ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ


ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ


Ο ανθελληνισμός σε όλο του το μεγαλείο. Οτιδήποτε θυμίζει τις ελληνικές μας ρίζες έβαλαν σκοπό, οι πολιτικάντηδες όλων των αποχρώσεων, να ξεγράψουν. Επόμενως στόχος τώρα είναι η νεολαία μας, εκεί που στηρίζεται το μέλλον μας σαν λαός. Τα σχόλια είναι περιττά, και τα συμπεράσματα δικά σας. Εμείς από την πλευρά μας να θυμίσουμε τις δηλώσεις του Χένρι Κίσιγκερ: "Ο Ελληνικός λαός είναι ατίθασος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει". Πιο κάτω παρουσίαζουμε αυτούσια την είδηση όπως την βρήκαμε στην σελίδα της εφ. Φιλελεύθερος σε σχέση με την έναρξη σε λίγες μέρες της νέας σχολικής χρονιάς:

"Οι περίοδοι διδασκαλίας των Ελληνικών μειώνονται στην Α’ και Β’ Δημοτικού, κατά μια μειώνονται οι ώρες των Μαθηματικών σε όλες τις τάξεις, ενώ τα πρωτάκια θα μαθαίνουν Αγγλικά, με το που θα περάσουν το κατώφλι του σχολείου τους. Τα μαθήματα της Γεωγραφίας καθώς και της Αγωγής Ζωής επίσης αναβαθμίζονται, αφού θα διδάσκονται κι αυτά από την Α’ τάξη και τέλος, στο σχολικό πρόγραμμα εισάγεται η ζώνη της «εμπέδωσης», με στόχο την ενίσχυση των μαθητών που έχουν αδυναμίες αλλά και τη διεκπεραίωση της κατ’ οίκον εργασίας.

Τα πιο πάνω προβλέπει η αναθεωρημένη πρόταση της Επιτροπής Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων (ΕΔΑΠ) για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των Δημοτικών, την οποία θα μελετήσει το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ στη σημερινή του συνεδρίου. Τα μέλη του Συμβουλίου θα κληθούν να τοποθετηθούν και εκτός απροόπτου υπολογίζεται ότι μέχρι το απόγευμα η ηγεσία των δασκάλων θα έχει διαμορφώσει την τελική της θέση. Απώτερος σκοπός η επίτευξη συμφωνίας, έτσι ώστε το νέο ωρολόγιο να αντικαταστήσει το υφιστάμενο από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Με βάση την πρόταση της ΕΔΑΠ, οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται κατά μια την εβδομάδα και από 35 γίνονται 34. Το μάθημα των Ελληνικών μετονομάζεται σε «Ελληνικά/Λογοτεχνία/Θέατρο» ενώ η Γεωγραφία θα περιλαμβάνει και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Όσον αφορά στα Αγγλικά, αποκτούν θέση σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, από μια ώρα την εβδομάδα στις Α’, Β’ και Γ’ και από δύο ώρες στις Δ’, Ε’ και Στ’.

Σχετικά με το μάθημα Σχεδιασμός και Τεχνολογία/Αγωγή Υγείας, που θα διδάσκεται στην πέμπτη και έκτη τάξη, η αρμόδια Επιτροπή εξηγεί πως δεν θα διδάσκεται ενιαίο στα παιδιά αλλά κατά τη διάρκεια του δίωρου αυτού η τάξη θα σπάζει και τα μισά παιδιά θα κάνουν Σχεδιασμό και Τεχνολογία και τα άλλα μισά Αγωγή Υγείας.

Η ΕΔΑΠ σημειώνει ακόμα ότι, κατά τη διάρκεια της ζώνης «Αγωγή Ζωής», τα παιδιά επίσης θα χωρίζονται σε ομάδες και θα εμπλέκονται σε σχετικές δραστηριότητες. Τονίζει ότι η συγκεκριμένη ζώνη θα είναι ευέλικτη και θα παρέχει τη δυνατότητα στους δασκάλους να λειτουργούν αυτόνομα. Να σημειωθεί ότι στην ΠΟΕΔ κατατέθηκε και δεύτερη πρόταση για το ωρολόγιο πρόγραμμα από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της ΕΔΑΠ Μαίρη Κουτσελίδη, η οποία διαχώρισε τη θέση της από την υπόλοιπη Επιτροπή."

ΜΙΑ ΑΛΛΗΘΕΙΑ



Εκτός από τα παιδάκια και τα ανέκδοτα που κυριάρχησαν στο δείπνο του Καραμανλή στην ταβέρνα του Ποταρή στο χωριό Κουνουπιά Αρκαδίας, εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός σ' έναν οπαδό της Ν.Δ. που τον πλησίασε και τον ρώτησε.

«Πρόεδρε γιατί πήγες σε εκλογές αφού γνώριζες ότι θα χάναμε;».

Ο Καραμανλής τον κοίταξε και χωρίς να χάσει χρόνο του απάντησε.

«Γιατί θα με τρώγανε...»

Η συγκεκριμένη απάντηση έρχεται να ενισχύσει την άποψη που διατυπώνουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Καραμανλή, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικάνοι είχαν αποφασίσει πολύ πριν από τις εκλογές να τελειώνουν με τον πρώην πρωθυπουργό.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΜΩΣ ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ;

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΠΑΤΕΝΤΕΣ


Εφευρετικοί, αλλά... μακριά από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών (ΕPO), φαίνεται ότι παρέμειναν στη δεκαετία 2000-2009 οι Έλληνες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση πατέντας για τις εφευρέσεις τους υπό την ελληνική «σημαία». Συγκεκριμένα, στο εν λόγω διάστημα, οι Έλληνες κατοχύρωσαν μόλις 198 πατέντες στο EPO (εκ των οποίων 24 το 2009), έναντι 259, π.χ., για την Τουρκία (59 πέρυσι), η οποία ξεκίνησε από την ίδια «αφετηρία», σύμφωνα με στοιχεία, που άντλησε το ΑΠΕ - ΜΠΕ από την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών. Κι ενώ η Ελλάδα εμφανίζεται στάσιμη σε αυτό το πεδίο, σχεδόν τετραπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών του ΟΟΣΑ είναι ο αριθμός των ευρεσιτεχνιών, που έχουν κατοχυρωθεί από Έλληνες, μαζί με «συν-εφευρέτες» (σ.σ. «co-inventors» στο πρωτότυπο κείμενο) από ξένες χώρες, όπως προκύπτει από την πιο πρόσφατη διαθέσιμη μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Παράγουμε τεχνογνωσία επ’ αμοιβή για ξένους κι ας μην κατοχυρώνουμε αρκετές πατέντες ως Ελλάδα»

«Από εφευρετικότητα δεν πάμε καθόλου πίσω και η δυναμική των Ελλήνων μηχανικών είναι εξαιρετικά ισχυρή. Απλά δεν κατοχυρώνουμε τις πατέντες μας ως Ελλάδα. Όπως προκύπτει από την έρευνα, είμαστε 3,5-4 φορές πάνω από τον μέσο όρο των κρατών του ΟΟΣΑ ως προς τις πατέντες που κατοχυρώνονται με ξένους ‘συνεφευρέτες’ για λογαριασμό τρίτων», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ομάδας μελετών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), Βαγγέλης Αχιλλόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο πολλές είναι οι πληρωμένες έρευνες, που ανατίθενται σε Έλληνες ερευνητές από ξένες εταιρίες.

Κατά τον ίδιο, αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στα στοιχεία της μελέτης τους ΟΟΣΑ: η Ελλάδα ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού, σε σχέση με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, που χρηματοδοτούνται εντός της χώρας από το εξωτερικό, είτε πρόκειται για κοινοτικά κονδύλια είτε για αναθέσεις μελετών και έργων από επιχειρήσεις του εξωτερικού σε ελληνικά ιδρύματα και ερευνητές.

«Παράγουμε τεχνογνωσία για τους ξένους επ' αμοιβή, γιατί η δραστηριότητα των venture capitals, που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι ελάχιστη. Δεν έχουμε τη δομή να ''αρπάξουμε'' τις ιδέες μας, χρηματοδοτώντας την έρευνα», πρόσθεσε.

Όπως τονίζεται στη μελέτη του ΟΟΣΑ, «αν και ο αριθμός των ερευνητών σε επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 10% ετησίως στην Ελλάδα στο διάστημα 1995-2005, σε επίπεδο αποτελεσμάτων έρευνας, τόσο οι επιστημονικές δημοσιεύσεις, όσο και οι πατέντες, παρέμειναν κάτω από τον μέσο όρο».

Ο "τρελός του χωριού", τα 66.000 ευρώ και οι patent attorneys

Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία από τη μελέτη του EPO, η κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών από Έλληνες κατοίκους φαίνεται ότι παραμένει στάσιμη γύρω στις 20 ετησίως (σ.σ. εκ των οποίων μόνο οι μισές υπολογίζεται ότι είναι "τριαδικές", δηλαδή κατοχυρωμένες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία), μετά την απότομη άνοδο του 2001-2002.

Η Ελλάδα κατοχύρωσε 24 πατέντες πέρυσι, όσες η Πορτογαλία και η Κύπρος, έναντι 28 το 2008, 15 το 2007, 30 το 2006, 15 το 2005, 28 το 2004, 27 το 2003, από 13 το 2002 και το 2001 και μόλις πέντε το 2000. Η έλλειψη χρηματοδότησης δεν αποτελεί, βέβαια, τον μοναδικό αποτρεπτικό παράγοντα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών "πάνω" στις εφευρέσεις.

Εξίσου ισχυρό αντικίνητρο αποτελεί, κατά τον κ.Αχιλλόπουλο, η εσφαλμένη νοοτροπία που υπάρχει στην Ελλάδα για τους εφευρέτες (σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται ακόμη σαν "οι τρελοί του χωριού", ενώ οι κάτοχοι διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δεν κινητροδοτούνται καθ΄οιονδήποτε τρόπο). Επίσης, το υψηλό κόστος κατοχύρωσης της τριαδικής πατέντας (μπορεί να ανέλθει μέχρι και στα 66.000 ευρώ από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας), αλλά και η έλλειψη "patent attorneys", δηλαδή ειδικών συμβούλων-αντίκλητων, που συντάσσουν τα απαιτούμενα έντυπα και έγγραφα. Στο σχετικό εγχειρίδιο του ΟΟΣΑ επισημαίνεται ότι, με βάση έρευνα του 2004, το κόστος απόκτησης μιας "στάνταρντ" ευρωπαϊκής πατέντας (με απευθείας συμπλήρωση της αίτησης στο EPO ή επέκταση προϋπάρχουσας εθνικής αίτησης πατέντας), ανέρχεται σε 30.530 ευρώ. Στη δε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος ακολουθήσει την προτεινόμενη -και θεωρούμενη ως σωστότερη- διαδικασία μέσω του WIPO (Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας), η απαιτούμενη δαπάνη φτάνει τα 46. 700 ευρώ.

Για την έγκριση από το αντίστοιχο αμερικανικό γραφείο (USPTO) θα πρέπει να πληρώσει άλλα 10.250 ευρώ, ενώ στην περίπτωση του ιαπωνικού οργανισμού (JPO) το αντίστοιχο ποσό είναι 5.460 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το υψηλό κόστος μετάφρασης (ακόμη και 400 ευρώ/σελίδα για τη μετάφραση στα ιαπωνικά, όπως διευκρινίζει ο κ.Αχιλλόπουλος).

Η Τουρκία, η Κύπρος, τα Βαλκάνια και η σλοβενική «εξαίρεση»

Αντίστοιχα, η γειτονική Τουρκία, που το 2000 είχε κατοχυρώσει τρεις πατέντες στο EPO και το 2001 καμία, έφτασε πέρυσι στις 59, έναντι 49 το 2008.

Η δε Κύπρος, παρά τον πολύ μικρότερο σε σχέση με την Ελλάδα πληθυσμό της, κατοχύρωσε 24 ευρεσιτεχνίες πέρυσι, από 14 το 2008, ακολουθώντας σχεδόν συνεχή ανοδική πορεία μετά το 2001, όταν είχε μόλις δύο.

Αποθαρρυντική είναι η κατάσταση στα Βαλκάνια και τις περισσότερες από τις χώρες-μέλη της τελευταίας κοινοτικής διεύρυνσης. Η Βουλγαρία είχε κατοχυρώσει πέρυσι μόλις πέντε πατέντες, η Εσθονία οκτώ, η Κροατία 15, η Λιθουανία και η πΓΔΜ καμία, η Ρουμανία τέσσερις και η Σλοβακία εννέα.

Εξαίρεση φαίνεται ότι αποτελεί η Σλοβενία, που το 2009 κατοχύρωσε στο EPO περισσότερες πατέντες από ό,τι η Ελλάδα (28 από μόλις τρεις το 2000), ενώ καλή είναι επίσης η πορεία της Ουγγαρίας (38) και της Πολωνίας (33).

