ΕΛΛΑΔΑ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Δ;

Μπροστά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πιθανόν να βρίσκονται τα συνεργεία της ΚΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών..... Μετά από έρευνες ετών και αξιοποιώντας την ιστοριογραφία και τις προφορικές παραδόσεις της περιοχής, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε μία «τούμπα» σε αγροτική περιοχή του Δήμου Αμφίπολης.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν ζητήσει να γράψω ένα αρθρο με "Οδηγίες Επιβίωσης",γιατί μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που να οφείλονται σε διάφορους λόγους,όπως πτώχευση και στάση πληρωμών,περίεργα και πρωτόγνωρα γεωφυσικά φαινόμενα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 16/10/1912

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, που είχε διοικητή το Συνταγματάρχη (ΠΒ) Κλεομένη Κλεομένους. Στις.. 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων.

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8. Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Και έχουνε όλοι αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μυθικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα πήραν οι πλανήτες.

Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη..

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΑΠΛΑ ΜΠΡΑΒΟ


Είναι κάποιες στιγμές που η πεζή καθημερινότητα μας παίρνει “χρώμα” από εκδηλώσεις σαν την χθεσινή στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου- Λυκείου Λιτοχώρου.
Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από το θάνατο του “Αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων” Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη οι μαθητές και οι καθηγητές του Λυκείου Λιτοχώρου δημιούργησαν για όλους μας μια πνευματική όαση, από το έργο του μεγάλου λογοτέχνη.

Θερμά συγχαρητήρια στις εκπαιδευτικούς κ.κ. Καρατζίδου, Κάλφογλου, Αμπάδου στον κο Παπαϊωάννου και σους κ.κ. Μανουσιάκη και Μάνο Υποδιευθυντή και Διευθυντή του Λυκείου αντίστοιχα.

Θανάσης Καλαϊτζής

Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ


Υπάρχουν πολλά πράγματα είναι άγνωστα για την θέση και την σημασία των γυναικών στην αρχαιότητα.
Π.χ. μεγάλη μερίδα του κόσμου αγνοεί ότι στην αρχαιότητα υπήρχαν "Ολυμπιακοί αγώνες" για γυναίκες καθώς και ότι σε πανάρχαια εποχή οι γυναίκες είχαν δικαίωμα ψήφου.Σε αυτή μας την σελίδα θα σας παρουσιάσουμε μερικές από τις γυναίκες μαθηματικούς της αρχαιότητος.

ΑΙΘΡΑ (10ος – 9ος π.Χ. αιώνας) Μέσα από την άχλη της ιστορίας ξεπροβάλει η μυθική μορφή της Αίθρας, κόρης του βασιλιά της Τροιζήνος Πιτθέα και μάνας του Θησέως, με μία άλλη ιδιότητα άγνωστη στους πολλούς. Την ιδιότητα της δασκάλας της αριθμητικής (λογιστικής). Ιέρεια λοιπόν των απαρχών της πλέον εγκεφαλικής επιστήμης, η Αίθρα μάθαινε λογιστική (αριθμητική) στα παιδιά της Τροιζήνος, με εκείνη την πολύπλοκη μέθοδο, που προκαλεί δέος, μιας και δεν υπήρχε το μηδέν και οι αριθμοί συμβολίζονταν πολύπλοκα, αφού τα σύμβολά τους απαιτούσαν πολλές επαναλήψεις (Κρητομυκηναϊκό σύστημα αρίθμησης).

ΠΟΛΥΓΝΩΤΗ (7ος – 6ος π.Χ. αιώνας) Ο ιστορικός Λόβων ο Αργείος αναφέρει την Πολυγνώτη ως σύντροφο και μαθήτρια του Θαλού. Γνώστρια κατά τον Βοήθιο πολλών γεωμετρικών θεωρημάτων, λέγεται (μαρτυρία Βιτρουβίου), πως και αυτή συντέλεσε στην απλούστευση των αριθμητικών συμβόλων με την εισαγωγή της αρχής της ακροφωνίας, δηλαδή με την εισαγωγή αλφαβητικών γραμμάτων που αντιστοιχούσαν το καθένα σε το καθένα στο αρχικό γράμμα του ονόματος του αριθμού. Έτσι το Δ αρχικό του ΔΕΚΑ, παριστάνει τον αριθμό 10. Το Χ, αρχικό του ΧΙΛΙΑ παριστάνει τον αριθμό 1000 κοκ Κατά τον Βιτρούβιο η Πολυγνώτη διετύπωσε και απέδειξε πρώτη την πρόταση “ΕΝ ΚΥΚΛΩ Η ΕΝ ΤΩ ΗΜΙΚΥΚΛΙΩ ΓΩΝΙΑ ΟΡΘΗ ΕΣΤΙΝ”.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΑ (6ος αιώνας π.Χ.). Ο Διογένης ο Λαέρτιος λόγιος-συγγραφέας την αναφέρει ως Αριστόκλεια ή Θεόκλεια. Ο Πυθαγόρας πήρε τις περισσότερες από τις ηθικές του αρχές από την Δελφική ιέρεια Θεμιστόκλεια, που συγχρόνως τον μύησε στις αρχές της αριθμοσοφίας και της γεωμετρίας. Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Αριστόξενο (4ος π.Χ. αιώνας) η Θεμιστόκλεια δίδασκε μαθηματικά σε όσους από τους επισκέπτες των Δελφών είχαν την σχετική έφεσι. Ο μύθος αναφέρει ότι η Θεμιστόκλεια είχε διακοσμήσει τον βωμό του Απόλλωνος με γεωμετρικά σχήματα. Κατά τον Αριστόξενο ο Πυθαγόρας θαύμαζε τις γνώσεις και την σοφία της Θεμιστόκλειας γεγονός που τον ώθησε να δέχεται αργότερα και στην Σχολή του γυναίκες.

ΘΕΑΝΩ (6ος π.Χ. αιώνας) Η Θεανώ από τον Κρότωνα, κόρη του γιατρού Βροντίνου, ήταν μαθήτρια και ένθερμη οπαδός του Πυθαγόρου. Παντρεύτηκε στην Σάμο τον μεγάλο Μύστη με τον οποίο είχε 36 χρόνια διαφορά ηλικίας. Δίδαξε στις πυθαγόρειες σχολές της Σάμου και του Κρότωνος. Η Θεανώ θεωρείται η ψυχή της θεωρίας των αριθμών, που έπαιξαν κυριαρχικό και καίριο ρόλο στην πυθαγόρεια διδασκαλεία. Στην ίδια αποδίδεται η πυθαγόρεια άποψη της “Χρυσής Τομής”. Της αποδίδονται ακόμα διάφορες κοσμολογικές θεωρίες. Μετά τον θάνατο του Πυθαγόρου ή Θεανώ τον διαδέχθηκε ως επικεφαλής της διασκορπισμένης πλέον κοινότητας. Με την βοήθεια των θυγατέρων της (Δαμούς, Μυίας ή Μυρίας και Αριγνώτης) διέδωσε το επιστημονικό και φιλοσοφικό πυθαγόρειο σύστημα σε όλη την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Η Θεανώ έγραψε και βιβλιογραφία του Πυθαγόρου, που χάθηκε. Με τον Πυθαγόρα απέκτησε, εκτός από τις θυγατέρες και δύο υιούς, τον Τηλαύγη και τον Μνήσαρχο. Ο Ιάμβλιχος την μνημονεύει ως ‘μαθηματικόν άξιαν μνήμης κατά παιδείαν’.

ΔΑΜΩ (6ος π.Χ. αιώνας). Θυγατέρα του Πυθαγόρου και της Θεανούς δίδαξε τα πυθαγόρεια δόγματα στην Σχολή του Κρότωνος. Μετά την διάλυσι της Σχολής, η Δαμώ, στην οποία ο Πυθαγόρας είχε εμπιστευτεί τα γραπτά του έργα, με την ρητή εντολή να μην τα ανακοινώσει σε αμύητους, κατέφυγε στην Αθήνα. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τήρησε την παραγγελία του πατέρα της. Αργότερα όμως δημοσίευσε μόνο την γεωμετρική διδασκαλία του Πυθαγόρου, με την βοήθεια του Φιλολάου και του Θυμαρίδα. Η έκδοσι αυτή, που είχε (σύμφωνα με τον Ιάμβλιχο) τον τίτλο ‘Η ΠΡΟΣ ΠΥΘΑΓΟΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ’. Ήταν μία γεωμετρία ανωτέρου επιπέδου. Κατά τον Γέμινο, η κατασκευή του κανονικού τετραέδρου και η κατασκευή του κύβου οφείλονται στην Δαμώ. Η Δαμώ παντρεύτηκε στην Αθήνα κάποιον πυθαγόρειο και απέκτησε μία κόρη την Βιτάλη. Ο Διογένης ο Λαέρτιος της αποδίδει την θεώρησι : “ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟ ΚΑΛΛΙΣΤΟΝ ΣΦΑΙΡΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ, ΤΩΝ Δ’ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΚΥΚΛΟΝ’.

ΑΡΙΓΝΩΤΗ (6ος π.Χ. αιώνας). Φιλόσοφος, συγγραφέας, μαθηματικός από την Σάμο. Ο Πορφύριος την αναφέρει ως θυγατέρα του Πυθαγόρου. “ΑΛΛΟΙ ΔΕ ΕΚ ΘΕΑΝΟΥΣ…ΥΙΟΝ ΤΗΛΑΥΓΗ ΠΥΘΑΓΟΡΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΣΙ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΕΡΑΝ ΜΥΙΑΝ, ΟΙ ΔΕ ΚΑΙ ΑΡΙΓΝΩΤΗΝ”. Το λεξικό του Σούδα την αναφέρει ως μαθήτρια του Πυθαγόρου “Αριγνώτη : μαθήτρια Πυθαγόρου του μεγάλου και Θεανούς, Σάμια φιλόσοφος Πυθαγορική”. Η Αριγνώτη έγραψε πολλά φιλοσοφικά έργα και μαθηματικό βιβλίο με τίτλο “ΠΕΡΙ ΑΡΙΘΜΩΝ” που χάθηκε. Μετά την διάλυσι της Σχολής επέστρεψε στην Σάμο.

ΜΥΙΑ (6ος π.Χ. αιώνας).Μυία ή Μυρία, κόρη του Πυθαγόρου και της Θεανούς. Πυθαγόρεια και η ίδια. Γυναίκα του Μίλωνος του Κροτωνιάτου. Δίδαξε στην Σχολή του Κρότωνος. Αναφέρεται ως γνώστρια της γεωμετρίας. Της αποδίδεται η επινόησις της τρίτης (ή εστηκυίας) μεσότητος, δηλαδή αναλογίας.

ΔΕΙΝΩ (6ος π.Χ. αιώνας). Γυναίκα του Βροντίνου. Μαθήτρια και πεθερά του Πυθαγόρου, γνώστρια της αριθμοσοφίας. Μελέτησε, κατά τον Dasypodious, τους ελλιπείς αριθμούς. Ένας αριθμός λέγεται ελλιπής, όταν οι γνήσιοι διαιρέτες του (δηλαδή οι διαιρέτες εκτός του εαυτού του), αν προστεθούν δίνουν άθροισμα μικρότερο του ιδίου του αριθμού. Έτσι ο αριθμός 8 είναι ελλιπής γιατί 1+2+4=7<8

ΕΛΟΡΙΣ η Σαμία (6ος π.Χ. αιώνας).Μαθήτρια του Πυθαγόρου. Γνώστρια της Γεωμετρίας.

ΦΙΝΤΥΣ (6ος π.Χ. αιώνας).Αναφέρεται και ως Φίλτυς. Μαθήτρια του Πυθαγόρου, θυγατέρα του Θέοφρη από τον Κρότωνα και αδελφή του Βυνδάκου. Δίδαξε στην Σχολή του Κρότωνος. Ο Ρωμαίος συγγραφέας Βοήθιος την αναφέρει ως εμπνεύστρια της ισότητος που συνδέει τις Πυθαγόρειες τριάδες.

ΜΕΛΙΣΣΑ (6ος π.Χ. αιώνας).Μαθήτρια του Πυθαγόρου. Ασχολήθηκε με την κατασκευή κανονικών πολυγώνων. Ο Λόβων ο Αργείος γράφει για μία άγνωστη εργασία της : “Ο ΚΥΚΛΟΣ ΦΥΣΙΝ (η Μελίσσα) ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΥΓΩΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΕΣΤΙ”.

ΤΥΜΙΧΑ (6ος π.Χ. αιώνας).Η Τυμίχα γυναίκα του Κροτωνιάτου Μυλλίου ήταν (σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο) Σπαρτιάτισσα, γεννημένη στον Κρότωνα. Από πολύ νωρίς έγινε μέλος της Πυθαγόρειας κοινότητος . Αναφέρεται από τον Ιάμβλιχο ένα σύγγραμμά της σχετικά με τους “φίλους αριθμούς”(*6). Μετά την καταστροφή της σχολής από τους δημοκρατικούς του Κρότωνος η Τυμίχα κατέφυγε στις Συρακούσες. Ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος απαίτησε από την Τυμίχα να του αποκαλύψει τα μυστικά της Πυθαγόρειας διδασκαλείας έναντι μεγάλης αμοιβής. Αυτή αρνήθηκε κατηγορηματικά και μάλιστα έκοψε με τα δόντια την γλώσσα της και την έφτυσε στο πρόσωπο του Διονυσίου. Το γεγονός αυτό αναφέρουν ο Ιππόβοτος και ο Νεάνθης

ΠΤΟΛΕΜΑΪΣ (6ος π.Χ. αιώνας). Νεοπυθαγόρεια φιλόσοφος, μουσικός και μαθηματικός. Την αναφέρει ο Πορφύριος στο έργο του “ΕΙΣ ΤΑ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑ”. Κατά τον Πορφύριο (νέοπλατωνικό φιλόσοφο του 3ου μ.Χ. αιώνα) η Πτολεμαϊς μεταξύ άλλων απέδειξε και την πρότασι : “ΕΑΝ ΔΥΟ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΑΝΤΕΣ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΙΩΣΙ ΤΙΝΑΣ, ΟΙ ΓΕΓΟΜΕΝΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΙΣΟΙ ΑΛΛΗΛΟΙΣ ΕΣΟΝΤΑΙ” (δηλαδή αβ=βα)

ΠΥΘΑΓΟΡΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ (γύρω στον 6ον – 5ον π.Χ. αιώνα).

ΔΙΟΤΙΜΑ από την Μαντινεία (6ος – 5ος π.Χ. αιώνας).Στο “Συμπόσιον” του Πλάτωνος, ο Σωκράτης αναφέρεται στην Δασκάλα του Διοτίμα, ιέρεια στην Μαντίνεια, που υπήρξε Πυθαγόρεια και γνώστρια της πυθαγόρειας αριθμοσοφίας. Κατά μαρτυρία του Ξενοφώντος, η Διοτίμα δεν ήταν άπειρη των πλέον δυσκολονόητων γεωμετρικών θεωρημάτων.

