ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΕΛΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ


Περιοδικό "ΕΛΛΑΣ", ΕΤΟΣ Α΄ ΑΡΙΘ.3
Στην εικονιζόμενη 3η σελίδα του τρίτου τεύχους αναγράφονται τα παρακάτω:
Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΙΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

" Αισθανόμεθα χαράν μεγάλην, όταν πρόκειται ν' αναγγείλωμενν προς τους αναγνώστας ημών κάποιαν πρόοδον ή κάποιαν νίκην του ελληνικού πνεύματος.

Αυτό άλλως τε είνε και ο προορισμός της "Ελλάδος", να γνωρίση προς τους απανταχού Έλληνας τας αρετάς του δυσφημιζομένου τόπου των και τας επιτυχίας του.

Εν μέσω της παγκοσμίου κινήσεως, η οποία γίνεται εσχάτως δια το μέγα ζήτημα της αεροπλοϊας, δύο Έλληνες αξιωματικοί, ο κ. Πελοπίδας Τσουκαλάς, υποπλοίαρχος του Βασ. Ναυτικού, και ο Ιωαν. Βλαχαβάς, υποπλοίαρχος του Πυροβολικού, έσχον μιαν ευτυχή επίνοιαν.

Μελετήσαντες, επί έτη ολόκληρα, το θέμα, κατέληξαν εις εν σύστημα αεροπλοϊας, το οποίον ήκουσεν εσχάτως και επεδοκίμασεν η Γαλλική Ακαδημία.

Το σύστημα τούτο είνε να τεθούν εν χρήσει αντί αεροπλάνων ελικόπτερα, τα οποία μολονότι βαρύτερα του αέρος, έχουσι περισσότερα πλεονεκτήματα των πρώτων, είνε ασφαλέστερα εις την πτήσιν, ταχύτερα εις τον δρόμον και αντοχής μεγαλητέρας προς τον άνεμον."

Το εξώφυλλο του Περιοδικού "ΕΛΛΑΣ".
ΕΤΟΣ Α΄ΑΡΙΘ. 3. ΑΘΗΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1907.
Το φύλλον 10 λεπτά.

Πρώτη κυκλοφορία του περιοδικού "Ελλάς" 2 Δεκεμβρίου 1907. Έκδοση του λογοτέχνη Σπύρου Α. Ποταμιάνου. Στη δεύτερη σελίδα αναγράφονται τα εξής:
ΕΛΛΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ - ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΝ
ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΠΡΟΠΛΗΡΩΤΕΑ - Εσωτερικού και Κρήτης Δραχ. 8, Εξωτερικού δρ.χρ. 12, Ρωσσίας ρούβλια 5, Αμερικής δολλάρια 3.

ΕΙΜΑΙ ΤΥΦΛΟΣ .......ΟΧΙ ΕΓΩ


ΤΩΡΑ ΠΑΛΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ Η ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ;
ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΗΓΑΝ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΕΠΕΣΕ;
ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ
ΕΙΠΑΜΕ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΜΕ 9 ΛΩΡΙΔΕΣ Η ΜΕ 8 ΛΩΡΙΔΕΣ
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΨΕΙ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ


ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ


Σ’ αυτή την πόλη η οποία κυριαρχείται από ένα άνευ προηγουμένου κουτσομπολιό τα πάντα ξεκινούν με υπόγειες φήμες. Εντελώς ξαφνικά μπορεί να δεχθεί κάποιος ένα τηλεφώνημα, και να ακούσει την πλέον απίθανη πληροφορία, η οποία συνήθως επιβεβαιώνεται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Οι φήμες και οι πληροφορίες για το Αιγαίο, την Κύπρο και το Σκοπιανό έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι.
Αν δεν με απατά η μνήμη μου για πρώτη φορά έπεσαν έξω σε ό,τι αφορά τον χρόνο. Ομως, το γεγονός ότι επανέρχονται με τρόπο ασυνήθιστα έντονο προβληματίζει την διπλωματική κοινότητα, η οποία ομολογεί ότι οι συζητήσεις γίνονται με τη συμμετοχή τόσο μικρού κύκλου κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο ώστε οι διαρροές να αποκλείονται. Με δεδομένη την πλήρη συσκότιση, επιχείρησα μία συζήτηση «από καρδιάς» όπως συμφωνήσαμε με ανώτερο ξένο διπλωμάτη, ο οποίος μέχρι πρόσφατα είχε γνώση των συζητήσεων.

Με εξέπληξε η ομολογία του ότι οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου -σε αντίθεση με τον πρέσβη της Τουρκίαςδεν συζητούν για τα εθνικά θέματα προφανώς επειδή δεν έχουν ουδεμία εντολή ή πληροφόρηση από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Ο ανώτερος ξένος διπλωμάτης μου είπε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε στοιχειώδη ενημέρωση για τις πρόσφατες συνομιλίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Ταγίπ Ερντογάν και η απάντηση από την ελληνική πλευρά ήταν ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Τα δεδομένα με βάση τις πληροφορίες και τις φήμες είναι τα εξής:
- Στο Κυπριακό δρομολογήθηκε μία νέα διαδικασία, η οποία θα αντικαταστήσει την παρούσα. Η «κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία» θεωρείται πως έχει αποτύχει. «Είναι το ανέκδοτο των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο» ειρωνεύτηκε ο εν λόγω διπλωμάτης, ο οποίος προβλέπει πως στις 18 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας θα βρεθεί προ δυσάρεστων εξελίξεων που θα αφορούν τις πτυχές του περιουσιακού και της διακυβέρνησης. Η μοναδική επιλογή του θάναι μόνο η «ηρωική έξοδος».

- Το Σκοπιανό θα είχε κλείσει εάν «έβαζε μυαλό ο ξεροκέφαλος Γκουέφσκι». Αυτή είναι η νέα θέση της Ουάσιγκτον, η οποία αποφάσισε να εξυπηρετήσει την Αθήνα για να δικαιούται να απαιτήσει υποχωρήσεις για τα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου. Οι Αμερικανοί που εξασφάλισαν το «ναι» της Αθήνας προσπαθούν να «επαναφέρουν στο μανδρί» τον πρωθυπουργό των Σκοπίων μέχρι το τέλος του μήνα για να εισέλθει πανηγυρικά η γειτονική χώρα στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

- Για το θέμα του Αιγαίου, όπου «κτυπά η καρδιά της Ελλάδας» -όπως συνήθιζε να τονίζει ο Ανδρέας Παπανδρέου στους Αμερικανούς συνομιλητές του- διεξάγονται προχωρημένες συζητήσεις μέσα σε ένα κλίμα αδικαιολόγητης ευφορίας και αισιοδοξίας από την πλευρά της Τουρκίας. Προβληματίζει και ανησυχεί το γεγονός ότι έχει επιλεγεί η μυστική διπλωματία για το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό θέμα της Ελλάδας. Αναρωτήθηκα: Μήπως τελικά δεν είναι υπερβολικός ο ισχυρισμός του ανώτερου ξένου διπλωμάτη ότι οι ελληνικές εκλογές επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν τώρα ενόψει σοβαρών αποφάσεων για τα εθνικά θέματα και όχι για το μνημόνιο; Οι επόμενες εβδομάδες ίσως να είναι αποκαλυπτικές και για τα τρία θέματα: της Κύπρου, του Αιγαίου και των Σκοπίων...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Αναβλήθηκε λοιπόν η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της κυπριακής Βουλής που θα εξέταζε το πλήγμα θεσμών και προσώπων που εκπροσωπούν την κυπριακή πολιτεία όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα του κ. Αλέξανδρου Ντάουνερ, αντιπροσώπου των Ην. Εθνών στην Κύπρο. Ως γνωστόν τα έγγραφα καταγράφουν τις συζητήσεις του κ. Ντάουνερ με πολιτικούς, ιεράρχες, διπλωμάτες και δημοσιογράφους και αποδεικνύουν τους στενούς δεσμούς και τη στενή συνεργασία των ανθρώπων του ΟΗΕ με πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δικαιολογημένα γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο διαρροής των εγγράφων. Μου έκανε πάντως τεράστια εντύπωση ότι μια κυπριακή εφημερίδα και μία τουρκική... συμφωνούν ότι τα έκλεψε η κυπριακή ΚΥΠ μέσω πράκτορά της που δήθεν πούλησε έρωτα! Ο ισχυρισμός τους δεν συμπίπτει με το αποτελεσμα των ερευνών; Ετσι δεν είναι Αλέξανδρε;

ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΦΑΝΕΙ


Το λεγόμενο Μακεδονικό Ζήτημα ήταν στη Βουλγαρία πολύ δημοφιλές την πρώτη δεκαετία μετά την πτώση του καθεστώτος του Τοντόρ Ζίβκωφ. Δεν είχανε γίνει εκλογές, και κάθε πολιτικός που έβλεπε, στη χώρα αυτή, σοβαρά την ανάληψη της εξουσίας, όφειλε να έχει άποψη στο θέμα αυτό. Στην πράξη μεταξύ των πολιτικών, ακόμη και σήμερα, υπάρχει μια σιωπηρή συναίνεση.

Όποιος προσπαθούσε να διατυπώσει μια διαφορετική άποψη από αυτήν, που έλεγε ότι ‘μακεδονικό έθνος και γλώσσα’ δεν υπάρχουν, ήταν καταδικασμένος σε πολιτική αυτοκτονία.

Παρόλα αυτά, μερικές φορές μπορεί κανείς να ακούσει και διαφορετικές απόψεις, που αυτές, κυρίως, παρουσιάζονταν από πολιτικούς με χαμηλότερη δημοτικότητα.

Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει το χειμώνα του 1996-97 όταν επί πρόεδρου της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ διαμορφώθηκε μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Στέφαν Σοφιάνσκι. Τότε άρχισε να φυσάει ευνοϊκός άνεμος για την πΓΔΜ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Βαλεντίν Ντόμπρεφ, προς έκπληξη όλων, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας είναι έτοιμη να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα στη γειτονική χώρα – το έθνος και τη γλώσσα.«Αναγνωρίζοντας την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε , θα αναγνωρίσουμε όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της χώρας, υπό την έννοια των κανονισμών που την διέπουν αλλά και του Συντάγματός της, που ορίζει ότι η επίσημη γλώσσα της Βαρντάρσκας (Вардарска Македонија) είναι η μακεντόνσκι (македонски)», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσημη βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει ένα λογικό συμβιβασμό και τα επίμαχα θέματα πρέπει να επιλυθούν με πολιτισμένο τρόπο.

«Ας μην δημιουργούμε ερωτήματα σχετικά με το όνομα της Βαρντάρσκας – ίσως κάποιος πει ότι ως ‘Μακεδονία’ ονομάζεται η δυτική Βουλγαρία για παράδειγμα και ότι εκεί δεν ζουν Μακεδόνες αλλά Βούλγαροι της δυτικής Βουλγαρίας», εξήγησε ο Ντόμπρεφ.

Όταν λίγο αργότερα έγινε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ο Ιβάν Κοστόφ, στάλθηκε ένα θετικό μήνυμα στα Σκόπια που οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η νέα ηγεσία του βουλγαρικού κράτους ήταν έτοιμη να ξεχάσει τα παλιά όνειρα της Βουλγαρίας, ό, τι η Μακεδονία (της Βαρντάρσκας) ήταν αρχαία βουλγαρική επαρχία.

Ο βούλγαρος ιστορικός Μπόμπι Μπόμπεβ, ο οποία ήταν κυβερνητικός, είχε δηλώσει: «Αργά ή γρήγορα πρέπει να αναγνωρίσουμε το έθνος αυτό ως ‘μακεδονικό’. Αφού οι άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι ‘Μακεδόνες’ θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια να τους πείσουμε ότι δεν είναι. Αυτό ως σχέδιο εξωτερικής πολιτικής, θα μας είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο. Η υπόσταση του, ως μακεδονικού έθνους σημαίνει ότι συν τω χρόνω θα απαρνηθεί τη δική μας ιστορία».

Παράλληλα τόνισε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να σταματήσει να κοιτάζει το ιστορικό παρελθόν της και να παραδεχθεί την πραγματικότητα των Βαλκανίων, άσχετα αν είναι μια αρρωστημένη κατάσταση.

«Είναι μια αρρωστημένη κατάσταση. Από τις γνώσεις που έχω ως ιστορικός αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ οδυνηρή για τη βουλγαρική εθνική συνείδηση. Αλλά τελικά δεν μπορούμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί τους. Θυμάμαι την «Γαλάζια φαντασίωση ενός έθνους» που είχε γράψει η συγγραφέας Άννα Καμένοβα από την Οχρίδα. Αν συνεχίσουμε να επεμβαίνουμε στις εργασίες των αδελφών μας στην Βαρντάρσκα( στο κείμενο: во Вардарска Македонија), ενέχει ο κίνδυνος κάποιου λάθους. Για το τι είναι οι άνθρωποι, ποιος είναι ο πληθυσμός στη χώρα αυτή, μπορεί να το δηλώσει μόνον ο πληθυσμός της. Σύμφωνα με αυτόν η ύπαρξη ενός έθνους εξαρτάται από τη γνώση των ανθρώπων, από τη γενική γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι ο βουλγαρικός λαός έχει ανάγκη από σοβαρές επεξηγηματικές ιστορικές εργασίες.