Χιλιάδες οι πατέντες στη Γερμανία, θεαματική αύξηση στην Κίνα

Στο άλλο "άκρο" βρέθηκε και πέρυσι η Γερμανία με 11.384 ευρωπαϊκές πατέντες σε μόλις έναν χρόνο, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής (11.352), την Ιαπωνία να έπεται με 9.439 και τη Γαλλία να ακολουθεί με 4.031.

Η Κίνα, παρά τη θεαματική αύξηση κατοχυρωμένων ευρεσιτεχνιών μεταξύ 2000 και 2009, παραμένει προς το παρόν μη «απειλητική». Το 2009 κατοχύρωσε 351 πατέντες από μόλις 11 το 2000, 10 το 2001 και 26 το 2002, με την πρώτη "έκρηξη" στον αριθμό τους να γίνεται το 2003, όταν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2002.

Η λίστα των 100 πιο δραστήριων αιτούντων για κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών στο EPO, επιβεβαιώνει την εικόνα γερμανικής, αμερικανικής, ιαπωνικής και γαλλικής υπεροχής, με πρωταγωνίστριες τις πολυεθνικές εταιρίες των τεσσάρων χωρών, αλλά και της Κορέας.

Η πρωτοκαθεδρία της Philips και ο υπάλληλος - εφευρέτης

Σε σύνολο 134.542 αιτήσεων, που έλαβε πέρυσι το EPO, από 35.000 επιχειρήσεις, δημόσια ινστιτούτα, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ιδιώτες, οι 2.556 προήλθαν από τον γερμανικό κολοσσό Philips και ακολούθησαν οι επίσης γερμανικές Siemens (1.708) και BASF (1.699). Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η κορεάτικη Samsung (1.337) και στην πέμπτη η γερμανική Bosch (1.284).

H Γερμανία, αλλά ιδίως οι ΗΠΑ, φαίνεται ότι έχουν βρει τη χρυσή τομή, ώστε να παράγουν έρευνα μέσα στις επιχειρήσεις, δίνοντας σημαντικά κίνητρα στους υπαλλήλους τους.

Όπως εξηγεί ο κ.Αχιλλόπουλος, αν και οι πατέντες ανήκουν στις εταιρίες, ωστόσο αυτές υποχρεούνται να καταβάλουν στον εφευρέτη-υπάλληλό τους ποσοστό επί των εσόδων, που θα αποδώσει η ευρεσιτεχνία του. Μάλιστα, ο εφευρέτης μπορεί να καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης, χωρίς να χρειαστεί να ενημερώσει προηγουμένως την επιχείρηση.

Τί ισχύει στην Ελλάδα; Ο νόμος 1733/87 ορίζει ότι εφόσον ο εργαζόμενος σε μια επιχείρηση έχει χρησιμοποιήσει υλικά, μέσα ή πληροφορίες της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, για να κάνει την εφεύρεσή του, «ο εργοδότης δικαιούται να εκμεταλλευτεί την εξαρτημένη εφεύρεση κατά προτεραιότητα έναντι αμοιβής, προς τον εφευρέτη, ανάλογης προς την οικονομική αξία της εφεύρεσης και τα κέρδη που αποφέρει».

Ωστόσο, ο επιχειρηματίας-εργοδότης πρέπει να ενημερωθεί από τον εφευρέτη πριν αυτός υποβάλει την αίτησή του, εγγράφως. Μόνο "αν ο εργοδότης δεν δηλώσει εγγράφως στον εργαζόμενο μέσα σε τέσσερις μήνες από την παραπάνω γνωστοποίηση, ότι ενδιαφέρεται να συνυποβάλλει την αίτηση κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας, η εκμετάλλευσή της περνά αποκλειστικά στον εργαζόμενο".

Γενικά στην ΕΕ, πάντως, οι ιδιώτες "δυσκολεύονται" να κατοχυρώσουν μια ευρεσιτεχνία, συχνά συνεπεία έλλειψης οικονομικών μέσων, αλλά και της νοοτροπίας που έχει καθιερωθεί βάσει νόμου σε κοινοτικό επίπεδο, ότι δικαιούχος της πατέντας για μια εφεύρεση είναι αυτός που καταθέτει πρώτος αίτηση ("first to file") και όχι αναγκαστικά ο εφευρέτης... ("first to invent"). Αντίθετα, σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ισχύει το "first to invent" και ο εφευρέτης προστατεύεται μέχρι και 12 μήνες από την επίσημη δημοσίευση της εφεύρεσής του…

Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΑΦΓΑΝΟΣ ΟΜΑΡ ΣΟΥΛΤΑΝ

Ένας Αφγανός...φορέας και ταγός του ελληνικού πολιτισμού!


Ομάρ Σουλτάν (αριστερά)

Οι δράσεις του Μεγαλέξανδρου ήταν τα αγαπημένα του παραμύθια. Όλες οι αναφορές στην κλασική αρχαιότητα κέντριζαν το ενδιαφέρον του και ταξίδευαν τη σκέψη του. Από μικρός έγινε ταγός της ελληνικού πολιτισμού και βάλθηκε να μελετήσει τη μακρά πορεία του στον χρόνο. Η δύσκολη ελληνική γλώσσα ήταν απλώς ένας σκόπελος, που έπρεπε γρήγορα να ξεπεραστεί. Βλέπεις, δεν ήταν καν Έλληνας...

Ο Αφγανός υφυπουργός Πολιτισμού, Ομάρ Σουλτάν, σπούδασε αρχαιολόγος στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε, ως μαθητής του Ανδρόνικου*, στις ανασκαφές στην Βεργίνα, και εκείνοι, που τον γνωρίζουν καλά, τον χαρακτηρίζουν πιο Έλληνα κι από τους Έλληνες, αφού αυτό το...δέντρο είχε μακριές ρίζες. Ο ...σπόρος έπεσε στην πατρίδα του και τα κλαδιά απλώθηκαν γρήγορα ίσαμε την Ελλάδα. Γεννήθηκε στην Καμπούλ το 1949, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια, πήγε σχολείο και μυήθηκε στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

«Ξεδιπλώνοντας» την πορεία του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σουλτάν εντυπωσιάζει αρχικά με τα άπταιστα ελληνικά του.

«Από πολύ μικρός, αυτό που θυμάμαι να με συνεπαίρνει είναι η αρχαία ελληνική ιστορία. Οι ιστορίες για τον Μέγα Αλέξανδρο και όλες οι αναφορές στην κλασική αρχαιότητα, μου προκαλούσαν, πάντοτε, τεράστιο ενδιαφέρον. Μελετούσα οτιδήποτε είχε να κάνει με τον ελληνικό πολιτισμό. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη όταν το 1969, σε ηλικία 19 χρονών, κέρδισα μία υποτροφία για να σπουδάσω Αρχαιολογία, στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στη Θεσσαλονίκη»,
θυμάται.

Έφτασε στη μακεδονική πόλη άγνωστος μεταξύ αγνώστων, χωρίς να γνωρίζει λέξη ελληνικά. Ωστόσο, πέφτοντας με τα... μούτρα τις σπουδές του πολύ σύντομα έμαθε τη γλώσσα, εντάχθηκε στην πανεπιστημιακή κοινότητα, έκανε φίλους και έζησε την παραδοσιακή ελληνική φοιτητική ζωή.
«Αγαπώ την Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη έζησα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου»,
λέει και αναπολεί: «
Δε θα ξεχάσω ποτέ αυτή την περίοδο. Ήμουν ένας νέος από μια μακρινή χώρα, αλλά οι συμφοιτητές μου με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Δεν μπορώ να ξεχάσω τις παρέες, τα μαγευτικά μέρη που επισκέφθηκα, το καλό φαγητό και τη διασκέδαση, αλλά κυρίως το πανεπιστήμιο, τις σπουδές, τους καθηγητές μου και τις μοναδικές εμπειρίες στις ανασκαφές της Βεργίνας, ως φοιτητής του καθηγητή Ανδρόνικου».


Η φωνή του αλλάζει, βαραίνει, μιλάει με δέος, με βαθιά ευγνωμοσύνη για τον Μανόλη Ανδρόνικο και για την μαθητεία κοντά του, γεγονός που, ως απεδείχθη, καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του.

«Εγώ τον έβλεπα σαν ήρωα και αυτός μου φερόταν σαν πατέρας. Με χάιδευε με τα λόγια του, με βοήθησε πολύ στις σπουδές μου. Το ότι συμμετείχα κοντά του στις ανασκαφές στη Βεργίνα, ήταν κάτι που ούτε μπορούσα να φανταστώ, όταν έφυγα από το Αφγανιστάν. Δε θα ξεχάσω πότε τη σιγουριά του όταν μας έλεγε ότι εκεί που θα σκάβαμε, θα βρίσκαμε αρχαίους τάφους. Κάποιοι δεν τον πίστευαν. Όταν όμως έφερε στο φως αυτό που είχε προαναγγείλει, η χαρά και ο ενθουσιασμός του ήταν απερίγραπτος. Ήταν ένας σπουδαίος καθηγητής και ακόμα πιο σπουδαίος άνθρωπος. Του χρωστάω πολλά»,
λέει με συγκίνηση ο κ. Σουλτάν. Με ανάλογο σεβασμό μιλά και για τους άλλους καθηγητές του και για τον Δημήτρη Παντερμαλή.

Το 1975, ο νεαρός Αφγανός ολοκληρώνει τις σπουδές του και αναχωρεί για την πατρίδα του. Εκεί εργάζεται ως ανώτερος σύμβουλος της κυβέρνησης για σχεδόν δύο χρόνια. Το 1978 επιστρέφει για λίγους μήνες στην Ελλάδα και ξαναφεύγει. Τον επόμενο χρόνο, μετά το σοβιετικό πραξικόπημα στην Καμπούλ, αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εργάζεται και διδάσκει Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας έως το 2002. Εκείνη τη χρονιά και ενώ έχει κηρυχθεί ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» από τη Δύση, μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, τον καλεί η αφγανική κυβέρνηση να αναλάβει χρέη υφυπουργού Πολιτισμού. Αν και η χώρα του βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση για περισσότερα από 23 χρόνια και έχοντας επίγνωση των κινδύνων, ο κ. Σουλτάν δεν αρνείται να αναλάβει το δύσκολο υφυπουργείο.

«Κύριο μέλημά μου ήταν και είναι η διάσωση και η προώθηση του αφγανικού πολιτισμού»
, λέει και συνεχίζει:
«Όταν επέστρεψα από τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, το αρχαιολογικό μουσείο στην Καμπούλ ήταν κατεστραμμένο. Πολλά σημαντικά μνημεία μας ήταν κατεστραμμένα από τους Ταλιμπάν και τους διαρκείς πολέμους. Ο τόπος καθημαγμένος, ο κόσμος ταλαιπωρημένος και οι νέοι έπρεπε να αποκτήσουν επαφή με τον πολιτισμό τους, τον οποίο ξεχνούσαν, ή δε μάθαιναν καν, εξαιτίας τις εμπόλεμης κατάστασης. Είχα πολύ δουλειά να κάνω».


Η κουβέντα έρχεται πάλι μοιραία στον τόπο των σπουδών.

«Η Ελλάδα μας βοήθησε πολύ στην ανοικοδόμηση των μνημείων μας. Ήρθα σε επαφή με τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, και κατόπιν συνεννοήσεων η Ελλάδα εξασφάλισε 750.000 δολάρια, μέσω της Ουνέσκο, για την ανοικοδόμηση του μουσείου. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό έργο. Σήμερα επισκέπτονται το μουσείο περίπου 500 Αφγανοί μαθητές και φοιτητές την ημέρα και είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό»,
λέει.

Αφγανοί σπουδαστές φοιτούν στα ελληνικά πανεπιστήμια με υποτροφίες της ελληνικής κυβέρνησης. Τη 17η Αυγούστου υπεγράφη στην Καμπούλ, από τον Έλληνα πρέσβη, Πέτρο Μαυροειδή, και τον Αφγανό υφυπουργό Άμυνας, Μοχάμεντ Φαουζί, συμφωνία που αφορά τη φοίτηση τεσσάρων Αφγανών μαθητών σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας. «
Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και αυτή η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί»,
σημειώνει ο κ. Σουλτάν και απευθύνει πρόσκληση προς όλους, να επισκεφθούν τον τόπο του και να γνωρίσουν τον πολιτισμό του.

