ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ


ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ


Φώναζαν θέλουμε την πατρίδα μας και... κήρυξαν πόλεμο στην Ελλάδα!
Τέσσερις χιλιάδες Τσάμηδες συγκεντρώθηκαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο τελωνείο Μαυροματίου Σαγιάδας Θεσπρωτίας, από την αλβανική πλευρά και κήρυξαν... τον πόλεμο στην Ελλάδα.
Μίλησαν για επαναπατρισμό και επιστροφή

των περιουσιών τους, ενώ δεν δίστασν, για ακόμη μια φορά, να κάνουν λόγο για "γενοκτονία".
Ο πρόεδρος του κόμματος των τσάμηδων PDIU Shpetim Idrizi, επανέλαβε το αίτημα για έκδοση ψηφίσματος από την αλβανική βουλή υπέρ των Τσάμηδων και ζήτησε να εντχθεί το «ζήτημα» τους στην ατζέντα της κυβέρνησης της χώρας τους.
Μάλιστα κατηγόρησε την Ελλάδα για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού δεν επιτρέπει στους Τσάμηδες να επισκεφτούν την Ελλάδα. Νωρίτερα είχε προηγηθεί εκδήλωση στο "Μνημείο Γενοκτονίας", όπως το ονομάζουν, στην Τζάρα Αγίων Σαράντα.
Eκεί φύτεψαν και μια ελιά, που συμβολίζει την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία μεγάλου μνημείου.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά είχε λάβει τυπικά μέτρα ασφαλείας. Συγκεκριμένα είχε κλείσει, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τις πόρτες στο τελωνείο Μαυροματίου, υπήρχαν εκεί άνδρες των ΜΑΤ, ενώ αστυνομικοί με πολιτικά παρακολουθούσαν τις κινήσεις.

ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ


Πέντε ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα βρίσκονται στη λίστα με τα 200 κορυφαία του κόσμου, σύμφωνα με τους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS ανά ειδικότητα για το 2012.

Η συγκεκριμένη έρευνα η οποία έγινε σε 27 χώρες και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα, συνέκρινε 600 πανεπιστήμια, κατηγοριοποιημένα σε 29 κλάδους ανά ειδικότητα.

Έτσι, σε ελληνικό επίπεδο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατατάσσεται παγκοσμίως ανάμεσα στα κορυφαία 200 Ιδρύματα στις εξής πέντε ειδικότητες: Στατιστική, μηχανολογία, ηλεκτρολογία, μηχανική και χημική.

Ακόμη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταλαμβάνουν μια θέση στη λίστα σε τουλάχιστον μία από τις ειδικότητες.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ


Ας δούμε τα παρακάτω στοιχεία για τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο:

Η κύρια πηγή χρηματοδότησης του Χίτλερ ήταν η εταιρεία I.G. Farben (Interessen – Gemeinschaft Farbenindustrie Aktiengesellschaft) η οποία ήταν βιομηχανία χημικών (φαρμάκων και εκρηκτικών υλών). Η εταιρεία αυτή ήταν κοινοπραξία.

Την Κοινοπραξία συνέστησαν οι εξής εταιρείες:
  • AGFAA (Aktien-Gesellschaft für Anilin-Fabrikation), με έδρα το Βερολίνο.
  • Cassella (Leopold Cassella & Co.) με έδρα τη Φρανκφούρτη.
  • BASF (Badische Anilin und Soda Fabrik), με έδρα το Λούντβιχσχάφεν.
  • BAYER με έδρα το Λεβερκούζεν (η γνωστή φαρμακοβιομηχανία).
  • Farbwerke Hoechst (σήμερα γνωστή ως Sanofi-Aventis, μετά την κατάργηση του εμπορικού ονόματος Hoechst ), με έδρα τη Φρανκφούρτη-Χέξτ (Frankfurt-Höchst)
  • Chemische Werke Hüls, με έδρα το Μαρλ (Marl) (Προσχώρησε το 1938, μετά την ίδρυσή της).
  • Chemische Fabrik Kalle, με έδρα το Βισμπάντεν-Μπίμπριχ (Wiesbaden-Biebrich).
Ως έδρα της Κοινοπραξίας επελέγη η Φρανκφούρτη. Το κεντρικό κτίριο παραδόθηκε προς χρήση το 1931.
Η οικονομική δύναμη, αλλά και η τεχνογνωσία της Κοινοπραξίας ήταν τέτοια, που συνέπηξε ένα πραγματικό λαβύρινθο από καρτέλ με επίσης πολύ ισχυρές εταιρείες, όπως η Kuhlmann (Γαλλία), Imperial Chemical Industries (γνωστότερης σαν ICI) της Βρετανίας, των Standard Oil ( NJ ), DuPont και Dow Chemical των ΗΠΑ κ.ά
προσέξτε τα παρακάτω στοιχεία:
- Οι σύμμαχοι Γάλλοι, Βρετανοί και Αμερικάνοι και εχθροί της Γερμανίας χρηματοδοτούν τον Χίτλερ…(!)
- Αξιοσημείωτο φυσικά το γεγονός ότι η Standard Oil ( NJ ) ανήκει στον γνωστό Εβραίο τραπεζίτη Rockefeler, και έχει έδρα ΗΠΑ…(!)
- Ο Χίτλερ φτιάχνει την I.G. Farben και ταυτόχρονα απασχολούσε στην εταιρεία αυτή αρκετούς Εβραίους στο προσωπικό της και μάλιστα στα υψηλά κλιμάκια…(!)
- Τα Γερμανικά αεροπλάνα δεν μπορούσαν να πετάξουν αν δεν τους προμήθευε ο Rockefeler μέσω της Standard Oil ( NJ ) ένα ειδικό πρόσθετο στο καύσιμο…(!)
- Ο μεγάλος βομβαρδισμός του Λονδίνου δεν θα είχε επιτευχθεί αν η Standard Oil ( NJ ) δεν πουλούσε αυτό το πρόσθετο έναντι 20 εκατ. δολλαρίων (με δολλάρια του τότε)…(!)
η καλή ερώτηση είναι η εξής: είναι δυνατόν οι σύμμαχοι να χρηματοδοτούν τον εχθρό;
απάντηση: είναι! αρκεί να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας, ότι οι χρηματοδότες μπορεί να έχουν έδρα ΗΠΑ, Αγγλία ή Γαλλία αλλά δεν είναι ούτε Αμερικάνοι, ούτε Άγγλοι, ούτε Γάλλοι…τι μπορεί να είναι; ψάξτε να βρείτε τους ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών, οι οποίοι τυχαία είναι και τραπεζίτες.
Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε αυτό που έκανε και ο Σωκράτης, να ψάξουμε να βρούμε το κοινό στοιχείο που ενώνει όλα αυτά…δηλαδή τι κοινό έχουν οι τραπεζίτες, και όλοι αυτοί με τον Χίτλερ…
γιατί το κάνουν; διότι μέσω των δανείων ελέγχουν πλήρως τα πάντα και όλους…



ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ είναι και το γεγονός ότι η union banking corp. – N(J)ew York City, ξέπλυναν χρήματα των Ναζί. Καταδικάστηκαν αργότερα.
Δείτε και το σχετικό άρθρο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ που αναφέρει ότι ο Χίτλερ ήταν Εβραίος

Μερικές φορές η Δικαιοσύνη αργεί να απονεμηθεί. Ή απονέμεται με πλάγιους τρόπους. Στην περίπτωση του Αδόλφου Χίτλερ «ήρθε» μαζί με τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ο Φύρερ είχε πιθανότατα και εβραϊκές και αφρικανικές ρίζες.

O βέλγος ιστορικός Μαρκ Βερμέερεν και ο συμπατριώτης του δημοσιογράφος Ζαν-Πολ Μιούλντερς κατάφεραν να πάρουν δείγματα σιέλου από 39 συγγενείς του Χίτλερ, ανάμεσά τους και έναν αυστριακό αγρότη, εξάδελφό του, που κατονομάζεται μόνο ως «Νόρμπερτ Χ». Οπως έγραψαν στο περιοδικό «Κnack», από τις γενετικές εξετάσεις που έγιναν προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις πως ο ηγέτης των ναζί είχε βιολογικούς δεσμούς με τις «υπάνθρωπες» φυλές που θέλησε να εξολοθρεύσει- και πως δεν ήταν ούτε «αγνός» ούτε «Αριος».

Μία απλοομάδα (σύνολο χρωμοσωμάτων Υ) που βρέθηκε στα δείγματα, η Ηaplogroup Ε1b1b1, είναι σπάνια στη Γερμανία και γενικότερα στη Δυτική Ευρώπη: «Απαντάται συχνότερα στους Βερβέρους του Μαρόκου, στην Αλγερία, τη Λιβύη και την Τυνησία, καθώς και μεταξύ των Ασκενάζι και Σεφαραδιτών Εβραίων», σημείωσε ο Μαρκ Βερμέερεν. Στην πραγματικότητα, η Ηaplogroup Ε1b1b1 συνιστά το 18-20% των χρωμοσωμάτων Υ των Ασκενάζι και το 8,6%-30% των χρωμοσωμάτων Υ των Σεφαραδιτών. «Με βάση αυτό, μπορεί κανείς να συνάγει ότι ο Χίτλερ είχε συγγένεια με λαούς που μισούσε», πρόσθεσε ο Πολ Μιούλντερς. Σύμφωνα με το περιοδικό, οι εξετάσεις DΝΑ πραγματοποιήθηκαν με τα αυστηρότερα εργαστηριακά πρότυπα.

