ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΚΙΟ


Με άρθρο του στον βρετανικό Guardian, ο Έλληνας δημοσιογράφος Κώστας Λαπαβίτσας, καλεί τους αναγνώστες να στηρίξουν την καμπάνια για το έλεγχο του δημόσιου χρέους της Ευρώπης. «Το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης της ευρωζώνης. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, που είναι πολύ υψηλό εδώ και χρόνια, έχει αυξηθεί εξαιρετικά από το 2009. Το ιρλανδικό δημόσιο χρέος κλιμακώθηκε από τα χρέη των ιδιωτικών τραπεζών που....
προστέθηκαν σε αυτό. Η Πορτογαλία και η Ισπανία κινδυνεύουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Παρόμοιες τάσεις μπορούν να υπάρξουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να αποκλείεται ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο», λέει ο αρθρογράφος.
Η αύξηση του δημόσιου χρέους οδήγησε στην υιοθέτηση πολιτικών λιτότητας σε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Οι δημόσιες δαπάνες, μεταξύ άλλων για την υγεία και την εκπαίδευση, κόπηκαν. Μισθοί και συντάξεις συμπιέστηκαν. Έμμεσοι φόροι επιβλήθηκαν. Το κόστος της κρίσης μεταφέρθηκε στους ώμους των ανθρώπων που δεν είχαν καμία σχέση με το οικονομικό όργιο του 2001-7. Στην περιφέρεια δε της ευρωζώνης η μεταφορά του κόστους έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις, με την κατάρρευση των εισοδημάτων και τη μαζική ανεργία.

Αυτές οι πολιτικές λιτότητας έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην αξιοπιστία της δημοκρατίας, πέρα από τις κοινωνικές και τις οικονομικές επιπτώσεις. Οι εργαζόμενοι, έχουν κληθεί να επωμισθούν το βάρος του δημόσιου χρέους, αλλά έχουν ενημερωθεί πραγματικά για τη σύνθεσή του, τους όρους και τις πηγές του; Η απάντηση είναι ένα ηχηρό όχι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι δημόσιες διαθέσιμες πληροφορίες είναι ελάχιστες. Σημαντικές πτυχές της έκδοσης του χρέους, όπως οι εργασίες των τραπεζών στις αγορές ομολόγων, καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου. Ακόμη λιγότερα είναι γνωστά σχετικά με το ρόλο των πολιτικών και των συνδέσεών τους με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους εργολάβους και άλλους επικεφαλής ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι βουλευτικές εκλογές είναι εντελώς ανεπαρκείς για να ρίξουν φως σε αυτά τα ερωτήματα.

Πόσο βέβαιοι μπορούμε να είμαστε για παράδειγμα ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι νόμιμο, δεδομένου ότι έχει ήδη τεθεί σε άμεση αντίθεση με τους κανονισμούς της ΕΕ, που αναφέρουν ότι το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ; Οι πιστωτές - κυρίως ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες - είχαν πλήρη επίγνωση της περιφρόνησης αυτής της νομικής απαίτησης όταν δάνειζαν το ελληνικό κράτος.

Για να βρεθούν απαντήσεις, οι χώρες θα πρέπει σχηματίσουν επιτροπές ελέγχου που θα είναι ανεξάρτητες από τα πολιτικά κόμματα, αλλά και από το κοινοβούλιο και άλλους μηχανισμούς του κράτους. Θα πρέπει να περιλαμβάνουν δημόσιους ελεγκτές, οικονομολόγους, νομικούς και άλλους ειδικούς, αλλά και εκπρόσωπους της κοινωνίας των πολιτών και των εργατικών συνδικάτων.

Σε αυτή τη βάση θα πρέπει να εξετασθεί το δημόσιο χρέος για να διαπιστωθεί αν είναι παράνομο ή απλώς απαράδεκτο. Η κοινωνία στη συνέχεια θα έχει περισσότερο λόγο στο πώς θα αντιμετωπισθεί. Αν μη τι άλλο δε θα αποδεχθεί αυθαίρετα κανόνες που η Γερμανία θέλει τώρα να επιβάλει στα συντάγματα των μελών της ευρωζώνης.

Μια καμπάνια για να σχηματισθεί μια επιτροπή ελέγχου ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου με την υποστήριξη από 200 εξέχοντες υπογράφοντες από όλο τον κόσμο και χιλιάδες άλλους στην Ελλάδα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ευρύ κίνημα που θα απαιτήσει ανεξάρτητη γνώση και τον έλεγχο του δημόσιου χρέους.