Μιλώντας για το όραμά του και για το πώς φαντάζεται τη χώρα του στο άμεσο μέλλον, σημειώνει με ρεαλισμό:

«Προσπαθώ με κάθε τρόπο να δώσω την ευκαιρία στους νέους Αφγανούς, να γνωρίσουν τον πολιτισμό τους, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός και παράλληλα να δείξω προς τα έξω, ότι το Αφγανιστάν δεν είναι φανατισμός, γυναίκες με μπούργκα και εξτρεμιστές, που κάνουν επιθέσεις αυτοκτονίας. Έχουμε έναν σπουδαίο αρχαίο πολιτισμό. Έχουμε 30 χρόνια πόλεμο και υποφέραμε πολύ. Δεν πιστεύω στον πόλεμο. Εγώ πιστεύω στον πολιτισμό της ειρήνης. Θέλω να δω ένα ειρηνικό Αφγανιστάν και πιστεύω ότι ο πολιτισμός είναι ένας τρόπος για να έρθει η ειρήνη». Ένας Αφγανός, αλλά ...φορέας και ταγός του ελληνικού πνεύματος, υφυπουργός Πολιτισμού δεν θα μπορούσε παρά να είναι ενημερωμένος και για την πολιτικο-οικονομική κατάσταση της χώρας της καρδιάς του. Ο Ομάρ Σουλτάν στέλνει το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας στην Ελλάδα: «Ο ελληνικός λαός, όπως και ο αφγανικός, είναι λαοί δυνατοί και περήφανοι Και οι δύο έχουν περάσει πολλά. Αν κοιτάξουμε την ιστορία, θα δούμε ότι πάντα βρίσκουμε τη δύναμη να ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες, που παρουσιάζονται. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η κρίση θα ξεπεραστεί σύντομα και θα αποτελέσει άλλο ένα κομμάτι της ιστορίας της χώρας σας. Οι Έλληνες είναι, ιστορικά, ο καλύτερος λαός της υφηλίου και θα τα καταφέρουν».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ MARCUS ALEXANDER TEMPLAR

Ο Marcus Alexander Templar μιλάει έξω απ' τα δόντια για την Ελλάδα, την ομογένεια, το Μακεδονικό, τις λανθασμένες πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και την κατάσταση στα Βαλκάνια,
- Κε Τέμπλαρ, είσαστε ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικότητας της Μακεδονίας και έχετε προσφέρει στη μάχη για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας με πραγματικά αξιόλογες εργασίες. Γνωρίζουμε ότι ένα από τα κύρια μελήματα των θιασωτών της υφαρπαγής της Ελληνικής κληρονομιάς ήταν να αποδείξουν - με ιστορικά αστήρικτα επιχειρήματα - όχι μόνο ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν διαφορετικός λαός από τους Έλληνες, αλλά και ότι οι μοντέρνοι Έλληνες, γενετικά και πολιτισμικά, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους αρχαίους. Τι έχετε να απαντήσετε λοιπόν σε αυτούς που, στην προσπάθεια «μακεδονοποίησης» της ΠΓΔΜ δε διστάζουν να ισχυριστούν ότι οι υπήκοοι του ελληνικού κράτους διαμορφώθηκαν ιστορικά από πολλούς πολιτισμούς και γλώσσες και ότι «εξελληνίστηκαν» από τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό ο οποίος επεδίωξε την πάση θυσία ομογενοποίηση και την εξαφάνιση κάθε διαφορετικότητας; (βλ. «Σύμμεικτος Λαός» του Δημήτρη Λιθοξόου)

A. Ο κ. Λιθοξόου έχει το δικαίωμα να γράφει δηλώνοντας ό,τι θέλει, απερίφραστα και ανεπιφύλακτα. Έχει γράψει ένα βιβλίο το οποίο δεν έχει καμία επιστημονική βάση και είναι πράγματι άσχετο. Ακολουθεί τη βάση της κομμουνιστικής του εκπαίδευσης και κατανόησης. Οι Σκοπιανοί κάνουν ακριβώς το ίδιο επιδεικνύοντας την εμμονή τους με την καθαρότητα του αίματος. Αν και είναι Σλάβοι με κάθε δυνατό τρόπο, έχουν εκπαιδευτεί να πιστεύουν ότι είναι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. Η λεγόμενη «Μακεδονική προσευχή» είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Ο κ. Λιθοξόου απολαμβάνει την ελευθερία που του έχει παράσχει η Ελλάδα. Θέλω να μου πει τι έχει συμβεί στους 100.000 και πλέον Έλληνες που ζουν στην ΠΓΔΜ, αλλά φοβούνται να δηλώσουν την εθνικότητά τους. Αυτό φυσικά δεν περιλαμβάνει τους Σέρβους οι οποίοι θα πρέπει να είναι περισσότεροι από 250.000.

Στην Ελλάδα, κανείς δεν δίνει προσοχή στη συγγένεια εξ αίματος. Το θέμα της ονομασίας και της μακεδονοποίησης των Σκοπίων δεν ειναι κάτι το καινούργιο στην οικογένεια μου. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη από γονείς γεννημένους στο εξωτερικό. Έχω συγγενείς στα Σκόπια, την Τουρκία και τη Συρία. Πήγα σχολείο σε διάφορες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Υπηρέτησα στον Ελληνικό Στρατό στο Πολύκαστρο, καί ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου ως ξένο. Οι αξιωματικοί του συντάγματος μου είχαν περισσότερη εμπιστοσύνη από ότι σε πολλούς Έλληνες στρατιώτες. Κάθε φορά που η μητέρα μου κι εγώ πηγαίναμε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για ψώνια, μιλούσαμε τη γλώσσα της, που είναι η διάλεκτος του Μοναστηρίου (Μπίτολα), και κανείς που μας άκουγε δεν μας είπε ποτέ τίποτα. Είμαστε Έλληνες σύμφωνα με την παράγραφο 50 του Πανηγυρικού του Ισοκράτη* και είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό. Μεγαλώνοντας ωστόσο, είχα συνειδητοποιήσει ότι ανήκω σε μια μοναδική οικογένεια. Όταν ήμουν πολύ μικρός δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί στα σπίτια των φίλων μου μιλούσαν μόνο Ελληνικά, αλλά όχι στο δικό μου. Το μυαλό μου σκεφτόταν, «τι πάει στραβά με αυτούς τους ανθρώπους;» Μιλούσαμε τέσσερις γλώσσες, Δυτικά βουλγαρικά, οθωμανικά τουρκικά, αραβικά της Συρίας, και φυσικά Ελληνικά, ως γλώσσα επικοινωνίας μας.

- Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η στάση που θα έπρεπε να έχει κρατήσει εξαρχής η Ελλάδα, και η οποία θα απέτρεπε τη διαιώνιση του ζητήματος που διχάζει τις δυο χώρες; Ήταν φρόνιμη η αποδοχή του όρου Μακεδονία στην ενδιάμεση συμφωνία για την προσωρινή ονομασία της ΠΓΔΜ ή αποτέλεσε το εφαλτήριο της μετέπειτα αδιαλλαξίας των Σκοπίων;

A. Η Ελλάδα θα έπρεπε να διατηρήσει την αρχική της θέση, απαιτώντας από τα Σκόπια να αλλάξουν το όνομά τους σε οτιδήποτε μη-Ελληνικό. Όμως όταν ο κ. Γκλίγκοροφ είπε, το 1993, ότι αν η ΠΓΔΜ κατορθώσει να αναγνωρισθεί από περισσότερες από 75 χώρες δεν θα άλλαζε η χώρα του το όνομα, καθόρισε την ημερήσια διάταξη για όλους. Οι διπλωμάτες της χώρας του ξεκίνησαν μια πολύ επιθετική διπλωματική εκστρατεία με επικεφαλής τον Τσάσουλε ο οποίος έζησε και μεγάλωσε στη Λατινική Αμερική μιλώντας τέλεια Ισπανικά Λατινικής Αμερικής.

Στην πραγματικότητα, οι Έλληνες πολιτικοί πήραν το σύνθημα και παρέμειναν απόλυτα αδρανείς και όλοι οι ΜΚΟ άρχησαν την επίθεση εναντίον της Ελλάδος με κάθε δυνατό τρόπο, ενώ όλοι οι Ελληνικά σκεπτόμενοι συμπεριλήφθησαν στην μαύρη λίστα και δέχθηκαν επιθέσεις και από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ως εθνικιστές.

Η Ελλάδα, πριν ακόμη αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, όχι μόνο έστειλε το μήνυμα στις κυβερνήσεις του εξωτερικού ότι θα συμβιβαζόταν, όχι μόνο πλήρωσε την φίρμα λόμπι 'Μάνατος & Μάνατος' στην Ουάσινγκτον να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο Κλίντον για το σκοπό αυτό, αλλά συν τω χρόνω, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαδοχικά, άμεσα και έμμεσα, και ενώ προωθούσαν το νέο Σύνδεσμο Απόδημου Ελληνισμού ώστε να αντικαταστήσει το ελληνοαμερικανικό λόμπι, αυτό που εκαναν στην πραγματικοτητα ήταν να τορπιλίσουν ο,τιδήποτε προσπάθησε να κάνει η Ελληνοαμερικανική διασπορά για τη Μακεδονία. Από τότε, οποτεδήποτε προσπαθούμε να κάνουμε κάτι, δεχόμαστε επίθεση από καταξιωμένες Ελλήνοαμερικανικές οργανώσεις κατόπιν αιτήματος των ελληνικών κυβερνήσεων. Η μόνη σχετική οργάνωση για το Μακεδονικό ζήτημα είναι η Παμμακεδονική, όμως έχει δεχθεί επιθέσεις, άμεσα και έμμεσα, και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ.

Δεν είμαι μέλος καμίας οργάνωσης, αλλά έχω εσωτερική γνώση για τα χάλια που επικρατούν. Στην πολιτική, έχουμε τρία είδη ταυτοτήτων. Η Εθνοτική ταυτότητα είναι ένα ειδικό χαρακτηριστικό, ένας κοινωνικός θεσμός που κάνει μια ομάδα ανθρώπων πολιτισμικά διαφορετική από τις άλλες. Συχνά βασίζεται στα έθιμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, ή άλλους παράγοντες. Είναι αποδοτέα, κατά κανόνα ορίζεται με τη γέννηση, αλλά δεν είναι εγγενώς πολιτική.

Η Εθνική ταυτότητα βασίζεται στην ιδέα ενός έθνους, μιας ομάδας ανθρώπων που συνδέονται μεταξύ τους με ένα κοινό σύνολο πολιτικών φιλοδοξιών, ιδιαίτερα με την αυτοδιοίκηση και την εθνική κυριαρχία. Συχνά (αλλά όχι πάντα) προέρχεται από την εθνοτική ταυτότητα και είναι εγγενώς πολιτική. Είναι η βάση για τον εθνικισμό: η υπερηφάνεια που αισθάνεται κανείς για το λαό του και η πεποίθηση ότι ο λαός αυτός έχει μια μοναδική πολιτική ταυτότητα. Είναι οργανωμένη και εχει προσβλητικό χαρακτήρα. Βασίζοντας τα «θέλω» τους σε ιστορικά γεγονότα, ακόμη και στην κληρονομιά τους, οι εθνικιστές επιδιώκουν να αποκαταστήσουν έναν χαμένο σκοπό, μια παλιά αυτοκρατορία, κ.λπ. είτε πραγματική είτε φανταστική.

Η Υπηκοότητα είναι η σχέση ενός ατόμου με το κράτος. Το άτομο ορκίζεται πίστη προς το κράτος, και το κράτος με τη σειρά του παρέχει ορισμένα οφέλη ή δικαιώματα. Είναι καθαρά πολιτική και άρα αλλάζει πιο εύκολα από την εθνοτική ή την εθνική ταυτότητα. Είναι η βάση για τον πατριωτισμό. Πατριωτισμός είναι η υπερηφάνεια κάποιου για το κράτος και την υπηκοότητα του. Ξεπερνά τις πολιτικές συγγένειες και έχει αυθόρμητα αμυντικό χαρακτήρα. Οι πατριώτες θέλουν να κρατήσουν αυτό που τους ανήκει. Στους αρχαίους χρόνους, οι πατριώτες συνήθιζαν να ονομάζονται Φιλέλληνες και ορισμένοι εκπρόσωποι από αυτούς είναι ο Ιάσων της Θεσσαλίας, ο Αλέξανδρος Α' της Μακεδονίας, ο Ευαγόρας της Κύπρου. Θα προσέθετα χιλιάδες άλλους που πολέμησαν για την Ελλάδα και τα ιδεώδη της, από την αρχή της ύπαρξής της μέχρι σήμερα.

Μπορεί κανείς να μου πει για ποιά από τις παραπάνω ταυτότητες και για ποιόν από τους εκπροσώπους του πατριωτισμού δεν θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι;

Στα 28 και πλέον χρόνια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που γνωρίζω η οποία δεν θέλει να έχει υπερήφανους πολίτες, λες και η δυστυχία των πολιτών της, ταιριάζει στους Έλληνες πολιτικούς. Φαίνεται ότι όσο πιο δυστυχισμένοι είναι οι πολίτες της Ελλάδας, τόσο καλύτερα είναι για τους πολιτικούς- οι οποίοι καλύπτουν την ασχετοσύνη τους σε οποιοδήποτε εθνικό θέμα-, τόσο καλύτερα και για την πολιτική τους επιβίωση. Εάν κανείς εστιάσει σε οποιοδήποτε εθνικό θέμα θα διαπιστώσει την ασχετοσύνη και την ευπείθεια των Ελλήνων πολιτικών και αυτό ισχύει για όλα τα πολιτικά κόμματα χωρίς εξαίρεση.