Δεν είναι η πρώτη φορά, υπενθυμίζει η «Daily Τelegraph», που οι ιστορικοί αποδίδουν εβραϊκή καταγωγή στον Αδόλφο Χίτλερ. Κάποιοι δηλώνουν πεπεισμένοι πως ο πατέρας του, Αλόις, ήταν νόθο τέκνο μιας υπηρέτριας ονόματι Μαρία Σκίκελγκρουμπερ και ενός 19χρονου Εβραίου ονόματι Φράνκενμπεργκερ - δηλαδή ότι ο Χίτλερ ήταν κατά το ένα τέταρτο Εβραίος. Λέγεται μάλιστα πως ο ανιψιός του Πάτρικ είχε επιχειρήσει να εκβιάσει τον θείο του με αυτό το «όπλο». Ο Χίτλερ είχε ζητήσει από τον δικηγόρο του, Χανς Φρανκ, να διερευνήσει τους ισχυρισμούς και λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου διακήρυξε πως «δεν είχαν καμία βάση».

Πηγές

2. Joseph Borkin, The Crime and Punishment of IG Farben, Andre Deutch Ltd, Free Press, London 1979, ISBN 0233 9712 6 σελ 2. Κατεβάστε το δωρεάν, έχει εξαντληθεί η τυπωμένη έκδοση
5. The Crime and Punishment.. , ό.π., σελ.7.
6. Profit over Life (Αγγλικά)
7. zeitgeist the movie

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ


Η δρ Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου απέσπασε το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή. Η διδάκτορας του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου απέσπασε την παγκόσμια αναγνώριση για την μελέτη της πάνω στη χρήση των Ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων για την πρόληψη και τη θεραπεία κατά του καρκίνου του στόματος και του δέρματος.
Η κα Νικολακοπούλου πραγματοποίησε έρευνα για τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και η σαρδέλα, εμποδίζουν επιλεκτικά την ανάπτυξη του καρκίνου πρώιμου και προχωρημένου σταδίου και προσδιόρισε έναν μοριακό δείκτη αυτής της διαδικασίας.
Η παγκόσμια διάκριση έγινε κατά την διάρκεια του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μελέτη Λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων που πραγματοποιήθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά.
Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος της διδακτορικής της διατριβής, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Queen Mary University του Λονδίνου, με επιβλέποντες καθηγητές τον κ. Ken Parkinson και την κ. Adina Michael-Titus.
Η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου δήλωσε για την διάκριση:
«Είναι μεγάλη τιμή που έχω λάβει αυτό το βραβείο για την έρευνά μου. Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει σημαντική ελπίδα στη χρήση των Ω-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και του στόματος, καθώς και για άλλες μορφές καρκίνου».
Η Ζαχαρούχα Νικολοπούλου κατάγεται από το Μουζάκι Μεσσηνίας. Τελείωσε το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε το μεταπτυχιακό της στην Ανοσολογία στο Imperial College του Λονδίνου και κατόπιν με έρευνα κατά της λευχαιμίας στο University College του Λονδίνου.
Η ερευνήτρια δεν έκρυψε και την αγάπη της για την Ελλάδα αναφέροντας ότι επιθυμεί να επιστρέψει και να δουλέψει εδώ αλλά η οικονομική κρίση την προβληματίζει ιδιαίτερα. Ωστόσο το σκέφτεται να γυρίσει να είναι και κοντά στην οικογένειά της έχοντας πρώτα αποκτήσει εμπειρίες ώστε όταν θα το πράξει να είναι πιο σοφή.

ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ


Κοιτάξτε τα μάτια, κοιτάξτε τα πρόσωπα αυτών των Ρωμιών της Συρίας, αυτών των Ελληνοσύρων, αυτών των Ορθοδόξων Ελλήνων της Αντιοχείας. Κοιτάξτε τους γιατί είναι σαν τα αρνιά στο μαντρί που πάνε για σφάξιμο.
Κοιτάξετε αυτούς τους Ελληνορθόδοξους Χριστιανούς που σκοτώνονται από τους μουσουλμάνους χωρίς να έχουν καμία βοήθεια από πουθενά.
Ας τους κοιτάξουμε όλοι μας.
Εμείς που γράφουμε για τους αγίους, εμείς που γεμίσαμε το διαδίκτυο με Ορθόδοξα ιστολόγια για να γράφουμε για σταρετς, για Φιλοκαλίες και Γεροντικά κι άλλα διάφορα Πατερικά βιβλία, για αδιάλειπτες προσευχές με κομποσκοίνια, και πέστε μου τί όφελος έχουν όλα αυτά όταν οι ομόθρησκοι μας στη Συρία κάθε μέρα σφαγιάζονται και μαρτυρούν για το Χριστό και εμείς τους αγνοούμε;
Ας τους κοιτάξουν οι ιερείς και οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου και της Ελλάδος που εθελοτυφλούν και συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Ας τους κοιτάξουμε όλοι μας και ας προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε, ο καθένας όπως μπορεί, για να φέρουμε στην επιφάνεια αυτή τη σύγχρονη γενοκτονία που συμβαίνει καθημερινά μπροστά στα μάτια μας, αλλά που για διάφορους λόγους τα δικά μας μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο και στην Ελλάδα κρύβουν από το κόσμο.
Ας απαιτήσουμε από από την Εκκλησία της Κύπρου και της Ελλάδος να σταματήσει τους στρουθοκαμηλισμούς και να συμπεριφερθεί όπως αρμόζει.
Ας βάλουμε όλοι στη πράξη τα λόγια του Χριστού και όχι μόνο να τα γράφουμε ή να τα διαβάζουμε.
Ποιοι είναι λιπών αυτοί οι Ρωμιοί της Συρίας και του Λιβάνου που τόσοι λίγοι από εμάς γνωρίζουμε την ύπαρξη;
Κατ’ αρχήν σε αντίθεση με αυτούς τους κοντόφθαλμους που νομίζουν ότι Έλληνες είναι αυτοί που ζουν μόνο μέσα στα σύνορα του Ελλαδικού Κράτους, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας ότι ο Ελληνισμός ανθούσε πολύ πιο πέρα από τα σύγχρονα σύνορα της Ελλάδας.
Αυτοί οι Ρωμιοί που ανήκουν στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι κοινότητα με μακρά ελληνική κληρονομιά που χρονολογείται από την ίδρυση της Αντιοχείας το 323 π.Χ. από το Σέλευκο Νικάτορα και από τη περίοδο της κατάκτησης της Ασίας από το Μέγα Αλέξανδρο.
Οι Ρωμιοί της Συρίας και του Λιβάνου είναι Έλληνες της Αντιόχειας και η πλειοψηφία από αυτούς κατάγονται από Έλληνες Μακεδόνες εποίκους και Έλληνες της βυζαντινής περιόδου.
Η Συρία αρχικά ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι σήμερα και ονομαζόταν Μεγάλη Συρία. Η Μεγάλη Συρία συμπεριλάμβανε, εκτός από το Λίβανο, και την επαρχία της Αλεξανδρέττας.
Καθώς η επαρχία της Αλεξανδρέττας ήταν τότε μέρος της Συρίας, οι Έλληνες δεν υπόκειντο στην ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. ‘Οταν η επαρχία της Αλεξανδρέττας προσαρτήθηκε από την Τουρκία το 1939, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Αντιοχείας μετανάστευσαν προς τη Συρία και το Λίβανο.
Εκεί, βρήκαν άλλους Ρωμιούς της Εκκλησίας της Αντιοχείας που ζούσαν στην περιοχή από τα πανάρχαια χρόνια, που όμως είχαν χάσει την ελληνική γλώσσα και μιλούσαν πλέον μόνο αραβικά.
Και αφού τ’ αραβικά είναι σήμερα η κοινή γλώσσα της Λεβαντίνης η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων της Αντιοχείας έγιναν μια αραβόφωνη χριστιανική κοινότητα αν και μερικοί μιλούν ακόμη και Ελληνικά αλλά και Τουρκικά.
Τί γίνεται όμως με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και πώς επέδρασε πάνω στους Ρωμιούς της περιοχής κατά την πρόσφατη ιστορία;
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μέχρι το 1897 ο Πατριάρχης Αντιοχείας ήταν Έλληνας στην καταγωγή και ελληνόφωνος.
Με τη μεσολάβηση όμως της Ρωσίας η οποία ήθελε να έχει μια μεγαλύτερη επίδραση στη Μέση Ανατολή, ο Έλληνας Πατριάρχης (που ήταν Κύπριος στην καταγωγή) αναγκάστηκε να παραιτηθεί και στη θέση του εκλέχτηκε αραβόφωνος Πατριάρχης. Την περίοδο εκείνη ήταν σε έξαρση και ο αραβικός εθνικισμός ο οποίος φυσικά ως ιδέα εισήχθη από την Ευρώπη.
Όταν η Συρία έγινε ανεξάρτητη χώρα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις και κυρίως το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ που κυβερνάει τη χώρα από το 1963, έθεσαν τον εθνικισμό και τον παναραβισμό ως προτεραιότητα για τη ενότητα της χώρας.
Η παρουσία, όμως, των Ρωμιών και του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στη Δαμασκό (το οποίο είχε μετοικήσει εδώ και αιώνες από την Αντιοχεία) αποτελούσε μια ανωμαλία μέσα στο δόγμα του παναραβισμού αφού οι μουσουλμάνοι που ταύτισαν τον αραβισμό με το Ισλαμ τους θεωρούσαν ως ξένο στοιχείο .
Έτσι, το Κόμμα Μπάαθ που κυβερνάει τη Συρία προθυμοποιήθηκε να προστατέψει τους Ρωμιούς από τους μουσουλμάνους, με αντάλλαγμα να ασπασθούν τον παναραβισμό.
Και ποιος ήταν ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός το στόχος; Η συνεργασία του Κόμματος Μπάαθ με τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας φυσικά! Έτσι, εδώ και δεκαετίες βλέπουμε το Πατριαρχείο Αντιοχείας να ασπάζεται τον παναραβισμό και να προωθεί την ιδέα στους Ρωμιούς ότι δεν είναι Έλληνες στην καταγωγή, αλλά Άραβες.
Η προπαγάνδα αυτή του Πατριαρχείου Αντιοχείας ήταν πολύπλευρη αφού ίδρυσε στο Λίβανο τη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ από όπου αποφοίτησαν ιερείς και ιεράρχες οι οποίοι προωθούσαν τον αραβισμό στους πιστούς στις ενορίες και στις επισκοπές τους.
Μάλιστα πολλοί Ρωμιοί διανοούμενοι συμμετείχαν ενεργά στην προώθηση του αραβισμού ανάμεσα στη κοινότητα των Ρωμιών με αντάλλαγμα την κυβερνητική εύνοια από τη Δαμασκό.
Μάλιστα στο Λίβανο δημιουργήθηκε ανάμεσα στους Ρωμιούς και ένα κόμμα με το όνομα Συριακό Σοσιαλιστικό Εθνικιστικό Κόμμα το οποίο είχε ως στόχο την ένωση του Λιβάνου με τη Συριά που φυσικά πήρε σώμα και οστά από την Κυβέρνηση της Συρίας με την ευλογία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Σε συνεργασία με τους προέδρους της Συρίας, ο Πατριάρχης Αντιοχείας, ο σημερινός και οι προκάτοχοί του, έπαιξαν ένα βρόμικο παιχνίδι ενάντια στους Ρωμιούς της Συρίας και του Λιβάνου ξεπουλώντας την ελληνική εθνική τους συνείδηση και προσπαθώντας να τους πέσει ότι είναι Άραβες.
Και επειδή η προπαγάνδα του αραβισμού ήταν μεθοδευμένη και μαζική, φαινομενικά, φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι τα κατάφερε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον στη Συρία.
Έτσι, εδώ και πολλές δεκαετίες οι Ρωμιοί της Συρίας και του Λιβάνου αποκόπηκαν και απομονώθηκαν από τους υπόλοιπους Έλληνες συστηματικά και στοχευμένα από το ίδιο τους το Πατριαρχείο με στόχο να τους αραβοποιήσει.
Το Πατριαρχείο Αντιοχείας για δεκαετίες τώρα προπαγάνδιζε στο ποίμνιό του ότι ήταν άραβες. Και μπορεί όλα να φαίνονταν μια χαρά, και ότι η συνεργασία του Πατριαρχείου Αντιοχείας με το Κόμμα Μπάαθ να είχε φέρει τα ποθούμενα αποτελέσματα, όμως οι μουσουλμάνοι δεν πίστεψαν ποτέ ότι οι Ρωμιοί ήταν πραγματικά άραβες αφού τους μισούσαν και ήθελαν να τους εξοντωνόσουν από τη χώρα.
Μέχρι και πριν ένα χρόνο έβρισκαν εμπόδιο τη κυβέρνηση Άσαντ και το Κομμα Μπαάθ στην εξολόθρευση των Ρωμιών με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους. Να, όμως που σήμερα το καθεστώς Άσαντ έχει χάσει τον έλεγχο της χώρας και απειλείται με κατάρρευση.
Οι μουσουλμάνοι έχουν βγάλει το μένος τους πάνω στους Ρωμιούς και τους Αλεβίτες οι οποίοι υποστήριζαν το κοσμικό καθεστώς του Άσαντ.
Καθημερινά οι Ρωμιοί ομόθρησκοί μας εξοντώνονται από τους μουσουλμάνους, ενώ ο παναραβισμός του Πατρειαρχείου Αντιοχείας το μόνο που φαίνεται ότι κατάφερε τελικά είναι να απομονώσει το ποίμνιό του από τον υπόλοιπο ελληνισμό και να το οδηγήσει σαν σφαχτάρι στους Μουσουλμάνους.
Μέσα σε ένα χρόνο όπου ο Άσαντ έχασε τον έλεγχο της Συρίας, έχασε ταυτόχρονα και το Πατριαρχείο Αντιοχείας τον έλενχο πάνω στους πιστούς του.
Ο αραβισμός είναι πλέον μια νεκρή ιδέα, αλλά μετά από αυτό, ήρθε στην επιφάνεια και μια απρόσμενη αλήθεια.
Και η αλήθεια αυτή είναι ότι παρ’ όλες τις κοινές προσπάθειες Άσαντ και Εκκλησίας, η μάζα των Ρωμιών δεν ταυτίστηκε με τον αραβισμό, πρώτα -πρώτα επειδή η λέξη Ρουμ που σημαίνει Ρωμιός στ’ αραβικά, είναι συνώνυμη με τη λέξη Έλληνας, και δεύτερον, επειδή ο αραβισμός είναι στενά συνδεδεμένους με τη θρησκεία του ισλάμ.
Σήμερα, που το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν μπορεί πλέον να τους ελέγξει, οι Ρωμιοί της Συρίας, αλλά πρωτίστως αυτοί του Λιβάνου, προσπαθούν να ξαναπάρουν πίσω τις ελληνικές τους ρίζες, δημιουργώντας κοινοποιήσεις με στόχο να αποβάλουν από πάνω τους τόσα χρόνια αραβικής προπαγάνδας και να ενσωματωθούν πνευματικά με τους Έλληνες της Ελλάδος και της Κύπρου.
Στο Λίβανο προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα Ελληνορθόδοξο Κόμμα, με στόχο την διδασκαλία της ελληνικής ιστορίας και ελληνικής ταυτότητας των Ρωμιών, με προσπάθεια να αναβιώσουν την Ελληνική γλώσσα.
Έγραψαν για βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση στο Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το ΛΑΟΣ του Καραντζαφέρη, αλλά δεν πήραν καμία απάντηση από αυτά τα δυο κόμματα που κατά τα άλλα «αγαπούν» τον ελληνισμό.
Εμείς σαν Έλληνες οφείλουμε να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε πρώτα-πρώτα για να μην σφαγιαστούν όλοι τους από τους μουσουλμάνους, και δεύτερον για να πάρουν πίσω την ελληνική τους ταυτότητα.