« Ζούμε συνεχώς με τη σκέψη της επέκτασης της Βουλγαρίας, της Βουλγαρίας των τριών θαλασσών. Είμαστε επηρεασμένοι συνέχεια από τις κοινωνικοπολιτικές ιδέες που υπήρχαν στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτό είναι παράλογο», τόνισε ο Μπόμπεφ.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Βαλεντίν Ντόμπρεφ και του Μπόμπι Μπόμπεφ προκάλεσαν χιονοστιβάδα αντιδράσεων. Από το VMRO ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ τους κατηγόρησε για προδοσία. Ο Ντόμπρεφ λίγες ημέρες αργότερα αναγκάστηκε να απαρνηθεί τον εαυτό του. Αρνήθηκε ότι είπε ότι η Βουλγαρία πρέπει να αναγνωρίσει τη γλώσσα και το έθνος. Και ο ιστορικός Μπόμπεφ στριμωγμένος υποστήριξε ότι η ΄ Βαρντάρσκα Μακεδονία’ είναι δημιούργημα της Κομιντέρν.

«Είναι ένα κράτος που δημιουργήθηκε με ένα διάταγμα και το οποίο έχει μια τεχνητή γλώσσα, αυτό είναι δυστυχώς ένα γεγονός», είπε σε μια συζήτηση εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι πολίτες της Βαρντάρσκας θα αντιμετωπίσουν το παρελθόν μαζί με τους Βουλγάρους αφού προέρχονται από κοινή ρίζα».

«Και τότε θα αποδειχθεί ότι τα κάρβουνα αργο-καίγονται κάτω από τη στάχτες» κατέληξε ο Μπόμπεφ, υπονοώντας τη βουλγαρική καταγωγή των ‘μακεδόνων’ της Βαρντάρσκας.

Ο Ντόμπρεφ και ο Μπόμπεφ αργότερα διορίστηκαν ως πρεσβευτές και η Βουλγαρία παρέμεινε στις παλιές της θέσεις. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτη μια επίσημη δήλωση της κυβέρνησης Κοστόφ, μετά τις κατηγορίες του σκοπιανού προέδρου Γκεόργκι Ιβάνοφ, όπου γίνεται αποδεκτή η θέση για ύπαρξη μακεδονικού έθνους και μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία.

«Εάν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών έχει υπάρξει κάποια διαδικασία σχηματισμού εθνότητας, αυτή περιορίζεται στην επικράτεια της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) και ο βουλγαρικός πληθυσμός, που είναι μέρος των πολιτών της, δεν συμμετέχει σε αυτήν. Δεν υπάρχει πληθυσμός στη Βουλγαρία που να ανήκει στο μακεδονικό έθνος αφού ένα τέτοιο έθνος δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Δεν υπήρξαν εδαφικές διαφοροποιήσεις στη γεωγραφική περιοχή της πΓΔΜ κατά την έναρξη αυτής της διαδικασίας. Από την άποψη αυτή γίνεται κατανοητό ότι η βουλγαρική κοινή γνώμη, οι θεσμοί και τα πολιτικά κόμματα της χώρας θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός ορισμένων για ‘μακεδονική’ μειονότητα στη Βουλγαρία», δήλωσε τότε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαφορετική γνώμη ωστόσο για το μακεδονικό έθνος είχε ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας , Ζέλιου Ζέλεφ, που πιθανόν να ήταν αυτή που του κόστισε τη δεύτερη θητεία.

Στο βιβλίο „Во големата политика“, («Στη μείζονα πολιτική»), γράφει σχετικά με την επίσκεψή του στα Σκόπια, όταν μεταφράστηκε το βιβλίο του, «Φασισμός», στα σκοπιανά.

«Ήμουν ο πρώτος που ζήτησα να αναγνωριστεί ο λαός της πΓΔΜ ως ‘μακεδονικό έθνος’. Ήμασταν πρώτοι αυτοί που αναγνώρισαν την πΓΔΜ ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας σας. Όσον αφορά την αναγνώριση ύπαρξης ενός έθνους ‘μακεδονικού’, δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Είναι το δικαίωμα του λαού στην αυτοδιάθεση. Και πιο συγκεκριμένα: είναι το ιερό δικαίωμα των πολιτών της χώρας σας, της κυβέρνησης, των επίσημων αρχών του κράτους. Έτσι γίνεται παντού, στις δημοκρατικές χώρες. Γι’ αυτό δεν είμαστε εμείς που θα σας πούμε για την εθνική καταγωγή σας. Είναι αυτή που πιστεύετε. Ως δημοκράτες οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό στις αποφάσεις της χώρας σας, για εθνική αυτοδιάθεση και να σεβόμαστε την εθνική αξιοπρέπεια των πολιτών της».

Ωστόσο ο Ζέλιου Ζέλεφ στη διατριβή του τα λέει εντελώς διαφορετικά.

Ισχυρίζεται ότι οι «Μακεδόνες» της Βαρντάρσκας έχουν βουλγαρικές ρίζες και είναι διαφορετική η έννοια της ιθαγένειας από τις εθνικές ρίζες του πληθυσμού.

«Το έθνος γίνεται, η εθνοτική όμως προέλευση είναι δεδομένη, που κληρονομείται σε κάθε άτομο ξεχωριστά και σε διαφορετικές γενιές. Η εθνική προέλευση δίνεται σε κάθε άτομο όπως δίνεται το φύλο, είναι οι ιστορικές του καταβολές. Ένα άτομο μπορεί να έχει καταβολές βουλγαρικές από τους προγόνους του, χωρίς το ίδιο να έχει εθνικές ρίζες από τη Βουλγαρία, δεν είναι απαραίτητο να αισθάνεται Βούλγαρος, να αποτελεί μέρος δηλαδή του σύγχρονου βουλγαρικού έθνους», σημειώνει ο Ζέλεφ στη διατριβή του.

Επισημαίνεται ότι ο Ζέλεφ στις δηλώσεις του αυτές δεν έκανε κάποιο νέο βήμα.

Στη διάρκεια, τότε, της επίσκεψης του προέδρου, Κίρο Γκλικόροφ, στη Βουλγαρία, συμφώνησαν για νέες δραστηριότητες στη συνεργασία των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο όμως να αναγνωρίσει, ο Ζέλεφ, τη σλαβομακεδονική γλώσσα.



ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΛΑΒΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οι περιουσίες των Σλάβων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές των Σκοπίων, υπολογίζονται, θεωρητικά, – σύμφωνα με την σκοπιανή εφημερίδα ‘Βρέμε’- κοντά στα δέκα δις, αλλά «οι ιδιοκτήτες δεν έχουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι είναι- ή ήταν- ιδιοκτήτες σε ακίνητα στην Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα που αφήνει το περιθώριο να ειπωθεί ότι πρόκειται καθαρά για εικασίες των Σλάβων, που κατέφυγαν στα Σκόπια μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι ατομικές αγωγές που κατέθεσαν οι Σκοπιανοί κατά του ελληνικού κράτους στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, κρίθηκαν απορριπτέες, γιατί αδυνατούν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους».Το σκοπιανό κόμμα στην Ελλάδα, «Ουράνιο Τόξο», γράφει η σκοπιανή εφημερίδα, καθοδηγώντας τον πρόεδρο του συλλόγου των παιδιών των προσφύγων, Γκεοργκε Ντονέφσκι, του υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει το σύλλογο αυτόν και παρότρυνε τα μέλη του συλλόγου, να έρθουν στην Ελλάδα και να βρουν αποδεικτικά στοιχεία, που να επιβεβαιώνουν τις περιουσίες των προγόνων τους.

Το ‘Ουράνιο Τόξο’ , που έχει έδρα τη Φλώρινα, συμβούλευσε τους απογόνους των Σλάβων της Ελλάδας, να μην προβαίνουν σε ατομικές αγωγές γιατί είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, αλλά να διεξάγουν αγώνα σε συνεργασία με κρατικούς φορείς της κυβέρνησης των Σκοπίων.



ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ


Με τον Σωκράτη Αριστοτέλους
Σωτήρα Αμμοχώστου

Ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας Έρχαρτ Κέστνερ έκανε την εξής εξομολόγηση. «Στα 1952 πήγα για πρώτη φορά μετά το πόλεμο, στην Αθήνα. Η γερμανική πρεσβεία, όταν άκουσε πως είχα πρόθεση να πάω στη Κρήτη, μου συνέστησε, επειδή ήταν πολύ νωρίς ακόμα και οι πληγές από τη γερμανική κατοχή ανεπούλωτες, να λέω πως είμαι Ελβετός. Αλλά εγώ τους ήξερα τους Κρήτες. Από την πρώτη στιγμή είπα πως ήμουν Γερμανός και όχι μόνο δεν κακόπαθα, αλλά ξανάζησα παντού όπου πέρασα τη θρυλική κρητική φιλοξενία.

»Ένα σούρουπο, καθώς ο ήλιος βασίλευε, πλησίασα το γερμανικό νεκροταφείο, έρημο με μόνο σύντροφο τις τελευταίες ηλιαχτίδες. Έκανα όμως λάθος. Υπήρχε εκεί και μια ζωντανή ψυχή, ήταν μια μαυροφορεμένη γυναίκα. Με μεγάλη μου έκπληξη την είδα ν’ ανάβει κεριά στους τάφους των Γερμανών νεκρών του πολέμου και να πηγαίνει μεθοδικά από μνήμα σε μνήμα. Την πλησίασα και τη ρώτησα. Είστε από εδώ; Μάλιστα. Και τότε γιατί το κάνετε αυτό; Οι άνθρωποι αυτοί σκότωσαν τους Κρητικούς».

Και γράφει ο Κέστνερ. «Η απάντηση, μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί». Απαντά η γυναίκα.

«Παιδί μου, από τη προφορά σου φαίνεσαι ξένος και δεν θα γνωρίζεις τι συνέβη εδώ στα 41 με 44. Ο άντρας μου σκοτώθηκε στη μάχη της Κρήτης κι έμεινα με το μονάκριβο γιο μου. Μου τον πήραν οι Γερμανοί όμηρο στα 1943 και πέθανε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, στο Σαξενχάουζεν. Δεν ξέρω πού είναι θαμμένο το παιδί μου. Ξέρω όμως πως όλα τούτα ήταν τα παιδιά μιας κάποιας μάνας, σαν κι εμένα. Και ανάβω στη μνήμη τους, επειδή οι μάνες τους δεν μπορούν να ‘ρθουν εδώ κάτω. Σίγουρα μια άλλη μάνα θα ανάβει το καντήλι στη μνήμη του γιού μου»…

Σωστά έγραψε ο Γερμανός, ότι «Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί η απάντηση αυτή».
Λέμε εμείς. Ναι, στην Ελλάδα την ταλαιπορημένη και απ’ όλους αδικημένη.

ΤΙ ΒΛΕΠΕΤΕ;

ΜΕΣ ΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΩ ΤΙ
ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΩ ΣΤΑ
ΔΥΟ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟΥ ΕΞΗΓΩ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ
ΜΕ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΒΟΗΘΟΥΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΠΟΥΛΗΣΑΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΥΤΗ ΧΩΡΑ
ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΤΕΚΤΗΜΕΝΟΥΣ
ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΟΙ
ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ
ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΛΛΑΔΑ


ΦΕΥΓΕΙ Η ΓΑΤΑ ΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ


Σε πρωτοφανή πρόκληση κατά της Ελλάδας προχώρησε η Άγκυρα ανήμερα των αυτοδιοικητικών εκλογών και της Εορτής της Πολεμικής Αεροπορίας, αποδομώντας κάθε ψήγμα ΜΟΕ και “συμμαχικής αλληλεγγύης”. Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης τουρκικής άσκησης «MAVI BALINA» (Μπλέ Φάλαινα) με τη συμμετοχή της Μόνιμης Ναυτικής Νατοϊκής Δύναμης στη Μεσόγειο («Standing NATO Maritime Group 2» – SNMG2), και σε δυο φάσεις αεροναυτικής συνεργασίας, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία συμμετείχαν σε αυτή, προχώρησαν σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR ΑΘΗΝΩΝ. Στις περιπτώσεις αυτές, δόθηκε εντολή αποχώρησης της φρεγάτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από τις συγκεκριμένες φάσεις της άσκησης, ενημερώνοντας παράλληλα τις ΝΑΤΟϊκές αρχές για τα αίτια της αποχώρησης.

Σημειώνεται πως στις 6 Νοεμβρίου, 3 σχηματισμοί αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (σύνολο 7 μαχητικά) και 3 μεμονωμένα (1 CN-235 συν 2 ελικόπτερα), εισήλθαν στο FIR Αθηνών πραγματοποιώντας 7 παραβάσεις των κανόνων εναερίου κυκλοφορίας και 6 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου. Είχε προηγηθεί τριπλή τουρκική πρόκληση με υπερπτήσεις του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου από μικτό σχηματισμό μαχητικών F-16 και αναγνωριστικών RF-4E.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΜΙΛΗΣΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΑΥΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;

Σε αντίθεση με την ασάφεια που υπάρχει για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, στο μέτωπο των σχέσεων ΕΕ – Σκοπίων η εικόνα είναι καθαρή. Υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα προέκυψε όταν η Κομισιόν αποφάσισε να εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της FYROM. Με την απόφασή της αυτή άνοιξε ένα δεύτερο μέτωπο για την ελληνική διπλωματία ενόψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου.
Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει ούτε την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ ούτε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ εάν προηγουμένως δεν επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας. Ο επίτροπος για την διεύρυνση Όλι Ρεν κατέβασε το θέμα από το ράφι, προφανώς για να πιέσει την Αθήνα στο ζήτημα της τουρκικής υποψηφιότητας, η οποία κρίνεται επίσης το Δεκέμβριο.