Εδώ και περίπου 30 χρόνια, η Ελλάδα είχε κακούς διαχειριστές αντί για ταλαντούχους ηγέτες και είναι ακριβώς αυτό που εκπέμπουν με το κακό παράδειγμα τους στην υπόλοιπη χώρα, και πράγματι, στο έθνος. Αν οι Έλληνες πιστεύουν ότι κάνω λάθος, θα ήθελα να μου δώσουν ένα συγκεκριμένο παράδειγμα στο οποίο έστω και ένας Έλληνας πολιτικός έχει δείξει έστω και δείγματα ηγεσίας. Όλοι τους λέγουν σαπουνόφουσκες αντί εμπράκτων έργων. Η ηγεσία είναι μια συνεχής διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι απαιτητική και απαιτεί από τον ηγέτη να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, όποτε χρειάζεται.

- Τόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες συμφώνησαν σε σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Ενώ όμως η Ελλάδα κινείται μέσα στα πλαίσια της εντολής του ΟΗΕ, η οποία προβλέπει συμφωνία μόνο για το οριστικό όνομα των Σκοπίων, τα Σκόπια θέτουν ζήτημα γλώσσας και ταυτότητας.

Α. Η ενδιάμεση συμφωνία δεν αναφέρει ότι το όνομα πρέπει να είναι σύνθετο, στην ουσία όμως δηλώνει ότι η λύση πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή. Σχετικά με το πλαίσιο της εντολής του ΟΗΕ, θέλω να πω ότι η Ελλάδα δεν έκανε σωστά τη δουλειά της από την αρχή. Τα Σκόπια έχουν κατ' εξακολούθηση παραβιάσει το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας, αλλά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντί να κάνει ό, τι υπαγόρευε η συμφωνία, εφιστώντας την προσοχή του μεσολαβητή και, αν χρειαζόταν, και την προσοχή του Διεθνούς Δικαστηρίου, έχωσε το κεφάλι του στην άμμο και συνέχισε σα να μην είχε συμβεί τίποτα. Το ελληνικό ΥΠΕΞ διατηρεί την ίδια στάση ακόμη και τώρα. Είδαμε τι συνέβη με τα απόρρητα έγγραφα του της ελληνικής Πρεσβείας των Παρισίων σχετικά με τις συνομιλίες που είχε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη με τον κ. Μιλόσοσκι για την εθνότητα και την γλώσσα των Σκοπίων να παραμείνουν ως «μακεδονικές».

Μετά από αυτό, είδαμε τη δύναμη του αληθινού ελληνικού ΥπΕξ, το ΕΛΙΑΜΕΠ, το οποίο έστειλε δύο από τους πρέσβεις του, τον κ. Κωφό και τον κ. Μαλλιά μαζί με τον κ. Βερέμη με σκοπό να «λύσουν» το πρόβλημα των "Makedontsi." Με την τελευταία αυτή αποστολή γελούσαν αυτοί που μετράνε, η διασπορά των Σκοπιανών και, φυσικά, η κυβέρνηση των Σκοπίων την πέταξε στα σκουπίδια δείχνοντας περιφρόνησή για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με "την ταυτότητά τους" και την γλώσσα τους. Μόνο οι Έλληνες είναι αφελείς. Μά οι Έλληνες πολιτικοί δεν σκόπευαν ποτέ να συμβιβαστούν. Αντ 'αυτού είχαν αποδεχθεί να αφήσουν τους Σκοπιανούς να κάνουν το δικό τους. Όταν κάποιος θέλει πραγματικά τον συμβιβασμό, δεν ξεκινάει από τη μέση για να φτάσει στη ... μέση.

Ενώ οι Έλληνες μιλούν πολύ, οι Σκοπιανοί πληρώνουν και αναμένουν αποτελέσματα. Φυσικά το επιχείρημα θα ήταν "αλλά η διασπορά δεν ζεί στο έδαφος της ΠΓΔΜ". Η διασπορά της ΠΓΔΜ ψηφίζει και ρίχνει τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά στο ζήτημα της ονομασίας που κάνει το ελληνικό μυαλό κυριολεκτικά να ζαλίζεται. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είναι οι γιοι και οι κόρες των κομιτατζήδων που περίμεναν περίπου 50 χρόνια για την έναρξη του πολέμου εναντίον των Ελλήνων και Γρεκομάνων και κατά τα μεταγενέστερα χρόνια έχουν δημιουργήσει το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Τώρα, έχουν μεγάλη ευκαιρία να πάρουν εκδίκηση επιστρέφοντας και πιστέψτε με, ποτέ δεν θα επιτρέψουν να τους ξεφύγει ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να δολοφόνήσουν μερικούς ανθρώπους στο μέλλον. Ο κ. Κίρο Γκλιγκόροφ το γνωρίζει παρά πολύ καλά αυτό, και αυτό είναι που κάθε πολιτικός στα Σκόπια έχει στο μυαλό του.

Επιστημονικές συζητήσεις επί του θέματος έχουν το τόπο και το χρόνο τους. Ωστόσο, το ζήτημα της Μακεδονίας, είναι θέμα επιβίωσης για την Ελλάδα. Οι Σλάβοι και τώρα οι Βλάχοι της Βεροίας έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν εθνότητες πού δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα παρά μόνον βλάπτουν την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας. Και όλα αυτά έχοντας ως βάση χρηματικά συμφέροντα των όσων εγείρουν τέτοια θέματα. Αύριο ποιος ξέρει ποιά θα είναι η επόμενη εθνότητα; Το γεγονός είναι ότι η κάθε κυβέρνηση της Ελλάδος θα βρεθεί κατά κάποιο τρόπο στη λανθασμένη πλευρά του όλου ζητήματος.

Όλα αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται διότι η ΕΕ και παράγοντες διαφόρων συμφερόντων χρηματοδοτούν τους ΜΚΟ οι οποίοι στην Ελλάδα ειναι οργανισμοί στελεχόμενοι από απάτρηδες. Η Ελλάδα χρειάζεται ισοδύναμα ΜΚΟ όλων των πολιτικών αποχρώσεων από τους οποίους η εκάστοτε κυβέρνηση να αντλεί γνώμες διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων και επιχειρημάτων.

Το Κέντρο Δημοκρατίας και Συμφιλίωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CDRSEE) με τίς ωραίες λέξεις όπως «δημοκρατία» και «συμφιλίωση» στο οποίο μετέχει και ο κ. Νίμιτς είναι ένας διεθνικιστικός οργανισμός ο οποίος πιάνει εύκολα σε πρώην κομμουνιστικές χώρες λόγω κοινωνίας των εν λόγω χωρών πού έχει κτισθεί σε διεθνικιστικό υπόβαθρο. Η κοινωνία όμως της Ελλάδος έχει πολύ διαφορετική βάση. Γι' αυτό και προσπαθούν να την καταστέψουν.

Επίσης, να μήν ξεχνάμε πως εμπλέκονται διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και άτομα με το CDRSEE. Ο κ. Βερέμης ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του έργου ήταν το Υπουργείο Παιδείας. Η κ. Δραγώνα η οποία ήταν μία από τους συντάκτες του Προγράμματος της Κοινής Ιστορίας. Τώρα είναι το δεξί χέρι της κ. Διαμαντοπούλου. Έτσι, ποιός θα προστατεύει τη χώρα από αυτούς τους ΜΚΟ;

Αυτή είναι η ιστοσελίδα του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (K.E.M.O.)
www.kemo.gr Ο εν λόγω ΜΚΟ είναι εκείνος που προάγει το θέμα των Τσάμηδων, και είναι αυτος που διοργάνωσε το συμπόσιο για το θέμα Τσάμηδων στην Πάντειο Σχολή. Αν δείτε τις μελέτες των «εμπειρογνωμὀνων» και «επιστημόνων», όπως η κ. Τριανταφυλλίδου του ΕΛΙΑΜΕΠ, η κ. Δραγώνα κ.ά.. Όλοι αυτοί κάνουν τούς «εμπειρογνώμονες» και «επιστήμονες» του ΚΕΜΟ. Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση δέχεται συμβουλές από αυτούς τους ΜΚΟ.

- Θα μπορούσε η δήλωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ότι «Αναμένουμε από τον γείτονά μας να μας συναντήσει στα μισά του δρόμου», να σημαίνει ότι θα αποδεχτούμε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα με αντάλλαγμα ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes;

A. Συμφωνία με τα Σκόπια δεν σημαίνει καθόλου τη λύση του θέματος της ονομασίας. Η εν λόγω συμφωνία θα θέσει το θέμα σε ένα άλλο, ανώτερο επίπεδο και πιο κοντά σε αυτό που οι Σκοπιανοί θέλουν να επιτύχουν εφ’όσον το όνομα «Μακεδονία» δίδεται στους Σλάβους. Αυτό που οι Σλάβοι δεν είχαν κατορθώσει το 1949, θα το κατορθώσουν στο πολύ κοντινό μέλλον με την βοήθεια μάλιστα του ελληνικού λαού. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να έχουν αυτό κατά νου.

Ακόμη και αν οι Σκοπιανοί αποδεχτούν ένα σύνθετο όνομα, όχι μόνο θα διατηρήσουν τη "Μακεδονική" τους ταυτότητα, τη γλώσσα και την κληρονομιά εκών-άκων, αλλά θα βρουν επίσης τρόπους να παρακάμψουν το τμήμα της σύνθετης ονομασίας και να διαφημίζουν το "Μακεδονικό" τους όνομα. Η Ελλάδα έχει χάσει τη Μακεδονία λόγω της συμπεριφοράς των πολιτικών της. Δεν είναι διόλου έξυπνοι. Η ελληνική διασπορά έχει παράσχει στις ελληνικές κυβερνήσεις και το Κοινοβούλιο πολλές προτάσεις ώστε να ανατρέψουν την κατάσταση. Αυτό που λάβαμε ως απάντηση ήταν το δάχτυλο. Ήταν "άντε στο διάολο, ξέρουμε τι κάνουμε." Φυσικά όλοι είδαμε το αποτέλεσμα των παντογνωστών συμβούλων τους, όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ και βεβαίως του ΚΕΜΟ. Ένα παράδειγμα αυτής της συμπεριφοράς είναι ότι 364 και πλέον ακαδημαικοί έχουν υπογράψει επιστολή προς τον πρόεδρο Ομπάμα δηλώνοντας την επαγγελματική επιστημονική γνώμη τους για την Ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων και όμως ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ Έλληνας πολιτικός δεν έχει εκμεταλλευτεί το γεγονός.

Όσον αφορά το erga omnes, μπορώ να πω ότι δεν υφίσταται. Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, κ. Μαλλιάς, φρόντισε πέρυσι να λάβει το Κογκρέσο των ΗΠΑ ένα ψήφισμα που υποστήριζε την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας, αλλά μόνο για διεθνή χρήση! Είτε ο κ. Παπανδρέου λέει ψέματα στον εαυτό του και στους ψηφοφόρους της ελληνικής περιφέρειας, είτε δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στη ίδια του τη χώρα και στο ΥΠΕΞ. Ίσως θα πρέπει να ρωτήσει το πραγματικό ΥΠΕΞ, δηλαδή το ΕΛΙΑΜΕΠ και τους αυτοδιοριζόμενους διπλωμάτες του, κ. Κωφό και κ. Μαλλιά. Ο λόγος που οι ξένοι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν ποιά ακριβώς είναι η προθεσμία της Ελλάδας, οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες πολιτικοί έχουν δύο στόματα, ένα για τους Έλληνες και ένα για τους ξένους. Ειλικρινά δεν ξέρω ποιά είναι η προθεσμία της Ελλάδας.

Όταν η Παμμακεδονική Οργάνωση ζήτησε χρήματα για να διαφημίσει την παραπάνω επιστολή προς τον πρόεδρο Ομπάμα, ο κ. Μαλλιάς απέσυρε την υπόσχεση που είχε δώσει στην Παμμακεδονική Οργάνωση για οικονομική βοήθεια ως προς τη δημοσίευση της επιστολής αυτής σε αμερικανικές εφημερίδες, εκτός αν η Παμμακεδονική Οργάνωση ακολουθούσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης επί του θέματος, δηλαδή να συμβιβαστεί όσον αφορά στο όνομα, παραβιάζοντας το ίδιο της το Σύνταγμα. Θυμάμαι ότι ο κ. Γιωτόπουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ προσπαθούσε να πείσει τον πρόεδρο της Παμμακεδονικής Οργάνωσης ότι «erga omnes» και «διεθνής χρήση» ήταν το ίδιο πράγμα!