ΚΟΡΟΙΔΙΑ


Γράφει: Κώστας Χρυσόγονος

Οι εκλογικές αναμετρήσεις της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου μετέβαλαν δραστικά τους συσχετισμούς πολιτικών δυνάμεων. Η σημαντικότερη μεταβολή είναι, ασφαλώς, η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και, στον αντίποδα, η εκρηκτική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι η δεύτερη φορά, μετά τις εκλογές του 1958, όπου ένα κόμμα προερχόμενο από την «παραδοσιακή» Αριστερά καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Ωστόσο, τα δύο συμβάντα έχουν εξωτερικές μόνο ομοιότητες μεταξύ τους. Το 1958 το υψηλό εκλογικό ποσοστό (περίπου 25%) της ΕΔΑ ήταν αποτέλεσμα μιας μάλλον παρορμητικής αντίδρασης μερίδας του εκλογικού σώματος στις μεθοδεύσεις μεταξύ των ηγεσιών της τότε ΕΡΕ και του Κέντρου, σχετικά με το εκλογικό σύστημα. Προοπτική εξουσίας δεν υπήρχε για την ΕΔΑ, αφού δεν υφίσταντο κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες οι οποίες να ευνοούν στροφή των μαζών προς τα αριστερά.

Τα αιτήματα της εθνικής συμφιλίωσης και του τερματισμού των πολιτικών παρεμβάσεων των ανακτόρων, του στρατού και του παρακράτους. δεν ξεπερνούσαν το πολιτικό και ιδεολογικό βεληνεκές των κεντρώων πολιτικών δυνάμεων και, έτσι, οι τελευταίες σύντομα ανέκαμψαν και στις επόμενες εκλογές του 1961 ανέκτησαν τον ρόλο του «αντίπαλου δέους» σε σχέση με τη Δεξιά, περιθωριοποιώντας την ΕΔΑ.

Άλλωστε, ακόμη και το 1958, η δεύτερη θέση της τελευταίας ήταν αποτέλεσμα (και) της διάσπασης των κεντρώων δυνάμεων, οι οποίες ως σύνολο είχαν τότε υψηλότερο ποσοστό ψήφων.

Σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Η Αριστερά ως σύνολο, παρά τις βαθιές εσωτερικές διαιρέσεις της, έχει φθάσει στο πρωτοφανές ποσοστό του σχεδόν 40% (με την αυθαίρετη, βέβαια, άθροιση των ψήφων της ΔΗΜΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, των Οικολόγων-Πράσινων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Η παραδοσιακή Δεξιά, επίσης, βαθιά διαιρεμένη στο εσωτερικό της, έχει κι αυτή ενισχυθεί σχεδόν στο 48%, όχι πολύ μακριά από τα ιστορικά υψηλά της του 1974 (με την αυθαίρετη επίσης άθροιση των ψήφων της ΝΔ,των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», της «Χρυσής Αυγής», του ΛΑΟΣ και της «Δημιουργίας-Δράσης»).

Το ΠΑΣΟΚ, όμως, έχει βυθιστεί στο 12%, και η υποχρεωτική συνέχιση του θανάσιμου εναγκαλισμού με τη ΝΔ και την περιβόητη «τρόικα» δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για ανάκαμψη.

Στην καλύτερη, αλλά λιγότερο πιθανή, εκδοχή για το προσεχές μέλλον, η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να επιτύχει κάποιες ουσιαστικές παραχωρήσεις από τους δανειστές, να ανακοπεί η οικονομική κατάρρευση της χώρας και να καταστεί διαχειρίσιμη η επαπειλούμενη ανθρωπιστική κρίση.
Αυτά θα τα πιστωθεί σχεδόν αποκλειστικά η κύρια πολιτική δύναμη στήριξης της κυβέρνησης, δηλαδή η ΝΔ, και το σημερινό πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ. θα υποχρεωθεί είτε να ενσωματωθεί σ’ αυτήν είτε να λαθροβιώνει ως συμπληρωματικό-συμμαχικό της κεντροδεξιό σχήμα.

