ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ......ΚΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ


Τον αδερφό του και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, «καρφώνει» ο Νίκος Παπανδρέου, με άρθρο του στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση». Ο άνθρωπος, που επί σειρά μηνών, συμβουλεύει τον πρωθυπουργό και ο οποίος, με τη σειρά του τον εμπιστεύεται όσο κανέναν άλλο στο ΠΑΣΟΚ, έρχεται να «ανατρέψει» την πολιτική που έχει επιλέξει να εφαρμόσει ο αδερφός του.

Σε ένα σημείο του άρθρου του, ο Νίκος Παπανδρέου σημειώνει ότι «η λιτότητα δεν φέρνει την άνοιξη, δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομπελίστας στα οικονομικά για να το καταλάβει». Μία παρατήρηση, που θα έπρεπε να την είχε μεταφέρει στον πρωθυπουργό… Αν δεν το έχει κάνει, ας στείλει κάποιος ένα αντίγραφο του άρθρου του Νίκου Παπανδέου στο γραφείο του πρωθυπουργού. Σχετικά με την σκληρή πολιτική, που ακολουθεί η κυβέρνηση, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι «επιλογή ΠΑΣΟΚ, αλλά επιβάλλεται από το διεθνές σύστημα».

Σε άλλο σημείο του άρθρου του, επισημαίνεται και ο «σκοτεινός» ρόλος του ΔΝΤ: «Εδώ και τριάντα περίπου χρόνια, είναι γνωστό το πρόγραμμα λιτότητας, που επιβάλλει το ΔΝΤ, σε όσες χώρες αναγκάζονται να πάνε σε αυτό για να μην χρεοκοπήσουν», ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα λιτότητας είναι απαισιόδοξος… Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι, αν δεν ακολουθηθεί ένα σκληρό πρόγραμμα, «η Ελλάδα εγκαταλείπεται στην τύχη της. Δηλαδή πτώχευση!» Μήνυμα ελήφθη. Μέτρα ή πτώχευση… Το χειρότερο σενάριο μπορούμε να το φανταστούμε μόνοι μας: Και μέτρα και πτώχευση…

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΙΔΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ

ΑΠΛΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ


Προκλητική συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επ’ ευκαιρία επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη για συναυλία, έδωσε ο γνωστός κομμουνιστής (και σύζυγος πρώην υπουργίνας) τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα προβλήματα στο Αιγαίο, επανέλαβε το γνωστό παλιό σύνθημα των αναρχοκομμουνιστών ως «ευφυές» σύνθημα: «Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του». Ιδού τι ακριβώς είπε:

«Οι χάρτες τυπώνονται και τα σύνορα τα καθορίζουν οι μαθηματικοί και οι τοπογράφοι. Ο Θεός δεν έχει τυπογραφείο. Για το Αιγαίο άλλοι λένε πως ‘ανήκει στους Τούρκους’, άλλοι ‘στους Έλληνες’, στην πραγματικότητα όμως το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια».

Σε ερώτηση σχετική με την Κύπρο, ο προκλητικός κομμουνιστής (που κάποτε έδινε… αφιλοκερδείς συναυλίες «για την Κύπρο»), άφησε στην πάντα την τουρκική κατοχή (με τέτοια θα ασχολούμαστε τώρα;) και δήλωσε ότι «Οι άνθρωποι γεννιούνται για να ζήσουν μαζί. Ζούμε δίπλα δίπλα χιλιάδες χρόνια. Αν πετάξουμε λίγο πιο υψηλά δεν θα δούμε τις γραμμές στο χάρτη» .

Φυσικά δεν μας εκπλήσσουν οι προκλητικές ανθελληνικές θέσεις του πάμπλουτου (πλέον) αϊδού. Από έναν αμετανόητο κομμουνιστή δεν περιμέναμε και τίποτα καλύτερο…

ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ Η ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΘΥΜΗΣΩ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΝΤΑΛΑΡΑ ΕΝΑ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ: 1453 Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ 1821 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ 1912-16 ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ 1974-75 ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ. ΚΥΡΙΕ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΚΑΤΙ Η ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ;

ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ


Του Μενέλαου Τασιόπουλου

Πριν από λίγες ώρες άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο σε πούλμαν με ισραηλινούς τουρίστες. Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης Τουρκίας-Ισραήλ ανεβαίνει κάθε ώρα που περνάει. Οι δύο χώρες από ην προηγούμενη εβδομάδα έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις σε επίπεδο πρέσβεων, ενώ οι σκληρές και επιθετικές δηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Η ρήξη

Κρίσιμο το γεγονός ότι εκπρόσωπος του ισραηλινού Κοινοβουλίου, ενημέρωσε την Ουάσιγκτον και την Χίλαρι Κλίντον, ότι το Ισραήλ εντάσσει πλέον την Τουρκία στον «άξονα του κακού», μαζί με το Ιράν και τη Β. Κορέα. Κατηγορώντας την μάλιστα ότι υποθάλπει τη διεθνή τρομοκρατία. Σε όλο τον κόσμο αναμένεται η έναρξη των ερευνών για τα θαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην Κύπρο, σε περίπου δύο εβδομάδες, όταν οι απειλές της Τουρκίας, ότι θα επέμβει στρατιωτικά είτε θα επιβεβαιωθούν είτε η Τουρκία απέναντι στο Ισραηλινό, το Αμερικανικό ναυτικό , το Ελληνικό στο Αιγαίο και την Ρωσία να συζητά για εμπλοκή των δικών της ναυτικών και στρατιωτικών δυνάμεων , στην περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει Αττίλα 3, θα υποχωρήσει, αποδεχόμενη τον περιορισμένο ρόλο της, στη Μεσόγειο , τα Βαλκάνια και τον Καύκασο.

Η παγίδα

Όσο και αν εκδηλώνεται στην Αθήνα θαυμασμός και δέος για την αυτοκρατορική στρατηγική των Ερντογάν- Νταβούτογλου, αυτή ενέχει ένα πολύ σημαντικό στρατηγικά λάθος. Εκτιμά τη σημερινή Τουρκία κατ’ αντιστοιχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χωρίς να αναζητά συμμάχους αλλά μόνον αντιπαλότητες. Η Τουρκία στην παρούσα φάση έχει ανοιχτά τρία μέτωπα. Το Κουρδικό στα ανατολικά της, το μόνιμο στο Αιγαίο- δυτικά της- και το νότιο που σχετίζεται με την αναταραχή στην Αραβία και ειδικά στη Συρία που εξελίσσεται. Σημειωτέον ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που δεν είναι καθόλου περίφημες ιστορικά για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα τους, αλλά μόνον για τον όγκο τους, έχουν δεχθεί πολύ σημαντικό πλήγμα από τις εσωτερικές εκκαθαρίσεις εξαιτίας της Εργκένεκον και της ελίτ των κεμαλικών, στα ανώτερα και ανώτατα επιτελικά τους επίπεδα.