- Τι μπορεί να σημαίνει για τις μελλοντικές εξελίξεις το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά ταυτότητα και γλώσσα, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει καταστήσει σαφές ότι η προοπτική «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας από τους γείτονες μας δεν τίθεται υπό συζήτηση καθώς είναι παράλογη και ψευδής;

A. Η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να δεχτεί μια "Μακεδονική" μειονότητα εντός των συνόρων της. Οποιαδήποτε κυβέρνηση υπογράψει μια τέτοια συμφωνία, με την οποία θα αναγνωρίζει εθνική μειονότητα με ένα τέτοιο όνομα, ρισκάρει μια εξέγερση στη Μακεδονία. Πώς μπορεί να δεχτεί η Ελλάδα μια "Μακεδονική" μειονότητα, όταν η πλειοψηφία (σ.τ.μ. των Ελλήνων) στη Μακεδονία αποκαλούν τους εαυτούς τους Μακεδόνες εδώ και περίπου τρεις χιλιετίες; Το ζήτημα της ταυτότητας, της γλώσσας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και τα συναφή, δεν αποτελούν ζήτηματα που πρέπει να λύσει η Ελλάδα. Αποτελούν εσωτερικό θέμα των Σκοπίων. Πρέπει να αρχίσουν να εξηγούν την πλάνη της εκπαίδευσής τους επισήμως ή ανεπισήμως. Είναι αδιανόητο να καλείται η Ελλάδα να παρατήσει την ιστορία της και την κληρονομιά της, για να μην αισθάνονται οι Σκοπιανοί ταπεινωμένοι. Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι Σκοπιανοί έχουν κάνει, κάνουν και θα εξακολουθήσουν να κάνουν τα πάντα για να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό.

Είμαι βέβαιος οτι τα ακαδημαϊκά επιχειρήματα είναι απαραίτητα όταν μιλούμε για λογικούς ανθρώπους, αλλά εδώ ασχολούμεθα με Σκοπιανούς, με ανθρώπους που πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει τά μέσα. Έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η συνεννόηση και συνομιλίες με Τούρκους είναι κάτι δύσκολο, τότε θα πρέπει να αναλογισθεί κανείς ότι η συνεννόηση με Σκοπιανούς θα είναι πολύ δισκολότερη, ιδίως σχετικά με το θέμα της Μακεδονίας το οποίο δεν ένα επιστημονικό ζήτημα! Έχω προσωπική εμπειρία 62 χρόνων εκ των οποίων 28 χρονια ειναι επαγγελματικής υφής.

- Θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση κ.Φούλε αναφέρθηκε στην ΠΓΔΜ ως Μακεδονία.

Α. Είναι πράγματι αλήθεια, αλλά έχετε ακούσει κανέναν από την ελληνική κυβέρνηση να λέει τίποτα, ή ακόμη και να διαμαρτύρεται; Γιατί δεν το έκαναν; Το σύνδρομο της στρουθοκαμήλου δεν λειτουργεί πια. Δείχνει πόσο άσχετοι είναι οι πολιτικοί στην Ελλάδα, αποδεικνύει ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν έχουν γνώση του τι συμβαίνει έξω από τη γυάλα ζουν. Οι Σκοπιανοί έχουν πλυμμηρίσει το διαδίκτυο επειδή εργάζονται μαζί, και επιπλέον, χρηματοδοτούνται αδρώς, με τρόπο που οι Έλληνες αδυνατούν να συλλάβουν. Τα Σκόπια και η Τουρκία έχουν θέσει τις προτεραιότητές τους και ακούνε όταν τους μιλάει η διασπορά τους. Στην περίπτωση των Ελλήνων, υπάρχουν ανίκανοι πολιτικοί και ξερόλες ψηφοφόροι. Ενώ η Τουρκία δαπανά ετησίως εκατομμύρια δολάρια για τους στόχους της, καθιστά επίσης βέβαιο ότι καλύπτει τους εβραϊκούς και Σκοπιανούς στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα ξόδεψε μόλις 47.000 δολάρια για την απαλλαγή από τη θεώρηση βίζας! Δεν ξόδεψε ούτε σέντ για τα εθνικά θέματα.

- Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει ν’ αναφέρονται στη γειτονική μας χώρα ως «Μακεδονία» πάρα πολλοί, δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει. Όμως όταν αναφέρεται σε αυτήν ως «Μακεδονία» ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκεί φαντάζεται κανείς μήπως και δεν είναι αστοχία από την πλευρά του. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας η ΕΕ να έχει φανεί πιο υποστηρικτική απέναντι στην Ελλάδα, ή μήπως εμείς οι Έλληνες θεωρήσαμε δεδομένη την βοήθεια των εταίρων αλλά και των συμμάχων μας ως προς το ζήτημα της ονομασίας;

Α. Όπως είπα και παραπάνω, ενώ οι Σκοπιανοί εργάζονται ολημερίς και ολονυκτίς, χρηματοδοτόντας το εθνικό τους ζήτημα, η Ελλάδα παίζει παιχνίδια με τους Σκοπιανούς. Φαίνεται ότι οι Έλληνες ενδιαφέρονται περισσότερο να μην εξευτελίσουν τους Σκοπιανούς, αντί να ενδιαφέρονται πώς να μην εξευτελιστούν οι ίδιοι. Η "Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά» λαμβάνει χρήματα από πολλές πηγές. Η Παμμακεδονική Οργάνωση δεν λαμβάνει χρήματα από κανέναν. Βοηθούν τη μητέρα πατρίδα μέχρι τέλους.

Δε συμβαίνει το ίδιο ούτε στο ελάχιστο με τους Έλληνες. Οι Έλληνες στην Ελλάδα κοιμούνται, επειδή οι πολιτικοί τους και τα επικρατόντα ΜΜΕ τα έχουν κάνει πλακάκια. Τα επικρατεστερα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν αναφέρουν τίποτε, επιτρέποντας σε κάθε κόμμα εξουσίας να τα χειραγωγήσει.

Όσον αφορά την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα ήθελα να πω μερικά πράγματα. Τα δύο θεσμικά όργανα λειτουργούν ομόφωνα. Κάποιος μου είπε ότι εάν η Ελλάδα δεν συμβιβαστεί με την ΠΓΔΜ σύντομα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία." Αυτό θα ήταν αλήθεια αν τα δύο θεσμικά όργανα εργάζονταν με δημοκρατικό τρόπο. Οι εν λόγω οργανισμοί, όπως όλοι οι διεθνείς οργανισμοί εργάζονται συναινετικά. Κανείς από τους δυο δεν διαθέτει μηχανισμό εξόδου οποιουδήποτε μέλους, για οποιονδήποτε λόγο, και ακόμη και αν το έκαναν, ποτέ δεν θα επέτρεπαν είσοδο της ΠΓΔΜ και έξοδο της Ελλάδας. Δείτε απλά το χάρτη και θα καταλάβετε. Επομένως, ο,τιδήποτε και να συνέβαινε σε αμφότερους τους οργανισμούς, οι σύμμαχοι της Ελλάδας χρειάζονται τη συναίνεση της Ελλάδας.

- Συχνά οι γείτονες μας ισχυρίζονται πως η Ελλάδα δεν έχει διάθεση να δοθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, επικαλούμενοι τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε πει ότι «δεν θα υπάρξει ανάγκη για διαπραγματεύσεις για το όνομα, διότι εάν περιμένουμε, δεν θα υπάρχει άλλη πλευρά για να διαπραγματευτούμε.»

Α. Η Ελλάδα δεν εργάζεται για την εξεύρεση ονόματος κανενός. Τα Σκόπια οφείλουν να βρουν ένα όνομα για αυτούς και η Ελλάδα απλά οφείλει να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Ό,τι είπε ο Σαμαράς στο παρελθόν ήταν σωστό, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνη για την παρούσα ύπαρξη της ΠΓΔΜ. Η ΠΓΔΜ σχεδόν έπαψε να υπάρχει το 2001. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αυτός που την κράτησε ενωμένη. Μάλιστα, βουλευτική αντιπροσωπία των Σκοπίων είχε έλθει στην Ελλάδα για να ζητήσει δασκάλους για την εκμάθηση της ελληνικής από τα παιδιά της των Σλάβων της ΠΓΔΜ σε περίπτωση διάλυσης του κράτους τους.

Σε γενικές γραμμές, οι Έλληνες πολιτικοί είναι δέσμιοι των ιδεολογιών τους. Ξέρουν τι χρειάζεται να γίνει, αλλά δεν το κάνουν, διότι έτσι θα έρχονταν σε σύγκρουση με την ιδεολογία τους και, κατά συνέπεια, με το κόμμα τους. Αν κάποια στιγμή σταματούσαν για να σκεφτούν τι είναι καλό για τη χώρα, και το έκαναν, η Ελλάδα θα ήταν το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς.

- Πιστεύετε πως τα Σκόπια φοβούνται την επανάληψη των συγκρούσεων του 2001 μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων, που τότε οδήγησαν στη μεταρρύθμιση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, με επίκεντρο την αναγνώριση των δικαιωμάτων του αλβανικού στοιχείου, συγκρούσεις που αυτή τη φορά θα μπορούσαν να διαλύσουν το κρατίδιο εκ των έσω;

Α. Είναι πολύ πιθανό, αν και αυτό δεν θα συμβεί έως ότου οι Αλβανοί αισθανθούν ηθικά, πολιτικά, και στρατιωτικά, έτοιμοι για μια εξέγερση. Όταν οι προσπάθειες των λόμπι τους στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες είναι κοντά στο να αποφέρουν καρπούς, θα ρίξουν το φταίξιμο στην διοίκηση Γκρουέφσκι για όλα τα δεινά τους και θα δείτε τη συνέχεια. Ο Γκρουέφσκι δεν έχει κάνει τίποτα ως προς την τήρηση της Συμφωνίας της Οχρίδας. Έχετε υπ' όψιν σας ότι η εξέγερση άρχισε όταν το VMRO ήταν στην εξουσία. Βλέπω τους Αλβανούς να ενώνονται με το Κοσσυφοπέδιο εκ πρώτης, και στη συνέχεια με την Αλβανία. Βεβαίως η γνώμη του Διεθνούς Δηκαστηρίου υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσυφοπεδίου από την Σερβία ανοίγει το κουτί της Πανδόρας και η ανακήρηξη ανεξαρτησίας της Ιλλυρίδος μπορεί να γίνει πιό σύντομα από ό,τι πιστεύουν πολλοί. Ελπίζω οτι ο κ. Παπανδρέου δεν θα επέμβη. Καλό θα είναι να κοιτάξει το σπίτι του που χρίζει μεγάλης προσοχής.

Όσον αφορά τους στόχους τους στη Νότια Ήπειρο, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια εκστρατεία, αλλά πρέπει πρώτα να πείσουν τη διεθνή κοινότητα ότι υπάρχει αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα. Με αυτό δεν εννοώ τους μετακινούμενους εργαζόμενους ούτε τους Αρβανίτες, οι οποίοι έχουν ενσωματωθεί πλήρως με τον Ελληνικό πληθυσμό.

Η μειονότητα των Τσάμηδων, που οι Αλβανοί ισχυρίζονται ότι υπάρχουν στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο στην Αλβανία, και κάθε απαίτηση εναντίον της Ελλάδας θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο όλων των εκτοπισμένων Ευρωπαίων μετά το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει να εξετασθούν από τη σκοπιά οποιωνδήποτε εγκλημάτων ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα από τους Ναζί / φασίστες. Το ίδιο ισχύει και για τους Σλαβόφωνους που ακολούθησαν την κομμουνιστική πρόσκληση για εγκληματικές δραστηριότητες. Οι σλαυόφωνοι αναγκάσθηκαν με την βία να φύγουν από την Ελλάδα από τους κομμουνιστές. Εάν ο εθνικός στρατός τούς είχε εκδιώξει, δεν θα υπήρχε κανείς σλαβόφωνος στην Ελλάδα. Πως δικαιολογείται η ύπαρξη του Ουρανίου Τόξου στην Ελλάδα;

Άλλο το να αγωνιστούμε για την ιδεολογία κάποιου και άλλο το να διαπράξουμε εγκλήματα στο όνομα της ιδεολογίας του. Οι δολοφονίες αθώων πολιτών, απαγωγές παιδιών, κάψιμο περιουσιών, κλπ. εμπίπτουν στην τρίτη και τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης. Η Συμβάσεις αυτές της Γενεύης καθορίζουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι νόμιμος μαχητής.

- Είναι γνωστό ότι ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ και νυν αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Branko Cervenkovski, έχει πολλές φορές κατηγορήσει την κυβέρνηση Γκρούεβσκι για αδιαλλαξία και είναι κάθετα αντίθετος με την επιδίωξη του για "αρχαιοποίηση" της χώρας, έχοντας δηλώσει μάλιστα ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντιπαραγωγικές για τη χώρα, διότι ζημιώνεται και πλήττεται η διεθνής θέση της".