Στην χειρότερη και πιο πιθανή εκδοχή θα συνεχισθεί ο κατήφορος προς την οικονομική άβυσσο και την κοινωνική έκρηξη και αμφότερα τα κόμματα αργά ή γρήγορα θα εκλείψουν.

Ένας κρίσιμος, επιπλέον, παράγοντας είναι το τεράστιο χρέος ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προς την Αγροτική Τράπεζα. Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, που δικαιούται πια μικρή κρατική επιχορήγηση, ανάλογη του εκλογικού ποσοστού του, το χρέος του είναι εμφανώς μη βιώσιμο.

Ακόμη μεγαλύτερο από το οικονομικό είναι, όμως, το πολιτικό βάρος, αφού το κόμμα αυτό βαρύνεται όχι μόνο με το μεγαλύτερο μέρος της υπερχρέωσης (κυβέρνησε, άλλωστε, τα 20 από τα 30 τελευταία χρόνια), αλλά κυρίως και με τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη στη χώρα μας μετά το 1920, δηλαδή το «λεφτά υπάρχουν» του 2009.

Η επιβίωση, επομένως, της Κεντροαριστεράς ως αυτοτελούς πολιτικού χώρου προϋποθέτει την ρήξη της συνέχειας με το αμαρτωλό παρελθόν, στο επίπεδο των συμβόλων (όνομα κλπ.) και την «αποστρατεία» του μεγαλύτερου μέρους των προσώπων που είχαν ενεργό ρόλο στις πασοκικές κυβερνήσεις.

Προϋποθέτει ακόμη την άρθρωση μιας νέας και ειλικρινούς πρότασης εξουσίας, η οποία να αποστασιοποιείται από τα λαθρεμπόρια του φόβου και της ελπίδας και να οδηγεί σε μια νέα μορφή πολιτικής συναίνεσης, στηριγμένης στη συμμετοχή και όχι στη συνενοχή.

*Ο Κώστας Χρυσόγονος είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Νομικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ


Ενώ η χώρα γκρεμίζεται οικονομικά και κοινωνικά, ενώ κάποιοι έχουν αρχίσει να εμφανίζουν ως πολύ πιθανά τα σενάρια μίας ολοκληρωτικής κατάρρευσης η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία...
εισαγωγής και αγοράς τροφίμων, η Ελληνική πραγματικότητα με ευθύνη του πολιτικού κόσμου και των κυβερνήσεων (πρώην και νυν) είναι ζοφερή, αφού έχει γίνει κατορθωτό η χώρα να μην έχει την δυνατότητα πλήρους ικανοποίησης παραγωγής των τροφικών της αναγκών!!!

Η στάση των (εκάστοτε) κυβερνώντων είναι επιθετική προς τους αγρότες και γενικότερα την αγροτική οικονομία και δείχνει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως κυβερνητική διάθεση να στηριχθεί η Ελληνική παραγωγή ώστε να εξασφαλισθεί αρχικά το τροφικό κεφάλαιο που θα σταματήσει τις αιματηρές για την Ελληνική οικονομία εισαγωγές τροφίμων και γενικότερα αγαθών διατροφής. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η αύξηση στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, νέες εκδόσεις αδειών για (ήδη υπάρχουσες) γεωτρήσεις, οι αυξήσεις των λιπασμάτων και ένα άλλο πλήθος μέτρων που σκοπό έχουν την οικονομική αφαίμαξη και τελικά επιβαρύνουν το κόστος της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής, λειτουργούν αρνητικά στην αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και στην τελικά αποτρέπουν τους Έλληνες αγρότες από την καλλιέργεια μεγαλύτερων εκτάσεων γης (άρα και περισσότερης παραγωγής που θα διατεθεί στους Έλληνες πολίτες).

Επιπλέον, οι αγρότες είναι εκτεθειμένοι σε πλήθος "λαμογιών" - εμπόρων, που κινούνται στην περιφέρεια και πολλές φορές έχουν αφήσει με ακάλυπτες επιταγές τους παραγωγούς. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, κι ενώ είναι γνωστό πως οι παραγωγοί πιέζονται οικονομικά αλλά κι επειδή οι έμποροι γνωρίζουν πως εάν δεν διατεθεί το παραγόμενο αγροτικό προϊόν τότε αυτό θα καταστραφεί, παρατηρείται το φαινόμενο πληρωμής της παραγωγής μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις αγροτικές κοινωνίες και αποτρέποντας τους νέους να ασχοληθούν με τις αγροτικές καλλιέργειες, λόγω του υψηλότατου κινδύνου "οικονομικού ατυχήματος" το οποίο καλούνται σε μόνιμη -σχεδόν βάση, να καλύψουν οι ίδιοι...

Αλλά και η πολιτεία συμβάλει με τον τρόπο της στην δημιουργία περαιτέρω οικονομικών προβλημάτων στις αγροτικές οικογένειες. Για παράδειγμα, εδώ κι ένα χρόνο είναι απλήρωτο το ΦΠΑ στους αγρότες της Ξάνθης, επειδή ο τοπικός έφορος ήθελε να κάνει έλεγχο. Αν και υπήρξαν έλεγχοι και σε άλλες περιοχές της χώρας, στον συγκεκριμένο νομό ακόμη δεν έχει υπάρξει επιστροφή ΦΠΑ και εν μέσω οικονομικής κρίσης οι αγρότες αναγκάσθηκαν να μειώσουν την παραγωγή τους ή να δανεισθούν μειώνοντας ακόμη περισσότερο (εξανεμίζοντας στην πραγματικότητα) το ελάχιστο κέρδος που θα είχαν. Από όσα μαθαίνουμε, η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλους νομούς της χώρας...

Παρά τα άσχημα "παραδείγματα" αγροτών, που φροντίζει με υπερπάρκεια να "διαφημίζει" το καρτέλ που νέμεται το παραγόμενο αγροτικό προϊόν, για να δικαιολογήσει από την πλευρά του την ύπαρξη υψηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα, πρέπει να καταστεί σαφές πως η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από την εικόνα που έχει μέχρι σήμερα τεχνηέντως δημιουργηθεί.

Μειωμένο το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2011

Κατά 5,6% συρρικνώθηκε το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2011 σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, ενώ αντίθετα στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 7%.

Τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική γεωργική οικονομία επιβεβαίωσε η Κομισιόν, απαντώντας στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιώργο Παπαστάμκο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μείωση του γεωργικού εισοδήματος ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως στο γεγονός ότι ο όγκος της γεωργικής παραγωγής το 2011 παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος (+0.3%), ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση της αξίας της γεωργικής παραγωγής σε πραγματικούς όρους, η οποία οφείλεται στην αύξηση κατά 1% στις τιμές εκροών, και στις αμετάβλητες εισροές γεωργικής εργασίας. Την ίδια ώρα, η αξία της ενδιάμεσης ανάλωσης αυξήθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 9%, λόγω της αύξησης κατά 11% στις τιμές, ενώ ο όγκος παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το 2010. Σημειώνεται ότι οι κυριότερες αυξήσεις τιμών παρατηρήθηκαν στις ζωοτροφές, την ενέργεια και τα λιπαντικά και τα λιπάσματα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαστάμκος τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας διαπραγμάτευσης που αφορά στην επιβίωση της ελληνικής υπαίθρου» προσθέτοντας ότι δίνεται «μάχη οπισθοφυλακής για έναν ισχυρό προϋπολογισμό της Ε.Ε. υπέρ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής». «Τίποτε δεν είναι δεδομένο. Τη δοκιμαζόμενη ελληνική γεωργική οικονομία δεν την υποβοηθούν εξαγγελίες ποσοτικού περιεχομένου, προτού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αντί για «ένσκοπες ποσοτικές εξαγγελίες» καλό θα ήταν το εθνικό σύστημα δράσης να προπαρασκευάσει τις ελληνικές διαπραγματευτικές θέσεις.

Αυξημένους τόκους κατά 8,5% πλήρωσαν το 2010 οι Έλληνες αγρότες για τα δάνειά τους

Aυξημένους τόκους κατά 8,5% πλήρωσαν το 2010 οι Έλληνες αγρότες για τα δάνεια που έχουν πάρει από τις τράπεζες, την ώρα που τα αγροτικά ημερομίσθια μειώθηκαν κατά 6%.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη του γενικού δείκτη τιμών αμοιβής συντελεστών παραγωγής στη γεωργία - κτηνοτροφία για το 2010, τα οποία δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα:

Ο γενικός δείκτης σημείωσε μείωση 0,7% το 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2009, έναντι μείωσης επίσης 0,7% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Η μείωση του γενικού δείκτη οφείλεται στις εξής μεταβολές των επιμέρους δεικτών:

- Στη μείωση του δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας (αγροτικά ημερομίσθια) κατά 6%.
- Στη μείωση του δείκτη τιμών αμοιβής γης (ενοίκια αγροκτημάτων) κατά 1,2%, και
- Στην αύξηση του δείκτη τιμών αμοιβής κεφαλαίου κατά 5,5% (τόκοι δανείων- αύξηση 8,5%, ενοίκια μηχανημάτων- αύξηση 2%).

Αυξήσεις έως 18% σε βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

Παρά την κρίση και τη μείωση του εισοδήματος των ελληνικών οικογενειών, οι τιμές στα περισσότερα βασικά προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ πήραν την ανιούσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, παρατηρήθηκε αύξηση, που φτάνει ως το 18% σε σχέση με πέρσι.