Η Κομισιόν πατάει στο ψήφισμα που υιοθέτησε τον περασμένο Μάρτιο το Ευρωκοινοβούλιο. Μ’ αυτό το ψήφισμα δηλώνει ότι η διαφορά για το όνομα είναι διμερής και δεν πρέπει να εμποδίσει την ενταξιακή πορεία της FYROM. Καλεί, μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2009.

Σε μία προσπάθεια να δείξει την εποικοδομητική πρόθεσή του, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για την ενσωμάτωση των χωρών της δυτικής Βαλκανικής στην ΕΕ μέχρι το 2014 και αφού έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την περιοχή, όπως το Κοσοβάρικο, το Βοσνιακό και το Μακεδονικό.

Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιμείνει το Δεκέμβριο να συζητήσει την εισήγηση της Κομισιόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εμποδίσει με βέτο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της FYROM. Το επιχείρημα της Αθήνας είναι πως η διαφορά για το όνομα παραβιάζει το υφιστάμενο κριτήριο των σχέσεων καλής γειτονίας.

Διασυνδέοντας την ενσωμάτωση της FYROM στους ευρωατλαντικούς θεσμούς με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, η Αθήνα απέκτησε έναν ισχυρό μοχλό πίεσης. Για πρώτη φορά οι Σλαβομακεδόνες έχουν πραγματικό κίνητρο να συμβιβαστούν. Δεν το έχουν κάνει ακόμα, επειδή ελπίζουν ότι με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα ξεφύγουν από τη μέγκενη.

Υπενθυμίζουμε ότι κατηγορούν την Ελλάδα πως παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, το οποίο απαγορεύει στην Ελλάδα να εμποδίσει την ένταξη της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς. Η Ελλάδα είχε πράγματι δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο στο Βουκουρέστι, αλλά τελικώς δεν χρειάστηκε. Το γειτονικό κράτος έμεινε εκτός ΝΑΤΟ με συλλογική απόφαση της Συμμαχίας κι όχι λόγω ελληνικού βέτο. Αυτά, όμως, ίσχυσαν στο Βουκουρέστι το 2008. Δεν είναι σίγουρο ότι θα ισχύσουν και στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο ή κάποια στιγμή αργότερα.

Η Αθήνα δηλώνει ότι έχει επιχειρήματα και θα δώσει τη δικαστική μάχη. Γιατί, όμως, να διακινδυνεύσει, αποδεχόμενη τη μετατροπή μιας πολιτικής διένεξης σε νομική διαμάχη, όταν μπορεί να το αποφύγει; Η Ενδιάμεση Συμφωνία είναι ουσιαστικά ημιθανής. Τυπικά, όμως, ισχύει, επειδή μετά τη λήξη της το 2002 καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει δηλώσει ότι αποσύρεται.

Η Ελλάδα έπρεπε να έχει αποσυρθεί από τη στιγμή που υιοθέτησε την πολιτική «πρώτα λύση και μετά ένταξη». Τα Σκόπια, άλλωστε, την παραβιάζουν συστηματικά. Η απόσυρση από την Ενδιάμεση Συμφωνία δεν έχει επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για το όνομα. Η διαμεσολάβηση Νίμιτς πραγματοποιείται με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1993 κι όχι λόγω της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπερηφανεύεται για το Βουκουρέστι, αλλά η αλήθεια είναι ότι ως αρμόδια υπουργός έχει αφήσει ανοιχτή μία «κερκόπορτα». Το γιατί άφησε εκτεθειμένη την Ελλάδα στον κίνδυνο μίας επώδυνης καταδικαστικής απόφασης δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με σιγουριά. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι κάποιοι κύκλοι στην Ελλάδα θα επικαλεστούν μία καταδικαστική απόφαση για να κλείσουν όπως όπως το θέμα. Θα πουν στο «πόπολο»: «Ας πούμε αμέσως “ναι “στην όποια πρόταση Νίμιτς, γιατί μπορεί και να το μετανιώσει»!

Αυτά συνέβαιναν επί ΝΔ. Μένει να δούμε τι θα συμβεί επί ΠΑΣΟΚ. Το ζητούμενο από τον Γιώργο Παπανδρέου δεν είναι μόνο να εμποδίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της FYROM. Είναι, επίσης, να κλείσει την «κερκόπορτα», που άφησε ανοιχτή η προκάτοχός του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Κύπρος - «..Υποσχέθηκαν να παραδώσουν την ελληνική γλώσσα στην επόμενη γενεά πολύ πιο συρρικνωμένη από όσο την παρέλαβαν».


Η Κυπριακή Δημοκρατία συγκαταλέγεται στα πρώτα κράτη που μπήκαν σε διαδικασία καθ’ υπόδειξη του Συμβουλίου της Ευρώπης για εκπόνηση Διαγράμματος Γλωσσικής Πολιτικής (Language Education Policy Profile), το οποίο κατατέθηκε στην τελική του μορφή το 2005.

Προηγήθηκε ένα χρόνο πιο πριν μια προκαταρκτική έκθεση από το υπουργείο μας (Country Report) και μια έκθεση ειδικών διορισμένων από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην Έκθεση Ειδικών εκθειάζονται τα αγγλόφωνα ιδιωτικά σχολεία που με 5 ώρες Ελληνικών βρήκαν τη μαγική συνταγή να διδάσκουν τόσο Νέα όσο και Αρχαία Ελληνικά και προβάλλουν αυτή τη διευθέτηση ως πρότυπο προς μίμηση. Αποφεύγουν φυσικά να αναφέρουν ότι ειδικά τα αγγλόφωνα σχολεία της Κύπρου, παρόλο που απαλλάχτηκαν από τα περιττά Ελληνικά, χρειάζονται ένα χρόνο περισσότερο για να δώσουν απολυτήριο και ωριμότητα για σπουδές.

Στο Διάγραμμα κατηγορούνται όλες οι βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος ότι φιλοξενούν υπερβολικό αριθμό ωρών για τα Ελληνικά, τα οποία παρεμποδίζουν τη διδασκαλία ξένων γλωσσών και θετικών επιστημών. (Το αβάσιμο του ισχυρισμού θα το πραγματευτώ σε άλλο άρθρο). Και καταλήγει το σχετικό κεφάλαιο στο Διάγραμμα με την υπόσχεσή μας ότι ως φιλόδοξο νέο μέλος της ΕΕ, επιδιώκουμε να διευρύνουμε τις ξένες γλώσσες που διδάσκουμε στη μέση εκπαίδευση και να ανυψώσουμε τα επίπεδά τους. Μελετούμε επίσης πιο πρώιμη εισαγωγή ξένων γλωσσών στο δημοτικό σχολείο. Με αυτή την υπόσχεση, σε συνδυασμό με τη λίγο πιο πάνω διαπόμπευση των Ελληνικών ότι παρασιτούν εις βάρος των ξένων γλωσσών και των θετικών επιστημών, φωτογραφίζεται το κουτσούρεμα των Ελληνικών.

Το ότι δεν θα μπει άλλη ξένη γλώσσα στο Δημοτικό, καθώς επίσης το ότι τα Αγγλικά κατεβαίνουν όχι στην Γ΄ τάξη, αλλά στην Α΄ τάξη, αυτό είναι επουσιώδες και έχει να κάνει με τη σύνθεση των επιτροπών στις δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις, καθώς επίσης με το ποιος μεγάλος αδελφός κατάφερε να προωθήσει την πολιτική του περισσότερο από τους άλλους. Κοινός παρονομαστής και των δύο παραμένει η συνέπεια ως προς την υποβάθμιση των Ελληνικών.

Στο Υπουργείο Παιδείας κομπάζουν κάθε τόσο ότι τα θέματα παιδείας δεν αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά επαφίενται πλήρως στο κάθε κράτος ξεχωριστά. Αυτό ισχύει μόνο για τις χώρες που διαδίδουν τη γλώσσα τους προς τις άλλες ή έχουν στοιχειώδη εθνική αξιοπρέπεια. Για τις υπόλοιπες χώρες επινοήθηκε η διαδικασία του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο είναι έξω από την ΕΕ και μπορεί να δρα και να πειθαναγκάζει κατά παράβαση της αρχής της αυτονομίας σε θέματα παιδείας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που προσχώρησαν στη διαδικασία εκπόνησης Διαγράμματος Γλωσσικής Πολιτικής, η οποία έγινε σχεδόν αθόρυβα, με την ελάχιστη δυνατή δημοσιοποίηση και εμπλοκή ενδιαφερομένων φορέων, χωρίς την παραμικρή κοινοποίηση στα σχολεία. Το τελικό Διάγραμμα αναρτήθηκε στα Ελληνικά χωρίς τυμπανοκρουσίες στο Διαδίκτυο.

Όλη αυτή η συμπεριφορά καταδεικνύει την εκ μέρους του Υπουργείου επίγνωσή του ότι προσέβαλε τη γλωσσική μας αυτοεκτίμηση και περηφάνια. Με απλά λόγια υποσχέθηκαν να παραδώσουν την ελληνική γλώσσα στην επόμενη γενεά πολύ πιο συρρικνωμένη από όσο την παρέλαβαν. Προς αυτό το σκοπό έχουν δώσει το δικαίωμα στους μεγάλους αδελφούς της Ευρώπης, μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης, να μπαινοβγαίνουν στο Υπουργείο και να υπαγορεύουν εσωτερική πολιτική με το θράσος που και η τρόικα υπαγορεύει εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα.
«Σημερινή»08/11/2010- Χριστάκης Πουμπουρής

Η ΜΥΤΗΛΙΝΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ 8/11/1912


Το φθινόπωρο του 1912 έφερε στη Λέσβο την άνοιξη. Έβλεπαν οι χριστιανοί ότι η μεγάλη στιγμή για την απελευθέρωση πλησιάζει. Πίστευαν στον καινούργιο κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον άνθρωπο που ήταν γιομάτος φως κι αξιοσύνη, ότι θα έκανε πραγματικότητα τον πόθο των Λεσβίων, για τη λύτρωσή τους από τη βάρβαρη τουρκική κατοχή.
Στις 26 Οκτωβρίου 1912 ο ηρωικός ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την πολυτραγουδισμένη από το λαό μας Θεσσαλονίκη.