Α. Αν και ο Μπράνκο Τσερβένοφσκι είναι σωστός, δεν έκανε τίποτε για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών. Όταν πρόκειται για όρους όπως "Μακεδονία" και "Μακεδονικός" όλοι τους είναι εξίσου αδιάλλακτοι. Επεσήμανε το αυτονόητο για τον Γκρουέφσκι και όσους σκέφτονται το ίδιο.

Ο Γκρουέφσκι και η διασπορά των Σκοπιανών είναι μέρος ενός κύκλου ιστορικής ουτοπίας όπου η κυβέρνησή τροφοδοτεί τη διασπορά και η διασπορά την κυβέρνηση Γκρουέφσκι σε έναν Σισσύφειο κύκλο. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτός ο κύκλος είναι, όταν και εάν η ελληνική κυβέρνηση γίνει ρεαλιστική ως πρός το τι επιδιώκουν τα Σκόπια το οποίο δέν βλέπω να συμβαίνει. Οι Βούλγαροι πήραν το 1885 την Ανατολική Ρωμυλία με τον ίδιο τρόπο που οι Σκοπιανοί προσπαθούν να πάρουν την Μακεδονία. Οι Έλληνες πολιτικοί ζουν στη δική τους ουτοπία.

- Θα μπορούσε η Ελλάδα να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα (απόσυρση του όρου Μακεδονία από την ονομασία της χώρας) με μια διαλλακτικότερη κυβέρνηση στα Σκόπια, ή κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων;

Α. Ναι, φυσικά. Όπως είπα προηγουμένως, η ενδιάμεση συμφωνία με όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνει ότι τα δύο μέρη πρέπει να βρουν μια κοινά αποδεκτή ονομασία. Και σε ποια παράγραφο της ενδιαμέσου συμφωνίας αναφέρεται πως η καινούργια ονομασία πρέπει να είναι σύνθετη και να περιέχει τον όρο Μακεδονία; Πουθενά δεν αναφέρεται ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβιβαστεί, ή ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει ένα όνομα για την ΠΓΔΜ. Όμως, η Ελλάδα χρειάζεται ηγέτες! Το μόνο πράγμα που χρειάζεται να πουν είναι αυτό:

Η υιοθέτηση του ονόματος "Μακεδονία" από την ΠΓΔΜ, σε οποιαδήποτε μορφή, είναι θέμα εθνικής ασφάλειας για την Ελλάδα. Ο λαός της Ελλάδος που είναι υπεύθυνος για την τοποθέτηση μας σε διοικητικές θέσεις, έχει κρίνει σωστά και μπορεί να σκεφτεί κατά πόσον είναι αποδεκτό να συμπεριληφθεί το όνομα "Μακεδονία" με την όποια μορφή, στην ονομασία των Σκοπίων.

Πώς μπορεί να θεωρηθεί αποτέλεσμα σωστής κρίσης εκ μέρους των Ελλήνων ψηφοφόρων, το γεγονός ότι είναι μεν ικανοί να δώσουν την εξουσία στους πολιτικούς πού υποτίθεται κυβερνούν την χώρα, αλλά όταν πρόκειται για το εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας, θεωρούνται ανίκανοι από τους ίδιους πολιτικούς στο να εφαρμόσουν την ίδια σωστή κρίση στο θέμα του ονόματος; Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι υποκριτικός. Αλλά η Ελλάδα είναι γεμάτη από υποκριτές πολιτικούς. Η χώρα αξίζει περισσότερα, πολύ περισσότερα.

- Με όλη σας τη γνώση και την εμπειρία, πιστεύετε ότι παίζει ρόλο το πώς αποκαλούν τα Σκόπια οι ΗΠΑ, ή οι χώρες της Ευρώπης, τη στιγμή που η Ελλάδα δε διεκδίκησε τα δίκαια της;

Α. Το σφάλμα για όλες τις χώρες που αποκαλούν την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" πέφτει στην κυβέρνηση Σημίτη. Είχα φρίξει όταν ο Πρόεδρος Κλίντον, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο αμερικανικό έθνος σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να φτάσει ως τη "Μακεδονία". Δεν υπήρξε εντελώς καμία αντίδραση από την Αθήνα. Την ίδια περίοδο, ο πρωθυπουργός Σημίτης σε συνέντευξή που έδωσε στον Larry King στο CNN, σε σχετική ερώτηση με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, απάντησε, "ναι, έχουμε μια διαφωνία μαζί τους για το όνομα." Αυτό είναι όλο; Το ένα τέταρτο της Ελλάδας θα μπορούσε να πέσει, και εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, θα πέσει στον έλεγχο των Σκοπίων έως το 2050, και αυτός το μόνο που ανέφερε ήταν η «διαφωνία»; Αυτό θα μπορούσε ίσως να έχει απήχηση στο ελληνικό κοινό, αλλά κλώτσησε μια σπάνια ευκαιρία να εκθέσει το ζήτημα στον αμερικανικό λαό, ο οποίος και μετράει. Ποτέ δεν είδαν το θέμα ως εθνικό, αλλά ως ευκαιρία να νε εφαρμόσουν την διεθνιστική θεωρητική άποψή τους.

-Πιστεύετε ότι αξίζει βοήθεια μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που δε βοήθησε τον εαυτό της;

Α. Πώς μπορεί κανείς να υποστηρίξει μια χώρα που δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της; Αυτό ακριβώς συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο γερουσιαστής Χάμιλτον μας είπε ότι ήταν πρόθυμος να συνδράμει την Ελλάδα με το ζήτημα της ονομασίας, αλλά ο Μητσοτάκης έσπευσε να συμβιβαστεί. Όταν κάποιος έχει θέσει ως κύριο και μοναδικό στόχο του να αυτοκτονήσει, θα βρει και τον τρόπο να το κάνει. Ακόμη και αν η Ελλάδα συμβιβαζόταν στο τέλος, δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει από το ενδιάμεσο σημείο του συμβιβασμού. Οι Έλληνες πολιτικοί αποδείχθηκαν ανίκανοι να κατανοήσουν την ιδέα του παζαρέματος. Αν πήγαιναν έστω για μια μέρα στο Βαρδάρη της Θεσσαλονίκης, όπου οι Σκοπιανοί έρχονται να ψωνίσουν, θα καταλάβαιναν την ιδέα του παζαρέματος. Πολλοί υποκρίνονται ακόμη και ότι φεύγουν από το μαγαζί για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν στην τιμή που το θέλουν. Αυτό ακριβώς κάνει ο Γκρουέφσκι, αλλά οι Έλληνες πολιτικοί δεν το αντιλαμβάνονται εκουσίως.

- Κε.Τέμπλαρ, ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη.


*Ισοκράτης, Πανηγυρικός, παρ. 50: "Τοσούτον δι' απολέλοιπεν η πόλις ημών περί το φρονείν και λέγειν τους άλλους ανθρώπους, ώσθ' οι ταύτης μαθηταί των άλλων διδάσκαλοι γεγόνασιν, και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκεν μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας". (380 π.Χ.)

("Η πόλις μας έχει τόσον πολύ υπερβάλει όλους τους άλλους εις την φιλοσοφίαν και τον έντεχνον λόγον, ώστε οι δικοί της μαθηταί έχουν γίνει διδάσκαλοι των άλλων και έχει κάμει, ώστε το όνομα των Ελλήνων να μη θεωρείται πλέον ως δηλωτικόν του έθνους, αλλ' ως δηλωτικόν της μορφώσεως, και Έλληνες να ονομάζονται όχι τόσον όσοι ανήκουν εις το έθνος το Ελληνικόν, αλλ' όσοι έχουν τύχει της ιδικής μας παιδείας".)


Βιογραφικό σημείωμα

Ο κ. Μάρκος Αλέξανδρος Τέμπλαρ κατατάχθηκε στον Στρατό των ΗΠΑτο 1982 ως Κρυπτολογικός Γλωσσολόγος στο 138ο Τάγμα Μάχης και Πληροφοριών Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Πολέμου. Το 1989, μετατέθηκε στην 85η Μεραρχία Εκπαίδευσης ως πιστοποιημένος παρατηρητής/ελεγκτής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, εκπαιδεύοντας επιλεγμένες μονάδες της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και των Τεθωρακισμένων, σε ζωντανό περιβάλλον εκπαίδευσης ώστε να αυξηθεί η επάρκεια τακτικής σε επίπεδο από διμοιρίας έως και ταξιαρχίας. Το 1991, προσκολήθηκε στην Ομάδα Αποστολής «Ασβός» στον Παναμά ως Αξιωματικός Προϋπολογισμού και Ανεφοδιασμού της Ομάδος. Το 1993, μετατέθηκε στην 4η Σχολή Πληροφοριών των Εφεδρικών Δυνάμεων ως πτυχιούχος εκπαιδευτής Σερβο-Κροατικής και Ισπανικής, υπεύθυνος για την παροχή διδασκαλίας ξένων γλωσσών από το επίπεδο αρχαρίων έως και το μέσο επίπεδο. Το 1998, επιλέχτηκε για να ηγηθεί ομάδας Γλωσσολόγων ως Αξιωματικός Σύνδεσμος Υποστήριξης, υποστηρίζοντας την Δύναμη Σταθεροποίησης και τις επιχειρήσεις Nimble Lion, Allied Force, Joint Guard, Joint Forge and Kosovo Force, ηγούμενος επιτυχημένες επιχειρήσεις μεταγραφής και εκτελώντας γλωσσικές και πληροφοριακές αναλύσεις για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας. Το 2002, ως εθελοντής της υποστήριξης του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, επιλέχθηκε ως Διευθύνων της Αποστολής Αξιοποίησης Εγγράφων γλωσσών προέλευσης Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας υποστηρίζοντας τις Επιχειρήσεις Enduring Freedom και Noble Eagle, επόπτευσε και εκτέλεσε καθήκοντα που αφορούν την απόκτηση, την αξιολόγηση, την ανάλυση πληροφοριών, τη διάδοση αναλύσεων, και τη χρήση ξένων γλωσσών που είναι συναφείς με την έρευνα, την μάχη και τις εξελίξεις υλικού, ιδεών, δογμάτων και δογματικών εξελίξεων, μαζί με τη μετάφραση και την ανάλυση εγγράφων, υλοποιώντας το δυναμικό των Πληροφοριών μέσα από κεκτημένα έγγραφα και πολυμέσα. Το 2004, αποσπάστηκε στη Βάση του Πεδίου Επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Εκεί διεύθυνε και υποστήριξε εσωτερικά διοικητικά και προσωπικά προγράμματα για την Υπηρεσία Πληροφοριών Αμύνης, υποστηρίζοντας 18 αποσπάσματα σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ. Το 2005, μεταφέρθηκε στον Κέντρο Ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Διοίκησης, ως Ανώτερος Αναλυτής Διάταξης Μάχης, αναλύοντας ένοπλες δυνάμεις και τις ικανότητές τους, κατασκευάζοντας μοντέλα απειλών, και αναπτύσσοντας μοντέλα πορείας δράσης. Επιπλέον, εισήγαγε και ενσωμάτωσε τη γνώση των κρίσιμων ξένων γλωσσών παρέχοντας σημαντικά βελτιωμένες δυνατότητες εντός της Διάταξης Μάχης. Το 2005, διορίστηκε ως Αξιωματούχος Δημοσιοποίησης διαβαθμισμένων εγγράφων της Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμύνης. Το 2006, τοποθετήθηκε στη θέση του Ανώτερου Επόπτη Θαλάσσιων Επιχειρήσεων. Αργότερα, το 2006, διορίστηκε Αξιωματούχος Δημοσιοποίησης Διαβαθμισμένων Εγγράφων της Υπηρεσίας Πληροφοριών για Ιατρικά Θέματα, όπου ενέκρινε ή απέρριπτε τη γνωστοποίηση διαβαθμισμένων στρατιωτικών πληροφοριών, σύμφωνα με τις διατάξεις της Εθνικής Πολιτικής περί Γνωστοποίησης Διαβαθμισμένων Εγγράφων.

Τώρα, έχοντας αποστρατευθεί, ο κ. Τέμπλαρ ασχολείται ως σύμβουλος Υπηρεσίας σχετικής με παγκόσμια ζητήματα ασφαλείας και πληροφοριών. Σπούδασε Τσεχικά, Σερβοκροατικά, Ισπανικά, και Τουρκικά στην Σχολή Ξένων Γλωσσών Εθνικής Αμύνης των ΗΠΑ και Ρωσικά στο Berlitz. Επίσης μιλάει Βουλγαρικά (Ανατολικά και Δυτικά) και Ελληνικά.