Την υψηλότερη ανατίμηση έχει παρουσιάσει η ζάχαρη με 18,23% και ακολουθούν τα αναψυκτικά με 10%, οι μαρμελάδες με 8%, τα κατεψυγμένα ψάρια με 7,87%, οι χυμοί φρούτων με 7,1%, η μαργαρίνη με 7,29%, το αλάτι και τα μπαχαρικά με 6,9%, τα αλλαντικά με 6,3% και το γάλα με 6%.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στις ανατιμήσεις που έχουν σημειωθεί διεθνώς στα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες από πέρσι. Επίσης στην ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, στην αύξηση του μεταφορικού κόστους λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων αλλά και στην αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών αυτών στη διεθνή αγορά, στα ράφια των σούπερ μάρκετ όχι μόνο δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή, αλλά παρατηρείται το φαινόμενο της συνεχούς αύξησης, ιδιαίτερα των τροφίμων.

Συντονισμένη καταστροφή προς όφελος της Ευρώπης

Πριν χρόνια η Ε.Ε. έδωσε πολλά χρήματα για να καταστραφεί η Ελληνική Αλιεία. Στη συνέχεια άρχισαν οι μεγάλες εισαγωγές ψαριών από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Πριν λίγο καιρό ήρθε η σειρά της Ελληνικής αμπελοκαλλιέργειας, με "εντολή" καταστροφής Ελληνικών αμπελώνων. Μάλλον οι Ευρωπαίοι αγρότες πρέπει να ανεβάσουν το εισόδημά τους για να μην διαμαρτυρηθούν στους πολιτικούς τους. Μετά τους αμπελώνες έρχεται η "αλλαγή ελαιώνων" στην Ελλάδα(!!!) για να εξασφαλισθεί καλύτερη ποιότητα και παραγωγή (το καλύτερο λάδι παγκοσμίως, να γίνει ακόμη καλύτερο;). Με 5 χρόνια αναμονής για την πρώτη παραγωγή από τους νέους ελαιώνες, πώς θα γίνει κατορθωτή η επιστροφή στις αγορές, οι οποίες θα έχουν βρει νέους παραγωγούς; Δύσκολη ερώτηση -αν και είναι για ηλιθίους- η οποία απευθύνεται στο πολιτικό προσωπικό, το οποίο δεν είναι απλά ανεπαρκές, αλλά λειτουργεί (άγνωστο αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα) εις βάρος της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν τόσο για τις αγροτικές καλλιέργειες, όσο και για την κτηνοτροφία και την αλιεία. Το Ελληνικό κράτος λείπει από πάντού. Δεν έχει ένα σοβαρό πρόγραμμα αναπτυξιακής αγροτικής πολιτικής. Για την ακρίβεια δεν υπήρξε ποτέ αναπτυξιακός προσανατολισμός. Το αντίθετο μάλιστα ισχύει. Με αποτέλεσμα η χώρα να παραδίδεται διατροφικά στις εισαγωγές, πάρα πολλές εκ των οποίων είναι από χώρες εκτός Ευρώπης και ως εκ τούτου μη ελεγχόμενες ποιοτικά... Εκτός δηλαδή από την τροφική ανεπάρκεια και εξάρτηση, έχουμε και την εκκροή πολύτιμου συναλλάγματος, η οποία προσθέτει επιπλέον προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα λόγω της πολιτικής ανεπάρκειας.

Ευελπιστώντας πως τα χειρότερα σενάρια δεν θα γίνουν πραγματικότητα, περιμένουμε από την σημερινή κυβέρνηση να πάρει σειρά μέτρων -έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή- που θα αναστρέψουν την φρικτή εικόνα μίας χώρας της οποίας οι κάτοικοι θα γνωρίσουν και θα αναγκαστούν να (επι)ζήσουν -κυριολεκτικά- μέσα από την πείνα...

ΥΓ: Αξιοπερίεργο είναι πως τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα εξάγονται -σχεδόν στο σύνολό τους προς την Ευρώπη- λόγω της πολύ καλής ποιότητάς τους, ενώ στην Ελλάδα μένουν τα προϊόντα δεύτερης και τρίτης διαλογής ή διατίθενται στην αγορά αγροτικά εισαγόμενα προϊόντα αγνώστου προελεύσεως, ταυτότητας και ποιότητας...

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ


Έχουν γραφτεί πολλά για “ξεχασμένους Ελληνες” απανταχού της γης. Για Ελληνες που για διάφορους λόγους και αιτίες, αποκόπηκαν από την μητροπολιτική Ελλάδα. Μια περίπτωση είναι και οι Ελληνόφωνοι Κρητικοί της Συρίας.
Ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ στα τέλη του 19ου αιώνα, τους “εξόρισε” στη Συρία, γιατί παρότι μουσουλμάνοι (εξισλαμισθέντες πιθανόν από παιδομάζωμα), συνεργάζονταν με τους Χριστιανούς, εναντίον των τούρκων . Αυτοί όμως, όχι μόνο κρατούν την γλώσσα έθιμα και παραδόσεις, αλλά ακόμα και σήμερα δηλώνουν ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ.

Διωγμένοι από τον τόπο τους μοιράστηκαν μεταξύ Λιβάνου και Συρίας. Σήμερα περίπου 7000 ζουν στο Λίβανο και 3000 στο χωριό Χαμιντιέ στη Συρία. Το χωριό βρίσκεται στην παράκτια ζώνη λίγα χλμ από τα σύνορα με το Λίβανο. Χαρακτηριστικά λένε. “μας χώρισαν μια φορά από τους συγγενείς μας, κι άλλη μία τα σύνορα Λιβάνου – Συρίας”.

Ποια δύναμη κρατά άσβηστη την γλώσσα σε ξένο περιβάλλον;

Ποια δύναμη κάνει αυτούς τους ανθρώπους μετά από 5 τουλάχιστον γενεές να παραμένουν και να δηλώνουν Κρήτες;

Φυσικά δε θα αναρωτηθούμε, τι κάνει το “ελληνικό κράτος” για αυτούς τους ανθρώπους. Το ελάχιστο που θα έπρεπε να είχε κάνει, θα ήταν να παρέχει βιβλία και δασκάλους. Αλλά όπως γνωρίζετε, βιβλία πλέον δεν υπάρχουν ούτε για τα “Ελληνόπουλα της Ελλάδος”, πόσο μάλλον για Έλληνες του εξωτερικού…

Στο βίντεο που ακολουθεί, δείτε ένα παλιό, αλλά εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μανωλεσάκη που ταξίδεψε στο χωριό… και το ΑΝΤΑΜΩΜΑ των Συρο-κρητικών με Κρήτες στο νησί…



Σε αυτούς τους ΛΕΒΕΝΤΕΣ, το “κράτος” δε δίνει άδεια παραμονής τη στιγμή που κάθε καρυδιάς καρύδι εισβάλει λαθραία…
Στοιχεία για τους Ελληνόφωνους του Χαντιγιέ από την μελέτη της Πετρούλας Τσακαλίδου « Η Ελληνοφωνία στο Λίβανο και τη Συρία που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό “Ελληνική, Διεθνής Γλώσσα” του ΟΔΕΓ

ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Η αγαπημένη θεά της αρχαιότητας, η Αθηνά, γεννήθηκε μέσα Αυγούστου. Εκτός από τις γραπτές πηγές που ορίζουν τον Δεκαπενταύγουστο (περίπου) ως γενέθλιον της θεάς, υπάρχουν και τα έργα τέχνης που το μαρτυρούν.

Στο ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα, έργο του Φειδία, τα άρματα του Ηλιου και της Σελήνης πλαισιώνουν τη σκηνή της γέννησής της. Ο Ηλιος, που αναδύεται από τα νερά του Ωκεανού την ώρα που η Σελήνη βυθίζεται σε αυτά, προσδιορίζει τη στιγμή: τα χαράματα της 28ης του μηνός Εκατομβαιώνος (γύρω στα μέσα Αυγούστου).

Για το φως του ήλιου, που τόσο εντυπωσίασε τον αρχαίο άνθρωπο ώστε να το θεοποιήσει, αλλά και για το φως που ο ίδιος δημιούργησε. Για το καθημερινό φως που διέλυε το σκοτάδι μέσα και έξω από το σπίτι του, για το ιερό φως που έκαιγε ανέσπερο στους ναούς των θεών του και για το τελετουργικό φως που τον συνόδευε σε σημαντικές στιγμές της ζωής του.

Για τους αρχαίους Έλληνες το ηλιακό φώς ήταν η προσωποποίηση του Θείου φωτός και ένδειξη και συμβολισμός ύπαρξής Του. Φαντάζονταν τον (θεό) Ήλιο σαν ένα νέο ντυμένο με ρούχα φτιαγμένα από φως και αστραφτερό φωτοστέφανο στο κεφάλι, που οδηγούσε στον ουρανό το πύρινο άρμα του και επέβλεπε τα πάντα από ψηλά. Η παρουσία του, όπως και της αδελφής του Σελήνης, στις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης είναι έντονη.

Σε μεταγενέστερα χρόνια συγχωνεύτηκε με άλλους θεούς, όπως ο Δίας, ο Διόνυσος, ο Οσιρις, ο Σάραπις και ο Μίθρας και λατρεύτηκε ως Κοσμοκράτορας. Ως τέτοιος εικονίζεται και στη μαρμάρινη σφαίρα με τα μαγικά σύμβολα, τις αλληγορικές παραστάσεις και τις ακατανόητες επιγραφές, που θάφτηκε στο θέατρο του Διονύσου σε κάποια μαγική ιεροτελεστία.

Το αφιέρωμα στο φως επιμελήθηκε η Σταματία Ελευθεράτου. Η αρχαιολόγος, συνεργάτης του Δημήτρη Παντερμαλή, ήταν επικεφαλής των ανασκαφών που έγιναν στο οικόπεδο Μακρυγιάννη. Τα ευρήματα είναι τώρα ορατά στο υπόγειο και περιμένουν τους πόρους που θα επιτρέψουν να στηθεί επιτόπια έκθεση.

