Πόσα χρόνια αφιερώσατε στη σχετική μελέτη και ποια τα κύρια συμπεράσματά σας;

- Χρειάστηκα περίπου οκτώ χρόνια, για να ολοκληρώσω το πρώτο μου βιβλίο «Greek Linguistic Elements in The Polynesian Languages – Hellenicum Pacificum» το οποίο δημοσιεύθηκε το 1987. Στην συνέχεια και επί πέντε χρόνια εργάσθηκα για την νέα και αρκετά εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου μου, το οποίο εκδίδεται αυτές τις μέρες και πάλι από το Γερμανικό Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (C. Winter Universitatsverlag, Heidelberg, Germany). Τα κύρια συμπεράσματά μου συνοψίζονται, στο ότι οι ανατολικές Πολυνησιακές γλώσσες (κυρίως δε η γλώσσα της Νήσου του Πάσχα) έχουν ένα σημαντικό υπόστρωμα γραμματικής δομής και λέξεων, που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελληνική γλώσσα και κυρίως σε αρχαϊκούς τύπους.(βλ. σχετικά την σελίδα "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ"). Επί πλέον ο πολιτισμός της Νήσου του Πάσχα έχει πολλά αρχαία Ελληνικά αλλά και αιγυπτιακά πρωτότυπα, τα οποία αναφέρονται εκτενώς στην νεότερη έκδοση του βιβλίου μου.

Μέσω Περού – Βολιβίας έγινε η Ελληνική διείσδυση

- Πως εξηγείτε την Ελληνική πολιτιστική επίδραση στην Πολυνησία αλλά και στο Περού, στο οποίο επίσης αναφέρεστε;

- Οι φορείς του Ελληνικού πολιτισμού, οι οποίοι εποίκησαν την ανατολική Πολυνησία, προφανώς προήρχοντο από την περιοχή που βρίσκεται το σύγχρονο Περού και η Βολιβία, αφού ο πολιτισμός της Νήσου του Πάσχα έχει να επιδείξει πολυάριθμες ομοιότητες με τις προαναφερθείσες περιοχές κατά την προ των Ίνκας εποχή. Επί πλέον τα ρεύματα του Ωκεανού κινούνται σε νοτιοδυτική κατεύθυνση, από την ακτή του Περού προς την νοτιανατολική Πολυνησία. Αυτοί οι Ελληνόφωνοι κάτοικοι ομιλούσαν αρχαία Ελληνικά και επίσης μετέφεραν έναν αρχαϊκό Ελληνικό πολιτισμό (με πλήθος επιπρόσθετα αιγυπτιακά στοιχεία), ο οποίος θυμίζει την Κύπρο αλλά και νησιά των Κυκλάδων, όπως τη Νάξο και την Μήλο κατά την ίδια χρονική περίοδο.

- Αποκλείετε την περίπτωση η Ελληνική πολιτιστική επίδραση να είναι πολύ αρχαιότερη;

- Υπάρχουν και γλωσσολογικές και αρχαιολογικές αποδείξεις (οι οποίες παρουσιάζονται στην νέα έκδοση του βιβλίου μου), ότι κάλλιστα μπορεί να είχαμε πολλαπλές μεταναστεύσεις στο αρχαίο Περού και στην Νήσο του Πάσχα. Για παράδειγμα η αρχιτεκτονική των Ίνκας χρησιμοποιεί κατασκευές τοίχου «ζίγκ-ζάγκ» και τραπεζοειδής εισόδους, οι οποίες θυμίζουν τα Μυκηναϊκά πρωτότυπα. Έτσι είναι πιθανόν να υπήρξαν προ-αρχαίες μεταναστεύσεις Ελλήνων στην νότιο Αμερική.

- Πως εξηγείτε τη δυνατότητα εξαπλώσεως των Ελλήνων σε τέτοια κλίμακα στους πανάρχαιους χρόνους;

- Εποικισμοί Ελλήνων στην Σικελία, νότιο Ιταλία και σε τμήματα της Ισπανίας ήταν δυνατοί χάρη στις πολλές καινοτομίες στην κατασκευή πλοίων και στα συστήματα ναυσιπλοΐας> Επί πλέον το Ελληνικό εμπόριο κασσιτέρου με την Αγγλία (το οποίο εμφανίζεται να χρονολογείται το 1000 π.Χ.) εξοικείωσε τους Έλληνες θαλασσοπόρους με τα Στενά του Γιβραλτάρ (τα αποκαλούμενα «Στήλες του Ηρακλέους») και τις ακτές του Μαρόκου. Από το σημείο αυτό τα νοτιοδυτικά ρεύματα εύκολα μετέφεραν πλοία στην περιοχή της Καραϊβικής ή στα ανοιχτά της βορείου ακτής της Νότιας Αμερικής: μικρή απόσταση για τα προ των Ίνκας πολιτιστικά κέντρα του Περού και της Βολιβίας. (βλ. σχετικά την σελίδα "ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ")

Και επίδραση της αρχαιοελληνικής μουσικής

- Εντοπίσατε κοινά στοιχεία μεταξύ της Πολυνησιακής και Ελληνικής μουσικής;

- Το νέο μου βιβλίο περιέχει ένα κεφάλαιο για την αρχαία μουσική της Νήσου του Πάσχα, η οποία διασώθηκε από τον Ramon Campbell το 1960 και δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του «La herencia musical Rapanui». Υπάρχουν πολλά παράλληλα στοιχεία μεταξύ της παλαιότερης μουσικής της Νήσου του Πάσχα και των μελωδιών των Nazca στο νότιο Περού αφ’ ενός και της αρχαιοελληνικής μουσικής αφ’ ετέρου.

- Ποιες οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας στην έκδοση του βιβλίου σας;

- Οι ελάχιστες αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας που δέχτηκα ήταν μικτές. Από την Ελλάδα ιδιαίτερα ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή της μελέτης μου από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Τ. Καζάκη.

- Έχετε ταξιδέψει στην Ελλάδα; Ποια η γνώμη σας για την σύγχρονη Ελλάδα και τους Έλληνες;

- Ταξίδεψα στην Ελλάδα αρκετές φορές και στην Κύπρο τρεις. Κατά την γνώμη μου είναι καλό για την Ελλάδα το γεγονός ότι ανήκει στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Ελπίζω ότι το πρόβλημα της Κύπρου θα βρει μία ειρηνική λύση, ώστε η Ελλάδα να μην είναι υποχρεωμένη να δαπανά μεγάλα ποσά για την άμυνά της. Προς την κατεύθυνση αυτή έχω καταγράψει και διανείμει σ’ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σχέδιο για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

- Ποια η προσφορά της αρχαιοελληνικής σκέψης και του πολιτισμού;

- Ο Ελληνικός πολιτισμός έχει συνεισφέρει με μοναδικό τρόπο στην προαγωγή της φιλοσοφίας, των πολιτικών συστημάτων, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας. Έθεσε τις βάσεις για την δραματική τέχνη και την μουσική των δυτικών. Χωρίς τον Ελληνικό πολιτισμό δεν θα γνωρίζαμε τον πολιτισμό, όπως υπάρχει σήμερα.


ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More