ΒΙΤΑΛΗ (6ος – 5ος π.Χ. αιώνας). Βιτάλη ή και Βιστάλα, κόρη της Δαμούς και εγγονή του Πυθαγόρου. Γνώστρια των πυθαγόρειων μαθηματικών. Η Δαμώ προτού πεθάνει της εμπιστεύτηκε τα “υπομνήματα”, δηλαδή τα φιλοσοφικά κείμενα του πατέρα της.

ΠΕΡΙΚΤΙΟΝΗ (5ος π.Χ. αιώνας). Πυθαγόρεια φιλόσοφος, συγγραφέας και μαθηματικός. Διάφορες πηγές την ταυτίζουν με την Περικτιόνη την μητέρα του Πλάτωνος και κόρη του Κριτίου. Ο μαθηματικός Πλάτων, όπως και ο φιλόσοφος Πλάτων, οφείλει την πρώτη γνωριμία του με τα μαθηματικά και την φιλοσοφία στην Περικτιόνη. Ο Πλάτων δεν αναφέρει το παραμικρό για την μητέρα του. Ήταν βαθιά χολωμένος μαζί της επειδή αυτή μετά από τον θάνατο του Αρίστωνος (του πατέρα του Πλάτωνος) παντρεύτηκε με κάποιον Αθηναίο, με το όνομα Πυριλάμπης στον οποίο αφοσιώθηκε. Στο γεγονός αυτό ίσως οφείλεται και ο “μισογυνισμός” του μεγάλου φιλοσόφου, που παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του άγαμος. Ο Στοβαίος στο “Ανθολόγιο” του, γράφει για την Περικτιόνη ότι κατείχε τα της γεωμετρίας και της αριθμητικής : “…ΓΑΜΕΤΡΙΑ ΜΕΝ ΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΛΛΑ ΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΙΝΑ ΤΩΝ ΕΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΣΧΟΛΕΟΝΤΑΙ , Α ΔΕ ΣΟΦΙΑ ΠΕΡΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΓΕΝΗ ΤΩΝ ΕΟΝΤΩΝ, ΟΥΤΩΣ ΓΑΡ ΕΧΕΙ ΣΟΦΙΑ ΠΕΡΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΓΕΝΗ ΤΩΝ ΕΟΝΤΩΝ”.

ΛΑΣΘΕΝΕΙΑ (4ος π.Χ. αιώνας). Η Λασθενία από την Αρκαδία είχε μελετήσει τα έργα του Πλάτωνος και ήλθε στην Ακαδημία (του Πλάτωνος) για να σπουδάσει μαθηματικά και φιλοσοφία. Μετά τον θάνατο του Πλάτωνος συνέχισε τις σπουδές της κοντά στον ανεψιό του Σπεύσιππο. Αργότερα έγινε και αυτή φιλόσοφος και σύντροφος του Σπευσίππου. Σύμφωνα με τον Αριστοφάνη τον Περιπατητικό στην Λασθένεια οφείλεται και ο επόμενος ορισμός της σφαίρας : “ΣΦΑΙΡΑ ΕΣΤΙΝ ΣΧΗΜΑ ΣΤΕΡΕΟΝ ΥΠΟ ΜΙΑΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΝ, ΠΡΟΣ ΗΝ, ΑΦ’ ΕΝΟΣ ΣΗΜΕΙΟΥΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΠΑΣΑΙ ΑΙ ΠΡΟΣΠΙΠΤΟΥΣΑΙ ΕΥΘΕΙΑΙ ΙΣΑΙ ΑΛΛΗΛΑΙΣ ΕΙΣΙΝ”.

ΑΞΙΟΘΕΑ (4ος π.Χ. αιώνας).Μαθήτρια και αυτή, όπως και η Λασθένεια, της ακαδημίας του Πλάτωνος. Ήλθε στην Αθήνα από την Πελοποννησιακή πόλι Φλιούντα. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και την φυσική φιλοσοφία. Αργότερα δίδαξε τις επιστήμες αυτές στην Κόρινθο και την Αθήνα..

ΝΙΚΑΡΕΤΗ η Κορίνθια .Αναφέρεται από τον Ν. Χατζηδάκι ως “ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΣ”. Την αναφέρει ακόμα και ο Ε. Σταμάτης. Από τους αρχαίους συγγραφείς την μνημονεύει ο Στοβαίος. Κατά τον Ν. Χατζηδάκι, στην Νικαρέτη οφείλεται η επαναδιατύπωσις και η απόδειξις του θεωρήματος : “ΠΑΝΤΟΣ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΜΙΑΣ ΤΩΝ ΠΛΕΥΡΩΝ ΠΡΟΣΕΚΒΛΕΙΘΕΙΣΗΣ, Η ΕΝΤΟΣ ΓΩΝΙΑ ΕΚΑΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΓΩΝΙΩΝ ΜΕΙΖΩΝ ΕΣΤΙ”.

ΑΡΕΤΗ η Κυρηνεία (4ος – 3ος π.Χ. αιώνας). Κόρη του Αριστίππου, ιδρυτού της Κυρηναϊκής φιλοσοφικής σχολής, η Αρετή (συναντάται και ως Αρήτη) σπούδασε στην ακαδημία του Πλάτωνος. Λέγεται ότι δίδαξε μαθηματικά, φυσική και ηθική φιλοσοφία στην Αττική για αρκετά χρόνια και ότι έγγραψε σαράντα τουλάχιστον βιβλία ποικίλου περιεχομένου, από τα οποία τα δύο περιελάμβαναν και πραγματείες για τα μαθηματικά. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, τον διαδέχθηκε, κατόπιν εκλογής στην διεύθυνσι της Σχολής. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάμεσα στους μαθητές της συγκαταλέγονταν και 100 περίπου φιλόσοφοι. Ο John Morans στο βιβλίο του “Women in Science” αναφέρει ότι το επίγραμμα του τάφου της έγγραφε : Το μεγαλείο της Ελλάδος, με την ομορφιά της Ελένης, την πέννα του Αριστίππου, την ψυχή του Σωκράτους και την γλώσσα του Ομήρου”.
Ο υιός της Αρετής, ο Αρίστιππος ο Νεώτερος, προήγαγε σημαντικά την Κυρηναϊκή φιλοσοφία. Κατά τον Αθηναίο (λόγιο, σοφιστή και συγγραφέα, 2ος – 3ος μ.Χ. αιώνας), η Αρετή διηγείτο στους μαθητές της το εξής ανέκδοτο : Όταν κάποιος μαθητής της Ακαδημίας ισχυρίστηκε ότι η τέχνη της αρίθμησης οφείλεται στον Παλαμήδη, ο Πλάτων τον ρώτησε “Ώστε χωρίς τον Παλαμήδη ο Αγαμέμνων δεν θα ήξερε πόσα πόδια του έδωσε η φύσις;”

ΠΥΘΑΪΣ (2ος π.Χ. αιώνας). Γεωμέτρης, κόρη του μαθηματικού Ζηνοδώρου. Ασχολήθηκε, μαζί με τον πατέρα της, με εμβαδά επιπέδων χωρίων. Την αναφέρει ο Ευτόκιος. Ο Θέων ο Αλεξανδρεύς (4ος μ.Χ. αιώνας) στα σχόλιά του στην “ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙ” του Πτολεμαίου γράφει : “ΠΟΙΗΣΟΜΕΘΑ ΔΗ ΤΗΝ ΤΟΥΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΙΝ ΕΝ ΕΠΙΤΟΜΗ ΕΚ ΤΩΝ ΖΗΝΟΔΩΡΟΥ ΚΑΙ ΠΥΘΑΪΔΟΣ ΔΕΔΕΙΓΜΕΝΩΝ ΕΝ ΤΩ ΠΕΡΙ ΙΣΟΠΕΡΙΜΕΤΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ”.

ΠΑΝΔΡΟΣΙΩΝ (4ος μ.Χ. αιώνας). Συναντάται κει ως Πάνδροσος. Αλεξανδρινή γεωμέτρης, μάλλον μαθήτρια του Πάππου, ο οποίος της αφιερώνει και το γ’ βιβλίο της “ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ”. Η Πανδροσίων χωρίζει τα γεωμετρικά προβλήματα σε τρεις κατηγορίες : “ΤΡΙΑ ΓΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΕΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΝ ΑΥΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΛΕΙΣΘΑΙ, ΤΑ ΔΕ ΓΡΑΜΜΙΚΑ”.

ΥΠΑΤΙΑ (370 – 415 μ.Χ.)

Πηγή : Εφημερίδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ τεύχος 18-19

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Αγάθαρχος ο Σάμιος, Αγαθοκλής ο Κορίνθιος, Αγάθων ο Κορίνθιος, Αγαμήδης ο Αρχιτέκτων, Αγασικράτης ο Κορίνθιος, Άγναπτος ο Αρχιτέκτων, Αλκαμένης ο Αθηναίος, Αμμώνιος ο Αρχιτέκτων, Αναξικράτης ο Μηχανικός, Ανδρόνικος ο Κυρρήστης, Ανθέμιος ο Τραλλιανός, Αντιμαχίδης ο Αρχιτέκτων, Αντιστάτης ο Αθηναίος, Αντίφιλος ο Αρχιτέκτων, Απολλόδωρος ο Αθηναίος, Απολλόδωρος ο Δαμασκηνός, Απολλώνιος ο Αλεξανδρεύς, Απολλώνιος
o
Αρχιτέκτων, Αρισταίνετος ο Κυζικηνός, Αρίστανδρος ο Μεγαλοπολίτης, Αρκέσιος ο Τραλλιανός, Αρχέδημος ο Θηραίος, Αρχίας ο Κορίνθιος, Αρχίλοχος ο Αθηναίος, Ασκληπιάδης ο Κυζικηνός, Ασκληπιάδης ο Λαμψακηνός, Ασκληπιόδωρος ο Μηχανικός, Απαίος ο Μύσιος, Βαθυκλής ο Μαγνήσιος, Βούπαλος ο Χίος, Γιτιάδας ο Σπαρτιάτης, Γοργώνιος ο Αντιοχεύς, Δαίδαλος ο Αθηναίος, Δάφνις ο Μιλήσιος, Δεινοκράτης ο Ρόδιος, Δεινοχάρης ο Αλεξανδρεύς, Δεξιφάνης ο Κνίδιος, Δημήτριος ο Εφέσιος, Δημοκλής ο Αρχιτέκτων, Δημοκόπος ο Συρακούσιος, Διοκλής ο Ρήγιος, Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, Διονύσιος ο Τμώλειος, Δίων ο Ιταλικός, Επικλής ο Συρακούσιος, Επικράτης ο Βυζάντιος, Ερμογένης ο Πριηνεύς, Ερμόδωρος ο Σαλαμίνιος, Ερμοκρέων ο Αρχιτέκτων, Ερμων ο Αρχιτέκτων, Ευθύδομος ο Αθηναίος, Ευπόλεμος
o Αργείος, Ζήνων ο Κιτιεύς, Ηρακλείδης ο Μηχανικός, Ηρων ο Λίβυος, Θεοδόσιος ο Τριπολίτης, Θεόδοτος ο Αρχιτέκτων, Θεόδωρος ο Σάμιος, Θεόδωρος ο Φωκαεύς, Θέρσιλος ο Μεγαλοπολίτης, Θρασυμήδης ο Πάριος, Ικτίνος o Αθηναίος, Ιππίας ο Μηχανικός, Ιππόδαμος ο Μιλήσιος, Ισίδωρος ο Νεώτερος, Ισίδωρος ο Πρεσβύτερος, Ιωάννης ο Βυζάντιος, Κάλαισχρος ο Αρχιτέκτων, Καλλικράτης ο Αθηναίος, Καλλίμαχος ο Αθηναίος, Καλλίνος ο Κορίνθιος, Καρπίων ο Αρχιτέκτων, Κηφισόδοτος ο Αθηναίος, Κλεισθένης ο Ερετριεύς, Κλεομένης ο Συρακούσιος, Κλέων ο Σπαρτιάτης, Κόροιβος ο Αρχιτέκτων, Κύρος ο Ιταλικός, Λάκρατης ο Αρχιτέκτων, Λεωνίδας ο Νάξιος, Λίβων ο Ηλείος, Μεγακλής ο Αρχιτέκτων, Μελάνιππος ο Αρχιτέκτων, Μένεσθης o Αρχιτέκτων, Μεταγένης ο Κνώσσιος, Μεταγένης ο Ξυπέτιος, Μνησικλής ο Αθηναίος, Νίκων ο Περγαμεύς, Ξεναίος ο Μηχανικός, Ξενόδωρος ο Κορίνθιος, Ξενοκλής ο Χολαργεύς, Παιώνιος ο Εφέσιος, Παρμενίων ο Μακεδών, Περίπας ο Μηχανικός, Ποθαίος ο Συρακούσιος, Πολύκλειτος ο Αργείος, Πόντιος ο Αλεξανδρεύς, Πορίνος ο Αρχιτέκτων, Πυθέος ο Αλικαρνασσεύς, Πύρρος ο Αρχιτέκτων, Ροίκος ο Φιλαίου, Σάτυρος ο Πάριος, Σκόπας ο Πάριος, Σμίλις ο Αγινεύς, Σπίνθαρος ο Κορίνθιος, Σώατρατος ο Κνίδιος, Τηλεκλής ο Σάμιος, Τηλεφάνης ο Φωκαεύς, Τροφώνιος ο Αρχιτέκτων, Φανέας o Δήλιος, Φίλαγρος ο Αρχιτέκτων, Φιλίσκος ο Αρχιτέκτων, Φιλοκλής ο Αχαρνεύς, Φίλων ο Ελευσίνιος, Χάρης ο Λίνδιος, Χειροκράτης ο Εφέσιος, Χερσίφρων ο Κνώσσιος.


ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ
Αγλαονίκη η Θεπαλίς, Αγρίππας ο Βιθύνιος, 'Αδραστος ο Αφροδισιεύς, Αέτιος ο Αντιοχεύς, Αισχύλος ο Αστρονόμος, Αλέξανδρος ο Πλευρώνιος, Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης, Αναξαγόρας ο Κλαζομενεύς, Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος, Αναξιμένης ο Μιλήσιος, Ανδρόνικος ο Κυρρήστης, Αντίπατρος ο Τύριος, Απολλώνιος ο Λαοδικείας, Απολλώνιος ο Μύνδιος, Απολλώνιος ο Περγαίος, Αρατος ο Σολεύς, Αρίσταρχος ο Σάμιος, Αριστείδης ο Σάμιος, Αριστόθηρος ο Αλεξανδρεύς, Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης, Αρίστυλλος ο Σάμιος, 'Αρπαλος ο Σάμιος, Αρριανός ο Μετεωρολόγος, Αρχέλαος ο Αθηναίος, 'Ατταλος ο Ρόδιος, Αυτόλυκος ο Πιταναίος, Αχιλλεύς Τάτιος, Βίων ο Αβδηρίτης, Βόηθος ο Σιδώνιος, Γέμινος ο Ρόδιος, Δαμάσκιος ο Δαμασκηνός, Δημόκριτος ο Αβδηρίτης, Δημόφιλος ο Αστρονόμος, Δικαίαρχος ο Μεσσήνιος, Διόδωρος ο Αλεξανδρεύς, Διονύσιος ο Αλεξανδρεύς, Δίων ο Νεαπολίτης, Δοσίθεος ο Πηλούσιος, Δωρόθεος ο Σιδώνιος, 'Εκφαντος ο Κροτωνιάτης, Ελικών ο Κυζικηνός, Επιγένης ο Βυζάντιος, Επίκουρος ο Σάμιος, Επιμενίδης
o Κρης, Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, Ερμιππος ο Καλλιμάχειος, Εύδημος ο Ρόδιος, Εύδοξος ο Κνίδιος, Ευκτήμων ο Αθηναίος, Εχεκράτης ο Φλιούντιος, Ηλιόδωρος ο Αλεξανδρεύς, Ηρακλείδης ο Ποντικός, Ηράκλειτος ο Εφέσιος, Ησίοδος ο Ασκραίος, Ηφαιστίων ο Θηβαίος, Θαλής ο Μιλήσιος, Θεανώ η Θουρία, Θεοδόσιος ο Τριπολίτης, Θεόφιλος ο Εδεσσαίος, Θέων ο Αλεξανδρεύς, Θράσυλλος ο Αλεξανδρεύς, lκέτας ο Συρακούσιος, Ιουλιανός ο Λαοδικεύς, Ιουλιανός ο Αυτοκράτωρ, Ιππαρχος ο Ρόδιος, Ιππίας ο Μηχανικός, Ιππόνικος ο Πιταναίος, Ιωάννης Μαλάλας, Ιωάννης ο Φιλόπονος, Κάλλιππος ο Κυζικηνός, Κάρπος ο Αντιοχεύς, Κλεομήδης ο Κοσμογράφος, Κλεόστρατος ο Τενέδιος, Κόνων ο Σάμιος, Κριτόδημος ο Αλεξανδρεύς, Κρίτων ο Νάξιος, Λεπτίνης ο Αλεξανδρεύς, Λεωνίδας ο Αλεξανδρεύς, Λύσις ο Ταραντίνος, Μενέλαος ο Αλεξανδρεύς, Μέτων ο Αθηναίος, Νίκων ο Περγαμεύς, Ξέναρχος ο Σελεύκειος, Ξενοκράτης ο Χαλκηδόνιος, Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος, Οινοπίδης ο Χίος, Παύλος ο Αλεξανδρεύς, Πορφύριος ο Τύριος, Ποσειδώνιος ο Απαμεύς, Πρόκλος ο Λύκιος, Πτολεμαίος Κλαύδιος, Πυθαγόρας ο Σάμιος, Πυθέας ο Μασσαλιώτης, Σέλευκος ο Σελεύκειος, Σωσιγένης o Αλεξανδρεύς, Σωσιγένης ο Περιπατητικός, Τεύκρος ο Κυζικηνός, Τίμαιος o Λοκρός, Τιμοχάρης ο Αλεξανδρεύς, Υπατία η Γεωμετρική, Υψικλής ο Αλεξανδρεύς, Φερεκύδης ο Σύριος, Φίλιππος ο Μενδαίος, Φίλιππος ο Οπούντιος, Φιλόλαος ο Ταραντίνος, Χαλκίδιος ο Αστρονόμος, Χάρμανδος ο ΜαΘηματικός.


ΒΙΟΛΟΓΟΙ
Αθήναιος ο Απαλικός, Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος, Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης, Αρχέστρατος ο Γελώος, Βόλος ο Μενδήσιος, Ιππων ο Σάμιος.


ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΟΙ
Αισχυλίδης ο Αθηναίος, Αλέξανδρος ο Τραλλιανός, Αρατος ο Σολεύς, Ασκληπιόδοτος ο Αλεξανδρεύς, 'Ατταλος ο Φιλομήτωρ, Διοκλής ο Καρύστιος, Διονύσιος ο Περιηγητής, Διοσκορίδης ο Πεδάνιος, Κάσσιος ο Ιτυκαίος, Κρατεύας ο Ριζοτόμος, Νίκανδρος ο Κολοφώνιος, Ορειβάσιος ο Περγαμεύς, Πάμφιλος ο Αλεξανδρεύς, Φανίας ο Ερέσιος, Φλωρεντίνος ο Γεωπόνος, Χρύσιππος ο Κνίδιος.


ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ - ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΙ
Αγαθαρχίδης ο Κνίδιος, Αγαθήμερος ο Ορθωνος, Αγαθοδαίμων ο Αλεξανδρεύς, Αγαθοκλής ο Μιλήσιος, Αγαθοκλής ο Χίος, Αγάθων ο Σάμιος, Αγάκλυτος ο Περιηγητής, Αθηνόδωρος ο Αγχιαλεύς, Ακέσανδρος ο Κυρηνεύς, Ακεστόδωρος ο Μεγαλοπολίτης, Ακουσίλαος ο Αργείος, Αλέξανδρος ο Λύχνος, Αλέξανδρος ο Μύνδιος, Αλέξανδρος ο Πολυίστωρ, Αλκέτας ο Περιηγητής, Αμμιανός ο Αντιοχεύς, Αμμώνιος ο Αλεξανδρεύς, Αμύντας ο Βηματιστής, Αναξικράτης ο Εξερευνητής, Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος, Αναξιμένης ο Μιλήσιος, Ανδροίτας ο Τενέδιος, Ανδροσθένης ο Θάσιος, Ανδρων ο Αλικαρνασσεύς, Ανδρων ο Τήιος, Αντιφάνης ο Θραξ Αντώνιος Διογένης, Απελλάς ο Κυρηναίος, Απελάς ο Ποντικός, Απίων ο Πλειοστονίκης, Απολλόδωρος ο Αθηναίος, Απολλωνίδης ο Νικαεύς, Απολλώνιος ο Ρόδιος, Απολλώνιος ο Τυανεύς, Αππιανός ο Αλεξανδρεύς, 'Αρατος ο Κνίδιος, Αρισταγόρας ο Μιλήσιος, Αριστείδης ο Σάμιος, Αριστοκράτης ο Σπαρτιάτης, Αρμενίδας
o Θηβαίος, Αρριανός ο εκ Νικομηδείας, Αρτεμίδωρος ο Εφέσιος, Αρχίας o Πελλαίος, Αρχίλοχος ο Πάριος, Ασκληπιάδης ο Κύπριος, Αυτόλυκος ο Πιταναίος, Βαίτων ο Βηματιστής, Βίων ο Αβδηρίτης, Βίων ο Σολεύς, Βωτθαίος o Γεωγράφος, Γέμινος ο Ρόδιος, Δαίμαχος ο Πλαταιεύς, Δημήτριος ο Καλλατιανός, Δημήτριος ο Σκήψιος, Δημοδάμας ο Μιλήσιος, Δικσίαρχος ο Μεσσήνιος, Διογένης ο Κυζικηνός, Διογένης ο Σικυώνιος, Διόδωρος ο Περιηγητής, Διόδωρος ο Σάμιος, Διονύσιος ο Αλεξανδρεύς, Διονύσιος ο Βυζάντιος Διονύσιος ο Καλλιφώντος, Διονύσιος ο Περιηγητής, Διονύσιος ο Ρόδιος, Διονυσόδωρος ο Μήλιος, Εκαταίος ο Αβδηρίτης, Εκαταίος ο Ερετριεύς, Εκαταίος ο Μιλήσιος, Εκαταίος ο Τήιος, Ελλάνικος ο Λέσβιος, Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, Ερμιππος ο Καλλιμάχειος, Εύδοξος ο Κνίδιος, Εύδοξος ο Κυζικηνός, Εύδοξος ο Ρόδιος, Ευήμερος ο Μεσσήνιος, Ευθυμένης ο Μασσαλιώτης, Ευκτήμων ο Αθηναίος, Ευσέβιος ο Καισαρεύς, Εφορός ο Κυμαίος Ζήμαρχος
ο Κιλίκιος, Ζηνοθέμις ο Γεωγράφος, Ζώπυρος ο Αλεξανδρεύς, Ηλιόδωρος
o Αθηναίος, Ηρακλείδης ο Κριτικός, Ηρακλείδης ο Στρατηγός, Ηρόδοτος ο Αλικαρνασσεύς, Ηρωδιανός ο Αντιόχειος, Ησίοδος ο Ασκραίος, Θεοδόσιος o
Τριπολίτης, Θεόπομπος ο Χίος, Ιάμβουλος ο Σύριος, Ιππαλος ο Κυβερνήτης, Ιππύς ο Ρήγιος, Ισίδωρος ο Χαρακηνός, Ιστρος ο Καλλιμάχειος Ιωάννης Μαλάλας, Κλείταρχος ο Μακεδών, Κλεομήδης ο Κοσμογράφος, Κλέων ο Σικελιώτης, Κόνων ο Σάμιος, Κοσμάς ο Ινδοκοπλεύστης, Κράτης ο Μαλλώτης, Κτησίας ο Κνίδιος, Κτησιφών ο Γεωγράφος, Κωλαίος ο Σάμιος, Λύκος ο Ρηγίνος, Μαρίνος ο Τύριος, Μαρκιανός ο Ηρακλειώτης, Μαρσύας ο Πελλαίος, Μεγασθένης ο Ιων, Μενεκλής ο Αθηναίος, Μενεκράτης ο Ελαϊτης, Μένιππος ο Περγαμεύς, Μνασέας ο Πατρεύς, Νέαρχος ο Κρης, Νίκανδρος ο Θυατειρηνός, Νικίας ο Μαλλώτης, Νύμφις ο Ηρακλειώτης Νυμφόδωρος ο Συρακούσιος, Ξεναγόρας ο Ηρακλειώτης, Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος, Ξενοφών
o Αθηναίος, Ξενοφών ο Λαμψακηνός, 'Ομηρος, Ονησίκριτος ο Αιγινεύς Οφέλας ο Κυρηναίος, Πάππος ο Αλεξανδρεύς, Πατροκλής ο Μακεδών, Παυσανίας ο Περιηγητής, Πλάτων ο Αθηναίος, Πλούταρχος ο Χαιρωνεύς, Πολέμαρχος ο Κυζικηνός, Πολέμων ο Περιηγητής, Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης, Πολύκλειτος ο Λαρισαίος, Ποσειδώνιος ο Απαμεύς, Προκόπιος ο Καισαρεύς, Πρωταγόρας ο Περιηγητής, Πτολεμαίος Κλαύδιος, Πυθέας ο Μασσαλιώτης, Ριανός ο Βηναίος, Σεραπίων ο Αντιοχεύς, Σιμμίας ο Ρόδιος, Σιμωνίδης ο Μεροεύς, Σκύλαξ ο Καρυανδεύς, Σκύμνος ο Χίος, Στέφανος ο Βυζάντιος, Στράβων ο Αμάσειος, Σωκράτης ο Αργείος, Σώσανδρος ο Κυβερνήτης, Τεύκρος ο Κυζικηνός, Τίμαιος ο Ταυρομένιος, Τιμοσθένης ο Ρόδιος, Τιμοχάρης ο Αλεξανδρεύς, Φερεκύδης ο Αθηναίος, Φιλήμων ο Περιηγητής, Φίλων ο Γεωγράφος, Φιλωνίδης ο Χερσονάσιος, Χάρων ο Λαμψακηνός.


ΓΕΩΠΟΝΟΙ - ΦΥΤΟΛΟΓΟΙ
Αγαθοκλής ο Χίος, Αθήναιος ο Ναυκρατίτης, Αιλιανός ο Σοφιστής, Αισχρίων ο Γεωπόνος Αμερίας ο Μακεδών, Ανατόλιος ο εκ Βυρηττού, Αντίγονος ο Κυμαίος, Απολλόδωρος ο Λήμνιος, Αριστοφάνης ο Μαλλώτης Αρχύτας ο Γεωπόνος, 'Ατταλος ο Φιλομήτωρ, Βίων ο Σολεύς, Βόλος ο Μενδήσιος, Δίδυμος ο Αλεξανδρεύς, Διοφάνης ο Νικαεύς, Επιγένης ο Ρόδιος, Ησίοδος ο Ασκραίος, Θεόφραστος ο Ερέσιος, Μενέστωρ ο Συβαρίτης, Νίκανδρος
o Κολοφώνιος, Φλωρεντίνος ο Γεωπόνος, Χρύσιππος ο Κνίδιος.


ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ
Αθήναιος ο Ναυκρατίτης, Αρχέστρατος ο Γελώος, Ηγήσιππος ο Ταραντίνος.


ΖΩΟΛΟΓΟΙ - ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΙ
Αγαθοκλής ο εξ Ατρακτος, Αθήναιος ο Ναυκρατίτης, Αιλιανός ο Σοφιστής, Αλέξανδρος ο Μύνδιος, Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης, Αριστοφάνης
o Βυζάντιος, Δίφιλος ο Λαοδικεύς, Δωρίων ο Ιχθυολόγος, Μενεκράτης ο Εφέσιος, Οππιανός ο Απαμεύς, Οππιανός ο Κιλίκιος, Τιμόθεος ο Γαζαίος.


ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
Αγάθαρχος ο Σάμιος, Αγησίστρατος ο Σπαρτιάτης, 'Αδραστος ο Αφροδισιεύς, Αθήναιος ο Κυζικηνός, Αθήναιος ο Τακτικός, Αίθρα η Τροιζηνία Αισχύλος ο Αστρονόμος, Αλέξανδρος ο Πλευρώνιος, Αμμώνιος ο Αλεξανδρεύς, Αμύκλας ο Ηρακλιώτης, Ανατόλιος ο Αλεξανδρεύς, Ανθέμιος ο Τραλλιανός, Αντιφών ο Αθηναίος, Απολλώνιος ο Περγαίος, Αρατος ο Σολεύς, Αρετή η Κυρηνεία, Αριγνώτη η Σαμία, Αρισταίος ο Κορτωνιάτης, Αρισταίος
o Πρεσβύτερος, Αριστείδης ο Σάμιος, Αριστόθηρος ο Αλεξανδρεύς, Αριστόξενος ο Ταραντίνος, Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης, Αριστοφάνης ο Γεωμέτρης, Αρχιμήδης ο Συρακούσιος, Αρχύτας ο Ταραντίνος, Ασκληπιάδης ο Αλεξαν-
δρεύς Ασκληπιός ο Τραλλεύς, 'Ατταλος ο Ρόδιος, Αυτόλυκος ο Πιτανεύς, Βασιλείδης ο Τύριος, Βίων ο Αβδηρίτης, Βόηθος ο Σιδώνιος, Βούθηρος
o Κυζικηνός, Βρύσων ο Ηρακλειώτης, Βόλος ο Μενδήσιος, Γέμινος ο Ρόδιος,
Δαμώ η Κροτωνία, Δεινόστρατος ο Γεωμέτρης, Δημήτριος ο Αθηναίος, Δημήτριος ο Αλεξανδρεύς, Δημήτριος ο Λάκων, Δημόκριτος ο Αβδηρίτης, Διόδωρος ο Αλεξανδρεύς, Διοκλής ο Αλεξανδρεύς, Διονύσιος ο Αλεξανδρεύς,
Διονύσιος ο Κυρηναίος, Διονυσόδωρος ο Αμάσειος, Διονυσόδωρος ο Μήλιος, Διόφαντος ο Αλεξανδρεύς, Δίων ο Νεαπολίτης, Δομνίνος ο Λαρισσαίος, Δοσίθεος ο Πηλούσιος, Ελίκων ο Κυζικηνός, Επιμενίδης ο Κρής, Ερμείς
ο Αθηναίος, Ερμότιμος ο Κολοφώνιος, Ερμόφιλος ο Τυφλός, Ερυκηνός ο Σικελιώτης, Εύδημος ο Ρόδιος, Εύδοξος ο Κνίδιος, Ευκλείδης ο Αλεξανδρεύς, Ευτόκιος ο Ασκαλώνιος, Εχεκράτης ο Φλιούντιος, Ζηνόδωρος ο Γεωμέτρης, Ζήνων ο Ελεάτης, Ηλιόδωρος ο Λαρισαίος, Ηρων ο Αλεξανδρεύς, Θαλής ο Μιλήσιος, Θεαίτητος Αθηναίος, Θεανώ η Θουρία, Θεμιστόκλεια η Δελφίς, Θεοδόσιος ο Τριπολίτης, Θεόδωρος ο Κυρηναίος, Θεόδωρος ο Σολεύς, Θεόφραστος ο Ερέσιος, Θεύδιος ο Μάγνης, Θέων ο Αλεξανδρεύς, Θέων ο Σμυρναίος, Θυμαρίδας ο Πάριος, Ιάμβλιχος ο Χαλκιδηνός, Ίππαρχος ο Ρόδιος, 'Ιππασος ο Μεταποντίνος, Γππίας ο Ηλείος, Ιππόδαμος ο Χίος, Ιππόνικος ο Πιταναίος, Ισίδωρος ο Πρεσβεύτερος, Ιωάννης ο Φιλόπονος, Κάρπος ο Αντιοχεύς, Κλεάνθης ο 'Ασσιος, Κόνων ο Σάμιος, Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς, Λεπίνης ο Αλεξανδρεύς, Λεωδάμας ο Θάσιος, Λέων ο Βυζάντιος, Λέων ο Μαγνήσιος, Λεωνίδας ο Αλεξανδρεύς, Λύσις ο Ταραντίνος, Μαρίνος ο Τύριος, Μαρίνος ο Φλάβιος, Μέναιχμος ο Θράξ, Μενέλαος ο Αλεξανδρεύς, Μέτων ο Αθηναίος, Μητρόδωρος ο Χίος, Μνασέας ο Πατρεύς, Μοίρις ο Γεωμέτρης, Ναυκράτης ο Περγαμεύς, Νεοκλείδης ο Γεωμέτρης, Νικόμαχος ο Γερασηνός, Νικομήδης ο Αλεξανδρεύς, Νικοτέλης ο Κυρηναίος, Νίκων ο Περγαμεύς, Ξενοκράτης ο Χαλκηδόνιος, Οινοπίδης ο Χίος, Παναίτιος ο Ρόδιος Πάππος ο Αλεξανδρεύς, Παρμενίων ο Μακεδών, Περικτιόνη η Αθηναία, Περοεύς ο Γεωμέτρης, Πλάτων ο Αθηναίος, Πολέμαρχος ο Κυζικηνός, Πολυγνώτη η Πυθαγόρειος, Πορφύριος ο Τύριος, Πρόκλος ο Λύκιος, Πτολεμαίος Κλαύδιος, Πυθαγόρας ο Σάμιος, Πυθαίς η Ζηνοδώρου, Πυθέας ο Μασσαλιώτης, Σέλευκος ο Σελεύκειος, Σέξτος ο Εμπειρικός, Σεραπίων
o Αντιοχεύς, Σερήνος ο Αντινοεύς, Σιμπλίκιος ο Κιλίκιος, Σκοπίνας ο Συρακούσιος, Σπεύσιππος ο Αθηναίος, Σπόρος ο εκ Νικαίας, Στράτων ο Λαμψακηνός, Συριανός ο Αλεξανδρεύς, Σωκράτης ο Αθηναίος, Σωσιγένης ο Αλεξανδρεύς, Τίμαιος ο Λοκρός, Τυμίχα η Σπαρτιάτις, Υπατία η Γεωμετρική, Υψικλής ο Αλεξανδρεύς, Φίλιππος ο Μενδαίος, Φίλιππος ο Οπούντιος Φιλόδημος ο Γαδαρεύς, Φιλόλαος ο Ταραντίνος, Φίλων ο Τυανεύς, Φιλωνίδης ο Λαοδικεύς, Χάρμανδρος ο Μαθηματικός.


ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΟΙ
Γλαύκος ο Χίος, Γόργος ο
lάσιος, Φίλων ο Μεταλλουργός.


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ
Αέτιος ο Αντιοχεύς, Αρατος ο Σολεύς, Αρριανός ο Μετεωρολόγος, Βόηθος ο Σιδώνιος, Επίκουρος ο Σάμιος, Ευκτήμων ο Αθηναίος, Εύδοξος ο Κνίδιος, '
lππαλος ο Κυβερνήτης, Ιππόδαμος ο Μιλήσιος, Ποσειδώνιος ο Απαμεύς.


ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Αγησίστρατος ο Σπαρτιατης, Αθήναιος ο Τακτικός, Αινείας ο Τακτικός, Ανεξικράτης ο Μηχανικός, Ανάχαρσις ο Σκύθης, Ανδρόνικος ο Κυρρήστης, Ανθέμιος ο Τραλλιανός, Απολλόδωρος ο Δαμασκηνός, Αριστόβουλος
o
Κασσανδρεύς, 'Αρπαλος ο Σάμιος, Αρτέμων ο Κλαζομενεύς, Αρχιμήδης
o Συρακούσιος, Αρχύτας ο Ταραντίνος, Ασκληπιόδωρος ο Μηχανικός Απαίος ο Μύσιος, Αυξέντιος ο Αδανεύς, Βαίτων ο Βηματιστής, Βίτων ο Τακτικός,
Δαίδαλος ο ΑΘηναίος, Δεινοχάρης ο Αλεξανδρεύς, Δημήτριος ο Πολιορκητής, Δημόκλειίος ο Εφευρέτης, Δημομέλης ο Παιανιεύς, Διάδης ο Πελλαίος, Δίδυμος ο Μηχανικός, Διογένης ο Κυζικηνός, Διονύσιος ο Πολιορκητής, Διονύσιος ο Πρεσβεύτερος, Διονυσόδωρος ο Μήλιος, Δωρίων ο Αλεξανδρεύς, Εμπεδοκλής ο Ακραγαντίνος, Επίμαχος ο Αθηναίος, Ευπαλίνος ο Μεγαρεύς, Ευρυκλής ο Σπαρτιάτης, Ευτόκιος ο Ασκαλώνιος, Ζώπυρος ο Ταραντίνος, Ηγήτωρ ο Βυζάντιος, Ηρακλείδης ο Μηχανικός, Ηρων ο Αλεξανδρεύς, Ηρων ο Λίβυος, Θαλής ο Μιλήσιος, Θεόδωρος ο Σάμιος, Ιππίας ο Μηχανικός Ισίδωρος ο Αβυδηνός, Ισίδωρος ο Πρεσβεύτερος, Ιωάννης ο Βυζάντιος, Καλλίας ο Ρόδιος, Κάρπος ο Αντιοχεύς, Κλεόδημος ο Βυζάντιος, Κλεόξενος
o Μηχανικός, Κράτης ο Μαλλώτης, Κράτης ο Ολύνθιος, Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς, Μανδροκλής ο Σάμιος, Μέτων ο Αθηναίος, Νικωνίδας ο Θεσσαλός, Νυμφόδωρος ο Συρακούσιος, Ξεναίος ο Μηχανικός, Ονήσανδρος ο Στρατηγικός, Πακόνιος ο Εφέσιος, Πάππος ο Αλεξανδρεύς, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Περίπας ο Μηχανικός, Πεφρασμένος ο Τύριος, Πολέμων ο Περηγητής, Πολύειδος ο Μηχανικός, Σκοπίνας ο Συρακούσιος, Σώστρατος ο Κνίδιος, Τρύφων ο Αλεξανδρεύς, Φαίαξ ο Ακραγαντίνος, Φίλων ο Βυζάντιος, Φιλωνίδης ο Χερσονάσιος, Χαιρεφάνης ο Ευβοεύς, Χαρίας ο Μακεδών, Χάρων ο Μαγνήσιος, Χρύσης ο Αλεξανδρεύς.


ΝΑΥΠΗΓΟΙ
Αμεινοκλής ο Κορίνθιος, Αρχίας ο Κορίνθιος.


ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΟΙ
Δράκων ο Κερκυρεύς, Νικίας ο Μαλλώτης, Σώτακος ο Καρύστιος.


ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Αιλιανός ο Τακτικός, Αινείας ο Τακτικός, Σκληπιάδης ο Αλεξανδρεύς, Πολύαινος ο Μακεδών.


ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Αθήναιος ο Απαλικός, Αλέξανδρος ο Τραλλιανός, Ανδρόμαχος ο Νεώτερος, Ανδρόμαχος ο Πρεσβύτερος, Απολλόδωρος ο Ιολόγος, Αρχιγένης ο Απαμεύς, Ασκληπιάδης ο Φαρμακίων, Δίδυμος ο Αλεξανδρεύς, Διοσκορίδης
o
Πεδάνιος, Εύδημος ο Αθηναίος, Εύδημος ο Χίος, Ηρακλείδης ο Ταραντίνος, Κλέων ο Κυζικηνός, Κρατεύας ο Ριζοτόμος, Κρίτων ο Φαρμακοποιός, Μενεκρατης ο Ρωμαίος, Νίκανδρος ο Κολοφώνιος, Ορειβάσιος ο Περγαμεύς, Σεραπίων ο Αλεξανδρεύς, Φιλίνος ο Κώος, Φίλων ο Ταρσεύς.


ΦΥΣΙΚΟΙ
Αέτιος ο Αντιοχεύς, Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης, Αναξαγόρας ο Κλαζομενεύς, Αναξιμένης ο Μιλήσιος, Αντιφών ο Αθηναίος, Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης, Αρριανός ο Μετεωρολόγος, Αρχέλαος ο Αθηναίος, Ασκληπιόδοτος ο Αλεξανδρεύς, Βόηθος ο Σιδώνιος, Βόλος ο Μενδήσιος, Δαμιανός ο Ηλιοδώρου, Δημόκριτος ο Αβδηρίτης, Διογένης ο Απολλωνιάτης, Διόδωρος ο Αλεξανδρεύς, Διοκλής ο Αλεξανδρεύς, Εμπεδοκλής ο Ακραγαντίνος, Ζηνόθεμις
ο Γεωγράφος, Ηράκλειτος ο Εφέσιος, Ηρων ο Αλεξανδρεύς, Θαλής ο Μιλήσιος, Ιππόδαμος ο Μιλήσιος, Ιππων ο Σάμιος, Κλεάνθης ο 'Ασσιος, Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς, Λεύκιππος ο Μιλήσιος, Μενέλαος ο Αλεξανδρεύς, Παρμενίδης ο Ελεάτης, Στράτων ο Λαμψακηνός, Σώτακος ο Καρύστυος.


ΧΗΜΙΚΟΙ
Αντίοχος ο Επιφανής, Δημόκριτος ο Μυσταγωγός, Ζώσιμος ο Πανοπολίτης, Κλεοπάτρα η Αλεξανδρίς, Κλεοπάτρα η Φιλοπάτωρ, Μιθριδάτης ο Ευπάτωρ, Ολυμπιόδωρος ο Θηβαίος, Συνέσιος ο Κυρηναίος.

Ο Κατάλογος προέρχεται από το βιβλίο
"ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ"
του Κ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ


Με δηλώσεις στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δυστυχώς έχει προσφέρει πολλά σε άδικους πόλεμους. Θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις διάφορες διχογνωμίες στο ΝΑΤΟ και να παρεμποδίσει αυτή τη διαδικασία αλλά δεν θέλει».

Η γ.γ. του ΚΚΕ εκτίμησε
ότι οι επιχειρήσεις γίνονται με στόχο τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο αλλά και γιατί η Λιβύη «πήγαινε να παίξει ένα ηγετικό ρόλο στην Αφρική. Είναι ένα προγεφύρωμα για μεγαλύτερη διείσδυση στην Αφρική».

Για την οικονομική κατάσταση στη χώρα η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι η ελεγχόμενη χρεοκοπία θα προχωρήσει καθώς μετά την κρίση στην Ελλάδα «έγινε υποτίμηση αξίας της εργατικής δύναμης αλλά δεν έγινε μείωση των τιμών». Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα εργαλεία που έχει σήμερα η Ε.Ε. είναι συγκεκριμένα και παρουσιάζονται τρομερές αντιφάσεις. «Πρέπει να διανεμηθούν τα κέρδη και η χασούρα ανάμεσα σε κράτη που αντιπαρατίθεται μεταξύ τους» ανέφερε η γ.γ. του ΚΚΕ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη και συνεργασιών η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι «είναι κάτι που συζητιέται σήμερα στους οικονομικούς παράγοντες αλλά τα πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν ενδώσει ακόμη σε μία τέτοια επιταγή», ενώ διευκρίνισε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει μία πολύ ισχυρή κυβέρνηση.

Για τις αποκαλύψεις της Wikileaks για την Ελλάδα η γ.γ. του ΚΚΕ είπε ότι τα τηλεγραφήματα «μεταδίδονται λίγο ανάλαφρα και κουτσομπολίστικα αλλά νομίζω ότι περιέχουν και πυρήνα αλήθειας».