Η Λέσβος ολόκληρη βρισκόταν σε έξαρση προετοιμασίας για τη μεγάλη ώρα που πλησίαζε.Η Μήθυμνα ζούσε έντονα την προσμονή της μεγάλης στιγμής της απελευθέρωσης από την αξημέρωτη νύχτα της τουρκικής κατοχής. Ένας νεαρός ιχθυοπώλης από τη Μήθυμνα, ο Μιχάλης Σαβάδας, με το συνεταίρο του Μουσταφά Εφέντη, βρέθηκαν με τη βάρκα τους στο απέναντι από τη Μήθυμνα χωριό της Μ. Ασίας Μπαμπά-Καλέ. Ήταν οι πρώτες μέρες του Νοεμβρίου του 1912.
Στον όρμο του Μπαμπά-Καλέ είχαν πέσει γουφάρια. Φόρτωσαν λοιπόν γουφάρια και σε λίγες ώρες τα έφεραν να τα πουλήσουν στη Μήθυμνα.
O μικρός Μιχάλης Σαβάδας είπε στους χωριανούς τους τι άκουσαν από τους τρομοκρατημένους Τούρκους ψαράδες του Μπαμπά-Καλέ. Ελληνικά καράβια με τον ατρόμητο «Αβέρωφ» γύριζαν μπροστά στον Ελλήσποντο κι ετοιμάζονταν να καταλάβουν τη Λέσβο.
Το νέο, πετώντας από στόμα σε στόμα, πήγε και στ’ αφτιά του καϊμακάμη, ο οποίος διέταξε και συνέλαβαν το νεαρό Μιχάλη. Αρχισαν τις ανακρίσεις με ραβδισμούς. Ευτυχώς έτρεξε ο συνεταίρος του Μουσταφάς και τον γλίτωσε, λέγοντας στις αρχές ότι τα νέα τα άκουσαν από τις λιμενικές αρχές του Μπα-μπά Καλέ.
Σε λίγες μέρες, το πρωί της 8-11-1912 διαδόθηκε πάλι το μήνυμα της κίνησης του ελληνικού στόλου στα λεσβιακά νερά. Αυτή την είδηση την πήρε με τον τηλέγραφο ο διευθυντής του τηλεγραφείου Μήθυμνας Εμίν Εφέντης, που επικοινωνούσε με τις τουρκικές αρχές της Μυτιλήνης. Βρισκόμασταν στην αυγή της πολυπόθητης λευτεριάς. Μετά από λίγες ώρες ήλθε το μεγάλο, το πολυπόθητο μήνυμα. Η πόλη της Μυτιλήνης απελευθερώθηκε από τη σκοτεινή τουρκική κατοχή, με τα ελληνικά δοξασμένα καράβια, μ’ αρχηγό το θωρηκτό Αβέρωφ.
Οργανώθηκαν επιτροπές στη Μυτιλήνη και στο Πλωμάρι και ρίχτηκαν στον αγώνα για γρήγορη επέμβαση του στόλου. Οι Λέσβιοι αγρυπνούσαν και περίμεναν τα τιμημένα ελληνικά καράβια, με τον άρχοντα του Αιγαίου «Αβέρωφ», να έρθουν και να σκορπίσουν την αξημέρωτη νύχτα της τουρκικής κατοχής, που τους καταπλάκωνε 450 ολόκληρα χρόνια. Η επιτροπή Πλωμαρίου κατόρθωσε να φθάσει με το δικό της καΐκι στο Μούδρο της Λήμνου, να συναντήσει το ναύαρχο Κουντουριώτη, τον αρχηγό του ελληνικού στόλου.Του παρέδωσαν μάλιστα τα έγγραφα του μητροπολίτη Κύριλλου, των δημογερόντων Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, που τον παρακαλούσαν να καταλάβει όσο πιο γρήγορα γινόταν το νησί.
Οι Πλωμαρίτες, εκτός την παράκληση, πίεσαν όσο μπόρεσαν τον Κουντουριώτη γι’ αυτόν το σκοπό.
Είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι η κίνηση αυτή των Πλωμαριτών απέδωσε θετικά. Αποφασίστηκε να γίνει η κατάληψη της Λέσβου στις 8 Νοεμβρίου, λίγο πιο γρήγορα απ’ ό,τι έλεγαν τα επιτελικά σχέδια του ελληνικού στρατού, λίγο πιο αργά από τις προσδοκίες των Μυτιληνιών. Στην πόλη της Μυτιλήνης, εκτός από την κρυφή ελληνική επιτροπή του αγώνα, συστήνεται μια μεικτή φιλειρηνική επιτροπή από χριστιανούς και μουσουλμάνους για την αποφυγή αιματοχυσίας στη Μυτιλήνη. Εκ μέρους των χριστιανών ο μητροπολίτης Κύριλλος, ο δήμαρχος Βασιλείου και άλλοι δημογέροντες και εκ μέρους των ιθαγενών Τούρκων της Μυτιλήνης ο μουφτής, ο Μπεκίρ μπέης και άλλοι αξιωματούχοι Τούρκοι της Μυτιλήνης. Οι εκπρόσωποι των δύο εθνοτήτων αποφάσισαν να σταθούν ψύχραιμοι σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες. Αυτή η επιτροπή ζήτησε από το βαλή, αν τυχόν και έρθουν τα ελληνικά πολεμικά για την παράδοση του νησιού, ν’ απομακρύνει την τουρκική φρουρά από την πόλη, για ν’ αποφευχθεί το αιματοκύλισμα.
O βαλής υποσχέθηκε ότι θα διατάξει την απομάκρυνση της φρουράς και δήλωσε πως θα κρατήσει το λόγο του. Μονάχα ο φρούραρχος, ταγματάρχης Αμπτούλ Γκανί, είχε αντιρρήσεις και άρχισε να οργανώνει όσο μπορούσε πιο γρήγορα τη φρουρά του. Ξημέρωσε η άγια μέρα της 8ης Νοεμβρίου 1912 και στις 7 ώρα το πρωί μπροστά στη Μυτιλήνη βρίσκεται ο ελληνικός στόλος: Τα θωρηκτά «Αβέρωφ», «Σπέτσαι», «Ύδρα», «Ψαρά», τα αντιτορπιλικά «Ιέραξ», «Νίκη», «Ασπίς», τα τορπιλοβόλα «12» και «14», το πλοίο εφοδιασμού «Κανάρης» και το επίτακτο «Πέλοψ». Αργότερα έφθασαν το «Καλουτάς», το «Ισμήνη», το εύδρομο «Αρκαδία» και άλλα βοηθητικά πολεμικά.
Οι Έλληνες της Μυτιλήνης ξεχύνονται στους δρόμους, πλησιάζουν τις ακρογιαλιές, στα Τσαμάκια, στο λιμάνι, στο Κιόσκι, κι ακούνε από την μπάντα του «Αβέρωφ» το εμβατήριο «Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά» και η καρδιά τους γεμίζει από ξέφρενη χαρά και μεγαλείο. Το παραλήρημα του πλήθους από ενθουσιασμό είναι αφάνταστα μεγάλο. Χαιρετίζουν την πολυπόθητη λευτεριά. Χιλιάδες ελληνικές σημαίες στόλισαν τα χριστιανικά σπίτια, τα δημόσια κτήρια, το δημοτικό κήπο και την προκυμαία.
Οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα και χαιρετιστήριοι πυροβολισμοί ακούγονταν από τα χριστιανικά παράθυρα και μπαλκόνια και ο κόσμος αγκαλιαζόταν και φιλιόταν με γνωστούς και άγνωστους, φωνάζοντας Χριστός ανέστη.
Εκείνη την ώρα οι τοπικοί άρχοντες, Τούρκοι και Έλληνες, συσκέπτονταν στην έδρα του βαλή για όσο το δυνατόν αναίμακτη διαδοχή της αρχής της Μυτιλήνης.
Από το θωρηκτό «Αβέρωφ» έρχεται μια ατμάκατος στο λιμάνι, προς το Κουμερκάκι, με λευκή σημαία στην πλώρη και με ελληνική στην πρύμνη. Όρθιος ο Βασίλειος Καραμούζος, αξιωματικός του Ελληνικού Ναυτικού και πρώην πλοίαρχος της Ατμοπλοίας Χατζή Δαούτ. O κόσμος τον γνώριζε και τον αγαπούσε. Στο αντίκρισμά του άκρατος ενθουσιασμός επικρατεί. O Καραμούζος κατευθύνεται στο Διοικητήριο και παραδίδει τελεσίγραφο του ναυάρχου Κουντουριώτη στο μουτεσαρίφη Εράμ Μπέη, για την παράδοση της πόλης εντός τριών ωρών. Αυτή την πρόταση τη δέχτηκαν όλοι, εκτός από το φρούραρχο Αμπντούλ Γκανί, που δήλωσε ότι θα αντιτάξει άμυνα μέσα στην πόλη. Ζωηρές υπήρξαν οι διαμαρτυρίες των αντιπροσώπων των δύο κοινοτήτων και των προξένων της Μυτιλήνης.
O βαλής ανέλαβε να βρει μια λύση και πρότεινε τα εξής:
1ο. Ζήτησε εικοσιτετράωρη προθεσμία, για να συνεννοηθεί με την κυβέρνησή του στην Κωνσταντινούπολη. Σ’ αυτή την πρόταση συμφώνησε και ο φρούραρχος ταγματάρχης Αμπντούλ Γκανί ότι εάν διαταχθεί θα παρέδινε την πόλη χωρίς άμυνα.
2ο. Σε περίπτωση που δε θα γινόταν δεκτή αυτή η πρόταση εκ μέρους του διοικητή του ελληνικού στόλου, να επιτραπεί τότε στον τουρκικό στρατό να περάσει στην αντίπερα Ανατολή με τον οπλισμό και με τα πολεμοφόδιά του. Η μεταφορά αυτή να γίνει από ένα ελληνικό μεταγωγικό πλοίο.
3ο. Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή ήθελε απορριφθεί, τότε να επιτραπεί στον τουρκικό στρατό ν’ αποχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού, για ν’ αντιτάξει την άμυνά του.
Στις 11 η ώρα επιτροπή από το Μητροπολίτη Κύριλλο, το βαλή Εκρέμ μπέη και τους προξένους των ξένων δυνάμεων, έφθασε στο θωρηκτό «Αβέρωφ» και έθεσε τις προτάσεις στο ναύαρχο Κουντουριώτη.
Από την πρώτη στιγμή απέρριψε τις δύο πρώτες προτάσεις, την τρίτη όμως τη δέχτηκε, για να μη συμβεί κακό στους κατοίκους της Μυτιλήνης. Τους δήλωσε ότι μπορεί ν’ αποσυρθεί στο εσωτερικό του νησιού ο τουρκικός στρατός και να κάνει ό,τι θέλει για την άμυνά του.
Έδωσε ακόμα μία ώρα προθεσμία και στη 1:30 άρχισε η νικηφόρα αποβίβαση του ελληνικού στρατού σε διάφορα μέρη ταυτόχρονα. Στο λιμάνι, στην Πετρόσκαλα και στην Επάνω Σκάλα. Ύστερα από 450 χρόνια σκλαβιάς οι Μυτιληνιοί ζούσαν την όμορφη ώρα του λυτρωμού τους.
Το παραλήρημα του πλήθους ήταν αφάνταστα συγκινητικό. Η εφημερίδα «Σάλπιγξ» της 8 Νοεμβρίου 1912 γράφει: «Σήμερον περί την 6ην πρωινήν ώραν το θωρηκτό “Αβέρωφ” μετά πέντε αντιτορπιλικών και ενός υπερωκεανίου μεταγωγικού έφθασαν προ του λιμένος μας».
Η εφημερίδα «Λαϊκός Αγών» της 8 Νοεμβρίου 1912 γράφει: «O ένδοξος ελληνικός στρατός, το καμάρι μας, αποβιβάζεται εκ των πολεμικών μας πλοίων. Είναι ακριβώς μία και ημίσεια ώρα και οι πεζοναύτες και οι πεζοί στρατιώτες μας, με τον ωραίον οπλισμόν των μάνλιχερ και με όλας τας αποσκευάς των, επιβιβάζονται και στοιβάζονται εις τας φορτηγίδας και τας λέμβους, που πρόθυμα προσεφέρθησαν από τους Μυτιληνιούς ιδιοκτήτες».
Η εφημερίδα «Λέσβος» της 8 Νοεμβρίου 1912 γράφει: «Η αυγή ομοία ταύτης ποτέ άλλοτε δεν θ’ ανατείλη, επρόβαινε εις τον ορίζοντα και ήρξαντο να διαλύουσαι τα βαθέα σκότη και το χλωμόν της φως, το ολοέν εντονώτερον καθιστάμενον. Από την Πετρόσκαλαν εχαιρετίσαμεν την εμφάνιση του ελληνικού στόλου. Στις μία και ημίσεια ώρα στην Πετρόσκαλαν απεβιβάσθη το πρώτο ελληνικό άγημα. Προηγούντο δύο μυδραλιοβόλα “μαξίμ” και έπετο το άγημα με μίαν πελώρια ελληνική σημαίαν. Ηγείτο δε αυτού ο κ. Καραμούζας, ο συμπαθής γνώριμος των νησιών του Αιγαίου και καλός φίλος μας.
Υπό την οδηγία του κ. Καραμούζου το άγημα ακολούθησε την παραλιακήν οδόν άγουσαν προς το Καστράκι και εκείθεν ανήλθεν προς το θέρετρο του Νομάρχου.
Πάραυτα το άγημα έκαμε κατοχήν του κυβερνητικού κτιρίου και επί του εξώστου αυτού, του βλέποντος προς την θάλασσαν, υψώθη υπερήφανος, ως εν εξαίσιον σύμβολον πολιτισμού και ελευθερίας, η σημαία του αιωνίου πεπρωμένου του Ελληνικού έθνους, χαιρετισθείσα υπό του στόλου δια είκοσι και ενός κανονιοβολισμών, υπό τας επευφημίας του πλήθους και τα δάκρυα του».
Η Ελληνική δύναμη κατοχής στις 8 Νοεμβρίου 1912 ήταν 1096 στρατιώτες του τάγματος Μανουσάκη και 300 πεζοναύτες του αγήματος Κ. Μελά, αδελφού του ήρωα Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Η απελευθέρωση της πόλης της Μυτιλήνης ήταν πια γεγονός, ήταν η ένδοξη μέρα, η 8 Νοεμβρίου 1912.
O διοικητής του αγήματος κατοχής Ταγματάρχης Μανουσάκης διορίζεται επίτροπος της Ελληνικής Κυβέρνησης. O ελληνικός στρατός κατέλαβε τα δεσπόζοντα υψώματα της πόλης.
O αρχηγός του στόλου του Αιγαίου Παύλος Κουντουριώτης απηύθυνε το πρώτο ελληνικό διάγγελμα.
Εν ονόματι της A.M. του Βασιλέως των Ελλήνων
ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Α’
Ημείς, ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, αρχηγός του στόλου του Αιγαίου, προς τους κατοίκους της Νήσου Μυτιλήνης Διακηρύσσομεν και διατάσσομεν.
1) Η Νήσος Μυτιλήνη μεθ’ όλων των εν αυτή πόλεων, κωμών και συνοικισμών, μετά των λιμένων και των ακτών αυτής, κατελήφθη υφ’ ημών και διατελεί από τούδε εις την κατοχήν μας.
2) Αι εν τη Νήσω Οθωμανικαί Αρχαί εκτός των υπαλλήλων τοπικής διοικήσεως καθαιρούνται, την εξουσίαν δε αυτών θα ασκή ο Διοικητής του τάγματος της κατοχής Ταγματάρχης Μανουσάκης, ον διορίζομεν επίτροπον ημών. Η νήσος κηρύσσεται ολόκληρος εις κατάστασιν πολιορκίας κατά τον ΔΞΘ Νόμον και τα εκτελεστικά αυτού Β. Διατάγματα, καθιδρύεται δε εν τη πόλει της Μυτιλήνης έκτακτον Στρατοδικείον αρμόδιον δι’ όλην την νήσον.
3) O επίτροπος ημών έχει την εξουσίαν να χρησιμοποίηση διά την διοίκησιν τους ήδη υπάρχοντας Οθωμανούς υπαλλήλους δύναται όμως να αντικαθιστά αυτούς κατά τας ανάγκας και τα συμφέροντα της υπηρεσίας.
4) Αι υποθέσεις τοπικής φύσεως διεξάγωνται μέχρι νεωτέρας διαταγής ημών, όπως και μέχρι τούδε, και υπό των αυτών τοπικών υπαλλήλων, αλλά υπό την ανωτέραν εποπτείαν του ημετέρου Επιτρόπου, έχοντος το δικαίωμα να αντικαθιστά τους κακούς ή αμελείς.