Το πάζλ για την «θρασύδειλη» Άγκυρα που επεμβαίνει στρατιωτικά , εκ του ασφαλούς, όπως έκανε και στην Κύπρο το 1974, γίνεται πολύ δύσκολο , σχεδόν αδιέξοδο.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα , ο εταίρος της Τουρκίας στον «θεωρητικό» άξονα του Ισλάμ, το Ιράν, εστράφη εναντίον της, εξαιτίας της νατοϊκής «αντιπυραυλικής ασπίδας», που το σημαδεύει και δείχνει πρόθυμη η Άγκυρα να συμμετάσχει. Έτσι τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με το Ισραήλ όσο και με το Ιράν. Ομοίως προκαλώντας την Ρωσία ,με την «ενότητα του Καυκάσου», από την γεωργία και την Αρμενία , μέχρι την Άγκυρα, όραμα που δημοσιοποίησε προ μηνών ο Νταβούτογλου, φέρνει την Μόσχα σε συσχετισμό με την Ουάσιγκτον, που είναι σε απολύτως ψυχρές σχέσεις με την Άγκυρα πλέον, άσχετα με τα επιμέρους συμφέροντα των δύο πρώην υπερδυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ή του Καυκάσου.

Μένει στο πλευρό της Τουρκίας, ο μόνιμος σύμμαχός της, το Βερολίνο , με το οποίο υπογράφει στρατιωτικές συμφωνίες για εξοπλισμούς. Αλλά η Γερμανία μπορεί να στηρίξει την Άγκυρα με μυστικές επιχειρήσεις, όπως έκανε και την εποχή του Κεμάλ, πετυχαίνοντας την Μικρασιατική καταστροφή του Ελληνισμού. Δεν μπορεί να στηρίξει την Τουρκία έναντι του Ισραήλ λόγω του ναζισμού και δεν μπορεί να στείλει στρατό λόγω του μεταπολεμικού Συντάγματός της.

Η σύγκρουση

Όσο και αν φαίνεται προωθημένο τόσο από την πλευρά της Άγκυρας όσο και από την πλευρά του Τελ Αβίβ αναπτύσσεται μια θερμή αντιπαράθεση. Είναι πολύ πιθανό ότι εύκολα μπορούν όλα να καταλήξουν σε μια θερμή σύγκρουση στρατιωτικού τύπου, εκτός αν η Άγκυρα υποχωρήσει. Αλλά τότε πως θα αποκτήσει κύρος ως αυτοκρατορία των μουσουλμάνων; Το Ισραήλ ,με τα δεδομένα της Αραβικής Άνοιξης που εξαπλώνεται δεν έχει καμία ανησυχία να συγκρουστεί με την Τουρκία. Πέραν του ότι θα εμπεδώσει τον άξονα με Κύπρο- Ελλάδα , προς την Ευρώπη , θα δημιουργήσει πολύ πιο θετικό περιβάλλον σε σχέση με τους Άραβες , σε σχέση με τον πόλεμο των 6ημερών, που ακολούθησε την συγκρότηση του και δημιουργεί επιπλοκές μέχρι σήμερα. Γιατί οι Τούρκοι και πολύ περισσότερο η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποτέλεσε μια δύναμη κατοχής για τους Άραβες, όπως και για τους Έλληνες ή τους Βαλκάνιους.

Η Άνοιξη των Εθνών στον 18ο αιώνα και τον 19ο, διέλυσε την Αυτοκρατορία των Οθωμανών, όπως και η Άνοιξη των Αράβων, περισσότερο κοινωνική και λιγότερο απελευθερωτική, θα δημιουργήσει δεδομένα Εθνοαστισμού στη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, που θα ευνοήσει το Ισραήλ, που επιδιώκει σήμερα παρά ποτέ , την έξοδο του από την απομόνωση, που το χαρακτηρίζει από την ίδρυση του νέου κράτους του και τη σύγκρουση με τους Παλαιστινίους. Άλλωστε δυνάμεις όπως το Ιράν στους Σιίτες ή η Αίγυπτος στους Σουνίτες, επιζητούν την δική τους ισχυροποίηση μέσα στο Ισλάμ , τον Αραβικό Σύνδεσμο ή την Ισλαμική Διάσκεψη και δεν έχουν λόγο να χαρίσουν το μέλλον την Ιστορίας στους νέο-οθωμανούς της Άγκυρας.

Ο παράγοντας Ελλάδα

Μπορεί στην παρούσα φάση η Ελλάδα να είναι κυριολεκτικά οικονομικά κατεστραμμένη, χωρίς κύρος στην Ευρώπη και απολύτως αποδομημένη εκ των έσω. Υπακούοντας στις νέο-ταξικές οδηγίες της μεταψυχροπολεμικής Παγκοσμιοποίησης, το πολιτικό και οικονομικό της σύστημα προετοιμάζεται να μετατραπεί σε «ρωμιούς» στη νέα αυτοκρατορία των Οθωμανών, ενώ σε συνάξεις όπως αυτή του Ερζερούμ, να δίνει «Γή και Ύδωρ» με την υπογραφή του παρόντος πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, ενώ ο προκάτοχος του Κ. Καραμανλής είχε και κουμπαριά με τον χαλίφη Ερντογάν και το μέσο έλληνα να περνά τις μέρες της οικονομικής του απαξίας, παρακολουθώντας τουρκικά σίριαλ στην τηλεόραση ή μαθαίνοντας τουρκικά, για να καταλαβαίνει καλύτερα τη γλώσσα.

Παραταύτα βρίσκει το θάρρος το πολιτικό της δυναμικό να τοποθετηθεί, διπλωματικά- στρατιωτικά-οικονομικά με την πλευρά του Ισραήλ και του άξονα με την Κύπρο. Η επίσκεψη Μπεγλίτη στο Ισραήλ και η τοποθέτηση του ομολόγου του περί ιστορικών Εθνών, που θα εξελίξουν την πορεία στην ευρύτερη περιοχή δίνουν μια απεικόνιση μιας Ελλάδας, που θα μπορέσει να ανταπεξέλθει του σημερινού «βατερλό» και να διατηρήσει την αυτονομία και την σημασία της στη Μεσόγειο.

Άλλωστε ότι και αν συμβεί στην Κύπρο , μία από τις ενδιαφέρουσες συνέχειες θα είναι έξω από το Καστελόριζο. Εκεί που θα συναντήσει η Ελληνική ΑΟΖ την Κυπριακή και Ισραηλινή ή θα πετύχει η Τουρκία την διχοτόμηση του Αιγαίου, συνδέοντας τη δική της ΑΟΖ με εκείνη της Αιγύπτου και ίσως έτσι «υποκλέψει» και το κοίτασμα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, αξιοποιώντας μια ιδιαίτερη σχέση με τους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης.