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ


ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ
ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΣΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΩΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟ ΨΕΜΑ

του Μιχάλη Χαραλαμπίδη*

*Μιλώντας στους Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Το πεδίο της Αγοράς, της Εκκλησίας του Δήμου είναι το ανώτατο, όχι μόνον ηθικά, πολιτισμικά αλλά ανθρωπολογικά, επίπεδο του ανθρώπου. Είναι το ανώτατο επίπεδο του εξανθρωπισμού, του εξευγενισμού μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό, ίσως το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της Εθνολογίας μας που το καταστήσαμε ανθρωπισμό της Οικουμένης.
Ο Δρόμος για την έξοδο από την ηθική, πολιτική και οικονομική παρακμή που οδήγησαν την χώρα αυτοί που κατέχουν σήμερα τους θεσμούς είναι ο δρόμος της Αγοράς, της Εκκλησίας του Δήμου, του Ομίλου που δημιουργήσατε εδώ στο Πανεπιστήμιο για την Ομιλία, την Συνομιλία μας. Ομιλία όχι τοποθέτηση όπως επέβαλε η Επαρχιώτικη βλακεία των νεολαιίστικων μηχανισμών της μεταπολίτευσης. Μηχανισμοί ολοκληρωτικού τύπου παρά νεολαίες.
Είναι η Αγορά το πολιτικό ηθικό πεδίο απελευθέρωσης, κριτικής, αυτοκριτικής, αποενοχοποίησης μιας ολόκληρης κοινωνίας η οποία ανέχθηκε και ανταλλάχθηκε, ψήφισε μαζί με την τηλεκρατία την παρακμή. Αρνήθηκε την ιδιότητα του πολίτη και δέχθηκε αυτήν του υπηκόου, του Κρατίτη της Αγέλης. Τον καταστροφικό δρόμο που επέβαλαν τυχοδιωκτικές ανεύθυνες ομάδες που παρουσιάζονται ως ηγεσίες ενός Λαού και ενός Έθνους. Οι χυδαιότεροι ιδιώτες που γνώρισε η ιστορία. Είπαν πρώτα ο εαυτός μας, πρώτα η οικογένεια μας , το σόι μας, η παρέα μας. «Είπαν πρώτα τι θα φάμε» και το ομολογούν πλέον. Τώρα ψελλίζουν υποκριτικά τις λέξεις κοινό καλό, συλλογικό συμφέρον, Πατρίδα, Ελλάδα.
Όσοι από εσάς είναι στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης μπορούν να κάνουν μια μελέτη για αυτόν τον τυχοδιωκτικό μεταμορφισμό τους που έλεγε ο Αντώνιο Γκράμσι από την Σαρδηνία.
Σε αυτό λοιπόν το ιερό Πολιτικά πεδίο του ομίλου οφείλω να σας πω ότι δεν αισθάνομαι καμία ανάγκη να σας ζητήσω συγνώμη. Όλος αυτός ο ανεύθυνος ,πολιτικός λεγόμενος, Κόσμος, αντί να πάει στο σπίτι του επιστράτευσε υποκριτικά την συγνώμη για να διατηρηθεί στις καρέκλες.
Αν είχατε μνήμη του μεταπολιτευτικού κύκλου θα διαπιστώνατε ότι εσείς, οι γονείς σας, παρά εσείς, οφείλουν να μου ζητήσουν συγνώμη. Η ιστορία λέει ότι δεν υπήρξε ποτέ μια παρόμοια δικαίωση όχι μόνο των απόψεων αλλά και της πράξης ενός πολιτικού προσώπου. Δεν είναι μόνο το dvd με το συνέδριο του 1996 που είδατε στο διαδίκτυο. Αυτό που με έβγαλε από την εξορία στην οποία με οδήγησαν οι καθεστωτικές νομενκλατούρες της μεταπολίτευσης. Κύρια του ΚΚΚΑΣΟΡ. Αυτού του ολοκληρωτικού μορφώματος.
Οι ένοχες ιστορικά προηγούμενες γενιές μορφοποιημένες σε κάστες, οι γονείς σας, σας αφήνουν κληρονομιά μια χώρα στις τελευταίες βαθμίδες της παγκόσμιας κατάταξης, όταν η ιστορία λέει ότι έπρεπε, μπορούσε να είναι στις πρώτες. Αν λυθεί το πολιτικό – ηθικό πρόβλημα της χώρας σε λίγα, 5-10 χρόνια, μπορούμε να το πετύχουμε .
Εκτός όμως από αυτήν την αρνητική κληρονομιά οι κωμικές και ανεύθυνες αυτές ψευτοελίτ, ψευτοηγεσίες - δεν μιλούν, διαβάζουν – δεν διαβάζουν, συλλαβίζουν –
δια πράττουν ένα χειρότερο έγκλημα. Σας αφήνουν ως πολιτική κληρονομιά το ψέμα, την λήθη, μία παραχαραγμένη, κατεστραμμένη πολιτικά μνήμη του μεταπολιτευτικού κύκλου, για να αυτοαθωωθούν, να αυτοσυντηρηθούν στις αντικοινωνικές και αντεθνικές δομές που δημιούργησαν και δημιουργούν σήμερα συστηματικά και ύπουλα.
Ποιο είναι το έγκλημα. Ο ηθικός, πνευματικός και πολιτικός ακρωτηριασμός σας. Η απώλεια μιας ακόμη γενιάς όπως οι προηγούμενες. Πρόκειται για την προαναγγελία της αποτυχίας σας στην ζωή. Την ενσωμάτωσης σας στην τερατογονία της μεταπολίτευσης. Όταν εσείς μπορείτε να είστε η γενιά της αναγέννησης και της δημιουργίας.
Το δικό σας καθήκον είναι η υπεράσπιση της μνήμης σας, της ΑΛΗΘΕΙΑΣ – Αλήθεια σημαίνει όχι στην λήθη. Εκεί κρίνεται το μέλλον σας. Στις Μούσες όχι τις Σειρήνες που σας προτείνει ένας αγράμματος και ανεύθυνος πολιτικός λεγόμενος κόσμος. Οι πρωταθλητές της Λογοκλοπής.
Ανοίξτε λοιπόν σε όλες τις σχολές, σε όλα τα Πανεπιστήμια έναν διάλογο. Δημιουργήστε Αγορές του ορθού λόγου με θέμα: Η Ερμηνεία, η Επιστημονική Ερμηνεία του κύκλου της μεταπολίτευσης.
Χωρίς την Πολιτική Μνήμη δεν υπάρχει σχέδιο για το Μέλλον. Το μέλλον βρίσκεται σε αυτά που έπρεπε να γίνουν στο παρελθόν και δεν έγιναν. Εμπόδισαν να γίνουν οι διορισμένες παρά εκλεγμένες σημερινές νομενκλατούρες.
Αν μελετήσετε επιστημονικά την μεταπολίτευση θα δείτε ότι είναι αυτά που πρότεινα. Από την Αγροφιλία, τις Πόλεις, το Νέο Ανατολικό Ζήτημα, το Ασυμβίβαστο κομματικών και Υπουργικών ρόλων. Το πώς Κυβερνάται μια χώρα. Εδώ έχουμε αιωνόβιους ψευτουπουργούς και υπουργούς γλάστρες στην νέα κωμική εκδοχή. Δεν υπάρχει μια παιδεία διακυβέρνησης Εθνικής και Περιφερειακής.
Καμία νομενκλατούρα δεν ανοίγει αυτήν την συζήτηση γιατί είναι ένοχη. Αυτό είναι έργο νέων δυνάμεων, ειδικά νέων ανθρώπων, δική σας. Αυτές οι δυνάμεις όπως λέει ο Max Weber πρέπει να είναι ανταγωνιστικές πολεμικές στις ιδέες, όχι στις μολότοφ, με τις παλιές ομάδες της παρακμής. Σας το διδάσκουν αυτό οι καθηγητές σας;
Μια Αγορά – όχι φόρουμ είναι λίγο επαρχιώτικο – σε κάθε Πανεπιστήμιο σε κάθε σχολή μπορεί να επαναφέρει την ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Να απαλλάξει την χώρα από την μολυσμένη, ασφυκτική, μουχλιασμένη χαμαιλεοντική ατμόσφαιρα των ομάδων της παρακμής, από τις κάστες παρά πολιτικές αντιπροσωπεύσεις.
Προέκταση αυτής της Αγοράς μπορεί να είναι ένα Παράλληλο Πανεπιστήμιο στα πλαίσια αυτού του Υπανάπτυκτου, φοβικού, κλειστού, συντεχνιακού, αναξιοκρατικού ,ιδιωτικού, παρά δημόσιου Πανεπιστημίου.
Ποια είναι τα δημόσια θέματα που μελετά, που διδάσκει σε εσάς; Ποια είναι η σχέση του με την πραγματικότητα της Κρήτης, της Θράκης, της Αττικής, με την πνευματική κληρονομιά μας, με την επικαιρότητα της σήμερα Παγκοσμίως, με τις προσδοκίες του Έθνους μας , της Ευρώπης, της Μεσογείου; Ο απολογισμός είναι πολύ φτωχός παρακμιακού τύπου.
Εδώ και 40 χρόνια εναλλασσόμενοι καριερίστες και αμαθείς υπουργοί αλλά και ανεπαρκείς Πανεπιστημιακές κάστες δεν έλυσαν αυτό που από την δεκαετία του 70’ ονομάσθηκε περιεχόμενο σπουδών.
Η φτώχεια αυτή είναι ορατή στην βιβλιογραφία.
Η δημιουργία ενός Παράλληλου Πανεπιστημίου μπορεί να συναντηθεί με δυνάμεις που υπάρχουν στην κοινωνία, την δημιουργική Ελλάδα και να μετασχηματίσει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Η γενιά σας μπορεί να αλλάξει την ιστορία, την χώρα γιατί είναι – πρέπει να είναι - απαλλαγμένη από τα ισμός που ακρωτηρίασαν τις προηγούμενες γενιές.
Εκεί που κρίθηκε το παρελθόν και θα κριθεί το μέλλον είναι ο Λόγος, ο αυθεντικός , ο ορθός Λόγος, όχι η ψεύτικη συνείδηση και η προπαγάνδα του ολοκληρωτισμού η οποία επεβλήθη στην χώρα.
Μπορείτε ως ομάδες έρευνας να κάνετε μια συγκριτική μελέτη για τις Μορφές του ολοκληρωτισμού, την Δικτατορία και σήμερα. Αυτός είναι ο ρόλος των Πανεπιστημίων και αυτών που ζουν μέσα σε αυτό.
Αυτός είναι ο ρόλος των νέων ανθρώπων. Διαφορετικά θα γεράσετε γρήγορα. Θα ζήσετε ένα νέο Παιδομάζωμα από τις ολοκληρωτικού τύπου κάστες.

ΤΟ ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Ο Κύπριος πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε αντίθεση στη χρήση των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης. Επίσης, δήλωσε ότι οι βάσεις δεν χρησιμοποιούνται ακόμη για το σκοπό αυτό. «Εμείς δώσαμε το μήνυμα στη Βρετανία ότι δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις, διότι είμαστε αντίθετοι. Η Κύπρος και φυσιολογικά και διαχρονικά αντιτίθεται στη χρήση των Βρετανικών βάσεων για στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή μας,» είπε ο κ. Χριστόφιας. Ωστόσο διευκρίνισε ότι οι βάσεις είναι κυρίαρχες και η Βρετανία μπορεί να τις χρησιμοποιήσει μόνο με μια απλή ενημέρωση. Είπε επίσης ότι άλλο θέμα είναι αν πρέπει να επικρατήσει η δημοκρατία και στη Λιβύη και σε άλλες αραβικές χώρες. «Εμείς είμαστε υπέρ, αλλά και αυτό το θέμα είναι κυριαρχική υπόθεση και κυριαρχικό δικαίωμα των λαών αυτών των...
χωρών. Αυτή είναι η δική μας θέση», είπε ο κ. Χριστόφιας.
Ερωτηθείς ένα η Κύπρος θα προσφέρει κάποιου είδους υπηρεσίες στην περίπτωση που αυτό ζητηθεί από την ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν υπάρχει ομόφωνη θέση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εμείς απευχόμαστε να μας ζητήσει οποιοσδήποτε οτιδήποτε. Η Κύπρος είναι απομακρυσμένη από τη Λιβύη, δεν είμαστε ούτε Μάλτα ούτε Ιταλία. Κατά συνέπεια δεν νομίζω να χρειαστεί κάτι τέτοιο», κατέληξε.
Αντίθεση στη χρήση των Βρετανικών Βάσεων εξέφρασαν και τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Ευρωπαϊκό Κόμμα και οι Οικολόγοι. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι από τη στιγμή υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει όλες οι χώρες να δουν πώς εφαρμόζεται. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι«όσο λιγότερες στρατιωτικές επεμβάσεις γίνονται τόσο το καλύτερο».
Στο μεταξύ, στην Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Προσγειώνονται και απογειώνονται αναγνωριστικά αεροπλάνα και αεροσκάφη έγκαιρης ραδιεπισήμανσης (AWACS), καθώς και μεταγωγικά, αλλά, όπως ανέφερε το γραφείο τύπου της Βάσης, ο ρόλος της στις επιθέσεις στη Λιβύη θα είναι κυρίως υποστηρικτικός.
«Υποστηρικτικός ο ρόλος»
Το αρχηγείο των Βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο ανακοίνωσε ότι οι βάσεις στην Κύπρο χρησιμοποιούνται μόνο για παροχή υποστήριξης στις επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης και όχι για εξαπόλυση επιθέσεων. Σε ανακοίνωσή τους, οι Βρετανικές Δυνάμεις Κύπρου αναφέρουν ότι θα τηρούν ενήμερη την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας.
«Η Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου δεν χρησιμοποιείται για την εξαπόλυση επιθέσεων στη Λιβύη, ούτε φιλοξενεί αεροπορικό ενεργητικό από οποιανδήποτε άλλη χώρα για αυτήν την επιχείρηση. Δεν υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη αεροσκαφών Typhoon ή Tornado στην Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επίσης αναφέρουν ότι η Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου φιλοξενεί αεροσκάφη παρακολούθησης τύπου VC-10, RAF E3D και Sentinel. «Αυτά τα αεροσκάφη θα παρέχουν δυνατότητες παρακολούθησης και ανεφοδιασμού, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως για τη στήριξη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων για τη μεταφορά Βρετανών υπηκόων και άλλων ξένων από τη Λιβύη», αναφέρει η ανακοίνωση.
Επίσης αναφέρει ότι «ο περιφερειακός συντονισμός του αεροπορικού ενεργητικού του Ηνωμένου Βασιλείου θα ελέγχεται από το Αρχηγείο της Κοινής Δύναμης Αεροπορίας που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου».
Η ανακοίνωση προσθέτει πως η διάρκεια της επιχείρησης και η στήριξη από την Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου θα συνεχιστεί για όσο καιρό ζητηθεί από τις Βρετανικές Δυνάμεις Κύπρου να το πράξουν με βάση το στόχο της Βρετανίας «να στηρίξει το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι «δεν θα δοθούν από τις Βρετανικές Δυνάμεις Κύπρου οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες για την παρούσα ή μελλοντικές επιχειρήσεις».

Η ΑΛΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ


Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρομοίασε το ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη, με έκκληση για σταυροφορία. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της...