5) Οι μέχρι τούδε ισχύοντες Νόμοι και τοπικά έθιμα θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται υπό των διαφόρων Αρχών και υπό την εποπτείαν του ημετέρου Επιτρόπου, έχοντος το δικαίωμα να λαμβάνη γνώσιν πάσης υποθέσεως και να διατάσση την προς αυτόν υποβολήν ημερησίων ή περιοδικών αναφορών.
6) Εγγυώμεθα τον απόλυτον σεβασμόν και απρόσβλητον διατήρησιν των ιδιωτικών δικαιωμάτων της ζωής, της θρησκευτικής και προσωπικής ελευθερίας, της τιμής, των οικογενειακών σχέσεων και της ιδιοκτησίας, εις πάντας τους κατοίκους της καταληφθείσης νήσου, αδιακρίτως φυλετικής καταγωγής ή θρησκεύματος, θεωρούντες αυτούς πάντας αδιακρίτως ίσους μεταξύ των ως προς τε τα δικαιώματα και τας υποχρεώσεις, ιδιαιτέραν δε εγγυώμεθα προστασίαν εις τα ιερά και ευαγή και φιλανθρωπικά καθιδρύματα, ων η περιουσία θα μείνει άθικτος και θα διοιχήται, όπως και μέχρι τούδε, άνευ παρεμβάσεως του ημετέρου Επιτρόπου.
7) Την προφύλαξιν των ως άνω δικαιωμάτων κατά παντός κινδύνου προσβολής αυτών αναθέτομεν εις τον ημέτερον Επίτροπον ενεργούντα την αστυνομίαν της νήσου δια του Στρατού
της κατοχής και έχοντα την εξουσίαν να εκδίδη αστυνομικάς διαταγάς οιουδήποτε περιεχομένου αλλά γενικάς δι’ όλους τους κατοίκους και επιβαλλούσας ίσας υποχρεώσεις εις αυτούς αδιακρίτως φυλετικής καταγωγής ή θρησκεύματος.
8) Ρητώς απαγορεύομεν εις πάντας τους κατοίκους της Νήσου την οπλοφορίαν, υποχρεούνται δε πάντες εντός της υπό του ημετέρου Επιτρόπου ορισθησομένης προθεσμίας να παραδώσωσιν τα όπλα εις τον στρατόν της κατοχής. Προς εκτέλεσιν του αφοπλισμού επιτρέπομεν εις τον ημέτερον Επίτροπον να επιβάλλη τας αυστηροτέρας ποινάς και να λαμβάνη τα αυστηρότερα μέτρα, ακόμη και εναντίον ολοκλήρων χωρίων.
9) Οι κάτοικοι της καταληφθείσης Νήσου είναι υπόχρεοι να εξακολουθήσουν πληρώνοντες εις τους υπό του ημετέρου Επιτρόπου ορισθησομένους εισπράκτορας τους μέχρι τούδε υπό του Οθωμανικού Κράτους κανονισμένους φόρους και τέλη, όπως εξ αυτών πληρώνονται κατά κύριον λόγον τα έξοδα της καλής διοικήσεως της Νήσου.
Επίσης υποχρεούνται οι κάτοικοι και τα χωρία να καταβάλλουν και τας εκτάκτους εις είδος ή εις χρήμα εισφοράς, όσας ήθελε διάταξη ο ημέτερος Επίτροπος, όστις έχει και το δικαίωμα της αναγκαστικής απαλλοτριώσεως έναντι αποζημιώσεως.
10) Καλούμεν πάντας τους κατοίκους της Νήσου να συνεχίσουν εν ειρήνη και τάξει τας ιδιωτικάς αυτών υποθέσεις, υπακούοντες εις τους Νόμους και εις τας διαταγάς του ημετέρου
Επιτρόπου, αποφεύγοντες δε πάσαν ενέργειαν δυναμένην να διαταράξη την δημοσίαν ασφάλειαν.
11) Πάσα πράξις ή απόπειρα πράξεως θέτουσα εις κίνδυνον την ασφάλειαν του Στρατού της κατοχής, του Στόλου ή και εν γένει τα συμφέροντα της Ελλάδος, θα δικάζεται στρατιωτικώς ως έγκλημα εσχάτης προδοσίας και θα τιμωρήται με θάνατον 24 ώρας μετά την απόφασιν.
Το βράδυ της 8 Νοεμβρίου 1912 ο στόλος ανεχώρησε για την απελευθέρωση της Χίου. Έμειναν λίγα καράβια στο νησί.
Στις 9 Νοεμβρίου έφθασε στην Πέτρα το τορπιλοβόλο «14» με πλοίαρχο τον Π. Αργυρόπουλο και διαβεβαίωσε τους Πετριάνους ότι θα παρέμενε εκεί το πλοίο, μέχρι να έλθει ο ελληνικός στρατός. O κόσμος ενθουσιάστηκε. Αλλά τη νύχτα το καράβι πήρε σήμα για ένταξή του σε νηοπομπή κι έφυγε σύμφωνα με τη διαταγή. Τότε επέστρεψαν οι Τούρκοι χωροφύλακες μαζί με φενταήδες (ατάκτους) και λεηλάτησαν την Πέτρα. Σκότωσαν τον Ελευθέριο Τατά, το δημογέροντα Φωτιάδη, δύο ακόμα Πετριανούς, τραυμάτισαν σοβαρά τον καθηγητή Πανεπιστημίου Ν. Ελευθεριάδη και ξυλοκόπησαν πολλούς Πετριανούς.
Στις 10 Νοεμβρίου ελληνικά πλοία κατέλαβαν το Πλωμάρι, που στο μεταξύ είχε διώξει την τουρκική φρουρά.
Στις 12 Νοεμβρίου καταλύονται οι τουρκικές αρχές του Πολιχνίτου. Στις 15 Νοεμβρίου καταλύονται και στη Γέρα οι τουρκικές αρχές. Το νησί τώρα το κατέχουν δύο δυνάμεις. Το νοτιοανατολικό η Ελλάδα και το βορειοδυτικό ο τουρκικός στρατός, που είχε το στρατηγείο του στον Κλαπάδο.
Στη μεταβατική περίοδο του ενός μήνα, από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου, που υπογράφτηκε το πρωτόκολλο παράδοσης του τουρκικού στρατού στο ύψωμα Πετσοφάς, μετά την πολύνεκρη μάχη, και απελευθερώθηκε ολόκληρη η Λέσβος, στην ύπαιθρο έγιναν τρομερά κακουργήματα από Τούρκους ατάκτους, με αρχηγό τους τον Κεμάλ αγά, πρώην αστυνομικό στην Καλλονή. Συνελάμβαναν χριστιανούς, τους ξυλοκοπούσαν άγρια και τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά. Σκότωναν, ρήμαζαν χριστιανικά χωριά και ήταν ο τρόμος και ο φόβος από όπου περνούσαν.
Αυτή την περίοδο ο αγροτικός πληθυσμός την ονομάτισε τα «φόβια». Όμως τα γεγονότα βίας και η εγκληματικότητα θα ήταν πολλαπλάσια, εάν δεν επενέβαινε ο διοικητής του τουρκικού στρατού Αμπτούλ Γκανί, τίμιος στρατιωτικός. Καταδίκασε τη συμπεριφορά του Κεμάλ αγά και περιόρισε όσο μπόρεσε την απάνθρωπη δράση τους. Και από την πλευρά όμως των χριστιανών έγιναν άγρια εγκλήματα με τη δικαιολογία της άμυνάς τους, ενώ βαθύτερο κίνητρο στις πράξεις τους ήταν η εκδίκηση.
Στις 2 Δεκεμβρίου 1912 το ελληνικό πολεμικό «Αρκαδία» εμφανίστηκε μπροστά στο λιμάνι της Μήθυμνας. Μέσα στο λιμάνι βρίσκονταν πολλά καΐκια χριστιανών και τούρκων. O διοικητής του «Αρκαδία», επειδή υποψιαζόταν πως αυτά τα καΐκια θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι, για να μεταφέρουν ενισχύσεις από τη Μ. Ασία, έστειλε ένα σημαιοφόρο με μια βενζίνα με λευκή σημαία και ζήτησε από τις τουρκικές αρχές της Μήθυμνας να του παραδώσουν τα τιμόνια των καϊκιών του λιμανιού. Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν.
Το «Αρκαδία» βομβάρδισε το λιμάνι, κατέστρεψε τα καΐκια, το Λιμεναρχείο, το Τελωνείο και το Υγειονομείο.
Κατατρόμαξαν οι Τούρκοι με την επιτυχία και ακρίβεια των ελληνικών βολών. Με την πρώτη βολή κόπηκε στα δύο ο ιστός του Λιμεναρχείου, όπου κυμάτιζε η τουρκική σημαία.
Τα άτακτα στοιχεία των Τούρκων, οι φενταήδες, μαζί με τους φανατικούς Τούρκους της Μήθυμνας επεχείρησαν να τη λεηλατήσουν. Στη Μήθυμνα όμως υπήρχαν δύο κέντρα, που κατεύθυναν εκείνες τις μέρες τα γεγονότα.
Από την τουρκική πλευρά η Λέσχη των Νεότουρκων, που είχαν τα γραφεία τους στο κτήριο του Μαλέργου, απέναντι από το μεγάλο λουτρό, και που αρχηγός τους ήταν ο Τζελάλ μπέης, ο ιδιοκτήτης του αρχοντικού, όπου στεγάζεται σήμερα ο Δήμος Μήθυμνας.
Από τη χριστιανική πλευρά το καφενείο του Δανιήλ, αυτό που έχει σήμερα ο Λάμπρος Χαβουτσιώτης. Στο ιδιαίτερο δωμάτιο του γίνονταν οι συναντήσεις και αρχηγός τους ήταν ο δικηγόρος Δημήτριος Σάββας, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός βουλευτής στο τουρκικό κοινοβούλιο, γιατί οι Τούρκοι, με διάφορους εκλογικούς νόμους που μαγείρεψαν, κατόρθωσαν να μην εκλεγεί Χριστιανός βουλευτής, εκτός από τον πανέξυπνο Μηθυμναίο Δημήτριο Σάββα, που αποκαλούνταν «βόρεια αλώπηξ».
Τους φενταήδες υποκινούσαν οι Νεότουρκοι και ειδικά ο Τζελάλ μπέης.
Μέσα σ’ αυτό το μίσος που επικρατούσε στη Μήθυμνα ξεπετάχτηκε ο καλόψυχος μουφτής της Μήθυμνας Νουχ εφέντης και οι δύο μετριοπαθείς Τούρκοι Μπέηδες και σε συνεργασία με το Δημήτριο Σάββα κατόρθωσαν ν’ αποφύγει η Μήθυμνα τη λεηλασία.
Σε μια απόπειρα ενός Τούρκου να σκοτώσει το δήμαρχο Κωνσταντίνο Κέπετζη, ο μουφτής Νουχ εφέντης αγκάλιασε το δήμαρχο και τον γλίτωσε.
Επίσης ο Μουσταφάς εφέντης, λοχίας του τακτικού τουρκικού στρατού, με μια δυνατή κλοτσιά σ’ ένα μαινόμενο άτακτο, που όρμησε να σκοτώσει με μαχαίρι το Δημήτριο Σάββα, κατόρθωσε να τον γλιτώσει.
Έτσι είχαν τα πράγματα, όταν πάρθηκαν δύο πρωτοβουλίες από τη μετριοπαθή πτέρυγα των Τούρκων και χριστιανών, που πάσχιζαν να κρατήσουν τη Μήθυμνα μακριά από την αιματοχυσία στις δύσκολες αυτές ώρες.
O μουφτής Νουχ εφέντης, γνωστός του διοικητή του τούρκικου στρατού στο στρατόπεδο του Κλαπάδου, και ο Δημήτριος Σάββας, βουλευτής του τουρκικού κοινοβουλίου, άριστος γνώστης της τουρκικής γλώσσας, έγραψαν ένα γράμμα και παρακαλούσαν το διοικητή Γκανί μπέη ν’ απομακρύνει τους φενταήδες από τη Μήθυμνα.
O Δημήτριος Σάββας αναλάμβανε εκ μέρους των Χριστιανών της Μήθυμνας να διαφυλάξει την ησυχία στο χωριό.
Το γράμμα το έστειλαν εμπιστευτικά με το Νικόλα Φριγγή, ένα πραγματικά άξιο παλικάρι, και το θρησκευόμενο Χουνσού. O μουφτής τους είπε ότι αυτό το γράμμα είναι θέλημα του Αλλάχ.
Οι απεσταλμένοι, όταν έφτασαν κοντά στη Λαφιώνα, με τα άσπρα μαντίλια τους, είδαν τα τουρκικά φυλάκια από μακριά. Τα καραούλια τους σταμάτησαν, τους έδεσαν τα μάτια και τους οδήγησαν στο στρατόπεδο στον Κλαπάδο, στο διοικητή τους Γκανί μπέη. Διάβασε εκείνος το γράμμα, διέταξε και τους έδωσαν συσσίτιο, τους κράτησαν μέχρι να σκοτεινιάσει και τους άφησαν να γυρίσουν στη Μήθυμνα.
O Γκανί μπέης τους είπε πηγαίνετε τα σεβάσματά μου στο μουφτή και στο φίλο μου Δημήτριο Σάββα και τούτο μονάχα πέστε τους. «Αλαχίν γκενί-γι-ολούρ» (του Θεού θα γίνει).
Πράγματι την άλλη μέρα εξαφανίστηκαν από τη Μήθυμνα οι φενταήδες.
Συγχρόνως μια επιτροπή από το Δημήτριο Σάββα και τους δύο μετριοπαθείς μπέηδες, επιβιβάστηκε σε μια βάρκα και συνάντησε τα ελληνικά πολεμικά πλοία στον όρμο της Πέτρας. Έδωσε έγγραφο της Δημογεροντίας της Μήθυμνας, στον επικεφαλής του στόλου πλοίαρχο Δαμιανό, όπου παρακαλούσαν την άμεση κατάληψη της Μήθυμνας από τον ελληνικό στόλο.
O πλοίαρχος Δαμιανός κατασυγκινημένος τους απάντησε. Αδυνατώ να κάνω κατοχή της Μήθυμνας, γιατί δεν έχω σχετική διαταγή από την Ελληνική κυβέρνηση.
Η επιτροπή γύρισε άπραχτη στη Μήθυμνα, αλλά οι αφηνιασμένοι Νεότουρκοι αποπειράθηκαν να τους συλλάβουν. Επενέβη όμως ο μουφτής Νούχ εφέντης και γλίτωσαν τη σύλληψη.
Στις 5 Δεκεμβρίου ήλθε στη Μήθυμνα ο Αμπντούλ Γκανί και σύστησε σε όλους ψυχραιμία και λογική σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες. O Αμπντούλ Γκανί επέστρεψε στο στρατόπεδο του στον Κλαπάδο, όπου στις 6 και 7 Δεκεμβρίου έγινε η ηρωική επίθεση του ελληνικού στρατού στα υψώματα «Τυραννίδι» και «Πετσοφάς», κοντά στο μοναστήρι του Λειμώνος.
Με την ακράτητη επίθεση του ελληνικού στρατού και με τον αδιάκοπο βομβαρδισμό των ελληνικών καραβιών από τον όρμο της Πέτρας, οι Τούρκοι υπέκυψαν και στις 8 Δεκεμβρίου στο ύψωμα «Πετσοφάς» υπέγραψαν το πρωτόκολλο παράδοσης του τουρκικού στρατού.
Τους Λέσβιους Τούρκους αξιωματικούς και στρατιώτες, αφού τους αφόπλισαν τους έστειλαν στα σπίτια τους.
Το βράδυ της 8 Δεκεμβρίου όλος ο τουρκικός στρατός μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μήθυμνας. Τους τραυματίες την ίδια βραδιά τους έστειλαν με καΐκια στην πατρίδα τους τη Μικρά Ασία.
Όλους τους άλλους αξιωματικούς και στρατιώτες, σύνολο 1500, τους έστειλαν με ατμόπλοια στον Πειραιά ως αιχμάλωτους πολέμου.
Η Εφημερίδα «Εμπρός» Αθηνών του Δ. Καλαποθάκη με ημερομηνία 9-12-1912 γράφει: Τη νύκτα απεστάλη τηλεγράφημα προς το Υπουργείον των Ναυτικών, από τον αρχηγόν του Ευδρόμου «Μακεδονία» κύριον Τσουκαλάν εκ Πέτρας Λέσβου. Υπουργείον Ναυτικών.
Ταύτην την στιγμήν «χίλιοι επτακόσιοι αιχμάλωτοι Τούρκοι επιβιβάζονται εκ Μολύβου εις ελληνικά πλοία με κατεύθυνση προς Πειραιά. Αρχηγός Δαμιανός.
Εδώ γράφτηκε ο επίλογος μιας βάρβαρης σκλαβιάς 450 χρόνων, που έζησε και γνώρισε αυτός ο τόπος.
Μεγάλη κι ολόφωτη η μέρα της 8 Δεκεμβρίου 1912 και η πολυπόθητη λευτεριά στη Λέσβο ήταν πραγματικότητα. Λεύτεροι.