Ποιοι συμμετέχουν στην καμπάνια

Από το εξωτερικό την έκκληση υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Αμερικανός καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέττης (MIT) Νόαμ Τσόμσκι, ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο πρώην βουλευτής των Βρετανών Εργατικών Τόνι Μπεν, πρώην υπουργοί από τον Ισημερινό, βουλευτές και ευρωβουλευτές από την ΕΕ.

Στην πρωτοβουλία μετέχουν και Έλληνες βουλευτές, συνδικαλιστές, οικονομολόγοι, συνταγματολόγοι, πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, κ.ά.

Μεταξύ αυτών είναι οι βουλευτές κ. Π. Λαφαζάνης και κυρία Σοφία Σακοράφα, ο ομότιμος καθηγητής Νομικής και ακαδημαϊκός κ. Γιώργος Κασιμάτης, οι οικονομολόγοι-πανεπιστημιακοί κ. Κώστας Βεργόπουλος και Κ. Λαπαβίτσας, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Τμήματος Νομικής ΑΠΘ κ. Κώστας Χρυσόγονος, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο καθηγητής εργατικού δικαίου κ.΄Αρης Καζάκος, οι πανεπιστημιακοί Αριστείδης Μπαλτάς, Σάββας Ρομπόλης,Ευτύχης Μπιτσάκης και κυρίες Πέπη Ρηγοπούλου και Τζίνα Πολίτη, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο επ. καθηγητής Ιστορίας Ιδεών, τμ. Πολ. Επιστημών ΑΠΘ κ. Σπύρος Μαρκέτος, ο πρώην αντιπρόεδρος ΣτΕ κ. Μιχάλης Δεκλερής, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος(υπογράφει ως πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ο κ. Μανώλης Γλέζος, ο πρώην βουλευτής κ. Π. Κοροβέσης, η σκηνοθέτης κυρία Αλίντα Δημητρίου, οι συγγραφείς κυρίες Μάρω Δούκα, Ιωάννα Καρυστιάνη και Νάντια Βαλαβάνη, οι μουσικοσυνθέτες Διονύσης Τσακνής και Γιάννης Αγγελάκας, ο σκιτσογράφος κ.Στάθης Σταυρόπουλος, οι δημοσιογράφοι κ.κ. Γιώργος Δελαστίκ , Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Αρης Χατζηστεφάνου, Αντ. Νταναβέλλος , ο δικηγόρος κ.Δήμος Τσακνιάς.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ...........


Σειρά σχεδίων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου σε συνέχεια του σχεδίου SUGA που αποκάλυψε η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ για απόβαση σε τέσσερα νησιά του Αιγαίου, περιήλθαν στην κατοχή του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού και προβλέπουν σε όλες τις περιπτώσεις είτε πρόκειται για ενέργεια στο βόρειο είτε στο κεντρικό ή νότιο Αιγαίο, απόβαση και κατάληψη του Καστελόριζου!

Το μικρό νησί που βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας καί κρίνει υπερ της Ελλάδας τα τεράστια κοιτάσματσ φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ανατλικής Μεσογείου και αλλάζει ολόκληρο τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, φαίνεται ότι αποτελεί τον κορυφαίο στόχο της Τουρκίας σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συγκρουσης.

Μία επιχείρηση η οποία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες επιχειρησιακές δυσχέρειες αυτή καθ'εαυτή για τις τουρκικές δυνάμεις, έστω αν μετά θα κινδυνέψουν (από την στιγμή που υπάρχει ελληνική πολιτική ηγεσία διατεθειμένη να υπερσπιστεί τα ελληνικά εδάφη) με γενική σύγκρουση. Ήδη έχει εντοπιστεί συγκεκριμένο σενάριο κατάληψης από ομάδα Τούρκων πεζοναυτών το νησί, οι οποίοι θα μεταφερθούν με ταχύπλοα από την τουρκική ακτή. Θα είχε προηγηθεί αεραπόβαση ειδικής ομάδας με ελικόπτερα UH-60.