Ρωσίας ανέφερε: "Το ψήφισμα είναι ελαττωματικό. Επιτρέπει τα πάντα. Μοιάζει με μεσαιωνικές εκκλήσεις για σταυροφορίες".

ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ



Έμφαση στον γκέι τουρισμό θα δώσει το υπουργείο Πολιτισμού και ο ΕΟΤ διοργανώνοντας το "Athens Rainbow Week" δείχνοντας ότι το χρήμα δεν κοιτά σεξουαλικές προτιμήσεις. Πρόκειται για φιλόδοξο σχέδιο με στόχο την προσέλκυση περισσότερων τουριστών σε μια περίοδο όπου η......
Ελλάδα έχει ανάγκη την ανάπτυξη της "βαριάς της βιομηχανίας".

Σύμφωνα με δημοσίευμα...
της εφημερίδας Αποκαλύψεις, οι δύο φορείς έχουν στα σχέδιά τους την ανάπτυξη του γκέι τουρισμού στη χώρα μας γεγονός που θα αποφέρει περισσότερα έσοδα στην πατρίδα μας.

Το "Athens Rainbow Week" αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο και πρόκειται για μια εβδομάδα για τους ομοφυλόφιλους της Ελλάδας που θα λειτουργήσει παράλληλα πόλο έλξης και για τους ομοφυλόφιλους του εξωτερικού.

Υπολογίζεται πως το 2011 η αγοραστική δύναμη των γκέι θα φτάσει τα 835 δισ δολάρια παγκοσμίως και το 2012 τα 2 τρισ.

Οι πέντε χώρες που βρίσκονται στην πρώτη λίστα των προορισμών των ομοφυλοφίλων είναι η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Νότια Αφρική και ο Καναδάς καθώς έχουν νομιμοποιήσει το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Τη λίστα συμπληρώνουν οι περιοχές Μύκονος, Ίμπιζα και Λονδίνο.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ


Ανάστατος είναι ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου από την παρουσία Ηπειρώτη βουλευτή της Νέας Δημοκατίας Δημήτρη Τσουμάνη χθες στους Αγίους Σαράντα, στην εκδήλωση όπου εορτάστηκαν τα πρώτα γενέθλια του MEGA. Του ανθελληνικού "μειονοτικού" κόμματος που συνεργαζόμενο με τους Τσάμηδες και τον Σαλί Μπερίσα, συμμετέχει σήμερα στην αλβανική κυβέρνηση και επιχειρεί να διασπάσει την ελληνική μειονότητα και να ξηλώσει από τις πατρογονικές εστίες τον ελληνισμό της περιοχής. Να σημειώσουμε, ότι πέρα από τον πρεβεζιάνο βουλευτή, κανείς άλλος Ηπειρώτης πολιτικός ή αυτοδιοικητικός παράγοντας δεν έδωσε το παρόν. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ακόμη και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης που συνδέεται στενά με τον υπουργό του MEGA Σπύρο Ξέρα, προτίμησε να μην παρευρεθεί. Ας πει κάποιος στο γαλάζιο βουλευτή Πρέβεζας, ότι κρίσιμα και ευαίσθητα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για... ψηφοθηρία.

ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ



Το όνομα 'Μαύρη Θάλασσα' (αρχικά Άξεινος Πόντος' (αφιλόξενη θάλασσα), αργότερα μετονομασμένος σε Εύξεινος Πόντος (φιλόξενη θάλασσα) για να κερδηθεί η εύνοια της θάλασσας, επινοήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες, λόγω του ασυνήθιστου μαύρου χρώματος, σε σύγκριση με την Μεσόγειο Θάλασσα. Η ορατότητα μέσα στο νερό στη Μαύρη Θάλασσα είναι κατά μέσο όρο περίπου 5 μέτρα, σε σχέση με τα 35 μέτρα που μπορεί να φτάσει στη Μεσόγειο. Ωστόσο, το νερό στις φωτεινές, καθαρές μέρες είναι όσο μπλε όσο και οποιασδήποτε άλλης θάλασσας. Η γη στο ανατολικό όριο της Μαύρης Θάλασσας, η Κολχίς (σημερινή Γεωργία, σηματοδοτούσε για τους Έλληνες ένα από τα όρια του αποικιακού τους χώρου.

Κατά την Ελληνική μυθολογία η περιοχή κατοικείτο από τη θεότητα «Πόντος», γιος του Αιθέρα και της Γαίας. Είναι επίσης η θάλασσα την οποία διέσχισε ο ΙΑΣΟΝΑΣ κατά την Αργοναυτική εκστρατεία με το μυθικό πλοίο Αργώ. Η μυθολογία φέρει δε τον Αυτόλυκο, μέλος της Αργοναυτικής εκστρατείας, ως ιδρυτή της Σινώπης.

Κατά τους Ιστορικούς ο Πόντος αποικίζεται από τους Έλληνες από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Η πόλη δε της Μιλήτου φέρεται σαν ιδρύτρια πολλών πόλεων τόσο στα δυτικά, όσο και στα ανατολικά παράλια του Ευξείνου Πόντου.

Οι κυριότερες Ελληνικές πόλεις της περιοχής

Ίστρος, Ιστρόπολις
Η βορειότερη Ελληνική πόλη της αρχαίας Θράκης, στη λεγόμενη Κάτω Μοισία, κοντά στο άλλοτε χωριό Καρά Ομάν που πρόσφατα μετονομάσθηκε σε Ιστρία. Ιδρύθηκε, σύμφωνα με τον Ευσέβιο, από Μιλήσιους το έτος 657, επάνω σε βραχώδη νησίδα στο λεγόμενο "Ιερόν στόμα" του ποταμού Ίστρου ( Δουνάβεως ) από τον οποίο και έλαβε το όνομά της, όπως μαρτυρεί ο Σκύμνος ο Χίος. Το πολίτευμά της αρχικά ήταν ολιγαρχικό και από την κλασική εποχή κι εντεύθεν δημοκρατικό, από δε το έτος 400 έκοψε και δικό της ασημένιο νόμισμα. Επί Φιλίππου και Αλεξάνδρου παρέμεινε αυτόνομη, και αργότερα πρωτοστάτησε στην λεγομένη Ομοσπονδία της Πενταπόλεως, αλλά αποκοπείσα σταδιακά από τους βασικούς εμπορικούς δρόμους άρχισε να φθίνει, κατά την εποχή δε του Στράβωνος ( αρχές 1ου αιώνος μχ.χ. ) ήταν μικρό πολίχνιο. Οι ανασκαφές του 1914 ανέδειξαν το ρωμαϊκό τείχος της πόλεως, πάχους τριών μέτρων με πολλαπλούς πύργους ύψους έως και 8 μ. και έφεραν στο φώς δύο Ναούς των κλασικών χρόνων, έναν του 5ου αιώνος της Θεάς Αφροδίτης και έναν του 4ου αιώνος του Μεγάλου Θεού με αναθήματα του Πεισιστράτου Μνησικλέους εκ Θάσου.

Τόμοι, Τόμις, Τομεύς
Αποικία των Μιλησίων ιδρυθείσα περί τον 7ο αιώνα, 250 - 300 στάδια νοτίως της πόλεως Ίστρου. Κατά την τοπική παράδοση εκεί είχε θάψει ο βασιλεύς της Κολχίδος Αιήτης τα κομμάτια του υιού του Αψύρτου, που τον σκότωσε η Μήδεια κατά την φυγή της με τους Αργοναύτες για να καθυστερήσουν οι διώκτες τους. Επί των διαδόχων του Αλεξάνδρου η πόλη υπετάγη στον Λυσίμαχο, εναντίον του οποίου εξεγέρθηκε το 313 μαζί με τις υπόλοιπες Ελληνικές πόλεις της περιοχής, με συμμάχους τους Θράκες και τους Σκύθες. Ο Λυσίμαχος κατέστειλε την εξέγερση, αλλά η πόλη ελευθερώθηκε αργότερα, το 292 μετά την ήττα και αιχμαλωσία του Λυσιμάχου από τους Σκύθες. Αμέσως μετά οι Τόμοι σχημάτισαν με άλλες ισχυρές πόλεις της περιοχής ( Οδυσσό, Διονυσόπολη, Ίστρο και Καλλάτιδα ) την Ομοσπονδία της Πενταπόλεως (και αργότερα Εξαπόλεως με την προσθήκη της Μαρκιανουπόλεως). Η πόλη έκοψε και δικό της ασημένιο και χάλκινο νόμισμα με πιο συνηθισμένο τύπο τους την κεφαλή του Ποσειδώνος έμπροσθεν και αετό εντός δρύϊνου στεφάνου όπισθεν. Οι Πλίνιος ( IV, 18 ), Πομπόνιος Μέλας και Αμμιανός Μαρκελίνος ( XXVΙΙ, 4, 12 ) την περιγράφουν ως μία από τις ωραιότερες πόλεις του Ευξείνου. Στους υστερορωμαϊκούς χρόνους με την υποδιαίρεση της επαρχίας της Μοισίας, οι Τόμοι έγιναν πρωτεύουσα της λεγομένης Μικρής Σκυθίας, έπεσαν ωστόσο αργότερα σε μαρασμό, όταν ο Κωνσταντίνος απαγόρευσε την αυτοθέσμισή τους και τους μετονόμασε σε Κωνσταντία ( εξ ου και το μετέπειτα τούρκινο όνομά της Κιουστέντζε και το βουλγαρικό Κονστάντζα ).

Κάλλατις, Κερβάτις
Παράλια αποκία των Μιλησίων, όπου σήμερα η ρουμανική πόλη Μαγγαλια 44 χλμ. νοτίως της Κονστάντζας, ιδρυθείσα τον 7ο αιώνα ( κατά τον Πομπόνιο Μέλαν ), ή των Ηρακλεωτών του Πόντου μετά από χρησμό ( κατά τους Στράβωνα, Πλίνιο, Μέμνονα, Σκύμνο τον Χίο ) νοτίως των Τομών. Αρχικώς λεγόταν Κερβάτις και μετονομάσθηκε, κατά τον Σκύμνο, περίπου όταν ανέβηκε στον Μακεδονικό θρόνο ο Αμύντας ο Α. δηλαδή περί το έτος 540. Κατά τον 4ο και 3ο αιώνα γνώρισε εξαιρετική ακμή και ευημερία εξαιτίας των τοπικών εργαστηρίων κεραμεικής, υπήρξε δε η πατρίδα του ιστορικού Δημητρίου Καλλατιανού ( 20 βιβλία περί Ασίας και Ευρώπης, όπως μαρτυρεί ο Διογένης Λαέρτιος ) και του δραματουργού Ίστρου. Γύρω στο έτος 260 η πόλη ήλθε σε πόλεμο κατά του αρχαίου Βυζαντίου, για τη διεκδίκηση τοπικών εμπορικών δρόμων, ηττήθηκε όμως και έκτοτε έπεσε σε παρακμή που ολοκληρώθηκε με την απαγόρευση της αυτοθέσμισής της από τον Κωνσταντίνο. Σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση η προκυμαία της αρχαίας πόλεως, καθώς και διάσπαρτα ερείπια.

Τετρισιάς, Τίριζις άκρα, Τίριζα
Μικρή οχυρωμένη πόλη στο σημερινό ακρωτήριο "Καλή Άκρη" ( Caput Caliacra ).
Ο Μακεδών Λυσίμαχος τη χρησιμοποιούσε ως θησαυροφυλάκιο.

Βιζώνη
Αποικία της Μεσημβρίας, νοτίως της Τιριζίδος, όπου σήμερα είναι η Βουλγαρική πόλη Καβάρνα. Ο Στράβων αναφέρει ότι μεγάλο τμήμα της είχε καταποθεί από σεισμό αν και αργότερα η πόλη ανέκαμψε και γνώρισε νέα ακμή. Κατά τον Στέφανο Βυζάντιο οι κάτοικοι λέγονταν Βιζώνιοι, Βιζωναίοι ή Βιζωνίται. Λόγω της μακρόχρονης Βυζαντινής ζωής της κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως κάστρο ελάχιστες αρχαιότητες έχουν διασωθεί και αυτές ως εντελεώς άμορφα ερείπια.

Διονυσόπολις
Επιφανής και πολυάνθρωπη πόλη μικτού πληθυσμού Ελλήνων, Σκυθών και μιγάδων, 15 περίπου χλμ. δυτικώς της Βιζώνης, όπου σήμερα η Βουλγαρική κωμόπολη Μπαλτζίκ. Αρχικά λεγόταν Κρουνοί, μετονομάσθηκαν δε σε Διονυσόπολη, εξαιτίας ενός αγάλματος του Θεού Διονύσου που εκβράσθηκε στην παραλία της. Έκοψε επί Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων δικό της νόμισμα, η δε ακμή της βεβαιώνεται έως και τον 4ο αιώνα μ.χ.χ. από τον Αμμιανό Μαρκελίνο. Στο χώρο της αρχαίας πόλεως βρέθηκαν μερικά μαρμάρινα αγάλματα Ελληνιστικής εποχής που φιλοξενούνται στο Μουσείο της Σόφιας.

Οδυσσός, Οδησσός
Αρχαία πόλη της θρακικής Κάτω Μοισίας, διάφορη της ομώνυμης Ρωσικής. Έστεκε στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, βόρεια των εκβολών του νύν ποταμού Προβάντισκα, όπου σήμερα η Βουλγαρική πόλη Βάρνα. Η Οδυσσός ιδρύθηκε από Μιλήσιους αποίκους στις αρχές του 6ου αιώνος και εξελίχθηκε γρήγορα σε μεγάλη και πλούσια πόλη, ιδρυτικό μέλος της ομόσπονδης "Πενταπόλεως" του Ευξείνου. Οι εκεί ανασκαφές έφεραν στο φώς πολλές επιγραφές ( ανάμεσά τους και μία υπέρ του κυβερνήτη Ηροσόδου του Φαρνάγου: "ΑΓΑΘΗΙ ΤΥΧΗΙ ΗΡΟΣΟΔΟΝ ΦΑΡΝΑΓΟΥ ΑΡΞΑΝΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΑΡΞΑΝΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΘΕΝΤΑ ΥΠΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ" ), αγάλματα και νομίσματα ( εντόπιας κοπής, ακόμη και χρυσοί στατήρες και τετράδραχμα που καλύπτουν την χρονική περίοδο από τον 4ο έως και τον 2ο αιώνα μ.χ.χ. ). Στους πρωτοβυζαντινούς χρόνους πάντως είχε συρρικνωθεί σε μικρό οχυρό χωρό, έδρα επισκόπου.

Πρόβατον
Αρχαία θρακική πόλη της Κάτω Μοισίας, όπου η νύν Βουλγαρική πόλη, Προβάντια, 42 χλμ. δυτικώς της Βάρνας. Η ίδρυση του Προβάτου ανάγεται στην προ της εισβολής του Δαρείου ( 507 ) εποχή και η ζωή της μαρτυρείται σε πλήρη ακμή έως τουλάχιστον και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Νίψα
Αρχαιότατη πόλη της Κάτω Μοισίας, πρωτεύουσα της θρακικής φυλής των Νιψαίων.
Η πόλη υπετάγη αμαχητί στον Δαρείο ( Ηρόδοτος 4, 93 ).