Όπως και αν εξελιχθούν τα ζητήματα η Τουρκία κοιτά «ανατολικά» και η Ελλάδα «δυτικά». Αν υπάρξει πόλεμος, όπως πάντα συμβαίνει στις θερμές συρράξεις… θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά και μια νέα τάξη στη Μεσόγειο, που θα είναι σε κάθε περίπτωση μετά- Νάσερ εποχή , όχι μόνον για τους Άραβες και τους Ισραηλινούς, αλλά και για τους Έλληνες.


ΙΕΡΕΑΣ ΙΔΡΥΕΙ ΚΟΜΜΑ.....ΚΟΙΝΩΝΙΑ


Aκολούθησα το παράδειγμα των Αγίων Αποστόλων και των διαδόχων τους που δημιούργησαν κατακόμβες, εξηγεί...
ο ιδρυτής της πολιτικής παράταξης «Κοινωνία» π. Βασίλειος Βολουδάκης. Η «Κοινωνία» έχει σχέση με τους ανθρώπους και τον Θεό, όπως σημειώνει, και πρότυπο της έχει τον Ιωάννη Καποδίστρια. Η απόφαση της δημιουργίας του κόμματος, που έφτασε να πάρει έντεκα χιλιάδες ψήφους στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ήταν κοινή με την πρεσβυτέρα, υπογραμμίζει. Ο π. Βασίλειος δίνει την εικόνα ενός σύγχρονου Παπαφλέσσα, μιλά για ένα εγερτήριο σάλπισμα προς τον λαό για να αφυπνιστεί και να αγκαλιάσει την αλήθεια. Είναι προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Πευκακίων –Ασκληπιού και διετέλεσε Σχολάρχης(διευθυντής) στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Αθηνών.

-π. Βασίλειε, πως πήρατε την απόφαση να ιδρύσετε πολιτικό κόμμα;

-Ακολούθησα το παράδειγμα των Αγίων Από-στόλων και των διαδόχων τους που δημιούργησαν Κατακόμβες! Τότε δεν υπήρχε δυνατότητα δημιουργίας πολιτικών Παρατάξεων, υπήρχε μόνο απόλυτος Μονάρχης και οι χριστιανοί ποτέ δεν κάνουν ένοπλο αγώνα για να ανατρέψουν πολιτικά καθεστώτα. ΄Ιδρυσαν Κατακόμβες, γιατί Χριστιανισμός σημαίνει Ζωή. ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ. ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ. Αυτό έγινε συνείδηση. Ότι ο χριστιανός, όταν δεν είναι ελεύθερος, ζει σε Κατακόμβες, όταν, όμως, είναι ελεύθερος, κυβερνάται από χριστιανούς και χριστιανικά, γιατί για τον χριστιανό η καθημερινή του ζωή είναι πνευματική ζωή. Τη συνείδηση αυτή είχε και ο Αγιος Κωνσταντίνος και, παρ’ ότι τότε δεν υπήρχαν εκλογές, όταν έγινε χριστιανός, γνήσιο πνευματικό παιδί της Εκκλησίας, έβγαλε τους χριστιανούς από τις Κατακόμβες, συρρίκνωσε με τη θέλησή του την εξουσία του και συγκυβέρνησε με τους Επισκόπους, όπως οι Απόστολοι με τους Επτά Διακόνους! Οι Επίσκοποι τα πνευματικά και αυτός τα βιοτικά και δημόσια πράγματα. Ενώ, λοιπόν, αυτά εγίνοντο σε περιόδους απόλυτης Μοναρχίας, είναι δυνατόν να μη γίνονται σε περιόδους δημοκρατίας, όπου οι χριστιανοί πλέον δεν υπομένουν άρχοντες που κάποιοι τους φορτώνουν στη ράχη αλλά ψηφίζουν και εκλέγουν τους άρχοντές τους; Και όμως! Εδώ εφθάσαμε. Είναι κατάντημα αυτό; Σε ένα κράτος, με λαό βαθύτατα θρησκευόμενο (από την αρχαιότητα ακόμη το «ομόθρησκον» ήταν το κύριο γνώρισμα των Ελλήνων) να μην υπάρχει εκπροσώπηση των εκκλησιαζομένων ανθρώπων στη Βουλή; Στη Βουλή των Ελλήνων, που εκπροσωπούνται οι πιο απίθανες και περιθωριακές μειοψηφίες να μη εκπροσωπούνται σ’ αυτήν οι άνθρωποι που κατακλύζουν τους Ναούς της Πατρίδος μας και βιώνουν την πνευματική ζωή;

-Δώστε μας το Ιδεολογικό στίγμα της Παράταξης σας; Το όραμα σας; Τι διαφορετικό πρεσβεύετε από τα υπόλοιπα κόμματα εντός και εκτός Βουλής;