Τα πιο διαδεδομένα μέσα τεχνητού φωτισμού ήταν τα λυχνάρια. Κατασκευασμένα σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και υλικά, φώτιζαν σπίτια, καταστήματα, εργαστήρια και δημόσιους χώρους. Ηταν απαραίτητα στις θρησκευτικές γιορτές, τις νυχτερινές ιεροτελεστίες και τις νεκρικές τελετές, ενώ αποτελούσαν συχνά αφιερώματα σε τάφους θνητών και σε ιερά θεών. Ενας περίτεχνος λύχνος από χαλκό βρέθηκε στο Ερέχθειο. Εχει τη μορφή πολεμικού πλοίου και χαραγμένη πάνω του την επιγραφή «Ιερόν της Αθηνάς», δηλαδή ιερό αντικείμενο που ανήκει στη θεά.

Οι δάδες ήταν τα πιο συνηθισμένα μέσα φωτισμού σε εξωτερικούς χώρους. Στο Μουσείο της Ακρόπολης τις βλέπουμε σε σκηνές που κοσμούν τις λουτροφόρους, τα νυφικά αγγεία που βρέθηκαν στο ιερό της Νύμφης του Γάμου. Απεικονίζονται στη νυχτερινή πομπή μεταφοράς του νερού για το γαμήλιο λουτρό και στην πομπή μετά τον γάμο, όταν ο γαμπρός οδηγεί τη νύφη στο πατρικό του.

ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η αγαπημένη θεά της αρχαιότητας, η Αθηνά, γεννήθηκε μέσα Αυγούστου. Εκτός από τις γραπτές πηγές που ορίζουν τον Δεκαπενταύγουστο (περίπου) ως γενέθλιον της θεάς, υπάρχουν και τα έργα τέχνης που το μαρτυρούν.

Στο ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα, έργο του Φειδία, τα άρματα του Ηλιου και της Σελήνης πλαισιώνουν τη σκηνή της γέννησής της. Ο Ηλιος, που αναδύεται από τα νερά του Ωκεανού την ώρα που η Σελήνη βυθίζεται σε αυτά, προσδιορίζει τη στιγμή: τα χαράματα της 28ης του μηνός Εκατομβαιώνος (γύρω στα μέσα Αυγούστου).

Για το φως του ήλιου, που τόσο εντυπωσίασε τον αρχαίο άνθρωπο ώστε να το θεοποιήσει, αλλά και για το φως που ο ίδιος δημιούργησε. Για το καθημερινό φως που διέλυε το σκοτάδι μέσα και έξω από το σπίτι του, για το ιερό φως που έκαιγε ανέσπερο στους ναούς των θεών του και για το τελετουργικό φως που τον συνόδευε σε σημαντικές στιγμές της ζωής του.

Για τους αρχαίους Έλληνες το ηλιακό φώς ήταν η προσωποποίηση του Θείου φωτός και ένδειξη και συμβολισμός ύπαρξής Του. Φαντάζονταν τον (θεό) Ήλιο σαν ένα νέο ντυμένο με ρούχα φτιαγμένα από φως και αστραφτερό φωτοστέφανο στο κεφάλι, που οδηγούσε στον ουρανό το πύρινο άρμα του και επέβλεπε τα πάντα από ψηλά. Η παρουσία του, όπως και της αδελφής του Σελήνης, στις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης είναι έντονη.

Σε μεταγενέστερα χρόνια συγχωνεύτηκε με άλλους θεούς, όπως ο Δίας, ο Διόνυσος, ο Οσιρις, ο Σάραπις και ο Μίθρας και λατρεύτηκε ως Κοσμοκράτορας. Ως τέτοιος εικονίζεται και στη μαρμάρινη σφαίρα με τα μαγικά σύμβολα, τις αλληγορικές παραστάσεις και τις ακατανόητες επιγραφές, που θάφτηκε στο θέατρο του Διονύσου σε κάποια μαγική ιεροτελεστία.

Το αφιέρωμα στο φως επιμελήθηκε η Σταματία Ελευθεράτου. Η αρχαιολόγος, συνεργάτης του Δημήτρη Παντερμαλή, ήταν επικεφαλής των ανασκαφών που έγιναν στο οικόπεδο Μακρυγιάννη. Τα ευρήματα είναι τώρα ορατά στο υπόγειο και περιμένουν τους πόρους που θα επιτρέψουν να στηθεί επιτόπια έκθεση.

Τα πιο διαδεδομένα μέσα τεχνητού φωτισμού ήταν τα λυχνάρια. Κατασκευασμένα σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και υλικά, φώτιζαν σπίτια, καταστήματα, εργαστήρια και δημόσιους χώρους. Ηταν απαραίτητα στις θρησκευτικές γιορτές, τις νυχτερινές ιεροτελεστίες και τις νεκρικές τελετές, ενώ αποτελούσαν συχνά αφιερώματα σε τάφους θνητών και σε ιερά θεών. Ενας περίτεχνος λύχνος από χαλκό βρέθηκε στο Ερέχθειο. Εχει τη μορφή πολεμικού πλοίου και χαραγμένη πάνω του την επιγραφή «Ιερόν της Αθηνάς», δηλαδή ιερό αντικείμενο που ανήκει στη θεά.

Οι δάδες ήταν τα πιο συνηθισμένα μέσα φωτισμού σε εξωτερικούς χώρους. Στο Μουσείο της Ακρόπολης τις βλέπουμε σε σκηνές που κοσμούν τις λουτροφόρους, τα νυφικά αγγεία που βρέθηκαν στο ιερό της Νύμφης του Γάμου. Απεικονίζονται στη νυχτερινή πομπή μεταφοράς του νερού για το γαμήλιο λουτρό και στην πομπή μετά τον γάμο, όταν ο γαμπρός οδηγεί τη νύφη στο πατρικό του.

ΤΣΟΠΕΡ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ


  • Με μηχανές chopper γέμισε από προχθές ο δήμος Δίον - Λιτοχώρου, στο νομό Πιερίας. Εκατοντάδες μηχανόβιοι, μέλη του «Chopper Riders Club», θα κατασκηνώσουν έως την Κυριακή, 1 Ιουλίου, σε κάμπινγκ στην περιοχή Βαρικό Λιτοχώρου.
  • Είναι μία ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιείται για 14η χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνουν μουσικές συναυλίες, διαγωνισμοί, επιδείξεις με τις μοτοσικλέτες και διάφορα άλλα χάπενιγκς.
  • Ξεχωρίζουν τα «μοτοκαλλιστεία» κατά τη διάρκεια των οποίων μία επιτροπή και κοινό θα απονείμουν βραβεία στην πιο όμορφη, την πιο άσχημη αλλά και τη μηχανή που κάνει τον περισσότερο θόρυβο (σσ. ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που σίγουρα θα κάνει τους περίοικους των ιδιοκτητών chopper ιδιαιτέρως χαρούμενους) .
  • Στη διάρκεια του τριημέρου οι τσοπεράδες θα ξεχυθούν στους δρόμους του Λιτοχώρου, ενώ θα κάνουν και επίδειξη με τις μοτοσικλέτες τους προσφέροντας θέαμα στους θεατές.

ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΦΗΛΙΟΥ


ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ

Επικοινωνία:

Νίνα Γκατζούλη

Συντονίστρια Επιτροπής

Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου


28 Ιουνίου 2012

Τα μέλη των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά την υφήλιο, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές οργανώσεις που αντιπροσωπεύεται από τρία εκατομμύρια Μακεδόνες παγκοσμίως, προερχόμενα από τη Μακεδονία (τη βόρεια περιοχή της Ελλάδας) σας γράφουμε για να εκφράσουμε την αποδοκιμασία μας για τον προκλητικό χάρτη μιας πλασματικής «Μεγάλης Μακεδονίας» ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στο άρθρο σας «Ατέλειωτη Φθορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Μακεδονίας[sic]» που αναρτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2012, στην ιστοσελίδα σας «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα/Reporters Sans Frontières» (www.rsf.org) [1, 2].
Για εμάς η σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι ύψιστης σημασίας. Σταθερότητα στην περιοχή όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν όλες οι βαλκανικές χώρες δεν συνεργαστούν για να την πετύχουν. Όταν μία από τις χώρες της περιοχής (η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – ΠΓΔΜ) προωθεί τη βία έχοντας ως άξονα τον απόλυτο εθνικισμό, τότε τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων αυτών δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικά και η σταθερότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Αναρτώντας αυτό τον πλαστό χάρτη στην ιστοσελίδα σας επαναλαμβάνετε τις διεκδικήσεις των Σκοπίων εναντίον ελληνικών περιοχών. Οι εν λόγω χάρτες προωθούνται από την προπαγάνδα της ΠΓΔΜ στο διαδίκτυο, βιβλιοθήκες, σχολικές αίθουσες κ.λ.π., φανατίζοντας πολλές γενιές της νεολαίας τους, που πιστεύουν ότι τα σύνορα της χώρας τους πρέπει να φθάνουν μέχρι τον Όλυμπο και «η πατρίδα τους» είναι «κατειλημμένη» από τους Έλληνες και τους Βούλγαρους. Οι δε κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους δεν διστάζουν να φωτογραφίζονται με υπερηφάνεια μπρος σε τέτοιους χάρτες…και αυτά όλα συμβαίνουν στον 21ο αιώνα…

«Το μήνυμα είναι ιστορικό, αλλά και πολιτικό πρέπει να πω: … Εκείνοι που ζουν στα Σκόπια και λένε πως εκεί είναι ηΜακεδονία και η πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ανίδεοι και εξωφρενικοί, είναι σαν κάποιος να έλεγε πως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι πραγματικά στη Λευκορωσία και η Οξφόρδη είναι Μινσκ », παρατηρεί ο Robin Lane Fox, ο διακεκριμένος ιστορικός της Οξφόρδης. Μπορούμε δε να πούμε πως δεν είναι ο μόνος ιστορικός που ισχυρίζεται αυτό. [3, 4]