Σαρδική
Ελληνική πόλη στο ομώνυμο υψίπεδο της Έσω Δακίας όπου σήμερα η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια. Η πόλη ιδρύθηκε στην περιοχή των Θρακικών φυλών των Τρήρων, Τιλαταίων και Σέρδων, αργότερα δε γνώρισε μεγάλη ακμή, έχοντας εξελληνίσει πλήρως τους πολίτες της ασχέτως καταγωγής, αυτοδιοικούμενη από τη Βουλή και τον Δήμο της με καθαρά Ελληνική λατρεία. Το 28 όλη η περιοχή υπετάγη στον Ρωμαίο Λικίνιο Κράσσο και αργότερα το 46 μ.χ.χ. προσαρτήθηκε κανονικά στην Αυτοκρατορία, τειχίσθηκε δε επί Τραϊανού για να προστατευθεί από τις βαρβαρικές επιδρομές και λαμπρύνθηκε επί Μάρκου Αυρηλίου. Επί Κωνσταντίνου επλήγη η αυτοδιάθεσή της καταργηθέντων των Ελληνικών πολιτικών θεσμών της και κατέληξε μία τυπική χριστιανική κωμόπολη, παρά το ότι φιλοξένησε ακόμη και Σύνοδο το έτος 347 μ.χ.χ. ( κατά της αίρεσης των Ευσεβιανών ). Εκατό ακριβώς χρόνια αργότερα ( 447 μ.χ.χ. ), αλώθηκε και καταστρέφηκε από τους Ούνους του Αττίλα.

Βιζύη
Την πόλη Βιζύη ίδρυσε ο Θραξ στρατηγός του Λυσιμάχου Βίζυς, μετά την καταστροφή της οχυρωμένης αρχαίας θρακικής πόλεως των Κοτυδών Δάματα. Η πόλη διέθετε λαμπρά κτίρια και Ναούς της Θεάς Δήμητρος και του Θεού Ασκληπιού, τη δε λαμπρότητά της διετήρησε επί Ρωμαϊκών χρόνων (με δική της μάλιστα και περίτεχνη νομισματοκοπή) ως αποτέλεσμα της φιλίας της προς τη Ρώμη. Νοτίως της Βιζύης ( θέση Μακγριώτισσα ) βρέθηκαν ενδείξεις Ναού και βάθρο αναθήματος του Γαίου Ιουλίου Κρόκου προς τον Θεό Σωτήρα Δία ( "Ύψιστο Άγιο Θεό" ) ευχαριστήριο της σωτηρίας φίλων του κατά τον εντόπιο Κοιλαλητικό Πόλεμο. Η περιοχή φιλοξενεί πάνω από 30 Μακεδονικές και Ρωμαϊκές "τούμπες", υδραγωγεία και έχουν βρεθεί αρκετές περικαλλείς προτομές, αρχαϊκές κόρες, Ερμές, κορινθιακά κιονόκρανα, θεμέλια κτιρίων και Θεάτρου, καθώς και νεκροταφείο.
Την ευημερία της πόλεως έπληξε ο Κωνσταντίνος, που κατάργησε τους πολιτικούς της θεσμούς και τη νομισματοκοπή, οδηγώντας την σε μαρασμό και υποβιβάζοντάς την σε ένα μικρό οχυρό χωριό των Βυζαντινών. Πολλά από τα σπασμένα αγάλματα της πόλεως χρησιμοποιήθηκαν τον 19ο αιώνα για την κατασκευή της Μητρόπολης.

Απολλωνία παρ' Ευξείνω (σημ. Σωζόπολη)Αποικία των Μιλησίων στη δυτική παραλία του Ευξείνου Πόντου, ιδρυθείσα περί το έτος 610, διοικηθείσα κάποτε (κατά τον Αιλιανό) και από τον φιλόσοφο Αναξίμανδρο ( περ. 570 ). Το 515 υπετάγη αμαχητί στους Πέρσες του Δαρείου και στη συνέχεια υπήρξε αυτόνομη με δική της μάλιστα νομισματοκοπή από το έτος 430 κι εντεύθεν (με τα ονόματα των αρχόντων της), είχε δε μεγαλοπρεπή Ναό του Θεού Απόλλωνος με κολοσσιαίο άγαλμα, έργο του Καλάμιδος. Η πόλη συνεργάθηκε με τους Μακεδόνες κατά των Θρακών ( 342-339 ), είχε δε ολιγαρχικό πολίτευμα το οποίο δοκιμάσθηκε όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης από δύο στάσεις ( μία εξαιτίας της αποδοχής βαρβάρων ως πολιτών και μία εξαιτίας καταχρήσεων των ολιγαρχικών ). Το 323 ο Μακεδών μονάρχης Λυσίμαχος κατέστησε την πόλη φόρου υποτελή, το 316 επαναστάτησε όμως μαζί με άλλες πόλεις. Το 72 την κατέστρεψε ο Ρωμαίος Μάρκος Λούκουλλος και μετέφερε το περίφημο άγαλμα του Θεού Απόλλωνος στο Ρωμαϊκό Καπιτώλιο. Αργότερα ο Θραξ άρχων Μητόκος Τάρουλος ξανάκτισε την πόλη, η οποία κυριεύθηκε και λεηλατήθηκε 20 χρόνια αργότερα από τους Γέτες του Βυρεβίστα. Η πόλη έκτοτε παρήκμασε και αργότερα, με την επικράτηση του Χριστιανισμού μετονομάσθηκε τον 4ο αιώνα μ.χ.χ. σε Σωζόπολη και τα ίχνη της χάθηκαν από την Ιστορία επί τουλάχιστον 8 αιώνες, με εξαίρεση την πληροφορία ότι το 515 κατελήφθη κατά την ανταρσία του Γότθου Φοιδετάρου Βιταλιανού κατά του αυτοκράτορος Αναστασίου.

Θυνιάς
Αρχαία αποικία των Μιλησίων στην καταγωγή Απολλωνιατών, ιδρυθείσα στις αρχές του 6ου αιώνος όπου σήμερα η Βουλγαρική πόλη Νιάδα ή Ινιάδα.

Σαλμυδησσός, Μήδεια
Αρχαιοτάτη πόλη των Μελινοφάγων Θρακών στα παράλια του Ευξείνου πλησίον της οποίας κατοικούσε ο μάντις Φινεύς, υιός του Αντήνορος, που αναφέρεται στη διήγηση της Αργοναυτικής εκστρατείας. Η πόλη, οι ακτές της οποίας ήσαν άγριες και δυσπρόσορμες, ονομάσθηκε κατά την ύστερη Ρωμαϊκή εποχή Μήδεια. Από Μακεδονοκρατίας, η πόλη ήταν πολύ πλούσια, ισχυρή στρατιωτικά και προστατευόταν από επιβλητικά τείχη.

Τινόπολις, Φινόπολις, Φιλόπολις
Αρχαία Θρακική πόλη στο από την πλευρά του Ευξείνου στόμιο του Βοσπόρου. Έλαβε το όνομά της από τον μάντι Φινέα και στους ιστορικούς χρόνους εποικίσθηκε από τους Μεγαρείς ιδρυτές του Βυζαντίου.

Βεσσαπάρα
Αρχαία Θρακική πόλη, πρωτεύουσα της φυλής των σκληροτράχηλων Βεσσών, με περίφημο Μαντείο του Θεού Διονύσου. Έστεκε 10 χλμ. ΝΑ του σημερινού Τατάρ Παζαρτζίκ, το δε όνομά της στη Θρακική γλώσσα σημαίνει "Πόλη των Βεσσών" ( Βέσσα και Πάρα ). Από τον 3ο αιώνα οι Βεσσοί ήσαν εντελώς Έλληνες κατά τα ήθη, μιλούσαν Ελληνικά και λάτρευαν αποκλειστικά τους Έλληνες Θεούς, πολέμησαν δε αυτοί γενναιότατα κατά των Ρωμαίων, η πόλη τους όμως κατεστράφη μετά την κατάληψή της το έτος 72 από τις λεγεώνες του Λούκουλλου. Η πόλη πρέπει πάντως να ξανακτίσθηκε και να γνώρισε νέα ακμή επί Αντωνίνων, κατά τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους αναφέρεται μάλιστα ( από τον Προκόπιο ) ως μία από τις οχυρωμένες πόλεις της περιοχής.

Χερσόνησος
Η περιοχή της Χερσονήσου, η οποία είχε και το όνομα Μεγαρικά ( σημερινή Σεβαστούπολη ), αποικήθηκε τον 6ο αιώνα από Ίωνες και αργότερα κατά τον 4ο αιώνα από Δωριείς. Σύμφωνα με την παράδοση η αποίκηση έγινε μετά από υπόδειξη του Μαντείου των Δελφών.


ΣΦΙΧΤΕ ΛΟΥΡΙΑ


Ο Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, θεωρεί αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και τάσσεται κατά της σχεδιαζόμενης αγοράς ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.

«Ήταν σωστό να βοηθηθεί η Ελλάδα στην αιχμή της κρίσης, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωσή της. Μόλις όμως οι άλλες χώρες βρεθούν εκτός κινδύνου, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί.

Αυτό μπορεί να γίνει με ‘κούρεμα’ του χρέους ή με επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων, αλλά η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη, κι ας κάνει κανείς όποιους υπολογισμούς θέλει», λέει ο κ. Ίσινγκ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel (Σπίγκελ, τευχ.12/21.03.11) που κυκλοφορεί σήμερα.

Ο ίδιος προκρίνει τη λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής γιατί θεωρεί ότι «θα έχει πιο ανώδυνη έκβαση» και σημειώνει πως οι τράπεζες δεν θα πρέπει να παραιτηθούν των απαιτήσεών τους, θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω, αλλά αργότερα».

Ο κ. Ίσινγκ απορρίπτει ως ανέφικτη την έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ. «Τέτοιες συζητήσεις είναι περιττές και παραβλέπουν την πραγματικότητα. Για να διώξετε μια χώρα, χρειάζεστε αλλαγή των συνθηκών, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ομοφωνία. Καμία «υποψήφια» δεν θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

Είναι σπατάλη χρόνου να ασχολείται κανείς με τέτοιες σκέψεις». Παράλληλα ο κ. Ίσινγκ θεωρεί την εκούσια έξοδο μιας χώρας από την ΟΝΕ «πολιτική και οικονομική αυτοκτονία».

Ο Ίσσινγκ εμφανίζεται αντίθετος στην πρόταση αγοράς ομολόγων αδύναμων κρατών. «Αυτός είναι ο εντελώς λάθος τρόπος. Η αγορά ομολόγων θα δεσμεύσει πάρα πολλά χρήματα, συνεπάγεται μικρή ανακούφιση και δύσκολα συμβιβάζεται με την αρχή της δημοκρατίας του συντάγματός μας. Το σημαντικότερο δικαίωμα του Κοινοβουλίου είναι να αποφασίζει για τα κρατικά δημοσιονομικά μεγέθη. Αυτό το δικαίωμα υποσκάπτεται, αν οι ουσιαστικές αποφάσεις λαμβάνονται σε δημοκρατικά μη επαρκώς νομιμοποιημένους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Κατά τον Ίσσινγκ δεν κρίνεται αναγκαία η προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό διάσωσης, ενώ και η Πορτογαλία έχει κατά τη γνώμη του μια ευκαιρία να τα καταφέρει μόνη της.

Τάσσεται υπέρ της συνυπευθυνότητας κρατών και επενδυτών λέγοντας ότι «πρέπει να ξεκαθαριστεί στους επενδυτές πως θα φέρουν και αυτοί ευθύνη, όταν μια χώρα δεν θα μπορεί πλέον να εξυπηρετεί το χρέος της».

Κατά τον κ. Ίσινγκ «η δέσμευση των ιδιωτών επενδυτών θα πρέπει να γίνεται αυτόματα και σύμφωνα με προκαθορισμένους κανόνες». Επικρίνει δε τη σχετική πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης σημειώνοντας ότι δεν διατυπώθηκε με σαφήνεια σχετικά με τη μελλοντική ισχύ της, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ‘ξεφορτωθούν’ μαζικά ελληνικά και πορτογαλικά κρατικά ομόλογα.

Για το σύμφωνο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας ο Ίσσινγκ παρατηρεί πως «είναι απόρροια της αναγνώρισης ότι η επιτυχία μιας νομισματικής ένωσης εξαρτάται από κάθε επιμέρους κράτος-μέλος. Δεν είναι ανάγκη να έχουν όλα τα κράτη της Ευρωζώνης τον ίδιο βηματισμό, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Εκτιμά δε ότι οι αποφάσεις της ΕΕ για το πακέτο διάσωσης του ευρώ είναι «ανεπαρκείς», εφόσον δεν έχει επιλυθεί το βασικό πρόβλημα της δημιουργίας πολιτικής ένωσης δίπλα στη νομισματική

Η ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Του Στέλιου Παπαθεμελή
Προέδρου Δημοκρατικής Αναγέννησης