Στυο μεταξύ προς επίρρωσιν αυτών των σχεδίων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας για το Καστελόριζο σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, υποστήριξε ότι "δεν είναι μέρος του Αιγαίου,αλλά της Μεσογείου». Λίγα 24ωρα πριν αρχίσει την επίσκεψη-πρόκληση στην Ελλάδα, μετά από σχετική άδεια που τυο έδωσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, υποστήριξε τα εξής άκρως αναθεωρητικά: «Το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σ΄ ότι αφορά το νησί του Καστελόριζου,η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων,συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης. Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το εντυπωσαικό είνμαι ότι και αυτός όπως πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Παπαπνδρέου, όπως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος, επιτίθεται στα ελληνικά ΜΜΕ που επιμένουν τα προβάλουν τις τουρκικές προκλήσεις: «Είναι απογοητευτικό για εμάς ότι τα ελληνικά ΜΜΕ και ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να προσδώσουν διαφορετικό νόημα σ΄ αυτές τις διελεύσεις" είπε μιλώντας για τις τουρκιές κρουαζιέρες φρεγατών σε Σαρωνικό, Σούνιο και Ραφήνα.

"Μου είναι δύσκολο να τους καταλάβω. Δίνουν την εντύπωση ότι η Ελλαδα σταδιακά υιοθετεί τη θέση της πλήρους αποκοπής της Τουρκίας από το Αιγαίο. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική πρόθεση της Ελλάδας. Πολεμικά και εμπορικά πλοία της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας,έχουν την ελευθερία να κινούνται στο Αιγαίο.

Σε ότι αφορά τα χωρικά ύδατα, η αρχή της «αβαλβούς διέλευσης» στο διεθνές δίκαιο είναι σαφής και δεν αφήνει χώρο για εθνικές ερμηνείες. Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι αυτές οι διελεύσεις δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κατ΄ αναλογία,αν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιήσει αβλαβή διέλευση από τα τουρκικά χωρικά ύδατα,ακόμη κι αν περάσει πολύ κοντά από την τουρκική ενοχώρα,δεν θα αντιδράσουμε καθόλυ.Τουναντίον θα το καλοσωρίσουμε σε κάποιο από τα λιμάνια μας και θα προσφέρουμε και μία κούπα καφέ στο πλήρωμά του».

Το ότι πολλάκις πάντα τα τουρκικά πολεμικά παραβαίνουν τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης, το κάνει ... γαργάρα ο θρασύτατος Νταβούτογλου...

ΚΑΙ ΡΑΔΙΟ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ


Όχι ένας, αλλά δύο διαδικτυακοί ραδιοφωνικοί ...σταθμοί των γιαλαντζί "Μακεδόνων" άρχισαν να εκπέμπουν στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο,
εδώ και μερικές μέρες!
Διαφημίζονται μέσα από τα ιστολόγια iliden.blogspot.com και aegeanmacedonianculture.blogspot.com, τα οποία εμφανίζονται στην Ελληνική γλώσσα και παραπλανούν τους αδαείς, περνώντας την προπαγάνδα τους περί "μακεδονικής μειονότητας"), ως "Οι Πρώτοι Μακεδονικοί Ραδιοσταθμοί στην Ελλάδα", που δημιουργήθηκαν από "Μακεδόνες" ακτιβιστές (!!!) της Ελλάδας.

Το πρώτο διαδικτυακό ραδιόφωνο είναι το macedonianculture.listen2myradio.com ενώ το δεύτερο με τίτλο Voden Makedonsko Radio και url 94.75.247.151/start/avoden/.

Φιλοξενείται δε από το ελληνικό radio-hosting.gr/radio/ το οποίο εδρεύει στην...
οδό Κανάρη 8, στους Άγιους Ανάργυρους της Αθήνας, το οποίο δημιουργήθηκε στις 26-5-2010 και έχει ημερομηνία λήξης στις 25-5-2012, ενώ μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, απέκτησε πελάτες τους σφετεριστές της Ελληνικής ιστορίας και κληρονομιάς.

Ήρθαμε σε τηλεφωνική επαφή με την εν λόγω εταιρεία, η οποία μας πληροφόρησε ότι γνωρίζει το ποιόν του ραδιοφωνικού σταθμού, ωστόσο δε μπορεί να κάνει διαφορετικά.. άλλωστε όπως μας είπαν, "η Ελλάδα πουλήθηκε, αυτό είναι το λιγότερο!" Εταιρεία έχουν οι άνθρωποι, χρήματα θέλουν να βγάλουν, τους είναι αδιάφορο από πού προέρχονται και πού αποσκοπεί ο ραδιοφωνικός σταθμός..