-. Η Παράταξη αυτή απαρτίζεται από ανθρώπους που έχουν το ειδοποιό χαρακτηριστικό του Έλληνα: Πιστεύουν στον Θεό και στις Παραδόσεις του Γένους μας. Η αθεΐα ήταν από την αρχαία Ελλάδα η ασήμαντη μειοψηφία. Ωστόσο, το στίγμα της χριστιανικής ζωής είναι, ότι όσοι χριστιανοί ασχολούνται με τα Κοινά να μη επιβάλλουν ετσιθελικά τον Χριστιανισμό σε όσους δεν τον θέλουν αλλά να εφαρμόζουν απόλυτη και αληθινή ανεξιθρησκία, πράγμα το οποίο δεν ισχύει σε απολύτως κανένα άλλο πολιτικό κόμμα, όσο προοδευτικό και αν είναι. ΄Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, αλλά και τα μικρότερα, που δεν έχουν κυβερνήσει, διακηρύσσουν και επιδιώκουν την εξάλειψη της Πίστεως! Απόδειξη η σημερινή κατάσταση. Εν ονόματι της προσχηματικής ανεξιθρησκίας καταργείται η οποιαδήποτε πίστη γιατί τάχα προσβάλλει την πίστη των …άλλων! ΄Ετσι, με το πρόσχημα αυτό, επιβάλλεται η αθεΐα ως η επίσημη έκφραση του Κράτους! Αυτή η προβολή της αθεΐας είναι, συγχρόνως, και η απόδειξη για τη ματαίωση κάθε καλού πολιτικού αποτελέσματος, αφού σε ένα πολιτικό πού δεν πιστεύει στο Θεό… όλα επιτρέπονται(!) για να θυμηθούμε τον Ντοστογιέφσκι. Επειδή όλα επιτρέπονται σ’ αυτό το είδος των πολιτικών, φθάσαμε στο σημερινό κατάντημα!
Η Παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» έχει βάση πνευματική και γι’ αυτό είναι αξιόπιστη και για τη λύση των βιοτικών πραγμάτων. Η σημερινή χρεωκοπία της Πατρίδος μας είναι αποτέλεσμα της πνευματικής της χρεωκοπίας, γιατί, όπως έγραφε ένας γνωστός στο Πανελλήνιο και σοφός Ιεράρχης, ο πρώην Κισάμου Ειρηναίος, «οι πολιτικοί μας αδιάκοπα υπόσχονται στο λαό μας παροχές αλλά όχι Αρχές»! Αλλά χωρίς Αρχές, ούτε παροχές δεν έδωσαν! Το διαφορετικό , λοιπόν, της «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» έγκειται στο ότι για τα στελέχη της η Πίστη δεν είναι μια προσωπική τους μόνο υπόθεση αλλά η σπονδυλική στήλη του πολιτικού τους Προγράμματος, αφού ο Κυβερνήτης που πιστεύει στον Θεό, ενώ αφήνει αδέσμευτους τους πολίτες να έχουν τις πεποιθήσεις τους και τον όποιο τρόπο ζωής επιθυμούν, αυτός αυτοδεσμεύεται να κρίνεται από τους πολίτες και με τους ανθρώπινους αλλά και με τους θείους Νόμους. Ο πιστός Κυβερνήτης δεν μπορεί να απαγορεύσει στον άλλο να είναι αυτό που θέλει, ούτε να ζει αυτό που θέλει, του απαγορεύει, όμως, να εμποδίζει τους μη ομόφρονές του να ζουν και αυτοί όπως θέλουν. Οι πολιτικοί που πολιτεύονται μέχρι σήμερα, κάποιοι με κεκαλυμμένο και κάποιοι άλλοι με απροκάλυπτα φασιστικό τρόπο επιδιώκουν να απαλείψουν τις Αρχές και τις Παραδόσεις που έκαναν το Γένος μας να μεγαλουργήσει, κυριευμένοι από ένα απίστευτα δαιμονικό πάθος, από μια μανία εναντίον κάθε τι που θυμίζει το Υπερφυσικό! Ωστόσο η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» δεν είναι θρησκευτικός Σύλλογος, όπως κάποιοι την ειρωνεύθηκαν, αλλά Πολιτική Παράταξη με πολιτικό σχεδιασμό. Πρόσφατα, σε σχετικό φυλλάδιο που κυκλοφορήθηκε, αναλύονται οι Αρχές, το Όραμα και οι πολιτικές της επιλογές. Θα επακολουθήσει και πληρέστερο πρόγραμμα για κάθε τομέα της Δημόσιας ζωής.
Οι λύσεις για όλα τα βιοτικά προβλήματα υπάρχουν, όμως υπάρχουν και τα συμφέροντα, που εμποδίζουν τις λύσεις, αφού οι πολιτικοί στηρίζουν και στηρίζονται στα συμφέροντα. Η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» είναι αποφασισμένη να αρχίσει από εκεί τους αγώνες με άκαμπτη αποφασιστικότητα, χωρίς να παίρνει εντολές από κανέναν. Τα υπόλοιπα είναι πολύ πιο εύκολα.

-Το όνομα «Κοινωνία» πως προέκυψε;

π. Βασίλειος: «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» σημαίνει σχέση, όχι απλή επικοινωνία. Σχέση με το Θεό, σχέση με τους ανθρώπους. Σχέση Κυβερνητών και λαού. Όταν υπάρχει αληθινή και όχι υποκριτική-πελατειακή σχέση, τότε όλα τίθενται σε άλλη βάση. Μας χρειάζεται, λοιπόν, η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, για τον αναβαπτισμό της Πολιτικής πρακτικής στην πνευματικότητα ώστε να ξαναγίνει διακονία του λαού και όχι κατεξουσιασμός του και τυραννία του.

-Πρότυπο του κόμματος σας έχετε τον Ιωάννη Καποδίστρια, όπως λέτε στη διακήρυξη σας. Πώς μπορεί να συνδεθεί πολιτικά ο Ιστορικός Κυβερνήτης με τα όσα δίδαξε ο Χριστός;

π. Βασίλειος: Ο Καποδίστριας ήταν βαθύτατα πιστός Χριστιανός με επίγνωση και, κυρίως, με ζωή χριστιανική. Γι αυτό ωφέλησε την Πατρίδα μας αλλά και πολλά μέρη του κόσμου. Γι’ αυτό ήταν ανιδιοτελής σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αρνείται να λάβει και όσα εδικαιούτο. Αυτό το φρόνημα δεν μπορεί να το έχει ένας μη Χριστιανός και αυτό έχει αποδειχθεί μέσα στην ιστορία και ιδίως στις μέρες μας!
Ο Καποδίστριας γνώριζε ότι Χριστιανός δεν πρέπει να είναι μόνο ο Κληρικός αλλά και κάθε άνθρωπος για να είναι ολοκληρωμένος. Αυτός ήταν ο λόγος πού όρισε την εκπαίδευση των «Ελληνοπαίδων να είναι ομοία με των υποψηφίων Κληρικών»! Η Παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ταυτίζεται με το ήθος και τα πιστεύματα του Καποδίστρια αλλά διαφοροποιείται στο ότι δεν προτίθεται να επιβάλλει τον Χριστιανισμό σε όσους δεν τον θέλουν (αφού σήμερα έχει αλλοιωθεί ο πληθυσμός της Πατρίδος μας εν σχέση με την εποχή του Καποδίστρια) αλλά θα διαμορφώσει τέτοιες συνθήκες ώστε όλοι οι πολίτες να πολιτεύονται σύμφωνα με τα βιώματά τους.

-Με αυτή την κίνηση σας ,ξεκινάτε την επανάσταση σας;

-Αν εννοείτε την Επανάσταση ως την έγερση από την πτώση, ναι! Πρόκειται για Εγερτήριο Σάλπισμα προς τον λαό, να ξανασταθεί όρθιος και να αφήσει το χώμα, που του έχει γίνει μόνιμο περιβάλλον, από τότε πού έπεσε πνευματικά πολύ χαμηλά και, τώρα πια και βιοτικά χαμηλά. Κάνουμε εγερτήριο σάλπισμα για να αφυπνισθεί ο λαός μας και να αγκαλιάσει την ΑΛΗΘΕΙΑ. Να πάψει πια να πείθεται και να ακολουθεί αυτούς που τον τρέφουν συνεχώς με ψέματα και ψεύτικες υποσχέσεις.

-Στο κήρυγμα της Κυριακής στο Ιερό Ναό που προΐστασθε, μιλάτε και για την παράταξη σας;

- Ο λειτουργικός χώρος έχει άλλη αποστολή. Να μας φέρει μέσα μας τη Χάρη του Θεού για να συναισθανθούμε πόσο ανόμοιοι έχουμε καταντήσει με Εκείνον και να ζητήσουμε τη Χάρη Του και το έλεός Του μέσω της προσευχής και της Μεταλήψεως των Αχράντων Μυστηρίων. Ο λόγος για τις άλλες ανάγκες μας, πνευματικές (όπως π.χ. η Παιδεία) και βιοτικές είναι για άλλους χώρους και για άλλες ώρες.