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;


Εδώ και μια περίπου εβδομάδα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο -από διαφορετικές πηγές- αγγελίες πρόσληψης ειδικού προσωπικού στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού, με έδρα την Ελλάδα ή εναλλακτικά το Αμπού Ντάμπι. Μεταξύ των προσόντων που αναγράφονται, ως απαραίτητα για την πρόσληψη, είναι η προϋπηρεσία στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη Μέση Ανατολή, ενώ το όνομα της πολυεθνικής, για λογαριασμό της οποίας προσφέρονται αυτές οι θέσεις εργασίας, δεν είναι εύκολο να ανακαλυφθεί. Για την ακρίβεια δεν αναφέρεται πουθενά.
Η μεσιτική εταιρεία όμως που δημοσίευσε την αγγελία και την προώθησε στο διαδίκτυο φαίνεται να είναι διεθνώς γνωστή στο χώρο των κατασκευών. Πρόκειται για την αγγλική Soul Resources με έδρα το Λονδίνο. Με βάση τις πληροφορίες που εμφανίζει στην ιστοσελίδα της έχει συνεργαστεί με πετρελαϊκές, χημικές και βιομηχανίες γκαζιού, τις οποίες προμηθεύει με εργατικό δυναμικό για την κατασκευή εργοστασίων σε όλο το κόσμο.
Αναμφισβήτητα, η αναφορά στο Αμπού Ντάμπι ως εναλλακτική λύση για την κατασκευή του εργοστασίου δείχνει ότι δεν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση. Ωστόσο, η ύπαρξη τέτοιων προτάσεων για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά το λιγότερο τις τοπικές κοινωνίες που θα φιλοξενήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, δεν θα έπρεπε να έχει συζητηθεί δημόσια;
Δύο μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στο δημόσιο λόγο λέξεις όπως διαφάνεια, πράσινη ανάπτυξη, ή ανάπτυξη… σκέτο, μοιάζουν ολοένα και περισσότερο κενές νοήματος.
Αν το σύνολο του πολιτικού κόσμου αναγνωρίζει ότι τα χρέη της χώρας συνήφθησαν ερήμην των πολιτών, και αν οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν το μνημόνιο μηδενίζοντας το κοντέρ της δικής τους ζωής για τη “νέα Ελλάδα” που θα προκύψει, τότε εύλογα διερωτάται κανείς: δεν έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν προτάσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία; Ή μήπως η προστασία της τελευταίας εξαντλείται στη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους;

Σίσσυ Μπάρα από το Παρίσι

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ ΜΑΣ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

ΟΛΑ ΓΙΑΥΤΑ ΕΓΙΝΑΝ





ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 5 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΥΤΟ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ(ΜΠΛΟΓΚ) ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΕΙΧΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΜΑΘΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΛΙΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΝΙΕΣ
ΑΠΕΤΥΧΑ
ΜΕ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΟΙ ΠΙΝΟΝΤΕΣ ΚΑΦΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΓΕΛΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΡΟΙΔΕΥΑΝ
ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΜΟΥ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ Η ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΙΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΕΛΕΓΑΝ ΓΡΑΦΙΚΟ
ΕΧΩ ΠΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΕΓΩ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΛΑ ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ
ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ Η ΙΔΕΑ ΟΤΙ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ(ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ)
ΕΝΑΝ ΤΡΟΜΟ ΕΧΩ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΟΤΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΑΜΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ Ε.Ε
ΑΠΛΑ ΠΛΕΟΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ
Α) ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ
Β) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
Γ) ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Δ) ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ε) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Ζ) ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΚΡΑΤΟΣ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ- ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΙΣΜΟΣ

ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΣΣΕ

Όλα τα οικονομικά ,κοινωνικά και εργασιακά εγκλήματα έχουν αρχή και τέλος το κράτος!Η σύμβαση των 640 ευρώ μικτά μηνιαίως που υπογράφηκε πρόσφατα από την εταιρεία φύλαξης G4S και η οποία σπάει τον κατώτερο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των 740 ευρώ (μικτά),έχει ως ‘’αφανείς’’ πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και το δημόσιο. Το παρασκήνιο αυτό εκθέτει στο εξαίρετο ρεπορτάζ της η Χριστίνα Κοψίνη,μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες ρηξικέλευθες και ουσιαστικές πένες

Ακολουθεί το πλήρες ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοψίνη στην καθημερινή της Κυριακής (7/11), το οποίο αποκαλύπτει πως ξεκίνησε η πρώτη βρώμικη επιχείρηση για να σπάσει η ΕΓΣΣΕ !

ΤΟ ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ 640 ΕΥΡΩ

Της Χριστινας Kοψινη

Εντονο παρασκήνιο αποκαλύπτεται πίσω από την πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση που παρέκαμψε το υποχρεωτικό κατώφλι των 740 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μειώνοντας κατά 100 ευρώ τον βασικό μισθό των εργαζομένων που φυλάσσουν τους ΗΣΑΠ.

Το παρασκήνιο που προηγήθηκε της συγκεκριμένης σύμβασης, όπως αποτυπώνεται και στην αλληλογραφία που διαθέτει η «Κ», ανάμεσα σε εργολάβους στον χώρο των υπηρεσιών security, υπεργολάβους, ανασφάλιστους εργαζομένους, δημόσιες επιχειρήσεις, υπουργεία, συνδικάτα, επιθεωρητές Εργασίας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία αυτή που, αν νομιμοποιηθεί, αλλάζει τα δεδομένα της εργατικής νομοθεσίας στη χώρα, δεν αποτελεί την αθώα και αυθόρμητη απάντηση της αγοράς στην κρίση.

Η σύμβαση των 640 ευρώ που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο με την επίκληση των σοβαρών προβλημάτων της χώρας συμπίπτει χρονικά με την προσπάθεια που καταβάλλουν πολλοί εργολάβοι του Δημοσίου να βρουν νομότυπη οδό για να παρακάμψουν τους ελέγχους που τους εμποδίζουν να «χτυπούν» τους διαγωνισμούς του Δημοσίου με προσφορές κάτω του κόστους.

Στους ΗΣΑΠ, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονική επίθεση κατά της συνδικαλίστριας Κ. Κούνεβα (εργαζόταν σε συνεργείο καθαριότητας), η επιτήρηση των εργολάβων γίνεται ασφυκτική καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την παράκαμψη των όρων της σύμβασης. Ομάδα υπαλλήλων ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την τήρηση των βαρδιών, τους χρόνους έλευσης και τα χρονοδιαγράμματα. Εντατικοί είναι και οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ. Επομένως, οι εταιρείες δεν μπορούν να αποκομίσουν εύκολα και χωρίς διοικητικές ποινές ή χρηματικά πρόστιμα τα οφέλη από την ανασφάλιστη εργασία και αναγκάζονται να τηρούν τα συμφωνηθέντα με τους ΗΣΑΠ χωρίς απόκλιση από τους όρους της σύμβασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους όρους του διαγωνισμού του 2008 αναφερόταν ρητώς ότι την ημέρα που θα ανοίξουν οι φάκελοι των εταιρειών, η σύγκριση για το εργολαβικό κόστος θα γίνεται με σημείο εκκίνησης το ύψος των μισθών που καθορίζεται από την κλαδική σύμβαση που έχει υπογραφεί στον χώρο της φύλαξης. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΣΑΠ απέρριψαν όσες εταιρείες υπέβαλαν προσφορές με εργατικό κόστος κάτω από τα όρια της κλαδικής σύμβασης αναγνωρίζοντας ίσως ότι τουλάχιστον 8.000 σε σύνολο 30.000 εργαζομένων στον κλάδο παραμένουν ανασφάλιστοι. Πράγματι, η G4S υποβάλλει προσφορά στην οποία περιλαμβάνεται κόστος ίσο με αυτό που προκύπτει από την κλαδική σύμβαση και μειοδοτεί στον διαγωνισμό αποδεχόμενη ότι θα παρέχει υπηρεσίες χωρίς κέρδος!

Αναλαμβάνει τη φύλαξη των ΗΣΑΠ στις 23.6.2008 και δεσμεύεται και σε αναπροσαρμογή των μισθών από την αύξηση που θα λάμβανε τα δύο επόμενα χρόνια. Η αύξηση ήταν ίση με την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή συν 2 ποσοστιαίες μονάδες. Συνεπώς στις 22.6.2009 εξασφάλισε μια αύξηση 0,5% +2% και στις 22.6.10 έλαβε 5,2%+2=7,2%.