Στις Βρυξέλλες «ώδινεν όρος και έτεκε μυν».
Η διαβόητη Τρόϊκα θα μας κυβερνάει τουλάχιστον ως το 2023.
Το -1% του επιτοκίου το εισπράττουν εις πολλαπλούν με το κόλπο της επιμήκυνσης που βεβαίως θα δίνονταν λόγω Ιρλανδίας.
Στο μεταξύ «διεμερίσαντο» τα ασημικά μας με τον εξαναγκασμό σε διάλυση του δημόσιου τομέα (=εκποίηση στρατηγικής σημασίας οργανισμών και λοιπής δημόσιας περιουσίας – φιλέτων βέβαια), ενώ λίγο πριν ο Πρωθυπουργός ανήγγελλε ότι θα έφερνε νόμο που θα απαγόρευε τάχα κάθε εκποίηση!
Μπήκαμε στα καυδιανά δίκρανα ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
Νέος ορυμαγδός μέτρων θα εξουθενώσει τους φτωχούς παροξύνοντας την εσωτερική ανισοκατανομή.
‘’Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος’’!
Πάντα ταύτα στο τεχνητό κλίμα μιας ακατάσχετης θριαμβολογίας που μάλλον εξακολουθεί να καταναλώνεται απ΄ τους καταθλιμμένους πολίτες που επιτέλους πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν και αυτοί το δικό τους μερίδιο ευθύνης...
Με τις αποφάσεις των Βρυξελλών οι ήδη υπερχρεωμένοι της Ένωσης θα υπερ-υπερχρεωθούν και θα βουλιάξουν ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση (ανεργία, λουκέτα, φτώχεια).
Το διαφημιζόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» θα αποβεί μοιραίο για μας και τις άλλες χώρες του PIIGS. Kαι όχι μόνον.
Νηφάλιες φωνές (Γιουνκέρ, Ντελόρ κ.α.) αν ακουσθούν ίσως συνετίσουν και τους εσωτερικά καταρρέοντες Μέρκελ και Σαρκοζύ.
Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Μέρκελ θα αποσυνθέσει την Ένωση η οποία έχει πρώτιστη ανάγκη επειγόντως από ένα θεσμό οικονομικής διακυβέρνησης.
Η Moodys υποβάθμισε για άλλη μία φορά την ελληνική οικονομία και προκαλεί περαιτέρω κραδασμούς στην Ε.Ε. Η Moodys και οι άλλες «αδελφές» της οίκοι αξιολόγησης, είναι αδίστακτοι διεθνείς απατεώνες, όργανα των κερδοσκόπων που παίζουν παιχνίδια σε βάρος των εθνικών οικονομιών.
Αυτό δεν το συνειδητοποιούν οι (αν)εγκέφαλοι των Βρυξελλών να συγκροτήσουν ένα Κοινοτικό Οίκο Αξιολόγησης, εγγυημένης αμεροληψίας ο οποίος να αχρηστεύει τις αδιάντροπες στημένες εκθέσεις των διαφόρων «Οίκων» Fitch, Moodys, P&P κ.λ.π;
Και πριν και μετά την οίκοθεν κακή τη μοίρα μας υπαγωγή στο δυσώνυμο Ταμείο φωνάζουμε για την επιτακτική ανάγκη ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ του χρέους πριν αυτό μας πνίξει αύτανδρους. Ως τώρα είμαστε φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Όταν λέμε αναδιάρθρωση εννοούμε σοβαρή και υποστατή, όχιεικονική.
Αυτή την ώρα ο προϋπολογισμός πάει κατά διαβόλου. Η ήδη επιβληθείσα υπερφορολόγηση των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων έχει εξαντλήσει και την τελευταία ρανίδα του αίματος της κοινωνίας. Τους μεγάλους δεν τους ενοχλεί κανείς. Οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί είναι κατώτεροι των περιστάσεων.
Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στραγγίσει. Τα ίδια τα κόμματα εξουσίας , κρατικοδίαιτα, αλλά και αδρά επιδοτούμενα από τους έχοντες και κατέχοντες είναι πιο υπερχρεωμένα από το κράτος, δίνοντας αίσχιστο παράδειγμα κραιπάλης.
Το ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2010 υποχώρησε με ετήσιο ρυθμό 6,6%. Οι ως τώρα θυσίες του Ελληνικού λαού πάνε στράφι.
Καλά δεν καταλαβαίνουν ότι ελλείμματα και χρέος είναι υποπροϊόντα της πρωτοφανούς κατάρρευσης της πραγματικής οικονομίας μας; Δεν παράγουμε πια σχεδόν τίποτε. Και τα οπωρολαχανικά τα εισάγουμε. Την ώρα που ο Δήμος της Νέας Υόρκης αγοράζει τουρκικά ταξί και ο Νταβούτογλου καμαρώνει το πρώτο μη επανδρωμένο ελικόπτερο made in Turkey εμείς γεμίζουμε τα μαγαζιά μας με τουρκικά προϊόντα!
Υπάρχει μία λύση, αναδιάρθρωση του χρέους στη μορφή και στην έκταση που το πραγμάτωσαν η Αργεντινή με τον Κίρχνερ, ο Ισημερινός με τον Κορέα. Αποπομπή του ΔΝΤ και πρόταση στους τοκογλύφους να κλείσουν στο 35% των απαιτήσεών τους. Ή πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Ουρουγουάης; 5 χρόνια χάριτος, μετά 15 χρόνια για εξόφληση και ΄΄κούρεμα΄΄ 20% (τουλάχιστον).
Αυτό όμως δεν θα το τολμήσει δυστυχώς ούτε η επόμενη κυβέρνηση, μονοκομματική ή ‘’πολυκατοικούμενη’’. Θα το κάνει εκούσα, άκουσα η ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΗ!

ΥΓΙΕΣ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ


ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ Η ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ
Με την ευρηματική αυτή αφίσα, «απαντούν» οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στα Τρίκαλα, στον αντικαπνιστικό νόμο που όπως καταγγέλλουν, έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση του τζίρου των καταστημάτων τους…

Την ώρα που στην Ελλάδα διώκεται το κάπνισμα, επανέρχεται
ο τζόγος και τα «φρουτάκια», αναφέρουν...
ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ .......ΔΥΣΚΟΛΟ;

ΣΤΗ ΣΥΡΟ ........ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΟΜΑ


ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ(ΒΙΝΤΕΟ) ΕΡΩΤΩ ΑΥΤΟΣ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΓΗ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΩΣ 18 ΕΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΟ ΑΝ ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑ . ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΜΤΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΩ,ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΕΝΟΣ 15 ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ(ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ) ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ.
ΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΠΟ 15ΧΡΟΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΟΥ ΜΙΛΗΣΟΥΝ

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ(VARDRASKA)


Αυτή τη Δευτέρα, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) ξεκινά την εξέταση της καταγγελίας που υπέβαλαν τα Σκόπια κατά της Ελλάδας.
Τα Σκόπια κατηγορούν την Αθήνα ότι παραβίασε τις διατάξεις της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 με το βέτο που έθεσε κατά της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Οι Σκοπιανοί εμπειρογνώμονες είναι πολύ αισιόδοξοι για την έκβαση της δίκης, αλλά ακόμη και αν η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου ήταν υπέρ των Σκοπίων, το ερώτημα παραμένει αν θα εφαρμοστεί αυτή η απόφαση μετά;
Με άλλα λόγια, μπορεί το ΔΔΧ να υποχρεώσει το ΝΑΤΟ να ανοίξει τις πόρτες του στα Σκόπια;

Είναι μάταιο να κάνουμε εικασίες για την έκβαση της καταγγελίας που υπέβαλαν τα Σκόπια κατά της Ελλάδας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το Νοέμβριο του 2008 αναγνωρίζουν όλοι οι εμπειρογνώμονες.

Παρά το γεγονός ότι πολλά επιχειρήματα συνηγορούν υπέρ της πΓΔΜ, και μολονότι ότι είναι φανερό ότι ο νότιος γείτονάς μας παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 κατά τη διάρκεια της Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε ένα «ναι, αλλά ...» από το Δικαστήριο, ιδίως λόγω της σημερινής κατάστασης και των πολιτικών πιέσεων.

Οι δημόσιες ακροάσεις του Δικαστηρίου θα πραγματοποιηθούν από τις 21 έως 30 τις Μαρτίου, και θα πρέπει το ΔΔΧ να δώσει την ετυμηγορία του σε διάστημα έξι μηνών.

«Πράγματι, η δικογραφία είναι καθαρή. Τα νομικά επιχειρήματα συνηγορούν υπέρ της πΓΔΜ, και αναμένω μια απόφαση που θα επιβεβαιώσει τη θέση μου», δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας του διεθνούς δικαίου, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος σύμφωνα με τους κανόνες της δίκης.

Μερικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η δίκη αυτή θα είναι επίσης μια δοκιμασία για την πΓΔΜ και την Ελλάδα, αλλά κυρίως για την αμεροληψία του Δικαστηρίου.

Η πΓΔΜ είχε επανειλημμένες ευκαιρίες να αντιδράσει στις παραβιάσεις από την Αθήνα των διατάξεων της ενδιάμεσης συμφωνίας, αλλά περίμενε μέχρι τον Απρίλιο του 2008 για να αποφασίσει να υποβάλει καταγγελία, όταν η Ελλάδα άσκησε βέτο κατά της υποψηφιότητας της στο ΝΑΤΟ.

Στο παρελθόν, η Ελλάδα είχε ήδη προσπαθήσει να εμποδίσει την ένταξη της πΓΔΜ σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΑΣΕ, αλλά αυτοί οι χειρισμοί ήταν πριν από την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών την 13 του Σεπτέμβρη του 1995 στη Νέα Υόρκη.

Η Σκοπιανή κυβέρνηση κατάθεσε λοιπόν την 17 Νοεμβρίου 2008, καταγγελία κατά της Ελλάδας για «κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων του κεφαλαίου 11» αυτής της συμφωνίας.
Η πΓΔΜ ζήτησε επίσης από το Δικαστήριο να προστατεύσει τα δικαιώματά της να δράξει ως ένα ανεξάρτητο κράτος στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, και να εξασφαλισθεί το δικαίωμά της να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία.
Σύμφωνα με το κεφάλαιο 11 παράγραφος 1 της ενδιάμεσης συμφωνίας, η Ελλάδα «έχει την υποχρέωση, βάσει του διεθνούς δικαίου, να μην εμποδίσει τις αιτήσεις [της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας] προσχώρησης της στις οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς, πολυμερείς και περιφερειακούς, στους οποίους η Ελλάδα είναι η ίδια μέλος».

Η πΓΔΜ ξεκίνησε τη διαδικασία κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης επιχειρηματολογώντας ότι με το βέτο κατά της ένταξης της στο ΝΑΤΟ, η Αθήνα παραβίασε το κεφάλαιο 11 της συμφωνίας.
Ζητεί από το Διεθνές Δικαστήριο να υποχρεώσει την Ελλάδα να τηρεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την ενδιάμεση συμφωνία που είναι νομικά απαιτητικές από τα δύο μέρη.
Η πΓΔΜ ζητεί επίσης από το Δικαστήριο να υποχρεώσει την Ελλάδα να μην εμποδίσει τις αιτήσεις ένταξης της σε οποιαδήποτε διεθνή οργάνωση.

Η Ελλάδα υπέβαλε ένα αντί-σημείωμα που προκάλεσε την αντίδραση της πΓΔΜ η οποία προκάλεσε στη συνέχεια την αντίδραση της Ελλάδας, αλλά αυτές οι γραπτές δηλώσεις και μαρτυρικές καταθέσεις δεν θα δημοσιοποιηθούν πριν από τις ακροάσεις ή μπορεί να δημοσιευτούν μόνο μετά τη ετυμηγορία του ΔΔΧ.

Χειρισμοί και τακτικοί ελιγμοί

Οι χειρισμοί και οι πολιτικές πιέσεις αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του Δικαστηρίου, όπως έδειξε η απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο για το Κοσσυφοπέδιο.
Παρά τις καθαρές θέσεις του Δικαστηρίου για μια σειρά υποθέσεων, ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το Δικαστήριο απέφυγε έξυπνα να δώσει απάντηση στο βασικό ερώτημα-κλειδί, αυτό που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Η πΓΔΜ είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για το γεγονός ότι το Δικαστήριο μπορεί να κηρύξει το εαυτό του αναρμόδιο να κρίνει μια παραβίαση του κεφαλαίου 11, επειδή αφορά την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ που δεν είναι μια οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών.
«Μια τέτοια απόφαση θα ήταν μια πράξη δειλίας που δείχνει ότι αυτό το διεθνές όργανο δεν μπορεί πλέον να εκπληρώνει τα καθήκοντά του», δήλωσε ένας Σκοπιανός εμπειρογνώμονας.

Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του παρελθόντος, η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει δραστικά μέτρα, αλλά θα τονίσει, για ακόμα μια φορά, τις τρεις γνωστές θέσεις της – ότι δεν αποτελεί παραβίαση της πράξης 11 της Συμφωνία, ότι δεν είναι αυτή αλλά η πΓΔΜ που έχει παραβιάσει τη συμφωνία και, εν τέλει, ότι παραβιάζοντας την συμφωνία, ήθελε μόνο να μας βοηθήσει-.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η απόφαση έχει μια καλή πιθανότητα να είναι υπέρ της πΓΔΜ.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η απόφαση του Δικαστηρίου θα είναι δεσμευτική -να θυμίσουμε ότι στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, η Σερβία είχε ζητήσει τη συμβουλευτική γνώμη του ΔΔΧ-.
Ωστόσο, η εκτέλεση των αποφάσεων του ΔΔΧ ανήκει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΓΕ, και δεν γνωρίζουμε αν μπορεί το ΣΑ να απαιτήσει νομικά την εφαρμογή της ενδεχόμενης απόφασης του από τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, μια τέτοια κατάληξη είναι τελείως απίθανη, άλλοι πιστεύουν ότι είναι δυνατόν, αλλά μάλλον απίθανο, να υιοθετηθεί από το ΝΑΤΟ ένας μηχανισμός ψηφοφορίας χωρίς την Ελλάδα, γεγονός που θα συνιστούσε μια απόφαση άνευ προηγούμενο.

Ακόμη και αν η απόφαση δεν εφαρμοστεί, αυτή η δίκη είναι σημαντική γιατί αποδεικνύει ότι η ενδιάμεση συμφωνία είναι ακόμα σε ισχύ και ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να την θεωρούν ως ένα κρίσιμο έγγραφο στα πλαίσια των διμερών σχέσεων .
Εάν και μια ευνοϊκή απόφαση υπέρ της πΓΔΜ, δεν θα άνοιγε αμέσως τις πόρτες του ΝΑΤΟ, η πΓΔΜ θα επανεξετάσει σοβαρά τη θέση της σχετικά με την εγκυρότητα της συμφωνίας.

Η Ελλάδα είχε κατηγορηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το εμπορικό εμπάργκο που είχε εφαρμόσει μονομερώς κατά την πΓΔΜ το 1994 για ολόκληρο ένα έτος.
Την εποχή εκείνη, ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα είχε καταδικαστεί, αλλά χωρίς κυρώσεις.

Για την εξέταση της καταγγελίας της πΓΔΜ, Πρόεδρος του ΔΔΧ θα είναι ο Hisashi Owada (Ιαπωνία).
Το Δικαστήριο αποτελείται από τους παρακάτω δικαστές:
Peter Tomka (αντιπρόεδρος, Σλοβακία), Abdul Karoma (Σιέρα Λεόνε), Awn Shawkat Al-Khasawneh (Ιορδανία), Bruno Simma (Γερμανία), Ronny Abraham (Γαλλία), Kenneth Kaye (Νέα Ζηλανδία), Bernardo Sepúlveda-Amor (Μεξικό), Mohamed Bennouna (Μαρόκο), Leonid Skotnikov(Ρωσική Ομοσπονδία), Antonio Cancado Trindade (Βραζιλία), Abdulqawi Ahmed Yusuf (Σομαλία), Christopher Greenwood (Ηνωμένο Βασίλειο), Xie Huang Jin (Κίνα) και et John Donahue (ΗΠΑ).

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί επίσης από τις γνώμες των ad hoc (ειδικών) δικαστών που θα επιλεγούν από τα δύο μέρη κατά τη διάρκεια της δίκης. Τα ονόματά τους δεν θα γίνουν γνωστά πριν από την έναρξη της δίκης.

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More