-Δικούς σας ανθρώπους συμβουλεύσατε για το κόμμα σας. Τα παιδιά σας, την πρεσβυτέρα;

- Η απόφαση για τη δημιουργία της Παρατάξεως είναι κοινή με την πρεσβυτέρα μου γιατί και εκείνη πιστεύει ότι η πνευματική ζωή και η καθημερινή ζωή είναι αχώριστες και ότι η Πολιτική δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορους τους Χριστιανούς. Δεν μπορεί, όμως, να αναμιχθεί στο εκτελεστικό μέρος της προσπάθειας γιατί η πρεσβυτέρα μετέχει στην ιερατική αποστολή του πρεσβυτέρου συζύγου της και, όπως «ιερεύς άρχων ανίερος», το ίδιο ισχύει και για τις πρεσβυτέρες, που συνδιακονούν με τον πρεσβύτερο σύζυγό τους. Τα σαρκικά αλλά και τα πνευματικά μου παιδιά συμμετέχουν ενεργά. Μάλιστα ο μεγαλύτερος υιός μας εξελέγη πρώτος Πρόεδρος και οδήγησε την Παράταξη σε τρείς εκλογικές αναμετρήσεις αλλά παραιτήθηκε στις αρχές αυτού του χρόνου γιατί κάποιοι «καλοθελητές» διέδιδαν συκοφαντικά ότι η Παράταξη ιδρύθηκε για να …προωθηθεί ο υιός μου! Αυτό έβλαπτε την Παράταξη, γιατί, ναι μεν οι νουνεχείς καταλαβαίνουν πόσο γελοία και ανυπόστατη είναι αυτή η συκοφαντία -αφού αν κάποιος θέλει να αγοράσει φόρεμα στη γυναίκα του δεν ιδρύει …εργοστάσιο υφασμάτων(!)- αλλά οι ευκολόπιστοι παρεσύροντο σ’ αυτήν την παγίδα.
Αν, πάλι, δεν είχαν επιστρατευθεί στο έργο της Παρατάξεως δικοί μου άνθρωποι θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί: Αφού είναι σύμφωνες με το πνεύμα της Εκκλησίας μας οι διακηρύξεις της Παρατάξεως γιατί δεν πέφτουν πρώτοι στη μάχη αυτοί πού είναι κοντά στον π. Βασίλειο; Εξ άλλου γι’ αυτό δεν μου κάνατε και εσείς αυτό το ερώτημα;

-Ένας Ιερωμένος στην πολιτική. Μήπως αυτό για ορισμένους είναι ολίγον προκλητικό...

-Η Πολιτική, όπως γράφω και στο βιβλίο μου, πού θα κυκλοφορηθεί πρόσφατα, είναι Ποιμαντική. Ανήκει στην Ποιμαντική με την έννοια ότι η Εκκλησία έχει λόγο σε ολόκληρη τη ζωή των πιστών ανθρώπων. Δεν ασκώ, όμως έργο κοσμικού άρχοντος αλλά πνευματικού συμβούλου των πολιτικών. Αυτό είναι το έργο των Ποιμένων. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε πνευματικοί σύμβουλοι και οδηγοί των ανθρώπων όλων των επαγγελμάτων, εκτός από τους Πολιτικούς! Φαντάζει αυτό προκλητικό σε κάποιους που έχουν άγνοια ως προς το έργο και την αποστολή των Ιερέων. Θεωρούν, άραγε πιο θεμιτό και υπέροχο το να έχουν οι Πολιτικοί συμβούλους επιχειρηματίες, μέντιουμ, αστρολόγους, άνομα και πολύχρωμα συμφέροντα, από το να έχουν συμβούλους Πνευματικούς Πατέρες;

-Δεχθήκατε επικρίσεις από συναδέλφους σας για αυτή την πρωτοβουλία σας;

- Κατά πρόσωπον, όχι! Μάλιστα Επίσκοποι και Κληρικοί με επαινούν και με προτρέπουν να συνεχίσω. Πίσω «από την πλάτη μου», όμως, πληροφορούμαι πως κάποιοι λένε και διαδίδουν αντίθετα. Εύχομαι να γινόταν ένας ευρύς δημόσιος διάλογος γι’ αυτό το θέμα. Αν είχαμε όλοι οι Κληρικοί συναντίληψη και κατανοούσαμε ποιά είναι η επιτακτική ανάγκη για την Πατρίδα μας, στις επόμενες κιόλας εκλογές θα ήσαν πνευματικοί άνθρωποι στην Κυβέρνηση!

-Ποιές οι προτάσεις σας για τη διακυβέρνηση της Χώρας; Πώς πρέπει να κυβερνηθεί αυτός ο τόπος;

- Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα βρίσκεται στο νέο φυλλάδιο της «ΚΟΙΝΩΝΙΑ», και υπάρχει και στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της. Το πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα θα κυκλοφορηθεί σύντομα. Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να απαντήσω στο ερώτημά σας, αλλά θα αρκεσθώ σε κάποιους ενδεικτικούς άξονες:
1.Μία γλώσσα των πολιτικών προς τους μέσα και προς τους έξω. ΄Οποιος πολιτικός χρησιμοποιεί διγλωσσία έχει να κρύψει κάτι από τον λαό του. Αυτός εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα. Είναι πράκτορας άλλων.
2. Γνώση της αξίας, της ιστορίας και των Παραδόσεων του Γένους μας ώστε να ανυψώσουμε την πνευματικότητα του λαού μας και να γίνουμε ισότιμοι συνομιλητές προς τους εταίρους μας και όχι μειονεκτικοί και κομπλεξικοί. Ιστορικές απόψεις, όπως του κ. Πάγκαλου, που απεφάνθη ότι συνεχιστές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είναι οι …Οθωμανοί(!) είναι η απόδειξη του ότι όχι μόνο εκπροσωπείται η Βουλή μας από ανθρώπους που δεν χρειαζόμαστε αλλά και από ανθρώπους επικίνδυνους.
3. Αληθινή ανεξιθρησκία στην Παιδεία. Διαφορετικά Σχολεία, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του καθενός και όχι γενικευμένη αθεΐα σαν πρόσχημα μιας κακοποιημένης ανεξιθρησκίας.
4. Οικονομική πολιτική για όλους και όχι για λίγους. Δεν είναι δυνατόν να φορολογείται ένας μισθός υπαλλήλου πού ξοδεύεται σε βασικές ανάγκες προτού λήξει ο μήνας. Η φορολογία πρέπει να γίνεται στο πλεόνασμα και όχι στο υστέρημα των ανθρώπων. Φορολογούνται τα πλούτη, όχι τα χρήματα αξιοπρεπούς διαβιώσεως. Μια οικογένεια με 3-4 παιδιά και χωρίς ιδιόκτητο σπίτι δεν μπορεί να ζήσει σήμερα με στοιχειώδη αξιοπρέπεια με λιγότερα από 40.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» έχει έτοιμες λύσεις σε όλους τους τομείς, που δεν είναι του παρόντος να εκτεθούν.