Ταυτοχρόνως, η ίδια εταιρεία αναθέτει μέρη του έργου σε διάφορους υπεργολάβους, που δεν ήταν άλλοι από τις εταιρείες που είχαν αποκλειστεί από τον διαγωνισμό (εργαζόμενοι αυτών των εταιρειών παραμένουν απλήρωτοι έως σήμερα) και υποβάλλει για το 2010 νέα προσφορά στους ΗΣΑΠ. Το ίδιο χρονικό διάστημα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών υπαλλήλων και η Ενωση Εργαζομένων και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών ΗΣΑΠ υπενθυμίζουν με έγγραφά τους προς τον διευθύνοντα κ. Χ. Αραπατσάκο τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών για σωρεία παραβιάσεων της αναδόχου, η οποία φέρεται να μην τηρεί τον όρο της σύμβασης «περί απαρέγκλιτης τήρησης των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας».

Η εταιρεία επιμένει, και προκειμένου να διασφαλίσει την ανανέωση της προμήθειας, έχοντας τώρα και την κάλυψη της ομοσπονδίας στον χώρο φύλαξης (της ΟΜΥΠΑΕ που προφασίστηκε ότι η επιχειρησιακή έγινε από τεχνικό λάθος) προτείνει ξανά μείωση του εργατικού κόστους κατά 100 ευρώ. Οι ΗΣΑΠ δεν συμφωνούν και επιμένοντας στην τήρηση της κλαδικής σύμβασης απορρίπτουν την προσφορά. Η G4S επιμένει. Καταθέτει τη σύμβαση στο υπουργείο Εργασίας και ζητεί να κηρυχθεί υποχρεωτική. Οι υπηρεσίες του Εργασίας διστάζουν και διχάζονται. Οι ΗΣΑΠ αρνούνται. ΓΣΕΕ, Ενωση Εργαζομένων στους ΗΣΑΠ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ζητούν να μην κηρυχθεί νόμιμη η σύμβαση από το υπουργείο και εγκαλούν την ΟΜΥΠΑΕ. Κι ενώ η διαδικασία εξέτασης της έκπτωσης του αναδόχου έχει ξεκινήσει να απασχολεί συνεδρίαση του Δ.Σ. των ΗΣΑΠ, ένα νεύμα από το υπουργείο Υποδομών συνιστά αυτοσυγκράτηση και επανεξέταση του θέματος με δεύτερη ματιά. Ταυτοχρόνως εργαζόμενοι της εταιρείας πραγματοποιούν διαδήλωση έξω από τον χώρο που συνεδριάζει το Δ.Σ. ζητώντας να μην κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία, όπως είχε γίνει και με το προσωπικό της ΟΙΚΟΜΕΤ που χλεύαζε τις εκπροσώπους της ΠΕΚΟΠ (σωματείο της Κούνεβα), όταν στο πλαίσιο τριμερούς συνάντηση στο Εργασίας κατήγγειλαν παρατυπίες στον τρόπο υπολογισμού των βαρέων και ανθυγιεινών. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε.

NASAι...... .ΕΛΛΗΝΑΣ


Ο επιστήμονας που καθοδηγεί τη νέα αποστολή «Άρτεμις» της NASA και που είναι υπεύθυνος για τη μελέτη του μαγνητικού πεδίου Γης-Ήλιου-Σελήνης είναι ελληνικής καταγωγής!

Ο Βασίλης Αγγελόπουλος, συγκεκριμένα, αποφοίτησε το 1986 από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό (με υποτροφία του Ιδρύματος Φουλμπράιτ), στη φυσική του διαστημικού πλάσματος, στο πανεπιστήμιο UCLA, ενώ έχει τιμηθεί δύο φορές από την Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση για το ερευνητικό έργο του.

Με δηλώσεις που έκανε για την «Άρτεμις», όπου περιλαμβάνει δύο σεληνιακούς δορυφόρους, υπογράμμισε ότι «Μέσω αυτής της νέας αποστολής σκοπό έχουμε να μελετήσουμε το διαστημικό περιβάλλον γύρω από τη Γη και γύρω από τη Σελήνη, που δεν έχει ακόμα κατανοηθεί καλά. Το «Άρτεμις» θα παρέχει μοναδικά στοιχεία και θα πάει εκεί που δεν έχει πάει κανένα άλλο διαστημικό σκάφος μέχρι τώρα»

«Το διαστημικό περιβάλλον είναι ένα «καθαρό» περιβάλλον, όπου μπορούμε να κατανοήσουμε θεμελιώδη φαινόμενα, όπως η μαγνητική επανασύνδεση, η επιτάχυνση σωματιδίων και η ανατάραξη, τα οποία είναι πολύ σημαντικά, επειδή αποτελούν μέσα με τα οποία μετατρέπεται η μαγνητική ενέργεια σε σωματιδιακή και εμφανίζονται σε πολλά άλλα περιβάλλοντα, όπως στα μηχανήματα σύντηξης και στα μακρινά άστρα"

Στο βιογραφικό του, συναντάμε και την αποστολή «Θέμις»,η οποία έχει ήδη ανακαλύψει μια σειρά από άγνωστά μέχρι πρόσφατα φαινόμενα, όπως ότι ένα σέλας συγκρούεται με ένα άλλο, μαγνητικούς διαστημικούς «σεισμούς» και «σφαίρες πλάσματος»

Η αποστολή «Άρτεμις», πάντως, θα συνεργάζεται και με τις άλλες αμερικανικές τρέχουσες σεληνιακές αποστολές (LRO, LADEE, Grail), για να προετοιμάσει το έδαφος για τη μελλοντική ρομποτική εξερεύνηση της Σελήνης.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ,ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΡΘΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΚΟΜΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ
ΝΑ ΠΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΙ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ,ΚΟΚΑΛΗΣ,ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ,ΛΑΤΣΗΣ,ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ,ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ
ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ,Κ.Α( ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ ΟΝΟΜΑΤΑ)
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ
ΑΥΤΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΡΟΙΣΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΧΡΕΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΩΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΡΑΓΟΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ
ΝΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΩΝΑΣΗ


Σε μια συγκινητική τελετή στο Δημαρχείο του Μόντρεαλ ο Δήμος της πόλης τίμησε δύο Ελληνίδες για την προσφορά τους... στο πολυπολιτιστικό μωσαϊκό του. Πρόκειται για τη συγγραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη και την πρόεδρο του 2ου Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Μόντρεαλ Αύρα Γεωργίου, οι οποίες υπέγραψαν στο Χρυσό Βιβλίο του Δήμου. Η εκδήλωση, με θέμα την ελληνική μετανάστευση, περιέλαβε την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Ανεμοι» του Απόστολου Κρυωνά και την παρουσίαση του βιβλίου της Ιουστίνης Φραγκούλη «Για την Αγάπη των Αλλων». Η Ελεν Φωτόπουλος, δημοτική σύμβουλος, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Δήμου, σημείωσε πως είναι τιμή για το Δήμο του Μόντρεαλ να επιβραβεύει στο πρόσωπο δύο Ελληνίδων, της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη και της Αύρας Γεωργίου, την παρουσία της ελληνικής διασποράς στο Μόντρεαλ, που αναδεικνύει το διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό μέσα στην πολλυσυλεκτική κουλτούρα της πόλης. Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Θάνος Καφόπουλος έκανε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση του βιβλίου «Για την Αγάπη των Αλλων». Η διευθύντρια του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ Αύρα Γεωργίου αναφέρθηκε με συγκίνηση στις προσωπικές ιστορίες της ξενιτιάς, της αποξένωσης των Ελλήνων από τη γη και τις οικογένειές τους όπως προκύπτουν μέσα από την ταινία «Ανεμοι» αλλά και από το μυθιστόρημα «Για την Αγάπη των Αλλων». Η Ιουστίνη Φραγκούλη τόνισε πως «χρειάζεται πολύς κόπος, επιμονή και δημιουργία για να επιβληθεί ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός στο Μόντρεαλ, για να πεισθεί ο περίγυρος πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο ερείπια πολιτισμού του 5ου π. Χ αιώνα ούτε ένα ατέλειωτο πανηγύρι φαγητού και χορών». Η εκδήλωση έκλεισε με ανάγνωση αποσπάσματος του βιβλίου από την Ελληνοκαναδή δημοσιογράφο Αφροδίτη Σάλας, ενω χαιρετισμό απηύθυνε η Μαίρη Ντέρο , δημοτική σύμβουλος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου του Μόντρεαλ, υπεύθυνη Πολυπολιτισμού. Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη προσέφερε βιβλία της στους προσκεκλημένους, καλώντας τους να καταθέσουν δωρεές στα ελληνόφωνα σχολεία «Σωκράτης» και «Δημοσθένης» της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ.




ΔΡΑΧΜΗ,ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ


ΙΣΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ( ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ) ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΦΑΛΜΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ
Α) ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε
Β) ΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
Γ) ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ
ΕΝΑ ΗΓΕΤΗΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΠΩΣ Ο ΤΡΥΚΟΥΠΗΣ ΝΑ ΠΕΙ
ΔΥΣΤΙΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ
ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ Η ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΙΣΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ Ε ΑΣ ΜΗΝ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ
ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ
ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΓΙΑ ΤΟΤΕ ΠΟΥ HΜΟΥΝΑ ΦΤΩΧΟΣ;..............ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΦΤΩΧΟΣ
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ Ε.Ε ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ,ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,ΤΗΣ ΔΙΧΟΝΟΙΑΣ,ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΙΣΩΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΝΑ ΣΩΘΩ
ΔΕΝ ΞΕΡΩ(ΜΑΛΛΟΝ ΞΕΡΩ ΑΛΛΑ) ΙΣΩΣ

Ο Γερμανός οικονομολόγος Γιοακίμ Σταρμπάτι, ο άνθρωπος που ηγείται της προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του κατά του πακέτου βοηθείας προς την Ελλάδα, δηλώνει λάτρης της χώρας μας και θεωρεί ότι η πράξη του βοηθάει την Ελλάδα. Τη χώρα μας, εξάλλου, διαλέγει τα τελευταία χρόνια για τις διακοπές του, παραθερίζοντας σε σπίτι Γερμανών φίλων του στη Μεθώνη της Πελοποννήσου, όπου και βρίσκεται σήμερα. «Δεν πρόκειται για μια πράξη εναντίον της Ελλάδας», μας εξηγεί, «οι βοήθειες που παρέχονται δεν βοηθούν την Ελλάδα, αλλά τις τράπεζες. Έρχονται τα χρήματα στην Ελλάδα, τα παραλαμβάνει στην είσοδο ο πρωθυπουργός σας κύριος Παπανδρέου, διασχίζει το “ελληνικό σπίτι” και από την πίσω πόρτα τα δίνει στις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι τα λεφτά είναι για τις τράπεζες και όχι για την Ελλάδα».
Ο καθηγητής Σταρμπάτι μαζί με άλλους δύο Γερμανούς οικονομολόγους, ένα καθηγητή Νομικής κι ένα πρώην ανώτατο στέλεχος της εταιρείας Thyssen, της γνωστής μας από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στηρίζουν νομικά την προσφυγή τους στον γνωστό όρο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, του no-bailout, ότι δηλαδή μία χώρα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να διασώσει μία άλλη χώρα πληρώνοντας τα χρέη της. Η Κομισιόν έχει ξεπεράσει αυτόν τον όρο, θεωρώντας ότι το πακέτο προς την Ελλάδα δεν αποτελεί διάσωση, αλλά αρωγή. «Εδώ πρόκειται για ένα παιχνίδι με τις λέξεις. Στην πραγματικότητα είναι ένα bail-out», ισχυρίζεται ο Σταρμπάτι.
Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει η Ελλάδα είναι να γίνει ανταγωνιστική και για να το καταφέρει αυτό θεωρεί ότι πρέπει η χώρα να επιστρέψει στη δραχμή, να την υποτιμήσει. Για να εξηγήσει πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα από μία τέτοια εξέλιξη φέρνει το παράδειγμα του τουρισμού. «Εφ’ όσον είναι άδεια τα ξενοδοχεία, μας εξηγεί, είναι σημαντικό να τα γεμίσουν ξένοι τουρίστες, κάτι που θα γινόταν πιο εύκολα αν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή και την υποτιμούσε». Ο Σταρμπάτι είναι απολύτως βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να δώσει πίσω τα χρήματα από το πακέτο βοήθειας. «Μοιάζει με ένα κολυμβητή», μας λέει, «που προσπαθεί να φθάσει στην όχθη, αλλά δεν καταφέρνει να πολεμήσει τα ρεύματα. Η Ελλάδα δεν ακολουθεί πια δική της πολιτική. Ακολουθεί την πολιτική που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον, μέσω της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Εγώ λατρεύω τους Έλληνες, είναι περήφανοι, ειλικρινείς και δεν θέλω πια οι Έλληνες απλά να ακολουθούν, αλλά να ορθώσουν πάλι το ανάστημά τους».
Ολη η συνέντευξη του Γιοακίμ Σταρμπάτι τη Δευτέρα το βράδυ, στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» στον ΣΚΑΪ, στις 23.15.