Κατέχει πτυχίο Bachelor στην Ιστορία και στις Ξένες Γλώσσες από το Western Illinois University (Μακόμ, Ιλινόις), πτυχίο Master στην Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού με εξειδίκευση στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό από το Northeastern Illinois University (Σικάγο, Iλινόις), και ένα δεύτερο Master στις Πληροφορίες Στρατιγικής Υφής από το Κολλέγιο Πληροφοριών Εθνικής Αμύνης των ΗΠΑ (Γουάσινγκτον, Περιοχή της Κολούμπια).

Είναι αναγνωρισμένος ειδήμων των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.


*Η συνέντευξη δόθηκε και μεταφράστηκε στα ελληνικά από τη Δώρα Η. Σπυρίδου

Ο ΧΙΤΛΕΡ ΕΒΡΑΙΟΣ; ΕΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ



Η ιταλική εφημερίδα “Il Giornale” δημοσιεύει έρευνα που διεξήγαγαν 39 συγγενείς του φύρερ στο DNA, που αποδεικνύει με επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο ψυχοπαθής δικτάτορας δεν ήταν από την «άρια φυλή», αλλά εβραίος!
Έτσι, το 2010 μαθαίνουμε, χάρη στην επιστήμη, ότι ο άνθρωπος που αιματοκύλισε τον πλανήτη, ήταν εβραίος και μάλιστα από την Αλγερία. Η οικογένειά του έφθασε στη Γερμανία μαζί με τους χιλιάδες φτωχούς μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική (Μαγκρέμπ).
Την επιστημονική έρευνα ξεκίνησαν...
δύο βέλγοι: ο δημοσιογράφος Jean-Paul Mulders και ο ιστορικός Marc Vermeeren, οι οποίοι κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν 39 απογόνους-συγγενείς του Χίτλερ για την επιστημονική έρευνα (DNA).
H αγγλική εφημερίδα “Daily Telegraph” επισημαίνει ότι εντοπίστηκε το χρωμόσωμα Aplogruppo Eib 1b1, το οποίο διαθέτουν οι εβραίοι ashkenaziti και sefarditi, όπως κι αυτοί του Μαρόκου, Αλγερίας και Τυνησίας.
Οι γενετιστές γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν «καθαρές ράτσες» στον πλανήτη, αλλά είμαστε φρούτο εκατομμυρίων διασταυρώσεων.
Γιατί λοιπόν αυτό το υποτιθέμενο «μίσος» για τους εβραίους του αιμοσταγούς δολοφόνου;
Είναι γνωστό πως «εβραίος» μπορείς να είσαι ΜΟΝΟΝ αν η μητέρα σου είναι εβραία (ναι, ο εβραϊσμός, δεν είναι μια από τις τόσες θρησκείες του πλανήτη μας, αλλά πρόκειται για θεοκρατικές φρενολογικές αντιλήψεις που έχουν και κυριαρχούν σήμερα στο ρατσιστικό ισραηλινό καθεστώς).
Έτσι, ο φρενοβλαβής δικτάτορας ήταν γιος της εβραίας καμαριέρας Anna Maria Schicklgruber, «αγνώστου πατρός» (ο πατριός του δεν τον αναγνώρισε ποτέ ως γιο του).

Όλοι σήμερα εκτιμούν ότι ο εβραίος Χίτλερ εξέφραζε το «μίσος» του προς τους εβραίους γιατί σε νεαρή ηλικία προσβλήθηκε από σύφιλη, όταν στη διάρκεια παραμονής του στη Βιέννη του τη μετάδωσε μια νεαρή εβραία πόρνη και τον ταλαιπώρησε σε όλη τη ζωή του…
Για μια ακόμη φορά η επιστήμη ερμηνεύει τεκμηριωμένα πως τερατόμορφα τέρατα χρησιμοποιούν ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, για να καλύψουν τις ψυχικές τους διαταραχές.
Δυστυχώς, τις ίδιες θεοκρατικές αντιλήψεις διαθέτουν στο σημερινό ναζιστικό ισραηλινό καθεστώς (εκλεκτός λαός του θεού… ταύτιση θρησκείας με κράτος… εβραίος μόνον από μητέρα…)…
Και… έτσι έχουν τις ίδιες «συμπεριφορές» των διεστραμμένων και ψυχολογικά διαταραγμένων ρατσιστών, όπως του εβραίου Χίτλερ!…

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

Κομβόι αυτοκινήτων θα φτάσει στη ΔΕΘ

–Κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών της Πιερίας στις 14.30 στα διόδια της Λεπτοκαριάς


Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας σε συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και την Επιτροπή Αγώνα κατά των Διοδίων του Αιγινίου, θα συμμετάσχει ενεργά στην Πανελλαδική Κινητοποίηση/διαμαρτυρία κατά των διοδίων της 11ης Σεπτεμβρίου 2010.
Κομβόι αυτοκινήτων θα ξεκινήσει από την Αθήνα, από το σταθμό των διοδίων Αφιδνών, και θα καταλήξει στη ΔΕΘ Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας προς τη συμπρωτεύουσα θα ανοίγονται όλοι οι σταθμοί διοδίων.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ 479 π.Χ.

Η απροθυμία, την οποία έδειξε η Σπάρτη μετά την μάχη των Θερμοπυλών και λίγο πριν την μάχη των Πλαταιών, δεν βοήθησε τους Έλληνες. Αλλά όταν τελικά πήρε την απόφαση να λάβει μέρος σοβαρά στον πόλεμο, το έκανε μεγαλειωδώς.Πέντε χιλιάδες Σπαρτιάτες, ο καθένας τους ακολουθούμενος από επτά είλωτες, μαζί με πέντε χιλιάδες Λακεδαιμόνιους περίοικους (ο καθένας ακολουθούμενος από ένα είλωτα ελαφρά οπλισμένο) βάδισαν προς τον Ισθμό. Αυτός ήταν ένας αρκετά μεγάλος στρατός και ποτέ στο παρελθόν η Σπάρτη δεν είχε στείλει τόσο μεγάλη δύναμη στο πεδίο της μάχης. Στον Ισθμό, συναντήθηκαν με άλλους συμμάχους της Πελοποννήσου και προχώρησαν με κατεύθυνση τα Μέγαρα. Εκεί ενώθηκαν με τρεις χιλιάδες Μεγαρείς και τελικά στις Πλαταιές με οκτώ χιλιάδες Αθηναίους οπλίτες. Η πόλη των Πλαταιών συνείσφερε εξακόσιους οπλίτες, οι οποίοι ήλθαν από την Σαλαμίνα υπό την αρχηγία του Αριστείδη. Ο αριθμός των Ελληνικών δυνάμεων έφθανε τώρα τις τριάντα οκτώ χιλιάδες οπλίτες, οι οποίοι μαζί με τους ελαφρά οπλισμένους στρατιώτες και τους είλωτες πλησίαζε τις εκατό δέκα χιλιάδες άνδρες. Ο αριθμός αυτός συμπεριλάμβανε τους χιλίους οκτακοσίους σχεδόν άοπλους Θεσπιείς. Δεν υπήρχε ιππικό και οι τοξότες ήταν πολλοί λίγοι.Όταν ο Μαρδόνιος έμαθε για την άφιξη των Λακεδαιμονίων, έφυγε από την Αττική δια μέσου της Δεκέλειας, πέρασε το βουνό Πάρνων και μπήκε στην Βοιωτία. Βαδίζοντας επί δύο μέρες κατά μήκος του Ασωπού ποταμού, στρατοπέδευσε κοντά την πόλη των Πλαταιών. Οι Έλληνες, αφού συμβουλεύτηκαν τους Θεούς με θυσίες στην Ελευσίνα, βάδισαν πάνω από τις κορυφές του Κιθαιρώνα και κατεβαίνοντας από το βόρειο τμήμα είδαν το στρατόπεδο του Περσικού στρατού στην πεδιάδα του Ασωπού. Ο βασιλιάς Παυσανίας, που περίμενε καλούς οιωνούς από τις θυσίες, κρατούσε τις δυνάμεις του μακριά από τις επιθέσεις του Περσικού ιππικού, κοντά στις Ερυθρές, όπου το έδαφος ήταν ανόμοιο και τραχύ, αλλά ακόμα και αυτό δεν εμπόδισε τον στρατηγό Μασίστιο να επιτεθεί στους Έλληνες. Όταν οι Μεγαρείς βρέθηκαν σε μεγάλο κίνδυνο και είχαν μεγάλες απώλειες, τριακόσιοι Αθηναίοι οπλίτες επέτυχαν να αναχαιτίσουν τους Πέρσες, σκοτώνοντας τον μεγαλόσωμο και γενναίο Μασίστιο. Το σώμα του, το παρέλασαν θριαμβευτικά επάνω σε άρμα. Το γεγονός αυτό ενθουσίασε τον Παυσανία, ο οποίος έφερε τον στρατό στην πεδιάδα, σε παράταξη στην δεξιά πλευρά του Ασωπού.Όταν ο Μαρδόνιος έμαθε την αλλαγή της θέσεως των Ελληνικών δυνάμεων, διέταξε τον στρατό του να πάρει θέση απέναντι τους, στην άλλη όχθη του Ασωπού. Ο ίδιος πήρε το πόστο της αριστεράς πτέρυγας, αντιμέτωπος των Λακεδαιμονίων. Ο υπόλοιπος στρατός του, αποτελούμενος από τους Έλληνες που είχαν προσχωρήσει στους Πέρσες, πενήντα χιλιάδες τον αριθμό, ήταν αντιμέτωπος των Αθηναίων. Το κέντρο του Μαρδόνιου αποτελείτο από Βακτριείς και Ινδούς. Ολόκληρος ο στρατός ανήρχετο στις τριακόσιες χιλιάδες άνδρες.Επί οκτώ μέρες η επίθεσης αναβλήθηκε και από τις δύο πλευρές, λόγω κακών οιωνών. Την όγδοη ημέρα ο Μαρδόνιος με την συμβουλή του Θηβαίου αργηγού Τιμαγενίδα, έκοψε τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ελλήνων και κατέλαβε μία μεγάλη αποστολή με εφόδια, σε μια πλαγιά του Κιθαιρώνα. Ο Αρτάβαζος επίσης τον συμβούλευσε να συνεχίσει αυτήν την τακτική ενοχλήσεων, αλλά ο Μαρδόνιος ήταν ανυπόμονος και διέταξε το ιππικό του να επιτεθεί, καταλαμβάνοντας την πηγή των Γαργαπαθείων.Ο Παυσανίας συγκάλεσε το πολεμικό συμβούλιο και πήραν την απόφαση να οπισθοχωρήσουν σε μια τοποθεσία ονομαζόμενη Νησί, η οποία βρισκόταν δυο χιλιόμετρα μακρύτερα και στη μισή απόσταση από την πόλη των Πλαταιών. Όταν ο Παυσανίας έδωσε το βράδυ την διαταγή για οπισθοχώρηση, μερικοί από τους Σπαρτιάτες αρνήθηκαν να ακολουθήσουν. Οι απειλές δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα να πεισθεί ο Σπαρτιάτης λοχαγός Αμομφεράτος, ο οποίος παίρνοντας μία μεγάλη πέτρα, την πέταξε στα πόδια του Παυσανία, με την εξής φράση:"με αυτή την πέτρα δίνω την ψήφο μου να μην οπισθοχωρήσω".Ο Παυσανίας, που δεν είχε καιρό να χάσει γιατί το ξημέρωμα έφτανε, άφησε τον Αμομφεράτο και τον λόχο του πίσω και βιάστηκε να πάει στο Νησί. Αργότερα ο Αμομφεράτος τους ακολούθησε.Όταν ο Μαρδόνιος έμαθε ότι οι Έλληνες είχαν οπισθοχωρήσει, διέταξε επίθεση. Ο στρατός περνώντας το ποτάμι του Ασωπού, άρχισε να ρίχνει βέλη στους Έλληνες, οι οποίοι όμως δεν ανταπέδωσαν, περιμένοντας ακόμη τους καλούς οιωνούς από τις θυσίες. Όταν τελικά οι θυσίες καρποφόρησαν και άρχισε η μάχη ο Μαρδόνιος, επικεφαλής της σωματικής του φρουράς των χιλίων ανδρών, ήταν στην πρώτη γραμμή και πολεμούσε γενναία μέχρις ότου έπεσε, χτυπημένος από τον Σπαρτιάτη Αείμνηστο. Όταν ο Μαρδόνιος σκοτώθηκε, ο Περσικός στρατός οπισθοχώρησε στο οχυρωμένο στρατόπεδο τους. Αλλά αυτό δεν τους έσωσε, γιατί οι Έλληνες τους ακολούθησαν κατορθώνοντας να μπούνε μέσα. Έγινε μεγάλη σφαγή και μόνον τρεις χιλιάδες Πέρσες από τις τριακόσιες χιλιάδες κατόρθωσαν να σωθούν, δραπετεύοντας. Οι Έλληνες έχασαν μόνον χιλίους τριακοσίους άνδρες.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ



Ιδρύθηκε Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, η οποία μάλιστα, με αφορμή την προ ημερών δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρα, απέστειλε επιστολή με καταγγελίες και διαμαρτυρίες προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μπαρόζο, ενώ πριν από λίγες μέρες απέστειλε και ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Γιώργο Παπανδρέου, σχετικά με το θέμα των Τσάμηδων και τον αλβανικό εθνικισμό.