-Να υποθέσουμε ότι, αρκετοί θα σας χαρακτήρισαν «Νέο Παπαφλέσσα».

- Δεν έχουν σημασία τα επίθετα που μου αποδίδονται ή θα μου αποδοθούν. Εκείνο που προέχει είναι να κατανοηθούν σωστά αυτά που πρεσβεύω και να μου υποδειχθεί το πού σφάλλομαι. Δόξα τω Θεώ, δεν αισθάνομαι αλάθητος. Θέλω, όμως να μου υποδειχθούν τα λάθη μου και όχι να μου απαντούν «δεν είναι έτσι», χωρίς να μπορούν να μου ειπούν το πώς είναι.

- Είστε ικανοποιημένος από τα ποσοστά που έλαβε στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις που συμμετείχε η παράταξη σας. Δεδομένου ότι, μία φορά ήταν στις Εθνικές και η δεύτερη στις δημοτικές εκλογές.

- Η Παράταξη έλαβε μέρος και στις Ευρωεκλογές, δηλαδή σε τρείς αναμετρήσεις. Είμαι ικανοποιημένος από τα ποσοστά, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που συγκεντρώθηκε τα ποσοστά αυτά. Παντελής έλλειψη προβολής. Ελάχιστα τηλεοπτικά λεπτά σε ώρες που δεν υπήρχε ακροαματικότητα. Ο λαός δεν γνωρίζει την ύπαρξη της Παρατάξεως. Όλα τα Μ.Μ.Ε. εφαρμόζουν με ομοφωνία «ομερτά» με σκοπό να μη μάθει ο λαός μας ότι υπάρχει στην πολιτική σκηνή κάτι εντελώς καινούριο. Κάτι έξω από το «σύστημα» αλλά από τα σπλάγχνα του λαού. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι όποιος πληροφορείται για την Παράταξη δεν απομακρύνεται από αυτήν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις Ευρωεκλογές έλαβε περίπου 8000 ψήφους, μετά από σύντομη στόμα με στόμα πληροφόρηση, και στις Εθνικές εκλογές, που έγιναν σε τρείς μήνες μετά (και όλοι έλεγαν ότι τα ποσοστά της θα πέσουν γιατί στις Ευρωεκλογές ισχύει η χαλαρή ψήφος), έλαβε 11000 ψήφους! Στις Δημοτικές εκλογές, που έλαβε μέρος μόνο στην Αθήνα, τα ποσοστά της πενταπλασιάσθηκαν!

-Οργανωτικά το κόμμα σας, πως λειτουργεί; Γραφεία, εκπρόσωποι, συμβούλια οικονομικοί υποστηρικτές.

- Η οργάνωση φαίνεται στην ιστοσελίδα Koinwnia.com. Υπάρχουν Γραφεία στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Άμφισσα, τα οποία συντηρούν με το υστέρημά τους στελέχη της Παρατάξεως. Μεγάλοι χορηγοί δεν υπάρχουν γιατί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος είναι το να μη υπάρχει οποιαδήποτε δέσμευση σε κανένα και από κανένα.

-Για να γίνει κάποιος μέλος, να συμμετέχει ενεργά στο κόμμα σας, ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί;

- Για να γίνει απλό μέλος πρέπει να αποκηρύξει τη Μασονία και κάθε μορφής αποκρυφισμό, γιατί αυτά είναι τα εκκολαπτήρια των ολετήρων του Γένους. Βεβαίως πρέπει να έχει καθαρό ποινικό μητρώο και την καλή μαρτυρία και σύσταση πνευματικών ανθρώπων. Για να συμμετάσχει πιο ενεργά απαιτούνται και άλλες προϋποθέσεις αλλά και ικανότητες.

-Αν ήσασταν σήμερα Πρωθυπουργός, τι θα κάνατε για να σωθεί η Ελλάδα από τη Κρίση;

- Σας είπα ότι ο Κληρικός δεν επιτρέπεται και δεν πρέπει να γίνει κοσμικός Άρχων. Ωστόσο για να μη θεωρήσετε την απάντησή μου υπεκφυγή, θα σας μεταφέρω το σκεπτικό των πολιτικών της Παρατάξεως «ΚΟΙΝΩΝΙΑ».Τα πρώτα βήματα: Άμεση αποσύνδεση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση και χορήγηση δικαιοδοσιών στους δικαστές ώστε να εισαχθούν σε δίκη –σε πολιτικά και όχι ειδικά Δικαστήρια– όλοι οι πολιτικοί της τελευταίας 30ετίας, που ενέχονται σε οικονομικά αδικήματα απιστίας κατά του Δημοσίου, με την κατηγορία της Εσχάτης Προδοσίας! Άμεση αποσύνδεση του Στρατού από την Κυβερνητική εξάρτηση της Επετηρίδος του ώστε να αποκαλυφθούν οι καταχρήσεις και οι «προμήθειες» σε στρατιωτικό και λοιπό εξοπλισμό της τελευταίας 30ετίας και να εισαχθούν σε δίκη οι υπαίτιοι. Άμεσος έλεγχος του Αθλητισμού και της Διαχειρήσεως όλων των Στοιχημάτων και έλεγχος της Διαχειρήσεως των Ασφαλιστικών Ταμείων της τελευταίας 30ετίας και εισαγωγή σε δίκη των ενεχομένων. Δήμευση των περιουσιών των καταδικασθέντων και ισόβια κάθειρξή τους. Τα έσοδα του Δημοσίου μόνο μετά τις ενέργειες αυτές θα ανέλθουν σε τρισεκατομμύρια! Αυτά, βεβαίως, για να επιχειρηθούν θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να παραμείνει τουλάχιστον για ένα χρόνο έγκλειστος και να επικοινωνεί με τον λαό μόνο δια Τηλεοράσεως, διότι κινδυνεύει να δολοφονηθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Η διάβρωση του Κρατικού ιστού είναι απίστευτα εκτεταμένη!


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ


ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕΡΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ
1) VARDRASKA 2) ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ 3) ΠΑΙΟΝΙΑ 4) ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
"Στην εικοσαετή διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ υπήρξαν στιγμές που είτε η Αθήνα είτε τα Σκόπια είχαν την αναγκαία βούληση και ευελιξία να αποδεχθούν συμβιβαστική λύση αλλά ποτέ ταυτόχρονα, δηλώνει στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο ειδικός διαπραγματευτής Μάθιου Νίμιτς.

Δηλώνει πάντως ότι «όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν πρόκειται να προχωρήσω ελαφρά τη καρδία στην κατάθεση νέας πρότασης, εκτός εάν έχω σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μια τέτοια κίνηση εκ μέρους μου, και καταλήξω στο συμπέρασμα ότι αυτή έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή και από τις δυο πλευρές ως βάση διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Νίμιτς εκτιμά θετικά ότι η κυβέρνηση Καραμανλή αποδέχθηκε τη σύνθετη ονομασία αλλά και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εγκαινίασε απευθείας επαφές με τον ομόλογό του.