Είναι αλήθεια ότι η οργάνωσή σας συχνά επικρίνει την κυβέρνηση των Σκοπίων για την καταστολή των μέσων ενημέρωσης της χώρας, και όλοι γνωρίζουμε ότι οι πρόσφατες εκθέσεις του Freedom House, θεωρούν την ΠΓΔΜ, μόνο ως «ΜερικώςEλεύθερη» χώρα όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Με προκλιτικούς χάρτες η οργάνωσή σας όμως παρέχει βοήθεια στο μακροχρόνιο σκοπό των Σκοπίων, που είναι ο διαμελισμός της Ελλάδας. Τα Σκόπια μπορεί να είναι μια στρατιωτικά αδύναμη χώρα προς το παρόν, αλλά θα μπορούσαν να επιτύχουν το στόχο τους στο μέλλον. Ο τρόπος που έγινε ανεξάρτητο το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να είναι ένα καλό μάθημα ως προς τι μπορεί να κάνει μια μικρή χώρα όταν βρεθεί ο κατάλληλος προστάτης. Η οργάνωσή σας που ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει την «Ελευθερία στην Πληροφόρηση» θα πρέπει να αρθρογραφεί ακατάπαυστα σχετικά για τους κινδύνους αυτούς και να μην προωθεί πλαστούς χάρτες εναντίον της Ελλάδας

Καταλαβαίνουμε ότι η οργάνωσή σας έχει αφαιρέσει αυτό το χάρτη πρόσφατα, ωστόσο δεν έχουμε ακόμα λάβει καμιά εξήγηση από τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα» για την αρχική και σοβαρή αυτή γκάφα. Τέλος, δεδομένου ότι η οργάνωσής σας συνεργάζεται στενά με την UNESCO και τα Ηνωμένα Έθνη, είναι επιτακτική ανάγκη να τονίσουμε ότι η αμοιβαία αποδεκτή ενδιάμεση ονομασία που χρησιμοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη για την χώρα αυτή είναι «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ή («ΠΓΔΜ»)» και όχι απλά «Μακεδονία».

Πιστεύουμε ότι έχουμε περιγράψει με σαφήνεια την ευαισθησία των τριών εκατομμυρίων Μακεδόνων επί των θεμάτων αυτώνκαι σας παροτρύνουμε να αποφευχθούν μελλοντικές παρεξηγήσεις.

Με εκτίμηση,

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ:

Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ- Κώστας Χατζηστεφανίδης, Ύπατος Πρόεδρος

Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος

Παμμακεδονική Ένωση Καναδά-Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόεδρος

Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος

Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου, Πρόεδρος

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Νίνα Γκατζούλη, Συντονίστρια (Εκπροσωπούσα 150 και πλέον Μακεδονικές Οργανώσεις)

Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Πρόεδρος

Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, Γεώργιος Τζούλης, Πρόεδρος
Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Γάκης, Πρόεδρος

«Ομάδα 21» Μακεδονίας – Θράκης, Αντώνης Δασκόπουλος, Πρόεδρος

Σύλλογος Απανταχού Πισοδεριτών «Η Αγία Τριάς», Μιχαήλ Λιάκος, Πρόεδρος

Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Πρόεδρος

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ “ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ”

Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Φλώρινας

Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Αμυνταίου

Φιλεκπαιδευτικός Όμιλος Φλωρίνης «Αριστοτέλης»

Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς Φλώρινας

Πολιτιστικός Σύλλογος “Νέοι Ορίζοντες” Σιταριάς Φλώρινας

Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Μέγας Αλέξανδρος” Πολυπλάτανου Φλώρινας

Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Εθνικού – Κρατερού – Αγίας Παρασκευής

Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελπίδα» Μελίτης Φλώρινας

Φορέας ιστορίας και πολιτισμού “Ιερά Δρύς” Κέλλας Φλώρινας

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος “Αμύντας” Σκοπιάς Φλώρινας

Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης

Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης “Οι Μακεδνοί”

Κίνηση Δημοτών Έδεσσας «Ίων Δραγούμης»

Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Έδεσσας-Αλμωπίας

Λαογραφική Εταιρεία Νομού Πέλλας

Σύλλογος Φίλων Αρχαιοτήτων Έδεσσας «Οι Τημενίδες»

Πολιτιστικός Σύλλογος «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας»

Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γραμματικού Έδεσσας «Πατριάρχης Χρύσανθος»

Σύλλογος «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» Αριδαίας

Σύλλογος «Φίλων Μακεδονικής Πολιτιστικής Παράδοσης» Αλμωπίας

Μορφωτικός Σύλλογος Ίδα Εξαπλατάνου «Ιων Δραγούμης»

Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία «Φίλιππος» Γιαννιτσών

Μακεδονικός Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμύντας» Καλυβίων

Μορφωτικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Πέλλας «Αρχαία Πέλλα»

Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Άρνισσας Έδεσσας

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων Νάουσας «Η Αγία Παρασκευή»

Μορφωτικός Χορευτικός Σύλλογος Χαρίεσσας Νάουσσας ” ‘Αγιος Δημήτριος”

Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Πολυπλάτανου Νάουσσας

Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία Κιλκίς «Τέχνη»

Πολιτιστικός Σύλλογος Γρίβας Κιλκίς

Πολιτιστική Εταιρεία Πανελλήνων «Μακεδνός» Θεσσαλονίκη

Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς» Θες/νίκη

Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα – Θεσσαλονίκη

Σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Νικόλαος»

Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Σερρών Θεσσαλονίκης

Σύλλογος Σκοπηνών Θεσσαλονίκης “Ο Ορφέας”

Ένωση Βαβδινών Θεσσαλονίκης

Πολιτιστικός Σύλλογος “Εμμανουήλ Παππάς” Θεσσαλονίκης

Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας Χαλκιδικής

Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών

Πολιτιστικός Σύλλογος Πεντάπολις Σερρών

Σύλλογος Σιδηροκαστρινών και περιχώρων “Το Ρούπελ”

Πολιτιστικός Μακεδονικός Σύλλογος “Μέγας Αλέξανδρος” Χαρωπού Σερρών

Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσοχωράφων Σερρών

Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοτουσαίων Σερρών

Σύνδεσμος Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης «Καρτερία»

Σύλλογος Σταρτσοβιτών «ο Άγιος Μηνάς» Νέου Πετριτσίου Σερρών

Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Σερρών-Μελενίκου

Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων Μελενίκου “Η Αρμονία”

Σύλλογος Ευελπίδων Μελενίκου

Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Αθηνών.

Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών.

Συνομοσπονδία Μακεδόνων Λεκανοπεδίου Αττικής.

Σύνδεσμος «Αλέξανδρος Φιλίππου Έλλην Μακεδών»

Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης Μακεδονίας εν Αθήναις

Σύνδεσμος Μακεδόνων και Θρακών Παπάγου-Χολαργού

Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου

Σύνδεσμος Πολιτών Ρήγας

Σύλλογος Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης

Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Νομού Καστοριάς

ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΛΩΡΙΑ


Μία ομάδα ακτιβιστών με την επωνυμία «Η εκδίκηση των φαντασμάτων από τα Φλωριά»• δημοσίευσε στο διαδίκτυο απόρρητα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση δωροδοκίας Ελλήνων και άλλων αξιωματούχων, από Γερμανούς κατασκευαστές όπλων.

Τα έγγραφα αφορούν την περίφημη εταιρεία Ferrostaal, το όνομα της οποίας έχουμε ακούσει πολλές φορές, με αφορμή την σύλληψη και την τρέχουσα έρευνα στην υπόθεση του πρώην Υπουργού κου Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η έκθεση που δημοσιεύει η εν λόγω ομάδα ακτιβιστών, είναι η πλήρης αναφορά που... παρέδωσε το δικηγορικό γραφείο Debevoise & Plimpton, διά λογαριασμού της Ferrostaal και αναφορές στον τύπο γι αυτή την έκθεση, είχαμε δει στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, αλλά και την Wall Street Journal, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2011.

Η έκθεση του δικηγορικού γραφείου Debevoise & Plimpton, είναι φυσικά στα Αγγλικά και είναι αρκετά εκτενής όσον αφορά τις καταβολές χρημάτων που πραγματοποίησε η εταιρεία μέσα στα χρόνια, σε αξιωματούχους διαφόρων χωρών προκειμένου αυτοί να ανανεώσουν τα συμβόλαια προμήθειας οπλικών συστημάτων (και στην περίπτωση της Ελλάδας, των υποβρυχίων) με την Ferrostaal.

Στην έκθεση αυτή, οι αμιγώς Ελληνικού ενδιαφέροντος αναφορές, εστιάζουν στην υπόθεση των περίφημων υποβρυχίων Τύπου 214 και το συμβόλαιο με το κωδικό όνομα Αρχιμήδης που υπεγράφη στις 15 Φεβρουαρίου 2000, προϋπολογισμού ύψους 1,14 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο εμπλέκονται αρκετοί αξιωματούχοι και μεσάζοντες, διά λογαριασμού της Ελληνικής πλευράς.Αρκετά από τα ονόματα που έχουν απασχολήσει την Ελληνική επικαιρότητα, αναφέρονται μέσα στην έκθεση, όπως και ο ρόλος τους, αλλά και τα φημολογούμενα ποσά που έχουν λάβει από την εταιρεία Ferrostaal.

Θυμίζουμε πως τον Δεκέμβριο του 2011, δικαστήριο του Μονάχου, καταδίκασε 2 πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας για παράνομες πρακτικές και υποχρέωσε την ίδια την εταιρεία να καταβάλει πρόστιμο ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πλήρες κείμενο της αναφοράς του δικηγορικού γραφείου Debevoise & Plimpton θα την βρείτε παρακάτω, ενσωματωμένη σε αυτό το post, ενώ έγγραφα που αποδεικνύουν πληρωμές της Forrestaal στην «Ελληνική» εταιρεία Marine and Industrial Enterprises SA θα τα βρείτε εδώ.