Στην περίπτωση των σφετεριστών της ιστορίας μας, και γνωρίζοντας πώς λειτουργεί η προπαγάνδα τους, δεν θα μας έκανε καμία απολύτως εντύπωση εάν πίσω από όλα κρύβεται για μια ακόμη φορά το Ουράνιο Τόξο με τη βοήθεια της Σκοπιανής διασποράς Αμερικής και Καναδά, που εργάζονται σκληρά να πείσουν για την ύπαρξη "Μακεδονικής μειονότητας", τόσο με τη δημιουργία πολιτικού κόμματος, με την έκδοση εφημερίδας και τώρα με τη δημιουργία και ραδιοσταθμών. Ας γνωρίζουν ωστόσο πως έχουν γνώσιν οι φύλακες..

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

Περίπου 700 διαδηλωτές βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (3/3), έξω από το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στην οδό Αναγνωστοπουλου στο Κολωνάκι.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις δύο τετραετίες διακυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού.

Φώναξαν συνθήματα όπως "Φέρτε πίσω τα κλεμμένα" και "ΠΑΣΟΚ, ΝΔ οι κλέφτες του λαού", ενώ τραγούδησαν και τον εθνικό ύμνο.

Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίοι δεν άφησαν να πλησιάσουν στην πολυκατοικία οι διαδηλωτές.

Πάντως, οι διαμαρτυρόμενοι έχουν δώσει ραντεβού έξω από το σπίτι του Κώστα Καραμανλή, την Κυριακή (13/3) στη 1 το μεσημέρι.

Πεταλωτής: "Υποκινούμενη η διαδήλωση"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχολίασε την Πέμπτη (3/3) πως η διαδήλωση είναι υποκινούμενη και οργανωμένη από πολιτικά σχέδια.

Ο κ. Πεταλωτής κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να συμμαζέψει τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Πρόστιμο στο Extra Channel για προτροπή στη διαμαρτυρία

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω διαμαρτυρία ξεκίνησε με τη "στηριξη" της ενημερωτικής εκπομπής του Extra Channel, Αποκαλύπτικό Δελτίο, γι'αυτό και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε πρόστιμο την Τετάρτη (2/3) στο κανάλι.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης "ο ρόλος των μέσων είναι η μεταφορά ειδήσεων και όχι η προτροπή σε τέτοιες πράξεις", αλλά και "ο σεβασμός στην τιμή, την υπόληψη και τον οικογενειακό βίο, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά προσβολή προσωπικότητας και προκαταλαμβάνει την ενοχή κάποιου ατόμου".

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Η πολιτική του Κ.Κ.Ε. για το “ Μακεδονικό” από τον Μεσοπόλεμο ως τον Εμφύλιο σύμφωνα με τον Μάρκο Βαφειάδη

Ο Μάρκος Βαφειάδης υπήρξε ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του ΚΚΕ σε όλη την διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ήταν αρχικαπετάνιος των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στην Δυτική Μακεδονία, αρχιστράτηγος του ΔΣΕ και “ πρωθυπουργός” της “ προσωρινής Δημοκρατικής κυβέρνησης” που σχηματίστηκε στην ζώνη που ήλεγχε ο ΔΣΕ στα χρόνια του εμφυλίου, που όμως δεν αναγνωρίστηκε από καμία κυβέρνηση γιατί δεν είχε εγκατασταθεί σε κάποια μεγάλη πόλη. Στα τέλη του 1948 παύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τα αξιώματα του από τον Ζαχαριάδη και έμεινε εξόριστος στην ΕΣΣΔ για 23 χρόνια. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αποφάσισε να καταγράψει τις αναμνήσεις του από την περίοδο στην οποία πρωταγωνίστησε. Τα απομνημονεύματα του Βαφειάδη παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον και αποτελούν μια ολομέτωπη αχαλίνωτη επίθεση κατά του Ζαχαριάδη και του κύκλου των στελεχών που τον στήριξε (Ιωαννίδη, Μπαρτζιώτα, Βοντίτσιο, Ρούσσο, Κίσσαβο κτλ), τους οποίους ο Βαφειάδης τους κατηγορεί ανοιχτά ως προδότες του αγώνα του ΔΣΕ.