Ως ενέργεια που αυξάνει την ένταση, ο κ. Νίμιτς δείχνει να θεωρεί την ανέγερση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Τέλος δηλώνει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για ποιο λόγο η κυβέρνηση Μπους αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία».-

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ


Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Κάποιοι λένε ότι είναι η γνωστή τακτική εκφοβισμού, τύπου Δαμανάκη, για να καταπιούν οι Έλληνες τα μέτρα-δηλητήριο που θα τους σκοτώσουν, φοβούμενοι μια μεγάλη οικονομική ταραχή που μπορεί να επιφέρει μια αλλαγή νομίσματος τόσο βίαια.

Όπως φαίνεται όμως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και οι “ εταίροι” μας, που έτσι κι αλλιώς αποφασίζουν για μας, σκέφτονται να μας αποβάλλουν από το ευρώ και μαζί μ’ εμάς και άλλες χώρες της περιφέρειας.

Πρόκειται για την απόλυτη ελληνική ξεφτίλα, αφού μιλάμε για μια ατιμωτική αποπομπή, και παράλληλα το ξεβράκωμα των γελοίων παπαγάλων-ειδημόνων, που από εποχής Σημίτη προσπαθούσαν να πείσουν, και το κατάφεραν σε πολύ μεγάλο βαθμό, ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης… (Απλά εμείς τότε αυτόν τον σκληρό πυρήνα δεν τον μεταφράσαμε στα αγγλικά, hard core, για να καταλάβουμε τί μας περιμένει…)

Όλες οι φωνές ανθρώπων που αντιμετώπιζαν ψυχρά και λογικά το θέμα, χωρίς κορώνες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, κι αμφισβητούσαν ότι ένα τόσο σκληρό νόμισμα θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη σε μια οικονομία όπως αυτή της Ελλάδας, έπεφταν στο κενό και χάνονταν στις φιέστες που γίνονταν μετά τα μαγειρέματα των swaps Σημίτη – Goldman Sachs – εταίρων.

Τώρα έρχονται οι ίδιοι Ευρωπαίοι που μας δέχτηκαν στην Ευρωζώνη και αντιλαμβάνονται ότι οικονομίες σαν την Ελλάδα πρέπει να έχουν υποτιμημένο νόμισμα για να είναι πιο ανταγωνιστικές!!!!

Μα καλά ρε γελοίοι αυτό εγώ το έμαθα στο λύκειο στο μάθημα των Αρχών Οικονομίας και μάλιστα θυμάμαι να μας εξηγεί η καθηγήτρια το παράδειγμα της Ιαπωνίας που υποτιμά οικειοθελώς το νόμισμά της για να κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της. Εσείς με 20 πτυχία οικονομίας και 50 μεταπτυχιακά και διδακτορικά δεν καταλάβατε σε τί περιπέτειες μπαίνει η Ελλάδα με την ένταξή της στο ευρώ;

Πέρα όμως από την οργή μου για τα λάθη, τα μαγειρέματα και την ευρωπροπαγάνδα του 2000 ας σταθούμε λίγο στο τί σκέφτονται να κάνουν σήμερα οι δανειστές μας πλέον και όχι εταίροι. Θέλουν λοιπόν να βγάλουν τις χώρες της περιφέρειας από το Ευρώ και να δημιουργήσουν ένα παράλληλο ευρώ για εμάς, υποτιμημένο περίπου κατά 20% σε σχέση με το κανονικό ευρώ που θα έχουν οι ισχυρές χώρες… Κι αυτό λένε για να βοηθήσουν την ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες!

Πάλι δηλαδή θα οδηγηθούμε σε μια “ φιξαρισμένη” ισοτιμία, χωρίς να ελέγχουμε την νομισματική μας πολιτική που προφανώς θα ελέγχεται από τις Βρυξέλλες.

Η εμμονή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε ελεγχόμενα νομίσματα είναι θεμελιώδης για την εφαρμογή τους.

Μην ξεχνάμε ότι και στην Αργεντινή η εκεί κυβέρνηση δεν μπορούσε και να ήθελε να ασκήσει νομισματική πολιτική, γιατί είχαν φροντίσει οι Αργεντίνοι προδότες του λαού τους να συνδέσουν με σταθερή ισοτιμία 1:1 το αργεντίνικο πέσος με το αμερικάνικο δολάριο, πράγμα που αποτέλεσε και την ταφόπλακα στην αργεντίνικη ανάπτυξη και την οδήγησε σε καταστάσεις που παρόμοιες ζούμε σήμερα εμείς.

Τυχαίο λοιπόν που ακόμη κι αν είμαστε στο χείλος της καταστροφής θέλουν να μας επιβάλλουν ένα ελεγχόμενο νόμισμα;

Μπορεί να βλέπουν ότι αν παραμείνουμε στο ευρώ θα έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και οι ίδιοι, αλλά για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν κάνουν κουβέντα απλά γιατί τότε αποκτούμε την ελευθερία να δώσουμε ανάπτυξη στην οικονομία μας, να εξάγουμε τα προϊόντα μας φτηνά και να απαγκιστρωθούμε από τις εξαρτήσεις μας.

Άποψή μου είναι ότι δεν έπρεπε ποτέ να μπούμε στο Ευρώ. Αν είχαμε μείνει στην δραχμή θα ήμασταν τώρα ένας φτηνός παράδεισος για τους Ευρωπαίους τουρίστες, τα ελληνικά προϊόντα θα ήταν ανταγωνιστικότερα έξω και δεν θα είχαν φτάσει οι τιμές στα ύψη μέσα στην χώρα. Πλούσιοι μπορεί να μην ήμασταν αλλά δεν θα ‘μασταν και τόσο φτωχοί!

Η μόνη λύση που μας απομένει τώρα, εφόσον γίνεται αντιληπτό ότι το ευρώ δεν μας σηκώνει είναι να επιστρέψουμε στην δραχμή, σε ένα εθνικό νόμισμα που εμείς θα ελέγχουμε, θα μπορούμε να το υποτιμήσουμε για να αποτελέσει το πάτημα για την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο, και πρέπει να γίνει με ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο, αλλά με φτηνό νόμισμα η ανάπτυξη και οι ξένες επενδύσεις που τόσο θέλουν οι πολιτικοί μας θα είναι πολύ πιο εύκολες να επιτευχθούν.