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΑΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟ 1768


Η πρώτη μαζική περίπτωση Ελλήνων μεταναστών είναι συνδεδεμένη με τη Φλόριντα και την ίδρυση της αποικίας της Νέας Σμύρνης το 1768.

Την εποχή εκείνη, η Φλόριντα ανήκε στους Βρετανούς. Οι Βρετανοί ιδιοκτήτες φυτειών ήθελαν να αξιοποιήσουν τη γη της Φλόριντας, αλλά δεν έβρισκαν Βρετανούς που να θέλουν να πάνε και να ζήσουν σε ένα τόσο θερμό και τροπικό κλίμα. Σκέφτηκαν τότε, πως οι πιο κατάλληλοι συμβασιούχοι – άποικοι θα ήταν οι λαοί της νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως οι ‘Ελληνες,
οι οποίοι όπως έγραφαν τότε οι Βρετανοί για μας, είναι συνηθισμένοι στο θερμό κλίμα, καλλιεργούν αμπέλια, ελαιώνες, μπαμπάκι και οι οποίοι θα μας καλλιεργούν τη γη και θα μας προμηθεύουν τα προϊόντα τα οποία τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και από άλλες χώρες. Οι Έλληνες, έλεγαν, είναι γενικά λαός εργατικός και καθώς οι σημερινοί τους αφέντες (οι Τούρκοι) τους έχουν φέρει σε απόγνωση, δεν θα ’ναι δύσκολο να τους πείσουμε να ξεφύγουν από τη σημερινή τους σκλαβιά για να τεθούν κάτω από την προστασία ενός ελεύθερου πολιτεύματος.

Με βάση τα παραπάνω, ένας Σκωτσέζος ιατρός, ονόματι Άντρου Τέρνμπουλ, ο οποίος είχε παντρευτεί την κόρη ενός πλούσιου Έλληνα εμπόρου από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, θα μαζέψει 1403 αποίκους. Ανάμεσά τους πολλοί Έλληνες από τη Μάνη, κάποια νησιά του Αιγαίου και τις Μικρασιατικές ακτές.

Πέτυχε από το Αγγλικό στέμμα να του παραχωρηθούν 160.000 στρέμματα και με κεφάλαια που εξασφάλισε από Αγγλους χρηματοδότες, θα ναυλώσει οχτώ ιστιοφόρα και στις 17 Απριλίου του 1768, θα σαλπάρουν για τη Φλόριντα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη μακριά από τον τούρκικο ζυγό.

Η αποικία αυτή θα ονομαζόταν Νέα Σμύρνη, προς τιμήν του τόπου καταγωγής της συζύγου του Σκωτσέζου Τέρνμπουλ. Από τους 1403, δεν θα φτάσουν όλοι ζωντανοί στη Φλόριντα. Τό ταξίδι, με πολλές δυσκολίες, θα διαρκέσει 5 μήνες καί 148 θα πεθάνουν από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αυτοί που έφτασαν ζωντανοί, βρήκαν μια πραγματική κόλαση.

Όλος σχεδόν ο χώρος πίσω από την αμμουδερή παραλία, ήταν σκεπασμένος με αγκαθωτά κακτοειδή, που κάτω τους φώλιαζαν αναρίθμητα φίδια και άλλα ερπετά.
Θα χρειαζόταν σκυλίσια δουλειά για να αποδοθεί η άγονη αυτή γη στην καλλιέργεια. Η Φλόριντα ήταν κάθε άλλο παρά η παραδείσια χώρα που τους είχαν τάξει και που είχαν ονειρευτεί. Κουνούπια, φίδια, αφόρητη ζέστη, υγρασία, ξαφνικές καταιγίδες, ελονοσία κι άλλες αρρώστιες και πολύ σκληρή δουλειά, κυριολεκτικά αποδεκάτισαν τους αποίκους της Νέας Σμύρνης. Μέσα στον επόμενο χρόνο, 300 άνδρες και γυναίκες και κάπου 150 παιδιά θα πεθάνουν από τις απάνθρωπες συνθήκες. Το 1769, ένα χρόνο μετά την άφιξή τους, οι άποικοι απεφάσισαν να θέσουν τέρμα στα μαρτύρια που περνούσαν. Κατέστρωσαν ένα σχέδιο να αρπάξουν μερικά καράβια και να καταφύγουν στη Κούβα. Το σχέδιό τους όμως απέτυχε και οι Άγγλοι επιστάτες θα εκτελέσουν δι’ αγχόνης τους τρεις αρχηγούς της εξέγερσης. Οι επιστάτες, με τα μαστίγια στο χέρι, ήταν ιδιαιτέρως σκληροί με τους αποίκους.

Το κάθε άτομο ελάμβανε μόνο μια χούφτα αραποσίτι την ημέρα και 60 γραμμάρια χοιρινό την εβδομάδα. Οι επιστάτες τους απαγόρευαν να ψαρεύουν ώστε να συμπληρώνουν τη διατροφή τους, για να μη χάνουν χρόνο από την καθημερινή τους εργασία στους αγρούς. Μία μάνα, η οποία είχε κλέψει ψωμί για να ταΐσει τα πεινασμένα παιδιά της, τιμωρήθηκε με μαστίγωμα από τους επιστάτες. Μάλιστα, υποχρέωσαν τον άνδρα της να εκτελέσει το μαστίγωμά της.
Μέσα στα επόμενα εννέα χρόνια, 964 είχαν πεθάνει. Ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Όταν οι δύστυχοι αυτοί άνθρωποι ζήτησαν να απαλλαγούν από τη νομική υποχρέωση που είχαν αναλάβει έναντι του Τέρνμπουλ – μια υποχρέωση που δεν θα διαρκούσε πάνω από έξι χρόνια – συνάντησαν πεισματικά την άρνηση. Έτσι, ξεκομμένοι από τον τόπο τους και χωρίς προστασία, ήταν ουσιαστικά σκλάβοι και μόνη λύτρωση φαινόταν ο θάνατος. Τον δέκατο χρόνο, τρεις γενναίοι της αποικίας κατάφεραν να ξεφύγουν της προσοχής των επιστατών και αφού κολύμπησαν όλη τη νύχτα, και σε νερά γεμάτα καρχαρίες, φτάνουν την επομένη το απόγευμα στην πόλη του Αγίου Αυγουστίνου. Εκεί θα κατορθώσουν να βρούν τον εισαγγελέα της επαρχίας. Θα του περιγράψουν την άθλια ζωή τους, τους όρους της αρχικής συμφωνίας με τον Τέρνμπουλ και τα δεινά που υφίστανται. Ο εισαγγελέας υποσχέθηκε να παρουσιάσει το ζήτημά τους στον κυβερνήτη της Φλόριντας και τους έδωσε τη διαβεβαίωση οτι εάν όντως τα λεγόμενά τους είναι αληθινά, ο κυβερνήτης θα τους ελευθέρωνε αμέσως από τη δούλευση του Τέρνμπουλ.

Οι τρεις άνδρες, επέστρεψαν στην αποικία με τα χαρούμενα νέα. Ενημέρωσαν τους υπόλοιπους ότι τους ανέμενε η ελευθερία και η προστασία του κυβερνήτη. Άρχισαν μετά να οργανώνουν την απόδρασή τους, ώσπου ένα βράδυ και με άκρα μυστικότητα, έβαλαν τα γυναικόπαιδα στη μέση και εμπρός και πίσω έλαβαν θέσεις οι άντρες, οπλισμένοι με ρόπαλα. Κι έτσι ξεκίνησαν μέσα στη νύχτα, με τα πόδια για τον Άγιο Αυγουστίνο, 100 χλμ μακριά, ελπίζοντας να ελευθερωθούν.

Τα ξημερώματα, όταν οι επιστάτες ανακάλυψαν ότι είχε ερημωθεί η αποικία, οι άποικοι είχαν καλύψει αρκετά χιλιόμετρα. Τότε οι επιστάτες, λυσσασμένοι ξεκίνησαν έφιπποι για να τους προλάβουν, αλλά το λασπωμένο έδαφος δεν επέτρεπε στα άλογα να τρέξουν.

Όταν οι διώκτες έφτασαν στα πρόθυρα του Αγίου Αυγουστίνου, οι φυγάδες βρίσκονταν ήδη κάτω από την προστασία των αρχών. Στη δίκη που ακολούθησε, ο Τέρνμπουλ δεν κατόρθωσε να αποδείξει ότι είχε δικαίωμα να κρατήσει άλλο τους αποίκους στη Νέα Σμύρνη παρά τη θέλησή τους.

Ο κυβερνήτης τους απέδωσε την πλήρη ελευθερία τους και τους προσέφερε γη στο χώρο βόρεια του σημερινού Αγίου Αυγουστίνου, όπου έχτισαν τα σπίτια τους και πρόκοψαν καλλιεργώντας τα χωράφια τους. Τα ίχνη όμως αυτών των ανθρώπων χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχαιότερο σωζόμενο ξύλινο σχολείο στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αυτό που κατασκεύασε στα τέλη του 18ου αιώνα στον Άγιο Αυγουστίνο, ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, που είχε έρθει στην αποικία της Νέας Σμύρνης σε ηλικία 13 ετών. Η παραλία της αποικίας, μέχρι σήμερα λέγεται New Smyrna Beach.

* Ο κ. Ηλίας Κουγιεμήτρος γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά από γονείς μεταναστών. Ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου στην Αθήνα. Είναι έφορος δημοσίων σχέσεων και πολιτιστικών στο Αρκαδικό Χωριό. Το Αρκαδικό Χωριό είναι ένας πρότυπος οικισμός που δημιουργήθηκε από επαναπατριζόμενους απόδημους Αρκάδες και βρίσκεται στην Κυνουρία, Αρκαδίας.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ........;


ΤΙ ΕΓΙΝΕ;

ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ

ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ

ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑΜΕ

ΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7/11/2010
ΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 50% ΑΠΟΧΗ ΕΔΩΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΝΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ;
ΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΝΑΙ ΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΕΓΩ ΛΕΩ ΟΧΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΣΑΝ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 50% ΑΠΟΧΗΣ Η ΤΟΥ 50% ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ;
ΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΝΑΙ ΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΛΕΩ ΟΧΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟ 50% ΑΠΟΧΗΣ Η ΤΟ 50% ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΝ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΩ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΤΟ ΠΗΡΕ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΕΝΟΙΩΣΑΝ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΙ
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΤΟ ΠΗΡΕ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΝΙΩΣΑΝ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΠΟΥ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ Η ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
ΟΙ ΑΠΕΧΟΝΤΕΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕ.
Η ΟΥΣΙΑ ΟΜΩΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΗΡΕ (ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ) ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΓΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ Η ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ
Η ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΠΕΤΥΧΕ ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ(ΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΑΠΛΩΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΠΑΝΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2011)
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑ.Ο.Σ ΕΧΑΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Η ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΕΚΑΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΙΣ ΙΔΔΕΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ( ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ) ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΚΟΜΜΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ
Α) ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ
Β) ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ
Γ) ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ
Δ) ΕΡΓΑΤΙΚΟ
Ε) ΟΛΑ ΜΑΖΙ
ΒΑΣΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΝΝΟΙΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ
ΠΑΝΤΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΑΥΤΟΥ
ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΕΙΣΑΙ Η ΕΘΝΙΚΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΕΙΣΑΙ
ΠΑΝΤΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ

Η ΘΡΑΚΗ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ


Αυτοί είναι οι “Τούρκοι” στην περιοχή της Κομοτηνής; Τόσοι πράκτορες, “γκρίζοι λύκοι”, τόση προπαγάνδα από το “προξενείο”, τόσες βαριές κουβέντες εκστόμισε η εκλεκτή του ΓΑΠ για τις αδικίες που υφίστανται οι “Τούρκοι στην Κομοτηνή. Και ποιο το αποτέλεσμα;

Η κα Σιμπελ Μουσταφάογλου, που κατέβαινε με “τουρκικό” προφίλ στις εκλογές ως υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής, με το σύνθημα “οι Τούρκοι ψηφίζουν Τούρκους”, με καταμετρημένο το 64,3% των ψήφων συγκεντρώνει μετά βίας 1500 ψήφους ποσοστό 7,6%.

Αν με όλη την κινητοποίηση, πρακτόρων και προξενείου που δρουν εκεί η κα Σιμπελ συγκεντρώσει κάπου στους 2000 ψήφους, τότε ποια μεγαλύτερη απόδειξη χρειαζόμαστε ότι στην Θράκη ΔΕΝ υπάρχει τουρκική μειονότητα; Δεν υπήρξε, δεν υπάρχει ούτε πρέπει να υπάρξει (όσο κι αν δουλεύει γι’ αυτό η κυβέρνηση), και οι Έλληνες μουσουλμάνοι της περιοχής αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πόσο απομονωμένοι είναι από την ελληνική πολιτεία κι όμως αντιστέκονται!

Όσο και να προσπαθούν να φυτέψουν τουρκική μειονότητα στην Θράκη, να ‘ναι καλά ο τρικυμίας (εν κρανίω) ΓΑΠ και η κυνηγημένη κι αδικημένη Δραγώνα, δεν τους βγαίνει. Καιρός να δούμε πιο σοβαρά το θέμα.

Η Θράκη δεν χαρίζεται σε κανέναν!!!

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More