Με την πρώτη επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και σε άλλους παράγοντες, τονίζει ότι επικρατεί αίσθημα ανασφάλειας στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. «Στη Χειμάρα και όπου ζει ο ελληνικός πληθυσμός στην Αλβανία, εδώ και πολλές δεκαετίες, παραβιάζεται κάθε αρχή δικαίου και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεν υπάρχει ελευθερία και ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι καθημερινότητα», υπογραμμίζεται.

«Τα παραδείγματα πολλά και μάλιστα πολλές φορές η επίθεση στην ελληνική μειονότητα έχει υποστήριξη από το αλβανικό κράτος».

Αναφορά γίνεται και στο θέμα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, την υπονόμευση της παρουσίας της, καθώς «και τον εθνικισμό που αμφισβητεί την αυτοχθονία της και τα σύνορα με την Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων, η εν λόγω Επιτροπή καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα, ώστε η Αλβανία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ως μέλος προς ένταξη και να ασκήσει πιέσεις προς την κυβέρνηση των Τιράνων, για διάφορα θέματα τα οποία και απαριθμεί. Εκφράζει, επίσης, την πίστη της η Επιτροπή, ότι η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί για την ελληνική μειονότητα την καλύτερη λύση, όσον αφορά το σεβασμό των δικαιωμάτων της.

Στην επιστολή προς τον κ. Παπανδρέου, εξάλλου, γίνεται αναφορά στην ιστορία και την πραγματικότητα για τους Τσάμηδες. Επίσης, στη σημερινή κατάσταση και την ανάγκη για πολιτική έναντι της αλβανικής προπαγάνδας. Η Επιτροπή διαμαρτύρεται για τη συνεχιζόμενη από την Αλβανία εθνικιστική πολιτική για το ζήτημα των Τσάμηδων και καλεί τον πολιτικό κόσμο της χώρας αυτής να δει το μέλλον στην περιοχή έξω από αντιπαραθέσεις και εθνικιστικές επιδιώξεις. Καλεί επίσης την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να απαντήσουν συνολικά για το θέμα, μη επιτρέποντας την αλβανική προπαγάνδα, και επίσης να στηρίξουν την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.

Όπως ανακοινώθηκε, η ιδρυτική επιτροπή της εν λόγω οργάνωσης αποτελείται ως εξής: ιερέας Κοσμάς Καραβέλλας, πρόεδρος (πρώην πρόεδρος Συλλόγου Βορειοηπειρωτών D.C.), Μιχάλης Σέρβος, υπεύθυνος Τύπου (πρώην πρόεδρος Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής) και Δημήτριος Βάσσος (πρώην πρόεδρος Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» Νέας Υόρκης). Κύριοι στόχοι της Επιτροπής, όπως αναφέρεται, είναι η εκπροσώπηση των Βορειοηπειρωτών, η άμεση παρέμβαση για σχετικά προβλήματα τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Αλβανία, και η παρουσία των Βορειοηπειρωτών σε διεθνείς οργανισμούς.

Στόχοι της, επίσης, μπορεί να είναι η επιστροφή των περιουσιών, η ίδρυση μειονοτικών σχολείων, η ελεύθερη λειτουργία πολιτικών κ.ά. ενώσεων, η ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων, η ελεύθερη αναφορά των Βορειοηπειρωτών στην εθνική τους ταυτότητα κ.ά. Τονίζεται, επίσης, ότι η Επιτροπή δεν καταργεί κανένα υφιστάμενο όργανο.

Πραγματοποίηση Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Τρεις γενοκτονίες, μια Στρατηγική»


Ανακοίνωση
Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «τρεις Γενοκτονίες, μια στρατηγική», συνδιοργανώνουν φορείς που εκπροσωπούν τους χριστιανικούς Λαούς της Ανατολής Έλληνες, Αρμενίους, Ασσυρίους που υπέστησαν το έγκλημα της Γενοκτονίας στις αρχές του 20ου αιώνα (Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, Ένωση Σμυρναίων, Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 17-19 Σεπτεμβρίου 2010 στην Αθήνα, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.
Στόχος του Συνεδρίου είναι όχι μόνο η ευρεία ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για το έγκλημα που πραγματοποιήθηκε σε βάρος των χριστιανικών λαών της Ανατολής, αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν σε διεθνείς αναγνωρίσεις του εγκλήματος αυτού, το οποίο ο ΟΗΕ χαρακτήρισε ως «έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας». Αυτό δείχνει ότι ο αγώνας για την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα αλλά και από την ίδια την Τουρκία και η αποκατάσταση του εγκλήματος αυτού δεν αφορά μόνο τους Έλληνες, Αρμένιους ή Ασσύριους, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μετά την αναγνώριση των 3 Γενοκτονιών από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών (Ι.A.G.S.) στο συνέδριό της στο Σαράγιεβο το Δεκέμβριο του 2007 και την πρόσφατη αναγνώρισή τους από το σουηδικό κοινοβούλιο, ο αγώνας αυτός αποκτά νέα δυναμική. Είναι αγώνας για την αποτροπή των επόμενων Γενοκτονιών, είναι αγώνας για τα θεμελιώδη δικαιώματα της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα έχει επιτυχή έκβαση.
Στο Συνέδριο θα παραβρεθούν ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (η ελληνοαμερικανίδα Thea Halo, ο Kαθηγητής Adam Jones από τον Καναδά, ο Καθηγητής Israel Charny από το Ισραήλ ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στο ζήτημα των Γενοκτονιών, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρμενίων Ευρώπης Hilda Choboian, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντιακού Ελληνισμού Ιβάν Σαββίδης, ο Καθηγητής Ιωάννης Μάζης, ο Ομότιμος Καθηγητής Νεοκλής Σαρρής, κ.ά. Την ομιλία κατά την πανηγυρική συνεδρίαση της Παρασκευής 17 Σεπτεμβρίου θα εκφωνήσει ο Βάσος Λυσσαρίδης.

Αθήνα 30-7-2010

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας Η Υπευθ. Τύπου
ΔΡ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΡ ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ ΛΙΑΝΑ



Σημ.: Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου ως σύνεδροι, παρακαλούνται να το γνωστοποιήσουν το αργότερο μέχρι την Tετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010 στο e-mail mystaki2010@yahoo.gr με κοινοποίηση στο e-mail diethnes.synedrio@gmail.com ή στο τηλ. 6977783207 δηλώνοντας ονοματεπώνυμο, e-mail, ιδιότητα ή επάγγελμα και τηλέφωνο. Ο κατάλογος των συνέδρων θα οριστικοποιηθεί μέχρι την Τετάρτη 8-9-2010.

20 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΗΠΑ και ΚΑΝΑΔΑ



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3η ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΥ 2010 (Σύλλογος «Πόντος»)
18:30 Υποδοχή Συνέδρων
Προβολή ταινιών μικρού μήκους σχετικές με την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού
19:30 Συνεδρίαση Διοικητικών Συμβουλίων Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ & Καναδά και Συλλόγου «Πόντος» Νόργουολκ με την επιτροπή της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά (ΕΠΝΗΚ)

20:30 Βραδιά Νεολαίας με ποντιακή μουσική

ΣΑΒΒΑΤΟ 4η ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΥ 2010 (Ξενοδοχείο Norwalk Inn)

9:30 Εγγραφή συνέδρων – Παράδοση φακέλων
10:30 Γενική Συνέλευση των Σωματείων-Μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά
11:00 Συγκέντρωση νεολαίας στο ξενοδοχείο (στον εξωτερικό χώρο της πισίνας με μπάρμπεκιου)
13:30 Λήξη συνέλευσης - Γεύμα συνέδρων (εντός ξενοδοχείου)
15:00 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (εντός ξενοδοχείου)
• Ιστορία του Πόντου, Δρ. Ζωή Ερατοπούλου
• Χοροί του Πόντου, Κυριάκος Παπαδόπουλος
• Τα μοναστήρια του Πόντου και η Παναγία Σουμελά, Αρχιδιάκων Παντελεήμων Παπαδόπουλος
• Τα Ήθη και Έθιμα του Πόντου, Δρ. Ευστάθιος Παπαδόπουλος
(Τα σεμινάρια είναι διάρκειας 30 λεπτών, στην αγγλική γλώσσα)
18:00 Λήξη Σεμιναρίων
19:00 Φωτογραφική έκθεση του Λευτέρη Κωνσταντινίδη (εντός ξενοδοχείου) με θέμα «Ο Πόντος σήμερα και οι άνθρωποι του» με παρουσίαση από τον ίδιο τον φωτογράφο.
20:00 Χοροεσπερίδα (εντός ξενοδοχείου)
Τιμητικές διακρίσεις
 Εξοχότατη Πρέσβης κ. Άγη Μπαλτά, Γενική Πρόξενος Ελλάδος εν Νέα Υόρκη
 κ. Βασίλειος Κακουλίδης, Μέγας Ευεργέτης Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά
 κ. Λάζαρος Κοροσίδης, Γεννηθείς στον Πόντο και επιζών της Ποντιακής Γενοκτονίας

ΚΥΡΙΑΚΗ 5η ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΥ 2010
10:00 Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (238 West Rocks Road, Norwalk)
13:00 Γεύμα – παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα στον Σύλλογο «Πόντος»
15:00 Πολιτιστικές εκδηλώσεις – στο αμφιθέατρο του τοπικού σχολείο West Rocks Middle School
Θεατρικό μονόπρακτο «Το Παρακάθ΄» της Βασιλικής Τσανακτσίδου
Χορευτικός διαγωνισμός των Σωματείων-Μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και
Καναδά
18:00 Τέλος Συνεδρίoυ

Διευθύνσεις

Ξενοδοχείο Norwalk Inn
99 East Avenue, Norwalk, CT
Tel: (203) 838-2000

Σύλλογος «Πόντος»
7 Isaac Street, Norwalk, CT
Tel: (203) 838-6355 - Society
Tel: (203) 249-6166 - G. P. Tsilfidis

West Rocks Middle School
81 West Rocks Road,

ΜΙΝΩΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ


Ως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων χρόνων χαρακτηρίζόνται οι ασύλητοι Μινωικοί τάφοι που βρέθηκαν στη διάρκεια διερευνητικών εσκαφών για την ανέγερση μίας οικοδομής στη Λεωφόρο Κνωσού στο ύψος της Β ΔΟΥ. Η αποκάλυψη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική καθώς πρόκειται για ένα σύμπλεγμα θολωτών τάφων που δεν έχουν συληθεί και αυτό είναι που κάνει την αποκάλυψη των τάφων αυτών ιδιαίτερα σημαντική,
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CRETALIVE πρόκειται για θολωτούς Μινωικούς τάφους με εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα μέσα σε αυτούς. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια που έρχονται στο φως ασύλητοι Μινωικοί τάφοι και όπως είναι φυσικό τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν βρεθεί σημαντικός αριθμός χρυσών αντικειμένων, περιδέραιων, κτερίσματα και διάφορα άλλα χρυσά αντικείμενα καθώς και πλήθος ανέπαφων αγγείων και άλλων πύλινων αντικειμένων. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες οι αρχαιολόγοι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι μιας και δεν έχουν ακόμα ανοίξει όλους τους τάφους ενώ αυτό που όπως επισημαίνουν έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός πως οι τάφοι είνια ασύλητοι. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης της λεωφόρου Κνωσού, είχαν βρεθεί στο ύψος της Β ΔΟΥ και άλλοι θολωτοί Μινωικοί τάφοι μόνο που βρέθηκαν συλλημένοι και μάλιστα όπως διαπίστωσαν οι αρχαιολόγοι είχαν συλληθεί την περίοδο της κατοχής και πιθανότατα από Γερμανούς μιας και είχαν βρεθεί διάφορα αντικείμενα (αξίνες, μικρά φτυάρια, μπουκάλια) όλα με τον αγκυλωτό σταυρό.
Στην ευρύτερη περιοχή της Κνωσού έχουν βρεθεί θολωτοί Μινωικοί τάφοι όμως είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που οι τάφοι αυτοί είναι ανέπαφοι δίνοντας σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και σημαντικά στοιχεία για την αρχαιολογική έρευνα.
Το συγκεκριμένο οικόπεδο φρουρείται σε 24ωρη βάση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ενημερωθεί από την ΚΓ Εφορία Κλασσικών Αρχαιοτήτων και η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου προκειμένου να υπάρχει περιπολία από το συγκεκριμένο σημείο στη διάρκεια της νύχτας.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More