Οι λύσεις που μας ετοιμάζουν για ευρώ δύο ταχυτήτων με ένα “ σκληρό”για τους δυνατούς και ένα “ μαλακό” για τους αδύναμους είναι η μετεξέλιξη της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθούμε υπό τις ευλογίες των δανειστών μας, που μας οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση για να μας αγοράσουν όσο πιο φτηνά μπορούν…

Όταν στα 2000 μας έβαλαν στο Ευρώ, αναρωτιόμασταν όλοι πως θα επιβιώσουμε, αλλά και με τι εχέγγυα μπαίναμε στην ΟΝΕ. Μας έβαλαν, μας εγκατέλειψαν και κατάφεραν τα 50λεπτά=ένας μαϊντανός να γίνουν 50cents=ένας μαϊντανός. Δεν είναι θαυμάσιο;. Κι εκεί που τα κουτσοκατάφερνες με τρία παιδιά και 350.000δρχ, τώρα δεν έβγαινες. Αν οι Γερμανοί επιχειρήσουν ένα κάποιο EUROSUD υποβαθμισμένο κατά 20% ή άλλο ποσοστό θα είναι η τέλεια υποταγή, δουλικά των Αγγλοσαξώνων και θα είναι τεράστιο λάθος μας. Αν είναι να γίνει κάτι, τότε αναπόφευκτα θα είναι η επιστροφή στην δραχμή. Αλλά με όρους και αντιστοιχίσεις πολύ πρεσεκτικές γιατί αλλιώς θα γίνουμε πολύ χειρότερα. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι υπεύθυνοι σκέπτονται το γενικό καλό και όχι ολίγων καταφερτζήδων, “ Λαδοβούλγαρων”. Από εδώ το φέραμε, από εκεί το φέραμε πάλι στο υπογάστριό τους όνομα και πράξη θα είμαστε. Ατιμώρητοι όλοι οι υπεύθυνοι γι αυτό το χάλι, και τους δεχόμαστε και σωτήρες.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ


Οι Μασσαλιώτες, κάτοικοι της σημαντικότερης πόλης της Γαλλίας δεν ξεχνούν την πατρίδα τους την Ελλάδα. Το 634π.Χ. Έλληνες από τη Φώκαια...

της Ιωνίας, βροειοδυτικά της Σμύρνης, έκτισαν τη Μασσαλία.

Έκτοτε οι Φωκαείς σε κάθε τους νίκη έκαναν πλούσια αφιερώματα στο ιερό της μητρόπολής τους, που βρίσκονταν στους Δελφούς. Σήμερα 2.500 χρόνια μετά, ο θησαυρός τους που φυλάσσεται στο Μουσείο των Δελφών, θα μεταφερθεί στην Γαλλία για να παρουσιαστεί σε έκθεση που θα γίνει, μιας και η Μασσαλία κηρύχθηκε πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης για το 2013.

ΝΑΥΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ Η ναυτική παράδοση και κληρονομιά είναι από τα πολυτιμότερα κομμάτια της εθνικής και πολιτιστικής μας περιουσίας. Στην ιδέα αυτή βασίστηκε η ίδρυση του Ν.Μ.Λ.. Έτσι ξεκίνησε η Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Λιτοχώρου το 1995, με σκοπό την διάσωση, διαφύλαξη της Ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιτοχώρου.

Απο το 1995 έως το 2002 έγινε μεγάλη προσπάθεια και συγκεντρώθηκαν τα περισσότερα κειμήλια των Λιτοχωρινών Ναυτικών. Από το 2002 έως το 2004 συγκεντρώθηκαν τα εκθέματα της Εμπορικής Ναυτιλίας. Το 2004 ιδρύεται Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.

Το τελευταίο διάστημα το μουσείο φιλοξένησε τρεις εκθέσεις, ξεχωριστής σπουδαιότητας η κάθε μια, οι οποίες συγκέντρωσαν τα βλέμματα όσων ασχολούνται με το αντικείμενο και όχι μόνο.

Πρόκειται για τις εκθέσεις: «Χαρτογράφηση ελληνικών νησιών 16ος-20ος αιώνας μ.Χ.», «Θωρηκτό καταδρομικό Γ. Αβέρωφ-100 χρόνια ιστορία» και «Αυθεντικά ομοιώματα ξυλοναυπηγικής Δ. Μάρα & Α. Παρλίτση».

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου Νίκος Βλαχόπουλος δηλώνει υπερήφανος για τις εκθέσεις που παρουσιάστηκαν συμπληρώνοντας ότι και το 2012 που έρχεται θα υπάρξουν σημαντικά εκθέματα με αφορμή τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση.
Η πρώτη έκθεση καθώς και μόνιμα εκθέματα του μουσείου αποδεικνύουν ότι υπάρχουν γραπτά στοιχεία για τη Λιτοχωριανή ναυτιλία από τον 16ο αιώνα και μετά. Άλλωστε για περισσότερο από δύο χιλιετίες ο Θερμαϊκός και το Αιγαίο έχουν ξεχωρίσει ως χώρος ιδανικός για ναυτεμπόριο.

Το θωρηκτό Γ.Αβέρωφ είναι μια ιστορία από μόνο του, με σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Μακεδονίας κατά τους βαλκανικούς πολέμους, αλλά και σε άλλες στιγμές του ελληνικού κράτους. Σκοπός του μουσείου είναι να επαναφέρει την έκθεση αυτή και στο εγγύς μέλλον.

Με την τρίτη έκθεση φιλοδοξία του μουσείου είναι, να αποκομίσουν οι επισκέπτες του πλήρη εικόνα και γνώση της ξυλοναυπηγικής τέχνης των καραβομαραγκών όλων των εποχών, απο τη μινωϊκή έως την εποχή του ατμού. Αυτή τη στιγμή και μέχρι το 2012 φιλοξενούνται πιστοποιημένα ομοιώματα αυθεντικών σκαριών τριών χιλιετιών.

Το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου στήθηκε με στόχο να εξιστορήσει τον τόπο, αλλά και να ενδυναμώσει την έννοια «έθνος» συγκεντρώνοντας, διασώζοντας και διαδίδοντας ότι κειμήλιο απέμεινε σε κασέλες, σεντούκια και ανώγεια ναυτικών σπιτιών. Πέρα από τα όποια υλικά, μέσα στο χώρο αυτό διατηρούνται και άυλα δείγματα πολιτισμού.
Ξεχωριστός σκοπός του Ν. Μ. Λ. είναι και η απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής σε αυτούς που δημιούργησαν αυτή την παράδοση. Θεωρήθηκε ως επιβεβλημένη υποχρέωση σε μας που συνεχίζουμε, αλλά και παρακαταθήκη για αυτούς που θα έρθουν για να συνεχίσουν.

Σαν ναυτικός φορέας βεβαίως, αποσκοπεί στον «να ξυπνήσει τον Οδυσσέα που κρύβει κάθε ελληνόπουλο μέσα του, ώστε να αγαπήσει τη θάλασσα, τόσο σαν πηγή εθνικής υπερηφάνιας, όσο και σαν πορεία επαγγελματικής ανέλιξης. Η θάλασσα αναδεικνύει τους έλληνες».

Να υπενθυμίσουμε ότι το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου είναι καταχωρημένο στο Υπουργείο Πολιτισμού σαν φορέας σύγχρονης Ναυτικής Πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως τέτοιος εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία της Λιτοχωρίτικης Ναυτικής κληρονομιάς και της Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More