Η ομάδα ακτιβιστών με την επωνυμία «Η εκδίκηση των φαντασμάτων από τα Φλωριά*» δηλώνει πως προχώρησε στην διαρροή των εγγράφων αυτών για να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους υποφέρουν λαοί, όπως ο Ελληνικός ή ο Πορτογαλικός, εξηγώντας στο μήνυμα που συνοδεύει αυτές τις διαρροές πως η οικονομική και τραπεζική κρίση, είναι αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών όπως αυτές που περιγράφονται στις αναφορές, και τις οποίες πληρώνουν λαοί με τα μέτρα λιτότητας. Η ομάδα επίσης, με την πράξη της αυτή δηλώνει την αλληλεγγύη της στα μέλη της κίνησης Occupy στη Φρανκφούρτη και στο Dusseldorf που απειλούνται με απομάκρυνση από τους καταυλισμούς που έχουν στήσει.
*Τα Φλωριά, ήταν ένα μικρό ορεινό χωριό της Κανδάνου, στην επαρχία Σελίνου στα Χανιά, το οποίο καταστράφηκε και οι κάτοικοί του δολοφονήθηκαν, σε αντίποινα για την δολοφονία 25 Γερμανών αξιωματικών κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής. . Η δολοφονία των κατοίκων του χωριού Φλωριά, έγινε στις 23 Μαϊου 1941.

Όλα τα έγγραφα μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ

ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΒΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Ακόμη και όσοι δεν έχουν επισκεφθεί το Λούβρο γνωρίζουν πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Αρκεί η αναφορά σε πασίγνωστα αριστουργήματα, όπως η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης και η Μόνα Λίζα του ντα Βίντσι, που φυλάσσονται στο πραγματικά αχανές μουσείο για να αποδείξει το πόσο σημαντικό είναι. Βεβαίως —για πολλούς λόγους— δεν πρόκειται να σταλούν στη Θεσσαλονίκη ούτε η Νίκη, ούτε η Μόνα Λίζα. Όμως, οι πέντε εκθέσεις, που θα γίνουν στα ισάριθμα μουσεία που συμμετέχουν στην καταξιωμένη πλέον «Κίνηση των 5Μ», θα δώσουν σε όσους τις επισκεφθούν μια αντιπροσωπευτική εικόνα του Λούβρου.

Οι εκθέσεις θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και βεβαίως, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει» λέει η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου — ιδιαίτερα χαρούμενη αφού υλοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο οι προτάσεις που είχαν γίνει από καιρό προς τη διεύθυνση του Λούβρου.

«Να δώσουμε μια έκθεση, αλλά να μας δώσετε και σεις κάτι», είχε ειπωθεί από το στάδιο προετοιμασίας της έκθεσης για τον Μέγα Αλέξανδρο, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με μεγάλη επιτυχία.

«Και το δέχθηκαν εξαρχής. Μπήκε στο τραπέζι από την πρώτη μέρα που συναντήθηκα με τον γενικό διευθυντή του Λούβρου. Βεβαίως, δεν ήθελα να μας δώσουν αρχαιότητες, διότι μπορεί ορισμένες δικές τους να είναι πολύ ωραία έργα τέχνης, αλλά είναι ήσσονος σημασίας για τους αρχαιολόγους και την επιστήμη εν γένει, επειδή προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα», επισημαίνει η κα Βελένη και προσθέτει: «Δηλαδή, δεν προέρχονται από ανασκαφή. Ένα εύρημα, όσο ωραίο κι αν είναι, εάν δεν μπορείς να το τοποθετήσεις στο τόπο και το χρόνο του, χάνει την αξία του. Τι ξέρουμε για την Αφροδίτη της Μήλου; Μόνο ότι βρέθηκε στη Μήλο».

Από την Αρχαία Ελλάδα στη Γαλλία

Υπάρχει βεβαίως και το ερώτημα ποιο θα είναι το “αντίδωρο” του Λούβρου για τους θησαυρούς που έστειλε η Ελλάδα.

«Θα μας στείλουν προτομές διαφωτιστών», απαντά η κα Βελένη και εξηγεί τη χαρά της για μια επιλογή που ίσως ξαφνιάσει πολλούς: «Έχουμε επιτέλους την ευκαιρία να μιλήσουμε για το διαφωτισμό, ένα κίνημα το οποίο νιώθουμε ότι στη χώρα μας “καίει”, για να μη πω ότι είναι “ταμπού”. Οι Γάλλοι γνωρίζουν καλά τι οφείλουν στον ελληνικό πολιτισμό, τι οφείλει ο δικός τους διαφωτισμός στους Έλληνες φιλοσόφους και αυτή τη διάσταση θα δώσουμε στην έκθεση. Επιπλέον, θα αναδείξουμε και τη σχέση του γαλλικού με τον ελληνικό διαφωτισμό, ο οποίος, ας μη το ξεχνάμε, οδήγησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας, μαθαίνουμε κάτι στο σχολείο και μετά το ξεχνάμε».

Προτομές φιλοσόφων, όπως ο Βολτέρος και ο Ζαν-Ζακ Ρουσό, έργα που δημιουργήθηκαν την εποχή της γαλλικής επανάστασης, η οποία άλλαξε την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας, έργα του Jean-Antoine Houdon, συν ένα μετάλλιο που απεικονίζει τον Λουδοβίκο ΙΕ′ θα αποτελέσουν τα κεντρικά εκθέματα της έκθεσης, που θα έχει γενικό τίτλο «Από τον Πλάτωνα έως τον Βολτέρο και τον Κοραή: η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός» η οποία προγραμματίζεται να εγκαινιασθεί στις 12 Οκτωβρίου. Όμως, για την πλήρη ανάδειξη του θέματος η έκθεση θα εμπλουτισθεί με έργα από τις συλλογές της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, της Βουλής των Ελλήνων, του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και της Εθνικής Πινακοθήκης.

Παράλληλα, προγραμματίζεται και μια έκθεση, σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, μια ακόμη ένδειξη αφενός της εξωστρέφειας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης και της αναγνώρισης του έργου του.

Πώς θα εκπροσωπηθεί το Μουσείο

Τέθηκε επομένως και το θέμα της επιλογής των έργων που θα εκφράζαν αφενός το μουσείο και αφετέρου θα εναρμονίζονταν με τις συλλογές του κάθε μουσείου που θα φιλοξενήσει τις επιμέρους εκθέσεις.

Έτσι, για παράδειγμα, το ΜΜΣΤ θα φιλοξενήσει —εάν βεβαίως όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν αλλαγές— μια σειρά φωτογραφιών πολύ γνωστής φωτογράφου, σύγχρονη φωτογραφία θα παρουσιαστεί και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, χαρακτικά στο Τελλόγλειο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ενώ στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα παρουσιαστεί, πλαισιωμένος και από άλλα έργα ένας μοναδικής αξίας, βυζαντινός σταυρός.

«Είναι ένας σταυρός λειψανοθήκη, κάτι πολύ σπάνιο. Είναι έργο του 8ου ή του 9ου αιώνα, τότε που οι Βυζαντινοί άρχισαν τις επιγαμίες με τη Δύση», αναφέρει η κα Βελένη. Η παρουσίασή του θα συνοδευτεί από μια διάλεξη για την εξέλιξη της μορφής του σταυρού.

ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ;


Προς αναζήτηση νέου τοπόσημου για την πόλη βρίσκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου η νύμφη του Θερμαϊκού να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα στον παγκόσμιο χάρτη.
Για το σύγχρονο σύμβολο της Θεσσαλονίκης, κάτι σαν τον πύργο του Αϊφελ ή το άγαλμα της Ελευθερίας, η δημοτική αρχή έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Σκοπός της δημοτικής αρχής είναι η πόλη να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα, καθώς, όπως επισημαίνεται, δεν είναι δυνατόν να θεωρείται σήμα κατατεθέν μίας πόλης ένας τόπος μαρτυρίου, όπως ο Πύργος του Αίματος.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας Ανδρέα Κουράκη, ο δήμος το επόμενο διάστημα θα έρθει σε επαφή για το θέμα με το ΤΕΕ και το ΑΠΘ. «Σε πρώτη φάση, θα ακούσουμε ιδέες, θα ακούσουμε προτάσεις. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε και σε διαγωνισμό» σημείωσε. Το διαδικαστικό κομμάτι της όλης προσπάθειας είναι έτοιμο, κάτι που οδηγεί σε συντόμευση και απλούστευση των απαιτούμενων διαδικασιών.
Πρόθεση του δήμου είναι το νέο τοπόσημο να τοποθετηθεί στη θάλασσα, να είναι δηλαδή μια πλωτή κατασκευή, καταμεσής του Θερμαϊκού. Η πλωτή αυτή κατασκευή θα συνδέεται με τη στεριά μέσω ενός διαδρόμου. Μέσω της αρχιτεκτονικής αυτής κατασκευής οι Θεσσαλονικείς και οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν την πόλη και από την πλευρά της θάλασσας.
Σημειώνεται ότι χθες η Ομοσπονδία Εμπόρων και Επαγγελματιών ν. Θεσσαλονίκης πρότεινε τη φιλοτέληση και τοποθέτηση αγάλματος μίας γοργόνας στο παραλιακό μέτωπο.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της γνωμοδοτικής επιτροπής τουρισμού της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης προτείνεται να διαδοθεί η μοναδική ιστορία της αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τα…πέρατα του κόσμου. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, ιστορικά δεν είναι ο Λευκός Πύργος, αλλά η «Γοργόνα Θεσσαλονίκη».

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More