Επειδή ακριβώς διετέλεσε αρχηγός του ΕΛΑΣ στην Δυτική Μακεδονία και καταγόταν από την ευρύτερη περιοχή της, γνώριζε αρκετά καλά την πολιτική που ακολούθησε το ΚΚΕ για την Μακεδονία. Την πολιτική αυτή περιγράφει στο ακόλουθο απόσπασμα, υπογραμμίζοντας πάντως πως ο ίδιος αποδοκίμαζε την τακτική αυτή και με την εισήγηση του στην 4η ολομέλεια της κεντρικής επιτροπής το 1948, αλλά και με την πολιτική αφοπλισμού που ακολούθησε για τις μονάδες των σλαβόφονων αυτονομιστών του Goce.


“ …πρέπει να σημειώσουμε πως οι κάθε φορά αλλαγές στην στρατηγική επιδίωξη του ΚΚΕ στο “ Μακεδονικό” δεν ήταν πέρα για πέρα αυτόβουλες αλλά και προϊόν αναπροσαρμογής σε θέσεις-αποφάσεις των διεθνών βαλκανικών κομματικών οργάνων, πα να πει ήταν αποφάσεις μισοεξαρτημένες, ίσως όχι και ορεξάτη η αποδοχή τους.

Κάποιο χαρακτηριστικό δείγμα για την παραπάνω περίπτωση είναι το σημείο της απόφασης του 6ου συνεδρίου για το “ Μακεδονικό”, όπου μας πληροφορεί:

Το κόμμα δεν παύει να διακηρύττει πως τελικά και οριστικά το μακεδονικό ζήτημα θα λυθεί αδελφικά μετά την νίκη της Σοβιετικής εξουσίας στα Βαλκάνια…Μόνο τότε ο μακεδονικός λαός θα βρει την πλέρια εθνική του αποκατάσταση”.

Όμως εκείνο που διαφοροποιεί το ΚΚΕ από τα άλλα κομμουνιστικά κόμματα των γειτονικών βαλκανικών χωρών είναι τούτο:

Ποτέ δεν πρόβαλλε εδαφικές διεκδικήσεις στον μακεδονικό γεωγραφικό χώρο των γειτονικών μας χωρών. Ενώ αντίθετα τα ΚΚ των γειτόνων μας, ιδιαίτερα της Γιουγκοσλαβίας, όχι μόνο στην διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου αλλά και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να θεωρούν την Ελληνική Μακεδονία σαν ζωτικό γεωγραφικό τους χώρο και σαν πρωτεύουσα της Λ. Δ. τους όχι τα Σκόπια αλλά την Θεσσαλονίκη!!

Το 1946 ο Ζαχαριάδης με την συμφωνία Τίτο – Πασχάλη – Ζαχαριάδη τους δίνει την Μακεδονία ολόκληρη μαζί με την Θεσσαλονίκη, όπως και στην 5η ολομέλεια του 1949, δημόσια πια, αποφασίζει για ενιαία και ανεξάρτητη και με δική της κρατική υπόσταση Μακεδονία και Θράκη, παραβιάζοντας ασύστολα την απόφαση του 6ου συνεδρίου του 1935 για τις μειονότητες…”

Σύμφωνα με τον Βαφειάδη πάντα, η αλλαγή πολιτικής του Ζαχαριάδη στην 5η ολομέλεια και η στροφή του για “ ανεξάρτητη Μακεδονία” έγινε στην προσπάθεια του να ενεργοποίησει περαιτέρω την συμμετοχή των σλαβομακεδόνων στις γραμμές του ΔΣΕ, αποσπώντας τον καθοδηγητή τους Πασχάλη από την παράταξη του Τίτο στην Γιουγκοσλαβία, που πλέον μετά την ρήξη του με τον Στάλιν δεν είχε διάθεση να βοηθήσει τον ΔΣΕ. Έτσι μετά την (ομόφωνη πλην Βαφειάδη) απόφαση της 5ης ολομέλειας τον Ιανουάριο του 1949, ο Πασχάλης υπουργοποιήθηκε στην “ προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση” και ο Βαφειάδης βρέθηκε κατηγορούμενος ως σωβινιστής, στερήθηκε όλων των αξιωμάτων του και του δόθηκε άδεια επ΄ αορίστου για “ λόγους υγείας”….


ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More